Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Αύγουστος 2009

31 Αυγούστου

Απαραίτητη προϋπόθεση για την προσφορά ανιδιοτελούς υπηρεσίας είναι ότι πρέπει να αποκτήσετε αγνότητα καρδιάς. Πρέπει να εξετάσετε τα κίνητρα και τις ικανότητές σας, τις προθέσεις και τα προσόντα σας, και να βρείτε μέσα σας τι προσδοκείτε να επιτύχετε μέσω της υπηρεσίας. Πρέπει να ξετρυπώσετε κάθε ίχνος εγωισμού και κάθε επιθυμία για φήμη και δόξα. Πρέπει να απαλλαγείτε από κάθε αίσθηση του «δικό μου» και «δικό σου» και να κάνετε στάχτη την υπερηφάνεια που πηγάζει από το αίσθημα ότι προσφέρετε υπηρεσία σε κάποιον φτωχότερο και λιγότερο τυχερό από εσάς. Εγκαταλείψτε την αλαζονεία του κοινωνικού γοήτρου, του πλούτου, της μόρφωσης και της κοινωνικής θέσης και καλλιεργείστε ταπεινοφροσύνη, υπακοή, πειθαρχία και συμπόνια.
- Μπάμπα

30 Αυγούστου

Εγκαταλείποντας στενόμυαλες ιδέες και συναισθήματα, οι άνθρωποι πρέπει να δείχνουν συμπόνια προς τους συνανθρώπους τους. Η συμπόνια είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της αφοσίωσης. Κανείς δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα ευαρεστήσει τον Θεό χωρίς να δείχνει συμπόνια προς τους συνανθρώπους του. Μια καρδιά γεμάτη αγάπη είναι ναός του Θεού. Ο Θεός δεν μπορεί να κατοικήσει μέσα σε μια καρδιά που δεν έχει συμπόνια. Δεν υπάρχει τίποτα ανώτερο στον κόσμο από το συναίσθημα-όραση που διαποτίζεται από οικουμενική αγάπη. Καλοί είναι μόνο εκείνοι που βλέπουν ενότητα μέσα στη φαινομενική πολλαπλότητα. Οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι είναι σπινθήρες του Θεού. Πρέπει να αναπτύξουν ιερές σκέψεις και να διάγουν ζωές με ιδεώδη. Πρέπει να επιδιώκουν να προωθούν την ευημερία της κοινωνίας.
- Μπάμπα

29 Αυγούστου

Χωρίς ακλόνητη πίστη σε έναν παντογνώστη Θεό, η ζωή γίνεται στεγνή και μονότονη, σκοτισμένη από την πανταχού παρούσα σκιά της απελπισίας και της καταβαράθρωσης. Η αγάπη για τον Θεό και ο φόβος για την αμαρτία είναι οι δύο πρωταρχικές ανάγκες για μια ευτυχισμένη ζωή. Χωρίς αυτά τα δύο ο άνθρωπος γίνεται τέρας. Ο άνθρωπος πρέπει να είναι πάντα έτοιμος να θυσιάσει τις εγωιστικές του ανάγκες προς χάριν του κοινωνικού συνόλου. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ένδοξο από την απάρνηση. Να είστε τίμιοι, χωρίς προσκολλήσεις και έχοντας τον Θεό εγκατεστημένο στην καρδιά σας να προχωρείτε εμπρός και να προσφέρετε τα ταλέντα και τις ικανότητές σας στην εκπλήρωση των καθηκόντων σας. Μην αγωνίζεστε μόνο για τη δική σας ευτυχία, αλλά να αγωνίζεστε για την ευτυχία όλων.
- Μπάμπα

28 Αυγούστου

Κάθε τί στη Δημιουργία έχει πέντε όψεις, ήτοι, Ύπαρξη, Συνειδητότητα, Ευδαιμονία, μορφή και όνομα. Τα τρία πρώτα είναι αιώνιες Αρχές, ενώ τα ονόματα και οι μορφές είναι εφήμερα. Η Ύπαρξη-Συνειδητότητα-Ευδαιμονία (Sath-Chith-Ananda) είναι η βάση για τα ονόματα και τις μορφές. Οι άνθρωποι προσδίδουν διάφορα ονόματα και μορφές στον Θεό σύμφωνα με τα αισθήματά τους. Λησμονούν τις τρεις κύριες Αρχές - Ύπαρξη, Συνειδητότητα, Ευδαιμονία - και πιστεύουν ότι τα ονόματα και οι μορφές είναι η μόνη πραγματικότητα. Κατ΄ουσίαν, τα ονόματα και μορφές δεν είναι μόνιμα. Όμως οι άνθρωποι συναρπάζονται απ’ αυτά και αγνοούν τις αιώνιες Αρχές της Ύπαρξης-Συνειδητότητας-Ευδαιμονίας. Κατά συνέπεια, αυταπατώνται και ξεχνούν την παμμέγιστη δύναμη του Θεού που υπάρχει πέρα από τα ονόματα και τις μορφές.
- Μπάμπα

