Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Το κοινωνικό έργο του

α) Εκπαίδευση

Ο Σάι Μπάμπα δίνει πρωταρχική σημασία στο ρόλο της εκπαίδευσης, της οποίας το ουσιαστικό όφελος είναι η διαμόρφωση ενός ενάρετου χαρακτήρα βασισμένου στις ανθρώπινες αξίες. Χωρίς την καλλιέργεια του χαρακτήρα, η εκπαίδευση μπορεί να καταστεί επιβλαβής και να εκπέσει σε διαδικασία απόκτησης κάποιου πτυχίου για επαγγελματική αποκατάσταση.

Το 1968 ίδρυσε στην Ανάνταπουρ ένα κολέγιο θηλέων και μέσα στα επόμενα δυο χρόνια δυο κολέγια αρρένων, στην Μπάνγκαλορ και στο Πουτταπάρτι. Αυτά τα τρία κολέγια αποτελούν μέρος του Πανεπιστημίου Σρι Σάτυα Σάι που ιδρύθηκε το 1981. Στις 14/2/2009 έθεσε το θεμέλιο λίθο της τέταρτης Πανεπιστημιούπολης, στο Μουντενάχαλλι. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πανεπιστήμιο μπορεί κανείς να επισκεφθεί την ιστοσελίδα: http://sssihl.edu.in/sssuniversity/Home.aspx.

  

Ανάνταπουρ Πανεπιστημιούπολη στο Πρασάντι Νίλαγιαμ
Ανάνταπουρ Πουτταπάρτι
Μπριντάβαν Μουντενάχαλλι
Μπάνγκαλορ Μουντενάχαλλι

 

Παράλληλα έχει ιδρύσει σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έτσι ώστε να καλύπτονται όλα τα επίπεδα των σπουδών, από το δημοτικό έως το πανεπιστήμιο και την μεταπτυχιακή έρευνα, όλα δωρεάν. Ένα σύγχρονο πλανητάριο, μια βιβλιοθήκη και ένα κέντρο πληροφορικής πλαισιώνουν τις εκπαιδευτικές παροχές. Επι πλέον, το 2001 ιδρύθηκε ένα Κολέγιο Μουσικής και το 2006 εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο της Ινδίας ένα Διεθνές Αθλητικό Κέντρο. Χιλιάδες αγόρια και κορίτσια έχουν μαθητεύσει στα εκπαιδευτικά ιδρύματα Σάτυα Σάι, τα οποία επιτυγχάνουν τις υψηλότερες διακρίσεις στον εκπαιδευτικό χώρο. Η Επιτροπή Αξιολόγησης και Πιστοποίησης των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ινδίας (National Assessment and Accreditation Council) κατατάσσει επί σειρά ετών το Πανεπιστήμιο Σρι Σάτυα Σάι στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα 250 διαπιστευμένα Πανεπιστήμια της χώρας.

Music College Πλανητάριο sports center 
Κολέγιο Μουσικής Πλανητάριο Διεθνές Αθλητικό Κέντρο 

Σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν ιδρυθεί ιδρύματα για την Εκπαίδευση Σάτυα Σάι, που αποσκοπούν στη δημιουργία νέων πιλοτικών προγραμμάτων για να βοηθήσουν στην ποιοτική αναβάθμιση της Εκπαίδευσης. Έχουν ιδρυθεί επίσης πολλά σχολεία Σάτυα Σάι, με κύριο στόχο την ενσωμάτωση του προγράμματος των Aνθρωπίνων Aξιών στο αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας τους. Τέτοια σχολεία βρίσκονται σήμερα στην Ινδία, στην Αγγλία, την Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ινδονησία, την Κένυα, το Νεπάλ, τις Φιλιππίνες, τη Νότιο Αφρική, τη Σρι Λάνκα, την Ταϊλάνδη, τη Ζάμπια κ.α.

Μια αναλυτική παρουσίαση του έργου που έχει γίνει πάνω στηνΕκπαίδευση Σάτυα Σάι μπορεί κανείς να δει στο βιβλίο "Παγκόσμια Επισκόπηση της Εκπαίδευσης Σάτυα Σάι". Υπάρχει επίσης ειδική ιστοσελίδα για την εκπαίδευση, τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα Σάτυα Σάι (στα αγγλικά). Για να μπείτε κάντε κλικ εδώ.

