Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Σεπτέμβριος 2016

30 Σεπτεμβρίου

Ποια είναι η πρώτιστη ιδιότητα χαρακτήρα του ανθρώπου; Είναι το να λέει την αλήθεια. Το να λέει πράγματα αναληθή και να μιλά ανεύθυνα δεν αρμόζει σ’ ένα ανθρώπινο ον. Αν συνηθίζετε να φλυαρείτε για άχρηστα θέματα χωρίς να χρησιμοποιείτε τη διάκρισή σας, πώς μπορούν αυτά να θεωρηθούν ‘αλήθεια’; Στην πραγματικότητα, η αλήθεια πρέπει ν’ αποτελεί μέρος της γλώσσας σας, κυριολεκτικά να χορεύει επάνω της! Προτού πείτε οτιδήποτε, πρέπει πρώτα να εξετάζετε αν είναι αλήθεια ή όχι. Η ρήση μας διδάσκει ότι ‘Η αλήθεια είναι μία, όχι δύο.’ Αν μία δήλωση περιέχει δυαδικότητα, δεν μπορεί να θεωρείται αλήθεια. Πρέπει να εκστομίζετε μόνο αλήθειες που βγαίνουν από την καρδιά σας. Ολόκληρος ο κόσμος έχει προέλθει από την αλήθεια, επίσης τα πάντα συγχωνεύονται με την αλήθεια. Τα διαβατικά σύννεφα στον ουρανό καμιά φορά κρύβουν τον ήλιο. Δεν είναι δυνατό να εξαφανίσει κανείς τα σύννεφα – απλά, έρχονται και φεύγουν. Μόλις όμως φύγουν τα σύννεφα, ο υπέρλαμπρος ήλιος είναι πάλι ορατός. Παρομοίως, μόνο όταν φύγουν μέσα από την καρδιά σας τα σκοτεινά σύννεφα της αμφιβολίας και της σύγχυσης, εκδηλώνεται η καθαρή και πάναγνη αλήθεια.

-        Μπάμπα, ομιλία που δόθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2006. 


29 Σεπτεμβρίου

Μπορεί κανείς να έχει αποκτήσει πάρα πολλές γνώσεις και να έχει περάσει ολόκληρη τη ζωή του σπουδάζοντας για να τις συμπληρώνει, αλλά σε τι τον ωφελούν όλα αυτά, εάν δεν έχει κατορθώσει ν’ αποβάλει τα ελαττώματα και τις αρνητικές του ιδιότητες; Μπορεί να επενδύσετε πολύ χρόνο στην εκπαίδευσή σας και να μάθετε πάμπολλα πράγματα, αλλά αυτό θα σας βοηθήσει μόνο στο να επιχειρηματολογείτε. Με τέτοιου είδους εκπαίδευση, ποτέ δεν θα μπορέσετε ν’ αποκτήσετε ολοκληρωμένη γνώση και σοφία. Στις μέρες μας πολλοί άνθρωποι αφιερώνουν όλη τη ζωή τους απλώς στο να μιμούνται τους άλλους. Χωρίς να καλλιεργούν την εμπιστοσύνη στον δικό τους θείο Εαυτό, πολλοί σπουδαστές καταστρέφουν τις ιδέες και απόψεις τους, και βαθμιαία αποκτούν την εμμονή τού να μιμούνται διαρκώς τους άλλους. Ενσαρκώσεις του θείου Εαυτού! Εάν επιθυμείτε την ασφάλεια, την προστασία και το καλό της πατρίδας, τότε είναι ζωτικής σημασίας το να υιοθετήσετε τρία πράγματα: την προσφορά υπηρεσίας στο κοινωνικό σύνολο, τη θυσία χωρίς ιδιοτέλεια και την αφοσίωση στην πνευματικότητα. Είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα να εκπαιδευτούν οι νέοι, γιατί αυτοί έχουν μεγάλη αποφασιστικότητα και μπορούν να επιτύχουν και στους τρεις παραπάνω τομείς.

-        Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Roses on Blue Mountains 1976», Κεφ. 13.


28 Σεπτεμβρίου

Θεμέλιο ολόκληρου του κόσμου είναι η Αγάπη του Θεού. Ακόμα και αν κάποιος μπορεί να αποστηθίσει την ουσία όλων των Βεδών και άλλων ιερών κειμένων, επίσης να συνθέσει πολύ όμορφους ύμνους, αν η καρδιά του δεν είναι αγνή και γεμάτη αγάπη, όλα αυτά είναι άχρηστα. Τι βαθύτερη και μεγαλύτερη αλήθεια μπορώ να σας διδάξω σήμερα; Η σημερινή εκπαίδευση δεν είναι αληθινή εκπαίδευση. Με τη σημερινή της μορφή, η εκπαίδευση δεν είναι παρά μία επαγγελματική κατάρτιση που σας κάνει ικανούς να κερδίζετε τα προς το ζην. Όμως, ενόσω ακολουθείτε ένα τέτοιο μονοπάτι ζωής που ίσα-ίσα σας βοηθά να εξασφαλίσετε τα αναγκαία, ταυτοχρόνως προάγετε και τον ατομικό εγωισμό σας. Ο σκοπός της πραγματικής εκπαίδευσης πρέπει να είναι η διάπλαση και ανάπτυξη ενός ακέραιου χαρακτήρα. Το είδος της εκπαίδευσης που δεν ενσταλάζει στους νέους ιερές ιδιότητες και καλό χαρακτήρα είναι παντελώς άχρηστο. Σε τι σας ωφελεί το να αποκτάτε τόσα πολλά διαφορετικά πτυχία; Αυτό που πρέπει να προσπαθήσετε, είναι το να κατακτήσετε εκείνη τη βαθιά σοφία η οποία θα σας βοηθήσει να υπερβείτε τον θάνατο.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Roses on Blue Mountains 1976», Κεφ. .13.


27 Σεπτεμβρίου

Ενσαρκώσεις της Αγάπης! Η Βίβλος λέει ότι δεν υπάρχει ανάγκη να αναζητείτε τον Θεό πουθενά. Σήμερα οι άνθρωποι ασχολούνται με την αναζήτηση του Θεού. Γιατί Τον αναζητείτε όταν Εκείνος είναι πανταχού Παρών και τα πάντα Πληρών; Ο Θεός είστε εσείς! Όλες σας οι πνευματικές ασκήσεις θα είναι ανώφελες, αν δεν γνωρίζετε ποιοι πραγματικά είστε. Αντί μάλιστα να κάνετε στους άλλους την ερώτηση «Εσείς ποιος είστε;», είναι καλύτερο να ρωτάτε τον εαυτό σας «Εγώ ποιος είμαι; Συνηθίζουμε να λέμε «αυτό το βιβλίο είναι δικό μου» - τότε όμως, ποιος είναι αυτό το ‘μου’; Αυτό το συναίσθημα του ‘μου’ δεν είναι παρά ψευδαίσθηση. Γνώθι σαυτόν! Όλα αυτά γύρω σας είναι ύλη, είναι αρνητικά. Εσείς είστε ο κύριος αυτού του υλικού κόσμου. Κυριαρχήστε στον νου σας και θα γίνετε κυρίαρχοι των πάντων. Κάντε κάθε προσπάθεια να γνωρίσετε την αληθινή σας ταυτότητα, το ποιοι πραγματικά είστε. Για ν’ αποκτήσετε αυτό το γνώθι σαυτόν, πρέπει πρώτα να εξαλείψετε την προσκόλλησή σας στο σώμα. Οι άνθρωποι είναι ήρωες στο να κάνουν πειράματα στο εργαστήριο, αλλά μηδενικά όσον αφορά την πείρα σχετικά με τον ίδιο τον εαυτό τους!

