Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Αύγουστος 2020

14 Αυγούστου

Ενδιαφέρομαι περισσότερο για τις τέχνες της πνευματικότητας, τις εξευγενισμένες τέχνες, παρά για τις καλές τέχνες. Επιθυμώ να απεικονίζονται στον χορό θέματα που σας ανυψώνουν πνευματικά, όπως η Ράντα και ο Κρίσνα και η υπέροχη σχέση τους, τα οποία είναι πέρα από την κατανόηση των ανθρώπων. Πρέπει να εγκαταλείψετε θέματα που αφορούν μέθυσους, κακούς, εξουσιαστές και γελωτοποιούς, τα οποία ικανοποιούν χυδαίες προτιμήσεις. Προσαρμόστε όλα τα είδη του χορού και των θεατρικών παραστάσεων στη λογική της πνευματικής ώθησης της ανθρωπότητας. Καλλιεργήστε αυτή την τάση, ενθαρρύνετέ την και φέρτε τους ανθρώπους λίγο πιο κοντά στον Στόχο. Το ανθρώπινο ον, θα μπορούσαμε να πούμε, πως είναι ένας συνδυασμός ζωώδους και αγγελικής φύσης. Ο άνθρωπος φέρει εντός του τον λύκο, τον πίθηκο, τον ταύρο, το τσακάλι, το φίδι, το παγώνι, την αρκούδα –αλλά πίσω από όλα αυτά, υπάρχει η αγνή Θεϊκή Σπίθα. Είναι καθήκον όλων όσων ασχολούνται με τις αισθήσεις να μετατρέψουν τις κατώτερες αξίες, οι οποίες τώρα κυριαρχούν, και να τις μεταμορφώσουν σε υψηλότερες. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1963


13 Αυγούστου

Η λανθασμένη αντίληψη ότι ο κόσμος είναι αληθινός και ότι είστε το σώμα, έχει ριζώσει τόσο βαθιά εντός σας, μέσα από μια σειρά γεννήσεων, ώστε μπορεί να ξεριζωθεί μόνο μέσω ενός πολύ ισχυρού φαρμάκου που θα χορηγείται συνεχώς. Το φάρμακο «Ράμα, Ράμα, Ράμα» (η επανάληψη του ονόματος του Θεού) πρέπει να λαμβάνεται και να απορροφάται χωρίς διακοπή. Η θεραπευτική του ουσία θα ταξιδέψει σε κάθε μέλος, σε κάθε αισθητήριο όργανο, σε κάθε νεύρο και σε κάθε σταγόνα αίματος. Κάθε άτομο μέσα σας θα μεταστοιχειωθεί σε Ράμα. Πρέπει να λιώσετε στο χωνευτήριο και να χυθείτε στο καλούπι του Ράμα και να γίνετε Ράμα. Αυτή είναι η καρποφορία της πραγματικής σοφίας, της πραγματικής αφοσίωσης! Αυτό το αποτέλεσμα της εξύμνησης του Ράμα, του Κρίσνα ή οποιουδήποτε άλλου ονόματος θα το βιώσει κανείς, όταν αυτό ψάλλεται συνεχώς με καθαρή καρδιά και όταν αφομοιώνεται από τον νου! Το Όνομα και μόνο θα σας βοηθήσει να ελέγξετε όλες τις ιδιοτροπίες των αισθήσεων, που σας μεταφέρουν μακριά στην αυταπάτη της ματαιοδοξίας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 1 Ιανουαρίου 1967


