Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Σεπτέμβριος 2019

30 Σεπτεμβρίου

Όλοι σας οφείλετε να εκτελείτε δύο τελετουργίες θυσίας καθημερινά. Όταν τρώτε, να θυμάστε πως προσφέρετε τροφή στη φωτιά που έχει ανάψει εντός σας ο Θεός, για ν’ αφομοιώσετε αυτήν την τροφή. Να τρώτε προσευχόμενοι και με βαθιά ευγνωμοσύνη. Η Γκίτα διδάσκει πως η φωτιά με την οποία μαγειρεύετε το γεύμα σας είναι Θεός, το ίδιο το γεύμα είναι Θεός κι αυτός που το καταναλώνει είναι Θεός. Ο σκοπός του φαγητού είναι να σας δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσετε τα καθήκοντά σας όπως σας τα εμπιστεύτηκε ο Θεός και πως ο καρπός όλης αυτής της εργασίας είναι η πρόοδος στον δρόμο προς Εκείνον. Η δεύτερη θυσιαστική τελετή είναι αυτή: Ρίξτε τις εγωιστικές σας επιθυμίες, τα συναισθήματα, τα πάθη, τις παρορμήσεις και τις πράξεις σας στις φλόγες της αφιέρωσης και της αφοσίωσης. Αυτή είναι αληθινή τελετουργική θυσία! Όπως ακριβώς ένα παιδί διδάσκεται να προφέρει τις λέξεις ``κεφάλι``, ``δίχτυ``, ``γιρλάντα`` και άλλες, συσχετίζοντας τους ήχους και τα γράμματα με τις εικόνες των αντικειμένων, ομοίως, μέσω αυτών των εφήμερων και κοσμικών συμβολισμών, η Αιώνια, Άφθαρτη Αρχή πρέπει να τίθεται ενώπιον της συνείδησης. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1972


29 Σεπτεμβρίου

Οι άνθρωποι παρακολουθούν μόνον τις εξωτερικές εκδηλώσεις της λατρείας, χωρίς να κατανοούν την εσωτερική τους σημασία. Ολόκληρος ο κόσμος είναι ένας ναός. Ο Θεός διαπερνά ολόκληρη τη Δημιουργία. Η Φύση διδάσκει την πνευματική αλήθεια για τη γιορτή του Ναβαράτρι. Ο Θεός πρέπει να πραγματωθεί μέσω των πνευματικών ασκήσεων. Πνευματική άσκηση δεν σημαίνει το να λατρεύετε τον Θεό σ’ έναν συγκεκριμένο τόπο ή με μια συγκεκριμένη μορφή. Σημαίνει το να διαλογίζεστε τον Θεό στη διάρκεια όλων όσων κάνετε, οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε. Ίσως ρωτήσετε αν αυτό είναι δυνατόν. Η απάντηση είναι πως είναι δυνατόν με το ν’ αφιερώνετε κάθε σας πράξη σ’ Εκείνον. Στη γιορτή του Ναβαράτρι, υπάρχει μια μορφή λατρείας, η θυσιαστική τελετή που ονομάζεται Ανγκαρπάνα, κατά την οποία αφιερώνετε τα μέλη του σώματός σας στον Θεό, πράγμα που συμβολίζει την προσφορά της κάθε πράξης σας σ’ Εκείνον σ’ ένα πνεύμα παράδοσης κι εγκατάλειψης της ιδέας της απόστασης ανάμεσα σε σας και τον Υπέρτατο. Στη διάρκεια αυτής της γιορτής, να λατρεύετε τη Θεία Μητέρα σε πνεύμα ενότητας και παράδοσης. Να είστε πεπεισμένοι, πως ο ίδιος Θεός κατοικεί σε όλες τις υπάρξεις.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1992


28 Σεπτεμβρίου

Ο Βούδας κατέστησε αντιληπτό ένα σπουδαίο μάθημα σ` εκείνους που άρχισαν να τον προσβάλλουν υβρίζοντάς τον. Ρώτησε κάποιον απ` αυτούς: "Παιδί μου! Ένας ζητιάνος έρχεται στο σπίτι σου ζητώντας ελεημοσύνη κι εσύ του δίνεις λίγο φαγητό. Εάν ο ζητιάνος σου πει πως δεν ζήτησε φαγητό και επομένως δεν θα το δεχθεί, εσύ τι θα κάνεις;" Εκείνος απάντησε: ``Θα πάρω πίσω αυτό που προσέφερα``. Ο Βούδας είπε: ``Κατά τον ίδιο τρόπο προσπαθήσατε να μου προσφέρετε την `ελεημοσύνη` των προσβολών σας. Δεν την δέχθηκα. Σε ποιον ανήκει; Παραμένει σε σας. Επομένως το μόνο που κάνατε είναι να κακοποιήσετε τον εαυτό σας, όχι εμένα``. Εάν μια συστημένη επιστολή απευθύνεται σε κάποιον, ο οποίος αρνείται να την παραλάβει, η ταχυδρομική υπηρεσία θα την παραδώσει πίσω στον αποστολέα. Ομοίως, όταν επικρίνετε ή μισείτε κάποιον κι εκείνος παραμένει ανεπηρέαστος κι ατάραχος, οι επικρίσεις και το μίσος επιστρέφει σε σας. Η ζήλια και το μίσος βλάπτουν περισσότερο εκείνους που φιλοξενούν τέτοια αισθήματα στην καρδιά τους παρά εκείνους στους οποίους απευθύνονται.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1984


27 Σεπτεμβρίου

Ο ηλεκτρισμός κινεί διάφορα μηχανήματα. Οι συσκευές διαφέρουν ως προς τις μορφές και τις λειτουργίες, αλλά η ενέργεια που τις κάνει να λειτουργούν είναι η ίδια. Όταν το ρεύμα ρέει μέσα από έναν ηλεκτρικό λαμπτήρα, φωταγωγεί το δωμάτιο σκορπίζοντας φως. Όταν το ίδιο ρεύμα διαρρέει έναν ηλεκτρικό ανεμιστήρα, παράγει αεράκι και δροσίζει το δωμάτιο. Ομοίως, η αρχή του Άτμα καταδεικνύει την αρχή της ενότητας στις μυριάδες οντότητες, αναλαμβάνοντας διάφορες μορφές και ονόματα. Όπως ακριβώς υπάρχουν λαμπτήρες με διαφορετική ισχύ, που εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς, έτσι ακριβώς υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ζωντανών όντων. Η ηλεκτρική ενέργεια, που διαπερνά όλους τους διαφορετικούς λαμπτήρες, είναι μία και η αυτή. Η διακύμανση στην ποσότητα του φωτός, που προέρχεται απ’ αυτούς, οφείλεται στις διαφορετικές δυνατότητες των ίδιων των λαμπτήρων. Κατά τον ίδιο τρόπο, κάποιος που είναι γεμάτος αγάπη, λάμπει ακτινοβόλα. Αντίθετα κάποιος που στερείται αγάπης, θυμίζει αμυδρό φως. Για να υπάρξει εντονότερη λάμψη, εκείνο που πρέπει ν’ αλλάξει είναι ο λαμπτήρας και όχι το ηλεκτρικό ρεύμα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1984


