Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Σεπτέμβριος 2013

30 Σεπτεμβρίου

Ένας  άνθρωπος από το Πουταπάρτι ζούσε σε μια μοναχική καλύβα στις όχθες του Γάγγη. Έκανε αυστηρές πειθαρχίες και τον θαύμαζαν οι άλλοι μοναχοί. Μια μέρα, ενώ έκανε μπάνιο στον ποταμό, άκουσε κατά τύχη μερικούς προσκυνητές που μόλις είχαν κατεβεί από το λεωφορείο, μιλώντας Τέλουγκου. Η προσκόλλησή του στη μητρική του γλώσσα τον παρέσυρε, και τους ρώτησε από που κατάγονταν. Σιγά-σιγά, έμαθε ότι ήταν από την Πενουκόντα. Τα αυτιά του όμως λαχταρούσαν περισσότερες λεπτομέρειες. Όταν είπαν ότι ήταν από το χωριό Πουταπάρτι, ο μοναχός γέμισε χαρά και άρχισε να τους ρωτάει για τα χωράφια του, την οικογένεια και τους φίλους του. Όταν έμαθε ότι μερικοί από αυτούς είχαν πεθάνει, άρχισε να κλαίει. Όλα τα χρόνια της πειθαρχίας του γκρεμίστηκαν μπρος στην εισβολή της προσκόλλησής του στις συνομιλίες! Από δω και πέρα να εφαρμόζετε μη-προσκόλληση, αργά και σταθερά! Μη συνεχίζετε να προσθέτετε πράγματα που σας δεσμεύουν στις προσκολλήσεις σας. Δεθείτε με τον μεγάλο λυτρωτή, τον Θεό.
Μπάμπα, Discourse, Oct 15, 1964

29 Σεπτεμβρίου

Καμιά Εκδήλωση του Θεού δεν χρειάζεται δημοσιότητα. Τι γνωρίζετε για τον Θεό; Είναι η πίστη σας ακλόνητη; Εγκωμιάζετε τον Θεό όταν πηγαίνουν όλα καλά, και τον κατηγορείτε όταν πηγαίνουν άσχημα. Ακόμη και πριν ωριμάσει η αφοσίωσή σας, αγωνίζεστε να οδηγείτε άλλους, και σχεδιάζετε για συνδρομές και ομίλους. Όλα αυτά είναι σκέτη  επίδειξη που επιφέρει περισσότερες πνευματικές απώλειες από κέρδη. Όταν αρχίζετε τη δημοσιότητα κατέρχεστε στο επίπεδο εκείνων που ανταγωνίζονται να μαζεύουν πελατεία, επικρίνοντας τους άλλους και εκθειάζοντας τους εαυτούς τους. Να θυμάστε, όπου έχουν αξία τα χρήματα, και αποθηκεύονται και επιδεικνύονται για να αποδεικνύουν τις επιτεύξεις κάποιων, ο Θεός δεν θα είναι εκεί. Ο Θεός έρχεται μόνο όπου εκτιμώνται η ειλικρίνεια, η πίστη και η αυτοπαράδοση. Να Τον εξυμνείτε με λαχτάρα. Οι ώρες των μεγαλόφωνων επικλίσεων δεν λαμβάνονται υπόψη. Αλλά μια στιγμή συγκεντρωμένης προσευχής από την καρδιά, είναι αρκετή για να μαλακώσει και να συγκινήσει τον Θεό.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 15, 1964

28 Σεπτεμβρίου

Πρέπει να βυθιστείτε βαθιά μέσα στη θάλασσα για να αποκτήσετε τα μαργαριτάρια. Τι όφελος υπάρχει στο να βρέχεστε με τα κύματα κοντά στην ακτή και να ορκίζεστε ότι η θάλασσα δεν έχει μαργαριτάρια, και ότι όλες οι αφηγήσεις τους είναι ψευδείς; Ομοίως επίσης, αν είστε αποφασισμένοι να αποκτήσετε τα πλήρη οφέλη του Σάτυα Σάι Αβατάρ ή οποιασδήποτε άλλης Μορφής του Θεού, βυθιστείτε βαθιά και εμβαπτιστείτε μέσα Του. Η μισοπροθυμία, ο δισταγμός, οι αμφιβολίες, ο κυνισμός, το άκουσμα διαφόρων αφηγήσεων, κ.λπ. δεν έχουν καμιά ωφέλεια. Μόνο η συγκεντρωμένη ολοκληρωμένη πίστη μπορεί να φέρει τη νίκη. Αυτό άλλωστε ισχύει για κάθε εγκόσμια δραστηριότητα, έτσι δεν είναι; Πόσο πιο πολύ αληθινό πρέπει να είναι στο πνευματικό πεδίο; Μπορεί να έρθουν στο σπίτι σας εκατό άνθρωποι και να σας φέρονται ακόμη και με στοργή, αλλά δεν τους αποκαλείτε ‘πατέρα ή μπαμπά’! Ομοίως επίσης, να παραμένετε σταθεροί σε ένα Όνομα και Μορφή του Θεού που αγαπάτε. Να έχετε τον νου σας εστιασμένο σ’ αυτή τη Μορφή όλες τις στιγμές.
Μπάμπα, pine Discourse, Jul 10, 1959