12 Αυγούστου

Με σκοπό να διδάξει στην ανθρωπότητα την αλήθεια της Θεϊκής Αγάπης, η ίδια η Αγάπη ενσαρκώνεται στη γη με ανθρώπινη μορφή. Οι γραφές δηλώνουν ότι ο Θεός κατεβαίνει στη γη για να διδάξει στην ανθρωπότητα τους τρόπους της Ηθικής Αρετής, της Δικαιοσύνης και της Αλήθειας. «Ενσαρκώνομαι στη γη από εποχή σε εποχή για να εγκαθιδρύσω τον Νόμο της Δικαιοσύνης» –Αυτή είναι η δήλωση του Κρίσνα στη Γκίτα. Μόλις οι άνθρωποι γεμίσουν με αγάπη, η Αρετή, η Δικαιοσύνη και η Αλήθεια θα εδραιωθούν εντός τους. Χωρίς αγάπη, η δικαιοσύνη θα καταλήξει μια μηχανική τελετουργία. Τι είδους ηθική αρετή μπορεί να υπάρξει χωρίς αγάπη; Τι είδους δικαιοσύνη μπορεί να υπάρξει; Όλα αυτά θα μοιάζουν με ένα άψυχο πτώμα. Η αγάπη είναι ζωή. Χωρίς αγάπη, κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να υπάρξει ούτε για μια στιγμή. Ως εκ τούτου, η Αγάπη είναι η μορφή του Θεού. Είναι για να κηρύξει τη θρησκεία της Αγάπης που ο Αβατάρ Κρίσνα και άλλες θεϊκές ενσαρκώσεις έκαναν την εμφάνισή τους στη γη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1991 


11 Αυγούστου

Ο Κρίσνα, εκπληρώνοντας τη υπόσχεση που είχε δώσει στη Μητέρα Γη, απήλλαξε τον κόσμο από πολλούς κακούς κυβερνήτες και προσπάθησε να εγκαθιδρύσει το βασίλειο της Δικαιοσύνης για να προστατεύσει το καλό. Ο Θεός ενσαρκώνεται από καιρό εις καιρό για να προστατεύει τους ενάρετους, να τιμωρήσει τους κακούς και να εδραιώσει τη δικαιοσύνη. Ο Κρίσνα λέγεται ότι έχει καταστρέψει πολλούς κακούς ανθρώπους. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτα σωστό. Είναι η δική τους αρνητικότητα που κατέστρεψε αυτούς τους ανθρώπους. Μπορεί να τεθεί το ερώτημα: «Δεν είναι ο Κρίσνα που σκότωσε τον Κάμσα;» Καθόλου. Αυτή είναι η εκδοχή του βιβλίου. Στην πραγματικότητα, ήταν η ίδια η έντονη αυταπάτη του Κάμσα που τον σκότωσε. Πάντα τον στοίχειωνε ο φόβος του Κρίσνα. Ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα και αντίδραση αυτού του φόβου. Οι σκέψεις κάποιου καθορίζουν το πεπρωμένο του. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι πρέπει να καλλιεργούν καλές σκέψεις και να αποφεύγουν όλα τα κακά συναισθήματα. Ο Θεός δεν αντιπαθεί κανέναν. Δεν φθονεί κανέναν. Δεν έχει κακή πρόθεση για κανέναν. Ούτε έχει ευνοούμενους. Η χάρη που δέχεται κάποιος είναι το αποτέλεσμα των δικών του συναισθημάτων. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Αυγούστου, 1994 


10 Αυγούστου

Υπάρχει μόνο μία αρσενική αρχή στη δημιουργία, ο Θεός. Η ίδια η δημιουργία και όλες οι εκδηλώσεις της είναι θηλυκού γένους· απλώς υπάρχουν αντρικοί ρόλοι. Επίσης, δεν υπάρχει κανένας ανόητος ή σε άγνοια. Είναι κι αυτός ένας ρόλος που υποδύεται ο Υπέρτατος Εαυτός, ο οποίος είναι η ίδια η Γνώση. Θυμηθείτε αυτό και μην αργοπορείτε στο ταξίδι σας προς τον Θεό. Όταν πρόκειται να κάνετε ένα ταξίδι, γεμίζετε τη δεξαμενή βενζίνης με καύσιμα, έτσι δεν είναι; Εάν επρόκειτο να κρατήσετε το αυτοκίνητο στο γκαράζ, θα γεμίζατε τη δεξαμενή καθημερινά; Λοιπόν, το σώμα σας τροφοδοτείται επίσης με καύσιμα, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχίσει ένα ταξίδι: το εσωτερικό ταξίδι προς τον Θεό. Αυτό το ταξίδι πραγματοποιείται μέσα από καλές δραστηριότητες, των οποίων τα αποτελέσματα αφιερώνονται στον Θεό. Προσεκτικά να διακρίνετε και να εκτελείτε τα καθήκοντα που σχετίζονται με το σώμα, ώστε η καταπόνηση του σώματος να στοχεύει στην απελευθέρωση της ψυχής, που είναι φυλακισμένη εντός του. Θυμηθείτε, δεν καταφέρνουν όλες οι σταγόνες της βροχής, που πέφτουν από τον ουρανό, να φτάσουν στη θάλασσα. Μόνο εκείνες που ρέουν προς ένα ποτάμι που κυλάει, επιτυγχάνουν τον στόχο, γιατί παρόλο που όλες οι σταγόνες προέρχονται από τη θάλασσα, μόνο λίγες λαχταρούν να επιστρέψουν στην πηγή!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου, 1963