27 Αυγούστου

Η πνευματική αγάπη πρέπει να διαχωριστεί από την αγάπη ή προσκόλληση η οποία σχετίζεται με το σώμα, τον νου ή τη διάνοια. Αυτά έχουν σχέση με τον κόσμο και είναι πηγές θλίψης. Η αληθινή αγάπη είναι αγνή, ανιδιοτελής, απαλλαγμένη από την αίσθηση του εγώ και γεμάτη ευδαιμονία. ΟΙ εγκόσμιες προσκολλήσεις δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματική αγάπη. Είναι παροδικές, ενώ η αιώνια αγνή αγάπη πηγάζει από την καρδιά. Πώς γίνεται ο άνθρωπος να μην μπορεί να αναγνωρίσει αυτή την πανταχού παρούσα αγάπη; Αυτό συμβαίνει διότι η καρδιά του ανθρώπου έχει γίνει άγονη και μολυσμένη. Είναι γεμάτη με όλα τα είδη των επιθυμιών και δεν υπάρχει καθόλου χώρος μέσα της για να εισέλθει η αγνή άσπιλη αγάπη. Μόνο όταν οι εγκόσμιες προσκολλήσεις φύγουν από την καρδιά θα υπάρξει χώρος για να κατοικήσει και να αναπτυχθεί εκεί η αληθινή αγάπη.
- Μπάμπα

26 Αυγούστου

Η εκπαίδευση πρέπει να οδηγεί στη φώτιση. Το σκότος της άγνοιας και το ημίφως της αμφιβολίας θα τραπεί σε φυγή μπροστά σ` αυτή τη λάμψη. Τότε στη φωτισμένη καρδιά θα είναι εύκολο να καλλιεργηθούν καλές σκέψεις και αισθήματα. Η εκπαίδευση δεν τελειώνει με τη συσσώρευση πληροφοριών. Πρέπει να φέρνει σαν αποτέλεσμα τη μεταμόρφωση των συνηθειών, του χαρακτήρα και των προσδοκιών του ατόμου. Οι γνώσεις πρέπει να εφαρμόζονται στην καθημερινή ζωή. Τώρα όμως ο άνθρωπος δεν έχει ούτε καν ιδέα της πιο πολύτιμης κληρονομιάς την οποία έχει μέσα του. Ενδιαφέρεται να μάθει για όλους πλην του εαυτού του. Αλλά εάν γνώριζε τον εαυτό του, τότε θα αποκτούσε τεράστια δύναμη, ακατάλυτη γαλήνη και απέραντη αγαλλίαση.
- Μπάμπα

25 Αυγούστου

Χωρίς τη συγκατάθεση του Θεού, ο άνθρωπος δεν μπορεί να πετύχει τίποτε στον κόσμο. Το Θείο είναι η βάση για τα πάντα. Ο άνθρωπος όμως, είναι γεμάτος με έπαρση ότι αυτός είναι εκείνος που κάνει τα πάντα. Αυτή η αλαζονεία είναι η αιτία της καταστροφής του, της διάψευσης των προσδοκιών του και των απογοητεύσεών του. Ο άνθρωπος σήμερα στηρίζει τη ζωή του στα αγαθά που του παρέχει η φύση και ως εκ τούτου λησμονεί τον Θεό. Αυτό είναι σοβαρότατο σφάλμα. Πρέπει πρώτα να παγιώσετε την πίστη σας στον Θεό - τον Δημιουργό του σύμπαντος(φύσης) - και έπειτα να χαρείτε ό,τι σας παρέχει η φύση. Η πίστη στον Θεό είναι η πρωταρχική ανάγκη για τον άνθρωπο.
- Μπάμπα