27 Σεπτεμβρίου

Παίρνετε φάρμακα σε μια μάταιη προσπάθεια να γλιτώσετε από την αρπάγη των ασθενειών. Αλλά δεν γνωρίζετε τις ασθένειες που  φθείρουν τα ζωτικά όργανα της ευτυχίας σας και σας κάνουν κίνδυνο στην κοινωνία δηλαδή τον φθόνο, την κακία, το μίσος, και την απληστία. Πάρτε το καλύτερο φάρμακο για να απαλλαγείτε από αυτές τις ασθένειες! Πιστέψτε ότι ο Θεός ζει μέσα σε κάθε καρδιά, κι έτσι όταν προκαλείτε πόνο σωματικό ή νοητικό, σε οποιονδήποτε, προσβάλετε τον ίδιο τον Θεό. Ποτέ μην έχετε μίσος ή περιφρόνηση στην καρδιά σας. Δείξτε τη δυσαρέσκειά σας, αν πρέπει, με προσεκτικά επιλεγμένα λόγια, αλλά ποτέ με πράξεις. Ενδοσκοπήστε και μετανιώστε για τα λάθη σας, και προσευχηθείτε για δύναμη να αποφεύγετε τα μειονεκτήματά σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 14, 1964

26 Σεπτεμβρίου

Για να ‘καθαρίσει’ τον δρόμο της πνευματικής εξέλιξης της ανθρωπότητας ενσαρκώνεται ο Θεός από Εποχή σε Εποχή. Πρέπει να κατασταλεί η ανησυχία στην οποία έχει βυθιστεί ο άνθρωπος. Αυτό σημαίνει η δήλωση «για τη σωτηρία των καλών». Τη σωτηρία δηλαδή των ανθρώπων από τα πλοκάμια της ανησυχίας που προκαλείται από την έλλειψη της γνώσης της σχετικής ασημαντότητας των εγκόσμιων πραγμάτων. Όλες οι υπάρξεις πρέπει να αποκτήσουν γαλήνη και πραγματική ευτυχία. Αυτή είναι η αποστολή για την οποία ο Θεός έρχεται ξανά και ξανά πάνω σ` αυτή τη γη. Επιλέγει έναν τόπο γεμάτο αγιότητα και προσλαμβάνει ανθρώπινη μορφή, ώστε να μπορείτε να Τον συναντήσετε και να Του μιλήσετε, να Τον κατανοήσετε και αντιληφθείτε, να Τον ακούσετε και να Τον ακολουθήσετε, να Τον βιώσετε και να ωφεληθείτε.
Μπάμπα, pine Discourse, Jul 10, 1959

25 Σεπτεμβρίου

Πρέπει να έχουμε επίγνωση της σχετικής αξίας των πραγμάτων, και διάκριση ανάμεσα στο πραγματικό και στο σχετικά πραγματικό. Τα δώρα της λογικής και της συνείδησης δεν πρέπει να παραμελούνται από ολιγωρία. Η ιστορία σας δεν πρέπει να είναι μια επανάληψη της ιστορίας του ξυλοκόπου εκείνου που του έδωσαν ένα τεράστιο δάσος από σανταλόδενδρα ως ανταμοιβή, αλλά αυτός, από καθαρή άγνοια της αξίας των δένδρων, τα έκαψε και τα πούλησε ως κάρβουνο! Αγνοείτε το Θείο που πράγματι είστε και χάνετε την ευκαιρία να το αποκαλύψετε. Η άγνοια εισάγεται από έξω, αλλά αυτό που είναι εγγενές σας, που είναι μέσα σας, είναι η Σοφία (Γκνιάνα).
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 14, 1964

24 Σεπτεμβρίου

Οι άνθρωποι αναζητούν μανιωδώς γαλήνη και ευτυχία με χίλιους τρόπους μέσα από χιλιάδες δρόμους. Η πραγματική γαλήνη μπορεί να βρεθεί μόνο στα βάθη του πνεύματος, στην πειθαρχία του νου, και στην πίστη, στη Μία βάση όλης αυτής της φαινομενικής πολλαπλότητας. Και η χαρά αυτής της εμπειρίας, η βαθυστόχαστη ευφροσύνη που τη συνοδεύει δεν μπορεί να εξωτερικευθεί με λόγια. Το άκουσμα και η απαγγελία όλων των Ονομάτων του Θεού γίνεται για να σας οδηγήσει πιο κοντά σ’ αυτή την εμπειρία. Το άκουσμά τους είναι το φάρμακο που πίνετε, και η απαγγελία είναι το βάλσαμο που βάζετε εξωτερικά. Και τα δύο χρειάζονται. Αναπτύξτε αφοσίωση στον Θεό με τη βοήθεια όσο το δυνατόν περισσότερων τρόπων. Ο νους σας και η διάνοια πρέπει να εκπαιδευτούν και να ελέγχονται, αυτός είναι ο μοναδικός σκοπός σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Jul 10, 1959

