Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Αύγουστος 2019

31 Αυγούστου

Μην αναζητάτε όλο και περισσότερη ευτυχία. Αναζητήστε τη σοφία αντ’ αυτού. Ο νους είναι ένα γόνιμο πεδίο για άγνοια. Εξαφανίστε όλα τα ίχνη του. Πώς μπορείτε να καταστρέψετε τον νου;  Είναι εύκολο. Ο νους είναι γεμάτος επιθυμίες. Είναι σαν μία μπάλα ποδοσφαίρου γεμάτη με αέρα. Τρυπήστε την και τότε δεν θα κινείται.  Νιρβάνα σημαίνει χωρίς αέρα. Σε μία τετράγωνη δεξαμενή γεμάτη νερό, το νερό εμφανίζεται τετράγωνο. Αν το πεδίο είναι κυκλικό ή ορθογώνιο, τότε και το νερό που το γεμίζει θα έχει το ίδιο γεωμετρικό σχήμα. Ο νους παίρνει τη μορφή της επιθυμιών που τον γεμίζουν. Μια άλλη παρομοίωση:  είναι σαν ένα κομμάτι  ύφασμα, όπου το στημόνι και το υφάδι είναι τα νήματα των επιθυμιών. Η  υφή, το χρώμα,  η ανθεκτικότητα και η λάμψη του υφάσματος θα εξαρτηθούν από τις επιθυμίες που αποτελούν το στημόνι και το υφάδι.  Αφαιρέστε ένα-ένα τα νήματα, και το πανί εξαφανίζεται. Αυτή είναι η τεχνική  για να καταστραφεί ο νους.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1964


30 Αυγούστου

Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο καθένας είναι ένας προσκυνητής και ότι η κάθε ζωή είναι ένα στάδιο στο ταξίδι προς την πόλη της απελευθέρωσης. Αυτό το σώμα είναι ένα πανδοχείο, στο οποίο παραμένουμε για ένα μικρό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια αυτού του προσκυνήματος. Ο νους είναι ο θεματοφύλακας, ο φύλακας στο πανδοχείο που ξεκουραζόμαστε. Δεν πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε σαν να είναι κύριος ή ιδιοκτήτης. Όμως, πρέπει να φροντίζουμε ώστε το σπίτι αυτό που είμαστε προνομιούχοι να καταλαμβάνουμε δεν είναι κατεστραμμένο ή μολυσμένο. Πρέπει να το φροντίζουμε καλά αυτό και τα έπιπλα του και να φροντίζουμε ευγενικά τον φύλακα. Ο προσκυνητής είτε βοηθιέται είτε βασανίζεται από τις ιδιοτροπίες του νου. Ο νους αποτελείται από επιθυμίες, επιθυμία ή δίψα για το ένα ή το άλλο πράγμα, επιθυμία να αποκομίσει κάποιο κέρδος ή να αποφύγει κάποια απώλεια. Η επιθυμία προέρχεται από την προσκόλληση, και συχνά είναι συνέπεια της ψευδαίσθησης. Η επιθυμία παραμορφώνει και υποβιβάζει τον νου. Τον κρατάει αδιάκοπα αναστατωμένο. Η ευδαιμονία που προέρχεται από τον Εαυτό-Άτμα πρέπει να αναγνωριστεί και να αποθηκευτεί με τη βοήθεια της διάκρισης, ως κανάλι, στη δεξαμενή του νου. Αυτή είναι η γνήσια λειτουργία του.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1982


29 Αυγούστου

Οι διατροφικές συνήθειες είναι πρωταρχικής σημασίας για τη διασφάλιση και τη διατήρηση της υγείας. Όταν δεν ρυθμίζονται, η υγεία υποφέρει. Πρέπει να περιορίσετε τις επικίνδυνες περιπέτειες της γλώσσας. Μεταξύ των 8.400.000 ειδών ζωντανών όντων, όλα εκτός του ανθρώπου, ζουν με τροφές στη μορφή που παρέχονται από τη Μητέρα Φύση. Μόνον ο άνθρωπος προσπαθεί να κάνει την τροφή πιο εύγευστη, πιο ελκυστική για τις αισθήσεις της όρασης, της αφής και της οσμής, υποβάλλοντάς την σε βρασμό, τηγάνισμα και κατάψυξη, ανάμειξη, άλεση και μούσκεμα. Η συνέπεια αυτής της απληστίας είναι κακή υγεία και αδυναμία. Θα πρέπει κανείς να συνειδητοποιήσει ότι οι πρώτες ύλες της τροφής, όπως προσφέρονται από τη φύση, είναι πραγματικά πιο ευεργετικές. Μέσω της θέρμανσης χάνουν τα ζωτικά συστατικά τους και δεν μπορούν να προσδώσουν δύναμη και ενέργεια. Το άτομο γερνάει γρήγορα και χάνει τη ζωντάνια της νεότητας. Η φροντίδα για τις επιθυμίες της γλώσσας και η κατανάλωση βαριών τροφών τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα είναι μόνο επιζήμια για την υγεία. Μόνο η τακτική και περιορισμένη πρόσληψη τροφής μπορεί να δώσει την ικανότητα σε ένα άτομο να εκπληρώσει τα καθήκοντά του.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1982


28 Αυγούστου

Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να κατακτήσεις όλες τις πηγές των σωματικών και νοητικών ασθενειών και  αδυναμιών, είναι η επίγνωση της θεϊκής  πραγματικότητάς σου. Αυτό θα επιφέρει μια έξαρση της αγάπης και του φωτός, γιατί όταν  αναγνωρίζεις ότι είσαι  ο Εαυτός,  θα μπορείς να αναγνωρίσεις  τον ίδιο εαυτό σε όλους, να  μοιράζεσαι τη χαρά και τη θλίψη όλων και να  συμμετέχεις στις δυνάμεις και τις αδυναμίες  όλων. Όταν λαχταράς την ευτυχία και την ευημερία όλης της ανθρωπότητας, θα ευλογηθείς με τη σοφία και τη δύναμη να σηματοδοτήσεις τον δρόμο και να  οδηγήσεις όλους σε αυτόν. Σε κάθε έναν θα  βλέπεις τον Θεό. Κάθε πράξη σου θα είναι τότε αγνή, ειλικρινής και ιερή, ως προσφορά στον Θεό. Καλά λόγια, καλοί τρόποι, καλό όραμα και σκέψεις -αυτά είναι απαραίτητα για την καλή υγεία! Τι μπορούν να κάνουν τα ισχυρά και δαπανηρά φάρμακα αν κάποιος είναι άρρωστος με κακές σκέψεις και άσχημα συναισθήματα; Ενάρετη ζωή, ευεργετικές σκέψεις, υψηλά ιδανικά, και ενάρετη συμπεριφορά, θα απονείμουν την υγεία, και  το ακόμα πιο πολύτιμο,  την ευδαιμονία του Εαυτού!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1982


