Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Σεπτέμβριος 2012

30 Σεπτεμβρίου

Πρέπει να διευρύνετε την αγάπη σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Τότε γίνονται επιθυμητές και αξιέπαινες οι ιδιαίτερες κλίσεις που τρέφει κανείς για την κοινότητά του, τη θρησκεία και τη χώρα του. Εάν, αντί για αγάπη, δημιουργούν μίσος για άλλες κοινότητες, θρησκείες και χώρες, τότε γίνονται δηλητηριώδεις. Να αγαπάτε τη θρησκεία σας, τόσο ώστε να μπορείτε να την εφαρμόζετε με μεγαλύτερη πίστη! Όταν ο καθένας ακολουθεί τη θρησκεία του με πίστη, δεν θα μπορεί να υπάρχει μίσος σ` αυτόν τον κόσμο, γιατί όλες οι θρησκείες είναι χτισμένες επί της αρχής της οικουμενικής αγάπης. Αφήστε να εκδηλωθεί η αγνότητα που είστε. Να προσπαθείτε να την εκφράζετε στις δραστηριότητές σας αυτό είναι που Με ευχαριστεί και κερδίζει τη χάρη Μου!
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 2 1965

29 Σεπτεμβρίου

Η κυβέρνηση, η διοίκηση και οι άνθρωποι είναι σαν τα τρία πτερύγια ενός ανεμιστήρα. Όταν και τα τρία περιστρέφονται μαζί στην ίδια κατεύθυνση και με την ίδια ταχύτητα, συντελούν στη σωστή απόδοση. Ο θυμός, η κακία, η απληστία και ο φθόνος αυτά είναι τα εμπόδια στον δρόμο της αγάπης και της συνεργασίας. Υποβιβάζουν τον άνθρωπο από το επίπεδο του Θείου στο ζωικό επίπεδο. Να ανέχεστε τους άλλους με υπομονή και κατανόηση. Να έχετε ανεκτικότητα και συμπόνια. Να προσπαθείτε να ανακαλύπτετε σημεία επαφής αντί σημεία συγκρούσεων. Διευρύνετε την αδελφικότητα και εμβαθύνετε την καλοσύνη μέσω της γνώσης. Τότε οπωσδήποτε, η ζωή θα αποκτήσει αξία.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 3, 1966

28 Σεπτεμβρίου

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι, που πάντοτε κατηγορούν τον εαυτό τους και τη ζωή τους και προσδοκούν να τους σώσει η χάρη του Θεού. Νομίζουν ότι το κάθε άτομο και ο Παντοδύναμος είναι δύο ξεχωριστές οντότητες και δεν μπορούν ποτέ να συγχωνευθούν ή να ενωθούν. Αυτό είναι αναληθές. Η πραγματική φύση των ανθρώπων δεν είναι η αμαρτία. Οι άνθρωποι είναι πηγές γαλήνης, χαράς, αλήθειας και δικαιοσύνης είναι αγνοί, καλοί, στοργικοί και σοφοί. Να καταβάλλετε κάθε προσπάθεια ώστε να εκφράζετε μέσα από τις πράξεις σας, την αγνότητα που είστε. Αυτό ευχαριστεί τον Θεό και θα σας πλημμυρίσει με τη χάρη Του. Να προσεύχεστε ακόμα και για εκείνους που εκφράζουν απληστία ή μίσος, να συμμερίζεστε την άγνοιά τους και να προσεύχεστε ώστε τα βήματά τους να μπορούν να κατευθυνθούν προς τη δικαιοσύνη και την αγάπη. Διευρύνετε την αγάπη σας σε όσο πιο μεγάλο κύκλο μπορείτε. Η προσευχή έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα. Καλλιεργείστε την οικουμενική όραση και να προσεύχεστε για την ειρήνη και ευτυχία όλης της ανθρωπότητας, και όλων των έμψυχων και άψυχων πραγμάτων.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 2, 1965

27 Σεπτεμβρίου

Αντί να κάνετε μάταιες `χαζοκουβέντες`, να δοξάζετε τον Θεό, να βαδίζετε τον δρόμο Του και να προσεύχεστε σ Εκείνον. Να περνάτε τον χρόνο που σας έχει καταμεριστεί στον στοχασμό και τη λατρεία του Παντοδύναμου, όχι σε `δουλοπρεπή` εγκώμια για τους ασθενείς, τους άμοιρους και τους αδύναμους. Η ζωή είναι μια ευκαιρία που παρέχεται στον καθένα, όχι απλά για να τρώει και να πίνει, αλλά για να επιτύχει κάτι μεγαλοπρεπές και μεγαλόσχημο: Να κυριαρχήσει στον εαυτό του και να συγχωνευθεί στην Πραγματικότητα. Η πειθαρχία πρέπει να έλθει από μέσα σας, όχι από έξω. Οι άνθρωποι πρέπει να ελέγχουν τον εαυτό τους με τη δική τους έμφυτη δύναμη, όχι να ελέγχονται από κάποιον που φοβούνται ή από επιθυμία για προσωρινά οφέλη. Ο αυτοέλεγχος προάγει την αυτοπεποίθηση την αυτογνωσία και την αυτο-εξέλιξη.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 3, 1966

