Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Αύγουστος 2021

31 Αυγούστου

Όταν οι καρδιές σας είναι γεμάτες αγάπη, δεν έχετε κακή διάθεση για κανέναν. Καλλιεργήστε την πίστη ότι ο Θεός υπάρχει σε όλους. Παραδοθείτε στον Θεό με πνεύμα αφοσίωσης. Το συμβολικό νόημα στις σχέσεις ανάμεσα στον Κρίσνα και τις βοσκοπούλες είναι το εξής: Η καρδιά του ανθρώπου είναι το Μπριντάβαν. Οι σκέψεις του ατόμου είναι σαν τις βοσκοπούλες. Ο Εαυτός είναι ο Κρίσνα. Η ευδαιμονία είναι το θεϊκό παιχνίδι του Κρίσνα. Πρέπει να μετατρέψετε την καρδιά σας σε Μπριντάβαν και να θεωρείτε τον ενοικούντα Εαυτό ως Κρίσνα. Κάθε πράξη θα πρέπει να θεωρείται ως ένα θεϊκό παιχνίδι του Κρίσνα. Τα γενέθλια του Κρίσνα  γιορτάζονται προσφέροντας στον Κρίσνα ρύζι μαγειρεμένο με γλυκό σιρόπι. Η πραγματική έννοια αυτού του εδέσματος (Paramannam) είναι τροφή (annam) που σχετίζεται με το Υπέρτατο  (Param). Το έδεσμα αυτό είναι γλυκό. Έτσι και η αγάπη σας πρέπει να είναι γλυκιά. Αυτό που προσφέρετε στον Θεό πρέπει να είναι η γλυκιά σας αγάπη. Η αγάπη σας πρέπει να είναι οικουμενική. Αυτό είναι το πρωταρχικό μήνυμα του Αβατάρ Κρίσνα. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1988


30 Αυγούστου

Η καρδιά του Ούνταβα έλιωσε, όταν συνειδητοποίησε ότι ο Κρίσνα τον έστειλε σε μια αποστολή στις βοσκοπούλες για να του δώσει την ευκαιρία να μάθει τι είναι η αληθινή αφοσίωση. Συνειδητοποίησε ότι ο Κρίσνα δημιούργησε αυτό το περιστατικό για να του δείξει ότι ακόμη και οι ειδήμονες των γραφών όφειλαν να μάθουν την εσώτερη αλήθεια για την αληθινή αφοσίωση από την εστιασμένη, γνήσια αφοσίωση που έδειχναν οι βοσκοπούλες προς τον Κρίσνα. Η αγάπη για τον Θεό είναι το μέσον και ο στόχος. Αυτό ήταν το μυστικό που αποκάλυψαν οι βοσκοπούλες. Έβλεπαν την αγάπη στα πάντα –στη μουσική του φλάουτου του Κρίσνα, η οποία γέμιζε τον κόσμο και πλημμύριζε την άνυδρη γη με αγάπη. Ο Θεός βρίσκεται σε όλους. Αλλά για να το συνειδητοποιήσετε, υπάρχει μόνο ένας τρόπος: η καλλιέργεια της έντονης αγάπης προς τον Θεό. Μόνο εκείνη η ημέρα, που θα προσπαθήσετε με όλες σας τις δυνάμεις να αναπτύξετε μια τέτοια αγάπη για τον Θεό, είναι η ημέρα της γέννησης του Κρίσνα. Ο Κρίσνα δεν γεννιέται κάθε επέτειο που γιορτάζουμε τα γενέθλιά Του. Ο Κρίσνα γεννιέται μέσα μας όταν προσπαθούμε να αναπτύξουμε τη θεϊκή αγάπη ως το μέσον για να σπάσουμε τα δεσμά μας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 31 Αυγούστου 1983


29 Αυγούστου

Κάθε πνευματικός αναζητητής γνωρίζει πώς η Ντραούπαντι, πράττοντας το καθήκον της και όντας γαλήνια, κρίθηκε άξια της χάρης του Κυρίου. Παρόλο που οι σύζυγοί της ήταν πανίσχυροι ήρωες και πασίγνωστοι μονάρχες, εκείνη αναζήτησε καταφύγιο στο Κρίσνα, νιώθοντας ότι όλα τα άλλα ήταν ανώφελα. Αλλά ο Πραχλάντα δεν αναζήτησε καταφύγιο κάτω από παρόμοιες συνθήκες. Από τη γέννησή του, είχε παραδώσει τα πάντα στον Θεό. Ήξερε ότι ο Κύριος ήταν πάντα στο πλευρό του και ότι ο ίδιος ήταν πάντα στο πλευρό του Κυρίου, οπότε δεν είχε ανάγκη να Τον καλέσει για προστασία. Ο Πραχλάντα δεν γνώριζε τίποτε άλλο εκτός από τον Κύριο –δεν μπορούσε να διακρίνει ανάμεσα στις ενέργειες του Κυρίου. Έτσι, πώς θα μπορούσε να προσευχηθεί για προστασία, όταν δεν γνώριζε ότι υφίσταται κάποια τιμωρία; Για όλες αυτές τις μαγεμένες και αφοσιωμένες στον Θεό ψυχές, η προσευχή είναι περιττή. Αλλά μέχρι να επιτευχθεί αυτό το στάδιο, η προσευχή, σε μια ατμόσφαιρα ειρήνης, είναι απαραίτητη για τους αναζητητές. Η προσευχή, όταν έχετε  αυτή τη στάση, θα προάγει την ευχαρίστηση που προκύπτει μέσα από την κατάσταση της αταραξίας. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Υπέρτατη Ειρήνη – Prashanti Vahini»


28 Αυγούστου

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν κάποιες αμφιβολίες σχετικά με την προσευχή. Σε τι ωφελεί η προσευχή; Θα ικανοποιήσει ο Κύριος όλα όσα ζητάμε στις προσευχές μας; Μας δίνει μόνο ό,τι θεωρεί ότι χρειαζόμαστε ή ότι αξίζουμε, έτσι δεν είναι; Θα ήταν στις προθέσεις Του να μας δώσει όλα όσα ζητάμε στις προσευχές μας προς Αυτόν; Φυσικά, όλες αυτές οι αμφιβολίες μπορούν να απαντηθούν. Αν ο πιστός έχει αφιερώσει τα πάντα –το σώμα, το νου και την ύπαρξη του– στον Κύριο, Εκείνος ο ίδιος θα φροντίσει για όλα, γιατί θα είναι πάντα μαζί με τον πιστό. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν υπάρχει ανάγκη για προσευχή. Έχετε όμως αφιερώσει έτσι τον εαυτό σας και έχετε παραδώσει τα πάντα στον Κύριο; Όχι. Όταν υφίστασθε απώλειες, όταν έρχονται συμφορές ή τα σχέδια δεν ευοδώνονται, ο αφοσιωμένος κατηγορεί τον Κύριο. Κάποιοι, από την άλλη πλευρά, προσεύχονται σ’ Αυτόν για τη σωτηρία τους. Αν αποφύγετε και τα δύο αυτά, καθώς και την εξάρτηση από τους άλλους, εναποθέτοντας την απόλυτη πίστη σας στον Κύριο την κάθε στιγμή, γιατί να σας αρνηθεί τη χάρη Του; Για ποιον λόγο θα παρέλειπε να σας βοηθήσει;

