Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Σεπτέμβριος 2018

30 Σεπτεμβρίου

Μην αποθαρρύνεστε επειδή δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα όταν διαλογίζεστε ή γιατί δεν προοδεύετε πνευματικά όσο θα επιθυμούσατε. Όταν μαθαίνετε ποδήλατο, δεν αποκτάτε αμέσως την ικανότητα του να κρατάτε ισορροπία. Σπρώχνετε το ποδήλατο σ’ έναν ανοιχτό χώρο, αναπηδάτε και τινάζεστε, γέρνετε πότε από τη μια πλευρά και πότε από την άλλη, αποτυγχάνετε πέφτοντας από το ποδήλατο και καταβάλλετε πολλές προσπάθειες πριν μπορέσετε να το οδηγήσετε με επιδεξιότητα. Όμως μόλις βρείτε τον τρόπο, δεν χρειάζεται ν’ ανησυχήσετε ξανά για την ισορροπία. Μπορείτε αυτόματα  να κάνετε τις αναγκαίες προσαρμογές ώστε να την επαναφέρετε. Έτσι δεν είναι; Αφού λοιπόν αποκτήσετε αυτήν την ικανότητα, μπορείτε να οδηγήσετε ακόμη και σε σοκάκια ή στενές λωρίδες. Δεν χρειάζεστε ανοιχτούς δρόμους. Μπορείτε να χειριστείτε το όχημά σας εν μέσω των πλέον πολυσύχναστων λεωφόρων. Με τον ίδιο τρόπο, η επίμονη και σταθερή εξάσκηση θα σας εξοπλίσει με μια συγκέντρωση που θα επιτυγχάνεται ακόμα και στα πιο πολυσύχναστα μέρη και στις πλέον αντίξοες συνθήκες.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1958


29 Σεπτεμβρίου

Δεν έχετε συνειδητοποιήσει ακόμη το μυστικό αυτής της Έλευσης. Είστε πραγματικά τυχεροί, πιο τυχεροί από πολλούς άλλους. Μόνον όταν η Γιασόντα διαπίστωσε πως  οποιοδήποτε μήκος σχοινιού ήταν κοντό για να τυλιχτεί γύρω από την κοιλιά του Κρίσνα, συνειδητοποίησε πως εκείνος ήταν ο Θεός. Έτσι κι εσείς θ’ αντιληφθείτε πως κάθε περιγραφή της Θεϊκής μου Δόξας είναι υποδεέστερη μπροστά στην πραγματικότητα. Μη διαφωνείτε και μη διαπληκτίζεστε μεταξύ σας. Ερευνήστε και βιώστε. Έτσι θα γνωρίσετε την αλήθεια. Μην κάνετε ανακοινώσεις προτού πειστείτε. Μένετε σιωπηλοί όταν είστε ακόμη αναποφάσιστοι ή βρίσκεστε στο στάδιο της αξιολόγησης. Ασφαλώς πρέπει ν’ απορρίψετε όλη την αρνητικότητα που κατοικεί εντός σας, προτού επιχειρήσετε ν’ αποτιμήσετε το μυστήριο. Κι όταν η πίστη αναδυθεί, περιβάλλετέ την με πειθαρχία και αυτοέλεγχο, έτσι ώστε ο τρυφερός βλαστός να προστατευθεί από τα κοπάδια των ζώων —το ετερόκλητο πλήθος των κυνικών και απίστων. Όταν η πίστη εξελιχθεί σ’ ένα μεγάλο δένδρο τα ίδια αυτά κοπάδια μπορούν να ξαπλώσουν στη σκιά που αυτό θα τους προσφέρει.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1958


28 Σεπτεμβρίου

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της εποχής μας είναι η απουσία της προσπάθειας διερεύνησης της φύσης του Εαυτού. Αυτή είναι η ριζική αιτία όλης αυτής της αναταραχής. Εάν σας διακατείχε η λαχτάρα του να γνωρίσετε την αλήθεια σε σχέση με τον εαυτό σας, τότε ακόμη κι αν δεν πιστεύατε στον Θεό, δεν θα παρεκκλίνατε από τον ορθό δρόμο. Όλη η ταραχή θα πρέπει κάποτε να πάψει. Έτσι δεν είναι; Το ερώτημα που αφορά τη φύση του Εαυτού απαντάται με τον πλέον πρόσφορο τρόπο στις Ουπανισάδες. Όπως ακριβώς η ροή ενός ποταμού ρυθμίζεται από τα αναχώματα και τις προσχώσεις και κατευθύνεται στη θάλασσα, έτσι ακριβώς και οι Ουπανισάδες ρυθμίζουν και περιορίζουν τις αισθήσεις, τον νου και τη διάνοια και βοηθούν στο να φθάσετε στη ‘θάλασσα’ του Απόλυτου, στο Οποίο η ατομικότητα συγχωνεύεται. Η περιήγηση με το βλέμμα πάνω από έναν χάρτη ή το ξεφύλλισμα ενός ταξιδιωτικού οδηγού θα σας προσφέρει ποτέ τη συγκίνηση μιας πραγματικής επίσκεψης σε κάποια χώρα; Θα σας δώσει ένα έστω κλάσμα της χαράς και της γνώσης που απορρέουν από ένα αληθινό ταξίδι στη χώρα αυτή; Οι Ουπανισάδες και η Γκίτα είναι ο χάρτης και ο ταξιδιωτικός οδηγός σας. Να μελετάτε τις Ουπανισάδες και τις γραφές με στόχο να εφαρμόσετε τις συμβουλές τους και να βιώσετε την εμπειρία τους.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1958


27 Σεπτεμβρίου

Ο Κύριος είναι τόσο πλήρης χάριτος, ώστε πρόθυμα θα καθοδηγήσει και θα προστατεύσει όλους όσους παραδίδονται σ’ Αυτόν. Όταν η μάχη με τον Ράβανα είχε τελειώσει, ένα γρήγορο βλέμμα Του ήταν αρκετό ώστε να επαναφέρει στη ζωή τις ορδές των πιθήκων και να θεραπεύσει τις πληγές τους. Υπήρξαν κάποιοι δαίμονες που είχαν διεισδύσει στο στρατόπεδο μεταμφιεσμένοι σε πιθήκους. Όταν προσήχθησαν ενώπιον του Ράμα για να τιμωρηθούν με συνοπτικές διαδικασίες, ο Ράμα χαμογέλασε και τους συγχώρησε, διότι είχαν πάρει τη μορφή των πιθήκων, την τόσο προσφιλή σ’ Αυτόν. Τους έστειλε, αλώβητους, στο εχθρικό στρατόπεδο. Αυτό ήταν το μέτρο του ελέους Του. Για ν’ αξιωθείτε μια τέτοια Χάρη, θα πρέπει το είναι σας να έχει διαποτιστεί από τον Θεϊκό Νόμο, έτσι ώστε η κάθε σας πράξη να είναι αντάξια του Θεού. Με την αιχμηρή σμίλη της διάνοιας, σμιλέψτε τον νου σας, ώστε να γίνει μια τέλεια εικόνα του ενσαρκωμένου θεϊκού νόμου. Τότε το ακατέργαστο είδωλο της ανθρωπότητας με το οποίο τώρα ταυτίζεστε, θ’ ακτινοβολήσει το μεγαλείο του Θεού του ίδιου. Αυτό είναι το καθήκον στο οποίο θα πρέπει ν’ αφιερώσετε τον εαυτό σας σήμερα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1966


