Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Σεπτέμβριος 2010

30 Σεπτεμβρίου

Η ριζική αιτία για όλες τις ανησυχίες και τις συμφορές του ανθρώπου είναι ο φθόνος. Στη Μπαγκαβάντ Γκίτα ο Κρίσνα προειδοποιεί επανειλημμένα τον Αρτζούνα να απαλλαγεί από τον φθόνο. Ο φθόνος συνοδεύεται σταθερά από μίσος. Αυτά τα δύο είναι δίδυμα δεινά. Είναι δηλητηριώδη παράσιτα. Επιτίθενται στις ρίζες της προσωπικότητας του ανθρώπου. Ένα δέντρο μπορεί να είναι καταστόλιστο με λουλούδια και καρπούς. Όταν όμως τα βλαβερά σκουλήκια πιάσουν δουλειά στις ρίζες του, φανταστείτε τι συμβαίνει στην αίγλη του! Ακόμα και ενώ κοιτάζουμε με θαυμασμό την ομορφιά του, τα λουλούδια ξεθωριάζουν, οι καρποί πέφτουν στο έδαφος και τα φύλλα κιτρινίζουν και τα σκορπίζει ο άνεμος. Στο τέλος, το ίδιο το δέντρο ξεραίνεται, πεθαίνει και καταρρέει. Ομοίως επίσης, όταν ο φθόνος και το μίσος μολύνουν την καρδιά και πιάσουν δουλειά εκεί, όσο νοήμων και υψηλά μορφωμένος κι αν είναι ο άνθρωπος, θα καταρρεύσει. Θα μεταστραφεί σε εχθρό της κοινωνίας. Θα γίνει στόχος εμπαιγμών επειδή δεν θα είναι πια  άνθρωπος!
- Μπάμπα

29 Σεπτεμβρίου

Αποσύρετε τον νου σας από τις εγκόσμιες σκέψεις και σταθεροποιήστε τον στο Όνομα του Κυρίου, που σαγηνεύει όλες τις καρδιές. Ακούστε τη σοφία του Θεού, τη Θεϊκή Αρχή της Μπαγκαβάτα, με όλη σας την καρδιά. Δεν υπάρχει καμιά δραστηριότητα πιο ιερή απ’ αυτή. Δεν μπορεί να υπάρξει καμιά μεγαλύτερη πνευματική άσκηση, ή πειθαρχία ή όρκος. Το ανθρώπινο σώμα είναι μια άξια βάρκα. Η ιστορία του Κυρίου (η Μπαγκαβάτα) είναι το πηδάλιο σ’ αυτόν τον κόσμο της συνεχούς αλλαγής. Ο Κύριος είναι ο βαρκάρης που θα σας μεταφέρει με ασφάλεια δια μέσου του ωκεανού (Σαμσάρα) της γέννησης και θανάτου.

28 Σεπτεμβρίου

Ίσως να μην μπορείτε να αντιληφθείτε πάντα τις αιτίες της πίστης σας. Η πίστη και οι πεποιθήσεις σας προέρχονται  και διαμορφώνονται από τις προσωπικές σας προτιμήσεις και αντιπάθειες, από τα αισθήματα που κυριαρχούν μέσα σας. Όπως και νά `ναι όμως δεν πρέπει  να γίνεστε στόχος του θυμού, του μίσους και του φθόνου και να παρασύρεστε σε κακές πράξεις.  Να καλλιεργείτε ευρύτητα πνεύματος και αισθήματα πλατειά. Μόνο τότε θα γίνετε δικαιούχοι της Γνώσης  - Vidya - που θα σας εξυψώσει και θα σας κάνει αξιοσέβαστους στην κοινωνία.  Να απέχετε από στενόμυαλες σκέψεις, περιοριστικά αισθήματα και  εγωιστικές πράξεις.

27 Σεπτεμβρίου

Οι Γραφές είναι τόσο στοργικές για τους πνευματικούς αναζητητές όσο είναι μια μητέρα για τα παιδιά της. Διδάσκουν μαθήματα ανάλογα με το επίπεδο της κατανόησης του καθενός, ανάλογα με τις ανάγκες και τις περιστάσεις.  Σ` ένα  παιδί που είναι υγιές η μητέρα του θα δώσει όσο φαγητό ζητήσει, ενώ σ` αυτό που είναι άρρωστο θα δώσει αυτό που χρειάζεται για να αποκατασταθεί η υγεία του.  Μπορεί  κανείς, εξαιτίας αυτής της διαφοροποίησης, να ισχυριστεί ότι ενεργεί μεροληπτικά υπέρ του πρώτου και εις βάρος του δεύτερου;  Ας πάρουμε τώρα τις Γραφές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δίνουν μεγάλη έμφαση στη σημασία και την αξία της εργασίας (κάρμα). Η εργασία μπορεί να βελτιώσει τη ζωή και να εξυψώσει τα ιδανικά της. Όλοι πρέπει να μάθουν να μετατρέπουν την εργασία τους σε ωφέλιμη δραστηριότητα. Παρ` όλα αυτά, η εργασία δεν είναι τα πάντα. Είναι μόνο το μέσον που οδηγεί στο σκοπό. Η υπερθεμάτιση της εργασίας δεν είναι ο κύριος σκοπός των Γραφών.

