Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Σεπτέμβριος 2017

30 Σεπτεμβρίου

Ο Σουάμι συχνά προτρέπει τους πιστούς: «Στο ταξίδι της ζωής να οδηγείτε με βοηθό σας τις ανθρώπινες αξίες». Αφήστε την καθημερινότητά σας να κατακλυσθεί από την Αλήθεια (Σάτυα), τη Δικαιοσύνη (Ντάρμα), την Ειρήνη (Σάντι) και την Αγάπη (Πρέμα). Ο Θεός είναι Άτμα, Αλήθεια. Ντάρμα είναι το καθήκον που όλοι μας οφείλουμε να επιτελέσουμε με ειλικρίνεια. Επομένως  εκπληρώστε το καθήκον σας με οδηγό την αλήθεια. Αυτά τα δύο είναι στην ουσία η μόνη πνευματική πρακτική που πρέπει να ασκείτε και που θα σας προστατέψουν με κάθε τρόπο, ανά πάσα στιγμή. Θ` ανακουφίσουν όλες σας τις θλίψεις και θ` αμβλύνουν όλες σας τις δυσκολίες. Καμία ανθρώπινη ύπαρξη κατά τη διάρκεια της παραμονής της σ` αυτόν τον υλικό κόσμο δεν πρέπει να εγκαταλείψει την αλήθεια και τη δικαιοσύνη. Η αλήθεια θα πρέπει να βιώνεται στην καρδιά σας, ενώ η δικαιοσύνη οφείλει ν` αντανακλάται στις πράξεις σας. Μην ξεχνάτε ποτέ πως η Αγάπη είναι Θεός. Οποιαδήποτε δραστηριότητα αναλαμβάνετε και εκτελείτε με αγάπη, θ` αποβαίνει επιτυχής.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2007, Vijayadashami


29 Σεπτεμβρίου

Ναβαράτρι’ σημαίνει εννέα νύχτες. Το σκοτάδι συνδέεται με τη νύχτα. Ποιο είναι αυτό το σκοτάδι; Είναι το σκοτάδι της άγνοιας. Ο σκοπός των εορτασμών του Ναβαράτρι είναι να σας καταστήσει ικανούς να νικήσετε το σκοτάδι που περιβάλλει την ύπαρξή σας. Όταν γίνεται αναφορά στη θεία μητέρα Ντέβι αυτή παραπέμπει στην ενοποιημένη μορφή της που συμπεριλαμβάνει την Ντούργκα, τη Λάκσμι και τη Σαράσβατι. Η Λάκσμι είναι η ενσάρκωση της ευημερίας και εκπροσωπείται από την καρδιά, ενώ o λόγος αντιπροσωπεύει τη Σαράσβατι. Η αγνότητα στις πράξεις εκπροσωπείται από την Ντούργκα. Για να εξασφαλίσετε τη χάρη του Κυρίου πρέπει να φροντίσετε την αγνότητα της καρδιάς, των λόγων και των πράξεων. Αυτή η τριπλή αγνότητα περιγράφεται στην Βεδαντική διάλεκτο ως ‘Τριπουρασούνταρι’. Παρακολουθήστε τις εορταστικές εκδηλώσεις του Ναβαράτρι για ν` απαλλαγείτε από το σκοτάδι εντός σας με το να καλλιεργήσετε την τριπλή αγνότητα των σκέψεων, των λόγων και των πράξεων. Σ` αυτή την ιερή περίσταση του εορτασμού του Ναβαράτρι να θυμάστε να σέβεστε τη φύση. Οι φυσικοί πόροι όπως το νερό, ο αέρας, η ενέργεια και τα ορυκτά πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση ώστε να πάψει η κατάχρηση, η κακομεταχείριση και η κατασπατάλησή τους.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1992, κατά τον εορτασμό του Ναβαράτρι


28 Σεπτεμβρίου

Η εντολή των Βεδών: «Τίμα τη μητέρα σου όπως τον Θεό, τίμα τον πατέρα σου όπως τον Θεό», επαναλαμβάνεται καθ` υπερβολήν σήμερα, αλλά παρά ταύτα, πουθενά δεν υπάρχει ίχνος σεβασμού προς τους γονείς. Μια γενιά που δεν σέβεται και δεν περιθάλπει τους γονείς είναι προορισμένη να καταλήξει στην καταστροφή. Οι γονείς υφίστανται μεγάλες ταλαιπωρίες και απαρνούνται διάφορες ανέσεις για τους εαυτούς τους, προκειμένου να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία και τα κολλέγια. Τα παιδιά όμως είναι αγνώμονα, χλευάζουν και προκαλούν ψυχικό πόνο και υλικές στερήσεις στους γονείς τους, γελοιοποιούν τις συμπεριφορές και τις συνήθειες τους και απορρίπτουν τις συμβουλές τους αψηφώντας τες. Όταν οι δημιουργοί του φυσικού σας περιβλήματος και της νοητικής σας ταυτότητας γίνονται αποδέκτες μιας τέτοιας ιερόσυλης συμπεριφοράς, πώς θα μπορούσε να περιμένει κανείς να λατρέψετε τον Δημιουργό του Σύμπαντος, τον Θεό, που προνοεί για τα πάντα; Τιμάτε λοιπόν τους γονείς σας, έτσι ώστε τα παιδιά σας να μάθουν να τιμούν εσάς.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1969


27 Σεπτεμβρίου

Όταν ο καθρέφτης του νου είναι θαμπός, δεν μπορεί μπορεί να διακρίνει κανείς κάτι στην πραγματική του μορφή. Αυτή είναι η αιτία που ο άνθρωπος είναι ανίκανος ν` αναγνωρίσει την αληθινή του φύση. Επομένως είναι αναγκαίο να καθαρίσετε τον καθρέφτη  από τους ρύπους που φέρει στην επιφάνειά του. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με το να διευθετήσετε το ζήτημα της τροφής και τις συνήθειες που αφορούν τον τρόπο ψυχαγωγίας σας. Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε πως η τροφή που καταναλώνετε έχει αποκτηθεί με δίκαια μέσα. Πολλές από τις ασθένειες από τις οποίες υποφέρουν οι άνθρωποι σήμερα, οφείλονται στο γεγονός πως τα προϊόντα με τα οποία τρέφονται έχουν αποκτηθεί με αθέμιτα μέσα. Άρα προκειμένου να εξαγνίσετε τον νου σας, η βασική προϋπόθεση είναι η αγνή τροφή. Παρά ταύτα, ίσως δεν είναι πάντα εφικτό να εξασφαλίσετε την καθαρότητα κάθε γεύματος από κάθε άποψη και ανα πάσα  στιγμή. Για να ξεπεράσετε αυτήν τη δυσκολία, προσφέρετε το γεύμα σας στον Θεό και συγχρόνως αποδεχτείτε το ως δώρο προερχόμενο από τον Θεό. Όταν, πριν το φαγητό, η τροφή προσφέρεται στον Θεό, αυτή μετουσιώνεται σε ‘πρασάντ’ (θεϊκό δώρο) και ό,τι ακάθαρτο υπάρχει σ` αυτήν απομακρύνεται. Αυτό βοηθά στη διαδικασία εξαγνισμού του νου και είναι μια πρακτική που πρέπει ν` ακολουθείται επιμελώς και με συνέπεια.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 25 Μαίου 1990


26 Σεπτεμβρίου

Ενσαρκώσεις της Αγάπης!