27 Αυγούστου

Είναι δύσκολο να γνωρίσετε τον ίδιο σας τον εαυτό. Πάρτε την περίπτωση του φαγητού, που τρώτε με το ίδιο σας το στόμα. Το νιώθετε στο στομάχι σας, αλλά μετά από αυτό δεν γνωρίζετε τι συμβαίνει στα επόμενα στάδια. Τότε πώς μπορείτε να γνωρίσετε, χωρίς να αποκτήσετε τα ειδικά μέσα γι’ αυτήν, την Αλήθεια που βρίσκεται πίσω από τα περιβλήματα που σας εγκλωβίζουν και σας περικλείουν —της τροφής, της ζωτικής ενέργειας, του νου, της διάνοιας και της ευδαιμονίας; Καθαρίστε τη διάνοιά σας από την αράχνη του εγώ, τη σκόνη της επιθυμίας, την αιθάλη της απληστίας και του φθόνου και τότε θα γίνει ένα κατάλληλο όργανο για να αποκαλύψει την Εσωτερική Αλήθεια. «Γνωρίστε τον Εαυτό σας, τον Εσωτερικό Κάτοικο» —αυτή είναι η προτροπή των γραφών όλων των θρησκειών. Γιατί αν δεν είστε οπλισμένοι με αυτή τη γνώση, είστε σαν ένα πλοίο χωρίς πυξίδα, που ταξιδεύετε σε μια θυελλώδη θάλασσα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Απριλίου 1964


26 Αυγούστου

Η τράπεζα σας βοηθά να κρατάτε τα χρήματά σας ασφαλή όταν τα καταθέτετε εκεί. Σας επιτρέπει να τα χρησιμοποιείτε όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες. Αλλά τα χρήματα σας βοηθούν μόνο στις κοσμικές δυσκολίες. Τα συσσωρεύετε με μεγάλη φροντίδα, με χιλιάδες πράξεις απάρνησης, στερούμενοι κάποιες ανέσεις ή ευκολίες,  κάνοντας οικονομίες σε  κάποια πράγματα, ξοδεύοντας λιγότερα και κερδίζοντας περισσότερα. Αλλά έρχεται μια μέρα  που θα πρέπει να  αφήσετε όσα έχετε συσσωρεύσει  και να αναχωρήσετε  με άδεια χέρια. Το βιβλιάριο της τράπεζας δεν θα εξεταστεί τότε. Ενώ είναι θεμιτό να αναπτύσσετε τη συνήθεια της αποταμίευσης σε μια τράπεζα για χάρη του γήρατος και για τις δύσκολες μέρες, είναι απαραίτητο να αναπτύξετε και τη συνήθεια της αποταμίευσης και για  το μετέπειτα, ώστε να μπορέσετε να σωθείτε. «Να κάνετε δίκαιες πράξεις και να λέτε την αλήθεια» -αυτή είναι η μέθοδος. Η δικαιοσύνη, η αλήθεια και η αγάπη είναι  τα νομίσματα που είναι αποδεκτά  σε αυτή ‘την άλλη τράπεζα’. Όλες οι πράξεις, οι λέξεις και τα συναισθήματα που δονούνται με την  αγνότητα αυτών των ‘νομισμάτων’, θα γίνονται δεκτά ως καταθέσεις.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιουλίου 1966


25 Αυγούστου

Ο Θεός είναι γλυκύτητα. Γι’ αυτό το σύμπαν που είναι η δημιουργία Του είναι γλυκό για εκείνους που το αναγνωρίζουν ως έργο Του. Το σύμπαν πρέπει να το θεωρείτε ως εργαλείο για να σας διδάξει τη δόξα και τη δύναμη του Θεού, έτσι ώστε να μπορείτε να Τον αναζητήσετε και να Τον φτάσετε. Αν δεν έχετε αγάπη, δεν μπορείτε να ισχυριστείτε συγγένεια με τους λάτρεις του Θεού. Τα τελετουργικά μόνο και η πομπώδης λατρεία δεν θα σας επιτρέψουν να εισέλθετε στις πύλες του Θεού! Αυτά είναι απλώς ‘σκουπίδια’ συγκρινόμενα με τον θησαυρό της αγάπης. Η αγνή αγάπη είναι η γέφυρα που βοηθάει το πέρασμα από τη γέννηση προς τον θάνατο, και μετά στην αθανασία. Όταν εξυψωθείτε από το να είστε άνθρωπος στο να είστε Θεός,  δεν θα υπάρχουν πλέον  ούτε γέννηση ούτε θάνατος.  Η απελευθέρωση συμβαίνει όταν αγαπάτε κάθε ον τόσο έντονα,  ώστε να έχετε επίγνωση μόνο Ενός. Εμποτίστε την καρδιά σας με αγάπη,  εμποτίστε τις πράξεις σας με Αρετή, και εμποτίστε τα συναισθήματά σας με συμπόνια.  Τότε θα συγχωνευθείτε με τον Θεό πολύ γρήγορα!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Αυγούστου 1971


24 Αυγούστου

Ο Θεός είναι παντού ανά πάσα στιγμή. Κατορθώνει τα πάντα. Επιτυγχάνει και το ελάχιστο επίτευγμα του να αναλαμβάνει ανθρώπινη μορφή και να μεγαλώνει με άνδρες και γυναίκες και να βρίσκεται ανάμεσά τους για να τους στρέψει στον δρόμο της αλήθειας. Δίνει στην ανθρωπότητα την ευκαιρία να απολαύσει τη γλυκύτητά Του και να έχει μια γεύση από τη δόξα Του. Δρα παρά την απουσία οποιουδήποτε καταναγκασμού, έτσι ώστε τα ανθρώπινα όντα να επιλέξουν να ενεργούν ανάλογα! Ο σοφός Βυάσα συνέβη να περνά όταν ο Κρίσνα έπλενε τα άλογα του άρματος του Αρτζούνα στα νερά του Γιαμούνα. Συγκινήθηκε μέχρι δακρύων αναλογιζόμενος το καθήκον που ο ίδιος ο Κύριος είχε επιβάλει στον εαυτό Του προκειμένου να κατευθύνει τον άνθρωπο σωστά. Ο Κρίσνα έπαιξε τον ρόλο του υπηρέτη του Αρτζούνα, έτσι ώστε ο άνθρωπος να μπορέσει να μάθει να υπηρετεί και να ανέλθει έτσι στη θέση του Κυρίου!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Αυγούστου 1971


