Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Σεπτέμβριος 2020

30 Σεπτεμβρίου

Για να είστε ευτυχισμένοι, πρέπει να συμβαίνει ένα από τα δύο: Ή θα πρέπει να εκπληρωθούν όλες σας οι επιθυμίες ή δεν θα πρέπει να έχετε καμία επιθυμία. Από αυτά τα δύο, η μείωση των επιθυμιών είναι ο ευκολότερος δρόμος. Θεωρήστε τα προβλήματα που σας έρχονται ως δοκιμασίες και ευκαιρίες, ώστε να μαθητεύσετε στη μη προσκόλληση. Το ζεστό καλοκαίρι σας ωθεί ν’ αναζητήσετε τη δροσιά. Η θλίψη σας ωθεί προς τον Θεό. Όταν ένα παιδί πεθαίνει, αναρωτηθείτε: «Το παιδί γεννήθηκε για χάρη μου;» Το παιδί είχε το δικό του πεπρωμένο να εκπληρώσει, να γράψει τη δική του ιστορία. Ο πατέρας του Γκαουτάμα  Βούδα κατακλύστηκε τόσο πολύ από θλίψη, όταν είδε τον γιο του να επαιτεί στο δρόμο, που του μίλησε έτσι: «Ο κάθε ένας από τους προγόνους μου ήταν βασιλιάς: τι κακοτυχία είναι αυτή να γεννηθεί ένας ζητιάνος σ’ αυτή τη γενιά;» Ο Βούδας απάντησε: «Κάθε ένας από τους προγόνους μου κρατούσε  ένα πιατάκι ζητιάνου. Δεν ξέρω κανέναν βασιλιά στη γενιά μου.» Ο πατέρας και ο γιος περπατούσαν διαφορετικά μονοπάτια, χάραξαν διαφορετικές πορείες. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1962


29 Σεπτεμβρίου

Η αρετή σας, ο αυτοέλεγχος, η αποταύτιση, η πίστη, η σταθερότητα –αυτά είναι τα σημάδια που χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να διαβάζουν τη δόξα Μου. Όχι ότι επιθυμώ μια τέτοια στήριξη. Απλώς συμβαίνει έτσι, σε αυτόν τον κόσμο, όπου οι άνθρωποι εκτιμούν τους άλλους έμμεσα και όχι άμεσα. Επιτρέψτε μου να σας πω, τέτοιοι πιστοί είναι πολύ σπάνιοι. Γι’ αυτό δεν απευθύνομαι στις συναθροίσεις σας ως «αγαπητοί μου πιστοί!» Μπορείτε να διεκδικήσετε αυτόν τον τίτλο μόνο όταν έχετε παραδώσει τον εαυτό σας στα χέρια Μου, εντελώς, χωρίς ίχνος εγωισμού να παραμένει πίσω για να τροφοδοτεί τη ματαιοδοξία σας. Όλα τα αίτια των δεινών σας ανιχνεύονται στον λανθασμένο τρόπο ζωής σας. Και σε τι μπορεί να εντοπιστούν; Στην άγνοια της πραγματικής σας φύσης, άγνοια τόσο βαθιά ριζωμένη που επηρεάζει τις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις σας. Το φάρμακο που μπορεί να τα θεραπεύσει υπάρχει με διαφορετικά ονόματα: γνώση, δράση, διαλογισμός και αφοσίωση. Είναι όλα εξίσου δραστικά και διαθέτουν την ίδια θεραπευτική ισχύ. Η διαφορά έγκειται μόνο στη μέθοδο και τη μορφή χορήγησης είτε ως σιρόπι είτε ως δισκίο είτε ως ενέσιμο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1963


28 Σεπτεμβρίου

Το ανθρώπινο σώμα έχει αναφερθεί ως tunga bhadra.Tunga σημαίνει άπειρο και το bhadra σημαίνει ευφορία. Έτσι, σημαίνει ότι το σώμα είναι μια δεξαμενή άπειρης ευφορίας. Όλοι πρέπει λοιπόν προσεκτικά, κάνοντας ενδοσκόπηση, να ελέγξετε αν αυτό το ιερό δώρο που ονομάζεται σώμα χρησιμοποιείται σωστά ή το καταχράστε και το κακομεταχειρίζεστε. Ήταν ο σοφός Νάραντα που μέσα από βαθιά έρευνα έδωσε αυτό το όνομα τούνγκα μπάντρα στο ανθρώπινο σώμα. Πρέπει να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για να κατανοήσετε  την ιερότητα του ανθρώπινου σώματος, να το χρησιμοποιείτε  για ευγενείς και ιερές πράξεις και να αντλείτε ευδαιμονία από αυτό. Η ανθρώπινη ζωή δεν πρέπει να εξετάζεται μέσα από μια κοσμική, υλική και φυσική οπτική. Μετά από εντατική  έρευνα, οι σοφοί του παρελθόντος  έχουν ξεκαθαρίσει τη βαθύτερη σημασία της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο άνθρωπος σήμερα αντιμετωπίζει τη δυστυχία, επειδή δεν κάνει σωστή χρήση του σώματός του και δεν ζει τη ζωή του όπως θα έπρεπε, δηλαδή, στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Μόνο όταν ενδιαφερθείτε για την κοινωνία, θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε γιατί το ανθρώπινο σώμα ονομάζεται τούνγκα μπάντρα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 18 Μαΐου 2000


27 Σεπτεμβρίου

Δεν πρέπει απλώς να αγαπάτε τον Θεό αλλά να γίνετε ο ίδιος ο Θεός. Μόνο όταν βιώνετε αγάπη, θα αρχίσετε να νιώθετε ποιος είναι ο Θεός. Εάν πιστεύετε ότι ο Θεός είναι μακριά, τότε σίγουρα απέχει πολύ από εσάς. Αλλά αν πιστέψετε ειλικρινά ότι ο Θεός είναι πολύ οικείος και ότι είναι ο μεγαλύτερος φίλος όλων, τότε είναι τόσο κοντά σας όσο κοντά είστε εσείς με τον εαυτό σας. Είναι μεγάλο λάθος να πιστεύετε ότι ο Θεός υπάρχει μόνο σε έναν ναό, ή σε κάποιο ιερό μέρος, ή σε ένα κέντρο προσκυνήματος. Όλα αυτά έχουν εξηγηθεί πολύ καθαρά από ευγενείς ψυχές που έχουν βιώσει το Θείο εντός τους. Οι παραδοσιακές και τελετουργικές πρακτικές σίγουρα είναι απαραίτητες στην αρχή. Είναι σαν να μαθαίνετε το αλφάβητο πρώτα, όταν μελετάτε μια γλώσσα. Μόλις μάθετε το αλφάβητο, μπορείτε να μάθετε λέξεις όπως «Θεός». Αφού μάθετε λέξεις, μπορείτε να σχηματίσετε προτάσεις. Μόλις μπορέσετε να διαβάσετε προτάσεις, τότε μπορείτε να διαβάσετε ένα ολόκληρο βιβλίο. Με τον ίδιο τρόπο, οι σοφοί του παρελθόντος μύησαν τους ανθρώπους στην έννοια της Θεού συμβουλεύοντάς τους να επισκέπτονται ναούς, ιερούς τόπους κ.λπ.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 18 Μαΐου 2000


