Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Αύγουστος 2018

31 Αυγούστου

Ο Κύριος, ο οποίος είναι η θεϊκή αγάπη προσωποποιημένη, θα σας χορηγήσει όλα όσα χρειάζεστε παρά το γεγονός ότι δεν ζητάτε τίποτα. Εκείνος ξέρει. Είναι η Μητέρα που δεν περιμένει ν’ ακούσει το παράπονο του παιδιού για να το ταΐσει. Η αγάπη του είναι μεγαλειώδης και βαθιά. Προβλέπει την κάθε σας ανάγκη  και σπεύδει να σας συνδράμει. Προσεύχεστε πάντοτε αγωνιωδώς και μου υποβάλλετε μακρείς  καταλόγους των επιθυμιών που σας διακατέχουν. Αυτές οι επιθυμίες συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται χωρίς τέλος. Η εκπλήρωση μιας εξ αυτών οδηγεί σε μία νέα ακολουθία. Αγωνιστείτε να φθάσετε σ’ εκείνο το επίπεδο στο οποίο μόνον η θέλησή Του έχει σημασία και εσείς είστε ένα όργανο στα χέρια Του. Οι βοσκοπούλες επιθυμούσαν ν’ ακούνε μόνον για το μεγαλείο του Κρίσνα, τη γοητεία του Κρίσνα, τα λόγια του Κρίσνα, τις σκανταλιές του Κρίσνα, τα παιχνίδια, τις ασχολίες, τα κατορθώματα και τα επιτεύγματά Του. Όταν γεμίσετε με την αγάπη για τον Κρίσνα, μπορείτε να φθάσετε στην ομοιότητα της μορφής και τη συγχώνευση μαζί Του. Αγωνιστείτε για την εκπλήρωση αυτού του στόχου και όχι για λιγότερο σημαντικές νίκες.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιουλίου 1965


30 Αυγούστου

Κάθε πουλί, ζώο, δέντρο, βουνό και αστέρι, το κάθε μικροσκοπικό σκουληκάκι έχει ένα μάθημα να σας διδάξει, αν έχετε τη θέληση και τη δίψα να μάθετε. Όλ’ αυτά κάνουν τον κόσμο ένα πραγματικό πανεπιστήμιο για σας. Είναι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, όπου παραμένετε μαθητές από τη γέννηση ως τον θάνατο. Για παράδειγμα, το δέντρο μπορεί να σας διδάξει μακροθυμία και ανοχή. Προσφέρει τη σκιά του σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, θρησκείας, εθνικότητας ή οικονομικής κατάστασης. Συνδράμει με τους καρπούς και τη σκιά του ακόμη και τον εχθρό που σηκώνει το τσεκούρι ενάντια στον κορμό του! Η Θάλασσα κυλά και κυματίζει με μεγάλη χαρά  κάτω από το φως της πανσελήνου. Γνωρίζει μόνον την πληρότητα της ικανοποίησης. Ο Ήλιος μπορεί να διαλύσει αμέτρητα σύννεφα ατμού που τον καλύπτουν. Η Θάλασσα δεν παραπονιέται γι’ αυτό. Η Βροχή μπορεί να γεμίσει τους ταμιευτήρες της με τον πλούσιο φόρο τιμής των ποταμών. Δεν θριαμβολογεί γι’ αυτό. Σας διδάσκει τη γαλήνια στάση του νου. Παρατηρήστε τα κύματα που κυλούν το ένα πίσω απ’ τ’ άλλο προς την ακτή μεταφέροντας επιπλέοντα αντικείμενα, μπουκάλια και κλαδιά για να τ’ αποθέσουν στη στεριά. Υπάρχει μια συνεχής και σταθερή προσπάθεια ώστε να παραμείνει καθαρή —μια στάση που κάλλιστα μπορείτε να υιοθετήσετε ως πνευματική άσκηση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Ιουλίου 1972


29 Αυγούστου

Σκεφτείτε βαθιά σε σχέση με τις λειτουργίες ενός τόπου λατρείας, ας πούμε, ενός ναού. Οι ναοί είναι κέντρα πειθαρχίας όπου οι πνευματικοί αναζητητές οδηγούνται βήμα-βήμα στην απόκτηση του οράματος της Αλήθειας. Είναι σχολεία για την εκπαίδευση του πνεύματος, ακαδημίες για την προαγωγή της μελέτης των ιερών γραφών, ινστιτούτα της υπέρτατης επιστήμης και εργαστήρια όπου δοκιμάζονται οι αξίες της ζωής. Είναι νοσηλευτήρια για τη νοσηλεία και ίαση, όχι μόνον της ασθένειας της «γέννησης και του θανάτου», η οποία εξακολουθεί να ταλανίζει τους ανθρώπους επί αιώνες, αλλά ακόμα και των ισχυρότατων  ψυχικών δυσλειτουργιών που δημιουργούν δυσκολίες σ’ εκείνους οι οποίοι δεν γνωρίζουν το μυστικό της επίτευξης της εσωτερικής ειρήνης. Οι ναοί είναι γυμναστήρια όπου οι άνθρωποι αναδομούνται και η διστακτική τους πίστη, η φθίνουσα πεποίθησή τους και η αύξηση του εγωισμού τους θεραπεύονται. Οι ναοί είναι καθρέφτες που αντανακλούν τα αισθητικά τους πρότυπα και επιτεύγματα. Ο στόχος των ναών είναι ν’ αφυπνίσουν τη θεότητα στους ανθρώπους και να τους ωθήσουν να πιστέψουν πως η φυσική μορφή μέσα στην οποία ζουν είναι η ίδια η κατοικία του Θεού.

- Μπάμπα, από το βιβλίο Θεία Τάξη (Dharma Vahini), κεφ. 10


28 Αυγούστου

Αναφέρεστε στο δώρο της τροφής ως προσφορά τροφής. Όμως κανείς δεν έχει την εξουσία να προσφέρει ως ελεημοσύνη  αυτό που έχει δοθεί από τον Θεό ή να είναι υπερήφανος γι’ αυτό ή ακόμη να νιώθει πως κάνει φιλανθρωπία. Ο Θεός στέλνει τη βροχή, θρέφει τη σπορά και την ωριμάζει. Με ποιο δικαίωμα την οικειοποιείστε και την προσφέρετε ως ελεημοσύνη; Δεν είναι φιλανθρωπία αυτό που κάνετε. Προσφέρετε απλώς ευγνωμοσύνη στον Θεό! Εξαγιάζετε τη σοδειά που συλλέξατε, προσφέροντας την τροφή που ετοιμάσατε από αυτή σε Θεούς με ανθρώπινη μορφή (Ναράγιανας). Επομένως ν’ αποκαλείτε αυτήν την υπηρεσία Ναράγιανα Σέβα! Αυτό είναι ορθότερο. Ο καθένας σας είναι ένα μέλος στο σώμα του Σύμπαντος. Να κάνετε το καθήκον σας χωρίς παράπονα. Να εργάζεστε σε απόλυτη συνεργασία με τους άλλους. Μόνο τότε ο κόσμος ολόκληρος θα είναι υγιής κι ευτυχισμένος. Η αγάπη και μόνον η αγάπη μπορεί να σας συνδέσει με τους άλλους και με τον Θεό, ο οποίος αποτελεί την ίδια την ενσάρκωση της αγάπης.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Ιανουαρίου 1975