β) Υγεία

Η αποστολή του Σάι Μπάμπα περιλαμβάνει την υλική, ψυχική και πνευματική ευημερία όλης της ανθρωπότητας. Μ’ αυτό το σκοπό έχει δημιουργήσει νοσηλευτικά ιδρύματα που παρέχουν ποιοτική περίθαλψη ανεξάρτητα από την κάστα, την πίστη ή τη θρησκεία των νοσηλευομένων, μέσα σε μια ατμόσφαιρα εμποτισμένη με θεϊκή αγάπη και γαλήνη. Σ’ αυτά τα νοσοκομεία όλες οι υπηρεσίες, η έρευνα, διάγνωση, οι χειρουργικές επεμβάσεις, τα φάρμακα, η θεραπεία, η διατροφή κλπ., παρέχονται τελείως δωρεάν.

Οι δραστηριότητές του στον ιατρικό τομέα, ξεκίνησαν με το Γενικό Νοσοκομείο Σρι Σάτυα Σάι Μπάμπα στο Πρασάντι Νίλαγιαμ που εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 1956. Αργότερα, ο Σάι Μπάμπα έκτισε ένα δεύτερο νοσοκομείο στη Μπάνγκαλορ. Από την έναρξη λειτουργίας αυτού του νοσοκομείου χιλιάδες ασθενείς ωφελήθηκαν χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουν οποιοδήποτε ποσό από το ισχνό εισόδημά τους

Σήμερα το Ίδρυμα Ιατρικής Περίθαλψης Σρι Σάτυα Σάι λειτουργεί δυο υπερσύγχρονα νοσοκομεία πολλαπλών ειδικοτήτων που κατασκευάστηκαν στην δεκαετία του εννενήντα:

                                         ptp hospital

Το Νοσοκομείο Πολλαπλών Ειδικοτήτων Σρι Σάτυα Σάι στο Πουταπάρτι, που εγκαινιάστηκε από τον τότε Πρόεδρο της Ινδίας και διαθέτει τμήματα Καρδιολογίας, Καρδιοθωρακικής και Καρδιαγγειακής Χειρουργικής, Ουρολογίας και Οφθαλμολογίας.

 

                                          bangalorehospital

Το Νοσοκομείο Πολλαπλών Ειδκοτήτων Σρι Σάτυα Σάι στην Μπάνγκαλορ, που εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο 2001, από τον Πρωθυπουργό της Ινδίας και διαθέτει τμήματα Καρδιακής και Νευρολογικής Επιστήμης.

 

babacare1Αυτοί οι «Ναοί Θεραπείας», όπως λέγονται, είναι το δώρο του Σάι Μπάμπα στην ανθρωπότητα και ένα δείγμα της συμπόνιας του για τους άπορους. Αυτό που κάνει τα νοσοκομεία αυτά μοναδικά δεν είναι μόνον η τελευταία λέξη της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται και η υψηλή εκπαίδευση και ικανότητα όλων των ιατρών, νοσηλευτών και τεχνικών που εργάζονται εκεί, αλλά η ατμόσφαιρα της Αγάπης που είναι διάχυτη στο νοσοκομείο και βοηθάει στη θεραπεία γιατί η Αγάπη είναι ο Ανώτατος Θεραπευτής.

Στο Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο, που έγινε το Σεπτέμβριο του 2005 στο Πουταπάρτι, ο Σάι Μπάμπα συμβούλεψε τους γιατρούς που συμμετείχαν: «Να θεωρείτε τους ασθενείς σας σαν δικούς σας ανθρώπους, σαν συγγενείς, σαν επίσημους καλεσμένους, σαν φίλους. Να διατηρείτε αυτή τη στάση κάτω απ’ όλες τις συνθήκες».

Περισσότερα στοιχεία για την προσφορά του Ιδρύματος Σρι Σάτυα Σάι στο χώρο της υγείας μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα: http://www.sssmt.org.in/pages/index.asp.

 

γ) Ύδρευση

child and waterΤο Μάρτιο του 1995, το Κεντρικό Ίδρυμα Σρι Σάτυα Σάι, ξεκίνησε ένα έργο που θα παρείχε καθαρό, πόσιμο νερό στα χωριά της πληγείσας από ξηρασία Ανάνταπουρ. Ολοκληρώθηκε στο χρόνο ρεκόρ των 18 μηνών, όχι μόνον χάρη στην αφοσίωση των συνεργείων αλλά και στη συμβολή χιλιάδων αφοσιωμένων χωρικών.

