Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Πνευματικός Τομέας

Σ` αυτόν περιλαμβάνονται ο κύκλος μελέτης, οι ομαδικοί ψαλμοί, η προσευχή και ο διαλογισμός.

Σύμφωνα με τα λόγια του Μπάμπα, «Κύκλος μελέτης δεν είναι η απλή ανάγνωση βιβλίων. Κύκλος μελέτης σημαίνει να παίρνετε ένα θέμα και κάθε άτομο να καταθέτει τη γνώμη του πάνω σ’ αυτό. Στο τέλος βγαίνουν τα συμπεράσματα. Αν περιοριζόμαστε μόνο στο διάβασμα, τότε οι απορίες που δημιουργούνται παραμένουν άλυτες. Αν όμως όλοι λένε τη γνώμη τους τότε οι απορίες απαντώνται. Τίθεται το θέμα και φωτίζονται οι διάφορες πλευρές του, όπως σε ένα διαμάντι, το οποίο έχει πολλές πλευρές. Ωστόσο υπάρχει μια πλευρά που είναι επίπεδη, από την οποία όλες οι άλλες μπορούν να ειδωθούν. Το έργο του κύκλου μελέτης είναι η ανακάλυψη ακριβώς αυτής της πλευράς.

Διαβάστε κάτι είτε από μια Ομιλία του Σουάμι, είτε από άλλες Ιερές Γραφές. Σταθείτε σε ένα σημείο. Σκεφτείτε πάνω σ’ αυτό και στη συνέχεια συζητείστε το και αναλύστε το, μέχρις ότου φτάσετε σε ένα τελικό στάδιο, όπου οι αμφιβολίες σας θα έχουν ελαττωθεί. Εάν μιλάει μόνο ένας, θα ακούγεται μόνο μία άποψη. Αν όμως εκφράζονται όλες οι απόψεις θα εκλείψουν οι παρερμηνείες και τα μέλη του κύκλου θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση. Τα Κέντρα θα πρέπει να οργανώνουν τον κύκλο μελέτης κατ’ αυτόν τον τρόπο και τότε κανείς δεν θα καταλαβαίνει πως θα περνά η ώρα. Θα συμμετέχουν όλοι με ενθουσιασμό και κανείς δεν θα αρνείται να εκφράζει την άποψή του. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν η Βίβλος, το Κοράνι, η Μπάγκαβαντ Γκίτα ή βιβλία του Σουάμι. Αυτό που απαιτείται είναι ένας κύκλος μελέτης που να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους.»

Από το βιβλίο «Ο Σρι Σάτυα Σάι Μπάμπα απαντά στις ερωτήσεις του Δρ. Χίσλοπ», σελ. 157

Με τους ψαλμούς ο νους εξαγνίζεται, εξευγενίζεται και βιώνει τη χαρά. Σύμφωνα με τα λόγια του Μπάμπα, «Οι ομαδικοί ψαλμοί (μπάτζανς) δημιουργήθηκαν για να γεμίσουν τον νου σας με το Θεϊκό Όνομα έτσι ώστε βιώσετε απέραντη ευδαιμονία. Όπως λέει το μπάτζαν, «Χάρι Μπάτζανα Μπινά Σούκα Σάντι Ναχί», «Δεν μπορεί να βιώσει κανείς ευτυχία και ειρήνη χωρίς την εξύμνηση του Ονόματος του Θεού».

Ο Θεός είναι Πανταχού Παρών. Βρίσκεται μέσα σε κάθε καρδιά και όλα τα Ονόματα είναι δικά Του. Γι αυτό μπορείτε να Τον επικαλείστε με όποιο Όνομα σας δίνει χαρά. Φροντίστε όμως να μην εκφράζεστε αρνητικά για τα άλλα Ονόματα και τις άλλες Μορφές του Θεού, ούτε να γίνεστε φανατικοί και να μην αναγνωρίζετε την εγκυρότητά τους.

Όταν ψάλλετε μπάτζανς, να συλλογίζεστε την έννοια των στίχων και το μήνυμα που μεταφέρει το κάθε Όνομα και η κάθε Μορφή του Θεού και να νιώθετε την γλυκύτητά τους!

Να ψέλνετε το Όνομα του Θεού αδιαλείπτως. Όταν μπορείτε, προσφέρετε τροφή στους πεινασμένους και ρούχα στους απόρους. Αλλά μην ξεχνάτε ποτέ το Όνομα του Θεού. Όταν π.χ. δίνετε ελεημοσύνη σ’ ένα ζητιάνο, να ψάλετε το Όνομα του Θεού την ώρα που το κάνετε. Να ψέλνετε νοερά, δεν είναι ανάγκη να ψέλνετε δυνατά. Ο νους είναι το θεμέλιο της ζωής σας. Είναι η αιτία της υποδούλωσης και της απελευθέρωσης του ανθρώπου. Έχοντας στο νου σας συνεχώς το Όνομα του Θεού, που είναι η ενσάρκωση της Αγάπης, της Αλήθειας και της Ειρήνης, θα γεμίσετε κι εσείς με ευγενικά αισθήματα. Δεν θα υπάρχει χώρος ούτε για θυμό, ούτε για θλίψη, ούτε για κάποιο άλλο αρνητικό συναίσθημα.

Να θυμάστε λοιπόν συνεχώς το Όνομα του Θεού, μην το λησμονήσετε ποτέ. Αυτό είναι το ευγενέστερο πνευματικό μονοπάτι. Αυτή είναι αληθινή πνευματική άσκηση. Όταν το καταφέρετε, θα δεχτείτε πολύ μεγάλη ευλογία.»

Στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Οργανισμού υπάρχει μια διεύθυνση όπου μπορεί κανείς να βρει εκατοντάδες μπάτζανς και ύμνους σε διάφορες γλώσσες. Για να συνδεθείτε κάντε κλικ εδώ .

Σχετικά με την προσευχή και το διαλογισμό, ο Μπάμπα μας υπενθυμίζει να προσευχόμαστε και να διαλογιζόμαστε κάθε μέρα. Μάλιστα για το διαλογισμό μας προτείνει το διαλογισμό στο φως. Μας προτείνει ακόμα να ασκούμαστε αδιαλείπτως στην ενθύμηση της θεϊκής μας ταυτότητας επαναλαμβάνοντας νοερά το «Σο-Χαμ», που στην κυριολεξία σημαίνει «Εγώ είμαι Εκείνος».