9 Αυγούστου

Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της κατάστασης σήμερα και πριν από πέντε αιώνες, στον τομέα του ελέγχου των αισθήσεων. Σήμερα, οι αισθήσεις έχουν ελεύθερο πεδίο εκδήλωσης. Οι άνθρωποι είναι σκλάβοι της απληστίας, της λαγνείας και του εγωισμού. Το λάθος βαρύνει εξ ολοκλήρου τους γονείς και τους ηλικιωμένους. Όταν τα παιδιά υιοθετούν την πνευματικότητα, πολλοί τα χλευάζουν και εφιστούν την προσοχή τους, εκλαμβάνοντας αυτή τη στάση ως ένδειξη παραφροσύνης. Πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η θρησκεία είναι μια ενασχόληση για ηλικιωμένους, όχι για νέους. Μόνο εάν ενθαρρύνετε τα παιδιά προς αυτήν την κατεύθυνση, θα έχουν τη δυνατότητα να εξοπλιστούν καλύτερα για τη μάχη της ζωής. Στις εφημερίδες διαβάζετε υπέροχες ιστορίες επιτυχίας, αλλά όλες αφορούν την υλική πραγματικότητα. Ο καθένας πρέπει να δώσει τη μάχη ενάντια στους πειρασμούς των αισθήσεων, να κυριαρχήσει στους εσωτερικούς του εχθρούς και να μάθει να θριαμβεύει επί του εγωισμού του. Αυτή είναι η πραγματική νίκη που αξίζει πραγματικά συγχαρητήρια. Αυτό ανέφερα πριν ως πραγματική αυτοκυριαρχία και ελευθερία. Επομένως, να θέσετε όλ’ αυτά σ’ εφαρμογή και να συμβουλεύετε τα παιδιά σας ως εξής: «Να είστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει Θεός, που μας καθοδηγεί και μας προστατεύει. Να Τον θυμάστε με ευγνωμοσύνη. Να προσεύχεστε σε Αυτόν ώστε να σας καταστήσει αγνούς. Αγαπάτε όλους, υπηρετείτε όλους. Φροντίστε να βρίσκεστε με ενάρετη συντροφιά.»

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 1967


8 Αυγούστου

Η ανιδιοτελής δράση είναι το ιδανικό στο οποίο πρέπει να στοχεύετε. Αλλά τώρα, όλα αξιολογούνται από το αποτέλεσμα, από το κέρδος που αποφέρουν. Εάν κάνετε αέρα σ’ ένα άτομο από αγάπη, όταν σταματήσετε, το άτομο δεν μπορεί να σας κατηγορήσει, αλλά όταν ένας αμοιβόμενος υπάλληλος σταματήσει, ο εργοδότης τον επιπλήττει. Στην πρώτη περίπτωση, η πράξη γίνεται χωρίς εγωιστική επιθυμία. Ο στόχος δεν είναι η επιδίωξη του κέρδους. Η επιθυμία για κέρδος είναι σαν τους δηλητηριώδεις κυνόδοντες. Όταν ξεριζωθούν, το φίδι του κάρμα καθίσταται ακίνδυνο. Η κατάλληλη πειθαρχία για την απόκτηση της στάσης που δεν διαμορφώνεται από την επιθυμία, είναι η αφοσίωση και αυτό είναι δυνατό μόνο όταν έχετε απόλυτη πίστη στον Θεό. Αυτή η πίστη εδραιώνεται μέσω της πνευματικής προσπάθειας. Τώρα, η πνευματική προσπάθεια είναι σαν τα πρόχειρα γεύματα που τρώει κάποιος. Τα κύρια πιάτα όμως είναι όλα του κόσμου, από τον κόσμο. Ωστόσο, η πνευματική μερίδα πρέπει ν’ αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του γεύματος. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 15η Σεπτεμβρίου 1963 


