Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Σεπτέμβριος 2015

30 Σεπτεμβρίου

Αγωνίζεστε άσκοπα, κάνοντας διάφορα σχέδια και προγράμματα, που τα γυρίζετε στον νου σας ξανά και ξανά μέρα-νύχτα. Παρ’ όλες τις προσπάθειές σας όμως, ότι πρόκειται να φύγει από τα χέρια σας, θα φύγει. Το σώμα είναι σαν μια φυσαλίδα νερού, ο δε νους σαν ένας άστατος και τρελός πίθηκος. Αν ακολουθήσετε στη ζωή σας αυτόν τον ανόητο και παλαβό πίθηκο, θα εμπλακείτε σε δυσκολίες και προβλήματα. Παρόμοια, μην πιστεύετε στο υλικό σώμα, γιατί δεν ξέρετε πότε αυτό το σώμα, που είναι σαν μια φυσαλίδα νερού, θα πάψει να υπάρχει. Τίποτα δεν είναι μόνιμο. Μόνο ο Θείος Εαυτός, ο Άτμα, είναι αιώνιος και αθάνατος. ‘Εγώ’, ‘Εαυτός’, ‘Θεός’, όλα είναι διαφορετικά ονόματα με τα οποία αποκαλούμε τον Άτμα. Ο Θεός ήρθε με τη μορφή του Σρι Ράμα, του Σρι Κρίσνα και άλλων θεϊκών ενσαρκώσεων, που πέρασαν ανείπωτες δυσκολίες για να είναι για τους ανθρώπους το ζωντανό παράδειγμα ευγενών και ανώτερων ιδανικών. Στο τέλος, ακόμα κι αυτές οι Θείες Ενσαρκώσεις, οι Αβατάρ, άφησαν το θνητό περίβλημά τους. Και των Αβατάρ τα σώματα υπόκεινται σε αλλαγές, αλλά ο Θείος Εαυτός, ο Άτμα μέσα στο σώμα τους παραμένει ο ίδιος. Είναι πανταχού Παρών, αιώνιος και αναλλοίωτος. Το Θείο μέσα σε όλα τα ανθρώπινα πλάσματα είναι ένα και το αυτό. 
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 2009.

29 Σεπτεμβρίου

Μερικοί νομίζουν ότι η εργασία είναι υποδούλωση, ενώ το να κάθονται στο σπίτι χωρίς καμιά ιδιαίτερη απασχόληση αποτελεί ελευθερία. Κάτι τέτοιο όμως δείχνει έλλειψης νοημοσύνης. Όταν είναι κανείς διορισμένος σε μία εργασία οφείλει να υπακούει τον προϊστάμενό του. Κατά τον ίδιο τρόπο όμως, και στο σπίτι αν μείνει, μπορεί να ξεφύγει από τις απαιτήσεις και τους καταναγκασμούς των μελών της οικογένειάς του; Ακόμα και όταν είστε ανάμεσα σε φίλους, μπορείτε να αποφύγετε την υποχρέωση να συμπεριφέρεστε σύμφωνα με τις προτιμήσεις και τις ιδιοτροπίες τους; Συνεπώς, κατανοήστε ότι ολόκληρη η ζωή είναι μια φυλακή οι διαφορές υπάρχουν μόνο στις κατηγορίες φυλάκισης! Θα αισθάνεστε έτσι όσο εξακολουθείτε να ταυτίζετε τον εαυτό σας με το σώμα. Αντιθέτως, αυτοί που έχουν ήδη απελευθερωθεί υπερνικούν τον εγωισμό τους, ξέρουν να διακρίνουν ανάμεσα στις απολαύσεις των αισθήσεων και στην πραγματική ευτυχία και εκπληρώνουν τα καθημερινά καθήκοντά τους. Χρησιμοποιούν τα εγκόσμια καθήκοντα σαν μέσο βοηθείας για να υπερνικήσουν το εγώ τους. Αυτή είναι η οδός προς την ελευθερία και την ευδαιμονία.
Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Τάξη» (‘Dharma Vahini’), Κεφ. 2.

28 Σεπτεμβρίου

Μολονότι o Μέγας Αλέξανδρος είχε κατακτήσει τα περισσότερα μέρη του τότε γνωστού κόσμου, δεν μπόρεσε να πάρει μαζί του ούτε ένα απειροελάχιστο κομμάτι των λαφύρων και του άλλου πλούτου που είχε αποκτήσει. Έφυγε από τούτο τον κόσμο με άδεια χέρια. Για ν’ αποδείξει αυτή την αλήθεια στην ανθρωπότητα, έδωσε εντολή στους υπουργούς του να περάσει η σορός του απ’ όλους τους δρόμους της πόλης με τα δύο του χέρια όρθια, ώστε να δείχνουν προς τον ουρανό. Όταν οι υπουργοί τον ρώτησαν ποιος ήταν ο λόγος γι’ αυτή την παράξενη επιθυμία του, ο αυτοκράτορας Αλέξανδρος τους απάντησε: «Κατέκτησα τόσες χώρες, συσσώρευσα τόσα λάφυρα και άλλα πλούτη και είχα υπό τις διαταγές μου ένα απέραντο στράτευμα. Παρόλα αυτά, φεύγω με άδεια χέρια δείξτε αυτή την αλήθεια στον καθένα!» Μπορεί να αγωνίζεστε επί πολλά χρόνια ν’ αποκτήσετε μεγάλο πλούτο ωστόσο, ούτε μια χούφτα γης δεν θα πάρετε μαζί σας όταν έρθει η ώρα ν’ αφήσετε το σώμα σας. Επομένως, τουλάχιστον από σήμερα αποδεχθείτε το γεγονός ότι η αληθινή σας φύση είναι θεϊκή και προσπαθείτε με όλες σας τις δυνάμεις ν’ αναγνωρίσετε και να σέβεστε την ίδια θειότητα μέσα σε κάθε συνάνθρωπό σας.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 2009

27 Σεπτεμβρίου

Επιλέγετε να σκλαβωθείτε, με το να απομακρύνεστε από την ενάρετη οδό ζωής, την οδό του Ντάρμα. Αν η πίστη στην πανταχού Παρουσία του Θεού είναι βαθιά ριζωμένη μέσα σας, θα συνειδητοποιήσετε ότι Εκείνος είναι μέσα σας και ότι ποτέ δεν μπορείτε να σκλαβωθείτε – τότε μπορείτε να επιλέξετε να είστε ελεύθεροι. Για να αναπτυχθεί όμως αυτή η πίστη, πρέπει να εδραιωθείτε στη Γνώση της Θείας Πραγματικότητας, να νιώσετε την ευδαιμονία του Θείου Εαυτού σας. Χωρίς αυτό το θεμέλιο, θα γίνεστε εύκολα στόχος της αμφιβολίας, της απελπισίας και της ψευδαίσθησης. Γι’ αυτό, προσπαθήστε πρώτα να ελευθερωθείτε. Δηλαδή, σαν απαρχή για έναν επιτυχημένο τρόπο ζωής, να καλλιεργήσετε την πίστη ότι το Ντάρμα, δηλ. η Αρετή και η Δικαιοσύνη, είναι ο πυρήνας της ύπαρξής σας. Στη συνέχεια ασκηθείτε ώστε να νιώθετε βαθιά μέσα σας αυτόν τον πυρήνα. Έτσι, έχοντας αποκτήσει μια τέτοια ικανότητα, θα μπορείτε να ασχολείστε με τις καθημερινές δραστηριότητες, ακολουθώντας ό,τι ορίζει το Ντάρμα για την επίλυσή τους. Τότε γίνεστε ένας άνθρωπος που ζει σύμφωνα με τις θείες υπαγορεύσεις. 
Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Τάξη» (‘Dharma Vahini’), Κεφ. 2.