23 Αυγούστου

Το όνομα «Κρίσνα» έχει τρεις διαφορετικές έννοιες: 1) Karsh είναι μία από τις ρίζες  από τις οποίες προέρχεται το όνομα. Σημαίνει: «Αυτόν που προσελκύει». Ο Κρίσνα έλκει τις καρδιές προς Αυτόν με τα παιχνιδίσματα Του, τις απίστευτες νίκες Του εναντίον των δυνάμεων του κακού, τον γοητευτικό τρόπο ομιλίας Του, τη σοφία Του και την ομορφιά Του. Το όνομα επίσης σχετίζεται με τη ρίζα Krish, που σημαίνει «καλλιεργώ» με την προσμονή της συγκομιδής των καρπών. Είναι Εκείνος που απομακρύνει τα ζιζάνια από την ανθρώπινη καρδιά και σπέρνει τους σπόρους της πίστης, του θάρρους και της χαράς. Η ρίζα Krish επίσης σημαίνει κάτι που υπάρχει πέρα από τις τρεις ιδιότητες και τις τρεις εποχές, το δε na έχει την έννοια του Sat-Chit-Ananda (Αλήθεια-Συνειδητότητα-Ευδαιμονία). Τα θεϊκά παιχνίδια και οι θαυματουργικές δυνάμεις του Κρίσνα, μέσω των οποίων έλκει την αγάπη των ανθρώπων, αποδίδουν τους καρπούς της χαράς στις καρδιές τους και τους δίνει τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσουν το γεγονός πως Αυτός είναι Sat-Chit-Ananda. Όλα αυτά περιγράφονται στην Μπαγκαβάτα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Αυγούστου 1971


22 Αυγούστου

Η απόφασή σας να βιώσετε την ευδαιμονία δεν πρέπει να τρεμοπαίζει όπως η φλόγα μιας λάμπας τοποθετημένης σ’ ένα περβάζι που το δέρνει ο άνεμος. Πρέπει να μάθετε για το πώς θα την αποκτήσετε από τις γραφές ή από τους σοφούς που την έχουν κατακτήσει. Έπειτα ακολουθήστε πιστά το μονοπάτι, όσο αιχμηρή κι αν είναι η κριτική και ανεξάρτητα από το ποιος το καταδικάζει με σκληρότητα ή κυνισμό. Το κυνικό γέλιο δεν πρέπει να επηρεάζει τον πνευματικό αναζητητή. Μπορεί μια καταιγίδα να μετακινήσει την οροσειρά των Ιμαλαΐων; Μην επιτρέψετε να κλονιστεί η πίστη σας στον στόχο μπροστά στα προβλήματα, τις δοκιμασίες, τους κόπους, τις ταλαιπωρίες, την αγωνία ή την απελπισία. Όλ’ αυτά δεν είναι παρά περαστικά σύννεφα, που ρίχνουν προσωρινές σκιές, κρύβοντας τη δόξα του ήλιου ή της σελήνης για λίγο. Μην αφήνετε την προσοχή σας ν’ αποσπάται από την αμφιβολία ή την απόγνωση. Οικοδομήστε το  αρχοντικό της ζωής σας πάνω στους σταθερούς πυλώνες της δικαιοσύνης, της ευημερίας και της λαχτάρας για απελευθέρωση, που είναι οι στόχοι της ανθρώπινης προσπάθειας όπως ορίζονται από τους αρχαίους σοφούς. Ο κάθε πυλώνας συνδέεται δυνατά και σταθερά με τον επόμενο. Ποτέ μην αφήσετε τους πυλώνες αυτούς να γείρουν ή να καταρρεύσουν, όπως συμβαίνει στην εποχή μας με πολλά άτομα, κοινότητες και έθνη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Μαρτίου 1966


21 Αυγούστου

Όταν οι Πάνταβας διέσχιζαν τα Ιμαλάια, ο Νταρμαράτζα είχε καταληφθεί από νοητικές ανησυχίες και προσευχήθηκε στον Κρίσνα ζητώντας βοήθεια. Ο Κρίσνα τους παρηγόρησε κι έδωσε στον Νταρμαράτζα ένα σημείωμα, το οποίο έπρεπε να διαβάζει οποτεδήποτε βρισκόταν υπό την επιρροή χαράς ή θλίψης. Το σημείωμα έγραφε: «Κι αυτό θα περάσει». Αυτή η μέθοδος θα γαληνέψει την ταραχή του νου σας. Θεωρήστε τη ζωή στον κόσμο σαν ένα υποχρεωτικό καθήκον, που σας έχει επιβληθεί. Είστε στη φυλακή και εκτίετε ποινή για εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε προηγούμενη γέννηση. Ο επιστάτης σας αναθέτει διάφορα καθήκοντα —μαγείρεμα, τράβηγμα νερού, κόψιμο ξύλων κλπ. Να εκτελείτε τις εργασίες που σας ανατίθενται, όσο το δυνατόν καλύτερα, χωρίς καμιά προσδοκία ανταμοιβής. Εάν έχετε καλή συμπεριφορά, εάν εκτελείτε τα καθήκοντα που σας έχουν ανατεθεί χωρίς αντιρρήσεις και δεν προκαλείτε προβλήματα, τότε μπορεί ν’ αποφυλακιστείτε νωρίτερα μ’ ένα πιστοποιητικό που βεβαιώνει την αξιοπιστία και την αρετή σας. Αυτή η αντιστοιχία θα σας βοηθήσει στο ν’ ασκείστε στην ανιδιοτελή εργασία, χωρίς την προσμονή ανταμοιβής, και θα σας δώσει τη δυνατότητα να χαλιναγωγήσετε τις αισθήσεις σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1963


20 Αυγούστου

Η γλώσσα μπορεί να εκφέρει το Όνομα του Κυρίου, τ’ αυτιά μπορεί ν’ απολαμβάνουν την απαγγελία της δόξας Του, τα χέρια μπορεί να ραίνουν με λουλούδια  την εικόνα Του, αλλά η γλώσσα γνωρίζει ή απολαμβάνει τη γεύση Του; Λαχταράει το αυτί για την απαγγελία της δόξας Του; Ποθεί το χέρι τον Κύριο; Τα αποτελέσματα των πνευματικών σας ασκήσεων μπορούν να γίνουν βίωμα μόνον όταν η καρδιά σας έχει επίγνωση του Υπέρτατου και όταν ο νους σας συνεπαίρνεται από ενθουσιασμό όταν αναπολεί τη δόξα του Θεού. Διαφορετικά, είναι σαν το κουτάλι που βυθίζεται στο ξινό και το γλυκό με την ίδια ταχύτητα και αδιαφορία. Δεν αρνείται ούτε απολαμβάνει κάποια γεύση. Μελετήστε τη Βεντάντα  ή τα ιερά κείμενα με σοβαρότητα και θέστε τα σε εφαρμογή, Τότε θα γίνουν μέρος της καθημερινότητάς σας, θα γίνουν συμπεριφορά και χαρακτήρας. Ο ισχυρισμός ότι είστε αφοσιωμένοι στον Θεό, ότι είστε ταγμένοι στον Υπέρτατο, μπορεί να γίνει δεκτός μόνον όταν τα πάθη και τα συναισθήματά σας είναι αγνά και ευγενή και ο χαρακτήρας σας ενάρετος.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Μαρτίου 1966


