Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Σεπτέμβριος 2022

30 Σεπτεμβρίου

Μπορεί να αποκτήσετε γνώσεις που αφορούν στις φυσικές επιστήμες, σε όλες τις τέχνες και τις τεχνικές, στη λογοτεχνία και τη μουσική, στο χορό και τη ζωγραφική και σε κάθε πιθανό είδος κοσμικής γνώσης, αλλά όλα αυτά δεν θα σας δώσουν ειρήνη ή ευδαιμονία αν δεν έχετε τη γνώση του Εαυτού. Η κοσμική γνώση μπορεί να σας αποφέρει δόξα και ευημερία. Αλλά μόνο η γνώση του Εαυτού μπορεί να σας χαρίσει την ειρήνη που ξεπερνά την κατανόηση. Η γνώση του Εαυτού είναι αυτή που αποκαλύπτει την ενότητα στην πολλαπλότητα, το αιώνιο στο φθαρτό. Εκείνος που έχει επιτύχει τη γνώση του Εαυτού είναι παντογνώστης. «Ο γνώστης του Εαυτού νικά τη θλίψη», αναφέρεται στην Ουπανισάδα. Όλη η κοσμική γνώση αφορά τη διατήρηση της ζωής. Όταν αποκτηθεί η γνώση του Πνεύματος, η οποία είναι η βάση όλων των άλλων γνώσεων, των επιστημών και των τεχνών, είναι εύκολο να αποκτήσει κανείς κάθε είδους γνώση. Όταν εδραιωθεί η κοινωνία με τον Θεό, που είναι η πηγή της κάθε γνώσης, δύναμης και σοφίας, θα έχετε πρόσβαση σε κάθε είδους γνώση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1986


29 Σεπτεμβρίου

Οι πνευματικοί αναζητητές πρέπει να ελαχιστοποιήσουν τις επιχειρηματολογίες και τις λογομαχίες, διότι καλλιεργούν πνεύμα ανταγωνισμού και αντιπαλότητας και οδηγούν στη μνησικακία και την αντεκδίκηση. Μην αγωνίζεστε με σκοπό να κερδίσετε την εκτίμηση του κόσμου. Μην αισθάνεστε ταπεινωμένοι ή θυμωμένοι όταν ο κόσμος δεν αναγνωρίζει εσάς ή τα προσόντα σας. Πρώτα απ’ όλα, αν επιθυμείτε με ειλικρίνεια την πνευματική ολοκλήρωση, μάθετε να μη χαίρεστε όταν σας επαινούν. Εκεί κρύβεται μια θανατηφόρα παγίδα, η οποία μπορεί να σας παρασύρει και να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδό σας. Έτσι, πρέπει να αναμορφώσετε τον χαρακτήρα  και τις συνήθειες σας. Καλλιεργήστε τη συνήθεια να μην προκαλείτε ποτέ πόνο στους άλλους. Προσπαθήστε να κατανοείτε τους άλλους, να τους συμπονάτε και να κάνετε πράγματα που θα αποβούν βοηθητικά. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας να δέχεται τις προσβολές και την κριτική ως ‘παράσημα’ που σας απονέμονται. Προσπαθήστε πολύ, ώστε να είστε φιλικοί με όλους, όποια κι αν είναι η φύση ή η συμπεριφορά τους.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Διαλογισμός – Dhyana Vahini», κεφ. 14


28 Σεπτεμβρίου

Το Ναβαράτρι είναι η γιορτή για τον εορτασμό της νίκης του Καλού επί του Κακού. Η Ενσάρκωση της Θεϊκής Δύναμης, στις διάφορες εκδηλώσεις της, ως Maha-Saraswati (που συμβολίζει την ιδιότητα της Αρμονίας - Satwa), ως Maha-Lakshmi (που συμβολίζει την ιδιότητα του Δράσης - Rajas) και ως Maha-Kali (που συμβολίζει την ιδιότητα της Αδράνειας - Tamas) μπόρεσε να νικήσει τις δυνάμεις της κακίας, της διαφθοράς και του εγωισμού, κατά τη διάρκεια του εννιαήμερου αγώνα και τέλος, την Ημέρα της Νίκης (Vijaya Dasami), γίνεται η αποχαιρετιστήρια λατρεία. Πρόκειται για μια γιορτή ευχαριστίας. Η ευγνωμοσύνη είναι θεϊκή· η αχαριστία είναι δαιμονική. Αλλά, ενώ προσφέρετε τον φόρο τιμής της ευγνωμοσύνης, πρέπει επίσης να προσπαθήσετε να ανακαλύψετε ποιος σκοτώθηκε και ποιος σώθηκε και γιατί. Οι έξι εχθροί του ανθρώπου κατατρώνε  τα ζωτικά του όργανα, ριζωμένοι στον υποσυνείδητο νου του· είναι οι δαίμονες που πρέπει να θανατωθούν: η λαγνεία, ο θυμός, η απληστία, η προσκόλληση, η αλαζονεία και η ζήλια. Υποβιβάζουν τον άνθρωπο στο επίπεδο ενός δαίμονα. Πρέπει να εξουδετερωθούν και να μετουσιωθούν, με την υπέρτατη αλχημεία της θεϊκής παρότρυνσης. Τότε, οι εννέα νύχτες του αγώνα θα λάβουν μια νέα μορφή, θα είναι νύχτες αφιερωμένες στον εξαγνισμό του νου και στον φωτισμό της ψυχής!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1969


27 Σεπτεμβρίου

Είναι δύσκολο να απαλλαγείτε από την αλαζονεία και τον εγωισμό, γιατί  έχετε διαμορφώσει τη ζωή σας από την αρχή του χρόνου. Έχετε επιτρέψει στον νου σας να τρέχει προς την κατεύθυνση που του αρέσει εδώ και αιώνες, οπότε είναι πολύ δύσκολο τώρα να τον απομακρύνετε από το συνηθισμένο του μονοπάτι, ώστε να στρέψει τα βήματά του προς μια άλλη κατεύθυνση. Τα άτομα που έχουν καλλιεργήσει ένα υπέρογκο εγώ, αγαπούν να ασκούν εξουσία επάνω στους άλλους. Δεν θα συμφωνήσουν ότι αυτή τους η στάση τους είναι δουλεία στο εγώ, γιατί τα επιχειρήματα των άλλων δεν γίνονται αποδεκτά από αυτούς. Βλέπουν τα πάντα μέσα από γυαλιά που είναι χρωματισμένα από τον καπνό του εγωισμού και της φιλαυτίας. «Αυτά που λέω είναι αληθινά», «Η γνώμη μου είναι σωστή», «Οι πράξεις μου είναι ορθές» - έτσι αισθάνονται και περνούν τον χρόνο τους. Μια τέτοια συμπεριφορά είναι πολύ επιβλαβής για τους πνευματικούς αναζητητές. Πρέπει να προσβλέπουν με ανυπομονησία σε κάθε χρήσιμη κριτική ή πρόταση ή συμβουλή, από οποιαδήποτε πλευρά.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Διαλογισμός – Dhyana Vahini», κεφ. 14


26 Σεπτεμβρίου

Μην επιλέγετε τονωτικά και φάρμακα για την ασθένεια που έχει διαγνωστεί ως δική σας και πιστεύοντας στις ετικέτες και τις διαφημίσεις, μην αρχίσετε να τα χρησιμοποιείτε. Ακολουθήστε τη συμβουλή ενός γιατρού που γνωρίζει τα ιδιαίτερα προβλήματα του σώματός σας και τον τρόπο συντήρησής του· αποδεχθείτε  τη διάγνωσή και τη συνταγή του με απόλυτη πίστη. Ένας τέτοιος γιατρός ονομάζεται πνευματικός δάσκαλος (γκουρού)· αυτός θα σας βοηθήσει στη διαδικασία της αφαίρεσης του πέπλου. Όταν το πέπλο αφαιρεθεί, μπορείτε να βιώσετε τον Θεό παντού και πλήρως. Όταν κάποιος είπε στον Σωκράτη ότι δεν μπορούσε να δει τον Θεό στον ουρανό ή στις ανώτερες σφαίρες του διαστήματος, οι οποίες υποδεικνύονταν ως τόπος κατοικίας του Θεού, εκείνος είπε ότι μπορεί να τον δει κανείς μόνο φορώντας στα μάτια έναν τριπλό φακό: αφοσίωση, διάκριση και απάρνηση. Ο Πραχλάντα φορούσε αυτούς τους φακούς και Τον έβλεπε παντού, στην πλάση. Ο πατέρας του είχε καλύψει τα δικά του μάτια με κυνική αμφιβολία και έτσι αδυνατούσε να Τον δει.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1966