26 Σεπτεμβρίου

Οι απλοί άνθρωποι συνηθίζουν να λένε «Αυτό είναι το σώμα μου», το οποίο οι μύστες στοχαστές ερμηνεύουν ως «Εγώ δεν είμαι το σώμα μου». Βάσει αυτής της λογικής, είναι δυνατόν να διατηρείτε μια κατάσταση τέλειας αταραξίας, ουδέποτε επηρεαζόμενοι είτε από τον πόνο ή την ευχαρίστηση, λέγοντας στον εαυτό σας: «Αυτές οι λύπες και οι δυσκολίες, καθώς και η ευτυχία και οι απολαύσεις δεν είναι δικά μου. Εγώ είμαι πέραν και υπεράνω αυτών των φαινομένων δυαδικότητας.» Όταν λέτε «Αυτό είναι το σώμα μου», δεν υποδηλώνει αυτομάτως ότι εσείς είστε διαφορετικοί από το σώμα; Αφού λοιπόν είστε χωριστοί από το σώμα σας, γιατί πρέπει να νιώθετε τον πόνο που προκαλεί; Είναι αλήθεια ότι, εφόσον ζείτε στο ανθρώπινο επίπεδο δεν μπορείτε να υπερνικήσετε την ψευδαίσθηση της προσκόλλησης στο σώμα, επίσης δεν μπορείτε να υπομείνετε τον πόνο που προκαλείται στο σώμα. Συνειδητοποιήστε λοιπόν ότι όσο είστε προσκολλημένοι στο σώμα και ζείτε σ’ αυτό το επίπεδο, τόσο οι θλίψεις, όσο και οι δυσκολίες και οι πόνοι δεν θα σας αφήνουν ήσυχους.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 2009.

25 Σεπτεμβρίου

Το να είστε ελεύθεροι είναι δικαίωμά σας από τη στιγμή που γεννιέστε!  Είστε όμως πραγματικά ελεύθεροι μόνο όταν βαδίζετε επάνω στον φωτισμένο δρόμο του οικουμενικού απεριόριστου Ντάρμα. Αν απομακρύνεστε από το φως, δεσμεύεστε και παγιδεύεστε.‘Ελευθερία’ είναι το όνομα που εσείς δίνετε σ’ ένα ορισμένο είδος δουλείας. Η πραγματική ελευθερία αποκτάται μόνο όταν δεν υπάρχει ψευδαίσθηση, όταν δεν υπάρχει ταύτιση με το σώμα και τις αισθήσεις, όταν δεν υπάρχει υποδούλωση στον υλικό κόσμο.  Οι άνθρωποι που ξέφυγαν απ’ αυτή την υποδούλωση και κατέκτησαν την ελευθερία με την πραγματική της έννοια, είναι ελάχιστοι. Δουλεία υπάρχει σε κάθε πράξη που γίνεται με την πεποίθηση ότι το σώμα είναι ο πραγματικός εαυτός σας, διότι τότε ο άνθρωπος είναι έρμαιο των αισθήσεων. Μόνο όσοι ξέφυγαν απ’ αυτή τη μοίρα είναι ελεύθεροι. Η ελευθερία αυτή είναι το ιδεώδες στάδιο στο οποίο οδηγεί το Ντάρμα. Έχοντας αυτό το στάδιο σταθερά στον νου, ακόμα και όσο ασχολείστε με τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, μπορείτε να πραγματώσετε τον Θεό, δηλ. να λυτρωθείτε ήδη σε τούτη τη ζωή. 
Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Τάξη» (‘Dharma Vahini’), Κεφ. 2.

24 Σεπτεμβρίου

Το να πείτε την αλήθεια είναι εύκολο. Αντιθέτως, το να εμπλέκεστε σε ψέματα είναι μια έμμεση, περιφραστική, αλλά και ανειλικρινής διαδικασία, διότι πρέπει να κάνετε πολύ κόπο για να καλύψετε ένα ψέμα με περισσότερα ψέματα. Γι` αυτό η ρήση διδάσκει: «Να λέτε την αλήθεια. Να μιλάτε ευχάριστα κι ευγενικά. Να μη λέτε την αλήθεια με απότομο και σκληρό τρόπο.» Ο Θεός είναι η ενσάρκωση της Αλήθειας. Η Αλήθεια είναι το θεμέλιο του σύμπαντος. Αυτή η αναλλοίωτη, υπερβατική Αλήθεια είναι υπεράνω της σύλληψης του νου και του λόγου, του χρόνου και του χώρου. Η Βεδάντα την περιγράφει ως ‘Ρίταμ’, που σημαίνει ‘Θεία Τάξη, Θείος Νόμος, Υπέρτατη Αλήθεια’. Έχετε χρέος να ζείτε τηρώντας απαρέγκλιτα αυτήν την Αλήθεια. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι ο Θεός είναι Παρών μέσα στον καθένα. Μόνο όταν αναγνωρίσετε την πανταχού Παρουσία του Θεού, θα μπορέσετε εύκολα να Τον βιώσετε. Γι` αυτό, από σήμερα κιόλας αποβάλετε τον εγωισμό σας, στρέψτε τον νου σας στον Ύψιστο Θεό, ζείτε τη ζωή σας σύμφωνα με την Αλήθεια. Έτσι θα καθαγιάσετε τη ζωή σας. Αν κερδίσετε την Αγάπη του Θεού, έστω και σε ελάχιστο βαθμό, θα βιώσετε άπειρη χαρά.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1988, εορτή του Γκανέσα

23 Σεπτεμβρίου

Δεν υπάρχει τίποτα ανώτερο στον κόσμο από την αφοσίωση του πιστού στον Θεό. Κάποτε ο σοφός Νάραντα έδειξε στους μαθητές του πώς η αφοσίωση είναι ανώτερη από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο, ανώτερη ακόμα κι από τον ίδιο τον Θεό: μολονότι ο Βάμανα ως ενσάρκωση του Θεού μπορούσε να  καλύψει ολόκληρη την  υφήλιο με δύο μόνο βήματά Του, τον ίδιο Θεό κρατά ο πιστός αιχμάλωτο μέσα στην καρδιά του μέσω της αφοσίωσής του! Η αφοσίωση σάς χαρίζει τα μεγαλύτερα πνευματικά οφέλη. Μόνη η αφοσίωση είναι το μέσο για να φθάσετε στην πραγμάτωση του Θεού. Μόνη η αφοσίωση σας χαρίζει ανυπέρβλητη εσωτερική γαλήνη. Η αφοσίωση στον Θεό είναι η πανάκεια για όλα τα προβλήματα, όλα τα δεινά. Η αγάπη για τον Θεό περικλείει όλες τις λατρευτικές πράξεις. Για να επιτύχει την ένωση με τον Θεό, ο άνθρωπος πρέπει να είναι πρόθυμος να θυσιάσει τα πάντα. Για κανέναν άνθρωπο δεν είναι εύκολο να αναγνωρίσει την αλήθεια για τον Θεό. Τα έργα και οι πράξεις Του είναι υπεράνω της σύλληψης του νου και του λόγου. Καμία γραφή, ούτε οι Βέδες, ούτε άλλο ιερό κείμενο, δεν είναι ανώτερο από την ακλόνητη αφοσίωση του πιστού στον Θεό. 
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1988, εορτή του Γκανέσα.