7 Αυγούστου

Η ημέρα σας γίνεται ιερή μόνο όταν την εξαγιάζετε με πνευματική άσκηση, όχι διαφορετικά. Η πνευματικές ασκήσεις μπορούν ν’ αναπτυχθούν μόνο σε έναν αγρό που λιπαίνεται με αγάπη. Η ανιδιοτελής αγάπη είναι προϋπόθεση για την αφοσίωση στον Θεό. Η επιθυμία και η βαθιά αγάπη που τρέφετε σήμερα για τα υλικά αντικείμενα, το όνομα, τη φήμη, τη σύζυγο και τα παιδιά, πρέπει να εξαγιαστούν και να ενταχθούν κάτω από μια υπέρτερη δύναμη, την Αγάπη για τον Θεό. Προσθέστε δύο κουταλιές νερό σε δύο λίτρα γάλα και το νερό θα εκληφθεί ως γάλα. Προς το παρόν, όμως, η πνευματική σας άσκηση μπορεί να παρομοιαστεί ως η  ανάμιξη δύο λίτρων νερού με δύο κουταλιές γάλα! Να έχετε την Αγάπη για τον Θεό να γεμίζει και να συνεπαίρνει την καρδιά σας. Τότε, δεν θα μπορείτε να μισείτε κανέναν, δεν θα μπορείτε να επιδίδεστε  σε ανθυγιεινές αντιπαλότητες και δεν θα βρίσκετε λάθη σε κανέναν. Η ζωή σας θα κυλά ομαλά, γλυκά και γαλήνια!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 1967 


6 Αυγούστου

Σήμερα οι άνθρωποι καταλαμβάνονται από φόβο, γιατί τους λείπει η Αυτοπεποίθηση. Η ζωή δεν έχει νόημα χωρίς πίστη στον Εαυτό. Η Αυτοπεποίθηση σας δίνει κουράγιο. Οι πρόγονοί μας ζούσαν μια ιερή ζωή με πνευματικές ασκήσεις, μέσα στα πυκνά δάση ανάμεσα σε άγρια ζώα και κακούς δαίμονες, χωρίς καθόλου φόβο. Ποια ήταν η πηγή του θάρρους και της δύναμης τους; Δεν είχαν καμία προσκόλληση στο σώμα. Πίστευαν απόλυτα ότι ήταν ο θείος Εαυτός-Άτμα! Ποιο ήταν το όπλο που έφεραν μαζί τους; Το όπλο της Αυτοπεποίθησης! Με αυτό, θα μπορούσαν ακόμη και να εξημερώσουν άγρια ζώα όπως τα λιοντάρια και τις τίγρεις και να παίζουν μαζί τους άφοβα! Σήμερα, οι άνθρωποι δεν έχουν πίστη στον Εαυτό και ρωτούν «Πού είναι ο Εαυτός;» Ο Εαυτός είναι παντού! Ο ίδιος Εαυτός υπάρχει σε όλα τα όντα! Με χέρια, πόδια, μάτια, κεφάλι, στόμα και αυτιά παντού, έμφυτος μέσα σε κάθε ον, ο Θεός διαπερνά ολόκληρο το σύμπαν. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Μαΐου 2002 