25 Σεπτεμβρίου

Πρέπει να μετατρέψετε την  καρδιά σας σ’ ένα Πρασάντι Νίλαγιαμ. Η μεταμόρφωση πρέπει να ξεκινήσει από αυτήν ακριβώς τη στιγμή. Αναλύστε τα λόγια, τις πράξεις και τις σκέψεις σας και απαλλαγείτε απ’ ό,τι κακό βλάπτει εσάς και τους άλλους· αντ’ αυτού καλλιεργήστε το σθένος, την ειρήνη, την αλήθεια κ.λπ. Τώρα, ο νους φτερουγίζει και κάθεται πάνω σε όλα τα διάφορα αντικείμενα του κόσμου. Αρνείται να μείνει μόνο σε μια ιδέα - τον Θεό. Όπως η μύγα που κάθεται πάνω στα όμορφα και τ’ άσχημα, αλλά αρνείται στον εαυτό της την ευχαρίστηση να καθίσει πάνω στην καυτή στάχτη, έτσι και ο νους φεύγει από όλες τις σκέψεις που αφορούν τον Θεό. Η μύγα θα καταστραφεί αν καθίσει στη φωτιά· ο νους επίσης καταστρέφεται, όταν εστιάζεται στον Θεό, γιατί, ο νους δεν είναι παρά ένα σχέδιο υφασμένο με το στημόνι και το υφάδι ενός ίδιου υλικού: της επιθυμίας! Η επιθυμία παύει όταν ο Θεός καταλαμβάνει το νου. Στην πραγματικότητα, εφόσον η επιθυμία είναι το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένος ο νους, ο νους παύει να υπάρχει όταν ο Θεός τον καταλαμβάνει πλήρως. Τότε είστε ελεύθεροι... 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1965


24 Σεπτεμβρίου

Όσο για τον θυμό, ο πνευματικός αναζητητής πρέπει να επαγρυπνά ακόμη και για τα πιο ασήμαντα θέματα, που πιθανόν να τον προκαλέσουν. Αν δεν προσέχει, δεν θα μπορέσει να σημειώσει καμία πρόοδο. Πρέπει να καλλιεργεί το πνεύμα της ταπεινοφροσύνης και της αγάπης. Τότε τα ελαττώματά του θα εξαφανιστούν. Μερικοί αναζητητές εξοργίζονται αν κάποιος τους υποδείξει τα ελαττώματά τους. Αυτό είναι ακόμη χειρότερο. Ο αναζητητής πρέπει να έχει πάντα το βλέμμα του στραμμένο προς τα μέσα. Αν επιτρέπει στον νου του να περιπλανιέται, δεν θα μπορεί ν’ αναγνωρίσει τα λάθη του. Η υπερηφάνεια εμποδίζει τη στροφή εντός και την αυτοεξέταση. Εφόσον ο αναζητητής επιθυμεί να επιτύχει στην προσπάθειά του, πρέπει να υποκλίνεται σ’ αυτούς που του υποδεικνύουν τα λάθη του. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσει να προχωρήσει γρήγορα και σταθερά στον δρόμο του διαλογισμού. Και πρέπει να προσπαθεί να μην επαναλαμβάνει τα λάθη του.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Διαλογισμός – Dhyana Vahini», κεφ. 14


23 Σεπτεμβρίου

Η Ινδία έχει οικοδομηθεί επάνω στα θεμέλια της Δικαιοσύνης, που έθεσαν σοφοί όπως ο Νάραντα και ο Βαλμίκι, διδάσκοντας στους ανθρώπους ότι δεν πρέπει να ενθουσιάζεται κανείς με τη νίκη ή να λυγίζει με την ήττα, ότι και τα δύο πρέπει να γίνονται αποδεκτά ως δοκιμασίες της πίστης στον Θεό. Είναι μια χώρα όπου η πίστη στον Θεό εμπεδώνεται από κάθε παιδί ήδη από το στήθος της μητέρας· έτσι, ποτέ δεν θα δώσει τόπο στην απελπισία και τη θλίψη. Θα βασίζεται στον Θεό εντός του και θα ανακαλύπτει ανεξάντλητες πηγές θάρρους μέσα στην καρδιά του. Η τελική νίκη είναι για εκείνους που έχουν πίστη στον αόρατο Εαυτό, την Αλήθεια. Τέτοιου είδους άνθρωποι δεν θα έχουν μίσος στην καρδιά τους· θα λυπούνται μόνο που κάποιοι άλλοι είναι άπληστοι και ζηλόφθονοι· οι προσευχές τους θα είναι για τη χορήγηση της σοφίας, της ταπεινότητας και της αγάπης ακόμη και στους αντιπάλους τους: «Θεέ μου, δώσε τους διάκριση και τη δύναμη της ψύχραιμης, ήρεμης κρίσης». Από τους βεδικούς χρόνους όλοι οι γιοι και οι κόρες της Ινδίας προσεύχονται: Loka Samastah Sukhino Bhavantu - Είθε όλοι οι κόσμοι να είναι ευτυχισμένοι».

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1965


22 Σεπτεμβρίου

Οι πνευματικοί αναζητητές δεν πρέπει ποτέ να τρέφουν μίσος εναντίον εκείνων που επισημαίνουν τα ελαττώματά τους, διότι αυτό είναι το ίδιο κακό με το μίσος για το ‘καλό’. Να  αγαπάτε το καλό και να απορρίπτετε το κακό. Να θυμάστε ότι δεν πρέπει να μισείτε το κακό. Το κακό πρέπει να εγκαταλείπεται, να αποφεύγεται. Μόνο εκείνοι που μπορούν να πράξουν με αυτόν τον τρόπο μπορούν να επιτύχουν πρόοδο στο διαλογισμό και την πνευματική σοφία. Η έπαρση, η ζήλια, η επίδειξη ανωτερότητας, ο θυμός, η λαχτάρα να πληροφορηθείτε  τις αδυναμίες των άλλων και τις αποτυχίες τους, η εξαπάτηση - όλα αυτά είναι εμπόδια στο μονοπάτι του διαλογισμού. Ακόμη και αν αυτά δεν είναι απολύτως εμφανή, οι εσωτερικές παρορμήσεις που ωθούν κάποιον προς αυτές τις λανθασμένες κατευθύνσεις υποβόσκουν στον νου. Ένα δωμάτιο το οποίο έχει παραμείνει κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχει καταληφθεί από ζωύφια και μυρίζει άσχημα, πρέπει να ανοιχτεί, να καθαριστεί και να γίνει κατοικήσιμο με επιμελές σκούπισμα και ξεσκόνισμα. Με τον ίδιο τρόπο, ο νους πρέπει επίσης να εξαγνιστεί με τον διαλογισμό.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Διαλογισμός – Dhyana Vahini», κεφ. 14


21 Σεπτεμβρίου

Οι άνθρωποι επιθυμούν να αποκτήσουν την ευτυχία και όταν υπάρχει η προοπτική να βιώσουν μια κατάσταση αδιάλειπτης ευτυχίας, αρπάζονται στην ιδέα· αλλά, σύντομα κουράζονται από την προσπάθεια. Αναζητούν σύντομους δρόμους, στηρίζονται στους άλλους για να σηκώσουν το βάρος τους και προσδοκούν πλούσια συγκομιδή ως αντάλλαγμα μικρής καλλιέργειας. Όμως, η αυστηρή πειθαρχία και η σταθερή πίστη είναι απολύτως απαραίτητες για την επιτυχία στον πνευματικό αγώνα. Για να έχει κανείς αυτή την πειθαρχία, πρέπει να ελέγχει τις αισθήσεις που παρασύρουν το νου προς τα ευχάριστα θέλγητρα του εξωτερικού κόσμου· για να έχει σταθερή πίστη, πρέπει να ελέγχει τον αλλοπρόσαλλο νου που ζωγραφίζει ελκυστικές εικόνες με ψεύτικα χρώματα για να σας σύρει από γέννηση σε γέννηση. Αν η διάνοιά σας είναι οξεία και απαλλαγμένη από προκαταλήψεις και προτιμήσεις, η Αλήθεια θα σας αποκαλυφθεί αστραπιαία, γιατί είναι μια αρκετά απλή διαδικασία. Μόνο που πρέπει να είστε σε θέση να δείτε το πρόβλημα στην ουσία του, πέρα από όλο το συνονθύλευμα των άσχετων πραγμάτων.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Αυγούστου 1965


