Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Σεπτέμβριος 2023

24 Σεπτεμβρίου

Μη διαμορφώνετε τη συμπεριφορά σας λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη των άλλων. Αντίθετα, ακολουθήστε τις γλυκές και ευχάριστες προτροπές της δικής σας αφυπνισμένης συνείδησης, του εσωτερικού σας Εαυτού, με γενναιότητα, με χαρά και σταθερότητα. Να συναναστρέφεστε σας με εκείνους που είναι πλούσια προικισμένοι με την αλήθεια. Περάστε κάθε δευτερόλεπτο της ζωής σας λειτουργώντας με τρόπο χρήσιμο και ενάρετο. Εάν έχετε τη δυνατότητα, προσφέρετε υπηρεσία στους άλλους. Ασχοληθείτε με την υπηρεσία των ασθενών.

Αλλά όταν ασχολείστε με την υπηρεσία, μην ανησυχείτε για το αποτέλεσμα, τη δραστηριότητα ή το άτομο στο οποίο την προσφέρετε. Η υπηρεσία γίνεται ιερή και αγνή όταν αγνοείτε και το καλό και το κακό και συνεχίζετε να επαναλαμβάνετε σιωπηλά στην καρδιά σας το μάντρα που προτιμάτε. Μην αναλαμβάνετε ένα καθήκον μέσω της στιγμιαίας πίεσης κάποιας παρόρμησης. Η παρόρμηση μπορεί να φαίνεται θεμιτή, αλλά δεν πρέπει να αφήσετε τον εαυτό σας να παρασυρθεί από αυτήν. Πρέπει να είστε πάντα σε εγρήγορση σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα, πάντα σταθεροί και δυνατοί!

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Υπέρτατη Ειρήνη – Prashanti Vahini», ch. 12


23 Σεπτεμβρίου

Αρκεί να αναγνωρίσει κανείς την άγνοια για να την εξαφανίσει! Αρκεί να γνωρίσει κανείς τον εαυτό του για να έλθει σε επαφή με τις πηγές της ευδαιμονίας και της αθανασίας και της συγγένειας με όλα τα όντα. Στα σανσκριτικά, το άτομο είναι γνωστό ως “vyakti”, επειδή πρέπει να κάνει ξεκάθαρη την έμφυτη θεότητά του “vyakta”. Αυτή είναι η πραγματικότητά σας. Aνακαλύψτε τη, μείνετε σε αυτή και αναπτύξτε την επιθυμία να την αποκαλύψετε! Απορρίψτε όλες τις ευτελείς επιθυμίες για μερικά στρέμματα γης, έναν μεγάλο λογαριασμό στην τράπεζα, μερικά ακόμη ακίνητα ή αυτοκίνητα. Ποθήστε μάλλον τη χαρά που δεν θα ξεθωριάσει ποτέ, που δεν θα σβήσει ποτέ, που είναι βαθιά, σταθερή και δίνει δύναμη - τη χαρά της Θείας Πραγμάτωσης. Ανακαλύψτε την αγιότητά σας, τη θεότητά σας, την αλήθεια σας. Μπορεί να έχετε αμφιβολίες για το ποια είναι η σωστή συμπεριφορά (ντάρμα), ποια είναι η αλήθεια, ποια είναι η θεϊκή αγάπη, κ.λπ. - το παραδέχομαι! Αλλά, δεν έχετε καμία αμφιβολία για τον εαυτό σας, έτσι δεν είναι; Μάθετε λοιπόν ποιος είστε και εδραιωθείτε σε αυτήν την αλήθεια. Αυτό είναι αρκετό για να σας σώσει και να σας δώσει αιώνια χαρά!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Αυγούστου 1964


22 Σεπτεμβρίου

Η πράσινη κολοκύθα βυθίζεται στο νερό, αλλά μια ξερή επιπλέει. Μείνετε στεγνοί, απαλλαγείτε από προσκολλήσεις, επιθυμίες, άγχη και ανησυχίες. Τότε θα μπορείτε να επιπλέετε ανεπηρέαστοι από τα νερά της αλλαγής και των πιθανοτήτων. Ακόμη και το νερό, όταν γίνεται ατμός, μπορεί να ανέβει στον ουρανό. Γίνετε ελαφριοί, απαλλαγείτε από τα βάρη για να ανεβαίνετε όλο και πιο ψηλά.

Η γιόγκα ορίζεται ως η απαλλαγή από τις σκέψεις που ταράζουν τον νου (yoga chitta vritti nirodhah). Είναι αυτές οι σκέψεις που προσθέτουν στο βάρος. Να είστε ελεύθεροι από επιθυμίες που σας τραβούν προς τα κάτω. Να έχετε μόνο τη λαχτάρα να έρθετε  πρόσωπο με πρόσωπο με την Αλήθεια. Αυτή η Αλήθεια λάμπει μέσα σας, περιμένοντας να την ανακαλύψετε. Όπως εκείνος που πλένει στο ποτάμι, με το νερό μέχρι τα γόνατα, πεθαίνει από τη δίψα, έτσι και ο άνθρωπος υποφέρει ακόμα και όταν η θεραπεία για όλα του τα προβλήματα είναι εύκολα προσβάσιμη.

