Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιούλιος 2023

31 Ιουλίου

Ο νους επηρεάζεται από το πάθος για την απόλαυση της εξωτερικής πραγματικότητας και την αυταπάτη της άγνοιας με την οποία κυνηγάει φευγαλέα αντικείμενα του κόσμου με εκπληκτική ταχύτητα. Άρα, ξανά και ξανά, πρέπει να οδηγείται σε ανώτερα ιδεώδη. Φυσικά, είναι δύσκολο στην αρχή αλλά με επίμονη εκπαίδευση, ο νους μπορεί να εξημερωθεί και να εδραιωθεί στην αέναη απόλαυση του «Ομ». Ο νους μπορεί να εκπαιδευτεί ακολουθώντας τις μεθόδους της ήρεμης πειθούς, της παροχής ελκυστικών κινήτρων, της πρακτικής της απόσυρσης των αισθήσεων από τον έξω κόσμο, της αντοχής στον πόνο και την ταλαιπωρία, την καλλιέργεια της ειλικρίνειας και της σταθερότητας και την απόκτηση νοητικής ισορροπίας. Ο νους μπορεί να στραφεί προς τον Θεό και τη συνεχή ενατένισή Του με τη μελέτη των Ουπανισάδων, την υιοθέτηση της τακτικής προσευχής, την υπηρεσία προς τους άλλους, την έκσταση των λατρευτικών ύμνων και την προσήλωση στην αλήθεια. Πολύ συχνά, με την πρόοδο του διαλογισμού, εμφανίζονται νέες επιθυμίες και αναλύσεις στον νου. Δεν χρειάζεται όμως κανείς να απελπίζεται. Ο νους μπορεί να τιθασευθεί με την προϋπόθεση ότι κάποιος αναλαμβάνει το εγχείρημα με σωστό και σοβαρό τρόπο και ακολουθεί την τακτική ρουτίνα της εξάσκησης.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Υπέρτατη Γνώση – JnanaVahini», κεφ. 6


30 Ιουλίου

Κάποτε, ένας γλύπτης έφερε τρεις κούκλες στην αυλή του βασιλιά Μπότζα. Και οι τρεις έμοιαζαν μεταξύ τους και ήταν όμορφες. Ο αυτοκράτορας κάλεσε τον πρωθυπουργό και του ζήτησε να αποφασίσει ποια από τις τρεις κούκλες ήταν η καλύτερη. Ο πρωθυπουργός έφερε ένα μεταλλικό σύρμα και το έβαλε στο αυτί μιας από τις κούκλες. Το σύρμα βγήκε από το άλλο αυτί. Παρατήρησε: «Αυτή είναι η χειρότερη κούκλα». Όταν έβαλε το σύρμα στο αυτί της δεύτερης κούκλας, αυτό βγήκε από το στόμα της. Είπε: «Αυτή η κούκλα μπορεί να πάρει το δεύτερο βραβείο». Όταν έβαλε το σύρμα στο αυτί της τρίτης κούκλας, το σύρμα μπήκε μέσα και δεν έβγαινε. Ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Αυτή αξίζει το πρώτο βραβείο». Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι το άτομο που αφομοιώνει αυτά που ακούει είναι το καλύτερο άτομο. Στην εποχή μας, μερικοί άνθρωποι ακούν τις ιερές διδασκαλίες με το ένα αυτί, αλλά τις αφήνουν να βγουν από το άλλο. Κάποιοι άλλοι επαναλαμβάνουν σαν παπαγάλοι αυτά που διαβάζουν στις γραφές κι εκείνα που ακούν από τον Σουάμι. Μόνο λίγοι αφομοιώνουν αυτά που ακούν και τα θέτουν σ’ εφαρμογή.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Αυγούστου 1996


29 Ιουλίου

Η θεϊκή αγάπη είναι η πηγή που τροφοδοτεί τις ρίζες όλων των αρετών. Όταν η κάθε σας πράξη, τα λόγια που εκφέρετε, οι σκέψεις που διαμορφώνουν τις επιθυμίες και τα συναισθήματά σας – όταν όλα αυτά αντλούν τροφή από τις ρίζες που εισχωρούν βαθιά στις εσωτερικές πηγές της αγάπης, τότε θα είστε χαρούμενοι και ακμαίοι και θα μπορείτε να προσφέρετε καταφύγιο και σκιά σε πολλούς αποκαμωμένους θνητούς.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Ιούλιο 1967


28 Ιουλίου

Για να ανάψετε το φως της Θεότητας εντός σας, πρέπει να απαλλαγείτε από το εγώ, την προσκόλληση και το μίσος και να αναπτύξετε αγάπη. Είμαι το ιδανικό παράδειγμα από αυτή την άποψη. Πώς;

Κατά τη διάρκεια του ντάρσαν, μένετε καθισμένοι εκεί που είστε και Εγώ ο ίδιος έρχομαι σε σας, λυγίζω την πλάτη Μου, απλώνω το χέρι Μου και παίρνω τα γράμματά σας. Αντίθετα, από εγωισμό, θα μπορούσα επίσης να καθίσω σε ένα μέρος και να σας καλέσω να έρθετε κοντά Μου και να δώσετε τα γράμματά σας. Σίγουρα θα το κάνατε. Δεν λειτουργώ έτσι γιατί δεν έχω ούτε ίχνος εγωισμού.