26 Σεπτεμβρίου

Τα πρότυπα  και οι διακηρύξεις των άλλων μπορεί συχνά να είναι προσωπικά, ή μπορεί να επιφέρουν συναισθήματα μίσους μεταξύ των ανθρώπων. Γιατί πρέπει να τα δεχόμαστε σαν δικά μας και να πλάθουμε τα συναισθήματά μας ανάλογα; Δεν πρέπει να προσπαθούμε να διαμορφώνουμε τα συναισθήματά μας και τη συμπεριφορά μας ώστε να συμβαδίζει με εκείνη των άλλων. Δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε την πίστη μας, την εμπειρία μας και την έμφυτή μας αγιότητα. Εφόσον έχετε γεννηθεί άνθρωποι και είστε πνευματικά πρόσωπα, πρέπει να αποφεύγετε να ακολουθείτε ανόητα τους άλλους όπως κάνουν τα πρόβατα, και να μολύνετε τον νου σας με πρότυπα δανεισμένα από άλλους.

25 Σεπτεμβρίου

Κατά τη διάρκεια της μάχης, οι παλάμες του Κυρίου Κρίσνα, μαλακές και τρυφερές σαν τα πέταλα του λωτού, έβγαλαν φλεγμονές παντού, εφόσον τα άλογα τραβούσαν με αντίσταση στον έλεγχό Του, καθώς Εκείνος έπρεπε να κρατά σφιχτά τα χαλινάρια. Ο Κύριος χωρίς τροφή και ύπνο, εκτελούσε υπηρεσίες και ανώτερες και ευτελείς, και διατηρούσε και τα άλογα και τον αναβάτη τους πανέτοιμους και σε τέλεια κατάσταση. Έκανε επίσης και πολλά άλλα θελήματα, που ήταν βασικά για να επιτευχθεί η νίκη. Δρόσιζε τα άλογα στο ποτάμι, φρόντιζε τις πληγές τους και τις θεράπευε με βότανα. Γιατί να κάνει όλα αυτά τα πράγματα; Έδρασε σαν υπηρέτης στο σπιτικό των Πάνταβας! Ποτέ δεν ανέλαβε το ρόλο του οικουμενικού Κυρίαρχου που είναι η πραγματική Του φύση και κατάσταση. Αυτό ήταν το μέτρο της στοργής Του για εκείνους οι οποίοι Του ήσαν αφοσιωμένοι!

24 Σεπτεμβρίου

Είναι επίπονη διαδικασία για τον άνθρωπο να αποκτήσει την επίγνωση του Ενός, που αποτελεί τον πυρήνα της ύπαρξής του. Ο άνθρωποι δεν είναι παρά  η λεπτοφυής ουσία  της  τροφής. Το υλικό σώμα είναι το προϊόν της τροφής (του χονδροειδούς μέρους) που καταναλίσκουν. Μέσα στον καθένα όμως, υπάρχει μιας λεπτοφυέστερης δόνησης δύναμη που ονομάζεται ζωτική αναπνοή – πράνα. Ο νους μέσα του είναι ακόμα λεπτοφυέστερος,  και  βαθύτερα και πιο λεπτοφυής από τον νου είναι η διάνοια – βιγκνιάνα. Πέρα ακόμη και από τη διάνοια ο άνθρωπος  έχει μέσα του το λεπτοφυέστερο όλων περίβλημα της πνευματικής ευδαιμονίας – άναντα. Όταν ο άνθρωπος διεισδύσει σ’ αυτόν τον χώρο της υπέρτατης ευδαιμονίας, καθίσταται ικανός να βιώσει την Πραγματικότητα, το Μπράμαν (Θειότητα). Αυτή η Θεϊκή επίγνωση είναι αληθινά, ό,τι πιο επιθυμητό υπάρχει.