24 Αυγούστου

Γίνεστε ό,τι σκέπτεστε. Με τη συνεχή σκέψη επί ενός ιδανικού, αυτό εντυπώνεται στην καρδιά σας. Όταν κατευθύνετε τις σκέψεις σας συνεχώς πάνω στο κακό που κάνουν οι άλλοι, τότε ο νους σας μολύνεται από αυτό το κακό. Αντιθέτως, όταν σκέπτεστε τις αρετές ή την ευημερία των άλλων, τότε ο νους σας εξαγνίζεται και τρέφει μόνο καλές σκέψεις. Καμιά κακή σκέψη δεν μπορεί να διεισδύσει στον νου ενός ανθρώπου ο οποίος είναι γεμάτος αγάπη και συμπόνια. Οι σκέψεις στις οποίες ενδίδετε, διαμορφώνουν τη φύση σας. Εκτός από τους άλλους, επηρεάζουν και εσάς επίσης.
- Μπάμπα

23 Αυγούστου

Ποια είναι η σημασία της λατρείας του ελεφαντοπρόσωπου θεού Γκανέσα; Ο ελέφαντας αποτελεί σύμβολο δύναμης και μεγαλοπρέπειας. Τα πόδια του είναι μεγαλύτερα από κάθε άλλου ζώου, έτσι που να μπορεί να ανοίγει δρόμους μέσα στην πιο πυκνή ζούγκλα. Αυτή είναι η ιδιότητα του ηγέτη, ο οποίος δείχνει το μονοπάτι στους άλλους. Ο ελέφαντας είναι επίσης γνωστός για την αφοσίωση στον κύριό του και την ευγνωμοσύνη του. Αυτά είναι τα μαθήματα που πρέπει να πάρει ο άνθρωπος από τον ελέφαντα. Ευφυία χωρίς ευγνωμοσύνη είναι άχρηστη. Ο άνθρωπος οφείλει να νιώθει ευγνωμοσύνη σ` αυτούς που τον έχουν βοηθήσει.
- Μπάμπα

22 Αυγούστου

Το σύμπαν δημιουργήθηκε με τη Θέληση του Θεού. Ο Θεός το δημιούργησε, ο Θεός το συντηρεί και στον Θεό τελικά θα συγχωνευτεί. Το σύμπαν είναι γνωστό ως Vishwam, που στην κυριολεξία σημαίνει αυτό που είναι αυτοδιαστελλόμενο και πλήρες ευδαιμονίας. Το σύμπαν δεν είναι μια απλή εκδήλωση ύλης, είναι μια άμεση εκδήλωση του Θεού. Είναι η ίδια η ενσάρκωση του Κοσμινού Όντος με όλα του τα μέλη. Ο Θεός είναι η πρωταρχική αιτία του σύμπαντος. Το σύμπαν είναι η άμεση αντανάκλαση του Θεού. Vishwam, η εκδήλωση, και Vishnu, ο Θεός, δεν είναι διαφορετικά το ένα από το άλλο. Αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό μόνο μέσα από μια εξευγενισμένη Διάκριση.
- Μπάμπα

21 Αυγούστου

Την Ειρήνη δεν μπορείτε να τη βρείτε στον εξωτερικό κόσμο, αλλά μέσα σας. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι ολόκληρο το σύμπαν διαπερνάται από το Θείο. Σήμερα στον κόσμο επικρατούν η βία και οι ταραχές. Είναι αδύνατον να ξεχωρίσει κανείς ποιος είναι άνθρωπος και ποιος είναι διάβολος. Ο άνθρωπος, που εξελίχθηκε από το ζώο, αντί να συνεχίζει την πορεία του προς το Θείο, κάνει βήματα προς τα πίσω. Το πρώτο του μέλημα πρέπει να είναι η τήρηση των ανθρωπίνων αξιών της Αλήθειας, της Δικαιοσύνης, της Ειρήνης και της Αγάπης. Αντ` αυτών όμως κυριαρχείται από την προσκόλληση, το φθόνο και το μίσος. Τη στιγμή που θα τα αποβάλλει, θα πραγματώσει τη θεία του πραγματικότητα!
- Μπάμπα

20 Αυγούστου

Είναι η προσκόλληση στην ιδιοκτησία και η αίσθηση της κτητικότητας που δημιουργούν τη θλίψη και τη δυστυχία. Ο άνθρωπος πρέπει να αγωνίζεται να απαλλαγεί από το αίσθημα του «εγώ» και του «δικό μου» αν θέλει να βιώσει διαρκή ευτυχία. Αλλά όταν τα πράγματα πάνε καλά ξεχνιέται. Τα αποκτήματα και τα επιτεύγματα, του φουσκώνουν το «εγώ». Πρέπει να συνηδητοποιήσει ότι είναι μόνο ο προσωρινός δικαιούχος της περιουσίας του και ότι οι τίτλοι ιδιοκτησίας του δεν είναι μόνιμοι. Πρέπει να θεωρεί τη δύναμη και τη θέση που κατέχει ως ηθικές υπευθυνότητες και να επιτελεί το καθήκον του στο ακέραιο. Μόνο όταν εκτελεί όλες τις πράξεις του μέσα από αυτό το πρίσμα της ηθικής υποχρέωσης θα μπορέσει να βιώσει γνήσια χαρά και ικανοποίηση.
- Μπάμπα