22 Σεπτεμβρίου

Μπορείτε να τοποθετείτε στο σπίτι σας ή στους ναούς σας εικόνες και ειδώλια  και να τους προσφέρετε λατρεία, μη λησμονείτε όμως το βαθύτερο, εσωτερικό νόημα κάθε μορφής τελετουργικής λατρείας. Όλες αυτές οι εξωτερικές δραστηριότητες έχουν σκοπό μόνο το να σας βοηθήσουν ν’ αποκτήσετε το πνεύμα του μη-δυισμού και να βιώσετε την ενότητα μέσα στην πολλαπλότητα και την ποικιλομορφία. Για να το επιτύχετε αυτό, η αγάπη και η αυτοθυσία έχουν τεράστια σημασία. Όπου υπάρχει αγνή, άσπιλη, ανιδιοτελής, ιερή και εξιδανικευμένη αγάπη, δεν υπάρχει ίχνος χώρου για να φωλιάσει ο φόβος. Η θεμελιώδης αρχή πάνω στην οποία στηρίζεται η πνευματική άσκηση είναι το να δίνει κανείς κι’ όχι το να παίρνει. Η καρδιά σας είναι μεν γεμάτη αγάπη, αλλά την αγάπη αυτή τη χρησιμοποιείτε μόνο για εγωιστικούς σκοπούς αντί να την κατευθύνετε στον Θεό. Ο Θεός βρίσκεται μέσα στην καρδιά σας, όχι στον νου σας η καρδιά είναι εκείνη που είναι γεμάτη αγάπη. Κάθε μέρα, να θυμάστε ότι ο Θεός είναι Ένας, και ότι όλες οι θρησκείες κηρύσσουν ότι «Υπάρχει Ένας Θεός και είναι πανταχού Παρών και τα πάντα Πληρών.» Μην περιφρονείτε καμιά θρησκεία, διότι κάθε θρησκεία είναι άλλο ένα μονοπάτι που οδηγεί στον Θεό. Όταν καλλιεργείτε και προάγετε την αγάπη προς τους συνανθρώπους σας, δέχεστε οι ίδιοι την άγια Αγάπη του Θεού. Αυτός είναι ο σκοπός της ανθρώπινης ζωής.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1994, κατά την εορτή του Γκανέσα

21 Σεπτεμβρίου

Κάθε πλάσμα είναι μια ενσάρκωση του Θεού. Αληθινές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων μπορούν να αναπτυχθούν μόνον όταν αναγνωριστεί αυτή η Αλήθεια. Το πρώτο στάδιο είναι όταν αναγνωρίσετε: "Είμαι μέσα στο Φως". Στο επόμενο στάδιο έχετε πια γνωρίσει ότι : "Το Φως είναι μέσα μου" και τελικά συνειδητοποιείτε ότι: "Εγώ είμαι το Φως". Σ’ αυτή τη φράση το "Εγώ" συμβολίζει την Αγάπη και το Φως, πράγμα που είναι ταυτόσημο με την Υπέρτατη Σοφία. Όταν η Αγάπη και το Φως γίνουν ένα μέσα σας, έχετε πια φτάσει στην πραγμάτωση του Θεού. Η οδός της αφοσίωσης στον Θεό είναι ευκολότερη από την οδό της Σοφίας. Η αγάπη πρέπει να πηγάζει από μέσα σας, όχι να σας επιβάλλεται απ’ έξω. Αναπτύξτε αυτή την πηγαία, αυθόρμητη αγάπη! Επίσης, εγκαταλείψτε τη νοοτροπία του να ικετεύετε τον Θεό για διάφορες χάρες. Η αγάπη σας για τον Θεό δεν πρέπει να βασίζεται στην αρχή της ανταπόδοσης, δηλ. στο να Του ζητάτε χάρες εις αντάλλαγμα των προσευχών και λατρευτικών προσφορών σας. Εναποθέστε την πίστη σας στον Θεό και εκπληρώνετε το καθήκον σας στο μέγιστο των δυνατοτήτων σας. Γεμίστε την καρδιά σας αγάπη και μοιραστείτε την με όλους τους συνανθρώπους σας! 
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1988.

20 Σεπτεμβρίου

Μπορεί να έχετε απύθμενη πίστη στον Θεό. Όμως, σε κάποιες περιστάσεις η δύναμη της πλάνης (Μάγια) μπορεί να υπονομεύει την πίστη σας. Γι` αυτό να επαγρυπνείτε. Στο έπος Μαχαμπάρατα, ακόμα και βαθιά αφοσιωμένοι πιστοί του Σρι Κρίσνα όπως ο Νταρμαράτζα και ο Αρτζούνα δίστασαν ν’ ακολουθήσουν τη συμβουλή του Σρι Κρίσνα, και χρειάστηκε να τους θυμίσουν το καθήκον τους στον ένα ο Μπίμα και στον άλλον η Ντραούπαντι. Η πίστη στον Θεό ουδέποτε πρέπει να ταλαντεύεται. Σε καμία περίσταση δεν πρέπει κανείς να δρα ενάντια στις εντολές του Θεού. Όποια μορφής λατρεία κι αν προσφέρετε, όσο εντατικά κι αν διαλογίζεστε, εάν παραβιάζετε τις εντολές του Θεού, αυτές σας οι λατρευτικές πρακτικές γίνονται μάταιες και ανώφελες. Ο λόγος είναι ότι ο Θεός δεν έχει την παραμικρή ιδιοτελή επιδίωξη ή σκοπό – αντιθέτως, οι άνθρωποι είναι εκείνοι που από στενόμυαλα και εγωιστικά κίνητρα επιλέγουν να δράσουν ενάντια στις ιερές εντολές του Θεού. Πρέπει να γνωρίζετε ότι ακόμα και μικρές παραβιάσεις των εντολών Του μπορεί με την πάροδο του χρόνου να προσλάβουν επικίνδυνες διαστάσεις.
 Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1991

19 Σεπτεμβρίου

Ο Θεός είναι άπειρος και αιώνιος. Είναι απροσμέτρητος και ασύγκριτος, διότι τίποτε το ‘άλλο’ δεν υφίσταται προς σύγκριση μ’ Εκείνον. Είναι πανταχού Παρών. Οι Βέδες μας διδάσκουν: «Υπάρχει μόνον Εις άνευ ετέρου.» Ο Θεός εβουλήθη: «Είμαι Εις, γενήσομαι πολλά». Με Θέλημά  Του ο Θεός εκδήλωσε Εαυτόν μέσα στα πολλά. Όλες οι θρησκείες έχουν δεχθεί αυτή την αλήθεια. Η Βίβλος δηλώνει: «Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο κατ’ εικόνα και ομοίωσίν Του.» Έτσι εκ του Ενός αναδύθηκε το πολύμορφο σύμπαν. Με την ανάπτυξη της γνώσης του, η ζωώδης φύση του ανθρώπου έχει μειωθεί και έτσι έχει κατορθώσει ν’ αναπτύξει πνευματική καλλιέργεια και να εξευγενίσει τον εαυτό του. Επίσης, η ρήση διδάσκει: «Ο Θεός εμφανίζεται με ανθρώπινη μορφή.» Συνεπώς μη θεωρείτε τον εαυτό σας απλώς ένα προϊόν της φύσης, ένα πλάσμα που διαθέτει μόνο αισθήσεις και άλλα φυσικά στοιχεία. Είστε αληθώς ενσαρκώσεις του Θεού.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1988.

