Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Αύγουστος 2011

30 Αυγούστου

Ισλάμ σημαίνει παράδοση στον Θεό. Κάθε ένας που με πνεύμα παράδοσης και αφιέρωσης, ζει με ειρήνη και αρμονία στην κοινωνία, πραγματικά σας λέγω, ανήκει στο Ισλάμ. Το Ισλάμ εμμένει στην πλήρη εναρμόνιση μεταξύ των σκέψεων, των λόγων και των πράξεων. Κατά τον μήνα του Ραμαζάν, η νηστεία και οι προσευχές προορίζονται για την αφύπνιση και την εκδήλωση αυτής της συνειδητοποίησης. Το Ραμαζάν συμφιλιώνει με δεσμούς αγάπης γνωστούς και συγγενείς, μακρινούς και κοντινούς, φίλους και εχθρούς. Όλες οι θρησκείες δίνουν έμφαση στην ενότητα, την αρμονία και την αταραξία. Συνεπώς, να καλλιεργείτε αγάπη, ανεκτικότητα και συμπόνια, και να εκδηλώνετε την αλήθεια σε κάθε σας καθημερινή δραστηριότητα. Αυτό είναι το Μήνυμα που σας δίνω, με τις Ευλογίες Μου.
Μπάμπα

29 Αυγούστου

Το Κοράνι διατυπώνει ότι όλες οι υπάρξεις πρέπει να καλλιεργούν την έννοια της ενότητας, της αλληλεξάρτησης, της ανιδιοτελούς αγάπης και της πανταχού παρουσίας της Θειότητας. Η ομαδική προσευχή δημιουργεί ευεργετικές δονήσεις. Η προσευχή στο Ισλάμ είναι επίσης μια ομαδική δραστηριότητα. Το Ισλάμ υπόσχεται μια μεγαλύτερη πλημμυρίδα έκστασης όταν ο Θεός λατρεύεται από μια μεγάλη κοσμοσυρροή γεμάτων λαχτάρα καρδιών. Όλοι τους υποκλίνονται μπροστά σ` ένα τέμενος. Κάθονται σε σειρές πάνω στα λυγισμένα γόνατά τους και γέρνουν εμπρός μέχρις ότου οι παλάμες και τα μέτωπα τους ακουμπήσουν στο έδαφος ως ταπεινή υποταγή στη Βούληση του Θεού. Ο Θεός είναι ένας και οι διδασκαλίες σε όλες τις πίστεις Τον μεγαλύνουν ως Αγάπη, Συμπόνια, Ανεκτικότητα και Οίκτο. Το Ισλάμ διδάσκει ότι η χάρις του Θεού μπορεί να κερδηθεί μέσα από δίκαιη και ενάρετη ζωή. Τα πλούτη, η μόρφωση και η δύναμη δεν μπορούν να την κερδίσουν. Μόνο η ιερή αγάπη μπορεί να ευχαριστήσει τον Κύριο. Αυτό είναι το μήνυμα κάθε θρησκείας.

28 Αυγούστου

Να έχετε πίστη στον Θεό. Όλα τα ονόματα είναι δικά Του - Ράμα, Κρίσνα, Χριστός, Αλλάχ ή οποιοδήποτε άλλο όνομα. Κάθε άνθρωπος είναι η ενσάρκωση του Θεού. Αληθινές ανθρώπινες σχέσεις μπορούν να αναπτυχθούν μόνον όταν αναγνωριστεί αυτή η αλήθεια. Το πρώτο στάδιο της Πραγμάτωσης είναι όταν αντιληφθείτε «Είμαι μέσα στο Φως». Στη συνέχεια, συνειδητοποιείτε «Το Φως είναι μέσα μου», και στο τέλος βιώνετε «Εγώ είμαι το Φως». Το «Εγώ» συμβολίζει την αγάπη και το Φως συμβολίζει τη Γνώση (Υπέρτατη Σοφία). Όταν η αγάπη και το φως γίνουν ένα, αυτό είναι η Πραγμάτωση. Η αγάπη πρέπει να βγαίνει από μέσα σας, όχι να επιβάλλεται εξωτερικά.

27 Αυγούστου

Υπάρχει μια τάση ανάμεσα στους νέους να ζουν άνετες ζωές διαμένοντας σε κλιματιζόμενα δωμάτια, αποφεύγοντας τη χειρωνακτική εργασία, την ένταση και την κόπωσή της, τον ιδρώτα και τη βρωμιά, χωρίς ούτε ένα τσαλάκωμα στα καλοσιδερωμένα τους ρούχα. Αυτή η συμπεριφορά απέχει πολύ από τα ιδεώδη της υπακοής και τις ταπεινοφροσύνης που ενσταλάζει η εκπαίδευση. Πρέπει να μεταδίδουν στους ανθρώπους και την κοινωνία γύρω τους τα ιερά ιδεώδη που έχουν εμπεδώσει. Πρέπει να εφορμούν σαν νεογνά τίγρης στην ‘αρένα’ των χωριών και να τα καθαρίζουν από κάθε είδους ρύπανση. Πρέπει να διδάσκουν και να εκπαιδεύουν τους αγράμματους κατοίκους των χωριών να ζουν ευπρεπώς και με αξιοπρέπεια. Πρέπει να αγωνίζονται μαζί με τους χωρικούς και να τους καθοδηγούν. Οι νέοι σήμερα πρέπει να χρησιμεύουν ως πρότυπα για υψηλόφρονα ιδεώδη στον κόσμο μέσω των υποδειγματικών ζωών τους.