23 Σεπτεμβρίου

Να διατηρείτε τον νου και τη διάνοια ήρεμα, ιερά και απαλλαγμένα από κάθε ρυπαρότητα. Όταν οι σκέψεις και τα αισθήματα είναι μη-αγνά και διαταραγμένα, δεν μπορείτε να είστε ήρεμοι και ευτυχισμένοι. Όταν ο νους είναι μολυσμένος, και οι αντιδράσεις μολύνονται. Για να διατηρείτε τον νου καθαρό πρέπει να αναλύετε με συμπόνια τις καταστάσεις που αφορούν τους άλλους και τις δραστηριότητές τους, και μετά να αποφασίζετε πώς να αντιδράσετε. Δεν πρέπει να βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα. Το να  υιοθετείτε τις συμπεριφορές άλλων, είναι σίγουρα μη επιθυμητό. Πρέπει να αποφασίζετε για οποιαδήποτε πράξη μόνο μετά από λογική διάκριση και διερεύνηση. «Μερικοί γνωστοί μας ακολουθούν κάποιους συγκεκριμένους τρόπους δράσης, γι` αυτό πρέπει και εμείς να ακολουθήσουμε την ίδια πορεία». Αυτή η συμπεριφορά είναι κακή και εξευτελιστική. Είναι δείγμα αδυναμίας. Είναι συνέπεια της βασικής άγνοιας. Μόνο τα πρόβατα συμπεριφέρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο.

22 Σεπτεμβρίου

Οι οδηγίες των Γραφών καθοδηγούν και συμβουλεύουν άπαντες. Οι άνθρωποι όμως παρασύρονται από την ψευδαίσθηση και γίνονται ένα με το σκοτάδι που προκαλείται από εσφαλμένες αξίες και την προσκόλληση στο μη-πραγματικό, δηλ. το «εγώ» και το «δικό μου». Αλλά η Αγία Γραφή είναι η μητέρα, δεν εγκαταλείπει. Παραμένει και συνεχίζει. Υπενθυμίζει στους ανθρώπους τον σκοπό τους ώστε να διασφαλίσει ότι θα σωθούν. Δεν χρειάζεται να πιει κανείς ολόκληρο τον ωκεανό για να γνωρίσει τη γεύση του. Βάζοντας μία μόνο σταγόνα στη γλώσσα του είναι αρκετό. Παρομοίως, είναι αδύνατον να κατανοήσετε όλα τα περιεχόμενα των Γραφών. Είναι αρκετό το να αντιληφθείτε το σημαντικό δίδαγμα που αναπτύσσεται διεξοδικά σ` αυτές, και να εφαρμόσετε αυτό το δίδαγμα. Το δίδαγμα είναι: «Αδιάκοπος συλλογισμός του Θεού!»

21 Σεπτεμβρίου

Να ασχολείστε με ανιδιοτελή υπηρεσία. Η ανταμοιβή γι` αυτήν θα έλθει από μόνη της. Μην έχετε καμία αμφιβολία επ’ αυτού. Οτιδήποτε αναλαμβάνετε, να το κάνετε με όλη σας την καρδιά και για την πλήρη ικανοποίησή σας. Αυτή η ικανοποίηση είναι όλη η ανταμοιβή και ανταπόδοση που θα χρειαστείτε. Θα σας χαρίσει μεγάλη δύναμη. Αυτή είναι η αρετή που πρέπει να καλλιεργήσετε. Αποκτήστε αυτόν τον αληθινό πλούτο. Χωρίς καλωσύνη, όλα τα άλλα πλούτη δεν έχουν καμιά ωφέλεια.

20 Σεπτεμβρίου

Ο καθένας είναι προικισμένος με μια πνευματική καρδιά. Όταν γεμίσετε την καρδιά σας με αγάπη και συμπόνια, τότε υπέρτατη ειρήνη θα βασιλέψει στον κόσμο. Παντού θα υπάρχει αγάπη. Δεν θα υπάρχει καθόλου ζήλια, μίσος, ή θυμός στον κόσμο. Οι αναταραχές θα εξαφανιστούν από προσώπου γης. Εκείνος που έχει γεμίσει τη καρδιά του με αγάπη και συμπόνια θα παραμένει πάντοτε σε ειρήνη. Είναι άκρως σημαντικό να γνωρίσετε αυτή την αλήθεια. Οι άνθρωποι λανθασμένα πιστεύουν ότι η πνευματική καρδιά είναι η σωματική καρδιά. Η πνευματική καρδιά όμως δεν είναι παρά η πανταχού παρούσα Αρχή του Άτμα, ή με άλλα λόγια, το «Εγώ». Γι` αυτό πρέπει να διατηρείτε την καρδιά σας απόλυτα αγνή και ιερή.