26 Σεπτεμβρίου

Όταν μερικές μικρές πέτρες αναμειχθούν με ρύζι και μπουν ανάμεσα στα δόντια, παραπονείται κανείς με αηδία ότι το πιάτο με το ρύζι δεν είναι παρά ένα πιάτο με πέτρες. Είναι στην ανθρώπινη φύση να υπερβάλλει με σκοπό να προκαλέσει εντύπωση. Συχνά, οι άνθρωποι θεωρούν τη χαρά ως επουσιώδη και ασήμαντη και παραμένουν περισσότερο σε θλίψη και πόνο. Μην παραδίδεστε όταν τυχαίνουν δυσχέρειες. Η ριζική αιτία για τις απώλειες, τις δυσχέρειες, τη φτώχεια και τις δυσκολίες είναι η απώλεια της αυτοπεποίθησης και του ενθουσιασμού. Το μυστικό της δύναμης και του θάρρους βρίσκεται μέσα σας. Ακριβώς δίπλα μας υπάρχουν καλοί άνθρωποι και πολλοί που επιθυμούν το καλό, που είναι γεμάτοι αυθορμητισμό, αυτοθυσία και πνεύμα μη-προσκόλλησης. Να έχετε πίστη και να μην απελπίζεστε ούτε να χάνετε την πίστη στον εαυτό σας ή στον Θεό. Με ειλικρινή πίστη, να δράτε, να μιλάτε και να σκέπτεστε με τρόπο που ευχαριστεί τον Θεό, και παραδοθείτε ολοσχερώς σ` Εκείνον. Να είστε αγνοί, να είστε απλοί, να είστε ειλικρινείς, και ο Θεός θα απαντήσει στο αγωνιώδες σας κάλεσμα.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 2, 1965

25 Σεπτεμβρίου

Το σώμα είναι ο ναός του Θεού, ο Θεός είναι ο ένοικος της καρδιάς, και η διάνοια είναι το φως του καντηλιού που ανάβει στον βωμό της. Να προστατεύετε το καντήλι και τη λάμψη του από τον άνεμο που φυσά μέσα από τα παράθυρα των αισθήσεων και απειλεί να το σβήσει. Κλείστε τα παράθυρα, μην τα αφήνετε ανοιχτά στις ολέθριες έλξεις των πραγμάτων του κόσμου. Να διατηρείτε οξεία τη διάνοιά σας, έτσι ώστε να μπορέσει να κόψει τον νου σε διαμάντι για να τον μετατρέψει σε λάμψη φωτός, αντί να είναι ένα θαμπό πετράδι. Η διάκριση είναι ένα σημαντικό εργαλείο πνευματικής εξέλιξης. Η προσκόλληση, η τρυφερότητα και τα ενδιαφέροντα αυτά δημιουργούν μεροληπτικότητα και προκατάληψη, ιδιαίτερες προτιμήσεις και ψευδαίσθηση. Αποκρύπτουν την αλήθεια και θαμπώνουν τη διάκριση. Πρέπει να χρησιμοποιείτε την ικανότητα της λογικής σας για να ξεχωρίζετε τι είναι περιορισμένο και τι απεριόριστο, τι είναι προσωρινό και τι Αιώνιο.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 2, 1965

24 Σεπτεμβρίου

Εκείνοι που σχεδιάζουν σήμερα να ανεβάσουν το επίπεδο ζωής ποτίζουν τα κλαδιά, τα φύλλα και τα άνθη του δέντρου της ζωής. Αντ` αυτού όμως, για να μεγαλώσετε το δέντρο, πρέπει να το καλλιεργείτε και να το ποτίζετε με αρετές, που είναι οι ρίζες του, έτσι ώστε τα άνθη των πράξεων, λόγων και σκέψεων να μπορούν να ανθίσουν με ευωδία και να αποδώσουν τον καρπό της υπηρεσίας και τον γλυκύ χυμό της αγαλλίασης. Όταν κάνετε σχέδια για τροφή, ένδυση και στέγη προάγετε την ευημερία μόνο του κάρου. Πρέπει επίσης να κάνετε σχέδια και για το άλογο, που είναι ο νους. Ο νους πρέπει να χρησιμοποιεί την τροφή, την ένδυση, τη στέγη και τα άλλα πράγματα του σύμπαντος για τον ανώτερο σκοπό της διαφυγής από τα δεσμά του εγώ προς το Οικουμενικό.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 3, 1966

23 Σεπτεμβρίου

Αυτή είναι μια αρχαία παρατήρηση που ισχύει ακόμη και σήμερα ότι δηλαδή οι περισσότεροι άνθρωποι σπαταλούν την παιδική τους ηλικία σε αστειάκια, παιχνίδια, απολαύσεις και ψυχαγωγίες, τη μέση ηλικία σε σχέδια και πλάνα για να συσσωρεύσουν περιουσία, και το γήρας σε νοσοκομεία προσπαθώντας να ενδυναμώσουν την εξασθενημένη υγεία τους μέσω `εξασθενημένου` πλούτου. Κερδίζοντας και ξοδεύοντας, γεμίζει κανείς τον χρόνο του με εργασία και σκοτούρες. Οι άνθρωποι απασχολούνται με ένα σωρό προσπάθειες για να κερδίσουν ευτυχία, αλλά η επιτυχία είναι λίγη και μικρής διάρκειας. Η μόνη πανάκεια για όλες τις ασθένειες, η μόνη προσπάθεια πού θα καταλήξει σε ολική νίκη είναι ο έλεγχος του νου, που είναι ο κύριος των αισθήσεων. Κάθε αισθητήριο όργανο είναι μια `πρίζα` για ενέργεια που σας συνδέει-δεσμεύει με τον αντικειμενικό κόσμο. Οι αισθήσεις παρακινούνται από τον νου να στρέφονται προς τα έξω και να προσκολλώνται στα διάφορα πράγματα. Πρέπει να κάνετε τον νου να ενδώσει στη σοφία, η οποία διακρίνει ανάμεσα στο σωστό και το λάθος. Τότε ο νους, αντί να σας βλάπτει, θα σας βοηθάει.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 2, 1965