26 Αυγούστου

Μπορεί κάποιος να έχει απέραντη πίστη στον Θεό. Όμως από καιρό σε καιρό, η δύναμη της Ψευδαίσθησης (Μάγια) μπορεί να υπονομεύει την πίστη του. Ακόμα και σε καιρούς δοκιμασιών, η πίστη στον Θεό δεν πρέπει να ταλαντεύεται. Σε καμία περίσταση δεν πρέπει κανείς να πηγαίνει ενάντια στις εντολές του Θεού. Όποια λατρεία κι αν προσφέρει κανείς, όσο εντατικά κι αν διαλογίζεται, εάν παραβιάζει τις εντολές του Κυρίου, αυτές οι λατρευτικές πρακτικές αποβαίνουν άκαρπες. Αυτό συμβαίνει διότι ο Θεός δεν έχει ιδιοτελείς επιδιώξεις ή σκοπούς. Οι άνθρωποι από μικροπρεπή ιδιοτελή κίνητρα δρουν ενάντια στις ιερές εντολές του Κυρίου. Ακόμα και μικρές παραβάσεις μπορεί σε εύθετο χρόνο να προσλάβουν επικίνδυνες διαστάσεις.

25 Αυγούστου

Στο ‘δοχείο’ της καρδιάς σας, υπάρχει το φιτίλι του νου. Αυτό το φιτίλι βρίσκεται βυθισμένο όλες τις μέρες στα νερά των επιθυμιών των αισθήσεων. Ως εκ τούτου, δεν μπορείτε να ανάψετε τη λυχνία της σοφίας. Αδειάστε όλα τα νερά των επιθυμιών από το δοχείο της καρδιάς σας, και γεμίστε το με την εξύμνηση του Ονόματος του Θεού. Πάρτε το φιτίλι του νου και στεγνώστε το στη λιακάδα της μη-προσκόλλησης. Αφού λοιπόν στεγνώσουν όλα τα νερά, που υπάρχουν στο φιτίλι του νου σας με τη μορφή των επιθυμιών, τότε γεμίστε την καρδιά σας με το λάδι που καλείται αφοσίωση ή εξύμνηση του Ονόματος του Θεού (Ναμασμάρανα). Τότε θα μπορέσετε να ανάψετε το φως ή λυχνία της σοφίας στην καρδιά σας.

24 Αυγούστου

O Θεός είναι η ενσάρκωση της αγάπης. Ο άνθρωπος, που είναι είδωλο του Θεού, πρέπει να έχει την αγάπη ως τη βασική του ιδιότητα. Γιατί, τότε, ο άνθρωπος μολύνεται με ιδιότητες όπως μίσος, φθόνος, αλαζονεία και ματαιοφροσύνη; Ο λόγος είναι ότι η καρδιά του ανθρώπου μολύνεται όταν η αγάπη του στρέφεται προς τα εξωτερικά αντικείμενα. Το είδωλο του Κυρίου δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε μια καρδιά που δεν είναι αγνή. Μόνο όταν ο άνθρωπος αντιληφθεί την πανταχού παρουσία και παντογνωσία του Θεού θα μπορέσει να κατανοήσει τη φύση της Θειότητας. Μόνο τότε θα αναγνωρίσει τη Θειότητα μέσα του. Για να βιώσετε τη χαρά που πηγάζει από έναν πιστό που έχει αναπτύξει ‘μαγνητική’ αγάπη προς τον Θεό, πρέπει να δείχνετε αγάπη και σεβασμό προς τους μεγαλύτερους και να τους υπηρετείτε με ταπεινοφροσύνη και σεβασμό. Προς τους ίσους σας, πρέπει να δείχνετε αγάπη και φιλικότητα. Προς τους νέους, πρέπει να έχετε συμπάθεια και στοργική φροντίδα. Με αυτούς τους τρόπους, μπορείτε να εκδηλώνετε την αγάπη και τον σεβασμό σας προς το Θείο που υπάρχει μέσα στον καθένα τους και σε όλους εμάς.

23 Αυγούστου

Μόνο όταν θέτετε σε εφαρμογή μια αγάπη στην οποία έχετε πίστη, η αγάπη θα μεγαλώσει. Εφόσον όμως δεν εφαρμόζετε αυτά που ισχυρίζεστε, η πίστη σας εξασθενεί. Ένα φυτό θα μεγαλώσει μόνο αν το ποτίζετε τακτικά. Όταν έχετε φυτέψει τον σπόρο της αγάπης, μπορείτε να τον κάνετε να αναπτυχθεί μόνο αν τον ποτίζετε με αγάπη κάθε μέρα. Το δέντρο της αγάπης θα μεγαλώσει και θα αποδώσει τους καρπούς της αγάπης. Πολλοί σήμερα δεν κάνουν εκείνες τις μεγαλόφρονες πράξεις που θα προάγουν την αγάπη. Αν επιθυμείτε να αναπτύξετε αγάπη για τον Κύριο πρέπει συνεχώς να εφαρμόζετε την γεμάτη αγάπη αφοσίωση προς τον Κύριο.