19 Αυγούστου

Η αυτοπραγμάτωση πρέπει να αποτελεί το σκοπό της ανθρώπινης ύπαρξης! Μπορεί να επιτευχθεί μέσα από 3 στάδια: Την αυτοπεποίθηση, την αυτοϊκανοποίηση και την αυτοθυσία. Ο άνθρωπος πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του κυρίαρχο του σώματος, των αισθήσεων και του νου. Πρέπει να καλλιεργεί και να χρησιμοποιεί τη διάνοιά του για να βιώσει την ενότητά του με το Θείο, δηλαδή την πανταχού Παρούσα Κοσμική Συνειδητότητα. Η φλόγα της Συνεχούς Ολοκληρωμένης Επίγνωσης (Prajnana or Constant Intergrated Awarness), που είναι παρούσα στον καθένα, καλύπτεται από τη στάχτη των εγκόσμιων επιθυμιών. Μόνο όταν η στάχτη αυτή απομακρυνθεί, θα αποκαλυφθεί η φωτιά της Θεότητας σε όλο της το μεγαλείο.
- Μπάμπα

18 Αυγούστου

Η Βεδάντα, που αποτελεί το απόσταγμα της σοφίας των Βεδών, διακηρύσσει: "Ο Θεός είναι Αλήθεια, ο κόσμος είναι Πλάνη (Μίτυα, δηλαδή ούτε πραγματικός ούτε μή-πραγματικός)". Η πρώτιστη έγνοια σας πρέπει να είναι η διερεύνηση της πραγματικής φύσης σας, τί μέσα σας είναι πραγματικό και τι μή-πραγματικό. Μόνο όταν αντιληφθείτε την αλήθεια της ύπαρξής σας θα μπορέσετε να αναγνωρίσετε τον κόσμο σαν απατηλό και τον εαυτό σας σαν τη μόνη πραγματικότητα. Το πραγματωμένο άτομο βεβαιώνει: "Είμαι ο Θεός". Από που προκύπτει αυτή η δήλωση; Τί σημαίνει; Είναι μια αυθόρμητη έκφραση και όχι το αποτέλεσμα κάποιας σκέψεως ή αισθήματος. Το "Εγώ" είναι το χωρίς όρια Άπειρο.  Όταν το πεπερασμένο άτομο συγχωνευθεί με το άπειρο "Εγώ", μόνο το "Εγώ" παραμένει.
- Μπάμπα

17 Αυγούστου

Οτιδήποτε βλέπετε σε ολόκληρο το σύμπαν είναι εκδήλωση του Θεού. Μερικοί άνθρωποι ρωτούν: "Πώς μπορούμε εμείς τα μηδαμινά ανθρώπινα πλάσματα να γίνουμε ίσοι με τον τα πάντα περιβάλλοντα Θεό"; Αυτό δεν είναι σωστό. Εσείς είστε αυτός ο παντοδύναμος και πανταχού παρών Θεός. Εξαιτίας όμως της εγκόσμιας νοοτροπίας σας, δεν αναγνωρίζετε την Πραγματικότητα. Διαχωρίζετε τον εαυτό σας από τον Θεό. Οτιδήποτε βλέπετε είναι Θεός. Το να αναζητάτε τον Θεό εκλαμβάνοντάς Τον σαν κάτι διαφορετικό από σας είναι λάθος. Αυτή η αλήθεια όμως δεν μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή από τον άνθρωπο. Όταν κοιτάζετε τον ωκεανό και τα ατέλειωτα κύματα και τις αφρισμένες τους κορυφές, σας φαίνονται όλα διαφορετικά μεταξύ τους. Η αλήθεια όμως είναι ότι όλα αυτά είναι ένα. Το νερό των κυμάτων και το νερό του αφρού είναι από τον ίδιο ωκεανό και έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον ωκεανό.
- Μπάμπα

