Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Αύγουστος 2012

31 Αυγούστου

Κάποτε ένας έμπορος ρώτησε έναν ναύτη πως πέθαναν ο παππούς και ο πατέρας του. Φαίνεται ότι και οι δύο πέθαναν στη θάλασσα. Έτσι ο έμπορος ρώτησε τον ναύτη πως και δεν φοβόταν την ιστιοπλοΐα. Ο ναύτης τότε ρώτησε τον έμπορο που πέθαναν οι πρόγονοί του. Είπε ότι όλοι πέθαναν πάνω στο κρεβάτι. Τώρα ο ναύτης ρώτησε τον έμπορο πώς και δεν φοβόταν να πάει να ξαπλώσει! Η ζωή του καθενός θα φθάσει στο τέλος της σε κάποιο μέρος, με κάποιον τρόπο. Μόνο ο σοφός όμως θα επιτύχει τη Θεϊκή Όραση πριν το τέλος. Αν έχετε την δροσιστική πηγή της αφοσίωσης μέσα σας, οι φωτιές των ανησυχιών δεν μπορούν να σας βλάψουν. Τότε, κάθε καταστροφή που σας επισκέπτεται θα προσλαμβάνει νέο νόημα, ως ένα σημάδι Χάριτος, για να σας σκληραγωγήσει, και να σας κάνει `καλοφουρνισμένη` ξυλεία για τον σκοπό Του. Να είστε ένα εργαλείο στα χέρια του Θεού. Αφήστε τον να σας χρησιμοποιεί για οποιονδήποτε σκοπό Εκείνος προτιμά.


Μπάμπα, Sathya Sai Speaks, Jul 3, 1966

30 Αυγούστου

Οι ασθενείς προκαλούνται περισσότερο από λανθασμένη διατροφή του νου παρά του σώματος. Ενώ οι γιατροί μιλούν για ανεπάρκεια βιταμινών, εγώ σας παρουσιάζω τη ριζική αιτία με παρόμοια έκφραση, ως `Ανεπάρκεια της βιταμίνης G` (=God). Για τη θεραπεία τους, σας συνιστώ την επανάληψη οποιουδήποτε Ονόματος του Θεού, μαζί με τον στοχασμό της Δόξας και της Χάρης Του. Αυτό είναι το φάρμακο για να υπερνικήσετε την ανεπάρκεια της βιταμίνης G. Η ορθά ρυθμισμένη ζωή και συνήθειες είναι τα δύο τρίτα της θεραπείας, ενώ το φάρμακο συμβάλλει κατά το ένα τρίτο. Ο καθένας σας πρέπει να φανερώνει μέσω όλων του των πράξεων τις ιδιότητες της αγάπης, της ταπεινοφροσύνης, της μη-προσκόλλησης και της ικανοποίησης. Όταν ο νους σας παραμένει ανεξάρτητος από τα σκαμπανεβάσματα της ζωής, και μπορεί να διατηρεί την αταραξία του σε όλες τις περιστάσεις, η σωματική σας υγεία θα είναι εξαιρετική.


Μπάμπα, pine Discourse, Sep 27 1965

29 Αυγούστου

Οι Γραφές υποδεικνύουν τα μέσα για τη διασφάλιση παντοτινής χαράς, αλλά οι άνθρωποι έλκονται στο να κερδίζουν ουτοπιστικές χαρές και φευγαλέες απολαύσεις που είναι γεμάτες κακό και ζημιές. Προσπαθούν να κουβαλούν νερό σε ένα δοχείο γεμάτο τρύπες, γιατί οι αισθήσεις τους διαρρέουν τη χαρά που έλκουν. Οι αισθήσεις είναι απολίτιστοι αδίδακτοι υπηρέτες που υπαγορεύουν όρους στον κύριό τους – τον νου. Πρέπει να φέρετε τον νου στην κατοχή σας. Τότε οι υπηρέτες θα πέσουν στα πόδια σας. Ο νους είναι ο μονάρχης, οι αισθήσεις είναι οι στρατιώτες. Τώρα, οι στρατιώτες κυβερνούν το βασίλειο, επειδή ο νους δίνει προσοχή σ` αυτούς και όχι στην διάνοια, που είναι ο πρωθυπουργός. Αφήστε τη διάνοιά σας να πάρει τον έλεγχο. Το φως του Ήλιου (της ψυχής σας) εμποδίζεται από τα πυκνά σύννεφα των επιθυμιών για τα αντικείμενα των αισθήσεων και τις απολαύσεις του κόσμου. Αφήστε τον ισχυρό άνεμο της μεταμέλειας και της αποφασιστικότητας να διασκορπίσει αυτά τα σύννεφα, ώστε το Άτμα να μπορεί να λάμπει από δω και πέρα με λαμπρότητα.