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Υπέρτατη Ειρήνη – Prashanti Vahini»


27 Αυγούστου

Η πραγματική θυσία συνίσταται σε δύο πράγματα: Πρώτον, να συνειδητοποιήσουμε την αιτία της σκλαβιάς μας σε αυτή τη ζωή και δεύτερον, να κόψουμε αυτά τα δεσμά. Ο άνθρωπος πιστεύει λανθασμένα ότι ο πλούτος και η οικογένεια αποτελούν τα δεσμά του και ότι διακόπτοντας τις σχέσεις μαζί τους θα είναι σε θέση να θυσιάσει τα πάντα και να καταστεί επιλέξιμος ώστε να επιτύχει την απελευθέρωση. Δεν είναι αυτά τα πραγματικά δεσμά. Πραγματική δουλεία είναι η άγνοια που αφορά την ταύτισή του ανθρώπου με το σώμα! Αυτός που αποκόπτεται από αυτή τη δουλεία της ταύτισης, θα επιτύχει την απελευθέρωση. Για να απαλλαγείτε από αυτή τη σκλαβιά, είναι απαραίτητος ο εξαγνισμός της καρδιάς. Ο καθαρισμός του σώματος με σαπούνι και νερό και ο αρωματισμός του δεν έχει ως αποτέλεσμα την κάθαρση του νου. Στην εποχή της Κάλι, η διαρκής ενθύμηση του Θεού είναι ο ευκολότερος τρόπος για να εξαγνίσετε τον νου σας. Η παράδοση στον Θεό με αγνό νου είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να επιτύχετε την απελευθέρωση. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 1979


26 Αυγούστου

Πρέπει να καλωσορίζετε τα εμπόδια, γιατί μόνον αυτά μπορούν να ατσαλώσουν τον χαρακτήρα σας και να εδραιώσουν την πίστη σας. Όταν κρεμάτε έναν πίνακα σ’ ένα  καρφί στον τοίχο, κουνάτε το καρφί και διαπιστώνετε αν είναι αρκετά σταθερό για να αντέξει το βάρος του πίνακα, έτσι δεν είναι; Κατά τον ίδιο τρόπο, για να μην πέσει η εικόνα του Θεού και σπάσει σε κομμάτια, το καρφί (το Όνομα Θεού) που είναι καρφωμένο στον τοίχο της καρδιάς πρέπει να δοκιμαστεί μέσω μιας ή δύο δοκιμασιών! Ας υποθέσουμε ότι ζητώ τώρα από κάποιον από εσάς να πηδήξει από τον πρώτο όροφο. Δεν πρέπει να διστάσει και να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά και να ξεγλιστήσει, από φόβο μήπως τραυματίσει τα πόδια του! Είναι μια μέθοδος για να ταρακουνηθεί το καρφί, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι απόλυτα  σταθερό. Πρέπει να το θεωρήσετε ως ένα δικό Μου Θεϊκό παιχνίδι και να πηδήξετε –αν το κάνετε, δεν πρόκειται να υποστείτε κανέναν τραυματισμό! Διαφορετικά, δεν θα σας το ζητούσα! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1971


25 Αυγούστου

Το δέντρο της μπανανιάς έχει πολλές χρήσεις: το φύλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φάει κάποιος το γεύμα του, το λουλούδι χρησιμοποιείται για την προετοιμασία μερικών πιάτων και ο εξωτερικός φλοιός του κορμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το δέσιμο και τη συσκευασία πραγμάτων ως μια κατάλληλη ουσία από την οποία  παράγεται σπάγκος, αλλά, η κύρια χρήση του δέντρου είναι η παραγωγή της μπανάνας! Κοπιάζετε να φυτέψετε και να καλλιεργήσετε το δέντρο για χάρη των μπανανών, όχι για τα φύλλα, τον σπάγκο, τον εσωτερικό μαλακό πυρήνα ή το λουλούδι. Έτσι και η κύρια χρήση του ανθρώπινου αυτού σώματος είναι η πραγμάτωση της Αλήθειας! Τα υπόλοιπα είναι όλα περιστασιακά. Τα χέρια μπορεί να χρησιμοποιούνται για ποικίλες λειτουργίες, αλλά ο κύριος σκοπός για τον οποίο ο άνθρωπος έχει προικιστεί με αυτά είναι να προσεύχεται, να εκτελεί λατρευτικές πράξεις και να αγγίζει τα πόδια του Κυρίου. Τα αυτιά έχουν σχεδιαστεί για να γίνονται ακροατές της δόξας του Θεού και τα μάτια για να γίνονται μάρτυρες των εκδηλώσεών Του! Η γλώσσα μπορεί να χρησιμοποιείται  για να ασχολείται με σκάνδαλα ή για να κολακεύει τους κατέχοντες την εξουσία, αλλά αυτό είναι πραγματικά κατάχρηση! Χρησιμοποιήστε την όπως ο Θεός θέλησε να χρησιμοποιηθεί –για να ψάλλετε ύμνους της Θεϊκής Δόξας. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1971


24 Αυγούστου

Στην καθημερινή μας ζωή αφήνουμε άπλετο χώρο  στην καλλιέργεια ανεπιθύμητων στοιχείων του χαρακτήρα όπως η απληστία, η εγωπάθεια και ο εγωκεντρισμός, που ανάμεσα στους σημερινούς ανθρώπους έχουν λάβει γιγαντιαίες διαστάσεις. Ακριβώς εξαιτίας αυτής της κατάστασης ο κόσμος εμπλέκεται περιοδικά σε πολέμους. Το μήνυμα της ζωής του Μπάλι είναι ότι αυτά τα χαρακτηριστικά στον άνθρωπο πρέπει να εξαλειφθούν με κάθε κόστος, καθιστώντας έτσι την καρδιά αγνή προκειμένου να κατοικήσει σε αυτήν ο Θεός. Μια άλλη σημαντική πτυχή της ζωής του Μπάλιείναι η απόδειξη του γεγονότος ότι η ιδιότητα της ανιδιοτελούς θυσίας πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των πράξεων του ατόμου. Όλα τα όντα πράττουν, αλλά μόνο ο άνθρωπος, αν το επιθυμεί, μπορεί να πράττει κάνοντας τη θυσία αναπόσπαστο συστατικό των πράξεών του. Και πάλι, η ύπαρξη αυτού του χαρακτηριστικού στον άνθρωπο είναι δυνατή λόγω της ικανότητάς του να σκέφτεται και να προβληματίζεται. Δυστυχώς, ο άνθρωπος χρησιμοποιεί αυτές τις θεόσταλτες ικανότητες για να διατυπώνει θεωρίες και να κηρύττει, αλλά ποτέ δεν εφαρμόζει αυτά που κηρύττει.