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 14 Μαρτίου 1999.


26 Σεπτεμβρίου

Εάν αναπτύξετε συμπόνια και καλοσύνη, θα σας φαίνεται ότι ο Θεός είναι πολύ κοντά σας. Είτε περνάτε μία φάση πόνου ή ευχαρίστησης, ή θλίψεων και αντιξοοτήτων, σε κάθε μία απ’ αυτές τις καταστάσεις πρέπει να έχετε προετοιμάσει πνευματικά την καρδιά σας με τέτοιον τρόπο, ώστε να είστε σε θέση να λάβετε την Αγάπη του Θεού. Αντιθέτως, αν καλλιεργείτε αρνητικές ιδιότητες, όπως το να επιθυμείτε να κάνετε αμαρτωλές πράξεις, ή ν’ ακούτε πράγματα που δεν είναι σωστό ν’ ακούει κανείς, ή να πληγώσετε και να βλάψετε συνανθρώπους σας, τότε η δικαιοσύνη, η καλοσύνη και η τιμιότητα ούτε καν θα σας πλησιάσουν στη ζωή σας. Γι’ αυτό, πρέπει ν’ αναπτύξετε αγιασμένες ιδιότητες χαρακτήρα. Οι αδελφοί Πάνταβας ήταν τόσο ευλαβείς, ανώτεροι και ευγενείς άνθρωποι, που τους δόθηκε η χάρη ν’ απολαμβάνουν την εγγύτητα του Θεού. Για τους Πάνταβας, ο Κρίσνα ήταν η ζωοποιός αναπνοή τους και για τον Κρίσνα οι Πάνταβας ήταν σαν το ίδιο του το σώμα. Οι Πάνταβας ούτε μία στιγμή της ζωής τους δεν αισθάνθηκαν ότι ο Κρίσνα δεν ήταν στο πλευρό τους. Οτιδήποτε έκαναν, το επιτύγχαναν χάρη στην ενθάρρυνση και την εσωτερική δύναμη που αισθάνονταν ότι λάμβαναν από τον Κρίσνα.

-        Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Roses on Blue Mountains 1976», Κεφ. 12.


25 Σεπτεμβρίου

Εάν δεν απαλείψετε τα δεσμά στις αισθήσεις και στο σώμα σας, δεν θα μπορέσετε να προοδεύσετε στη ζωή –επομένως, πρέπει να ελέγχετε τις αισθήσεις σας. Για ν’ αποκτήσετε σημαντικά αποτελέσματα, πρέπει πρώτα ν’ αρχίσετε να προάγετε την αγάπη σας, τη συμπόνια και την αυτοθυσία σας. Όταν γεμίσετε την καρδιά σας μ’ αυτές τις τρεις ευγενείς ιδιότητες, θ’ ανθίσει και θα γίνει ένας πανέμορφος κήπος γεμάτος ευωδιαστά λουλούδια. Αντιθέτως, αν την γεμίσετε με αρνητικές ιδιότητες όπως το μίσος, η ζήλεια και ο θυμός, θα γίνει σαν μία λίμνη με δύσοσμα λιμνάζοντα ύδατα. Ο καθένας σας πρέπει να κάνει μία εσωτερική έρευνα και ν’ αποφασίσει εάν θέλει η καρδιά του να είναι ένας ευωδιαστός, ανθισμένος κήπος ή μία βρώμικη και δύσοσμη λίμνη. Όλοι σας έχετε χρέος να κάνετε κάθε δυνατή προσπάθεια να γεμίσετε την καρδιά σας με ιερές ιδιότητες χαρακτήρα. Όταν συναντάτε άλλους με βάσανα και προβλήματα, πρέπει κι εσείς να μπαίνετε στη θέση τους και τα συμμερίζεστε. Προσπαθήστε όσο περισσότερο μπορείτε ν’ αναπτύξετε συμπόνια και καλοσύνη.

-        Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Roses on Blue Mountains 1976», Κεφ. 12.


24 Σεπτεμβρίου

Να λαχταράτε τον Θεό, με την ίδια ανυπόμονη λαχτάρα που το μικρό μοσχαράκι αναζητά τη μητέρα του. Πάρτε ένα μικρό μοσχαράκι, οδηγήστε το σ’ έναν βοσκότοπο όπου υπάρχουν χίλιες αγελάδες και αφήστε το ελεύθερο –θα βρει τη μητέρα του! Και κάθε άλλο μοσχαράκι θα τη βρει αναμφισβήτητα! Έτσι κι εσείς: πρέπει να γνωρίζετε από πού προέρχεται όλη σας η στήριξη και η βοήθεια. Κάθε πλάσμα αποκτά την βοήθεια, την στήριξη και την ανακούφισή του μόνο από τον Θεό, από τον οποίο όλοι έχετε προέλθει. Αρχίστε να βαδίζετε επάνω στην πνευματική οδό με συναίσθηση της επιτακτικής ανάγκης γι’ αυτό, διότι ο θάνατος παραμονεύει ν’ αρπάξει τη ζωή από μέσα σας! Εγκαταλείψτε όλες σας τις ασήμαντες επιθυμίες. Μη σπαταλάτε πολύτιμο χρόνο βυθιζόμενοι σε κενές εγκόσμιες απολαύσεις –ο μόνος λόγος που το κάνετε αυτό είναι διότι ταυτίζετε τον εαυτό σας με το υλικό σώμα σας. Όμως, το σώμα δεν είναι παρά ένας προσωρινός τόπος κατοικίας σας, ένα όχημά σας, ή κάτι που σας πλαισιώνει. Αρχίστε να βλέπετε τον εαυτό σας σαν κάτοικο μέσα σ’ αυτό, και σχεδόν αμέσως η θλίψη σας θα εξαφανιστεί! Θα γίνετε λιγότερο εγωκεντρικοί, θα αισθάνεστε μεγαλύτερη ψυχική συγγένεια με τους συνανθρώπους σας, οι οποίοι, σαν κι εσάς, είναι απλώς προσωρινοί κάτοικοι των σωμάτων τους.

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1966.


23 Σεπτεμβρίου

Εκείνους που σέβονται εμάς και τα ιδανικά μας, καθώς κι εκείνους που νοιάζονται για το καλό μας, τους θεωρούμε συγγενείς ψυχές ή φίλους μας. Εκείνους όμως που μας μισούν κι εκείνους που ενεργούν αντίθετα προς τις προσδοκίες μας, καθώς κι εκείνους που μας προκαλούν πόνο και ζημιές τους θεωρούμε εχθρούς μας. Σε μία περίσταση, ο άγιος Καμπίρ είπε ότι πρέπει να συναναστρεφόμαστε ακριβώς εκείνους που μας κακολογούν και μας διασύρουν! Η αιτία που έδωσε είναι ότι ακόμα και αν κάνουμε πολλά λάθη, όταν εκείνοι τα ξεσκεπάζουν και τα τονίζουν, τα εξουδετερώνουν. Γι’ αυτό λέγεται ότι αν κάποιος μας κακολογεί, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το να εξουδετερώνονται τα λάθη κι οι αμαρτίες μας. Στην πραγματικότητα λοιπόν, αληθινοί φίλοι μας είναι αυτοί που μας βοηθούν να απαλλαγούμε από τα λάθη και τις αμαρτίες μας –αντιθέτως, εχθροί μας είναι οι άνθρωποι που προάγουν τις αμαρτωλές ροπές που υπάρχουν μέσα μας. Επομένως, εκείνους που μας κακολογούν και μας περιγελούν πρέπει να τους θεωρούμε φίλους μας, διότι έτσι μας βοηθούν να εξουδετερώσουμε τις ατέλειες του χαρακτήρα μας. Η αιτία του τι θεωρούμε καλό ή κακό, είναι αποκλειστικά  και μόνο οι σκέψεις που δημιουργεί ο νους μας.

