Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Αύγουστος 2010

31 Αυγούστου

Υπάρχει μια τεχνική με την οποία μπορεί να ανακαλυφθεί το αθάνατο Πνεύμα. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται δύσκολη, όμως κάθε βήμα προς τα εμπρός κάνει το επόμενο ευκολότερο, και ένας νους που έχει προετοιμαστεί από πειθαρχίες είναι ικανός να ανακαλύψει τη Θεϊκή βάση του ανθρώπου και της Δημιουργίας μέσα σε μια στιγμή. Δεν υπάρχει κάποιος σύντομος δρόμος ή παράκαμψη για αυτή την επίτευξη. Πρέπει απλά να εγκαταλείψει κανείς όλες τις τάσεις που έχει συσσωρεύσει μέχρι τώρα και να γίνει «ελαφρύς» για το ταξίδι. Η λαγνεία, η απληστία, ο θυμός, η μοχθηρία, η έπαρση, ο φθόνος, το μίσος - όλες αυτές οι τάσεις πρέπει να απορριφθούν. Δεν αρκεί το να ακούτε τις Ομιλίες Μου και να υπολογίζετε πόσες έχετε ακούσει. Το μόνο πράγμα που έχει αξία είναι να εφαρμόσετε μία τουλάχιστον από αυτές τις διδασκαλίες.
- Μπάμπα

30 Αυγούστου

Ένας αληθινός λόγιος, δεν πρέπει να τρέφει ποτέ κανέναν εγωισμό στις σκέψεις του. Παρόλα αυτά, το δυστύχημα είναι ότι οι λόγιοι σήμερα ταλανίζονται από άμετρο εγωισμό. Ως συνέπεια, ακολουθούν εσφαλμένα ιδεώδη και καταφεύγουν σε λανθασμένα μονοπάτια. Εκχωρούν τα οφέλη της εκπαίδευσης μόνο στους εαυτούς τους και στους συγγενείς και φίλους τους. Ως αποτέλεσμα, αποποιούνται τη θέση τους ανάμεσα στους μεγαλόφρονες ανθρώπους και τον σεβασμό που φέρει αυτή η θέση. Πρέπει κανείς να παρέχει γενναιόδωρα στους άλλους τη γνώση, τις ικανότητες και τη διορατικότητα που έχει αποκτήσει. Εάν αυτό δεν γίνεται, τότε απειλείται η ίδια η ανθρώπινη εξέλιξη. Για να προάγει κανείς το καλύτερο για την ανθρωπότητα, πρέπει να καλλιεργήσει την ιερή παρόρμηση της υπηρεσίας προς τους άλλους και τη στάση του να μοιράζεται με τους άλλους.

29 Αυγούστου

Σκεφθείτε τι συμβαίνει όταν κάποιος βλέπει ένα ξερό κούτσουρο δέντρου τη νύχτα: Φοβάται ότι είναι φάντασμα ή ένα αλλόκοτο ανθρώπινο ον. Δεν είναι όμως τίποτε από αυτά, παρόλο που γίνεται αντιληπτό σαν ένα από αυτά. Η αιτία για αυτή τη λάθος αντίληψη είναι το σκοτάδι. Το σκοτάδι υπερθέτει πάνω σ` ένα πράγμα κάποιο άλλο που δεν είναι εκεί. Κατά τον ίδιο τρόπο, το σκοτάδι που απλώνεται μέσω της εσφαλμένης αντίληψης (Μάγια), καλύπτει και καθιστά δυσδιάκριτο το Πρωταρχικό Αίτιο, τον Θεϊκό Εαυτό (Μπράχμαν), και επιβάλλει τον κόσμο επάνω Του, ως μια αντιληπτή πραγματικότητα. Αυτή η απατηλή όραση διορθώνεται με την αφυπνισμένη συνειδητότητα (Γκνιάνα) και μεταλλάσσεται στην όραση της Οικουμενικής Αγάπης (Πρέμα).

