Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Αύγουστος 2013

31 Αυγούστου

Ένα 7χρόνο εγγονάκι ρώτησε τον 70χρονο παππού του, «Παππού! Πόσων χρόνων είσαι;» Και ο παππούς απάντησε, «Δύο!» Το παιδί εξεπλάγη και είχε αμφιβολία. Ο παππούς απάντησε, «Έχω περάσει μόνο τα τελευταία δύο χρόνια κοντά στον Θεό, και μέχρι τότε ήμουν βυθισμένος στο βαλτοτόπι της αναζήτησης απολαύσεων.» Μόνο τα χρόνια που έχετε ζήσει με τον Θεό πρέπει να υπολογίζονται ως ζωή, τα υπόλοιπα δεν αξίζει να τα μετράτε. Μάθετε ότι όλα αυτά τα πλούτη, οι περιουσίες και η φήμη δεν είναι παρά μια φευγαλέα στιγμή. Αναπτύξτε δεσμό με τον Θεό, που θα είναι μαζί σας όπου κι αν πηγαίνετε.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 10, 1964 

30 Αυγούστου

Να ασχολείστε με πνευματικές ασκήσεις, πνευματικές σκέψεις, και πνευματικές συναναστροφές. Ξεχάστε το παρελθόν και αφήστε το στον δρόμο του. Τουλάχιστον από τώρα και στο εξής αποφασίστε να σωθείτε. Ποτέ μην υποκύπτετε σε αμφιβολία ή αστάθεια. Να έχετε πίστη σε όποιο όνομα και μορφή του Θεού σας αρέσει. Αν σέβεστε μια μορφή του Θεού και μισείτε  κάποια άλλη, το καθαρό αποτέλεσμα είναι μηδέν. Ο Θεός δεν θα ανεχθεί ούτε το παραμικρό ίχνος μίσους σε κάποιο όνομα ή μορφή Του. Να αποφεύγετε τις φατρίες, τις διενέξεις, τις περιφρονήσεις και τις κατηγορίες, γιατί φανερώνουν την άγνοιά σας, και στην πραγματικότητα σας οπισθοδρομούν. Βρίσκετε λάθη στους άλλους, γιατί έχετε αυτά τα ίδια λάθη εσείς. Αν καταφρονείτε μια μορφή του Θεού που τιμούν κάποιοι άλλοι, η καταφρόνηση πέφτει στον δικό σας Θεό. Να θυμάστε, ο καθένας είναι ένας προσκυνητής προς τον ίδιο στόχο. Μερικοί ακολουθούν μια πορεία, ενώ άλλοι κάποια άλλη.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 10, 1964

29 Αυγούστου

Οι θρησκείες είναι μόνο οδικοί χάρτες. Στην καλύτερη περίπτωση είναι ταξιδιωτικοί οδηγοί που δίνουν κατευθύνσεις για τον προορισμό. Το πραγματικό ταξίδι είναι αυτό που θα αποκαλύψει τις δυσκολίες, τις καθυστερήσεις, την ολισθηρότητα του δρόμου, την κατάσταση του δρόμου, καθώς και την ομορφιά της γραφικής πορείας, και τη μεγαλοπρέπεια του προορισμού. Καμιά περιγραφή από δεύτερο χέρι δεν μπορεί να είναι ίδια με την άμεση εμπειρία! Τα σύμβολα στον χάρτη μεταφράζονται διαφορετικά από τους διαφορετικούς στοχαστές, σύμφωνα με τους προϊδεασμούς και τις αντιλήψεις τους, τις ιδιαίτερες προτιμήσεις και τις προσφιλείς θεωρίες τους. Αν αποκτήσετε Αγάπη, τότε μπορείτε να απαλλαγείτε από τις θρησκείες. Διότι ο σκοπός όλων των θρησκειών είναι μόνο αυτός: Να δημιουργήσουν το συναίσθημα της ίσης αγάπης προς όλους, και να καταργήσουν τον εγωισμό που στέκεται εμπόδιο. Η λογική επίσης, αν εμποδίζει τον δρόμο της αγάπης, πρέπει να απορριφθεί ως ‘διαστρεβλώνουσα’.
Μπάμπα, pine Discourse, April 12, 1959

28 Αυγούστου

Η δίψα για τον Κρίσνα, για να Τον δείτε, να Τον ακούσετε, να ακούσετε το φλάουτό Του, να Τον εγκαταστήσετε στην καρδιά και τον νου, και να συλλάβετε τη πραγματικότητά Του μέσω της διάνοιας αυτή η δίψα είναι η πιο πρόσφορη για γαλήνη και χαρά. Η αφοσίωση στον Κρίσνα είναι η αλυσίδα με την οποία μπορεί να προσηλωθεί και να κατασταλεί ο πιθηκίσιος νους. Η λέξη Κρισ σημαίνει ‘να ελκύει’. Ο Κρίσνα ελκύει τον νου σας προς Αυτόν και τον στρέφει μακριά από τις αισθησιακές απολαύσεις που σας βασανίζουν. Ικανοποιεί την πιο βαθιά δίψα όλων των υπάρξεων, για γαλήνη, χαρά και σοφία. Ως εκ τούτου η δίψα για τον Κρίσνα είναι ένα υγιές σημάδι στο πνευματικό πεδίο. Η επανάληψη του ονόματος Κρίσνα είναι άχρηστη, αν ο στοχασμός στη δόξα του Κρίσνα δεν εξαγνίσει τον χαρακτήρα σας. Η χάρη του Θεού είναι πανίσχυρη και χαρίζεται μόνο σ` αυτούς που την αξίζουν. Γι` αυτό αρχίστε σήμερα την εξιδανίκευση του χαρακτήρα σας εμποτίζοντάς τον με ευλάβεια και αφοσίωση. Τότε θα διασφαλίσετε τη χάρη του Θεού.
Μπάμπα, Sathya Sai Speaks, Vol 6, Ch 24