5 Αυγούστου

Δεν μπορείτε να νιώθετε πάντα ευχαρίστηση. Η ευχαρίστηση είναι ένα διάλειμμα μεταξύ δύο περιόδων πόνου. Είναι σαν τον ήλιο και τη σκιά. Πρέπει να καταβάλετε προσπάθειες ώστε ν’ αντιμετωπίζετε και τα δύο με την ίδια ατάραχη στάση. Οι άνθρωποι θέλουν να παίρνουν πάντα ό,τι επιθυμούν, και όταν αυτό δεν συμβαίνει, απογοητεύονται. Ο φάρος της ελπίδας γι’ αυτόν τον ωκεανό της ζωής είναι ο Θεός, ο οποίος είναι η μόνη σταθερή οντότητα. Αυτός ο φάρος είναι αλάθητος. Επομένως, να ασχολείστε με θεϊκές δραστηριότητες και με απόλυτη αφοσίωση. Ενσαρκώσεις του Θεϊκού Εαυτού! Zήστε κάνοντας αγνές σκέψεις, ακούγοντας θετικά πράγματα, μιλώντας με καλά λόγια και κάνοντας ενάρετες πράξεις. Εάν όλοι σας υιοθετήσετε αυτό το μονοπάτι, η ευτυχία και η ευημερία θα βασιλεύσουν στον κόσμο. Καμία κυβέρνηση, κανένας πολιτικός ή οποιοσδήποτε άλλος στον κόσμο δεν μπορεί να σας προστατεύσει από τα προβλήματα και τις συμφορές. Υπάρχει μόνο ένας που μπορεί να σας προστατεύσει και αυτός είναι ο Θεός. Αναζητώντας την προστασία Του, να προσεύχεστε ολόψυχα: «Είθε όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο να είναι ευτυχισμένοι».

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Απριλίου 1993


4 Αυγούστου

Ο Θεός σας έχει προικίσει με όλο τον πλούτο και τις θεϊκές του δυνατότητες. Είστε οι κληρονόμοι αυτού του πλούτου. Πρέπει να ανακαλύψετε τι είδους είναι αυτός ο πλούτος. Ο πλούτος του Σάι είναι αγνή, ανιδιοτελής και απεριόριστη Αγάπη. Αυτή είναι η αλήθεια. Τα πλούτη Του δεν είναι τα οικοδομήματα που βλέπετε εδώ. Είναι αγνή, ανιδιοτελής αγάπη μόνο. Πρέπει να κληρονομήσετε αυτήν την αγάπη, να γεμίσετε με αυτήν και να την προσφέρετε στον κόσμο. Αυτή είναι η υπέρτατη ευθύνη σας ως πιστοί του Σάι. Τι μπορείτε να προσφέρετε εσείς στον Κύριο που είναι παντοδύναμος, πανταχού παρών και παντογνώστης; Οι διάφορες προσφορές προς Αυτόν δίνονται στα πλαίσια της  αυταπάτης σας. Ενσαρκώσεις του Θεού! Για να πραγματώσετε τον Θεό, η Αγάπη είναι ο ευκολότερος δρόμος. Όπως μπορείτε να δείτε το φεγγάρι μόνο με το φως του φεγγαριού, ο Θεός, που είναι η ενσάρκωση της Αγάπης, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της Αγάπης. Θεωρήστε την Αγάπη ως την αναπνοή της ζωής σας. Η Αγάπη ήταν η πρώτη ποιότητα που αναδύθηκε στη διαδικασία της δημιουργίας. Όλες οι άλλες ποιότητες ακολούθησαν. Γι’ αυτό, γεμίστε τις καρδιές σας με Αγάπη και θεμελιώστε τη ζωή σας πάνω σ’ αυτήν! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1986