-        Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Roses on Blue Mountains 1976», Κεφ. 12.


22 Σεπτεμβρίου

Όταν βουτάτε στη θάλασσα πρέπει να αναζητάτε μαργαριτάρια, και όταν πάτε να διαλογιστείτε κάτω από το δέντρο καλπαβρίκσα που εκπληρώνει τις ευχές, πρέπει να του ζητάτε την ύψιστη ευδαιμονία! Μη λαχταράτε το πιο μικρό, όταν με λίγη προσπάθεια παραπάνω μπορείτε ν’ αποκτήσετε το μέγιστο. Μέσα στον κάθε άνθρωπο υπάρχει μία έμφυτη λαχτάρα να ενωθεί με το Ύψιστο, το Άπειρο, διότι βαθιά μέσα σε κάθε καρδιά ενοικεί αυτό το ίδιο Άπειρο Θείο. Όταν είστε βυθισμένοι σε θεία ευδαιμονία (άναντα) είστε κύριοι και όλων των κατώτερων μορφών ευδαιμονίας. Όμως, αυτή τη θεία ευδαιμονία πρέπει να την κατευθύνετε σε χρήσιμους και κοινωφελείς τομείς δραστηριότητας. Την αξία του νερού μπορείτε να την συνειδητοποιήσετε μόνον όταν σπανίζει, όχι όταν ρέει άφθονα απ’ όλες τις βρύσες και γεμίζει τα δοχεία σας. Όταν πέσει ξηρασία και όλα τα πηγάδια και οι στέρνες δεν δίνουν σταγόνα, οι άνθρωποι φωνάζουν με αγωνία για ένα ποτήρι νερό! Το ίδιο συμβαίνει και μ’ αυτή την θεία ευδαιμονία –να τη συλλέγετε, να τη φυλάτε σαν πολύτιμο θησαυρό και όσο ζείτε να ποτίζετε τη διψασμένη  καρδιά σας μ’ αυτήν, αλλά και τις καρδιές των συνανθρώπων σας.

- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1966. 


21 Σεπτεμβρίου

Σ’ αυτό το πολύ μακρύ ταξίδι που λέγεται ζωή, πρέπει να ταξιδεύετε με όσο το δυνατό λιγότερες αποσκευές, δηλ. επιθυμίες. Γι’ αυτό η ρήση μας διδάσκει «Λιγότερες αποσκευές, μεγαλύτερη άνεση - έτσι το ταξίδι γίνεται ευχάριστο». Επομένως, ήδη από σήμερα να εφαρμόσετε και να υιοθετήσετε στη ζωή σας τη σοφή συμβουλή του περιορισμού των επιθυμιών. Να φιλοδοξείτε να μειώνετε τις επιθυμίες σας μέρα με την ημέρα. Ζείτε με την λανθασμένη εντύπωση ότι η ευτυχία βρίσκεται στην ικανοποίηση όλων των επιθυμιών, στην πραγματικότητα όμως, η ευτυχία αρχίζει να ανατέλλει μόνο όταν έχετε εξαλείψει ολότελα κάθε επιθυμία! Καθώς μειώνετε τις επιθυμίες σας, προοδεύετε πνευματικά προς την κατάσταση της μη-προσκόλλησης. Έχετε πάρα πολλές επιθυμίες, αλλά τι κερδίζετε απ’ αυτές; Τι σας προσφέρουν; Όταν θεωρείτε κάτι δικό σας, είναι αναπόφευκτο ότι θα αντιμετωπίσετε τις συνέπειες της ιδιοκτησίας του: π.χ., όταν ισχυρίζεστε ότι ένα κομμάτι γης είναι δικό σας, εσείς θα πρέπει να φροντίσετε να δρέψετε τη συγκομιδή που δίνει. Αυτό το ένστικτο του εγώ και της προσκόλλησης θα σας κάνει να υποφέρετε. Ευδαιμονία θα νιώσετε μόνο από τη στιγμή που κατορθώσετε να αποβάλλετε το εγώ και την προσκόλληση.

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 14 Μαρτίου 1999.


20 Σεπτεμβρίου

Σε κάποιον ο οποίος είναι τυφλωμένος από τον εγωισμό του και ανίκανος να δει οτιδήποτε καλό ολόγυρά του, θα δώσει η ζωή έστω και την παραμικρή γλυκύτητα; Για κάποιον ο οποίος ποτέ του δεν κάνει ένα καλό, είναι δυνατόν η ζωή να είναι μία πορεία στρωμένη με τριαντάφυλλα; Κάποιος ο οποίος ζει μία αμαρτωλή ζωή, θα βιώσει ποτέ μία χαρά στο μέλλον του; Ποιος είναι ο Θεός και ποιος ο πιστός; Ποιος είναι ο δάσκαλος και ποιος ο μαθητής; Ποιος ο συγγραφέας του θεατρικού έργου και ποιος ο ηθοποιός που το παίζει; Εάν επιλέξετε να μην χρησιμοποιήσετε την ευφυΐα που σας έχει χαρίσει ο Θεός για να βρείτε και να κατανοήσετε αυτές τις απαντήσεις, ποιος θα φταίει; Στην καθημερινή ζωή σας απασχολείστε τόσο πολύ με το να δημιουργείτε σχέσεις με πάμπολλους συνανθρώπους σας. Μερικούς απ’ αυτούς τους θεωρείτε φίλους σας, μερικούς άλλους τους θεωρείτε εχθρούς σας και περνάτε τον χρόνο σας μόνο μ’ εκείνους που ‘συμπαθείτε’. Όμως, πάντα να θυμάστε ότι για κάθε άνθρωπο, ο δικός του Θείος Εαυτός είναι ο καλύτερος φίλος του ή, ο χειρότερος εχθρός του.

-        Μπάμπα, από το βιβλίο  «Summer Roses on Blue Mountains 1976», Κεφ. 12. 


19 Σεπτεμβρίου

Σήμερα το μίσος και ο θυμός επικρατούν παντού. Οπουδήποτε στρέψετε το βλέμμα σας, βλέπετε επιθυμία, εχθρότητα και φόβο. Πώς λοιπόν περιμένετε να έχετε εσωτερική ειρήνη, γαλήνη; Ανάψτε τη λυχνία της αγάπης που υπάρχει μέσα σας! Τότε ο φόβος και η πλάνη θα εξαφανιστούν και θ’ αποκτήσετε την ενόραση του Θείου Εαυτού σας – διαφορετικά, είναι αναπόφευκτο  ότι θα υποφέρετε. Πολλοί άνθρωποι σήμερα κάνουν κάθε λογής προσπάθειες ν’ αποκτήσουν ευτυχία και ευδαιμονία. Από πού αποκτάτε την ευδαιμονία; Μήπως από τα υλικά αποκτήματα, τους ανθρώπους, ή τα βιβλία; Όχι, όχι, κάθε άλλο! Η ευδαιμονία βρίσκεται μέσα στον δικό σας Θείο Εαυτό. Εσείς όμως έχετε λησμονήσει τον αληθινό σας εαυτό που είναι θεϊκός και που είναι η πηγή της ευδαιμονίας και αγωνίζεστε βασανιστικά να βρείτε την ψεύτικη ευδαιμονία έξω από σας. Αφυπνιστείτε, συνειδητοποιήστε την πραγματικότητα που υπάρχει μέσα στην καρδιά σας, η οποία είναι η έδρα κάθε μορφής ευδαιμονίας. Η έννοια της αγάπης πηγάζει από τα βάθη της καρδιάς σας, όχι από τον έξω κόσμο γύρω σας. Να αναπτύσσετε ολοένα και περισσότερη ανιδιοτελή αγάπη και να εφαρμόζετε απαρέγκλιτα ένα ανώτατο όριο στις επιθυμίες σας. Διότι, μόνο όταν οι επιθυμίες σας είναι υπό τον έλεγχό σας θα μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι.