20 Σεπτεμβρίου

Θα πρέπει να αποφεύγετε τα εμπόδια που δημιουργούν δυσχέρειες στο μονοπάτι του διαλογισμού, δηλαδή τον θυμό, την υπερηφάνεια, την έπαρση, την τάση να ανακαλύπτετε τα λάθη των άλλων, τις πονηριές κ.λπ. Αυτά λειτουργούν ακόμη και υποσυνείδητα, ακριβώς όπως τα ρεύματα στα βάθη του ωκεανού. Οι πνευματικοί αναζητητές πρέπει να επαγρυπνούν ώστε να μη χάνουν την ψυχραιμία τους ακόμη και για μικρά πράγματα, γιατί αυτό θα εμποδίσει την πρόοδό τους. Πρέπει να καλλιεργείτε την αγάπη προς όλους και την ευγένεια. Τότε, οι ανεπιθύμητες συνήθειες θα σας εγκαταλείψουν, αφού ο θυμός είναι ο γεννήτορας κάθε λανθασμένης συμπεριφοράς. Ο θυμός μπορεί να στρέψει τον καθένα προς αρνητικές συνήθειες, οποιαδήποτε στιγμή και με οποιαδήποτε μορφή. Γι’ αυτό θα πρέπει πρώτα να υποχωρήσει με συστηματική προσπάθεια. Οι πνευματικοί αναζητητές πρέπει να καλωσορίζουν με χαρά την ανακοίνωση των ελαττωμάτων τους από οποιονδήποτε· μάλιστα, πρέπει να είναι ευγνώμονες σε όσους τους τα επισημαίνουν!

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Διαλογισμός – Dhyana Vahini», κεφ. 14


19 Σεπτεμβρίου

Η αγάπη είναι ο σπόρος, το θάρρος είναι το άνθος και η ειρήνη είναι ο καρπός, που οι σοφοί καλλιέργησαν στον κήπο της καρδιάς τους. Μόχθησαν για να ταυτιστούν με την Αλήθεια, όχι για να καλύψουν το ψέμα με την αυθεντικότητα της Αλήθειας και να παρελάσουν σαν να έφεραν εις πέρας την αποστολή για την οποία είχαν έρθει στη γη. Εκπλήρωσαν τον στόχο τους σε τέτοιο βαθμό που η Ινδία, για αιώνες, ήταν ο Διδάσκαλος της Ανθρωπότητας, αλλά τώρα ο Διδάσκαλος έχει αρχίσει να παίρνει μαθήματα από τον λιγότερο ευφυή από τους μαθητές και να σηκώνει το κεφάλι με υπερηφάνεια όταν ο μαθητής αυτός τον συγχαίρει! Αναδεύστε τα ιερά κείμενα και τα εγχειρίδια για τη γιόγκα και τη θρησκεία και συλλέξτε το θρεπτικό βούτυρο για να το χαρίσετε στον κόσμο. Η καλύτερη συνταγή για να ζείτε σε αμείωτη Ευδαιμονία είναι να αναπτύξετε γνήσια ειλικρίνεια και να λέτε αυτό που σκέφτεστε και να πράττετε αυτό που λέτε. Για  κάθε χίλιους ανθρώπους που μιλούν και εγκωμιάζουν, ίσως ένας μόνο θέτει αυτή τη συνταγή σε καθημερινή εφαρμογή. Μια ομάδα αλόγων ξεκινούν από τη γραμμή της αφετηρίας για την κούρσα, αλλά μόνο ένα ή δύο αναγνωρίζονται ως νικητές!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Ιουνίου 1970


18 Σεπτεμβρίου

Ο νους που δεν γνωρίζει τον Θεό είναι σαν το ξερό φύλλο, που ανεβαίνει με κάθε ριπή ανέμου και πέφτει όταν αυτός καταλαγιάζει. Όμως, ο νους που είναι προσηλωμένος στην επίγνωση του Θεού, είναι σαν τον βράχο, ανεπηρέαστος από την αμφιβολία, σταθερός και ασφαλής. Ο Θεός, ως δεκτικός στη λατρεία και τον στοχασμό, αναφέρεται ως Χρυσή Μήτρα, Πηγή της Δημιουργίας, Εγγενής Αρχή που θέλησε να εκδηλωθεί και να πολλαπλασιαστεί. Ο όρος ‘χρυσός’ είναι κατάλληλος, διότι ο χρυσός είναι το μέταλλο από το οποίο διαμορφώνονται από τους τεχνίτες πολυποίκιλα κοσμήματα, για να ταιριάζουν στις ανάγκες, τη φαντασία, τις ιδιοτροπίες και τις προτιμήσεις αυτών που τα φορούν. Η εικόνα του Θεού επίσης διαμορφώνεται από την ανθρώπινη φαντασία, κλίση και διάνοια σε διάφορες μορφές, μεγαλοπρεπείς, τερατώδεις ή γοητευτικές. Ο άνθρωπος στήνει αυτές τις εικόνες και ξεχύνει μπροστά τους, τους φόβους, τις φαντασιώσεις, τις επιθυμίες, τα άγχη και τα όνειρά του. Τις αποδέχεται ως κυρίους, συντρόφους, μονάρχες, δασκάλους, ανάλογα με τη στιγμή. Αλλά όπως κι αν διαμορφώνει ο άνθρωπος την εικόνα του Θεού, ο Θεός μένει ανεπηρέαστος. Είναι ο Χρυσός, ο οποίος ενυπάρχει σε όλα τα κοσμήματα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1969


17 Σεπτεμβρίου

Πρέπει να έχετε πάντα κατά νου τον στόχο, αυτόν της συγχώνευσης (sayujya) με το Απόλυτο. Μην τον εγκαταλείπετε και μην τον ξεχνάτε. Να είστε σαν το ποτάμι που ρέει αργά προς τη θάλασσα. Κάποιος που έχει αγοράσει ένα εισιτήριο για την Καλκούτα από το Μαντράς, επειδή αυτό είναι το μέρος στο οποίο θέλει να φτάσει, δεν θα σταματήσει σε κανένα άλλο μέρος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού· έχει πάντα τον προορισμό στο νου του. Φυσικά, μπορεί να ενδιαφέρεται για τους τόπους και τα αξιοθέατα που θα συναντήσει στον δρόμο· μπορεί να κατεβαίνει εδώ και εκεί για να πιει κάτι, αλλά δεν θα αναζητήσει σπίτι οπουδήποτε, στο ενδιάμεσο. Κατά τον ίδιο τρόπο, τα βιώματα του να βρεθεί κάποιος στη θεία παρουσία, να πλησιάσει πολύ κοντά στο Θείο και να λάμψει με θεϊκή λαμπρότητα (salokya, sameepya, sarupya) μπορεί να έρθουν στο ενδιάμεσο· στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει. Αλλά μη μένετε ικανοποιημένοι όντας σε αυτά τα στάδια. Είναι ενδιάμεσοι σταθμοί, θυμηθείτε το. Πρέπει να φτάσετε στον κάθε σταθμό και να ταξιδέψετε πέρα από αυτόν, προς τον τελικό σας προορισμό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1963


16 Σεπτεμβρίου

Οι έξι δαίμονες –η λαγνεία, ο θυμός, η απληστία, η προσκόλληση, η αλαζονεία και το μίσος– σας καταδιώκουν, σας στρέφουν σε λάθος μονοπάτια και σας κάνουν δουλοπρεπείς, ανόητους και θλιμμένους. Πολεμήστε εναντίον τους με αποφασιστικότητα. Αυτός είναι ο ισόβιος πόλεμος που πρέπει να διεξάγετε. Δεν είναι ένας επταετής ή τριακονταετής πόλεμος –μπορεί να είναι ένας πόλεμος εκατό ετών, αν ζήσετε εκατό χρόνια. Ο αγώνας δεν γνωρίζει ανάπαυλα! Πρόκειται για έναν εμφύλιο πόλεμο, όπου μόνο η επαγρύπνηση μπορεί να αποφέρει κέρδη. Ο Αρτζούνα προσευχήθηκε στον Κρίσνα: «Ο νους είναι μολυσμένος από αυτούς τους δαίμονες· δεν μου προσφέρει ούτε μια στιγμή ανάπαυσης». Ο Κρίσνα είπε: «Παράδωσέ τον σε μένα!» Εύκολο, έτσι δεν είναι; Όπως η μέλισσα που βουίζει μέχρι να φτάσει σε ένα λουλούδι και να αρχίσει να πίνει το νέκταρ, έτσι και ο νους θα διαμαρτύρεται, μέχρι να καταλήξει στα λώτινα πόδια του Κυρίου, και τότε, σιωπά, γιατί ασχολείται με το να γευτεί το Θείο Νέκταρ! Μόλις ανακαλύψει το νέκταρ, δεν θα φτερουγίζει πια.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1969