Μπάμπααπό ομιλία που δόθηκε στις Σεπτεμβρίου 1979


23 Αυγούστου

Ποτέ μην εγκαταλείπετε το Γκάγιατρι Μάντρα –μπορείτε να εγκαταλείψετε ή να αγνοήσετε οποιοδήποτε άλλο μάντρα, αλλά θα πρέπει να απαγγέλλετε το Γκάγιατρι τουλάχιστον κάποιες φορές την ημέρα. Θα σας προστατεύσει από το κακό, όπου κι αν ταξιδεύετε, εργάζεστε ή και όταν ακόμα βρίσκεστε στο σπίτι. Οι Δυτικοί έχουν ερευνήσει τις δονήσεις που παράγονται από αυτό το μάντρα και έχουν διαπιστώσει ότι όταν απαγγέλλεται με τη σωστή εκφορά, όπως ορίζεται στις Βέδες, η ατμόσφαιρα γύρω του φωτίζεται εμφανώς. Έτσι, όταν ψάλλετε αυτό το μάντρα, η θεϊκή ακτινοβολία θα κατέλθει και θα φωτίσει τη διάνοιά σας και τον δρόμο σας. Το Γκάγιατρι είναι η Θεία Μητέρα, η δύναμη που διατηρεί όλη τη ζωή. Γι’ αυτό μην το παραμελείτε. Οι πρεσβύτεροι και οι ιερείς, οι θεματοφύλακες αυτού του μάντρα, έχουν δώσει τις κατευθύνσεις τους. Αλλά εσείς, ως κληρονόμοι και θεματοφύλακες αυτής της σπουδαίας παράδοσης, έχετε μεγάλη ευθύνη να το διατηρήσετε και να αποδείξετε την αποτελεσματικότητα και την αξία του! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Ιουνίου 1977


22 Αυγούστου

Το Γκάγιατρι Μάντρα είναι η Οικουμενική Προσευχή που κατοχυρώνεται στις Βέδες, τις αρχαιότερες γραφές του ανθρώπου. Το Γκάγιατρι επαναλαμβάνεται συνήθως το χάραμα, το μεσημέρι και το σούρουπο. Αλλά επειδή ο Θεός είναι πέρα ​​από το χρόνο, το ότι μιλάμε για την αυγή και το σούρουπο είναι αποτέλεσμα των περιορισμών μας. Όταν απομακρυνόμαστε από τον Ήλιο είναι σούρουπο. Όταν μετακινούμαστε προς το φως του Ήλιου, ξημερώνει. Επομένως, δεν χρειάζεται να δεσμεύεστε από τα τρία σημεία του χρόνου για να απαγγείλετε την προσευχή. Μπορείτε να την επαναλαμβάνετε πάντα και παντού, αλλά πρέπει να διασφαλίσετε την αγνότητα του νου. Θα συμβούλευα εσάς τους νέους, να το απαγγέλετε όταν κάνετε το μπάνιο σας. Μην τραγουδάτε τα φτηνά και χυδαία τραγούδια των ταινιών. Να απαγγέλλετε το Γκάγιατρι. Όταν κάνετε μπάνιο, το σώμα καθαρίζεται. Ας εξαγνίζονται ο νους και η διάνοιά σας επίσης. Έχετέ το στον νου σας να το επαναλαμβάνετε όταν κάνετε μπάνιο καθώς και πριν από κάθε γεύμα, επίσης όταν ξυπνάτε και όταν πηγαίνετε για ύπνο. Επιπλέον, επαναλάβετε το «Σάντι» τρεις φορές στο τέλος, γιατί αυτή η επανάληψη θα χαρίσει ειρήνη στις τρεις οντότητες εντός σας –το σώμα, τον νου και την ψυχή. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Ιουνίου 1977


21 Αυγούστου

Η λέξη Μπάλι έχει την έννοια της χρέωσης για την παροχή υπηρεσιών ή την έννοια του φόρου. Πληρώνουμε χρήματα στην υπηρεσία που μας προμηθεύει νερό, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι δεν είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία νερού. Τι τέλη πληρώνουμε όμως στον Δημιουργό του νερού; Τίποτα. Ωστόσο, θέλουμε να γίνουμε αποδέκτες  της Χάρης Του. Πώς είναι δυνατόν να λάβει κανείς τη Χάρη Του χωρίς να πληρώνει φόρο; Ο φόρος που περιμένει ο Θεός είναι η αφοσίωση και η αγνότητα της καρδιάς. Αυτή είναι η ουσία του μηνύματος του Όναμ. Το Όναμ δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια γιορτή που γίνεται μία φορά το χρόνο, αλλά ως ένα γεγονός, το μήνυμα του οποίου πρέπει να γίνει τρόπος ζωής για όλους. Τα τρία γεγονότα που συμβολίζει το Όναμ πρέπει να είναι πάντα ξεκάθαρα στον νου: α) Η ενσάρκωση του Θεού Βίσνου ως νεαρού βραχμάνου β) Η επίτευξη της απελευθέρωσης από τον αυτοκράτορα Μπάλι και γΗ συγχώνευση του Μπάλι  με τον Θεό.

Μπάμπααπό ομιλία που δόθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 1979


20 Αυγούστου

Ο εορτασμός προς τιμή της θεάς της ευημερίας Λάκσμι (Βαραλάκσμι Βράτα) είναι μια ευλογία για όλες τις γυναίκες. Οι γυναίκες προσπαθούν πάντα σκληρά για την ευημερία της οικογένειάς τους. Πάντα πασχίζουν για ισότητα, εντιμότητα, ενότητα και αδελφοσύνη. Ο λόγος τους είναι αληθινός, οι καρδιές τους γεμάτες ειρήνη και οι πράξεις τους δίκαιες. Οι γυναίκες, όντας αποδέκτες οκτώ μορφών πλούτου, χαρίζουν ευημερία και καλοτυχία στην οικογένεια, την κοινωνία και τον κόσμο γενικότερα. Ίσως έχετε ακούσει την ιστορία της Σάβιτρι, η οποία, με τη δύναμη του χαρακτήρα της, ξεπέρασε πολλά εμπόδια για να επαναφέρει τον νεκρό σύζυγό της στη ζωή. Ακόμα και σε αυτήν την εποχή Κάλι, είναι η προσευχή των συζύγων που προστατεύει τους συζύγους τους σε περιόδους κινδύνου. Πολλές γυναίκες στο παρελθόν μετείχαν στον εορτασμό αυτό με αφοσίωση και ειλικρίνεια και έγιναν αποδέκτες της χάρης της θεάς Λάκσμι.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Αυγούστου 2000


