Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Αύγουστος 2020

31 Αυγούστου

Ο νους είναι φτιαγμένος από το στημόνι και το υφάδι των επιθυμιών. Έτσι, το πρώτο πράγμα στο οποίο  πρέπει να κυριαρχήσετε είναι ο δαίμονας της επιθυμίας. Για να το επιτύχετε, δεν είναι απαραίτητο να διεξάγετε  κάποιον μεγάλο πόλεμο. Είναι επίσης περιττό να χρησιμοποιήσετε  ευχάριστο λόγο για να πείσετε την επιθυμία να εξαφανιστεί. Οι επιθυμίες δεν θα εξαφανιστούν εξαιτίας του φόβου τους για το ένα ή για χάρη κάποιου άλλου. Οι επιθυμίες είναι αντικειμενικές. Ανήκουν στην κατηγορία του «ορώμενου». Με την πεποίθηση ότι «Εγώ είμαι μόνο ο  ορών, όχι το ορώμενο», εκείνος που διαθέτει σταθερό νου απελευθερώνεται από την προσκόλληση. Με αυτό τον τρόπο, καταπολεμάται η επιθυμία. Πρέπει να παρατηρείτε τη λειτουργία του νου από μακριά. Μην εμπλέκεστε σ’ αυτήν. Αυτό είναι το νόημα αυτής της πειθαρχίας. Η ικανότητα του νου είναι σαν ένα ισχυρό ρεύμα ηλεκτρικής ενέργειας. Πρέπει να παρακολουθείται από απόσταση και να μην έρχεστε σε επαφή με αυτό ούτε να το  αγγίζετε. Αγγίξτε το ρεύμα και θα μετατραπείτε σε στάχτη. Κατά τον ίδιο τρόπο, η επαφή και η προσκόλληση δίνουν στον νου την ευκαιρία να σας καταστρέψει. Όσο μεγαλύτερη απόσταση κρατάτε από αυτόν, τόσο το καλύτερο. Με επιδέξιες μεθόδους, πρέπει να τον αξιοποιήσετε όσο το δυνατόν καλύτερα για τη δική σας ευημερία. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Το Θεϊκό Τραγούδι – Gita Vahini», κεφ 5.

 

30 Αυγούστου

Ο διαρκής κόπος της κάθε ημέρας έχει ως στόχο και δικαιολογία την εκπλήρωση αυτού του σκοπού: το να κάνει τις τελευταίες μέρες κάποιου γλυκές κι ευχάριστες. Αλλά και η κάθε μέρα επίσης φθάνει στο βράδυ της. Εάν η μέρα αναλωθεί  σε καλές πράξεις, τότε το βράδυ μας ευλογεί με βαθύ, αναζωογονητικό κι  ευχάριστο ύπνο, τον ύπνο για τον οποίο λέγεται ότι είναι παρόμοιος με το σαμάντι. Έχετε μόνο μια μικρής διάρκειας ζωή στη γη. Αλλά ακόμη και σε αυτή τη σύντομη ζωή μπορεί κανείς να επιτύχει τη θεϊκή ευδαιμονία με σοφή και προσεκτική χρήση του χρόνου. Δύο άτομα, με την ίδια εμφάνιση, της ίδιας φαινομενικά  διαπαιδαγώγησης, μεγαλώνουν υπό τις ίδιες συνθήκες, αλλά το ένα αποδεικνύεται άγγελος, ενώ ο άλλος παραμένει προσκολλημένος στη ζωώδη φύση του. Ποιος είναι ο λόγος για αυτήν την διαφοροποιημένη εξέλιξη; Οι συνήθειες, η συμπεριφορά που διαμορφώνεται από αυτές τις συνήθειες και ο χαρακτήρας στον οποίο έχει παγιωθεί αυτή η συμπεριφορά. Οι άνθρωποι είναι δημιουργήματα  του χαρακτήρα τους. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini», κεφ 5.


29 Αυγούστου

Οι άνθρωποι πρέπει να είναι χαρούμενοι που ο ύψιστος Θεός έχει προνοήσει ώστε να έχουν στη διάθεσή τους όλο και νεότερα υλικά για να Τον υπηρετούν και να τελούν τη λατρεία Του σε διάφορες μορφές. Οι άνθρωποι πρέπει να προσεύχονται για καινούργιες  ευκαιρίες και να απολαμβάνουν αυτές  που έχουν στα χέρια τους. Αυτή η στάση χαρίζει ανείπωτη χαρά. Το να ζείτε μια ζωή γεμάτη απ’ αυτή τη χαρά είναι πράγματι ευτυχία. Ό,τι συμβαίνει από την ανατολή έως το ηλιοβασίλεμα πρέπει να εξαγιάζεται σαν να ήταν λατρεία προς τον Θεό. Ακριβώς όπως φροντίζετε  να μαζέψετε μόνο φρέσκα λουλούδια και να τα διατηρήσετε δροσερά και ζωντανά, με τον ίδιο τρόπο οφείλετε να καταβάλλετε αδιάκοπη προσπάθεια, ώστε να κάνετε πράξεις αγνές και άσπιλες. Εάν αυτό το όραμα διατηρείται μπροστά από τα μάτια του νου σας την  κάθε ημέρα και ζείτε τη ζωή σας ανάλογα, τότε αυτό θα γίνει μια μακρά και αδιάλειπτη υπηρεσία προς τον  Κύριο. Η αίσθηση του «εγώ» και του «εσύ» θα εξαφανιστεί σύντομα. Όλα τα ίχνη του ατομικού εαυτού θα καταστραφούν και η ζωή θα μετατραπεί σε αληθινή αφοσίωση προς τον Κύριο. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini», κεφ 8.


28 Αυγούστου

Όταν ο Αρτζούνα προσευχήθηκε στον Kρίσνα να του πει τα αληθινά χαρακτηριστικά ενός ατόμου σταθερής σοφίας, Εκείνος απάντησε: «Αρτζούνα! Ένα τέτοιο άτομο είναι απαλλαγμένο από κάθε επιθυμία και εστιασμένο στην επίγνωση του Θείου Εαυτού - Άτμα μόνο.» Τώρα, υπάρχουν δύο μέθοδοι προς αυτό: Η εγκατάλειψη όλων των καλεσμάτων της επιθυμίας στον νου, είναι η αρνητική διαδικασία. Η καλλιέργεια της διαρκούς χαράς κάθε στιγμή είναι η θετική. Η αρνητική διαδικασία είναι το ν’ αφαιρέσετε όλα τα βλαστάρια του λάθους και του κακού από τον νου. Η θετική διαδικασία είναι ν’ αναπτυχθεί στον αγρό που έχει καθαριστεί μ’ αυτόν τον τρόπο, η σοδειά της προσκόλλησης στον Θεό! Η απομάκρυνση των ζιζανίων είναι το αρνητικό στάδιο. H καλλιέργεια της σοδειάς που χρειάζεστε είναι το θετικό στάδιο. Τα ζιζάνια είναι οι απολαύσεις που αντλούν οι αισθήσεις από τον αντικειμενικό κόσμο. Η σοδειά είναι η προσκόλληση στον Θεό. Ο νους είναι μια δέσμη επιθυμιών και εάν αυτές οι επιθυμίες δεν αφαιρεθούν από τις ρίζες τους δεν υπάρχει καμία ελπίδα να εξαλειφθεί ο νους, ο οποίος είναι ένα μεγάλο εμπόδιο στην πορεία της πνευματικής προόδου.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Το Θεϊκό Τραγούδι – Gita Vahini», κεφ 5.