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στη Δημιουργία. Εάν κάποια πράγματα δίνουν αυτήν την εντύπωση, αυτό οφείλεται ολοκληρωτικά στην ελαττωματική σας όραση. Τα αρνητικά συναισθήματα που βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση εντός σας, δημιουργούν την εντύπωση πως ορισμένα πράγματα είναι κακά. Επομένως είναι σημαντικό ν` αναπτύξετε αγνά και τρυφερά συναισθήματα. Πάντοτε να είστε απορροφημένοι στη σκέψη του Θεού και να ψάλλετε διαρκώς τ` Όνομά Του. Να είστε πάντα γεμάτοι με θεϊκά αισθήματα. Εάν ακολουθείτε τις πνευματικές πρακτικές ευσυνείδητα, είναι εγγυημένο πως αυτές θ` απομακρύνουν όλους τους  εντός σας ρύπους. Μην επιδίδεστε ποτέ σε κακές πράξεις, μην ασκείτε κριτική, μην κατηγορείτε και μην επιρρίπτετε ευθύνες  στους άλλους. Οι κακοπροαίρετες σκέψεις ρυπαίνουν τον αέρα και μολύνουν τους γύρω σας. Έτσι εξαπλώνονται οι αρνητικές δονήσεις. Μείνετε μακριά  από κακές συναναστροφές και  ανάρμοστες συμπεριφορές. Αποφεύγετε τις ευτελείς σκέψεις, την απρεπή εμφάνιση, τις βλαπτικές σκέψεις και πράξεις. Μείνετε αγνοί και κάνετε μόνον το καλό. Προσπαθήστε με όλες σας τις δυνάμεις να εκτιμάτε και να σέβεστε τα στοιχεία της Δημιουργίας με τον πλέον κατάλληλο τρόπο. Η κάθε σας αναπνοή πρέπει ν` αντηχεί το Όνομα του Θεού. Υμνείτε πάντα τη δόξα Του.

Μπάμπα, από την ομιλία της 15ης Μαίου 2000


25 Σεπτεμβρίου

Η θεία ενέργεια, Σάκτι, εκδηλώνεται με τη μορφή της Ντούργκα, της Λάκσμι και της Σαράσβατι. Η Ντούργκα μας χαρίζει φυσική, νοητική κσι πνευματική ενέργεια. Η Λάκσμι απονέμει πολλών ειδών πλούτο —όχι μόνον χρήματα, αλλά και πλούτο διανοητικό, τον πλούτο του χαρακτήρα, της υγείας κ.ά. Μας χαρίζει αναρίθμητους θησαυρούς. Η Σαράσβατι απονέμει διανοητική ικανότητα, τη δυνατότητα της πνευματικής έρευνας και τη δύναμη της διάκρισης. Η μητέρα σας είναι ο συνδυασμός όλων αυτών των θεϊκών υπάρξεων. Η ζωή εκείνου που δεν μπορεί να εκτιμά και ν` αγαπά τη σεβαστή μητέρα του, είναι εντελώς άχρηστη. Η μητέρα σας εφοδιάζει με δύναμη, πλούτο και διανοητική ενέργεια και επιθυμεί σταθερά την πρόοδό σας στη ζωή. Επομένως εκπροσωπεί και τις τρεις θεότητες που λατρεύετε κατά τη διάρκεια της γιορτής Ναβαράτρι. Αφού αναγνωρίσετε στο πρόσωπο της μητέρας σας την ενσάρκωση όλων των θεϊκών δυνάμεων, δείξτε της σεβασμό και αντιμετωπίστε την με αγάπη. Αυτό είναι το αληθινό μηνυμα του Ναβαράτρι.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 14 Οκτωβρίου 1988 


24 Σεπτεμβρίου

Η λέξη ‘γιάγκνα’ σημαίνει θυσία. Αυτός εξάλλου είναι ο πρωταrχικός σκοπός της γιάγκνα. Θυσιάζετε πλούτο, άνεση, δύναμη, δηλαδή όλα όσα προάγουν το εγώ και συγχωνεύεστε με το Άπειρο. Αυτό είναι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και o τελικός στόχος. Οι τελετουργικές αυτές θυσίες είναι χρήσιμες, επειδή υποστηρίζουν το ιδεώδες της θυσίας και αποδοκιμάζουν την κτητικότητα. Δίνουν έμφαση στην πειθαρχία και όχι στην αταξία και τη σύγχυση. Επιμένουν στην εστίαση του νου, των λόγων και των πράξεων στο Θείο. Οι κυνικοί μετρούν τα σακιά των σπόρων και το βάρος του βουτύρου και προσδοκούν μεγαλύτερες ποσότητες ευχαρίστησης και χαράς σε αντάλλαγμα της προσφοράς τους. Τα αποτελέσματα της γιάγκνα στον χαρακτήρα και τη συνείδηση δεν μπορούν να μετρηθούν και να ζυγιστούν με μέτρα ή γραμμάρια. Είναι μια εμπειρία, που αν και πραγματική, είναι ανυπολόγιστης αξίας. Οι σπόροι και το βούτυρο, που προσφέρονται στην ιερή φωτιά με τη συνοδεία των βεδικών ύμνων, αποφέρουν χιλιαπλάσια ανταλλάγματα αφού θα καθαρίσουν και θα ενισχύσουν την ατμόσφαιρα σ` ολόκληρο τον κόσμο.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1970


23 Σεπτεμβρίου

Να προσεύχεστε με ένταση και πίστη. Έτσι η Χάρη θα σας κατακλύσει. Όταν η καρδιά σας είναι βαπτισμένη στην αγάπη, δεν μπορεί να μολυνθεί από τον εγωισμό και τις αρνητικές συνέπειές του. Όπως ακριβώς λαχταράτε για την σωματική σας υγεία, η οποία σημαίνει υγεία για όλα τα μέλη του σώματος, θα  έπρεπε να πασχίζετε και για την υγεία της ανθρωπότητας, που σημαίνει να νοιάζεστε για την ειρήνη και τη χαρά που αφορά όλους τους τομείς της κοινωνίας, σε όλα τα έθνη. Εάν εμμείνετε σ` αυτή την ευρύτερη προοπτική, θ`  ασχολείστε όλο και λιγότερο με τα δικά σας προβλήματα και θ` ανησυχείτε όλο και περισσότερο για τα προβλήματα των άλλων. Αυτή είναι η εναρκτήρια προσφορά του εαυτού σας στη μεγάλη `γιάγκνα` (τελετουργική θυσία) που ονομάζεται `ζωή`. Θα πρέπει να ταυτίζετε την ευημερία σας με την ευημερία του κόσμου. Πώς μπορείτε να είστε ευτυχείς. όταν ο γείτονάς σας είναι δυστυχισμένος; Γι` αυτό σας καλώ να πάψετε να προσεύχεστε για τη δική σας ανέλιξη. Να προσεύχεστε για την ειρήνη, την ευημερία και την ευτυχία όλης της ανθρωπότητας ανεξάρτητα από τη χώρα και τη φυλή.
 
Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1970

22 Σεπτεμβρίου

Ανάμεσα σε όλες τις μορφές των πνευματικών ασκήσεων, η αφοσίωση στον Θεό (bhakti) είναι η απλούστερη και η ιερότερη. Η λέξη bhakti προέρχεται από τη ρίζα bhaj και το πρόσφυμα ti. Δηλώνει ένα αίσθημα φιλίας συνδυαζόμενο με δέος. Για κάποιον που είναι προϊόν των βασικών ιδιοτήτων της φύσης (gunas), το ν` αντιληφθεί με ποιον τρόπο μπορεί να υπερβεί αυτές τις ιδιότητες, απαιτεί ταπεινότητα και ευλάβεια. Η αφοσίωση σας καλεί ν` αξιοποιήσετε τον νου, τον λόγο και το σώμα σας για να λατρέψετε τον Κύριο. Η αφοσίωση αντιπροσωπεύει την απόλυτη αγάπη. Η αφοσίωση και η αγάπη είναι αδιαχώριστες και αλληλένδετες. Ο Νάραντα δήλωσε πως αφοσίωση είναι το να λατρεύει κανείς τον Κύριο με απεριόριστη αγάπη. Ο Βυάσα υποστήριζε πως ο Θεός πρέπει να τιμάται με αγάπη και λατρεία. Ο Γκάργκα δήλωνε πως ο Κύριος υπηρετείται με την αγνότητα του νου, των λόγων και του σώματος. Ο Γιαγκναβάλκια έκρινε πως η αληθινή αφοσίωση συνίσταται στον έλεγχο του νου, όταν στρέφοντάς τον προς τα έσω, απολαμβάνεις την ευδαιμονία της κοινωνίας με τον Θεό. Αν και πολλοί άγιοι έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις σε σχέση με τη φύση της αφοσίωσης, φαίνεται πως το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η αγάπη. Η αφοσίωση είναι το μονοπάτι προς τη σωτηρία.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1986


21 Σεπτεμβρίου

Το να σκέφτεστε, να βλέπετε και να λέτε το κακό οδηγεί σταθερά σε ολική καταστροφή. Για παράδειγμα στη Μαχαμπάρατα ο Ντουργιόντανα έτρεφε πάντα κακές σκέψεις για τους Πάνταβας με αποτέλεσμα να οδηγήσει στην καταστροφή ολόκληρη την οικογένειά του. Η Ραμάγιανα περιλαμβάνει την ιστορία της Καϊκέγι, η οποία δεχόταν τις κακές συμβουλές της Μάνταρα, χάνοντας έτσι, όχι μόνον το συζυγό της, αλλά και τον σεβασμό και την αγάπη του γιού της  Μπάρατα. Μάθετε να ζείτε σε πνεύμα αρμονίας και ενότητας. Κάθε όργανο στο σώμα σας λειτουργεί  συνεργαζόμενο με κάθε άλλο μέλος. Εάν το πόδι σας πατήσει ένα αγκάθι, τα μάτια σας νιώθουν τον πόνο και δακρύζουν. Εάν τα μάτια αντιληφθούν ένα αγκάθι ή μια πέτρα στον δρόμο, προειδοποιούν τα πόδια ώστε να  τα αποφύγουν. Πρέπει να καλλιεργήσετε την ίδια αίσθηση ενότητας και να μοιράζεστε τις χαρές και τα προβλήματά σας με τους άλλους σαν να είστε μία οικογένεια. Δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορείτε να επιτύχετε έχοντας την ενότητα ως δύναμή σας. Με την αγνότητα και την ενότητα η γνήσια αφοσίωσή σας προς τον Θεό θα μεγαλώσει. Κάνετε την αγνότητα, την ενότητα και την αγιότητα, τα συνθήματά σας. Μόνες τους οι αρετές αυτές  μπορούν να εξασφαλίσουν υλική και πνευματική ευημερία.
 
Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 22 Μαίου 1986

20 Σεπτεμβρίου

Στην εποχή μας, φαίνεται ν` απουσιάζει εντελώς η ενότητα, ενώ η εχθρότητα βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Όπου κι αν είστε, μην καλλιεργείτε διαφορές και αντιθέσεις μεταξύ σας. Δεν είναι υγιές. Ακόμη κι αν κάποιος σας εξοργίσει, μη διαπληκτιστείτε μαζί του. Κατανοήστε πως αντμετωπίζοντας εχθρικά τους άλλους, στην πραγματικότητα βλάπτετε τους εαυτούς σας. Να θυμάστε πως από τη ζήλεια αναδύεται το μίσος, πράγμα που είναι επιζήμιο για την ευημερία σας. Επομένως προσπαθήστε να επιτύχετε την ενότητα και ασκηθείτε στο να ζείτε στο πνεύμα της σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις σας. Ελέγχετε τις σκέψεις σας. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό ενός πραγματικά μορφωμένου ανθρώπου. Αυτό είναι το αληθινό πνεύμα του Educare. Όλοι είναι ανθρώπινες υπάρξεις και όλοι είναι παιδιά του Θεού. Επομένως να ζείτε με ενότητα χωρίς να δίνετε χώρο σε αντιθέσεις. Όλα θα πηγαίνουν καλά, αν κρατήσετε την αγνότητα στην καρδιά σας. Ο τελικός σκοπός της εκπαίδευσης είναι ο καλός χαρακτήρας. Με όπλο τον καλό χαρακτήρα, μπορείτε να επιτύχετε ο,τιδήποτε στη ζωή. Άρα είναι ουσιώσες να περιφρουρήσετε τον χαρακτήρα σας. Μόνο ένα τέτοιο άτομο, με ακέραιο χαρακτήρα, είναι ένας αληθινά μορφωμένος άνθρωπος.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2010


