Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Αποσπάσματα από τη Διδασκαλία του

 

Μέσα από τις ομιλίες του και τα βιβλία του,  ο Σάι Μπάμπα  προσφέρει έναν ωκεανό πνευματικής γνώσης σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής. Σιωπηλά, μεταμορφώνει τον κόσμο με την επανεδραίωση των πανανθρώπινων και διαχρονικών ηθικών και πνευματικών Αξιών της Αλήθειας, της Αρετής, της Ειρήνης, της Αγάπης και της Μη-βίας. Με το παράδειγμα της ίδιας της ζωής του προσελκύει τους αναζητητές της Αλήθειας από όλες τις θρησκείες και τα πνευματικά μονοπάτια του κόσμου.

«Συχνά λέτε: «Εγώ θέλω Ειρήνη».  Βγάλτε το εγώ  και το  θέλω  και μένει η  Ειρήνη. Είστε η Ειρήνη.  Το «εγώ», ο εγωισμός, σας αποσπά από την ενότητα που είναι η αληθινή σας φύση.  Όλα είναι Ένα και είστε μέρος του όλου. Αντιληφθείτε, καλλιεργήστε, εφαρμόστε  τις πνευματικές αξίες που είναι μέσα σας και θα ανυψωθείτε στο θεϊκό σας επίπεδο, στη θεϊκή ενότητα που είναι ο αληθινός σκοπός της ζωής σας».

Όταν ζούμε σύμφωνα με την πραγματική μας φύση, τότε ζούμε ο ένας για τον άλλον. Η αγάπη είναι η μαγνητική δύναμη που ενώνει τα πάντα. Η επιτυχία και η χαρά του άλλου είναι και δική μας επιτυχία και χαρά. Η αποτυχία και η λύπη του άλλου είναι και δική μας αποτυχία και λύπη. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει το «εγώ» και το «εσύ» αλλά μόνο το Ένα  αντανακλώμενο  ως «εμείς».

Αν αυτό μας γίνει βίωμα, τότε δεν διεκδικούμε τίποτα σε βάρος του άλλου  αλλά αντίθετα δίνουμε, μοιραζόμαστε τα αγαθά της γης. Ο άνθρωπος που αναγνωρίζει αυτή την αλήθεια τιμά τη ζωή αφιερώνοντας χρόνο από το χρόνο του, γνώσεις και  ικανότητες για να εξυψώσει τη ζωή τού συνανθρώπου του και του κοινωνικού συνόλου, για να εκδηλώσει την ευγνωμοσύνη του στη φύση. Υπηρετεί με αγάπη και χαρά γιατί θεωρεί καθέναν «δικό» του. Βιώνει την ενότητα αναγνωρίζοντας πως η   θεϊκή Αρχή   είναι μέσα του, γύρω του, αλλά και στον καθένα και παντού.

Ο Σάι Μπάμπα μας θυμίζει ότι το ανθρώπινο είδος είναι μοναδικό μέσα στη θεϊκή δημιουργία. Μόνον οι άνθρωποι έχουμε την ικανότητα να αναγνωρίσουμε  ότι προερχόμαστε από την ίδια  Αρχή και μπορούμε να επικοινωνούμε με τον Θεό στρέφοντας την προσοχή μας μέσα μας, στον αληθινό εαυτό μας γιατί ο τελικός προορισμός του ανθρώπου είναι να ενωθεί με τον Θεό, τον Αληθινό Εαυτό, και αυτό αποτελεί την ουσία όλων των πνευματικών παραδόσεων και θρησκειών του κόσμου.

«Υπάρχει μόνο μία θρησκεία, η Θρησκεία της Αγάπης
Υπάρχει μόνον μία γλώσσα, η Γλώσσα της Καρδιάς
Υπάρχει μόνον ένας Θεός και είναι Πανταχού Παρών»
 

Ο Σάι Μπάμπα  μπορεί να περιγραφεί ως η προσωποποίηση της τέλειας γαλήνης, ευδαιμονίας και της αμέριστης καλοσύνης. Η διδασκαλία του μπορεί να συνοψισθεί σε δύο μικρές προτάσεις:

«Αγαπάτε όλους - Υπηρετείτε όλους»
«Πάντα να βοηθάτε - Ποτέ να μην βλάπτετε»