Συνολικά το έργο κάλυψε 731 χωριά και o αριθμός των ανθρώπων που ωφελήθηκαν από αυτό το έργο είναι 1.25 εκατομμύριο. Ο εφιάλτης για τους κατοίκους της Ανάνταπουρ είχε επιτέλους λήξει. Το έργο παραδόθηκε επίσημα στην τοπική κυβέρνηση της Άντρα Πραντές τον Οκτώβριο του 1997 και επαινέθηκε θερμά από την κεντρική κυβέρνηση της Ινδίας.

Το ίδιο μοντέλο δράσης επαναλήφθηκε για τη παροχή νερού σε 320 χωριά στις περιοχές Μεντάκ και Μαχαμπουμπναγκάρ της Άντρα Πραντές. Το έργο κάλυψε μια μεγάλη έκταση, ανακουφίζοντας στις δυο αυτές περιοχές έναν πληθυσμό ενός εκατομμυρίου ατόμων.

Για να λυθεί το σοβαρό πρόβλημα των εκατομμυρίων διψασμένων κατοίκων της πόλης Τσενάι, γνωστής παλαιότερα ως Μαντράς, ο Σάι Μπάμπα εξήγγειλε τον Ιανουάριο 2002, την αναδιαμόρφωση του καναλιού της πόλης.

                                      water pool

Οι εργασίες στις οποίες έλαβαν μέρος περίπου 4.000 εργάτες, ξεκίνησαν τον Ιούλιο του ίδιου έτους και το έργο ολοκληρώθηκε στο χρόνο ρεκόρ των 16 μηνών. Η κυβέρνηση της Άντρα Πραντές, σε ένδειξη εκτίμησης και ευγνωμοσύνης, μετονόμασε το ανακατασκευασμένο κανάλι που παρέχει πλέον καθαρό νερό στο Τσενάι, σε «Σάτυα Σάι Γάγγη».

Επίσης, το 2006,ξεκίνησε ένα καινούργιο έργο που θα παρέχει νερό στους κατοίκους των ορεινών και άγονων περιοχών του ανατολικού και δυτικού Γκοντάβαρι της Άντρα Πραντές.

δ) Αγροτική Ανάπτυξη

sai sevaΗ προσφορά βοήθειας στα χωριά υπήρξε πάντοτε μια από τις κύριες δραστηριότητες του Οργανισμού Σάτυα Σάι. Μπήκε όμως σε πιο συστηματική βάση όταν από το 2000 άρχισαν να συμμετέχουν σ’ αυτή, για δέκα περίπου μέρες κάθε χρόνο, το προσωπικό και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Σρι Σάτυα Σάι, οι οποίοι επισκέπτονται τα φτωχά χωριά και προσφέρουν τρόφιμα, ρουχισμό κι άλλα απαραίτητα αγαθά σε χιλιάδες αγρότες.

Τον Οκτώβριο του 2003 ο Σάι Μπάμπα έδωσε στους νέους και τις νέες του Οργανισμού Σάι την οδηγία να εστιαστούν σε έργα αειφόρου ανάπτυξης της επαρχίας και να βρουν λύσεις σε εκκρεμή θέματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Αυτό ήταν η αρχή αυτού που εξελίχτηκε σε μια χιονοστιβάδα υπηρεσίας. Η νεολαία ασχολήθηκε με όλο το φάσμα της αγροτικής ανάπτυξης στην πολιτεία της Άντρα Πραντές με τεράστια επιτυχία.

Για την παροχή ιατρικής περίθαλψης στους κατοίκους των απομακρυσμένων χωριών ξεκίνησε το 2006 ένα Κινητό Νοσοκομείο που διαθέτει κάθε εξελιγμένη διαγνωστική υπηρεσία που μπορεί να χρειαστεί ένας γιατρός. Σήμερα ο θεσμός αυτός έχει εξελιχθεί σημαντικά, όπως βλέπουμε στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://media.radiosai.org/journals/vol_11/01DEC13/Sri-Sathya-Sai-Mobile-Hospital-Wins-CNBC-TV18-Healthcare-Award.htm.

Προκειμένου να προωθήσει ακόμη περισσότερο την αγροτική ανάπτυξη, τον Απρίλιο 2007, ο Σάι Μπάμπα ξεκίνησε ένα πρόγραμμα που το ονόμασε «Έργα στα χωριά». «Είναι η επιθυμία μας», είπε, «όλα τα χωριά να αναμορφωθούν και να γίνουν πρότυπα χωριού μέσα σ’ ένα χρόνο. Πρέπει αυτό να το θεωρήσετε ως υπηρεσία στον Θεό. Η υπηρεσία στον άνθρωπο είναι υπηρεσία στον Θεό».