26 Σεπτεμβρίου

Ο Θεός είναι Αγάπη. Για να βιώσετε τον Θεό, πρέπει να γεμίσετε με Αγάπη.  Μόνο μέσα από την Αγάπη μπορείτε να έχετε το βίωμα της Αγάπης. Ο άνθρωπος, που είναι γεμάτος ζήλια και μίσος, μοιάζει με τον τυφλό που δεν μπορεί να δει τον Ήλιο, όσο έντονα κι αν λάμπει αυτός. Βυθισμένος στην άγνοια, ένας τέτοιος άνθρωπος δεν μπορεί να γνωρίσει τον Θεό, όσο κοντά κι αν είναι Εκείνος. Ο σοφός, ο οποίος είναι πλήρης θετικών ποιοτήτων, όπως αλήθεια, αγάπη, απουσία ζήλιας, εγωισμού και μίσους, μπορεί να βλέπει τον Θεό χωρίς να τον αναζητά. Οι σπουδαστές, οι νέοι, όπως και οι πρεσβύτεροι δεν πρέπει να δίνουν περιθώριο σε αρνητικές ροπές όπως η ζήλια. Πρέπει να νιώθετε ευτυχείς, όταν οι άλλοι επιτυγχάνουν στις σπουδές, στα αθλήματα ή στο επάγγελμά τους. Το να νιώθετε ζήλια για έναν επιτυχημένο άνθρωπο είναι τριπλό αμάρτημα. Κατά πρώτον αμαρτάνετε παραμελώντας τα καθήκοντα ή τις σπουδές σας. Κατά δεύτερον αμαρτάνετε εκδηλώνοντας ζήλια για ένα καλύτερο άτομο και τελικά αμαρτάνετε θρηνώντας πάνω από την αποτυχία σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1984


25 Σεπτεμβρίου

Η καλλιέργεια καλών ποιοτήτων συνεπάγεται την απαλλαγή απ’ όλες τις αρνητικές ιδιότητες. Ανάμεσα στις τελευταίες, δύο είναι ιδιαίτερα ανεπιθύμητες: η ζήλια και το μίσος. Αυτές οι δύο ποιότητες μοιάζουν με δύο συνωμότες, που βοηθούν και υποθάλπουν ο ένας τον άλλον σε κάθε ενέργεια. Η ζήλια είναι σαν το παράσιτο που επιτίθεται στη ρίζα του δέντρου. Το μίσος μοιάζει με το ζιζάνιο που επιτίθεται στα κλαδιά, τα φύλλα και τα άνθη. Όταν τα δύο συνδυάζονται, το δέντρο μπορεί να μοιάζει όμορφο και ανθηρό. αλλά τελικά καταστρέφεται εντελώς. Ομοίως, η ζήλια επιτίθεται εσωτερικά και δεν είναι καν ορατή. Αντίθετα, το μίσος εκδηλώνεται με εμφανείς συμπεριφορές. Σχεδόν κανείς δεν είναι απαλλαγμένος από την ανήθικη επίδραση της ζήλιας. Η ζήλια μπορεί να αναδύεται ακόμη και μπροστά σε ασήμαντα πράγματα και ως συνέπεια της ζήλιας, προκύπτει το μίσος. Για να απαλλαγείτε από το μίσος, θα πρέπει σταθερά να ασκείστε στην αγάπη. Όπου υπάρχει αγάπη, δεν μπορεί να υπάρξει χώρος για ζήλια και μίσος και όπου δεν υπάρχουν ζήλια και μίσος, υπάρχει αληθινή χαρά.   

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1984


24 Σεπτεμβρίου

Ένας αγρότης που προτίθεται να προχωρήσει στην καλλιέργεια ενός χωραφιού, πρέπει εξαρχής ν’ απομακρύνει τα ζιζάνια. Εάν αναπτυχθούν τα διάφορα είδη ζιζανίων, η απόδοση της καλλιέργειας θα επηρεαστεί αρνητικά. Η απομάκρυνσή τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση  για την επίτευξη μιας καλής συγκομιδής. Κατά τον ίδιο τρόπο, ένας πνευματικός αναζητητής που αναζητά να πραγματώσει τη χαρά της ευδαιμονίας, οφείλει ν’ απομακρύνει από την καρδιά του τις ποικίλες εκδηλώσεις των ταμασικών και ρατζασικών ιδιοτήτων με τη μορφή της κακίας, της επιθυμίας, της απληστίας, του θυμού, του μίσους και της ζήλιας. Αυτοί οι έξι εχθροί του ανθρώπου είναι τα τέκνα των ρατζασικών και ταμασικών ιδιοτήτων (οι ιδιότητες της υπερβολικής δραστηριότητας και της βαριάς άγνοιας και οκνηρίας). Ο Κρίσνα εξήγησε στην Γκίτα πως η θλίψη είναι ο καρπός αυτών των ιδιοτήτων. Ολόκληρος ο κόσμος είναι η εκδήλωσή τους. Μόνον εκείνοι που αναγνωρίζουν αυτήν την αλήθεια και προσπαθούν να εξαλείψουν αυτές τις δύο ιδιότητες από την καρδιά τους θα είναι ευτυχείς.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1984


23 Σεπτεμβρίου

Εάν προσκαλέσετε έναν σπουδαίο άγιο ή μελετητή στο σπίτι σας, θα κάνετε τις ανάλογες προετοιμασίες, ώστε το σπίτι να φαίνεται επιμελημένο. Καθαρίζετε τόσο το εσωτερικό του όσο και τον περιβάλλοντα χώρο, πριν φθάσει ο επισκέπτης. Ένα σπίτι που δεν είναι καθαρό, στερείται ιερότητας και δεν είναι κατάλληλο για σημαντικούς ανθρώπους. Ομοίως, εάν καλέσετε έναν υπουργό ή έναν κυβερνήτη στη γειτονιά σας, πρέπει να καθαρίσετε τον δρόμο, να στολίσετε το μονοπάτι και να κάνετε τα πάντα να λάμπουν ώστε όλα να είναι έτοιμα για να δεχθείτε τον εξέχοντα επισκέπτη. Εάν νοιάζεστε τόσο πολύ όταν καλείτε κάποιον κατέχοντα μια προσωρινή θέση, πόση περισσότερη προσπάθεια χρειάζεται, όταν καλείτε τον ίδιο τον Δημιουργό και Προστάτη του κόσμου αυτοπροσώπως, να μπει στη ζωή και τις καρδιές σας; Ο Κρίσνα παρατήρησε: «Αρτζούνα, Μου ζητάς να είμαι ο ηνίοχος του άρματός σου. Δέξου Με ως ηνίοχο της ζωής σου. Αναλογίσου πόσο αγνή και μεγάλη πρέπει να είναι η καρδιά σου, ώστε να γίνει τόπος κατάλληλος για Μένα. Για όσο οι ρατζασικές και ταμασικές ιδιότητες είναι παρούσες, η καρδιά δεν μπορεί να είναι αγνή. Γι’ αυτό, πριν το ξεκίνημα απομάκρυνέ τες». 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1984