22 Αυγούστου

Ο Κρίσνα είναι η ενσάρκωση της αγάπης. Η ίδια η λέξη ‘Κρίσνα’ σημαίνει ‘εκείνον που ελκύει’—(Κρίσνα είναι Εκείνος που ελκύει). Μια άλλη ετυμολογία για το όνομα είναι ‘Εκείνος που καλλιεργεί’. Αυτό σημαίνει ότι Κρίσνα είναι ο Κύριος που καλλιεργεί την καρδιά του πιστού απομακρύνοντας τα αγριόχορτα, φυτεύοντας τους σπόρους των καλών ιδιοτήτων και αναπτύσσοντας τη σοδειά της αγάπης. Μια άλλη ετυμολογία είναι, ‘Αυτός που χαρίζει αγαλλίαση’. Κατά συνέπεια, Κρίσνα είναι εκείνος που καλλιεργεί τις καρδιές μας και μεγαλώνει σ` αυτές τη σοδειά της ευδαιμονίας. Το υπέρτατο μήνυμα της ζωής του Κρίσνα είναι η Θεϊκή Αρχή της Αγάπης. Η Θεϊκή Αγάπη είναι ισχυρή, λαμπερή και άθραυστη όπως το διαμάντι, και είναι επίσης εξαιρετικά πολύτιμη. Εάν θέλετε να διασφαλίσετε τη Θεϊκή Αγάπη, πρέπει η αγάπη σας για τον Θεό να είναι εξίσου ισχυρή. Μπορείτε να κόψετε ένα διαμάντι μόνο με ένα άλλο διαμάντι.

21 Αυγούστου

Το Θείο ενσαρκώνεται από Εποχή σε Εποχή για να προστατεύσει τους ενάρετους, να τιμωρήσει τους κακούς και να εδραιώσει την Αρετή (Ντάρμα). Ο Κρίσνα ήταν μια τέτοια εκδήλωση του Θείου. Για να εκπληρώσει τη δέσμευσή του στη Μητέρα Γη, απάλλαξε τον κόσμο από πολλούς κακούς κυβερνήτες και επεδίωξε να εγκαθιδρύσει το βασίλειο της αρετής για την προστασία των καλών. Σήμερα, εάν το Θείο θέλει να τιμωρήσει τους κακούς και να προστατεύσει τους ενάρετους, δεν θα υπάρχει ούτε ένας τελείως ενάρετος. Όλοι θα είναι άξιοι τιμωρίας. Ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα καταστροφής των κακών. Ο σκοπός σήμερα είναι να μεταμορφωθεί η μη-Αρετή (φαυλότητα) σε Αρετή (Ντάρμα). Αυτό πρέπει να γίνει μόνο μέσω της αγάπης.

20 Αυγούστου

Όση μόρφωση κι αν έχετε δεν μπορεί να σας χαρίσει ειρήνη, παρά μόνο αν γεμίσετε με την αγάπη του Θεού. Η μανία για χρήματα είναι η αιτία για όλες τις αρρώστιες στον κόσμο. Όσο αυξάνει ο πόθος για πλούτη, τόσο μειώνεται η επιθυμία για τον Θεό. Εξαιτίας της μανίας για πλούτη, αναπτύσσονται σήμερα στην ανθρωπότητα όλες οι άλλες κακές ιδιότητες όπως αλαζονεία, απληστία, φθόνος και μίσος. Ο πλούτος, πράγματι χρειάζεται, αλλά μόνο ο πλούτος της Θείας Χάριτος και ο θησαυρός της Θεϊκής Αγάπης διαρκούν για πάντα και θα σας προστατεύουν. Όλα τα άλλα πράγματα είναι παροδικά, εφήμερα. Πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσετε ότι ο Θεός ανταποκρίνεται μόνο στη βαθιά και γνήσια αφοσίωση. Οι φραστικές ικεσίες δεν επαρκούν. Πρέπει να αποκτήσετε τη λαχτάρα εκείνη που θα λιώσει την καρδιά του Θεού. Ακόμη και το βούτυρο που είναι τόσο μαλακό λιώνει μόνο όταν ζεσταθεί. Παρομοίως, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη θέρμη της αγάπης για τον Θεό στο βούτυρο της ανθρώπινης καρδιάς, για να κάνετε τον Θεό να ‘λιώσει’.