26 Σεπτεμβρίου

Τι σημαίνει αφοσίωση; Ποιοι είναι πιστοί; Η αφοσίωση είναι πίστη, σταθερότητα, αρετή, αφοβία, παράδοση και απουσία εγωισμού. Η λατρεία που γίνεται με περίτεχνο και πομπώδη τρόπο είναι απολύτως χάσιμο χρόνου και ενέργειας. Γιατί να μαζεύετε λουλούδια και να επιταχύνετε το θάνατό τους; Μερικοί από εσάς βαδίζετε  γύρω από το Νίλαγιαμ και νιώθετε ικανοποίηση που  έχετε κάνει τόσους πολλούς γύρους, αλλά πιστοί μπορείτε να χαρακτηριστείτε μόνο όταν, μαζί με τα πόδια σας, κάνει και ο νους σας κύκλους γύρω από αυτό το μέρος. Παρατηρώ ότι, ενώ τα πόδια σας κάνουν γύρους με τη δύναμη της συνήθειας, η γλώσσα σας φλυαρεί σχετικά με τα λάθη των άλλων ή την τιμή των λαχανικών ή των πιάτων που προτίθεστε να μαγειρέψετε για μεσημεριανό. Πριν ξεκινήσετε τους γύρους σας, τους οποίους ονομάζετε ‘πραντακσίνα’, να προσφέρετε τον  νου σας ως ‘ντακσίνα’ (προσφορά ευγνωμοσύνης) στον Κάτοικο του ναού, τον Κύριο. Αυτό είναι το πρώτο και ίσως το μόνο πράγμα που οφείλετε να κάνετε. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1963


25 Σεπτεμβρίου

Ένα άτομο έχει πολλές εμπειρίες στην κατάσταση της εγρήγορσης και άλλες ξεχωριστές εμπειρίες στο στάδιο του ονείρου. Στην τελευταία κατάσταση, το ίδιο το άτομο δημιουργεί οτιδήποτε βιώνει –συναισθήματα, ευχαρίστηση,  πόνο, χαρά και θλίψη. Στο  στάδιο του βαθύ ύπνου έχει άγνοια  για όλα τα πράγματα του  κόσμου ή τα πλάσματα της φαντασίας, και γίνεται ένα με την Πρωταρχική Συνειδητότητα. Έτσι, κάτω από τρεις διαφορετικές συνθήκες, το ίδιο άτομο έχει τρία διαφορετικά είδη εμπειριών. Οι εμπειρίες μπορεί να ποικίλουν, αλλά το Υπερβατικό Ον εντός σας είναι αιώνιο και δεν υπόκειται σε καμία μεταβολή. Μια γιρλάντα ζωγραφισμένη σε ένα κομμάτι χαρτί δεν θα κινηθεί, δεν θα ταλαντευτεί σε σχέση με το χαρτί. Το ίδιο το χαρτί μπορεί να παρασυρθεί βίαια από τις ριπές ανέμου, αλλά η γιρλάντα θα παραμένει πάντα σταθερή στο χαρτί και δεν θα επηρεαστεί από καμία  σχετική κίνηση. Ομοίως, παρόλο που οι εξωτερικές συνθήκες και οι σκέψεις  μπορεί να υφίστανται αλλαγές, ο Θεός που έχει αποτυπωθεί εντός σας θα παραμένει αμετάβλητος και σταθερός και ποτέ δεν θα υποστεί καμία μεταβολή. Όλοι οι πνευματικοί αναζητητές πρέπει επομένως να καλλιεργήσουν καθαρή οπτική  και σταθερότητα του νου.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 18 Μαΐου 2000


24 Σεπτεμβρίου

Η αγελάδα μετατουσιώνει  το γρασίδι και τον χυλό σε γλυκό, δυναμωτικό γάλα και το προσφέρει σε αφθονία στον αφέντη της. Αναπτύξτε αυτήν την ποιότητα, αυτή τη δύναμη να μετατρέπετε την τροφή που καταναλώνετε σε γλυκές σκέψεις, λόγια και πράξεις συμπόνιας για όλους. Ο μικρός Κρίσνα έκλαιγε για να του επιτρέψουν να πάει μαζί με τις αγελάδες στα λιβάδια. H Γιασόντα είπε: «Αγαπητό μου παιδί! Τα μικροσκοπικά τρυφερά  πέλματά σου δεν μπορούν να περπατήσουν σ’ αυτούς τους γεμάτους αγκάθια  και βότσαλα δρόμους. Θα αγοράσω ωραία μικρά σανδάλια για σένα. Μπορείς να πας, αφού πρώτα ετοιμαστούν τα σανδάλια.» Αλλά ο Κρίσνα απάντησε γλυκά: «Οι αγελάδες τις οποίες υπηρετούμε δεν είναι πεταλωμένες. Γιατί πρέπει, εμείς, οι υπηρέτες τους, να αποφεύγουμε τα αγκάθια και τις πέτρες που εκείνες δεν μπορούν να αποφύγουν;» Έτσι, δεν ήταν παράξενο που οι αγελάδες και οι μόσχοι του Γκόκουλ έμειναν ακινητοποιημένοι και έκλαιγαν, όταν ο Κρίσνα έφευγε για τη Ματούρα! Όταν γεμίσετε την καρδιά σας με συμπόνια για τους άλλους, ο Κύριος θα σας πλημμυρίσει με τη Χάρη Του. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1968