22 Σεπτεμβρίου

Κοιτάζοντας ένα ποτήρι, που είναι μέχρι τη μέση γεμάτο με νερό, ο αισιόδοξος χαίρεται που είναι μισογεμάτο, ενώ ο απαισιόδοξος λυπάται που είναι μισοάδειο. Αν και οι δύο διαπιστώσεις είναι ορθές, ο αισιόδοξος ελπίζει να γεμίσει το άλλο μισό, ενώ ο απαισιόδοξος παραιτείται απελπισμένος. Ο αισιόδοξος διακατέχεται από πίστη και ελπίδα, ενώ ο απαισιόδοξος ερωτοτροπεί χωρίς πίστη με τη δυστυχία. Επομένως αναπτύξτε πίστη μέσα από σταθερή προσπάθεια. Η πίστη είναι ουσιώδης προϋπόθεση για την πρόοδο του ανθρώπου σε κάθε τομέα. Έχοντας τη γνώση, η σοφία μπορεί ν’ αποκτηθεί με πίστη και προσπάθεια. Εξοπλισμένοι με αυτές, μπορείτε ν’ αναρριχηθείτε σε μεγάλα ύψη και να αναδειχθείτε νικητές. Ασφαλώς οφείλετε να εντείνετε την προσοχή σας, ώστε ν’ αποφύγετε ν’ αναπτύξετε υπερβολική πίστη σε απλώς υλικά αποκτήματα. Η πίστη σας θα πρέπει να είναι βαθιά στη μόνη αιώνια και έγκυρη αλήθεια, τον Θεό! Η πίστη είναι δύναμη. Και η πίστη αυτή πρέπει να ζευγαρωθεί με την προσπάθεια. Η πίστη είναι η ίδια η αναπνοή της ζωής! Χωρίς πίστη είναι απλώς αδύνατον να ζήσει κανείς με χαρά!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 27 Ιουνίου 1981


21 Σεπτεμβρίου

Οι άνθρωποι καταφεύγουν στους Γκουρού για να πάρουν μάντρα (μυστικιστικά ισχυρή σειρά λέξεων), ώστε να τα απαγγέλουν προς χάριν της πνευματικής τους ανάτασης. Άλλοι ψάχνουν θεραπευτές και μοναχούς για να πάρουν γιάντρα (φυλαχτά με εσωτερική δύναμη), αποσκοπώντας στην προστασία τους και την απόκρουση των δυνάμεων του κακού. Κάποιοι αναζητούν να μάθουν από τους ιερείς τάντρα (μυστικιστικές τελετές) για ν’ αποκτήσουν υπεράνθρωπες δυνάμεις. Όμως, όλ’ αυτά είναι ανώφελες προσπάθειες. Πρέπει να  εκλαμβάνετε το σώμα σας ως τάντρα, την αναπνοή σας ως μάντρα και την ίδια την καρδιά σας ως γιάντρα. Δεν υπάρχει λόγος να τ’ αναζητάτε κάπου έξω από εσάς. Όταν όλα τα λόγια που εκφέρονται από το στόμα σας είναι γλυκά, η αναπνοή σας είναι πράγματι η Ριγκ Βέδα. Όταν κυριαρχείτε στον εαυτό σας και προτιμάτε ν’ ακούτε μόνο γλυκά κι ευγενικά λόγια, όλα όσα ακούτε γίνονται Σάμα Βέδα. Όταν οι πράξεις σας χαρακτηρίζονται από ευγένεια και χρησιμότητα και τείνουν να σας ανυψώνουν, όλα όσα κάνετε γίνονται Γιάτζουρ Βέδα. Έτσι, θα εκτελείτε καθημερινά τη Βενταπούρουσα Γιάγκνα, την ιερή θυσία που εξευμενίζει τον Κύριο των Βεδών.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1981


20 Σεπτεμβρίου

Να θυμάστε και να είστε προσεκτικοί, γιατί τα λόγια μπορούν να καταστούν επιβλαβή με πολλούς τρόπους. Οποτεδήποτε μιλάτε μειωτικά, συκοφαντικά, σαρκαστικά  ή με μίσος για τους άλλους, τα λόγια σας καταγράφονται στην ταινία του νου σας. Όταν μαγνητοσκοπείτε σε μια συσκευή εγγραφής, αυτό που καταγράφεται θα διαρκέσει και θα παραμείνει ακόμη και μετά τον θάνατό σας. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι εντυπώσεις και ο αντίκτυπος των αρνητικών σκέψεων, των κακόβουλων λόγων και των συνωμοσιών επιβιώνουν της φυσικής αποχώρησης κάποιου από τη ζωή. Επομένως, ποτέ μη κάνετε χρήση ή μη γίνεστε ακροατές λόγων που γελοιοποιούν, σκανδαλίζουν ή πληγώνουν τους άλλους. Η κακολογία είναι άμεση αμαρτία. Γι’ αυτό οι αρχαίοι και σοφοί προφήτες μας έχουν περιγράψει τη σιωπή ως πνευματική άσκηση. Οι νέοι, οι σπουδαστές αλλά και οι πρεσβύτεροι μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά περιορίζοντας την ομιλία τους στα απολύτως απαραίτητα και χρησιμοποιώντας την μόνο για να προάγουν τη χαρά και την αρμονία. Ασχοληθείτε με χρήσιμες δραστηριότητες. Όταν μένετε αδρανείς, ο νους σας τριγυρίζει σε περίεργες περιοχές της σκέψης. Θετικές σκέψεις, αγνές συνήθειες, αρετές και καλές πράξεις —αυτά προσδίδουν γοητεία κι ευχαρίστηση στη ζωή. Μεταδίδουν ωραία γεύση σε μια όμορφη ζωή.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 31 Αυγούστου 1981