Ο Θεός είναι ο εσώτερος Κάτοικος, και γι’ αυτό όταν Τον αναζητάτε στον εξωτερικό κόσμο δεν μπορείτε να Τον βρείτε. Αγαπήστε Τον χωρίς καμία άλλη σκέψη. Νιώστε ότι χωρίς Αυτόν τίποτα δεν έχει αξία. Νιώστε ότι Αυτός είναι το παν. Τότε γίνεστε δικοί του και Εκείνος δικός σας. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1966


21 Σεπτεμβρίου

Μπορεί κανείς να έχει μεγάλη πίστη στον Θεό. Αλλά από καιρό σε καιρό, η δύναμη της Μάγια μπορεί να υπονομεύσει αυτή την πίστη. Στη Μαχαμπάρατα, ακόμη και πιστοί λάτρεις του Κρίσνα, όπως ο Ντάρματζα και ο Αρτζούνα, επέδειξαν διστακτικότητα στο να ενεργήσουν σύμφωνα με τις συμβουλές του Κρίσνα και έπρεπε να διδαχθούν το καθήκον τους μέσω των Μπίσμα και Ντραουπάντι αντίστοιχα.

Η πίστη σας στον Θεό δεν πρέπει ποτέ να αμφιταλαντεύεται. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εναντιώνεται κανείς  στις εντολές του Θεού, καθώς ο Θεός δεν έχει εγωιστικό κίνητρο ή σκοπό. Όποια λατρεία κι αν προσφέρει κανείς, όσο έντονα κι αν διαλογίζεται, αν παραβαίνει τις εντολές του Κυρίου, αυτές οι πρακτικές λατρείας αποβαίνουν μάταιες. Είναι από μικρόψυχα εγωιστικά κίνητρα που οι άνθρωποι ενεργούν ενάντια στις ιερές εντολές του Θεού. Ακόμη και μικρές πράξεις παραβίασης μπορεί σε εύθετο χρόνο να λάβουν επικίνδυνες διαστάσεις.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1991


20 Σεπτεμβρίου

Η επανάληψη του ονόματος του Θεού θα σας βοηθήσει να προσκολληθείτε στη σκέψη του Θεού. Τώρα μοιάζετε με ένα ποντίκι παγιδευμένο μέσα σε ένα τύμπανο. Όταν ο τυμπανιστής χτυπά στα δεξιά, το ποντίκι τρέχει προς τα αριστερά. Όταν χτυπά την αριστερή πλευρά, τρέχει τρομαγμένο προς τα δεξιά. Έτσι κι εσείς επίσης, τρέχετε από τον Θεό στον κόσμο, απρόθυμοι να προσκολληθείτε στον Θεό, και ταυτόχρονα, αποτραβιέστε (από τον κόσμο) εξαιτίας των αρνήσεων  και των  απογοητεύσεων της εγκόσμιας δραστηριότητας.

Έχετε προέλθει από τον Θεό. Είστε μια σπίθα της Δόξας Του. Είστε ένα κύμα αυτού του Ωκεανού της ευδαιμονίας. Θα έχετε ειρήνη μόνο όταν συγχωνευτείτε ξανά με Αυτόν. Όπως ένα παιδί που έχει χάσει το δρόμο του, μπορείτε να νιώσετε χαρά μόνο όταν ξαναβρείτε τη μητέρα σας. Η σταγόνα του ωκεανού ανεβαίνει ως ατμός, ενώνεται με τη συγκέντρωση των υδρατμών που ονομάζεται σύννεφο, πέφτει στη γη, κυλάει κατά μήκος των χαραδρών και τελικά φτάνει στον ωκεανό. Φτάστε με τον ίδιο τρόπο στον ωκεανό που έχετε χάσει. Ξεκινήστε αυτό το ταξίδι και ταξιδέψτε γρήγορα και χωρίς περιττά βάρη!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1966


19 Σεπτεμβρίου

Ο Θεός είναι η ενσάρκωση της αγάπης και είναι εντελώς ανιδιοτελής. Όσοι πιστεύουν στον Θεό θα πρέπει επίσης να είναι ανιδιοτελείς. Όταν η καρδιά σας είναι γεμάτη με Θεϊκή αγάπη, θα είστε σε θέση να βιώσετε τη Μία Θεία Αρχή που διαπερνά ολόκληρη τη δημιουργία. Όταν αυτή η Ενότητα διαποτίζει την καρδιά, δεν θα υπάρχει περιθώριο για μίσος προς τους άλλους. Η αιώνια αγάπη θα εδραιωθεί στην καρδιά σας μέσα από την εμπειρία της ενότητας όλης της δημιουργίας. Επομένως, αυτοί που πιστεύουν στο Θείο και καλλιεργούν τη Θεία αγάπη είναι πραγματικά τυχεροί.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2001