18 Σεπτεμβρίου

Στο λυκόφως του σούρουπου βλέπει κανείς στον δρόμο ένα χοντρό σκοινί και νομίζει ότι είναι φίδι. Όταν όμως στο μέρος αυτό ανάψει ένα φως, μένει μόνο το σκοινί  το φίδι ουδέποτε υπήρξε εκεί. Αυτό που προκάλεσε την εμφάνιση του φιδιού και την απουσία του σκοινιού δεν ήταν παρά μια στιγμιαία ψευδαίσθηση. Αυτό το φαινόμενο αποκαλείται πλάνη ή ψευδαίσθηση (Μάγια). Η ψευδαίσθηση σας κάνει να φαντάζεστε την παρουσία αυτού που δεν υπάρχει και να πιστεύετε στην ύπαρξη αυτού που είναι ανύπαρκτο. Οι συνδυασμένες επιδράσεις του υλικού φαινομενικού κόσμου, της άγνοιας και της πλάνης παρασύρουν τους ανθρώπους στο να λησμονούν την αληθινή τους φύση. Οι άνθρωποι συχνά φαντάζονται ότι έχουν επιτύχει πολλά και πιστεύουν ότι όλες οι επιτεύξεις τους οφείλονται αποκλειστικά στις δικές τους προσπάθειες και ικανότητες. Λησμονούν την Αλήθεια ότι υπάρχει μια ανώτερη δύναμη, η Δύναμη του Θεού, που είναι η κινητήριος δύναμη για κάθε μορφής δράση, καθώς και για τα αποτελέσματά της! Αυτό οφείλεται στις πολλαπλές επιπτώσεις της πλάνης. Οι αρχαίοι μύστες και σοφοί συνιστούσαν στους ανθρώπους την προσευχή ως μόνη βοήθεια για ν’ απαλλαγούν απ’ αυτήν την πλάνη και ν’ αποκτήσουν την πνευματική διαύγεια που χρειάζεται για να αναγνωρίσουν την ενδογενή τους φύση που είναι θεϊκή.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1991

17 Σεπτεμβρίου

Ο πατέρας του, Ίσβαρα, ευλόγησε τον Γκανέσα λέγοντάς του:  «Έχω πολλές θεϊκές ιδιότητες, όχι όμως μία ευφυΐα σαν τη δική σου. Συνεπώς, πριν προσφέρουν λατρεία σε μένα, είθε όλοι οι άνθρωποι να προσφέρουν τη λατρεία τους σ’ εσένα. Αυτή μου τη θεϊκή χάρη σου δωρίζω.» Ο Ίσβαρα είναι ένας μοναδικός γονέας, διότι απένειμε στον γιό του την τιμή ενός ανώτερου επιπέδου από το δικό του. Γι` αυτό τον λόγο, ο Γκανέσα δεν αντιπροσωπεύει μια κοινή μορφή θειότητας είναι η ενσάρκωση όλων των θείων δυνάμεων καθώς και κάθε είδους ευφυΐας. Όπου αυτός είναι παρών τίποτα αντίξοο και αρνητικό δεν μπορεί να συμβεί. Ο Γκανέσα είναι η πηγή κάθε ευημερίας. Επιπλέον, όταν κανείς τον επικαλείται πριν από οποιοδήποτε εγχείρημα, δεν θα αντιμετωπίσει κανένα εμπόδιο κατά την ολοκλήρωσή του. Οι άνθρωποι θεωρούν την εορτή του Γκανέσα έναν συνηθισμένο εορτασμό. Ο Γκανέσα όμως ενσαρκώνει όλες τις μορφές και όλες τις δυνάμεις όλων των άλλων θεοτήτων. Γι’ αυτό δεν αρκεί να τον λατρεύετε μια φορά τον χρόνο – του οφείλετε συνεχή και αδιάλειπτη λατρεία.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 25 Αυγούστου 1998

16 Σεπτεμβρίου

Το πραγματικό θεμέλιο για την πνευματική πρόοδο είναι ή αρετή της ανεκτικότητας ή μακροθυμίας (κσαμά). Μεγάλες προσωπικότητες, μεγάλες χώρες έχουν χάσει τη δόξα τους, το κύρος και το γόητρό τους, καθώς και το καλό τους όνομα, επειδή έχασαν την μακροθυμία τους. Δίχως υπομονή και την ικανότητα να δείχνετε μακροθυμία, γίνεστε πνευματικά αδύναμοι. Τότε, αυτή η αδυναμία σας παρασύρει σε κακά συναισθήματα, αρνητικές σκέψεις και ανάρμοστες πράξεις. Αυτή την αρετή της μακροθυμίας μπορείτε να την καλλιεργήσετε τα βέλτιστα όταν αντιμετωπίζετε αντίξοες περιστάσεις στη ζωή σας. Γι` αυτό πρέπει να καλωσορίζετε με χαρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, αντί να τα θεωρείτε ανεπιθύμητα. Έτσι, συγκυρίες πόνου και δυστυχίας καθώς και μία γενική ατμόσφαιρα θλίψης και απελπισίας σάς προσφέρουν την ιδανική ευκαιρία ν’ αναπτύξετε την αρετή της μακροθυμίας. Δυστυχώς όμως, εξαιτίας της πνευματικής αδυναμίας και άγνοιάς σας, αποφεύγετε όσο μπορείτε τα οδυνηρά βιώματα και τη δυστυχία.  Αυτό είναι λάθος, δεν πρέπει να είστε αδύναμοι να είστε ψυχικά γενναίοι και να καλωσορίζετε τα προβλήματα και τις δυσκολίες. Αφήστε τα να σας έρχονται όσο περισσότερα, τόσο πιο πολύ να χαίρεστε, διότι αυτό ενισχύει την πνευματική σας πρόοδο. Μόνο με μια τέτοια θαρραλέα στάση ζωής θα μπορέσετε να φέρετε στην επιφάνεια και να εκδηλώνετε τη μακροθυμία που κρύβεται μέσα σας.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 25 Μαΐου 2000

15 Σεπτεμβρίου

Μόνη η μελέτη των βιβλίων δεν θα αυξήσει τις ικανότητές σας και τη δυναμική σας στη ζωή απλά θα σας παρέχει επιφανειακές, θεωρητικές γνώσεις. Αυτό είναι προφανές ότι δεν αρκεί σαν εφόδιο για τη ζωή. Οι πραγματικές ικανότητες και η ενδυνάμωση έρχονται όταν αντλείτε από την εσωτερική δύναμη, τη Δύναμη του Θείου, που υπάρχει λανθάνουσα μέσα σας. Όλα όσα είναι εξωτερικά, είναι τεχνητά, επίπλαστα. Η πραγματική Αλήθεια και Δύναμη είναι αμφότερες μέσα σας, στην καρδιά σας. Η καρδιά είναι αυτό που πρέπει να ενδυναμώσετε και να ενισχύσετε, αλλά οι άνθρωποι, μην έχοντας επίγνωση τούτου, δραστηριοποιούνται ξέφρενα στον εξωτερικό κόσμο, μόνο για να χαθούν τελικά εκεί. Υπάρχουν πολλά είδη τροφής για  τις ανάγκες του σώματος, αλλά που βρίσκεται η τροφή που χρειάζεται η καρδιά; Αυτή την τροφή μπορείτε να την αποκτήσετε μόνο όταν στρέψετε τον νου σας στον Θεό. Σ` αυτό το σημείο πρέπει να κατανοήσετε τη λεπτοφυή σχέση μεταξύ τροφής, νου και Θεού. Επομένως, μαζί με την απόκτηση εγκόσμιας γνώσης, πρέπει επίσης να αποδίδετε σπουδαιότητα στην πνευματική καλλιέργεια και τον εξευγενισμό του χαρακτήρα σας.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 25 Μαΐου 2000