15 Σεπτεμβρίου

Ο πρωταρχικός σκοπός των ευκαιριών προσφοράς υπηρεσίας είναι να παρέχουν στους εθελοντές τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στις στάσεις της ταπεινότητας, της προθυμίας και του σεβασμού, που είναι τόσο απαραίτητες για την ευτυχία όλων και για την κοινωνική ασφάλεια. Απευθύνομαι κάθε φορά στα άτομα που επιλέγονται, ώστε να γνωρίζουν τι αναμένεται από αυτούς, κυρίως ως παρότρυνση πίσω από τις δραστηριότητες υπηρεσίας τους. Μεταξύ των εννέα βημάτων της προόδου μέσω της αφοσίωσης, το τέταρτο και το πέμπτο αναδεικνύουν την υπηρεσία: «να υπηρετείς τα πόδια του Κυρίου ή να προσφέρεις τις πράξεις σου στα πόδια του Κυρίου (Padasevanam) και να θεωρείς τον εαυτό σου υπηρέτη Του (Dasyam)». Η υπηρεσία είναι βασικά δραστηριότητα που απορρέει από τη λαχτάρα να κερδίσει κανείς τη χάρη του Θεού. Μόνο μέσω αυτής μπορεί ο άνθρωπος να αποκτήσει αυτοκυριαρχία, και μέσω της κυριαρχίας επί των αισθήσεων, των παθών και των αδυναμιών, μπορεί να επιτύχει την Αυτοπραγμάτωση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Ιουνίου 1969


14 Σεπτεμβρίου

Ο Θεός βρίσκεται εντός σας! Είναι Εκείνος που σας ώθησε να Τον προβάλλετε στον εξωτερικό κόσμο, ως εκείνο το είδωλο ή ως  εκείνη την εικόνα, για ν’ αφουγκραστεί τα ξεσπάσματά  σας και να σας δώσει τη γαλήνη! Χωρίς την έμπνευση, την παρηγοριά και τη χαρά που Εκείνος σας προσφέρει εσωτερικά, θα είστε ανόητοι, σαν κάποιον, που έχοντας χάσει το αγκυροβόλιό του, παρασύρεται ακυβέρνητος σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα. Κρατηθείτε σ’ Αυτόν μέσα στην καρδιά σας, ακούστε Τον να ψιθυρίζει σιωπηλά λόγια συμβουλευτικά και λόγια παρηγοριάς. Συνομιλήστε μαζί Του, οδηγήστε τα βήματά σας όπως Εκείνος σας κατευθύνει, και θα φτάσετε στον στόχο σύντομα και ασφαλείς! Η εικόνα μπροστά στην οποία κάθεστε, τα λουλούδια που τοποθετείτε επάνω της, οι ύμνοι που απαγγέλλετε, οι πειθαρχίες που επιβάλλετε στον εαυτό σας, οι αγρυπνίες στις οποίες υποβάλλεστε· αυτές είναι δραστηριότητες που εξαγνίζουν και απομακρύνουν τα εμπόδια από το δρόμο σας για να αποκτήσετε την επίγνωση του Θεού εντός σας. Στ’ αλήθεια, εσείς είστε Εκείνος· όχι αυτό το σώμα που κουβαλάτε μαζί σας, όπως το σαλιγκάρι, φορτωμένο με το ίδιο του το σπίτι, το κέλυφος! Όταν χαθεί η γοητεία του σώματος, το Φως του Θεού μέσα σας θα λάμψει και θα φωτίσει τις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1969


13 Σεπτεμβρίου

Ο Θεός ενδιαφέρεται για το συναίσθημα που συνοδεύει την προσφορά, για τη στάση με την οποία γίνεται η προσφορά- δεν Τον συγκινεί η ποσότητα ή το κόστος. Η Ντραούπαντι προσέφερε ένα φυλλαράκι που ήταν κολλημένο στο πλάι του σκεύους στο οποίο είχε μαγειρέψει το γεύμα, και ο Κύριος χόρτασε τόσο που είπε ότι απαλλάχθηκε από κάθε πείνα. Η Ρουκμίνι τοποθέτησε στη ζυγαριά ένα μόνο φύλλο βασιλικού, αλλά επειδή το είχε διαποτίσει με την αφοσίωσή της, ζύγιζε όσο και ο ίδιος ο Κρίσνα. Ο Κουτσέλα είχε μόνο λίγο λιωμένο ρύζι, αλλά ο Κύριος το έφαγε με ευχαρίστηση και ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένος με την προσφορά την τόσο γεμάτη αφοσίωση. Ένα κομμάτι χαρτί που είναι λευκό, σκληρό και καθαρό δεν είναι τόσο πολύτιμο όσο ένα άλλο κομμάτι ίσου μεγέθους που, αν και λεκιασμένο και βρώμικο, έχει πάνω του το αποτύπωμα της Κεντρικής Τράπεζας, καθιστώντας το χαρτονόμισμα των εκατό ρουπιών. Το αποτύπωμα της αφοσίωσης κάνει το λιωμένο ρύζι πολύτιμο. Δώστε στον Κύριο τον καρπό - την αγάπη που φυτρώνει στο δέντρο της ζωής.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1963


12 Σεπτεμβρίου

Το σώμα είναι ο ναός όπου κατοικεί ο Θεός, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στην καρδιά. Αλλά δεν αρκεί να επαναλαμβάνετε αυτό το ευχάριστο αξίωμα και να προσποιείστε ότι έχετε ενταχθεί στις τάξεις των καλών... Πρέπει να συμπεριφέρεστε κάθε στιγμή έχοντας αυτή την επίγνωση του Θεού μέσα σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Απρίλιο του 1971


12 Σεπτεμβρίου

Το σώμα είναι ο ναός όπου κατοικεί ο Θεός, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στην καρδιά. Αλλά δεν αρκεί να επαναλαμβάνετε αυτό το ευχάριστο αξίωμα και να προσποιείστε ότι έχετε ενταχθεί στις τάξεις των καλών... Πρέπει να συμπεριφέρεστε κάθε στιγμή έχοντας αυτή την επίγνωση του Θεού μέσα σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Απρίλιο του 1971


11 Σεπτεμβρίου

Ο χρόνος της ζωής πρέπει να αφιερώνεται στην απόκτηση και τη διαφύλαξη της αρετής, όχι του πλούτου. Ακούστε και συλλογιστείτε τις ιστορίες των μεγάλων ηρώων του παρελθόντος που διακρίθηκαν για την ηθική τους στάση, ώστε τα ιδανικά τους να αποτυπωθούν στις καρδιές σας. Η αρετή είναι σπάνια στις μέρες μας όσον αφορά τόσο το άτομο όσο και την οικογένεια, την κοινωνία και την κοινότητα και όλους τους τομείς της ζωής, είτε πρόκειται για οικονομικούς, είτε για πολιτικούς, είτε ακόμη και για ‘πνευματικούς’. Έτσι, επίσης, παρατηρείται μείωση της πειθαρχίας, η οποία είναι το έδαφος πάνω στο οποίο αναπτύσσεται η αρετή. Αν δεν γίνεται σεβαστός ο καθένας, ανεξάρτητα από την κοινωνική του θέση, την οικονομική του κατάσταση ή την πνευματική του ανάπτυξη, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και ευτυχία στη ζωή. Αυτός ο σεβασμός μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από την πεποίθηση ότι ο ίδιος Εαυτός που βρίσκεται εντός σας παίζει και το ρόλο του άλλου ατόμου. Δείτε αυτόν τον Εαυτό στους άλλους· αισθανθείτε ότι και αυτοί  πεινούν, διψούν, λαχταρούν και επιθυμούν όπως  εσείς· αναπτύξτε συμπόνια και την αγωνία να υπηρετήσετε και να αποβείτε χρήσιμοι.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1968


