Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Σεπτέμβριος 2011

30 Σεπτεμβρίου

Το Οικουμενικό Ον είναι τα πέντε στοιχεία. Είναι η αναπνοή που στηρίζει τη ζωή σε όλα τα όντα. Είναι η φωτιά που φωτίζει τα πάντα. Είναι η βροχή που τρέφει τα φυτά και παρέχει την επιβίωση στα πάντα. Γι` αυτό, αυτό μπορεί να λατρεύεται ως Αυτό που σπλαχνικά έχει προσλάβει όλες αυτές τις ευεργετικές μορφές. Αυτός ο τρόπος προσέγγισης των ευεργετικών εκδηλώσεων των ποικίλων στοιχείων και χαρακτηριστικών της ζωής είναι ο ‘Δρόμος’ Angavathi. ‘Anga’ Σημαίνει μέλος, στοιχείο ή χαρακτηριστικό. Η απεικόνιση των πολλών όψεων του Θείου και ο συμβολισμός - με αντιληπτούς τρόπους - των ιδιοτήτων που φανερώνει κάθε όψη, είναι ο ‘Δρόμος’ Angavathi. Για παράδειγμα, η όψη εκείνη στην οποία αποδίδεται η δύναμη και η προθυμία για την υπερνίκηση των εμποδίων είναι ο Κύριος Vighneswara, του οποίου το μοναδικό ελεφαντοδόντο συμβολίζει την οξύτητα και τη συγκέντρωση. Οι αναζητητές διαλογίζονται σ’ αυτές τις προσφιλείς προσωποποιήσεις και στη σπουδαιότητα των συμβόλων και των ιδιοτήτων τους και λατρεύουν το Θείο με την αγαλλίαση που πηγάζει από την καρδιά τους. Αυτό ονομάζεται ‘Δρόμος’ Angavathi - ο δρόμος της λατρείας του Θείου μέσω συμβόλων.
- Μπάμπα

29 Σεπτεμβρίου

Για να συγκεντρώνεστε αποτελεσματικά, να εστιάζετε την προσοχή σας σε μια μορφή που σας χαρίζει χαρά. Καθίστε στη στάση του λωτού και εστιάστε το βλέμμα σας στην άκρη της μύτης. Στην αρχή, να κάνετε διαλογισμό για ένα λεπτό. Έπειτα για τρία λεπτά. Μερικές μέρες αργότερα προσπαθήστε για έξι λεπτά, και μετά από λίγο καιρό για εννιά λεπτά. Μ’ αυτόν τον τρόπο, η συγκέντρωση θα ενισχύεται σταδιακά, χωρίς υπερβολική βιασύνη. Σιγά-σιγά, ο νους μπορεί να συγκεντρώνεται ακόμα και για μισή ώρα. Αργά και σταθερά, πρέπει να αναπτύξετε αυτή την πειθαρχία. Με την συνεχή πρακτική, ο νους θα εστιάζεται και θα αυξηθεί η δύναμη της συγκέντρωσης. Για να επιτύχετε συγκέντρωση και να αποκτήσετε απόλυτη εστίαση, πρέπει να κοπιάσετε σε κάποιο βαθμό. Πρέπει να προσηλώνετε  τον νου σας στον Κύριο και να κρατάτε μακριά από το νοητικό επίπεδο όλες τις άλλες σκέψεις. Με τη συνεχή άσκηση αυτού του είδους, η όραση σας θα παραμένει ακλόνητα εστιασμένη στον Κύριο που κατοικεί στην καρδιά σας. Αυτός είναι, αληθώς, ο σκοπός, η πλήρης καρποφορία του διαλογισμού.

28 Σεπτεμβρίου

Upasana σημαίνει την απόκτηση της Παρουσίας του Θείου, την επίτευξη της ευδαιμονίας της λατρείας. Η Βεδική παράδοση εγκρίνει τέσσερις ‘δρόμους’ ως αυθεντικούς και καρποφόρους για να κερδηθεί αυτή η επίτευξη. Αυτοί καλούνται Sathyavathi, Angavathi, Anyavathi and Nidaanavathi. Σήμερα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τον δρόμο Sathyavathi (βασισμένος στην Αλήθεια). Οι Γραφές αποσαφηνίζουν το Θείο ως: «Το Άτμα είναι συμφυές και ευρίσκεται στα πάντα, όπως το γκι διαποτίζει κάθε σταγόνα του γάλακτος». Όταν ο αναζητητής επιδιώκει την αλήθεια έχοντας αυτή την πεποίθηση να παρακινεί την προσπάθειά του, οι πνευματικές του ασκήσεις καλούνται Sathyavathi (βασισμένες στην Αλήθεια). Ο Κύριος διακηρύσσει: «Στην ανεκδήλωτη Μορφή Μου, είμαι σε ολόκληρη τη Δημιουργία, λειτουργώντας το μυστήριο. Να βλέπετε σε Εμένα όλα αυτά, να βλέπετε όλα αυτά ως Εμένα.» Όταν επιτύχει κάποιος σε αυτή την προσπάθεια του ‘δρόμου’ Sathyavathi, τότε ο δρόμος θα τον οδηγήσει στην επιτυχία. «Θα με βλέπετε ως όλα αυτά και μέσα σε όλα αυτά», διαβεβαιώνει ο Κύριος. Ο Κύριος υπόσχεται αυτή την όραση της Πανταχού Παρουσίας και Υπερβατικότητα σε οποιονδήποτε εμμένει με ειλικρίνεια σ’ αυτόν τον δρόμο της Αλήθειας-Sathyavathi.