23 Σεπτεμβρίου

Ο καθένας σας διαθέτει ένα εισιτήριο για απελευθέρωση από τον κύκλο της γέννησης και θανάτου. Αλλά οι περισσότεροι δεν γνωρίζετε το τρένο στο οποίο πρέπει να επιβιβαστείτε. Πολλοί κατεβαίνουν σε ενδιάμεσους σταθμούς, νομίζοντας ότι είναι οι τερματικοί και περιπλανώνται αβοήθητοι στην ερημιά, ή παρασύρονται από ωραία θεάματα. Μέχρι να θεραπευθεί η πληγή, και να σχηματιστεί νέο σκληρό δέρμα, είναι απαραίτητος ο επίδεσμος. Ομοίως επίσης, μέχρι να αντιληφθείτε την Πραγματικότητα, πρέπει να βάζετε στον εγωικό νου το βάλσαμο της πίστης, και των ιερών συναναστροφών και σκέψεων. Η αφιέρωση στον Θεό είναι αυτό που καθαγιάζει κάθε δραστηριότητα. Αυτός είναι ο Υποβολέας και Παρακινητής, Αυτός κάνει τις πράξεις και χορηγεί τις απαιτούμενες ικανότητες και δύναμη, και Αυτός απολαμβάνει τα αποτελέσματα των πράξεων. Γι` αυτό η αφιέρωση πρέπει να σας συμβεί με φυσικό τρόπο, γιατί τα πάντα είναι δικά Του, και τίποτα δεν είναι δικό σας. Το καθήκον σας είναι να πιστεύετε ότι Αυτός είναι ο Παρακινητής των πράξεών σας και να αντλείτε δύναμη από αυτή την πίστη.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 14, 1964

22 Σεπτεμβρίου

Η ατομική ψυχή έχει γεννηθεί για να αποκαλύψει το μεγαλείο της σπίθας της Θείου που η ίδια είναι. Ένας αρουραίος έλκεται από τη δυνατή μυρωδιά της φθηνής τροφής της παγίδας. Αρνείται κάθε άλλη τροφή στην σιταποθήκη, κι έτσι πέφτει θύμα της ανοησίας του. Και οι άνθρωποι παρομοίως περιφρονούν και σπαταλούν τη ζωή τους στην επιδίωξη του φθαρτού πλούτου. Αφυπνισθείτε. Να ζείτε μέσα στον κόσμο αλλά αναπτύξτε τις ικανότητες να διερωτάστε και να διακρίνετε μεταξύ του αιώνιου και του παροδικού. Μάθετε να βλέπετε δια μέσω αυτού του θεατρικού έργου και ανακαλύψτε τον Σκηνοθέτη πίσω από τη σκηνή, που δεν είναι άλλος από τον Θεό. Μπορείτε εύκολα να αναπτύξετε αυτές τις ικανότητες μέσω της αφοσίωσης που βασίζεται στην εκτέλεση των καθηκόντων χωρίς καμιά προσδοκία για αποτελέσματα.
Μπάμπα, pine Discourse, Jul 10, 1959

21 Σεπτεμβρίου

Η μετάνοια σώζει ακόμα και αμαρτωλούς από την καταστροφή. Καμιά τελετή εξιλέωσης δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο η ειλικρινής μετάνοια. Ο καταστηματάρχης μπορεί μερικές φορές να κάνει κάποιες περικοπές, αλλά ποτέ δεν θα δεχθεί λιγότερα χρήματα, γιατί ο λογαριασμός πάντοτε πρέπει να τακτοποιείται πλήρως. Να πληρώνετε τον λογαριασμό μέσω μετανοίας. Δεν μπορείτε να ξεγελάσετε τον Θεό με ανειλικρίνεια. Αν δεν διορθωθείτε μέσω μη-προσκόλλησης και αυτοθυσίας, δεν μπορείτε να φθάσετε τον Θεό. Ο Θεός μπορεί να γίνει κατανοητός, μόνο αν Τον προσεγγίσετε, αναπτύξετε προσκόλληση μαζί Του, έχετε απαρέγκλιτη αφοσίωση σ` Αυτόν, και απόλυτη πίστη. Θα Τον κατανοήσετε εύκολα όταν νιώθετε ότι δεν είστε παρά ένα εργαλείο, και ότι Αυτός βούλεται ακόμη και την παραμικρή κίνηση, απανταχού. Εγκαταλείψτε πλήρως τον εγωισμό, και αναπτύξτε πίστη. Τότε βεβαιότατα μπορείτε να Τον δείτε.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 12, 1964

20 Σεπτεμβρίου

Ο κύριος  του σπιτιού κάνει κάθε περίτεχνη διευθέτηση για έναν γάμο μέσα στην οικογένεια. Σχεδιάζει διεξοδικά τη γαμήλια τελετή, την υποδοχή, το μενού, τον φωτισμό, τη μουσική, τον στολισμό, κ.λπ. Αυτά είναι συναρπαστικά και ενόσω σχεδιάζονται, και όταν εκτελούνται. Αλλά στο τέλος όταν έρθει ο λογαριασμός, θα είναι ακόμα ευτυχής; Σε αρκετά μέρη, αφού τελειώσει το γεγονός, μπορεί να υπάρχει ακόμα και άγχος, αποστροφή και θλίψη. Δεν είναι γνωστό από τέτοιες εμπειρίες ότι υπάρχει περισσότερη χαρά στην πράξη καθαυτή παρά στο αποτέλεσμα που αυτή φέρνει; Γι` αυτό θα είναι εύκολο να μην σας νοιάζουν τα αποτελέσματα της πράξης, υπό την προϋπόθεση ότι αφιερώνετε κάποιες σκέψεις στη διαδικασία της εκτέλεσης της πράξης (Κάρμα), και την αξία των συνεπειών της.
Μπάμπα, pine Discourse, Jul 10, 1959