28 Αυγούστου

Η εκπαίδευση γίνεται μεγαλόπνοη όταν ενσταλαχθεί το πνεύμα της υπηρεσίας. Η υπηρεσία η οποία παρέχεται πρέπει να είναι απαλλαγμένη και από το παραμικρό ίχνος  μικροεγωισμού. Ούτε αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Η σκέψη της υπηρεσίας δεν πρέπει να αμαυρώνεται από την επιθυμία για κάποιο αντάλλαγμα. Πρέπει να κάνετε την υπηρεσία όπως θα κάνατε μια σημαντική τελετουργία. Όπως τα δέντρα που - μην έχοντας προσκόλληση - δεν τρώνε τους καρπούς τους αλλά τους προσφέρουν για να τους φάνε άλλοι, όπως τα ποτάμια που χωρίς να πίνουν το νερό που μεταφέρουν, σβήνουν τη δίψα και δροσίζουν άλλους από τη ζέστη που υποφέρουν, όπως οι αγελάδες που προσφέρουν το γάλα τους - που κατά κύριο λόγο παράγεται για τα νεογνά τους - με πνεύμα γενναιοδωρίας γεννημένο από απάρνηση, για να μοιραστεί σε άλλους, έτσι λοιπόν και εσείς πρέπει να προσφέρετε τον εαυτό σας στους άλλους ωθούμενοι από το κίνητρο της υπηρεσίας και χωρίς σκέψη για εγωιστικά ενδιαφέροντα. Μόνο τότε μπορείτε να δικαιολογήσετε την υπόστασή σας ως μεγαλόφρονες άνθρωποι.

27 Αυγούστου

Χάρη στο δώρο της Θείας Χάρης επιβιώνετε σ` αυτόν τον κόσμο. Κάθε σταγόνα αίματος που τρέχει στις φλέβες σας δεν είναι παρά μια σταγόνα από τη βροχή της Χάρης Του. Κάθε μυς δεν είναι παρά μια μάζα της αγάπης Του. Κάθε κόκαλο και χόνδρος δεν είναι παρά ένα κομμάτι του Ελέους Του. Είναι ολοφάνερο ότι χωρίς Αυτόν δεν είστε παρά σακούλες από δέρμα. Όμως, ανήμποροι να κατανοήσετε αυτό το μυστικό, καμαρώνετε, καυχόμενοι «εγώ το πέτυχα αυτό», και «εγώ το κατόρθωσα».

26 Αυγούστου

Ένα πουλί που πετάει στον ουρανό χρειάζεται δύο φτερά. Ένας άνθρωπος στη γη χρειάζεται δύο πόδια για να κινηθεί. Ένας πνευματικός αναζητητής που λαχταρά να πραγματώσει το οικοδόμημα της Απελευθέρωσης, την κατοικία της ελευθερίας, χρειάζεται απάρνηση και σοφία - απάρνηση των εγκόσμιων επιθυμιών και σοφία για να γνωρίσει τον Άτμα. Όταν ένα πουλί έχει μόνο ένα φτερό, δεν μπορεί να ανεβεί ψηλά στον ουρανό, μπορεί; Κατά τον ίδιο τρόπο, αν κάποιος έχει μόνο απάρνηση ή μόνο σοφία, δεν μπορεί να πραγματώσει τον υπέρτατο Εαυτό, Μπράχμαν. Η αίσθηση «δικό μου» είναι ο δεσμός της απατηλής προσκόλλησης. Πόσον καιρό μπορεί κανείς να γαντζώνεται σε όσα κανακεύει σαν «δικά του»; Κάποια μέρα θα πρέπει να εγκαταλείψει τα πάντα και να αναχωρήσει, μόνος του και με άδεια χέρια. Αυτό είναι το αναπότρεπτο πεπρωμένο.

25 Αυγούστου

Πρέπει να μάθετε καλά πράγματα από τους άλλους. Όπως όταν φυτεύετε σπόρους στο χώμα. Προσθέτετε κοπριά και νερό, ο σπόρος φυτρώνει, γίνεται δενδρύλλιο και αναπτύσσεται σε μεγάλο δέντρο. Δεν γίνεται χώμα όταν φυτεύεται μέσα σ` αυτό, ούτε κοπριά όταν τρέφεται από αυτήν, ούτε νερό όταν το απορροφά. Απλά και μόνο παίρνει από το καθένα από αυτά οτιδήποτε μπορεί τον ωφελήσει. Αναπτύσσεται σ` αυτό που ουσιαστικά ΕΙΝΑΙ, δηλαδή, ένα πελώριο δέντρο! Είθε και εσείς να αναπτυχθείτε παρομοίως. Πρέπει να μάθετε πολλά από τους άλλους. Να μάθετε για το Υπέρτατο Ον και τους τρόπους για να το πραγματώσετε ξεκινώντας  ακόμα και από τον κατώτερο. Μάθετε από τους άλλους πως να εφαρμόσετε σταδιακά πνευματικές ασκήσεις και να εμπεδωθείτε σ’ αυτές. Όμως μην γίνετε σαν κι αυτούς.