18 Σεπτεμβρίου

Εάν τηρείτε τις πειθαρχίες και εξαγνίσετε τη συνείδησή σας, θα μπορέσετε να δείτε τον Θεό εγκατεστημένο στην καρδιά σας. Ενώ υπάρχει ζάχαρη στο φλιτζάνι, το νερό μπορεί να μην έχει γλυκιά γεύση, επειδή δεν το έχετε ανακατέψει καλά. Κατά τον ίδιο τρόπο, υπάρχει Θεός στον κόσμο· αναδεύοντας σωστά ώστε να εκδηλωθεί η Θεότητα σε κάθε άτομο, μπορείτε να κάνετε τον κόσμο έναν τόπο γλυκύτητας. Η διάνοια είναι το κουτάλι και η πνευματική άσκηση είναι η διαδικασία της ανάδευσης.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1970


17 Σεπτεμβρίου

Καλλιεργήστε την αφοσίωση σταθερά κάθε μέρα και αντλήστε χαρά από αυτήν. Επίσης, να έχετε έναν νου γεμάτο με την αίσθηση της ισότητας, την πεποίθηση ότι κατά βάση όλοι είναι ίδιοι. Η πνευματική ζωή δεν είναι ένα θέμα μιας χωρίς νόημα συζήτησης. Είναι πραγματικά η ζωή που βιώνεται έχοντας την  επίγνωση του Εαυτού. Είναι η εμπειρία της καθαρής ευδαιμονίας. Είναι απλώς ένα άλλο όνομα για την ολοκληρωμένη ζωή.

Για μια ζωή ειρήνης, οφείλετε να τηρείτε τις υποσχέσεις σας και να μην τις ξεχνάτε ποτέ, να είστε ευγενικοί, καλοσυνάτοι και αμερόληπτοι στις συναλλαγές σας. Θα πρέπει να βυθιστείτε στον ωκεανό της αφοσίωσης και να είστε τόσο σταθεροί, όσον αφορά τον στόχο σας, όσο τα Ιμαλάια. Αφαιρέστε από τον κήπο της καρδιάς σας τους αγκαθωτούς θάμνους της απληστίας και του θυμού, της ζήλιας και του εγωισμού, το κακό γέννημα του «εγώ» και του «δικού μου». Ξεριζώστε τα ακόμα και όταν βλαστήσουν. Όλη αυτή η πειθαρχία είναι πραγματικά πειθαρχία για την απόκτηση της ειρήνης.

Να έχετε την πεποίθηση ότι είστε ο οικουμενικός, αθάνατος Εαυτός. Αυτό θα κάνει εύκολη κάθε επόμενη πνευματική πειθαρχία.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Υπέρτατη Ειρήνη – Prashanti Vahini», ch. 12


16 Σεπτεμβρίου

Η εκπαίδευση που δεν προσφέρει μετριοφροσύνη και σοφία είναι σκέτη σπατάλη πολύτιμου χρόνου. Οτιδήποτε άλλο μαθαίνετε ή δεν μαθαίνετε, εφοδιαστείτε με τη δύναμη που είναι απαραίτητη για να είστε ενάρετοι, να αντισταθείτε στους πειρασμούς και τα θέλγητρα του αντικειμενικού κόσμου.

Διάκριση δεν είναι η ευφυΐα στην οποία δίνεται υπερβολική αξία σήμερα, αλλά η ικανότητα να βλέπετε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, να αξιολογείτε το προσωρινό και το διαρκές, το ατομικό και το οικουμενικό, το επιφανειακό και το βαθύ. Πρέπει επίσης να έχετε μια στάση σεβασμού προς το παρελθόν, προς τους πρεσβυτέρους, που είναι θησαυροί της άγιας πνευματικής σοφίας και εμπειρίας που πρέπει να αποκτήσετε.

Να έχετε επίσης πίστη —πίστη στη Θεότητα της αληθινής σας φύσης, πίστη στις ανώτερες αξίες που επιτυγχάνονται με την ένθερμη άσκηση και την εξάσκηση της  αποστασιοποίησης. Η ζωή γίνεται πιο γλυκιά με μια μικρή δόση απάρνησης. Όταν εκπληρώνετε όλες τις επιθυμίες σας, αρχίζετε να νιώθετε κορεσμό. Αρνηθείτε στον εαυτό σας πολλά από τα πράγματα στα οποία τρέχει ο νους σας και θα διαπιστώσετε ότι γίνεστε αρκετά ανθεκτικοί για να αντιμετωπίσετε τόσο την καλοτυχία όσο και την κακοτυχία!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1963