14 Σεπτεμβρίου

Για να φθάσετε στο επίπεδο του να βιώνετε και να δίνετε ανιδιοτελή αγάπη, η ιδιότητα χαρακτήρα που στα σανσκριτικά ονομάζεται «Κσαμά», είναι ζωτικής σημασίας. (Η λέξη «Κσαμά» είναι πολύ πλούσια σε έννοιες: σημαίνει ανεκτικότητα, τεράστια υπομονή, καθώς και μία απύθμενη δύναμη του να λησμονεί κανείς και να συγχωρεί. Με μια λέξη θα μπορούσαμε να την αποδόσουμε ως Μακροθυμία.) Ο καθένας σας έχει χρέος να καλλιεργήσει αυτή την ευγενή και ανώτερη ιδιότητα τηςΜακροθυμίας. Όμως, τη Μακροθυμία δεν μπορείτε να την αποκτήσετε μόνο μελετώντας βιβλία ή μαθαίνοντάς την από έναν πνευματικό δάσκαλο ούτε και λαμβάνοντάς την σαν δώρο από κάποιον άλλον. Μπορείτε να την αποκτήσετε μόνο με τη δική σας ατομική προσπάθεια: με το να αντιμετωπίζετε με ψυχραιμία ποικίλα προβλήματα, δυσκολίες κάθε μορφής, περνώντας ανησυχίες και βάσανα, καθώς και πολλές θλίψεις. Όταν ο άνθρωπος δεν διαθέτει την ιδιότητα της Μακροθυμίας γίνεται ευάλωτος σε αρνητικές και κακές τάσεις κάθε μορφής – το μίσος και η ζήλια ριζώνουν εύκολα σ’ ένα άτομο που του λείπει αυτή η αρετή. Το στοιχείο της θειότητας μέσα σας είναι απλώς η εκδήλωση της Αγάπης και της Μακροθυμίας.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 25 Μαΐου 2000

13 Σεπτεμβρίου

Ενσαρκώσεις της Αγάπης του Θεού! Όσο ένας άνθρωπος είναι γεμάτος υπεροψία και εγωισμό, κανείς δεν θα τον συμπαθεί. Ακόμη και η σύζυγός του και τα παιδιά του, ενώ μπορεί να δείχνουν στον έξω κόσμο ότι τον σέβονται, μέσα τους δεν θα νιώθουν ευτυχισμένοι ζώντας κοντά σ’ έναν αλαζόνα και εγωιστή. Όσο ο άνθρωπος είναι γεμάτος εγωισμό, δεν μπορεί να νιώσει αληθινή ευτυχία. Γι’ αυτό, πριν από καθετί άλλο, πρέπει να αποβάλετε τον εγωισμό σας. Αν κάποιος έχει την τάση να θυμώνει με το παραμικρό, δεν μπορεί να νιώσει χαρά – μόνο όταν υπερνικήσει την ροπή του προς τον θυμό, θα μπορέσει να βιώσει την ευτυχία. Όσο ο άνθρωπος είναι γεμάτος ακόρεστες επιθυμίες, δεν μπορεί να αισθανθεί πραγματικά πλούσιος. Τη στιγμή που θα πάψει να έχει επιθυμίες, όλα τα πλούτη θα γίνουν δικά του. Όσο ο άνθρωπος είναι άπληστος, η ευτυχία θα είναι κάτι το ξένο γι’ αυτόν. Μόλις αποβάλετε την απληστία, θα αισθανθείτε προικισμένοι με όλα τα πλούτη.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 25 Αυγούστου 1998. 

12 Σεπτεμβρίου

Την αγάπη πρέπει να προσπαθείτε να την αποκτήσετε μόνο δίνοντας αγάπη! Οι βοσκοπούλες είχαν συνειδητοποιήσει αυτήν την αλήθεια, γι’ αυτό προσεύχονταν στον Σρι Κρίσνα: «Ω, Κρίσνα, παίξε τη γλυκιά φλογέρα σου και σπείρε τους σπόρους της Θεϊκής Αγάπης σου στην έρημο της αποστερημένης και γυμνής από Αγάπη καρδιάς μας! Κάνε τη  δροσερή βροχή της Αγάπης να ποτίσει τη γη, κάνε τους ποταμούς της Θεϊκής Αγάπης σου να ρέουν παντού!» Ναι, οι ποταμοί της αγάπης σας πρέπει να ρέουν ακατάπαυστα. Αν κατορθώσετε να κατανοήσετε έστω και μόνο αυτή την πνευματική Αρχή της Αγάπης, αυτό σας αρκεί για ολόκληρη τη ζωή σας. Αυτή η Αγάπη είναι η υπέρτατη δύναμη. Να θεωρείτε αυτήν την Αγάπη σαν την πεμπτουσία της ζωής σας, σαν την πολυτιμότερη περιουσία σας. Μην κατευθύνετε την αγάπη σας προς τα υλικά αντικείμενα. Αν συνεχίσετε ν’ αγαπάτε τους πάντες για χάρη της Aγάπης και μόνο, τότε η Aγάπη αυτή θα εξαπλωθεί και θα διαιωνισθεί. Δεν πρέπει ν’ αγαπάτε το υλικό σώμα, πρέπει ν’ αγαπάτε την ίδια την Αρχή της Αγάπης. Όλα τα ονόματα και οι μορφές είναι κάτι το εφήμερο, δεν έχουν μονιμότητα. Επομένως, η αγάπη που κατευθύνετε προς εφήμερα αντικείμενα ή πλάσματα είναι μόνο σωματική, ενώ η αγάπη που δίνετε χάριν της Αγάπης και μόνο είναι αιώνια. Η Αγάπη είναι ο ίδιος ο Θεός, γι’ αυτό μόνο μέσω αυτής μπορείτε να φθάσετε στον Θεό.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2003.