27 Αυγούστου

Ποτέ μην αμφιταλαντεύεστε, ποτέ μην αφήνετε να μειώνεται ή να ταλαντεύεται η πίστη σας. Αυτό μόνο αυξάνει τη θλίψη από την οποία ήδη υποφέρετε. Δώστε υπόσχεση να είναι ακλόνητη η πίστη σας. Όποια Μορφή του Θεού κι να αγαπάτε – Σίβα, Ντέβι, Κρίσνα, Αλλάχ, Μπάμπα ή Ιησού, να συγκρατιέστε σφιχτά σ’ αυτή! Μη χάνετε την επαφή-παρέα μαζί της, γιατί μόνο όταν το κάρβουνο είναι σε επαφή με τη χόβολη, μπορεί κι αυτό να γίνει χόβολη. Να καλλιεργείτε εγγύτητα μαζί Μου στην καρδιά, και θα ανταμειφθείτε. Τότε και σεις θα αποκτήσετε ένα μέρος της Υπέρτατης Αγάπης. Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Αυτή η ευκαιρία δεν θα βρεθεί ξανά στον δρόμο σας, να το έχετε υπόψη σας. Εάν δεν μπορέσετε και δεν διασχίσετε τώρα τον ‘ωκεανό της θλίψης’, εκμεταλλευόμενοι αυτή την ευκαιρία, πότε ξανά θα μπορείτε να έχετε τέτοια ευκαιρία; Πράγματι είστε πολύ τυχεροί.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 10, 1964

26 Αυγούστου

Ο δαίμονας Μπασμασούρα, κέρδισε με τη χάρη του Θεού τη δύναμη να μετατρέπει σε στάχτες οποιονδήποτε ακουμπώντας το χέρι του πάνω στο κεφάλι του. Όμως τα ένστικτά του δεν είχαν δαμαστεί, ο τρόπος σκέψης του δεν είχε εξαγνιστεί.  Τυφλωμένος, από απληστία και εγωισμό, προσπάθησε να υποβιβάσει ακόμη κι Αυτόν που του χάρισε το  δώρο. Συνεπώς, αν δεν είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί να εξετάζετε την ίδια τη διαδικασία των σκέψεων ακόμα και ενόσω συμβαίνει, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ακολουθείτε μόνο το ίχνος του δρόμου που εσείς οι ίδιοι έχετε χαράξει. Ο τρόπος σκέψης μπορεί να δαμαστεί μόνο με εκπαίδευση, μέσω συμπόνιας, ηρεμίας, ανεκτικότητας και καρτερίας. Εκπαιδεύστε στην αρχή τον νου σας να βαδίζει σιωπηλά στα μικρά πλακόστρωτα του δρόμου, και έπειτα, αφού σιγουρευτείτε για την υπακοή του, μπορείτε να τον αφήσετε να βαδίζει με ασφάλεια στον ελικοειδή δρόμο των έξι πειρασμών της λαγνείας, του θυμού, της απληστίας, της ψευδαίσθησης, της αλαζονείας και της ζήλιας.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 12, 1959.

25 Αυγούστου

Αναπτύξτε στενή σχέση με τον Θεό, που θα είναι πάντα μαζί σας όπου κι αν πηγαίνετε. Μόνο τα χρόνια που έχετε ζήσει με τον Θεό και για τον Θεό, υπολογίζονται ως αληθινή ζωή. Αναπτύξτε θεϊκή αγάπη προς Αυτόν, υπέρτατη αγάπη της οποίας ενσάρκωση είναι ο Θεός. Ποτέ μην αφήνετε χώρο για αμφιβολίες και δισταγμούς ή ερωτήσεις για να δοκιμάσετε την αγάπη του Θεού. Μην καλλιεργείτε ερωτήσεις όπως, «Γιατί δεν έχουν τελειώσει τα βάσανά μου; Δεν με αγαπά αρκετά ο Θεός; Γιατί με αγνοεί; Γιατί δεν μου μιλάει;» Ποτέ μη νομίζετε ότι ο Θεός δεν ενδιαφέρεται για σας και ότι δεν σας γνωρίζει. Ο Θεός είναι γεμάτος ανιδιοτελή αγάπη και πάντοτε ενδιαφέρεται αληθινά για σας. Στην πραγματικότητα κάθε Του πράξη, είναι για την ευημερία σας!
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 10, 1964

24 Αυγούστου

Από δω και πέρα να έχετε απάρνηση, ώστε να μπορείτε να είστε έτοιμοι για το ταξίδι όταν έρθει το κάλεσμα! Κανένας δεν γνωρίζει πότε θα έρθει το κάλεσμα και δεν έχει νόημα να κλαίτε εκείνη τη στιγμή ενθυμούμενοι τις περιουσίες που συσσωρεύσατε, τη φήμη που συγκεντρώσατε ή τους τίτλους που κερδίσατε! Τα κοράκια ακολουθούν κατά πόδας τον αετό, όσο έχει το ψάρι στο ράμφος του, και σβουρίζουν για να του κλέψουν το ψάρι από το στόμα. Τον καταδιώκουν οπότε καθίσει μια λίγη ξεκούραση. Στο τέλος, ο αετός εγκαταλείπει την προσκόλληση στο ψάρι και το αφήνει να πέσει από το ράμφος του. Τα κοράκια πετούν να το πιάσουν και αφήνουν ήσυχο τον αετό. Ομοίως επίσης, όταν εγκαταλείψετε τις απολαύσεις των αισθήσεων, τότε τα κοράκια της αλαζονείας, του φθόνου, της κακίας και του μίσους θα πετάξουν μακριά και θα σας αφήσουν σε γαλήνη.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 10, 1964