11 Σεπτεμβρίου

Ο χρόνος της ζωής πρέπει να αφιερώνεται στην απόκτηση και τη διαφύλαξη της αρετής, όχι του πλούτου. Ακούστε και συλλογιστείτε τις ιστορίες των μεγάλων ηρώων του παρελθόντος που διακρίθηκαν για την ηθική τους στάση, ώστε τα ιδανικά τους να αποτυπωθούν στις καρδιές σας. Η αρετή είναι σπάνια στις μέρες μας όσον αφορά τόσο το άτομο όσο και την οικογένεια, την κοινωνία και την κοινότητα και όλους τους τομείς της ζωής, είτε πρόκειται για οικονομικούς, είτε για πολιτικούς, είτε ακόμη και για ‘πνευματικούς’. Έτσι, επίσης, παρατηρείται μείωση της πειθαρχίας, η οποία είναι το έδαφος πάνω στο οποίο αναπτύσσεται η αρετή. Αν δεν γίνεται σεβαστός ο καθένας, ανεξάρτητα από την κοινωνική του θέση, την οικονομική του κατάσταση ή την πνευματική του ανάπτυξη, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και ευτυχία στη ζωή. Αυτός ο σεβασμός μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από την πεποίθηση ότι ο ίδιος Εαυτός που βρίσκεται εντός σας παίζει και το ρόλο του άλλου ατόμου. Δείτε αυτόν τον Εαυτό στους άλλους· αισθανθείτε ότι και αυτοί  πεινούν, διψούν, λαχταρούν και επιθυμούν όπως  εσείς· αναπτύξτε συμπόνια και την αγωνία να υπηρετήσετε και να αποβείτε χρήσιμοι.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1968


11 Σεπτεμβρίου

Ο χρόνος της ζωής πρέπει να αφιερώνεται στην απόκτηση και τη διαφύλαξη της αρετής, όχι του πλούτου. Ακούστε και συλλογιστείτε τις ιστορίες των μεγάλων ηρώων του παρελθόντος που διακρίθηκαν για την ηθική τους στάση, ώστε τα ιδανικά τους να αποτυπωθούν στις καρδιές σας. Η αρετή είναι σπάνια στις μέρες μας όσον αφορά τόσο το άτομο όσο και την οικογένεια, την κοινωνία και την κοινότητα και όλους τους τομείς της ζωής, είτε πρόκειται για οικονομικούς, είτε για πολιτικούς, είτε ακόμη και για ‘πνευματικούς’. Έτσι, επίσης, παρατηρείται μείωση της πειθαρχίας, η οποία είναι το έδαφος πάνω στο οποίο αναπτύσσεται η αρετή. Αν δεν γίνεται σεβαστός ο καθένας, ανεξάρτητα από την κοινωνική του θέση, την οικονομική του κατάσταση ή την πνευματική του ανάπτυξη, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και ευτυχία στη ζωή. Αυτός ο σεβασμός μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από την πεποίθηση ότι ο ίδιος Εαυτός που βρίσκεται εντός σας παίζει και το ρόλο του άλλου ατόμου. Δείτε αυτόν τον Εαυτό στους άλλους· αισθανθείτε ότι και αυτοί  πεινούν, διψούν, λαχταρούν και επιθυμούν όπως  εσείς· αναπτύξτε συμπόνια και την αγωνία να υπηρετήσετε και να αποβείτε χρήσιμοι.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1968


11 Σεπτεμβρίου

Ο χρόνος της ζωής πρέπει να αφιερώνεται στην απόκτηση και τη διαφύλαξη της αρετής, όχι του πλούτου. Ακούστε και συλλογιστείτε τις ιστορίες των μεγάλων ηρώων του παρελθόντος που διακρίθηκαν για την ηθική τους στάση, ώστε τα ιδανικά τους να αποτυπωθούν στις καρδιές σας. Η αρετή είναι σπάνια στις μέρες μας όσον αφορά τόσο το άτομο όσο και την οικογένεια, την κοινωνία και την κοινότητα και όλους τους τομείς της ζωής, είτε πρόκειται για οικονομικούς, είτε για πολιτικούς, είτε ακόμη και για ‘πνευματικούς’. Έτσι, επίσης, παρατηρείται μείωση της πειθαρχίας, η οποία είναι το έδαφος πάνω στο οποίο αναπτύσσεται η αρετή. Αν δεν γίνεται σεβαστός ο καθένας, ανεξάρτητα από την κοινωνική του θέση, την οικονομική του κατάσταση ή την πνευματική του ανάπτυξη, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και ευτυχία στη ζωή. Αυτός ο σεβασμός μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από την πεποίθηση ότι ο ίδιος Εαυτός που βρίσκεται εντός σας παίζει και το ρόλο του άλλου ατόμου. Δείτε αυτόν τον Εαυτό στους άλλους· αισθανθείτε ότι και αυτοί  πεινούν, διψούν, λαχταρούν και επιθυμούν όπως  εσείς· αναπτύξτε συμπόνια και την αγωνία να υπηρετήσετε και να αποβείτε χρήσιμοι.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1968


11 Σεπτεμβρίου

Ο χρόνος της ζωής πρέπει να αφιερώνεται στην απόκτηση και τη διαφύλαξη της αρετής, όχι του πλούτου. Ακούστε και συλλογιστείτε τις ιστορίες των μεγάλων ηρώων του παρελθόντος που διακρίθηκαν για την ηθική τους στάση, ώστε τα ιδανικά τους να αποτυπωθούν στις καρδιές σας. Η αρετή είναι σπάνια στις μέρες μας όσον αφορά τόσο το άτομο όσο και την οικογένεια, την κοινωνία και την κοινότητα και όλους τους τομείς της ζωής, είτε πρόκειται για οικονομικούς, είτε για πολιτικούς, είτε ακόμη και για ‘πνευματικούς’. Έτσι, επίσης, παρατηρείται μείωση της πειθαρχίας, η οποία είναι το έδαφος πάνω στο οποίο αναπτύσσεται η αρετή. Αν δεν γίνεται σεβαστός ο καθένας, ανεξάρτητα από την κοινωνική του θέση, την οικονομική του κατάσταση ή την πνευματική του ανάπτυξη, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και ευτυχία στη ζωή. Αυτός ο σεβασμός μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από την πεποίθηση ότι ο ίδιος Εαυτός που βρίσκεται εντός σας παίζει και το ρόλο του άλλου ατόμου. Δείτε αυτόν τον Εαυτό στους άλλους· αισθανθείτε ότι και αυτοί  πεινούν, διψούν, λαχταρούν και επιθυμούν όπως  εσείς· αναπτύξτε συμπόνια και την αγωνία να υπηρετήσετε και να αποβείτε χρήσιμοι.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1968


11 Σεπτεμβρίου

Ο χρόνος της ζωής πρέπει να αφιερώνεται στην απόκτηση και τη διαφύλαξη της αρετής, όχι του πλούτου. Ακούστε και συλλογιστείτε τις ιστορίες των μεγάλων ηρώων του παρελθόντος που διακρίθηκαν για την ηθική τους στάση, ώστε τα ιδανικά τους να αποτυπωθούν στις καρδιές σας. Η αρετή είναι σπάνια στις μέρες μας όσον αφορά τόσο το άτομο όσο και την οικογένεια, την κοινωνία και την κοινότητα και όλους τους τομείς της ζωής, είτε πρόκειται για οικονομικούς, είτε για πολιτικούς, είτε ακόμη και για ‘πνευματικούς’. Έτσι, επίσης, παρατηρείται μείωση της πειθαρχίας, η οποία είναι το έδαφος πάνω στο οποίο αναπτύσσεται η αρετή. Αν δεν γίνεται σεβαστός ο καθένας, ανεξάρτητα από την κοινωνική του θέση, την οικονομική του κατάσταση ή την πνευματική του ανάπτυξη, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και ευτυχία στη ζωή. Αυτός ο σεβασμός μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από την πεποίθηση ότι ο ίδιος Εαυτός που βρίσκεται εντός σας παίζει και το ρόλο του άλλου ατόμου. Δείτε αυτόν τον Εαυτό στους άλλους· αισθανθείτε ότι και αυτοί  πεινούν, διψούν, λαχταρούν και επιθυμούν όπως  εσείς· αναπτύξτε συμπόνια και την αγωνία να υπηρετήσετε και να αποβείτε χρήσιμοι.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1968