Μπάμπα, Sathya Sai Speaks, Sep 28,1965

27 Αυγούστου

Χρησιμοποιώντας λίγο τη λογική σας θα μπορέσετε μόνοι σας να γνωρίσετε τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσετε και, από δω και πέρα, θα μπορείτε να βαδίζετε βήμα-βήμα μέχρις ότου φθάσετε τον στόχο. Όποιος κι αν είναι ο δρόμος, να θυμάστε ότι η προσκόλληση προκαλεί πόνο και η απόσπαση καταλήγει σε χαρά. Αλλά δεν μπορείτε εύκολα να αποσπαστείτε από τις δραστηριότητες, γιατί ο νους γαντζώνεται πάντοτε από κάπου. Κάντε τον να `γαντζώνεται` στον Θεό, να κάνει όλα τα πράγματα για τον Θεό και να αφήνει στον Θεό την επιτυχία ή την αποτυχία, τις απώλειες ή τα κέρδη, τον ενθουσιασμό ή την κατάθλιψη. Τότε θα αποκτήσετε το μυστικό της γαλήνης και της ικανοποίησης. Για να αποκτήσετε αυτή την στάση παράδοσης για αφιέρωσης, πρέπει να έχετε πίστη στον Θεό. Στον Θεό, του οποίου παιχνίδι είναι αυτός ο κόσμος. Αυτός ο κόσμος δεν είναι ένα κενό όνειρο. Έχει σκοπό και χρησιμότητα. Είναι το μέσο με το οποίο μπορεί κανείς να ανακαλύψει τον Θεό. Να Τον βλέπετε στην ομορφιά, το μεγαλείο, την τάξη και τη μεγαλοπρέπεια της Φύσης.


Μπάμπα, Sathya Sai Speaks, Mar 28 1965

25 Αυγούστου

Το να γεννηθεί κανείς άνθρωπος είναι πολύ μεγάλη τύχη. Μόνο για ανθρώπους μπορεί να επιτευχθεί η κατάσταση του Θείου, όταν αναγνωρίσει κανείς την πραγματικότητα της ύπαρξής του. Κανένα ζώο ή πτηνό δεν μπορεί να φθάσει σ` αυτό το ύψος συνειδητοποίησης. Θα ήταν πολύ τραγικό, αν χαραμίσετε την ευκαιρία από δω κι από κει αντί να την εκτιμήσετε και να τη χρησιμοποιήσετε, και πεθάνετε χωρίς να πραγματώσετε το εσωτερικό φως. Γεννιέστε ως συνέπεια όσων κάνατε στις προηγούμενες γεννήσεις σας. Καταλάβετε ότι στα πνευματικά θέματα, η πίστη είναι το βασικό απαιτούμενο για εξέλιξη. Πρέπει να διαφυλάσσετε προσεκτικά την πίστη σας. Δοθείτε στον Κύριο, που είναι ποιό συγγενής κι από τους γονείς σας. Μην δίνεστε σε κανέναν άλλον. Μην αφήνετε την πίστη σας να κλονίζεται με το κάθε περαστικό φύσημα του ανέμου. Το καθήκον σας είναι να εκτελείτε τις πνευματικές σας ασκήσεις, αδιατάρακτοι από όσα μπορεί να λένε οι άλλοι, παραμένοντας προσηλωμένοι στην κάμινο των δικών σας εμπειριών.
Μπάμπα, pine Discourse, May 23, 1966

24 Αυγούστου

Συχνά διαβάζουμε αναφορές ότι ο αριθμός των ασθενών στα νοσοκομεία αυξάνει χρόνο με τον χρόνο. Αυτό είναι ανησυχητικό. Οι ασθένειες προκαλούνται όχι τόσο από την τροφή που τρώμε ή από τις συνθήκες στις οποίες ζούμε, αλλά από νοητική αδυναμία, και από προδιαθέσεις, προκαταλήψεις και προτιμήσεις. Ασθένειες προκαλούν επίσης και οι επιθυμίες, οι απογοητεύσεις, η απελπισία. Για πολλές ασθένειες το θεραπευτικό φάρμακο είναι η πλήρωση του νου με σκέψεις για τον Θεό. Για άλλες, οι συνταγές δίαιτας, ύπνου, κατάλληλων απασχολήσεων και δραστηριοτήτων, είναι αποτελεσματικές θεραπείες. Οι Γραφές δίδαξαν αυτή τη συνταγή και τις ορθές νοητικές στάσεις-προδιαθέσεις, και στις παρούσες συνθήκες αυτές οι διδασκαλίες είναι ανεκτίμητες. Να θυμάστε, «Η μέτρια τροφή χαρίζει εξαιρετική υγεία». Να τρώτε για να ζείτε Μην πιστεύετε ότι ζείτε για να τρώτε.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 26, 1965

23 Αυγούστου

Οι περισσότεροι άνθρωποι σπαταλούν τη διάρκεια ζωής που τους έχει παραχωρηθεί ή που έχουν κερδίσει, λαμβάνοντας πλούσιες αλλά βλαβερές τροφές και ποτά, και ενδίδοντας σε ελκυστικές, βλαβερές απασχολήσεις. Τι θλιβερή σπατάλη της πολύτιμης ζωής! Αν και ανήκουν στο ζωικό βασίλειο, οι άνθρωποι έχουν πολύ περισσότερες ικανότητες ως προς το υλικό, νοητικό και ηθικό πεδίο. Έχουν την περίλαμπρη ευκαιρία να δουν την ταύτισή τους με το `Μυστήριο`, που εκδηλώνετε ως αυτό το Σύμπαν. Οι άνθρωποι που λησμονούν ότι η φύση τους είναι να εξελιχθούν προς τη Θεία Φύση, είναι σαν τη φωτιά που ξεχνάει την ικανότητά της να καίει ή σαν το νερό που ξεχνάει την ικανότητά του να υγραίνει. Κάθε άνθρωπος έχει την ικανότητα να αναζητήσει και να διασφαλίσει την Αλήθεια του Σύμπαντος, του οποίου αποτελεί μέρος. Έχει τα απαιτούμενα για να εκπαιδευθεί στην αρετή, τη δικαιοσύνη, την αγάπη και τη συμπόνια, ώστε να δραπετεύσει από το ξεχωριστό στο Οικουμενικό.
Μπάμπα, pine Discourse, July 2 1966