11 Σεπτεμβρίου

Μέσα σε κάθε ζωντανό σώμα υπάρχει ηλεκτρομαγνητική ενέργεια. Αυτή η ενέργεια ενυπάρχει και παντού μέσα στη φύση. Προσλαμβάνει μεν ποικίλες και διαφορετικές μορφές, αλλά στην ουσία της είναι μία και μοναδική. Με τη μορφή του ηλεκτρισμού κάνει τον λαμπτήρα να ανάβει, την έλικα του ανεμιστήρα να περιστρέφεται και πολλά άλλα πράγματα να λειτουργούν. Η ενέργεια αυτή μπορεί να εκδηλώνεται ως φως, θερμότητα ή μαγνητισμός, αλλά στην πραγματικότητα είναι η Θεία Δύναμη, η οποία αποτελεί την πηγή κάθε μορφής ενέργειας. Αυτή η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια μέσα στον άνθρωπο εκδηλώνεται ως ακτινοβολία. Ονομάζεται μάλιστα ‘ακτινοβολία του Εσωτερικού Εαυτού’. Η ενέργεια της όρασης, της ακοής, του λόγου, της χώνευσης και της κίνησης των μελών του σώματος προέρχονται απ’ αυτήν την ενέργεια. Το νερό επίσης περιέχει αυτή την ενέργεια. Ολόκληρο το σύμπαν διαπερνάται απ’ αυτή τη θεϊκή ενέργεια και βάσει τούτου η Βεδάντα διακηρύσσει: «Αληθώς, τα πάντα είναι Θεός» και «Αληθώς κάθε πλάσμα είναι  θείο.»
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 25 Αυγούστου 1998, εορτή του Γκανέσα.

10 Σεπτεμβρίου

Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι κάθε πράξη έχει τις συνέπειές της και ότι τα αποτελέσματα κάθε πράξης εξαρτώνται από τη φύση της πράξης αυτής, ακριβώς όπως το είδος ενός δέντρου εξαρτάται από τον σπόρο από τον οποίο προήλθε. Είναι αδύνατο να ξεφύγει κανείς από τις συνέπειες των πράξεών του και αυτός είναι ο λόγος που ο αυτοκράτορας Μάνου θέσπισε τους κανόνες  της Θείας Τάξης και επέβαλε να τους τηρούν όλοι οι άνθρωποι. Οι συνέπειες των πράξεών σας μπορεί να εκδηλωθούν νωρίτερα ή αργότερα στη ζωή σας, αλλά το ότι θα παρουσιαστούν είναι αναπόφευκτο. Όταν έχετε τις σκέψεις σας αδιάλειπτα στραμμένες στον Θεό και κάνετε όλες σας τις πράξεις εμπνεόμενοι από θεία συναισθήματα, οι ανθρώπινες αρετές και ιδιότητες του χαρακτήρα σας θα αναπτυχθούν στο έπακρο, κυριολεκτικά θα ανθίσουν. Να θεωρείτε την κάθε πράξη σας προσφορά στον Θεό. Δεν μπορείτε να αποφύγετε την εκτέλεση πράξεων. Γι’ αυτό πρέπει να μετατρέπετε την εργασία σας σε λατρεία του Θεού. Πρέπει να εκτελείτε κάθε εργασία σας μ’ αυτό το πνεύμα. Την εργασία δεν μπορείτε να την υποκαταστήσετε με προσευχή – γι’ αυτό πρέπει να συνδυάζετε την εργασία με τη λατρεία του Θεού.    
      Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 31 Αυγούστου 1992.

9 Σεπτεμβρίου

Σε τούτο τον εφήμερο κόσμο, στον οποίο πορεύονται μέσα από χαρές και λύπες, οι άνθρωποι αισθάνονται έντονα την ανάγκη της παρουσίας μιας συγγενούς ψυχής δίπλα τους, με την οποία να μπορούν να μοιραστούν τα αισθήματά τους, τις καθημερινές εμπειρίες τους και τις απογοητεύσεις τους, τις στιγμές ευδαιμονίας αλλά και θλίψης τους – με άλλα λόγια, κάποιου που να είναι στο πλευρό τους ενόσω βαδίζουν επάνω στον γεμάτο πέτρες και λακκούβες δρόμο που τελικά τους οδηγεί στην Αλήθεια και την εσωτερική γαλήνη. Δυστυχώς όμως, η φιλία και οι φίλοι απέχουν πολύ του ιδανικού. Φίλοι που να είναι σε θέση να προσφέρουν πραγματική συμπαράσταση με συμβουλές, φίλοι που να καθησυχάζουν και να παρηγορούν, σπάνια βρίσκονται. Για να διαρκέσει μία φιλία, η μία καρδιά πρέπει να καταλαβαίνει και να συναισθάνεται την άλλη, η μία καρδιά να έλκεται προς την άλλη. Η αληθινή φιλία πρέπει να δένει τις δύο καρδιές και να επιδρά και στις δύο ευεργετικά, όποιες και νάναι οι περιστάσεις: ζημιά ή κέρδος, πόνος ή ευχαρίστηση, καλή τύχη ή κακοτυχία. Ο δεσμός της φιλίας πρέπει να επιβιώνει πέρα απ’ όλα τα χτυπήματα της μοίρας και να παραμένει ανεπηρέαστος από τη χρονική συγκυρία, τον τόπο και την περίσταση. Ο ένας φίλος πρέπει να προστατεύει την εμπιστοσύνη και την τιμή του άλλου σαν πολύτιμο θησαυρό.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 24 Μαΐου 1973

8 Σεπτεμβρίου

Για κάθε πλάσμα που έχει γεννηθεί πάνω σ’ αυτή τη γη, η Αλήθεια είναι η ορατή εκδήλωση του Θεού. Ολόκληρο το σύμπαν κινουμένων και ακίνητων δημιουργημάτων έχει εκπηγάσει από την Αλήθεια, συντηρείται από την Αλήθεια και τελικά συγχωνεύεται με την Αλήθεια. Η Αλήθεια είναι θεία και αιώνια, συνεπώς ο καθένας της οφείλει τον σεβασμό του. Η Αλήθεια και η Δικαιοσύνη δεν υποκύπτουν σε κανέναν: κάθε μορφής δύναμη ή εξουσία, πρέπει υποχρεωτικά να υπακούσει τους νόμους τους. Μόνη η απαρέγκλιτη τήρησή τους οδηγεί στην επιτυχία. Πάντοτε να προστατεύετε την Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη. Σήμερα, αυτό που τόσο οι σπουδαστές, όσο και οι πολίτες πρέπει να τηρούν και να προστατεύουν δεν είναι απλώς το έθνος στο οποίο ανήκουν, αλλά η Αλήθεια και η Δικαιοσύνη. Τότε, αυτές οι Ανθρώπινες Αξίες θα προστατεύσουν ολόκληρο το σύμπαν. Μορφωμένοι άνθρωποι, οι οποίοι εν ονόματι της χώρας τους καταπατούν την Αλήθεια, την Αρετή και το Δίκαιο, στην ουσία υπονομεύουν τον πολιτισμό όλης της ανθρωπότητας. Είναι πολύ πιο σημαντικό το να καλλιεργεί κανείς τις αρετές, από το να κυνηγά την πολυμάθεια ή τα υλικά πλούτη και άλλα αποκτήματα εφήμερης φύσης και διάρκειας.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 20 Μαΐου 1990.