15 Σεπτεμβρίου

Η αγάπη είναι Θεός. Ο Θεός είναι αγάπη. Ζήστε με αγάπη. Μόνο τότε μπορείτε να συνειδητοποιήσετε την αρχή της μίας ενότητας που διαπερνά τα πάντα και να επιτύχετε την εκπλήρωση του στόχου της  ζωής…

Αναπτύξτε την αίσθηση ότι εγώ και εσείς είμαστε ένα. Ποτέ να μη σκέφτεστε ότι είμαστε διαφορετικοί. Αυτό είναι το σημάδι της αληθινής αφοσίωσης.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Απριλίου 2005


14 Σεπτεμβρίου

Με όποιο τρόπο και αν λατρεύεται ο Θεός, ο δρόμος της αφοσίωσης είναι ο ευκολότερος και ο πιο αποτελεσματικός, γιατί είναι μια πνευματική πειθαρχία της καρδιάς και έχει ως αποτέλεσμα την αγάπη και την υπηρεσία προς όλους ως συν-προσκυνητές στον ίδιο Θείο Στόχο. Μερικοί άνθρωποι αμφισβητούν την ορθότητα του να καλούν τον Θεό μέσω μιας τέτοιας πολλαπλότητας ονομάτων. Αλλά κάθε Όνομα είναι ενδεικτικό μιας μόνον πτυχής του Θεού. Δηλώνει ένα μόνο μέρος του Υπέρτατου Θείου.

Το μάτι, η μύτη, το στόμα, το χέρι ή το δάχτυλο μπορεί να υποδηλώνονται με διακριτές λέξεις, αλλά ανήκουν όλα στο ίδιο άτομο. Έτσι, επίσης, πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε Όνομα δεν είναι παρά μια όψη, ένα μέρος, μια ακτίνα, του Υπέρτατου. Η πνευματική άσκηση συνίσταται στην αναγνώριση και επίγνωση Εκείνου που στηρίζει και συντηρεί τα πάντα. Αυτό είναι το πολύτιμο πετράδι της σοφίας που  πρέπει να εξασφαλίσετε  και να θησαυρίσετε.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1976


13 Σεπτεμβρίου

Ο δρόμος της αφοσίωσης δεν μπορεί να οριστεί και να οριοθετηθεί σε προκαθορισμένα πλαίσια. Δεδομένου ότι έχει διάφορες μορφές, πολλά μονοπάτια και είδη εμπειρίας, είναι αδύνατο για τον οποιοδήποτε να τον περιγράψει με ακρίβεια και πληρότητα. Κάθε πιστός φθάνει στην ευδαιμονία μόνο μέσω της ατομικής του εμπειρίας. Μέσα από την εμπειρία άλλων πιστών, στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να λάβει μόνο ενθάρρυνση και καθοδήγηση. Η περιορισμένη ψυχή είναι βυθισμένη στην απεριόριστη αγάπη του Θεού, και πώς μπορούν οι λέξεις να περιγράψουν αυτή την εμπειρία που οι Ουπανισάδες ονομάζουν αδιάσπαστη, ενιαία ροή γλυκύτητας;

Δεν μπορεί κανείς να εκφράσει αυτή την κατάσταση της απεριόριστης αφοσίωσης στην ανθρώπινη γλώσσα. Με εξωτερικά σημάδια, που μπορούν να αναγνωριστούν από τις αισθήσεις, μπορεί κανείς να νιώσει ότι ο πιστός βρίσκεται σε υψηλή κατάσταση ευδαιμονίας, αλλά ποιος μπορεί να εκτιμήσει το βάθος αυτής της χαράς; Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις αισθήσεις.

Η αφοσίωση πρέπει να αποκτηθεί μέσω της δικής  σας εμπειρίας, αν και οι μεγάλες ψυχές μπορούν να σας φωτίσουν λίγο το μονοπάτι με τα παραδείγματά τους. Με τη βοήθειά τους, μπορείτε να συλλάβετε κάτι από το μονοπάτι, αλλά να θυμάστε πάντα ότι οι λέξεις αποτυγχάνουν όταν πλησιάζουν το Επέκεινα.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Υπέρτατη Ειρήνη – Prashanti Vahini», ch. 9


12 Σεπτεμβρίου

Όταν ένας άνθρωπος πέσει σε ένα πηγάδι, σε τι ωφελεί αν ελέγχει τη φωνή του και τα συναισθήματά του και ψιθυρίζει ήσυχα: «Έχω πέσει σε αυτό το πηγάδι, έχω πέσει σε αυτό το πηγάδι. Κινδυνεύω άμεσα. Παρακαλώ, σώστε με!» Κανείς δεν θα μπορέσει να τον ακούσει ή να τον σώσει. Πρέπει να φωνάξει με όλη του τη δύναμη, με όλη την αγωνία που βιώνει και με την σφοδρή επιθυμία να σωθεί: «ΕΠΕΣΑ ΣΤΟ ΠΗΓΑΔΙ! ΣΩΣΤΕ ΜΕ! ΑΣ ΜΕ ΣΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ!» Μόνο τότε μπορεί να ελπίζει πως θα πάρει βοήθεια.

