Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Πρασάντι Νίλαγιαμ

Πρασάντι Νίλαγιαμ, που στην κυριολεξία σημαίνει "ο Οίκος της Υπέρτατης Ειρήνης", είναι το άσραμ του Μπαγκαβάν Σρι Σάτυα Σάι Μπάμπα στο Πουτταπάρτι, στο χωριό δηλαδή που εκείνος γεννήθηκε, διέμεινε και έδρασε το μεγαλύτερο διάστημα.

Μια εξαιρετική εικονική ξενάγηση του άσραμ αλλά και του χώρου έξω από αυτό μπορεί κανείς να δει σε αυτόν τον σύνδεσμο.   

Σήμερα, το ημερήσιο πρόγραμμα στο Πρασάντι Νίλαγιαμ έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Ώρα Δραστηριότητα
5.10 π.μ. Όμκαρα, Διαλογισμός και Σουπραμπάταμ
5.40 π.μ. Βεδικοί ψαλμοί και Νάγκαρα Σανκίρταν (μπάτζανς γύρω από το Μαντίρ)
6.30 π.μ. - 07.30 π.μ. Τελετουργία στην αίθουσα προσευχής (είσοδος επό τις 6:25 π.μ.)
8.00 π.μ. - 9.00 π.μ. Βεδικοί ψαλμοί
9.00 π.μ. - 9.30 π.μ. Μπάτζανς
9.30 π.μ. - 10.30 π.μ. Ντάρσαν του Μαχα-σαμάντι του Μπαγκαβάν Μπάμπα
5.00 μ.μ. - 5.45 μ.μ. Βεδικοί ψαλμοί
5.45 μ.μ. - 6.30 μ.μ. Μπάτζανς
6.00 μ.μ. - 7.00 μ.μ. Ντάρσαν του Μαχα-σαμάντι του Μπαγκαβάν Μπάμπα
6.30 μ.μ. - 6.40 μ.μ. Διαλογισμός στην αίθουσα προσευχής

Η φωτογραφία δείχνει το Maha Samadhi του Σουάμι, τον χώρο δηλαδή όπου είναι ενταφιασμένο το σώμα του Σάτυα Σάι Μπάμπα, στη βεράντα του ναού στην αίθουσα Σάι Κουλβάντ του Πρασάντι Νίλαγιαμ. Μαχα-σαμάντι σημαίνει τη συνειδητή αναχώρηση της ψυχής από το σώμα, αλλά ταυτόχρονα και τον ιερό χώρο όπου έχει ενταφιαστεί το φυσικό σώμα.

Mahasamadhi

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ

Ο ευκολότερος τρόπος για να επισκεφθείτε το Πρασάντι Νίλαγιαμ είναι να ταξιδέψετε στην Ινδία με προορισμό την Mπάνγκαλορ και από εκεί με ταξί στο Πουτταπάρτι, 160 χλμ. περίπου βόρεια της Mπάνγκαλορ, στην επαρχία Άντρα Πραντές. Το ταξίδι με το ταξί διαρκεί γύρω στις 4 ώρες και κοστίζει σήμερα, 2008, 1.400 ρουπίες ή 25 περίπου ευρώ.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Μπορεί κανείς να μείνει σε δωμάτια μόνος ή μαζί με άλλους, ανάλογα με το πλήθος των επισκεπτών. Υπάρχει μια συμβολική χρέωση, περίπου 100 ρουπίες = 2 ευρώ ημερησίως ανά δωμάτιο. «Λιτή διαβίωση και πλούσια σκέψη» είναι η βασική αρχή μέσα στο άσραμ. Τα δωμάτια είναι απλά, επιπλωμένα με κρεβάτια, τραπέζι και καρέκλες. Σεντόνια, μαξιλαροθήκες και πετσέτες θα πρέπει να έχετε μαζί σας.

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Στο Πρασάντι Nίλαγιαμ υπάρχουν 3 καντίνες. Μια με κουζίνα νοτιο-ινδική, μια με κουζίνα βορειο-ινδική και μια με κουζίνα δυτικού τύπου. Το φαγητό και στις τρεις είναι χορτοφαγικό, καλό, απλό και πολύ φθηνό (ένα γεύμα κοστίζει περίπου 40 ρουπίες). Υπάρχουν, επίσης, φούρνος, μανάβικο και super market.

ΚΛΙΜΑ

Η πιο κρύα εποχή στο Πουτταπάρτι είναι οι μήνες Δεκέμβριος και Ιανουάριος, όπου μπορεί να χρειαστείτε ένα ελαφρύ πουλόβερ το βράδυ και νωρίς το πρωί. Τους υπόλοιπους μήνες έχει πολλή ζέστη. Η περίοδος από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο είναι η περίοδος των βροχών, αλλά και τότε έχει, επίσης, ζέστη.

ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ

Το άσραμ είναι χώρος πνευματικής περισυλλογής και γι’ αυτό οι επισκέπτες πρέπει να ντύνονται με σεμνό και διακριτικό τρόπο και να σέβονται τα τοπικά ήθη. Οι γυναίκες πρέπει να φοράνε μακριές και φαρδιές φούστες ή πανταλόνες και μπλούζες με μανίκια και ένα σάλι. Οι άντρες δεν πρέπει να φοράνε βερμούδες και να αποφεύγουν τις μπλούζες χωρίς μανίκια.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

Το Γενικό Νοσοκομείο Πρασάντι Nίλαγιαμ καλύπτει τις ανάγκες ιατρικής περίθαλψης των επισκεπτών και του τοπικού πληθυσμού. Για τις σοβαρές περιπτώσεις, υπάρχει το Super Speciality Hospital. Τέτοια νοσοκομεία υπάρχουν στο Πουτταπάρτι και στην Mπάνγκαλορ. Η παροχή οποιασδήποτε ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα νοσοκομεία του Mπάμπα είναι απολύτως δωρεάν.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Στο Πουτταπάρτι υπάρχουν κρατικές τράπεζες (State Bank of India) και ιδιωτικές (Canara Bank, Vysya Bank), όπου μπορείτε να αλλάξετε συνάλλαγμα.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Μέσα στο χώρο του άσραμ λειτουργεί γραφείο με τηλέφωνα για το κοινό, όπου μπορείτε να κάνετε τοπικά και υπεραστικά τηλεφωνήματα (υπάρχει μετρητής και η αξία του πληρώνεται αμέσως μετά το τηλεφώνημα). Στο Πρασάντι Nίλαγιαμ και το Mπριντάβαν λειτουργούν τα ελληνικά κινητά τηλέφωνα.

ΒΙΖΑ

Για να ταξιδέψετε στην Ινδία απαιτείται τουριστική βίζα. Πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από την Ινδική πρεσβεία, τηλ. 2107216481, www.indianembassy.gr/Visa_Services_gr.php.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΣΡΑΜ

Πρασάντι Nίλαγιαμ:
Prashanti Nilayam
Puttaparthi, Anandapur District
Andhra Pradesh 515134
India

Mπριντάβαν:
Trayee Brindavan
Brindavan, Kadugodi
Bangalore 560067
India

MΠΡΙΝΤΑΒΑΝ

Tο άσραμ του Mπριντάβαν βρίσκεται περίπου 24 χλμ. έξω από την Mπάνγκαλορ, στην περιοχή Γουάϊτφιλντ. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται και το παράρτημα του Μπριντάβαν (Brindavan Campus) του Πανεπιστημίου Σρι Σάτυα Σάι.

Καλό ταξίδι!