22 Σεπτεμβρίου

Οι πολιτικοί και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι δηλώνουν ότι κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αναπτύσσουν τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους, και να παρέχουν ως προς αυτούς τους πόρους, τροφή, ένδυση, στέγη, εκπαίδευση, εργασία, ασφάλεια και υγεία στους ανθρώπους. Η ανάπτυξη όμως των ηθικών και πνευματικών πόρων έχει παραμεληθεί και η πρόνοια για γαλήνη και πνευματική ευτυχία αγνοείται. Η ευτυχία και η γαλήνη δεν είναι σίγουρο ότι θα έλθουν όταν οι άνθρωποι τρέφονται και ενδύονται καλά, έχουν άνετα σπίτια, υψηλή εκπαίδευση, καλή εργασία ή όταν δεν έχουν πρόβλημα στην υγεία ή ασφάλειά τους. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν όλα αυτά σε αφθονία αλλά όμως ανησυχούν συνεχώς, θλίβονται ή είναι δυσαρεστημένοι. Η γαλήνη και η ευτυχία εξαρτώνται από το τι έχετε μέσα σας και όχι από `εξωτερική` επιδεξιότητα ή πλούτη. Κάθε ον έχει ως θεμέλιό του το Θείο, και γι` αυτό, όσο περισσότερο εκδηλώνει κανείς τις θεϊκές ιδιότητες της αγάπης, της δικαιοσύνης, της αλήθειας, και της γαλήνης, τόσο περισσότερη χαρά θα μπορεί να δίνει και να παίρνει.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 3, 1966

21 Σεπτεμβρίου

Για να προστατεύετε από τους κλέφτες αντικείμενα μεγάλης αξίας, κοσμήματα, δικόγραφα και πολύτιμα μέταλλα, όπως ασήμι και χρυσό, πηγαίνετε στις τράπεζες και τα καταθέτετε σε ασφαλή θησαυροφυλάκια ή θυρίδες. Έτσι, διώχνετε την ανησυχία από τον νου σας, απελευθερώνεστε από έγνοιες και μπορείτε να κοιμάστε γαλήνια στο σπίτι σας. Κατά τον ίδιο τρόπο, πρέπει να παραδίδετε στον Θεό τα κοσμήματα της διάνοιάς σας, της ευφυΐας και της ικανότητάς σας να βοηθάτε. Πιο σημαντικό όμως είναι ότι δίνετε μεγάλη σημασία στο εγώ σας αφήστε το και αυτό επίσης στη έγνοια του Θεού. Τότε θα είστε πολύ ευτυχισμένοι. Στην Μπαγκαβάντ Γκίτα, ο Κρίσνα συμβουλεύει τον Αρτζούνα να παραδοθεί μόνο σε Εκείνον. Τότε, τον διαβεβαιώνει ότι δεν θα θλίβεται καθόλου.
Μπάμπα, pine Discourse, Jul 14, 1966

20 Σεπτεμβρίου

Είναι πάντοτε προτιμότερο να προσεγγίζει κανείς τον Θεό για την εκπλήρωση των επιθυμιών του, παρά να στέκεται δουλοπρεπώς ενώπιον των ανθρώπων, που και αυτοί δεν είναι παρά εργαλεία στα χέρια του Θεού. Με τον δικό Του σιωπηλό τρόπο, ο Θεός θα μεταμορφώσει τον νου και θα τον στρέψει προς την πνευματική άσκηση και σ` ένα επιτυχές πνευματικό ταξίδι. Δεν θα επιτρέψει στα παιδιά Του να χάσουν τον δρόμο τους και να υποφέρουν στη ζούγκλα του υλικού κόσμου. Όταν πλησιάζετε τον Θεό και αναζητείτε τη βοήθεια και την καθοδήγησή Του, τότε έχετε κάνει το πρώτο βήμα για τη σωτηρία σας. Θα έχετε μάθει τότε να αποδέχεστε το θέλημά Του ως δικό σας. Έτσι θα επιτύχετε γαλήνη. Ο Θεός σας έλκει κοντά Του για να σας αναπλάσει και να σας αναδιαμορφώσει. Ο Θεός είναι ένα είδος σιδηρουργού, που επισκευάζει διαλυμένα, ελαττωματικά, και χαλασμένα `ανθρώπινα μέρη`. Είναι ειδήμων στο να επισκευάζει πληγωμένες καρδιές, ασθενικά `μυαλά`, διεστραμμένες διάνοιες, αδύναμες αποφάσεις και παραπαίουσα πίστη. Ελάτε σ` Αυτόν με χέρια σε στάση προσευχής, με χέρια που είναι πρόθυμα να υπηρετούν. Τότε, Εκείνος θα τα γεμίσει μια αφθονία Χάριτος.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 1 1965

19 Σεπτεμβρίου

Ο Βινάγιακα είναι ο κύριος όλων, δεν έχει άλλον κύριο ή αρχηγό. Όταν ξεκινάνε μερικοί κάποιο νέο έργο, έχουν έθιμο να επικαλούνται τις ευλογίες του Βινάγιακα για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου. Όταν προσεύχεστε στον Βινάγιακα και ζητείτε την ευλογία του, όλες οι προσπάθειές σας θα τύχουν επιτυχίας. Το ελεφάντινο κεφάλι του υποδηλώνει ότι έχει τη ευφυΐα ενός ελέφαντα, ο οποίος πάντοτε σκέπτεται δύο φορές πριν κάνει το πρώτο του βήμα. Ο Βινάγιακα είναι γεμάτος σοφία. Το όνομα Γκαναπάτι υποδηλώνει ότι έχει ύψιστη σοφία, σοφία χαρακτηριζόμενη από ορθή κρίση, και συνεχή ολοκληρωμένη επίγνωση (πραγκνιάνα). Οι άνθρωποι σήμερα λησμονούν την υποκρυπτόμενη έννοια του ονόματος Γκαναπάτι και απλώς κάνουν τελετουργικά. Μπορεί κανείς να μην κάνει καθόλου τελετουργικά, αλλά ποτέ δεν πρέπει να σταματήσει τη λατρεία του Βινάγιακα.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 18, 2004