23 Σεπτεμβρίου

Ο άνθρωπος περπατά με δύο πόδια: iha και para (αυτός ο κόσμος και ο άλλος), dharma και Brahman (το καθήκον στον κόσμο και ο Θεός)! Εάν είναι εντελώς απορροφημένος από αυτόν τον κόσμο, επιλέγει να ταξιδέψει σε όλη του τη ζωή με μια αναπηρία, αναπηδώντας στο ένα πόδι. Αυτό  είναι προβληματικό. Μπορεί να πέσει οποιαδήποτε στιγμή και να σπάσει το καλάμι του. Και το κάνει! Η καλοσύνη γι’ αυτόν τον κόσμο, η πνευματικότητα  για τη ζωή μετά τον θάνατο –ίση προσοχή και στα δύο όσο και επαγρύπνηση, καθώς βηματίζετε με οποιοδήποτε από τα δύο πόδια– είναι και τα δύο απαραίτητα για ένα ευτυχισμένο ταξίδι στη ζωή. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε το δεξί πόδι, το βήμα του Θεού, καθώς εισέρχεστε  στην περιοχή της αυτοπραγμάτωσης.  Μέχρι εκείνη τη στιγμή πρέπει να έχετε κυριαρχήσει στις αισθήσεις. «Go», που στην κυριολεξία σημαίνει αγελάδα, συμβολίζει τις «αισθήσεις» και «Gopi» σημαίνει αυτόν που έχει υποτάξει τις αισθήσεις, ως αποτέλεσμα της παράδοσης του στον Γκοπάλα, τον κύριο των αισθήσεων (Go). Ο Κρίσνα είπε κάποτε στον Αρτζούνα ότι μπορεί να μπει στη Βρατζαμάνταλα (την περιοχή όπου ζούσαν οι Γκόπας και οι Γκόπις), μόνο αφού κυριαρχήσει στα συναισθήματα και στις παρορμήσεις του και στην τάση του να υποκύπτει στις αισθήσεις.  

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1968


22 Σεπτεμβρίου

Υπάρχουν πολλοί που μιλούν κυνικά ακόμη και για την Αλήθεια, τη Δικαιοσύνη, την Ειρήνη και την Αγάπη. Λένε ότι αν εμμένετε στην Αλήθεια δεν μπορεί να γίνει τίποτα, ενώ ένα μικρό ψέμα βοηθά πολύ, ότι Δικαιοσύνη  είναι αυτό που εξυπηρετεί την ανάγκη της στιγμής, ότι αν εκφέρεστε με ειρηνικό τρόπο, απλώς θα δεχθείτε όλα τα χτυπήματα στη δική σας πλάτη, ότι αν αποκτήσετε φήμη ως άνθρωπος της Αγάπης, ολόκληρη η κοινότητα θα καταχραστεί και θα μοιραστεί την περιουσία που αποκτήσατε με κόπο. Επομένως, καταλήγουν, θα είστε ανόητοι εάν αποφασίσετε να εφαρμόσετε αυτές τις τέσσερις αρετές. Αλλά, σκεφτείτε λίγο και θα ανακαλύψετε τον παραλογισμό αυτής της κριτικής. Είναι το ψέμα που απαιτεί ευφυή στήριξη, έξυπνη αποφυγή και καλύτερη μνήμη! Είναι πολύ πιο εύκολο να λέτε την αλήθεια και να λειτουργείτε με αυτήν. Οτιδήποτε έχετε δει ή ακούσει ή κάνει, μιλήστε γι` αυτό ακριβώς όπως το είδατε ή το ακούσατε ή το πράξατε! Και, τι είναι η Δικαιοσύνη; Το να εφαρμόζετε ό,τι κηρύττετε, να πράττετε αυτά που λέτε, να τηρείτε τους κανόνες και να συμμορφώνεστε με αυτούς. Να κερδίζετε με ενάρετο τρόπο, να επιθυμείτε με ευσέβεια. Ζήστε με την επίγνωση της παρουσίας του Θεού, ζήστε για να φτάσετε στον Θεό –αυτός είναι ο νόμος της Δικαιοσύνης. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 30 Μαρτίου 1965


21 Σεπτεμβρίου

Η υπηρεσία είναι η καλύτερη θεραπεία για τον εγωισμό. Επομένως, ασχοληθείτε με πράξεις υπηρεσίας για να ανακουφίσετε τον πόνο και τη θλίψη στο βαθμό που μπορείτε! Στη Ραμάγιανα, οι πίθηκοι έφεραν τεράστιους βράχους και τους πέταξαν στη θάλασσα για να  φτιάξουν ένα πέρασμα για τον Ράμα και τον στρατό Του. Ο μικροσκοπικός σκίουρος επίσης βοήθησε, όσο μπορούσε. Κυλίστηκε στην άμμο της παραλίας, έτρεξε προς το σωρό που συσσωρεύτηκε ως μέρος του περάσματος, αφαίρεσε την άμμο από τη γούνα του με ένα έντονο τίναγμα, προσθέτοντας έτσι έστω και ελάχιστο υλικό στην ποσότητα που είχε συσσωρευτεί από τους γιγάντιους πιθήκους. Ο Ράμα είδε τον σκίουρο, εκτίμησε την αφοσίωσή του και τον πήρε στοργικά στην παλάμη Του. Ο Κύριος χάιδεψε τρυφερά την πλάτη του, και τον γέμισε με την ευλογία Του. Αυτή ήταν μια πλούσια ανταμοιβή. Το είδος αυτό του  σκίουρου έχει αποκτήσει έκτοτε τρεις γραμμές στην πλάτη του, για ν` αναδείξει αυτό το σημάδι της Χάρης! Προσπαθήστε να μετριάσετε, όσο μπορείτε, τη δυστυχία των άλλων. Είναι η καλύτερη πνευματική άσκηση για τον αφοσιωμένο!  

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1968


20 Σεπτεμβρίου

Η Σίτα παρέμεινε προσκολλημένη στο υψηλότερο ιδανικό της ζωής, παρά τα σοβαρά δεινά που υπέστη. Ο Χάνουμαν που την ανακάλυψε στο δάσος, όπου ο απαγωγέας της την κρατούσε φυλακισμένη, προσφέρθηκε να διασχίσει πάλι τον ωκεανό έχοντας την στους ώμους του και να την πάει ασφαλή στον Κύριό της, τον Ράμα. Εκείνη όμως απάντησε ότι δεν θα επέτρεπε να απαχθεί από τη φυλακή του Ράβανα, καθώς αυτό θα στερούσε από τον Ράμα την ευκαιρία να τον τιμωρήσει για το έγκλημά του και να την φέρει πίσω μέσω του ηρωισμού του! Θαυμάσια λόγια, αυτά! Απολύτως εναρμονισμένα με τις επιταγές του Ντάρμα! Χωρίς αμφιβολία, η Χάρη του Κυρίου την έσωσε εγκαίρως! Προσπαθήστε να κερδίσετε τη Χάρη, τηρώντας την πειθαρχία που θέλω να ακολουθήσετε. Εγκαταλείψτε τους παλιούς κοσμικούς τρόπους του να κερδίζετε και να δαπανάτε, του να εξοικονομείτε και να συσσωρεύετε, με απληστία, λαγνεία, κακία και αλαζονεία. Αναδιατάξτε τις ζωές σας έτσι, ώστε να νιώθω ευχαριστημένος μαζί σας. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1968