19 Αυγούστου

Εάν οι πνευματικοί αναζητητές αποτυγχάνουν στο να ακολουθήσουν μια πειθαρχία, πρέπει να αναζητήσουν και να γνωρίσουν την αιτία της αποτυχίας τους. Αυτή η έρευνα είναι απαραίτητη. Στη συνέχεια πρέπει να φροντίσουν ώστε, στο δεύτερο στάδιο, η συνήθεια αυτή δεν επαναλαμβάνεται. Θα πρέπει να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να προστατευτούν από αυτή. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να είστε γρήγοροι και δραστήριοι, όπως ο σκίουρος. Η ευκινησία και η επαγρύπνηση πρέπει να συνδυάζονται με την οξύνοια. Όλα αυτά μπορούν να κερδηθούν μόνο με την ειρήνη. Η σταθερή και απαρέγκλιτη σοβαρότητα είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή και την υπέρβαση των συγκρούσεων στον νου. Πρέπει να είστε ήρεμοι και ατάραχοι. Θάρρος, σοφία και σταθερότητα –αυτά κάνουν τη θέληση ισχυρή και ανθεκτική. Φωτεινό πρόσωπο, λαμπερά μάτια, αποφασιστικό βλέμμα, ευγενική φωνή, μεγαλοψυχία και αδιαπραγμάτευτη καλοσύνη –αυτά είναι τα σημάδια της δύναμης της θέλησης που βρίσκεται σε μια διαδικασία ανάπτυξης και προόδου.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Υπέρτατη Ειρήνη – Prashanti Vahini»


18 Αυγούστου

Ας είναι η συμπόνια και η θυσία τα δυο σας μάτια. Ας είναι η ανιδιοτέλεια η αναπνοή σας και η αγάπη η γλώσσα σας. Αφήστε την ειρήνη να αντηχήσει στα αυτιά σας. Αυτά είναι τα πέντε στοιχεία ζωτικής σημασίας με τα οποία οφείλετε να ζήσετε. Ο Θεός δεν θα σας ρωτήσει, πότε και πού κάνατε υπηρεσία; Θα ρωτήσει: «Ποιο ήταν το κίνητρο σας; Ποια ήταν η πρόθεση που σας παρακίνησε;» Μπορείτε να ζυγίσετε την υπηρεσία που προσφέρατε και να καυχηθείτε για την ποσότητά της. Αλλά, ο Θεός αναζητά την ποιότητα. Ποιότητα της καρδιάς, αγνότητα του νου και αγιότητα των προθέσεων. Κάνετε υπηρεσία σε πολλά πεδία και κατευθύνσεις, εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είστε αρχάριοι. Γνωρίζετε τον τρόπο του να ζείτε υπηρετώντας. Αλλά επειδή είστε άνθρωποι, πέπλα και ομίχλη, ζιζάνια και σκουλήκια μολύνουν τον νου σας. Αμφιβολίες και φόβοι στοιχειώνουν τη δουλειά σας. Να είστε σε εγρήγορση απέναντι στις επιθέσεις τους! Προσπαθείτε καθημερινά και μένετε πιστοί στα ιδανικά που έχετε θέσει μπροστά σας, ώστε να βελτιώσετε τις δράσεις της υπηρεσίας σας, εδραιώνοντάς τες σε αγνές, ανιδιοτελείς και ιερές βάσεις!

- Μπάμπααπό ομιλία που δόθηκε στις 19 Νοεμβρίου 1981


17 Αυγούστου

Ο διαλογιζόμενος θεωρεί την πραγμάτωση της θείας ευδαιμονίας σημαντική, αλλά η προαγωγή της ευημερίας του κόσμου είναι επίσης ένας εξίσου σημαντικός στόχος. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, πρέπει κανείς να θέσει υπό έλεγχο ορισμένες σωματικές, λεκτικές και νοητικές τάσεις. Αυτές είναι συνήθως γνωστές ως οι δέκα αμαρτίες: οι τρεις σωματικές, οι τέσσερις λεκτικές και οι τρεις νοητικές. Οι σωματικές τάσεις είναι: το πλήγμα κατά της ζωής, ο μοιχός πόθος και η κλοπή. Οι λεκτικές αμαρτίες είναι: η μετάδοση αδικαιολόγητου πανικού, τα σκληρά λόγια, η ομιλία που εκφράζει ζηλοτυπία και το ψέμα. Οι νοητικές τάσεις είναι: η απληστία, ο φθόνος και η άρνηση του Θεού. Εκείνος που επιδιώκει να ακολουθήσει τον δρόμο του διαλογισμού πρέπει να φροντίσει ώστε αυτοί οι δέκα εχθροί ούτε καν να τον πλησιάσουν. Πρέπει να αποφεύγονται εντελώς. Το άτομο χρειάζεται τις τάσεις που θα το βοηθήσουν να προοδεύσει και όχι εκείνες που θα το σύρουν προς τα πίσω. Να μιλάτε και να ενεργείτε μόνο με καλοσύνη, γιατί μόνο το καλό είναι ευοίωνο και μόνο το ευοίωνο είναι θεϊκό. Το καλό είναι το εργαλείο για τη συγχώνευση με τον Θεό! 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Διαλογισμός – Dhyana Vahini»


16 Αυγούστου

Ενθουσιασμός στο κέρδος, χαρά και ευθυμία. Μελαγχολία στην απώλεια και δυστυχία. Αυτά είναι φυσικά χαρακτηριστικά, κοινά σε όλους τους θνητούς. Ποια είναι λοιπόν η ανωτερότητα των πνευματικών αναζητητών; Δεν πρέπει να ξεχνούν την αρχή: Να είσαι σε εγρήγορση και να υπομένεις το αναπόφευκτο με μακροθυμία. Όταν οι δυσκολίες και οι απώλειες σάς κατακλύζουν, μη χάνετε το κουράγιο σας και μην προχωράτε σε κάποια βιαστική ενέργεια, αλλά να συλλογίζεστε ήρεμα το πώς προέκυψαν. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε μερικά απλά μέσα για να τις  ξεπεράσετε ή να τις αποφύγετε, σε μια ατμόσφαιρα ειρήνης. Όταν το χτύπημα κατευθύνεται στο κεφάλι, φροντίστε να το δεχτεί μόνο το τουρμπάνι σας –αυτό είναι το σημάδι της οξύνοιας. Η ειρήνη είναι απαραίτητη γι’ αυτήν την οξυδέρκεια. Η βιασύνη και η ανησυχία προκαλούν σύγχυση στη διάνοια. Η ειρήνη αναπτύσσει όλα τα επωφελή χαρακτηριστικά. Ακόμη και η διορατικότητα αναπτύσσεται με τη βοήθεια της ειρήνης, και μέσω αυτής, τα εμπόδια και οι κίνδυνοι μπορούν να προβλεφθούν και να αποφευχθούν.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Υπέρτατη Ειρήνη – Prashanti Vahini»