27 Αυγούστου

Ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε από την αδυναμία είναι να χτυπήσετε την ίδια τη ρίζα του δέντρου –το λάθος ότι είστε το σώμα, με αυτό το όνομα και αυτή τη μορφή, αυτές τις αισθήσεις, αυτή τη ευφυΐα και αυτό τον νου. Όλα αυτά είναι τα φορτία που κουβαλάτε. Δεν λέτε, «η μύτη μου, ο νους μου, το χέρι μου, η λογική μου», όπως ακριβώς λέτε, «το βιβλίο μου, η ομπρέλα μου»; Ποιο είναι αυτό το «Εγώ» που αποκαλεί όλα αυτά «δικά μου»; Αυτός είναι ο πραγματικός Εαυτός σας. Ήταν εκεί όταν γεννηθήκατε, όταν κοιμόσασταν έχοντας ξεχάσει όλα τα άλλα, ακόμη και το σώμα σας με όλα του τα εφόδια, εσωτερικά και εξωτερικά. Αυτό το «Εγώ» δεν μπορεί να υποστεί βλάβη. Δεν μεταβάλλεται, δεν γνωρίζει θάνατο ή γέννηση. Μάθετε την πειθαρχία που θα σας κάνει μετόχους  αυτής της Αλήθειας και θα είστε πάντα ελεύθεροι και θαρραλέοι. Αυτό είναι πραγματική  γνώση, η γνώση του Εαυτού, την οποία οι σοφοί έχουν συλλέξει για σας. Οι χιλιάδες που φθάνουν στο Πουτταπάρτι, έρχονται εδώ γι’ αυτόν τον πολύτιμο πλούτο. Κι εσείς πρέπει, κάποτε, να γνωρίσετε αυτήν την αλήθεια και να σωθείτε. Όλοι πρέπει να φτάσουν στο στόχο, πορευόμενοι στο μονοπάτι της σοφίας. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1965


26 Αυγούστου

Κάποτε υπήρχε ένας αυτοκράτορας που ρώτησε τους σοφούς που επισκέφθηκαν το παλάτι του: «Ποιος είναι ο καλύτερος μεταξύ των ανθρώπων; Ποια στιγμή του χρόνου είναι πιο ευλογημένη; Ποια πράξη είναι πιο ευεργετική;» Για πολύ καιρό, δεν μπορούσε να πάρει μια ικανοποιητική απάντηση. Τελικά, το βασίλειό του κατελήφθη και έπρεπε να καταφύγει στη ζούγκλα. Εκεί έπεσε στα νύχια μιας πρωτόγονης φυλής που τον επέλεξαν ως θυσία,  προσφορά στη θεά τους. Ενώ βρισκόταν σε αυτήν την επισφαλή κατάσταση, τον είδε ένας ασκητής, ο οποίος τον έσωσε και τον πήγε στο ήσυχο ερημητήριό του, όπου αυτός και οι μαθητές του τον φρόντισαν με αγάπη και επανήλθε υγιής και χαρούμενος. Τότε, ανακάλυψε τις απαντήσεις στις ερωτήσεις του. «Ο καλύτερος μεταξύ των ανθρώπων είναι αυτός που έχει συμπόνια. Η πιο ευλογημένη στιγμή είναι το παρόν, αυτό ακριβώς το δευτερόλεπτο, και η καλύτερη πράξη είναι το να ανακουφίζεις τον πόνο και τη θλίψη.» Αποφασίζετε να ξεκινήσετε με την ενθύμηση του θεϊκού Ονόματος «την επόμενη Πέμπτη», σαν ο θάνατος να σας έχει διαβεβαιώσει γραπτώς ότι δεν θα σας καλέσει μέχρι εκείνη την ημέρα. Μην αναβάλλετε αυτό που μπορείτε να κάνετε σήμερα, τώρα, αυτήν ακριβώς τη στιγμή. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1966


25 Αυγούστου

Όταν ταΐζετε την αγελάδα με χυλό που έχει υποστεί ζύμωση ώστε να αποδώσει περισσότερο γάλα, το γάλα εκπέμπει μια δυσάρεστη μυρωδιά. Όταν ο άνθρωπος απορροφάται υπερβολικά από τα μικροπράγματα του κόσμου, η συμπεριφορά και ο χαρακτήρας του γίνονται δυσάρεστα. Είναι πράγματι τραγικό το να γίνεσαι μάρτυρας της πτώσης του τέκνου  της αθανασίας, ενώ αγωνίζεται μέσα στην απόγνωση και την  αγωνία. Μόνο εάν ο καθένας σας εξετάσει: «Ποιες είναι οι δυνατότητές μου; Ποια είναι η θέση μου;» Τότε σύντομα θα συνειδητοποιήσετε την πτώση σας. Θα φάει ποτέ  μια τίγρη, όσο πεινασμένη κι αν είναι, ποπ-κορν ή φιστίκια; Εστιάστε στον στόχο με το δικαίωμα που σας δίνει η καταγωγή σας. Πώς μπορεί ο παπαγάλος να γευτεί τη γλυκύτητα του μάνγκο, εάν ραμφίζει τον καρπό του βαμβακιού; Ας είναι η προσπάθειά σας συμβατή  με το μεγαλείο του στόχου. Ποτέ μην επιβραδύνετε την προσπάθεια, ανεξάρτητα από τα εμπόδια, ή τη διάρκεια  του ταξιδιού. Ο στόχος θα σας πλησιάσει πιο γρήγορα από τον ρυθμό με τον οποίο εσείς πλησιάζετε τον στόχο. Ο Θεός είναι τόσο πρόθυμος να σας λυτρώσει όσο εσείς είστε πρόθυμοι να λυτρωθείτε. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1966