24 Αυγούστου

Οι Βέδες και οι Ιερές Γραφές, επειδή αποκτήθηκαν με αυστηρές και επίπονες πειθαρχίες από τους σοφούς και τους αναζητητές που ενδιαφέρονταν για την ευημερία της ανθρωπότητας και την Απελευθέρωση του ανθρώπου, είναι οι μεγαλύτερες παρακαταθήκες αγαθοεργίας. Συμβουλεύουν τον άνθρωπο να ελέγχει την «προς τα έξω» όρασή του και να αναπτύξει την «εσωτερική» όραση. Η εσωτερική πραγματικότητα είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομείται η εξωτερική πραγματικότητα. Είναι σαν το τιμόνι του αυτοκινήτου που κατευθύνει τους εξωτερικούς τροχούς. Να γνωρίζετε ότι η θεμελιώδης Πραγματικότητα είναι ο Θεός. Συνειδητοποιήστε το και να παραμένετε σ` αυτή την επίγνωση για πάντα. Οποιεσδήποτε κι αν είναι οι εντάσεις και οι αναταραχές, μην παρεκκλίνετε ποτέ από αυτή την πίστη.

23 Αυγούστου

Οι επιθυμίες, η δέσμευση με τα αντικείμενα των επιθυμιών και οι επιδιώξεις για τη  διασφάλισή τους είναι γνωρίσματα των εξατομικευμένων εαυτών (Jeevis), όχι του Εαυτού ή Άτμα που κατοικεί στο σώμα. Η αίσθηση του «εμένα» και του «δικό μου» και τα συναισθήματα της ακόρεστης επιθυμίας και του θυμού προέρχονται από το σύμπλεγμα σώμα-νους. Μόνο όταν υπερνικηθεί και ξεπεραστεί αυτό το σύμπλεγμα, μπορεί να εκπηγάσει και να εκδηλωθεί η αληθινή αρετή. Η αίσθηση του «πράττοντος» και του «απολαμβάνοντος», και της ιδιότητας της δράσης μπορεί να φαίνονται ότι επηρεάζουν τον Άτμα, αλλά δεν είναι μέρος της γνήσιας φύσης του Άτμα. Σε έναν καθρέφτη αντικατοπτρίζονται πράγματα και παράγουν είδωλα, αλλά ο καθρέφτης δεν κηλιδώνεται και ούτε επηρεάζεται απ` αυτά. Παραμένει διαυγής όπως ήταν. Κάθε εξατομικευμένος εαυτός έχει τα εξής γνήσια, θεμελιώδη γνωρίσματα: Αγνότητα, γαλήνη και χαρά. Κάθε άνθρωπος ξεχειλίζει από αυτές τις ιδιότητες.

22 Αυγούστου

Η μίμηση δεν μπορεί ποτέ να γίνει πνευματική καλλιέργεια. Μπορεί να φοράτε τα βασιλικά ενδύματα και να υποδύεστε τον ρόλο αυτό, αλλά μπορείτε, ως αποτέλεσμα αυτής της μίμησης, να γίνετε βασιλιάς; Ένας γάιδαρος ντυμένος με δέρμα τίγρης δεν γίνεται τίγρης. Η μίμηση είναι σημάδι δειλίας. Δεν μπορεί να προάγει την εξέλιξή σας. Στην πραγματικότητα η τάση να μιμείστε σας υποβιβάζει, βήμα προς βήμα, σε απόκοσμη εμφάνιση. Πρέπει να προσπαθείτε να εξυψωθείτε πνευματικά. Πρέπει να είστε περήφανοι ότι είστε λάτρεις του Κυρίου. Πρέπει να είστε περήφανοι για τους προγόνους σας. Δεν πρέπει να μιμείστε τους άλλους και να αντιγράφετε τις συμπεριφορές τους. Μπορείτε όμως να διαποτίζεστε από το καλό που υπάρχει σε αυτούς.

21 Αυγούστου

Ο πρόγονοί σας είχαν ευημερία, ειρήνη και χαρά και πέτυχαν να φτάσουν τους στόχους τους μόνο με την πίστη στον Θεό. Εάν χάσετε την πίστη, σίγουρα θα εκπέσετε. Διότι, η πίστη είναι η ίδια η αναπνοή της ζωής. Όταν δεν υπάρχει αναπνοή τότε γίνεται κανείς πτώμα (Shavam). Με την αναπνοή αυτής της πίστης, θα γίνετε Θεϊκοί (Shivam), το ίδιο σαν τον Θεό. Η πίστη μπορεί να σας προικίσει με όλες τις μορφές δύναμης και να σας κάνει πλήρεις και ολοκληρωμένους. Διότι, ο Άτμα από τη φύση Του, είναι αυτάρκης και πλήρης. Καμιά άλλη πνευματική άσκηση δεν χρειάζεται για να βιώσετε αυτή την κατάσταση. Η αγνότητα και η αυτάρκεια είναι επίσης η αληθινή σας φύση. Η μη-αγνότητα και η μη-επάρκεια είναι άγνωστες στην ανθρωπότητα. Δεν πρέπει να αγνοείτε ή να λησμονείτε αυτό το γεγονός. Η αληθινή εκπαίδευση πρέπει να αφυπνίζει αυτή την πίστη και να εμποτίζει τη συνειδητοποίηση αυτής της πληρότητας σε κάθε σας δραστηριότητα. Αυτός είναι ο ουσιαστικός σκοπός, ο πυρήνας του σωστού είδους εκπαίδευσης.