19 Αυγούστου

Όλοι  πρέπει να καλλιεργείτε καλές σκέψεις και να αποφεύγετε όλα τα κακά συναισθήματα. Ο Θεός δεν έχει αντιπάθεια για κανέναν. Δεν φθονεί κανέναν. Δεν έχει κακή προαίρεση για κανέναν. Ούτε ευνοεί ή έχει κανέναν εκλεκτό. Η χάρη που λαμβάνει κανείς είναι το αποτέλεσμα των ίδιων του των συναισθημάτων. «Το Θείο είναι πέρα από συναισθήματα και ιδιότητες». «Είναι το Ένα, η Αλήθεια, Αγνό, Ακίνητο». «Είναι ο Αιώνιος Παρατηρητής όλων των νοών». Όταν οι πιστοί παραπονούνται σήμερα γιατί τιμωρούνται από τον Κύριο με διάφορους τρόπους, δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι ο Θεός που τους τιμωρεί. Οι ίδιοι τους οι φόβοι και φαντασιοπληξίες είναι η αιτία για τα προβλήματά τους. Αληθινός πιστός είναι μόνο εκείνος που αναγνωρίζει ότι τα δεινά που υφίσταται είναι οι συνέπειες των δικών του κακών σκέψεων και πράξεων.

18 Αυγούστου

Η αφοσίωση δεν απαιτεί επίπονες πνευματικές ασκήσεις ούτε αυστηρές πειθαρχίες κανενός είδους. Δεν υπάρχει ανάγκη να κάνετε αυστηρές πειθαρχίες ή ιεροτελεστίες. Το μόνο εύκολο και σίγουρο μέσο για να πραγματώσει ο κοινός άνθρωπος τον Θεό, άσχετα από την κοινωνική τάξη του, την εθνικότητα, το φύλο ή οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση, είναι να έχει έντονη αφοσίωση και αγάπη για τον Θεό. Όπου υπάρχει βαθιά πίστη, υπάρχει έντονη αγάπη. Όπου υπάρχει αγάπη, υπάρχει Ευλαβική Πίστη (Shraddha). Μέσω αυτής αποκτάται η ύψιστη γνώση. Αυτή η γνώση σας επιτρέπει να εφαρμόσετε την πνευματικότητα. Οι βοσκοπούλες αποτέλεσαν χαρακτηριστικό παράδειγμα του βιώματος της συνεχούς παρουσίας του Θεού μέσα τους και έξω τους. Έδειξαν ότι τέτοια ανυπέρβλητη αγάπη είναι δυνατή ακόμα και για τους κοινούς ανθρώπους με λίγη γνώση των Γραφών ή πνευματικών πειθαρχιών, και απέδειξαν τον αναπόσπαστο δεσμό μεταξύ του Θείου και του ανθρώπου.

17 Αυγούστου

Η ανθρώπινη ζωή ταλαιπωρείται από σκαμπανεβάσματα, χαρές και λύπες. Αυτές οι εμπειρίες προορίζονται να βοηθήσουν τον άνθρωπο ως οδοδείκτες. Η ζωή θα ήταν ‘άνοστη’ εάν δεν υπήρχαν δοκιμασίες και δυσκολίες. Αυτές οι δυσκολίες είναι που αναδεικνύουν τις ανθρώπινες αξίες του ανθρώπου. Δεν μπορείτε να λάβετε τον χυμό του ζαχαροκάλαμου χωρίς να το συνθλίψετε. Δεν μπορείτε να αυξήσετε τη λαμπρότητα ενός διαμαντιού χωρίς να το κόψετε και να του κάνετε πολλές έδρες. Πρέπει λοιπόν κανείς να απορρίψει τη μικροψυχία του και να αναπτύξει ευρύτητα του νου με την καλλιέργεια της αγάπης. Μόνο όταν υφίσταστε αρκετές δυσκολίες, θα μπορέσετε να βιώσετε την γλυκιά ευδαιμονία της Αυτοπραγμάτωσης. Ως εκ τούτου, πρέπει να καλωσορίζετε τις δυσκολίες και να τις ξεπερνάτε. Όταν τις ξεπεράσετε, τότε σίγουρα θα βιώσετε το Θείο.

16 Αυγούστου

Η ικανοποίηση είναι μια αγνή (Σατβική) ιδιότητα, δεν θα σας μεταμορφώσει σε αργόσχολο – όχι, καθόλου! Αντιθέτως, θα επιτρέψει στον νου να κατευθυνθεί προς τον Κύριο, και θα σας χαρίσει ειρήνη. Θα καταστείλει επίσης επουσιώδεις δραστηριότητες που έχουν σαν σκοπό το κέρδος μόνο για σας. Όντας Ικανοποιημένος, ο αναζητητής μπορεί να αγνοεί τους κινδύνους και τις δυσκολίες στο μονοπάτι. Αντιμετωπίζει όλα τα πρόσκαιρα πράγματα αυτής της ζωής ως δηλητήρια και τα απορρίπτει. Η διάκριση, η απάρνηση, και το πνεύμα της έρευνας αναπτύσσονται μέσω της ικανοποίησης. Ο ικανοποιημένος άνθρωπος θα είναι πλήρως Σατβικός και θα διάγει μια εσωτερική ζωή, σε ταύτιση με το Άτμα. Ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί να κάνει οποιαδήποτε εργασία χωρίς ανάπαυση και χωρίς παράπονο. Ο νους, που συνήθως ταλαντεύεται σε πολλές κατευθύνσεις, θα αποκτήσει έναν μοναδικό στόχο. Η Ικανοποίηση χαρίζει τον ενθουσιασμό και την ευρωστία που απαιτούνται για να ακολουθήσει κανείς το μονοπάτι που οδηγεί στην Πραγμάτωση του Θεού.