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 14 Μαρτίου 1999. 


18 Σεπτεμβρίου

Οι νέοι έχουν μπροστά τους ένα μεγάλο ταξίδι μέσα σ’ αυτό το τραίνο που λέγεται ανθρώπινη κοινωνία. Οι ηλικιωμένοι επιβάτες αυτού του τραίνου θα κατέβουν σε διαφορετικούς σταθμούς κατά τη διάρκεια της διαδρομής – συνεπώς, οι νέοι πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες για να διορθώσουν τα ελαττώματα που επικρατούν σ’ αυτό το τραίνο. Εσείς οι νέοι λοιπόν πρέπει να διορθώσετε τα όσα κακά συμβαίνουν στην πατρίδα σας και να εντυπώσετε ανεξίτηλα στον νου σας θετικές και ανώτερες ιδέες. Σήμερα, αν κατά τη γνώμη σας μία συγκεκριμένη ενέργεια των μεγαλυτέρων σας δεν είναι σωστή, όταν εσείς μεγαλώσετε και πάρετε τη θέση τους, δεν πρέπει να την επαναλάβετε. Αντιθέτως, όταν ενηλικιωθείτε, οφείλετε να εφαρμόζετε αυτά που σήμερα θεωρείτε σωστές και θετικές ενέργειες των μεγαλυτέρων σας, ενώ όσα θεωρείτε ότι αποτελούν αμαρτία πρέπει να τα απορρίπτετε και ποτέ να μη συμμετέχετε σ’ αυτά. Η αρμονία ανάμεσα στα λόγια σας, τις πράξεις σας και τις σκέψεις σας είναι η αληθινή πνευματική σας άσκηση στην καθημερινή ζωή σας.

-        Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Roses on Blue Mountains 1976», Κεφ. 11.


17 Σεπτεμβρίου

Ενσαρκώσεις της Αγάπης του Θεού! Μέσω της δύναμης της ομιλίας μπορείτε να κατακτήσετε ολόκληρα βασίλεια. Μέσω της ομιλίας όμως, μπορείτε να χάσετε και όλη σας την περιουσία. Μέσω της ομιλίας μπορείτε να αποκτήσετε συγγενείς και φίλους, αλλά και να τους χάσετε. Με τα λόγια σας, μπορείτε να χάσετε ακόμα και τη ζωή σας. Για όλες τις παραπάνω περιστάσεις, η βασική αιτία είναι τα λόγια σας. Πάντα να θυμάστε ότι η ομιλία είναι η πολύτιμη πανοπλία σας σε κάθε περίσταση, στην απώλεια ή στο κέρδος, την ευημερία ή τις αντιξοότητες, τον πόνο ή την χαρά. Ο Θεός σας έχει χαρίσει πάμπολλα δώρα: η ζωή σας είναι ασύλληπτα πολύτιμη, ο χρόνος σας έχει μεγίστη αξία, η καρδιά σας είναι πολύ τρυφερή, ο νους σας είναι μία μεγάλη περιουσία. Προικισμένοι με όλα αυτά τα πολύτιμα δώρα, γιατί συμπεριφέρεστε σαν πλάσματα κατώτερα, γεμάτα άγνοια, δυστυχισμένα, αξιοθρήνητα και δίχως ελπίδα; Να μη λησμονείτε τη θεϊκή σας φύση, βυθιζόμενοι σε εγκόσμιες απολαύσεις και σε εφήμερες επίγειες επιθυμίες. Η καρδιά σας είναι από τη φύση της τρυφερή και γεμάτη συμπόνια – μην την σκληραίνετε και την κάνετε όμοια με πέτρα. Μέσα απ’ αυτήν την καρδιά πρέπει να εκδηλώνετε αυθόρμητα την ανθρωπιά σας, αυτή σας η καρδιά πρέπει να ξεχειλίζει από συμπόνια!

- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 31 Μαρτίου 1996


16 Σεπτεμβρίου

Η μπανανιά σαν δέντρο χρησιμεύει σε πολλά πράγματα: τα φαρδιά της φύλλα τα χρησιμοποιούμε για να σερβίρουμε ένα γεύμα, τα άνθη της στο μαγείρεμα νοστιμίζουν το φαγητό, την φλούδα του κορμού την μετατρέπουμε σε εξαιρετικά γερό σπάγκο, αλλά η κύρια χρησιμότητά της είναι οι μπανάνες! Μπαίνετε σε όλο τον κόπο να φυτέψετε και να μεγαλώσετε αυτό το δέντρο βασικά για τους καρπούς του που είναι οι μπανάνες, όχι για τα φύλλα του, τον σπάγκο, τον ανθό του, ή τον μαλακό πυρήνα του κορμού του. Παρομοίως, η θεμελιώδης χρησιμότητα τούτου του σώματός σας είναι η πραγμάτωση του Θείου – οι υπόλοιπες χρήσεις του είναι όλες συμπτωματικές, παράπλευρες και δευτερεύουσες. Μπορεί να μου πείτε: «Ω, μα τα χέρια χρησιμεύουν σε τόσο πολλά πράγματα!» Ναι, αλλά μολονότι μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για άπειρους σκοπούς, ο κύριος σκοπός της ύπαρξης του σώματός σας είναι να προσεύχεται, να προσφέρει λατρεία στον Θεό, να προσκυνά τα Πόδια Του. Τα αυτιά σάς έχουν δοθεί για ν’ ακούν τη δόξα και το μεγαλείο του Θεού, τα δε μάτια για να είναι μάρτυρες των πολλαπλών εκδηλώσεών Του! Συχνά κάνετε κακή χρήση της γλώσσας σας είτε για να σκανδαλολογείτε, είτε για να κολακεύετε! Να την χρησιμοποιείτε σύμφωνα με την Βούληση του Θεού – για να Τον δοξολογείτε και να υμνείτε το μεγαλείο Του.

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1971. 