16 Αυγούστου

Όλοι οι  άνθρωποι σε όλες τις χώρες είναι προσκυνητές πού βαδίζουν στον δρόμο του Θεού. Η πρόοδος του καθενός καθορίζεται από τις πειθαρχίες που αναλαμβάνει, τον χαρακτήρα που έχει σχηματίσει, τα ιδανικά που έχει θέσει, την ηγεσία που έχει επιλέξει και την πίστη που έχει ενσταλάξει μέσα του. Όπως τα δέντρα, τα φυτά, τα πουλιά και τα ζώα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, έτσι και τα τελετουργικά, οι πρακτικές, οι πειθαρχίες και τα ιδανικά μπορεί να διαφέρουν από κοινωνία σε κοινωνία. Το καθένα είναι καλό για εκείνη την περιοχή και για εκείνο το στάδιο ανάπτυξης. Δεν μπορείτε να «μεταφυτέψετε» κάποιο απ’ αυτά, από μια ανθρώπινη κοινωνία σε άλλη. Το περιβάλλον στο οποίο έχετε μεγαλώσει είναι το πιο ταιριαστό για σας.
- Μπάμπα

15 Αυγούστου

Ο άνθρωπος πρέπει να αγωνιστεί να γίνει καλός και ενάρετος. Μόνο όταν ο άνθρωπος γεμίσει με καλές σκέψεις και συναισθήματα και κάνει καλές πράξεις, θα γίνει άξια η ζωή του. Πρέπει να απασχολείστε με διάφορες δραστηριότητες ώστε να χρησιμοποιείτε τον χρόνο και τις ικανότητές σας κατά το μέγιστο όφελος. Αυτό είναι το καθήκον σας, και το καθήκον είναι Θεός. Κάθε άνθρωπος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το σώμα έχει δοθεί σ’ αυτόν, για να προσφέρει υπηρεσία στους άλλους. Πρέπει να χρησιμοποιείτε το σώμα σας για την προώθηση της ευημερίας της κοινωνίας. Ένας νους που δεν αξιοποιείται για να προσδίδει χαρά στους άλλους ή ένα σώμα που δεν χρησιμοποιείται για την προσφορά υπηρεσίας, είναι τελείως άχρηστα. Ο τρόπος με τον οποίον πρέπει να αγαπάτε τον Θεό είναι να αγαπάτε όλους και να υπηρετείτε όλους.
- Μπάμπα

14 Αυγούστου

Όταν ο Σρι Κρίσνα ανέβηκε πάνω σε μια ζυγαριά, όλα τα κοσμήματα της Σατυαμπάμα δεν μπορούσαν να αντισταθμίσουν το βάρος Του. Η Ρουκμίνι ήρθε τότε και είπε ότι απλά και μόνο η επίκληση του Ονόματος του Κρίσνα θα ισορροπούσε το βάρος Του και προσθέτοντας μετά ένα φύλλο, ένα άνθος ή λίγο νερό, η ζυγαριά θα έγερνε προς το αντίθετο μέρος του Κρίσνα. Λέγοντας αυτά έθεσε ένα φύλλο βασιλικού πάνω στη ζυγαριά. Και ιδού! Η ζυγαριά κατέβηκε. Τέτοια είναι η δύναμη του Ονόματος του Θεού και μιας προσφοράς προς τον Θεό γεμάτη αγάπη. Ο Θεός δεν "μετακινείται"- συγκινείται από πλούτη ή μόρφωση, δύναμη ή κοινωνική θέση. Μόνο η αγάπη μπορεί να Τον συγκινήσει.
- Μπάμπα

13 Αυγούστου

Ο Θεός δήλωσε στην Μπαγκαβάντ Γκίτα: "Όποτε μειώνεται η αρετή(Ντάρμα) και αυξάνεται η μη Ενάρετη συμπεριφορά, τότε Ενσαρκώνομαι!". Η αλήθεια και η αρετή είναι αιώνιες. Παραμένουν αμετάβλητες και στις τρεις περιόδους του χρόνου - παρελθόν, παρόν και μέλλον. Μπορεί να αναρωτηθείτε: Ποιος είναι ο λόγος να διαδίδεται η πίστη σε ιδεώδη τα οποία είναι αιώνια, ακατάλυτα; Αυτό γίνεται διότι, όταν δεν εφαρμόζεται η αρετή (Ντάρμα), δημιουργείται η εντύπωση ότι έχει μειωθεί. Όμως η αρετή (Ντάρμα) δεν μπορεί ποτέ να μειωθεί ούτε να εξαφανιστεί, είναι ακατάλυτη. Η εφαρμογή της αρετής στην πράξη είναι αυτό που φθίνει, όχι η ίδια η αρετή. Είναι σαν τον ήλιο που καλύπτεται από ένα σύννεφο. Ο ήλιος τότε δεν είναι εμφανώς ορατός. Όμως είναι πάντοτε εκεί και θα ακτινοβολήσει πάλι με λαμπρότητα όταν το σύννεφο απομακρυνθεί.
- Μπάμπα