18 Σεπτεμβρίου

Η λέξη πλούτος (Ντάναμ) σημαίνει οποιοδήποτε πολύτιμο αγαθό, ένα αντικείμενο στοργής. Δεν σημαίνει μονάχα πλούτη και πολύτιμα μέταλλα. Το πιο πολύτιμο αγαθό των ανθρώπων είναι η Αυτογνωσία. Ο Αρτζούνα την κέρδισε, και ως εκ τούτου αποκαλείται `Ντάναντζάγια`. Ο καθένας μπορεί να κερδίσει πλούτη ή χρήματα ακόμα και οι απατεώνες, ληστές και πειρατές συσσωρεύουν χρήματα. Ο πραγματικός πλούτος που αξίζει να κατατεθεί στη Θεϊκή Τράπεζα, κερδίζεται μόνο από εκείνους που αγωνίζονται να είναι ενάρετοι, μη-προσκολλημένοι, ταπεινοί και άγιοι. Μην υποτιμάτε την αξία αυτής της κατάθεσης. Τις αξιέπαινες ευγενείς πράξεις σας, την αγνότητά σας, και την ανιδιοτελή αγάπη που εκδηλώνετε προς τους συνανθρώπους σας αποδώστε αυτά τα πολύτιμα αγαθά στον Θεό και Εκείνος θα τα δεχθεί πρόθυμα ως καταθέσεις στον `λογαριασμό` σας.
Μπάμπα, pine Discourse, July 14, 1966

17 Σεπτεμβρίου

Όταν ένας άνθρωπος υποφέρει από το δάγκωμα μιας κόμπρας, του δίνουν να μασήσει τσίλι. Αυτό το κάνουν γιατί ο άρρωστος δεν αισθάνεται την καυτερή γεύση, αν το δηλητήριο είναι ακόμα στο σώμα του. Ομοίως επίσης, όταν έχει κανείς μέσα του το δηλητήριο του εγκόσμιου αισθησιασμού, τότε η λατρεία, η επανάληψη του Ονόματος του Θεού και ο διαλογισμός θα του φαίνονται μονότονα και καταθλιπτικά. Υπεράνω όλων, να επιμένετε στο να σας υπακούν οι αισθήσεις όταν τις προστάζετε να μην σας παρασέρνουν. Διαφορετικά θα είστε σαν ένα αυτοκίνητο χωρίς φρένα. Με τις αισθήσεις υπό έλεγχο, η διάνοιά σας θα γίνει διαυγής ώστε να αντανακλά τη δόξα του Θεού που διαποτίζει το Σύμπαν. Αυτή είναι η διδασκαλία των Γραφών. Μόνο η ακλόνητη πίστη μπορεί να σας βοηθήσει να κερδίσετε. Να συνεχίζετε μέχρις ότου ανταμειφθείτε με την πραγμάτωση.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 1, 1965

16 Σεπτεμβρίου

Να είστε αποφασισμένοι να μην απορρίψετε ποτέ το Όνομα και τη Μορφή του Θεού που έχετε επιμελώς επιλέξει, ακόμα κι αν κάποιος τα κακολογεί. Να παραμένετε σταθεροί σ` αυτά. Συγχρόνως όμως, μην διαμαρτύρεστε για το Όνομα και τη Μορφή που έχουν επιλέξει οι άλλοι. Όταν υποσκάπτετε την πίστη κάποιου άλλου ή διαταράσσετε τη δική σας είναι και τα δύο λάθος. Η πίστη είναι ένα φυτό αργής ανάπτυξης. Οι ρίζες του πηγαίνουν βαθιά μέσα στην καρδιά. Η σιωπή είναι η καλύτερη πνευματική άσκηση για τη διαφύλαξη της πίστης. Γι` αυτόν τον λόγο, επιμένω να ενστερνιστείτε αυτό το βήμα της σιωπής ως το πρώτο και το πιο σημαντικό στο πνευματικό σας ταξίδι. Τα πόδια, τα μάτια και το πρόσωπο του Κυρίου συγκρίνονται με τον λωτό που παραμένει ανεπηρέαστος από το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει. Κι εσείς επίσης, πρέπει να χαμογελάτε όλες τις στιγμές, μεταδίδοντας χαρά σε όλους γύρω σας και κάνοντας ελαφρύτερο το φορτίο τους.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 30, 1965