19 Αυγούστου

Οι αισθήσεις λένε: «Γιατί ν’ αγωνιστείς; Φάε, πιες και να είσαι χαρούμενος, όσο έχεις τη δυνατότητα». Όμως ο διδάσκαλος λέει: «Ο θάνατος καταφθάνει χωρίς προειδοποίηση. Ξεπέρασε τον φόβο του τώρα, πριν έρθει το κάλεσμα. Το ‘τώρα’ είναι ο αληθινός φίλος. Το ‘χθες’ σε ξεγέλασε κι έφυγε και το ‘αύριο’ είναι  ένας αμφίβολος επισκέπτης». Κάποτε, όταν ο Νταρμαράτζα, ο μεγαλύτερος αδερφός του Μπίμα, υποσχέθηκε σ’ έναν επαίτη γιόγκι κάποια βοήθεια για μια τελετουργική θυσία και του ζήτησε να ξανάρθει την επόμενη ημέρα, ο Μπίμα διέταξε όλα τα τύμπανα να κτυπούν και όλες οι σημαίες ν’ ανεμίζουν, διότι «ο αδελφός μου είναι βέβαιος πως θα ζει μέχρι αύριο! Τουλάχιστον αυτό πιστεύει πως θα συμβεί». Ο θάνατος παραμονεύει τα βήματα σας, όπως μια τίγρης κρυμμένη στους θάμνους. Επομένως, χωρίς άλλη σπατάλη χρόνου, προσπαθήστε ν’ απαλλαγείτε από τη νωθρότητα και τον θυμό. Να είστε ατάραχοι μέσα στην καταιγίδα και να συναναστρέφεστε ήρεμους ανθρώπους. Αφήστε το άρωμα των θεϊκών σκέψεων, το γεμάτο αγάπη για όλους ν’ απλωθεί γύρω σας. Η φλόγα της βιωματικής γνώσης της Υπέρτατης Πραγματικότητας μπορεί να μετατρέψει σε στάχτες τις τάσεις που έχετε κληρονομήσει μέσα από πολλές γεννήσεις και πολλές εμπειρίες. Στη φωτιά αυτού του χωνευτηρίου ό,τι ακάθαρτο καίγεται και το πολύτιμο μέταλλο απομένει καθαρό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1963


18 Αυγούστου

Το να εκδηλώνετε θυμό είναι ζήτημα μιας στιγμής, αλλά το να είστε γαλήνιοι και ειρηνικοί και να μένετε ανεπηρέαστοι από τις ανατροπές της ζωής, είναι αποτέλεσμα ετών εκπαίδευσης στη Βεντάντα. Η ειρήνη μπορεί να εδραιωθεί μόνο με τη σταθερή πεποίθηση πως ολόκληρος ο υλικός κόσμος, που γίνεται αντιληπτός και βιώνεται μέσω των αισθήσεων, είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος. Είναι προϊόν ψευδαίσθησης και της τάσης σας να βλέπετε πολλά, εκεί που υπάρχει μόνον το Ένα. Βλέπετε πτώματα να μεταφέρονται το ένα μετά το άλλο στο νεκροταφείο κι όμως παραμένετε αδιάφοροι. Νιώθετε πως είστε αιώνιοι. Στην πραγματικότητα, εσείς, ο θεϊκός Εαυτός, είναι όντως αιώνιος. Όπως ακριβώς το νερό που πίνετε αποβάλλεται ως ιδρώτας, έτσι και το κάρμα που συσσωρεύετε εκμηδενίζεται καθως το υπομενετε με χαρά. Επομένως, αντιμετωπίστε τα ευχάριστα κι τα δυσάρεστα με την ίδια ηρεμία. Όπως ο χώρος εντός του δοχείου  γίνεται ένα με τον χώρο έξω απ` αυτό σιωπηλά, πλήρως και χωρίς ίχνος απόστασης ή χωριστότητας, συγχωνευτείτε με το Οικουμενικό. Αυτή είναι η πραγματική παράδοση, η σωτηρία και η απελευθέρωση!

- Μπαμπα, από ομιλια που δοθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1963


17 Αυγούστου

Τι είναι πνευματική άσκηση; Η υπηρεσία είναι αληθινή πνευματική άσκηση. Να υπηρετείτε την κοινωνία. Να συμπεριφέρεστε σε όλους σαν να ήταν αδέρφια σας. Μόνο μέσω της ανιδιοτελούς υπηρεσίας θα λυτρωθεί η ζωή σας. Να θεωρείτε την υπηρεσία προς τους άλλους ως υπηρεσία προς τον Θεό. Δυστυχώς, σήμερα οι άνθρωποι εμπλέκονται στην υπηρεσία προσδοκώντας ανταλλάγματα. Έχουν στραμμένο τον νου τους στο χρήμα. Ο υπερβολικός πλούτος σας κάνει εγωιστές. Το εγώ οδηγεί σε αρνητικές ιδιότητες. Οι υπέρμετρες επιθυμίες σάς προκαλούν πόνο. Καθώς οι επιθυμίες αυξάνουν, αυξάνει παράλληλα και η δυστυχία. Ένας ανικανοποίητος άνθρωπος υποφέρει με δύο τρόπους. Δεν είναι ευτυχής με ό,τι έχει και νιώθει δυστυχής για ό,τι δεν έχει. Να είστε ικανοποιημένοι με αυτά που έχετε. Βιώστε την ευδαιμονία και μοιραστείτε την με τους άλλους. Εάν έχετε αφοσίωση, ο Θεός ο ίδιος θα γίνει ο χορηγός αυτής της ευδαιμονίας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1998


16 Αυγούστου

Σ’ αυτόν τον εφήμερο κόσμο υπάρχουν πολλές μυστηριώδεις δυνάμεις άγνωστες στον άνθρωπο. Αναφέρονται ως υπερβατικές και μυστικές ενέργειες. Δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές από όλους. Όλα τα πλάσματα είναι προικισμένα με θεϊκή δύναμη. Αυτός είναι ο λόγος που πάντα σας απευθύνομαι ως ενσαρκώσεις του Θείου Εαυτού. Ακόμα και σήμερα, οι γιατροί αδυνατούν να κατανοήσουν τα μυστικά και τα μυστήρια του ανθρωπίνου σώματος. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη γλώσσα. Στη γλώσσα υπάρχουν 40.000 γευστικοί κάλυκες. Απ’ αυτούς οι 25.000 παράγουν θερμότητα. Το μάτι, το μέγεθος του οποίου μετά βίας φθάνει τη μία ίντσα, μπορεί ν’ αναγνωρίσει δεκατρείς τύπους φωτεινών ακτίνων. Υπάρχουν εκατομμύρια εκατομμυρίων κύτταρα στο σώμα και το καθένα απ’ αυτά είναι θεϊκό και περιέχει την πλήρη μορφή σας. Δεν είναι εκπληκτικό; Ποιος είναι ο δημιουργός;  Η υπερβατική δύναμη του Θεού. Είναι ανόητο να θεωρείτε, πως αυτός ο πανταχού παρών Θεός, δεν υπάρχει!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1998