12 Αυγούστου

Η καθαγίαση των πέντε αισθήσεων είναι η οδός προς την Αλήθεια. Αν οι αισθήσεις είναι μολυσμένες, τι αποτελεσματικότητα θα έχουν οι πνευματικές ασκήσεις; Όταν το νερό μέσα σε μια δεξαμενή είναι μολυσμένο, τότε όλες οι βρύσες θα παρέχουν μόνο μολυσμένο νερό. Η καρδιά σας είναι η δεξαμενή. Όταν καρδιά είναι μολυσμένη, τότε οι αισθήσεις θα κηλιδωθούν σίγουρα. Όταν η καρδιά είναι γεμάτη με καλές σκέψεις και αισθήματα, τότε όλα όσα εκφέρονται από τις αισθήσεις – αυτά που λέτε, αυτά που βλέπετε, αυτά που κάνετε - όλα θα είναι αγνά. Το μυστικό της πνευματικής σοφίας δεν μπορεί να αποκτηθεί από λόγιους ή από την μελέτη πνευματικών κειμένων. Η πνευματική γνώση μπορεί να έλθει μόνο όταν αποκτήσετε κυριαρχία επί των αισθήσεών σας.
- Μπάμπα

11 Αυγούστου

Η προσκόλληση στο σώμα σας παρακινεί να αναζητάτε σωματική δύναμη και υγεία και μια ελκυστική εμφάνιση. Όλες οι προσπάθειες που κάνει κάποιος για να διαμορφώσει το πρόσωπο του δεν θα συμβάλλουν στο να αλλάξει τα φυσικά του χαρακτηριστικά. Μόνο ό,τι είχε δοθεί από τον Θεό επιβιώνει στα βάθη του χρόνου. Πρέπει να είστε ικανοποιημένοι με αυτά. Ενώ βέβαια πρέπει να φροντίζετε το σώμα σας τόσο όσο είναι απαραίτητο, δεν πρέπει όμως να έχετε υπερβολική προσκόλληση σ’ αυτό, που είναι φθαρτό από τη φύση του και προσωρινό. Πρέπει να φροντίζετε το σώμα σας μόνο για τον σκοπό της πραγμάτωσης του "εντός" Θείου. Αναμφίβολα είναι απαραίτητο να διατηρείτε καλή υγεία όσο ζείτε, αλλά την παρερμηνεύετε φροντίζοντας υπερβολικά το σώμα.
- Μπάμπα

10 Αυγούστου

Όταν μειώνονται τα εμπόδια στο μονοπάτι της αλήθειας, τότε έρχεται η λύτρωση. Γι` αυτό ακριβώς η απελευθέρωση είναι κάτι το οποίο μπορεί να κερδηθεί εδώ και τώρα. Δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς γι` αυτό την διάλυση του φυσικού σώματος. Καμιά πράξη δεν πρέπει να την αισθάνεστε σαν βάρος, γιατί αυτό το αίσθημα είναι βέβαιο σημάδι ότι η συγκεκριμένη πράξη είναι ασύνετη, επιπόλαια. Καμιά πράξη η οποία βοηθά την πρόοδό σας δεν θα σας βαρύνει. Μόνο όταν πράττετε αντίθετα στην εσώτατη φύση σας θα αισθάνεστε την πράξη αυτή σαν βάρος. Θα έρθει κάποια στιγμή που θα αναπολείτε τις επιτεύξεις σας και θα αναστενάζετε για την ματαιότητά τους. Εμπιστευθείτε τον νου σας στον Θεό, πριν να είναι πολύ αργά και επιτρέψτε Του να τον διαμορφώσει όπως Εκείνος νομίζει καλύτερα. 
- Μπάμπα

9 Αυγούστου

Για να εδραιωθεί ο πνευματικός αναζητητής στον διαλογισμό πρέπει να ελέγχει τις αισθήσεις και τα πάθη του, και να δρα χωρίς καμιά επιθυμία για οφέλη από τις πράξεις του. Οποιοσδήποτε εντρυφήσει σε αυτό θα μπορέσει εύκολα να δει με το μάτι του νου τη μορφή του Θεού, μόλις ακούσει την περιγραφή της φύσης Του. Όταν η απόσπαση ριζώσει βαθιά, τότε η καρδιά γίνεται αγνή κι έτσι γίνεται δυνατή η απόσυρση των αισθήσεων από τον αντικειμενικό κόσμο.
- Μπάμπα