19 Σεπτεμβρίου

Η ζωή πρέπει να αναλωθεί στη συσσώρευση και τη διαφύλαξη της αρετής, όχι του πλούτου. Ακούστε και αναλογιστείτε τις ιστορίες μεγάλων ηρώων του παρελθόντος, έτσι ώστε τα ιδανικά τους να αποτυπωθούν στις καρδιές σας. Η αρετή γίνεται όλο και πιο σπάνια στις μέρες μας τόσο για το άτομο όσο και για την οικογένεια, την κοινωνία και την κοινότητα, σε όλους τους τομείς της ζωής, είτε αυτός είναι οικονομικός, πολιτικός όσο και πνευματικός. Επίσης, παρατηρείται μια φθίνουσα πορεία της πειθαρχίας, που είναι το έδαφος στο οποίο μεγαλώνει η αρετή. Αν ο καθένας δεν γίνεται σεβαστός, ανεξάρτητα από την κοινωνική του θέση, την οικονομική του κατάσταση ή την πνευματική του ανάπτυξη, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και ευτυχία στη ζωή. Αυτός ο σεβασμός μπορεί να προκληθεί μόνο από την πεποίθηση ότι ο ίδιος Εαυτός (Άτμα) που υπάρχει εντός σας, παίζει το ρόλο του άλλου ατόμου. Να βλέπετε αυτόν τον Εαυτό στους άλλους. Να νιώθετε ότι και αυτοί επίσης πεινούν, διψούν, ποθούν και επιθυμούν όπως κι εσείς. Αναπτύξτε τη συμπόνια και την αγωνία να υπηρετήσετε τους άλλους και να φροντίστε είστε χρήσιμοι!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1968


18 Σεπτεμβρίου

Ο Aρτζούνα είχε ως στόχο να συμμετέχει στη μάχη, να κερδίσει το μερίδιό του στο Βασίλειο, να εξασφαλίσει για τους ανθρώπους δίκαιη διοίκηση και μια ατμόσφαιρα όπου θα κατέβαλαν προσπάθειες να επιτύχουν τη λύτρωση. Αυτό έπρεπε να γίνει σε πνεύμα αφοσίωσης και παράδοσης στο θέλημα του Θεού, ανεξάρτητα από τις δικές του αρέσκειες και απαρέσκειες και τις συνέπειες που θα μπορούσαν  να προκύψουν από τις ανιδιοτελείς δραστηριότητές του. Η Γκίτα συμβουλεύει ότι η υπηρεσία στην κοινωνία είναι η ύψιστη υπηρεσία, καθώς και η πιο ωφέλιμη πνευματική άσκηση. Δεν μπορείτε να ξεφύγετε από αυτήν την υποχρέωση. Πρέπει να υπηρετήσετε την κοινότητα στην οποία γεννηθήκατε για να εξαλείψετε τον εγωισμό σας και να λυτρώσετε τον εαυτό σας. Όταν ο Νταρμαράτζα έκανε τη μεγάλη θυσία ρατζασούγια, με τη συμβουλή του σοφού Νάραντα, για να εξιλεώσει  τον αποθανόντα πατέρα του, ο Κρίσνα παρευρέθηκε στη θυσία και ζήτησε να του ανατεθεί κάποια υπηρεσία. Προτίμησε την υπηρεσία του να μαζεύει τα φύλλα στα οποία έτρωγαν το φαγητό τους οι χιλιάδες που τρέφονταν καθημερινά. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1968   


17 Σεπτεμβρίου

Είναι η Θεία Θέληση που λειτουργεί ως Αγάπη στον καθένα. Είναι Εκείνος που προτρέπει στην προσευχή «Είθε όλοι οι κόσμοι  να είναι ευτυχισμένοι», διότι είναι Εκείνος που μας κάνει να γνωρίζουμε ότι ο Θεός που λατρεύουμε, ο Θεός που αγαπάμε, ο Θεός εξαιτίας του οποίου ζούμε, υπάρχει σε κάθε ον ως Αγάπη. Έτσι, η Αγάπη απλώνεται και περικλείει όλη τη δημιουργία. Κοιτώντας πιο προσεκτικά, ανακαλύπτουμε ότι η ίδια η ζωή είναι Αγάπη. Δεν υπάρχουν δύο αλλά ένα. Η αγάπη είναι η ίδια η φύση της ζωής, όπως η καύση είναι η φύση της φωτιάς, η υγρασία η φύση του νερού και η γλυκύτητα η φύση της ζάχαρης. Φροντίζουμε ένα φυτό μόνο όταν τα φύλλα του είναι πράσινα. Όταν ξεραίνονται και το φυτό γίνεται ένα κούτσουρο χωρίς ζωή, παύουμε να το αγαπάμε. Η αγάπη διαρκεί όσο υπάρχει ζωή. Αγαπάμε τη μητέρα ως σώμα για όσο είναι ζωντανή. Όταν η ζωή αναχωρεί, τη θάβουμε χωρίς την παραμικρή ενοχή. Η αγάπη συνδέεται με τη ζωή. Στην πραγματικότητα, η Αγάπη είναι Ζωή. Το άτομο που δεν έχει αγάπη να μοιραστεί είναι τόσο επιβλαβές όσο ένα πτώμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αγάπη επεκτείνεται σε έναν συνεχώς διευρυνόμενο κύκλο. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1981


16 Σεπτεμβρίου

Εξαιτίας των πολλών εμποδίων και προβλημάτων που ταλαιπώρησαν τον Πραχαλάντα και λόγω των τιμωριών που του επιβλήθηκαν, έγινε δυνατό για τον υπόλοιπο κόσμο να μάθει πόσο μεγάλη ήταν η αφοσίωσή του.  Ποτέ δεν δάκρυσε και ποτέ δεν έδειξε σημάδια πόνου, όταν τον πλήγωναν οι δαίμονες. Άρθρωνε μόνο το όνομα του Κυρίου και ζητούσε από Εκείνον να έρθει κοντά του. Λόγω αυτής της κατάστασης, ήταν σε θέση να προάγει την αφοσίωση και να δείξει στους άλλους τι μπορεί να κάνει η πραγματική πίστη και η αληθινή αφοσίωση. Από την άλλη πλευρά, αν ο πατέρας του είχε φροντίσει τον Πραχαλάντα με προσοχή και τρυφερότητα και αν τον είχε κρατήσει στην αγκαλιά του, πώς θα μπορούσε ο υπόλοιπος κόσμος να γνωρίσει  την αφοσίωση και την πίστη του Πραχαλάντα; Ακόμα και ένα διαμάντι δεν αναδεικνύει την αξία του, εκτός κι αν κόψουμε επάνω του τις έδρες. Ακόμα και ο καθαρός χρυσός δεν θα μετατραπεί σε ένα όμορφο στολίδι, εκτός εάν σφυρηλατηθεί επανειλημμένα και  σκληρά και βαπτιστεί στη φωτιά. Σε όλους τους πόνους και τα προβλήματα, πρέπει να αναγνωρίσουμε μόνο τα μονοπάτια για την απόλυτη ευτυχία. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Roses on the Blue Mountains, 1976», κεφ. 3 