Όπως έρχομαι σε σας και σας υπηρετώ, έτσι κι εσείς πρέπει να πλησιάσετε τους άλλους και να τους υπηρετήσετε χωρίς εγώ. Αυτό είναι το ιδανικό που θέλω να υποδείξω. Ενεργώ με τέτοιο τρόπο, χωρίς εγωισμό, για να θέσω ένα ιδανικό μπροστά σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Αυγούστου 1996

 


27 Ιουλίου

Ζήστε με αγάπη, στην αγάπη, για την αγάπη. Τότε ο Κύριος που είναι η προσωποποίηση της θεϊκής αγάπης θα σας ευλογήσει με όλα όσα χρειάζεστε, έστω κι αν δεν ζητάτε τίποτα. Ο Θεός γνωρίζει. Ο Θεός είναι η μητέρα που δεν περιμένει να ακούσει το κλάμα του παιδιού για να το ταΐσει. Η αγάπη του Θεού είναι τόσο μεγάλη και βαθιά. Ο Θεός προβλέπει την κάθε σας ανάγκη και σπεύδει προς βοήθεια σας όταν τη χρειάζεστε.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιουλίου 1965


26 Ιουλίου

Για έναν επιφανειακό παρατηρητή, η ζωή φαίνεται να είναι μια εναλλαγή φαγητού και ποτού, κοπιαστικής εργασίας και ύπνου. Αλλά πραγματικά, η ζωή έχει ένα πολύ μεγαλύτερο νόημα, μια βαθύτερη σημασία. Η ζωή είναι μια ιερή θυσία. Κάθε μικρή πράξη είναι μια προσφορά στον Θεό. Αν η μέρα δαπανηθεί σε πράξεις που γίνονται με αυτό το πνεύμα παράδοσης, τι άλλο μπορεί να είναι ο ύπνος εκτός σαμάντι –πλήρη βύθιση στη Θεϊκή σας πραγματικότητα;

Οι άνθρωποι διαπράττουν το μεγάλο λάθος να ταυτίζονται με το σώμα.  Συγκεντρώνουν διάφορα πράγματα για τη συντήρηση και την άνεση του σώματος. Ακόμη και όταν το σώμα γίνεται αδύναμο και εξαθλιώνεται καθώς περνά η ηλικία, οι άνθρωποι προσπαθούν να το ενισχύσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αλλά πόσο μπορεί να αναβληθεί ο θάνατος; Όταν έρθει το ένταλμα του θανάτου, πρέπει να αποχωρήσετε. Κοινωνική θέση και δύναμη - όλα εξαφανίζονται πριν από το θάνατο.

Συνειδητοποιώντας αυτό, προσπαθήστε μέρα και νύχτα, με αγνότητα σώματος, νου και πνεύματος, να συνειδητοποιήσετε τον ανώτερο Εαυτό, υπηρετώντας όλα τα ζωντανά όντα. Το σώμα πρέπει να διατηρηθεί ως όχημα γι’ αυτή την υπηρεσία. Θυμηθείτε, δεν είστε αυτό το σώμα. Αυτό το σώμα δεν μπορεί να είστε εσείς.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – PremaVahini», ch6


25 Ιουλίου

Οποιαδήποτε εγχείρημα μπορεί να επιτευχθεί με εξάσκηση. Η εξάσκηση είναι απαραίτητη για τα πάντα στη ζωή, είτε πρόκειται για  περπάτημα, ομιλία, φαγητό, διάβασμα ή γράψιμο. Όταν είστε παιδιά, η μητέρα σας σας διδάσκει λέξεις όπως μαμά και μπαμπάς. Όλα αυτά επιτυγχάνονται μόνο με εξάσκηση.

Λέτε ότι θέλετε ειρήνη. Και γι’ αυτό επίσης πρέπει να καταβάλετε κάποια προσπάθεια. Όλοι κάθεστε οκλαδόν στο πάτωμα. Χωρίς εξάσκηση, δεν μπορείτε να καθίσετε ούτε καν σταυροπόδι. Αν θέλετε να παίξετε ένα μικρό θεατρικό έργο, πρέπει να ξεκινήσετε τις πρόβες τουλάχιστον δέκα μέρες νωρίτερα. Ο κόσμος μοιάζει με θεατρική σκηνή. Όλοι είναι ηθοποιοί. Ο Θεός είναι ο σκηνοθέτης. Χρειάζεται εξάσκηση για τα όλα στο θεατρικό έργο της ζωής.

Ο Θεός μπορεί να πραγματωθεί μόνο ακολουθώντας το πνευματικό μονοπάτι. Η φωτιά της σοφίας βρίσκεται σε κάθε ανθρώπινο πλάσμα. Αν παραμελήσετε αυτή τη φωτιά, θα καλυφθεί από τη στάχτη του εγώ, της προσκόλλησης και του μίσους. Από πού προέρχεται η στάχτη; Προέρχεται μόνο από τη φωτιά και τελικά καλύπτει την ίδια τη φωτιά. Ομοίως, ο Θεός είναι παρών σε κάθε άνθρωπο. Αν θέλετε να οραματιστείτε την έμφυτη Θεότητά σας, πρώτα απ’ όλα, πρέπει να αφαιρέσετε τη στάχτη του εγωισμού, της προσκόλλησης και του μίσους.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Αυγούστου 1996


24 Ιουλίου

Η πρωταρχική πνευματική άσκηση είναι το να αναζητάτε τα ελαττώματα και τις αδυναμίες εντός σας και να προσπαθείτε να τα διορθώσετε στοχεύοντας στην τελειότητα.

