Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Σεπτέμβριος 2009

30 Σεπτεμβρίου

Όταν παρέχει κανείς υπηρεσία, δεν πρέπει να έχει καμία σκέψη για τον εαυτό του. Πρέπει να ενδιαφέρεται μόνο για το πόσο καλά μπορεί να την εκτελέσει σαν προσφορά στον Θεό. Πρέπει να διαπιστώσει τη διαφορά μεταξύ της (συνηθισμένης) δράσης και της δράσης που γίνεται σαν πνευματική άσκηση (Κάρμα Γιόγκα). Οι συνήθεις δραστηριότητες (Κάρμα) παρακινούνται από ατομικό συμφέρον ή από επιθυμία για την επίτευξη κάποιου σκοπού. Οι δραστηριότητες όμως που εκτελούνται ως Κάρμα Γιόγκα γίνονται χωρίς καμία επιθυμία. Η συνήθης δράση είναι η αιτία για τη γέννηση, τον θάνατο και την επαναγέννηση, ενώ η Κάρμα Γιόγκα οδηγεί στην λύτρωση από (νέα) γέννηση. Πρέπει να θεωρείτε κάθε μορφή υπηρεσίας ως μια μορφή Κάρμα Γιόγκα - να προσφέρετε δηλαδή υπηρεσία χωρίς καμία προσδοκία για ανταμοιβή, και χωρίς ούτε καν το συναίσθημα ότι "βοηθάτε" άλλους. Κάθε υπηρεσία που κάνετε προς οποιονδήποτε είναι στην πραγματικότητα υπηρεσία προς τον Θεό.
- Μπάμπα

29 Σεπτεμβρίου

Η καλοσύνη, η συμπόνια, η ανεκτικότητα - μέσω αυτών των αρετών μπορεί κανείς να αντιληφθεί τον Θεό μέσα του καθώς και στους άλλους. Η τρυφερότητα της καρδιάς συχνά αποδοκιμάζεται σαν αδυναμία, δειλία και έλλειψη εξυπνάδας. Λέγουν ότι η καρδιά πρέπει να σκληραίνει εις βάρος του οίκτου και της φιλανθρωπίας, όμως έτσι θα έρθει πόλεμος, καταστροφή και ξεπεσμός. Μόνο η αγάπη χαρίζει ακατάλυτη ευτυχία και ειρήνη. Μόνο το να μοιράζεστε με τους άλλους μπορεί να μειώσει τη θλίψη και να πολλαπλασιάσει τη χαρά. Οι άνθρωποι γεννιούνται για να μοιράζονται, να βοηθούν και να δίνουν, όχι για να αρπάζουν.
- Μπάμπα

28 Σεπτεμβρίου

Δεν χρειάζεται να αποσυρθείτε στο δάσος ή σε κάποιο σπήλαιο για να γνωρίσετε την εσώτερη αλήθεια σας και να κατακτήσετε την κατώτερη φύση σας. Στην πραγματικότητα, κάποιος που ζει στην απομόνωση δεν έχει καμιά ευκαιρία να ασκήσει συγκράτηση στον θυμό του και στις άλλες αδυναμίες του, κι έτσι η νίκη που θα πετύχει εκεί μπορεί να μην διαρκέσει πολύ ούτε να είναι γνήσια. Κερδίστε τη μάχη της ζωής. Να είστε μέσα στον κόσμο, αλλά αποφύγετε τα χαλινάρια του. Αυτή είναι η νίκη την οποία πρέπει να πετύχετε.
- Μπάμπα

27 Σεπτεμβρίου

Πρέπει να αποτυπώσετε στην καρδιά σας τη δυαδική φύση του κόσμου ο οποίος είναι ένα μείγμα από ευχαρίστηση και πόνο, χαρές και λύπες, νίκες και ήττες. Να εφαρμόζετε την αδιάλειπτη Παρουσία του Θεού και να μάθετε να προσφέρετε όλες σας τις δραστηριότητες στα Πόδια του Κυρίου ως πράξεις λατρείας. Τότε θα εξαγνιστούν όλα σας τα σφάλματα. Η ζωή που στηρίζεται από την τροφή είναι σύντομη. Η ζωή που στηρίζεται από τον Άτμα είναι αιώνια. Να μην προσδοκάτε μια μακρόχρονη ζωή, αλλά μια θεϊκή ζωή. Μην αγωνίζεστε για να μείνετε περισσότερα χρόνια στη γη, αλλά για περισσότερες αρετές στην καρδιά.
- Μπάμπα