26 Σεπτεμβρίου

Στην εποχή μας οι επιθυμίες αυξάνουν μ’ έναν ανησυχητικό ρυθμό. Ακόμη κι όταν οι άνθρωποι είναι κοντά στον θάνατο, συνεχίζουν να εκφράζουν τη μία ή την άλλη επιθυμία! Ποιες είναι όμως αυτές οι επιθυμίες; Τι αποκομίζετε απ’ αυτές; Τίποτα!  Από την άλλη πλευρά, εάν δεν είχατε καμία επιθυμία, θα μπορούσατε να είστε εξαιρετικά γαλήνιοι. Το πιστεύετε ή όχι, Εγώ δεν έχω καμία επιθυμία, γι’ αυτό και δεν νιώθω καμία ανησυχία. Ακολουθήστε το παράδειγμά Μου. Όταν πάψετε να έχετε επιθυμίες, η καρδιά σας θα είναι ευτυχής. Όταν τα θέλω σας κατασιγάζουν, αυτόματα ο νους στρέφεται προς τον Θεό. Οι πόθοι σας απλώς σας καταδικάζουν σε εγκλεισμό. Δεν σας χαρίζουν ελευθερία, όπως νομίζετε. Σήμερα ασκούνται έλεγχοι παντού εκτός από τις περιοχές του νου κι των επιθυμιών. Είναι οι επιθυμίες που θα πρέπει να ελεγχθούν πρωτίστως. Αυτό θα σας χαρίσει ατμόσφαιρα γαλήνης. Θα εκπλαγείτε, όταν δείτε τόσο γαλήνιο τον εαυτό σας. Η ειρήνη είναι μια φυσική κατάσταση για σας και θ’ αναδυθεί από μόνη της, μόλις οι επιθυμίες σας τεθούν υπό έλεγχο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Μαΐου 2002


25 Σεπτεμβρίου

Η έννοια της αφοσίωσης παραπέμπει στην αίσθηση της εγγύτητας, στην αίσθηση της Θεϊκής Παρουσίας και της συμμετοχής στη γλυκύτητα της. Η λαχτάρα για όλα αυτά σας προτρέπει  να καταφεύγετε σε προσκυνήματα, στην κατασκευή και ανακαίνιση ναών και στην αφιέρωση εικόνων. Όλ’ αυτά είναι δράσεις υψηλής τάξης που οδηγούν στην πνευματική γνώση. Αρχίστε με την ιδέα: «Είμαι στο Φως», συνεχίστε με το αίσθημα: «Το φως είναι εντός μου». Αυτό θα εδραιώσει και θα οδηγήσει  στην πεποίθηση: «Είμαι το Φως». Αυτή είναι η Υπέρτατη Γνώση. Ένα σκύλος εγκλωβισμένος σ’ ένα δωμάτιο με καθρέφτες, βλέπει όλες τις χιλιάδες αντανακλάσεις, όχι ως καθρεφτίσματα του εαυτού του, αλλά ως αντιπάλους, ως ανταγωνιστές, ως κάποια άλλα σκυλιά εναντίον των οποίων πρέπει να γαβγίσει. Έτσι εξαντλεί τον εαυτό του πηδώντας εναντίον αυτών των αντανακλάσεων και όταν τα είδωλα αυτά κάνουν επίσης άλματα, ο σκύλος οργίζεται κι εξαγριώνεται. Όμως ένας σοφός άνθρωπος, βλέπει τον εαυτό του παντού και είναι γαλήνιος, ακόμα κι ευτυχής, που υπάρχουν τόσες πολλές αντανακλάσεις γύρω του. Αυτή είναι η στάση την οποία θα πρέπει να υιοθετήσετε και η οποία θα σας απαλλάξει από την περιττή ενόχληση κι ανησυχία.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Ιουλίου 1963


24 Σεπτεμβρίου

Γεννηθήκατε σ’ αυτό το αχανές σύμπαν και ζείτε σ’ έναν εκτεταμένο κόσμο, επομένως οφείλετε να χαρακτηρίζεστε από γενναιόδωρα συναισθήματα. Ο άνθρωπος που ζει σ’ αυτόν τον μεγάλο κόσμο, δεν μπορεί να διακατέχεται από μιζέρια. Είναι λάθος να εντοπίζετε τα λάθη στους άλλους. Μπορεί να υπάρχουν λάθη, όμως μην εστιάζεστε σ’ αυτά, αλλά στις καλές ποιότητες. Τότε ολόκληρος ο κόσμος θα γίνει μια οικογένεια. Αυτό είναι το πνεύμα «της αδελφοσύνης των ανθρώπων και της πατρότητας του Θεού». Τέτοια συναισθήματα προάγουν την παγκόσμια αδελφοσύνη. «Ο αιώνιος Εαυτός-Άτμα, που ενυπάρχει σε όλα τα όντα, είναι μέρος της Ύπαρξής Μου». Ο Θεός είναι η πηγή ολόκληρης της Δημιουργίας. Εκείνος είναι η δημιουργία, ο Δημιουργός και ο σκηνοθέτης του σύμπαντος. Ο Θεός είναι αόρατος και ακατάληπτος. Αναγνωρίστε πως όλοι είστε αντανακλάσεις του Θεού. Έτσι δεν θα μισείτε κανέναν ούτε θα νιώθετε ζήλια για κάποιον. Θ’ απελευθερωθείτε από τα δεσμά του εγωκεντρισμού.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 5 Μαρτίου 2000


