Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Περιήγηση στα κείμενα των Αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων

Μια σειρά άρθρων που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Αιώνιο Ηνίοχος"

Στο τεύχος του Μαρτίου 2016, εγκαινιάστηκε μια σειρά κειμένων από τους αρχαίους έλληνες φιλοσόφους. Ο Σουάμι έχει πει πολλές φορές σε ομάδες Ελλήνων πως η φιλοσοφία του Σωκράτη και του Πλάτωνα, είναι ταυτόσημη με τη φιλοσοφία των σοφών της αρχαίας Ινδίας. Τους δε προσωκρατικούς φιλοσόφους, έχει παρομοιάσει με τους σοφούς (rishis) της αρχαίας Ινδίας.

Οι αναφορές που έχει κάνει ο Σουάμι στις ομιλίες του για τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και πιο συγκεκριμένα στους Σωκράτη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη, αλλά και τον μαθητή του Μέγα Αλέξανδρο, είναι πολλές. Εδώ παραθέτουμε δυο από αυτές:

«Το Θείο εκδηλώνεται με πολλές μορφές. Ο Θεός λατρεύεται μέσα από πολλές μορφές και η χαρά που αποκομίζουν οι άνθρωποι από αυτή τη λατρεία είναι μεγάλη. Στην αρχαία Ρώμη οι άνθρωποι λάτρευαν πολλούς θεούς, όπως στην Ινδία. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε πίστη στον Έναν Θεό. Τότε γεννήθηκε ο Χριστιανισμός. Οι άνθρωποι άρχισαν να αποδέχονται το αξίωμα της Ενότητας μέσα στην ποικιλομορφία. Στην αρχαία Ελλάδα, ο Πλάτων που ήταν μαθητής του Σωκράτη, ήταν ένας από τους πρώτους που υπέδειξε την ύπαρξη του Ενός Θεού μέσα στο Σύμπαν.» 

- Πρασάντι Νίλαγιαμ, 25/12/1988

«Ο Πλάτων ήταν ο πρώτος από τους μαθητές του Σωκράτη. Ο Αριστοτέλης ήταν μαθητής του Πλάτωνα. Ο Αλέξανδρος ήταν μαθητής του Αριστοτέλη. Ο Πλάτων εισηγήθηκε μια Πολιτεία με ένα σύστημα διακυβέρνησης που να βασίζεται στις αρχές της ηθικής, της ορθής συμπεριφοράς και της ανεκτικότητας μεταξύ των μελών της, ως προϋποθέσεις για μια υγιή κοινωνία. Προσέδωσε μεγάλη βαρύτητα στις αξίες της Αλήθειας, της Καλοσύνης και της Ομορφιάς. Στους Βέδες οι τρεις αυτές αξίες αναφέρονται ως Σάτυαμ, Σίβαμ, Σούνταραμ. Παρόλο που οι λέξεις είναι διαφορετικές, το νόημα είναι το ίδιο. Πνευματική άσκηση είναι να μπορεί κανείς να διακρίνει την Ενότητα μέσα στη φαινομενική πολλαπλότητα του κόσμου και να την πραγματώνει.»

- Πρασάντι Νίλαγιαμ, 25/12/1990

 

Ο Πλάτωνας και τα χαρακτηριστικά του καλού κυβερνήτη (Οι αρετές της ιδανικής πολιτείας - Σοφία)

Οι αρετές της ιδανικής πολιτείας - Ανδρεία

Οι αρετές της ιδανικής πολιτείας - Σωφροσύνη

Οι αρετές της ιδανικής πολιτείας - Δικαιοσύνη

Η ισορροπία των τριών μερών της Ψυχής, προϋπόθεση του ολοκληρωμένου ανθρώπου - πολίτη

ΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΣ ΝΑ ΦΙΛΟΣΟΦΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ

Πλούταρχος- Περί Σαρκοφαγίας

Εμπεδοκλής ο Ακραγαντινός

Πλωτίνος

Περί της εις τα σώματα καθόδου της Ψυχής