15 Σεπτεμβρίου

Ο Μπαλαράμα και ο Κρίσνα υπήρξαν παραδείγματα που απέδειξαν ότι δεν ενδιαφέρονται για τη δική τους φυσική δύναμη και ότι θα μπορούσαν να θυσιάσουν τα πάντα. Ήταν πρόθυμοι να εργαστούν σκληρά και έδειξαν ότι η ευημερία μπορεί να επιτευχθεί με ειλικρινή, σκληρή δουλειά. Ο Κρίσνα ήταν παντογνώστης, παντοδύναμος και θεϊκή ενσάρκωση, και όμως εργάστηκε ως ηνίοχος του Αρτζούνα. Ο Κρίσνα ήταν εκείνος που επισήμανε τη σημασία της υπηρεσίας προς την κοινότητα. Με τις δικές του πράξεις και δίνοντας ένα παράδειγμα στους άλλους, απέδειξε πόσο σημαντική  είναι η υπηρεσία  προς όλους. Μετά τη μάχη της Μαχαμπάρατα, αυτοί οι δύο ήταν που πήραν τα άλογα στο ποτάμι, τα έπλυναν και φρόντισαν τις πληγές τους και τους έβαλαν φάρμακα. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο κατέδειξαν  ότι η σκληρή δουλειά και η συμπόνια προς όλα τα ζωντανά πλάσματα αποτελούν καθήκον όλων των ανθρώπων. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Roses on the Blue Mountains, 1976», κεφ. 3


14 Σεπτεμβρίου

Όταν οι σκέψεις κατακλύζουν τον νου σας, θα πρέπει να αφιερώσετε τουλάχιστον λίγα λεπτά για να ερευνήσετε,  εάν τέτοιες σκέψεις είναι καλές ή κακές, αν είναι για το καλό της χώρας σας και εάν θ’ αποβούν ωφέλιμες ή όχι για την κοινότητα γύρω σας. Εάν είναι κακές, πρέπει να τις παραμερίσετε αμέσως. Κι αν είναι καλές, πρέπει να προσπαθήσετε να τις προάγετε. Όταν εντοπίσετε ένα ακανθώδες φυτό, το αφαιρείτε τη στιγμή που το αναγνωρίζετε ως ακανθώδες. Όταν όμως βλαστήσει ένα ωφέλιμο οπωροφόρο δέντρο, προσπαθείτε να το φροντίσετε και να στηρίξετε την ανάπτυξή του. Με τον ίδιο τρόπο, στο πεδίο της καρδιάς σας, μόλις  οι κακές ιδέες κάνουν την εμφάνισή τους, πρέπει να τις σύρετε έξω και να τις πετάξετε. Όπως οι σπόροι αναπτύσσονται και γίνονται ένα μεγάλο δέντρο, ο άνθρωπος επίσης πρέπει να προσπαθήσει ν’ αναπτυχθεί και να γίνει τελικά Θεός. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Roses on the Blue Mountains, 1976», κεφ. 2


13 Σεπτεμβρίου

Όλα έχουν ενέργεια σε λανθάνουσα κατάσταση εντός τους, ακόμη και ένα κομμάτι χαρτί, μια λωρίδα υφάσματος... Όταν η λανθάνουσα ενέργεια εξαντλείται, προκύπτει ο θάνατος. Όταν η ενέργεια έρχεται, συμβαίνει η γέννηση. Η αληθινή μας φύση –που είναι  Ύπαρξη-Επίγνωση-Ευδαιμονία (Sat-Chit-Ananda)– είναι Ενέργεια. Η Ενέργεια είναι το παν και  πηγάζει από τον Θεό. Είναι η ίδια η βάση του ανθρώπου. Τώρα, χτίζετε τεράστια οικοδομήματα κάπου αλλού, όχι σ’ αυτή τη βάση. Η θεμελιώδης θεϊκή αρχή αγνοείται. Γοητεύεστε από θέματα και μελέτες που υπόσχονται να ταΐσουν τα στομάχια σας και να σας κάνουν ισχυρούς και ευτυχείς από υλική άποψη. Αλλά η απόλυτη αλήθεια είναι η ύπαρξη του Θεού πίσω από όλα. Οι άνθρωποι πρέπει είτε να γνωρίζουν την υπέρτατη αλήθεια του Ενός Όντος πίσω από το γίγνεσθαι είτε τουλάχιστον να γνωρίζουν την πρακτική αλήθεια της αγάπης και της αδελφοσύνης. Αυτά τα δύο σημεία είναι τα όρια που πρέπει να έχει πάντα υπόψιν η εκπαίδευση –το σημείο εκκίνησης και ο Σκοπός. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – Vidya Vahini»


12 Σεπτεμβρίου

Φανταστείτε ότι επισκέπτεστε έναν φίλο σε μια πόλη και σκοπεύετε να μείνετε μαζί του για δέκα ημέρες. Έχετε κάποια χρήματα και φοβάστε να τα μεταφέρετε μαζί σας. Τώρα, εάν παραδώσετε το πορτοφόλι στον φίλο σας για να το φυλάξει με ασφάλεια, μπορείτε να γυρίσετε σε όλα τα μέρη και τα  προάστια της πόλης που θέλετε να επισκεφθείτε, ευχάριστα. Μπορείτε να περιπλανηθείτε στην πιο πολυσύχναστη αγορά, χωρίς ίχνος φόβου. Το πορτοφόλι που έχετε είναι η Αγάπη. Παραδώστε το ολόκληρο στον Θεό. Θα σας απελευθερώσει από την ανησυχία, το άγχος και τον φόβο. Μέσω του στοχασμού, του διαλογισμού και της υπηρεσίας, πρέπει να καλλιεργήσετε την αγάπη προς τον Θεό. Πάρτε τον  Ντρούβα, για παράδειγμα. Προσευχήθηκε και εφάρμοσε αυστηρούς κανόνες προκειμένου να παρακινήσει τον Θεό να του παραχωρήσει την ηγεσία του Βασιλείου. Αλλά όταν ο Θεός εμφανίστηκε ως Βίσνου μπροστά του, είπε! «Κύριε! Δεν θέλω τη Βασιλεία. Θέλω Εσένα και μόνο Εσένα.» Ομοίως, στα αρχικά στάδια, προσεύχεστε για κοσμικά δώρα  και υλικά κέρδη, αλλά καθώς οι σκέψεις ξεκαθαρίζουν και εξαγνίζονται, επιθυμείτε μόνο ένα δώρο από τον Κύριο –Αυτόν τον ίδιο!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1981