27 Αυγούστου

Η αφοσίωση στον Θεό βοηθά τον άνθρωπο να φθάσει στην ευδαιμονία της ένωσης με τον Θεό πολύ πιο εύκολα, διοχετεύοντας προς Αυτόν τα ψυχικά πάθη και τις αισθητηριακές και συναισθηματικές παρορμήσεις. Οι  διάφοροι τρόποι λατρείας του Κυρίου στους ναούς απεικονίζουν αυτήν την αντίληψη. Θα βρείτε διάφορες τελετουργίες, από τον «εγερτήριο ύμνο προς τον Κύριο» νωρίς τα χαράματα μέχρι «την προσευχή προς τον Κύριο πριν τον ύπνο» αργά τη νύχτα. Αυτές οι τελετουργίες αποσκοπούν στο ν’ ανυψώσουν και να προαγάγουν τις ευλαβικές τάσεις του αμφιταλαντευόμενου νου. Η καθεμία βοηθά τη μετουσίωση ενός συγκεκριμένου συναισθήματος μ` έναν ιδιαίτερα γοητευτικό τρόπο. Βιώνοντας το μεγαλείο αυτής της εμπειρίας, η αναταραχή που προκαλούν τα κατώτερα συναισθήματα μειώνεται και εξαφανίζεται. Τα εγκόσμια και ταπεινά συναισθήματα, που συνδέονται με την καθημερινότητα της ζωής, ανυψώνονται στο επίπεδο της λατρείας και της αφοσίωσης προς την Παντοδύναμη Παρουσία. Ο Θεός ζωντανεύει εντός σας το αίσθημα της σύνδεσης μαζί Του. Όταν γίνεται αντιληπτός ως ο πλέον Αγαπημένος, όπως ακριβώς έγινε αντιληπτός από  τον Τζεγιαντέβα, τον Τούκαραμ, τον Σούρντας, τη Ράντα, τη Μίρα, εκδηλώνεται ως ο πλησιέστερος και ο πλέον αγαπητός και σας ραίνει με  Ευδαιμονία!

- Μπάμπα, από το βιβλίο Θεία Τάξη (Dharma Vahini), κεφ. 10


26 Αυγούστου

Το Γκίτα Γκοβίνταμ, ένα βιβλίο με ύμνους για τον Γκοβίντα από τον σπουδαίο ποιητή Τζεγιαντέβα της Οντίσα, είναι μια αιώνια απεικόνιση της αγάπης που είχε η αφοσιωμένη Ράντα για τον Κρίσνα σε όλες τις ποικίλες εκδηλώσεις Του. Ο Τζεγιαντέβα την εξέφρασε με τέτοια γοητεία και σαφήνεια που ακόμη και ο απλός αγρότης έψαλλε εκείνους τους ύμνους και η καρδιά του γέμιζε με θεϊκή  αγαλλίαση. Ο βασιλιάς Λάκσμανα Σένα, ο οποίος κυριεύτηκε από φθόνο γι’ αυτό, ετοίμασε ένα αντίστοιχο βιβλίο ύμνων και έδωσε διαταγή να ψάλλονται, αντί για το απόσταγμα ψυχής του Τζεγιαντέβα, σε όλους τους ναούς της Οντίσα, συμπεριλαμβανομένου και του ναού Τζαγκανάτ στο Πούρι. Όταν η διαταγή αποσύρθηκε υπό το βάρος μιας γενικευμένης διαμαρτυρίας, ο βασιλιάς τοποθέτησε και τα δύο βιβλία στα Πόδια του Κυρίου, κλείδωσε τον ναό και τον κράτησε υπό αυστηρή επιτήρηση. Όταν το πρωί οι πόρτες άνοιξαν, ο βασιλιάς είδε τον Κύριο να κρατά στο χέρι Του το Γκίτα Γκοβίνταμ του Τζεγιαντέβα, ενώ το αντίμαχο βιβλίο, το γραμμένο με φθόνο και αλαζονεία, είχε πεταχτεί παράμερα. Έτσι ο Κύριος ανήγγειλε ότι λούζει με τη χάρη Του την εσωτερική αγνότητα και όχι το εξωτερικό μεγαλείο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1985


25 Αυγούστου

Αγαπητοί σπουδαστές, καθηγητές και λάτρεις της εκπαίδευσης,

Για την εκπλήρωση των οποιωνδήποτε στόχων στη ζωή, χρειάζεστε ανυποχώρητο νου, άοκνη προσπάθεια και ακλόνητη αποφασιστικότητα. Οι νέοι και οι νέες οφείλουν να καλλιεργούν αυτές τις ποιότητες προκειμένου να εξασφαλίσουν για τον εαυτό τους ένα λαμπρό μέλλον και μία αξιόλογη σταδιοδρομία. Για ν’ αντιμετωπίσουν τις ποικίλες καταστάσεις της ζωής, οι σπουδαστές πρέπει να μάθουν ν’ ασκούν αυτοέλεγχο και να επιδεικνύουν φιλική διάθεση. Η ανεκτικότητα και η αίσθηση της ενότητας με τους άλλους είναι το διακριτικό στοιχείο μιας αληθινής ανθρώπινης ύπαρξης. Όλοι σας έχετε κοινωνική ευθύνη. Ο κόσμος στην πραγματικότητα είναι μια ανθρώπινη οικογένεια και οφείλετε να βιώσετε αυτήν την ενότητα. Τα αθλήματα και τα παιχνίδια παρέχουν στους σπουδαστές τη δυνατότητα ν’ αναπτύξουν αυτό το αίσθημα της ενότητας. Η άθληση, το παιχνίδι και η φυσική άσκηση συμβάλλουν άμεσα στην καλή φυσική κατάσταση και την καλή υγεία. Όμως δεν είστε απλά και μόνον το υλικό σώμα. Φέρετε το λεπτοφυές στοιχείο του νου εντός σας. Μόνον όταν εξαγνίσετε τον νου και αναπτύξετε την ανιδιοτέλεια, θα μπορέσετε ν’ αποκτήσετε την ειρήνη του νου και να βιώσετε τη γνήσια και αληθινή ευτυχία.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1989