24 Αυγούστου

Τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν φάρμακα, αλλά μόνο η ψυχική ηρεμία και η ικανοποίηση μπορούν να εγγυηθούν την υγεία. Μπορούν να προσλάβουν εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, αλλά η ζωή δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με μίσθωση. Λέγεται πως ο Θεός ενσαρκώνεται για να ενθαρρύνει τους μοναχούς. Με το ‘μοναχός’, δεν εννοούν τους κατοίκους στις σπηλιές των Ιμαλαΐων. Εννοούν το ενάρετο άτομο που επηρεάζει την εσωτερική πραγματικότητα όλων, με την εξωτερική του εμφάνιση να μην είναι παρά μια μάσκα που σας κάνει να τον εκτιμήσετε. Είστε όλοι ‘μοναχοί’, γιατί είστε όλοι ενσαρκώσεις της ευδαιμονίας, της ειρήνης και της αθανασίας. Όμως, αφήνοντας τον φλοιό του εγώ ν’ αναπτύσσεται και να γίνεται όλο και πιο παχύς, η αληθινή σας φύση αμαυρώνεται. Με τη συντροφιά ανθρώπων εστιασμένων στο Θείο, με συστηματικό αυτοέλεγχο και αυτοβελτίωση, μπορείτε να ξεπεράσετε την πλάνη που σας κάνει να ταυτίζεστε με το σώμα, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1966


23 Αυγούστου

Υπάρχει μια ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι ο Βιγκνέσβαρα τοποθετείται στην πρώτη γραμμή πριν από οποιαδήποτε ανάληψη υποχρέωσης. Σε ένα δάσος, όταν ένας ελέφαντας κινείται μέσα από τη ζούγκλα, ανοίγει το δρόμο για να ακολουθήσουν άλλοι. Παρομοίως, επικαλούμενοι τον Γκανέσα, το μονοπάτι εξομαλύνεται ώστε να διεκπεραιωθούν  οι υποχρεώσεις σας. Το πόδι του ελέφαντα είναι τόσο μεγάλο που όταν κινείται μπορεί να εξαλείψει τα ίχνη οποιουδήποτε άλλου ζώου. Εδώ και πάλι, η συμβολική έννοια είναι ότι όλα τα εμπόδια στο δρόμο θα αρθούν, όταν  απονέμεται φόρος τιμής στον Γκανέσα. Το ταξίδι της ζωής γίνεται πιο ομαλό και πιο ευχάριστο με τη χάρη του Γκανέσα. Την ημέρα του εορτασμού του, οι μαθητές τοποθετούν βιβλία μπροστά από το ειδώλιο του Γκανέσα και προσφέρουν λατρεία. Προσεύχονται στη θεότητα ώστε να φωτίσει τον νου τους. Ως εκ τούτου, ο Γκανέσα είναι γνωστός ως Μπούντι Πραντάγιακα –αυτός που χαρίζει ευφυΐα. Ο Βινάγιακα είναι μια θεότητα που εμπερικλείει το σύμπαν. Είναι μια θεότητα άπειρης δύναμης.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 1989

 


22 Αυγούστου

Ένα άλλο όνομα για τον Βινάγιακα είναι το Βιγκνέσβαρα. Ίσβαρα είναι εκείνος που διαθέτει κάθε πιθανή μορφή πλούτου: υλικό πλούτο, γνώση, υγεία, ευδαιμονία, ομορφιά κ.λπ. Βιγκνέσβαρα είναι εκείνος που προάγει τον πλούτο όλων αυτών των μορφών και απομακρύνει όλα όσα εμποδίζουν την απόλαυσή του. Παρέχει όλες αυτές τις μορφές πλούτου σ’ εκείνους που Τον λατρεύουν. Ο Βινάγιακα περιγράφεται ως Πράταμα  Βάντανα (η πρώτη θεότητα που πρέπει να λατρεύεται). Καθώς όλοι στον κόσμο επιθυμούν πλούτο και ευημερία, όλοι προσφέρουν την πρώτη θέση λατρείας στον Βιγκνέσβαρα. Μόνο όταν γίνουν κατανοητές οι εσωτερικές έννοιες των διαφόρων πτυχών που σχετίζονται με το Θείο, μπορεί να προσφερθεί στον Θεό λατρεία με ουσιαστικό τρόπο. Δυστυχώς, καθώς μόνο οι επιφανειακές και κοσμικές έννοιες των γραπτών κειμένων εκτίθενται σήμερα, η αφοσίωση των ανθρώπων εξασθενεί συνεχώς. Είναι σημαντικό για όλους να κατανοήσουν την εσωτερική έννοια των Βεδαντικών κειμένων. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1991


21 Αυγούστου

Ο Βινάγιακα ονομάζεται και Γκαναπάτι. Το όνομα αυτό σημαίνει ότι είναι ο Κύριος των γκάνας (θεϊκές οντότητες). Σημαίνει επίσης ότι είναι ο κύριος της διάνοιας και της δύναμης της διάκρισης στον άνθρωπο. Διαθέτει μεγάλη ευφυΐα και γνώση. Τέτοιου είδους γνώση πηγάζει από ένα αγνό και ιερό μυαλό. Αυτή η γνώση οδηγεί στη σοφία. Περιγράφεται ως ο Κύριος της διάνοιας (Μπούντι) και της σοφίας (Σίντι). Αυτές οι δύο αναφέρονται ως οι σύζυγοι του Βινάγιακα. Το ποντίκι είναι το όχημα του Βινάγιακα. Είναι ένα σύμβολο της προσκόλλησης στις κοσμικές τάσεις. Είναι γνωστό ότι αν θέλετε να πιάσετε ένα ποντίκι, τοποθετείτε κάτι φαγώσιμο με έντονη μυρωδιά μέσα σε μια ποντικοπαγίδα. Το ποντίκι μπορεί να βλέπει καλά στο σκοτάδι. Ως όχημα του Βινάγιακα, το ποντίκι συμβολίζει ένα πλάσμα που οδηγεί τον άνθρωπο από το σκοτάδι στο φως. Ο Βινάγιακα, επομένως, απομακρύνει όλες τις αρνητικές  ιδιότητες, τις κακές συνήθειες και τις άσχημες σκέψεις των ανθρώπων και τους καλλιεργεί καλές ιδιότητες, ενάρετη συμπεριφορά και θετικές σκέψεις. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1991