15 Σεπτεμβρίου

Όταν χρειάζεστε χρήματα μπορείτε να δανειστείτε από τις τράπεζες, δηλαδή, εάν έχετε υποθηκεύσει γη, κοσμήματα ή περιουσία που έχετε κερδίσει ή κληρονομήσει από γονείς ή προγόνους. Ο Θεϊκός Τραπεζίτης επίσης σας επιτρέπει να αντλείτε από τις καταθέσεις που έχετε από καλές πράξεις προηγούμενων γεννήσεων. Γι` αυτό, μερικές φορές, βλέπετε ότι μερικοί άνθρωποι που είναι κακοί και άσπλαχνοι, μοχθηροί και φιλάργυροι, φαίνεται να ζουν ευτυχισμένοι ζωές, απαλλαγμένοι από πόνο και θλίψη. Αυτό συμβαίνει γιατί αντλούν από τις καταθέσεις του παρελθόντος τους και δικαιούνται αυτή την ευτυχία. Οι υπερβάσεις ή τα δάνεια σας βοηθούν να διευκολυνθείτε σε προσωρινές κρίσεις και θα σας είναι διαθέσιμα μόνο αναλογικά με την αξία υποθήκης ή καταθέσεων. Στη Θεϊκή Τράπεζα, μπορείτε να είστε πλήρως προστατευμένοι από συμφορές και θλίψη όταν κερδίσετε τη χάρη του Θεού. Να κάνετε καλές πράξεις, να έχετε καλές σκέψεις, καλά συναισθήματα και καλές συναναστροφές και να είστε σε συνεχή στοχασμό του Θεού, και τότε η χάρις Του θα σας πλημμυρίσει.
Μπάμπα, pine Discourse, Jul 14, 1966

14 Σεπτεμβρίου

Οι άνθρωποι παρά τις προειδοποιήσεις, τις επιπλήξεις, τις συμβουλές και τις εκκλήσεις ότι δεν πρέπει να βυθίζονται στα επουσιώδη και τα εφήμερα, εξακολουθούν να βαδίζουν προς τη δυστυχία λόγω ατελούς κατανόησης. Το μίσος, η απληστία και οι κλίκες είναι ευρύτατα διαδεδομένες, επειδή ο Θεός απορρίπτεται ως περιττός ή ως δεισιδαιμονία. Οι Άγιες Γραφές είναι καταγραφές των σκέψεων και των βιωμάτων τον αγνών και απροκατάληπτων αναζητητών της αλήθειας. Θα σας πάνε όλα καλά, αν τους εμπιστευθείτε. Διευκρινίζουν ξεκάθαρα τα ακόλουθα δόγματα: Μόνο η αγάπη υπερισχύει, η Μη-προσκόλληση είναι ο πραγματικός σας πλούτος, μόνο η Ενότητα είναι η αλήθεια και μόνο Θεός πρέπει να είναι ο σκοπός σας στη ζωή. Όπως ρυθμίζετε το φιτίλι ή προσθέτετε καύσιμο όταν το φως από τη λάμπα πετρελαίου γίνει θολό, έτσι και τώρα είναι καιρός να ενισχυθούν οι ευγενείς και ανώτερες παρορμήσεις όλων των ανθρώπων. Μόνο αυτό θα σας σώσει από την καταστροφή. Πρέπει να επιθυμείτε για την απελευθέρωσή σας από τα δεσμά που έχετε πλέξει γύρω σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 1, 1965

13 Σεπτεμβρίου

Η Μπαγκαβάντ Γκίτα συμβουλεύει όταν έρχεστε να προσευχηθείτε στον Κύριο να φέρνετε ως προσφορά οποιοδήποτε από αυτά ένα φύλο, ένα λουλούδι, ένα φρούτο ή νερό, και όταν πηγαίνετε σε ηλικιωμένους και αγίους να μην έρχεστε με άδεια χέρια. Ο Κύριος όμως δεν θέλει κανένα από αυτά. Όταν ζητάτε ένα πράγμα, πρέπει να είστε έτοιμοι να πληρώσετε ένα τίμημα, ίσο με την αξία του. Αν αναζητείτε το Θείο, πρέπει να προσφέρετε κάτι θεϊκό. Η αγάπη, η γαλήνη, η αρετή και η αλήθεια είναι θεϊκά. Φέρτε μου αυτά ή οποιοδήποτε από αυτά και θα δεχτώ το δώρο σας με πολύ μεγάλη χαρά. Μην προσφέρετε στον Κύριο μόνο λουλούδια τα οποία ξεθωριάζουν, φρούτα που τελικά σαπίζουν, φύλλα που ξεραίνονται ή νερό που εξατμίζεται.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 30, 1965

12 Σεπτεμβρίου

Ενώ πρέπει να αναπτύσσετε τη συνήθεια να φυλάσσετε χρήματα σε μια τράπεζα για τα γεράματα ή για ώρα ανάγκης, πρέπει επίσης να ξεκινήσετε τη συνήθεια να κάνετε καταθέσεις στην Πνευματική Τράπεζα, έτσι ώστε να μπορέσετε πραγματικά να `σωθείτε`. Τα χρήματα και νομίσματα που δέχεται η Θεϊκή Τράπεζα είναι η Αλήθεια, η Αγάπη και η Αρετή. Όλες οι λέξεις, τα συναισθήματα, οι πράξεις και οι σκέψεις που αντηχούν με αγνότητα απ` αυτά, θα γίνουν πρόθυμα αποδεκτά ως καταθέσεις. Γι` αυτό, όπως φροντίζετε για τις καταθέσεις σας σε πολλές εγκόσμιες τράπεζες, πρέπει να φροντίσετε να έχετε επίσης έναν λογαριασμό και να τον αυξάνετε στην Τράπεζα του Θεού. Όταν κατεπείγεστε για χρήματα πηγαίνετε στην τράπεζά σας για να ζητήσετε δάνεια. Η τράπεζα θα σας βοηθήσει, αλλά μόνο αναλογικά με τις καταθέσεις σας. Παρομοίως ο Θεϊκός σας Τραπεζίτης θα σας σώσει από τη συμφορά και τη θλίψη πολύ γρήγορα αν έχετε καταθέσει σ` Εκείνον τον πλούτο της Αλήθειας, της Αγάπης, της Αρετής και της Γαλήνης.
Μπάμπα, pine Discourse, July 14 1966