23 Σεπτεμβρίου

Όταν αγγίζετε μια καυτή σιδερένια σφαίρα, λέτε πως σας έκαψε το χέρι. Όμως δεν είναι η σφαίρα που σας έκαψε. Η φωτιά που υπάρχει μέσα στη σφαίρα καψάλισε το χέρι σας. Ο κόσμος είναι όπως η σιδερένια σφαίρα, δεν ευθύνεται για τον πόνο ούτε για την ευχαρίστηση που βιώνετε. Θρηνείτε πάνω από τα βάσανα και τις δυσκολίες σας, μόνον επειδή δεν αναγνωρίζετε τη θεϊκή δύναμη που είναι παρούσα εντός σας! Το φως του Ήλιου φωτίζει ολόκληρο τον κόσμο και βοηθά τους ανθρώπους να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντά τους. Όμως ο Ήλιος δεν έχει καμία σχέση με τη χαρά και τον πόνο των ανθρώπων. Επομένως τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε σχετίζονται μόνον με τις αισθήσεις και τον νου σας. Η συνείδησή σας δεν συνδέεται με αυτά. Οι άπειρες κοσμικές υποθέσεις  στις οποίες εμπλέκεστε μπορούν να σας προσφέρουν εφήμερες χαρές, αλλά ποτέ αληθινή, αιώνια ευδαιμονία. Αναπτύξτε την εσωτερική σας όραση. Για να βιώσετε αληθινή χαρά, εξαγνίστε τα αισθήματά σας και καλλιεργήστε ακλόνητη και ανιδιοτελή νοητική στάση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 5 Μαρτίου 2000


22 Σεπτεμβρίου

Δεν υπάρχει ανάγκη ν’ αναζητάτε τον Θεό. Οπουδήποτε υπάρχει αλήθεια, ο Θεός εκδηλώνεται. Όπου εμφανίζεται ο Θεός, η σύντροφός Του η Λάκσμι, η θεά της αφθονίας και της ευημερίας, εμφανίζεται επίσης. Επομένως εάν επιθυμείτε πλούτο πρέπει να κάνετε το πρώτο βήμα! Όταν καταφέρετε να εγκαταστήσετε τον Κύριο στην καρδιά σας, η θεά Λάκσμι θα ακολουθήσει τον Κύριό της. Υπάρχει αφθονία χάρης που μπορεί να σας δοθεί από τον Θεό. Όμως η χάρη βρίσκεται σε κάποιο βάθος! Χρειάζεται προσπάθεια για να την αποκτήσετε. Εάν χρειαστεί να πάτε να φέρετε νερό από ένα πηγάδι, πρέπει να δέσετε ένα σχοινί σ’ έναν κάδο, να τον βυθίσετε στο πηγάδι και να τραβήξετε έξω το νερό. Εσείς ούτε δένετε τον κάδο με σχοινί ούτε τον βυθίζετε στο πηγάδι. Επομένως το νερό δεν μπορεί να φθάσει  σε σας. Το σχοινί που πρέπει να χρησιμοποιήσετε είναι εκείνο της αφοσίωσης. Το σχοινί αυτό πρέπει να δεθεί στο δοχείο της καρδιάς σας και το δοχείο να βυθιστεί στο πηγάδι της θείας χάρης. Αυτό που θα λάβετε  από το πηγάδι, όταν το νερό φθάσει στην επιφάνεια, είναι το νερό της αμόλυντης ευδαιμονίας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Μαΐου 2002


21 Σεπτεμβρίου

Η διάνοια, η υποσυνείδητη νόηση και η καρδιά (buddhi, chitta, hridaya) είναι τα τρία κέντρα στα οποία εδράζονται η πνευματική γνώση, η δράση και η αφοσίωση. Η δράση σας να είναι τέτοια, ώστε να επιδοκιμάζεται από την ανώτερη σοφία και όχι να κατευθύνεται από την άγνοια. Τότε όλες σας οι πράξεις θα είναι ευοίωνες, ωφέλιμες κι ευλογημένες. Να πράττετε όντας πάντοτε εδραιωμένοι στην γνώση πως όλα είναι Ένα. Ας είναι η δράση σας περιβεβλημένη με αφοσίωση, ταπεινότητα, αγάπη, συμπόνια και μη βία. Όταν η αφοσίωση δεν συνοδεύεται από πνευματική γνώση, θα είναι τόσο επιπόλαια κι «ελαφριά» όσο ένα μπαλόνι που παρασύρεται στο κάθε ρεύμα και στην κάθε ριπή του ανέμου. Η απλή κατοχή της γνώσης μόνον, θα στεγνώσει την καρδιά, ενώ η αφοσίωση θα την κάνει τρυφερή και γεμάτη συμπόνια και η δράση θα δώσει στα χέρια τη δυνατότητα να πράττουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξαγιάζουν το κάθε λεπτό που σας έχει παραχωρηθεί σ’ αυτή τη ζωή. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Ιουλίου 1963


20 Σεπτεμβρίου

Η ιστορία του γάμου της Ρουκμίνι με τον Κρίσνα, είναι η ίδια ιστορία της ένωσης του Πούρουσα με την Πράκριτι (της Αρσενικής Αρχής με τη Θηλυκή, του Πνεύματος με την Ύλη). Η Ρουκμίνι αντιπροσωπεύει τον ατομικό εαυτό, ενώ ο Κρίσνα είναι ο Οικουμενικός Εαυτός. Η Ρουκμίνι υποφέρει από τους κανόνες και τους περιορισμούς που επιβάλλει η δημιουργία. Η αίσθηση του ξεχωριστού εγώ είναι ο αδελφός της, η προσκόλληση στα εγκόσμια ο πατέρας της. Όμως εξαιτίας της καλής της συμπεριφοράς, ο νους της βρήκε ανάπαυση κοντά στον Θεό. Η προσευχή της, η μεταμέλειά της, η λαχτάρα και η σταθερότητά της ανταμείφθηκαν γενναιόδωρα. Οι γονείς, ο αδελφός και όλοι οι συγγενείς είχαν αντιρρήσεις, αλλά ένα άτομο γεννιέται για να διαχειριστεί το δικό του πεπρωμένο και όχι για να παίξει έναν ρόλο στο έργο κάποιου άλλου. Γεννιέστε για να εκτίσετε την ποινή σας και όταν η ποινή εξοφληθεί, είστε ελεύθεροι. Δεν θα παραμείνετε στη φυλακή με το πρόσχημα πως ένας αγαπημένος σύντροφος είναι ακόμα φυλακισμένος. Σκεφτείτε αυτό: Η Ρουκμίνι  δεν είχε συναντήσει τον Κρίσνα πριν, δεν υπήρχε κάποιος προηγούμενος έρωτας. Η ψυχή της λαχτάρησε την ένωση μαζί Του και το επέτυχε.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1963