19 Σεπτεμβρίου

Κάποτε ένας πιστός του Χανουμάν οδηγούσε ένα κάρο με σιτηρά στην αγορά. Στον δρόμο, μια ρόδα κόλλησε και το κάρο δεν μπορούσε να προχωρήσει, έγειρε, και έπεσαν μερικά σακιά κάτω. Ο πιστός κάθισε στο κάρο και άρχισε να προσεύχεται στον Χανουμάν. Ολοκλήρωσε την απαγγελία των 108 ονομάτων του Θεού, ακόμα δε και των 1008 ονομάτων Του. Αφού τίποτα δεν συνέβαινε, άρχισε να κατηγορεί τον Θεό και να τον υβρίζει που δεν τον έσωσε. Τότε εμφανίστηκε ο Χανουμάν και τον μάλωσε! «Νεαρέ, αντί να κάνεις το καθήκον σου χρησιμοποιώντας τη δύναμή σου, κάθισες εκεί, προσευχόσουν και άρχισες να με κατηγορείς! Προχώρα λοιπόν, βάλε τον ώμο σου στη ρόδα και σήκωσέ τη απαγγέλλοντας το Όνομά μου! Πρώτα πρέπει να συμβάλλεις με την προσπάθειά σου». Πρέπει να χρησιμοποιείτε όλες τις ικανότητες που σας έχουν χορηγηθεί με ευλαβική και ταπεινή διάθεση. Μέχρι να το κάνετε αυτό, δεν έχετε δικαίωμα να ζητάτε τη βοήθεια και την παρέμβαση του Θεού.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 12, 1964

18 Σεπτεμβρίου

Πρέπει να κάνετε το καθήκον σας ενάρετα. Αυτοί που κατέχονται από άγνοια (Τάμας) κάνουν το καθήκον τους αποκλειστικά για τους καρπούς που θα τους αποφέρει, και καταφεύγουν σε κάθε είδος προσχήματος για να κερδίσουν τα αποτελέσματα που επιθυμούν. Για αυτή την κατηγορία ανθρώπων, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Αυτοί που διακατέχονται από πάθη (Ράτζας) είναι αλαζόνες και πομπώδεις, και καυχώνται ότι αυτοί είναι που πράττουν, που ευεργετούνται και που βιώνουν. Αυτοί που κυριαρχούνται από τις ιδιότητες της ήρεμης γαλήνης (Σάτβα) κάνουν το καθήκον τους ασχέτως των εξ αυτού καρπών, και αφήνουν τα αποτελέσματα στον Θεό. Δεν θα ανησυχούν είτε έλθει επιτυχία  είτε αποτυχία, έχουν δε πάντοτε επίγνωση των καθηκόντων τους και ποτέ των δικαιωμάτων τους. Διότι στην πραγματικότητα, υπάρχει περισσότερη χαρά στην πράξη καθαυτή, απ’ ότι στα αποτελέσματα που προκύπτουν εξ αυτής. Αυτή η συμπεριφορά πρέπει να είναι βίωμα κάθε ειλικρινούς αναζητητή.
Μπάμπα, pine Discourse, Jul 10,1959

17 Σεπτεμβρίου

Όταν ετέθη ενώπιον του Αρτζούνα η επιλογή να αποφασίσει τι πρέπει να δεχτεί ολόκληρο τον στρατό του τρομερού ήρωα του πολέμου Γιάνταβα ή τον Κρίσνα μόνο του, άοπλο και αρνούμενο να πολεμήσει χωρίς κανένα δισταγμό επέλεξε τον Κρίσνα μοναχό του! Γνώριζε, πίστευε, κι έτσι σώθηκε. Τι όφελος θα έχει ένα άτομο ή μια χώρα αν συσσωρεύει χρήματα, χρυσάφι και σιτηρά; Η ευδαιμονία που προέρχεται από τη λατρεία του Θεού που αφυπνίζει την πνευματική χαρά, είναι οποτεδήποτε πολύ πιο επιθυμητή από την ανωτέρω. Η έλλειψη πίστης είναι πηγή της πραγματικής αδυναμίας. Η αγάπη είναι ο σπόρος, το ασυγκράτητο βίωμα της συγχώνευσης με τον Θεό είναι το δέντρο, και η ανεξάντλητη ευδαιμονία είναι ο καρπός. Κατορθώστε αυτή την εκπλήρωση με ακλόνητη πίστη στον Θεό.
Μπάμπα,  Discourse, Oct 12, 1964

16 Σεπτεμβρίου

Η αγάπη που είχαν οι βοσκοπούλες για  τον Κρίσνα έχει οδηγήσει πολλούς αδαείς προς τις εγκόσμιες προσκολλήσεις και τα φυσικά θέλγητρα, και έχουν στραφεί μακριά από τον Θεό. Πριν δώσετε την κριτική σας για οποιοδήποτε θέμα, πρέπει να διερευνήσετε σχολαστικά. Η αγάπη που είχαν οι βοσκοπούλες για τον Κρίσνα ήταν υπέρ-φυσική, ήταν η αγάπη της ψυχής για την υπέρτατη Ψυχή, του ποταμού για τη θάλασσα. Η χαρά τους όταν ένιωθαν την παρουσία Του ήταν τόσο μεγάλη, όσο η θλίψη τους όταν την στερούνταν. Γι` αυτό μεταξύ των ασμάτων των Αγίων, υπάρχουν και αυτά που Τον κατηγορούν ως άσπλαχνο, μεροληπτικό, αμελή, κ.λπ.! Αυτοί όμως που είναι βυθισμένοι σ’ αυτό το είδος αγάπης, δεν βλέπουν τίποτα άλλο, δεν έχουν τίποτα άλλο, και κατά την άποψη των ανθρώπων συμπεριφέρονται ως τρελοί.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 11, 1964