26 Σεπτεμβρίου

Ο άνθρωπος είναι θνητός και το Θείο αθάνατο. Μέσα στη θνητή ανθρώπινη ύπαρξη, υπάρχει το αθάνατο Θείο Πνεύμα. Στο χώρο της καρδιάς, υπάρχει ένα δέντρο που εκπληρώνει τις ευχές. Αυτό το δέντρο περιβάλλεται από θάμνους και βάτα. Όταν αυτά απομακρυνθούν, τότε το δέντρο θα γίνει ορατό. Αυτό το δέντρο που εκπληρώνει τις ευχές βρίσκεται μέσα σε κάθε άνθρωπο, αλλά περιβάλλεται από τις κακές ιδιότητες του ανθρώπου. Όταν αυτές οι ιδιότητες εξαλειφθούν, τότε το ουράνιο δέντρο θα αναγνωριστεί. Αυτή είναι η πνευματική άσκηση που πρέπει ο καθένας να κάνει. Δεν είναι αναζήτηση για κάτι νέο. Είναι για το βίωμα εκείνου που είναι δικό σας. Ολόκληρος ο κόσμος είναι μέσα σας.
- Μπάμπα

25 Σεπτεμβρίου

Ο κόσμος αποτελείται από αντικείμενα. Είναι αδρανής (χωρίς συνείδηση). Στην κατάσταση της εγρήγορσης, οι αισθήσεις αντιλαμβάνονται όλα αυτά τα αντικείμενα. Οι αισθήσεις όμως είναι επίσης αδρανείς. Τα μάτια που βλέπουν, τα αφτιά που ακούν, η γλώσσα που μιλάει και η μύτη που οσφραίνεται - όλα αυτά είναι αδρανή. Στην πραγματικότητα, ολόκληρο το σώμα είναι αδρανές. Όλα όμως αυτά τα αδρανή αντικείμενα καθίστανται ικανά να λειτουργούν χάρη στην παρουσία της Συνειδητότητας στον νου. Κατά συνέπεια πρέπει να αντιληφθείτε ότι ολόκληρο το φαινομενικό Σύμπαν είναι αδρανές.
- Μπάμπα

24 Σεπτεμβρίου

Κάθε τόσο η Θεϊκή δύναμη προσλαμβάνει πολυάριθμες μορφές. Στους πιστούς, ακτινοβολεί ως φωτιά της σοφίας. Στους μη-πιστούς, καίει ως φωτιά του θυμού ή της επιθυμίας. Ο άνθρωπος σήμερα έχει αυτή τη φωτιά (του θυμού, κ.λπ.) μέσα στην καρδιά του και έχει γίνει θύμα φόβων και ψευδαισθήσεων. Όλες οι άλλες μορφές φωτιάς καταλαγιάζουν με την πάροδο του χρόνου, αυτές όμως οι φωτιές (του θυμού, κ.λπ.) ποτέ δεν παύουν τελείως. Μπορεί να φουντώσουν σε οποιαδήποτε στιγμή. Πως, λοιπόν, θα μπορέσουν να σβήσουν αυτές οι φωτιές μια για πάντα; Η μη- προσκόλληση και η αγάπη είναι τα δύο απαιτούμενα για να σβήσουν αυτές οι φωτιές. Μόνο μέσω της αγάπης θα μπορέσει ο άνθρωπος να αποκτήσει ειρήνη.
- Μπάμπα

23 Σεπτεμβρίου

Ο άνθρωπος είναι ένα μέρος της ανθρώπινης κοινωνίας. Η ανθρώπινη κοινωνία (ανθρωπότητα) είναι ένα μέρος της φύσης. Η φύση είναι μέλος του Θεού. Ο άνθρωπος δεν έχει αναγνωρίσει αυτές τις αλληλένδετες σχέσεις. Οι άνθρωποι σήμερα λησμονούν τις υποχρεώσεις τους. Ο Κόσμος είναι ένας ενιαίος οργανισμός από συσχετιζόμενα μέρη. Όταν έκαστο απ` αυτά εκπληρώνει το καθήκον του, τότε τα οφέλη θα είναι διαθέσιμα σε όλα. Ο άνθρωπος έχει δικαίωμα μόνο να εκτελεί τα καθήκοντά του και όχι να δρέπει τους καρπούς των. Ο άνθρωπος είναι ένα είδος σκηνοθέτη γι’ αυτά που συμβαίνουν στη Φύση. Όμως λησμονώντας τις ευθύνες του, μάχεται για τα δικαιώματα του. Είναι ανόητο το να αγωνίζεστε για τα δικαιώματά σας χωρίς να εκπληρώνετε τα καθήκοντά σας. Όλο το χάος και οι συγκρούσεις στον κόσμο οφείλονται στο ότι οι άνθρωποι λησμονούν τα καθήκοντά τους. Εάν ο καθένας εκτελεί τα καθήκοντά του με επιμέλεια, τότε ο κόσμος θα γίνει ειρηνικός και θα ευημερήσει.
- Μπάμπα