11 Σεπτεμβρίου

Η αληθινή φύση του ανθρώπου είναι θεϊκή. Αυτή η έμφυτη φύση βρίσκεται στα παιδιά. Σ` αυτό το στάδιο της παιδικής ηλικίας ο άνθρωπος είναι ανέγγιχτος από τις έλξεις και εντάσεις των αισθήσεων. Γι` αυτό το παιδί ευδαιμονεί στη δική του πραγματικότητα στη χαρά, τη γαλήνη και την αγάπη. Καθώς μεγαλώνετε κάντε αυτό το στάδιο μόνιμο, έτσι ώστε να μπορέσετε να ζήσετε μια ενάρετη ζωή. Αυτό είναι το καθήκον σας. Για να ανακαλύψετε την πραγματικότητά σας και να διαμένετε σε Θεϊκή Γαλήνη, δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε τον κόσμο και να καταφύγετε στον ασκητισμό. Η μη-προσκόλληση είναι το κρίσιμο δώρο που πρέπει να κερδίσετε για σας. Μπορείτε να το καλλιεργήσετε στο σπίτι τόσο εύκολα όσο και μέσα στη ζούγκλα! Επιπροσθέτως, όταν εστιάζετε τον νου σας στην αλήθεια, γίνεστε πιο αγαπητοί στον Θεό.
Μπάμπα, pine Discourse, 29 Sep 1965

10 Σεπτεμβρίου

Ανοίξτε λογαριασμό στη Θεϊκή Τράπεζα που δέχεται καταθέσεις και διατηρεί τους λογαριασμούς σας υπό απόλυτη εχεμύθεια. Κάθε μικρή συναλλαγή μια καλή πράξη, μια ευγενής σκέψη, ή μια ευγενική λέξη πιστώνεται και αποδίδεται με ακρίβεια. Η Τράπεζα επίσης κρατάει αρχεία των χρεωστικών σας ασυγκίνητες, κακές ή αγενείς σκέψεις, λόγια, ή πράξεις. Επίσης αυτή η Θεϊκή Τράπεζα, ενδιαφέρεται πραγματικά για τα συναισθήματά σας και συνειδητά σας προειδοποιεί ψιθυριστά από την καρδιά σας όταν υπερεβαίνατε τα όριά σας, όταν παραβαίνετε την αλήθεια και την αρετή. Σας προειδοποιεί επίσης οπωσδήποτε όταν σας κατακτούν οι επιθυμίες σας ή όταν ο πλούτος σας είναι ανεξέλεγκτος. Κανένας δεν μπορεί να σας μηνύσει για τις καταθέσεις που κάνετε σ` αυτή την Τράπεζα. Κανένας εφοριακός δεν μπορεί να πάρει τα κέρδη σας, ούτε μπορεί κανένας απατεώνας να πειράξει την περιουσία σας σ` αυτήν. Ελάτε, ανοίξτε καταθέσεις στον Θεϊκό Τραπεζίτη, και η ευημερία σας θα μεγαλώσει εδώ και μετέπειτα.
Μπάμπα, pine Discourse, July 14, 1966

9 Σεπτεμβρίου

Ποτέ μην ξεχνάτε ότι είστε Θεϊκοί, ότι είστε η αρετή προσωποποιημένη. Το καθήκον σας είναι να καλλιεργείτε τις ικανότητές σας για την μεγάλη περιπέτεια του να αντιληφθείτε την ταύτισή σας με το Θείο. Για να το πετύχετε αυτό, ο νους και η διάνοιά σας πρέπει να εστιάζονται στην επιλεγμένη σας μορφή του Θεού. Πρέπει να διαλογίζεστε σ` Αυτόν στην απομόνωση και ησυχία. Να βελτιώνετε τη συγκέντρωσή σας. Αν διασπάται η προσοχή σας, δεν μπορεί να γίνει καμία πρόοδος. Παρόλα αυτά, αν εφαρμόζετε διαλογισμό σε ησυχία και απομόνωση, θα μπορέσετε να εδραιώσετε και να διατηρήσετε αυτή τη σιωπή ακόμα και στις πιο πολυσύχναστες λεωφόρους. Να μιλάτε λιγότερο, να σκέπτεστε πιο μελετημένα και να ασκείτε τη διάκρισή σας. Τότε θα μπορέσετε να αδειάσετε τον νου από παρορμήσεις, προκαταλήψεις και προτιμήσεις. Μ` αυτόν τον τρόπο πρέπει να προσπαθήσετε να αντιληφθείτε την αληθινή σας φύση.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 29, 1965