23 Αυγούστου

Είστε  πανευτυχείς όταν είστε βυθισμένοι μέσα στον εαυτό σας! Το βρέφος μέσα στη μήτρα είναι στη κατάσταση Σόχαμ (είμαι Θεός), αλλά όταν γεννηθεί στον κόσμο, αρχίζει την ερώτηση Κόχαμ (ποιος είμαι). Διότι ξεχνάει την αλήθεια του και ταυτίζεται με το σώμα και τις αισθήσεις. Μέχρις ότου αποκτήσει αυτοπραγμάτωση (Γκνιάνι), δεν μπορεί ποτέ να ανακτήσει τη γνώση του Σόχαμ. Η Κατάσταση του Θεού όταν παίρνει μορφή, είναι ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος μπορεί να γίνει Θεός αν ασχολείται με πράξεις αφιερωμένες στον Θεό. Τότε μπορεί να ανακαλύψει τη θεϊκή του κατάσταση. Ποιο το όφελος να κάνετε μόνο ανθρώπινες πράξεις ή ακόμα και δαιμονικές, και να ισχυρίζεστε ότι ο άνθρωπος είναι Θεός; Η αρετή πρέπει να είναι η ίδια σας η αναπνοή. Ο χαρακτήρας πρέπει να είναι η ραχοκοκαλιά σας. Χωρίς αυτά δεν μπορεί να καρποφορήσει καμία αξιέπαινη πράξη. Αν διατηρείτε τις κακές σας ιδιότητες, θα κερδίζετε προβλήματα. Αν τις απαρνηθείτε, θα κερδίσετε γαλήνη.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 10, 1964

22 Αυγούστου

Η διάνοια αρέσκεται σε συζητήσεις και αντιδικίες. Αν υποκύψετε σε αυτόν τον πειρασμό, θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να δραπετεύσετε από τις χειροπέδες του και να προχωρήσετε στην απόλαυση της ευδαιμονίας, την οποία μπορείτε να αποκτήσετε μόνο από την εξουδετέρωση της διάνοιας. Τα συναισθήματά σας παραμορφώνουν τη διαδικασία των σκέψεών σας, και μετατρέπουν τη λογική σε έναν αδάμαστο ταύρο. Πάντοτε να έχετε επίγνωση των περιορισμών της λογικής και της συλλογιστικής. Πρέπει να υποχωρούν και να ενδίδουν στην αφοσίωση. Μετά από κάποιο καιρό, ο πνευματικός σας δρόμος πρέπει να φωτιστεί από αφοσίωση και ενόραση. Συνεπώς, προσέξτε – η διάνοιά σας μπορεί να σας βοηθήσει μόνο για ένα μικρό μέρος του δρόμου προς τον Θεό. Πολύ συχνά, ο εγωισμός κάποιου τείνει να παρακινεί και να δικαιολογεί τις πράξεις του, γιατί οδηγείται στον λανθασμένο δρόμο μόνο από τη λογική του, αν αυτός είναι ο δρόμος που του αρέσει! Πολύ συχνά φθάνετε στο συμπέρασμα που εσείς θέλετε να φτάσετε! Γι` αυτό να κάνετε προσεκτική επιλογή του δρόμου που ακολουθείτε!
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 12, 1959

21 Αυγούστου

Όλες οι προσπάθειες και ‘επενδύσεις’ που κάνετε εντρυφώντας στις Γραφές και σε αγνές σκέψεις, είναι σκέτη σπατάλη, αν η μελέτη και ο στοχασμός δεν σας βοηθούν να αναγνωρίσετε ότι ο νους είναι χειρότερος και από έναν μεθυσμένο πίθηκο. Τα προσκυνήματα είναι για την χαροποίηση της καρδιάς, την εξιδανίκευση των παρορμήσεων και την εξύψωση του κατώτερου εαυτού σε ανώτερα επίπεδα σκέψεων και πράξεων. Η λογική υπηρετεί τον ίδιο σκοπό, ή τουλάχιστον, έτσι οφείλει. Η λογική αναζητάει να γνωρίσει την ενότητα του σύμπαντος, την προέλευση και τον σκοπό κάθε πράγματος στο σύμπαν. Μέσω της λογικής, πρέπει να κατανοήσετε τους νόμους που κυβερνούν τον μικρόκοσμο και τον μακρόκοσμο. Κρυφοκοιτάζει πίσω από το πάντα αποσυρόμενο παραπέτασμα, για να αποκτήσει μια ματιά Εκείνου που κινεί τις ‘μαριονέτες’ και χειρίζεται τα νήματα.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 12, 1959