20 Αυγούστου

Από σήμερα αξιοποιήστε τον ενθουσιασμό της νιότης ώστε να μεταφέρετε σε κάθε δρόμο και σοκάκι τη δόξα του ονόματος του Κυρίου. Ολόκληρη η ατμόσφαιρα είναι επιφορτισμένη με ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Εξ αιτίας της ρύπανσης που προκαλείται από αυτά τα κύματα, οι καρδιές των ανθρώπων μολύνονται επίσης. Για να εξαγνίσετε αυτήν την ατμόσφαιρα, πρέπει να ψάλλετε το όνομα του Κυρίου. Υπάρχει μόλυνση στον αέρα που αναπνέετε, στο νερό που πίνετε και στα τρόφιμα που καταναλώνετε. Όλη η ζωή σας έχει μολυνθεί. Όλα αυτά πρέπει να εξαγνιστούν, διαχέοντας στην ατμόσφαιρα το Θείο Όνομα. Οι άνθρωποι θαυμάζουν την ομορφιά της Φύσης, αλλά δεν γνωρίζουν την ομορφιά της καρδιάς τους. Κάντε την καρδιά σας όμορφη, στολίζοντάς την με την άγια αγάπη του Θεού. Ψάλλετε το Όνομα με τις καρδιές σας γεμάτες χαρά.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1995


19 Αυγούστου

Η απόδειξη της βροχής είναι στην υγρασία του εδάφους. Η απόδειξη της αφοσίωσης είναι η γαλήνη που διακατέχει τον πιστό, η γαλήνη που τον προστατεύει από τις επιθέσεις της επιτυχίας και της αποτυχίας, της φήμης, της ατίμωσης, του κέρδους και της απώλειας. Η πνευματική σοφία (γκνιάνα) είναι το τρένο-εξπρές. Απλά επιβιβαστείτε, αυτό είναι αρκετό. Θα σας μεταφέρει απευθείας στον προορισμό. Η αφοσίωση (μπάκτι) είναι το βαγόνι. Αν και μπορεί να αποσυνδεθεί από το ένα τρένο και να συνδεθεί με ένα άλλο, εάν εισέλθετε, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Εφ’ όσον μείνετε στη θέση σας, είναι υποχρεωμένο να σας οδηγήσει στον προορισμό. Η δράση (κάρμα) είναι το συνηθισμένο τρένο. Εάν επιβιβαστείτε, πρέπει να αποβιβαστείτε, να μπαίνετε και να βγαίνετε σε κάθε διασταύρωση, να φορτώνετε τις αποσκευές σας και να τις ξεφορτώνετε και να κοπιάσετε πολύ για να φτάσετε στον προορισμό σας. Η αφοσίωση όμως είναι αρκετή ακόμη και για να αποκτήσετε πνευματική σοφία. Καταλήγει κι αυτή στο να βλέπετε μόνο τον Θεό σε όλους και καταστρέφει τον εγωισμό.

- Μπάμπα, ομιλία που δόθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1963


18 Αυγούστου

Τέσσερις ασθενείς επισκέφθηκαν έναν γιατρό. Ο γιατρός εξέτασε τον πρώτο ασθενή και του είπε: «Δεν  έχετε τίποτα σοβαρό. Θα αισθανθείτε καλύτερα με  ένα ζεστό αφέψημα για το στομάχι σας!» Στον δεύτερο, δίνει ένα φάρμακο για να θεραπεύσει το πρόβλημα τυμπανισμού που είχε. Στο τρίτο συνταγογραφεί ένα καθαρτικό. Όταν εξέτασε τον τέταρτο, ο γιατρός δήλωσε ότι πρέπει να υποβληθεί σε εγχείρηση αμέσως. Μήπως ο γιατρός είχε κακή πρόθεση  προς αυτόν; Καθόλου. Η ασθένειά του ήταν διαφορετική. Υπέφερε από σκωληκοειδίτιδα, η οποία απαιτούσε άμεση επέμβαση. Παρομοίως, κρίνοντας από τις σκέψεις και τη συμπεριφορά διαφορετικών ατόμων, επιβάλλω διαφορετικά είδη θεραπείας κατάλληλα για το καθένα από αυτά. Δεν κοιτάζω μερικούς ανθρώπους. Δεν απευθύνομαι σε άλλους. Απομακρύνομαι από κάποιους άλλους. Όλα αυτά είναι διαφορετικοί τύποι συνταγών. Μόλις συνειδητοποιήσετε ότι η συμπεριφορά σας είναι υπεύθυνη για τη στάση του Σουάμι, θα διορθώσετε τον εαυτό σας και θα συμπεριφέρεστε ορθά στο μέλλον.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 31 Μαΐου 1990


17 Αυγούστου

Ο Θεός είναι η ενσάρκωση της Αγάπης. Η αγάπη είναι η φύση Του. Η αγάπη Του διαπερνά ολόκληρη τη δημιουργία. Αυτή η θεϊκή αγάπη είναι παρούσα στον καθένα και σε όλους. Η αγνή αγάπη περιγράφεται ως πέρα από το λόγο και τον νου –είναι πέρα από κάθε περιγραφή. Η θεϊκή αγάπη δεν μπορεί να αποκτηθεί μέσω ακαδημαϊκών γνώσεων, πλούτου ή φυσικών δυνάμεων. Ο Θεός, που είναι η ενσάρκωση της αγάπης, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της αγάπης, όπως ο λαμπερός  ήλιος μπορεί να ιδωθεί μόνο μέσω του δικού του φωτός. Δεν υπάρχει τίποτα  πολυτιμότερο σε αυτόν τον κόσμο από τη θεϊκή αγάπη. Ο Θεός είναι πέρα απ’ όλες τις ιδιότητες και τους περιορισμούς. Εξ ου και η αγάπη Του είναι πέρα από κάθε προσδιορισμό. Αλλά η ανθρώπινη αγάπη, επειδή διέπεται από ιδιότητες και περιορισμούς, οδηγεί σε προσκόλληση  ή αποστροφή. Η αγάπη δεν πρέπει να θεμελιώνεται πάνω σε προσδοκίες για ανταμοιβή ή ανταπόδοση, όπως συμβαίνει με μια εμπορική συμφωνία. Η αγάπη δεν είναι είδος εμπορίου, όπως ένα δάνειο με πρόγραμμα αποπληρωμής. Η αγνή αγάπη, που δεν είναι παρά αυθόρμητη προσφορά, μπορεί να πηγάζει μόνο από μια αγνή καρδιά. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1995


16 Αυγούστου

Ο αέρας που αναπνέετε, το νερό που πίνετε, η γη πάνω στην οποία βαδίζετε, όλα είναι δώρα του Θεού. Πόσο ευγνώμονες είστε στον ήλιο, που παρέχει φως, το οποίο δεν μπορεί να εξισωθεί με όλους τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες του κόσμου; Μπορούν όλες οι αντλίες του κόσμου να παρέχουν τόσο πολύ νερό όσο προσφέρεται από μια μόνο βροχή; Μπορούν όλοι οι ανεμιστήρες του κόσμου να προσφέρουν τόσο πολύ αεράκι όσο σας χαρίζει  η πνοή του ανέμου; Όντας αγνώμονες για τα θεϊκά δώρα, πολλοί από εσάς κυνηγάτε τα επουσιώδη και σπαταλάτε τη πολύτιμη ζωή σας. Οι μεγάλοι αρχαίοι  σοφοί θεώρησαν την αφοσίωση ως μέσο έκφρασης ευγνωμοσύνης στη Θεία Πρόνοια. Η πρώτη ποιότητα που όλοι πρέπει να καλλιεργήσουμε είναι η ευγνωμοσύνη στον Θεό. Οι άνθρωποι νιώθουν ευγνωμοσύνη  ακόμη και για μικρές πράξεις  που γίνονται προς εξυπηρέτησή τους. Δεν είναι απαραίτητο να είμαστε ευγνώμονες στον Θεό, που μας έχει προσφέρει τόσα πολλά και ουσιώδη οφέλη μέσω της Φύσης και των πέντε στοιχείων; 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1989