19 Σεπτεμβρίου

Η διστακτικότητα που αφορά την προσευχή, είναι μια καθαρά επιπόλαια στάση. Στη διάρκεια των εξετάσεων, οι σπουδαστές προσεύχονται στον Παντοδύναμο. Όταν συμβαίνουν καταστροφές ή υφίστανται απώλειες ή κάποια μέλη της οικογένειας πλήττονται από ασθένειες και βρίσκονται σε θανάσιμο κίνδυνο, τότε όλοι σπεύδουν να προσευχηθούν στον Θεό. Τότε λοιπόν, γιατί υποκύπτετε στο λάθος της αλαζονείας και αρνείστε ν’ αναγνωρίσετε την παρουσία του Θεού και στις καλές στιγμές; Αυτό είναι καθαρή υποκρισία! Ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα των μορφωμένων είναι η έπαρση. Τριγυρίζουν φορώντας το στέμμα της αλαζονείας. Η αλαζονεία είναι ο τοίχος που χωρίζει το Θείο από το δαιμονικό, την Αλήθεια από την Αναλήθεια. Αυτό το εμπόδιο πρέπει να μετακινηθεί, ώστε να εκδηλωθεί ο Θεός. Πολλοί σπουδαστές και άλλοι νέοι άνθρωποι αναπτύσσουν αυτό το παράσιτο που ονομάζεται αλαζονεία, διότι διαθέτουν σωματική γοητεία, μορφωτικά επιτεύγματα και οικονομικά μέσα. Πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, ώστε να εξαλείψουν αυτό το στοιχείο το συντομότερο. Όταν ο Θεός είναι απών, όλα είναι δαιμονικά. Όλοι σας οφείλετε να έχετε πίστη σ` Εκείνον. Καλέστε Τον και προσευχηθείτε χωρίς φόβο. Αυτό θ’ απομακρύνει το σκοτάδι που σας περιβάλλει. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 31 Αυγούστου 1981


18 Σεπτεμβρίου

Η αξία του κάθε ανθρώπου έγκειται στην ικανότητά του να εξαγνίζει τις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις του. Τα τρία όργανα που διαθέτετε —νους, γλώσσα, χέρια— πρέπει να καθαγιαστούν για να σας ανυψώσουν στο υψηλότερο επίπεδο. Ένα άτομο κρίνεται από τον λόγο που εκφέρει. Ο προφορικός λόγος, αν και μπορεί να είναι σύντομος και ν’ ακούγεται σαν ένας απλός ήχος, έχει εντός του την ισχύ μιας ατομικής βόμβας. Όταν απευθύνετε λόγια ελπίδας σε κάποιον, που έχει βυθιστεί στην απελπισία, τον φορτίζετε με τη δύναμη ενός ελέφαντα. Όταν εκστομίζετε συκοφαντίες που αφορούν κάποιον που είναι εξαιρετικά δυνατός κι ευτυχισμένος, μπορεί να τον οδηγήσετε στην κατάπτωση, καταβεβλημένο από την θλίψη. Τα λόγια μπορούν να απονείμουν δύναμη, αλλά μπορούν επίσης ν’ απομυζήσουν την ενέργεια κάποιου. Τα λόγια μπορούν να κερδίσουν φίλους, αλλά μπορούν επίσης να μετατρέψουν τους φίλους σε εχθρούς. Μπορούν ν’ ανυψώσουν κάποιον ή να τον μειώσουν. Πρέπει ν’ αποκτήσετε τη συνήθεια να εκφέρετε λόγο γλυκύ, ήπιο κι ευχάριστο.   

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 31 Αυγούστου 1981


17 Σεπτεμβρίου

Η επιτυχία σας στην πνευματική άσκηση  εξαρτάται από τον αυτοέλεγχο και την κυριαρχία επί των αισθήσεων. Ακόμη και για την αποτελεσματική εκτέλεση των κοσμικών καθημερινών εργασιών σας, δεν βρίσκεστε αυτόν τον έλεγχο πολύ ευεργετικό; Τα περισσότερα ζώντα πλάσματα ανέπτυξαν την ικανότητα της διάκρισης ανταποκρινόμενα στην ανάγκη της επιβίωσης. Όμως, όσον αφορά τον άνθρωπο, η διάκριση έχει καταλήξει να είναι μια πολύ ανεπτυγμένη δεξιότητα. Πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτή σας την ικανότητα για να ξεχωρίζετε την «ήρα από το στάρι» και ν’ αποφασίσετε για το εποικοδομητικό μονοπάτι της αλήθειας και της δικαιοσύνης. Αν δεν εξαγνίσετε  τον νου σας από τις αρνητικές σκέψεις και τις ευτελείς επιθυμίες, πώς μπορείτε να επιτύχετε θετικά αποτελέσματα μέσα από τον διαλογισμό και την λατρεία; Η τροφή που παρασκευάζεται σε ακάθαρτα σκεύη δεν είναι κατάλληλη για κατανάλωση. Κατά τον ίδιο τρόπο, η αναγκαία προϋπόθεση, ώστε να υπάρξουν επιτυχή αποτελέσματα στην πνευματική άσκηση, είναι ένας αγνός νους, ελεύθερος από κακές σκέψεις και αισθήματα. Η εργασία εξαγνίζεται μέσα από μια στάση λατρείας. Αφιερώστε όλες σας τις δραστηριότητες στον Θεό. Έτσι δεν θα στρεβλωθούν ούτε θα ρέπουν προς το κακό υπό την επήρεια του εγώ. Όλοι σας οφείλετε να συνεχίσετε να είστε ιδιαίτερα πειθαρχημένοι και αυτή σας η στάση θα σας κρατήσει στο σωστό μονοπάτι.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Απριλίου 1981


16 Σεπτεμβρίου

Πολλοί νιώθουν υπερηφάνεια για την τεράστια επέκταση της εκπαίδευσης στην χώρα. Όμως, υπάρχει κάποιος λόγος να είναι κανείς ευτυχής με την τρέχουσα κατάσταση; Μια αρρωστημένη εξάπλωση της εκπαίδευσης είναι τόσο ανεπιθύμητη όσο και το άρρωστο πρήξιμο στο σώμα. Η απόκτηση πτυχίων με μεγάλο κόστος και η διανοητική υπεροψία που αναπτύσσει την περιφρόνηση για τους γονείς  δεν αποτελεί ένδειξη μιας σωστής εκπαίδευσης. Η ταπεινότητα είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της αληθινής εκπαίδευσης. Η αλαζονεία, ο φθόνος και η επίδειξη δεν πρέπει να έχουν θέση στην συμπεριφορά ενός σωστά μορφωμένου ατόμου. Οι άνθρωποι λαχταρούν την ειρήνη και την ευτυχία, αλλά πράττουν με τρόπο που επισύρει τη δυστυχία και την ανησυχία. Έχοντας γεννηθεί ως άνθρωποι, πρέπει να προσπαθήσετε να υπερβείτε το επίπεδο του ζώου. Ουσιαστικά είστε θεϊκές σπίθες, αλλά όπως οι σπίθες που ξεπηδούν από ένα καμίνι, μετά από λίγο μετατρέπονται σε στάχτη, ξεχνάτε τη θεϊκή σας προέλευση. Εφόσον  επιδιώκετε τη μόρφωση για να εκπληρώσετε κοσμικούς στόχους, πρέπει επίσης να εφαρμόζετε πνευματικές πειθαρχίες, που θα σας οδηγήσουν στον Θεό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Μαρτίου 1981