15 Αυγούστου

Σήμερα οι Ινδοί κυριαρχούνται από την ιδέα της «ελευθερίας», το σήμα κατατεθέν του δυτικού πολιτισμού. Η ελευθερία δεν είναι δικαίωμα, είναι περιορισμός. Πραγματική ελευθερία είναι ο περιορισμός του νου και των αισθήσεων. Η αχαλίνωτη παράδοση στα πράγματα του κόσμου δεν είναι ελευθερία. Η Ινδία έχει κερδίσει πολιτική ελευθερία, αλλά όχι οικονομική, ηθική και πνευματική ελευθερία. Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν αυτοπεποίθηση. Δεν πρέπει να εξαρτάστε από τους άλλους. Πρέπει να στηρίζεστε στον εαυτό σας. Αυτό είναι γνωστό ως ανεξαρτησία. Οι σημερινοί σπουδαστές αποκτούν κοσμικές δεξιότητες για να απολαύσουν την κοσμική ζωή και την κοσμική ευτυχία. Παρασυρμένοι από τον εγωισμό, απασχολούν τον νου τους με ό,τι αφορά την οικογένεια τους και τον εαυτό τους. Αν και έχουν ωφεληθεί πολύ από την κοινωνία, δεν θέλουν να ωφελήσουν την κοινωνία με κάποιον τρόπο, αγνοώντας το γεγονός ότι η ευτυχία της οικογένειάς τους και η δική τους ευτυχία εξαρτώνται από την ευτυχία της κοινωνίας. Ο κάθε μορφωμένος σπουδαστής οφείλει να δεσμευτεί στην υπηρεσία της κοινωνίας. Τότε μόνον, θα αποκτήσει αυτοσεβασμό.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Showers in Brindavan», ch. 14.


14 Αυγούστου

Ένας ατάραχος νους είναι απολύτως απαραίτητος για κάθε πνευματικό αναζητητή. Η αταραξία είναι μια από τις πιο επωφελείς ιδιότητες. Χαρίζει αληθινή δύναμη και ευτυχία. Προσπαθήστε λοιπόν να την αποκτήσετε. Ακόμα κι αν αποτύχετε επτά φορές, είναι σίγουρο ότι θα επιτύχετε στην όγδοη, εάν αρνηθείτε να χάσετε την ελπίδα σας. Η ιστορία του Bruce, που αντλούσε έμπνευση από μια αράχνη και κέρδισε την ανταμοιβή της νίκης στην όγδοη προσπάθεια, αξίζει να μνημονεύεται. Τι του έδωσε τη νίκη; Η ειρήνη, ο ατάραχος νους. Δεν υποχώρησε στην απελπισία, στη δειλία ή στην ανημποριά. Ήταν εντελώς γαλήνιος και εξασφάλισε την επιτυχία. Ακόμα κι αν τον πλήξει η συμφορά, ο αναζητητής δεν πρέπει να χάσει το κουράγιο του. Ο νους πρέπει πάντα να είναι αγνός, άσπιλος, ήρεμος και γεμάτος θάρρος. Όχι κλάματα για το παρελθόν και καμία διστακτικότητα για την επικείμενη εκτέλεση του καθήκοντος —αυτό είναι το σημάδι ενός πνευματικού αναζητητή. Ετοιμαστείτε να αντιμετωπίσετε με χαρά οποιοδήποτε εμπόδιο στο δρόμο. Μόνον κάποιος με τέτοια χαρακτηριστικά μπορεί να πραγματώσει τον στόχο!

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Υπέρτατη Ειρήνη – Prashanti Vahini»


13 Αυγούστου

Όποιο κι αν είναι το πρόβλημα, όσο μεγάλη κι αν είναι η ταλαιπωρία, επιμένετε και νικήστε μέσω της ενθύμησης του Ονόματος. Θυμηθείτε τον Μπίσμα. Αν και κείτονταν σε ένα κρεβάτι από βέλη, άντεξε καρτερικά τον πόνο περιμένοντας την αυγή της ευοίωνης στιγμής. Ποτέ δεν απευθύνθηκε στον Θεό μέσα στην αγωνία του για να Του ζητήσει να βάλει ένα τέλος στο μαρτύριό του. «Θα αντέξω τα πάντα, όσος κι αν είναι ο πόνος, όσο κι αν κρατήσει η αγωνία. Θα μείνω σιωπηλός μέχρι να έρθει η στιγμή. Πάρε με όταν ξημερώσει» είπε. O Μπίσμα ξεχώριζε ανάμεσα στους γαλήνιους αναζητητές. Έμεινε σταθερός και ακλόνητος. Η ειρήνη είναι ουσιώδης για όλους. Έχοντας αυτήν τα έχετε όλα και όταν αυτή απουσιάζει, αφαιρείται  η χαρά των πάντων. Aν και η ειρήνη είναι η ίδια η φύση όλων των ανθρώπων, ο θυμός και  η απληστία καταφέρνουν να την καταπνίξουν. Όταν απομακρύνονται αυτά, η ειρήνη λάμπει με όλη της το μεγαλείο.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Υπέρτατη Ειρήνη – Prashanti Vahini»


12 Αυγούστου

Η θλίψη και η χαρά είναι η απεικόνιση της δραστηριότητας στην οποία εμπλέκεστε. Είναι η αντήχηση, η αντανάκλαση και η αντίδρασή της! Η ατομική ψυχή μπορεί να γίνει ο μάρτυρας, χωρίς να ασχολείται με τη θετική ή την αρνητική ποιότητα της δράσης. Όταν υπάρχει εμπλοκή, τότε θα βιώνετε χαρά όταν κάνετε το καλό και θλίψη όταν κάνετε το κακό. Η Βεντάντα διαβεβαιώνει ότι η ατομική ψυχή είναι, από τη φύση της, αγνή και ανεπηρέαστη. Αυτό είναι το αποδεκτό συμπέρασμα της Ινδικής σκέψης. Αλλά αυτή η αλήθεια έχει συσκοτιστεί από την άγνοια και την αδιαφορία. Η ψευδαίσθηση μολύνει την εμπειρία και η σκιά της άγνοιας εκτρέφει το κακό. Όταν όμως αναλαμβάνετε μια ευεργετική δράση, τα σύννεφα της ψευδαίσθησης διασκορπίζονται και η αλήθεια του Εαυτού πραγματώνεται. Όλα τα όντα, όλες οι ψυχές, είναι αγνές από την ίδια τη φύση τους. Οι καλές πράξεις αφαιρούν τις κηλίδες των κακών πράξεων και διατηρούν αυτή την ουσιώδη αγνότητα. Στη συνέχεια, η ψυχή οδηγείται στον δρόμο του Θεού. Αυτή η εσωτερική έλξη για τον Θεό θα μεταμορφώσει τις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις του ατόμου. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Ο Ποταμός της Αλήθειας – Sathya Sai Vahini», κεφ. 8.