15 Αυγούστου

Τι εννοούμε πραγματικά μιλώντας για την ελευθερία του ατόμου; Κανείς στον κόσμο δεν έχει απόλυτη ελευθερία. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι  ελευθερία  σημαίνει το να είσαι σε θέση να εκφράζεις οτιδήποτε αισθάνεσαι. Η αληθινή ελευθερία συνίσταται στην αναγνώριση του Θεού, τον οποίον γνωρίζοντας, όλα τα άλλα αποβαίνουν γνωστά. Η ελευθερία πρέπει να αναδύεται από την καρδιά. Η «Καρδιά» εδώ δεν είναι η φυσική σας καρδιά ούτε σχετίζεται με κάποιο συγκεκριμένο μέρος, χρόνο ή άτομο ή χώρα!  Η Καρδιά αναφέρεται σε αυτήν τη θεϊκή αρχή που είναι εξίσου παρούσα παντού, ανά πάσα στιγμή και σε όλους τους ανθρώπους, σε κάθε χώρα. Μόνο όταν η ενότητα και η αρμονία επιτευχθεί εσωτερικά, η ελευθερία αποκτά νόημα. Χωρίς αυτά, το να μιλάς για ελευθερία δεν είναι παρά άδειες λέξεις, χωρίς κανένα αντίκρισμα στην πραγματική ζωή. Επίσης, μην νομίζετε ότι πνευματικότητα σημαίνει το να είστε μόνοι και να ζείτε στην απομόνωση. Ο στόχος της πνευματικότητας είναι να σπείρει τους σπόρους της αγάπης σε όλη την ανθρωπότητα και να επιτρέψει στα μπουμπούκια της Ειρήνης ν’ ανθίσουν  στον κάθε νου. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 31 Μαΐου 1990 


14 Αυγούστου

Ενδιαφέρομαι περισσότερο για τις τέχνες της πνευματικότητας, τις εξευγενισμένες τέχνες, παρά για τις καλές τέχνες. Επιθυμώ να απεικονίζονται στον χορό θέματα που σας ανυψώνουν πνευματικά, όπως η Ράντα και ο Κρίσνα και η υπέροχη σχέση τους, τα οποία είναι πέρα από την κατανόηση των ανθρώπων. Πρέπει να εγκαταλείψετε θέματα που αφορούν μέθυσους, κακούς, εξουσιαστές και γελωτοποιούς, τα οποία ικανοποιούν χυδαίες προτιμήσεις. Προσαρμόστε όλα τα είδη του χορού και των θεατρικών παραστάσεων στη λογική της πνευματικής ώθησης της ανθρωπότητας. Καλλιεργήστε αυτή την τάση, ενθαρρύνετέ την και φέρτε τους ανθρώπους λίγο πιο κοντά στον Στόχο. Το ανθρώπινο ον, θα μπορούσαμε να πούμε, πως είναι ένας συνδυασμός ζωώδους και αγγελικής φύσης. Ο άνθρωπος φέρει εντός του τον λύκο, τον πίθηκο, τον ταύρο, το τσακάλι, το φίδι, το παγώνι, την αρκούδα –αλλά πίσω από όλα αυτά, υπάρχει η αγνή Θεϊκή Σπίθα. Είναι καθήκον όλων όσων ασχολούνται με τις αισθήσεις να μετατρέψουν τις κατώτερες αξίες, οι οποίες τώρα κυριαρχούν, και να τις μεταμορφώσουν σε υψηλότερες. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1963


13 Αυγούστου

Η λανθασμένη αντίληψη ότι ο κόσμος είναι αληθινός και ότι είστε το σώμα, έχει ριζώσει τόσο βαθιά εντός σας, μέσα από μια σειρά γεννήσεων, ώστε μπορεί να ξεριζωθεί μόνο μέσω ενός πολύ ισχυρού φαρμάκου που θα χορηγείται συνεχώς. Το φάρμακο «Ράμα, Ράμα, Ράμα» (η επανάληψη του ονόματος του Θεού) πρέπει να λαμβάνεται και να απορροφάται χωρίς διακοπή. Η θεραπευτική του ουσία θα ταξιδέψει σε κάθε μέλος, σε κάθε αισθητήριο όργανο, σε κάθε νεύρο και σε κάθε σταγόνα αίματος. Κάθε άτομο μέσα σας θα μεταστοιχειωθεί σε Ράμα. Πρέπει να λιώσετε στο χωνευτήριο και να χυθείτε στο καλούπι του Ράμα και να γίνετε Ράμα. Αυτή είναι η καρποφορία της πραγματικής σοφίας, της πραγματικής αφοσίωσης! Αυτό το αποτέλεσμα της εξύμνησης του Ράμα, του Κρίσνα ή οποιουδήποτε άλλου ονόματος θα το βιώσει κανείς, όταν αυτό ψάλλεται συνεχώς με καθαρή καρδιά και όταν αφομοιώνεται από τον νου! Το Όνομα και μόνο θα σας βοηθήσει να ελέγξετε όλες τις ιδιοτροπίες των αισθήσεων, που σας μεταφέρουν μακριά στην αυταπάτη της ματαιοδοξίας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 1 Ιανουαρίου 1967