15 Σεπτεμβρίου

Η αφοσίωση (Μπάχτι) είναι ασταμάτητη ροή αγάπης που είναι αμετάβλητη, ειλικρινής και αγνή. Δεν υπάρχει κανένας που να μην έχει αφοσίωση. Βαθιά μέσα του, ο καθένας έχει το συναίσθημα της συγγένειας με όλα τα πλάσματα. Αν δεν έχετε αγάπη, είστε σαν ένα φανάρι χωρίς φλόγα. Η απουσία ή παρουσία αγάπης κάνει έναν μοναχικό άνθρωπο δυστυχισμένο ή αξιαγάπητο σε πολλούς, αντιστοίχως. Η αγνή αγάπη είναι σαν ένα λαμπερό φως. Δεν είναι μολυσμένη ούτε από μίσος ούτε από απληστία. Η πίστη στον Θεό και η πίστη στο να κάνετε το καλό είναι πολύ σημαντική. Πρέπει επίσης να έχετε πίστη στην έννοια του ελέους και της αμαρτίας. Αυτό θα σας βοηθήσει να εξετάζετε κάθε πράξη και να υπολογίζετε τις συνέπειές της πριν την κάνετε. Η αφοσίωση σας κάνει να έχετε επίγνωση του Θεού που συντηρεί και στηρίζει κάθε ύπαρξη, και σας φέρνει πιο κοντά Του και σας κάνει πιο αγαπητούς στον Θεό.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 12, 1964

14 Σεπτεμβρίου

Το Θείο είναι υπεράνω και πέραν της διάνοιας και απρόσιτο μέσω των αισθήσεων. Είναι η δική του διέπουσα Αρχή. Είναι ανεξάρτητο από κάθε περιορισμό και κάθε κατάσταση. Η κάθε αίσθηση μπορεί να εκτελεί μόνο μια λειτουργία για να συνεισφέρει στην συνάθροιση γνώσης. Το αυτί μπορεί να σας πληροφορεί για τον ήχο, τα μάτια βλέπουν τα χρώματα, η γλώσσα τη γεύση, κ.λπ. Γνωρίστε ότι το Θείο είναι πέραν κάθε εντύπωσης και κάθε συστήματος. Η Δημιουργία-Σρίστι, η Συντήρηση-Στίτι και η Διάλυση-Λάγια (του Σύμπαντος) είναι τρεις εκφράσεις της Θεϊκής θέλησης. Πρέπει να διαλευκάνετε την εσωτερική έννοια της Δημιουργίας με το να κάνετε το καθήκον σας ως λατρεία για τον Θεό (Κάρμα Γιόγκα), πρέπει να αντιληφθείτε τη σημασία-σπουδαιότητα της Συντήρησης μέσω της αφοσίωσης στον Θεό (Μπάχτι Γιόγκα), και όταν πετύχετε τη σοφία (μέσω Γκνιάνα Γιόγκα), φθάνετε στο βίωμα της Λάγια, Ένωσης με το Θείο.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 12, 1964

13 Σεπτεμβρίου

Ο δρόμος της πνευματικής άσκησης είναι πολύ ουσιώδης, διότι οι συνέπειες του Κάρμα πρέπει να αφαιρεθούν μόνο με Κάρμα, όπως ένα αγκάθι μπορεί να αφαιρεθεί μόνο με ένα άλλο αγκάθι. Δεν μπορείτε να αφαιρέσετε ένα αγκάθι με μαχαίρι, ή με σφυρί ούτε ακόμα και με σπαθί. Η γνώση ότι ο κόσμος είναι μη-πραγματικός διαδόθηκε από άγιες και αγνές ψυχές , που πραγμάτωσαν το Θείο. Αλλά οι μεγάλοι άγιοι όπως ο Σανκαρατσάρυα συνέχιζαν τις δραστηριότητες στον μη-πραγματικό κόσμο, διορθώνοντας τους ανόητους, γράφοντας βιβλία, και συμμετέχοντας σε δύσκολες αντιπαραθέσεις. Αυτό είχε σκοπό να δείξει ότι δεν μπορείτε να απέχετε από το να κάνετε Κάρμα, αλλά πρέπει να φροντίζετε να το διαποτίζετε με αγάπη και να προάγετε την ευημερία του κόσμου. Διαποτιστείτε με αγάπη και εξαγνίστε τις σκέψεις και πράξεις σας με αγάπη, και τότε ο ίδιος ο Θεός θα αφυπνίσει την ανώτερη συνειδητότητά  σας!
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 12, 1959

12 Σεπτεμβρίου

Η διανοητική κατάρτιση δεν είναι πολύ σημαντική για έναν πνευματικό αναζητητή. Αναπτύξτε ευδαιμονία όχι μόνο μαθαίνοντας δύσκολες Γραφές, αλλά καλλιεργώντας αγάπη που αρχίζει μέσα στο ίδιο σας το σπίτι και την οικογένεια, και εξαπλώνεται σε όλα τα πλάσματα του σύμπαντος. Αφήστε κάτω το κοφτερό όπλο που αναζητεί να αναλύσει και να περικόψει τα επιχειρήματα του αντιπάλου, και να τεμαχίσει τις απόψεις του. Πάρτε τη λεπτότητα της αγάπης και μοιράστε την σε όλους ανεξαιρέτως. Κερδίστε τις απείθαρχες καρδιές και δώστε χαρά σε όλους. Αυτός είναι ο δρόμος της αγάπης, στον οποίο θα σας οδηγήσω και θα σας κατευθύνω. Ο Θεός γνωρίζει το όνομά σας, τους τίτλους σας, το επάγγελμα, την κατάσταση και το παρελθόν σας, και σας αποκαλύπτεται πολλές φορές, για να σας ικανοποιήσει και να σας δώσει μια φευγαλέα ματιά της αγάπης Του, ώστε να μπορείτε να την αναμίξετε με λίγη από τη δική σας και να κάνετε χαρμόσυνη τη ζωή σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 12, 1959