20 Αυγούστου

Η ζωή είναι ένα προσκύνημα στον Θεό και ο δρόμος είναι μπροστά σας. Αλλά, αν εσείς δεν κάνετε το πρώτο βήμα εμπρός και δεν προχωρήσετε παραπέρα, τότε πως μπορείτε να φτάσετε στον προορισμό σας; Ξεκινήστε με θάρρος, πίστη, χαρά και σταθερότητα, και είναι σίγουρο ότι θα πετύχετε. Ο νους και η διάνοια είναι σαν δύο βόδια που δένονται σε μια άμαξα. Τα βόδια αυτά δεν έχουν συνηθίσει να ακολουθούν την οδό της Αλήθειας, Ενάρετης συμπεριφοράς, Ειρήνης και Αγάπης, κι έτσι σέρνουν την άμαξα στους δρόμους που ξέρουν, δηλαδή του ψεύδους, αδικίας, ταραχής και μίσους. Πρέπει να τα διδάξετε να ακολουθήσουν τη ορθή οδό, έτσι ώστε να μην φέρουν καταστροφή πάνω τους, και σε άλλους. Κάθε πράγμα ή ύπαρξη στον κόσμο δίνει και ευχαρίστηση και πόνο. Ελέγξτε και εκπαιδεύστε τον νου σας να βλέπει την πραγματική φύση του αντικειμενικού κόσμου. Αυτός είναι ο πραγματικός καρπός της εκπαίδευσης.
Μπάμπα, pine Discourse, Dec 20, 1958

19 Αυγούστου

Όταν επισκέπτεστε έναν ναό ή έναν ιερό τόπο, ακόμα και την ώρα που συμμετέχετε στη λατρεία, οι σκέψεις σας στρέφονται στα υποδήματά σας που αφήσατε έξω. Δεν θα έχετε χαρά ή απελευθέρωση απλά και μόνο πηγαίνοντας σε έναν ιερό τόπο. Δεν θα αποκτήσετε χαρά ούτε ακόμα και όταν δείτε, αγγίξετε και συνομιλήσετε με τον ενσαρκωμένο Θεό! Πρέπει να ακολουθείτε τη συνταγή και να δράτε σε συμφωνία με τις Θεϊκές Οδηγίες. Με ζέση και ενθουσιασμό, να ακολουθείτε την οδό που έχουν χαράξει οι μεγάλοι πιστοί του Θεού. Πρέπει να νιώθετε αχώριστη συνάφεια με τον Θεό, όπως το κύμα είναι αχώριστο από τη θάλασσα. Το βούτυρο είναι συμφυές με το γάλα και είναι αθέατο. Ομοίως επίσης, η Θειότητα βρίσκεται σε κάθε ύπαρξη και εκδηλώνεται από μέσα της.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 10, 1964

18 Αυγούστου

O Θεός είναι ο Κάτοικος όλων των υπάρξεων και διαχέει τα πάντα. Είναι η ψυχή κάθε ύπαρξης. Είναι μέσα σου τόσο, όσο είναι μέσα σε κάθε άλλον. Δεν υπάρχει περισσότερο μέσα σ’ έναν πλούσιο, ούτε είναι μεγαλύτερος σ’ ένα παχύ άτομο. Η λάμψη Του φωτίζει το σπήλαιο της καρδιάς κάθε ανθρώπου. Ο ήλιος ακτινοβολεί εξίσου σε όλους. Η Χάρη του Θεού πέφτει εξίσου σε όλους. Εσείς οι ίδιοι φτιάχνετε εμπόδια που εμποδίζουν τις ακτίνες της Χάρης Του να αγγίξουν και να ζεστάνουν την καρδιά σας. Μην κατηγορείτε τον Θεό για την άγνοιά σας ή την ανοησία ή διαστρέβλωσή σας. Όπως τα υπόγεια ύδατα αναδύονται ως πίδακες όταν η γεώτρηση φθάσει έως το βάθος τους, έτσι και με συνεχή επανάληψη του Ονόματος του Θεού αγγίξτε την πηγή του Θείου, και κάποια μέρα, θα αναβλύσει άφθονη χαρίζοντάς σας ατέλειωτη χαρά.
Μπάμπα, pine Discourse, Dec 20, 1958

17 Αυγούστου

Η έπαρση ή ο εγωισμός είναι ολέθρια αδυναμία. Είναι η επιθυμία να σας επαινούν, να μιλάνε για σας. Οι άνθρωποι ευχαριστούνται να διατυμπανίζουν τις επιτεύξεις και τις ικανότητές τους. Αυτό στην πραγματικότητα τους κάνει γελοίους και αξιολύπητους. Θέλουν τα ονόματα και οι πράξεις τους να εμφανίζονται στις καθημερινές εφημερίδες με μεγάλα έντονα γράμματα. Παρακαλώ καταλάβετε, αυτό στο οποίο πρέπει να δίνετε προσοχή δεν είναι οι εφημερίδες. Κερδίστε τη θέση σας στο ‘βασίλειο’ του Θεού. Κερδίστε φήμη μέσα στη συναναστροφή των καλών και θεοσεβών. Αν παραμένετε για πάντα στο νηπιαγωγείο μαθαίνοντας το Α, Β, Γ και άλλα αλφάβητα, πώς θα μπορέσετε να κατανοήσετε τι λένε οι στοχαστές; Να προοδεύσετε στο να είστε ταπεινοί και στο να δείχνετε σεβασμό προς τους μεγαλύτερους και τους γονείς.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 10, 1964 