19 Σεπτεμβρίου

Τι είναι πνευματικότητα; Είναι η αποφασιστική αναζήτηση της Κοσμικής Συνειδητότητας. Η πνευματικότητα στοχεύει στο να καταστήσει έναν άνθρωπο ικανό να εκδηλώσει με όλη της την πληρότητα τη Θεϊκή Κοσμική Συνειδητότητα που βρίσκεται και μέσα και έξω απ` αυτόν. Σημαίνει το να απαλλαγεί από την ζωώδη φύση του και να αναπτύξει τις θεϊκές ροπές που υπάρχουν μέσα του. Σημαίνει το να γκρεμίσει τα φράγματα που υπάρχουν μεταξύ του Θεού και της Φύσης και να εδραιώσει τη θεμελιώδη ενότητά τους. Σήμερα, οι άνθρωποι νομίζουν ότι η πνευματικότητα δεν έχει καμία σχέση με την καθημερινή-πεζή ζωή, και το αντίθετο. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Η αληθινή Θειότητα είναι συνδυασμός της πνευματικότητας και των κοινωνικών υποχρεώσεων. Η εθνική ενότητα και η κοινωνική αρμονία θεμελιώνονται από την πνευματικότητα. Το Θείο είναι αυτό που συνδέει την πνευματικότητα και τον κοινωνικό βίο.

18 Σεπτεμβρίου

Πολλοί πιστεύουν ότι είναι ανθρώπινο το να κάνουν λάθη και ότι ο Θεός πρέπει να συγχωρεί τα παραπτώματά τους. Στην πραγματικότητα, εάν ήταν όντως άνθρωποι, δεν θα έπρεπε να κάνουν καθόλου λάθη. Ακόμα κι αν καμιά φορά κάνετε κάποιο λάθος, με τη θέλησή σας ή χωρίς, δεν πρέπει να το ξανακάνετε. Είναι σοβαρότατα λάθος να πιστεύετε ότι είναι φυσικό για έναν άνθρωπο να κάνει λάθη. Το να ακολουθείτε τις επιταγές των αισθήσεων είναι σημάδι-γνώρισμα ενός ζώου. Το να καθοδηγείστε από τον Θεό (Άτμα) είναι γνώρισμα του ανθρώπου. Κανείς δεν πρέπει να προσπαθεί να δικαιολογεί τις αδυναμίες ή τα παραπτώματά του ως φυσικά για έναν άνθρωπο. Πρέπει να τα θεωρεί σαν σημάδια νοητικής αδυναμίας. Όταν έχετε πραγματικά αποκτήσει έλεγχο των αισθήσεών σας, τότε θα βιώσετε τη δύναμη του εντός σας Θείου.

17 Σεπτεμβρίου

Όταν ο κυβερνήτης μιας χώρας αναγνωρίσει «τα σημάδια» της Εποχής του κακού (Εποχής Κάλι, Εποχής του σιδήρου) πρέπει να προσπαθήσει να ανακαλύψει τις συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση του κακού. Ο αυτοκράτορας Παρικσίτ (3300 π.Χ. περίπου) ανέλυσε την κατάσταση και διακήρυξε ότι η Εποχή Κάλι έχει επέλθει μόνο εξαιτίας της ανικανότητας των κυβερνώντων, της απώλειας αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των ανθρώπων και της μείωσης της αξίας τους να κερδίσουν τη χάρη του Θεού. Αυτοί οι τρεις είναι οι παράγοντες που προάγουν τα σχέδια της Εποχή Κάλι. Χωρίς αυτούς, ο άνθρωπος δεν μπορεί να πέσει θύμα των τεχνασμάτων της. Ως εκ τούτου, ο αυτοκράτορας Παρικσίτ προήγαγε με το προσωπικό του παράδειγμα την επαγρύπνηση και τις ηγετικές ικανότητες στους υπηκόους του. Όπως έλεγε: «Ό,τι είναι ο κυβερνήτης, το ίδιο θα είναι και οι κυβερνώμενοι». Ως βασιλιάς τους, προσπάθησε να μην  αφήσει καθόλου χώρο για αδικία, επιβολή ισχύος, κακό χαρακτήρα, αναλήθεια και βία. Δημιούργησε προληπτικά προγράμματα ώστε να αναχαιτίσει αποτελεσματικά την επιρροή της Εποχής Κάλι.

16 Σεπτεμβρίου

Οι μαθητές πρέπει να δίνουν μεγάλη προσοχή σε μια σημαντική ιδιότητα - την καθαριότητα - και την εξωτερική και την εσωτερική. Εάν δεν υπάρχει μία από τις δύο, τότε ο άνθρωπος γίνεται άχρηστος για κάθε έργο. Τα ρούχα που φοράτε, τα βιβλία που διαβάζετε και το περιβάλλον που ζείτε πρέπει να είναι καθαρά. Αυτή είναι η εξωτερική καθαριότητα. Δηλαδή, κάθε υλικό πράγμα που χρησιμοποιείτε για να ζείτε, πρέπει να διατηρείται καθαρό. Το σώμα πρέπει να το τρίβετε και να το πλένετε κάθε μέρα, γιατί διαφορετικά, μπορεί να μολύνει εσάς και άλλους. Τα δόντια και τα μάτια, ό,τι τρώτε και πίνετε, όλα πρέπει να είναι απαλλαγμένα από ακαθαρσίες. Τότε, θα μπορείτε να ζείτε με υγεία.