11 Σεπτεμβρίου

Δεν μπορείτε να δίνετε σ’ ένα μωρό φαγητό για μεγάλους πρέπει να ρυθμίσετε την τροφή σύμφωνα με τις ανάγκες και τις πεπτικές ικανότητες του παιδιού και σταδιακά να αφήσετε να εκδηλωθούν οι γεύσεις με την ηλικία. Ομοίως επίσης, δεν μπορείτε να φτάσετε στην κορυφή, με ένα μόνο άλμα! χρειάζονται επίμονες προσπάθειες και σταδιακή πρόοδο για να φθάσετε στην κορυφή, έτσι δεν είναι; Κατανοήστε ότι είναι πολύ δύσκολο έργο να αρνείστε τα στοιχεία των αισθήσεων. Μπορείτε και πρέπει να υπερνικήσετε τις τάσεις που έχουν αναπτυχθεί μέσα σας από εκατοντάδες γεννήσεις. Η αλήθεια ότι ο κόσμος είναι μια ψευδαίσθηση και εκδήλωση του Θεού είναι ξεκάθαρη μόνο σε λίγους, που έχουν φθάσει στον προορισμό τους. Αν είστε αναζητητές της αλήθειας, μέχρι να σας συμβεί αυτή η πραγμάτωση, πρέπει να παραμένετε σταθεροί στον δρόμο σας, υπομονετικά, με ελπίδα και ειλικρινή προσπάθεια.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 12, 1959

10 Σεπτεμβρίου

Η δυαδική και η μη-δυαδική προσέγγιση (Ντβάϊτα και Αντβάϊτα)  του Θεού δεν είναι διαφορετικές. Είναι στάδια νοητικής μεταμόρφωσης. Ο καρπός είναι ο ίδιος, ο ήλιος και το έδαφος τον κάνουν να ωριμάσει μέσω των ενδιάμεσων σταδίων του ωμού, του τρυφερού και του ώριμου καρπού. Την ημέρα που θα αντιληφθείτε ότι η διεύθυνση του Θεού είναι όπως αναφέρεται στην Γκίτα: «Ω Αρτζούνα, ο Θεός είναι στην καρδιά κάθε ύπαρξης», την ημέρα εκείνη θα Τον έχετε ειλικρινά πραγματώσει! Για να αντιληφθείτε τον Θεό μέσα σε κάθε ύπαρξη, πρέπει να καλλιεργήσετε αγάπη και να διώξετε τις νυχτερίδες του μίσους, του φθόνου και της κακίας που μαστίζουν τα σκοτεινά σπήλαια της καρδιάς σας. Αφήστε το φως της αγάπης να φωτίσει τις σκέψεις, τα λόγια, τις πράξεις, τις κινήσεις και τις κρίσεις σας. Όταν μεταλλαχθείτε σε αγάπη, ο Θεός, που είναι Αγάπη-ενσαρκωμένη, θα σας αποκαλυφθεί.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 11

9 Σεπτεμβρίου

Βινάγιακα (Γκανέσα) είναι ο Κύριος που απομακρύνει όλα τα εμπόδια. Ο ελέφαντας είναι γνωστός για την οξεία ευφυΐα του. Το ελεφάντινο κεφάλι του Γκανέσα συμβολίζει την οξύτητα της διάνοιας και την ύψιστη δύναμη της διάκρισης. Όταν ο ελέφαντας βαδίζει μέσα στη ζούγκλα, απομακρύνει όλα τα εμπόδια, και δείχνει τον δρόμο για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι. Παρομοίως, να προσεύχεστε στον Γκανέσα πριν από κάθε πράξη. Η χάρη του είναι επαρκής για να απομακρύνει όλα τα εμπόδια στον δρόμο σας και να χαρίζει επιτυχία σε ό,τι αναλαμβάνετε. Το μικρό ποντίκι είναι ένα έξυπνο και ζωηρό πλάσμα. Συμβολίζει το ότι πρέπει να είμαστε σοφοί, εύστροφοι και επιμελείς στις πράξεις μας. Ο  Βινάγιακα είναι μια θεότητα άπειρης δύναμης, που περιλαμβάνει ολόκληρο το σύμπαν μέσα του. Παραχωρήστε του ένα μέρος τιμής και διασφαλίστε τη χάρη του. Τότε το ταξίδι της ζωής σας θα γίνει πιο ομαλό κι ευτυχισμένο.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 4, 1989