15 Αυγούστου

Είναι μεγάλη τύχη να έχετε γεννηθεί στην Μπάρατ (Ινδία). Το να έχετε τη δυνατότητα να δηλώνετε πως είστε ένας Μπαρατίγια είναι ζήτημα μεγάλης τύχης. Θα πρέπει να φανείτε άξιοι αυτής της ευλογίας. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επικρίνετε την πατρίδα σας. Ούτε στα όνειρά σας δεν θα πρέπει να σας περνά η ιδέα του να ξεχάσετε ή ν’ απαρνηθείτε την πατρίδα σας. Αυτό είναι αληθινή ευγνωμοσύνη. Ποια είναι η αξία του να γεννηθείτε ως άνθρωπος, εάν στερείστε το αίσθημα της ευγνωμοσύνης;  Εκείνος που είναι αγνώμων είναι ένας κακοήθης άνθρωπος. Στους ύμνους που σχετίζονται με τη λατρεία του θεού Ήλιου, λέγεται πως ο θεός Ήλιος μπορεί να συγχωρήσει κάθε αμαρτία, αλλά όχι την αγνωμοσύνη. Επομένως μην είστε αχάριστοι και μη δίνετε σε κανέναν την ευκαιρία να σας κατηγορήσει ως αγνώμονες. Οφείλετε να ενισχύσετε τη δόξα της ινδικής παράδοσης. Η μητέρα και η πατρίδα είναι σημαντικότερες κι από τον ίδιο τον παράδεισο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 27 Μαΐου 2000


14 Αυγούστου

Ο έπαινος και η μομφή είναι αντανακλάσεις της εσωτερικής ύπαρξης. Ο ενάρετος άνθρωπος δεν επικρίνει ποτέ τους άλλους. Μόνον ο κακόβουλος ενδίδει σε τέτοιες ανίερες ενέργειες. Τα χρώματα που βλέπετε εξαρτώνται από το χρώμα των γυαλιών που φοράτε. Φορέστε τα γυαλιά της αγάπης και θα βλέπετε αγάπη παντού. Μην προσδίδετε βαρύτητα στην κριτική. Εάν σας επικρίνουν φωναχτά, η επίκριση γίνεται καπνός. Όταν σας επικρίνουν σιωπηλά, αυτή επιστρέφει στον εαυτό τους. Επικρίνουν το σώμα σας; Το σώμα είναι αδρανές. Επικρίνουν τον Εαυτό-Άτμα; Εάν συμβαίνει αυτό, ο ίδιος Εαυτός κατοικεί τόσο στον επικριτή όσο και στον κρινόμενο και επομένως αυτό ισοδυναμεί με την επίκριση του ίδιου του εαυτού τους. Πάρτε τον χρόνο σας για ν’ αναγνωρίσετε τα εκατοντάδες ελαττώματα που υπάρχουν εντός σας. Αντί γι’ αυτό, γιατί ψάχνετε να επισημάνετε και τα πλέον ασήμαντα λάθη των άλλων; Το κακό, που υφίσταται μέσα σας, αντανακλάται ως κακό στους άλλους. Προτιμήστε να διορθώσετε πρώτα τον εαυτό σας. Μόνον τότε θα εξαγνίσετε τον νου σας. Συνεπώς, φροντίστε ν’ αναπτύσσετε πάντα ιερές σκέψεις! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1998


13 Αυγούστου

Όταν απομάκρυναν το άγαλμα του Σρι Ράμα, ο Τιαγκαράτζα έπεσε σε βαθιά θλίψη. Αμφισβήτησε ακόμα και τη θεότητα του Ράμα και φώναξε: «Ή εσύ δεν έχεις τη δύναμη να λύσεις τα προβλήματά μου ή εμένα μου λείπει η αφοσίωση. Όμως, εγώ είμαι σίγουρα αφοσιωμένος. Άρα εσύ είσαι εκείνος που στερείται δύναμης». Συνέχισε σ’ αυτό το πνεύμα να εκθειάζει την αφοσίωσή του και στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας έγινε εγωιστής. Όταν κάθισε  να διαλογιστεί, έγινε δέκτης της Γνώσης. Συνειδητοποίησε την ανοησία του ν’ αμφισβητεί τη θεότητα του Ράμα. Αναλογίστηκε: «Χωρίς τη χάρη του Ράμα, πώς θα μπορούσε ένας πίθηκος να διασχίσει τον ωκεανό; Εάν ο Ράμα δεν είχε τη δύναμη, θα τον λάτρευε ο Λάκσμανα ή θα τον υπηρετούσε η Λάκσμι, η θεά του πλούτου; Ο δε εξαιρετικά ευφυής Μπάρατα θα τον υπηρετούσε με τόση ευλάβεια; Ω, Ράμα! Σίγουρα η δύναμή Σου είναι τεράστια. Είναι η άγνοια και η μικροπρέπειά μου, που μ’ έκαναν να προκαλέσω τη θεότητά Σου». Αναζήτησε τη συγγνώμη του Ράμα και παραδόθηκε σ’ Αυτόν. Όταν εξαγνίσετε την καρδιά σας και παραδοθείτε απολύτως στον Θεό, τότε ο Θεός εκδηλώνεται αυτοστιγμεί.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1998


12 Αυγούστου

Υπάρχουν πολλά εμπόδια στον δρόμο της αφοσίωσης. Οι δυσκολίες στοχεύουν στο να  καθαρθεί η καρδιά σας και να αποδοθεί καθαρή και αγνή. Κάποιοι μέμφονται, επικρίνουν, αρνούνται ή καταδικάζουν τον Θεό, όταν βρίσκονται μπροστά σε δυσκολίες. Όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους. Ο Θεός παραμένει ανεπηρέαστος. Είναι αγνός, άσπιλος και ιερός. Αδιαφορήστε για ό,τι λέγεται. Να είστε ψύχραιμοι και γαλήνιοι. Μην εμπλέκεστε σε περιττές αντιπαραθέσεις. Οι διαφωνίες αναπαράγουν μόνον εχθρότητα. Να μιλάτε πάντοτε ήρεμα και γλυκά, με πρόσωπο χαμογελαστό. Αυτό θα αναχαιτίσει τους επικριτές. Το χαμόγελο είναι η καλύτερη απάντηση στην επίκριση. Όταν ο Παύλος συνέχιζε να κατηγορεί τον Ιησού, Εκείνος τον πλησίασε με αγάπη και χαμόγελο. Η γλυκύτητα στο χαμόγελό Του μεταμόρφωσε τη γεμάτη κακεντρέχεια καρδιά του Παύλου. Επομένως, να είστε πάντοτε χαρούμενοι ακόμα και στις στιγμές που βρίσκεστε αντιμέτωποι με αντιξοότητες. Το χαμόγελο να κυριαρχεί πάντοτε στο πρόσωπό σας. Μην περιφέρεστε σκυθρωποί. Η ευτυχία έγκειται στην ενότητα με τον Θεό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1998