11 Αυγούστου

Οι πνευματικοί αναζητητές και οι αφοσιωμένοι του παλιού καιρού έφτασαν στον στόχο τους μόνο μέσω της ειρήνης. Η ειρήνη έδωσε στον Ράμαντας, τον Tουκαράμ, τον Καμπίρ, τον Tιαγκαράτζα κ.λπ., τη δύναμη που χρειάζονταν για να αντέξουν όλες τις συκοφαντίες, τα βασανιστήρια και τις ταλαιπωρίες που ήταν στο πεπρωμένο τους. Ένας αναζητητής, που βασίζει τις προσπάθειές του σε αυτά τα πρότυπα, θα είναι απαλλαγμένος από θυμό, απόγνωση και αμφιβολία. Οι περιγραφές των αγώνων και των επιτυχιών τους, αν εξεταστούν, είναι πιο χρήσιμες για τον αναζητητή από τον στοχασμό των δυνάμεων και των επιτευγμάτων του ίδιου του Κυρίου. Θα βοηθήσουν τον αναζητητή να δοκιμάσει μέσα από τη δική του εμπειρία τις μεθόδους που αναπτύχθηκαν από εκείνους. Μπορείτε να επιτύχετε την ειρήνη αναθυμούμενοι το πώς εκείνοι ξεπέρασαν τα εμπόδια, πώς αντιμετώπισαν τα προβλήματα και ποια μονοπάτια ακολούθησαν για να περάσουν στην άλλη όχθη. Θα διαπιστώσετε ότι η ειρήνη ήταν το κύριο μέσο που τους έσωσε από τις σπείρες του θυμού, του πόνου, της έπαρσης, της αμφιβολίας και της απόγνωσης. Γι’ αυτό ακούστε, ω αναζητητές! Αποκτήστε αυτό το εργαλείο, την ειρήνη, με τη χάρη του Κυρίου. Στρέψτε όλες σας τις προσπάθειες προς αυτόν τον σκοπό.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Υπέρτατη Ειρήνη – Prashanti Vahini»


10 Αυγούστου

Οι άνθρωποι έχουν την απεραντοσύνη μέσα τους. Αυτός είναι ο πυρήνας της Ινδικής σκέψης. Είναι πραγματικά ένα μυστήριο πώς κάποιος φθάνει να θεωρεί τον εαυτό του ως καταδικασμένο στην πτώση! Ένας άνθρωπος μπορεί να δίνει την εντύπωση του δαιμονικού ή του θεϊκού. Και στις δύο περιπτώσεις, ο Εαυτός είναι η αλήθεια του στον ίδιο βαθμό. Δεν μπορείτε να πείτε ότι η παρουσία του Εαυτού είναι σε μικρότερο βαθμό στον ένα και σε μεγαλύτερο στον άλλο. Όταν εντοπίζετε σφάλματα σε κάποιον, το σωστό είναι να καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ατέλειες στη συμπεριφορά του, αυτό είναι όλο! Μην συμπεραίνετε ότι δεν υπάρχει ο θεϊκός Εαυτός μέσα του. Ως αποτέλεσμα της συντροφιάς που μετέχει ή της ανεπάρκειας της κοινωνίας στην οποία γαλουχήθηκε, ανέπτυξε ελαττώματα. Δεν είναι εγγενή στη φύση του ανθρώπου, η οποία είναι θεϊκή. Θα πρέπει να του παρέχετε καλή συντροφιά και αγνό περιβάλλον και να τον πείσετε να συμμετέχει σε αυτά. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να τον καταδικάσετε ως γεννημένο ανεπίδεκτο και να τον κρατάτε μακριά.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Ο Ποταμός της Αλήθειας – Sathya Sai Vahini», κεφ 7.


9 Αυγούστου

Ο καθένας γεννιέται επιφορτισμένος με κάποιο καθήκον, αλλά όλοι μπορούν να υπάρξουν με την ίδια τροφή και το ίδιο ποτό –την ειρήνη, γιατί χωρίς ειρήνη, δεν υπάρχει ευδαιμονία. Η ειρήνη εξωραΐζει κάθε πράξη. Απαλύνει τον σκληρότερο πυρήνα της ανθρωπότητας. Σας φέρνει στα πόδια του Κυρίου και κερδίζει για σας το όραμα του Θεού. Δεν γνωρίζει καμία διάκριση. Είναι μια δύναμη που εδραιώνει την ισότητα. Είναι το νέκταρ της αγάπης στο μαγευτικό λουλούδι της ζωής. Είναι πρωταρχική ανάγκη για τους γιόγκις και τους πνευματικούς αναζητητές. Έχοντας κατακτήσει την ειρήνη, μπορούν να συνειδητοποιήσουν την αλήθεια, αν όχι σήμερα, αύριο. Θα πρέπει να αντέξουν όλες τις δυσκολίες στο δρόμο και η ειρήνη θα τους δώσει την απαιτούμενη δύναμη γι’ αυτό. Μόνο μέσα από την ειρήνη μπορεί η αφοσίωση να διευρυνθεί και η σοφία να ριζώσει. Η σοφία που γεννιέται από την ειρήνη είναι το ένα και μοναδικό μέσο για να ζήσετε μια πλήρη ζωή ή μια ζωή που δεν γνωρίζει θάνατο. Το ερώτημα: «Ποιος είμαι;» ανοίγει το δρόμο για την αυτοπραγμάτωση. Πρέπει να περιμένετε υπομονετικά και γαλήνια, εναποθέτωντας την πίστη σας στη χάρη και τη σοφία του Κυρίου. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Υπέρτατη Ειρήνη – Prashanti Vahini»