19 Σεπτεμβρίου

Ο Θεός δεν έχει κάποια ιδιαίτερη μορφή. Ο Μπράμα, ο Βίσνου και ο Μαχέσβαρα δεν είναι διαφορετικοί μεταξύ τους. Ο Θεός εκδηλώνεται με τη μορφή στην οποία διαλογίζονται οι πιστοί του. Εάν μια γυναίκα θεωρεί τον συζυγό της Θεό, τότε μπορεί να νιώσει τον Θεό μέσω του συζύγου της. Ο Θεός είναι παρών μέσα σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη. Τα πάντα είναι ενσαρκώσεις του Θείου. Έτσι η απάντηση στην ερώτηση: «Πού είναι ο Θεός;» είναι: «Ο Θεός υπάρχει παντού». Ο Εαυτός (Άτμα) που πληρώνει την ύπαρξή σας με τη μορφή της συνείδησης είναι παρών παντού και στους πάντες. Επομένως μην μπαίνετε στη διαδικασία αναζήτησης του πανταχού παρόντα Θεού. Κλείστε τα μάτια και διαλογιστείτε στη μορφή εκείνη του Θεού που προτιμάτε περισσότερο. Εκείνος θα εκδηλωθεί ενώπιόν σας με αυτή ακριβώς την ίδια μορφή. Μη διανοηθείτε ποτέ πως ο Θεός είναι παρών μόνον σ’ έναν συγκεκριμένο τόπο. Είναι πανταχού και πάντα παρών και διαπερνά κάθε άτομο του Σύμπαντος. Κάντε σκοπό αυτής της ζωής την επίτευξη του βιώματος της θεϊκής γλυκύτητας εντός σας.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Μαίου 2010  


18 Σεπτεμβρίου

Οι άνθρωποι προσπαθούν ν` αποκτήσουν γαλήνη συσωρεύοντας πλούτο και εξουσία που τους εξασφαλίζουν τη δυνατότητα ελέγχου επί των άλλων ανθρώπων και την ικανότητα να διαθέτουν ευκολίες και ανέσεις που  θα τους παρέχουν ειρήνη. Όμως γρήγορα συνειδητοποιούν πως και οι δύο αυτοί δρόμοι είναι γεμάτοι φόβο, και η ειρήνη που μπορεί να εξασφαλίσει κάποιος είναι καταδικασμένη σε γρήγορο και βίαιο αφανισμό. Πώς λοιπόν μπορείτε να επιτύχετε την ειρήνη; Μόνον μέσω της Αγάπης. Η ειρήνη είναι ο καρπός του δέντρου της ζωής. Χωρίς τον καρπό, το δέντρο είναι ένα ξερό κούτσουρο με μηδενική αξία. Ο καρπός είναι έγκλειστος στον πικρό φλοιό του, έτσι ώστε ο γλυκός χυμός να μπορεί να διατηρηθεί και να προστατευτεί. Πρέπει ν` αφαιρέσετε τον φλοιό για να γευτείτε τη γλυκύτητα και να δυναμώσετε τον εαυτό σας. Ο παχύς φλοιός συμβολίζει τα έξι πάθη που εγκλωβίζουν την τρυφερή καρδιά όλων: τη λαγνεία, τον θυμό, την απληστία, την προσκόλληση, την αλαζονεία και το μίσος. Εκείνοι που καταφέρνουν να αφαιρέσουν τη φλούδα και να έρθουν σ` επαφή με τη γλυκύτητα μέσα από αυστηρή και σταθερή πειθαρχία, επιτυγχάνουν την ειρήνη που είναι αιώνια και αμετάβλητη.

Μπάμπα, από την ομιλία της 1ης Ιανουαρίου 1971


17 Σεπτεμβρίου

Γιατί πρέπει ν’ ανταγωνίζεστε ο ένας τον άλλον και να φιλονικείτε μεταξύ σας; Τίποτα σ’ αυτόν τον κόσμο δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ με τη μορφή που υφίσταται. Ο Βούδας διέγνωσε αυτήν την πραγματικότητα και δήλωσε: «Όλα είναι θλίψη, όλα είναι παροδικά. Τα πάντα δεν είναι τίποτα περισσότερο από πρόσκαιρα φαινόμενα με εφήμερα χαρακτηριστικά». Γιατί θα πρέπει να εμφορείστε από την επιθυμία για προσωρινά κι ασήμαντα πράγματα; Προσπαθήστε να κερδίσετε το αιώνιο, το άπειρο, το οικουμενικό. Κάποια μέρα θα πρέπει να εγκαταλείψετε το σώμα που με τόση προσοχή θρέψατε και φροντίσατε. Για πόσον καιρό ακόμη θα μπορείτε να κρατάτε ολ’ αυτά που έχετε αποκτήσει και που με τόση υπερηφάνεια κατέχετε; Ευτελείς στοχασμοί και πόθοι ανταμείβονται με θλίψη. Ιερές σκέψεις κι επιθυμίες σας επιβραβεύουν με θεϊκή ειρήνη. Επομένως καλλιεργήστε αγαθά κι ευεργετικά αισθήματα και ροπές. Μείνετε μακριά από κακές συντροφιές και κακές σκέψεις. Συνειδητοποιήστε τον ιερό σκοπό της ζωής μέσα από αγνούς λογισμούς και λόγους και μέσα από την ανιδιοτελή υπηρεσία προς τους συνανθρώπους σας.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Μάιο του 1981


16 Σεπτεμβρίου

Το βούτυρο υπάρχει σε κάθε σταγόνα γάλακτος. Είναι αυτό που κάνει το γάλα τόσο θρεπτικό. Εάν πρέπει να το δείτε ως ξεχωριστή, απτή οντότητα, πρέπει να βράσετε το γάλα, στη συνέχεια να το ψύξετε, να προσθέσετε ξυνό τυρόπηγμα και να περιμένετε επί ώρες, έως ότου αυτό πήξει. Έπειτα θα το αναδεύσετε και θα πάρετε το βούτυρο που επιπλέει σαν μια μπάλα. Ο Θεός είναι παρών σε κάθε ύπαρξη, και στην πραγματικότητα υπάρχει σε κάθε άτομο του Σύμπαντος. Εξ αιτίας της ύπαρξης των όντων μπορείτε να Τον αναγνωρίσετε και να χαρείτε την παρουσία Του. Για να δείτε τον Θεό και να τον βιώσετε, εργαστείτε σε πνεύμα  αγάπης, Αυτό θα σας οδηγήσει στη λατρεία. Εργαστείτε, αδιάφοροι για το ποσοστό της ωφέλειας που θ’ αποκομίσετε. Εργαστείτε, αφού αυτό είναι το καθήκον σας. Εργαστείτε, αφού αγαπάτε την εργασία. Εργαστείτε σοβαρά, αυστηρά και ειλικρινά, αφού αυτός είναι ο τρόπος μέσω του οποίου μπορείτε ν’ αποδώσετε στον Θεό ευγνωμοσύνη για τις ικανότητες με τις οποίες σας έχει ευλογήσει. Έτσι θα βιώσετε με βεβαιότητα τη Χάρη κα το Μεγαλείο Του.