8 Σεπτεμβρίου

Έχετε συσσωρεύσει πλούτο με μεγάλη φροντίδα, με χιλιάδες πράξεις αυταπάρνησης, εγκαταλείποντας ανέσεις και ευκολίες, διαφυλάττοντας διάφορα πράγματα, ξοδεύοντας λιγότερα και κερδίζοντας περισσότερα. Οι τράπεζες είναι ευτυχείς να δέχονται καταθέσεις από σας, να τις διατηρούν με ασφάλεια και να σας επιτρέπουν να τις χρησιμοποιείτε όποτε έχετε ανάγκη. Πιστεύετε ότι τα χρήματά σας θα σας βοηθήσουν όταν έχετε προβλήματα σ` αυτόν τον κόσμο. Όμως τότε, όταν τα χρήματά σας αυξηθούν και γίνουν δελεαστικά, οι γνωστοί και συγγενείς σας, κοντινοί και αγαπητοί σας, αρχίζουν να μαλώνουν γι` αυτά προκαλώντας σας ανησυχία και φόβο. Οι φόροι επίσης σας αφαιρούν ένα μεγάλο μερίδιο κλέφτες και απατεώνες περιμένουν μια ευκαιρία να αρπάξουν κάτι απ` αυτά. Μην ξεχνάτε ότι θα έρθει μια μέρα που θα πρέπει να αφήσετε όλον αυτό το σωρό και να φύγετε με άδεια χέρια. Οι αποταμιεύσεις σας δεν θα ταξιδέψουν μαζί σας, ούτε τους νοιάζει πού πάτε. Συνεπώς τώρα είναι η ώρα να αυξήσετε τις πνευματικές σας προσπάθειες μόνο αυτό θα σας χαρίσει γαλήνη και χαρά εδώ και μετέπειτα.
Μπάμπα, pine Discourse, Jul 14, 1966

7 Σεπτεμβρίου

Βρίσκεστε σε ένα ταξίδι μέσω του ρεύματος της ζωής από την μια πράξη στην άλλη είναι μια συνεχής δραστηριότητα, `σημαδεμένη` εξ ολοκλήρου από το κάρμα. Θα ήταν κρίμα, αν δεν γνωρίζετε τη σωστή τεχνική εκτέλεσης πράξεων (κάρμα). Όπως ο καρπός ενός δέντρου εξαρτάται από τον σπόρο, το έδαφος, την κοπριά, την περιποίηση του κηπουρού και από τον φράκτη, έτσι και τα αποτελέσματα των πράξεών σας επίσης αντανακλούν μια ποικιλία παραγόντων, όπως οι παρορμήσεις και οι συνέπειες των δραστηριοτήτων σε προηγούμενες ζωές. Ένας αγγειοπλάστης φτιάχνει δοχεία και σκεύη από τον πηλό της γης και γι` αυτό είναι υλικά και εφήμερα. Εσείς όμως είστε πνευματικοί και υπερβατικοί, γιατί ο Θεϊκός Αγγειοπλάστης, σας έφτιαξε από Αλήθεια, Συνειδητότητα και Ευδαιμονία. Καταλάβετε αυτή η διαφορά, και διαμορφώστε αναλόγως τις πράξεις σας. Να δράτε σε συμφωνία με αυτό που ισχυρίζεστε ότι είστε. Αυτή είναι η πραγματική Αρετή (Ντάρμα).
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 29 1965

6 Σεπτεμβρίου

Η απόκτηση πλούτου είναι ένας από τους πιο θεμιτούς σκοπούς των ανθρωπίνων προσπαθειών, χωρίς αμφιβολία. Είναι ένας από τους τέσσερις σκοπούς κάθε ανθρώπινης ζωής αρετή, απόκτηση πλούτου, επιθυμίες και απελευθέρωση. Η σειρά με την οποία αναφέρθηκαν, έχει επίσης έναν σκοπό. Η αρετή πρέπει να κατευθύνει και να ελέγχει τη διαδικασία της απόκτησης πλούτου, και η απελευθέρωση πρέπει να είναι ο ρυθμιστικός παράγων των επιθυμιών. Κάθε πλούτος που προέρχεται από μη-δίκαια μέσα πρέπει να περιφρονείται ως ευτελής. Όλες οι επιθυμίες που δεν εξυπηρετούν τη μία υπέρτατη ανάγκη για απελευθέρωση, πρέπει να εγκαταλείπονται ως κατώτερες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Γι` αυτό, η αρετή και η απελευθέρωση πρέπει να είναι οι ρίζες και για την επιδίωξη πλούτου και για την εκπλήρωση των άλλων επιθυμιών.
Μπάμπα, pine Discourse, Jul 14, 1966

5 Σεπτεμβρίου

Οι δάσκαλοι πρέπει να προσπαθούν να μεταδίδουν την άριστη μόρφωση με το μικρότερο κόστος και να διδάσκουν τα παιδιά να ζουν αγνές και ευγενείς ζωές. Χωρίς να δεσμεύονται από σκέψεις για τις ώρες εργασίας, πρέπει όποτε είναι απαραίτητο, να αφιερώνουν επιπλέον ώρες για να απομακρύνουν τις αμφιβολίες των σπουδαστών και να τους βοηθούν να εκπληρώνουν τις εργασίες τους. Δάσκαλοι, αυτό είναι το καθήκον σας. Όντας ακλόνητοι στην αλήθεια, πρέπει να κάνετε την Αρετή, την Ειρήνη, την Αγάπη και τη Μη-βία, οδηγούς της ζωή σας σε κάθε στιγμή. Δεν πρέπει όμως να περιορίζεστε στο να μεταδίδετε μόνο τις πέντε ανθρώπινες αξίες. Πρέπει επίσης να δημιουργείτε το περιβάλλον εκείνο που θα προάγει την εφαρμογή αυτών των βασικών αξιών. Όταν έχετε αφιέρωση και αφοσίωση, θα μπορείτε να αντιμετωπίζετε όλες τις προκλήσεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων σας. Εάν οι δάσκαλοι επιτελούν σωστά τον ρόλο τους, θα έχουν τη δύναμη να μεταμορφώσουν ολόκληρο το έθνος.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 9 1986