22 Σεπτεμβρίου

Η πίστη  μπορεί να αναπτυχθεί μόνο μέσω μακρόχρονης καλλιέργειας και προσεκτικής φροντίδας. Να έχετε πίστη. Η πίστη μπορεί να σας χαρίσει όλα όσα χρειάζεστε. Δεν υπάρχει κανένα έργο που δεν μπορώ να εκπληρώσω. Έχετε πίστη στους Αβατάρ Ράμα και Κρίσνα, επειδή έχετε διαβάσει κείμενα που έχουν γραφεί γι’ Αυτούς. Δεν τους έχετε ζητήσει άμεσες αποδείξεις για τη θεότητά τους. Δεν είναι έτσι; Πρώτα λοιπόν να έχετε πίστη, και μετά θα σας έρθουν οι αποδείξεις. Αρχίστε την πνευματική άσκηση της απαγγελίας του Ονόματος του Θεού. Γιατί υποβαθμίζετε την ύπαρξή σας ως απλά και μόνο καταναλωτές τροφής; Να τρώτε, αλλά μεταμορφώστε την τροφή σε καλές πράξεις, καλές σκέψεις,  γλυκά λόγια. Να έχετε δραστηριότητες, αλλά μην προξενείτε πόνο στους άλλους ούτε να επιβαρύνετε τη δυστυχία τους.
- Μπάμπα

21 Σεπτεμβρίου

Οι ασθένειες, σωματικές και νοητικές, είναι αποτέλεσμα των εμπαθειών του νου. Μόνο ένας αμόλυντος νους μπορεί να εξασφαλίσει καλή υγεία. Οι κακές σκέψεις, οι κακές συνήθειες και οι κακές συναναστροφές είναι γόνιμα εδάφη στα οποία ευδοκιμεί η ασθένεια. Τα αισθήματα ευφροσύνης και αγαλλίασης διατηρούν το σώμα απαλλαγμένο από αρρώστιες. Οι κακές συνήθειες στις οποίες ενδίδουν οι άνθρωποι, είναι οι κυριότερες αιτίες των ασθενειών, των σωματικών όπως και των νοητικών. Η απληστία προσβάλλει τον νου, και η απογοήτευση προκαλεί κατάθλιψη τους ανθρώπους. Μπορείτε να δικαιολογήσετε την ύπαρξη σας ως άνθρωποι μόνο με την καλλιέργεια των αρετών. Τότε μόνο θα μπορέσετε να γίνετε άξιοι υποψήφιοι για την Αγιότητα. Η πρόοδος του ανθρώπου στην αρετή είναι αυτό που μαρτυρεί την εξέλιξή του προς τον Θεό. Οι αρετές επίσης χαρίζουν ικμάδα, ικανότητες και μακρόχρονη νεανικότητα.
- Μπάμπα

20 Σεπτεμβρίου

Οι άνθρωποι φαντάζονται ότι πνευματικότητα σημαίνει το να διαλογίζονται στον Θεό, να λούονται σε ιερά ύδατα και να επισκέπτονται ιερούς τόπους. Δεν είναι όμως αυτή η ορθή έννοια της πνευματικότητας. Πνευματικότητα σημαίνει το να καταστρέψει ο άνθρωπος τη ζωώδη φύση του και να αφυπνιστεί στη θεϊκή του συνειδητότητα. Πνευματικότητα σημαίνει το να αναγνωρίσει κανείς ότι οι πολύπλευρες ικανότητές του πηγάζουν από το Θείο Πνεύμα και όχι από τον νου, και να τις χρησιμοποιεί τότε για την επίτευξη πνευματικού σθένους. Σημαίνει το να αναγνωρίσει ότι όλες οι δυνάμεις προέρχονται από τον Θεό.
- Μπάμπα