24 Αυγούστου

Ο χρόνος της ζωής που παραχωρείται σ’ έναν άνθρωπο είναι πολύ σύντομος. Ο κόσμος στον οποίο ζείτε είναι εξαιρετικά ευρύς. Ο χρόνος εκτείνεται βαθιά στο παρελθόν και μακριά στο μέλλον. Ό,τι πρέπει να κάνετε, κάνετέ το γρήγορα, στον τόπο και τον χρόνο που σας εκχωρήθηκαν. Οφείλετε να εκτελείτε τα καθήκοντα του ρόλου σας με μια στάση λατρευτική. Μια γιρλάντα δεν γίνεται από ένα μόνο λουλούδι. Πολλά λουλούδια με διαφορετικές αποχρώσεις και αρώματα έχουν περαστεί στην κλωστή, ώστε να επιτευχθεί ο κοινός στόχος του στολισμού του Κυρίου. Κατά τον ίδιο τρόπο, η φυσική δύναμη, οι χρηματικοί πόροι και η νοημοσύνη όλων πρέπει να συνδυαστούν και να συνεργαστούν ώστε να επιτύχουν ένα έργο. Η ζωή σας απονεμήθηκε όχι μόνον για να τρώτε και να χωνεύετε, να τριγυρνάτε και να κοιμάστε, αλλά για έναν πολύ σπουδαιότερο σκοπό: την πραγμάτωση του Θεού εντός σας και σε όλα όσα υπάρχουν γύρω σας, καθώς και σε όλα όσα βρίσκονται πέρα από τις δυνατότητες των αισθήσεών σας. Το να σπαταλάτε αυτή τη ζωή σε μάταιες επιδιώξεις  και σε απλές αισθητηριακές απολαύσεις δεν είναι ίδιον ευφυών ατόμων. Γίνετε άξιοι της χάρης του Θεού συντρέχοντας τους αδύναμους και τους φτωχούς, τους ασθενείς και τους ανάπηρους, τους αναξιοπαθούντες και τους καταπιεσμένους.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Ιανουαρίου 1975


23 Αυγούστου

Υπηρετείτε την κοινωνία στο μέτρο του δυνατού. Ασφαλώς, θα πρέπει να εξασφαλίσετε μια εργασία για να κερδίζετε τα προς το ζην, αλλά μην είστε άπληστοι. Να είστε ικανοποιημένοι με όσα κερδίζετε. Όλοι είναι υποχρεωμένοι να φύγουν απ’ αυτόν τον κόσμο με άδεια χέρια. Ο Αλέξανδρος κατέκτησε πολλά βασίλεια και άδραξε αμύθητα πλούτη. Όταν πλησίαζε το τέλος του, συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να πάρει μαζί του ούτε μία πένα. Ζήτησε από τον στρατηγό του να κρατήσει τα δυο του  χέρια  υψωμένα πάνω από το κεφάλι του στη διάρκεια του τελευταίου ταξιδιού του, για να μπορέσουν οι άνθρωποι να καταλάβουν, πως ακόμα και ο πανίσχυρος βασιλιάς Αλέξανδρος έπρεπε ν’ αφήσει τον κόσμο χωρίς να πάρει τίποτα μαζί του. Έτσι λοιπόν κι ένας εκατομμυριούχος εξαρτάται από την τροφή. Δεν μπορεί να φάει χρυσάφι. Επομένως να είστε ευχαριστημένοι με την ικανοποίηση των βασικών αναγκών της τροφής, της ένδυσης και της κατοικίας. Να είστε σωστοί στην εργασία σας και ν’ αναλαμβάνετε δράσεις υπηρεσίας στον ελεύθερο χρόνο σας. Ο καλύτερος τρόπος να λατρεύετε τον Θεό είναι ν’ αγαπάτε και να υπηρετείτε του πάντες.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Ιουλίου 1999


22 Αυγούστου

Το πεπρωμένο σας καθορίζεται από τις δικές σας πράξεις. Μέσα από ενάρετες πράξεις, ο νους εξαγνίζεται και ένας αγνός νους οδηγείται στην αφύπνιση της πνευματικής σοφίας. Όταν το πρωί προσφέρετε λατρεία στον Θεό, πρέπει να εκφράζετε την εκτίμησή σας σε οποιαδήποτε εργασία προτίθεστε να κάνετε. Πρέπει να προσεύχεστε στην κυρίαρχη θεότητα του Κάρμα: «Επίτρεψε μου να σήμερα να κάνω μόνον αγνές, ουσιαστικές και χρήσιμες πράξεις».  Οι συνθήκες υπό τις οποίες γεννηθήκατε είναι το αποτέλεσμα παρελθόντων πράξεων. Η δράση, η γέννηση, το καθήκον και το μυστικό της ζωής είναι όλα συνδεδεμένα με τον Θεό. Είναι σαν τους τέσσερις τοίχους ενός κτιρίου. Ο πρώτος τοίχος είναι η δράση. Ποτέ μην ενεργείτε όπως σας υπαγορεύει η διάθεσή σας. Πριν κάνετε οτιδήποτε οφείλετε να εξετάζετε αν αυτό είναι σωστό ή ανάρμοστο. Τίποτα δεν πρέπει να γίνεται υπό το καθεστώς της βιασύνης και της παρόρμησης της στιγμής. Μόνον τότε οι πράξεις σας θα είναι σατβικές απαλλαγμένες από ρατζασικές και ταμασικές κηλίδες.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Μαΐου 1987


21 Αυγούστου

Οι άνθρωποι επιθυμούν τους καρπούς των καλών πράξεων χωρίς να κάνουν καλές πράξεις. Θέλετε να διασωθείτε από τις συνέπειες των κακών σας πράξεων, αλλά αναρωτηθείτε: αποφεύγετε τις κακές πράξεις; Νιώθετε ευτυχείς, όταν κάποιος σας δίνει κάτι. Όμως νιώθετε εξίσου χαρούμενοι προσφέροντας εσείς σε άλλους; Ό,τι σπέρνετε, θερίζετε. Είναι ένας αμείλικτος νόμος! Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τις συνέπειες των πράξεών του, είτε αυτές είναι καλές είτε όχι. Για ν’ απολαμβάνετε διαρκή χαρά, θα πρέπει να γεμίζετε τον νου σας με αγνές σκέψεις και να φιλοξενείτε στην καρδιά σας ευγενικά συναισθήματα. Μέσα από θετικές σκέψεις και ενάρετες και ευγενείς πράξεις, η καρδιά γίνεται αγνή και αγία. Στο ταξίδι της ζωής, το σώμα είναι η άμαξα και η καρδιά το άλογο. Αν η καρδιά δεν τρέφεται σωστά, το ταξίδι δεν εξελίσσεται ομαλά. Οφείλετε να παρέχετε σωστή τροφή στην καρδιά με τη μορφή των καλών συναναστροφών, της σωστής συμπεριφοράς και των ενάρετων σκέψεων. Υποβάλετε τα πάντα ως προσφορά ενώπιον του Θεού.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Μαΐου 1987