Ο αδιάκοπος μόχθος της κάθε ημέρας έχει ως στόχο και δικαιολογία την εκπλήρωση ενός σκοπού: να κάνετε τις τελευταίες μέρες της ζωής σας γλυκές και ευχάριστες. Αλλά και η κάθε ημέρα έχει και το βράδυ της. Αν η μέρα περνάει με καλές πράξεις, τότε το βράδυ μας ευλογεί με βαθύ, τονωτικό και αναζωογονητικό ύπνο, τον ύπνο που μοιάζει με σαμάντι. Η διάρκεια ζωής σας στη Γη είναι μικρή. Ακόμη όμως και σε αυτή τη σύντομη ζωή, μπορείτε να επιτύχετε τη θεϊκή ευδαιμονία, χρησιμοποιώντας σοφά και προσεκτικά τον χρόνο.

Δύο άνθρωποι, όμοιοι στην εμφάνιση, φαινομενικά με το ίδιο καλούπι, μεγαλώνουν κάτω από τις ίδιες συνθήκες, αλλά ο ένας αποδεικνύεται άγγελος ενώ ο άλλος παραμένει στη ζωώδη φύση του. Ποιος είναι ο λόγος αυτής της διαφορετικής εξέλιξης; Οι συνήθειες! Η συμπεριφορά που διαμορφώνεται από τις συνήθειες και ο χαρακτήρας στον οποίο αυτή η συμπεριφορά έχει παγιωθεί. Οι άνθρωποι είναι πλάσματα του χαρακτήρα τους!

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini», ch5


23 Ιουλίου

Ένας ζητιάνος αποκαλεί τον εαυτό του anatha (χωρίς στήριγμα), ενώ ζητά ελεημοσύνη. Αυτό δεν είναι σωστό. Για όλους, ο Θεός είναι ο Νatha (στήριγμα ή κύριος). Μόνο ο Θεός είναι Αnatha, γιατί δεν υπάρχει κανένας πάνω από Αυτόν.

Ο Tιαγκαράτζα θεωρούσε τον Ράμα ως σωτήρα και προστάτη του και δεν νοιαζόταν για τα πλούτη του κόσμου. Θεωρούσε την υπηρεσία στα πόδια του Ράμα ως τον μεγαλύτερο θησαυρό. Ο Καμπίρ ήταν φτωχός υφαντής και συνήθιζε να μοιράζεται το φαγητό του με άλλους. Όταν ο βασιλιάς του έστειλε χρυσό και προμήθειες μέσω των αξιωματούχων του, ο Καμπίρ αναφώνησε: «Για ποιον τα έστειλε όλα αυτά ο βασιλιάς;»

Είπαν: «Ο Βασιλιάς σου έστειλε αυτά τα πράγματα καθώς είσαι anatha (αβοήθητος)». Απάντησε: «Δεν είμαι αβοήθητος. Ο Ράμα είναι ο Νatha (Κύριος) μου. Δεν μπορείτε να λέτε ότι δεν έχω κανέναν να με στηρίζει. Μόνο ο Ράμα δεν έχει στήριγμα. Γι’ αυτό προσφέρετέ τα σ’ Εκείνον». Ο Kαμπίρ συνέχισε: «Anatha σημαίνει Θεός» . Πρέπει να κατανοούμε τη σωστή σημασία των λέξεων.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Μαΐου 1993


22 Ιουλίου

Η κατανόηση γίνεται εύκολη όταν είστε γεμάτοι αφοσίωση και η αφοσίωσή σας είναι βαθιά ριζωμένη. Η μορφή αφοσίωσης που ονομάζεται ειρηνική αφοσίωση (shanta-bhakti) είναι ο καλύτερος δρόμος για την επίτευξη της αιώνιας, της παντοτινής ευδαιμονίας.

Γίνετε οι αγγελιοφόροι της ειρήνης που δεν έχει αρχή ή τέλος. Κρατήστε το φως της ειρήνης για την ανθρωπότητα. Ζήστε την ιδανική ζωή, πάντα ικανοποιημένοι, πάντα χαρούμενοι, πάντα ευτυχισμένοι. Οι πνευματικοί αναζητητές και πιστοί της παλιάς εποχής έφτασαν στο στόχο τους μόνο μέσω της ειρήνης. Η ειρήνη έδωσε στον Ράμντας, στον Τουκαράμ, στον Kαμπίρ, στον Tυαγκαράτζα, στο Nαντανάρ, κ.λπ. το σθένος που χρειάζονταν για να αντέξουν τη συκοφαντία, τα βασανιστήρια και την ταλαιπωρία που ήταν η μοίρα τους.

Ένας αναζητητής που βασίζει τις προσπάθειές του σε αυτά τα παραδείγματα θα είναι απαλλαγμένος από θυμό, απόγνωση και αμφιβολία. Οι αφηγήσεις των αγώνων και των επιτυχιών τους, εάν ληφθούν υπόψιν, είναι πιο χρήσιμες  από τον στοχασμό των δυνάμεων και των έργων  του Κυρίου. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Υπέρτατη Ειρήνη – Prashanti Vahini», ch. 5


21 Ιουλίου

Ο Θεός είναι ο Κάτοικος όλων των όντων ως Εαυτός (Άτμα). Δεν υφίσταται καμία αλλαγή. Οι ανθρώπινες ζωές θα συνεχίσουν να δημιουργούνται όπως τα κύματα στον ωκεανό. Αλλά ο ωκεανός της Κοσμικής Συνειδητότητας παραμένει αμετάβλητος.