8 Σεπτεμβρίου

Ζητάτε τη χάρη του Θεού, που είναι σπάνια και δίδεται με υψηλό κόστος. Παρόλα αυτά, πληρώνετε μόνο σκουπίδια και απογοητεύεστε επειδή δεν μπορείτε με τη διασφαλίσετε! Δεν είναι αυτό σκέτη  πλεονεξία; Ισχυρίζεστε ότι επισκέπτεστε το Πουταπάρτι (ή άλλα ιερά μέρη) και ότι έχετε υπηρετήσει εκεί για 18 χρόνια ή περισσότερο και αναμένετε μεγάλη ποσότητα χάριτος. Δεν είναι όμως τα χρόνια αυτό που έχει σημασία, αλλά το βάθος στο οποίο έχουν αναπτυχθεί οι ρίζες των παρελθοντικών πράξεων (Κάρμα) από προηγούμενες γεννήσεις σας. Χρειάζεται πολύς καιρός και συστηματική προσπάθεια για να καθαρίσετε το πεδίο όλων αυτών των εκβλαστήσεων αυτή η προσπάθεια είναι η πνευματική άσκηση των καλών πράξεων και της αγάπης για τον Θεό.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 11, 1964

7 Σεπτεμβρίου

Ο ήλιος είναι ψηλά στον ουρανό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα περαστικά σύννεφα είναι αυτά που τον κρύβουν μερικές φορές από την όρασή μας, έτσι δεν είναι; Ομοίως, ο κόσμος των αισθήσεων είναι το σύννεφο που κρύβει το Θείο (Άτμα), που πάντα ακτινοβολεί στο στερέωμα της καρδιάς σας. Ο ίδιος νους που συγκεντρώνει τα σύννεφα έχει επίσης την ικανότητα να τα διασκορπίσει μέσα σε μια στιγμή! Ο άνεμος συγκεντρώνει τα σύννεφα απ` όλα τα σημεία του ορίζοντα και καθιστά σκοτεινό τον ουρανό. Μερικές φορές, κάποιες στιγμές, ο άνεμος μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση και να διαλύσει τα σύννεφα απ` όπου κι αν ήλθαν! Τότε, ο ήλιος γίνεται ορατός. Ο νους σας λοιπόν είναι παντοδύναμος. Εκπαιδεύστε τον να διασκορπίζει τα σύννεφα, όχι να τα συγκεντρώνει. Ο καθένας πρέπει να φέρει σε πέρας αυτή την εκπαίδευση του νου του ακολουθώντας αυστηρές και συστηματικές ασκήσεις.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 12, 1959

6 Σεπτεμβρίου

Υπάρχουν δύο πολύ σημαντικές δηλώσεις στην Μπάγκαβαντ Γκίτα, που πρέπει να τις έχετε στην καρδιά σας και να ωφεληθείτε από αυτές: «Αυτός που έχει σταθερή πίστη κερδίζει σοφία και απελευθέρωση», και «Η αμφιβολία οδηγεί σε ανεπανόρθωτη απώλεια, πνευματική καταστροφή». Να παραμένετε σε αυτά τα αξιώματα και να εφαρμόζετε τις πνευματικές ασκήσεις της επανάληψης του Ονόματος του Θεού και του διαλογισμού στη μορφή Του. Οι βοσκοπούλες του Μπριντάβαν λαχταρούσαν τον Κύριο με αγνότητα στις καρδιές τους και πραγμάτωσαν την ένωση μαζί Του. Και εσείς πρέπει να γεμίσετε τον νου σας με την πανέμορφη μορφή Του, και να στοχάζεστε στη δόξα του Κυρίου. Τότε μπορείτε να πραγματώσετε το Θείο. Αυτή είναι η επιδίωξη που αξίζει, όχι η επιδίωξη για φήμη και προβολή, όχι η φιλία με τους φημισμένους και διάσημους.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 11, 1964

5 Σεπτεμβρίου

Διδασκαλία είναι η διαδικασία με την οποία ο διδάσκων και ο διδασκόμενος συνεργάζονται, μια ευχάριστη και χρήσιμη εμπειρία και για τους δύο. Όταν οι δάσκαλοι εισέρχονται στην αίθουσα, τα παιδιά τους χαιρετούν, ως μάθημα ταπεινοφροσύνης, σεβασμού της ηλικίας και της κατάρτισης, και ευγνωμοσύνης για την παρεχόμενη υπηρεσία τους. Και οι δάσκαλοι επίσης, πρέπει να αποφασίσουν να αξίζουν τον χαιρετισμό μέσω των ειλικρινών τους προσπαθειών και ανιδιοτελούς υπηρεσίας. Παρακινήστε τους μαθητές μέσω της αγάπης σας. Μην κερδίζετε τον σεβασμό τους μέσω φόβου. Η εκπαίδευση είναι μια αργή διαδικασία, σαν το ξεδίπλωμα ενός λουλουδιού, όπου το άρωμα γίνεται πιο βαθύ και πιο αισθητό όσο το λουλούδι ανθίζει σιωπηλά, ένα πέταλο κάθε φορά. Το ‘ξεδίπλωμα’ θα βοηθηθεί αν ο δάσκαλος είναι έξοχο παράδειγμα διάκρισης, ταπεινοφροσύνης και διορατικότητας, αντί να ασχολείται μόνο με επαναλαμβανόμενη διδασκαλία και προγύμναση για τις εξετάσεις. Το παράδειγμα όχι οι κανόνες και τα πρότυπα είναι το καλύτερο βοήθημα διδασκαλίας.
Μπάμπα,  Discourse, Sep 9, 1958.