15 Σεπτεμβρίου

Θυσία ή απάρνηση δεν σημαίνει τη φυγή στο δάσος, αφήνοντας πίσω τη σύζυγο, τα παιδιά και την περιουσία σας. Αυτό που πρέπει να θυσιαστεί είναι η προσδοκία για τ’ αποτελέσματα, για τους καρπούς των πράξεών σας. Αυτή είναι η αληθινή θυσία. Πρέπει ν’ αποκηρύξετε τις χωρίς καμία διάκριση επιθυμίες. Τότε μόνο θα εξαγνιστεί η καρδιά σας. Αυτό που θέλει ο Θεός είναι μόνο μια αγνή, τρυφερή και ιερή καρδιά. Δεν επιθυμεί ούτε χρειάζεται κάτι άλλο από εσάς. Εσείς είστε εκείνοι που έχετε επιθυμίες. Όταν οι επιθυμίες σας είναι ευγενείς, ο Θεός είναι ευτυχής. Είναι μόνον τότε που η οικογένειά σας, η κοινωνία και η πατρίδα σας θα βιώνουν ειρήνη και ευημερία. Πριν απ’ όλα, η ειρήνη θα πρέπει να βασιλεύει στο σπίτι σας. Έπειτα αυτή η ειρήνη θα εκπέμπεται στην κοινωνία. Όταν οι κοινωνίες κυβερνώνται από αρετές, οι χώρες ευημερούν. Προκειμένου να εδραιωθεί η ειρήνη στη χώρα, σε πρώτη φάση, θα πρέπει αυτή να έχει γίνει βίωμα του κάθε ατόμου. Η παγκόσμια ειρήνη είναι εφικτή μόνον όταν η ειρήνη έχει εδραιωθεί σε ατομικό επίπεδο. Εάν το άτομο δεν είναι ειρηνικό, πώς μπορεί να υπάρξει ειρήνη στον κόσμο;

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2006


14 Σεπτεμβρίου

Λέγεται: «Δείξε μου τον φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι». Επομένως, πριν απ’ όλα, να επιδιώκετε μια καλή συντροφιά. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να γίνετε ένα καλό άτομο. Δεν χρειάζεται να περιμένετε ν’ αποκτήσετε καλοσύνη από κάπου έξω από εσάς. Η καλοσύνη είναι εγγενής, είναι στη φύση σας. Πρέπει να καλλιεργείτε την καλοσύνη εντός σας, όπως ακριβώς ένα τρυφερό δενδρύλλιο συντηρείται και αναπτύσσεται για να γίνει ένα μεγάλο δέντρο. Έχετε γεννηθεί άνθρωποι και είναι μεγάλο αμάρτημα να συμπεριφέρεστε σαν τα ζώα. Οποτεδήποτε ζωώδεις ιδιότητες σηκώνουν τα άσχημα κεφάλια τους, να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας: «Δεν είμαι ζώο. Πρέπει να ενεργώ ως ανθρώπινο πλάσμα». Δυστυχώς, σήμερα, όπου κι αν στρέψετε το βλέμμα, βλέπετε τις ζωώδεις ροπές να λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Όπου κι αν πηγαίνετε και όποιον κι αν συναντάτε, μία είναι η κυριαρχούσα επιθυμία: χρήματα, χρήματα, όλο και περισσότερα χρήματα. Να θυμάστε, τα χρήματα έρχονται και παρέρχονται, όμως οι ηθικές αξίες έρχονται και αυξάνονται. Επομένως καλλιεργήστε  και ισχυροποιήστε τους εαυτούς σας μέσα στο πλαίσιο των ηθικών αξιών.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2006


13 Σεπτεμβρίου

Οι άνθρωποι εναποθέτουν την πίστη τους στο τόσο ευάλωτο και εφήμερο υλικό σώμα. Το ανθρώπινο αυτό σώμα δεν είναι παρά μια μαριονέτα με εννέα τρύπες και μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή μ’ ένα απλό φτάρνισμα. Εναποθέτοντας την πίστη τους σ’ ένα τέτοιο φθαρτό υλικό φορέα, οι άνθρωποι ξεχνούν τα ανεκτίμητα στολίδια που είναι κρυμμένα σ’ αυτό, τα οποία είναι οι πέντε ανθρώπινες αξίες της Αλήθειας, της Δικαιοσύνης, της Ειρήνης, της Αγάπης και της Μη-βίας. Αυτές οι αξίες είναι η αληθινή και η πολυτιμότερη περιουσία του κάθε ανθρώπου. Αυτός είναι ο λόγος που υποφέρετε από νοητική σύγχυση. Πηγαίνετε και ρωτήστε έναν εκατομμυριούχο: «Κύριε, έχετε τα πάντα σ’ αυτόν τον κόσμο, αλλά έχετε ειρήνη;» Θα σας απαντήσει αμέσως: «Όντως, έχω τα πάντα, αλλά όχι ειρήνη.» Όπου κι αν κοιτάξετε σήμερα στον κόσμο, υπάρχει αναταραχή, όχι ειρήνη. Η ειρήνη υπάρχει μέσα σας. Ως εκ τούτου αναζητήστε την εντός σας, ταξιδέψτε με κατεύθυνση προς τα έσω! Αυτό είναι το καθήκον σας. Όταν έχετε τη δυνατότητα να εκδηλώνετε τις δικές σας εγγενείς, ευγενείς ιδιότητες, θα βιώσετε αληθινή, παντοτινή ειρήνη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2006