Παρόμοια, όταν έχετε πιαστεί στα δίχτυα αυτού του κόσμου, όταν έχετε πέσει σε αυτό το βαθύ πηγάδι της εγκόσμιας δυστυχίας, φωνάξτε με όλη σας  τη δύναμη, με όλη σας την καρδιά, για να σωθείτε από τον Θεό. Δεν ωφελεί να μουρμουρίζετε ψιθυριστά και με μισόλογα: «Σώσε με, σώσε με· παραδέρνω στη ζωή αυτού του κόσμου». Όταν η προσευχή βγαίνει κραυγάζοντας μέσα από την καρδιά, η βοήθεια είναι εξασφαλισμένη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1976


12 Σεπτεμβρίου

Μυστηριώδεις είναι οι τρόποι εκδήλωσης του Θεού. Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί η Θεία χάρη. Υπάρχουν αναρίθμητες περιπτώσεις όπου ο Θεός έρχεται να σώσει τους πιστούς Του σε στιγμές ανάγκης. Ο άγιος Καμπίρ ήταν υφαντής στο επάγγελμα. Μια μέρα αρρώστησε βαριά και δεν μπορούσε ν` ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. Ο πανάγαθος Κύριος, με τη μορφή του Καμπίρ, έπλεξε τα νήματα και έτσι ήρθε να τον σώσει. Ομοίως, ο Θεός ήρθε με τη μορφή αγγειοπλάστη και βοήθησε τον Γκόρα Κουμπχάρ φτιάχνοντας ο ίδιος πήλινα δοχεία, όταν εκείνος βρισκόταν σε δύσκολη θέση. Η Σακουμπάι, μία ένθερμη πιστή του Παντουράνγκα, έψαλλε συνεχώς το όνομα του Κυρίου. Μια μέρα, δεν μπορούσε να εκτελέσει τις καθημερινές της δουλειές μιας και είχε υψηλό πυρετό. Ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο άντρας και η πεθερά της δεν της επέτρεπαν να ξεκουραστεί. Σε αυτή τη συγκυρία, ο Παντουράνγκα πήρε τη μορφή της Σακουμπάι και εκτέλεσε όλα της τα καθήκοντα. Είναι αδύνατο να καταλάβουμε πώς, πότε και πού θα έρθει ο Θεός για να σώσει τους πιστούς Του. Η απόλυτη πίστη είναι απαραίτητη για να εκδηλωθεί ο Θεός.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1999


11 Σεπτεμβρίου

Ο Θεός μπορεί να κάνει τα πάντα. Ο Θεός μπορεί να είναι οπουδήποτε και μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Μην αφήνετε χώρο σε  αμφιβολίες. Αυτός που αμφιβάλλει για τον Θεό είναι σίγουρα καταδικασμένος. Αναπτύξτε ακλόνητη πίστη και ακολουθήστε τη Θεία εντολή. Το αληθινό σας καθήκον έγκειται στην τήρηση της Θείας εντολής. Όταν ακολουθείτε τον Θεό, θα ευλογηθείτε με κάθε καλοσύνη και κάθε εύνοια. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 31 Αυγούστου 2002


10 Σεπτεμβρίου

Μυστηριώδεις είναι οι τρόποι εκδήλωσης του Θεού. Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί η Θεία χάρη. Υπάρχουν αναρίθμητες περιπτώσεις όπου ο Θεός έρχεται να σώσει τους πιστούς Του σε στιγμές ανάγκης. Ο άγιος Καμπίρ ήταν υφαντής στο επάγγελμα. Μια μέρα αρρώστησε βαριά και δεν μπορούσε ν` ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. Ο πανάγαθος Κύριος, με τη μορφή του Καμπίρ, έπλεξε τα νήματα και έτσι ήρθε να τον σώσει. Ομοίως, ο Θεός ήρθε με τη μορφή αγγειοπλάστη και βοήθησε τον Γκόρα Κουμπχάρ φτιάχνοντας ο ίδιος πήλινα δοχεία, όταν εκείνος βρισκόταν σε δύσκολη θέση. Η Σακουμπάι, μία ένθερμη πιστή του Παντουράνγκα, έψαλλε συνεχώς το όνομα του Κυρίου. Μια μέρα, δεν μπορούσε να εκτελέσει τις καθημερινές της δουλειές μιας και είχε υψηλό πυρετό. Ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο άντρας και η πεθερά της δεν της επέτρεπαν να ξεκουραστεί. Σε αυτή τη συγκυρία, ο Παντουράνγκα πήρε τη μορφή της Σακουμπάι και εκτέλεσε όλα της τα καθήκοντα. Είναι αδύνατο να καταλάβουμε πώς, πότε και πού θα έρθει ο Θεός για να σώσει τους πιστούς Του. Η απόλυτη πίστη είναι απαραίτητη για να εκδηλωθεί ο Θεός.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1999