20 Αυγούστου

Το στάδιο της αταραξίας (γαλήνης) είναι ουσιώδες για την πνευματική εξέλιξη. Μπορεί να κερδηθεί μόνο όταν η διάνοια εξαγνιστεί από τις κηλίδες των απατηλών προσκολλήσεων και αναμίξεων. Χωρίς αυτή  τη γαλήνη, η διάνοια δεν μπορεί να προχωρήσει στο διάβα του Θεού. Γιατί; Ο όρος αρετή είναι απλά ένα άλλο όνομα για τη διάνοια η οποία ακολουθεί τις παροτρύνσεις του Άτμα, ή  Εαυτού, που είναι η Πραγματικότητα σας. Μόνο εκείνος ο οποίος έχει τέτοια αρετή μπορεί να κερδίσει την επίγνωση-συνειδητοποίηση του Άτμα. Και, μόλις αποκτήσει αυτή την επίγνωση, δεν θα πέφτει πλέον θύμα της πλάνης ή των επιθυμιών.

19 Αυγούστου

Ούτε ακόμα και το πιο μικρό γεγονός δεν μπορεί να συμβεί εάν δεν το θελήσει ο Κύριος. Να είστε απόλυτα πεπεισμένοι γι` αυτό. Είναι Αυτός που κρατάει τα νήματα (Suthradhari) που κινούν τις μαριονέτες και τις κάνουν να παίζουν τους ρόλους τους. Εκείνος όμως κάθεται ανάμεσα στους θεατές και προσποιείται ότι δεν γνωρίζει την πλοκή του έργου ή την υπόθεση ή τους ηθοποιούς. Οι χαρακτήρες του έργου δεν μπορούν να παρεκκλίνουν ούτε στο ελάχιστο από τις οδηγίες Του. Το Θέλημά Του κατευθύνει και καθορίζει την κάθε μία κίνηση και φιγούρα τους. Τα διάφορα συναισθήματα και συγκινήσεις επηρεάζουν τις καρδιές εκείνων που παρακολουθούν το έργο, αλλά δεν προκαλούν κάποια ταραχή στην καρδιά Αυτού που κρατάει τα νήματα. Αυτός αποφασίζει τι θα πει ένας χαρακτήρας ή τι θα κάνει ένας άλλος και παρακινεί σ` αυτούς τις κατάλληλες λέξεις και πράξεις!

18 Αυγούστου

Εάν καταδικάζετε τον εαυτό σας νύχτα και μέρα σαν ασήμαντο και αδύναμο, ποτέ δε θα μπορέσετε να επιτύχετε τίποτα. Εάν νομίζετε ότι είστε άτυχοι και χαμηλού επιπέδου, τότε εξαιτίας αυτού θα γίνετε άτυχοι και χαμηλού επιπέδου. Αντιθέτως, όταν καλλιεργείτε την επίγνωση ότι είστε ένας σπινθήρας του Θεού, ότι η πραγματικότητά σας είναι το ίδιο το Θείο, τότε μπορείτε πράγματι να γίνετε Θεϊκοί, και να μπορείτε να έχετε έλεγχο σε όλες σας τις δυνάμεις. «Όπως αισθάνεστε, αυτό θα γίνετε». Αυτό που έχει την περισσότερη σημασία είναι το πώς αισθάνεστε. Αυτή είναι η βάση για όλα όσα είστε. Να έχετε πίστη στον Άτμα, τον Θεϊκό Εαυτό που αληθινά είστε! Αυτό είναι απολύτως αναγκαίο για τον κάθε ένα από εσάς!

17 Αυγούστου

Οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν πολλά τυπικά και τελετουργίες των Βεδών. Μπορεί ακόμα και να αναπτύσσουν διεξοδικά τα περιεχόμενα πολλών ιερών Κειμένων που έχουν κατανοήσει επαρκώς. Μπορεί να έχουν προικισθεί με ευημερία, κατέχοντας απέραντα πλούτη και αφθονία αγαθών. Μπορεί να διδάσκουν τις Βέδες και τις συμπληρωματικές τους πειθαρχίες με την πρέπουσα παράθεση των εννοιών. Χωρίς όμως ηθικό χαρακτήρα, δεν έχουν θέση εκεί όπου διδάσκεται το Θείο. Αυτό είναι το σημαντικό δίδαγμα που μεταφέρουν οι αφορισμοί.