19 Σεπτεμβρίου

Τώρα ο νους σας φτερουγίζει και σκύβει πάνω απ’ όλα τα ποικίλα δημιουργήματα. Αρνείται να παραμείνει σταθερός σε μια ιδέα —την ιδέα του Θεού. Όπως η μύγα που κάθεται τόσο στα καθαρά όσο και στα βρώμικα και αρνείται στον εαυτό της τη χαρά να καθίσει στη ζεστή θράκα, ο νους σας δραπετεύει απ’ όλες τις σκέψεις που αφορούν τον Θεό. Η μύγα θα εξοντωθεί, αν καθίσει στη φωτιά. Ο νους σας θα εξοντωθεί επίσης, όταν εστιαστεί στον Θεό. Ο νους δεν είναι παρά ένα κουκούλι επιθυμιών, υφασμένο με το στημόνι και το υφάδι του ίδιου υλικού με αυτές. Όταν εισέλθει στον νου ο Θεός, η επιθυμία δεν έχει πλέον θέση σ’ αυτόν. Η επιθυμία αποχωρεί όταν ο Θεός καταλαμβάνει τον νου. Στην πραγματικότητα, από τη στιγμή που η επιθυμία είναι η ίδια η ύλη από την οποία έχει δημιουργηθεί ο νους, όταν αυτή υποχωρεί, ο νους καθίσταται ανύπαρκτος και εσείς είστε πλέον ελεύθεροι. Αυτό το στάδιο ονομάζεται «θάνατος του νου», «συγχώνευση του νου» ή «εξάλειψη του νου».

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1965


18 Σεπτεμβρίου

Αυτό που είναι πραγματικά άξιο θαυμασμού είναι το γεγονός πως κανείς δεν γνωρίζει ούτε αγωνίζεται να μάθει τον εαυτό του, αλλά όλοι σπαταλούν μια ζωή προσπαθώντας να μάθουν αυτά που αφορούν τους άλλους. Ο Εαυτός σας είναι λεπτοφυέστερος από το νερό, τον αέρα, τον κενό χώρο. Ο Εαυτός είναι που λειτουργεί μέσα από τα μάτια, ώστε να μπορείτε να βλέπετε, που κινείται μέσα από τα χέρια για να μπορείτε να συγκρατείτε αντικείμενα, που εμποτίζει τα πόδια, ώστε να έχετε τη δυνατότητα να βαδίζετε. Αυτός ο Εαυτός είναι ο ίδιος ο Θεός, αλλά λανθασμένα θεωρείται ως ξεχωριστός από τον Θεό. Ο χώρος στο εσωτερικό του δοχείου και ο χώρος στο εσωτερικό ενός μοναστηριού είναι ταυτόσημοι με τον απέραντο χώρο ψηλά στον ουρανό. Μόνον οι μεταμφιέσεις της εξωτερικής μορφής του δοχείου και του μοναστηριού  διατηρούν την αυταπάτη της χωριστότητας. Οι αισθήσεις είναι τα «κακοποιά στοιχεία» που ενσταλάζουν την ψευδαίσθηση πως είστε το σώμα. Χαλιναγωγήστε τις όπως χαλιναγωγείτε τον ταύρο με τον κρίκο της μύτης, το άλογο με το χαλινάρι και τον ελέφαντα με τη βουκέντρα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1963


17 Σεπτεμβρίου

Όταν προσκαλείτε κάποιο σημαντικό πρόσωπο, όπως έναν άγιο άνθρωπο ή έναν πολυμαθή στο σπίτι σας, πρέπει να κάνετε κάποιες προετοιμασίες, ώστε να καταστήσετε το σπίτι ευπαρουσίαστο. Πρέπει να  καθαρίσετε τόσο το σπίτι όσο και τον περιβάλλοντα χώρο, πριν φθάσει ο καλεσμένος σας. Κατά τον ίδιο τρόπο εάν καλέσετε έναν υπουργό ή έναν κυβερνήτη στο χωριό σας, θα καθαρίσετε τον δρόμο, θα στολίσετε το μονοπάτι και θα τακτοποιήσετε τα πάντα όπως πρέπει για την υποδοχή του εξέχοντα επισκέπτη. Αφού λοιπόν, θα δείχνατε τόση φροντίδα και θα παίρνατε τόσα μέτρα ασφάλειας στην περίπτωση που θα καλούσατε ένα άτομο που κατέχει μόνο μια προσωρινή θέση, πόσο περισσότερο καθαρή θα πρέπει να διατηρείτε την καρδιά σας, όταν προσκαλείτε τον ίδιο τον Δημιουργό και Προστάτη του κόσμου να εισέλθει! Μόνον όταν εξαγνίσετε την καρδιά σας, ο Θεός θα μπορεί να εισέλθει σ’ αυτήν. Ο Κρίσνα είπε στον Αρτζούνα: «Με χρησιμοποιείς ως ηνίοχο στο άρμα σου. Πάρε με ως ηνίοχο της ζωής σου. Σκέψου πόσο αγνή και πόσο μεγαλειώδης θα πρέπει να είναι η καρδιά σου, ώστε να μετατραπεί σε μια θέση για Μένα, όταν θα γίνω ο αρματηλάτης της.»

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1984


16 Σεπτεμβρίου

Ζήστε τη ζωή σας στον κόσμο ως ένα υποχρεωτικό καθήκον που σας έχει επιβληθεί, σαν να εκτίετε ποινή φυλάκισης για αδικήματα διαπραχθέντα σε προηγούμενες γεννήσεις. Ο αστυνομικός διευθυντής θα σας αναθέσει διάφορα καθήκοντα —μαγείρεμα, καθάρισμα, κοπή ξύλων κ.ά. Θα πρέπει να εκτελέσετε την εργασία που σας ανατέθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς κάποια προσδοκία ανταμοιβής. Εάν συμπεριφερθείτε σωστά, δεν προκαλέσετε κανένα πρόβλημα και εκτελείτε τα καθήκοντά σας χωρίς αντιρρήσεις, τότε ίσως η διάρκεια της ποινής σας περιοριστεί και θα έχετε τη δυνατότητα ν’ αποφυλακιστείτε  μ’ ένα πιστοποιητικό καλής διαγωγής. Αυτή η στάση θα σας βοηθήσει ν’ ασκηθείτε στην τέλεση ανιδιοτελών δράσεων, όπου δεν υφίσταται η προσδοκία ανταμοιβών.  Αυτή η συμπεριφορά συνεισφέρει εξαιρετικά στο να επιτύχετε τον έλεγχο των αισθήσεών σας. Όταν οι Πάνταβας είχαν προσβληθεί από τις έγνοιες και τις αγωνίες του νου τους, o Νταρμαράτζα προσευχήθηκε στον Κρίσνα. Ο Κρίσνα έσπευσε να τους παρηγορήσει και καθώς έφευγε, έδωσε στον Νταρμαράτζα μια συμβουλή, για να την ανακαλεί οποτεδήποτε ένιωθε να βρίσκεται υπό την επήρεια της χαράς ή της θλίψης. Η συμβουλή ήταν: «Κι αυτό θα περάσει». Αυτή είναι μια αποτελεσματική μέθοδος, η οποία μπορεί να καταλαγιάσει την αναταραχή του νου.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1963