15 Σεπτεμβρίου

Σήμερα όλοι σας ταλανίζεστε από έγνοιες και ανησυχίες - ούτε για μία στιγμή δεν είστε απαλλαγμένοι απ’ αυτές. «Το να έχει κανείς γεννηθεί είναι μία έγνοια, το να ζει αυτή την επίγεια ζωή είναι μία έγνοια, ο κόσμος είναι μία αιτία έγνοιας και ανησυχίας, το ίδιο και ο θάνατος. Η παιδική ηλικία είναι μία έγνοια, το ίδιο και τα γηρατειά. Η ζωή είναι μία έγνοια, το ίδιο και η αποτυχία. Όλες οι πράξεις και οι αντιξοότητες προκαλούν έγνοιες, φροντίδες και ανησυχίες – ακόμη και η ευτυχία είναι κι αυτή, κατά έναν μυστήριο τρόπο, μία έγνοια και ανησυχία» λέει ένα ποίημα στη γλώσσα Τέλουγκου! H πρωταρχική αιτία όλων των ανησυχιών και προβλημάτων είναι η προσκόλληση στο σώμα. Είναι αδύνατον να βιώσετε την ευτυχία δίχως πρώτα να έχετε περάσει μέσα από δυσκολίες και αντιξοότητες. Η χαρά δεν είναι παρά ένα διάλειμμα μεταξύ δύο θλίψεων. Όλοι σας κάνετε διάφορες πράξεις, πότε καλές και πότε κακές. Όμως, η βασική αιτία των πράξεών σας είναι οι σκέψεις σας. Οι καλές σκέψεις οδηγούν σε καλές πράξεις και αντιστρόφως. Αληθινή πνευματική άσκηση είναι το να έχει κανείς τις σκέψεις του υπό τον απόλυτο έλεγχό του και να διατηρεί εσωτερική ισορροπία και γαλήνη.

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2002.


14 Σεπτεμβρίου

Όσο κανείς έχει μία μορφή, είναι φυσικό να σκέπτεται αυτήν τη μορφή. Επειδή όμως αυτήν τη μορφή πρέπει κάποια μέρα να την εγκαταλείψει, είναι προτιμότερο να συγκεντρώνει τις σκέψεις του στον άμορφο ύψιστο Θεό και βαθμιαία να αποβάλει την προσκόλληση στη μορφή. Η Βεδάντα μας διδάσκει τη φιλοσοφία της μη-προσκόλλησης (βαϊράγκια) για να μας βοηθήσει σ’ αυτήν την διαδικασία της συγκέντρωσης στην άμορφη Θεία Δύναμη που ενοικεί σε κάθε γήινη μορφή. Είναι αναπόφευκτο το ότι η ατομική ψυχή κάποτε θα εγκαταλείψει το σώμα. Τούτο το υλικό σώμα είναι σαν μία φυσαλίδα επάνω στην επιφάνεια του νερού: γεννιέται από το νερό, ζει επάνω στο νερό, επιβιώνει επάνω στο νερό και τελικά διαλύεται μέσα στο νερό και ενώνεται μ’ αυτό. Δεν είναι σωστό να ταυτίζεστε με αυτό το υλικό σώμα και να νομίζετε ότι είστε γεμάτοι αδυναμίες. Η σωστή νοοτροπία είναι να θεωρείτε τον Θεό άμορφο και δίχως ιδιότητες και να πιστεύετε ότι είναι Παρών μέσα σας.

-        Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Roses on Blue Mountains 1976», Κεφ. 11.


13 Σεπτεμβρίου

Κάθε μέρα είναι μία ιερή μέρα όταν ψάλλετε και υμνείτε το όνομα του Θεού, λαχταράτε την εγγύτητά Του και βιώνετε βαθιά μέσα σας την ευδαιμονία της Χάρης Του. Η ύψιστη αρετή του αυτοκράτορα Μπάλι ήταν το πνεύμα αυτοπαράδοσης και αυτοθυσίας. Ο αυτοκράτορας Μπάλι παρέδωσε τον εαυτό του ολοκληρωτικά στον Θεό. Υπό την ηγεμονία του, όλοι οι υπήκοοί του ήταν ευτυχισμένοι και ζούσαν μια ευλαβική ζωή. Θλιμμένος από τη σκέψη ότι θα έπρεπε να τους αποχωριστεί, τους είπε: «Αγαπημένοι μου υπήκοοι! Δεν αντέχω να είμαι μακριά σας, αλλά ούτε κι εσείς αντέχετε να ζείτε χωρίς εμένα. Γι’ αυτό, μία φορά κάθε χρόνο θα εμφανίζομαι μπροστά σας και θα σας δίνω χαρά!» Η εορτή Όναμ είναι η μέρα κατά την οποία ο Μπάλι εκπληρώνει αυτή του την υπόσχεση. Την εορτάσιμη αυτή μέρα οι άνθρωποι ξυπνούν από τα χαράματα, κάνουν λουτρό, φορούν καινούργια ρούχα και αφού προσφέρουν την καθιερωμένη τελετουργία στον Θεό, συμμετέχουν σ’ ένα συμπόσιο που χαρακτηρίζει τον εορτασμό του Όναμ. Ποιο είναι το βαθύτερο νόημα του να φορά κανείς καινούργια ρούχα (βάστρα); Η λέξη ‘βάστρα’ σημαίνει επίσης ‘καρδιά’. Το να φορά λοιπόν κανείς καινούργια ρούχα συμβολίζει το να εξαγνίζει την καρδιά του. Διότι, ο Θεός ενοικεί μόνο σε μία πάναγνη καρδιά!

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1995.


12 Σεπτεμβρίου

Ο σοφός Σάνκαρατσάρυα τον 5ο αιώνα π.Χ., ταξίδεψε με τα πόδια από την Κέραλα στους τόπους προσκυνήματος Κάσι, Μπάντρι, Κασμίρ, Καϊλάς, Πούρι, Σρίνγκερι κλπ.! Και να σκεφτείτε ότι έζησε μόνο ως την ηλικία των 32 ετών! Φανταστείτε λοιπόν τον τεράστιο όγκο εργασίας που ολοκλήρωσε: συνέγραψε, εξήγησε και ανέπτυξε στον κόσμο πνευματικές διδασκαλίες, τις διέδωσε, ίδρυσε πνευματικά κέντρα, οργάνωσε, ενέπνευσε, δίδαξε – και όλα αυτά σε μόλις 14 ή 15 χρόνια ενεργού ζωής! Η δραστηριότητα είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με τη ζωή, είναι αληθώς το «εκ των ουκ άνευ», της ζωής. Να είστε δραστήριοι, να καλωσορίζετε τη δράση – αυτό είναι το μήνυμα που δίνει ο Θεός στον άνθρωπο τη στιγμή της γέννησής του. Η αναπνοή σάς διδάσκει κάθε σας στιγμή την Προσευχή-Μάντρα ‘Σοχάμ’ δηλ. «Εκείνος είμαι εγώ», το ‘Σο’ (Εκείνος) όταν εισπνέετε και το ‘χάμ’ (είμαι εγώ) όταν εκπνέετε. Επιλέξτε την δραστηριότητα που συμβάλλει στην πνευματική σας πρόοδο, κρίνοντας μόνοι σας το στάδιο προόδου στο οποίο βρίσκεστε τώρα. Η δράση δεν γνωρίζει ανώτερες και κατώτερες μορφές: το μάτι πρέπει να βλέπει, το αυτί να ακούει, το χέρι να κρατά – αυτό είναι το καθήκον, το Ντάρμα τους. Συνεπώς, ο καθένας από σας πρέπει να ζει τη ζωή του σύμφωνα με το προσωπικό του Ντάρμα και να προοδεύει πνευματικά ανάλογα μ’ αυτό.

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1971. 