16 Αυγούστου

Βλέπετε τις εξωτερικές περιστάσεις, τις διαδικασίες που καταλήγουν στα τελικά γεγονότα και μέσα στην άγνοια σας κρίνετε ότι οι τάδε αιτίες προκάλεσαν τα τάδε γεγονότα. Όμως οι περιστάσεις, τα γεγονότα, τα συναισθήματα και οι διαθέσεις σας είναι όλα απλώς «εργαλεία» στα χέρια του Θεού, που υπηρετούν το Θέλημά Του και τον Σκοπό Του. Ο κόσμος είναι η σκηνή πάνω στην οποία ο καθένας υποδύεται τον ρόλο που του έχει καταμεριστεί. Κάθε ένας καμαρώνει για όσο χρόνο του έχει δοθεί από τον Θεό και υπακούει στις εντολές Του χωρίς αμέλεια ή δισταγμό. Μπορεί να σκέπτεστε με υπερηφάνεια ότι έχετε πετύχει το ένα ή το άλλο μόνοι σας, όμως η αλήθεια είναι ότι το κάθε τι συμβαίνει όπως Εκείνος Θέλει.

15 Αυγούστου

Όταν είναι επιθυμητό να προαχθεί η ευημερία του έθνους, πρέπει ο καθένας σας να συγκεντρώσει μέσα του όλους τους πνευματικούς πόρους που μπορεί. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι πνευματικές σας κλίσεις, οι πίστεις και οι παρορμήσεις που τώρα είναι αδύναμες και διασκορπισμένες πρέπει να ενωθούν και να ισχυροποιηθούν. Ως μέρη των θρησκειών υπάρχουν πολλές δοξασίες και δόγματα, όπως τα πολλά κλαδιά που υπάρχουν σε ένα δέντρο. Δεν πρέπει να τα απορρίπτετε ως εσφαλμένα, ούτε πρέπει η μια δοξασία να μάχεται ή να ανταγωνίζεται την άλλη. Συνειδητοποιείστε την αλήθεια του αποφθέγματος: "Μόνο Ένα υπάρχει, απλώς οι σοφοί το περιγράφουν με πολλούς τρόπους".

14 Αυγούστου

Οι κώδικες συμπεριφοράς, οι πνευματικές ασκήσεις και οι εκδηλώσεις αγάπης - όλα έχουν πάμπολλες αρετές οι οποίες προάγουν την εξέλιξη του ανθρώπου. Η βασική αλήθεια της Δημιουργίας είναι η ενότητα μέσα στην πολλαπλότητα. Ο τρόπος λατρείας των Ινδών βασίζεται στην επίγνωση ότι το Ένα εκδηλώνεται μέσω πολλών διαφορετικών μορφών και πολλών διαφορετικών ιδιοτήτων αναλόγως των πολλών διαφορετικών καταστάσεων και συνθηκών. Γι` αυτό Ινδοί μεταξύ όλων των ανθρώπων του κόσμου έχουν την πνευματική ανεξιθρησκία για να διακηρύξουν σε κάθε σημείο του ορίζοντα ότι ο Θεός υπάρχει, και μπορεί να βρεθεί σε κάθε θρησκεία. Αυτή είναι η απαράμιλλη καλή τους τύχη.

13 Αυγούστου

Οι αρετές είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για τον εξαγνισμό της εσωτερικής συνειδητότητας σε όλα τα επίπεδα, γιατί ωθούν το άτομο να ανακαλύψει τι να κάνει και πώς να το κάνει. Μόνο εκείνοι οι οποίοι έχουν κερδίσει καλό πεπρωμένο μπορούν να έχουν τελειότητα στη διάκριση. Η απαρέγκλιτη τήρηση αυτής της απόφασης είναι η σχεδία που μπορεί να σας βοηθήσει να διασχίσετε τον ωκεανό των συνεχών αλλαγών και φόβων της ζωής. Ένας άνθρωπος με αρετές έχει μια θέση στην περιοχή των απελευθερωμένων. Αυτός ο άνθρωπος μπορεί να συγχωνευθεί με το Θείο, την ουσία της Υπέρτατης Ευδαιμονίας.