7 Σεπτεμβρίου

Όλα όσα βλέπουν τα μάτια σας, όσα κινούν το ενδιαφέρον του νου σας, αφυπνίζουν το σώμα σας και διαμορφώνουν ολόκληρη τη ζωή σας, αποτελούν τη Δημιουργία ολόγυρά σας. Ο Δημιουργός, με την όψη του Καλού Ποιμένα, Γκοπάλα, γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον πώς να φροντίζει τα δημιουργήματά Του, να τα τρέφει και να τα προστατεύει από κάθε κίνδυνο. Η συλλαβή ‘Γκο’ αναφέρεται στα έμβια όντα, στη γη, στα αισθητήρια όργανα, στην ομιλία, αλλά και στο βασίλειο του ουρανού. Αυτό σημαίνει ότι ο Γκοπάλα, ο Καλός Ποιμένας, μπορεί να παίζει μαζί σας και να σας κάνει να τραγουδάτε από χαρά, να σας προστατεύει και να σας κάνει ευτυχισμένους, να συγκινεί εσάς αλλά και όλη την πλάση. Αυτή είναι η όψη του Θεού που προσλαμβάνει τα χαρακτηριστικά του «Καλού Ποιμένα». Η Δημιουργία και ο Δημιουργός της είναι κάτι το μόνιμο, το αιώνιο, συνεχίζεται εσαεί. Οι συνθήκες ζωής μπορεί να μεταβληθούν, οι αιώνες το ίδιο, ο Θεός όμως ουδέποτε μεταβάλλεται – παραμένει αναλλοίωτος και αιώνιος. Η δε σημαντικότερη όψη του Θεού είναι αυτή του «Καλού Ποιμένα»: το να φροντίζει τα δημιουργήματά του και να τα προστατεύει  από κάθε κακό, εξασφαλίζοντας ότι τελικά θα συγχωνευθούν μ’ Εκείνον. Συνεπώς, να καταβάλλετε ειλικρινείς και άοκνες προσπάθειες να προάγετε τη Θειότητα που υπάρχει εντός σας, έτσι ώστε ν’ απολαμβάνετε θεία ευδαιμονία. Οφείλετε να φροντίζετε επίμονα και αδιάλειπτα να εξυψώνεστε, προσπαθώντας να πλησιάσετε τον Θεό και ποτέ να μην επιτρέπετε στον εαυτό σας να πέσει σε ποταπά επίπεδα. 
-Μπάμπα, από το βιβλίο “Summer Showers in Brindavan 1978” Κεφ. 23.

6 Σεπτεμβρίου

Η καρδιά σας πρέπει να λαχταρά το άκουσμα της φωνής Του, τη θέαση της μορφής Του, τη μελωδία της φλογέρας Του, το χαμόγελό του, τα αστεία και τα πειράγματά Του! Αυτές είναι οι πνευματικές πειθαρχίες που ανταμείβει με τη χάρη Του. Αυτή σας δε η λαχτάρα πρέπει να είναι τόσο ολοκληρωτική, τόσο βαθιά, ώστε να χάνετε κάθε συνειδητότητα του σώματος, οι αισθήσεις σας να μην υπάρχουν, ο νους σας να είναι αδρανής, το ίδιο και η διάνοιά σας, και όλες σας οι σκέψεις δυαδικότητας να έχουν εξαφανισθεί. Τότε, βλέπετε τη θεία ευδαιμονία να ξεδιπλώνεται μπροστά σας σε κάθε σας βήμα, οδηγώντας σας στην υπέρτατη ευδαιμονία της ένωσης με τον Θεό. Οι θρησκευτικές και πολιτισμικές παραδόσεις της Ινδίας σάς έχουν χαράξει την οδό για να φθάσετε σ’ αυτή την ευδαιμονία. Αυτή δε η θεία ευδαιμονία είναι η εκπλήρωση της ύψιστης γλυκύτητας, της ύψιστης χαράς και της ύψιστης ικανοποίησης που θα μπορούσαν ποτέ να σας χαρίσουν ακόμα και οι πιο μεγάλοι πόθοι και επιθυμίες σας. Παρ’ όλα αυτά όμως, σήμερα δυστυχώς ο άνθρωπος αγωνίζεται μόνο για ν’ αποκτήσει μηδαμινά υλικά πράγματα και να εκπληρώσει ασήμαντες χαρές και ποταπούς πόθους και επιθυμίες. Όμως, όταν αναζητείτε τον Θεό, δεν πρέπει να παρασύρεστε από μικρούς παράδρομους και απατηλές οάσεις της ερήμου του υλικού κόσμου. Όποιος αναζητεί τον χρυσό πρέπει να πετά στην άκρη τον μπρούντζο και τα άλλα κίτρινα μέταλλα που μπορεί να τον παραπλανήσουν και, καμιά φορά, ακόμη και να τον καταστρέψουν.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 19 Αυγούστου 1968.

5 Σεπτεμβρίου

Για να σώσει την ανθρωπότητα, ο Κύριος προσέλαβε μία εξαιρετικά γοητευτική ανθρώπινη μορφή, έτσι ώστε να ελκύει τις καρδιές των ανθρώπων μέσω της Θεϊκής Αγάπης Του. Γι’ αυτό και στις γραφές αναφέρεται ότι «ο Θεός είναι γλυκύτητα κι ευδαιμονία» Ο Σρι Κρίσνα ενσαρκώθηκε για να εδραιώσει την Αρετή και τη Διακιοσύνη. Οπότε είναι φυσικό, οι Ανθρώπινες Αξίες που Του είναι ιδιαίτερα αγαπητές να είναι η Αρετή και η Δικαιοσύνη. Συνεπώς, να πορεύεστε στη ζωή σας επάνω στην οδό της Δικαιοσύνης –  αυτή η μορφή λατρείας Τον ευαρεστεί. Το αγαπημένο Του μουσικό όργανο είναι η φλογέρα. Γίνετε λοιπόν κι’ εσείς κενοί σαν την φλογέρα, δηλ. κενοί επιθυμιών και πόθων, επίσης ευθείς σαν αυτήν, δίχως τίποτε το στρεβλό μέσα σας τότε θα σας αποδεχθεί. Αναλογιστείτε την υπέρτατη γλυκύτητα με την οποία ο Σρι Κρίσνα πλημμύριζε τις καρδιές όλων εκείνων που είχαν την καλή τύχη να είναι σύγχρονοί Του! Κάθε ένας τους, από τον αναλφάβητο αγελαδοβοσκό ως τον σοφότερο λόγιο και μύστη, ένιωθε την ακατανίκητη έλξη Του. Προσέτρεχαν όλοι τους σ’ Εκείνον και παρέμεναν κοντά Του όλη την υπόλοιπη ζωή τους, γεμάτοι ακλόνητη πίστη και αφοσίωση. Όποιες κι’ αν ήταν οι δοκιμασίες, οι αντιξοότητες και τα βάσανα που ενέσκηψαν στη ζωή τους, δεν απομακρύνθηκαν από τα άγια πόδια Του ούτε στιγμή. Έτσι κι εσείς: να μένετε ακλόνητα πιστοί στον Κύριο τον Θεό, διότι μόνη αυτή η οδός οδηγεί στην εσωτερική γαλήνη και τη χαρά
-Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 19 Αυγούστου 1968