11 Σεπτεμβρίου

Αν δεν γνωρίσετε τον πόνο, δεν θα μπορείτε ν’ απολαύσετε την ευχαρίστηση. Αν δεν βιώσετε θλίψεις και δυστυχίες, ποτέ δεν θα μπορέσετε να καταλάβετε το νόημα της ευτυχίας. Μολονότι και οι δύο αυτές πλευρές είναι πάντα παρούσες στην ζωή, οφείλετε να προσπαθείτε να προάγετε την ευτυχία όλων. Επίσης στο σώμα σας, ενώ μέσα στις αρτηρίες σας ρέει αγνό, καθαρό αίμα, ταυτοχρόνως οι φλέβες σας μεταφέρουν το μεταχειρισμένο και ακάθαρτο αίμα! Ακόμα και στα σπίτια σας βλέπετε ότι το καθαρό πόσιμο νερό έρχεται από έναν σωλήνα, το μεταχειρισμένο και ακάθαρτο νερό αποχετεύεται από έναν άλλο –αμφότερα τα είδη νερού όμως υπάρχουν μέσα στο ίδιο σπίτι! Παρομοίως, σ’ ένα χωριό ή σε μία πόλη, το πόσιμο καθαρό νερό διοχετεύεται από ορισμένους σωλήνες, παράλληλα όμως μ’ αυτούς λειτουργούν οι αγωγοί του αποχετευτικού δικτύου –καμιά φορά μάλιστα, εξωτερικά έχουν όμοια όψη. Το ίδιο όμως συμβαίνει και στον νου σας: πάντοτε υπάρχουν μέσα του δύο ρεύματα. Το ένα είναι το ρεύμα θετικών και καλών σκέψεων, ενώ στο άλλο ρέουν ανίερες, αρνητικές και κακές σκέψεις –αμφότερα ρέουν παράλληλα το ένα με το άλλο! Εσείς όμως πρέπει να κάνετε κάθε προσπάθεια να υιοθετείτε τις καλές και θετικές και να αποβάλλετε από τον νου σας τις αρνητικές και κακές.

-        Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Roses on Blue Mountains 1976», Κεφ. 11. 


10 Σεπτεμβρίου

Οι Βέδες μας διδάσκουν ότι η καρδιά μας είναι σαν τον ουρανό και ότι στον ουρανό της καρδιάς μας, ο νους είναι η σελήνη, τα δε μάτια και η ευφυΐα μας σαν τον ήλιο. Στον ήλιο της καρδιάς σας, να αντιμετωπίζετε τις σκέψεις σας σαν διαβατικά σύννεφα. Εάν στον ουρανό της καρδιάς σας υπάρχουν εκατομμύρια προσωνυμίες του Θεού που λάμπουν σαν αστέρια, και ο νους σας ακτινοβολεί σαν την σελήνη, τότε έχετε μέγιστες πιθανότητες να φτάσετε στην ευτυχία. Ευτυχία είναι η ένωση με τον Θεό. Εκπαιδεύστε τον νου σας να είναι σαν την πανσέληνο και εξαγνίστε την καρδιά σας. Ο Κύριος επιθυμεί να διατηρείτε τον νου σας αγνό και να υιοθετήσετε την αλήθεια και την τιμιότητα σαν τις θεμελιώδεις αρχές της ζωής σας. Αληθώς, υπόλογος για την φθορά και την γήρανση του σώματός μας είναι η δική μας συμπεριφορά και μόνο – και τη συμπεριφορά μας αυτή την παρασύρουν οι επιθυμίες μας. Μη ζείτε σε τούτο τον γήινο κόσμο απλώς και μόνο για να ικανοποιείτε τις επιθυμίες σας. Ο πόνος και η ευχαρίστηση είναι σαν τα διαβατικά σύννεφα που διασχίζουν την καρδιά σας –συνεπώς να τα αντιμετωπίζετε σαν περαστικά και προσωρινά και τίποτε παραπάνω.

-        Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Roses on Blue Mountains 1976», Κεφ.11.


9 Σεπτεμβρίου

Για να βιώσετε την Αγάπη του Θεού δεν χρειάζεται να επιδοθείτε σε κανενός είδους διαλογισμό, ή τελετουργική λατρεία. Την ανιδιοτελή Αγάπη του Θεού μπορείτε να την αποκτήσετε μόνο μέσω της πλήρους απορρόφησής σας στην αλήθεια του θείου Εαυτού σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Σρι Κρίσνα διακήρυξε στην Μπάγκαβαντ Γκίτα: «Παραδώστε όλα σας τα καθήκοντα σε Μένα» (Sarva Dharman Parityajya)». Το αυτό δίδαξε ο Ιησούς λέγοντας «Εγώ ειμί η Οδός…» Και ο Βούδδας μεταδίδει το ίδιο νόημα με τα λόγια «Παραδώστε τα πάντα (Sarvam Sharanam Gachchami)». Όλες αυτές οι διδασκαλίες μας μεταδίδουν σαφέστατα ότι η πεμπτουσία όλων των θρησκειών, η ρίζα όλων των ιερών κειμένων είναι η βιωματική εμπειρία της πνευματικής ενότητας με τον Θεό. Οι βοσκοπούλες αποτελούν ζωντανό παράδειγμα αυτού του πνεύματος αυτοπαράδοσης στο Θέλημα του Θεού και της Ενότητας μαζί Του. Οι βοσκοπούλες συμβολίζουν τις ανθρώπινες σκέψεις. Η Ράντα συμβολίζει το σύνολο των σκέψεων μέσα στον νου. Το βαθύτερο νόημα είναι ότι όλες οι σκέψεις, επιθυμίες και φιλοδοξίες και ο νους των ανθρώπων πρέπει να εναρμονίζονται με το θείο Θέλημα, να γίνονται Ένα με τον Θεό, τον οποίο μέσα στον άνθρωπο εκπροσωπεί η ανώτερη συνειδητότητα και επίγνωση (Πραγκνιά). Αυτή είναι και η σημασία της μεγάλης βεδικής ρήσης «Πραγκνιάναμ Μπράμα», ότι δηλαδή η διαρκής ολοκληρωμένη επίγνωση μέσα στον άνθρωπο είναι ο ίδιος ο Θεός. 

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 21 Αυγούστου 1992.  


8 Σεπτεμβρίου

Εάν πάρουμε μία μπάλα και τη ρίξουμε επάνω σ’ ένα σκληρό έδαφος, θα αναπηδήσει και θα πλησιάσει πάλι τα χέρια μας, ανάλογα με το πόσο δυνατά τη ρίξαμε στο έδαφος. Αν την ίδια μπάλα τη ρίξουμε, αντί σε μία σκληρή επιφάνεια, σ’ ένα μαλακό, λασπώδες έδαφος, όχι μόνο δεν θα αναπηδήσει, αλλά θα παγιδευθεί και θα κολλήσει στη λάσπη. Κατά τον ίδιο τρόπο, αν ο Λόγος του Θεού πέσει σε μία αγιασμένη, ιερή καρδιά, θα υπάρξει ανταπόκριση εκ μέρους της. Αν αντιθέτως, αυτή η καρδιά δεν είναι αγνή αλλά ‘λασπωμένη’, ακόμα και όταν ο Λόγος του Θεού χτυπήσει την πόρτα της, θα κολλήσει και θα παγιδευθεί μέσα της. Γι’ αυτό, η αγνότητα της καρδιάς, καθώς και μία υποδειγματική ζωή είναι ζωτικής σημασίας. Την αλήθεια και την τιμιότητα πρέπει να τις θεωρείτε πολύτιμες σαν τα δύο σας μάτια. Αν αντιθέτως, αυτά τα μάτια έχουν μολυνθεί από την ασθένεια του εγωισμού, η καρδιά δεν μπορεί να είναι ούτε αγνή, ούτε καθαρή. Εσείς οι νέοι οφείλετε να διατηρείτε τον νου σας αγνό. Οφείλετε να καταβάλλετε κάθε προσπάθεια να προστατεύετε την αλήθεια και την τιμιότητα.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Roses on Blue Mountains 1976», Κεφ. 11.