8 Αυγούστου

Μια άλλη ασθένεια έχει αρχίσει στις μέρες μας να εξαπλώνεται στον κόσμο, για να αποδυναμώσει και να μειώσει την ειρήνη. Υπάρχουν πολλοί που, σαν παπαγάλοι, παρέχουν ηθικές συμβουλές σχετικά με τα ήθη, τη θρησκεία και την πειθαρχία, αλλά δεν εφαρμοζουν ούτε μία από αυτές τις συμβουλές οι ίδιοι. Οι λεγόμενοι πρεσβύτεροι ξέρουν μόνο πώς να μιλούν, όχι πώς να ενεργούν. Λόγια χωρίς πράξη –αυτή είναι η ασθένεια που πλήττει τον κόσμο σήμερα. Αυτή η ασθένεια πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί και να θεραπευθεί, γιατί έτσι η έννοια της ειρήνης στρεβλώνεται για την ανθρωπότητα. Το να μιλάει κανείς είναι εύκολο για όλους. Ο πραγματικός πνευματικός αναζητητής, ωστόσο, ενεργεί και στη συνέχεια μιλά εκ πείρας. Οι άνθρωποι που απλώς μιλούν αλλά δεν ενεργούν προκαλούν καταστροφή. Τέτοιοι επικίνδυνοι, επίδοξοι αναζητητές έχουν  πολλαπλασιαστεί και έχουν δημιουργήσει σύγχυση σχετικά με το αληθινό μονοπάτι. Οι αθώοι και απλοϊκοί αναζητητές, που προσκολλώνται σε αυτούς, παρασύρονται επίσης και παραπλανώνται. Αφήστε τους αναγνώστες και τους αναζητητές να παρατηρήσουν πρώτα τη συμπεριφορά τους και μετά να επιλέξουν.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Υπέρτατη Ειρήνη – Prashanti Vahini»


7 Αυγούστου

Ούτε η ειρήνη ούτε η αφοσίωση, που αυτή προσφέρει, μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός άλλου ατόμου. Ο καθένας πρέπει να τις δημιουργήσει και να τις αναπτύξει για τον εαυτό του. Ωστόσο, πρέπει επίσης να έχετε τη χάρη του Θεού, η οποία είναι θεμελιώδης. Όπως λέγεται στις Ουπανισάδες: «Η χάρη δίνεται σ’ αυτόν που Εκείνος επιλέγει». Αλλά ο πνευματικός αναζητητής μπορεί να αμφιβάλλει: «Ποια είναι λοιπόν η ανάγκη για πνευματικές ασκήσεις;» Αυτοί που διαλογίζονται στον Θεό με αφοσίωση μπορούν να ξεπεράσουν κάθε είδους κάρμα που μπορεί να έχουν κληρονομήσει ή συσσωρεύσει. Με τη χάρη Του, μπορούν να βιώσουν ακόμη και την πιο ανέφικτη ευδαιμονία. Μην αμφιβάλλετε για τη χρησιμότητα της πνευματικής άσκησης. Δεν μπορεί ποτέ να είναι άκαρπη, όχι και για κανέναν. Κρατηθείτε σταθερά σ’ αυτήν την πεποίθηση. Η ακλόνητη αφοσίωση θα κερδίσει τη χάρη του Θεού.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Υπέρτατη Ειρήνη – Prashanti Vahini»


6 Αυγούστου

Όταν κάποιος γεννιέται, ο νους είναι σαν ένα λευκό φύλλο χαρτιού. Μόλις αρχίσει να σκέφτεται, να νιώθει και να πράττει, ξεκινά και η διαδικασία σπίλωσής του. Το σώμα εξαρτάται από τη ζωτική ενέργεια, τον νου και τις επιθυμίες που τον αναστατώνουν.   Η αίσθηση του δικαίου  και της αλήθειας θολώνουν από τις ανάγκες που επιβάλλουν οι διάφορες συμπεριφορές, από τη μόδα, από τις συμβάσεις, τα έθιμα κ.λπ., και το άτομο ρίχνεται στο πλήθος. Η ησυχία του προσβάλλεται και απομακρύνεται. Επομένως, ο νους πρέπει πρώτα να ηρεμήσει και να ησυχάσει. Μόνο τότε μπορεί το σώμα να είναι υγιές και η διάνοια οξεία. Ο νους προβάλλεται ταυτόχρονα μόνο σε ένα μόνο αντικείμενο, όχι σε πολλά. Αλλά εξακολουθεί να είναι ένα συνονθύλευμα σκέψεων, επιθυμιών, φαντασιώσεων κ.λπ. Στην πραγματικότητα, ο νους έχει μέσα του, εν ολίγοις, ολόκληρη την ιστορία της δημιουργίας. Αυτή είναι η μήτρα της πλάνης (maya) της ανθρωπότητας. Το σίδερο πρέπει να σφυρηλατηθεί μόνο με σίδερο. Έτσι, ο κατώτερος  νους πρέπει να διαμορφωθεί προς το καλύτερο από τον ανώτερο νου. Πρέπει συνεχώς να προσπαθείτε να ανάγετε και να δυναμώνετε τον νου σας ώστε να επιτύχετε την προσωπική σας ανέλιξη.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Υπέρτατη Ειρήνη – Prashanti Vahini»


5 Αυγούστου

Εκδηλώστε την ιερή δύναμη μέσα σας μέσω της ατομικής σας προσπάθειας. Μην προσφεύγετε σε αδύναμα τεχνάσματα μίμησης των άλλων. Αντ’ αυτού, ενστερνιστείτε τις καλές ιδιότητες που μπορεί να διαθέτουν οι άλλοι. Φυτεύουμε ένα σπόρο στο χώμα. Στη συνέχεια, του παρέχουμε τα συστατικά που χρειάζεται –νερό, αέρα και λίπασμα. Ο σπόρος φυτρώνει, αναπτύσσεται σε δενδρύλλιο και τελικά καταλήγει σε ένα τεράστιο δέντρο. Θα παρατηρήσετε ότι δεν γίνεται χώμα, λίπασμα, αέρας ή νερό. Χρησιμοποιεί όλα αυτά, αλλά προσκολλάται στη δική του φύση του και αναπτύσσεται σε δέντρο. Φυσικά, έχουμε πολλά να μάθουμε από τους άλλους. Όσοι αρνούνται να μάθουν δηλώνουν έτσι ανόητοι. Μπορείτε να μάθετε από τους άλλους ό,τι μπορεί να προάγει την πνευματική σας πρόοδο. Αφομοιώστε αυτή τη γνώση στο έπακρο, βαδίζοντας στον δρόμο της αρετής και σύμφωνα με το δικό σας καθήκον. Πρέπει να ζείτε σύμφωνα με τον εαυτό σας και όχι σαν κάποιος άλλος. Μην επιτρέπετε σε κανέναν να σας απομακρύνει από την  εγγενή φύση σας. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Ο Ποταμός της Αλήθειας – Sathya Sai Vahini»