11 Σεπτεμβρίου

Να επιθυμείτε και να προσεύχεστε για την ευημερία ολόκληρου του κόσμου. Αναπτύξτε την αίσθηση της ενότητας και εξορκίστε το αίσθημα της χωριστότητας. Αυτή είναι η αληθινή υπηρεσία προς τη χώρα. Πρέπει να ζείτε σε μια ατμόσφαιρα ενότητας  και να διακατέχεστε από την αίσθηση ότι όλοι είναι αδελφές και αδελφοί σας. Η αίσθηση σας της ενότητας πρέπει να ξεπεράσει ακόμη και αυτή που υπάρχει μεταξύ των μελών μιας οικογένειας. Όλοι γνωρίζετε ότι όταν ο Βιβεκανάντα αναφέρθηκε με την ομιλία του στο Παγκόσμιο Διαθρησκευτικό Συνέδριο του Σικάγο στη σοφία των προγόνων μας, ξεκίνησε με τις λέξεις «Αδελφές και Αδελφοί της Αμερικής». Το κοινό ενθουσιάστηκε τόσο στο άκουσμα της προσφώνησης που άρχισαν να τον επευφημούν όρθιοι. Ήταν τόσο χαρούμενοι να αναφέρονται ως αδελφοί και αδελφές. Σήμερα, ωστόσο, οι Ινδοί ντρέπονται να θεωρούν τους άλλους ως αδελφούς και αδελφές. Πρέπει να διαδώσουμε ένα τέτοιο πνεύμα μεταξύ όλων. Η ανθρωπιά είναι κάτι που γεννήθηκε μαζί σας και όχι αργότερα. Ο άνθρωπος και η ποιότητα του ανθρωπισμού δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα. Πώς γίνεται να έχετε ξεχάσει ένα τόσο θεϊκό συναίσθημα;

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 27 Μαΐου 2000


10 Σεπτεμβρίου

Στις Ουπανισάδες εμπεριέχονται ορισμένες πνευματικές ασκήσεις που βοηθούν στο να απαλλαγείτε από τον συνεχή εσωτερικό διάλογο, που αποτελεί εμπόδιο για την εσωτερική ειρήνη. Η πρώτη είναι ο έλεγχος της αναπνοής (πραναγιάμα). Αυτό δεν είναι ένα είδος γυμναστικής, ούτε κάποια δεινή άσκηση. Ο νους εστιάζεται στην περίοδο του κρατήματος της αναπνοής (κούμπακα), και στη διαδικασία εισπνοής (πούρακα) και εκπνοής (ρέτσακα). Όταν η προσοχή σταθεροποιηθεί κατ` αυτόν τον τρόπο, ο εσωτερικός διάλογος για άσχετα θέματα θα λάβει τέλος. Έτσι ο νους σταθεροποιείται και δυναμώνει. Η δεύτερη πνευματική άσκηση είναι  η ενασχόληση με ευεργετικές δραστηριότητες, δηλαδή με καλές πράξεις προσφοράς υπηρεσίας προς τον συνάνθρωπο, που βοηθούν στη μείωση της αίσθησης του εγώ. Όταν οι σκέψεις είναι γύρω από τέτοιες δραστηριότητες, ο νους απομακρύνεται από τον διάλογο στον οποίο έχει ενδώσει. Έπειτα είναι η πνευματική άσκηση του να ακούτε πνευματικές αλήθειες (σράβανα), να στοχάζεστε πάνω σε αυτές (μάνανα) και να τις επιβεβαιώνετε μέσα από τη δική σας εσωτερική εμπειρία (νιντιντιάσανα), η επανάληψη των ονομάτων του Θεού και η απόσυρση του νου από τις αισθησιακές αναζητήσεις. Όλα τα παραπάνω έχουν δοθεί περισσότερο για τη σίγαση αυτής της νοερής φλυαρίας. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – Vidya Vahini» κεφ. 18


9 Σεπτεμβρίου

Ποια είναι ακριβώς η έννοια του ονόματος Sai Baba; Sa σημαίνει sahasrapadma (χιλιάδες λωτοί), sakshatkara (συνειδητοποίηση, άμεση εμπειρία του Κυρίου) κ.λπ., ayi σημαίνει μητέρα, και Baba σημαίνει πατέρας. Έτσι, το Sai Baba σημαίνει «Αυτός που είναι Πατέρας και Μητέρα συγχρόνως και ο Στόχος όλων των πνευματικών ασκήσεων –η πάντοτε συμπονετική Μητέρα, ο πάνσοφος Πατέρας και ο Στόχος όλων των πνευματικών προσπαθειών». Όταν κινείστε ψηλαφώντας σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και κάποιος φέρει μια λάμπα, πρέπει να αδράξετε την ευκαιρία και να μαζέψετε στα γρήγορα αυτά που ψάχνετε και είναι διάσπαρτα εδώ κι εκεί, ή να ανακαλύψετε πού βρίσκονται ή να κάνετε οτιδήποτε άλλο χρειάζεστε. Παρομοίως, όταν ο Κύριος έχει έρθει με ανθρώπινη μορφή στην ίδια σας την πόρτα, πρέπει να εκμεταλλευτείτε με τον καλύτερο τρόπο αυτήν την ευκαιρία και να ετοιμαστείτε να λυτρωθείτε από την καταστροφή. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1961