Όταν φτιάχνετε ένα είδωλο του Κρίσνα από ασήμι, όλα τα μέρη του είναι ασημένια. Όταν βλέπετε τη μορφή του Κρίσνα στο είδωλο, δεν έχετε την αίσθηση του υλικού. Όταν εστιάζετε την προσοχή σας μόνο στο ασήμι από το οποίο είναι φτιαγμένο το είδωλο, δεν βλέπετε τη μορφή.

Ομοίως, όταν στρέψετε τον νου σας προς τον Θεό, ο οποίος διαπερνά ολόκληρο το Σύμπαν, ο νους θα γεμίσει πλήρως με τον Θεό και δεν θα βλέπετε τις διαφορετικές μορφές των αντικειμένων στον κόσμο. Εάν ο νους κατευθύνεται προς τα εγκόσμια αντικείμενα, αποτυγχάνετε να δείτε τη Θεότητα που διαπερνά όλα τα αντικείμενα.

Το Σύμπαν είναι η Μορφή του Θεού. Ο Θεός είναι η αιτία και το Σύμπαν είναι το αποτέλεσμα. Η αποτυχία κατανόησης της αιτίας και του αποτελέσματος οδηγεί στην αυταπάτη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Μαΐου 1993


20 Ιουλίου

Πρέπει να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι η ανθρώπινη ζωή εξαρτάται από τη λειτουργία του νου. Όσο σας κυβερνάει ο νους, συνεχίζετε να είστε άνθρωποι. Μόλις προχωρήσετε πέρα από το νου, μπορείτε να απολαύσετε την απεραντοσύνη του απεριόριστου της Κοσμικής Συνείδησης.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι κατασκευάζετε ένα ευρύχωρο σπίτι με πολλά υπνοδωμάτια, σαλόνια, τραπεζαρία και μπάνιο. Το ευρύχωρο σπίτι φαίνεται χωρισμένο σε έναν αριθμό μικρών δωματίων. Αυτό οφείλεται στους τοίχους που τοποθετούνται γι’ αυτόν τον διαχωρισμό. Αν γκρεμιστούν οι τοίχοι, το σπίτι θα μετατραπεί σε ένα τεράστιο αρχοντικό.

Ομοίως, το σώμα είναι ο τοίχος που περιορίζει την αντίληψη σας στα στενά όρια του. Μόλις απαλλαγείτε από αυτή τη σωματική συνείδηση, θα βιώσετε την απεραντοσύνη της Παγκόσμιας Κοσμικής Συνείδησης που είναι διάχυτη παντού.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Μαΐου 1993


19 Ιουλίου

Πρέπει να κατανοήσει κανείς τη μεγάλη σημασία της ανθρώπινης ζωής, η οποία είναι υπέρτερη από αυτή όλων των άλλων ειδών. Λόγω της σωματικής συνείδησης, ο άνθρωπος ξεχνά την εγγενή Θεότητά του.

Μελετάτε πολύ όλα όσα έχουν να κάνουν με τη Φύση και τα εγκόσμια πράγματα, και διάγετε μια αφύσικη ζωή, χωρίς να συνειδητοποιείτε ότι η καρδιά είναι η έδρα του Θεού. Εάν αφήσετε τα άσχημα συναισθήματα να εισέλθουν στην καρδιά, αυτή θα μολυνθεί και ο Θεός δεν θα έχει θέση εκεί.

Ολόκληρος ο κόσμος σήμερα είναι ρυπαρός όχι μόνον σε ό,τι αφορά τις ατομικές αισθήσεις αλλά και τα πέντε στοιχεία. Ο αέρας είναι ακάθαρτος. Το νερό είναι μολυσμένο και ό,τι βλέπετε ή ακούτε είναι ρυπαρό. Πώς μπορείτε να περιμένετε να υπάρξει ειρήνη στον κόσμο; Η Βεντάντα διδάσκει πως πρέπει να υπερβούμε τον νου και να αποκτήσουμε ενόραση, ώστε να αποτρέψουμε τα αρνητικά συναισθήματα να εισέλθουν στην καρδιά και να μολύνουν την έδρα του Θεού.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Μαΐου 1993


18 Ιουλίου

Στα όνειρα σας βλέπετε πολλά πράγματα, και αποκτάτε πολλά κατά τη διάρκεια των ονείρων σας: δύναμη, χρήματα, κοινωνική θέση και φήμη. Αλλά όταν ξυπνάτε, δεν κλαίτε για την απώλεια, παρόλο που κατά τη διάρκεια του ονείρου όλα αυτά ήταν πολύ αληθινά και σας έδιναν πραγματική ικανοποίηση και χαρά. Ήταν ένα «όνειρο», λέτε στον εαυτό σας.

Τι σας εμποδίζει να αντιμετωπίζετε με παρόμοια επιφυλακτικότητα τα υπάρχοντα που έχετε συγκεντρώσει κατά το στάδιο της εγρήγορσης στη διάρκεια της ζωής σας; Καλλιεργήστε αυτή τη στάση και τότε θα μπορείτε να φεύγετε με χαμόγελο κάθε φορά που πέφτει η αυλαία στη θεατρική σκηνή της ονειρικής αυτής χώρας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Αυγούστου 1956


17 Ιουλίου

Οι Βέδες και οι Πουράνας αξίζει να διαβάζονται και να ακούγονται. Το όνομα του Θεού πρέπει να απαγγέλλεται και να ακούγεται. Για ορισμένες παθήσεις, τα φάρμακα συνταγογραφούνται για εξωτερική εφαρμογή ενώ για άλλες χορηγούνται για εσωτερική χρήση.