27 Σεπτεμβρίου

Οι αισθήσεις είναι πάντοτε εξωστρεφείς εκ φύσεως. Συνεπώς, σέρνουν τον αδαή αδιάκοπα προς τα εξωτερικά αντικείμενα. Γι` αυτό ο πνευματικός αναζητητής, προικισμένος με διάκριση και απάρνηση, πρέπει να θέτει εμπόδια στην προς τα έξω διέξοδό τους και να καταστέλλει τα ξεσπάσματά τους, όπως χειρίζεται ο ηνίοχος τη βίτσα και τα χαλινάρια για να δαμάσει τα μανιασμένα άλογα. Οι αχαλίνωτες αισθήσεις προξενούν μεγάλες ζημιές. Ως εκ τούτου, πρέπει πρώτα να καλλιεργείτε καλές συνήθειες πριν ασχοληθείτε με τη συγκέντρωση. Η συγκέντρωση πρέπει να έχει ως βάση της αγνές ιδιότητες. Ο νους πρέπει να εξαγνιστεί με τη βελτίωση του χαρακτήρα μέσω καλών συνηθειών. Η συγκέντρωση πρέπει να έπεται αυτής της εξαγνιστικής διαδικασίας, όχι να προηγείται. Όλες οι προσπάθειες συγκέντρωσης που γίνονται χωρίς εξαγνισμό του νου είναι σκέτο χάσιμο χρόνου. Πολλοί μεγάλοι άνθρωποι έχουν καταστρέψει τις καριέρες τους προσδοκώντας ενωρίς να επιτύχουν στη συγκέντρωση, χωρίς την πειθαρχία των καλών συνηθειών.

26 Σεπτεμβρίου

Η ρίζα της λέξης ‘Βέδα’ σημαίνει ‘γνωρίζω’. Οι Βέδες είναι επίσης γνωστές ως ‘Κάντας’. Αυτό το όνομα σημαίνει ευχάριστος, χαρούμενος. Συνάμα εκφράζει μια σημαντική άποψη των Βεδών - τη θωράκιση, την καλλιέργεια και προαγωγή της ευημερίας των ανθρώπων που εμπλέκονται στον ακατάπαυστο αγώνα των εγκόσμιων υποθέσεων, εκφράζει δε και το δώρο της  υπέρτατης απελευθέρωσης. Οι άνθρωποι ασχολούνται συνεχώς με δραστηριότητες με σκοπό το διαθέσιμο κέρδος. Πρέπει να διαπλαστούν σε ενάρετους άνδρες και γυναίκες. Οι Βέδες πρέπει να θωρακίζουν τους αγαπώντες τη δράση (Κάρμα) από την καταστροφή λόγω του κακού πειρασμού της φαυλότητας, και τους αναζητητές της σοφίας που αγαπούν την αυτοέρευνα, από τον κακό πειρασμό να ακολουθούν τις σε απολαύσεις δεσμευμένες αισθήσεις. Μέσω του ρόλου τους ως θωρακίσεις ή ασπίδες, πλημμυρίζουν με ευδαιμονία όποιον στηρίζεται σ’ αυτές. Τα ιερά τελετουργικά και οι εθιμοτυπίες που αναπτύσσουν διεξοδικά οι Βέδες χαρίζουν χαρά και αγαλλίαση όχι μόνο στους συμμετέχοντες αλλά επίσης και σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και στους πέρα απ` αυτόν κόσμους.

25 Σεπτεμβρίου

Να ελέγχετε τις αισθήσεις σας καθώς και τον νου σας. Να θυμάστε, οι αισθήσεις δεν μπορούν να κάνουν τίποτα από μόνες τους. Δεν είναι ανεξάρτητες. Εάν ο νους τεθεί υπό τον έλεγχό σας, μπορούν να ελεγχθούν και οι αισθήσεις επίσης. Μερικοί άνθρωποι υποβάλλονται απλά σε ασκητισμό για να ελέγξουν τον νου! Έχουν άγνοια για την πραγματική πειθαρχία που απαιτείται. Η πραγματική πειθαρχία είναι η καταστροφή των επιθυμιών. Όσο κι αν επαγρυπνούν οι δεσμοφύλακες, ένας έξυπνος κλέφτης μπορεί εν τούτοις να κλέψει με εκατό εκπληκτικούς τρόπους. Ομοίως επίσης, με όση επιτηδειότητα κι αν προσπαθείτε να ελέγξετε τις αισθήσεις, ο νους θα τις σέρνει στο πλάι του και θα εκτελεί τις επιθυμίες του μέσω αυτών. Ως εκ τούτου, ο αναζητητής πρέπει να εδραιώσει κυριαρχία επί των εξωτερικών αισθήσεων. Κατόπιν, ο νους, όντας βυθισμένος στην συνεχή εναλλαγή των εγκόσμιων σχέσεων, πρέπει να ελεγχτεί μέσω γαλήνης και απάρνησης. Όταν γίνει αυτό, μπορεί κανείς να βιώσει την ευδαιμονία και να ‘βλέπει’ μέσα του το Άτμα (Θεϊκό Εαυτό) όλες τις στιγμές.

24 Σεπτεμβρίου

Το αφανές Άτμα δημιουργεί τον φανερό κόσμο. ‘Πίσω’ από το Γίγνεσθαι είναι το ‘Υπάρχειν’, και τελικά, το Γίγνεσθαι συγχωνεύεται στο ‘Υπάρχειν’. Το Εκδηλωμένο απορροφάται στο Άδηλο. Σαν το γάλα από την αγελάδα, ρέει από το Υπέρτατο Πρόσωπο η δύναμη της Μάγια ή Σχετικότητας με τη μορφή του Κόσμου (ή Δημιουργία-Φύση) των πέντε Στοιχείων - δηλαδή η φανερή Εκδήλωση. Ο Κόσμος γίνεται αντιληπτός ως σύνθεση, όπως ακριβώς το γάλα είναι μια σύνθεση από κρέμα, τυρόπηγμα, και βούτυρο, τα οποία μπορούν να βγουν από το γάλα με τη δράση της θερμότητας και του κρύου, καθώς και με τη συμπλήρωση ξινού και τη διαδικασία του ανακατέματος που διαχωρίζει το βούτυρο από το γάλα. Όταν ο Θεός αντανακλάται ως Φύση, η αντανάκλαση γίνεται Μάγια. Όπως ακριβώς το γάλα πήζει και γίνεται γιαούρτι, έτσι και ο Θεός γίνεται ο Κόσμος (ή Μάγια), της αδιάκοπης μεταμόρφωσης. Το θέλημά Του προκαλεί να υπερτεθεί επί του Ενός - που Αυτός είναι – όλη αυτή η ονειρική πολλαπλότητα. Είναι Παντοδύναμος, πανταχού Παρών και ο Κύριος της Μάγια.