8 Σεπτεμβρίου

Γνωρίζετε  ότι ο κόσμος των ονείρων είναι ένας φανταστικός κόσμος ανοησίας, όπου πενήντα χρόνια συμπυκνώνονται  σε πέντε λεπτά και όπου περίεργα περιστατικά και πράγματα εκλαμβάνονται ως πράγματι υφιστάμενα και παρόντα. Αλλά επιτρέψτε Μου να σας πω ότι από το στάδιο της Αυτοπραγμάτωσης, ακόμη και το στάδιο της εγρήγορσης, όταν αναλύετε τα όνειρα και τα δηλώνετε ως άκυρα, είναι εξίσου χωρίς ισχύ. Επομένως, να έχετε αίσθηση των αξιών, μάλλον μια κλίμακα αξιών. Δώστε στα πάντα και στον καθένα, την αξία του, όχι περισσότερο. Πέντε περιβλήματα καλύπτουν τον Εαυτό και δεν επιτρέπουν  στη λαμπρότητα του ν’ αποκαλυφθεί. Εξαγνίστε τα και εκλαμπρύνετέ τα. Το φυσικό περίβλημα (annamaya kosa) πρέπει να εξαγνίζεται με καλό, αγνό και καθαρό φαγητό. Tο ζωτικό περίβλημα (pranamaya kosa) με ήρεμη, σταθερή αναπνοή και μια ατάραχη διάθεση. Το νοητικό περίβλημα (manomaya kosa) με ιερές σκέψεις και συναισθήματα, ανέγγιχτα από την προσκόλληση στις αισθήσεις και ανεπηρέαστα από τη χαρά ή τη θλίψη. Το περίβλημα της γνώσης (vijnanamaya kosa) με τον στοχασμό της πραγματικότητας και το περίβλημα της ευδαιμονίας (anandamaya kosa) με την εμπειρία της έκστασης της πραγμάτωσης του Θεού.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1961


7 Σεπτεμβρίου

Παραμείνετε σταθεροί στην πίστη σας. Μην αλλάζετε την πίστη σας μόλις συμβεί οτιδήποτε ή κάποιος κάτι ψιθυρίσει. Μην κατεβάζετε την εικόνα του Σάι Μπάμπα από τον τοίχο και κρεμάτε κάποια άλλη στην πρώτη απογοήτευση. Αφήστε τα όλα σ’ Εκείνον. Αφήστε να γίνει το θέλημά Του –αυτή πρέπει να είναι η στάση σας. Αν δεν περάσετε από τα δύσκολα και τα εύκολα, πώς μπορείτε να δυναμώσετε τους εαυτούς σας; Καλωσορίστε το φως και τη σκιά, τον ήλιο και τη βροχή. Μη νομίζετε ότι μόνο εκείνοι που λατρεύουν μια εικόνα ή μια φωτογραφία με εντυπωσιακά μπιχλιμπίδια είναι πιστοί. Όποιοι πορεύονται ευθεία στο ηθικό μονοπάτι, όποιοι ενεργούν σύμφωνα με αυτά που λένε και  και τα λόγια τους είναι απόρροια της εμπειρίας τους, όποιοι λιώνουν με τη θλίψη των άλλων και πανηγυρίζουν με τη χαρά τους –αυτοί είναι πιστοί, ίσως οι μεγαλύτεροι πιστοί. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1961


6 Σεπτεμβρίου

Ειπώθηκε από έναν πιστό που μίλησε πριν ότι ο κόσμος είναι γεμάτος από την παρουσία του Σάι, ότι το όνομα του Σάι είναι στα χείλη όλων. Θέλω να εμβαθύνω σ’ αυτό. Και δεν επιμένω ότι θα πρέπει να είναι το Όνομα ‘Σάι’. Ο κόσμος πρέπει γεμίσει από την παρουσία του Υπέρτατου Κυρίου, αυτό είναι όλο. Ωστόσο, ο Υπέρτατος μπορεί να έχει πολλά Ονόματα στα χείλη των ανθρώπων και πολλές Μορφές μπροστά στα μάτια της ψυχής τους. Είναι το ίδιο υλικό που χύνεται σε διαφορετικά καλούπια. Μοιάζει με τα ζαχαρωτά που ζητούν τα παιδιά σε σχήματα που μιμούνται γάτες και σκύλους, αγελάδες και άλογα, αλλά όλα έχουν την ίδια γλυκύτητα. Το ένα παιδί προτιμά αυτό το σχήμα και αυτό το όνομα. Tο άλλο κλαίει για ένα άλλο. Η ίδια θεϊκή ουσία εμφανίζεται σε διαφορετικό χρόνο και τόπο, υιοθετώντας διαφορετικά ονόματα. Όταν οι δυνάμεις της κακίας και του μίσους υπερισχύουν, οι ενάρετοι δέχονται τον Κύριο ως ηνίοχό τους κι Εκείνος τους δίνει τη δυνατότητα να εξουδετερώσουν τους εχθρούς τους. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1961


5 Σεπτεμβρίου

Ο δάσκαλος είναι σαν τη δεξαμενή αποθήκευσης νερού. Εάν υπάρχει καθαρό και καλής ποιότητας νερό στη δεξαμενή, θα έχετε και καθαρό νερό και στις βρύσες. Οι μαθητές είναι σαν τις βρύσες και θα αποδειχθούν καλοί μόνο όταν οι δάσκαλοι είναι καλοί. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν υψηλά ιδανικά, έτσι ώστε αυτά να μπορούν να αντανακλώνται στους μαθητές τους, οι οποίοι είναι οι μελλοντικοί πολίτες και ηγέτες. Θα πρέπει πρώτα να εφαρμόζουν οι ίδιοι αυτά που θέλουν να διδάξουν στους μαθητές τους. Οφείλουν να έχουν αίσθημα αυτοθυσίας προς χάριν της ευημερίας του έθνους, έτσι ώστε οι μαθητές ν’ αποκτήσουν παρόμοια ιδανικά. Πριν προσπαθήσουν να διορθώσουν τους μαθητές, πρέπει πρώτα να διορθώσουν τους εαυτούς τους. Οι ανθρώπινες αξίες δεν είναι εμπορεύματα που πωλούνται στην αγορά. Θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται στη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής τους. Πρέπει να διδάσκονται όχι ως ακαδημαϊκά αντικείμενα αλλά ως η βάση πάνω στην οποία πρέπει να οικοδομηθεί ο σωστός τρόπος ζωής. Ο δάσκαλος πρέπει να ασκείται πνευματικά, ώστε να διασφαλίσει τον έλεγχο των αισθήσεων και να επιτύχει αρμονία στη σκέψη, στα λόγια και τις πράξεις. Όταν επιτύχετε αυτήν την αρμονία, θα γίνετε ο ιδανικός δάσκαλος.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1985


4 Σεπτεμβρίου

Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη αναρχία και σύγχυση στον κόσμο σήμερα; Γιατί δεν υπάρχει ειρήνη; Μήπως επειδή δεν υπάρχουν μορφωμένοι άνθρωποι και εκπαιδευτικά ιδρύματα; Όχι. Υπάρχουν πολλά από αυτά, αλλά οι μορφωμένοι άνθρωποι δεν διαθέτουν την απαραίτητη καλλιέργεια και ευρύτητα πνεύματος παράλληλα με την εκπαίδευσή τους. Η χώρα μας είναι γνωστή ως οίκος πνευματικού θησαυρού. Ωστόσο, σήμερα ξεχνάτε τον πνευματικό θησαυρό και την πραγματική δύναμη της χώρας μας. Τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν ούτε καν την έννοια της εκπαίδευσης. Η λέξη Vidya (Εκπαίδευση) αποτελείται από τη ρίζα ‘vid’ που σημαίνει ‘γνώση’ και τη συλλαβή ‘ya’ που σημαίνει ‘αυτό που’. Επομένως, Vidya (Εκπαίδευση) είναι αυτό που δίνει γνώση. Μόνο αυτό που σας δίνει γνώση και φως και αποβάλλει την άγνοια, μόνο αυτό που σας χαρίζει σοφία μπορεί να ονομάζεται Εκπαίδευση. Αυτό που προάγει την άγνοια και το σκοτάδι δεν μπορεί ν’ αποκαλείται Εκπαίδευση.