20 Αυγούστου

Το σώμα σας είναι θνητό, αλλά ο Εαυτός-Άτμα είναι άφθαρτος. Για την επίτευξη της αθανασίας, να αγαπάτε τον Θεό άνευ όρων. Φανταστείτε πως πηγαίνετε σ’ έναν χρυσοχόο και του ζητάτε να κατασκευάσει ένα κόσμημα της δικής σας επιλογής. Η δική σας δουλειά είναι μόνον να του εμπιστευτείτε το χρυσάφι υπό τον όρο πως το βάρος και το σχέδιο θα πρέπει ν’ ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές σας. Δεν πρέπει να παρεμβαίνετε στον τρόπο που μετατρέπει το χρυσό σας στα κοσμήματα που επιθυμείτε. Εάν θέσετε όρους πως δεν πρέπει να κάψει τον χρυσό στην φωτιά ή να τον σφυρηλατήσει, πώς μπορείτε να έχετε το στολίδι που παραγγείλατε; Κατά τον ίδιο τρόπο, εάν παραδώσετε την καρδιά σας στον Θεό υπό όρους κι επιφυλάξεις, πώς μπορείτε να φθάσετε στην ευδαιμονία; Αυτό που ο Θεός κάνει μαζί σας, είναι η δική Του δουλειά. Προσευχηθείτε και παραδοθείτε στον Θεό χωρίς προϋποθέσεις. Όταν όλα όσα κατέχετε —το σώμα σας, ο νους και η διάνοια σας— είναι τα δώρα Του, που βρίσκετε την ανάγκη να θέτετε όρους; Παραδοθείτε ολοκληρωτικά και ο Θεός θα σας ευλογήσει με την ευδαιμονία που αξίζετε! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1999


19 Αυγούστου

Η παράδοση της Μπάρατ (Ινδίας) έδωσε μεγάλη έμφαση στη διδασκαλία που προτρέπει να σέβεστε τη μητέρα και τον πατέρα σας σαν θεούς. Δεν υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι άνθρωποι στην πολιτεία της Δυτικής Βεγγάλης; Δεν υπάρχουν πολλοί που είναι πλούσιοι και μορφωμένοι; Όμως δεν κατάφεραν να επιτύχουν στη ζωή τους εξ αιτίας της έλλειψης πίστης στον Θεό. Ήταν μόνον ο Ραμακρίσνα Παραμαχάμσα ο οποίος μπόρεσε να ζήσει μια ιδανική ζωή, αγαπώντας τη μητέρα του και πειθαρχώντας στις εντολές της, λόγω της αμέριστης πίστης και αφοσίωσης σ’ αυτήν. Δίδαξε τους ανθρώπους πως δεν υπάρχει τίποτα μεγαλύτερο κι ευγενέστερο σ’ αυτόν τον κόσμο από την αγάπη της μητέρας. Πάρτε την ιστορία οποιουδήποτε σπουδαίου προσώπου. Θα διαπιστώσετε πως οφείλει το μεγαλείο του στη μητέρα του. Η μητέρα είναι στ’ αλήθεια Θεός. Επομένως δεν είναι θεμιτό να πληγώνετε τα συναισθήματά μιας μητέρας που είναι ενσάρκωση της αγάπης. Μόνον όταν αναπτύσσετε αγάπη προς τη μητέρα σας, η ζωή σας θα είναι χαρούμενη και πλήρης αγαθών.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Μαΐου 2005


18 Αυγούστου

Κάποτε ο Βιβεκάναντα ρώτησε τον Ραμακρίσνα Παραμαχάμσα για το αν είχε δει τον Θεό. Ο Ραμακρίσνα Παραμαχάμσα  απάντησε κατηγορηματικά: «Ναι, έχω δει τον Θεό. Τον έχω δει, όπως ακριβώς βλέπω εσένα». «Τότε, γιατί εγώ δεν Τον βλέπω;» συνέχισε ο Βιβεκάναντα. Ο Ραμακρίσνα απάντησε: «Θρηνείς για την οικογένειά σου, υποφέρεις για τη δουλειά και τα υπάρχοντά σου, αλλά έχεις ποτέ χύσει ένα δάκρυ ή έχεις λαχταρήσει για το όραμα του Θεού; Κάνε το και είναι βέβαιο πως θα δεις τον Θεό! Λαχταρώ σφοδρά διαρκώς για το όραμα του Θεού, γι’ αυτό και ο Θεός είναι ορατός για μένα, ανά πάσα στιγμή, στο πρόσωπο της κάθε ανθρώπινης ύπαρξης». «Σ’ αυτόν τον κόσμο δεν υπάρχει τίποτα ευκολότερο από το να φτάσει κανείς στον Θεό. Αντιμετωπίζετε δυσκολίες και νιώθετε απεγνωσμένοι, διότι δεν κατανοείτε αυτήν την Αλήθεια. Αντί να θρηνείτε για τα εγκόσμια πράγματα, γιατί δεν λαχταράτε για το όραμα του Θεού; Μην πηγαίνετε εδώ κι εκεί αναζητώντας τον Θεό. Στρέψτε την όρασή σας εσωτερικά και μπορείτε να Τον δείτε άμεσα. Πιστέψτε βαθιά πως ο Θεός κατοικεί στην καρδιά σας και βιώστε την παρουσία Του εντός σας. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23Νοεμβρίου 1999


17 Αυγούστου

Ο άνθρωπος πάντα ποθεί για την ευδαιμονία. Η πρώτη προϋπόθεση για την επίτευξη της υπέρτατης ευδαιμονίας είναι μια καθαρή καρδιά. Η καρδιά του, που πρέπει να είναι λευκή και καθαρή όπως το γάλα, είναι γεμάτη σήμερα με κακές σκέψεις και συναισθήματα. Οι πνευματικές ασκήσεις αρχίζουν με την κάθαρση της καρδιάς και τη μεταμόρφωσή της σε έναν αγνό «ωκεανό γάλακτος». Μόνον τότε αξίζει να φιλοξενεί τον Κύριο, που η κατοικία του περιγράφεται ως «ωκεανός του γάλακτος» και συμβολίζει μια καρδιά γεμάτη με αγνές ιδιότητες. Αλλά με την παράδοση στα πάθη και στα ζωώδη ένστικτα, οι άνθρωποι σήμερα έχουν μετατρέψει την καρδιά τους σε έναν αλμυρό ωκεανό, όπου κυριαρχούν οι καρχαρίες και οι φάλαινες των κακών ιδιοτήτων, όπως η λαγνεία, ο θυμός, η απληστία και ο φθόνος. Είναι καθαρή αφροσύνη να δίνεται χώρος σε τέτοιες κακές δυνάμεις. Τέτοιες τάσεις πρέπει να απομακρύνονται και να ξεριζώνονται, ώστε ο Κύριος να βρει τη φυσική Του θέση σε μια καρδιά ιερή και αγνή.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3Μαίου 1987