11 Αυγούστου

Κάποτε, ένας μεγάλος ζωγράφος προσφέρθηκε να φτιάξει μια νωπογραφία στον τοίχο του παλατιού. Μαζί με αυτόν ήρθε και κάποιος άλλος, ο οποίος δήλωσε πως θα ζωγράφιζε στον τοίχο απέναντι οποιαδήποτε ζωγραφιά σχεδίαζε ο μεγάλος καλλιτέχνης, ακόμη κι εάν οι κουρτίνες δεν του επέτρεπαν να δει και το θέμα της τοιχογραφίας παρέμενε μυστικό! Και οι δύο προσλήφθηκαν για την εργασία που θα πρόσφεραν. Ο δεύτερος ζωγράφος τελείωσε την δουλειά του την ίδια ακριβώς στιγμή που και ο πρώτος είχε ολοκληρώσει τη δική του! Ο πρίγκιπας έφθασε στην αίθουσα, όπου μια βαριά κουρτίνα χώριζε τους δύο καλλιτέχνες. Θαύμασε πολύ την τοιχογραφία και διέταξε να τραβηχτεί η κουρτίνα. Και ιδού, στον τοίχο απέναντι στην τοιχογραφία, υπήρχε ένα ακριβές αντίγραφο της περίπλοκης εκείνης απεικόνισης. Ακριβές αντίγραφο, γιατί ο ζωγράφος είχε γυαλίσει τον τοίχο, κάνοντάς τον έναν ωραίο μεγάλο καθρέφτη! Εξαγνίστε τις καρδιές σας, κάνετέ τες καθαρές και λείες, έτσι ώστε η δόξα του Κυρίου ν’ αντικατοπτρίζεται εκεί και ο Κύριος να μπορεί να δει την εικόνα Του επάνω τους!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Μάρτιο του 1963, Σιβαράτρι


10 Αυγούστου

Για να εξουδετερώσετε τον εγωισμό, δεν απαιτείται καμία αυστηρή άσκηση ή έλεγχος της αναπνοής. Ούτε καν περίπλοκες ακαδημαϊκές γνώσεις. Οι βοσκοπούλες επιβεβαιώνουν αυτήν την αλήθεια. Ήταν απλές γυναίκες της υπαίθρου, ανέγγιχτες από τα συμπεράσματα ενδελεχών μελετών. Ο Νάραντα συγκλονίστηκε κάποτε τόσο από την άγνοια τους σχετικά με την επιστήμη της πνευματικής προόδου, που προθυμοποιήθηκε να πάει και να τους προσφέρει κάποια μαθήματα γνώσης. Κατά την είσοδό του στο Μπριντάβαν διαπίστωσε πως οι βοσκοπούλες, ενώ πουλούσαν γάλα και τυρί στους δρόμους, παρέλειπαν να διαλαλούν την πραμάτεια που πουλούσαν και αντί γι’ αυτό φώναζαν: «Γκοβίντα, Ναράγιενα». Λαχταρούσαν διαρκώς και καλούσαν τα ονόματα του Κυρίου. Αυτό δείχνει τον βαθμό στον οποίο ήταν βυθισμένες στη Θεία Συνειδητότητα. Η σκόνη του Μπριντάβαν ήταν εξαιρετικά ιερή γι’ αυτές. Δεν διακατέχονταν από καμία επιθυμία για αισθητηριακές απολαύσεις και επομένως δεν χαρακτηρίζονταν από καμία άγνοια. Ο Νάραντα αντελήφθη πως  δεν χρειάζονταν κανένα πνευματικό μάθημα. Αντ’ αυτού προσευχήθηκε σ’ αυτές να του διδάξουν τον τρόπο για την απόκτηση αυτής της βαθιάς λαχτάρας για τον Θεό!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Απριλίου 1964


9 Αυγούστου

Ο πειρασμός του ν’ αγνοείτε τον Νόμο της Δικαιοσύνης (Ντάρμα) αναπτύσσεται εξαιτίας του εγωισμού. Η λαχτάρα του να ικανοποιήσετε μια κατώτερη επιθυμία είναι η ριζική αιτία της ύπαρξης της αδικίας. Αυτή η επιθυμία εδραιώνεται ύπουλα και σιωπηλά, όπως ένας κλέφτης τη νύχτα ή όπως ένας σύντροφος που ήρθε να σας σώσει ή ένας υπηρέτης που σας παραστέκεται ή ένας σύμβουλος που έρχεται για να σας προειδοποιήσει. Ω, η ανομία έχει χίλιους τρόπους για να αιχμαλωτίσει την καρδιά σας. Να είστε πάντοτε σε εγρήγορση ενάντια σ’ αυτό το είδος του πειρασμού. Η επιθυμία δημιουργεί μια χαραμάδα στη συνείδησή σας, εισέρχεται και εδραιώνεται, πολλαπλασιάζεται και τρέφεται από την προσωπικότητα που έχετε δομήσει με επίπονη προσπάθεια εδώ και πολλά χρόνια. Έπειτα κυριεύει το φρούριο της καρδιάς σας και δεν έχετε πλέον τον έλεγχο. Γίνεστε μια μαριονέτα, που χειραγωγείται από τους δικούς σας εσωτερικούς εχθρούς. Οποτεδήποτε προσπαθείτε ν’ αναδομήσετε τον εαυτό σας, διεισδύει στη δομή και είστε υποχρεωμένοι να ξαναρχίσετε από το μηδέν. Επομένως, να είστε προσεκτικοί, ώστε ν’ αντιστέκεστε στον αρχικό πειρασμό του ν’ αγνοείτε τον Νόμο της Δικαιοσύνης.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Απριλίου 1964