9 Σεπτεμβρίου

Μην επιτρέπετε στον νου να περιπλανιέται με όποιον τρόπο νομίζει. Ο νους πρέπει να ελέγχεται χωρίς την παραμικρή τρυφερότητα ή έλεος. Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει κανείς να στοχεύει ακόμη και στον αφανισμό του, δηλαδή στο να τον αφήνει μακριά από την επαφή του με τα εγκόσμια αντικείμενα. Γιατί; Μόνο όταν γίνει αυτό μπορεί κανείς να αντιληφθεί την πραγματική του ταυτότητα. Η συνειδητοποίηση αυτής της πραγματικότητας είναι η κατάσταση που ονομάζεται απελευθέρωση (mukti). Τότε, όλη η ποικιλία των προβλημάτων και των ταλαιπωριών, των αμφιβολιών και των διλημμάτων φτάνουν στο τέλος τους. Νικά κανείς τη θλίψη, την πλάνη και το άγχος και εδραιώνεται στην ιερή γαλήνη της ειρήνης.

Πρώτα, εγκαταλείψτε όλες τις βλαβερές παρορμήσεις και καλλιεργήστε τις αγνές. Στη συνέχεια, προσπαθήστε βήμα-βήμα να αποκοπείτε ακόμη και από αυτές και αφήστε τον νου χωρίς αντικείμενο. Η ειρήνη που επιτυγχάνεται με αυτόν τον τρόπο είναι λαμπερή, μακάρια και συνδέεται άμεσα με τη σοφία. Είναι πραγματικά η εμπειρία της Θεότητας, το βίωμα του ίδιου του Θεού!

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Υπέρτατη Ειρήνη – Prashanti Vahini», ch. 12


8 Σεπτεμβρίου

Αυτός ο κόσμος είναι ένας συνδυασμός χρόνου, δράσης και αιτίας. Για κάθε δράση υπάρχει μια αντίδραση. Όταν κόβετε το δάχτυλό σας με ένα μαχαίρι, το αίμα τρέχει αμέσως. Εδώ, η αντίδραση είναι άμεση. Δεν υπάρχει καθόλου χρονικό κενό. Από την άλλη πλευρά, το φαγητό που τρώμε χρειάζεται τουλάχιστον δύο ώρες για να αφομοιωθεί. Πάρτε τώρα την περίπτωση ενός σπόρου. Ένας σπόρος που σπέρνεται σήμερα χρειάζεται τρεις έως τέσσερις ημέρες για να φυτρώσει. Εδώ το χρονικό χάσμα μεταξύ δράσης και αντίδρασης είναι ελαφρώς μεγαλύτερο σε σύγκριση με τις προηγούμενες περιπτώσεις. Στο άλλο άκρο, έχουμε μια περίπτωση όπου χρειάζονται χρόνια για να μεγαλώσει ένα δενδρύλλιο, να γίνει ένα γιγάντιο δέντρο και να αποδώσει καρπούς.

Έτσι, το χρονικό διάστημα μεταξύ δράσης και αντίδρασης μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με τη φύση της δράσης. Είναι αδύνατο να πει κανείς πότε, πώς και πού θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πράξης του. Αλλά να ξέρετε σίγουρα ότι κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τις συνέπειες των πράξεών του.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1999


7 Σεπτεμβρίου

Ο Κρίσνα ήταν η ενσάρκωση της αγάπης. Ως εκ τούτου, η αγάπη είναι η αρετή που εκτιμά περισσότερο. Η αγάπη πρέπει να μετατραπεί σε συγκεκριμένες πράξεις συμπόνιας. Καλλιεργήστε τη συμπόνια και αναπτύξτε τη στοργική κατανόηση, μέχρι να φτάσετε στον σκοπό της συγχώνευσης με την ενσάρκωση της αγάπης, τον Κρίσνα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Αυγούστου 1979


6 Σεπτεμβρίου

Ο Κρίσνα γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του σκοτεινού δεκαπενθήμερου του μήνα. Η λάμψη του Κυρίου είναι ορατή με μεγαλύτερη λαμπρότητα όταν κυριαρχεί το σκοτάδι. Σε έναν κόσμο αναταραχής, ο Κρίσνα ήρθε για να καθιερώσει την τάξη. Γεννήθηκε την όγδοη ημέρα του σεληνιακού ημερολογίου. Αυτή η ημέρα συνδέεται με προβλήματα και δυσκολίες. Πότε δημιουργούνται προβλήματα; Όταν ξεχνιέται η δικαιοσύνη. Η έλευση του Κρίσνα σηματοδοτεί τη διάλυση του σκότους, την απομάκρυνση των προβλημάτων, την εξάλειψη της άγνοιας και τη διδασκαλία  της υπέρτατης σοφίας στην ανθρωπότητα.