16 Αυγούστου

Μερικοί άνθρωποι, όταν έρχονται αντιμέτωποι με δυσκολίες, σκέφτονται πως ο Θεός τους τιμωρεί. Είναι λάθος να σκέπτεστε έτσι. Ο Θεός ποτέ δεν τιμωρεί κανέναν. Μόνον οι βασιλιάδες τιμωρούν, όχι ο Θεός. Ο Θεός είναι αγάπη και δίνει πάντοτε μόνον αγάπη. Η τιμωρία που υφίστασθε είναι το αποτέλεσμα των δικών σας πράξεων. Ο Θεός ούτε σας τιμωρεί ούτε σας προστατεύει. Τιμωρείστε από τις δικές σας αμαρτίες και προστατεύεστε από τις δικές σας καλές πράξεις. Μπορείτε ν’ αξιοποιήσετε το φως για τη συγγραφή απρεπών περιγραφών, αλλά και για να διαβάσετε την ιερή Ραμάγιανα. Όμως το ίδιο το φως δεν επηρεάζεται απ’ αυτό που κάνετε. Κατά τον ίδιο τρόπο ο Θεός είναι ο αιώνιος παρατηρητής. Όπως και το φως, μένει ανεπηρέαστος από τις πράξεις σας καλές ή κακές. Οφείλετε ν’ αντιμετωπίζετε τις συνέπειες των πράξεών σας, είτε αυτές είναι ευχάριστες είτε δυσάρεστες. Επομένως μην ενδίδετε στο κακό. Να κάνετε πάντοτε το καλό, να είστε ενάρετοι, να βλέπετε μόνον το καλό. Αυτός είναι ο δρόμος προς τον Θεό. Μη λέτε: «Θα προσπαθήσω». Απλώς κάντε το.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Απρίλίου 1999


15 Αυγούστου

Η σημαία είναι το σύμβολο της νίκης στους εορτασμούς για τη χαρά της ανεξαρτησίας. Το κάθε έθνος έχει τη δική του σημαία. Εκτός αυτής, να αναγνωρίζετε την αξία και μιας άλλης σημαίας που συμβολίζει μιαν άλλη αξιέπαινη νίκη ενάντια στα χαμηλά ένστικτα, τις παρορμήσεις, τα πάθη, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες. Αυτή είναι η σημαία που πρέπει ν’ αναρτηθεί σε κάθε ανθρώπινη καρδιά. Όταν επιτύχετε αυτή τη νίκη, θ’ αποβείτε οι αληθινοί κληρονόμοι του πολιτισμού της Μπάρατ (Ινδίας). Όλοι οφείλουν ν’ αγαπούν την πατρίδα τους, αλλά αυτό δεν πρέπει να οδηγεί στο μίσος για μιαν άλλη πατρίδα. Επομένως πρέπει να προσεύχεστε: «Είθε ολόκληρος ο κόσμος να είναι ευτυχής και ειρηνικός». Να θυμάστε πάντα πως η γαλήνη και η ευτυχία σας είναι συνδεδεμένες με την ειρήνη και την ευτυχία του κόσμου. Κάθε πράξη μίσους και βίας που διαπράττεται από εσάς, μολύνει την ατμόσφαιρα του κόσμου. Όταν λατρεύετε την κάθε ζώσα ύπαρξη, η λατρεία φθάνει στον Θεό, γιατί Εκείνος υπάρχει σε κάθε ον. Όταν προσβάλλετε οποιοδήποτε ζωντανό πλάσμα, προσβάλλετε τον Θεό. Επομένως απλώστε την αγάπη σας στους πάντες και προς κάθε κατεύθυνση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Αυγούστου 1985 (επέτειος της ανεξαρτησίας της Ινδίας)


14 Αυγούστου

Τα μάτια , τ’ αυτιά, η μύτη, τα χέρια είναι διαφορετικά μέλη του σώματος. Το σώμα είναι μέλος της κοινωνίας. Η κοινωνία αποτελεί μέλος της ανθρωπότητας. Η ανθρωπότητα είναι μέρος της φύσης και η φύση είναι μέρος του Θεού. Εξαιτίας της επίδρασης της σύγχρονης εκπαίδευσης ο άνθρωπος χρησιμοποιεί λανθασμένα τα μέλη του. Οι Βέδες διδάσκουν πως όλη η μόρφωση, που μπορεί να ν’ αποκτήσει κάποιος, θα πρέπει να αξιοποιείται με στόχο την ευημερία της κοινωνίας. Οι Βέδες αναφέρουν πως θα πρέπει να θέτετε τον εαυτό σας στην υπηρεσία του συνόλου, πως οφείλετε ν’ αποθησαυρίζετε σοφία και να καλλιεργείτε όλες τις καλές ποιότητες. Αφού μορφωθείτε, οφείλετε να εργάζεστε για την ευημερία της κοινωνίας και του κόσμου συνολικά. Δεν θα πρέπει να διακατέχεστε από την αντίληψη, πως μόνον η δική σας οικογένεια θα πρέπει να είναι ευτυχής. Χωρίς τον κόσμο, πού είναι η οικογένεια; Το άτομο και η οικογένειά του είναι εξαρτημένοι τόσο από την κοινωνία όσο και από τον κόσμο. Επομένως το άτομο και η οικογένεια μπορεί να ευημερεί μόνον σ’ έναν κόσμο ασφαλή και προστατευμένο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1999


13 Αυγούστου

Στο ταξίδι αυτό της ζωής, πριν απ’ όλα, χρειάζεται να έχετε αυτοπεποίθηση. Οι άνθρωποι στις μέρες μας υποφέρουν εξαιτίας της έλλειψης πίστης στον εαυτό τους. Ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες δυσκολίες στον δρόμο σας, αλλά μην ταράζεστε υπερβολικά. Οφείλετε ν’ αντιμετωπίζετε όλες τις δυσκολίες με θάρρος κι αποφασιστικότητα. Μόνον τότε θα είστε πραγματικά ευτυχείς. Εάν έχετε ολοκληρωτική πίστη στον Θεό, θα έχετε τη δυνατότητα να ξεπερνάτε όλες τις δυσκολίες. Ποτέ μην κατηγορείτε τον Θεό για τις δυσκολίες σας. Είστε υποχρεωμένοι ν’ αντιμετωπίσετε τις συνέπειες των πράξεών σας, είτε είναι καλές είτε κακές! Αν ευλογηθείτε όμως με τη χάρη του Θεού, ακόμα και οι δύσκολες περιστάσεις θ’ αποβούν θετικές. Επομένως, αναπτύξτε όλο και περισσότερο, πίστη στον Θεό. Εμπιστεύεστε τους φίλους σας, που γνωρίσατε μερικά χρόνια πριν, αλλά όχι τον Θεό, ο οποίος είναι μαζί σας, εντός σας και γύρω σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας. Εμπιστεύεστε στον πλύστη τα πολύτιμα ρούχα σας. Τότε γιατί σας είναι δύσκολο να έχετε σταθερή πίστη και εμπιστοσύνη στην πανταχού παρουσία, την παντοδυναμία και την παντογνωσία του Θεού;