3 Αυγούστου

Λέτε ότι όλοι είναι αδελφοί και αδελφές σας, αλλά πόσοι μεταφράζουν αυτό το ιδεώδες σε πράξη; Οι ενέργειές σας πρέπει να εναρμονίζονται  με τα λόγια σας. Ο Ιησούς δίδαξε «την αδελφοσύνη των  ανθρώπου και την πατρότητα του Θεού». Αυτή η αλήθεια είναι επίσης η παράδοση της Ινδίας. Μπορεί να μην έχετε υλικά πλούτη, όμως φτάνει να έχετε αυτοπεποίθηση και αυτοσεβασμό. Να σέβεστε τους πάντες. Να προσφέρετε Namaskar (χαιρετισμό) στους ηλικιωμένους με όλη σας την καρδιά. Ποια είναι η εσωτερική έννοια αυτού του χαιρετισμού; Όταν χαιρετάτε, ενώνετε τις παλάμες σας και τις φέρνετε κοντά στην καρδιά σας. Τα πέντε δάχτυλα κάθε χεριού συμβολίζουν τα πέντε αισθητήρια όργανα της δράσης και τα πέντε αισθητήρια όργανα της αντίληψης. Αυτά τα δέκα αισθητήρια όργανα πρέπει να ακολουθούν τις κατευθύνσεις της καρδιάς σας, τη συνείδησή σας. Αυτός είναι αληθινός χαιρετισμός. Καθημερινά, να σπέρνετε τους σπόρους των καλών σκέψεων, να τους ποτίζετε με καλές ενέργειες και να αφαιρείτε τα ζιζάνια των κακών ιδιοτήτων. Μόνο τότε θα δρέψετε την σοδειά της ευδαιμονίας. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Μαΐου 2002


2 Αυγούστου

Ο Πραχαλάντα είπε στον πατέρα του Χιρανιακασίπου: «Θέλεις να κυριαρχήσεις στους τρεις κόσμους, αλλά αποτυγχάνεις να κυριαρχήσεις στις αισθήσεις σου!» Να είστε προσεκτικοί! Εάν δεν έχετε επιβληθεί στους εσωτερικούς εχθρούς σας όπως ο θυμός, το μίσος κ.λπ., πώς μπορείτε να ελπίζετε να κυριαρχήσετε στους εξωτερικούς σας εχθρούς; Οι εσωτερικοί εχθροί μόνο με έναν τρόπο μπορούν να νικηθούν, μέσω της αγάπης! Είναι σημαντικό να αποδώσετε  στη ζωή σας αξία πράττοντας με αγάπη, υποτάσσοντας τους έξι εσωτερικούς εχθρούς (επιθυμία, θυμός, ζήλεια, απληστία, εγωισμός και λαγνεία) και αφιερώνοντας όλες τις ενέργειές σας στον Θεό. Ο κόσμος βρίσκεται σε αναταραχή. Σε αυτή τη συγκυρία, είναι καθήκον του κάθε αφοσιωμένου να συνειδητοποιήσει την πατρότητα του Θεού και την αδελφότητα της ανθρωπότητας και να εξουδετερώσει τις αρνητικές δυνάμεις που προκαλούν αναρίθμητα προβλήματα στους ανθρώπους. Καταφεύγοντας στο ισχυρό όπλο της αγάπης, ο καθένας σας πρέπει να προσπαθήσει να υπηρετήσει την ανθρωπότητα, ώστε να εξαλειφθούν οι δυνάμεις της βίας και της αδικίας, που σήμερα δρουν ανεξέλεγκτες. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1986


1 Αυγούστου

Μη θλίβεστε θεωρώντας ότι ο Κύριος σας δοκιμάζει και σας φτάνει στα όρια των αντοχών σας, γιατί μόνο όταν δοκιμάζεστε μπορείτε να περάσετε με επιτυχία ή να συνειδητοποιήσετε τους περιορισμούς σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να επικεντρωθείτε στα θέματα  στα οποία έχετε ελλείψεις και να εστιάσετε την προσοχή σας, ώστε να κατορθώσετε να τα περάσετε με επιτυχία όταν έρθει η ώρα να εξεταστείτε ξανά. Οι καλοί μαθητές δεν μελετούν για τις εξετάσεις τους την τελευταία στιγμή. Μελετούν πολύ νωρίτερα και είναι έτοιμοι με τις απαραίτητες γνώσεις, το θάρρος και την αυτοπεποίθηση που απορρέουν από αυτήν τη γνώση και την ικανότητα. Αυτά που έχετε μελετήσει πολύ νωρίτερα πρέπει να επανέλθουν ξανά και ξανά στον νου σας, λίγο πριν πάτε στις εξετάσεις. Αυτή είναι όλη η προετοιμασία που είναι απαραίτητη. Αυτός είναι το δρόμος προς τη νίκη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Μάρτιο 1963, Σιβαράτρι