12 Σεπτεμβρίου

Τρεις ιδιότητες διακρίνουν τον άνθρωπο από τα άλλα ζώα. Είναι η κατανόηση, η συμπόνια και η απάρνηση. Στις μέρες μας ένας ‘λιμός’ έχει στερέψει την ανθρώπινη καρδιά από αυτά τα αισθήματα. Αυτή η τραγική κατάσταση γεννάει σύγχυση και αναστάτωση τόσο ανάμεσα στους σπουδαστές όσο και ανάμεσα στους δασκάλους. Η πεποίθηση πως με τα χρήματα μπορούν να επιτευχθούν τα πάντα, έχει ενισχυθεί στον νου των ανθρώπων, αν και είναι αδύνατον να προαχθεί η ειρήνη και η ασφάλεια μέσω της συσσώρευσης χρημάτων. Τα χρήματα μπορούν να εξασφαλίσουν μεγάλες ποσότητες τροφίμων, αλλά δεν μπορούν ν’ αγοράσουν όρεξη. Μπορούν να εξασφαλίσουν ιατρική φροντίδα και φάρμακα, αλλά δεν μπορούν να αγοράσουν υγεία και ανοσία. Τα χρήματα μπορούν να πληρώσουν υπηρέτες, αλλά δεν μπορούν να αγοράσουν καλή διάθεση. Μπορούν ν’ αγοράσουν άνεση, αλλά όχι ευτυχία. Δεν μπορούν να συμβάλλουν στην οικοδόμηση χαρακτήρα και ηθικής. Αυτή η αλήθεια πρέπει να γίνει αντιληπτή τόσο από τους σπουδαστές όσο και από τους δασκάλους, διότι οι δάσκαλοι γαλουχούν το έθνος και οι σπουδαστές το οικοδομούν  ασφαλές και ισχυρό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 31 Σεπτεμβρίου 1981


11 Σεπτεμβρίου

Οι άνθρωποι στην Κεράλα γιορτάζουν το Όναμ, παίρνοντας ένα λουτρό με λάδι, φορώντας καινούργια ρούχα, προσφέροντας λατρεία στον Κρίσνα και επισκεπτόμενοι ναούς. Ανήμερα του Όναμ, μαγειρεύουν πολλά ιδιαίτερα εδέσματα και όλα τα μέλη της οικογένειας γιορτάζουν μαζί και καλωσορίζουν τον αυτοκράτορα Μπάλι, για να πάρουν τις ευλογίες του. Ο αυτοκράτορας Μπάλι ήταν ένας πολύ ευγενής βασιλιάς, ένας μεγάλος και ταπεινός αφοσιωμένος. Όμως υπήρχε το στοιχείο το εγωισμού μέσα του. Η εσωτερική σημασία του μύθου του Βάμανα, που ωθεί τον αυτοκράτορα Μπάλι στον κάτω κόσμο, φανερώνει την πρόθεση του Βάμανα να συντρίψει τον εγωισμό του Μπάλι. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως ο Θεός ποτέ δεν θ’ ανεχτεί τον θυμό και τον εγωισμό. Γιατί είστε εγωιστές; Εξαιτίας της εξωτερικής ομορφιάς, της δύναμης των αισθήσεων, της διανοητικής ικανότητας ή του πλούτου; Τίποτα απ’ αυτά δεν είναι μόνιμο. Ο Θεός έχει προικίσει όλα τα ανθρώπινα πλάσματα με την Αλήθεια, τη Δικαιοσύνη, την Ειρήνη, την Αγάπη και τη Μη-βία. Αναπτύξτε αυτές τις ποιότητες. Αυτήν την ιδιαίτερη ημέρα, σας ευλογώ να καλλιεργήσετε την καλή σας φύση, να ζήσετε μια ενάρετη ζωή  και να ταξιδέψετε από την καλοσύνη στην αγιοσύνη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2006, στη γιορτή του Όναμ


10 Σεπτεμβρίου

Η ιστορία του Κρίσνα με τις βοσκοπούλες έχει ένα βαθύ εσωτερικό νόημα. Το Μπριντάβαν δεν είναι ένας συγκεκριμένος τόπος στον χάρτη. Είναι το ίδιο το Σύμπαν. Η κάθε καρδιά είναι γεμάτη με τη λαχτάρα του Θεού και το φλάουτο είναι το κάλεσμά Του. Στο διασκεδαστικό παιχνίδι Rasakrida, ο Κρίσνα περιγράφεται να χορεύει με τις βοσκοπούλες στο φως του φεγγαριού. Για κάθε μία από τις κοπέλες, υπάρχει ένας Κρίσνα που κρατά το χέρι της στον χορό. Η εικόνα αυτή συμβολίζει τη λαχτάρα και τις ταλαιπωρίες αυτών που στοχεύουν να φτάσουν στην παρουσία Του. Ο Θεός χορηγεί τόση χάρη, που όλοι σας έχετε ολόκληρο τον Κύριο για τον εαυτό σας. Δεν πρέπει να λυπάστε θεωρώντας πως ο Κύριος δεν είναι μαζί σας, ενώ είναι παρών στους άλλους. Ούτε να υπερηφανεύεστε πως αφού ο Θεός είναι μαζί σας, δεν μπορεί να να είναι και με τους άλλους συγχρόνως! Ο Κύριος είναι εγκατεστημένος στον βωμό της καρδιάς σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1968


9 Σεπτεμβρίου

Ούτε καν δύο άτομα δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε οποιοδήποτε θέμα, είτε πρόκειται για αδέρφια είτε για συντρόφους ζωής είτε για πατέρα και γιο. Μόνον ως προσκυνητές στο μονοπάτι του Θεού δυο άνθρωποι μπορούν να συμφωνήσουν με την καρδιά τους και να συνεργαστούν με αγάπη. Μπορείτε να είστε προσκυνητές, ακόμη κι όταν εμπλέκεστε με τα καθημερινά σας καθήκοντα. Μόνον που πρέπει να νιώθετε πως η κάθε στιγμή είναι ένα βήμα προς Εκείνον. Να κάνετε τα πάντα σαν να τ’ αφιερώνετε σ’ Αυτόν, σαν να οδηγείστε απ’ Αυτόν, ως εργασία αφιερωμένη στη λατρεία Του ή ως υπηρεσία προς τα παιδιά Του. Εξετάστε όλες σας τις πράξεις, τα λόγια, τις σκέψεις κάτω από αυτό το πρίσμα: «Θα εγκριθεί αυτό από τον Θεό; Ανταποκρίνεται στο μεγαλείο Του;» Όταν αφιερώσετε τους εαυτούς σας στη δοξολογία του Κυρίου, θα νιώθετε σεβασμό για το σώμα, τις αισθήσεις, την ευφυΐα, τη θέληση και για όλα τα όργανα της γνώσης, της δράσης και της αίσθησης, ως αναγκαία για την επιτέλεση του έργου Του. Κι ενώ όλοι θα λειτουργούν σαν ναρκωμένοι από την αλαζονεία, ο αφοσιωμένος θα δρα γεμάτος από ανιδιοτελή αγάπη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1968