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1999


12 Αυγούστου

Στις μέρες μας, το άγχος και ο φόβος απλώνονται ανάμεσα στους ανθρώπους και το ντάρμα, ο νόμος της θείας δικαιοσύνης, αναιρείται. Μπορείτε να επαναφέρετε την ειρήνη και την αρμονία, μόνον όταν πειστείτε να εφαρμόζετε τα ιδεώδη που ορίζουν οι Γραφές, που λειτουργούν ως φάροι, για να οδηγήσουν την ανθρωπότητα στον ορθό δρόμο. Όλες οι δραστηριότητες της καθημερινότητάς σας μιλούν πραγματικά για την εφαρμογή του ντάρμα. Οι Ουπανισάδες μας υποδεικνύουν το τι πρέπει να γίνει και το τι θα πρέπει ν` αποφευχθεί στο ταξίδι της ζωής. Για να εμπλακείτε στις σωστές δραστηριότητες, η πνευματική σοφία είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Μας κατευθύνει να τιμάμε τη μητέρα σαν Θεό, τον πατέρα σαν Θεό, τον διδάσκαλο σαν Θεό και επίσης τον ξένο σαν Θεό. Επίσης μας προειδοποιεί πως η αλήθεια και η δικαιοσύνη δεν πρέπει να παραμελούνται. Επομένως υπάρχουν θετικές και αρνητικές οδηγίες. Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες και καμία άλλη. Αποδεχτείτε όλα όσα σας οδηγούν στην πρόοδό και την αρετή. Αποφύγετε οτιδήποτε άλλο. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Σάτυα Σάι Βάχινι», κεφ. 11


11 Αυγούστου

Το Ντάρμα δεν έχει σχέση ούτε με προκαταλήψεις ούτε με μεροληψίες· διαπνέεται από την αλήθεια και το δίκαιο. Ο άνθρωπος πρέπει να προσηλώνεται στο Ντάρμα και να φροντίζει ποτέ να μην το αντιστρατεύεται. Είναι λάθος να παρεκκλίνει απ’ αυτό. Ο δρόμος του Ντάρμα απαιτεί, ο άνθρωπος να απαλλαγεί από το μίσος και να καλλιεργήσει την απόλυτη ομόνοια και την αρμονική σχέση με τους άλλους. Μέσα από την αρμονική σχέση και την ομόνοια, το περιβάλλον θα μεταμορφώνεται καθημερινά σε τόπο ευτυχίας. Αν αυτά εδραιωθούν, η ανθρωπότητα θα απαλλαγεί από τις αναταραχές, την απειθαρχία, την αταξία και την αδικία. Με ό,τι καλό κι αν καταπιάνεστε, πρέπει πρώτα να καταλάβετε το πραγματικό του νόημα. Έπειτα οφείλετε να το ασκείτε και να το καλλιεργείτε καθημερινά ώστε να ωφεληθείτε. Με τον τρόπο αυτόν αναπτύσσεται η Γνώση και κερδίζεται η παντοτινή χαρά. Οι σοφοί, που είναι αμερόληπτοι χωρίς προκαταλήψεις και πιστοί στην εφαρμογή του Ντάρμα, ακολουθούν τον δρόμο της Αλήθειας όπως τον διδάσκουν οι Βέδες. Αυτός είναι ο δρόμος για όλους τους ανθρώπους σήμερα.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Τάξη –Ντάρμα Βάχινι», κεφ. 13


10 Αυγούστου

Σε όλες τις κοσμικές σας δραστηριότητες να είστε προσεκτικοί, ώστε να μην προσβάλλετε την ευπρέπεια ή τους κανόνες της ενάρετης φύσης σας. Μην προδίδετε τις προτροπές της εσωτερικής σας φωνής. Να είστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να υπακούσετε στις επιταγές της συνείδησης. Να παρακολουθείτε τα βήματά σας για να γνωρίζετε, αν βρίσκεστε στον δρόμο κάποιου άλλου και να είστε πάντοτε σε εγρήγορση, ώστε ν’ ανακαλύπτετε την αλήθεια πίσω από την λαμπερή ποικιλομορφία. Αυτό είναι το καθήκον σας, το ντάρμα σας. Το φωτοβόλο πυρ της σοφίας, που σας  πείθει πως όλα είναι θεϊκά, θα μετατρέψει σε στάχτες κάθε ίχνος εγωισμού και κοσμικής προσκόλλησης. Όποιος καταστέλλει τον εγωισμό του, υποτάσσει τις εγωιστικές επιθυμίες του, εξουδετερώνει τα ζωώδη αισθήματα και τις ζωώδεις παρορμήσεις του και παραιτείται από τη φυσική του τάση να θεωρεί το σώμα ως τον Εαυτό, αυτό το άτομο βαδίζει  σίγουρα το μονοπάτι της Θείας Δικαιοσύνης. Γνωρίζει πως ο στόχος του Ηθικού Νόμου  είναι η συγχώνευση του κύματος με τη θάλασσα, η συγχώνευση του Εαυτού με την Υπέρτατη Θεότητα.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Τάξη –Ντάρμα Βάχινι», κεφ. 1


9 Αυγούστου

Αφού δεν έχετε τη δυνατότητα να κολυμπήσετε  σ’ ένα πλημμυρισμένο ρέμα, ανεβαίνετε σε μια σχεδία. Ομοίως, αφού δεν μπορείτε να έχετε το βίωμα του Άμορφου, καταφεύγετε στη Μορφή, δηλ. στο Θείο με ιδιότητες, και προσπαθείτε να κολυμπήσετε στο Άμορφο με τη βοήθεια της λατρείας και του διαλογισμού. Όμως μπορείτε να παραμένετε στη σχεδία για πάντα, εν μέσω ρευμάτων και στροβίλων; Θα πρέπει κάποτε να εγκαταλείψετε αυτή τη συμβατική λατρεία και να φθάσετε στην ακτή. Η λατρεία είναι απλώς ένα μέσον εκπαίδευσης των συναισθημάτων. Οι ανθρώπινες παρορμήσεις και τ’ ανθρώπινα συναισθήματα θα πρέπει να καθοδηγούνται και να ελέγχονται. Όπως τα μανιασμένα νερά του ποταμού Γκοντάβαρι πρέπει να συγκρατηθούν με αναχώματα, ν’ αναχαιτιστούν με φράγματα, να τιθασευτούν μέσα από κανάλια και να οδηγηθούν ήρεμα στον ωκεανό, ο οποίος μπορεί να καταπιεί όλες τις πλημμύρες χωρίς να μείνει ίχνος τους, έτσι και τα ένστικτα, που σας επιβάλλουν την κυριαρχία τους σε ολόκληρη τη ζωή σας, θα πρέπει να εκπαιδευτούν και να μεταμορφωθούν μέσω της επαφής με υψηλά ιδεώδη και ανώτερες δυνάμεις. Όταν ο καρπός ωριμάσει, πέφτει από το κλαδί μόνος του. Κατά τον ίδιο τρόπο, όταν η απάρνηση διεισδύσει στην καρδιά σας, χάνετε την επαφή με τον κόσμο και γλιστράτε στην αγκαλιά του Κυρίου. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1961