11 Σεπτεμβρίου

Ο χρόνος της ζωής πρέπει να αφιερώνεται στην απόκτηση και τη διαφύλαξη της αρετής, όχι του πλούτου. Ακούστε και συλλογιστείτε τις ιστορίες των μεγάλων ηρώων του παρελθόντος που διακρίθηκαν για την ηθική τους στάση, ώστε τα ιδανικά τους να αποτυπωθούν στις καρδιές σας. Η αρετή είναι σπάνια στις μέρες μας όσον αφορά τόσο το άτομο όσο και την οικογένεια, την κοινωνία και την κοινότητα και όλους τους τομείς της ζωής, είτε πρόκειται για οικονομικούς, είτε για πολιτικούς, είτε ακόμη και για ‘πνευματικούς’. Έτσι, επίσης, παρατηρείται μείωση της πειθαρχίας, η οποία είναι το έδαφος πάνω στο οποίο αναπτύσσεται η αρετή. Αν δεν γίνεται σεβαστός ο καθένας, ανεξάρτητα από την κοινωνική του θέση, την οικονομική του κατάσταση ή την πνευματική του ανάπτυξη, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και ευτυχία στη ζωή. Αυτός ο σεβασμός μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από την πεποίθηση ότι ο ίδιος Εαυτός που βρίσκεται εντός σας παίζει και το ρόλο του άλλου ατόμου. Δείτε αυτόν τον Εαυτό στους άλλους· αισθανθείτε ότι και αυτοί  πεινούν, διψούν, λαχταρούν και επιθυμούν όπως  εσείς· αναπτύξτε συμπόνια και την αγωνία να υπηρετήσετε και να αποβείτε χρήσιμοι.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1968


11 Σεπτεμβρίου

Ο χρόνος της ζωής πρέπει να αφιερώνεται στην απόκτηση και τη διαφύλαξη της αρετής, όχι του πλούτου. Ακούστε και συλλογιστείτε τις ιστορίες των μεγάλων ηρώων του παρελθόντος που διακρίθηκαν για την ηθική τους στάση, ώστε τα ιδανικά τους να αποτυπωθούν στις καρδιές σας. Η αρετή είναι σπάνια στις μέρες μας όσον αφορά τόσο το άτομο όσο και την οικογένεια, την κοινωνία και την κοινότητα και όλους τους τομείς της ζωής, είτε πρόκειται για οικονομικούς, είτε για πολιτικούς, είτε ακόμη και για ‘πνευματικούς’. Έτσι, επίσης, παρατηρείται μείωση της πειθαρχίας, η οποία είναι το έδαφος πάνω στο οποίο αναπτύσσεται η αρετή. Αν δεν γίνεται σεβαστός ο καθένας, ανεξάρτητα από την κοινωνική του θέση, την οικονομική του κατάσταση ή την πνευματική του ανάπτυξη, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και ευτυχία στη ζωή. Αυτός ο σεβασμός μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από την πεποίθηση ότι ο ίδιος Εαυτός που βρίσκεται εντός σας παίζει και το ρόλο του άλλου ατόμου. Δείτε αυτόν τον Εαυτό στους άλλους· αισθανθείτε ότι και αυτοί  πεινούν, διψούν, λαχταρούν και επιθυμούν όπως  εσείς· αναπτύξτε συμπόνια και την αγωνία να υπηρετήσετε και να αποβείτε χρήσιμοι.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1968


11 Σεπτεμβρίου

Ο χρόνος της ζωής πρέπει να αφιερώνεται στην απόκτηση και τη διαφύλαξη της αρετής, όχι του πλούτου. Ακούστε και συλλογιστείτε τις ιστορίες των μεγάλων ηρώων του παρελθόντος που διακρίθηκαν για την ηθική τους στάση, ώστε τα ιδανικά τους να αποτυπωθούν στις καρδιές σας. Η αρετή είναι σπάνια στις μέρες μας όσον αφορά τόσο το άτομο όσο και την οικογένεια, την κοινωνία και την κοινότητα και όλους τους τομείς της ζωής, είτε πρόκειται για οικονομικούς, είτε για πολιτικούς, είτε ακόμη και για ‘πνευματικούς’. Έτσι, επίσης, παρατηρείται μείωση της πειθαρχίας, η οποία είναι το έδαφος πάνω στο οποίο αναπτύσσεται η αρετή. Αν δεν γίνεται σεβαστός ο καθένας, ανεξάρτητα από την κοινωνική του θέση, την οικονομική του κατάσταση ή την πνευματική του ανάπτυξη, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και ευτυχία στη ζωή. Αυτός ο σεβασμός μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από την πεποίθηση ότι ο ίδιος Εαυτός που βρίσκεται εντός σας παίζει και το ρόλο του άλλου ατόμου. Δείτε αυτόν τον Εαυτό στους άλλους· αισθανθείτε ότι και αυτοί  πεινούν, διψούν, λαχταρούν και επιθυμούν όπως  εσείς· αναπτύξτε συμπόνια και την αγωνία να υπηρετήσετε και να αποβείτε χρήσιμοι.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1968


11 Σεπτεμβρίου

Ο χρόνος της ζωής πρέπει να αφιερώνεται στην απόκτηση και τη διαφύλαξη της αρετής, όχι του πλούτου. Ακούστε και συλλογιστείτε τις ιστορίες των μεγάλων ηρώων του παρελθόντος που διακρίθηκαν για την ηθική τους στάση, ώστε τα ιδανικά τους να αποτυπωθούν στις καρδιές σας. Η αρετή είναι σπάνια στις μέρες μας όσον αφορά τόσο το άτομο όσο και την οικογένεια, την κοινωνία και την κοινότητα και όλους τους τομείς της ζωής, είτε πρόκειται για οικονομικούς, είτε για πολιτικούς, είτε ακόμη και για ‘πνευματικούς’. Έτσι, επίσης, παρατηρείται μείωση της πειθαρχίας, η οποία είναι το έδαφος πάνω στο οποίο αναπτύσσεται η αρετή. Αν δεν γίνεται σεβαστός ο καθένας, ανεξάρτητα από την κοινωνική του θέση, την οικονομική του κατάσταση ή την πνευματική του ανάπτυξη, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και ευτυχία στη ζωή. Αυτός ο σεβασμός μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από την πεποίθηση ότι ο ίδιος Εαυτός που βρίσκεται εντός σας παίζει και το ρόλο του άλλου ατόμου. Δείτε αυτόν τον Εαυτό στους άλλους· αισθανθείτε ότι και αυτοί  πεινούν, διψούν, λαχταρούν και επιθυμούν όπως  εσείς· αναπτύξτε συμπόνια και την αγωνία να υπηρετήσετε και να αποβείτε χρήσιμοι.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1968


11 Σεπτεμβρίου

Ο χρόνος της ζωής πρέπει να αφιερώνεται στην απόκτηση και τη διαφύλαξη της αρετής, όχι του πλούτου. Ακούστε και συλλογιστείτε τις ιστορίες των μεγάλων ηρώων του παρελθόντος που διακρίθηκαν για την ηθική τους στάση, ώστε τα ιδανικά τους να αποτυπωθούν στις καρδιές σας. Η αρετή είναι σπάνια στις μέρες μας όσον αφορά τόσο το άτομο όσο και την οικογένεια, την κοινωνία και την κοινότητα και όλους τους τομείς της ζωής, είτε πρόκειται για οικονομικούς, είτε για πολιτικούς, είτε ακόμη και για ‘πνευματικούς’. Έτσι, επίσης, παρατηρείται μείωση της πειθαρχίας, η οποία είναι το έδαφος πάνω στο οποίο αναπτύσσεται η αρετή. Αν δεν γίνεται σεβαστός ο καθένας, ανεξάρτητα από την κοινωνική του θέση, την οικονομική του κατάσταση ή την πνευματική του ανάπτυξη, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και ευτυχία στη ζωή. Αυτός ο σεβασμός μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από την πεποίθηση ότι ο ίδιος Εαυτός που βρίσκεται εντός σας παίζει και το ρόλο του άλλου ατόμου. Δείτε αυτόν τον Εαυτό στους άλλους· αισθανθείτε ότι και αυτοί  πεινούν, διψούν, λαχταρούν και επιθυμούν όπως  εσείς· αναπτύξτε συμπόνια και την αγωνία να υπηρετήσετε και να αποβείτε χρήσιμοι.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1968