23 Σεπτεμβρίου

Ο νους σχεδιάζει και εκτελεί αμέτρητες πράξεις και περιπλανάται σε απέραντες εκτάσεις, κι’ όλα αυτά εν ριπή οφθαλμού! Λειτουργεί με αφάνταστη ταχύτητα. Όμως, όταν διαλογίζεστε, δεν πρέπει να τον αφήνετε να ξεμακραίνει από το αντικείμενο του διαλογισμού. Οποτεδήποτε αλλάζει πορεία, πρέπει να τον οδηγείτε πίσω στη μορφή επί της οποίας διαλογίζεται. Πρέπει εξ αρχής να διαλογίζεστε σε μία μορφή. Δεν πρέπει να αλλάζετε κάθε μέρα από τη μια μορφή στην άλλη. Για να συγκεντρώνεστε αποτελεσματικά, πρέπει να προσέχετε να μην έχετε ως αντικείμενο διαλογισμού κάτι που δεν αρέσει στον νου σας, διότι όσο σκληρά κι αν προσπαθείτε, ο νους σας δεν θα εστιάζεται σ’ αυτό. Κατά συνέπεια, στην αρχή, να έχετε κάποιο αντικείμενο που είναι πηγή χαράς. Εν συνεχεία επίσης, κατά τη διάρκεια της πνευματικής άσκησης, δεν πρέπει να κάνετε σκέψεις για πράγματα που δεν σας αρέσουν, που προκαλούν πόνο, ή που ταράζουν την πίστη σας. Αν έλθουν οποιεσδήποτε τέτοιες σκέψεις, να μάθετε σταδιακά να τις καλωσορίζετε ως ωφέλιμες και να ψάχνετε να βρείτε το καλό που υπάρχει σ’ αυτές, αντί για το κακό.

22 Σεπτεμβρίου

Το Άτμα (Ψυχή) που είναι ο πυρήνας του ανθρώπου δεν γεννιέται. Εφόσον δεν έχει γέννηση, δεν συναντά θάνατο. Ο θάνατος συμβαίνει στο σώμα με το οποίο σχετίζεται η Ψυχή. Η ψευδαίσθηση ότι το σώμα είναι ο πυρήνας, ότι το σώμα είναι πραγματικό, αυτή είναι όντως θάνατος! Η απαλλαγή από αυτή την πλάνη είναι η επίτευξη της αθανασίας. Μπορεί κανείς να ανατρέψει τη συναίσθηση που έχει ότι είναι το σώμα, εφαρμόζοντας ολόψυχα εξυψωτικές πνευματικές ασκήσεις και διερευνώντας άφοβα την Αλήθεια του. Αναλογιστείτε τον καρπό του δέντρου ταμάρινδου. Όταν είναι ανώριμος, δεν είναι εύκολο να απομακρύνετε τον φλοιό, τη σάρκα και τον σπόρο. Ομοίως επίσης, εκείνοι που είναι προσκολλημένοι στις απολαύσεις των αισθήσεων και στο να καλομαθαίνουν το σώμα, δεν μπορούν να κερδίσουν την επίγνωση του Άτμα. Όταν ο καρπός του ταμάρινδου ωριμάσει, η φλούδα μπορεί να κοπεί, η σάρκα να αφαιρεθεί από τον σπόρο και ο σπόρος μπορεί να απομονωθεί χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Η αυτοέρευνα και οι ανιδιοτελείς δραστηριότητες ωριμάζουν τη συνειδητότητα και το Άτμα μπορεί τότε να απομονωθεί από το σώμα, ευκρινές και αγνό.

21 Σεπτεμβρίου

Ο νους συλλαμβάνει ένα αντικείμενο και χασομερά μαζί του για λίγο, αλλά σύντομα το απορρίπτει για κάποιο άλλο πιο ελκυστικό, προς το οποίο προσφεύγει και για το οποίο αρχίζει να ανησυχεί! Ο πνευματικός αναζητητής πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός γι’ αυτή την προδιάθεση του νου. Όταν ο νους πετάει από αντικείμενο σε αντικείμενο, πρέπει να τον φέρνετε πίσω στον ορθό δρόμο και στο ορθό αντικείμενο. Αυτή είναι η σωστή πνευματική άσκηση, ο δρόμος της συγκέντρωσης και του διαλογισμού. Εάν, όμως, ο αναζητητής δεν αγωνίζεται να επιτύχει αυτή την απόλυτη συγκέντρωση αλλά αφήνει τον νου να κάνει ό,τι θέλει, ακολουθώντας τα καπρίτσια του από το ένα στο άλλο και από το άλλο στο ένα, τότε αυτή η διαδικασία αξίζει να αποκαλείται ‘πιθηκίσιος διαλογισμός’, ένα είδος διαλογισμού που είναι πράγματι πολύ βλαβερό για την πνευματική πρόοδο. Πρέπει να ανακατευθύνετε τον νου να συγκεντρώνεται, να εστιάζεται, να είναι απόλυτα εστιασμένος. Η συγκέντρωση σας προικίζει με θεϊκή χαρά, υπέρμετρη σοφία, εσωτερική ενόραση, διορατικότητα προς βαθυστόχαστες αλήθειες, ξεκάθαρη κατανόηση και ενότητα με τον Θεό.

20 Σεπτεμβρίου

Το σώμα, τα όργανα των αισθήσεων, ο νους και η διάνοια είναι τα εργαλεία για έναν άνθρωπο. Μόνο όταν κατανοήσει κανείς τα μυστικά αυτών των εργαλείων θα μπορέσει να ‘συλλάβει’ την Αρχή του Άτμα. Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε την αμφίεση που φοράτε, τότε πώς θα καταλάβετε το μυστήριο του απείρου, ενοικούντος Πνεύματος; Το σώμα είναι το βασικό εργαλείο για όλες τις πράξεις στη ζωή και για την απόκτηση όλων των γνώσεων και ικανοτήτων. Πρέπει πρωτίστως να εκλαμβάνεται σαν ένα εργαλείο για την πραγμάτωση του Θείου. Πρέπει να εγκαταλειφθεί η προσκόλληση στο σώμα για σωματικές απολαύσεις. Το σώμα - ουσιαστικά -είναι ιερό και πολύτιμο επειδή είναι η κατοικία του Άτμα και πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για ιερούς σκοπούς.