Μπάμπα, από ομιλί απου δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 1971

 


15 Σεπτεμβρίου

Ένας άνθρωπος βλέπει ένα ώριμο φρούτο πάνω σ’ ένα δέντρο. Ο νους  λαχταράει το φρούτο, αλλά δεν μπορεί μόνος του να εκπληρώσει την επιθυμία του.Τα πόδια φέρνουν τον άνθρωπο κοντά στο δέντρο, ο κορμός του κυρτώνεται, το χέρι σηκώνει μια πέτρα, οι ώμοι τεντώνονται και στέλνουν την πέτρα στο φρούτο που τελικά πέφτει. Τα δάχτυλα πρέπει να πιάσουν το φρούτο, να το μεταφέρουν στο στόμα και τα δόντια πρέπει να το δαγκώσουν, να το μασήσουν καλά και η γλώσσα οφείλει ν’ αναλάβει την ευθύνη της ώθησής του στο στομάχι. Έτσι το μέρος που αφορά τη διαδικασία της βρώσης έχει φθάσει στο τέλος του. Όμως αυτό δεν θέτει τέλος στο ζήτημα της λαχτάρας για το φρούτο. Από τη στιγμή που τόσα όργανα συνεργάστηκαν για την εκπλήρωση του στόχου, η ευγνωμοσύνη πρέπει ν’ αποδοθεί στο καθένα απ’ αυτά. Έτσι το στομάχι στέλνει ενέργεια και ευχαρίστηση σε κάθε μέλος που μοιράστηκε αυτήν την περιπέτεια. Κάθε μέλος λοιπόν, ενεργεί αποτελεσματικά και άμεσα και εκτελεί το εμπιστευτικό του καθήκον, ώστε το σώμα να μπορεί να ζήσει με υγεία και αποδοτικότητα, σε εγρήγορση με όλες τις δυνατότητες και τις δεξιότητές του. Αυτό ισχύει επίσης και για τα εγχειρήματα που αναλαμβάνετε με τους άλλους. Όλοι θα πρέπει ν’ αποφασίσετε να χρησιμοποιείτε το μέγιστο των δυνατοτήτων και της νοημοσύνης σας ώστε να εκπηρώνετε τις υποχρεώσεις σας.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 1971


14 Σεπτεμβρίου

Η φύση γύρω μας και η φύση μέσα σας ειναι το ένδυμα του Θεού και φανερώνει τα άπειρα πειστήρια της ομορφιάς, της καλοσύνης, της σοφίας και της δύναμής Του, όπου κι αν στρέψετε το βλέμμα. Όμως η τέχνη του να Τον αναγνωρίζετε είναι ξένη σε σας και έτσι Τον αρνείστε και ζείτε στο σκοτάδι. Έχετε τα πάντα γύρω σας, κάθε στιγμή, σαν μουσική που εκπέμπεται από διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς, χωρίς όμως να συλλαμβάνεται από τ’ αυτιά σας. Δεν μπορείτε να εντοπίσετε κάποιον σταθμό. Αν όμως είχατε έναν δέκτη και τον συντονίζατε στο σωστό μήκος κύματος, θα μπορούσατε ν’ ακούσετε τη μετάδοση οποιασδήποτε  εκπομπής. Εάν αποτύχετε να συντονιστείτε σωστά, θ’ ακούτε μόνον παράσιτα αντί για τις ειδήσεις. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο Θεός είναι παντού, επάνω, κάτω, τριγύρω και δίπλα σας. Για να Τον αναγνωρίσετε δεν χρειάζεστε κάποιο μηχάνημα (yantra), αλλά ένα μάντρα (mantra). Ο διαλογισμός σας συντονίζει στην ακριβή θέση του σταθμού, ενώ η αγάπη είναι το διαπασών. Συντονιστείτε, συνειδητοποιήστε το Θείο και απολαύστε την ευδαιμονία που σας προσφέρει.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 1971


13 Σεπτεμβρίου

Aναλογιστείτε τη λειτουργία του μεγαφώνου που έχει τη δύναμη να εκπέμπει ήχο. Κάποιος θα πρέπει να το έχει εφεύρει. Έτσι δεν είναι; Ποιος μπορεί να το εφηύρε; Κάποιος με γνώση και ικανότητες, ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει μια τέτοια συσκευή. Μπορεί να μη βλέπετε αυτούς τους δημιουργούς, όμως υπάρχουν, ίσως στη Γερμανία ή στην Ελβετία ή στην Ιαπωνία. Όμοια, για όλα όσα απολαμβάνετε στην καθημερινή σας ζωή, είτε είναι μία τηλεόραση είτε ένα ρολόι ή οποιαδήποτε άλλη χρήσιμη συσκευή, υπάρχει ένας δημιουργός. Όμως βλέπετε επίσης δημιουργήματα που είναι πέρα από την ανθρώπινη ικανότητα. Ο ουρανός, τ’ αστέρια που τρεμοσβήνουν, ο ήλιος και η σελήνη που φωτίζουν τον κόσμο! Θα μπορούσε να τα έχει δημιουργήσει ένας συνηθισμένος άνθρωπος; Η υπέρτατη δύναμη που έχει την ικανότητα να πλάσει τέτοια θαυμάσια πράγματα, έχει περιγραφεί από τους Βέδες ως Aprameya, που σημαίνει Εκείνος που είναι πέρα απ’ όλες τις αποδείξεις και πέρα απ` όλους τους περιορισμούς. Ο Θεός δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Ο πρωταρχικός σας στόχος οφείλει να είναι η προσπάθεια που αποσκοπεί στην κατανόηση  αυτής της Άπειρης  Δύναμης.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε την 1 Μαρτίου 1981


12 Σεπτεμβρίου

Πολλές και διάφορες αθέμιτες πρακτικές έχουν εισχωρήσει στον χώρο της εκπαίδευσης. Πολλά χρήματα καταβάλλονται για την εξασφάλιση  της πρόσβασης σε σχολεία και κολέγια και την απόκτηση διακρίσεων και βαθμών. Ο δάσκαλος δεν μεταδίδει προτιμήσεις, ύφος, στάσεις, προοπτικές. Όλα είναι ζήτημα όλο και περισσοτέρων βιβλίων. Ο σπουδαστής αφήνεται να συλλέξει και να επιλέξει απόψεις και στάσεις έξω από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η πληροφορία και συγκέντρωσή της είναι αυτό που αξιολογείται περισσότερο. Δεν γίνεται καμία προσπάθεια στην κατεύθυνση της προσωπικής μεταμόρφωσης ώστε να διορθωθούν συνήθειες και χαρακτηριστικά. Με ποιο τρόπο, οι μεγάλοι καλλιτέχνες που σχεδίασαν τις τοιχογραφίες της Αγιάντα και λάξεψαν τους ναούς της Ελόρα, έμαθαν την τέχνη τους; Παρακολούθησαν κάποιο σχολείο; Έμαθαν από αριστοτέχνες δασκάλους, οι οποίοι υπήρξαν εμπνευσμένοι καλλιτέχνες. Τα βιβλία δεν έχουν τη δυνατότητα να σας παρέχουν την καθοδήγηση και την έμπνευση για ένα πραγματικά καλό αποτέλεσμα. Οι κοσμικοί προσανατολισμοί θα πρέπει να εναρμονιστούν με τις πνευματικές κατευθύνσεις, ώστε να οδηγήσουν σε μια γεμάτη ζωή. Μόνον τότε μπορεί ένα άτομο να έχει αυτοπεποίθηση ώστε ν’ αποφύγει τον δρόμο του μιμητισμού.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1975