16 Αυγούστου

Όλοι σας, έχετε πολύ καλή συγκέντρωση. Διότι, κάθε έργο απαιτεί συγκέντρωση και όλοι σας έχετε ωφεληθεί από αυτή. Ο ξυλουργός, ο υφαντής, ο υπάλληλος γραφείου, ο βαρκάρης, ο επιστήμονας, όλοι έχετε λίγη ή πολλή συγκέντρωση, και τη χρησιμοποιείτε στις καθημερινές σας ζωές. Πρέπει να μάθετε να την εφαρμόζετε και στον νου σας επίσης. Να στρέφετε τον νου στην εργασία που κάνει κάθε φορά, να τον εξετάζετε και να τον εκπαιδεύετε να περιορίζεται στις καλές συναναστροφές, στις καλές σκέψεις και καλές πράξεις. Να κάνετε διαλογισμό σε οποιαδήποτε Μορφή του Θεού, και να επαναλαμβάνετε οποιοδήποτε Όνομά Του, έχοντας επίγνωση της γλυκύτητάς του. Αυτό θα διδάξει τον νου να είναι οξυδερκής, και να παράγει πάντα καλή ‘μουσική’ και από τις χαρές και από τις λύπες που είναι συναφείς με τη ζωή.
Μπάμπα, pine Discourse, Dec 20, 1958

15 Αυγούστου

Ο Κρίσνα διακήρυξε στην Μπάγκαβαντ Γκίτα, «Κάθε ύπαρξη είναι μία όψη της Θειότητάς Μου». Όταν ο Θεός σας θεωρεί ως μέρος Του, πρέπει κι εσείς επίσης να θεωρείτε τους άλλους ως τον ίδιο σας τον εαυτό. Αγαπάτε όλους, υπηρετείτε όλους. Μην βλέπετε καμία διαφορά μεταξύ των ανθρώπων, μην θεωρείτε κάποιον πάμφτωχο και κάποιον άλλο εκατομμυριούχο. Πολλοί εκατομμυριούχοι σήμερα ασχολούνται με το να γεμίζουν τις κοιλιές τους. Δεν είναι έτοιμοι να δώσουν ούτε μια μπουκιά φαγητό ως βοήθημα σε έναν ζητιάνο που στέκεται στο κατώφλι τους. Ποιο το όφελος να υπάρχουν τέτοιοι πλούσιοι; Είναι πλούσιοι μόνο στο όνομα, αλλά στην πραγματικότητα είναι πιο φτωχοί από τους φτωχούς. Να ακολουθείτε τον δρόμο της φιλανθρωπίας και της αρετής. Να θεωρείτε τους άλλους ως αδελφούς και αδελφές σας. Προτιμότερο όμως, να τους θεωρείτε ως τον εαυτό σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 15, 2007

14 Αυγούστου

Όταν πηγαίνετε σε έναν ναό, μερικοί σπάτε μια καρύδα μπροστά στον βωμό. Αν προσπαθήσετε να την σπάσετε με τον τρόπο που πέφτει από το δέντρο, θα μπορέσει να σπάσει; Όχι! Οι σκληρές ίνες προστατεύουν το κέλυφος και εμποδίζουν οποιαδήποτε ζημιά στον καρπό. Συνεπώς, πρέπει πρώτα να αφαιρέσετε το ινώδες κάλυμμα με αρκετή προσπάθεια. Η απελευθέρωσηλύτρωση έρχεται από το σπάσιμο του νου μαζί με όλες τις ιδιοτροπίες και τις επιθυμίες του. Πρέπει να σπάσετε τον νου σας, αλλά πώς μπορείτε να το κάνετε, όταν τον περιβάλλει η ινώδης θωράκιση των επιθυμιών των αισθήσεων; Η πιο ανθεκτική ίνα είναι ο θυμός, η πιο γλοιώδης βρωμιά. Όταν θυμώνετε, ξεχνάτε τη μητέρα, τον πατέρα και τον δάσκαλο, και ξεπέφτετε στα κατώτατα βάθη. Μέσα στη διέγερση του θυμού χάνεται κάθε ικανότητα διάκρισης. Γι` αυτό αφαιρέστε όλες τις ίνες και αφιερώστε τον νου στον Θεό, και συντρίψτε τον εν τη παρουσία Του. Εκείνη τη στιγμή, είστε ελεύθεροι.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 10, 1964

13 Αυγούστου

Ο νους είναι ο αέρας που μας φέρνει τη μυρωδιά του κόσμου, δύσοσμη ή ευωδιαστή. Όταν ο νους στρέφεται προς τη δυσοσμία, νιώθετε αποστροφή. Όταν στρέφεται προς την ευωδία, είστε ευτυχισμένοι. Ο άνεμος συγκεντρώνει τα σύννεφα από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Παρομοίως ο νους φέρνει στη συνειδητότητά σας τις απογοητεύσεις πολλών προσδοκιών. Επίσης, ο νους είναι αυτός που, σαν τον άνεμο, σκορπάει τα σύννεφα που τον σκοτίζουν ή τον κάνουν να νιώθει χαμένος στη νύχτα της αμφιβολίας. Ελέγξτε τον νου και θα παραμείνετε σε γαλήνη! Για να κερδίσετε αυτή την αταραξία, δεν χρειάζεται να διαβάζετε, αλλά να κάνετε συστηματική πνευματική προσπάθεια. Τότε θα είστε πάντα ευτυχισμένοι, είτε είστε πλούσιοι είτε φτωχοί, είτε σας εκτιμούν είτε σας απορρίπτουν, είτε έχετε ευημερία είτε κακοτυχία. Αν εισέρχεστε στην αρένα της ζωής χωρίς αταραξία, είναι σαν να ταξιδεύετε με τρικυμία μέσα σε μια μικρή ακυβέρνητη βάρκα! Γι` αυτό αρχίστε τον δρόμο της πνευματικής άσκησης αμέσως τώρα.
Μπάμπα, pine Discourse, Dec 20, 1958