- Μπάμπα, από το βιβλίο “Summer Roses on the Blue Mountains”, κεφ. 1


3 Σεπτεμβρίου

Ποια είναι η μορφή της ανησυχίας; Είναι μόνο ένας ψυχικά δημιουργημένος φόβος. Από τη φύση του, ο νους είναι ασταθής. Πώς μπορεί οι ανησυχίες, που είναι τα δημιουργήματα αυτού του άστατου νου, να είναι μόνιμες; Κάθε ανησυχία είναι σαν ένα παϊσά. Μια ρουπία ισούται με 100 παϊσά και 100 ρουπίες ισούνται με 10.000 παϊσά. Όταν κάνετε μια δεσμίδα από 10.000 παϊσά, αυτή είναι αρκετά βαριά και δεν είναι εύκολο να μεταφερθεί. Επομένως, ο Κύριος λέει: δώστε μου τα 10.000 παϊσά και θα σας δώσω ένα χαρτονόμισμα 100 ρουπιών, το οποίο είναι πολύ ελαφρύ, εύκολο στη μεταφορά και μπορεί να κρατηθεί με ασφάλεια. Είναι μάλλον δύσκολο να διαφυλάξετε το μεγάλο πακέτο των 10.000 παϊσά. Είναι πολύ πιο δύσκολο να το κουβαλάτε και να το προστατεύετε από τους άλλους. Ως εκ τούτου, ο Κύριος σας προτρέπει: «Αγαπητοί μου, μεταφέρετε σε Μένα τη δέσμη των ανησυχιών σας». Επομένως, παραδώστε αυτό το βάρος στον Κύριο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Ιουλίου 1996


2 Σεπτεμβρίου

Ποια είναι ακριβώς η αιτία όλης της θλίψης; Είναι η προσκόλληση στο σώμα που προκαλεί τη θλίψη, καθώς και οι άμεσοι πρόδρομοί της: οι αρέσκειες και οι απαρέσκειες. Αυτές οι δύο καταστάσεις είναι αποκυήματα του νου, ο οποίος εκλαμβάνει ορισμένα πράγματα και κάποιες συνθήκες ως ωφέλιμα και κάποια άλλα ως επιβλαβή. Αυτή η ιδέα της ωφελιμότητας και της βλάβης είναι μια αυταπάτη. Εν τούτοις, συνδέεστε με αντικείμενα που θεωρείτε ωφέλιμα και αρχίζετε να μισείτε τα άλλα. Αλλά από ένα άλλο, υψηλότερο σημείο θεώρησης, δεν υφίσταται τίποτα από τα δύο. Η διάκριση είναι απλώς χωρίς νόημα. Δεν υπάρχουν καν δύο, οπότε πώς μπορεί να υπάρχει καλό και κακό; Το να βλέπετε δύο όπου υπάρχει μόνο ένα, είναι άγνοια ή αυταπάτη. Η απουσία της γνώσης ότι «Εκείνο» (Tat) και «αυτό» (twam), ο Θεός και εσείς, είναι το ίδιο Ένα, αποτελεί την αιτία κάθε άγνοιας. Η λέξη Tatwa (Πραγματικότητα), που αποτελείται και από τις δύο αυτές λέξεις (Tat + Twam), περικλείει αυτή τη μεγάλη φιλοσοφική αλήθεια. Εάν αυτή η αλήθεια δεν αφομοιωθεί, είστε αναγκασμένοι να παλέψετε μέσα στον ωκεανό της θλίψης. Αλλά αν αποκτήσετε τη γνώση αυτής της Αλήθειας και αν ζήσετε έχοντας αυτήν τη συνείδηση, τότε μπορείτε να λυτρωθείτε από τη θλίψη. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Το Θεϊκό Τραγούδι – Gita Vahini», κεφ 3.


1 Σεπτεμβρίου

Όλα  υπάρχουν μέσα σας κι εσείς υπάρχετε μέσα σε όλα. Πρέπει να εδραιώσετε αυτή τη βεβαιότητα στη συνείδησή σας μέσω της ανάλυσης, της διάκρισης και της πνευματικής έρευνας. Πρέπει να απομονώσετε και να απορρίψετε από τη συνείδηση ​​σας τις εντυπώσεις των αισθήσεων, του νου, της  διάνοιας κ.λπ. Αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τον Εαυτό (Άτμα) –αυτό το οποίο πραγματικά είστε. Ο Εαυτός δεν επηρεάζεται από οποιοδήποτε υποκείμενο ή αντικείμενο. Ακόμα κι αν οι αισθήσεις, ο νους, η διάνοια κ.λπ. είναι ανενεργά, αυτή η αδράνεια δεν θα επηρεάσει τον Εαυτό! Το να γνωρίζει κανείς τον Εαυτό ως τέτοια οντότητα, ανεπηρέαστη και αδέσμευτη, είναι το μυστικό της πνευματικής σοφίας. Κάθε σας πράξη πρέπει να εκτελείται με αυτή τη σοφία ως υπόβαθρο. Η επίγνωση του Εαυτού θα σας καθοδηγήσει τόσο στα εσωτερικά όσο και στα εξωτερικά μονοπάτια. Δεν θα παρεμποδίσει τη δράση σας, αλλά θα της προσδώσει σκοπό και νόημα. Θα οικοδομήσει πίστη και ενάρετη ζωή. Θα σας οδηγήσει στο βασίλειο της λύτρωσης, ενώ θα πορεύεστε στον δρόμο της παραίτησης από  τους καρπούς της δράσης σας, αλλά όχι της παραίτησης από την ίδια τη δράση. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Το Θεϊκό Τραγούδι – Gita Vahini», κεφ 6.