11 Σεπτεμβρίου

Μη θλίβεστε εξ αιτίας του γεγονότος ότι ο Κύριος σας δοκιμάζει, υποβάλλοντας σας στη βάσανο του να υφίστασθε τις ταλαιπωρίες, διότι μόνον όταν δοκιμάζεστε, μπορείτε να είστε βέβαιοι για την επιτυχία και μόνον τότε μπορείτε ν’ αναγνωρίζετε τους περιορισμούς σας. Έτσι έχετε τη δυνατότητα να επικεντρώνεστε στα θέματα  στα οποία είστε αναποτελεσματικοί και εστιάζοντας σ’ αυτά, θα μπορέσετε να τα υπερβείτε όταν υποβληθείτε στην ίδια δοκιμασία ξανά. Μη μελετάτε για τις εξετάσεις την τελευταία στιγμή. Να μελετάτε επαρκώς εκ των προτέρων, ώστε να είστε έτοιμοι με την απαραίτητη γνώση όπως επίσης και με το θάρρος και την αυτοπεποίθηση, που γεννώνται απ’ αυτές τις γνώσεις και τις δεξιότητες. Ό,τι έχετε μελετήσει καλά νωρίτερα, πρέπει να επανέρχεται ξανά και ξανά στον νου σας λίγο πριν τις εξετάσεις. Αυτά είναι όλα όσα πρέπει να γίνουν. Αυτό είναι το μονοπάτι προς τη νίκη.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε το Σιβαράτρι, Μάρτιος 1963


10 Σεπτεμβρίου

Όλοι όσοι φιλοδοξούν ν’ αφοσιωθούν σε Μένα, οφείλουν ν’ αποφεύγουν τόσο την προσκόλληση όσο και την αποστροφή. Μην υπερηφανεύεστε αν μπορείτε να ψάλλετε καλύτερα ή εάν ο χώρος σας της προσευχής είναι ωραιότερα διακοσμημένος. Θα πρέπει να υπάρχει σταθερή βελτίωση στις συνήθειες και τη συμπεριφορά σας, αλλιώς η πνευματική πειθαρχία αποβαίνει μια μάταιη ασχολία. Τα σπίτια σας πρέπει να είναι βυθισμένα στην ύψιστη ειρήνη, αδιατάρακτα από οποιαδήποτε υποψία μίσους ή κακίας, αλαζονείας ή φθόνου. Τη στιγμή που θ’ αποφασίσετε πως το περιβόλι του νου σας είναι δικό Του, όλοι οι καρποί που θα προκύψουν θα είναι γλυκείς. Η αναζήτηση καταφυγίου και προστασίας κοντά Του, θα καταστήσει όλους τους καρπούς αποδεκτούς από τον Κύριο κι έτσι οι καρποί αυτοί δεν μπορεί να είναι πικροί. Όσο για το νερό, που θα ποτίζετε το περιβόλι, τι μπορεί να είναι αγνότερο και πολυτιμότερο από τα δάκρυά σας, που χύνονται, όχι εξ αιτίας κάποιας θλίψης, αλλά από αγαλλίαση, για την ευκαιρία που σας δόθηκε να υπηρετήσετε τον Κύριο και να διαβείτε το μονοπάτι που οδηγεί σ’ Αυτόν. Καμία έκφραση λατρείας ή μεταμέλειας δεν μπορεί να ισοδυναμεί με την αποτελεσματικότητα της υπακοής. Της υπακοής στην εντολή που σας δόθηκε και η οποία έχει ως στόχο την απελευθέρωσή σας.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1963


9 Σεπτεμβρίου

Η διάνοια μοιάζει μ’ ένα δίκοπο μαχαίρι. Μπορεί να κόψει τις αλυσίδες και να σας απελευθερώσει, αλλά μπορεί επίσης να σας προκαλέσει θανάσιμα τραύματα και να σας σκοτώσει. Γι’ αυτό και το σπουδαίο Γκάγιατρι  Μάντρα  απευθύνεται στον Θεό, ζητώντας Του να επιστατεί της διανοίας ώστε να την καταστήσει επωφελή, τόσο για το άτομο όσο και για την κοινωνία. Η εκπαίδευση των συναισθημάτων και ο έλεγχος των παθών είναι και τα δύο μέρη της γιόγκα, της πνευματικής πειθαρχίας που εξαγνίζει τη διάνοια. Η διάνοια για να διεισδύσει πίσω από το πέπλο της πυκνής ομίχλης,  που η άγνοια απλώνει πάνω από την Αλήθεια. πρέπει να δομηθεί στα θεμέλια των αξιών. Όταν οι πράξεις εκτελούνται με αίσθημα αφοσίωσης και η λατρεία εκλαμβάνεται ως αναγκαιότητα για την ίδια τη ζωή, η ομίχλη  που καλύπτει τη διάνοια φθίνει και εξαφανίζεται, αποκαλύπτοντας την Αλήθεια. Όταν η δράση αφιερώνεται στον Θεό, οι αρνητικές συνέπειες δεν επηρεάζουν τον πράττοντα, αφού έχουν αφεθεί στον Θεό. Επί πλέον, καθώς κάθε πράξη, θεωρείται ως πράξη απότισης τιμής στον Θεό, γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μεταλλάσσοντας τη εγκόσμια δράση  σε λατρεία.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Απριλίου 1967


8 Σεπτεμβρίου

Να ξυπνάτε την κάθε ημέρα σαν να εγείρεστε από τον θάνατο. Κατόπιν να απαγγέλετε την προσευχή: «Γεννήθηκα από την μήτρα του ύπνου. Δώσε μου τη χάρη να μιλώ απαλά με λόγια γλυκά και βοήθησε με να συμπεριφέρομαι ψύχραιμα και παρηγορητικά προς όλους. Επίτρεψέ μου να κάνω πράξεις που σκορπούν χαρά σε όλους  και δώσε στον νου μου τη δυνατότητα να διαμορφώνει ιδέες που  ευεργετούν τους πάντες. Είθε αυτή η ημέρα ν’ αποκτήσει νόημα και αξία υπηρετώντας Σε. Να προσεύχεστε με αυτόν τον τρόπο, καθήμενοι στο κρεβάτι σας, πριν ξεκινήσετε τις δραστηριότητες σας. Να θυμάστε τις δεσμεύσεις της προσευχής σας στην διάρκεια της ημέρας. Όταν το βραδυ αποσύρεστε, καθήστε και ανακαλέστε όλες της εμπειρίες της ημέρας που πέρασε. Εξετάστε, αν προκαλέσατε πόνο ή δυσαρέσκεια σε κάποιον με τα λόγια ή τις πράξεις σας. Έπειτα προσευχηθείτε έτσι: «Τώρα ‘πεθαίνω’, αφήνοντας τον εαυτό μου στην αγκαλιά Σου. Συγχώρεσε κάθε λάθος μου. Πάρε με στο ασφαλές σου καταφύγιο». Εξ άλλου, ο ύπνος δεν είναι παρά ένας προσωρινός θάνατος και ο θάνατος δεν είναι παρά ένας μακρύς ύπνος. 