8 Αυγούστου

Όταν κάποιος πεθαίνει, η περιουσία και τα όποια αγαθά του παραμένουν πίσω, δεν τον ακολουθούν. Το ίδιο επίσης ισχύει και για τους συγγενείς του. Μόνον το καλό ή το κακό όνομα που έχει αποκτήσει επιβιώνει πίσω, σ’ αυτόν τον κόσμο. Επομένως πρέπει να ζείτε με τέτοιον τρόπο, ώστε οι απόγονοι να σας θυμούνται μ’ ευγνωμοσύνη και χαρά. Για να ζήσετε μια ενάρετη ζωή, η σταθερή ώθηση από τον ενοικούντα Θεό είναι μια σπουδαία βοήθεια. Αυτή η έμπνευση έρχεται σε σας μέσω της συνεχούς απαγγελίας του Ονόματος του Θεού και την επίκληση στις εσωτερικές πηγές της Θεότητας. Το Όνομα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να κερδίσετε τη Χάρη Του, ν’ αντιληφθείτε την Παρουσία Του, να σκιαγραφήσετε τη Μορφή Του και να θυμάστε το Μεγαλείο Του. Ακόμη και στην περίπτωση που το επαναλαμβάνετε μία φορά το πρωί και μία φορά το βράδυ, αυτό θα σας κάνει να νιώθετε το σπίτι σας ως σπίτι και όχι ως τρώγλη. Αναλογιστείτε πόσο ευτυχείς, ικανοποιημένοι και ξένοιαστοι υπήρξαν οι μεγάλοι άγιοι που μεθούσαν μ’ αυτό το Όνομα —ο Τζεγιαντέβα,ο Τουκαράμ, ο Καμπίρ, ο Σούρντας, ο Τούλσιντας ή ο Ραμακρίσνα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε το 1966


7 Αυγούστου

Προκειμένου ν’ αποτρέψουν το κακό, κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι ποτέ ως τώρα δεν είχαν διαθέσει χρήματα σε φιλανθρωπίες, τείνουν να ξοδεύουν αφειδώς σε ιερές τελετουργίες και τελετές για τον εξευμενισμό των πλανητικών δυνάμεων. Μέχρις εδώ, καλώς. Ας ρέουν κάποια χρήματα από τη μία τσέπη σε μιαν άλλη, που ίσως τα χρειάζεται περισσότερο. Αφήστε τα χρήματα να κυκλοφορούν. Επιτρέψτε στο πνεύμα της φιλανθρωπίας ν’ αναπτύσσεται, έστω κι εξαιτίας του πανικού. Αλλά η συμφορά, ο κίνδυνος και ο θάνατος δεν μπορεί ν’ αποφεύγονται για πάντα. Υπάρχουν οι αναπότρεπτοι παράγοντες στη ζωή σας και οφείλετε να μάθετε να ζείτε μαζί τους με θάρρος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον με αδιάκοπη προσευχή και όχι με εκρήξεις λατρείας που ενεργοποιούνται από ξαφνικούς φόβους. Εξαγνίστε την καρδιά και τις σκέψεις σας, τις αισθήσεις, τα συναισθήματά και τα λόγια σας. Ενισχύστε τις ευγενέστερες ροπές σας. Τότε κανένας πανικός δεν θα μπορεί να σας αναστατώσει και τίποτα δεν θα μπορεί να ταράξει τη σταθερότητα και την εσωτερική σας γαλήνη. Οι προσευχές σας θα εισακουστούν και θ’ απαντηθούν. Ο Κύριος δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ του μεγάλου και του μικρού, του σημαντικού και του ασήμαντου.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 4 Μαρτίου 1962


6 Αυγούστου

Υπάρχουν τρεις χαρακτήρες ανθρώπων, οι οποίοι προσεγγίζουν τον Κύριο: α) ο τύπος του αετού, που εφορμά κάθετα προς τον στόχο, αιφνιδιαστικά και λαίμαργα, με τέτοια ταχύτητα  που η ίδια του η πρόσκρουση γίνεται η αιτία της αποτυχίας του να εξασφαλίσει την επιθυμητή λεία, β) ο τύπος του πιθήκου, ο οποίος πηγαινοέρχεται εδώ κι εκεί, από το ένα φρούτο στο άλλο, ανίκανος ν’ αποφασίσει ποιο είναι γευστικό και γ)  ο τύπος του μέρμηγκα, ο οποίος κινείται σταθερά αλλά αργά προς το επιθυμητό αντικείμενο. Το μυρμήγκι δεν κτυπά τον καρπό δυνατά για να τον κάνει να πέσει, ούτε στοχεύει σε όλους τους καρπούς που πέφτουν στην αντίληψή του. Οικειοποιείται ακριβώς τόσους όσους μπορεί να διαχειριστεί και κανέναν παραπάνω. Μη σπαταλάτε τον χρόνο της διαμονής που σας παραχωρήθηκε στη Γη σε ανούσιες ματαιοδοξίες και διερεύνηση λαθών, που πάντα θα σας κρατούν εκτός. Πότε προτίθεστε να προχωρήσετε εσωτερικά στη θαλπωρή και τη γαλήνη του εσώτερου εαυτού σας; Πού και πού ν’ αποσύρεστε στη μοναξιά και τη σιωπή. Βιώστε τη χαρά που μπορεί ν’ αναδυθεί μόνον από μέσα σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1961


5 Αυγούστου

Διαμαρτύρεστε διεκδικώντας όλο και περισσότερες εμπειρίες της Θεϊκής Μου φύσης και μέσω αυτών επιδιώκετε την ενίσχυση της πίστης σας. Για να γνωρίσετε τη γεύση του θαλασσινού νερού, δεν είναι αρκετή μια σταγόνα επάνω στη γλώσσα σας; Χρειάζεται να πιείτε όλον τον ωκεανό; Είναι το πείσμα σας, ο εγωισμός και η αλαζονεία σας, που σας κάνουν ν’ αμφιβάλλετε και ν’ αρνείστε αυτό που βιώσατε κάποτε! Δεν αρκεί μια εμπειρία; Λοιπόν, επιτρέψτε Μου να ρωτήσω, πώς μπορεί το περιορισμένο  να γνωρίσει το βάθος του Απεριόριστου; Πώς μπορεί το μυρμήγκι να σκάψει βαθιά στο βουνό; Το ν’ αποτιμήσετε την αξία Μου, είναι πέρα από τις δυνατότητές σας. Δεν έχετε καν την υπομονή να διαχειριστείτε τα προβλήματα μιας και μόνον οικογένειας, αν και είναι δική σας ευθύνη. Αναλογιστείτε τη δική Μου υπομονή, η οποία μου επιτρέπει να αφουγκράζομαι και να δίνω λύσεις στα προβλήματα εκατομμυρίων οικογενειών με άπειρη αγάπη! Δεν μπορείτε να συλλάβετε τη δύναμη αυτού του υπερκόσμιου δεσμού που σας δένει μαζί Μου. Η εμπειρία αυτού του δεσμού θα σας προκύψει αιφνίδια. Καθήκον σας είναι να περιμένετε τη στιγμή. Να έχετε εμπιστοσύνη και να είστε ευλογημένοι!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1961