12 Αυγούστου

Με σκοπό να διδάξει στην ανθρωπότητα την αλήθεια της Θεϊκής Αγάπης, η ίδια η Αγάπη ενσαρκώνεται στη γη με ανθρώπινη μορφή. Οι γραφές δηλώνουν ότι ο Θεός κατεβαίνει στη γη για να διδάξει στην ανθρωπότητα τους τρόπους της Ηθικής Αρετής, της Δικαιοσύνης και της Αλήθειας. «Ενσαρκώνομαι στη γη από εποχή σε εποχή για να εγκαθιδρύσω τον Νόμο της Δικαιοσύνης» –Αυτή είναι η δήλωση του Κρίσνα στη Γκίτα. Μόλις οι άνθρωποι γεμίσουν με αγάπη, η Αρετή, η Δικαιοσύνη και η Αλήθεια θα εδραιωθούν εντός τους. Χωρίς αγάπη, η δικαιοσύνη θα καταλήξει μια μηχανική τελετουργία. Τι είδους ηθική αρετή μπορεί να υπάρξει χωρίς αγάπη; Τι είδους δικαιοσύνη μπορεί να υπάρξει; Όλα αυτά θα μοιάζουν με ένα άψυχο πτώμα. Η αγάπη είναι ζωή. Χωρίς αγάπη, κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να υπάρξει ούτε για μια στιγμή. Ως εκ τούτου, η Αγάπη είναι η μορφή του Θεού. Είναι για να κηρύξει τη θρησκεία της Αγάπης που ο Αβατάρ Κρίσνα και άλλες θεϊκές ενσαρκώσεις έκαναν την εμφάνισή τους στη γη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1991 


11 Αυγούστου

Ο Κρίσνα, εκπληρώνοντας τη υπόσχεση που είχε δώσει στη Μητέρα Γη, απήλλαξε τον κόσμο από πολλούς κακούς κυβερνήτες και προσπάθησε να εγκαθιδρύσει το βασίλειο της Δικαιοσύνης για να προστατεύσει το καλό. Ο Θεός ενσαρκώνεται από καιρό εις καιρό για να προστατεύει τους ενάρετους, να τιμωρήσει τους κακούς και να εδραιώσει τη δικαιοσύνη. Ο Κρίσνα λέγεται ότι έχει καταστρέψει πολλούς κακούς ανθρώπους. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτα σωστό. Είναι η δική τους αρνητικότητα που κατέστρεψε αυτούς τους ανθρώπους. Μπορεί να τεθεί το ερώτημα: «Δεν είναι ο Κρίσνα που σκότωσε τον Κάμσα;» Καθόλου. Αυτή είναι η εκδοχή του βιβλίου. Στην πραγματικότητα, ήταν η ίδια η έντονη αυταπάτη του Κάμσα που τον σκότωσε. Πάντα τον στοίχειωνε ο φόβος του Κρίσνα. Ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα και αντίδραση αυτού του φόβου. Οι σκέψεις κάποιου καθορίζουν το πεπρωμένο του. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι πρέπει να καλλιεργούν καλές σκέψεις και να αποφεύγουν όλα τα κακά συναισθήματα. Ο Θεός δεν αντιπαθεί κανέναν. Δεν φθονεί κανέναν. Δεν έχει κακή πρόθεση για κανέναν. Ούτε έχει ευνοούμενους. Η χάρη που δέχεται κάποιος είναι το αποτέλεσμα των δικών του συναισθημάτων. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Αυγούστου, 1994 


10 Αυγούστου

Υπάρχει μόνο μία αρσενική αρχή στη δημιουργία, ο Θεός. Η ίδια η δημιουργία και όλες οι εκδηλώσεις της είναι θηλυκού γένους· απλώς υπάρχουν αντρικοί ρόλοι. Επίσης, δεν υπάρχει κανένας ανόητος ή σε άγνοια. Είναι κι αυτός ένας ρόλος που υποδύεται ο Υπέρτατος Εαυτός, ο οποίος είναι η ίδια η Γνώση. Θυμηθείτε αυτό και μην αργοπορείτε στο ταξίδι σας προς τον Θεό. Όταν πρόκειται να κάνετε ένα ταξίδι, γεμίζετε τη δεξαμενή βενζίνης με καύσιμα, έτσι δεν είναι; Εάν επρόκειτο να κρατήσετε το αυτοκίνητο στο γκαράζ, θα γεμίζατε τη δεξαμενή καθημερινά; Λοιπόν, το σώμα σας τροφοδοτείται επίσης με καύσιμα, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχίσει ένα ταξίδι: το εσωτερικό ταξίδι προς τον Θεό. Αυτό το ταξίδι πραγματοποιείται μέσα από καλές δραστηριότητες, των οποίων τα αποτελέσματα αφιερώνονται στον Θεό. Προσεκτικά να διακρίνετε και να εκτελείτε τα καθήκοντα που σχετίζονται με το σώμα, ώστε η καταπόνηση του σώματος να στοχεύει στην απελευθέρωση της ψυχής, που είναι φυλακισμένη εντός του. Θυμηθείτε, δεν καταφέρνουν όλες οι σταγόνες της βροχής, που πέφτουν από τον ουρανό, να φτάσουν στη θάλασσα. Μόνο εκείνες που ρέουν προς ένα ποτάμι που κυλάει, επιτυγχάνουν τον στόχο, γιατί παρόλο που όλες οι σταγόνες προέρχονται από τη θάλασσα, μόνο λίγες λαχταρούν να επιστρέψουν στην πηγή!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου, 1963


9 Αυγούστου

Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της κατάστασης σήμερα και πριν από πέντε αιώνες, στον τομέα του ελέγχου των αισθήσεων. Σήμερα, οι αισθήσεις έχουν ελεύθερο πεδίο εκδήλωσης. Οι άνθρωποι είναι σκλάβοι της απληστίας, της λαγνείας και του εγωισμού. Το λάθος βαρύνει εξ ολοκλήρου τους γονείς και τους ηλικιωμένους. Όταν τα παιδιά υιοθετούν την πνευματικότητα, πολλοί τα χλευάζουν και εφιστούν την προσοχή τους, εκλαμβάνοντας αυτή τη στάση ως ένδειξη παραφροσύνης. Πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η θρησκεία είναι μια ενασχόληση για ηλικιωμένους, όχι για νέους. Μόνο εάν ενθαρρύνετε τα παιδιά προς αυτήν την κατεύθυνση, θα έχουν τη δυνατότητα να εξοπλιστούν καλύτερα για τη μάχη της ζωής. Στις εφημερίδες διαβάζετε υπέροχες ιστορίες επιτυχίας, αλλά όλες αφορούν την υλική πραγματικότητα. Ο καθένας πρέπει να δώσει τη μάχη ενάντια στους πειρασμούς των αισθήσεων, να κυριαρχήσει στους εσωτερικούς του εχθρούς και να μάθει να θριαμβεύει επί του εγωισμού του. Αυτή είναι η πραγματική νίκη που αξίζει πραγματικά συγχαρητήρια. Αυτό ανέφερα πριν ως πραγματική αυτοκυριαρχία και ελευθερία. Επομένως, να θέσετε όλ’ αυτά σ’ εφαρμογή και να συμβουλεύετε τα παιδιά σας ως εξής: «Να είστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει Θεός, που μας καθοδηγεί και μας προστατεύει. Να Τον θυμάστε με ευγνωμοσύνη. Να προσεύχεστε σε Αυτόν ώστε να σας καταστήσει αγνούς. Αγαπάτε όλους, υπηρετείτε όλους. Φροντίστε να βρίσκεστε με ενάρετη συντροφιά.»