19 Σεπτεμβρίου

Οι παρορμήσεις και οι επιθυμίες πρέπει να κατασταλούν για να μπορέσετε να αποκτήσετε κυριαρχία επί του νου. Οι επιθυμίες εξάπτουν τον νου και τον κάνουν να τρέχει προς τις αισθήσεις, όπως ένας σκύλος τρέχει πίσω από τον αφέντη του. Ξεκινήστε την επανάληψη Θείου Ονόματος και τον διαλογισμό. Επιπροσθέτως, καλλιεργείστε και αναπτύξτε τη θέληση σας, τη μνήμη και τη φαντασία επί σωστών γραμμών. Για να αποκτήσετε έλεγχο επί της αστάθειας του νου, ο διαλογισμός παρέχει μεγάλη βοήθεια. Δεν είναι αρκετό αν κατακτήσετε μία αίσθηση, πρέπει να τις δαμάσετε όλες, από όλες τις πλευρές. Φυσικά, αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο έργο. Μπορεί να νοιώσετε ότι ίσως εγκαταλείψετε ολόκληρο τον αγώνα. Αλλά μην αποθαρρύνεστε. Να είστε υπομονετικοί και καρτερικοί, και η έσχατη επιτυχία θα είναι δική σας. Όμως, δεν πρέπει, όπως μερικοί πνευματικοί αναζητητές, να εκτραπείτε από τον δρόμο της πειθαρχίας αμέσως μόλις αισθανθείτε ότι δεν επιτυγχάνετε όλα όσα ελπίζετε. Δεν είναι αυτός ο δρόμος για τη νίκη. Να επιμένετε, να είστε υπομονετικοί, και θα κερδίσετε τη νίκη στο τέλος.

18 Σεπτεμβρίου

Πρέπει κανείς να δίνει προσοχή όχι μόνο στη δική του πρόοδο και της οικογενείας και κοινωνίας του, αλλά επίσης και στην πρόοδο των ανθρώπων εν γένει. Ο άνθρωπος πρέπει να ζει μια υποδειγματική ζωή και να εμμένει σε ανώτερα ιδεώδη που αξίζουν να είναι πρότυπα για όλους. Καμία προσπάθεια δεν πρέπει να γίνεται για τη μείωση της κοινωνίας και το όφελος μόνο της οικογένειας, γιατί αυτή θα αποτύχει σίγουρα. Πρέπει κανείς να έχει ευρύτερες αντιλήψεις για την ειρήνη και την ευημερία όλης της ανθρωπότητας, και να προσπαθεί να συνεισφέρει και στα δύο, εντός των ορίων των δυνατοτήτων και των πόρων του. Όταν φθάσει στο γήρας, πρέπει να έχει ανακαλύψει ότι οι εγκόσμιες χαρές είναι επουσιώδεις και παροδικές. Πρέπει τότε να εξοπλιστεί με την ανώτερη γνώση της πνευματικής χαράς, αφού ανατρέξει και βρει την εσωτερική πηγή της ευδαιμονίας. Η καρδιά του πρέπει να έχει μαλακώσει μέσα από τις εμπειρίες του και πρέπει να αγωνίζεται να προάγει τη βελτίωση όλων των όντων χωρίς καμία διάκριση. Πρέπει να είναι πρόθυμος να μοιράζεται με τους άλλους τη σοφία που συνέλεξε από την τεράστια εμπειρία του.

17 Σεπτεμβρίου

Οι νέοι πρέπει να μοιράζονται με την κοινωνία τα μέσα και τα μέτρα για την πρόοδο και ασφάλειά της. Πρέπει να είναι ιδανικά πρότυπα για τους νεότερους από αυτούς και να τους καθοδηγούν σε κοινωνικά ωφέλιμους δρόμους. Συγχρόνως, πρέπει να ακολουθούν τα βήματα των μεγαλύτερων τους και να μαθαίνουν από τη διδαχές τους για την πρόοδό τους. Η πρακτική εφαρμογή είναι τόσο σημαντική για να εδραιωθεί κανείς στη σοφία, όσο είναι η μελέτη για να εδραιωθεί στη μάθηση. Παράλληλα με τη γνώση, οι νέοι πρέπει να καλλιεργούν τις καλές ιδιότητες της ταπεινοφροσύνης, της ευλάβειας, της αφοσίωσης στον Θεό και της ακλόνητης πίστης. Πρέπει να ασχολούνται με καλά έργα και να τα απολαμβάνουν για τον αμιγή ενθουσιασμό που απονέμουν. Μαζί με την απολαβή της ευημερίας και την ανάμειξη στη βελτίωση της κοινωνίας πρέπει να φροντίζουν την προαγωγή και διατήρηση των αρετών και την τήρηση των ηθικών κανόνων. Πρέπει να κάνουν βήματα για τη βελτίωση της ηθικής συμπεριφοράς τους και των πνευματικών τους ασκήσεων. Πρέπει να εξαγνίζουν όλα τα επίπεδα της συνειδητότητας και μετά να τα κατευθύνουν σε ιερά έργα.

16 Σεπτεμβρίου

Η αναζήτηση εγκωμίων και η αποφυγή κατηγοριών είναι μη-αγνές παρορμήσεις. Ο κόσμος είναι μια φωλιά από κουρούνες, μερικές  κρώζουν στα εγκώμια, μερικές κρώζουν στις κοροϊδίες. Πρέπει όμως να είστε υπεράνω εγκωμίων και κατηγοριών. Να παίρνετε αψήφιστα τα εγκώμια. Μόνο τότε θα μπορέσετε να είστε ελεύθεροι και να απολαύσετε πραγματική ευτυχία. Ο καθένας αγαπά τη θρησκεία του, τον τόπο που γεννήθηκε και τον εαυτό του. Αγαπά τις δικές του μεθόδους λατρείας, εθιμοτυπιών και τελετουργικών. Αυτή η αγάπη παίρνει τη μορφή εγκωμίου της δικής του δοξασίας και κατηγορίας για τις δοξασίες των άλλων. Παρόλο που όλα αυτά είναι συναφή με τη σχέση του με τον Θεό, τέτοιες παρορμήσεις είναι και πρέπει να ταξινομούνται ως μη-αγνές. Να είστε προσεκτικοί γι’ αυτές που τυχόν είναι μέσα σας. Τέτοιες ευτελείς συμπεριφορές, γεμάτες άγνοια, πρέπει να απομακρύνονται με την επανάληψη του Ονόματος του Θεού και διαλογισμό που γεμίζει την καρδιά με ευρεία και οικουμενική Θεϊκή σοφία. Τότε οι παρορμήσεις θα μεταμορφωθούν και θα μεταλλαχθούν σε ιερές παρορμήσεις, και θα εξαφανιστούν.