22 Αυγούστου

Μια βάρκα μπορεί να είναι μικρή, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να διασχίσετε το ποτάμι. Μια λυχνία μπορεί να είναι μικροσκοπική, αλλά μπορεί να φωτίζει το πέρασμά σας μέσα από μια ζούγκλα. Ένα φανάρι μπορεί να φωτίζει μόνο για δύο μέτρα, και εσείς να πρέπει να προχωρήσετε δύο χιλιόμετρα. Μην απελπίζεστε. Αυτό που χρειάζεται είναι η επίμονη προσπάθειά σας! Κρατήστε το φανάρι στα χέρια σας και αρχίστε να βαδίζετε. Με κάθε βήμα, το φανάρι θα φωτίζει ακόμα λίγα βήματα και θα μπορέσετε με ασφάλεια να διασχίσετε τα δύο χιλιόμετρα. Αλλά πρέπει να βαδίζετε, και όχι να κάθεστε αδρανείς στο κράσπεδο. Κάντε την προσπάθεια, να κινείστε από το ένα στάδιο στο άλλο, ακούγοντας τη δόξα του Θεού, ανασκοπώντας τα γλυκά Του μηνύματα, και να συγκεντρώνεστε σ` Αυτόν. Κάντε κάθε σας πράξη να διαποτίζεται με αφοσίωση. Η αφοσίωση δεν πρέπει να είναι κάτι που απλά δίνει `νοστιμιά` στη ζωή σας πρέπει πραγματικά να είναι η ίδια η αναπνοή της ζωής σας. Η αφοσίωση πρέπει να εμπνέει κάθε σας πράξη, σκέψη και λόγο.
Μπάμπα, Sathya Sai Speaks, Vol 6, Chap 15

21 Αυγούστου

Σήμερα, ο νους σας πετάει από δω κι από κει και κλωθογυρίζει πάνω σε όλα τα θέματα του σύμπαντος. Σαν τη μύγα που κάθεται και σε καλά και σε βρώμικα πράγματα, έτσι και ο νους σας καταφεύγει από τη μια σκέψη στην άλλη. Η μύγα θα καταστραφεί αν κάτσει στη φωτιά. Ομοίως επίσης, και ο νους σας θα καταστραφεί εάν διαμένει στον Θεό. Μάθετε ότι ο νους σας δεν είναι παρά ένα πλέγμα από επιθυμίες, πλεγμένες με στημόνι και υφάδι από το ίδιο υλικό. Όταν ο Θεός εισέλθει στον νου σας, οι επιθυμίες φεύγουν μακριά. Αυτή η κατάσταση καλείται θάνατος του νου, ή συγχώνευση του νου. Ο καθένας σας πρέπει να κάνει την καρδιά του μια κατοικία γαλήνης. Αναλύστε τα λόγια, τις πράξεις και τις σκέψεις σας. Απαλλαγείτε, αργά αλλά σίγουρα, από τις κακές σκέψεις που βλάπτουν εσάς και τους άλλους. Να καλλιεργείτε καρτερικότητα, ακλόνητη γαλήνη και να λέτε μόνο την αλήθεια. Αρχίστε αυτή τη μεταμόρφωση μέσα σας, αυτή τούτη τη στιγμή!
Μπάμπα, Sathya Sai Speaks, Sep 26,1965

20 Αυγούστου

Το σπίτι, η ένδυση και η τροφή χαρίζουν υλική ευμάρεια και ευτυχία. Η εκπαίδευση, η ανάπτυξη των ικανοτήτων, και οι γνώσεις για τον κόσμο χαρίζουν τα μέσα βιοπορισμού. Το αρχαίο όμως απόφθεγμα λέει ότι η πραγματική και ακατάλυτη ευτυχία δεν μπορεί να κερδηθεί από την υλική ευτυχία. Η ακατάλυτη ευτυχία δηλαδή η ευτυχία που δεν ταράσσεται, δεν μειώνεται, δεν αλλάζει από τους μεταβαλλόμενους τροχούς της τύχης μπορεί να έρθει μόνο με την πειθαρχία του νου, και την πίστη σε μια Ανώτερη Δύναμη. Πρέπει να ανάψετε και να τροφοδοτείτε συνεχώς τη λυχνία της πνευματικής επίγνωσης, έτσι ώστε τα βήματά σας να μπορούν να ακολουθούν τον δρόμο και να προχωρείτε αλώβητοι σε εκείνη την κατάσταση της αληθινής ευτυχίας.
Μπάμπα, Sathya Sai Speaks, Vol 6, Ch 13