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 1967


8 Αυγούστου

Η ανιδιοτελής δράση είναι το ιδανικό στο οποίο πρέπει να στοχεύετε. Αλλά τώρα, όλα αξιολογούνται από το αποτέλεσμα, από το κέρδος που αποφέρουν. Εάν κάνετε αέρα σ’ ένα άτομο από αγάπη, όταν σταματήσετε, το άτομο δεν μπορεί να σας κατηγορήσει, αλλά όταν ένας αμοιβόμενος υπάλληλος σταματήσει, ο εργοδότης τον επιπλήττει. Στην πρώτη περίπτωση, η πράξη γίνεται χωρίς εγωιστική επιθυμία. Ο στόχος δεν είναι η επιδίωξη του κέρδους. Η επιθυμία για κέρδος είναι σαν τους δηλητηριώδεις κυνόδοντες. Όταν ξεριζωθούν, το φίδι του κάρμα καθίσταται ακίνδυνο. Η κατάλληλη πειθαρχία για την απόκτηση της στάσης που δεν διαμορφώνεται από την επιθυμία, είναι η αφοσίωση και αυτό είναι δυνατό μόνο όταν έχετε απόλυτη πίστη στον Θεό. Αυτή η πίστη εδραιώνεται μέσω της πνευματικής προσπάθειας. Τώρα, η πνευματική προσπάθεια είναι σαν τα πρόχειρα γεύματα που τρώει κάποιος. Τα κύρια πιάτα όμως είναι όλα του κόσμου, από τον κόσμο. Ωστόσο, η πνευματική μερίδα πρέπει ν’ αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του γεύματος. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 15η Σεπτεμβρίου 1963 


7 Αυγούστου

Η ημέρα σας γίνεται ιερή μόνο όταν την εξαγιάζετε με πνευματική άσκηση, όχι διαφορετικά. Η πνευματικές ασκήσεις μπορούν ν’ αναπτυχθούν μόνο σε έναν αγρό που λιπαίνεται με αγάπη. Η ανιδιοτελής αγάπη είναι προϋπόθεση για την αφοσίωση στον Θεό. Η επιθυμία και η βαθιά αγάπη που τρέφετε σήμερα για τα υλικά αντικείμενα, το όνομα, τη φήμη, τη σύζυγο και τα παιδιά, πρέπει να εξαγιαστούν και να ενταχθούν κάτω από μια υπέρτερη δύναμη, την Αγάπη για τον Θεό. Προσθέστε δύο κουταλιές νερό σε δύο λίτρα γάλα και το νερό θα εκληφθεί ως γάλα. Προς το παρόν, όμως, η πνευματική σας άσκηση μπορεί να παρομοιαστεί ως η  ανάμιξη δύο λίτρων νερού με δύο κουταλιές γάλα! Να έχετε την Αγάπη για τον Θεό να γεμίζει και να συνεπαίρνει την καρδιά σας. Τότε, δεν θα μπορείτε να μισείτε κανέναν, δεν θα μπορείτε να επιδίδεστε  σε ανθυγιεινές αντιπαλότητες και δεν θα βρίσκετε λάθη σε κανέναν. Η ζωή σας θα κυλά ομαλά, γλυκά και γαλήνια!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 1967 


6 Αυγούστου

Σήμερα οι άνθρωποι καταλαμβάνονται από φόβο, γιατί τους λείπει η Αυτοπεποίθηση. Η ζωή δεν έχει νόημα χωρίς πίστη στον Εαυτό. Η Αυτοπεποίθηση σας δίνει κουράγιο. Οι πρόγονοί μας ζούσαν μια ιερή ζωή με πνευματικές ασκήσεις, μέσα στα πυκνά δάση ανάμεσα σε άγρια ζώα και κακούς δαίμονες, χωρίς καθόλου φόβο. Ποια ήταν η πηγή του θάρρους και της δύναμης τους; Δεν είχαν καμία προσκόλληση στο σώμα. Πίστευαν απόλυτα ότι ήταν ο θείος Εαυτός-Άτμα! Ποιο ήταν το όπλο που έφεραν μαζί τους; Το όπλο της Αυτοπεποίθησης! Με αυτό, θα μπορούσαν ακόμη και να εξημερώσουν άγρια ζώα όπως τα λιοντάρια και τις τίγρεις και να παίζουν μαζί τους άφοβα! Σήμερα, οι άνθρωποι δεν έχουν πίστη στον Εαυτό και ρωτούν «Πού είναι ο Εαυτός;» Ο Εαυτός είναι παντού! Ο ίδιος Εαυτός υπάρχει σε όλα τα όντα! Με χέρια, πόδια, μάτια, κεφάλι, στόμα και αυτιά παντού, έμφυτος μέσα σε κάθε ον, ο Θεός διαπερνά ολόκληρο το σύμπαν. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Μαΐου 2002 


5 Αυγούστου

Δεν μπορείτε να νιώθετε πάντα ευχαρίστηση. Η ευχαρίστηση είναι ένα διάλειμμα μεταξύ δύο περιόδων πόνου. Είναι σαν τον ήλιο και τη σκιά. Πρέπει να καταβάλετε προσπάθειες ώστε ν’ αντιμετωπίζετε και τα δύο με την ίδια ατάραχη στάση. Οι άνθρωποι θέλουν να παίρνουν πάντα ό,τι επιθυμούν, και όταν αυτό δεν συμβαίνει, απογοητεύονται. Ο φάρος της ελπίδας γι’ αυτόν τον ωκεανό της ζωής είναι ο Θεός, ο οποίος είναι η μόνη σταθερή οντότητα. Αυτός ο φάρος είναι αλάθητος. Επομένως, να ασχολείστε με θεϊκές δραστηριότητες και με απόλυτη αφοσίωση. Ενσαρκώσεις του Θεϊκού Εαυτού! Zήστε κάνοντας αγνές σκέψεις, ακούγοντας θετικά πράγματα, μιλώντας με καλά λόγια και κάνοντας ενάρετες πράξεις. Εάν όλοι σας υιοθετήσετε αυτό το μονοπάτι, η ευτυχία και η ευημερία θα βασιλεύσουν στον κόσμο. Καμία κυβέρνηση, κανένας πολιτικός ή οποιοσδήποτε άλλος στον κόσμο δεν μπορεί να σας προστατεύσει από τα προβλήματα και τις συμφορές. Υπάρχει μόνο ένας που μπορεί να σας προστατεύσει και αυτός είναι ο Θεός. Αναζητώντας την προστασία Του, να προσεύχεστε ολόψυχα: «Είθε όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο να είναι ευτυχισμένοι».