15 Σεπτεμβρίου

Ο Θεϊκός Εαυτός δεν έχει είσοδο ούτε έξοδο, ούτε χέρια ούτε πόδια, ούτε όργανα ούτε μέλη, ούτε ασκήμιες ούτε ατέλειες. Είναι ο πιο μικροσκοπικός μεταξύ των μικροσκοπικών, ο μεγαλύτερος μεταξύ των μεγαλύτερων. Σαν τον χώρο, ευρίσκεται παντού. Είναι τα πάντα και γι` αυτό είναι ελεύθερος από ‘εγώ’ και ‘δικό μου’. Είναι συνειδητότητα, δεν έχει καμιά συνάφεια με θλίψη ή αυταπάτη. Είναι Υπέρτατη παντοτινή έκσταση. Είναι ο πυρήνας, η καρδιά όλων των όντων. Είναι η επίγνωση μέσα σε όλα τα όντα. Είναι σαν τον ήλιο ο οποίος δεν έχει αίσθηση-εγώ ή αίσθηση κτίσης και ιδιοκτησίας, και καμιά θέληση ή ανάγκη ή επιθυμία. Με την παρουσία του και μόνο, το σκοτάδι εξαφανίζεται και το φως περιβάλλει τον κόσμο. Γι` αυτό, ο ήλιος ονομάζεται επίσης Διαφωτιστής. Ο ήλιος όμως δεν το κάνει αυτό συνειδητά, ως από καθήκον. Και το Άτμα επίσης δεν έχει ούτε δεσμεύσεις ούτε καταβάλλει  προσπάθειες. Εάν ρωτήσει κανείς πως το Άτμα γίνεται ‘πράτων’, η απάντηση είναι: Είναι ο μαγνήτης ‘πράτων’, απλά και μόνο επειδή η βελόνα που είναι κοντά του κινείται;

14 Σεπτεμβρίου

Από όλα τα εργοστάσια του κόσμου, το εργοστάσιο του σώματος είναι το πιο θαυμαστό, επειδή είναι ο τόπος λατρείας του Κυρίου. Σε ένα τέτοιο εργοστάσιο, οι παρορμήσεις εξιδανικεύονται σε όρκους, οι ρυπαρότητες ξεριζώνονται, οι ωφέλιμες επιθυμίες πλάθονται, και οι καλές εικασίες έρχονται στην επιφάνεια. Το ξερίζωμα των παρορμήσεων είναι ένα πολύ δύσκολο έργο. Ακόμη και βουνά μπορούν να παρασυρθούν πιο εύκολα από αυτές τις βαθιά ριζωμένες παρορμήσεις. Όμως με τη δύναμη της θέλησης και με ζήλο, στηριζόμενα από πίστη, μπορούν να υπερνικηθούν σε σύντομο χρόνο. Οι παρορμήσεις μπορούν να σας κατακυριεύσουν και να σας καθηλώσουν ως σκλάβο τους. Ενώ τα μεθυστικά ποτά σας σκλαβώνουν και σας κρατούν στην πλήρη κατοχή τους για κάποιο χρονικό διάστημα, οι παρορμήσεις σας αιχμαλωτίζουν για μια ολόκληρη ζωή! Γι` αυτό μην εγκαταλείπετε την αποφασιστικότητα και την πίστη σας, όποιες κι αν είναι οι απώλειες, οι δυσκολίες, ή τα εμπόδια. Ολόκληρο το μήνυμα και ο σκοπός του διαλογισμού είναι να αποκτήσετε ελευθερία από αυτές τις πανίσχυρες και πολύπλευρες παρορμήσεις.

13 Σεπτεμβρίου

Δεν υπάρχει κανένα όφελος μόνο από τον έλεγχο των παρορμήσεων. Μια κόμπρα γίνεται ακίνδυνη μόνο όταν της ξεριζώσετε τα φαρμακερά δόντια. Παρομοίως, πρέπει να κάψετε τις ρίζες των παρορμήσεων. Μόνο τότε θα μπορέσετε να φθάσετε στον Θεό. Φυσικά, ακόμα και οι αγνές επιθυμίες είναι ένας δεσμός. Δεν είναι όμως εμπόδια, όσο μεγάλες κι αν είναι. Ένα αγκάθι αφαιρείται μέσω ενός άλλου και κατόπιν πετιούνται και τα δύο, δεν είναι έτσι; Ομοίως επίσης, όταν υπερνικήσετε τις μη-αγνές παρορμήσεις μέσω της επιρροής των αγνών παρορμήσεων, πρέπει να εγκαταλείψετε και τις δύο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και η πιο αγνή παρόρμηση που είναι η λαχτάρα για απελευθέρωση, πρέπει να εξαφανισθεί εν καιρώ. Μόνο τότε, θα μπορέσει κανείς να γίνει Θεός. Οι χειροπέδες είναι χειροπέδες, είτε είναι από σίδηρο είτε από χρυσό. Δηλαδή, πρέπει κανείς να φθάσει σε ένα στάδιο όπου ούτε το καλό ούτε το κακό θα τον έλκει ή θα τον απωθεί. Όποιος στοχεύει στην πραγμάτωση του Θεού πρέπει να εφαρμόσει την μείωση των παρορμήσεων, την καταστολή του νου, και πρέπει να αγωνιστεί να κατανοήσει τη θεμελιώδη αρχή της Θειότητας.