19 Σεπτεμβρίου

Mόνον ο Θεός, η ενσάρκωση της αγάπης, είναι πάντοτε μαζί σας και μέσα σας. Χωρίς αγάπη, ο άνθρωπος δεν μπορεί να υπάρξει. Η αγάπη είναι η ζωή σας. Η αγάπη είναι το φως που διαλύει το σκοτάδι της άγνοιας. Αυτός που δεν καλλιεργεί την αγάπη θα γεννιέται ξανά και ξανά. Όποιος γεννιέται θα πεθάνει κάποια μέρα και όποιος πεθαίνει θα γεννηθεί ξανά. Η γέννηση και ο θάνατος είναι το φαινόμενο(αποτέλεσμα) του αντικειμενικού κόσμου. Ενόσω ο άνθρωπος πλανάται από αυτό το φαινόμενο (Prabhava), θα υπόκειται σε κίνδυνο (Pramada).
- Μπάμπα

18 Σεπτεμβρίου

Τι είναι έλεγχος του νου; Στην πραγματικότητα σημαίνει το να παραμένει κανείς αδιάφορος στις ιδιοτροπίες του νου. Είναι δύσκολο να ελεγχθεί ο νους, όπως ακριβώς είναι δύσκολο να εγκλείσει κανείς τον αέρα στην αγκαλιά του. Πώς μπορεί κανείς να ελέγξει τον νου ο οποίος διαπερνά τα πάντα ως προς την απεραντοσύνη του πεδίου δράσης και σύλληψής του; Όταν αντιληφθεί ότι ο νους αποτελείται από σκέψεις και αμφιβολίες, τότε συμπεραίνει ότι η εξάλειψη των σκέψεων είναι το μέσον της καταστολής του. Οι σκέψεις όμως σχετίζονται με επιθυμίες. Όσο έχει κανείς επιθυμίες, δεν μπορεί να έχει μη-προσκόλληση. Είναι επομένως απαραίτητο να περιορίσετε τις επιθυμίες σας. Όταν δεν υπάρχει κανένας περιορισμός τους, τότε οι υπέρμετρες επιθυμίες καταλήγουν σε κακό. Οδηγούν στη δυστυχία. Όταν προσπαθήσετε να ελέγξετε τις επιθυμίες σας, τότε σε εύθετο χρόνο θα αναπτύξετε μη-προσκόλληση ή απάρνηση.
- Μπάμπα

17 Σεπτεμβρίου

Η ορθή στάση του πιστού πρέπει να είναι αυτή της απόλυτης παράδοσης. Όπως εκείνου του πιστού που αναφώνησε, "Σου προσφέρω την καρδιά που Εσύ μου χάρισες. Δεν έχω τίποτα που να μπορώ να το θεωρήσω δικό μου. Τα πάντα είναι δικά Σου. Σου προσφέρω αυτό που ήδη είναι δικό Σου". Για όσο αυτό το πνεύμα της απόλυτης παράδοσης δεν έχει αναπτυχθεί, ο άνθρωπος θα πρέπει να γεννιέται ξανά και ξανά. Πρέπει να προσφέρετε την καρδιά σας στον Θεό και να μην μένετε ικανοποιημένοι με προσφορές όπως άνθη και φρούτα.
- Μπάμπα

16 Σεπτεμβρίου

Το μπαμπού εκτιμάται αναφορικά με το πάχος και το ύψος του. Το ζαχαροκάλαμο παίρνει την αξία του από τον χυμό του. Η αξία ενός ανθρώπου βασίζεται στη διάνοιά του. Όσο πιο πολύ αναπτύσσεται η διάνοιά του τόσο καλύτερος γίνεται. Όταν η διάνοιά του φθίνει, κατέρχεται στο επίπεδο του ζώου. Η αξία του ανθρώπου έχει μειωθεί σήμερα επειδή δεν αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα της διάνοιας ούτε της συμπεριφοράς που βασίζεται στην ορθή διάκριση. Η εξωτερική μορφή του είναι ανθρώπινη, αλλά οι σκέψεις του είναι στο ζωικό επίπεδο. Ο άνθρωπος έχει κερδίσει τον τίτλο του "δίποδου ζώου." Έχοντας όμως αποκτήσει ανθρώπινη μορφή πρέπει να συμπεριφέρεται με νοημοσύνη. Αυτό επιτυγχάνεται με την απάρνηση και τις πνευματικές πειθαρχίες.
- Μπάμπα