7 Σεπτεμβρίου

Σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι, ιδίως οι σπουδαστές και οι νέοι, καταστρέφουν την ζωή τους διότι δεν έχουν χτίσει την περίοδο της εφηβείας ή αγαμίας τους (Μπράματσάρυα) επάνω σ’ ένα στερεό θεμέλιο – όμως, αυτή η περίοδος της εφηβείας ή αγαμίας είναι αληθώς το θεμέλιο για την υπόλοιπη ζωή! Όταν οι μεγάλοι τους συμβουλεύουν να προσεύχονται τουλάχιστο για πέντε λεπτά κάθε μέρα, εκείνοι λένε ότι δεν έχουν καιρό – έχουν όμως όλον τον καιρό για να επιδίδονται σε κακές συνήθειες που αναπτύσσουν κακές ιδιότητες χαρακτήρα. Εσείς οι νέοι πρέπει να κάνετε κάθε δυνατή προσπάθεια να δημιουργήσετε ένα ισχυρό θεμέλιο ζωής κατά την διάρκεια της περιόδου της εφηβείας ή αγαμίας σας. ‘Αγαμία’ δεν είναι απλώς το να μην έχει ακόμη νυμφευτεί κανείς – η αληθινή ‘Μπράματσάρυα’ είναι το να αναλογίζεται κανείς ακατάπαυστα τον Θεό (Μπράμα). Να στρέφετε τις σκέψεις σας στον Θεό και να ψάλλετε δοξαστικά το Όνομά Του σε όλες τις περιστάσεις. Να ζείτε μία αγνή ζωή. Αφιερώστε την ζωή σας στην αγάπη! Τότε η ζωή σας θα είναι προστατευμένη, ασφαλής και ευτυχισμένη. Σε μία μεγάλη έπαυλη, βλέπετε μεν τους τοίχους, την στέγη και ολόκληρο το όμορφα σχεδιασμένο οικοδόμημα, τα θεμέλιά του όμως δεν μπορείτε να τα δείτε – είναι κρυμμένα κάτω από το έδαφος. Να θυμάστε όμως: η ασφάλεια της τεράστιας όμορφης έπαυλης που εσείς βλέπετε απέξω, εξαρτάται από τα θεμέλια που δεν βλέπετε.

-       Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2002, ημέρα των γενεθλίων του Γκανέσα.


6 Σεπτεμβρίου

Στην εποχή μας οι άνθρωποι δεν κάνουν ορθή χρήση ούτε του νου τους, ούτε των προσπαθειών τους, ούτε της θέσης τους στη ζωή, ούτε του πλούτου τους (mati, gati, sthiti και sampatti). Σαν αποτέλεσμα, χάνουν όλη την ιερή ενέργεια με την οποία τους έχει προικίσει ο Θεός. Και όχι μόνο αυτό: αντιμετωπίζουν δυστυχίες και θλίψεις λόγω των κακών ιδιοτήτων τους που είναι οι κάθε λογής επιθυμίες, ο θυμός και η απληστία. Δεν έχετε απολύτως κανέναν έλεγχο επάνω στις επιθυμίες σας – μόλις ικανοποιήσετε τη μία, αμέσως αρχίζετε να λαχταράτε για την επόμενη! Ο θυμός είναι μία άλλη κακή ιδιότητα χαρακτήρα που καταστρέφει τον άνθρωπο. «Εκείνος που θυμώνει και οργίζεται δεν θα έχει επιτυχία σε κανένα εγχείρημά του – θα κάνει αμαρτίες και θα τον περιγελούν οι πάντες» λέει ένα ποίημα στα Τέλουγκου. Το δε μίσος είναι ακόμη πιο επικίνδυνο από τον θυμό. Γεννά μέσα στον άνθρωπο πολλές ακόμη κακές ιδιότητες που του στέκονται εμπόδιο στο να πλησιάσει και να βιώσει τον Θεό. Μην επιτρέψετε σ’ αυτές τις ποταπές ιδιότητες να σας κατακυριεύσουν και να σας μετατρέψουν σε κτήνος. Να υπενθυμίζετε ακατάπαυστα στον εαυτό σας ότι δεν είστε ένα κτήνος, αλλά ένα ανθρώπινο όν – αυτό θα σας βοηθήσει να κυριαρχήσετε στις κτηνώδεις τάσεις σας. 

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2002, ημέρα των γενεθλίων του Γκανέσα


5 Σεπτεμβρίου

Σήμερα είναι η ιερή εορτή των Γενεθλίων του Γκανέσα. Η συλλαβή ‘Γκα’ συμβολίζει τη διάνοια (Μπούντι) και η συλλαβή ‘Να’ συμβολίζει τη σοφία (Βιγκνιάνα). Συνεπώς, ο Γκαναπάτι είναι η θεότητα που διέπει τη διάνοια και την σοφία. Θα σας ευλογεί με υγιή διάνοια και θα σας χαρίζει σοφία. Ο Βινάγυακα (Εκείνος που δεν έχει κύριο-Νάγυακα) ονομάζεται επίσης ‘Βιγκνέσβαρα’ (Εκείνος που παραμερίζει τα εμπόδια) – κανένα εμπόδιο δεν θα εμποδίσει την πορεία εκείνου που προσεύχεται στον Βιγκνέσβαρα. Οι προσευχές στον Βινάγυακα χαρίζουν επιτυχία τόσο στις πνευματικές όσο και στις εγκόσμιες προσπάθειες και εγχειρήματα. Ο Γκαναπάτι ονομάζεται επίσης ‘Μουσίκα Βάχανα’, δηλ. ‘Εκείνος που έχει σαν όχημά του τον ποντικό’. Μπορεί να απορείτε πώς ένα μικρό ποντίκι (Μουσίκα) μπορεί να μεταφέρει στην πλάτη του ένα γιγαντιαίο άτομο σαν τον Βινάγυακα. Εδώ όμως η λέξη ‘Μουσίκα’ δεν σημαίνει απλώς έναν ποντικό, αλλά το σκοτάδι της άγνοιας, διότι όπως γνωρίζουμε, ο ποντικός κυκλοφορεί μόνο μέσα στο σκοτάδι. Συνεπώς, ‘Μουσίκα Βάχανα’ ονομάζεται εκείνος που έχει καθυποτάξει την άγνοια και έχει εξουδετερώσει το σκοτάδι της. Επενδύστε χρόνο στο να κατανοήσετε την εσωτερική σημασία όλων όσων συμβολίζει ο Βινάγυακα και οι προσωνυμίες του για να μπορέσετε να του αποδώσετε τον δέοντα σεβασμό κατά τον εορτασμό των γενεθλίων του και να λάβετε τις ευλογίες του. 