15 Σεπτεμβρίου

Ο Θεός σάς έχει προικίσει με σώμα και έτσι κάθε μέλος και κάθε αίσθηση είναι άξια ευλαβικής προσοχής. Το κάθε μέλος, η κάθε αίσθηση θα πρέπει να χρησιμοποιούνται προς Δόξαν Του. Τ’ αυτιά πρέπει να πανηγυρίζουν όταν έχουν την ευκαιρία ν’ ακούν ιστορίες για τον Θεό. Η γλώσσα πρέπει να ενθουσιάζεται όταν μπορεί να Τον δοξολογεί. Αλλιώς η γλώσσα σας δεν διαφέρει σε τίποτα απ’ αυτή των βατράχων, που κοάζουν μέρα νύχτα στην άκρη του βάλτου. Το ανθρώπινο σώμα σας δόθηκε για έναν μεγαλειώδη σκοπό —να συνειδητοποιήσετε τη θεία παρουσία εντός του. Εάν είχατε ένα πλήρως εξοπλισμένο αυτοκίνητο, σε καλή κατάσταση, θα το κρατούσατε στο γκαράζ; Το αυτοκίνητο προορίζεται για ταξίδια, το παίρνετε και φεύγετε. Μόνον τότε αξίζει να το έχετε. Το ίδιο συμβαίνει και με το σώμα. Προχωρήστε, κατευθυνθείτε προς τον στόχο. Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε τις ικανότητες, τις αισθήσεις, τη διάνοια και τον νου σας, ώστε να επιτύχετε τον σκοπό σας και προχωρήστε ακάθεκτοι.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1966


14 Σεπτεμβρίου

Πρέπει να ζείτε με τη συνεχή σκέψη του Θεού, όπως ακριβώς και με τη σκέψη μιας άλλης βεβαιότητας, αυτής του θανάτου. Το σώμα είναι ένα όχημα το οποίο οδηγείτε γρήγορα προς τον προορισμό σας. Εάν δεν είστε προσεκτικοί στην οδήγηση, μπορεί να συναντηθείτε με τον θάνατο σε κάποιο ατύχημα, που μπορεί να προκαλέσει κάποιο φορτηγό! Επομένως μην ξεχνάτε ποτέ αυτά τα δύο γεγονότα: 1) Ο θάνατος είναι μια βεβαιότητα στο ταξίδι της ζωής, 2) Ο χρόνος σας εξαντλείται την κάθε ρέουσα στιγμή. Όταν έχετε αυτά κατά νου, δεν θα δελεάζεστε , ώστε να χάνετε χρόνο σε ανόητες συζητήσεις ή μάταιες επιδιώξεις, σε αδικαιολόγητες πράξεις ή σε χυδαίες ψυχαγωγίες. Ταξιδέψτε με το όχημά σας με προσοχή και αργά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες των άλλων στον δρόμο. Μην προσπαθείτε εγωιστικά να ξεπεράσετε τους άλλους ή να τους ανταγωνιστείτε στην ταχύτητα. Να αναγνωρίζετε τους περιορισμούς του οχήματός σας και του δρόμου! Έτσι δεν θα εμπλακείτε σε ατύχημα. Το ταξίδι θα είναι μια ευτυχής εμπειρία τόσο για σας όσο και για όλους τους άλλους γύρω σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1963


13 Σεπτεμβρίου

Βινάγιακα σημαίνει Αυτόν που είναι κύριος του εαυτού του, Αυτόν που δεν έχει άλλον κύριο από πάνω του, Αυτόν που δεν εξαρτάται από κανέναν. Ο Βινάγιακα ονομάζεται επίσης και  Βιγκνέσβαρα. Ίσβαρα σημαίνει Αυτόν που είναι προικισμένος με κάθε δυνατή μορφή πλούτου: ευημερία, γνώση, υγεία, ευδαιμονία, ομορφιά, σοφία κλπ. Ο Βιγκνέσβαρα χαρίζει όλες αυτές τις μορφές πλούτου σ’ εκείνους που τον λατρεύουν και απομακρύνει όλα τα εμπόδια από τον δρόμο τους. Καθώς όλοι στον κόσμο επιθυμούν τον πλούτο και την ευημερία, αρχίζουν τη λατρεία τους από τον Βιγκνέσβαρα. Έτσι ο Βινάγιακα περιγράφεται ως «η θεότητα που πρέπει να λατρεύεται πρώτα» (Πράταμα Βάντανα). Ο Βινάγιακα αφαιρεί επίσης όλες τις κακές ιδιότητες, χαρίζει καλές τάσεις και προσφέρει ειρήνη στον πιστό που διαλογίζεται σ’ Αυτόν. Μόνο όταν κατανοείται η εσωτερική σημασία των διαφόρων πτυχών του Θείου, η λατρεία αποκτά πραγματικό νόημα και ουσία.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1991, ημέρα του Γκανέσα


12 Σεπτεμβρίου

Μπορείτε να διαπλεύσετε με ασφάλεια την θάλασσα της εγκόσμιας ζωής, εάν δεν υπάρχουν διαρροές στο πλεούμενό σας. Διότι μέσα από τις διαρροές της λαγνείας, του θυμού, της αυταπάτης και του μίσους, τα νερά της κοσμικότητας θα εισέλθουν στο σκάφος σας και θα το βυθίσουν, οδηγώντας σας στον βυθό χωρίς ελπίδα σωτηρίας. Για ν’ αποτρέψετε την εισβολή του νερού στο σκάφος σας, επισκευάστε όλες τις αιτίες των διαρροών. Τότε δεν θα χρειάζεται να φοβάστε. Μπορείτε να επωφεληθείτε απ’ όλες τις ευκαιρίες που σας προσφέρει η ζωή σας στον κόσμο, ώστε να εκπαιδεύσετε τις αισθήσεις, να διευρύνετε το ενδιαφέρον σας για τους άλλους, να εμβαθύνετε στις εμπειρίες σας και να ενισχύσετε την απόσπασή σας από τα πράγματα. Μην ερωτευτείτε τον κόσμο σε τέτοιο βαθμό ώστε η λανθασμένη σας προσκόλληση σ’ αυτόν να σας γυρίσει πίσω στο απατηλό αμάλγαμα της χαράς και της θλίψης. Αν δεν πάρετε απόσταση από την διασύνδεσή σας με τον κόσμο, έχοντας την επίγνωση πως όλο αυτό που ζείτε δεν είναι παρά μια παράσταση της οποίας σκηνοθέτης είναι  ο Θεός, τότε κινδυνεύετε να εμπλακείτε πολύ στενά. Χρησιμοποιήστε τον κόσμο ως πεδίο εκπαίδευσης στη θυσία, την υπηρεσία, τη διεύρυνση της καρδιάς και τον εξαγνισμό των συναισθημάτων.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Μαρτίου 1967