19 Αυγούστου

Οι διάφορες μορφές σοφίας που αποκτά κανείς είναι χρήσιμες σε κάποια από τα στάδια της πνευματικής του ανάπτυξης. Αλλά με καμία από αυτές τις μορφές σοφίας δεν μπορεί να διαφύγει από τον κύκλο της γέννησης και του θανάτου! Μόνο η γνώση που ο ίδιος βιώνει, μπορεί να τον απελευθερώσει. Ο δάσκαλος μπορεί να προσφέρει κάποια βοήθεια κατά τη διαδικασία, αλλά δεν μπορεί να σας δείξει τον πραγματικό σας εαυτό. Πρέπει να τον `δείτε` μόνοι σας! Προς τούτο, πρέπει να έχετε πολύ μεγάλο ζήλο. Η ειλικρίνεια είναι ουσιώδης ακόμα και για την εκτέλεση της πιο μηδαμινής πράξης στον κόσμο είτε είναι κανείς άνθρωπος, είτε πουλί, ζώο, σκουλήκι, ή ιός όλοι πρέπει να κάνουν ένθερμες και ειλικρινείς προσπάθειες για να επιτύχουν στο έργο τους. Εάν δεν υπάρχει ζήλος και θέρμη, δε θα υπάρχουν καρποί. Επίσης πρέπει να είναι κανείς απαλλαγμένος από ελαττώματα όπως ο φθόνος. Αυτός που έχει πίστη σ` αυτή τη Σοφία, που είναι αφοσιωμένος για να την αποκτήσει, και γεμάτος λαχτάρα για να την κερδίσει, σίγουρα θα πραγματώσει τον Θεό.
Μπάμπα, Geetha Vahini, Ch 18

18 Αυγούστου

Οι άνθρωποι είναι οι πιο υποτιμημένες οντότητες σήμερα. Σε όλα τα υπόλοιπα έχει ανέβει υπερβολικά η αξία τους. Οι άνθρωποι θεωρούν τον εαυτό τους ευτελή καθώς δεν γνωρίζουν τη μεγαλοσύνη ή την αξία τους. Διότι χαραμίζουν το χρόνο τους σε ασήμαντες δραστηριότητες και μηδαμινές απολαύσεις, μειώνοντας τον αυτοσεβασμό τους και πληγώνοντας τη σωματική και νοητική τους περιωπή. Δεν γνωρίζουν την αλχημεία με την οποία κάθε αποτυχία ή απογοήτευση μπορεί να μεταλλαχθεί σε χρυσή ευκαιρία για αυτοπαράδοση και οικοδόμηση του προπύργιου της αφοσίωσης. Μάθετε πώς να εξυψώνετε ακόμη και την πιο μικρή σας πράξη σε μέσον για την πραγμάτωση της Χάρης του Θεού. Οι Γραφές δηλώνουν ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί όταν λατρεύετε τον Θεό αφιερώνοντας τα καθήκοντά σας σ` Αυτόν.
Μπάμπα, Sathya Sai Speaks, Vol 6, Ch 13

17 Αυγούστου

Στην Αλήθεια, δεν υπάρχει ψευδαίσθηση-αυταπάτη(Μίτυα). Αλλά στον απατηλό κόσμο πρέπει να ψάξετε για την Αλήθεια και να την βιώσετε. Αυτό μπορείτε να το επιτύχετε μόνο εάν απαλλάξετε τον νου σας από όλες τις διαφοροποιήσεις και μεταβολές του. Αφήστε τον να είναι σαν τον ουρανό, που δεν φέρει κανένα στίγμα, παρόλο που εκατομμύρια πουλιά πετούν μέσα του και χιλιάδες αεροπλάνα τον διασχίζουν. Αφήστε τον νου σας να είναι αδέσμευτος, ανέγγιχτος και ανεπηρέαστος. Αυτή είναι η πνευματική άσκηση που θα σας αποκαλύψει την Πραγματικότητα και θα σας διασφαλίσει και σωματική και νοητική αταραξία και γαλήνη.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 26 1965

16 Αυγούστου

Το ίδιο ρεύμα ενεργοποιεί όλους. Ο σκοπός της ζωής στο ανθρώπινο σώμα είναι να αντιληφθείτε αυτό το πράγμα, και να συγχωνευθείτε σ` αυτή την Ενότητα. Γι` αυτή την ολοκλήρωση, πρέπει να απαλλαγείτε σχολαστικά από τους σπόρους της προσκόλλησης στα αντικείμενα των αισθήσεων. Ένα χωράφι μπορεί να φαίνεται άγονο και πεθαμένο, αλλά η πρώτη νεροποντή θα το μετατρέψει σε πράσινο χαλί. Οι σπόροι του χορταριού στο χώμα φυτρώνουν αμέσως μόλις νοτίσουν με το άγγιγμα της υγρασίας. Ομοίως επίσης, με το πρώτο άγγιγμα του πειρασμού, φυτρώνουν οι σπόροι της προσκόλλησης στα αντικείμενα των αισθήσεων και εμποδίζουν την πνευματική ανάπτυξη. Οι πνευματικές ασκήσεις πρέπει να γίνονται ειλικρινώς, με πλήρη αίσθηση ευθύνης. Δεν πρέπει να υποβιβάζονται σε κενή ρουτίνα. Συνειδητοποιήστε ότι το να βλέπετε τον Θεό ως τον ένοικο στα πάντα και ως υπεύθυνο για κάθε τι που συμβαίνει, είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της αφοσίωσης.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 26 1965