15 Σεπτεμβρίου

Το Μπράχμαν (Θειότητα) είναι η πηγή των Ιερών Γραφών και ως εκ τούτου είναι τα πάντα-γνωρίζον. Το Μπράχμαν είναι η ίδια η πηγή της φώτισης. Μόνο ο Παντογνώστης Ένας μπορεί να είναι η πηγή των Βεδών. Μόνο οι Γραφές μπορούν να απελευθερώσουν τους ανθρώπους μέσω αυτής της φώτισης, που ονομάζεται γνώση. Διευθετούν τη ζωή των ανθρώπων και την προάγουν, φυλώντας την από τη θλίψη. Οι Βέδες προσφέρουν παρηγορητικές συμβουλές, ασχολούνται στοργικά με τους ανθρώπους και τους οδηγούν προς τα εμπρός, διότι έχουν ληφθεί ενορατικά από σεβάσμιες προσωπικότητες που έφθασαν στην ύψιστη γνώση, το Μπράχμαν.

14 Σεπτεμβρίου

Οι καρδιές των ενάρετων θα είναι τόσο γεμάτες από θεϊκή ικανοποίηση και αταραξία, που δεν θα επηρεάζονται από τα σκαμπανεβάσματα της τύχης. Ένα ευωδιαστό λουλούδι προκαλεί σ’ αυτόν που το κρατάει ευχαρίστηση με το ελκυστικό του άρωμα, είτε το κρατάει με το αριστερό του χέρι είτε με το δεξί. Ομοίως επίσης, είτε στον ουρανό είτε στο δάσος, στο χωριό ή στην πόλη, στα ψηλά βουνά ή στις κοιλάδες, οι ενάρετοι θα είναι εξίσου ευτυχισμένοι. Δεν γνωρίζουν μεταπτώσεις, όπως έδειξαν οι αδελφοί Πάνταβας στο έπος Μαχαμπαράτα. Ακόμα και όταν βρίσκονταν στη ζούγκλα, μπορούσαν να περνάνε τις μέρες τους ευτυχισμένα με τη χάρη του Κυρίου Κρίσνα.

13 Σεπτεμβρίου

Η Μπαγκαβάντ Γκίτα προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε προσβολή ή ζημιά ή ακόμα και εγκατάλειψη προς οποιοδήποτε ζωντανό πλάσμα είναι μια πράξη που προβάλλει, πληγώνει, ή απαρνείται τον Θεό. Ξεκάθαρα τονίζει ότι, ο εκπαιδευμένος άνθρωπος που έχει αποκτήσει ταπεινοφροσύνη μέσω της γνώσης (Βίντυα), πρέπει να αντιμετωπίζει με ίση συμπόνια και ενδιαφέρον όλα τα ζωντανά πλάσματα. Όταν δείχνετε τέτοια ομοιόμορφη συμπόνια, τότε αυτή μεταμορφώνεται σε ευημερία για όλους τους αποδέκτες. Το να εύχεστε  το καλό για όλους είναι δείγμα ενός ανθρώπου που έχει κερδίσει τη γνώση. Η στενού φάσματος όραση που περιορίζεται μόνο σε μια κοινωνία πρέπει να εγκαταλειφθεί. Η πνευματική καλλιέργεια της Ινδίας τονίζει μ’ αυτόν τον τρόπο την ύψιστη αλήθεια, τη διευρυμένη προς όλους όραση.

12 Σεπτεμβρίου

Το Γνήσιο-Αληθινό Χαρακτηριστικό, ποτέ δεν υφίσταται αλλαγή. Κατοικεί στα πάντα. Το όνομα, η μορφή, ο χρόνος ή το διάστημα μπορεί να υφίστανται μεταβολές, αλλά η ουσία της αλήθειας, το Γνήσιο-Αληθινό Χαρακτηριστικό, δεν μεταβάλλεται. Αυτή η ουσία αναφέρεται ως Ύπαρξη (Asthi), Λαμπρότητα (Bhathi) και Έλξη (Priyam) στα ιερά κείμενα της Βεδάντα.  Η Ύπαρξη είναι η αμετάβλητη Αλήθεια. Μπορεί να αλλάζει το όνομα και τη μορφή της στον χρόνο και στον χώρο, αλλά  το ότι «είναι» (το is-ness, το υπάρχειν) παραμένει γνήσιο-αληθινό. Η «Ύπαρξη» γίνεται γνωστή ότι υπάρχει, μέσω του εγγενούς της χαρακτηριστικού της «λαμπρότητας» ή ικανότητας να έλκει την προσοχή σας και να παραχωρεί γνώση. Μπορείτε να τη γνωρίσετε επειδή έχει λαμπρότητα. Όλα τα πράγματα που γνωρίζετε έχουν αυτό το έμφυτο χαρακτηριστικό. Επίσης κάθε πράγμα έχει το χαρακτηριστικό της δυνατότητας «να ευχαριστεί», δηλαδή την ικανότητα να προκαλεί προσκόλληση και αγάπη ως αποτέλεσμα χρήσης του. Τα τρία ανωτέρω μαζί (Ύπαρξη, Λαμπρότητα και Έλξη) είναι η φύση του Θεού.