12 Αυγούστου

Οι άνθρωποι θλίβονται επειδή αναπτύσσουν προσκόλληση στα μη-πραγματικά. Καλλιεργούν μια παράλογη στοργή για πλούτη. Όμως είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τα με κόπο αποκτηθέντα πλούτη  τους για να σώσουν τις ζωές των παιδιών τους, διότι η προσκόλλησή τους στα παιδιά είναι ισχυρότερη από την προσκόλλησή τους στα πλούτη. Μερικοί άνθρωποι εν τούτοις, ξεπέφτουν τόσο πολύ ώστε απαρνούνται ακόμη και τα παιδιά τους, όταν η επιλογή είναι ανάμεσα στις προτιμήσεις τους και στην ευημερία των παιδιών τους. Η πραγματική χαρά μπορεί να βρεθεί μόνο όταν παραμένετε στο εντός σας Θείο! Το πορτοκάλι έχει φλούδα, που δεν είναι πολύ γευστική, αλλά προστατεύει τον καρπό και τον διαφυλάσσει από το σάπισμα. Για να αποκτήσετε τη γλυκύτητα του πορτοκαλιού, πρέπει να το ξεφλουδίσετε και να πετάξετε  τη φλούδα. Τέτοιος είναι και ο καρπός του δέντρου της ζωής. Προστατεύεται από μια πικρή φλούδα! Ο σοφός δεν προσπαθεί να φάει τη φλούδα μετά την απαραίτητη αυτοεξέταση, την αφαιρεί και την πετάει, και τότε απολαμβάνει τη γλυκύτητα του καρπού.
Μπάμπα, pine Discourse, Dec 14, 1958

11 Αυγούστου

Η ανθρώπινη νοημοσύνη δεν μπορεί να εξιχνιάσει τους τρόπους που ενεργεί ο Θεός. Ο Θεός και οι τρόποι Του δεν μπορούν να αναγνωριστούν απλώς και μόνο από την εξυπνάδα, αυτό δηλαδή που κυρίως  είναι η ευφυΐα σας. Μπορεί να ωφελείστε από τον Θεό, αλλά δεν μπορείτε να Τον κατανοήσετε. Μπορεί να ωφελείστε από τον ηλεκτρισμό, και να τον χρησιμοποιείτε με χιλιάδες τρόπους, αλλά δεν μπορείτε να εξερευνήσετε και να εξηγήσετε το μυστήριό του. Το πώς και γιατί λειτουργεί μ’ έναν συγκεκριμένο τρόπο και όχι με κάποιον άλλο, είναι πέραν από τις διανοητικές σας δυνατότητες. Οι εξηγήσεις σας είναι απλώς και μόνο εικασίες, προσπάθειες για να καλύψετε την άγνοιά σας με πομπώδεις εκφράσεις. Το σφάλμα είναι, ότι δίνετε στο μυαλό περισσότερη αξία από αυτή που αξίζει. Η Υπέρτατη Αλήθεια είναι πέρα από το φάσμα του μυαλού. Δεν μπορείτε να σηκώσετε έναν βράχο όσο στέκεστε επάνω του! Κατά τον ίδιο τρόπο, όσο ο νους παραμένει στη Μάγια, δεν μπορείτε να την απορρίψετε.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 9, 1964

10 Αυγούστου

Να γίνετε σαν το φλάουτο, ένα κούφο καλάμι, ανόθευτο, ανάλαφρο, ώστε τίποτα να μην εμποδίζει την αναπνοή Του. Τότε θα έλθει Εκείνος και θα σας σηκώσει και θα εισπνεύσει θεϊκή μουσική μέσα από σας, ‘παίζοντάς’ σας με απαλό άγγιγμα. Στο χέρι Του, το απειροελάχιστο θα μεταλλαχθεί σε άπειρο. Δυναμώστε την αγάπη που βρίσκεται μέσα σας. Είναι ένα ιερό δώρο. Διευρύνετέ την ώστε όλες οι υπάρξεις να μπορούν να την μοιραστούν. Η αγάπη σας πρέπει να είναι τέτοια ώστε αν κάποιος κοντά σας είναι λυπημένος, θα νιώθετε λυπημένοι, και αν είναι ευτυχισμένος, θα νιώθετε αυτή την ευτυχία. Εστιάστε και αφιερώστε την αγάπη σας στον Θεό, είτε εκπληρώνονται οι επουσιώδεις ευχές σας είτε όχι. Ποτέ μην αφήνετε, σε καμιά περίπτωση, αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό την αγάπη σας για τον Θεό.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 9, 1964.

9 Αυγούστου

Δεν έχει νόημα να παραδίδετε την ουσία της πνευματικότητας σε υποσιτιζόμενους και αδύναμους ανθρώπους. Δώστε τους πρώτα τροφή, κάντε τους αρκετά δυνατούς για να μπορούν να καλλιεργούν  ισχυρές αρχές και να διατηρούν σθεναρά ιδεώδη. Πρέπει πρώτα να κατευναστεί η φυσική πείνα με απλή και αγνή τροφή. Κατόπιν πρέπει να αρχίσουν την επανάληψη του Ονόματος του Θεού. Μπορεί να είναι οποιοδήποτε Όνομα τους αρέσει περισσότερο. Μην εκλαμβάνετε ‘ελαφρά τη καρδία’ το Όνομα του Θεού. Να το σέβεστε ακόμα κι αν το ακούτε από τα χείλη ενός ζητιάνου, που το χρησιμοποιεί για να διασφαλίσει ελεημοσύνη. Ακόμα κι αν αυτός που προσφέρει το Όνομα  είναι κακός ή το κίνητρό του τυχόν δεν είναι αγνό, η αγνότητα του Ονόματος δεν μπορεί ποτέ να  βλαφθεί. Να τους ευχαριστείτε που σας θύμισαν τον Θεό, και τραβήξτε τον δρόμο σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Dec 14, 1958