15 Αυγούστου

Από τους αρχαιότερους χρόνους οι Ινδοί θεωρούσαν την αλήθεια ως Θεό, την αγάπησαν, την καλλιέργησαν και την προστάτεψαν, και ως εκ τούτου επέτυχαν τη Θειότητα. Ήταν αφοσιωμένοι στην αλήθεια, `παντρεμένοι` με την Αρετή και θεωρούσαν την ηθική στην κοινωνία ως το σημαντικότερο καθήκον τους. Σήμερα, επειδή οι άνθρωποι έχουν λησμονήσει την Αλήθεια και την Αρετή, δεν μπορούν να λύσουν τα εθνικά προβλήματα ή να τερματίσουν τις κοινωνικές τους διαφορές. Υπάρχει ο κόλπος της Βεγγάλης στην ανατολή και η Αραβική θάλασσα στην δύση, και οι δύο ενώνονται στον Ινδικό ωκεανό. Παρομοίως, η Ινδία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του συνδυασμού της εγκόσμιας ευημερίας και της πνευματικής προόδου. Η Ινδία είναι η χώρα όπου έχει εδραιωθεί η ενότητα του ατομικού πνεύματος και του Κοσμικού πνεύματος. Αληθινοί Ινδοί είναι εκείνοι που βρίσκουν ευχαρίστηση στην αυτογνωσία. Ως εκ τούτου οποιοσδήποτε ακτινοβολεί με τη δική του αυτόφωτη δύναμη, είναι Ινδός.
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 23 1990

14 Αυγούστου

Εάν ο νους είναι βυθισμένος σε ευδαιμονία, το σώμα δεν θα υποφέρει από τυχόν αρρώστια που έχει. Το ανθρώπινο σώμα είναι το όχημα που πρέπει να το χρησιμοποιείτε για να αποκτήσετε την κατάσταση της ευδαιμονίας, και γι` αυτό πρέπει να το διατηρείτε ασφαλές και ακμαίο γι` αυτό τον αγνό σκοπό. Είναι ένα εργαλείο για πνευματική προσπάθεια, που έχει κερδηθεί από τη συσσωρευμένη αξία προηγούμενων γεννήσεων. Κάθε στιγμή, το σώμα προχωρεί ταχέως προς την διάλυσή του, και γι` αυτό ο χρόνος δεν πρέπει να σπαταλιέται σε μάταιες επιδιώξεις. Μην προσκολλείστε στο σώμα. Να το μεταχειρίζεστε σαν μια πληγή, που πρέπει να καλύπτεται με επιδέσμους (ρούχα), να εφοδιάζεται με φάρμακα (τροφή) και επίσης να πλένεται τακτικά. Τότε μπορείτε να απαλλαγείτε από την υπέρμετρη προσκόλληση, και αυτό είναι ουσιώδες επειδή μόνο τότε θα αποκτήσετε αληθινή παρόρμηση και έμπνευση να βοηθάτε τους άλλους!
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 26 1965

13 Αυγούστου

Η μαθητεία και η εκπαίδευση δεν είναι απλώς και μόνο για τροφή και απόλαυση, για να κερδίζετε τα προς το ζην και να απολαμβάνετε ανέσεις. Ο πραγματικός της σκοπός πρέπει να είναι το να ενεργοποιήσετε τις ιδιότητες της σοφίας στην πράξη, τη μη-προσκόλληση και τη δύναμη της διάκρισης. Η ρίζα της εκπαίδευσης και ο καρπός της πρέπει να είναι οι αρετές. Κάθε σχολείο πρέπει να διαμορφώνει τους σπουδαστές του σε πολίτες αντάξιους της πολύτιμης κληρονομιάς και του πνευματικού πλούτου της χώρας. Διαφορετικά, όλη η μαθητεία είναι μια σπατάλη χρόνου και χρημάτων. Τα σχολεία είναι οι ναοί της θεότητας της Σοφίας που χαρίζει σε κάθε παιδί τη σοφία να αντιληφθεί την Έσχατη Αλήθεια και να αποκτήσει γνώση που θα σκορπίσει για πάντα την άγνοια. Το σχολείο πρέπει να διευκολύνει αυτό και να διασφαλίζει σταθερότητα σε όλους τους σπουδαστές για να εφαρμόζουν τις αρετές της Αλήθειας, της Ενάρετης συμπεριφοράς και της Ειρήνης, μέσω της άνθησης της Αγάπης.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 18, 1966

12 Αυγούστου

Γιατί να χάνετε πολύτιμο χρόνο σε κριτικές και επικριτικά σχόλια πάνω στη συμπεριφορά των άλλων; Το να καλλιεργείτε ζήλια, κακία, μίσος και θυμό ενάντια στους άλλους είναι πολύ κακό και σας πηγαίνει πίσω. Σε κάθε άνθρωπο υπάρχει ο ίδιος εσωτερικός κάτοικος, η ίδια θεϊκή σπίθα. Συνεπώς, το να επικρίνετε το γείτονα ισοδυναμεί με το να επικρίνετε τον ίδιο το Θεό. Το παιχνίδι της ζωής έχει ενδιαφέρον και αξίζει να το παίζει κανείς μόνο όταν υπάρχουν όρια και κανόνες που οριοθετούν και ελέγχουν. Φανταστείτε ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου χωρίς κανόνες ή περιορισμούς – θα μετατρεπόταν σε μια ανεξέλεγκτη μάχη, ένα χάος. Κανείς δεν θα μπορούσε να πει ποιος κερδίζει και πως. Η ενάρετη συμπεριφορά (Ντάρμα) αποτελεί τα όρια του γηπέδου στο παιχνίδι της ζωής. Παίξτε το παιχνίδι δίνοντας προσοχή στις επισημάνσεις του «φάουλ» και του «άουτ» και αφήστε τις αρετές σας να επιβληθούν πάνω στις κακές τάσεις σας.
Μπάμπα, Sathya Sai Speaks, Vol 6, Ch 13