15 Αυγούστου

Οι νέοι και οι νέες πρέπει να προσφεύγουν στο πεδίο της δράσης και να αγωνίζονται με όσες ικανότητες διαθέτουν για να κτιστεί μια ανακάμπτουσα Ινδία, και ένας ευτυχισμένος ειρηνικός κόσμος. Πρέπει να αποβάλλετε την επιθυμία για δύναμη. Πρέπει να ενσταλαχτεί ακλόνητα στην καρδιά κάθε νέου η παρόρμηση για σκληρή εργασία και η επιθυμία να ξεριζωθεί η διαφθορά και η ανηθικότητα. Το μέλλον της μητέρας Ινδίας εξαρτάται από σας και αυτή σας περιμένει. Όπως ακριβώς είναι καθήκον των παιδιών να υπηρετούν και να ευχαριστούν τη μητέρα τους, ομοίως είναι επιτακτικό το καθήκον κάθε παιδιού μιας χώρας να την κάνει ευτυχισμένη. Το να υπηρετείτε ανιδιοτελώς την Πατρίδα πρέπει να είναι το ιερό ιδανικό της ζωής σας. Κατά συνέπεια, είναι επιτακτικό καθήκον σας να ενσταλάξετε μέσα σας την ευρύτερη προοπτική της εθνικής ενότητας και ακεραιότητας, και να αναλάβετε αφοσιωμένη υπηρεσία για το καλό της χώρας.

14 Αυγούστου

Η αυτοθυσία είναι η ύψιστη αρετή. Δεν υπάρχει ευτυχία μεγαλύτερη από αυτήν που αποκτάται με την αυτοθυσία. Μόνο εκείνοι που θυσιάζονται είναι παιδιά της αθανασίας. Αυτός που έχει το αληθινό πνεύμα της αυτοθυσίας δίνει στους άλλους χωρίς κανέναν δισταγμό ή επιφύλαξη, ακόμα και το πιο αγαπημένο και μεγάλο του αγαθό, χαρούμενα και χαμογελώντας. Πραγματική αυτοθυσία είναι το να παραδίδετε τους καρπούς των πράξεών σας στον Κύριο. Αυτός που θυσιάζεται δεν διστάζει ακόμα και να εγκαταλείψει το σώμα του, θεωρώντας το ως εντελώς άχρηστο. Αυτοθυσία σημαίνει κάτι περισσότερο από την εγκατάλειψη του πλούτου, των χρημάτων, και των υλικών αντικειμένων. Αυτοθυσία είναι η απόρριψη των κακών ιδιοτήτων που έχει κανείς, όπως το μίσος, η ζήλεια, η οργή και η μοχθηρία που έχουν ριζώσει βαθιά διά μέσου πολλών ζωών.

13 Αυγούστου

Συχνά οι πράξεις αγαθοεργίας και φιλανθρωπίας εξομοιώνονται με τη θυσία. Αλλά υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στη φιλανθρωπία και τη θυσία. Οι άνθρωποι που κάνουν αγαθοεργίες, διαθέτουν μόνο ένα τμήμα της περιουσίας τους για τους άλλους. Σ` αυτή την κατηγορία μπορεί να εμπίπτουν δωρεές γης, προσφορά φαγητού και εργασίας και η προώθηση της εκπαίδευσης και της γνώσης. Μέσα από πράξεις φιλανθρωπίας κανείς δεν δίνει όλο του το είναι. Μερικοί κάνουν ένα βήμα πιο μπροστά, κρατώντας για τον εαυτό τους μόνο ότι τους είναι απαραίτητο, και τα υπόλοιπα τα προσφέρουν στην κοινωνία. Τέτοιοι άνθρωποι αποκτούν την υψηλότερη εκτίμηση μέσα στον κόσμο. Από αρχαιοτάτων χρόνων οι ιερές γραφές μας συνιστούσαν ότι ένα τμήμα της περιουσίας του θα πρέπει κανείς να το διαθέτει στους φτωχούς και σ` αυτούς που έχουν ανάγκη.
Μπάμπα, Sathya Sai Vahini, κεφ. 21