Αλλά για αυτήν την οικουμενική ασθένεια, του κύκλου της γέννησης και του θανάτου, η ακρόαση πνευματικών ομιλιών, η εξύμνηση του ονόματος του Θεού και άλλα φάρμακα συνταγογραφούνται για εξωτερική και εσωτερική χρήση. Πρέπει να προφέρετε όσο και να ακούτε το όνομα του Θεού.

Ένας πνευματικός αναζητητής μπορεί να κερδίσει τη χάρη του Θεού, τη χάρη του διδασκάλου και τη χάρη των πιστών του Θεού, αλλά όλη αυτή η χάρη δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα αν δεν εξασφαλιστεί μια άλλη χάρη, η χάρη της δικής τους εσωτερικής συνειδητότητας. Χωρίς αυτή τη χάρη, ο αναζητητής καταλήγει στον όλεθρο, γιατί όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν καμία απολύτως σημασία.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini», ch21.


16 Ιουλίου

Αν προσπαθείτε απλώς να ξεφύγετε  από τις ευθύνες της ζωής στην κοινωνία, δεν θα μπορέσετε να απολαύσετε την ειρήνη. Αυτή δεν θα έρθει ποτέ. Αλλά, εάν ελέγχετε τις επιθυμίες  σας και εντέλει τις εξαλείψετε, δεν θα υπάρχει καμία ανάγκη να φύγετε μακριά.

Όντας ικανοποιημένοι με ό,τι έχετε, αρνούμενοι να ανησυχείτε από την απουσία πραγμάτων που δεν έχετε, και προσπαθώντας όσο το δυνατόν περισσότερο να μειώσετε και να εξαλείψετε  επιθυμίες, πάθη και μίση, θα πρέπει να προσπαθείτε να καλλιεργήσετε την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, την αγάπη και την υπομονή. Καλλιεργήστε τα, και ταυτόχρονα, εφαρμόστε τα συστηματικά. Αυτό είναι το πραγματικό καθήκον της ανθρωπότητας, ο πραγματικός σκοπός της ανθρώπινης γέννησης.

Εάν οι προαναφερθείσες τέσσερις ιδιότητες καλλιεργηθούν ώστε να καθορίζουν τις πράξεις όλων, δεν θα υπάρχει φθόνος μεταξύ των ανθρώπων, η εκμετάλλευση του ενός από τον άλλον θα πάψει, τα συμφέροντα των άλλων θα γίνονται σεβαστά και η οικουμενική ειρήνη θα μπορέσει να εδραιωθεί! 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Υπέρτατη Ειρήνη – Prashanti Vahini», ch. 15


16 Ιουλίου

Οι Βέδες και οι Πουράνας αξίζει να διαβάζονται και να ακούγονται. Το όνομα του Θεού πρέπει να απαγγέλλεται και να ακούγεται. Για ορισμένες παθήσεις, τα φάρμακα συνταγογραφούνται για εξωτερική εφαρμογή ενώ για άλλες χορηγούνται για εσωτερική χρήση.

Αλλά για αυτήν την οικουμενική ασθένεια, του κύκλου της γέννησης και του θανάτου, η ακρόαση πνευματικών ομιλιών, η εξύμνηση του ονόματος του Θεού και άλλα φάρμακα συνταγογραφούνται για εξωτερική και εσωτερική χρήση. Πρέπει να προφέρετε όσο και να ακούτε το όνομα του Θεού.

Ένας πνευματικός αναζητητής μπορεί να κερδίσει τη χάρη του Θεού, τη χάρη του διδασκάλου και τη χάρη των πιστών του Θεού, αλλά όλη αυτή η χάρη δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα αν δεν εξασφαλιστεί μια άλλη χάρη, η χάρη της δικής τους εσωτερικής συνειδητότητας. Χωρίς αυτή τη χάρη, ο αναζητητής καταλήγει στον όλεθρο, γιατί όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν καμία απολύτως σημασία.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini», ch21.


15 Ιουλίου

Μέχρι να συνειδητοποιήσετε τη δική σας Θεότητα, εφόσον έχετε επίγνωση της ξεχωριστής ατομικότητάς σας και όσο νιώθετε ότι εσείς είστε εσείς και ο Θεός είναι Θεός, δεν μπορείτε παρά να αγωνίζεστε κρατώντας κάποια στάση και βάζοντας κάποιους στόχους. Αυτό είναι το στάδιο του πνευματικού αναζητητή.

Σε αυτό το στάδιο, πρέπει να προσπαθήσετε να εξοπλίσετε τον εαυτό σας με τις ιδιότητες της αγάπης, της ενσυναίσθησης και της συμπόνιας. Διότι, χωρίς αυτά, η ένωση με τον Θεό και η Αυτογνωσία δεν μπορούν να εξασφαλιστούν. Η αγάπη είναι ζωτικής σημασίας. Η αγάπη είναι Θεϊκή. Για να καταστεί μια πράξη κατάλληλη να προσφερθεί στον Θεό και αρκετά αγνή για να κερδίσει τη Χάρη Του, πρέπει να είναι μια εκδήλωση αγάπης. Όσο πιο φωτεινή είναι αυτή η εκδήλωση, τόσο πιο κοντά είστε στον Θεό.