8 Αυγούστου

Υπάρχουν διάφορα είδη γνώσης. Ο όρος Γνώση (Γκνιάνα) σημαίνει γνώση του Άτμα (Εαυτού, Θεού). Δεν έχει καμία σχέση με τη σωματική, αισθητήρια ή εγκόσμια γνώση. Η Γνώση του Άτμα μπορεί να αποκτηθεί μόνο μέσω διερεύνησης πάνω στη φύση του Άτμα και με κανέναν άλλο τρόπο. Δεν μπορεί να διδαχθεί από δασκάλους ή να τη μάθετε μελετώντας βιβλία. Δεν μπορείτε να τη δεχθείτε από κανέναν, ούτε να την προσφέρετε σε κανέναν. Πρέπει να αναδυθεί από την εσώτερη συνειδητότητα. Οι δάσκαλοι και τα βιβλία μπορούν να βοηθήσουν μόνο μέχρις ενός σημείου. Ο αναζητητής όμως που αναζητά τη γνώση του Άτμα πρέπει να επιδοθεί στην αυτο-έρευνα για να βιώσει αυτή την Αυτο-επίγνωση (αυτογνωσία). Πρέπει να εξερευνήσει και να ανακαλύψει όλο το φάσμα των πνευματικών εμπειριών και να φθάσει στην έσχατη Πραγματικότητα.
- Μπάμπα

7 Αυγούστου

Θεωρώντας τον υλικό κόσμο ως τη μόνη πραγματικότητα, ο άνθρωπος χάνει τον εαυτό του μέσα στην αναζήτηση υλικών πραγμάτων. Όμως εάν εξερευνήσει πλήρως την αλήθεια τους, θα ανακαλύψει ότι δεν έχουν καμιά απολύτως πραγματικότητα. Είναι προσωρινά και εφήμερα. Δεν έχουν τη σφραγίδα-γνώρισμα της μόνιμης πραγματικότητας. Δεν χαρίζουν παντοτινή ευδαιμονία. Κάθε άνθρωπος επιδιώκει την ευδαιμονία. Για να βιώσει παντοτινή ευδαιμονία, πρέπει να κάνει την αναγκαία προσπάθεια. Πρέπει να βρει την απάντηση στο ερώτημα - "Ποιος Είμαι;" Όταν την ανακαλύψει, δεν θα έχει πια καμιά ανάγκη να κατανοήσει τι είναι "Ύπαρξη - Συνειδητότητα - Ευδαιμονία". Θα έχει βιώσει ότι αυτός ο ίδιος είναι η ενσάρκωση της "Ύπαρξης - Συνειδητότητας - Ευδαιμονίας".
- Μπάμπα

6 Αυγούστου

Θεωρώντας τον υλικό κόσμο ως τη μόνη πραγματικότητα, ο άνθρωπος χάνει τον εαυτό του μέσα στην αναζήτηση υλικών πραγμάτων. Όμως εάν εξερευνήσει πλήρως την αλήθεια τους, θα ανακαλύψει ότι δεν έχουν καμιά απολύτως πραγματικότητα. Είναι προσωρινά και εφήμερα. Δεν έχουν τη σφραγίδα-γνώρισμα της μόνιμης πραγματικότητας. Δεν χαρίζουν παντοτινή ευδαιμονία. Κάθε άνθρωπος επιδιώκει την ευδαιμονία. Για να βιώσει παντοτινή ευδαιμονία, πρέπει να κάνει την αναγκαία προσπάθεια. Πρέπει να βρει την απάντηση στο ερώτημα - "Ποιος Είμαι;" Όταν την ανακαλύψει, δεν θα έχει πια καμιά ανάγκη να κατανοήσει τι είναι "Ύπαρξη - Συνειδητότητα - Ευδαιμονία". Θα έχει βιώσει ότι αυτός ο ίδιος είναι η ενσάρκωση της "Ύπαρξης - Συνειδητότητας - Ευδαιμονίας".
- Μπάμπα