12 Αυγούστου

Μην προσκολλάσθε σ` αυτό το εφήμερο σώμα. Αντίθετα, να το χρησιμοποιείτε ως εργαλείο. Να θεωρείτε τον εαυτό σας ως διαφορετικό από αυτό το φθαρτό σώμα. Συνειδητοποιήστε ότι είστε ο άφθαρτος Εαυτός, Atma. Ακριβώς όπως το σπίτι στο οποίο μένετε είναι διαφορετικό από εσάς, έτσι και το σώμα, το οποίο σας περιβάλλει για κάποιο χρονικό διάστημα, είναι διαφορετικό από εσάς. Το σώμα αυτό είναι η βασική αιτία κάθε λύπης και κάθε συμφοράς. Κατανοήστε καλά αυτή την αλήθεια, κάντε το σώμα σας να υπακούει τη θέλησή σας και μην ακολουθείτε δουλικά τις ιδιοτροπίες του. Να το ελέγχετε και να είστε έτοιμοι να το αφήσετε ανά πάσα στιγμή. Να εκπαιδεύετε το σώμα σας με μεγάλη προσοχή. Να το θεωρείτε ως μια βάρκα που σκοπό έχει να σας περάσει μέσα από το ποτάμι της ζωής. Μέχρι να φθάσετε στην αντίπερα όχθη, δηλαδή μέχρι να πραγματώσετε την απόλυτη αλήθεια, πρέπει να είστε βέβαιοι ότι η βάρκα είναι σε καλή κατάσταση και δεν βάζει νερά. Να προσέχετε το σώμα σας, τρέφοντάς το με μέτρια ποσότητα αγνής τροφής, σε κατάλληλα χρονικά διαστήματα, και πειθαρχώντας το σε φυσικές δραστηριότητες.
Μπάμπα, Διαλογισμός (Dhyana Vahini), κεφ. 10

11 Αυγούστου

Μερικοί άνθρωποι ασχολούνται μόνο με την πνευματική γνώση, αγνοώντας τους τομείς της εγκόσμιας γνώσης. Αυτό δεν είναι επιθυμητό, διότι έτσι κινδυνεύουν να χάσουν και τις δύο, περιφερόμενοι άσκοπα ανάμεσα στις δύο. Η εγκόσμια γνώση δεν θα πρέπει να αγνοείται. Ταυτόχρονα όμως, καθόσον κανείς ασχολείται με την εκμάθηνση διαφόρων τομέων εγκόσμιας γνώσης, θα πρέπει να αποκτήσει και πνευματική επίγνωση. Συνεπώς, ακόμα κι αν ασχολείστε με την απόκτηση εγκόσμιας γνώσης, θα πρέπει να αφιερώνετε κάποιο χρόνο, κάθε μέρα, για να διαλογίζεστε στον Θεό.
Μπάμπα, Sathya Sai Vahini, ch. 21

10 Αυγούστου

Μην αγωνίζεστε για εγκόσμιες ανέσεις αγνοώντας τη μόνιμη χαρά της εσωτερικής γαλήνης και ικανοποίησης, διότι τίποτα δεν είναι πιο πολύτιμο από αυτές. Η ικανοποίηση είναι το αποτέλεσμα της ειρήνης του νου, της χαράς και της διάκρισης. Είναι ο θησαυρός ο πιο πολύτιμος και από τους τρεις κόσμους. Ο ικανοποιημένος άνθρωπος μπορεί να βιώσει απερίγραπτη θεϊκή δόξα και να φθάσει στην άμεση θέαση του Θεού - Sakshathkara. Αλλά για να το κατορθώσει αυτό, ο μόνος δρόμος είναι η επανάληψη του θείου Ονόματος και ο διαλογισμός. Μόνο αυτά μπορούν να σας χαρίσουν αυτή την ικανότητα.
Μπάμπα, Διαλογισμός (Dhyana Vahini), κεφ. 10

9 Αυγούστου

Η εγκόσμια μάθηση δεν μπορεί να σας χαρίσει ακατάλυτη και απόλυτη ειρήνη. Μόνο η αυτογνωσία μπορεί να σας βοηθήσει να διασχίσετε τον ωκεανό της λύπης. Γι` αυτό, πρέπει όλοι να αγωνίζεστε να αποκτήσετε αυτογνωσία. Δεν είναι τόσο εύκολο να κερδίσετε αυτή την αυτογνωσία. Εν τούτοις, δεν πρέπει να παρατήσετε την προσπάθεια και να απογοητευθείτε ή να απελπιστείτε. Μπορείτε σίγουρα να αποκτήσετε αυτογνωσία μέσω της αγνότητας του νου. Η αγνότητα του νου μπορεί να επιτευχθεί μέσω ευσεβών και ιερών πράξεων, αγαθοεργίας, συμπόνιας και αφοσίωσης στον Θεό. Ανιδιοτελείς πράξεις που προσφέρονται στον Θεό εξαγνίζουν την καρδιά. Ο Ήλιος της Σοφίας ανατέλλει σε μια αγνή καρδιά. Η χαραυγή αυτής της σοφίας εξυψώνει τον άνθρωπο στο επίπεδο του Θεού.

8 Αυγούστου

Πρέπει να έχετε ικανοποίηση, είτε  έχετε κέρδη είτε  απώλειες. Αυτό είναι ουσιώδες. Για εκείνον που έχει ικανοποιημένο νου, η ζωή είναι μια ατέλειωτη γιορτή, αλλά ένας νους που σκοτίζεται από επιθυμίες δεν θα έχει καθόλου ανάπαυση. Όταν έχετε επιθυμίες να σας βασανίζουν, είναι αδύνατη η συγκέντρωση. Οι επιθυμίες είναι η φωτιά στο κορμί σας, το μετατρέπουν σε στάχτες. Η ικανοποίηση είναι ένα αποτελεσματικό φάρμακο για να τις καταστρέψετε. Όπως ένα λουτρό στα δροσερά νερά ενός ποταμού αναζωογονεί τον ταξιδιώτη που είναι εξαντλημένος και ιδρωμένος μέσα στην καυτή ζέστη της ημέρας, έτσι και αυτός που υποφέρει από την καυτερή φωτιά της απληστίας, θα αναζωογονηθεί από τα κρυστάλλινα νερά της ικανοποίησης. Πάντοτε να θυμάστε ότι η ικανοποίηση σας χαρίζει αλλά και αυξάνει την ευτυχία σας.