Η αγάπη δεν επηρεάζεται ούτε μετριάζεται από την  κάστα, την πίστη ή τη θρησκεία. Δεν μπορεί να αμαυρωθεί από φθόνο, κακία ή μίσος. Προστατέψτε την αγάπη από το δηλητήριο  αυτών των  κακών. Προσπαθήστε να καλλιεργήσετε αισθήματα απαλλαγμένα από εμπάθεια και διακρίσεις.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Ιουλίου 1969


14 Ιουλίου

Ο αληθινός αναζητητής κατοικεί πάντα στον Θεό και δεν έχει χρόνο να γνωρίσει ή να νιώσει ευτυχία ή ανησυχία. Η πραγμάτωση του Θεού είναι η μία και μοναδική ιδέα στον νου. Είναι δύσκολο να το κατανοήσουμε, εκτός μέσα από παραδείγματα.

Ένα μικρό παιδί τρέχει φοβισμένο φωνάζοντας «μαμά, μαμά!» ψάχνοντας για τη μητέρα του που έχει χάσει. Η μητέρα παίρνει το παιδί και το βάζει στην αγκαλιά της. Το παιδί σταματά να κλαίει και απαλλάσσεται από κάθε φόβο. Μπορεί όμως το παιδί να υπολογίσει και να ανακαλύψει τη διαφορά μεταξύ της προηγούμενης κατάστασης και της παρούσας ανακούφισής του; Όχι. Ούτε είναι απαραίτητο να το κάνει.

Κατά τον ίδιο τρόπο, εκείνος που επιδιώκει πάντα να υπηρετεί τον Κύριο θα βυθιστεί στον Θεό όταν έρθει η ευλογημένη ευκαιρία. Σε αυτή την Παρουσία, κανένα άγχος ή πρόβλημα δεν μπορεί να τον ενοχλήσει. Το άγχος και το πρόβλημα ενοχλούν μόνο μέχρι τη στιγμή της επίτευξης. Τότε, όλη η προσοχή εστιάζεται στην εμπειρία. Ο αγώνας και οι ταλαιπωρίες του παρελθόντος έχουν ξεχαστεί.

Επομένως, οι αναζητητές και οι πιστοί πρέπει να αγνοήσουν και να ξεχάσουν όλα τα χιλιάδες προβλήματα που έχουν προηγηθεί και να ασχοληθούν μόνο με τις σκέψεις του Θεού.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Υπέρτατη Ειρήνη – Prashanti Vahini», ch. 8


13 Ιουλίου

Να αγαπάτε για χάρη της αγάπης. Μην την εκδηλώνετε για χάρη υλικών αντικειμένων ή για την εκπλήρωση κοσμικών επιθυμιών. Η επιθυμία γεννά θυμό και ο θυμός προκαλεί την αμαρτία, γιατί κάτω από την επίδρασή του, οι φίλοι θεωρούνται εχθροί. Ο θυμός βρίσκεται στη βάση κάθε είδους συμφοράς. Επομένως, μη γίνεστε θύματά του.

Αντιμετωπίστε τον καθένα -όποιος κι αν είναι- με την ενσυναίσθηση που χαρακτηρίζει την αγάπη και η οποία αγκαλιάζει τα πάντα. Αυτή η εποικοδομητική συμπόνια πρέπει να γίνει η αυθόρμητη αντίδραση όλης της ανθρωπότητας. Διαποτίστε την αναπνοή σας -ενώ εισπνέετε και εκπνέετε- με αγάπη. Βαπτίστε την κάθε στιγμή σας στην αγάπη. Η αγάπη δεν γνωρίζει φόβο. Η αγάπη αποφεύγει το ψέμα. Ο φόβος παρασύρει τον άνθρωπο στο ψέμα, στην αδικία και στο λάθος. Η αγάπη δεν λαχταρά τον έπαινο και αυτή είναι η δύναμή της.

Μόνο εκείνοι που δεν έχουν αγάπη μέσα τους επιζητούν την ανταμοιβή και τη φήμη. Η ανταμοιβή για την αγάπη είναι η ίδια η αγάπη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Ιουλίου 1969


12 Ιουλίου

Ο άνθρωπος πρέπει να προοδεύει ανά πάσα στιγμή· η στασιμότητα δεν τον ωφελεί. Πόσο καιρό μπορούμε να ανεχτούμε ένα παιδί να μένει στην ίδια τάξη στο σχολείο; Πρέπει να προχωρήσει από τη μια τάξη στην επόμενη ανώτερη, χρόνο με το χρόνο.

Ο πνευματικός αναζητητής επίσης δεν πρέπει να μένει στάσιμος σε ένα πνευματικό στάδιο. Από τη σχέση αφέντη-υπηρέτη με τον Θεό, πρέπει να προχωρήσει στη σχέση σώματος-μέλους  και να φτάσει στο στάδιο της συγχώνευσης με το Ένα που περιέχει το παν –δηλαδή από τον δυισμό, μέσω του σχετικού μη δυϊσμού στον μονισμό ή μη δυϊσμό.