11 Σεπτεμβρίου

Ο Γκανέσα ή Γκαναπάτι είναι η ενσάρκωση της διάνοιας και της σοφίας. Η Αλήθεια αναδύεται από τη σοφία και στο τέλος οδηγείται στην ευδαιμονία. Αυτή είναι η διδασκαλία του Γκαναπάτι. Έχετε την λανθασμένη εντύπωση ότι σήμερα είναι η γέννηση του Γκαναπάτι ή Βινάγιακα, όμως Αυτός δεν έχει ούτε γέννηση ούτε θάνατο. Δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος. Είναι ο αιώνιος παρατηρητής. Όλες οι γιορτές της Ινδίας διαχέονται από βαθύ εσωτερικό νόημα. Είναι υψίστως ιερές. Οι γιορτές δεν γίνονται για την προετοιμασία νόστιμων φαγητών και την κατανάλωσή τους. Γίνονται για να σας θυμίζουν τον Θεό. Κατά τις ημέρες των εορτών, στολίζετε τα σπίτια σας με γιρλάντες από πράσινα φύλλα και φοράτε επίσης καινούρια ρούχα, πετώντας τα παλιά. Παρομοίως, πρέπει να εγκαταλείψετε τις παλιές κακές σας συνήθειες και να καλλιεργήσετε νέες και ιερές αντιλήψεις.

10 Σεπτεμβρίου

Εάν αναζητάτε τη Γνώση (Βίντυα), πρέπει να έχετε καλοσύνη, συμπόνια και αγάπη προς όλα τα ζωντανά όντα. Η καλοσύνη προς όλα τα όντα πρέπει να είναι η ίδια σας φύση. Εάν αυτή δεν υπάρχει, τότε γίνεστε βάρβαροι. Βίντυα σημαίνει, περισσότερο απ` οτιδήποτε άλλο, την ιδιότητα της συμπόνιας προς όλα τα ζωντανά όντα. Εάν είστε κακοπροαίρετοι προς οποιαδήποτε ύπαρξη, η εκπαίδευσή σας δεν έχει καμία σημασία. Το ίδιο μήνυμα μεταφέρει και η συμβουλή που δίνεται στα Ιερά Κείμενα της Γκίτα, «να μην έχετε καθόλου έχθρα για καμιά ύπαρξη». Η αγάπη και η συμπόνια δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο προς την ανθρωπότητα. Πρέπει να συμπεριλαμβάνουν και να αγκαλιάζουν κάθε ζωντανό ον.

9 Σεπτεμβρίου

Κάθε ύπαρξη έχει το δικό της Ντάρμα ή έμφυτη ιδιαιτερότητα ή ατομικότητα ή ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτός ο κανόνας ισχύει εξίσου και για τα φύλλα  χορταριού και για τα αστέρια. Ο κόσμος δεν είναι μια συνεχής ρευστότητα. Εξελίσσεται διαρκώς προς την επίτευξη μιας ολότητας ποιοτήτων και συνθηκών. Όμως αν είστε πολύ βυθισμένοι σ’ αυτή την τα πάντα περιλαμβάνουσα ψευδαίσθηση, δεν μπορείτε να εξευγενιστείτε. Όταν βρίσκεστε στην ψευδαίσθηση, δεν έχετε συναίσθηση της οδού της ειρήνης και της αρμονίας στον κόσμο. Επίσης δεν θα μπορείτε να παραμένετε στο καλό και να αποφεύγετε το κακό, και να εδραιωθείτε στην οδό της αρετής. Παρόλα αυτά, μπορείτε να μεταμορφωθείτε από την παρούσα κατάσταση με ειλικρινή προσπάθεια και διάκριση. Οι δυνάμεις της ηθικής που εμποτίζουν ολόκληρο τον κόσμο θα προάγουν αναμφισβήτητα την επιτυχία σας!