Ο πρωταρχικός ρόλος του Κρίσνα ήταν αυτός του διδασκάλου. Δίδαξε στον Αρτζούνα την Γκίτα. Είπε στον Αρτζούνα: «Να είσαι μόνο  το όργανό μου!» Ο Κρίσνα δήλωσε: «Χρησιμοποιώντας σε ως όργανο, αναδιαμορφώνω ολόκληρο τον κόσμο». Όλες οι θεϊκές διδασκαλίες  σχετίζονται με τον νόμο της δικαιοσύνης και τη θεϊκή αγάπη. Ο βοσκοπούλες προσεύχονταν στον Κρίσνα να μην εγκαταλείψει ποτέ τις καρδιές τους, γιατί εκεί Τον είχαν εγκαταστήσει.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Αυγούστου 1990


5 Σεπτεμβρίου

Ο δάσκαλος οφείλει να έχει ιερά συναισθήματα και να αναλαμβάνει ιερές πράξεις και να μην υιοθετεί ποτέ κακές συνήθειες. Γιατί; Γιατί είναι φυσικό οι μαθητές να ακολουθούν τον δάσκαλό τους. Ο δάσκαλος είναι αυτός που διαμορφώνει το μέλλον των μαθητών. Έτσι, οι δάσκαλοι δεν πρέπει ποτέ να καλλιεργούν κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα, το ποτό και την κατανάλωση μη χορτοφαγικής τροφής. Οι μαθητές παρατηρούν τις συνήθειες των δασκάλων τους. Αν ο ίδιος ο δάσκαλος εντρυφά σε αυτές τις κακές συνήθειες, δεν θα έχει το δικαίωμα να συμβουλεύει τους μαθητές του να εγκαταλείπουν αντίστοιχες συνήθειες.  Και όχι μόνον αυτό. Ένας δάσκαλος δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιεί το ψέμα και βεβαίως δεν μπορεί ποτέ να καταφεύγει στην κλοπή. Οι δάσκαλοι πρέπει να μιλάνε με λόγια που γεννιούνται από ιερά συναισθήματα.

Αρετές, ορθή διανοητική σκέψη, αλήθεια, αφοσίωση, πειθαρχία, καθήκον - αυτά είναι χαρακτηριστικά που αναμένονται από έναν δάσκαλο. Μόνο τότε οι μαθητές θα τον μιμηθούν. Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τη συνεισφορά ενός δασκάλου στην κοινωνία. Ο δάσκαλος είναι αυτός που μπορεί να οικοδομήσει μια κοινωνία ή να την καταστρέψει. Οι δάσκαλοι φέρουν πολλές ευθύνες. Θα πρέπει να έχουν ορθό τρόπο  σκέψης για να μπορούν να διεκπεραιώνουν όλα όσα  απορρέουν από αυτές τις ευθύνες.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1998


4 Σεπτεμβρίου

Οι πνευματικοί αναζητητές σήμερα έχουν κάποια μορφή του Θεού στον νου τους, αλλά εκτελούν τελετουργίες με μηχανικό τρόπο χωρίς καμία συνέπεια. Όλη η φιλανθρωπία και η λατρεία σας δεν έχουν καμία σημασία για τον Θεό. Δείξτε τη φιλανθρωπία και τον πλούτο σας στο τμήμα φορολογίας εισοδήματος. Ο Θεός χρειάζεται μόνο την αγάπη σας. Αγαπητοί πιστοί! Η απλή ψαλμωδία του ονόματος του Κυρίου δεν αρκεί. Προσφέρετε την αγάπη σας στον Θεό. Η αγάπη δεν είναι ιδιοκτησία σας. Στην πραγματικότητα, είναι ιδιοκτησία του Θεού. Παραδώστε στον Θεό αυτό που είναι δικό του. Σε τι χρησιμεύει μια μακρά διάρκεια ζωής χωρίς αυτήν την προσφορά; Δεν έχετε δικαίωμα να προσφέρετε την αγάπη σας σε κανέναν άλλο εκτός από τον Θεό. Όταν προσφέρετε όλη σας την αγάπη στον Θεό, Αυτός θα φροντίζει όλες σας τις ανάγκες. Δεν υπάρχει τίποτα σε αυτόν τον κόσμο που είναι αδύνατο για Εκείνον. Σε μια πόλη ή σε ένα χωριουδάκι, σε ένα δάσος ή στον ουρανό, σε μια ψηλή κορυφή ή στον βαθύ ωκεανό, ο Θεός είναι παντού. Διαπερνά τον χώρο και τον χρόνο. Όλα τα όντα είναι μορφές Του. Συνειδητοποιήστε αυτήν την αλήθεια, μετουσιώστε την σε πράξη και χαρείτε την ευδαιμονία. Αυτό είναι αληθινή αφοσίωση. Μόνον τότε η ανθρώπινη ζωή αποκτά αληθινό νόημα. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1999