11 Σεπτεμβρίου

Όταν τραγουδάτε δοξαστικούς ύμνους,  να εντρυφείτε επίσης στην έννοια  αυτών των ύμνων και στο μήνυμα του κάθε Ονόματος και της κάθε Μορφής του Θεού τον οποίο υμνείτε. Για παράδειγμα, όταν τραγουδάτε για τον Ράμα, το Όνομα πρέπει να σας φέρνει στον νου τον νόμο της Θείας Δικαιοσύνης (Ντάρμα), που ο Ράμα ενσαρκώνει και εκδηλώνει. Όταν τραγουδάτε για την Ράντα, την πρώτη από τις βοσκοπούλες, το όνομα σας θυμίζει την υπέρμετρη και υπερφυσική αγάπη που έτρεφε για τον Κρίσνα. Όταν καλείτε τον Σίβα, το Όνομα σας εισάγει στην έννοια της υπέρτατης θυσίας, όταν Εκείνος ήπιε το δηλητήριο για να σώσει τον κόσμο και να διατηρήσει την αρετή στη Δημιουργία, ενώ ανακαλείτε στον νου την χάρη Του, που ανακουφίζει και καταπραΰνει, αντλώντας τη δροσιά των ορμητικών νερών του Γάγγη και του φεγγαρόφωτου της ημισελήνου. Επομένως μάθετε τον σκοπό της εξύμνησης του Ονόματος του Θεού και αφιερωθείτε ολόψυχα σ’ αυτήν. Αποκομίστε το μέγιστο όφελος από τον χρόνο που σας έχει διατεθεί και μην τον σπαταλάτε τραγουδώντας ύμνους στα πλαίσια μιας ρουτίνας και χωρίς σκοπό. Αντίθετα, μετατρέψτε την κάθε στιγμή της ζωής σας σε αληθινή λατρεία.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Μαρτίου 1967


10 Σεπτεμβρίου

Όταν το δέντρο της ζωής απλώνει τις ρίζες του στην αιώνια πραγματικότητα του Εαυτού-Άτμα —που είναι αναλλοίωτη, παντοτινή, καθολική, ενυπάρχουσα παρουσία, της οποίας το άτομο δεν είναι παρά ένας σπινθήρας—, το δέντρο θ’ ανθίσει μεγαλοπρεπώς με τα αρωματικά άνθη της υπηρεσίας που προσφέρεται στοργικά και τους γλυκούς, θρεπτικούς καρπούς της χαράς που απευθύνεται σε όλους. Η γλυκύτητα της αρετής θα κάνει την κάθε μπουκιά ευχάριστη. Αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει ν’ απαρνηθείτε το σπίτι και την οικογένεια και να δραπετεύσετε στη μοναξιά του δάσους. Δεν υπάρχει εγγύηση πως το σπίτι και η οικογένεια δεν θα σας ακολουθήσουν στη σιωπή και την ερημιά του δάσους. Διότι αν ο νους είναι προσκολλημένος σε κοσμικές επιθυμίες, δεν μπορείτε να ξεφύγετε απ’ αυτές, αυξάνοντας απλώς την απόσταση μεταξύ σας. Μπορεί να βρίσκεστε στη ζούγκλα, αλλά ο νους σας να περιπλανάται στην αγορά. Κατά τον ίδιο τρόπο, μπορεί να είστε στην αγορά, αλλά μέσω της πνευματικής άσκησης, να έχετε τη δυνατότητα να εξασφαλίσετε ένα καταφύγιο γαλήνης στην καρδιά σας, στο μέσον της πλέον πολυσύχναστης λεωφόρου.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Μαρτίου 1967


9 Σεπτεμβρίου

Η ανθρώπινη γέννηση είναι πολύτιμη. Εξαγιάστε την, ζώντας ενάρετες ζωές. Μην τη σπαταλάτε. Σε οτιδήποτε κι αν ασκείστε, πνευματική πειθαρχία ή όχι, καλλιεργήστε αγάπη για όλους. Προσφέρετε αυτήν την αγάπη ως θεϊκό δώρο στους πάντες. Μόνον μέσα από την αγάπη μπορείτε να προάγετε την ενότητα του κόσμου. Εξαιτίας της  απουσίας της αγάπης αναδύονται όλα τα είδη των διαφορών και διακρίσεων. Η Αγάπη είναι Θεός. Ζήστε στην Αγάπη. Ορίστε την ως κυβερνώσα αρχή της ζωής σας. Να νοιάζεστε για όλους. Ενσαρκώσεις της Θεϊκής Αγάπης! Να θυμάστε πάντοτε πως ο Θεός διαπερνά τα πάντα σ` αυτόν τον κόσμο. Όλα όσα βιώνετε είναι θεϊκά. Όλα όσα βλέπετε είναι θεϊκά. Όλα εκείνα με τα οποία τρέφεστε είναι θεϊκά. Ο αέρας που αναπνέετε είναι θεϊκός. Δεν μπορείτε να δείτε τον αέρα ούτε να τον αδράξετε. Με τον ίδιο τρόπο, δεν μπορείτε να συλλάβετε τον Θεό. Τα μάτια δεν μπορούν να Τον δουν. Μπορείτε μόνο να Τον νιώσετε μέσα στην καρδιά σας. Ο Θεός είναι πέρα από τις δυνατότητες του νου.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Μαρτίου 1989


8 Σεπτεμβρίου

Ο Κύριος δεν ισχυρίζεται πως όλοι θα πρέπει ν’ ακολουθούν το ίδιο μονοπάτι και ν’ αποδέχονται τις ίδιες πειθαρχίες. Υπάρχουν πολλές πόρτες στο αρχοντικό Του. Η κύρια είσοδος είναι όμως η καταστροφή της άγνοιας που γεννά η προσκόλληση. Αυτό ακριβώς παρότρυνε ο Κρίσνα τον Αρτζούνα να επιτύχει. Ο Αρτζούνα αποθαρρύνθηκε  και άφησε το τόξο να γλιστρήσει από τα χέρια του, διότι είχε κυριευτεί από την αυταπάτη. Ο Κρίσνα του έδειξε πως οι συγγενείς που δίσταζε να σκοτώσει, οι διδάσκαλοι και όλοι εκείνοι που αγαπούσε ή μισούσε, ήταν όλοι όργανα της βούλησής Του, μαριονέτες κινούμενες από το χέρι Του. Αυτό διέλυσε την προσκόλλησή του και μπόρεσε να συνεχίσει το έργο του, χωρίς προσκόλληση στο αποτέλεσμα. Μ’ αυτό τον τρόπο ο Αρτζούνα έγινε αποδέκτης του σπουδαιότερου μαθήματος στην ιστορία. Αυτό το μάθημα είναι πολύτιμο τόσο για εκείνους που πιστεύουν στον Θεό όσο και για τους άθεους, διότι και οι δύο κατηγορίες έχουν προσκόλληση στο αποτέλεσμα των προσπαθειών τους. Μια προσκόλληση που χρωματίζει τον ενθουσιασμό τους και διπλασιάζει την αγωνία τους, όταν απογοητεύονται.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Μαρτίου 1967