8 Σεπτεμβρίου

Το είδος της ζωής που επιλέγετε να ζήσετε και οι φιλοδοξίες που τρέφετε στον νου σας μπορούν να πραγματωθούν όταν επιδιώκετε τη συντροφιά ενάρετων ανθρώπων. Πρέπει να καλλιεργείτε φιλίες με καλούς ανθρώπους και ν’ ακολουθείτε το παράδειγμά τους  στην καθημερινότητά σας. Οι ενάρετοι άνθρωποι μπορούν ν’ αναγνωριστούν από την πραότητα των σκέψεών τους, τα τρυφερά τους λόγια και τις ευγενείς πράξεις τους. Η νεότητα είναι η κατάλληλη περίοδος για να ζήσετε μια τέτοιου είδους ζωή και ν’αρχίσετε να εμπλέκεστε στη συντροφιά μεγαλυτέρων σε ηλικία ανθρώπων. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου θα έχετε τη δυνατότητα ν’ αναπτύξετε ενάρετες ιδέες και ορθή συμπεριφορά. Πρέπει να είστε ακλόνητα αποφασισμένοι να ζήσετε με αυτόν τον τρόπο. Σ’ αυτό το σημαντικό στάδιο της ζωής σας, αφιερωθείτε στην υπηρεσία της πατρίδας σας και τη φροντίδα των γονιών σας. Αντίθετα, εάν αναλώσετε τον χρόνο σας εμπλεκόμενοι σε κακές παρέες και περιφέρεστε στους δρόμους σαν τα αδέσποτα σκυλιά και σφυρίζοντας όπως οι αλεπούδες, θα σπαταλήσετε τη ζωή σας. Ο χαμένος χρόνος είναι σπατάλη ζωής.

- Μπάμπα, από το βιβλίο Summer Showers in Brindavan, 1973, Ch 5


7 Σεπτεμβρίου

Οι Γραφές μας διδάσκουν πως κερδίζετε σε αρετή υπηρετώντας τους άλλους, ενώ διαπράττετε αμάρτημα πληγώνοντάς τους. Αυτή είναι μια αλήθεια, που θα πρέπει να έχει γενική ισχύ. Για παράδειγμα, η κατανόηση και η εναρμόνιση μεταξύ σας είναι πολύ σημαντικές για την σωστή λειτουργία της οικογένειας. Όταν υπάρχει η αρμόζουσα κατανόηση μεταξύ των συζύγων, η σύζυγος δεν θα ενοχλείται ακόμα κι όταν ο σύζυγος επιστρέφει πολύ αργά από το γραφείο. Θα τον περιμένει με αγωνία σκεπτόμενη πως είναι απασχολημένος με τη δουλειά του ή πως έχει αποκλειστεί εξαιτίας της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Όμως, εάν δεν υπάρχει η απαραίτητη κατανόηση μεταξύ των δύο, ακόμα και μια πεντάλεπτη καθυστέρηση μπορεί να γίνει αιτία ενός μεγάλου καβγά. Αυτή η εναρμόνιση θα προκύψει εύκολα μόνον εάν υπάρχει κατανόηση. Όταν ένας δάσκαλος παίρνει την άδειά του, κάποιος συνάδελφός του αναλαμβάνει την τάξη του. Μια τέτοια κατανόηση και εναρμόνιση μεταξύ των δασκάλων αποβαίνει προς όφελος των μαθητών. Αυτή είναι η στάση που θα πρέπει να υιοθετηθεί απ’ όλους, είτε πρόκειται για μαθητές είτε για δασκάλους είτε για τα μέλη μιας οικογένειας ή μιας κοινότητας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2000


6 Σεπτεμβρίου

Όλοι σας πρέπει να έχετε πίστη στον Θεό και πίστη στον εαυτό σας. Χωρίς την πίστη τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί. Όπου υπάρχει εμπιστοσύνη, υπάρχει Αγάπη. Όπου υπάρχει Αγάπη, υπάρχει Ειρήνη. Όπου υπάρχει Ειρήνη, υπάρχει Αλήθεια. Όπου υπάρχει Αλήθεια, υπάρχει Ευδαιμονία. Όπου υπάρχει Ευδαιμονία, υπάρχει ο Θεός. Στην πραγματικότητα, χωρίς την πίστη δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε ούτε την ίδια σας την μητέρα. Πρέπει να υπάρχει η εμπιστοσύνη. Από τη στιγμή που έχετε την πίστη πως ένα άτομο είναι η μητέρα σας, αυτομάτως το αγαπάτε. Η εμπιστοσύνη οδηγεί στην αγάπη και η αγάπη φέρνει την ειρήνη. Η ειρήνη παράγει την αλήθεια μετά την αποκάλυψη της οποίας μπορείτε ν’ αγγίξετε την ευδαιμονία. Αυτή η Ευδαιμονία είναι η εκδήλωση της ίδιας της Θείας Φύσης. Επομένως η εμπιστοσύνη είναι αναγκαία προϋπόθεση. Εξαιτίας της απώλειας της εμπιστοσύνης προκύπτει η έλλειψη της πνευματικότητας στον κόσμο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2000


5 Σεπτεμβρίου

Ο δάσκαλος μοιάζει με τον οδοδείκτη. Εάν ο οδοδείκτης είναι ασαφής, πώς μπορεί να δείχνει τη σωστή διεύθυνση; Κατά τον ίδιο τρόπο, ο δάσκαλος πρέπει να έχει σταθερό νου. Μόνον τότε μπορεί να οδηγήσει τους μαθητές του στο σωστό μονοπάτι. Ο δάσκαλος πρέπει να μεταλαμπαδεύει τις ανθρώπινες αξίες της αλήθειας, της δικαιοσύνης, της ειρήνης, της αγάπης και της μη βίας. Πολλοί βρίσκονται σε σύγχυση σε σχέση με την απάντηση στο ερώτημα για το ποια είναι η πρωταρχική αξία ανάμεσα στις πέντε. Η αγάπη είναι υψίστης σημασίας. Ο κάθε δάσκαλος πρέπει να διδάξει στους μαθητές του ν’ αγαπούν και να σέβονται τους γονείς τους, τους συγγενείς και όλους τους συνανθρώπους τους. Θα πρέπει να έχει αγνή καρδιά και αρετές όπως η προσήλωση στην αλήθεια, η σωστή συμπεριφορά, το καθήκον, η αφοσίωση και η πειθαρχία, έτσι ώστε να μπορεί να μεταδώσει τις ίδιες αυτές στάσεις. Μόνον εκείνος ή εκείνη που μεταλαμπαδεύει αυτές τις αρετές στους μαθητές είναι δάσκαλος με την πραγματική σημασία της λέξης. Όταν οι μαθητές βαδίζουν στο σωστό μονοπάτι, ολόκληρος ο κόσμος  ευημερεί. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό από την πλευρά ενός δασκάλου, τον οποίο οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να μιμούνται, να καλλιεργεί τις αρετές.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2000