8 Σεπτεμβρίου

Κάθε μορφωμένος άνθρωπος και σπουδαστής πρέπει να καλλιεργήσει την απλότητα και να απορρίπτει την αυτοπροβολή. Εάν ρέπει προς την αυτοπροβολή, θα χάσει τη γνήσια φύση ή ατομικότητά του. Ακόμα και αν κάποιος κατέχει όλες τις επιστήμες ή είναι διάσημος ως μεγάλος διανοούμενος, είναι βέβαιο ότι, εάν δεν έχει ταπεινοφροσύνη και πειθαρχία στις συναλλαγές του με τους άλλους, δεν θα ανήκει στους λόγιους και στους σοφούς. Μπορεί να κερδίσει τον σεβασμό για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά αυτό πολύ σύντομα θα εκλείψει. Μόνο η εγρήγορση για υπηρεσία και η απλότητα αποφέρουν τιμή. Όταν απορρίψει κανείς την αυτοπροβολή, μπορεί να αποκτήσει μόνιμο σεβασμό και εκτίμηση από τους ανθρώπους. Η αληθινή εκπαίδευση μεταδίδει ένα πνεύμα απάρνησης, μια αποστροφή για αυτοπροβολή, και μια λαχτάρα για υπηρεσία προς τους άλλους.

7 Σεπτεμβρίου

Μπορεί κάποιος να υποβάλλεται σε άδικες επικρίσεις, προσβολές και ατιμώσεις. Μπορεί επίσης να βυθίζεται στη φτώχεια ή τον πόνο. Όμως  εκείνος που έχει παραδοθεί στο Θέλημα του Κυρίου θα καλωσορίζει το καθένα απ` αυτά μετά χαράς και θα το υπομένει με αταραξία. Ο Κύριος ποτέ δεν θα εγκαταλείψει τα παιδιά Του. Αυτοί που είναι αφοσιωμένοι στον Θεό πρέπει να είναι υπομονετικοί και ήρεμοι, ακόμα και κάτω από τις πιο οδυνηρές προκλήσεις. Το γεγονός είναι ότι, ευλαβείς και θεοσεβούμενοι είναι εκείνοι στους οποίους συμβαίνουν οι περισσότερες οδύνες και δυσκολίες: Για να διδάξει την ανθρωπότητα αυτές τις μεγάλες αλήθειες, ο Κρίσνα  «σκηνοθέτησε» το έργο της Μαχαμπαράτα, με τους Πάνταβας ως ηθοποιούς. Κάθε περιστατικό στη ζωή τους δεν είναι παρά μια σκηνή του Θεϊκού Του Έργου.

6 Σεπτεμβρίου

Η φυσαλίδα  που γεννιέται από το νερό επιπλέει σ` αυτό και σκάει για να γίνει ένα μ’ αυτό. Όλοι οι ορατοί αντικειμενικοί κόσμοι είναι σαν τις φυσαλίδες που εκπηγάζουν από τον απέραντο ωκεανό της Θεότητας- Μπράχμαν. Υπάρχουν στο νερό και συντηρούνται από το νερό. Πώς αλλιώς μπορούν να προέλθουν και να υπάρξουν; Στο τέλος, συγχωνεύονται και εξαφανίζονται μέσα στο ίδιο το νερό. Για την γένεσή τους, τη συντήρηση και τη συγχώνευσή τους, εξαρτώνται μόνο από το νερό. Το νερό είναι ένα, οι φυσαλίδες είναι πολλές. Το νερό είναι πραγματικό, οι φυσαλίδες είναι εμφανίσεις, φαινόμενα. Το νερό είναι η βάση, οι φυσαλίδες είναι επίπλαστες, ψευδείς μορφές του ίδιου του νερού επιβαλλόμενες πάνω του.

5 Σεπτεμβρίου

Οι δάσκαλοι αποκαλύπτουν την κατεύθυνση και τον στόχο στους μαθητές τους. Οι ικανότητες και η δύναμη, η κατάσταση και η φήμη  της ανθρωπότητας διαμορφώνονται και προάγονται ανάλογα με την ποιότητα και τον χαρακτήρα των δασκάλων της. Οι δάσκαλοι πρέπει να αφιερώνουν τη γνώση και τη σοφία τους στον μεγάλο σκοπό της εξύψωσης των μαθητών σε ανώτερα επίπεδα γνώσης και δράσης. Οι αρετές τις οποίες ενσταλλάσσουν στους μαθητές τους είναι ουσιώδεις για την εξύψωση της κοινωνίας. Ο χαρακτήρας είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα κάθε ατόμου. Όταν οι αρετές είναι βαθιά ριζωμένες στην καρδιά, ο καθένας μέσα στην κοινωνία μπορεί να ακτινοβολεί με πλήρη δόξα.