8 Αυγούστου

Φανταστείτε το εσωτερικό ταξίδι σαν να ανεβαίνετε σε ένα τετραώροφο κτίριο για να φτάσετε στην οροφή το ισόγειο είναι η ένωση με τον Θεό μέσω της δράσης, και οι άλλοι όροφοι είναι η αφοσίωση, η σοφία και η μη-προσκόλληση. Όταν ο καρπός βρίσκεται στη γένεσή του, είναι η δράση. Δηλαδή, όλοι έχουν την ικανότητα της δραστηριότητας, γι` αυτό είναι το πρώτο βήμα στην πνευματικότητα επίσης. Όταν ο καρπός ωριμάσει και παραμείνει απαλλαγμένος από εγωισμό και απληστία, γίνεται λατρεία, και έτσι, οδηγεί στον δεύτερο όροφο, την αφοσίωση. Όταν γίνει πλήρως ώριμος και γλυκός, δηλαδή όταν ο πιστός επιτύχει ολοκληρωμένη αυτοπαράδοση, αυτή είναι η απόκτηση της σοφίας. Όταν δε ο καρπός πέσει από το δέντρο, αυτό σημαίνει πλήρη μη-προσκόλληση (απόσπαση) δηλαδή τότε ο πιστός φθάνει στον τέταρτο όροφο του μεγάρου του Θεού!
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 9, 1964

7 Αυγούστου

Για να χαράξει η σοφία της διάκρισης στους ανθρώπους, πρέπει οι μεγαλύτεροι πρώτα να γίνουν παράδειγμα διάκρισης και μη-προσκόλλησης. Αν επιδιώκουν απολαύσεις των αισθήσεων με πυρετώδη έξαψη, πώς μπορούν οι νέοι να κατηγορηθούν για τον εγωισμό και την απληστία τους; Οι μεγαλύτεροι πρέπει να εφαρμόζουν αυτά που διδάσκουν, να επιδεικνύουν πως η εν Θεώ ζωή χαρίζει νοητική αταραξία, χαρά, ικανοποίηση και αρμονία. Πρέπει να αφιερώνουν τουλάχιστον λίγη ώρα καθημερινά στην απαγγελία του Ονόματος του Θεού ή στον διαλογισμό. Τότε, και τα παιδιά επίσης θα απορροφήσουν αυτή την ατμόσφαιρα και θα αποκτήσουν σίγουρα γαλήνη. Μέχρι σήμερα, πολλοί λένε με μεγάλο πάθος ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο γλυκό από το Όνομα του Θεού, αλλά δεν το επαναλαμβάνουν καθόλου. Τα παιδιά εύκολα θα ανακαλύψουν αυτή τη φάρσα, όταν δηλαδή αμελεί κανείς την πνευματική του εξέλιξη, αλλά τη διδάσκει. Η υπευθυνότητα εκείνων που διατρανώνουν τον πνευματικό δρόμο είναι μεγάλη, και δεν πρέπει να εξασθενεί.
Μπάμπα, pine Discourse, Dec 14, 1958

6 Αυγούστου

‘Σαμσκρίτι’, η Σανσκριτική λέξη που σημαίνει πνευματική καλλιέργεια και πολιτισμός, προέρχεται από τη λέξη ‘Σαμσκάρα’, που σημαίνει τη διπλή διαδικασία της απομάκρυνσης της σκόνης και της ακαθαρσίας της φαυλότητας, και της εμφύτευσης των αρετών της Αλήθειας, της Ενάρετης Συμπεριφοράς, της Ειρήνης, της μη-Βίας και της Αγάπης. Μερικές υποχρεωτικές τελετουργίες μύησης και εξαγνισμού που περιγράφονται στις Βέδες για τη πνευματική εξύψωση του ανθρώπου, καλούνται επίσης Σαμσκάρας. Αυτές είναι 48, αλλά όλες μπορούν να μειωθούν μόνο σε μια, η οποία είναι η και η τελική εκπλήρωση δηλαδή η αναγνώριση της ταύτισης του ανθρώπου με τον Θεό. Ο άνθρωπος είναι Θεός. Η ατομική οντότητα (Τζίβα) είναι Θειότητα (Μπράχμαν) θεωρούμενη μέσα από τους περιορισμούς της πρωταρχικής άγνοιας.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 9, 1964

5 Αυγούστου

Να βαδίζετε την οδό που σας έχει δείξει η Ραμάγιανα, η Μαχαμπάρατα η Μπάγκαβαταμ και άλλες Γραφές. Να προχωρείτε σ’ αυτή την οδό,  χωρίς να νοιάζεστε για τις στάσεις και τα εμπόδια, την επιδοκιμασία ή αποδοκιμασία των συγγενών και φίλων, τους επαίνους ή τις κατηγορίες της κοινωνίας. Τι ακριβώς είναι έπαινος ή κατηγορία; Είναι λέξεις απλώς και μόνο ηχητικά κύματα που έρχονται μέσω του αέρα, κύματα που χτυπούν τα αυτιά σας. Αφήστε τα να χτυπούν μόνον τα εξωτερικά αυτιά, μην τα καλωσορίζετε μέσα. Η χάρις του Θεού κερδίζεται μόνο μέσα από δοκιμασίες. Ο Θεός ενσαρκώνεται στον κόσμο, όταν η αδικία και η φαυλότητα γίνουν αχαλίνωτες. Γι` αυτό πρέπει να τις υποστεί κανείς, ώστε να μπορεί να έχει τη χαρά του καλωσορίσματος του Θεού και του βιώματος της Παρουσίας Του.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 9, 1964