11 Σεπτεμβρίου

Ο χρόνος της ζωής πρέπει να αφιερώνεται στην απόκτηση και τη διαφύλαξη της αρετής, όχι του πλούτου. Ακούστε και συλλογιστείτε τις ιστορίες των μεγάλων ηρώων του παρελθόντος που διακρίθηκαν για την ηθική τους στάση, ώστε τα ιδανικά τους να αποτυπωθούν στις καρδιές σας. Η αρετή είναι σπάνια στις μέρες μας όσον αφορά τόσο το άτομο όσο και την οικογένεια, την κοινωνία και την κοινότητα και όλους τους τομείς της ζωής, είτε πρόκειται για οικονομικούς, είτε για πολιτικούς, είτε ακόμη και για ‘πνευματικούς’. Έτσι, επίσης, παρατηρείται μείωση της πειθαρχίας, η οποία είναι το έδαφος πάνω στο οποίο αναπτύσσεται η αρετή. Αν δεν γίνεται σεβαστός ο καθένας, ανεξάρτητα από την κοινωνική του θέση, την οικονομική του κατάσταση ή την πνευματική του ανάπτυξη, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και ευτυχία στη ζωή. Αυτός ο σεβασμός μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από την πεποίθηση ότι ο ίδιος Εαυτός που βρίσκεται εντός σας παίζει και το ρόλο του άλλου ατόμου. Δείτε αυτόν τον Εαυτό στους άλλους· αισθανθείτε ότι και αυτοί  πεινούν, διψούν, λαχταρούν και επιθυμούν όπως  εσείς· αναπτύξτε συμπόνια και την αγωνία να υπηρετήσετε και να αποβείτε χρήσιμοι.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1968


11 Σεπτεμβρίου

Ο χρόνος της ζωής πρέπει να αφιερώνεται στην απόκτηση και τη διαφύλαξη της αρετής, όχι του πλούτου. Ακούστε και συλλογιστείτε τις ιστορίες των μεγάλων ηρώων του παρελθόντος που διακρίθηκαν για την ηθική τους στάση, ώστε τα ιδανικά τους να αποτυπωθούν στις καρδιές σας. Η αρετή είναι σπάνια στις μέρες μας όσον αφορά τόσο το άτομο όσο και την οικογένεια, την κοινωνία και την κοινότητα και όλους τους τομείς της ζωής, είτε πρόκειται για οικονομικούς, είτε για πολιτικούς, είτε ακόμη και για ‘πνευματικούς’. Έτσι, επίσης, παρατηρείται μείωση της πειθαρχίας, η οποία είναι το έδαφος πάνω στο οποίο αναπτύσσεται η αρετή. Αν δεν γίνεται σεβαστός ο καθένας, ανεξάρτητα από την κοινωνική του θέση, την οικονομική του κατάσταση ή την πνευματική του ανάπτυξη, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και ευτυχία στη ζωή. Αυτός ο σεβασμός μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από την πεποίθηση ότι ο ίδιος Εαυτός που βρίσκεται εντός σας παίζει και το ρόλο του άλλου ατόμου. Δείτε αυτόν τον Εαυτό στους άλλους· αισθανθείτε ότι και αυτοί  πεινούν, διψούν, λαχταρούν και επιθυμούν όπως  εσείς· αναπτύξτε συμπόνια και την αγωνία να υπηρετήσετε και να αποβείτε χρήσιμοι.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1968


10 Σεπτεμβρίου

Βίσνου σημαίνει Εκείνον που είναι πανταχού παρών. Έτσι, η κατοικία Του, ο παράδεισος, πρέπει να είναι παντού. Μπορείτε να εισέλθετε χτυπώντας με το σωστό συνθηματικό στα χείλη σας.  Η καρδιά σας μπορεί να γίνει παράδεισος, αν την καθαρίσετε, την εξαγνίσετε και επιτρέψετε στον Θεό να εκδηλωθεί εντός της. Παράδεισος σημαίνει τον τόπο όπου δεν υπάρχει σκιά θλίψης. Όταν ο Θεός εκδηλώνεται στην καρδιά σας, νιώθετε πάντα πλήρης και ελεύθερος. Η αγελάδα μετατρέπει το χορτάρι και τον χυλό σε γλυκό γάλα που δίνει δύναμη και το προσφέρει άφθονο στον κύριό της. Αναπτύξτε αυτή την ιδιότητα, αυτή τη δύναμη να μεταμορφώνετε την τροφή που καταναλώνετε σε γλυκές σκέψεις, λόγια και πράξεις συμπόνιας για όλους! Όταν θα έχετε γεμίσει την καρδιά σας με συμπόνια για τους θλιμμένους, ο Θεός θα σας λούσει με τη Χάρη Του. Η Ντραούπαντι είχε κερδίσει τη Χάρη, μέσω της αφοσίωσης και των αρετών της, και η Σίτα έμεινε πιστή στο ύψιστο ιδανικό της ζωής, παρά τα σοβαρά δεινά που υπέστη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1968


9 Σεπτεμβρίου

Ο αυτοκράτορας Μπάλι απέδειξε μέσω της αυτοθυσίας του ότι αν κάποιος θυσιάσει τα πάντα, θα επιτύχει την απελευθέρωση. Η πραγματική θυσία συνίσταται σε δύο πράγματα: Πρώτον, να συνειδητοποιήσετε την αιτία της δουλείας σας σε αυτή τη ζωή, και δεύτερον, να σπάσετε τα δεσμά σας. Οι άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι πράγματα όπως ο πλούτος και η οικογένεια είναι τα δεσμά τους και ότι με τη διακοπή της σύνδεσής τους με αυτά θα μπορέσουν να θυσιάσουν τα πάντα και να καταστούν επιλέξιμοι για την επίτευξη της απελευθέρωσης. Αλλά αυτά δεν είναι τα πραγματικά δεσμά των ανθρώπων. Τα πραγματικά δεσμά τους είναι η άγνοιά τους, να ταυτίζονται με το σώμα τους. Αυτοί που κόβουν τα δεσμά τους, όπως έκανε ο Μπάλι, θα επιτύχουν την απελευθέρωση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 1979


8 Σεπτεμβρίου

Η ιδιότητα της ανιδιοτελούς θυσίας πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των πράξεων σας. Όλα τα όντα δρουν, αλλά μόνο τα ανθρώπινα όντα, αν το επιθυμούν, μπορούν να ενεργούν, καθιστώντας τη θυσία αναπόσπαστο συστατικό των πράξεών τους. Και πάλι, η ύπαρξη αυτού του χαρακτηριστικού στους ανθρώπους είναι δυνατή λόγω της ικανότητάς τους να σκέφτονται και να εξετάζουν τις επικείμενες ενέργειες τους.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 1979


7 Σεπτεμβρίου

Το είδος της αφοσίωσης εκείνου που είναι απόλυτα εστιασμένος στον Θεό βασίζεται στην πεποίθηση ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο στο σύμπαν εκτός από τον Θεό και ότι τα πάντα στη δημιουργία είναι μια εκδήλωση Του. Ο Θεός ενυπάρχει και στο πλέον απειροελάχιστο σωματίδιο του σύμπαντος. Ο αφοσιωμένος βλέπει τον Θεό στα πάντα και βιώνει τον Θεό σε κάθε πράξη. Τίποτα δεν υπάρχει γι’ αυτόν εκτός από τον Θεό. Όλοι οι τόποι είναι ένα προσκύνημα. Κάθε πράξη είναι αφιερωμένη σ’ Εκείνον. Τέτοιοι άνθρωποι έφτασαν στην πραγμάτωση του Θεού με αυτό το είδος της μονοσήμαντης αφοσίωσης. Αυτή η μορφή αφοσίωσης δεν μπορεί να υιοθετηθεί εύκολα από όλους. Είναι εύκολο να λέμε ότι ο Θεός είναι πανταχού παρών. Αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να βιώνουμε αυτή την αλήθεια. Αληθινά αφοσιωμένος είναι εκείνος που ενεργεί σύμφωνα με τις πεποιθήσεις που πρεσβεύει. Αυτό υπονοεί η έννοια της τριπλής αγνότητας –στη σκέψη, στον λόγο και στην πράξη. Ο πιστός που είναι απόλυτα αφοσιωμένος στον Θεό ενεργεί συνεχώς με βάση την πεποίθησή του ότι ο Θεός είναι πανταχού παρών, παντογνώστης και παντοδύναμος.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1989