Στα αρχικά στάδια, ο άνθρωπος λατρεύει εικόνες ή είδωλα του Θεού με τις δεκαέξι μορφές έκφρασης της ευλάβειας, όπως ο συγκέντρωση της προσοχής στον Θεό, η επίκληση του ονόματός Του και ούτω καθεξής. Αλλά τα απαραίτητα προσόντα για τον αναζητητή είναι ο καλός χαρακτήρας, η σωστή συμπεριφορά και η ενάρετη ζωή. Φυσικά, οι προσφορές λουλουδιών και όλες οι δεκαέξι μορφές ευλάβειας είναι καλές. Όμως, θα πρέπει να προχωρήσετε από αυτό το στάδιο στην επίγνωση του Εαυτού.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1981


11 Ιουλίου

Οι γονείς εμπιστεύονται τα αγαπημένα τους παιδιά στους  δασκάλους στα σχολεία, πιστεύοντας ότι είναι ικανοί και πρόθυμοι να τα καθοδηγήσουν  και να τους εμφυσήσουν δεξιότητες και συνήθειες που μπορούν αργότερα να τα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν  τις δυσκολίες και τους πειρασμούς του κόσμου. Οι εκπαιδευτικοί λοιπόν βαρύνονται με μεγάλη ευθύνη.

Όταν ένα παιδί χρειάζεται βοήθεια, σπεύδει στη μητέρα. Όταν η μητέρα χρειάζεται βοήθεια για να εφοδιάσει το παιδί με γνώσεις και δύναμη χαρακτήρα, σπεύδει στον δάσκαλο. Επομένως, οι δάσκαλοι πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από μητέρα για τα παιδιά!

Το άγχος ενός δασκάλου για τη σωματική, ψυχική και ηθική υγεία του παιδιού και η άγρυπνη προσοχή και φροντίδα του πρέπει να είναι πιο σταθερή και εξειδικευμένη από αυτή της μητέρας. Οι δάσκαλοι πρέπει να μιλούν μεταξύ τους μόνο με όρους αγάπης. Δεν επιτρέπεται να επιδίδονται σε αλληλοκατηγορίες, γιατί ο τρυφερός νους των παιδιών θα επηρεαστεί αρνητικά ακόμη και από την παραμικρή χροιά μίσους που μπορεί να μολύνει την ατμόσφαιρα της αγάπης.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 4 Ιουλίου 1981


10 Ιουλίου

Όταν έχω δώσει την υπόσχεσή μου (ότι πάντα δίνω και ποτέ δεν ζητώ να πάρω – και αυτή είναι η πρώτη Μου απόφαση), ακόμα κι αν κάποιοι στραφούν εναντίον Μου, δεν θα αισθανθώ καμία κακία απέναντί τους. Ακόμα κι αν Με συκοφαντήσουν, θα συνεχίσω να τους αγαπώ. Θα κρατήσω την υπόσχεσή Μου και θα πολεμήσω μέχρι το τέλος. Κάποια μέρα θα επιστρέψουν στον σωστό δρόμο.

Λόγω των περιστάσεων, ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες αλλαγές. Δεν είναι μόνιμες. Δεν θα αλλάξω την πορεία Μου εξαιτίας τέτοιων συμβάντων. Αυτή είναι η δεύτερη απόφασή Μου.

Η τρίτη Μου απόφαση: Όταν αναλαμβάνω οτιδήποτε για την ευημερία όλων και ότι είναι καλό για την κοινωνία στο σύνολό της, δεν θα το παρατήσω, ό,τι κι αν συμβεί. Ακόμα κι αν όλος ο κόσμος στραφεί εναντίον Μου, δεν θα κάνω πίσω. Θα πάω μόνο μπροστά.

Αυτές είναι οι τρεις αποφάσεις Μου. Το πόδι που μπαίνει μπροστά δεν θα υποχωρήσει. Δεν θα κάνω πίσω στον λόγο που έχω δώσει. Μόνο δίνω και ποτέ δεν παίρνω!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιουλίου 1984


9 Ιουλίου

Κάθε θρησκεία τονίζει ένα Όνομα και μια Μορφή του Θεού και τα συνιστά για αποδοχή. Μερικοί μάλιστα επιμένουν ότι ο Θεός δεν έχει άλλο Όνομα ή άλλη Μορφή. Όμως, η Πραγματικότητα είναι πέρα από το όνομα και τη μορφή, έχει ως χαρακτηριστικό της ότι είναι Άφθαρτη, Αιώνια, και ως μορφή της το Ομ.

Φτάνεις στο Άφθαρτο, την κατάσταση της Μίας Ενότητας χωρίς ιδιότητες, σε τρία βήματα της πνευματικής άσκησης: 1) Είμαι δικός Σου, 2) Είσαι δικός μου και 3) Είσαι ο εαυτός μου.

Μέσω της πνευματικής άσκησης, πρέπει κανείς να ξεπεράσει τη δυαδικότητα του Εγώ και Εσύ. Το Εγώ είναι μόνο η αντανάκλαση του Εσύ σε αυτό το σώμα. Η ολοκλήρωση επιτυγχάνεται όταν υπερβαίνεται η δυαδικότητα. Γι’ αυτό έχει διακηρυχτεί: «Είναι καλό να γεννηθείς σε μια θρησκεία· αλλά, δεν είναι καλό να πεθάνεις σε αυτήν». Δηλαδή, πριν τελειώσει η ζωή, πρέπει κανείς να ξεπεράσει τα όρια που θέτει η θεσμοθετημένη θρησκεία και να φτάσει στην τεράστια, απέραντη έκταση του Θείου Εαυτού (Άτμα), που διαπερνά τα πάντα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Ιουλίου 1969


8 Ιουλίου

Η Αγάπη του Σουάμι δεν έχει κανένα ίχνος ατομικού συμφέροντος μέσα της. Είναι απολύτως αγνή. Ο Σουάμι ξέρει μόνο πώς να δίνει, όχι πώς να παίρνει. Το χέρι του Σουάμι κρατιέται από πάνω μόνο για να δώσει κάτι, δεν τεντώνεται για να ζητήσει οτιδήποτε.