7 Σεπτεμβρίου

Σήμερα ο κυνισμός και η απάθεια περισσεύουν. Οι περισσότεροι από εσάς είστε αιχμάλωτοι ανόητων ανησυχιών, ατελεύτητων επιθυμιών και ανέφικτων φιλοδοξιών, ενώ στερείστε τη γαλήνη του νου. Για όλους εσάς που ψηλαφείτε στο σκοτάδι της άγνοιας, η πνευματική φώτιση μπορεί ν’ αποκαλύψει το σωστό μονοπάτι. Όσο μορφωμένοι κι αν είστε, όποια θέση κι αν κατέχετε, όσο σπουδαίοι κι αν φαίνεστε, εάν οι ανθρώπινες αξίες δεν χαρακτηρίζουν τον τρόπο ζωής σας, δεν μπορείτε να αποκαλείστε άνθρωποι. Τι σημαίνει το να είσαι άνθρωπος; Στην ουσία σημαίνει ενότητα στις σκέψεις, στους λόγους και τις πράξεις. Να θυμάστε πως όταν αυτά που σκέφτεστε διαφέρουν απ’ αυτά που λέτε και πράττετε, παύετε να είστε άνθρωποι. Μεταμορφώνεστε σε δαίμονες. Επομένως αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να προάγετε την ενότητα και την αγνότητα στις σκέψεις, στους λόγους και στις πράξεις. Οι αληθινές ανθρώπινες ιδιότητες μπορούν ν’ αναπτυχθούν μόνον σε μια καρδιά γεμάτη από πνευματικές φιλοδοξίες, όπως ο σπόρος που πέφτει σε γόνιμο έδαφος και όχι σ’ ένα κομμάτι βράχου. Για ν’ αναπτύξετε αυτές τις ιδιότητες πρέπει να καλλιεργήσετε τη συμπόνια και την αταραξία ενώ μετέχετε στην περιπέτεια της ζωής.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Μαρτίου 1989


6 Σεπτεμβρίου

Δάσκαλοι και πνευματικοί καθοδηγητές, τα παιδιά που ισχυρίζεστε πως είναι δικά σας είναι γεννήματα της επιθυμίας, αλλά εκείνα που έρχονται σε σας για να μάθουν έλκονται από ανιδιοτελή αγάπη. Στην πραγματικότητα, περισσότερο και από τα δικά σας, αυτά τα αθώα παιδιά με τις αγνές καρδιές αξίζουν αληθινά τον χρόνο και την αγάπη σας. Επομένως διδάξτε τα με αγάπη και αφοσίωση. Η θυσία είναι το πραγματικό πνευματικό μονοπάτι. Προσφέρετε και θα είστε κερδισμένοι. Η απόλαυση καταλήγει στην αρρώστια. Δοκιμάστε την και θα οδηγηθείτε στην απώλεια. Αναγνωρίστε την αλήθεια αυτών των αξιωμάτων. Ίσως να υπάρχουν πολλοί ανάμεσά σας  που αναγνωρίζουν θεωρητικά  την εγκυρότητά τους, αλλά δεν έχουν καμιά ευκαιρία να τα μετουσιώσουν σε δράση. Στην Γκίτα, ο Κρίσνα  λέει στον Αρτζούνα: «Γίνε ένα όργανο στα χέρια του Κυρίου, ω Αμφιδέξιε». Σας καλώ, λοιπόν, να γίνετε όργανα στα χέρια του Κυρίου και να κτίσετε μια γέφυρα μεταξύ της ανθρωπότητας και του Θεού. Αφιερώστε όλες σας τις ικανότητες, τη δύναμη, την παιδεία, σ’ αυτή την θυσιαστική προσφορά. Η δράση που αφιερώνεται, στην πραγματικότητα είναι προσφορά θυσίας. Σε ανταπόδοση, θα κερδίσετε την ειρήνη και την ευδαιμονία ως ανταμοιβή σας!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Ιουλίου 1978


5 Σεπτεμβρίου

Το επάγγελμα του δασκάλου είναι το ευγενέστερο και το πλέον υπεύθυνο σε κάθε χώρα. Αν ο δάσκαλος ξεστρατίσει από το μονοπάτι της αλήθειας, υποφέρει ολόκληρη η κοινωνία. Επομένως οι δάσκαλοι οφείλουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να ζουν τη ζωή τους ενάρετα. Οι δάσκαλοι είναι επιφορτισμένοι με  την ευθύνη αθώων παιδιών τα οποία έχουν άγνοια του κόσμου και των  τρόπων που λειτουργεί και αναζητούν την καθοδήγησή τους. Μόνον όταν οι ίδιοι δεσμεύονται  στο να πειθαρχούν και να τηρούν καλές συνήθειες, οι μαθητές τους θα έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν τους εαυτούς τους σε ιδανικά άτομα και πολίτες. Καλλιεργήστε στην καρδιά σας το πνεύμα της θυσίας, την αρετή της φιλανθρωπίας και την επίγνωση του Θεού. Τότε εύκολα θα τις μεταδώσετε και στις καρδιές των παιδιών. Κάνετε το  καλύτερο που μπορείτε ώστε ν’ αναμορφώσετε το παρόν εκπαιδευτικό σύστημα. Στα αρχικά στάδια, θα βρείτε αυτό το εγχείρημα πολύ δύσκολο και εξουθενωτικό, αλλά να είστε βέβαιοι πως με την πάροδο του χρόνου αυτή η προσπάθεια θα φαίνεται όλο και απλούστερη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Ιουλίου 1978