12 Σεπτεμβρίου

Ο νους έλκεται προς τα εξωτερικά πράγματα του κόσμου μέσω της προδιάθεσης για προσκόλληση. Αρχίζει να στοχάζεται επί των αντικειμένων και να στρέφεται συνεχώς στις ιδιότητές τους εξαιτίας αυτών των προδιαθέσεων. Χωρίς αυτές τις προδιαθέσεις, ο νους δεν θα επηρεάζεται καθόλου από τον αντικειμενικό κόσμο. Ο νους είναι σαν ένα κομμάτι ύφασμα. Παίρνει αυτό το χρώμα με το οποίο βάφεται. Οι αγνές παρορμήσεις τον κάνουν άσπρο, οι υπερενεργητικές τον κάνουν κόκκινο, ενώ οι νωθρές και αδαείς του δίνουν μαύρο χρώμα. Ο νους διαμορφώνεται από το είδος των παρορμήσεων με τις οποίες γεμίζει. Ο διαλογισμός και η συγκέντρωση σας βοηθούν να καταστρέψετε αυτές τις παρορμήσεις. Μερικοί σκέπτονται ότι παρόλα τα τόσα χρόνια σταθερής άσκησης, δεν έχουν μπορέσει να ξεριζώσουν τις παρορμήσεις! Αυτοί πρέπει να αγωνιστούν να κατακτήσουν τις έμφυτές τους τάσεις. Πρέπει να ενδυναμώνονται με μεγαλύτερη πίστη και δράση. Όποιος ενοχλείται κατά καιρούς από μη-αγνές παρορμήσεις μπορεί και πρέπει να τις υπερνικήσει με τη δύναμη της θέλησής του και με πνευματικές ασκήσεις.

11 Σεπτεμβρίου

Σ’ αυτή την εποχή της τεχνολογίας, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ζει κανείς ειρηνική ζωή. Οι άνδρες και οι γυναίκες γίνονται στόχοι διαφόρων ειδών σωματικών και νοητικών ασθενειών. Σε πολλές χώρες που έχουν ανώτερο επίπεδο πολιτισμού, οι άνθρωποι έχουν χάσει τη χαρά του φυσικού ύπνου τη νύχτα. Βιώνουν μόνο τεχνητό  ύπνο που προκαλείται από τα φάρμακα που καταπίνουν. Ως συνέπεια αυτών και πολλών άλλων φαρμάκων που παίρνουν για να αποτρέψουν άλλες ασθένειες, υποφέρουν όλο και περισσότερο από ασθένειες της καρδιάς και της πίεσης του αίματος. Στον τέλος, καταντούν αρρωστημένα ράκη. Οι άνθρωποι είναι βυθισμένοι στον φόβο και την ανησυχία. Δεν έχουν καμία ανάπαυση. Οι ταμπλέτες και οι κάψουλες παράγονται σε εκατομμύρια αλλά η γενική υγεία δεν έχει βελτιωθεί. Εκτός αυτού, νέα είδη ασθενειών έχουν προκύψει και αναπτύσσονται τάχιστα. Μόνο λίγοι νοήμονες άνθρωποι μπορούν να συνειδητοποιήσουν την αποτελεσματικότητα της πνευματικής Γιόγκα, των Βεδών και άλλων πνευματικών πρακτικών. Έχουν επιβεβαιώσει τα συμπεράσματά τους με βιώματα.

10 Σεπτεμβρίου

Να θυμάστε, αυτός που είναι σκλάβος των παρορμήσεων και των προδιαθέσεών του, στερείται σοφίας. Στην πραγματικότητα, είναι ένα αδύναμο πλάσμα! Παρόλα αυτά, αμέσως μόλις ξεριζωθούν οι παρορμήσεις, μπορείτε να ξανακερδίσει τη θεϊκή φύση που τη έχασε με την αμέλειά του. Οι παρορμήσεις εισβάλλουν στο χώρο της καρδιάς, και προκαλούν ατέλειωτα προβλήματα. Σας υπενθυμίζουν τις απολαύσεις, ανακινώντας την ανάμνηση παρελθοντικών εμπειριών, κι εσείς αρχίζετε να τις ποθείτε πάλι. Οι πόθοι κάνουν τις αισθήσεις και τον νου να εμπλέκεται σε έντονες δραστηριότητες, κι έτσι προσπαθείτε να συγκεντρώσετε και να απολαύσετε τα πράγματα που ποθείτε. Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σ` ένα κλείσιμο του ματιού, τρόπος του λέγειν. Τόσο λεπτοφυώς λειτουργούν οι παρορμήσεις και είναι τόσο πανίσχυρες. Αυτές είναι το αίτιο κάθε αντικειμενικής ευτυχίας. Εάν υπάρχουν, καταστρέφεται κάθε αγνότητα. Εάν δεν υπάρχουν, ο νους είναι διαυγής και αγνός.

9 Σεπτεμβρίου

Η άρτια γνώση των πνευματικών μαθημάτων είναι άμεσα ανάλογη με τον βαθμό της υπομονής που έχει κανείς και του επιπέδου ευφυΐας του. Οι άγιες Γραφές της Ινδίας εμμένουν επί της αξίας της εφαρμογής στην πράξη και της ανάγκης να επιβεβαιώνει κανείς τις αλήθειες, μόνο μέσω του προσωπικού βιώματος της απήχησής των. Αφού μάθετε τέλεια τα κείμενα και αποκτήσετε βιώματα εφαρμόζοντας στην πράξη τα μαθήματα, όχι μόνο θα λάβετε ευδαιμονία και χάρη, αλλά θα μπορείτε επίσης να μοιράζεστε τη σοφία και τη χαρά σας με άλλους.