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1967


7 Σεπτεμβρίου

Ο νους σας αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο σωστό και το λάθος, ανάμεσα στον πόνο και τη χαρά, μόνον όταν εσείς τον παροτρύνετε και τον ενθαρρύνετε. Πάψτε να τον ενισχύετε. Έτσι θα σταματήσει τις ανοησίες του. Μη δίνετε βάρος στα δάκρυα  του πόνου σας ή στη θλίψη που ξεχειλίζει. Αφήστε τα να διασχίσουν τον νου σας, όπως τα πουλιά διασχίζουν τον ουρανό, χωρίς ν’ αφήνουν ίχνη πίσω τους ή όπως οι φλόγες και οι πλημμύρες, που προβάλλονται σε μια μια κινηματογραφική αίθουσα, χωρίς να επηρεάζουν την οθόνη. Μη χάνετε το κουράγιο σας όταν έρχεται η απογοήτευση. `Ισως να ήταν λάθος οι ίδιες σας οι προσδοκίες ή η πραγμάτωσή τους να σας προσγείωνε σε ακόμη χειρότερες καταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι το θέλημα του Θεού, κι Εκείνος γνωρίζει καλύτερα. Οι απογοητεύσεις και οι αγωνίες είναι όπως η φλούδα της μπανάνας που προορίζεται για να προστατεύσει τη γεύση και να επιτρέψει στη γλυκύτητα να κυριεύσει το φρούτο. Σε τέτοιες δύσκολες περιστάσεις, αφήστε τον νου σας να μένει στη δόξα του Θείου Εαυτού και στο μεγαλείο Του. Αυτό θα σας κρατά σε εγρήγορση και θα σας ενισχύει με θάρρος.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1967


6 Σεπτεμβρίου

Ο Θεός περιγράφεται στις ιερές γραφές ως ‘γλυκιά ουσία’. Πώς μπορεί η γλυκύτητα να μετατραπεί σε πικρία; Η Θεότητα είναι ένας πεντακάθαρος καθρέφτης. Μπορείτε να βλέπετε σ’ αυτόν το είδωλό σας. Όταν σας έχει καταλάβει ο φόβος, το είδωλο  που  αντικρίζετε, σας γεμίζει τρόμο. Όταν νιώθετε στοργικοί και φιλικοί, το είδωλό σας αντανακλά τρυφερότητα και φιλική διάθεση. Μη μεταφέρετε την ευθύνη στον Θεό, όπως συχνά έχετε την τάση να κάνετε. Όταν όλα πηγαίνουν καλά, λέτε πως ο Θεός είναι μαζί σας. Όταν κάτι πηγαίνει άσχημα, λέτε πως ο Θεός σας έχει εγκαταλείψει και έχει φύγει μακριά σας. Ο Θεός δεν μετακινείται μακριά ή κοντά. Η απόστασή Του από εσάς είναι τόσο μεγάλη όσο η απόσταση από εσάς σ` Αυτόν. Ο Θεός είναι παντού. Βρίσκεται πάντα στην καρδιά σας. Αναγνωρίστε Τον εκεί. Νιώστε Τον ως τον εγγύτερο και τον πλησιέστερο σε σας. Είναι ο δικός σας Εαυτός, ούτε τρομερός ούτε τρυφερός. Απλώς ΕΙΝΑΙ.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 30 Μαίου 1974


5 Σεπτεμβρίου

Υπάρχει ένας διαρκής δεσμός αγνής αγάπης μεταξύ δασκάλων και μαθητών. Οι μαθητές μπορούν να κερδίσουν την καρδιά κάθε δασκαλου και ο δάσκαλος μπορεί να κερδίσει τις καρδιές των μαθητών του, επίσης. Για ν’ αγαπηθείτε πρέπει πρώτα ν’ αγαπήσετε. Ο ινδικός πολιτισμός θεμελιώνεται στη ρήση: «Να λέτε την αλήθεια και να πράττετε το δίκαιο». Να είστε ταπεινοί. Μπορεί να μην είστε πάντα σε θέση να υποχρεώνετε τους άλλους με τις πράξεις σας, όμως μπορείτε πάντα να υποχρεώνετε τους άλλους με τον τρόπο της ομιλίας σας. Κάποιες φορές, οι δάσκαλοι μπορεί να χρειάζεται να γίνονται αυστηροί. Έτσι πρέπει να είναι. Θυμηθείτε. Ο Θεός μπορεί να γίνει σκληρότερος από το διαμάντι, όταν η περίσταση το απαιτεί. Αλλιώς ο Θεός είναι πιο μαλακός κι από το βούτυρο. Οι δάσκαλοι αντιλαμβάνονται πάρα πολύ καλά αυτή τη θεία φύση και πρέπει να παραδειγματίζουν  μέσα από τη συμπεριφορά τους. Για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των μαθητών τους, πρέπει να τους πλησιάζουν με αγάπη, να τους υποδεικνύουν θαρραλέα τα λάθη τους και να τους οδηγούν στο σωστό μονοπάτι. Μόνον τότε οι μαθητές θ’ ακολουθήσουν τον σωστό δρόμο και θα διορθώσουν τα σφάλματά τους. Κάθε δάσκαλος πρέπει ν’ αγαπά τους μαθητές του και να διαμορφώνει τον χαρακτήρα τους, προς χάριν της προόδου και της ευημερίας του έθνους.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2001