7 Αυγούστου

Η διάκριση είναι η ικανότητα που μας επιτρέπει να διακρίνουμε το καλό από το κακό και μας χαρίζει τη δυνατότητα να αποφασίζουμε πόση σπουδαιότητα πρέπει να δίνουμε στις διάφορες όψεις μιας δεδομένης κατάστασης. Χωρίς διάκριση, δεν μπορείτε να προχωρήσετε στον ορθό δρόμο. Όποιος έχει προικισθεί με σοφία και διάκριση θα τιμάται και θα λατρεύεται, ακόμα κι αν δεν έχει πλούτο ή θέση. Εκείνος που δεν έχει σοφία και διάκριση δεν μπορεί ποτέ να εξελιχτεί πνευματικά ακόμα κι αν είναι διαπρεπής και περίοπτος επιστήμονας, ή πολυεκατομμυριούχος. Αυτός που δεν έχει σοφία και διάκριση δεν μπορεί ούτε καν να διακρίνει μεταξύ της Ενάρετης Συμπεριφοράς και της μη-Ενάρετης Συμπεριφοράς. Συνεπώς, ο καθένας σας πρέπει να αποκτήσει σοφία και διάκριση χωρίς να αναπαύεται στις δάφνες της θεωρητικής γνώσης. Πρέπει να αναπτύξετε μεγάλη διορατικότητα μαζί με σοφία και να την χρησιμοποιείτε για την εξύψωση της χώρας και του ευρύτερου κόσμου.

6 Αυγούστου

Σε μια συζήτηση, χρησιμοποιείτε λέξεις που κατηγορούν και καταφρονούν τους άλλους, κατόπιν όμως η κατάσταση θα παίξει τέτοιο παιχνίδι στο οποίο εσείς θα γίνετε ο στόχος επικρίσεων. Ο νους σας θα ταραχθεί και οι επιδιώξεις σας να πετύχετε πνευματική πρόοδο θα εμποδιστούν, επειδή η ατμόσφαιρα θα είναι μη-αγνή. Συνεπώς, εάν επιθυμείτε πραγματικά να είστε ευτυχισμένοι μέσω πνευματικών ασκήσεων, πρέπει ως προκαταρκτικό της διαδικασίας, να απασχολείστε είτε με ευχάριστες συζητήσεις είτε με χαρούμενες σκέψεις, ή αναμνήσεις. Η ‘γλυκιά’ και  ήπια συζήτηση θα σας βοηθήσει πάρα πολύ. Πρέπει να καλλιεργήσετε τέτοιον χαρακτήρα, διότι ο χαρακτήρας διαρκεί περισσότερο από το σώμα. Οι αρετές είναι το σθένος και η δόξα σας. Ο χαρακτήρας είναι δύναμη. Γι` αυτό εκπαιδεύστε τον νου σας και να τον χρησιμοποιείτε έτσι ώστε να παραμένετε προσηλωμένοι στον τελικό στόχο της επίτευξης της ταύτισης με τον Θεό.

5 Αυγούστου

Πρώτα, πρέπει να μάθετε για τις πολύτιμες αλήθειες που περιέχονται στα ιερά κείμενα από εκείνους που τις κατέχουν. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο γνώσης. Κατόπιν πρέπει να αναπτύξετε μια έντονη παρόρμηση να οραματιστείτε εκείνες τις αλήθειες. Σ` αυτό το δεύτερο στάδιο, διαβάζετε προσεκτικά, εξετάζετε και συγκεντρώνετε τέτοια ιερά κείμενα και με μεγάλη εμμονή ερευνάτε, αντιλαμβάνεστε και αποκομίζετε χαρά και ικανοποίηση από την αντίληψη των βαθυστόχαστων αληθειών. Δεν είναι όμως αρκετό εάν κάνετε πρόοδο μέχρις αυτό το στάδιο. Πρέπει να βιώσετε αυτά που γνωρίσατε και είδατε με τους πιο πάνω τρόπους. Εάν κάποιος ξαπλώσει αφού έχει καταναλώσει υπερβολική τροφή, θα πάθει δυσπεψία. Εν τούτοις, εάν κάποιος καταναλώσει την αναγκαία ποσότητα τροφής και αναλάβει κάποια σωματική εργασία, τότε η τροφή θα χωνευτεί και θα μετατραπεί σε αίμα, και θα προσφέρει θρέψη στο σώμα. Κατά τον ίδιο τρόπο, πρέπει να μεταφράζετε σε πράξεις αυτά που έχετε γνωρίσει και δει, με το να τα αφομοιώνετε και να τα χρησιμοποιείτε για την πρόοδο της χώρας σας, καθώς και για την ευημερία της ανθρωπότητας.