4 Σεπτεμβρίου

Όταν ασχολείστε με ακαλλιέργητους ανθρώπους, πρέπει να έχετε μεγάλη προσοχή. Ομοίως επίσης, πρέπει να είστε προσεκτικοί με τους αχάριστους που ξεχνούν το καλό που τους έχουν κάνει. Ο νόμος είναι το εργαλείο το οποίο χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να τιμωρεί εκείνους που κάνουν κακό. Εσείς όμως ως καλλιεργημένοι άνθρωποι και σπουδαστές, δεν πρέπει να καταδικάζετε απερίφραστα τους δύσκολους ανθρώπους. Πρέπει να εκδηλώνετε τη φυσική σας αρετή της μη-προσκόλλησης και να εφαρμόζετε τη φυσική χαρακτηριστική σας προδιάθεση για να βοηθάτε πάντοτε.

3 Σεπτεμβρίου

Το Θείο είναι η βάση, και είναι επίσης το οικοδόμημα. Οι χάντρες είναι πολλές αλλά η χορδή στο κομποσκοίνι που τις διασυνδέει και τις ενοποιεί είναι μία. Ομοίως επίσης, για ολόκληρο τον κόσμο των ζωντανών όντων, η βάση είναι ο Θεός, το μόνιμο και πανταχού παρόν Παραμπράχμαν, η Υπέρτατη  Θεϊκή Συνειδητότητα.  «Σόχαμ», «Είμαι ο Θεός», « Αυτός είμαι εγώ», «Είμαι Εκείνο», όλα αυτά τα αξιώματα δείχνουν ότι ακόμα και αυτοί που διαφοροποιούν τον εαυτό τους σε διάφορα ονόματα και μορφές είναι στην πραγματικότητα ο ίδιος ο Θεός. Γι` αυτό οι Γραφές διακηρύσσουν: «Αυτός που θα βιώσει το Μπράχμαν γίνεται όντως Μπράχμαν». Αυτή η επίγνωση του Θείου μέσα σας είναι η επίγνωση της Πραγματικότητας.

2 Σεπτεμβρίου

Ακόμα και οι πιο μικρές πράξεις του Κυρίου (με τη μορφή του) Κρίσνα ήσαν εμποτισμένες με υπέρτατη γλυκύτητα. Ο Κρίσνα ήταν ο πιο αγαπημένος συγγενής και ο πιο στενός σύντροφος καθενός. Τα Θεϊκά «Παιχνίδια» Του Κρίσνα ήσαν γλυκά και βαρυσήμαντα. Όλες οι δραστηριότητες του Κρίσνα ήσαν για την ευημερία του κόσμου. Η Κάθοδός Tου έγινε για την ανάταση του κόσμου από τη κακία και τη φαυλότητα. Έγινε επίσης και για την εκπλήρωση των αναγκών εκείνων που Του ήσαν αφοσιωμένοι, για την εγκαθίδρυση της αρετής και την αναζωογόνηση των Βεδών. Παρόλο που οι άνθρωποι που ήταν μπλεγμένοι στους ιστούς της άγνοιας θεωρούσαν τα «Παιχνίδια» Του ως εγωκεντρικά και επιπλέον ότι παρακινούνταν από ψευδαίσθηση, όμως οι γνήσιοι πιστοί έτρεφαν στοργή για κάθε ένα από αυτά και τα θεωρούσαν ενδεικτικά και αδιάψευστα παραδείγματα της Θεϊκής Του Χάριτος. Ο Κύριος πλημμυρίζει με τη Χάρη Του κάθε άνθρωπο με τέτοιον τρόπο που αρμόζει στον χρόνο, το άτομο και τις προσδοκίες του.

1 Σεπτεμβρίου

Δεν πρέπει να ξεχνάτε το γεγονός ότι ο Θεός υπάρχει με ορατή μορφή σε όλα τα όντα. Η υπηρεσία που παρέχεται σε οποιαδήποτε ον είναι  υπηρεσία που παρέχεται προς τον Θεό. Αυτός πρέπει να είναι ο πρωτεύων στόχος κάθε εκπαιδευόμενου. Ο άνθρωπος είναι Θεός. Κάθε μια σας πράξη πρέπει να εξυψούται σε πράξη υπηρεσίας προς τον Θεό. Δεν πρέπει να βοηθάτε μόνο εκείνους που σας βοηθούν, αλλά επίσης και εκείνους που σας βλάπτουν. Αυτή η συμπεριφορά κάνει την υπηρεσία δύο φορές ιερή. Το να βοηθάτε εκείνους που σας βοηθούν δεν είναι παρά μια φυσική αντίδραση. Το να βοηθάτε όμως εκείνους που σας βλάπτουν είναι η μεγαλύτερη αρετή. Διότι, αυτός ο τρόπος δράσης προϋποθέτει βαθύτερη κατανόηση του τι είναι καλύτερο για σας, καθώς και πλήρη συναίσθηση του χρόνου, του τόπου και των συνθηκών. Η εκπαίδευση πρέπει να παρέχει και να καλλιεργεί αυτές τις ιδιότητες.