4 Σεπτεμβρίου

Ο λαός της Κεράλα, ακόμη και σήμερα, ακολουθεί τις εντολές του ευγενούς αυτοκράτορα Μπάλι. Αυτός είναι ο λόγος που η πολιτεία έχει αναπτυχθεί σε πολλούς τομείς. Δεν υπάρχει έλλειψη τροφής και ανέσεων, γεγονός που συμβάλλει σε μια ευτυχισμένη ζωή. Ασφαλώς, τον τελευταίο καιρό, έχουν συμβεί αλλαγές τόσο στις προσδοκίες των ανθρώπων όσο και στον τρόπο ζωής, εξ αιτίας της επίδρασης της παρούσας Εποχής, Κάλι Γιούγκα. Αλλά ο πυρήνας της καρδιάς και των συναισθημάτων τους παραμένει αναλλοίωτος. Ακόμη ακολουθούν τις βεδική επιταγή: «Να λες την αλήθεια και ν’ ακολουθείς τον νόμο της Δικαιοσύνης». Ο λαός της Κεράλα σέβεται τους ηλικιωμένους και τους υπηρετεί με αγάπη και στοργή. Ποια μπορεί να είναι η αιτία γι’ αυτό; Η αγάπη για τον Θεό. Η Κεράλα είναι μια χώρα, όπου η αγάπη για τον Θεό υπάρχει ακόμη και σήμερα. Εκείνοι που αγαπούν τον Θεό, είναι φυσικό ν’ αναπτύσσουν τον φόβο της αμαρτίας. Κατά συνέπεια τέτοιου είδους άνθρωποι χαρακτηρίζονται από  συμπεριφορές που υπηρετούν  υψηλες ηθικές αξίες οι οποίες είναι πολύ σημααντικές για την εύρυθμη λειτουργία ης κοινωνίας. Δεν είναι αρκετό να γιορτάζετε το φεστιβάλ του Όναμ με θρησκευτικό ζήλο και αφοσίωση. Εκείνο που οφείλετε να κάνετε είναι ν’ ανατποκριθείτε στις προσδοκίες του ευγενούς αυτοκράτορα Μπάλι.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2009


3 Σεπτεμβρίου

Ο αυτοκράτορας Μπάλι ήταν αναμφισβήτητα ένας σπουδαίος αφοσιωμένος με αίσθημα ταπεινότητας. Παρ’ όλα αυτά, υπήρχε ένα στοιχείο εγωισμού μέσα του. Ο Θεός μπορεί να ανεχθεί  οτιδήποτε, αλλά όχι τον θυμό και τον εγωισμό. Δεν εκτιμά αυτές τις ιδιότητες. Τι είναι λοιπόν αυτό το εγώ; Τι ακριβώς αφορά; Αφορά τη φυσική ομορφιά, τη δύναμη των αισθήσεων, τη διανοητική ικανότητα ή τον πλούτο; Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν είναι μόνιμο. Επιπροσθέτως το εγώ εκτρέφει πολλές άλλες αρνητικές ιδιότητες. Ο Θεός έχει προικίσει την κάθε ανθρώπινη ύπαρξη με ιερές και ευγενείς ποιότητες όπως η Αλήθεια, η Δικαιοσύνη, η Ειρήνη, η Αγάπη και η Μη-Βία. Αναπτύξτε αυτές τις ποιότητες. Αυτές  είναι οι πέντε ζωτικές ενέργειες για έναν άνθρωπο. Ο θυμός, η ζήλεια, το μίσος κλπ, είναι γνωρίσματα που ταιριάζουν σε ζώα. Πώς ένα άτομο με τέτοια χαρακτηριστικά, μπορεί ν’αποκαλείται άνθρωπος; Ο άνθρωπος διακρίνεται για τα ευγενή χαρακτηριστικά του. Γίνετε ακόλουθοι της Αλήθειας. Η Αλήθεια είναι Θεός. Καλλιεργήστε την Αγάπη, Η Αγάπη είναι Θεός. Ζήστε στην Αγάπη.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2006


2 Σεπτεμβρίου

Οι άνθρωποι βασίζουν την πίστη τους σ’ ένα τόσο ευάλωτο και εφήμερο φυσικό σώμα. Αυτό το σώμα  μοιάζει με μαριονέτα με εννέα τρύπες και μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή μ’ ένα απλό φτέρνισμα. Έχοντας στηρίξει την πίστη τους σ’ ένα τέτοιο φθαρτό σώμα, οι άνθρωποι ξεχνούν τ’ αποθέματα από ανεκτίμητα στολίδια  εντός του. Αυτός είναι ο λόγος που υποφέρουν από νοητική ταραχή. Πηγαίνετε σ’ έναν εκατομμυριούχο και ρωτήστε τον: «Κύριε, έχετε όλα τα αγαθά αυτού του κόσμου. Έχετε όμως γαλήνη;» Θ’ απαντήσει αμέσως: «Πράγματι, έχω τα πάντα εκτός από γαλήνη». Όπου κι αν ρίξετε το βλέμμα σας στις μέρες μας υπάρχουν μόνον διαμάχες, όχι ειρήνη. H ειρήνη υπάρχει άφθονη εντός σας. Επομένως αναζητήστε την μέσα από ένα εσωτερικό ταξίδι. Αυτό είναι το καθήκον σας. Δυστυχώς, λησμονείτε αυτό το ιερό καθήκον και λαχταράτε ευτελή και ασήμαντα πράγματα. Όταν θα είστε σε θέση να εκδηλώνετε τις δικές σας εγγενείς ευγενείς ιδιότητες, θα μπορέσετε να έχετε την εμπειρία της αληθινής και παντοτινής ειρήνης.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2006


1 Σεπτεμβρίου

Πολλοί από εσάς έχουν διαβάσει πολλά και σπουδαία βιβλία, συμπεριλαμβανομένων της Ραμάγιανα και της Μπαγκαβάτα και μάλιστα πολλές φορές, επειδή διατίθενται εύκολα και σε πολύ χαμηλό κόστος. Όμως, πώς μπορείτε ν’ αποδείξετε πως έχετε αποκομίσει κάποια ωφέλεια από τις ώρες που ξοδέψατε για την ανάγνωσή τους; Για να χωνέψετε το φαγητό που καταναλώσατε θα πρέπει να εμπλακείτε σε κάποιας μορφής φυσική δραστηριότητα. Κατ’ αναλογία, προκειμένου ν’ αφομοιώσετε τα μαθήματα από τα οποία εμπνευστήκατε μέσα από πνευματικές συναναστροφές ή μέσα από τη μελέτη σπουδαίων βιβλίων, δεν θα πρέπει να εφαρμόζετε κάποια πρακτική άσκηση στην καθημερινότητά σας; Ο συλλογισμός πάνω σε αυτά που μελετάτε είναι μια πολύ σημαντική πνευματική πρακτική. Μείνετε σε σιωπή, συγκεντρωμένοι στη σημασία των μαθημάτων που έχετε πάρει. Διατηρήστε τον ενθουσιασμό που σας έδωσε την υπομονή να συμμετέχετε επί τόσες πολλές ώρες σε πνευματικές συναντήσεις. Καλλιεργήστε τον, και επιδιώκοντας τη συναναστροφή ευσεβών ανδρών και γυναικών, ενισχύστε τις ευγενείς και αγνές τάσεις σας και προχωρήστε στο πνευματικό μονοπάτι. Έχετε τις ευλογίες Μου!

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1964