3 Σεπτεμβρίου

Ήρθα να ανάψω το φως της αγάπης στις καρδιές σας, και να βεβαιωθώ ότι λάμπει μέρα με τη μέρα με όλο και περισσότερη λάμψη. Δεν ήρθα να μιλήσω εκ μέρους κάποιας συγκεκριμένης πίστης ή θρησκείας. Δεν έχω έρθει επιφορτισμένος με κάποια αποστολή δημοσιότητας για  καμία αίρεση, πίστη ή σκοπό ούτε είμαι εδώ στοχεύοντας να προσηλυτίσω οπαδούς για κανένα δόγμα. Δεν έχω κανένα σχέδιο να προσελκύσω ακόλουθους ή πιστούς στο ποίμνιό Μου ή σε οποιοδήποτε ποίμνιο. Ήρθα να σας πω γι’ αυτήν την καθολική ενιαία πίστη, αυτήν την αρχή του Εαυτού, γι’ αυτό το μονοπάτι της αγάπης, για το δίκαιο της αγάπης, για το καθήκον της αγάπης, γι’ αυτήν την υποχρέωση να αγαπάτε.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 4 Ιουλίου 1968


2 Σεπτεμβρίου

Μην περιορίζετε τον Ράμα ή τον Κρίσνα σε ένα συγκεκριμένο όνομα ή μορφή. Αυτά τα ονόματα τους δόθηκαν μετά τη γέννησή τους. Δεν γεννήθηκαν με αυτά τα ονόματα.

Οι Ινδοί έχουν συνειδητοποιήσει την αλήθεια ότι ο Θεός είναι ο κάτοικος της καρδιάς όλων των ανθρώπων. Γι’ αυτό είναι σε θέση να αντέχουν όλες τις δυσκολίες και τα βάσανα και μπορούν να ζήσουν τη ζωή τους ευτυχισμένα. «Να παραμένετε ατάραχοι μπροστά στην χαρά και τη λύπη, στο κέρδος και την απώλεια, τη νίκη και την ήττα», λέει η Γκίτα. Η ευχαρίστηση και ο πόνος είναι μέρος της ανθρώπινης ζωής. Όποτε έχουν να αντιμετωπίσουν στενοχώριες και δυσκολίες, τις θεωρούν ως προάγγελους της ευτυχίας. Έχουν επιτύχει να εξελιχθούν σημαντικά χάρη σε τέτοιου είδους ευγενή συναισθήματα. Η πίστη τους στον Θεό είναι ακλόνητη ακόμη και μπροστά σε ατυχίες όπως εκρήξεις βομβών, πλημμύρες και αεροπορικά δυστυχήματα.

Εκείνοι που βασίζουν τη ζωή τους στην πίστη στον Θεό δεν θα συναντήσουν ποτέ θλίψεις, βάσανα και δυσκολίες. Οι δυσκολίες τους θα έρχονται και θα φεύγουν σαν τα περαστικά σύννεφα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Απριλίου 2009


1 Σεπτεμβρίου

Ο Κύριος αποκάλυψε στον Aρτζούνα, και ως εκ τούτου σε όλη την ανθρωπότητα, ότι ευαρεστείται από την αφοσίωση που Του προσφέρουν οι αναζητητές για να κερδίσουν τη Θεία Χάρη.  «Όταν ο άνθρωπος έχει αφοσίωση, Μου είναι αγαπητός» (Γκίτα 12, στίχος 19), δηλώνει. Ο αφοσιωμένος απευθύνει την προσευχή του, προσφέρει τη λατρεία και τις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις του στον Θεό, τον οποίο ντύνει με Μορφή και Όνομα και με ιδιότητες όπως αγάπη, συμπόνια, σοφία και δύναμη. Όμως, οι περισσότεροι πιστοί αναζητούν υγεία, πλούτο, δύναμη και φήμη από τον Θεό, τα οποία είναι όλα ασήμαντα αποκτήματα, που αποφέρουν στιγμιαία ευχαρίστηση.

Η Θεία Χάρη μπορεί να προσφέρει το πλέον πολύτιμο δώρο, το δώρο της Αγάπης του Θεού. Ο άνθρωπος μπορεί να  υπερηφανεύεται για το επίτευγμα της αγάπης του για τον Θεό. Αυτό όμως τον οδηγεί μόνο στα μισά του δρόμου. Έτσι, δεν κερδίζει πολλά.  Μόνο αν ο Θεός απαντήσει: «Ναι, αυτός Μου είναι αγαπητός», μόνο τότε μπορεί ο άνθρωπος να ισχυριστεί ότι έχει κερδίσει τη Χάρη Του!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Αυγούστου 1986