4 Σεπτεμβρίου

Οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτικοί γενικότερα, πρέπει να θεωρούν το επάγγελμά τους ένα καθήκον γεμάτο ιερότητα. Έχουν την ευθύνη της διάπλασης και διαπαιδαγώγησης των νεαρών μαθητών και σπουδαστών μέσω της διδασκαλίας τους, εμπλουτίζοντάς την και με πρακτικά παραδείγματα από τη ζωή μεγάλων πνευματικών προσωπικοτήτων και ηγετών. Οι δάσκαλοι πρέπει να εμπνέουν τους νέους, πρέπει επίσης να αποτελούν υπόδειγμα αρετών με τον τρόπο που ζουν και έξω από την τάξη. Τα δε εκπαιδευτικά  ιδρύματα έχουν την υποχρέωση και την ευθύνη να παραδίδουν στην κοινωνία άριστα μορφωμένους αποφοίτους, οι οποίοι να είναι ικανοί, να έχουν ακέραιο χαρακτήρα και στους οποίους το κοινωνικό σύνολο να μπορεί να βασιστεί ότι θα το υπηρετήσουν με αφοσίωση και ικανότητες. Αυτό που προσδίδει στην παιδεία την αληθινή της αξία και σπουδαιότητα είναι το ηθικό και πνευματικό περιεχόμενό της. Εάν δάσκαλοι και καθηγητές αφιερώσουν τη ζωή τους σ’ αυτό το ευγενές και ανώτερο έργο, οι σπουδαστές ουδέποτε θα παραστρατήσουν στη ζωή τους. Θέλω να ελπίζω ότι οι εκπαιδευτικοί θα αφοσιωθούν εφεξής σ’ αυτό το ανώτερο καθήκον τους με ακόμη περισσότερη ενεργητικότητα και ενθουσιασμό και ότι θα επιτύχουν μία πραγματική μεταμόρφωση των σπουδαστών τους, έτσι ώστε να γίνουν χρήσιμοι και άξιοι πολίτες.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1985

3 Σεπτεμβρίου

Αληθινοί φίλοι  είναι εκείνοι που σας βοηθούν να εξυψώσετε τη ζωή σας εξαγνίζοντας τα ιδανικά σας, τις συγκινήσεις σας και τα αισθήματά σας. Οι φίλοι που σας παρασύρουν σε επίδειξη, τυπολατρία, ευτελείς διασκεδάσεις και τιποτένιες φάρσες, στην πραγματικότητα είναι εχθροί, όχι φίλοι. Οι αληθινοί φίλοι δεν μπορούν να κερδηθούν μέσω του κοινωνικού επιπέδου, της εξωτερικής επίδειξης, ή μέσω επιβεβαιώσεων, ισχυρισμών και υποσχέσεων που δίνονται μόνο με τα λόγια. Μια φιλία που δημιουργήθηκε από χρηματικούς δεσμούς, κλονίζεται και διαλύεται αμέσως μόλις ζητήσετε να σας εξοφληθεί το δάνειο. Οπότε, όταν δίνετε στον φίλο σας ένα δάνειο πιστεύοντας ότι μ’ αυτή τη διευκόλυνση τον έχετε υποχρεώσει, την ίδια στιγμή σπάει και η φιλία μεταξύ σας. Διότι, πώς μπορεί μια φιλία να παγιωθεί με λόγια ή νομίσματα; Το πολύτιμο αίσθημα της φιλίας πρέπει να ενεργοποιεί καθένα νεύρο, να διαπερνά κάθε κύτταρο και να εξαγνίζει κάθε συγκινησιακό κύμα δεν διαθέτει χώρο ούτε για το παραμικρό ίχνος εγωισμού. Η συναναστροφή που αναζητεί την εκμετάλλευση ή την οικονομική απομύζηση του άλλου για προσωπικό όφελος, δεν μπορεί να εξυψωθεί στην ανώτερη και ευγενή ιδιότητα της φιλίας. Ίσως, ο μόνος φίλος που μπορεί να περάσει αυτό το αυστηρό ‘τεστ’, είναι ο Θεός.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 24 Μαΐου 1973

2 Σεπτεμβρίου

Οι αρετές πρέπει να καλλιεργούνται σε κάθε σπιτικό: κάθε μέλος της οικογένειας πρέπει να μοιράζεται τη χαρά που αυτές χαρίζουν με τους υπόλοιπους, και να αναζητεί ευκαιρίες να τους βοηθά. Αυτή τη στάση ζωής πρέπει να την τηρείτε απαρέγκλιτα, έτσι ώστε τελικά να γίνει στοιχείο του χαρακτήρα σας. Διότι, πώς μπορεί ένα δοχείο με το καπάκι του κλειστό να το γεμίσετε νερό; Πρέπει να είναι ανοιχτό για να μπορεί να δεχθεί καλές συνήθειες και θετικά κίνητρα! Σε όλες σας τις προσπάθειες, να εμπιστεύεστε μια Ανώτερη Δύναμη που είναι πάντα πρόθυμη να σας βοηθήσει. Τότε η εργασία σας γίνεται εύκολη. Αυτή η εμπιστοσύνη πηγάζει από την πίστη σας στον Θεό και από το ότι αφήνετε τα πάντα σ’ Εκείνον που είναι η πηγή κάθε δύναμης. Π.χ. όταν ταξιδεύετε με το τραίνο, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι ν’ αγοράσετε το εισιτήριο, να μπείτε στο σωστό βαγόνι και να καθίσετε, αφήνοντας όλα τα υπόλοιπα στη μηχανή και τον οδηγό του τραίνου. Ούτε κουβαλάτε τις αποσκευές σας στο κεφάλι σας, όπως όταν πεζοπορείτε – τις βάζετε στο ράφι του βαγονιού. Κατά τον ίδιο τρόπο, εναποθέστε την εμπιστοσύνη σας στον Θεό και συνεχίστε τα καθήκοντα και τις προσπάθειές σας στο μέγιστο των ικανοτήτων σας. Έχετε πίστη στον Θεό και κερδίστε τη χάρη Του αξιοποιώντας την ευφυΐα και τη φωνή της συνείδησής σας με τις οποίες Εκείνος σας έχει προικίσει! 
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1960.

1 Σεπτεμβρίου

Η καρδιά σας πρέπει να είναι σαν ένα γυαλί: το πνευματικό φως μέσα της να φωτίζει τον κόσμο γύρω της. Οι παρορμήσεις και ροπές σας στις επαφές σας με τον εξωτερικό κόσμο πρέπει να σας κάνουν να κλίνετε προς την αλληλοβοήθεια και υπηρεσία, την κατανόηση και συμμετοχή στο πρόβλημα του άλλου και την αμοιβαία βοήθεια. Σήμερα, οι άνθρωποι διαβάζουν και μελετούν όλα τα είδη ακατάληπτων κειμένων της Βεδάντα και αγωνίζονται να συλλάβουν το νόημά τους με ερμηνευτικά σχόλια και μεταφράσεις. Η γνώση φθάνει μέχρι τον λάρυγγά τους, αλλά δεν κατεβαίνει πιο κάτω για να μαλακώσει την καρδιά τους! Τις πνευματικές αλήθειες δεν πρέπει να τις ‘φοράτε’ απλώς και μόνο για επίδειξη στην κοινωνία, όπως οι ηθοποιοί σ` ένα θεατρικό έργο φορούν τα κατάλληλα ενδύματα επάνω στη σκηνή, αλλά τα βγάζουν μόλις τελειώσει ο ρόλος τους. Πρέπει να τις τηρείτε αδιάλειπτα για να αποκομίζετε τη θεία ευδαιμονία που μόνο αυτές χαρίζουν. Τη θεία ευδαιμονία την αποκτάτε εύκολα αν εφαρμόζετε τις πνευματικές ασκήσεις σας προσεκτικά, καθημερινά χωρίς παραλείψεις και την καθορισμένη ώρα. Πρέπει να επενδύσετε προσπάθεια ώστε να μάθετε κάθε δίδαγμα της αρετής μέσω συστηματικής μελέτης και επιμελούς εφαρμογής του – μόνο τότε θα προοδεύσετε στην πορεία σας επάνω στην πνευματική οδό. 
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1960