8 Σεπτεμβρίου

Το γιγάντιο δέντρο που ονομάζεται νους έχει δύο σπέρματα: Τις παρορμήσεις και τη ζωτική πνοή (πράνα). Το  σπέρμα (πράνα) γίνεται δέντρο (νους), και το δέντρο παράγει το σπέρμα. Η πράνα κινείται λόγω των παρορμήσεων. Οι παρορμήσεις λειτουργούν εξαιτίας της πράνα. Εάν ένα από αυτά καταστραφεί (ή εξαγνιστεί), τότε καταστρέφεται (ή εξαγνίζεται) και το άλλο. Τώρα, για να εξαγνιστούν οι παρορμήσεις και (άρα) να εξαγνιστεί ο νους από αρνητικές επιρροές, πρέπει να μεταλλαχθεί και να φύγει η άγνοια. Η άγνοια δεν υφίσταται μόνη της, έχει έναν γόνο: Το ‘εγώ’ ή εγωισμό, που είναι ένας δαίμονας. Αυτός ο δαίμονας έχει δύο παιδιά, την προσκόλληση ή πάθη και την παρόρμηση. Αυτά είναι σαν στενά συνδεδεμένες αδελφές. Μέσω της προσκόλλησης, αποκτώνται τα συναισθήματά του ‘εγώ’ και του ‘δικό μου’, τα οποία προκαλούν επιθυμίες, και οι επιθυμίες προξενούν ανησυχίες. Συνεπώς, πρέπει να απομακρύνετε το ‘εγώ’ και την προσκόλληση, και να εκμηδενίσετε τις παρορμήσεις. Με τον διαλογισμό και τις πνευματικές ασκήσεις, μπορείτε να νικήσετε την άγνοια, το ‘εγώ’, την προσκόλληση, και να εξαγνίσετε τις παρορμήσεις. Αυτό θα σας απελευθερώσει.

7 Σεπτεμβρίου

Τεράστιες ποσότητες νερού μετατρέπονται σε ατμό από τις καυτές ακτίνες του ήλιου, συσσωρεύονται σε σύννεφα, και επιστρέφουν στη γη ως βροχή. Αυτό βοηθάει τη συγκομιδή των δημητριακών και καθιστά τη γη πράσινη γεμάτη βλάστηση. Το ‘θαύμα’ είναι ότι παρά την τεράστια ανάληψη νερού και τις νεροποντές, το επίπεδο των ωκεανών δεν κατεβαίνει ούτε ένα εκατοστό. Επιπροσθέτως, ακόμα κι αν χιλιάδες ποταμοί εκβάλλουν τα νερά τους στις θάλασσες, το επίπεδο δεν φαίνεται να αυξάνεται. Παρομοίως, τα άτομα που έχουν συμπληρώσει τη γνώση τους επί των θρησκευτικών Γραφών με την συνειδητοποίηση του κύρους τους - την οποία έχουν κερδίσει εφαρμόζοντας τα μαθήματα που περιέχονται στις Άγιες Γραφές - δεν επηρεάζονται ποτέ από επαίνους ή κατηγορίες, όσες κι αν είναι και απ` όπου κι αν προέρχονται. Η καρδιά (ο νους) τους θα παραμένει αγνή, ανεπηρέαστη και ατάραχη.

6 Σεπτεμβρίου

Οι μη-αγνές ροπές οδηγούν σε επιβλαβείς συνήθειες, όπως η λαχτάρα για να βλέπετε πράγματα που ικανοποιούν τις κατώτερες επιθυμίες, να τρώτε φαγητά που είναι γεμάτα πάθη και να πίνετε τοξικά ποτά που καταστρέφουν την προσωπικότητά σας και σας κάνουν να εκδηλώνετε θυμό, αυταπάτες, απληστία, έπαρση, δόλο, μίσος, φθόνο, κ.λπ. Αυτές είναι τριών ειδών: Οι εγκόσμιες ροπές, οι διανοητικές ροπές, και οι φυσικές ή σωματικές. Οι σωματικές κάνουν τους ανθρώπους να επιθυμούν μια ωραία σωματική διάπλαση, ένα δυνατό γεροδεμένο σώμα, ένα γυαλιστερό δέρμα που ποτέ δεν θα παραμορφώνεται από ρυτίδες, και μεγάλους και δυνατούς μύες. Οι διανοητικές ροπές σας παρακινούν να επιθυμείτε αναγνώριση ως ασυναγώνιστοι ειδήμονες και να θέλετε την κατατρόπωση κάθε ανταγωνιστού στον χώρο σας. Και τέλος, οι εγκόσμιες ροπές σας κάνουν να θέλετε δόξα, δύναμη, προσωπική εξουσία, και μεγαλοπρέπεια. Αυτά είναι όλα παρορμήσεις. Σας δεσμεύουν στον τροχό της γέννησης και του θανάτου και σας περιορίζουν σ` αυτή τη γη.

5 Σεπτεμβρίου

Δάσκαλοι! Πρέπει να εμπνέετε τους μαθητές σας με το παράδειγμά σας. Πρέπει να συνδυάζετε την πρακτική με τα πρότυπα ηθικής συμπεριφοράς, όπως οι εκπαιδευτές σωματικής αγωγής που δείχνουν στους μαθητές τις ασκήσεις που πρέπει να εκτελούν. Μεταδώστε στους μαθητές σας τις διδασκαλίες των μεγάλων και ευγενών ψυχών. Η εκπαίδευση πρέπει να γίνεται για την πνευματική εξύψωση. Δεν πρέπει να γίνεται για την απόκτηση πτυχίων με σκοπό ένα καλό εισόδημα, αλλά πρέπει να είναι μια προετοιμασία για μια καλή ζωή. Πρέπει να διδάσκετε στους μαθητές πειθαρχία, τήρηση της ταπεινοφροσύνης και του σεβασμού, και να τους εμπνέετε το πνεύμα της υπηρεσίας στην κοινωνία και το πνεύμα αλληλεγγύης. Κάντε τα παιδιά σας να διαποτίζονται με αυτοπεποίθηση και θάρρος. Ενώστε τα μέσω της αγάπης. Μην αφήνετε να υπάρχει χώρος για θυμό, ζήλεια ή μίσος μέσα σας. Διδάξτε στα παιδιά  Αγνότητα, Υπομονή, και Καρτερικότητα. Εξοπλισμένοι με αυτές τις τρεις ιδιότητες, οι μαθητές σας μπορούν να προστατεύουν το κράτος καλύτερα από οποιονδήποτε στρατό ή ατομικές βόμβες. Όταν η Αλήθεια και η Ενάρετη Συμπεριφορά προστατεύονται, το κράτος θα είναι ασφαλές.