8 Αυγούστου

Πολλοί από εσάς θλίβονται σκεπτόμενοι: «Λέγεται πως το να βρίσκεσαι στο ακροατήριο ενός αγίου ισοδυναμεί με την κατάλυση της αμαρτίας. Ε, λοιπόν, είχα την ευκαιρία της ζωντανής παρουσίας ενός αγίου, όχι μόνο μία, αλλά πολλές φορές, όμως η κακή μου μοίρα δεν μ’ έχει εγκαταλείψει και υποφέρω ακόμα περισσότερο από πριν». Είναι αλήθεια. Μπορεί να έχετε έρθει και να είχατε την ευκαιρία της παρουσίας Μου και ίσως σπείρατε σπόρους  χλωρούς και ασφαλείς, προερχόμενους από τόπους ιερούς —σπόρους αγάπης, πίστης, αφοσίωσης, ενάρετης συντροφιάς, θεϊκών σκέψεων, ενθύμησης του Ονόματος του Θεού κτλ. Και ίσως να έχετε μάθει την τέχνη της εντατικής καλλιέργειας και της προετοιμασίας του εδάφους. Τώρα πρέπει να σπείρετε προσεκτικά τους σπόρους στο καλά προετοιμασμένο πεδίο της εξαγνισμένης καρδιάς σας. Μέχρι τη νέα συγκομιδή και μέχρι να φθάσουν τα φρέσκα προϊόντα, δεν πρέπει να καταναλώνετε εκείνα που έχετε αποθηκεύσει από προηγούμενες συγκομιδές; Τα προβλήματα και οι ανησυχίες που βιώνετε τώρα είναι η σοδειά που συλλέξατε σε προηγούμενες συγκομιδές. Επομένως, μη θλίβεστε και μη χάνετε το κουράγιο σας!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Μάρτιο 1963, Σιβαράτρι

 


7 Αυγούστου

Κάθε πράγμα στη Φύση έχει το Ντάρμα του. Το νερό έχει το Ντάρμα του, τη φύση και την υποχρέωση να κυλάει, της φωτιάς το Ντάρμα είναι να καίει· του μαγνήτη να έλκει και να τραβάει προς το μέρος του. Κάθε ένα από αυτά διατηρεί το Ντάρμα του αμετάβλητο, συμπεριλαμβανομένου του Ηλιακού συστήματος και των αστεριών του Σύμπαντος. Μεταξύ των πραγμάτων που είναι προικισμένα με Συνειδητότητα, τα φυτά και τα δέντρα, τα έντομα και τα πουλιά, αυτά που γεννιούνται από αυγά ή τα θηλαστικά —όλα κατορθώνουν να τιμούν το Ντάρμα τους χωρίς να έχουν επηρεαστεί από το πέρασμα του χρόνου. Αλλά η ανθρωπότητα, της οποίας η νοημοσύνη εξαπλώνεται από το αδρανές και το απειροελάχιστο στο υπερσυνειδητό και το οικουμενικό, είναι το μόνο ζωντανό πράγμα που έχει γλιστρήσει και πέφτει. Το Ντάρμα προϋποθέτει να λέτε την αλήθεια και να εφαρμόζετε τη δικαιοσύνη. Εξετάστε κάθε στιγμή του χρόνου σας αν ακολουθείτε το Ντάρμα ή αν απομακρύνεστε από αυτό. Γεμίστε κάθε στιγμή με σκέψεις, λόγια και πράξεις που αντικατοπτρίζουν την κατανόησή σας για το Ντάρμα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Απριλίου 1964


6 Αυγούστου

Η σιωπή είναι η μόνη γλώσσα του πραγματωμένου σοφού. Υιοθετήστε τη μετριοπάθεια στον λόγο σας. Αυτό θα σας βοηθήσει με πολλούς τρόπους. Θ’ αναπτύξει τη χωρίς όρους αγάπη, διότι οι περισσότερες παρεξηγήσεις και διχόνοιες προκύπτουν από την αστόχαστη χρήση του λόγου. Όταν το πόδι γλιστρήσει το τραύμα μπορεί να θεραπευτεί, αλλά όταν η γλώσσα ‘γλιστρήσει’, η πληγή που προκαλείται στην καρδιά του άλλου, θα μείνει ανοιχτή σε όλη του τη ζωή. Η γλώσσα είναι υπεύθυνη για τέσσερα μεγάλα λάθη: το ψέμμα, τη σκανδαλοθηρία, την ενασχόληση με τα λάθη των άλλων και την υπέρμετρη επιχειρηματολογία. Αυτά πρέπει να αποφευχθούν, αν θέλουμε να υπάρξει ειρήνη τόσο στο άτομο, όσο και στην κοινωνία. Ο δεσμός της οικουμενικής αδελφοσύνης θα ενισχυθεί αν οι άνθρωποι μιλούν λιγότερο και μιλούν γλυκά. Ως εκ τούτου,  η σιωπή έχει  ορισθεί από τα ιερά κείμενα ως όρκος για τους πνευματικούς αναζητητές. Είστε όλοι σας πνευματικοί αναζητητές στα διάφορα στάδια του δρόμου. Άρα αυτή η πειθαρχία είναι πολύτιμη και για σας επίσης.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Ιουλίου 1958


5 Αυγούστου

Ο Ράβανα είχε τεράστια γνώση των πνευματικών κειμένων. Τα δέκα κεφάλια του αντιπροσωπεύουν τη μάθηση που είχε κερδίσει από τις έξι Σάστρας και τους τέσσερις Βέδες. Αλλά δεν εφάρμοσε ποτέ αυτή τη γνώση. Ενδιαφερόταν μόνο για την κατοχή υλικών πραγμάτων. Ήθελε να κυριαρχήσει στον κόσμο της ύλης. Δεν πίστευε στο πνεύμα. Απέρριψε τον Θεό. Ήταν ικανοποιημένος με το βασίλειο της Λάνκα και την κατάκτηση της Φύσης, που εκπροσωπούσε η μητέρα Σίτα. Γι’ αυτό και έπεσε. Όπως ο πίθηκος που δεν μπορούσε να τραβήξει το χέρι του έξω από το δοχείο με τον στενό λαιμό, επειδή κρατούσε στο χέρι του μια χούφτα φιστίκια που περιείχε το δοχείο, έτσι και οι άνθρωποι υποφέρουν σήμερα, επειδή δεν θέλουν να αφήσουν από το χέρι τους μια χούφτα ευχάριστων πραγμάτων που έχουν πάρει από τον κόσμο. Έχουν οδηγηθεί στην εσφαλμένη πίστη ότι η συσσώρευση υλικών αγαθών θα τους χαρίσει χαρά και ηρεμία. Αλλά μόνον η Θεία Αγάπη μπορεί να δώσει αυτή την αιώνια χαρά.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1974