15 Σεπτεμβρίου

Η μη-προσκόλληση, η πίστη και η αγάπη - αυτές είναι οι κολόνες πάνω στις οποίες στηρίζεται η ειρήνη. Από αυτές, η πίστη είναι υψίστης σημασίας, γιατί χωρίς αυτή όλες οι πνευματικές πειθαρχίες και ασκήσεις είναι κενές. Επίσης η μη-προσκόλληση, διότι μόνο αυτή μπορεί να κάνει αποτελεσματικές τις πνευματικές σας ασκήσεις, η δε αγάπη είναι αυτή που σας οδηγεί γρήγορα προς τον Θεό. Η πίστη τρέφει την αγωνία του χωρισμού σας από τον Θεό. Η μη-προσκόλληση σας επικεντρώνει στον δρόμο του Θεού, και η αγάπη φωτίζει τον δρόμο σας. Ο Θεός θα σας χαρίσει ό,τι χρειάζεστε και ό,τι αξίζετε. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να ζητάτε, κανένας λόγος να διαμαρτύρεστε. Να είστε ικανοποιημένοι. Τίποτα δεν μπορεί να συμβεί ενάντια στο Θέλημά Του.
- Μπάμπα

14 Σεπτεμβρίου

Ποια είναι η σημασία του «Ορίου στις επιθυμίες»; Οι άνθρωποι παραπλανούνται από απεριόριστες επιθυμίες και ζουν σε ένα ονειρικό κόσμο. Είναι άκρως σημαντικό να κρατάτε τις επιθυμίες σας υπό έλεγχο, να βάζετε ένα όριο σ` αυτές. Οι άνθρωποι ξοδεύουν πάρα πολλά χρήματα. Αντί να τα ξοδεύουν υπέρμετρα για την ευχαρίστησή τους, πρέπει να τα ξοδεύουν για την ανακούφιση των φτωχών και των εχόντων ανάγκη. Αυτή είναι η σημασία του προγράμματος «Όριο στις επιθυμίες». Μην κάνετε όμως το λάθος να σκέπτεστε ότι το να προσφέρετε χρήματα είναι το μόνο που απαιτείται, και ενώ μεν τα προσφέρετε στους άλλους να επιτρέπετε στις δικές σας επιθυμίες να συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Περιορίστε τις επιθυμίες σας, γιατί οι  υλιστικές επιθυμίες οδηγούν σε μια ανήσυχη και καταστρεπτική ζωή. Οι επιθυμίες είναι μια φυλακή. Θα μπορέσετε να απελευθερωθείτε μόνο όταν περιορίσετε τις ανάγκες σας.
- Μπάμπα

13 Σεπτεμβρίου

Η λέξη Βαϊράγκια(απάρνηση) κατά γράμμα σημαίνει αυτό το οποίο είναι αντίθετο της Ράγκα(προσκόλλησης). Απάρνηση δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε τα πάντα και να αποσυρθείτε μέσα σ` ένα δάσος. Απάρνηση στη πραγματικότητα σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνετε εκεί όπου είστε, σε οποιαδήποτε θέση στη ζωή κι αν βρίσκεστε, και να κατανοήσετε τη λεπτοφυή φύση των πραγμάτων, εγκαταλείποντας συγχρόνως τις εγκόσμιες επιθυμίες. Σημαίνει ότι χρησιμοποιώντας τη διάκρισή σας πρέπει να γνωρίσετε τι να αποδέχεστε και τι να απορρίπτετε. Πρέπει να αγωνίζεστε να αναγνωρίσετε τη Θεότητα σε κάθε τι που βλέπετε και να το απολαμβάνετε. Απάρνηση δεν είναι μόνο το να εγκαταλείπετε πράγματα. Έγκειται στο να απολαμβάνετε, χωρίς προσκόλληση, πράγματα τα οποία προηγουμένως τα απολαμβάνατε με προσκόλληση. Αυτή είναι πραγματική απάρνηση. Αυτό είναι το γνώρισμα ενός αληθινού ανθρώπου.
- Μπάμπα

12 Σεπτεμβρίου

Η λέξη Βαϊράγκια(απάρνηση) κατά γράμμα σημαίνει αυτό το οποίο είναι αντίθετο της Ράγκα(προσκόλλησης). Απάρνηση δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε τα πάντα και να αποσυρθείτε μέσα σ` ένα δάσος. Απάρνηση στη πραγματικότητα σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνετε εκεί όπου είστε, σε οποιαδήποτε θέση στη ζωή κι αν βρίσκεστε, και να κατανοήσετε τη λεπτοφυή φύση των πραγμάτων, εγκαταλείποντας συγχρόνως τις εγκόσμιες επιθυμίες. Σημαίνει ότι χρησιμοποιώντας τη διάκρισή σας πρέπει να γνωρίσετε τι να αποδέχεστε και τι να απορρίπτετε. Πρέπει να αγωνίζεστε να αναγνωρίσετε τη Θεότητα σε κάθε τι που βλέπετε και να το απολαμβάνετε. Απάρνηση δεν είναι μόνο το να εγκαταλείπετε πράγματα. Έγκειται στο να απολαμβάνετε, χωρίς προσκόλληση, πράγματα τα οποία προηγουμένως τα απολαμβάνατε με προσκόλληση. Αυτή είναι πραγματική απάρνηση. Αυτό είναι το γνώρισμα ενός αληθινού ανθρώπου.
- Μπάμπα