4 Σεπτεμβρίου

Πώς μπορείτε να υπηρετείτε τον Θεό στους άλλους, όταν οι αισθήσεις σας σέρνουν μακριά από αυτή την υπηρεσία; Πώς μπορείτε να υπηρετείτε όταν προβάλλουν τα πάθη, για να σπιλώσουν την αγάπη που εμπνέει αυτή υπηρεσία; Το να αφήνει κανείς τις αισθήσεις του να πηγαίνουν όπου θέλουν, με το να τις στρέφει στον αντικειμενικό κόσμο των γεύσεων, οσμών, σχημάτων και μελωδιών, είναι σαν να πέφτει σε ένα απύθμενο πηγάδι. Ο Κύριος του Κόσμου ασχολείται με το να σκορπάει ευδαιμονία σ` αυτόν τον κόσμο. Κι εσείς επίσης πρέπει να ασχολείστε με αυτόν τον ευγενή σκοπό της εξάπλωσης της ευδαιμονίας ολόγυρά σας. Ο έλεγχος και η εξιδανίκευση των αισθήσεών σας είναι το πιο σημαντικό και ουσιώδες γι` αυτόν τον σκοπό.
Μπάμπα, pine Discourse, July 3 1966

3 Σεπτεμβρίου

Κάθε ατομική ψυχή είναι προδιαγεγραμμένο να χάσει την ξεχωριστή της μορφή και όνομα, και να συγχωνευθεί στο Άμορφο και χωρίς Όνομα. Μερικοί πιστεύουν ότι εφόσον η ξεχωριστή, ατομική ψυχή έχει μπλεχθεί στη γέννηση και τον θάνατο, δεν μπορεί ποτέ να πετύχει τη συγχώνευση με το αιώνιο. Όχι! Χρησιμοποιώντας την ευκαιρία αυτής της γέννησης, πρέπει να αγωνιστείτε να σπάσετε τα δεσμά και να εξαγνιστείτε από την αμαρτία. Η επίτευξη της συγχώνευσης με το Θείο είναι ο μόνος στόχος για τον οποίο αξίζει να αγωνίζεστε. ΟΙ Γραφές έχουν καθορίσει τα βήματα για την επίτευξη της γαλήνης, της ικανοποίησης και της χαράς. Εξοικειωθείτε με αυτά με τη βοήθεια εκείνων που γνωρίζουν, και βιώστε αυτές τις αρετές. Ποτέ μην ξεχνάτε ότι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα στον πνευματικό δρόμο είναι να απομακρύνετε τα αγριόχορτα του κήπου της καρδιάς σας, ξεριζώνοντας τους βάτους της λαγνείας και της απληστίας, του μίσους και της αλαζονείας. Καθαρίστε μ` αυτόν τον τρόπο το έδαφος, φυτέψτε τα ευωδιαστά ανθισμένα φυτά της αγνής αγάπης, και οι γλυκοί καρποί της αρετής θα αναδυθούν σύντομα.
Μπάμπα, pine Discourse, 28 Sep 1965

2 Σεπτεμβρίου

Το να δαμάσετε τον θυμό και άλλα αρνητικά συναισθήματα είναι μια δύσκολη και αργή διαδικασία, που απαιτεί υπομονή, επιμονή και χρόνο. Ήταν κάποτε ένας πελώριος παλαιστής που βάδιζε κορδωμένος σ` έναν δρόμο, περήφανος για τη σωματική του δύναμη και τις νίκες επί πολλών αντιπάλων. Καθώς περπατούσε, μια αθώα μεσήλικη γυναίκα γέλασε με το παράστημά του. Ο παλαιστής το παρατήρησε, έτριξε τα δόντια του απ` τον θυμό και ήταν έτοιμος να της ορμήσει. Η γυναίκα του απάντησε, «πώς μπορείς να θεωρείς τον εαυτό σου δυνατό όταν δεν μπορείς να δεχθείς ήρεμα το γέλιο μιας γυναίκας;» Ο παλαιστής, μέσα σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, αντιλήφτηκε την αφροσύνη του και κατέβασε με ντροπή το κεφάλι του. Η ανεκτικότητα ή αυτοσυγκράτηση είναι η καλύτερη πνευματική άσκηση. Να εφαρμόζετε την ανεκτικότητα και την καρτερικότητα αυτό είναι το σπουδαιότερο και ανώτερο δίδαγμα από τις Γραφές.
Μπάμπα, pine Discourse, July 3, 1966

1 Σεπτεμβρίου

Ο πνευματικός αναζητητής αναρωτιέται συνεχώς τι είναι καλύτερο ή αληθινό η ιδέα-όψη του Θεού με μορφή ή η χωρίς μορφή όψη. Πρέπει να κατανοήσετε ότι είναι σαν τον πάγο και το νερό. Παρόλο που το νερό είναι άμορφο, παίρνει τη μορφή και το σχήμα του δοχείου μέσα στο οποίο περιέχεται. Το νερό και ο πάγος είναι ένα και το αυτό. Παρομοίως, δεν υπάρχει διαφορά στους δύο τύπους λατρείας του Θεού. Στο πνευματικό ταξίδι, ο διαλογισμός σε όποια από τις δύο όψεις είναι σαν το δεξί και αριστερό πόδι. Όταν δηλαδή λατρεύετε μια μορφή του Θεού, να κρατάτε στον νου σας και την υποκείμενη άμορφη όψη. Να θυμάστε ότι η δόξα του Θεού δεν μπορεί ποτέ να περιορίζεται μέσα από λέξεις ή μορφές λατρείας. Παρομοίως, κατά τη διάρκεια του χωρίς μορφή διαλογισμού, μη χαθεί η πίστη σας ή μειωθεί το μεγαλείο ή η δόξα που περιλαμβάνει η μορφή Του. Το τελικό βήμα, ωστόσο, πρέπει να είναι το ευοίωνο δεξί πόδι, η χωρίς μορφή όψη Του.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 28, 1965