4 Σεπτεμβρίου

Ο νεαρός Πραχαλάντα υμνούσε διαρκώς το όνομα του Κυρίου με πίστη κι αγάπη, ενώ ερχόταν αντιμέτωπος με αναρίθμητες δυσκολίες. Τον κατακρήμνισαν από την κορυφή του βουνού και τον έριξαν στη θάλασσα, ποδοπατήθηκε από τεράστιους ελέφαντες και δαγκώθηκε από φαρμακερά φίδια. Όμως ούτε μια φορά δεν έπαψε να υμνεί το όνομα του Κυρίου. Είχε την απόλυτη πεποίθηση πως ο Θεός υπήρχε εντός του. Η πίστη και η αγάπη του Πραχαλάντα συγκίνησε την καρδιά του Κυρίου, ο οποίος έσπευσε προς σωτηρία του και αποκάλυψε τον Εαυτό Του. Ο Πραχαλάντα αποτελεί την απόδειξη του στίχου της Γκίτα πως η αληθινή αφοσίωση έγκειται στο να μένει κανείς ανεπηρέαστος τόσο από τη χαρά όσο και  από τον πόνο. Να παραμένετε ατάραχοι τόσο στην ευτυχία όσο και στη θλίψη, τόσο στο κέρδος όσο και στην απώλεια, τόσο στη νίκη όσο και στην ήττα. Αυτή η αταραξία μπορεί να επιτευχθεί μόνον μέσα από την ανιδιοτελή αγάπη που είναι η θεμελιώδης δύναμη. Από τη στιγμή που θ’ αναπτύξετε αγάπη χωρίς προσδοκία ανταπόδοσης, δεν θα μισείτε πια ποτέ και κανέναν. Εγκαταλείψτε τον εγωκεντρισμό σας και ζήστε τη ζωή σας με αγάπη. Δεν υπάρχει ειλικρινέστερη αφοσίωση απ’ αυτήν.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Αυγούστου 1999


3 Σεπτεμβρίου

Ενσαρκώσεις της Αγάπης!

Όπου ο νους είναι ενεργός, σύμπαντες ο τρεις κόσμοι υπάρχουν! Όπου ο νους δεν υφίσταται, δεν υπάρχει τίποτα. Ο νους είναι η κύρια αιτία του πόνου και της δυστυχίας. Για να ελέγξετε τον νου σας, θα πρέπει να θέσετε υπό έλεγχο τις επιθυμίες σας. Η Φύση θέτει ένα ιδεώδες, ώστε ολόκληρη η ανθρωπότητα ν’ αντλήσει το πνεύμα της θυσίας και να ζήσει μια πνευματική ζωή. Οι Γραφές μας διδάσκουν πως ο κόσμος είναι εφήμερος και γεμάτος πόνο. Επομένως στρέψτε τον νου σας στον Θεό. Αναρωτηθείτε το γιατί ενώ γνωρίζετε αυτές τις αλήθειες, δεν μπορείτε να καλλιεργήσετε το πνεύμα της θυσίας. Αν και γνωρίζετε την αλήθεια πως το σώμα είναι προσωρινό, είστε ακόμη δέσμιοι των επιθυμιών σας. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει τέλος στις επιθυμίες, θα υποβάλλεστε σε μια ατελεύτητη δυστυχία. Για ν’ απαλλαγείτε από τον πόνο και την ταλαιπωρία πρέπει ν’ ακολουθείτε τα ιδεώδη της Φύσης. Η Φύση είναι ο καλύτερος δάσκαλος. Σας ωθεί να καλλιεργήσετε την αγάπη, τη συμπόνια και το πνεύμα της θυσίας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Αυγούστου 1999


2 Σεπτεμβρίου

Για να λυτρώσει τον άνθρωπο, ο Κύριος εμφανίστηκε με μία εξαιρετικά γοητευτική μορφή, έτσι ώστε να μπορέσει να ελκύσει τις καρδιές όλων στο δρόμο της αγάπης. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο Κύριος κλέβει τις καρδιές και των πιο σκληρών ανθρώπων. Είναι ο μεγαλύτερος κλέφτης καρδιών. Οι αγνές καρδιές λαχταρούν για τη Φωνή Του, τη Μορφή Του, το φλάουτο, το χαμόγελο, τα παιχνίδια και τις σκανταλιές Του. Αυτή είναι η πνευματική άσκηση που οδηγεί στην κάθαρση και ανταμείβεται με τη Χάρη Του. Ο Κρίσνα ενσαρκώθηκε για να εδραιώσει τον Θεϊκό Νόμο, επομένως εκείνο που αγαπά περισσότερο είναι η Δικαιοσύνη. Να βαδίζετε τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Αυτή είναι η προσφορά που θα δεχθεί με ευχαρίστηση. Ο Κύριος είναι ο πλησιέστερος σε σας, είναι η μητέρα, ο πατέρας, ο διδάσκαλος, ο φίλος, ο οδηγός και ο προστάτης. Καλέστε Τον και θ’ ανταποκριθεί άμεσα. Από την αυγή ως το δειλινό, περάστε την κάθε στιγμή με τη συντροφιά Του. Το φλάουτο είναι το αγαπημένο Του. Γίνετε, λοιπόν, ένα φλάουτο κενό, άδειοι από επιθυμίες, γίνετε ευθείς, χωρίς στρεβλώσεις και κακεντρέχειες, κι Εκείνος θα σας λυτρώσει!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Αυγούστου 1968


1 Σεπτεμβρίου

Οι άνθρωποι φέρνουν στο νου τους τη συνήθη έννοια του ονόματος «Κρίσνα», που σημαίνει κάποιον που είναι σκούρος και ξεχνούν τη βαθύτερη και αληθέστερη έννοια του ονόματός Του. Το όνομα «Κρίσνα» έχει τρεις έννοιες. Η πρώτη είναι: Εκείνος που καλλιεργεί. Τι πρέπει να καλλιεργεί; Τον αγρό της καρδιάς. Ο Κρίσνα καλλιεργεί τον αγρό της καρδιάς σας απομακρύνοντας τα ζιζάνια των αρνητικών ιδιοτήτων, αρδεύοντας την με αγάπη, οργώνοντάς την μέσω της άσκησης και σπέρνοντάς την με τους σπόρους της αφοσίωσης. Η δεύτερη έννοια είναι: Εκείνος που γοητεύει. Ο Κρίσνα  σας προσελκύει με τα μάτια Του, τον λόγο Του, τις δραστηριότητες κι την κάθε πράξη Του. Μέσω των λόγων Του απαλύνει και γαληνεύει τις καρδιές, ακόμα κι εκείνες που είναι γεμάτες μίσος και τις κάνει να νιώσουν τη χαρά. Μια τρίτη έννοια του ονόματος Κρίσνα είναι: Εκείνος που είναι πάντοτε ευδαίμων. Ο Κρίσνα βρίσκεται πάντα σε κατάσταση ευδαιμονίας. Γι’ αυτό εύστοχα ο σοφός Γκάργκα ονόμασε το παιδί «Κρίσνα».

 - Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Αυγούστου 1990