11 Σεπτεμβρίου

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πνευματική άσκηση από την υπηρεσία. Η υπηρεσία είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσετε τη θεία χάρη. Εάν δεν είστε αφοσιωμένοι μαθητές, δεν θα μπορέσετε να γίνετε άξιοι ηγέτες. Εάν δεν επιθυμείτε να εργαστείτε, δεν μπορείτε να κερδίσετε τη θεότητα. Πρέπει όλοι σας να συνειδητοποιήσετε αυτή την αλήθεια. Η υπηρεσία προς την κοινωνία είναι το ύψιστο αγαθό. Αυτά που χαρίζουν ευτυχία είναι η Αλήθεια, η Ενάρετη Συμπεριφορά, η Ειρήνη, η Αγάπη και η Μη-Βία. Αυτές είναι οι πέντε αρχές οι οποίες στηρίζουν τη ζωή. Σε καμιά περίσταση δεν πρέπει να παρεκκλίνετε ή να εγκαταλείπετε αυτές τις αρχές. Να προσφέρετε υπηρεσία στην κοινωνία έχοντας στον νου σας αυτές τις αρχές, καθώς και ευρέων-αντιλήψεων αφιέρωση για την ευημερία όλων.
- Μπάμπα

10 Σεπτεμβρίου

Αρπάξτε όπως ένα τόξο το μεγάλο όπλο που παραθέτουν οι Ουπανισάντ, και στερεώστε σ` αυτό ένα βέλος που έχει ακονισθεί με διαλογισμό. Τεντώστε το με τον νου συγκεντρωμένο στον Θεό (Brahman), και «χτυπήστε» τον στόχο - τον αθάνατο Θεό (Brahman) - χωρίς να χάσετε τη σκόπευση. Ο ήχος ΟΜ είναι το τόξο, το Άτμα (Ψυχή) είναι το βέλος, ο Θεός είναι ο στόχος. Γι` αυτό, ο πνευματικός αναζητητής πρέπει, σαν τον έμπειρο τοξότη, να παραμένει ανεπηρέαστος από πράγματα που ταράζουν τον νου του. Πρέπει να δίνει απόλυτη προσοχή μόνο στον στόχο. Με αυτόν τον τρόπο, ο αναζητητής πετυχαίνει την ταύτιση με αυτό επί του οποίου διαλογίζεται.
- Μπάμπα

9 Σεπτεμβρίου

Να έχετε πάντοτε την επίγνωση ότι όλα τα πράγματα ανήκουν στον Θεό. Γι` αυτό κανένας δεν μπορεί να διεκδικήσει κάτι ως δικό του. Οι άνθρωποι όμως διεκδικούν τα πάντα, δηλώνοντας, "είναι δικό μου". Στη πραγματικότητα, τίποτα δεν ανήκει σε κανέναν. Οι άνθρωποι είναι βυθισμένοι στη ψευδή και ανόητη αντίληψη της ιδιο-κτησίας. Αυτή η κτητικότητα εξαπλώνεται σε κάθε τους σκέψη και πράξη, και αυτό οδηγεί στη διόγκωση του εγώ. Ο εγωισμός πρέπει να εξαλειφθεί ολοκληρωτικά. Η κτητικότητα πρέπει να εξαφανιστεί. Ήλθατε με άδεια χέρια, και θα επιστρέψετε με άδεια χέρια.
- Μπάμπα

8 Σεπτεμβρίου

Μέσω των καλών συναναστροφών απελευθερώνεστε  από την  ψευδαίσθηση, εδραιώνεστε στην αλήθεια και επιτυγχάνετε την ίδια την Απελευθέρωση. Όπως οι εξημερωμένοι ελέφαντες περικυκλώνουν τον άγριο ελέφαντα και τον κρατούν περιορισμένο μέχρι να εξημερωθεί, έτσι και οι πνευματικοί άνθρωποι επηρεάζουν και μεταμορφώνουν αυτόν που συναναστρέφονται.  Η συναναστροφή με τους καλούς και τους θεοσεβείς, σωφρονίζει και εξαγνίζει αυτούς που ρέπουν στο να απομακρύνονται από τον ίσιο δρόμο προς την αυτοπραγμάτωση.
- Μπάμπα