4 Σεπτεμβρίου

Στην εποχή μας είναι αδύνατον να βρεις ενάρετους ανθρώπους ή αρετές που να εξουσιάζουν τον νου των ανθρώπων. Οι άνθρωποι έχουν χάσει τον φόβο κατρακυλίσματος και γίνονται χειρότεροι από τα ζώα. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων αιώνων, οι γυναίκες στη Ράτζπουτ προτιμούσαν να θυσιασθούν από το να πέσουν στα χέρια των κακών εχθρών. Όταν ο Χάνουμαν προσφέρθηκε να επιστρέψει τη Σίτα στον Ράμα, η αρετή της Σίτα δεν της επέτρεψε να δεχθεί την προσφορά. Του είπε ότι θα ήταν αρμόζον της φήμης του συζύγου της αν αυτός ο ίδιος εκδικείτο γι’ αυτά που της έκαναν, και την έσωνε.  Αν την έπαιρνε ο Χάνουμαν, θα ήταν μια επανάληψη αυτού που έκανε ο Ράβανα, διότι και ο Ράβανα την είχε κλέψει κρυφά, τη ώρα που ο Ράμα ήταν μακριά. Δεν θεώρησε την άμεση λύτρωσή της πιο σημαντική από τις επιπτώσεις αυτής της ενέργειας στην αρετή της, και στο καλό όνομα του συζύγου της. Όλα εξαρτώνται από τα οράματα από τα οποία εμπνέεστε, και με τα οποία είστε εφοδιασμένοι.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 11, 1964

3 Σεπτεμβρίου

Αυτό που έχει σημασία για κάθε άνθρωπο είναι η εσωτερική ευδαιμονία, όχι η εξωτερική, δηλαδή οι εγκόσμιες αντικειμενικές παροδικές χαρές των αισθήσεων. Αν μπορείτε να αναπτύξετε εσωτερική αυτοκυριαρχία και αταραξία που είναι ανεπηρέαστη από τα σκαμπανεβάσματα που η κάθε μέρα σας παρουσιάζει, αυτό είναι ένα σίγουρο σημάδι πραγματικής επιτυχίας! Η κάθε μέρα είναι παρόμοια με τις προηγούμενες μέρες, με την ανατολή και τη δύση του ήλιου και το γέμισμα και τη χάση του φεγγαριού. Παρόλα αυτά, όταν τελειώσουν οι 365 μέρες, το αποκαλούμε νέο έτος και του δίνουμε νέο όνομα και αριθμό. Ο ήλιος και η σελήνη οριοθετούν την αρχή και το τέλος της ημέρας. Παραμένουν όμως ανεπηρέαστα από το όνομα ή τον αριθμό της ημέρας ή του έτους. Να είστε σαν τον ήλιο και τη σελήνη. Μην ενδιαφέρεστε για το νέο όνομα ή τον αριθμό, αλλά να φροντίζετε για τα καθήκοντά σας, την εσωτερική σας αταραξία και ευδαιμονία που προέρχονται από μέσα σας!
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 12, 1959

2 Σεπτεμβρίου

Η ανθρώπινη γέννηση είναι μια μοναδική ευκαιρία. Διότι, μόνο οι άνθρωποι είναι προικισμένοι με διάκριση και ευφυΐα, δηλαδή τη δύναμη να βρίσκουν με συλλογισμούς την καλύτερη δυνατή εναλλακτική τακτική. Είστε, από σκοπού, πολύ μακράν του ζωικού βασιλείου και πολύ πλησίον του Θεϊκού. Μην ξεπέφτετε στη ζωώδη φύση. Απορροφήστε αγάπη, μεγαλοφροσύνη και μεγαλοπρέπεια από τις Γραφές. Είναι τόσο γεμάτες από αυτά! Επί παραδείγματι, παρατηρήστε το μεγαλείο συμπεριφοράς όπως περιγράφεται στη Ραμάγιανα! Μετά τον πόλεμο, όταν ηττήθηκε ο Ραβάνα, ο Ράμα έστειλε τον Λακσμάνα στο πεδίο της μάχης λέγοντάς του να φροντίσει ώστε να φερθούν στον Ράβανα ως αυτοκράτορα της Λάνκα, και όχι ως απεχθή εχθρό. Οι Γραφές περιέχουν μαθήματα στα οποία απεικονίζεται το μεγαλείο της αρετής, της δράσης και των συναισθημάτων.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 11, 1964

1 Σεπτεμβρίου

Να προσέχετε να μην ασχολείστε με την αύξηση των αναγκών και επιθυμιών σας. Αυτή είναι μια ατέλειωτη διαδικασία σποράς και αποκομιδής, ποτέ δεν θα έχετε ικανοποίηση. Διότι, όταν ικανοποιήσετε μια επιθυμία, θα ρίξει λάδι στη φωτιά για δέκα ακόμα. Προσέξτε! Μην κυνηγάτε ανέντιμες επιθυμίες ή ικανοποιήσεις. Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην επικράτεια των αισθήσεων είναι στρεβλοί και αλόγιστοι. Μόνο ο δρόμος που οδηγεί στον Θεό είναι ευθύς. Να είστε ευθείς και έντιμοι σε κάθε σας πράξη. Αυτό θα φανερώσει το Θείο σε εύθετο χρόνο. Θα σας επιτρέψει επίσης να υπερνικήσετε τις τρεις ιδιότητες (Ράτζας, Σάτβα και Τάμο). Όπως αλέθετε μια καυτερή πιπεριά, αλάτι και ταμάρινδο για να έχετε ένα γευστικό πιάτο, έτσι πρέπει να αλέθετε όλες τις τρεις ιδιότητες ώστε να αναδειχθεί η γεύση της Ευδαιμονίας.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 12, 1959