12 Αυγούστου

Όποιος αφιερώνει τη ζωή του στην απόκτηση της Αυτογνωσίας, δηλαδή της Γνώσης του πραγματικού του Εαυτού, θα πρέπει να κατέχει ιερές και ευγενείς αρετές, οι οποίες διαμορφώνουν και εξαγιάζουν την συμπεριφορά του. Καμμία γνώση δεν είναι υψηλότερη από τον ενάρετο χαρακτήρα. Αλήθεια, ο χαρακτήρας είναι δύναμη! Για όσους αφιερώνουν τη ζωή τους στην απόκτηση πνευματικής γνώσης, ο αδαμάντινος χαρακτήρας αποτελεί απαραίτητη προυπόθεση. Όλες οι θρησκείες τονίζουν το ίδιο πράγμα, όχι απλά σαν ένα ακόμα ηθικό κανόνα, αλλά σαν ένα βασικό θεμέλιο της πνευματικής ζωής.  Όσοι ζουν με βάση αυτή την αρχή δεν θα πάθουν ποτέ κανένα κακό. Αντίθετα, η αρετή και το καλό τους κάρμα συνεχώς θα αυξάνονται.

11 Αυγούστου

Μπορεί οι άνθρωποι να έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη φύση, τα χαρακτηριστικά και τη μορφή του Θεού. Κάποιος πιστεύει ότι ο Θεός έχει τις ιδιότητες και τη μορφή του ανθρώπου. Κάποιος άλλος πιστεύει σε έναν Θεό χωρίς ανθρώπινες ιδιότητες και μορφή, που όμως έχει τη δυνατότητα να εκδηλώνεται με ανθρώπινη μορφή. Και ένας τρίτος πιστεύει σε έναν Θεό χωρίς ιδιότητες και τελείως άμορφο.  Όλοι αυτοί μπορεί να βρουν στις Βέδες δηλώσεις που να υποστηρίζουν την διαφορετική άποψή τους. Αλλά ένα σημείο είναι κοινό σε όλους: όλοι έχουν πίστη στον Θεό, αυτή τη μυστηριώδη δύναμη που αποτελεί την πηγή, το θεμέλιο και  την ουσία των πάντων. Αυτή τη Δύναμη που εμπεριέχει και διαπερνά τα πάντα!

10 Αυγούστου

Μια από τις βασικές αρχές της ζωής είναι να μην ντρέπεστε για τους προγόνους σας. Έίναι βέβαιο, ότι όσο περισσότερο διαβάζει κανείς την ιστορία του και όσο πιο πολύ εμβαθύνει στις συνθήκες που ζούσε τότε ο άνθρωπος, η υπερηφάνειά του για τους προγόνους και τις ρίζες του αυξάνει. Είθε η πίστη στα υψηλά επιτεύγματα των προγόνων σας να ενεργοποιεί το αίμα που κυλάει στις φλέβες σας. Είθε η δύναμη αυτής της πίστης να δυναμώνει ανάλογα το πνεύμα σας, το νου σας και το σώμα σας. Ο καρπός της πραγματικής εκπαίδευσης (Vidya) είναι η αναγνώριση ότι κάθε κοινωνία και κάθε θρησκεία, πέρα από τις ομοιότητες που παρουσιάζει με τις άλλες, έχει να επιδείξει και κάποια ιδιαιτερότητα, κάτι μοναδικά δικό της που μπορεί να συνεισφέρει στην παγκόσμια κοινότητα.

9 Αυγούστου

Μια από τις σημαντικότερες αρετές που πρέπει να καλλιεργήσετε είναι η ακλόνητη πίστη. Πίστη στις Ιερές Γραφές και στους ηθικούς και πνευματικούς κανόνες που περιέχουν, πίστη στον Θεϊκό σας Εαυτό και πίστη στον Πνευματικό σας Δάσκαλο. Σκοπός των Ιερών Γραφών είναι να δείχνουν στην ανθρωπότητα το δρόμο προς την ειρήνη, την ευημερία και την πνευματική ολοκλήρωση. Αυτός είναι ο ευγενής σκοπός τους, να οδηγούν τον άνθρωπο στην τελειότητα. Επομένως, να καλλιεργείτε την πίστη σας στις Ιερές Γραφές, στους πνευματικούς δασκάλους και στους σοφούς. Πραγματικά οι σοφοί και οι πνευματικοί δάσκαλοι αξίζουν κάθε σεβασμό, διότι μας δείχνουν το μονοπάτι που οδηγεί στην πνευματική ολοκλήρωση. Αυτός που έχει τέτοια σταθερή και αταλάντευτη πίστη, αυτός θα φθάσει στη Γνώση και στην πνευματική Ολοκλήρωση. 