4 Σεπτεμβρίου

Η πληρότητα της ζωής συνίσταται στην πραγμάτωση του Θεϊκού Εαυτού. Για να αποκτήσει κανείς αυτή την πραγμάτωση, πρέπει να είναι ολοκληρωτικά απαλλαγμένος από παρορμήσεις και ένστικτα. Απελευθέρωση είναι, με την πραγματική έννοια του όρου, η ελευθερία από τα δεσμά αυτών των παρορμήσεων. Αυτές οι τάσεις είναι δύο ειδών: Ωφέλιμες και βλαβερές. Οι ωφέλιμες τάσεις διαποτίζονται με αγιότητα, οι βλαβερές τρέφουν τον νου και τον κάνουν όλο και περισσότερο ανεξέλεγκτο και ασταθή. Απλώνονται και ενδυναμώνουν την επιθυμία για αντικειμενικές απολαύσεις. Εάν ενθαρρύνετε και καλλιεργείτε ευεργετικές παρορμήσεις, δεν θα πολλαπλασιάζονται ούτε θα δεσμεύουν τον νου επ’ αόριστον. Γίνονται σαν τους ψημένους σπόρους, που δεν φυτρώνουν. Εάν εμμένετε στις ευεργετικές παρορμήσεις, μπορείτε εύκολα να αποκτήσετε τη γνώση του Θείου. Παραδείγματα ευεργετικών παρορμήσεων είναι τα αποτελέσματα δραστηριοτήτων όπως συναναστροφή με μεγάλες ψυχές, ευλάβεια προς αυτούς, συζήτηση μαζί τους, η εφαρμογή των διδασκαλιών τους, και φιλανθρωπία, ανεκτικότητα, αγάπη, υπομονή, αλήθεια, αλήθεια, θάρρος, εγκράτεια, μη-βία, κ.λπ.

3 Σεπτεμβρίου

Η λέξη ‘Βέδα’ προήλθε από τη ρίζα ‘Βιντ’ (Vid), που σημαίνει ‘γνωρίζω’, κι αυτή προήλθε από τη φράση «αυτό που αποκαλύπτει και φανερώνει κάθε γνώση είναι Βέδα» («Vidam thu anena ithi Vedah»). Η ιερή ‘Βέδα’ διδάσκει τον καθένα, ό,τι χρειάζεται για την πνευματική του εξέλιξη. Επίσης του διδάσκει τα μέσα και τις μεθόδους για να υπερνικήσει όλες του τις θλίψεις και τον πόνο, και να αποκτήσει ειρήνη. Επειδή η πνευματική αναζήτηση ακολουθείτο ειλικρινώς από τους σοφούς του παρελθόντος παράλληλα με υλικές επιδιώξεις, είχαν την καλή τύχη να λάβουν το μήνυμα των Βεδών. Εκείνοι οι αρχαίοι διδάσκαλοι ήταν τόσο ανιδιοτελείς και γεμάτη συμπόνια και αγάπη, ώστε μοιράζονταν ό,τι είχαν ακούσει και απολαύσει με όλους που τους πλησίαζαν. Οι Βέδες είναι σαν τη δύναμη της βαρύτητας, που υπάρχει παντού, όλους τους καιρούς. Το μήνυμα των Βεδών μπορεί να ληφθεί από οποιονδήποτε, ως αποτέλεσμα της πνευματικής του άσκησης καθώς επίσης και της ικανότητάς του να συγκεντρώνεται και να βιώνει την ευδαιμονία που προκύπτει από την εφαρμογή του.

2 Σεπτεμβρίου

Το να λέτε την αλήθεια είναι εύκολο. Αλλά το να ενδίδετε σε ψεύδη είναι μια βασανιστική διαδικασία. Πρέπει να μπείτε σε πολύ κόπο, γιατί για να καλύψετε ένα ψέμα πρέπει να πείτε περισσότερα ψέματα. Γι` αυτό έχει λεχθεί: «Να λέτε την αλήθεια, να λέτε αυτό που είναι ευχάριστο. Μην λέτε μια αλήθεια που είναι δυσάρεστη». Ο Θεός είναι η ενσάρκωση της αλήθειας. Η αλήθεια είναι το θεμέλιο του σύμπαντος. Η αλήθεια υπερβαίνει τον νου και τον λόγο και είναι πέρα από τις κατηγορίες του χρόνου και του χώρου. Πρέπει να τηρείτε αυτή την αλήθεια. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι το Θείο ευρίσκεται παντού. Μόνο όταν μπορέσετε να αναγνωρίσετε την πανταχού παρουσία του Θείου θα μπορέσετε να το βιώσετε.

1 Σεπτεμβρίου

Ο Γκανέσα (Βινάγιακα) είναι η ενσάρκωση της ευφυΐας. Θα αντιμετωπίζετε πολλές δυσκολίες στο ταξίδι της ζωής. Οι προσευχές που προσφέρετε στον Γκανέσα (ή Γκαναπάτι, ή πιο γνωστός ως Βιγκνέσβαρα) - θα σας βοηθούν απομακρύνοντας τέτοια εμπόδια και ελαχιστοποιώντας τα κωλύματα. Η αγάπη είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στη ζωή. Μόνο μέσω της αγάπης μπορείτε να ενοποιήσετε τον κόσμο. Η απουσία της αγάπης είναι η αιτία του μίσους. Αυτό το μίσος υπονομεύει την ανθρώπινη φύση. Παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολο να τρέφει κανείς μίσος, ενώ είναι ευκολότερο να καλλιεργεί αγάπη, οι άνθρωποι κάνουν αυτό που είναι δύσκολο. Από σήμερα, εγκαταλείψτε τον εγωισμό. Στρέψτε τον νου σας προς το Υπέρτατο, να ζείτε τη ζωή της αλήθειας και να καθαγιάσετε τις ζωές σας. Να θέσετε την πίστη σας στον Θεό και να κάνετε το καθήκον σας στο μέγιστο των δυνατοτήτων σας. Γεμίστε με αγάπη και μοιραστείτε τη με όλους. Εάν κερδίσετε την αγάπη του Θεού έστω και σε ελάχιστο βαθμό, θα βιώσετε απέραντη χαρά.