4 Αυγούστου

Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι είναι εφικτό και επιθυμητό να χρησιμοποιείτε την πλήρη δύναμη των λέξεων με απαλότητα και γλυκύτητα. Αν ανυπομονείτε  να δείτε τον Θεό σε κάθε πράγμα, τότε η γλυκύτητα των λέξεων θα σας χαρίσει τεράστια βοήθεια. Όταν προσφωνείτε  κάποιον ‘κύριε’, αυτή η λέξη κρύβει μεγάλη στοργή και σεβασμό. Μέσω αυτής και πολλών άλλων τέτοιων λέξεων, πόσο ευτυχισμένους μπορείτε να κάνετε τους άλλους, αλλά και πόσο ανάλαφρος θα γίνει ο νους σας εφαρμόζοντας γλυκύτητα στις εκφράσεις σας! Όταν κάνετε τις πνευματικές σας ασκήσεις εν μέσω αυτής της ευτυχούς ατμόσφαιρας, θα επιτύχετε πολύ γρήγορα συγκέντρωση του νου!

3 Αυγούστου

Πρέπει να καλλιεργήσετε την ιδιότητα να είσαστε πάντοτε χαρούμενοι, με ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σας. Αυτό θα σας χαρίσει καλή διάκριση στην κοινωνία. Θα αρέσετε  επίσης περισσότερο τους ανθρώπους. Και ο Κύριος ακόμη θα χαίρεται όταν σας βλέπει. Συνεπώς, να τηρείτε τις πνευματικές σας ασκήσεις με αθωότητα, αγνότητα και ταπεινοφροσύνη. Τότε, οπωσδήποτε, θα επιτυγχάνετε οτιδήποτε για το οποίο αγωνίζεστε. Μην χάνετε την ψυχραιμία σας σε καμία περίσταση. Μην αποθαρρύνεστε σε  ό,τι  απρόοπτο κι αν τύχει. Να σέβεστε τους πάντες, οποιαδήποτε κι αν είναι η θέση τους. Τότε η ιδιότητα της οικουμενικής Αγάπης θα αναπτυχθεί μέσα σας. Ως αποτέλεσμα, οι πνευματικές σας ασκήσεις θα προοδεύσουν χωρίς κανένα εμπόδιο.

2 Αυγούστου

Πρέπει να καλλιεργήσετε την ιδιότητα να είσαστε πάντοτε χαρούμενοι, με ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σας. Αυτό θα σας χαρίσει καλή διάκριση στην κοινωνία. Θα αρέσετε  επίσης περισσότερο τους ανθρώπους. Και ο Κύριος ακόμη θα χαίρεται όταν σας βλέπει. Συνεπώς, να τηρείτε τις πνευματικές σας ασκήσεις με αθωότητα, αγνότητα και ταπεινοφροσύνη. Τότε, οπωσδήποτε, θα επιτυγχάνετε οτιδήποτε για το οποίο αγωνίζεστε. Μην χάνετε την ψυχραιμία σας σε καμία περίσταση. Μην αποθαρρύνεστε σε  ό,τι  απρόοπτο κι αν τύχει. Να σέβεστε τους πάντες, οποιαδήποτε κι αν είναι η θέση τους. Τότε η ιδιότητα της οικουμενικής Αγάπης θα αναπτυχθεί μέσα σας. Ως αποτέλεσμα, οι πνευματικές σας ασκήσεις θα προοδεύσουν χωρίς κανένα εμπόδιο.

1 Αυγούστου

Όταν κοιτάξει κανείς ένα σχοινί στο σκοτάδι, αυτό, είτε από λάθος είτε αν δεν ξέρει, φαίνεται σαν φίδι, εκτοπίζοντας την αλήθεια του σχοινιού. Όταν όμως μάθει την αλήθεια, και ο θεατής καταλάβει, «δεν είναι φίδι, είναι ένα σχοινί», τότε το φίδι αυτόματα εξαφανίζεται, διότι ήταν μόνο μια αυταπάτη. Αυτός ο τρόπος σκέψης μπορεί να δημιουργήσει ένα φίδι και επίσης να το καταστρέψει! Να θυμάστε αυτό: «Ο ισχυρισμός δημιουργεί, η άρνηση καταστρέφει!» Και τα δύο είναι νοητικές διαδικασίες που μπορούν να χαρακτηριστούν ως ‘σκέψεις’. Ό,τι πιστεύετε, αυτό γίνεστε. Σκέψεις όπως «Είναι ο κόσμος πραγματικός;» ή «Αξίζει να επιδιώκω της εγκόσμιες χαρές;» αν και απορρέουν από τη ψευδαίσθηση, αληθινά μας πλάθουν από μέσα μας. Για να υπερνικήσετε την ψευδαίσθηση ή την άγνοια, τα ακόλουθα είναι εξαιρετικά χρήσιμα: (1) Η προσοχή προς την πνευματική πρόοδο, (2) η ακλόνητη πίστη, (3) η αφοσίωση και (4) η χάρη του Θεού. Έστω και ένα από τα τέσσερα να λείπει, δεν μπορεί κανείς να βιώσει την ύψιστη ευδαιμονία του Απόλυτου.