11 Αυγούστου

Στην Μπάγκαβαντ Γκίτα, όταν ο Αρτζούνα έθεσε στον Κρίσνα το ερώτημα «Ποιο ακριβώς θα είναι το όφελος αν καταφέρει κανείς να φθάσει σ` Εσένα;», ο Κρίσνα χαμογέλασε και απάντησε: «Αρτζούνα! Τι όφελος θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερο από την επίτευξη της ένωσης με το Θεό; Αυτή η ιερή νίκη μετατρέπει τον άνθρωπο σε Μεγάλη Ψυχή (Μαχάτμα). Ενώ ένας κοινός άνθρωπος είναι εδραιωμένος στη συνείδηση του σώματος και κάθε μέρα παραπαίει ανάμεσα στη χαρά και στη θλίψη, οι Μαχάτμα είναι απαλλαγμένοι από όλων των ειδών τις δυαδικές εμπειρίες και είναι πάντα χαρούμενοι. Είναι πάνω και πέρα από τη δυαδικότητα. Είναι αγνοί στην καρδιά και δεν έχουν αιτία για περαιτέρω γέννηση και θάνατο. Έχουν απελευθερωθεί από το επί μέρους και έχουν βιώσει την ταυτότητά τους με το Οικουμενικό, το Αιώνιο, το Αμετάβλητο Ένα. Δεν ενδίδουν στην αδράνεια ούτε παρασύρονται από τις επιθυμίες. Δεν νιώθουν ούτε προσκόλληση ούτε μίσος.»
Μπάμπα, Geetha Vahini, Ch 17

10 Αυγούστου

Η σημερινή ημέρα (Janmashtami– επέτειος της γέννησης του Σρι Κρίσνα) είναι η ιερή μέρα κατά την οποία το χωρίς όνομα και χωρίς μορφή, το πέρα από το χρόνο Απόλυτο πήρε μια ανθρώπινη μορφή που ακτινοβολούσε αγάπη. Το Θείο εκδηλώθηκε ως Κρίσνα για να γοητεύσει την ανθρωπότητα με τα παιχνίδια, τα τραγούδια και τη γλυκύτητα Του και να την καθοδηγήσει μέσω των διδασκαλιών και της χάρης Του. Αυτό που πρέπει να κάνετε μια τέτοια ευοίωνη ημέρα είναι να εστιαστείτε σε ευγενείς σκέψεις γύρω από τον Κύριο και να κάνετε το πρώτο βήμα ή ένα ακόμα βήμα στην πνευματική σας πορεία. Χρησιμοποιήστε τέτοιες ιερές ημέρες ως αφετηρία για να λατρέψετε την αγαπημένη μορφή του Θεού που εσείς έχετε επιλέξει, τη μορφή που ανταποκρίνεται στις πιο ενδόμυχες επιθυμίες σας. Αποφεύγετε κάθε κακό. Κάθε μέρα είναι καλή, αρκεί να την αφιερώνετε στο Θεό. Κάθε αστέρι είναι καλό, αρκεί το φως του να φωτίζει το δρόμο σας προς το Θεό. Αυτή είναι η συμβουλή μου προς εσάς, αυτή την ημέρα.
Μπάμπα, pineDiscourse, Aug 19, 1965

9 Αυγούστου

Το Σύμπαν πληρούται από το Θείο. Δεν υπάρχει τίποτα στο Σύμπαν που να μην είναι Θεϊκό. Να θυμάστε πάντα ότι ο Θεός είναι το θεμέλιο και το οικοδόμημα, το εσωτερικό κίνητρο και η εξωτερική εκδήλωση. Το σώμα είναι ο ναός του Κυρίου. Ο ναός αυτός είναι από τη φύση του γεμάτος αγάπη για όλα τα όντα. Οι γραφές δηλώνουν σαφώς ότι αυτή η κατανόηση μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εκπλήρωσης του καθήκοντος και της λατρείας του Κυρίου μέσω της αφιέρωσης του καθήκοντος σ’ Εκείνον. Ο νους μπορεί να καθαριστεί από τη σκόνη της αμφιβολίας και της πλάνης μέσω της εκπλήρωσης του καθήκοντος και της αφιέρωσής του στον Κύριο.
Μπάμπα,Sathya Sai Speaks, Vol 6, Ch 13