4 Αυγούστου

Όλα τα πράγματα διαχέονται από την ίδια Θεϊκή Ουσία. Όλα τα ονόματα είναι χαρακτηριστικά της δόξας του Θεού. Η Θειότητα είναι έμφυτη σε κάθε ψυχή, και η διαδικασία ενθύμησης στους ανθρώπους αυτού του γεγονότος άρχισε από τη χαραυγή της ανθρώπινης ιστορίας. Τι πρέπει να γίνει για να ζείτε μια θεϊκή ζωή; Αφαιρέστε την ομίχλη που αποκρύπτει την Αλήθεια! Η ομίχλη της ψευδαίσθησης σας κάνει να πιστεύετε ότι είστε κάτι κατώτερο, στιγμιαίο, εφήμερο και υλικό! Αυτό είναι λάθος! Όλοι είστε ιεροί, αγνοί και μέρος του Αιώνιου. Ο καθένας σας λάμπει κατ’ αναλογία των πνευματικών του προσπαθειών, όπως οι λαμπτήρες διαχέουν φως ανάλογα με την ισχύ τους. Δεν υπάρχει κανένας που δεν στηρίζεται από το Απόλυτο. Δεν υπάρχει όνομα που δεν υποδηλώνει το Οικουμενικό, όλα είναι δικά Του!
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 9, 1964

3 Αυγούστου

Πολλοί έρχεστε συχνά στο Πουταπάρτι ή επισκέπτεστε άλλα ιερά μέρη. Ακούτε λογίους που αναπτύσσουν τις Γραφές. Έχετε γνωρίσει μεγάλες και ευγενείς ψυχές. Ποιο είναι το όφελος; Πώς έχετε βελτιωθεί απ` όλα αυτά; Έχετε επιτύχει τουλάχιστον στο να αναγνωρίσετε τις ρατζασικές και ταμασικές σας συνήθειες και τάσεις; Το πρώτο βήμα για να τις αφαιρέσετε είναι να τις αναγνωρίσετε ως δηλητηριώδεις. Έχετε γίνει όλο και περισσότερο γαλήνιοι και ατάραχοι όσο περνούν τα χρόνια, ή είστε το ίδιο αδρανείς ή ίσως και δριμείς; Εάν πρέπει να γνωρίσετε τον Θεό, πρέπει να Τον αγαπάτε και να ζείτε τη ζωή σας με καλή συμπεριφορά. Το μίσος  ή ακόμα και η αδιαφορία καταλήγει μόνο σε παρεξηγήσεις. Να αναπτύξετε στενή σχέση με τον Θεό και θα αποκαλυφθεί μέσα σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 9, 1964

2 Αυγούστου

Οι γονείς και οι δάσκαλοι πρέπει να φροντίζουν ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν καλές συνήθειες και συμπεριφορές από την τρυφερή τους ηλικία. Ό,τι διαβάζουν από τα βιβλία πρέπει να στοχάζονται και να αναλογίζονται σ’ αυτό στη σιωπή και την ησυχία. Αυτή είναι μια πολύ καλή άσκηση στη διανοητική τους ανάπτυξη και στην απόκτηση νοητικής γαλήνης. Το ένστικτο να διαπληκτίζονται και να μαλώνουν για κάθε παρεξήγηση, πρέπει να ελεγχθεί και να εξιδανικευτεί. Δεν πρέπει να προκαλείτε στα παιδιά αγωνία ή σωματικό πόνο! Τα παιδιά επίσης δεν πρέπει να χαίρονται με την πρόκληση πόνου σε οποιαδήποτε ύπαρξη. Πρέπει να μεγαλώνουν με ένα αίσθημα ευθύνης. Πρέπει να διδάσκονται να μη χαίρονται επιδεικνύοντας τα ρούχα τους, τα στολίδια, τη θέση ή τον πλούτο τους στους λιγότερο τυχερούς. Πρέπει να διδάσκονται από ενωρίς συνήθειες προσωπικής καθαριότητας και κυριότερο, τη συνήθεια της προσευχής σε τακτικές ώρες.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 3, 1958

1 Αυγούστου

Το πρώτο βήμα στον εξευγενισμό του ανθρώπου είναι να απομακρύνει τις ‘βρωμιές’ από τον νου. Μάθετε ότι ο φθόνος είναι η πιο γλοιώδης βρωμιά. Πρέπει να είστε ευτυχισμένοι, όταν οι άνθρωποι γύρω σας είναι ευτυχισμένοι. Αυτό είναι το αληθινό τεστ. Η Ραμάγιανα λέει ότι ο Ράμα ήταν ευτυχισμένος όταν συνέβαιναν στους γύρω του χαρμόσυνα γεγονότα, σαν να συνέβαιναν σε Εκείνον. Ο Κρίσνα περιγράφει τον Αρτζούνα ως μη έχοντα φθόνο. Τι κολακευτικό σχόλιο που έλαβε από τον ίδιο τον Δάσκαλό του! Γι` αυτό ο Κρίσνα δίδαξε στον Αρτζούνα τα μυστήρια της πνευματικής άσκησης. Να έχετε βαθιά αγάπη για τον Θεό. Αλλά να προσέχετε να μην απελπίζεστε  εξαιτίας του φθόνου, όταν οι άλλοι επίσης Τον αγαπούν ή αφοσιώνονται  σε Εκείνον. Πάντοτε να επαγρυπνείτε να έχετε αγάπη χωρίς φθόνο.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 9, 1964