4 Αυγούστου

Η ευδαιμονία είναι η εγγενής φύση όλων. Αλλά είναι κρίμα που οι άνθρωποι την αναζητούν παντού εκτός από εκεί που είναι διαθέσιμη. Η ευδαιμονία δεν είναι κάτι άψυχο και αδρανές. Είναι ένα άλλο όνομα για μια ουσιαστική ζωή. Η ειρήνη είναι η εξουσία κάτω από την οποία κυριαρχεί ο κανόνας της ευδαιμονίας. Καθορίζει όρια και νόμους για όλες τις δραστηριότητες. Πρέπει να γίνει τόσο σταθερή και διαρκής, ώστε να μην επηρεάζεται από τον συνεχώς περιπλανώμενο νου ή τις αισθήσεις που είναι δεσμευμένες από τον φαινομενικό κόσμο. Μπορεί να βιωθεί, προσωπικά, μόνο μέσω της φυσικής κατάστασης της σοφίας. Είναι ο πολυτιμότερος θησαυρός. Αυτός που συλλαμβάνει εκείνο που είναι αθάνατο, εκείνο που είναι άφθαρτο, εκείνο που είναι αναλλοίωτο –αυτός απολαμβάνει την ειρήνη και είναι αθάνατος. Η ειρήνη είναι ένας ωκεανός χωρίς στεριά. Είναι το φως που φωτίζει τον κόσμο. Έχοντας αυτήν τα έχεις όλα. Προσφέρει γνώση τόσο για τον κόσμο αυτόν όσο και για εκείνον. Οδηγεί στην κατανόηση του Θεού, στην ίδια την εκπλήρωση της ανθρώπινης ζωής! 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Υπέρτατη Ειρήνη – Prashanti Vahini»


3 Αυγούστου

Πρέπει να κερδίσετε τη χάρη του Θεού. Όταν την εξασφαλίσετε, η ατομική ψυχή θα απελευθερωθεί από την ταύτιση της με το σώμα και θα μπορεί να ταυτιστεί με τον Εαυτό-Άτμα. Αυτή η ολοκλήρωση αναφέρεται στις Βέδες ως «απελευθέρωση από τα δεσμά», ή «απελευθέρωση». Για να πολεμήσετε την τάση της ταύτισης με το σώμα και να κερδίσετε τη χάρη του Θεού που είναι το μόνο μέσο νίκης, έχουν παραδοθεί έγκυρες πνευματικές ασκήσεις, όπως η φιλοσοφική έρευνα και η εξαπλή πνευματική πειθαρχία, που περιλαμβάνει τον έλεγχο των αισθήσεων, τον έλεγχο του νου κλπ. Η εφαρμογή τους θα εξασφαλίσει τον εξαγνισμό του νου. Αυτός τότε θα γίνει σαν ένας καθαρός καθρέφτης που θα μπορεί να αντανακλά το αντικείμενο, και ο Εαυτός θα αποκαλυφθεί με σαφήνεια. Για την επίτευξη της  ύψιστης σοφίας, ο εξαγνισμός του νου  είναι ο βασιλικός δρόμος. Για τους αγνούς στην καρδιά, αυτό είναι εύκολο να επιτευχθεί. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «ο ποταμός της Αλήθειας – Sathya Sai Vahini», κεφ. 1


2 Αυγούστου

Η ειρήνη είναι ίδιον της φύσης του Εαυτού-Άτμα. O Εαυτός είναι  αναλλοίωτος. Δεν πεθαίνει, όπως το σώμα και ο νους. Είναι οικουμενικός, λεπτοφυής. Η γνώση είναι η ίδια του η φύση. Επομένως, η ειρήνη συμμετέχει επίσης σε αυτά τα χαρακτηριστικά. Η γνώση του Εαυτού καταστρέφει την ψευδαίσθηση, την αμφιβολία και τη θλίψη. Ως εκ τούτου, η γνώση του Εαυτού προσδίδει τη διαρκέστερη ειρήνη και, μαζί με αυτήν, την αγιότητα και την ευτυχία. Ο Εαυτός δεν είναι το αντικείμενο της γνώσης. Eίναι η ίδια η πηγή και το κίνητρο της γνώσης. Η γνώση του Εαυτού είναι αυτή που δείχνει το δρόμο προς την ωρίμανση, την καρποφορία, την ελευθερία, την αθανασία, την αιώνια ευτυχία και την αιώνια ειρήνη. Εκείνοι που παρασύρονται από τις ιδιοτροπίες των αισθήσεων δεν μπορούν να βιώσουν τον Εαυτό. Ο Θεός είναι ο ένας, ο πάντοτε αμετάβλητος σε αυτόν τον μεταβαλλόμενο κόσμο. Ο Εαυτός δεν αμαυρώνεται από εξωτερικές αλλαγές ή τροποποιήσεις. Η δόξα του σώματος δεν είναι ο Εαυτός.  Πραγματικά, ο Εαυτός είναι πέρα από κάθε περιγραφή και διήγηση. Δεν είναι ούτε αυτό ούτε εκείνο. Μπορεί μόνο να ειπωθεί ότι είναι Εκείνο, ο Εαυτός, ο Θεός. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Υέρτατη Ειρήνη – Prashanti Vahini»


1 Αυγούστου

Οι Βέδες μας διδάσκουν ότι υπάρχει Ένας Κύριος πίσω από όλους τους κανόνες και τους περιορισμούς στο Σύμπαν. Ο Ένας, που είναι ο πυρήνας κάθε αντικειμένου, κάθε μονάδας ενέργειας, κάθε σωματιδίου, κάθε ατόμου. Ο Ένας, υπό τις εντολές του οποίου μόνο λειτουργούν τα πέντε στοιχεία –ο αιθέρας, ο αέρας, η φωτιά, το νερό και η γη. Να τον αγαπάτε, να τον σέβεστε, να τον λατρεύετε –αυτό μας διδάσκουν οι Βέδες. Αυτή είναι η μεγάλη φιλοσοφία της αγάπης που διασαφηνίζεται στις Βέδες. Το υπέρτατο μυστικό είναι: οι άνθρωποι πρέπει να ζουν στον κόσμο όπου γεννιούνται, όπως το φύλλο λωτού, το οποίο, αν και γεννιέται στο νερό, επιπλέει πάνω του χωρίς να επηρεάζεται ή να νοτίζεται από αυτό. Φυσικά, είναι καλό να αγαπάτε και να λατρεύετε τον Θεό, για να αποκτήσετε πολύτιμους καρπούς εδώ ή  στη μετά θάνατον ζωή, αλλά επειδή δεν υπάρχει κάτι πιο πολύτιμο ή πιο σημαντικό από τον Εκείνον, οι Βέδες μας διδάσκουν να αγαπάμε τον Θεό χωρίς καμία επιθυμία στον νου μας. Αγαπάτε, αφού πρέπει να αγαπάτε, για χάρη της αγάπης. Αγαπάτε τον Θεό, αφού ό,τι μπορεί να σας προσφέρει είναι λιγότερο από Αυτόν τον Ίδιο. Αγαπήστε Αυτόν μόνο, χωρίς άλλη επιθυμία ή απαίτηση!

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Ο Ποταμός της Αλήθειας – Sathya Sai Vahini»