4 Σεπτεμβρίου

Η ανθρώπινη ζωή μπορεί να συγκριθεί μ’ ένα τετραώροφο αρχοντικό. Η αγαμία, η οικογενειακή ζωή, η αναχώρηση και η απάρνηση είναι τα τέσσερα στάδια της ανθρώπινης ζωής. Το στάδιο της αγαμίας είναι το θεμέλιο. Εάν το θεμέλιο είναι ισχυρό, υπάρχει ασφάλεια και για τα άλλα τρία στάδια. Όμως οι σύγχρονοι νέοι καταστρέφουν τα τρία τέταρτα της ζωής τους, διότι δεν διαθέτουν ισχυρά θεμέλια. Όταν οι πρεσβύτεροι τους συμβουλεύουν να προσεύχονται για τουλάχιστον πέντε λεπτά, διατείνονται πως δεν έχουν χρόνο, αλλά έχουν όλο τον χρόνο ν’ αφήνονται στις κακές τους ροπές και συνήθειες στη διάρκεια των κοσμικών τους δραστηριοτήτων. Ειδικά οι νέοι πρέπει να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, ώστε να δομήσουν τα ισχυρά θεμέλια που αφορούν την αγαμία. Το να παραμείνει κάποιος εργένης δεν σημαίνει πως παραμένει κατ’ ανάγκην άγαμος. Αληθινή αγαμία είναι ο συνεχής διαλογισμός του Θεού. Να διαλογίζεστε τον Θεό και να ψάλλετε το όνομα Του κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ζήστε μια αγνή ζωή. Αφιερώστε τη ζωή σας στην αρχή της Αγάπης. Αυτό θα θωρακίσει την ασφάλεια του αρχοντικού της ζωής σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2002


3 Σεπτεμβρίου

Οι άνθρωποι στις μέρες μας χειρίζονται με λάθος τρόπο τις  νοητικές τους ικανότητες, τις προσπάθειες που καταβάλλουν, τη θέση και τον πλούτο που κατέχουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σπαταλούν την ιερή ενέργεια με την οποία ευλογήθηκαν από τον Θεό. Και όχι μόνον αυτό, αλλά υποβάλλονται σε θλίψη και δυστυχία εξαιτίας των αδυναμιών τους, όπως η πληθώρα των επιθυμιών, ο θυμός και η απληστία. Δεν ασκούν κανέναν απολύτως έλεγχο στις επιθυμίες τους. Όταν μια επιθυμία εκπληρώνεται, λαχταρούν για κάτι άλλο. Ο θυμός είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό που καταστρέφει τους ανθρώπους, αλλά το μίσος είναι ακόμη πιο επικίνδυνο. Γεννάει πολλές και κακές ιδιότητες που παρεμποδίζουν το να έχει κανείς την εμπειρία του Θείου. Υποτίθεται πως ο άνθρωπος μπορεί να έχει διάρκεια ζωής που αγγίζει τα εκατό χρόνια, όμως αυτή η διάρκεια περικόπτεται εξαιτίας αυτών των αρνητικών του ροπών. Αν αυτές οι ροπές κατασταλούν, μπορείτε να χαίρεστε μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή, την οποία δεν θα διακινδυνεύσετε να χάσετε ακόμη και αν εμπλακείτε σε κάποιο σοβαρό ατύχημα. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2002

 


2 Σεπτεμβρίου

Στη λέξη Γκαναπάτι, η συλλαβή Γκα συμβολίζει τη διάνοια (μπούντι) και η συλλαβή -να τη σοφία (βιγκνιάνα). Ο Γκαναπάτι είναι ο κύριος της διανόησης και της σοφίας. Το σύμπαν στηρίζεται από τους Γκάνας (θεότητες), των οποίων ο Γκαναπάτι είναι ο Κύριος. Ο Γκαναπάτι ή Βινάγιακα συγκεντρώνει τις ιδιότητες ενός πραγματικού ηγέτη απ’ όλες τις πλευρές. Είναι κύριος του ευατού του. Ο Γκαναπάτι αποκαλείται και "αυτός που έχει ένα ποντίκι ως όχημά του" (Mooshika Vahana). Μπορεί να αναρωτιέστε πώς ένα μικρό ποντίκι μπορεί να φέρει στην πλάτη του μια βαριά προσωπικότητα όπως ο  Βινάγιακα; Αλλά το ποντίκι είναι ένας συμβολισμός. Συμβολίζει το σκοτάδι της άγνοιας, επειδή το ποντίκι περιφέρεται στο σκοτάδι. Ως εκ τούτου, Μουσίκα Βάχανα σημαίνει "αυτόν που υποτάσσει την άγνοια και διαλύει το σκοτάδι". Ο Βινάγιακα ονομάζεται επίσης και Βιγκνέσβαρα, που σημαίνει "ο Κύριος που απομακρύνει τα εμπόδια". Κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να σταθεί στον δρόμο εκείνου που προσεύχεται στον Βινάγιακα. Έτσι, η επίκληση και η λατρεία του Βινάγιακα χαρίζει επιτυχία τόσο στις πνευματικές όσο και στις εγκόσμιες προσπάθειες.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2002


1 Σεπτεμβρίου

Οι τράπεζες διαθέτουν θυρίδες ασφαλείας, όπου οι πελάτες μπορούν να διατηρούν τα τιμαλφή, τα κοσμήματά τους, νομικά έγγραφα και διάφορα πολύτιμα μέταλλα όπως το ασήμι και ο χρυσός, που προσελκύουν τους κλέφτες. Οι άνθρωποι μπορούν στη συνέχεια να είναι ελεύθεροι από άγχος και να κοιμούνται ειρηνικά. Γνωρίζετε ότι η Θεϊκή σας Τράπεζα έχει επίσης ένα θησαυροφυλάκιο ασφαλείας; Σε αυτό μπορείτε να παραδώσετε τα κοσμήματά σας της νοημοσύνης, της ευφυΐας, της ικανότητας να υπηρετείτε, και του πολύτιμου λίθου που δίνετε τη μεγαλύτερη αξία, δηλαδή του «εγώ» σας, στη φροντίδα του Θεού! Στη συνέχεια, μπορείτε να είστε ελεύθεροι και ευτυχείς. Ο Θεϊκός Τραπεζίτης προσκαλεί: «Παραδοθείτε σε Εμένα μόνο». Στη συνέχεια, σας διαβεβαιώνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε καθόλου. Ο πλούτος που είναι αποδεκτός στη Θεία Τράπεζα έρχεται μόνο σε εκείνους που αγωνίζονται να είναι ενάρετοι και αποσπασμένοι, ταπεινοί και άγιοι. Οι ενάρετες πράξεις που κάνετε, η αγνότητα που επιτυγχάνετε και η αγάπη που εκδηλώνετε —αυτά είναι τα πολύτιμα πράγματα που ο Κύριος δέχεται ευχαρίστως ως καταθέσεις.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Ιουλίου 1966