8 Αυγούστου

Ο Κύριος δεν ζητάει αυστηρές ασκήσεις και ασκητισμό. Ζητάει μόνο να έχετε το νου σας εστιασμένο σ` Εκείνον. Εστιάστε λοιπόν και αφιερώστε το νου σας στο Θεό. Αν προφασίζεστε ότι δεν έχετε τη δύναμη να το κάνετε, ρωτήστε ειλικρινά τον εαυτό σας: από που προέρχεται η δύναμη να αφοσιώνεστε, όπως κάνετε τώρα, στα ρηχά ιδανικά και τις μάταιες επιδιώξεις της οικογένειας, του πλούτου και της φήμης; Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη δύναμη για την υπέρτατη αφοσίωση; Οι άνθρωποι προσφέρουν εύκολα τα πάντα στις δηλητηριώδεις απολαύσεις των αισθήσεων, αλλά ταράσσονται και διαμαρτύρονται, όταν ακούν ότι πρέπει να αφιερώσουν τις σκέψεις, τα αισθήματα και τις πράξεις τους στον Παντοδύναμο! Όσοι εμφορείστε από γνήσια επιθυμία για τον καρπό (της ένωσης με τον Θεό) πρέπει να ξεπεράσετε όλα τα εμπόδια και τους πειρασμούς, τις αμφιβολίες και τις απογοητεύσεις, και να επιμείνετε στις σκέψεις του Κυρίου. Τότε ο Κύριος θα σας χαρίσει την ευλογία της Ένωσης.
Μπάμπα, Geetha Vahini, Ch 17

7 Αυγούστου

Στο μονοπάτι της αφοσίωσης, για όσους παζαρεύουν και αποβλέπουν στο κέρδος, η ευλάβεια ταυτίζεται με την ανταμοιβή. Πουλούν την αφοσίωσή τους ανά μονάδα ικανοποιητικής ανταπόδοσης. Υπολογίζουν πόσα είναι σε θέση να κερδίσουν, σαν τους υπαλλήλους που διεκδικούν μισθούς, αποζημιώσεις για υπερωρίες, επιδόματα και ούτω καθεξής. Αλλά πρέπει κανείς να είναι μέλος της οικογένειας του Θεού, συγγενής, φίλος Του. Θα πρέπει να αισθάνεσθε ότι είστε του Κυρίου, οι δικοί του. Τότε η δουλειά δεν θα σας κουράζει, θα είστε σε θέση να τη διαικπεραιώνετε με καλύτερο τρόπο και να παίρνετε μεγαλύτερη ικανοποίηση από αυτήν. Τότε ο ίδιος ο Κύριος θα σας διατηρεί σε κατάσταση ευδαιμονίας. Κάντε λοιπόν αυτό και αφήστε τα υπόλοιπα στον Κύριο. Εκείνος ξέρει καλύτερα. Η χαρά τού να Τον έχετε είναι αρκετή ανταμοιβή. Αυτό είναι το μυστικό της ανθρώπινης ευτυχίας. Ζήστε τη ζωή σας σύμφωνα μ’ αυτές τις γραμμές και δεν θα νιώσετε ποτέ θλίψη.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 19, 1965

6 Αυγούστου

Πρέπει να είστε ευγνώμονες στους γονείς σας. Αυτοί σας έδωσαν το σώμα και καλλιέργησαν τη νοημοσύνη και την αγάπη που υπάρχουν μέσα του γι` αυτό τους οφείλετε ευγνωμοσύνη. Κάθε μέρα προσεύχονται για την υγεία και την ευημερία σας. Προσεύχονται ώστε να κερδίσετε ένα καλό όνομα. Εάν δεν τιμάτε αυτούς που είναι οι ζωντανοί θεοί σας, πώς θα μπορέσετε να μάθετε να τιμάτε τον Παντοδύναμο, τον Δημιουργό των πάντων; Οι γονείς είναι αυτοί που σας αποκαλύπτουν τη δόξα του Θεού και τους τρόπους για να Τον λατρεύετε. Είναι οι πρώτοι εκπρόσωποι εξουσίας που συναντά ένα παιδί, εξουσία που εκτελείται μέσω αγάπης και φροντίδας. Μάθετε να δέχεστε τις υπαγορεύσεις τους και θα μάθετε πώς να δέχεστε τις υπαγορεύσεις του Θεού. Πρέπει να συμπεριφέρεστε με τέτοιον τρόπο ώστε οι γονείς σας να είναι ευτυχισμένοι. Αυτό είναι το καθήκον σας και μόνο όταν εκπληρώσετε αυτό το καθήκον, θα είστε ευλογημένοι από τον Θεό.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 18, 1966

5 Αυγούστου

Ο Θεός αποκαλύπτεται μέσω των Γραφών. Η Μπαγκαβάντ Γκίτα είναι η μόνη Γραφή από την οποία μπορείτε να αποκτήσετε μια πλήρη εικόνα της φύσης και των χαρακτηριστικών των Θεϊκών Ενσαρκώσεων (Αβατάρς). Ο Θεός ενεργεί ως φίλος, σύντροφος, ηνίοχος, δάσκαλος, οδηγός και φύλακας των πιστών Του. Ο πόλεμος της Μαχαμπαράτα δεν είναι ένα κεφάλαιο της αρχαίας ιστορίας συμβαίνει σε κάθε ανθρώπινη καρδιά μεταξύ των δυνάμεων του καλού και του κακού. Αυτός που αναγνωρίζει την αξία της ενθρόνισης του Θεού ως ηνίοχού του, είναι σίγουρο ότι θα νικήσει. Οι άλλοι αποτυγχάνουν να αποτρέψουν τις δυνάμεις του κακού και υποκύπτουν σ` αυτές. Δεχθείτε τον Θεό ως τον Κύριό σας. Παραδώστε όλες σας τις δραστηριότητες σ` Αυτόν, αφιερώστε τις σκέψεις τα λόγια και τις πράξεις σας σαν λουλούδια στα πόδια Του Στην Γκίτα, ο Κύριος διαβεβαιώνει αυτόν που Του παραδίδεται: «Θα σε απελευθερώσω», και τον κατευνάζει: «Μην θρηνείς».
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 19, 1965