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Απριλίου 1993


4 Αυγούστου

Ο Θεός σας έχει προικίσει με όλο τον πλούτο και τις θεϊκές του δυνατότητες. Είστε οι κληρονόμοι αυτού του πλούτου. Πρέπει να ανακαλύψετε τι είδους είναι αυτός ο πλούτος. Ο πλούτος του Σάι είναι αγνή, ανιδιοτελής και απεριόριστη Αγάπη. Αυτή είναι η αλήθεια. Τα πλούτη Του δεν είναι τα οικοδομήματα που βλέπετε εδώ. Είναι αγνή, ανιδιοτελής αγάπη μόνο. Πρέπει να κληρονομήσετε αυτήν την αγάπη, να γεμίσετε με αυτήν και να την προσφέρετε στον κόσμο. Αυτή είναι η υπέρτατη ευθύνη σας ως πιστοί του Σάι. Τι μπορείτε να προσφέρετε εσείς στον Κύριο που είναι παντοδύναμος, πανταχού παρών και παντογνώστης; Οι διάφορες προσφορές προς Αυτόν δίνονται στα πλαίσια της  αυταπάτης σας. Ενσαρκώσεις του Θεού! Για να πραγματώσετε τον Θεό, η Αγάπη είναι ο ευκολότερος δρόμος. Όπως μπορείτε να δείτε το φεγγάρι μόνο με το φως του φεγγαριού, ο Θεός, που είναι η ενσάρκωση της Αγάπης, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της Αγάπης. Θεωρήστε την Αγάπη ως την αναπνοή της ζωής σας. Η Αγάπη ήταν η πρώτη ποιότητα που αναδύθηκε στη διαδικασία της δημιουργίας. Όλες οι άλλες ποιότητες ακολούθησαν. Γι’ αυτό, γεμίστε τις καρδιές σας με Αγάπη και θεμελιώστε τη ζωή σας πάνω σ’ αυτήν! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1986


3 Αυγούστου

Λέτε ότι όλοι είναι αδελφοί και αδελφές σας, αλλά πόσοι μεταφράζουν αυτό το ιδεώδες σε πράξη; Οι ενέργειές σας πρέπει να εναρμονίζονται  με τα λόγια σας. Ο Ιησούς δίδαξε «την αδελφοσύνη των  ανθρώπου και την πατρότητα του Θεού». Αυτή η αλήθεια είναι επίσης η παράδοση της Ινδίας. Μπορεί να μην έχετε υλικά πλούτη, όμως φτάνει να έχετε αυτοπεποίθηση και αυτοσεβασμό. Να σέβεστε τους πάντες. Να προσφέρετε Namaskar (χαιρετισμό) στους ηλικιωμένους με όλη σας την καρδιά. Ποια είναι η εσωτερική έννοια αυτού του χαιρετισμού; Όταν χαιρετάτε, ενώνετε τις παλάμες σας και τις φέρνετε κοντά στην καρδιά σας. Τα πέντε δάχτυλα κάθε χεριού συμβολίζουν τα πέντε αισθητήρια όργανα της δράσης και τα πέντε αισθητήρια όργανα της αντίληψης. Αυτά τα δέκα αισθητήρια όργανα πρέπει να ακολουθούν τις κατευθύνσεις της καρδιάς σας, τη συνείδησή σας. Αυτός είναι αληθινός χαιρετισμός. Καθημερινά, να σπέρνετε τους σπόρους των καλών σκέψεων, να τους ποτίζετε με καλές ενέργειες και να αφαιρείτε τα ζιζάνια των κακών ιδιοτήτων. Μόνο τότε θα δρέψετε την σοδειά της ευδαιμονίας. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Μαΐου 2002


2 Αυγούστου

Ο Πραχαλάντα είπε στον πατέρα του Χιρανιακασίπου: «Θέλεις να κυριαρχήσεις στους τρεις κόσμους, αλλά αποτυγχάνεις να κυριαρχήσεις στις αισθήσεις σου!» Να είστε προσεκτικοί! Εάν δεν έχετε επιβληθεί στους εσωτερικούς εχθρούς σας όπως ο θυμός, το μίσος κ.λπ., πώς μπορείτε να ελπίζετε να κυριαρχήσετε στους εξωτερικούς σας εχθρούς; Οι εσωτερικοί εχθροί μόνο με έναν τρόπο μπορούν να νικηθούν, μέσω της αγάπης! Είναι σημαντικό να αποδώσετε  στη ζωή σας αξία πράττοντας με αγάπη, υποτάσσοντας τους έξι εσωτερικούς εχθρούς (επιθυμία, θυμός, ζήλεια, απληστία, εγωισμός και λαγνεία) και αφιερώνοντας όλες τις ενέργειές σας στον Θεό. Ο κόσμος βρίσκεται σε αναταραχή. Σε αυτή τη συγκυρία, είναι καθήκον του κάθε αφοσιωμένου να συνειδητοποιήσει την πατρότητα του Θεού και την αδελφότητα της ανθρωπότητας και να εξουδετερώσει τις αρνητικές δυνάμεις που προκαλούν αναρίθμητα προβλήματα στους ανθρώπους. Καταφεύγοντας στο ισχυρό όπλο της αγάπης, ο καθένας σας πρέπει να προσπαθήσει να υπηρετήσει την ανθρωπότητα, ώστε να εξαλειφθούν οι δυνάμεις της βίας και της αδικίας, που σήμερα δρουν ανεξέλεγκτες. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1986


1 Αυγούστου

Μη θλίβεστε θεωρώντας ότι ο Κύριος σας δοκιμάζει και σας φτάνει στα όρια των αντοχών σας, γιατί μόνο όταν δοκιμάζεστε μπορείτε να περάσετε με επιτυχία ή να συνειδητοποιήσετε τους περιορισμούς σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να επικεντρωθείτε στα θέματα  στα οποία έχετε ελλείψεις και να εστιάσετε την προσοχή σας, ώστε να κατορθώσετε να τα περάσετε με επιτυχία όταν έρθει η ώρα να εξεταστείτε ξανά. Οι καλοί μαθητές δεν μελετούν για τις εξετάσεις τους την τελευταία στιγμή. Μελετούν πολύ νωρίτερα και είναι έτοιμοι με τις απαραίτητες γνώσεις, το θάρρος και την αυτοπεποίθηση που απορρέουν από αυτήν τη γνώση και την ικανότητα. Αυτά που έχετε μελετήσει πολύ νωρίτερα πρέπει να επανέλθουν ξανά και ξανά στον νου σας, λίγο πριν πάτε στις εξετάσεις. Αυτή είναι όλη η προετοιμασία που είναι απαραίτητη. Αυτός είναι το δρόμος προς τη νίκη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Μάρτιο 1963, Σιβαράτρι