6 Σεπτεμβρίου

Η Ραμάγιανα είναι παρούσα στη ζωή του κάθε ανθρώπου: Ο Ράμα είναι ο γιος του Ντασαράτα, το όνομα του οποίου σημαίνει αυτόν που έχει δέκα άρματα. Τι νομίζετε ότι είναι αυτά τα δέκα άρματα; Είναι τα πέντε όργανα της αντίληψης, δηλαδή οι αισθήσεις, και τα πέντε όργανα της δράσης. Η Αλήθεια, η Δικαιοσύνη, η Ειρήνη και η Αγάπη είναι οι τέσσερις γιοι του· ο Ράμα είναι η Αλήθεια, ο Μπάρατα η Δικαιοσύνη, ο Λάκσμανα η Αγάπη και ο Σατρούγκνα η Ειρήνη. Υιοθετήστε ως ιδανικά σας αυτούς τους σπουδαίους χαρακτήρες που απεικονίζονται στη Ραμάγιανα και θα δείτε πώς η ζωή σας θα γεμίσει με Ειρήνη και Χαρά. Η Ραμάγιανα πρέπει να βιώνεται στην καρδιά, όχι να διερευνάται ως νοητικό φαινόμενο. Ενώ συνεχίζετε να τη διαβάζετε και να τη μελετάτε, το εσωτερικό της νόημα θα λάμψει μέσα σας καθώς ο νους θα εξαγνίζεται από τα ευγενή ιδανικά της. Μην υπερβάλλετε όσον αφορά τη σημασία των πραγμάτων που δεν έχουν παρά υλική χρησιμότητα· ξεθωριάζουν αμέσως μόλις τ’ αγγίζετε. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Απριλίου 1961


5 Σεπτεμβρίου

Στο πρώτο μέρος της Ταϊτιρίγια Ουπανισάτ αναλύεται η σχέση μεταξύ δασκάλου - μαθητή και η γνώση που προκύπτει μέσω αυτής. Τονίζεται η σημασία της πνευματικής εκπαίδευσης, επιπροσθέτως της κοσμικής εκπαίδευσης, μέσω της «εκπαίδευσης της καρδιάς». Μεταδίδονται επίσης ορισμένες βασικές διδασκαλίες για τη συμπεριφορά του ανθρώπου στη ζωή. Οι ιερές εντολές που περιέχονται σ’ αυτό το μέρος λάμπουν όπως το φως των φάρων προς χάριν της ανθρωπότητας, που πλήττεται από απεριόριστες επιθυμίες και ανούσιες λαχτάρες. Αυτές οι εντολές είναι: Να λέτε την αλήθεια - Να τηρείτε τη δικαιοσύνη - Να προάγετε τη γνώση με συνέπεια - Να απέχετε από κακές πράξεις - Να πράττετε  ενάρετα - Να σέβεστε με σχολαστικότητα τους κανονισμούς που έχει θεσπίσει η κοινωνία ώστε να ζείτε πειθαρχημένα στην κοινότητα - Ως οικογενειάρχες να ασχολείστε με πράξεις φιλανθρωπίας ανάλογα με τις δυνατότητές σας - Να δείχνετε σεβασμό και υπακοή στους πρεσβύτερους και να βρίσκεστε πάντα σε εγρήγορση όσον αφορά τα καθήκοντά σας και τη σχέση σας με τους συγγενείς και τους συνανθρώπους σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1984


4 Σεπτεμβρίου

Δεν επιθυμείτε τον Θεό ούτε καλλιεργείτε την αφοσίωση. Θέλετε όμως ο Θεός να σας προσφέρει ειρήνη και θεϊκή ευδαιμονία. Αν θέλετε την ειρήνη, θα πρέπει να οδηγείτε τη ζωή σας σε δρόμους προσβάσιμους από την ειρήνη. Πώς μπορεί ένα άτομο που συμπεριφέρεται με κακούς και άδικους τρόπους, να αποκτήσει ποτέ ειρήνη, αλήθεια και χαρά; Μπορούμε να έχουμε την γεύση μιας κολοκύθας τρώγοντας μάνγκο; Οι ανταμοιβές είναι ανάλογες των πράξεων. Όποια  τα κίνητρα, τέτοια είναι και τα δώρα του Θεού. Ως εκ τούτου, τα κίνητρά σας πρέπει να είναι ευγενή και οι πράξεις σας δίκαιες. Οι μαθητές πρέπει να προσπαθούν να αναπτύξουν τις δυνάμεις που κρύβονται μέσα τους. Οι σημερινοί μορφωμένοι πιστεύουν σε ό,τι διαβάζουν στα μυθιστορήματα και τις εφημερίδες, σε ό,τι βλέπουν σε ταινίες, ακόμη και στα ευφάνταστα λόγια ενός περαστικού. Αλλά δεν έχουν καμία πίστη στον Θεό. Αυτό είναι μεγάλη δυστυχία. Οι άνθρωποι πιστεύουν στα λόγια ενός αστρολόγου ή ενός ιερέα, αλλά δεν εμπιστεύονται τα λόγια των Βεδών, που τους δίδαξαν τις τέσσερις μεγάλες αλήθειες: «Εσύ είσαι Εκείνο» (Tat Twam asi), «η ικανότητα της Επίγνωσης μέσα στον άνθρωπο είναι ο Θεός» (Prajnanam Brahma), «Εγώ είμαι ο Θεός» (Aham Brahmasmi), «ο ίδιος ο Εαυτός μου είναι ο Θεός»  (Ayam Atma Brahma).

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1984


3 Σεπτεμβρίου

Το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα κάνει έναν μορφωμένο άνθρωπο εγωιστή. Τον μετατρέπει σε σκλάβο των αισθήσεων με συνέπεια να ξεχνά τη θεϊκή του φύση. Οι μορφωμένοι άνθρωποι δεν είναι προετοιμασμένοι να αναλάβουν υπηρεσία προς όφελος των ανθρώπων που υποφέρουν. Αλλά δεν είναι μόνο οι μορφωμένοι που πρέπει να κατηγορηθούν γι’ αυτήν την κατάσταση. Η κυβέρνηση, η οποία απέτυχε να ενθαρρύνει και να ενθουσιάσει τους ανθρώπους, πρέπει επίσης να θεωρηθεί υπεύθυνη γι’ αυτό. Οι μαθητές δεν διδάσκονται να είναι αυτάρκεις και αυτοσυντηρούμενοι. Παρά την κατοχή πτυχίων ανωτέρων σχολών, οι εγγράμματοι κυνηγούν μανιωδώς μισθωτές θέσεις εργασίας αντί να επιδιώκουν ανεξάρτητη σταδιοδρομία. Ο μορφωμένος άνθρωπος αγωνίζεται για τα δικαιώματά του, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τα καθήκοντα που πρέπει να εκπληρώσει. Όποιος παραμελεί τα καθήκοντά του χάνει και τα δικαιώματά του. Τα δικαιώματα και τα καθήκοντα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Η αγάπη είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο. Οι πιστοί στο πνευματικό πεδίο λαχταρούν τη χαρά, την ειρήνη και την άνεση, χωρίς να προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν με ποιον τρόπο μπορούν να τα αποκτήσουν.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Οκτωβρίου 1984


2 Σεπτεμβρίου

Η ουσία όλων των πνευματικών ασκήσεων περιέχεται στην αγάπη. Όσο μεγαλύτερη είναι η αγάπη ενός ατόμου για τον Θεό, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευδαιμονία που βιώνει. Όταν μειώνεται η αγάπη εντός σας, μειώνεται εξίσου και η χαρά σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1991


1 Σεπτεμβρίου

Από σήμερα εγκαταλείψτε τον εγωισμό, στρέψτε το νου σας προς το Υπέρτατο, ζήστε μια ζωή αλήθειας και εξαγιάστε τη ζωή σας. Εναποθέστε την πίστη σας στον Θεό και επιτελέστε το καθήκον σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Βαπτιστείτε στην αγάπη και μοιραστείτε την με όλους. Αν κερδίσετε την αγάπη του Θεού, στον ελάχιστο έστω βαθμό, θα βιώσετε άπειρη χαρά. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1988