7 Σεπτεμβρίου

Ο άνθρωπος λησμονεί την αληθινή του φύση εξαιτίας της προσκόλλησης και του εγωισμού. Ο άνθρωπος πρέπει να αναπτύξει αταλάντευτη πίστη στον Θεό. Η πίστη πρέπει να είναι σαν την αναπνοή σας, η οποία συνεχίζεται όλη την ώρα χωρίς ανάπαυλα. Η λειτουργία της αναπνοής συνεχίζεται ανεξάρτητα από οποιαδήποτε εργασία την οποία μπορεί να κάνετε και ανεξάρτητα από οποιαδήποτε νοητική κατάσταση. Παρομοίως, σε όλες τις περιστάσεις και όλες τις ώρες, η πίστη σας στον Θεό δεν πρέπει ποτέ να σας εγκαταλείπει. Δεν πρέπει να αλλάζει εν σχέσει με το αν οι επιθυμίες σας εκπληρώνονται ή όχι. Όπως η αναπνοή σας, έτσι και η πίστη σας πρέπει να παραμένει σταθερή σε χαρές και λύπες, απώλειες και κέρδη, οδύνες κι απολαύσεις. Ο,τιδήποτε συμβαίνει να το θεωρείτε καλό για σας. Αναπτύξτε αυτή την στάση ευψυχίας.
- Μπάμπα

6 Σεπτεμβρίου

Ο Θεός θα ανταποκριθεί στις προσευχές σας για βοήθεια μόνο όταν κι εσείς ανταποκρίνεστε με ευσπλαχνία στις ανάγκες των άλλων. Δεν πρέπει να χαραμίζετε τη ζωή σας σε εγωιστικές δραστηριότητες, όντας τυφλοί στις θλίψεις των άλλων και κουφοί στους γογγυσμούς των. Να αντιμετωπίζετε το ίδιο και τη χαρά και τη λύπη, αυτό - κατά τον Κύριο Κρίσνα - είναι αταραξία (γαλήνη). Να εφαρμόζετε αυτή την αταραξία, αυτός είναι ο τρόπος για να κερδίσετε τη Χάρη Του. Μπορεί να μην ανταμειφτείτε με υλικά αγαθά για τις πράξεις συμπόνιας σας, αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή από τη χαρά που αποκομίζετε όταν απαλύνετε τη θλίψη των άλλων.
- Μπάμπα

5 Σεπτεμβρίου

Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε κάθε πρόκληση της ζωής με θάρρος. Το θάρρος είναι το κλειδί της επιτυχίας. Είναι αναπόφευκτο να σας δίνει η ζωή όλα τα είδη δυσκολιών, αλλά δεν πρέπει να τρομάζετε απ’ αυτές. Να αντιμετωπίζετε κάθε δυσκολία με καρτερία. Στη σημερινή εποχή άνθρωποι πέφτουν εύκολα σε κατάθλιψη και σύγχυση όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Η κατάθλιψη οδηγεί στην απογοήτευση. Δεν είναι αυτός ο τρόπος να αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις της ζωής. Πρέπει να αναπτύξετε το θάρρος να διέλθετε μέσα από την περιπέτεια της ζωής. Εμμένοντας στην αλήθεια, τρέφοντας αγάπη στην καρδιά σας, καλλιεργώντας ψυχικό σθένος-καρτερία, να αντιμετωπίζετε τη ζωή με ακλόνητη αποφασιστικότητα και αδιάσπαστο βλέμμα(αρχές). Μια τέτοια ζωή θα καταλήξει στην πληρότητα. Οι ανταμοιβές της ζωής μπορούν να αποκτηθούν μόνο μέσα από επίπονες προσπάθειες.
- Μπάμπα