4 Αυγούστου

Όταν η αγωνία της καρδιάς του πιστού εκφραστεί ως κλάμα, γογγυσμός ή στεναγμός, ο Θεός σπεύδει να τον σώσει. Ο Θεός είναι σε τέτοια απόσταση όση μπορεί να φθάσει ο ήχος απόγνωσης του πιστού. Είναι πάντοτε σε επαγρύπνηση για να ακούσει το κλάμα και το κάλεσμα των παιδιών Του. Η κατοικία Του είναι εντός της απόστασης κάθε κλάματος, κάθε δεινοπαθούσας καρδιάς. Να θυμάστε, ο Θεός δεν έχει προσκόλληση και μίσος. Η φύση Του είναι να στηρίζει, να γαλουχεί και να προστατεύει το δίκαιο και να επιπλήττει το άδικο και το ανάρμοστο. Είναι πάντοτε επικεντρωμένος στο να αποκαθιστά την όραση των ανθρώπων για να στρέψουν τα βήματά τους στον δρόμο της αρετής και του αυτοελέγχου, έτσι ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν αυτογνωσία.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 19, 1965

3 Αυγούστου

Οι νέοι έχουν πολύ τρυφερή καρδιά. Ανταποκρίνονται στη θλίψη και τον πόνο των συνανθρώπων τους. Αυτά που κάνουν πέτρινη την καρδιά τους είναι τα παραδείγματα που περνούν από τους μεγαλύτερους, τα μαθήματα που λαμβάνουν από τους γονείς, οι συναναστροφές που έχουν, και η λανθασμένη εκπαίδευση από το σχολείο και την κοινωνία. Οι γονείς δεν πρέπει να βρίσκουν λάθη στους άλλους όταν είναι κοντά τα παιδιά τους ή να δείχνουν το μίσος ή τον φθόνο τους μπροστά στις τρυφερές καρδιές τους. Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται να μοιράζονται τη θλίψη και τη χαρά των άλλων, και ποτέ να μην ζηλεύουν την ευτυχία ή την επιτυχία τους. Αντί να επιτρέπετε το αίσθημα του φθόνου, να τα διδάσκετε να παραδειγματίζονται από τη σκληρή εργασία των επιτυχημένων, και να προσεύχονται να έχουν ευφυΐα ή οξεία μνήμη. Διατηρήστε αυτές τις νεανικές καρδιές τρυφερές.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 18 1966

2 Αυγούστου

Η σταθερή άσκηση θα σας διασφαλίσει δύο αποτελέσματα ελευθερία από την αμαρτία και απελευθέρωση. Ποτέ μην υποτιμάτε τη σπουδαιότητα και τη δύναμη της άσκησης! Θα ξέρετε παραδείγματα για το πώς η άσκηση κάνει ακόμα και ένα ζώο να εκτελεί δύσκολα έργα για παράδειγμα, κοιτάξτε τα άλογα που είναι ζευγμένα στα κάρα ή τους ελέφαντες στο πεδίο μάχης! Αυτοί οι ελέφαντες έχουν προσφέρει τέτοια βοήθεια στη μάχη που ακόμα και ένας άνθρωπος με υπέρτατη λογική δεν μπορεί! Σκεφτείτε πως αυτό μπορεί να κατέστη δυνατό για τους υπάκουους ελέφαντες που ζουν στα δάση ως αγέλες; Το να μάχονται στα πεδία των μαχών δεν είναι η φύση τους. Αυτές είναι επαρκείς αποδείξεις για την αξία της άσκησης. Αντλείστε δύναμη και εμπιστοσύνη για την αξία της άσκηση. Εφαρμόστε την απόσυρση του νου από τις αισθήσεις. Αυτό σταδιακά και σταθερά θα σας αναπτύξει τις ικανότητες που θα σας απαλλάξουν από τα δεσμά.
Μπάμπα, Geetha Vahini, Ch 16

1 Αυγούστου

Ο χαρακτήρας των παιδιών πρέπει να γίνει ισχυρός και αγνός. Δώστε τους όλη την εμπιστοσύνη και το θάρρος που χρειάζονται, για να γίνουν καλοί, τίμιοι και να στηρίζονται στον εαυτό τους. Δεν είναι αρκετό να μάθουν τα προς το ζην ο τρόπος ζωής είναι πιο σημαντικός από το βιοτικό επίπεδο. Τα παιδιά πρέπει επίσης να διδαχτούν να έχουν σεβασμό προς τη θρησκεία τους, την πολιτιστική κληρονομιά και τις εκπαιδευτικές επιτεύξεις. Πρέπει επίσης να μάθουν καλά τη μητρική τους γλώσσα, έτσι ώστε να μπορούν να εκτιμήσουν τα μεγάλα ποιητικά έργα και έπη που γράφηκαν από τους σοφούς της χώρας τους. Αυτά θα τους δώσουν ανεκτίμητη καθοδήγηση στις τρικυμιώδεις μέρες της ζωής τους. Υπεράνω όλων, πρέπει να αναπτύξουν βαθύ σεβασμό για την πατρίδα τους.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 18 1966