8 Αυγούστου

Η διάνοιά σας πρέπει να στηρίζεται και να αντλεί έμπνευση από τον Άτμα (Θεϊκό Εαυτό) όλες τις στιγμές και υπό όλες τις περιστάσεις. Σαν αναζητητής της πνευματικής εξέλιξης, πρέπει να προσηλώνεστε μόνο στην αμετάβλητη Οικουμενική Συνειδητότητα. Όλες σας πράξεις πρέπει να έχουν σαν στόχο τη χαρά του Θεού. Πρέπει να έχετε ανεπιφύλακτη πίστη στη ρήση των Γραφών: "Όλα τα ζωντανά όντα είναι όψεις και τμήματα του Θεού". Για να επιβεβαιώσετε αυτή την πίστη και να την ισχυροποιήσετε, πρέπει να βλέπετε όλα τα όντα ως ίσα. Πρέπει να αποκτήσετε αυτή την αρετή της αταραξίας γιατί αυτή είναι ο θησαυρός όλων των πνευματικών αγώνων που κάνετε.

7 Αυγούστου

Το να ανταποδίδετε το κακό ή την προσβολή που σας κάνουν, απλά αυξάνει το καρμικό σας φορτίο. Αυτό το καρμικό φορτίο, γνωστό ως agami karma, αναφέρεται στις συνέπειες των πράξεων που όλοι οφείλουν να δρέψουν, σ` αυτή ή σε μελλοντικές ζωές. Κανείς δεν μπορεί να αποφύγει τις συνέπειες των σκέψεων, των λόγων και των πράξεών του. Αργά ή γρήγορα θα τις δρέψει. Επομένως το να ανταποδίδει κανείς το κακό δεν ωφελεί, παρά μόνο βλάπτει. Μπορεί η πράξη του αυτή να τον ανακουφίσει και να τον ικανοποιήσει προσωρινά, αλλά  αργότερα θα τον κάνει να υποφέρει. Επομένως, να ενεργείτε με γνώμονα τις αρετές της ανεκτικότητας και της συγχώρεσης, που σας προτρέπουν πάντα να κάνετε το καλό ακόμα και σ` αυτούς που σας βλάπτουν.  

6 Αυγούστου

Ο λωτός γεννιέται και μεγαλώνει κάτω από το νερό, ενώ το άνθος του επιπλέει πάνω στο νερό χωρίς να βρέχεται από αυτό. Έτσι κι εσείς, θα πρέπει να ζείτε και να κινείστε μέσα στον κόσμο αλλά να μην επηρεάζεστε από αυτόν.  Αυτός είναι ο σκοπός της πνευματικής εκπαίδευσης - Vidya, να σας ετοιμάσει γι αυτό τον ρόλο. Να σας ετοιμάσει να ζείτε στη γη με τα χέρια σας στη εργασία και στη δράση, αλλά με την καρδιά σας εδραιωμένη στη Θεότητα. Μην  υποβιβάζετε την αγάπη σας. Μην την κάνετε αντικείμενο εμπορικής διαπραγμάτευσης. Ο σκοπός και η εκπλήρωση της αγάπης είναι η ίδια η Αγάπη.

5 Αυγούστου

Η στάση της αρετής της ανεκτικότητας είναι να αρνείστε να επηρεάζεστε ή να λυπάστε όταν σας πλήττουν θλίψεις, απώλειες, και η αχαριστία και η κακία των άλλων. Στην πραγματικότητα μάλιστα, πρέπει να είστε ευτυχισμένοι και ήρεμοι, γιατί θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτά είναι τα αποτελέσματα των δικών σας πράξεων που τώρα μαζεύονται πάνω σας, και πρέπει να  βλέπετε εκείνους που σας προκάλεσαν τη δυστυχία ως φίλους και ως έχοντες καλή θέληση απέναντί σας. Δεν πρέπει να τους ανταποδίδετε ή να επιθυμείτε το κακό τους. Πρέπει να υπομένετε όλα τα πλήγματα καρτερικά και με ευχαρίστηση. Οι φυσικές αντιδράσεις των ανθρώπων, όποιοι κι αν είναι, όταν κάποιος τους πληγώσει, είναι να του ανταποδώσουν τη  ζημιά. Όταν κάποιος τους βλάψει, να κάνουν το ίδιο. Και όταν κάποιος τους προσβάλλει, να ανταποδώσουν την προσβολή με τον έναν τρόπο ή τον άλλο. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό της εγκόσμιας οδού - της οδού της απροκάλυπτης εμπλοκής. Εάν όμως αναζητείτε την εσωτερική οδό του εξευγενισμού και εξαγνισμού, πρέπει να αποφεύγετε τέτοιες αντιδράσεις και να επιδεικνύετε ανεκτικότητα-αυτοσυγκράτηση.