5 Αυγούστου

Ένας συνηθισμένος άνθρωπος (`Manishi`)  μεταμορφώνεται σε μέγα σοφό (`Maharishi`) όταν ασχολείται με ανιδιοτελή υπηρεσία. Αληθώς, η αξία που μπορεί να αποκτηθεί από την υπηρεσία δεν μπορεί να κερδιστεί ούτε ακόμη με την εφαρμογή αυστηρών πειθαρχιών και στερήσεων. Η υπηρεσία φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και προάγει τη στοργή και τη φιλία. Χωρίς αυτό το συναίσθημα της φιλίας και της αγάπης προς τους συνανθρώπους σας, δεν μπορείτε να επιτύχετε εγγύτητα με τον Θεό. Εγκαταστήστε στην καρδιά σας το συναίσθημα ότι η υπηρεσία που προσφέρετε προς τους συνανθρώπους σας είναι υπηρεσία προς τον Θεό.
- Μπάμπα

4 Αυγούστου

Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο δεν κατανοούν τον σκοπό της ζωής. Απορροφημένοι στην αναζήτηση εξωτερικών πραγμάτων, οι άνθρωποι δεν αγωνίζονται να εξερευνήσουν την εσώτερη πραγματικότητα του Άτμα. Ιστάμενος κανείς στην άκρη της θάλασσας μπορεί να δει μόνο τα κύματα της επιφάνειας και όχι τα μαργαριτάρια που βρίσκονται στα βαθιά νερά. Μόνο ο γενναίος που μπορεί να βουτήξει βαθιά στον ωκεανό θα μπορέσει να μαζέψει τα μαργαριτάρια, και κανείς άλλος. Ομοίως, η γνώση του Άτμα μπορεί να αποκτηθεί μόνο από εκείνους που αποστρέφονται από την εξερεύνηση του φαινομενικού κόσμου για να αναζητήσουν την αλήθεια του Πνεύματος.
- Μπάμπα

3 Αυγούστου

Οι Ουπανισάντ (αρχαία ιερά Κείμενα-αποστάγματα των Βεδών) δηλώνουν ότι η αθανασία μπορεί να βιωθεί μόνο μέσω της απάρνησης. Απάρνηση δεν σημαίνει να εγκαταλείψετε οικογένεια και σπίτι, συγγενείς και φίλους. Σημαίνει να εγκαταλείψετε τα εφήμερα και πρόσκαιρα πράγματα του κόσμου. Πρέπει να διακρίνετε τι είναι μόνιμο και τι φθαρτό(πρόσκαιρο), τι είναι καλό και τι κακό. Μόνο τότε θα μπορέσει ο άνθρωπος να ανακαλύψει τη Θεϊκή Αρχή μέσα του.
- Μπάμπα

2 Αυγούστου

Ο ύστατος σκοπός όλων των πνευματικών ασκήσεων είναι να βιώσετε την αγάπη του Θεού. Η καλλιέργεια της αγάπης είναι ο σκοπός κάθε πνευματικής προσπάθειας. Σε καμιά περίσταση δεν πρέπει να εγκαταλείπετε ή να αγνοείτε την αγάπη. Όπου υπάρχει αγάπη, δεν μπορεί να υπάρξει μίσος, θλίψη ή στέρηση. Φροντίστε ώστε η αγάπη σας για τον Θεό να μην αυξομειώνεται ανάλογα με το αν εκπληρώνονται ή όχι οι ευχές σας. Μόνο η αγάπη του Θεού χαρίζει ακατάπαυστη ευδαιμονία. Δεν υπάρχει τίποτα ανώτερο από την αγάπη σ` αυτόν τον κόσμο. Όλα τα πράγματα έχουν ένα τίμημα. Το τίμημα που πρέπει να πληρωθεί για παντοτινή ευτυχία είναι η Θεϊκή αγάπη.
- Μπάμπα

1 Αυγούστου

Γνώση(Γκνιάνα) στην Βεδική φρασεολογία είναι «η αναγνώριση του Ενός χωρίς δεύτερο». Δηλαδή, το να βλέπετε το Ένα μέσα στα πολλά, ενότητα μέσα στην πολλαπλότητα. Μπορεί να υπάρχουν πάρα πολλά ονόματα και μορφές, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι η Θεϊκή Αρχή του Άτμα σε όλα αυτά είναι μία και η ίδια. Δεν αρκεί απλά να το λέτε. Πρέπει να το κάνετε ζώσα εμπειρία. Μόνο τότε θα μπορέσετε να βιώσετε παντοτινή ευδαιμονία. Μόνο ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί να ονομαστεί Γνώστης του Υπέρτατου (Γκνιάνι).
- Μπάμπα