4 Σεπτεμβρίου

Η τροφή είναι ένας σημαντικός παράγων που καθορίζει την εγρήγορση και την νωθρότητα, την ανησυχία και την ηρεμία, τη ζωντάνια και την οκνηρία του ανθρώπου. Όταν ο νους τρέφεται με τροφές Rajasic που προκαλούν πάθη και συναισθήματα, ενεργητικότητα και έξαψη, τότε καλπάζει στον κόσμο με το διάβημα της επιθυμίας! Φέρνει τον άνθρωπο βαθιά στο τέλμα των δοκιμασιών. Όταν τρέφεται με τροφές Tamasic που προκαλούν νωθρότητα και οκνηρία, τότε ο νους γίνεται σκληρός, αδρανής και άχρηστος για την εξύψωση του ανθρώπου. Κάθε δραστηριότητα του ανθρώπου εξαρτάται από την ενέργεια που αποκομίζει από την πρόσληψη τροφής. Η επιτυχία των πνευματικών ασκήσεων, τις οποίες αναλαμβάνει ο πνευματικός αναζητητής, εξαρτάται από την ποσότητα και ποιότητα της τροφής του.
- Μπάμπα

3 Σεπτεμβρίου

Η αφοσίωση προς τον Θεό είναι στην πραγματικότητα μια μορφή πειθαρχίας για να πετύχετε τον στόχο. Ο αναζητητής όμως δεν πρέπει να σταματά όταν αποκτήσει αφοσίωση, ούτε να δίνει τόσο μεγάλη σημασία στην αγάπη που έχει για τον Θεό, αλλά περισσότερο στην αγάπη και τη χάρη που ο Θεός του απονέμει. Πρέπει πάντοτε να φλέγεται από την επιθυμία να ανακαλύψει ποια συμπεριφορά και ποιες πράξεις του θα ευαρεστήσουν περισσότερο τον Θεό. Να ερευνά για όλα αυτά, να τα επιζητεί έντονα και να θέτει σε εφαρμογή εκείνα που θα του εξασφαλίσουν αυτό τον στόχο. Οτιδήποτε κάνει, σχεδιάζει ή τηρεί ο πιστός, πρέπει να έλκει τη χάρη του Θεού. Ο πιστός πρέπει να υποβάλλει σε έλεγχο κάθε του σκέψη και κάθε του συναίσθημα ώστε να συμφωνούν με το ασφαλές κριτήριο αυτών που έχει καθορίσει ο Θεός.
- Μπάμπα

2 Σεπτεμβρίου

Η Χάρη του Θεού δεν μπορεί να κερδηθεί μέσα από τα γυμνάσια της λογικής, ή τις περίπλοκες ασκήσεις της σωματικής γιόγκα, ή τις απαρνήσεις του ασκητισμού. Μόνον η Αγάπη μπορεί να Την κερδίσει – αγάπη που δεν χρειάζεται καμιά ανταπόδοση, αγάπη που δεν γνωρίζει καμιά διαπραγμάτευση, αγάπη που δίνεται πρόθυμα εις Τον «τα πάντα Αγαπώντα», και αγάπη που είναι αταλάντευτη. Μόνον η αγάπη μπορεί να υπερνικήσει τα εμπόδια, όσα πολλά ή ανυπέρβλητα κι αν είναι. Δεν υπάρχει καμιά δύναμη πιο αποτελεσματική από την αγνότητα, καμιά ευδαιμονία πιο πλήρης από την αγάπη, καμιά χαρά πιο ζωογόνος από την αφοσίωση στον Θεό και κανένα κατόρθωμα πιο αξιέπαινο από την παράδοση στον Θεό.
- Μπάμπα

1 Σεπτεμβρίου

Δεν υπάρχει κανένα ον χωρίς κάποιο ίχνος αγάπης. Η αγάπη οδηγεί στην υπέρτατη, αγνή και αιώνια ευδαιμονία. Πολλοί αναζητούν αυτή την ευδαιμονία μέσα στις σχέσεις τους με άλλους, άλλοι προσπαθούν να την αποκτήσουν μέσω συσσώρευσης φήμης, δύναμης και πλούτου, και μερικοί άλλοι επιχειρούν να την κερδίσουν μέσω της απάρνησης των υλικών αγαθών και των εγκόσμιων απολαύσεων. Όμως μόνο η μη-προσκόλληση μπορεί να χαρίσει ευδαιμονία. Οι Ουπανισάντ διακηρύσσουν ότι μόνο η αυτοθυσία-αυταπάρνηση (Thyaga) μπορεί να χαρίσει την ευδαιμονία της αθανασίας. Πρέπει να εγκαταλείψετε κάθε προσκόλληση και στοργή και μετά, στην απελευθερωμένη πια καρδιά, να εγκαταστήσετε τον Θεό με όλη Του τη δόξα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κερδίσετε παντοτινή, αμείωτη ευδαιμονία.
- Μπάμπα