4 Αυγούστου

Μην νομίζετε ότι οι Βέδες (Γραφές) διατυπώνουν ένα σύνολο εκφοβιστικών κανόνων, κανονισμών και νόμων. Ο κάθε ένας από αυτούς έχει καθοριστεί από τον Κύριο ως νομοθέτη. Όλα τα στοιχεία μέσα στον Κόσμο, κάθε μόριο απανταχού, ενεργούν κάθε στιγμή όπως εντέλλονται από Αυτόν. Αυτό γνωστοποιούν οι Βέδες. Καμιά λατρεία δεν μπορεί να είναι ανώτερη και πιο ευεργετική από το να υπηρετείτε τον Κύριο. Πρέπει κανείς να προσφέρει αγάπη στον Κύριο, περισσότερη αγάπη απ` ό,τι έχει για οτιδήποτε άλλο σ` αυτόν τον κόσμο και τον επόμενο. Πρέπει να Τον αγαπά ως τον Έναν και Μοναδικόν. Πρέπει να Τον λατρεύει και να Τον ενθυμείται με τέτοια αγάπη. Αυτός είναι ο καρπός στον οποίο πρέπει να καταλήγει η αληθινή εκπαίδευση.
- Μπάμπα

3 Αυγούστου

Ιερές δραστηριότητες όπως τελετουργίες και ιεροτελεστίες οι οποίες καθορίζονται στις Βέδες δεν μπορούν να σας χαρίσουν Απελευθέρωση-Λύτρωση (Μόκσα). Βοηθούν μόνο στον εξαγνισμό της συνειδητότητάς σας. Λέγεται ότι εξυψώνουν τους ανθρώπους στον παράδεισο. Όμως σε τελική ανάλυση, ακόμα και ο παράδεισος είναι σκλαβιά. Δεν επαγγέλλεται αιώνια ελευθερία. Η ελευθερία που κάνει κάποιον να γνωρίσει την αλήθεια, τη δική του αλήθεια, μπορεί να κερδηθεί μόνο με το να Ακούει τον Δάσκαλό του (Γκουρού), να Συλλογίζεται ξανά και ξανά πάνω σ’ αυτά που έχει ακούσει, και να Διαλογίζεται επί του κύρους και της σπουδαιότητάς τους. Μόνο όμως εκείνοι που έχουν αποσπάσει τον νου τους από τις επιθυμίες μπορούν να επωφεληθούν από την καθοδήγηση του Δασκάλου. Οι υπόλοιποι δεν μπορούν.

2 Αυγούστου

Η αιώνια και άχρονη ψυχή που είναι πέραν από την πλάνη και το σκοτάδι πρέπει να αναγνωριστεί από κάθε  άτομο μέσω των δικών του/της προσπαθειών. Γεννηθήκατε ως κληρονόμοι αυτής της περιουσίας της παντοτινής ευδαιμονίας. Είσαστε τα πολυαγαπημένα παιδιά του Κυρίου. Είστε τόσο αγνοί και ιεροί όσο ο αέρας. Μην καταδικάζετε τους εαυτούς σας ως αμαρτωλούς.  Είστε παιδιά λιονταριού, όχι προβάτου. Είστε κυματάκια Αθανασίας, όχι σώματα που απαρτίζονται από ύλη. Τα υλικά αντικείμενα υπάρχουν για να σας υπηρετούν και να υπακούουν στις εντολές σας. Δεν πρέπει να τα υπηρετείτε εσείς και να υπακούετε εσείς στις προσταγές τους.

1 Αυγούστου

Αληθινή Αφοσίωση είναι να προσφέρετε όλες σας τις σκέψεις και πράξεις στον Θεό και να λαχταράτε τη Χάρη Του. Αφοσίωση η οποία περιορίζεται σε μια σύντομη περίοδο στο ιερό του σπιτιού σας ή του ναού, δεν είναι αληθινή αφοσίωση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η αφοσίωση φαίνεται ότι μεγαλώνει μέσα σας και αισθάνεστε γαλήνη, όμως, μόλις βρεθείτε έξω από το ιερό, η γαλήνη χάνεται και τη θέση της παίρνει ο θυμός. Αυτό δεν μπορεί να ονομαστεί αφοσίωση. Η Αφοσίωση χαρακτηρίζεται ως μια κατάσταση μη-χωρισμού από τον Θεό. Ανεξάρτητα από τον χρόνο, τον τόπο ή την περίσταση, πρέπει κανείς να αισθάνεται εγγύτητα με τον Θεό - αυτό είναι Αφοσίωση. Η αληθινή Αφοσίωση υπερβαίνει τους περιορισμούς που επιβάλλονται από τις καθημερινές ρουτίνες και υποχρεώσεις της ζωής σας.