4 Αυγούστου

Θεωρήστε τον Κύριο ως πατέρα και μητέρα σας, αλλά μόνον ως ένα πρώτο βήμα που οδηγεί σε μια σταθερή σχέση, η οποία θα καταλήξει στη συγχώνευση με το απόλυτο. Μην κοντοστέκεστε στα σκαλοπάτια. Μπείτε στο μέγαρο που αυτά οδηγούν. Η σύνδεση με τον Εαυτό-Άτμα είναι μια αιώνια και αμετάβλητη σχέση. Ως ένα πρώτο βήμα, προσφέρετε άνθη, κεριά, θυμίαμα, για να λατρέψετε μια συγκεκριμένη μορφή. Σύντομα, η αφοσίωσή σας θα πρέπει να προχωρήσει σε νέες προσφορές που είναι αγνότερες, πολυτιμότερες και άξιες του Κυρίου σας. Κανείς δεν μένει στο ίδιο στάδιο για πολύ. Θα πρέπει να θελήσετε να τοποθετήσετε ενώπιον του Κυρίου κάτι ανθεκτικότερο και διαρκέστερο από τα λουλούδια και το θυμίαμα. Πρέπει να νιώσετε την ανάγκη να εξαγνίσετε τον εαυτό σας και να μετατρέψετε ολόκληρη τη ζωή σας σε μια φλόγα που αναδίδει ευωδία. Αυτό είναι αληθινή λατρεία, πραγματική αφοσίωση. Μην έρχεστε σε Μένα με τα χέρια γεμάτα αντικείμενα ευτελούς αξίας, γιατί έτσι πώς μπορώ να τα γεμίσω με Χάρη; Ελάτε με άδεια χέρια και πάρτε τον θησαυρό Μου, την αγάπη Μου.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1961


3 Αυγούστου

Το ν’ αποδίδετε τις υλικές σχέσεις της ανθρώπινης οικογένειας στον Θεό είναι εντελώς ανόητο. Ο Κύριος ο οποίος βρίσκεται πέρα από τον χρόνο και τον χώρο και είναι προγενέστερος της Αρχής και μεταγενέστερος του Τέλους, δεν μπορεί ποτέ να περιγραφεί με τους όρους της προσωρινής μνήμης της ανθρωπότητας και των εφήμερων φαινομένων της ανθρώπινης οικογένειας και κοινωνίας. Τέτοιες περιγραφές δεν έχουν νόημα για εκείνους που έχουν βιώσει το μεγαλείο που είναι ο Θεός. Μην εκσυγχρονίζετε τον Θεό για να ταιριάζει στη φαντασία σας. Δεν είναι παλαιός ούτε σύγχρονος. Δεν άλλαξε ούτε η όψη ούτε η μεγαλοπρέπειά Του. Παρουσιάστε Τον, αν χρειάζεται, μ’ έναν καινούριο  τρόπο, μ’ ένα νέο ύφος, έτσι ώστε να  γίνει αντιληπτός στην εποχή μας. Αν ένα παιδί είναι απρόθυμο να πάρει ένα χάπι, βάλτε το σε μια μπανάνα και προσφέρετε του το φρούτο. Μαζί με το φρούτο, θα καταπιεί και το χάπι. Όμως μην αντικαθιστάτε το ίδιο το χάπι για να ταιριάζει στις ιδιορρυθμίες της όρεξης του παιδιού, διότι τότε η ασθένεια δεν μπορεί να θεραπευτεί!  

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1961


2 Αυγούστου

Κρίνεστε από τον τρόπο που εκφέρετε τα λόγια σας. Ένας βασιλιάς, ενώ συμμετείχε σε κυνήγι, συνέβη ν’ απομακρυνθεί τόσο, που η ακολουθία του δεν μπόρεσε να τον προφτάσει. Είδε έναν τυφλό σ’ ένα μονοπάτι της ζούγκλας κι έτσι τον πλησίασε: «Χαίρε καλέ μου άνθρωπε. Είδες μήπως κάποιους να περνούν;». Ο τυφλός είπε: «Όχι». Έπειτα από μερικά λεπτά, έφτασε εκεί ο υπουργός και ρώτησε τον ίδιο άνθρωπο: «Ε, αδερφέ! Μήπως είδες κάποιον να περνάει;» και πήρε την ίδια απάντηση. Φτάνοντας ο διοικητής στο ίδιο σημείο, είδε τον άνθρωπο και ρώτησε: «Εσύ, ανόητε! Είδες κάποιον να περνάει;», ενώ ένας στρατιώτης που ήρθε τελευταίος του φώναξε: «Εσύ, αχρείε τυφλέ, άνοιξε το άθλιο στόμα σου και πες μου, αν κάποιος πέρασε απ’ αυτόν τον δρόμο». Όταν τελικά έφτασε ο ιερέας της αυλής του βασιλιά. του απευθύνθηκε λέγοντας: «Αγαπητέ μου αδελφέ, σε παρακαλώ πες μου, αν κάποιος πέρασε από εδώ», ο τυφλός απάντησε πως ένας βασιλιάς, ένας υπουργός, ένας διοικητής και ένας στρατιώτης είχαν περάσει και του είχαν κάνει την ίδια ερώτηση. Ο τρόπος και το ύφος του λόγου του καθενός είχαν αποκαλύψει το επίπεδο και τον χαρακτήρα τους. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Ιουλίου 1964


1 Αυγούστου

Όλοι σας πρέπει να εργαστείτε σκληρά για να ξεπεράσετε τη συνήθεια να ολισθαίνετε κάποιες φορές στην ανησυχία και την απόγνωση. Μόλις αυτά τα ζιζάνια ριζώσουν στον νου σας, παίρνουν πολλές μορφές για να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία τους. Το κάθε στάδιο της ζωής είναι γεμάτο από ανησυχία. Στη διαδικασία της εξέλιξής σας, το κάθε σας βήμα είναι ένας λόγος ανησυχίας. Στην πραγματικότητα, η γέννηση, ο θάνατος, τα γηρατειά και η ασθένεια —το καθένα απ’ αυτά γεννά πολλαπλά άγχη. Το πώς θα κοιμηθείτε είναι ένας λόγος ανησυχίας όπως επίσης και το πώς θα ξυπνήσετε. Στην εποχή μας η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο και στις φοιτητικές εστίες είναι λόγοι ανησυχίας. Έπειτα έρχονται οι εξετάσεις για να δημιουργήσουν νέα άγχη. Όμως όλ’ αυτά είναι ζητήματα άνευ ουσίας. Δεν θα έπρεπε να σας απασχολούν τόσο πολύ, όσο θα έπρεπε να σας απασχολεί το πρόβλημα της εξάλειψης του θεμελιώδους λάθους της σκέψης σας, που είναι η άγνοια του Θεού, ο οποίος σας εμπνέει και σας καθοδηγεί πάντα και για πάντα. Να έχετε πίστη, να αγαπάτε χωρίς προσδοκίες και να μοιράζεστε αυτήν την αγάπη με όλους.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1978