4 Αυγούστου

Το σώμα είναι ένα πολύτιμο δώρο, που πρέπει να το προσέχετε και να το φροντίζετε. Είναι μια μηχανή πολύ περίπλοκη και άριστα συντονισμένη, ικανή για την επίτευξη μιας αξιοθαύμαστης αποστολής. Το εξωτερικό του πρέπει κι αυτό να είναι καθαρό και γεμάτο καλοσύνη και χάρη. Ο φλοιός του καρπού της ευδαιμονίας είναι το φυσικό σώμα. Η χυμώδης σάρκα του είναι οι μυς, τα οστά και τα νεύρα. Ο σκληρός σπόρος στον πυρήνα είναι το κακό που συναντάτε στη ζωή. Και ο γλυκός χυμός, για τον οποίο το δέντρο φυτεύτηκε και καλλιεργείται, είναι η ευδαιμονία που μοιράζει σε όλους. Το σώμα θα λάμψει αν ο χαρακτήρας είναι καλός. Η υπηρεσία στον άνθρωπο και η αφοσίωση στον Θεό θα διατηρήσουν τη γοητεία του. Ο Κύριος παρακολουθεί με χιλιάδες μάτια την ελάχιστη δραστηριότητα του ανθρώπου, προκειμένου να ανακαλύψει κάποιο ψήγμα ανιδιοτελούς αγάπης, η οποία θα του προσδώσει γλυκύτητα. Έχοντας γνωρίσει ότι είστε ενσαρκώσεις του Θείου Άτμα, αναζητήστε τη Χάρη του Θεού σε αυτήν ακριβώς την παρούσα γέννηση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1974


3 Αυγούστου

Το ιδανικό της υπηρεσίας πρέπει να εμπνέει εκείνους που έχουν την εξουσία, εκείνους που διαθέτουν πλούτο, εκείνους που είναι προικισμένοι με δεξιότητες, νοημοσύνη, χρόνο και υγεία. Βάλτε τέλος στην τεμπελιά, θάψτε το επίμονο εγώ σας, θάψτε την απληστία για εξουσία και πλούτο, τότε θα γίνετε κατάλληλοι για να υπηρετήσετε! Γίνετε άξιοι γι’ αυτό το δώρο της θείας χάρης, του να είστε εθελοντής. Κρατηθείτε στα υψηλά ιδανικά του. Αυτή η ευκαιρία που σας έχει δοθεί είναι καθαρή θεία χάρη. Δεν είναι συνέπεια κάποιας απαίτησης από μέρους σας. Δεν είναι η ανάληψη κάποιας δέσμευσης. Σας χαρίζει μια διάκριση και ένα καθήκον! Εάν το έχετε λάβει, και παρ’ όλ’ αυτά, αποχωρείτε ή διστάζετε να το προσφέρετε, είστε σε λάθος δρόμο. Οι άνθρωποι έρχονται στον Θεό για να απαλλαγούν από την αμαρτία και να συσσωρεύουν αρετή. Αν ατιμάσετε το σήμα του εθελοντή, διατηρείτε τις υπάρχουσες  συνέπειες των κακών σας πράξεων και ίσως να συγκεντρώσετε πολύ περισσότερες. Θυμηθείτε, με κάθε πράξη αγάπης και υπηρεσίας, πλησιάζετε τον Θεό. Με κάθε πράξη μίσους και ιδιοτέλειας, απομακρύνεστε.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1974


2 Αυγούστου

Πολλοί από εσάς κάθονται για διαλογισμό και μετά από λίγο αρχίζουν να διαμαρτύρονται: «Αχ Μπαγκαβάν, γιατί δεν μπορώ να συγκεντρωθώ; Σε παρακαλώ βοήθησέ με να εστιάσω τον νου μου σε Σένα!» Μην είστε ανυπόμονοι  και χάνετε το κουράγιο σας. Νιώστε μάλλον ότι πρέπει να εξαγνίσετε την καρδιά σας, ώστε ο ίδιος ο Κύριος να θελήσει να την πάρει. Είναι ο «Κλέφτης των Αγνών Καρδιών». Όταν οι κλέφτες μπαίνουν στο σπίτι, επιλέγουν πράγματα αξίας. Δεν ασχολούνται με καυσόξυλα ή σακούλες με κάρβουνα! Ο Θεός, επίσης, όταν έρχεται σε ρόλο κλέφτη, ψάχνει για το πιο πολύτιμο πράγμα, αυτό που εκτιμά περισσότερο, αυτό που πρέπει να κοπιάσετε περισσότερο από κάθε τι για να αποκτήσετε. Παίρνει μαζί Του τις αγνές σκέψεις, τις πράξεις που είναι εμποτισμένες με τη γλυκύτητα της συμπόνιας και τα αισθήματα αγάπης που δεν ζητούν εκδίκηση. Εάν κατορθώσετε να προσφέρετε μια τέτοια αγνή καρδιά στον Κύριο, να ξέρετε ότι θα έχετε γίνει πλουσιότεροι σε ευτυχία, ηρεμία και αυτοεκτίμηση!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Ιουλίου 1974


1 Αυγούστου

«Ω άστατε νου, προσκύνησε τα πόδια του Διδασκάλου, γιατί είναι δύσκολο να περάσεις τον ωκεανό της εγκόσμιας ύπαρξης». Κάλεσα όλους εκείνους, που υποφέρουν στον ατέρμονα κύκλο της γέννησης και του θανάτου, να λατρέψουν τα Πόδια του Διδασκάλου. Του Διδασκάλου, που ανήγγειλε τον Εαυτό Του και ήρθε ξανά για να πάρει στους ώμους Του το φορτίο εκείνων, που βρίσκουν καταφύγιο σ’ Αυτόν. Αυτό υπήρξε το πρώτο Μου μήνυμα στην ανθρωπότητα. Δεν χρειάζομαι τις λουλουδένιες γιρλάντες σας και τους καρπούς, πράγματα που αγοράζετε για λίγες ρουπίες. Αυτά δεν είναι πραγματικά δικά σας. Δώστε Μου κάτι που είναι δικό σας. Κάτι που είναι αγνό και ευωδιάζει με το άρωμα της αρετής και της αθωότητας και έχει πλυθεί στα δάκρυα της μεταμέλειας. Οι γιρλάντες και τα φρούτα που φέρνετε είναι μια επίδειξη της αφοσίωσής σας. Οι φτωχότεροι όμως, που δεν έχουν τη δυνατότητα να τα προσφέρουν, νιώθουν ταπεινωμένοι και αβοήθητοι, αφού δεν μπορούν να εκδηλώσουν την αφοσίωσή τους με τον δικό σας τρόπο. Κλείστε τον Κύριο στην καρδιά σας και προσφέρετέ Του τους καρπούς των ενάρετων πράξεων και τα άνθη των πιο ενδόμυχων σκέψεων και συναισθημάτων σας. Αυτή είναι η λατρεία που προτιμώ, η αφοσίωση που εκτιμώ περισσότερο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε το 1953, κατά τον εορτασμό της Βιτζέγια Ντασάμι