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2002, ημέρα των γενεθλίων του Γκανέσα. (Το πλήρες κείμενο αυτής της ομιλίας βρίσκεται στο Τεύχος Οκτωβρίου 2002, σελ. 2, του Ελληνικού Αιώνιου Ηνίοχου)


4 Σεπτεμβρίου

Απ’ όλους τους τομείς εκπαίδευσης, αληθινή εκπαίδευση είναι η πνευματική εκπαίδευση. Συγκριτικά, η πνευματική εκπαίδευση είναι ο ωκεανός, ενώ οι άλλοι τομείς εκπαίδευσης είναι σαν τους ποταμούς. Όταν οι ποταμοί χύνονται στον ωκεανό και συγχωνεύονται μ’ αυτόν, αποκτούν το βάθος και το μεγαλείο του απύθμενου ωκεανού. Παρομοίως, όταν όλες οι μορφές εκπαίδευσης συνδυάζονται και ενώνονται με την πνευματική εκπαίδευση, αποκτούν την μορφή και το μεγαλείο αυτού του ωκεανού σοφίας. Όταν η εκπαίδευσή σας συνδυάζεται με πνευματικές ασκήσεις, το άνθισμα της καρδιάς σας και ο εξευγενισμός των σκέψεών σας θα συμβούν σαν φυσικό επακόλουθο. Ο όρος ‘πνευματικές ασκήσεις’ δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε την εγκόσμια ζωή, ν’ αποσυρθείτε για ασκητισμό στα δάση κι εκεί να στέκεστε επάνω στο κεφάλι σας – οι πνευματικές ασκήσεις είναι ένα μέσο που θα σας βοηθήσει να επιτύχετε την αρμονία μεταξύ των σκέψεων, των λόγων και των πράξεών σας. Όταν λάβετε έναν τέτοιο ιερό τύπο εκπαίδευσης παράλληλα με την εγκόσμια εκπαίδευση και τις παραδόσεις του πολιτισμού μας, θα ανθίσουν μέσα σας ανώτερες και ευγενείς ιδέες.

-        Μπάμπα, απότοβιβλίο «Summer Roses on Blue Mountains 1976», Κεφ.11.


3 Σεπτεμβρίου

Εάν εξετάσουμε την έναρξη του πολέμου της Μάχαμπάρατα με επιφανειακό τρόπο, θα δούμε ότι ο Αρτζούνα είχε περιπέσει σε απογοήτευση και ψυχική σύγχυση και ότι η περίσταση απαιτούσε ο Κρίσνα να του διδάξει την ιερή Μπάγκαβαντ Γκίτα. Αλλά εκείνη την περίοδο ο Αρτζούνα όντως έκανε μία εσωτερική αναζήτηση για να αποφασίσει τι ήταν αλήθεια και τι όχι, τι ήταν ορθή πορεία δράσης και τι λανθασμένη. Η ζωή του ανθρώπου είναι μικρής διάρκειας και παροδική. Μέσα στο περιβάλλον του πεδίου μάχης, ο Αρτζούνα έμαθε να αναγνωρίζει τη μόνιμη αλήθεια. Ο Κρίσνα εξύψωσε τους αδελφούς Πάνταβας σε ιδανικό παράδειγμα ανθρώπων, έτσι ώστε να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί η αγνή, ιερή και αγιασμένη καρδιά του αληθινού πιστού του Θεού. Καμιά φορά, σαν αποτέλεσμα δυσκολιών και προβλημάτων τους, η καρδιά των πιστών βυθίζεται στη θλίψη. Η αιτία γι’ αυτό είναι το εγώ τους και άλλες αρνητικές ιδιότητες που υπάρχουν ακόμα μέσα στην καρδιά τους – αυτές βγαίνουν τώρα στην επιφάνεια και τους βασανίζουν. Για να εξαλείψει αυτό το εγώ, όπως και την ζήλεια και άλλες ανεπιθύμητες ιδιότητες από την καρδιά των πιστών Του, ο Θεός παρεμβαίνει αποφασιστικά στη ζωή τους και προκαλεί γεγονότα και περιστάσεις για να τους βοηθήσει να προοδεύσουν πνευματικά. 

-        Μπάμπααπό το βιβλίο «Summer Roses on Blue Mountains 1976» Κεφ.10.


2 Σεπτεμβρίου

Όσο ο άνθρωπος διακατέχεται από την προσκόλλησή του στο σώμα, θα τον ‘στοιχειώνουν’ και θα τον βασανίζουν κάθε λογής αντιξοότητες, δυστυχίες και προβλήματα. Όλες οι σκέψεις προκαλούνται από την προσκόλληση στο σώμα. Γι’ αυτό ο Κρίσνα παρότρυνε έντονα τους ανθρώπους να αποβάλλουν την προσκόλληση στο σώμα. Το εσωτερικό νόημα αυτής της διδασκαλίας είναι ότι ο άνθρωπος οφείλει να βιώνει την ενότητα μέσα στην ποικιλομορφία και την διαφορετικότητα. Δίχως το άτομο (Βγιάστι) δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνία (Σαμάστι) και δίχως αυτήν δεν μπορεί να υπάρξει Δημιουργία (Σρίστι). Βλέπετε ότι και τα τρία αυτά είναι αλληλένδετα, γι’ αυτό, πρώτα’ απ’ όλα πρέπει ν’ αναγνωρίσετε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του ατόμου. Μόνο τότε θα μπορέσετε να κατανοήσετε την έννοια του κοινωνικού συνόλου, έννοια που με τη σειρά της θα σας οδηγήσει στην κατανόηση της Δημιουργίας. Εκείνος ο οποίος έχει κατανοήσει την έννοια της Δημιουργίας γίνεται ένα με τον Θεό (Παραμέστι). Όσο το άτομο ταυτίζει τον εαυτό του με το σώμα του, ζει μία ζωή πεζή, χαμηλού επιπέδου. Μόνο όταν ταυτίσει τον εαυτό του με το κοινωνικό σύνολο θα μπορέσει να κατανοήσει την έννοια της Δημιουργίας. Αποβάλλετε λοιπόν την προσκόλληση στο σώμα – τότε θα ανακαλύψετε ότι η ατομική ψυχή είναι ένα με την Υπέρτατη Ψυχή, τον Θεό.

-       Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2002, ημέρα των γενεθλίων του Γκανέσα (Το πλήρες κείμενο αυτής της ομιλίας βρίσκεται στο τεύχος Οκτωβρίου 2002 του Αιώνιου Ηνίοχου).


1 Σεπτεμβρίου

Η τροφή που τρώμε καθορίζει τη γεύση που μένει στο στόμα μας. Η γεύση του ψωμιού που ετοιμάζουμε εξαρτάται από το είδος του αλευριού που χρησιμοποιούμε. Αν κάνετε σπορά σε άγονη γη, οι σπόροι δεν θα φυτρώσουν και δεν θα σας δώσουν πλούσια εσοδεία. Παρομοίως, σ’ ένα άτομο που μέσα στην καρδιά του τρέφει σκοτεινές και κακές ιδιότητες, οι ενάρετες και ευλαβείς ιδιότητες όπως η λατρεία του Θεού και η συμπόνια δεν μπορούν ν’ ανθίσουν. Τότε είναι ανάγκη το άτομο αυτό να κάνει πράγματα μέσω των οποίων ο αγρός της καρδιάς του θα καθαριστεί και θα εξαγνιστεί. Γι’ αυτό, πάρτε θάρρος και συνεχίστε να βαδίζετε στο μονοπάτι της αρετής, της αγνότητας και της ευσέβειας κατά το ταξίδι της ζωής σας. Το είδος της δραστηριότητας με την οποία ασχολούμαστε θα καθορίσει το είδος των καρπών που θ’ αποκτήσουμε απ’ αυτήν. Αυτός είναι ο λόγος που ο Κρίσνα στην Μπάγκαβαντ Γκίτα δίδαξε ότι η αγνότητα της δράσης και των πράξεών μας, δηλ. το καλό κάρμα, είναι κάτι το άκρως σημαντικό. Πάντα να θυμάστε ότι ο Θεός ουδέποτε μας διδάσκει κάτι, ή πράττει κάτι το οποίο να μην έχει βαθύ πνευματικό νόημα και να μην προάγει το καλό μας. 

-       Μπάμπααπό το βιβλίο «Summer Roses on Blue Mountains 1976», Κεφ. 10.