Επιπλέον, από τη στιγμή που ο Σουάμι δηλώσει για κάποιον «Είσαι δικός Μου», όποιον λάθος τρόπο κι αν ακολουθήσει αυτός, ο Σουάμι δεν θα τον εγκαταλείψει. Μπορεί να αναρωτηθείτε, γιατί αν κάποιος έχει γίνει αποδεκτός από τον Σουάμι ως «δικός Του», θα πρέπει να συνεχίσει να υπόκειται σε κακουχίες και προβλήματα. Αλλά αυτά τα προβλήματα είναι οι συνέπειες του δικού του κάρμα. Πρέπει να προσέχει ώστε η συμπεριφορά του να είναι σωστή.

Εάν, ας υποθέσουμε, ότι ο Θεός ευλογεί έναν άνθρωπο με εκατό χρόνια ζωής· αυτός δεν πρέπει να φουσκώσει από υπερηφάνεια και να αρχίσει να πηδάει από τα δέντρα με τη σιγουριά ότι θα ζήσει έναν αιώνα. Ναι μεν μπορεί να ζήσει εκατό χρόνια, αλλά αυτό δεν αποκλείει το να σπάσει το πόδι του καθώς πέφτει. Κατά τον ίδιο τρόπο, αποδεχόμενος κανείς την ευλογία του Θεού, θα πρέπει επίσης να προσπαθεί να ζει μια δίκαιη κι ενάρετη ζωή.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιουλίου 1984


7 Ιουλίου

Κάθε πράξη στην καθημερινή ζωή πρέπει να μετατρέπεται σε πράξη αφοσίωσης στον Θεό.

Στο Κάσι (Μπενάρες) οι δημοτικές αρχές διόρισαν κάποια άτομα για να ανάβουν τις λάμπες του δρόμου. Ένας από αυτούς τους υπαλλήλους ήταν πνευματικός αναζητητής (σάντακα). Έπρεπε να γεμίζει τη λάμπα με λάδι και να προσαρμόζει το γυαλί της λάμπας για να προστατεύει τη φλόγα. Συνήθιζε να πηγαίνει σε κάθε λάμπα τραγουδώντας τη δόξα του Ράμα, καθάριζε το γυαλί και άναβε τη λάμπα τραγουδώντας.

Οι δημοτικές αρχές παρατήρησαν ότι στους δρόμους στους οποίους ο πνευματικός αναζητητής άναβε τις λάμπες, οι λάμπες έλαμπαν πιο έντονα από τις άλλες. Διαπίστωσαν ότι ο λόγος για την εξαιρετική τους λαμπρότητα ήταν ότι τις άναβε με αφοσίωση στον Θεό.

Το δίδαγμα αυτής της ιστορίας είναι ότι όταν κάνετε οποιαδήποτε πράξη με πνεύμα αφοσίωσης, ως προσφορά στον Θεό, μπορείτε να βιώσετε χαρά και να βρείτε εκπλήρωση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιουλίου 1984


6 Ιουλίου

Κάθε αντικείμενο στη φύση, κάθε περιστατικό στον χρόνο, μιλάει πραγματικά, σας διδάσκει ένα μάθημα. Ο Ντακσιναμούρτι περπατούσε ένα πρωί με αργά βήματα κατά μήκος της παραλίας. Κοίταξε τα κύματα και πήρε ένα μάθημα από αυτά.

Τα κύματα αργά και συστηματικά κουβαλούσαν προς την ακτή λίγο άχυρο, περνώντας το από τη μια κορυφή στην άλλη, μέχρι που το εναπόθεσαν στη στεριά! Η θάλασσα είναι μια πλατιά έκταση, είναι βαθιά και δυνατή. Ωστόσο, ασχολείται συνεχώς με τον καθαρισμό της από όλα τα ξένα πράγματα. Ξέρει ότι, δεν πρέπει να παραμελήσει να είναι καθαρή, ακόμα και όταν πρόκειται για ένα ασήμαντο άχυρο. Το αναγκάζει να επιστρέψει στην ακτή, όπου δεν μπορεί να κάνει κακό.

Η συνεχής επαγρύπνηση είναι το τίμημα της ειρήνης και της ευτυχίας. Ο Ντακσιναμούρτι αναφώνησε: «Υπέροχο! Η θάλασσα μου δίδαξε ένα μεγάλο μάθημα» –το μάθημα ότι ο κίνδυνος ελλοχεύει, όταν η επιθυμία σηκώνει κεφάλι.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Ιουλίου 1969


5 Ιουλίου

Satsang (Σάτσανγκ) σημαίνει συνάντηση με το Sat, το Sat με το οποίο εξυμνούμε τον Θεό ως Sat-Chit-Ananda, Ύπαρξη-Συνειδητότητα-Ευδαιμονία. Sat σημαίνει «Ύπαρξη», «Αυτό που Είναι», η θεμελιώδης Αλήθεια του Σύμπαντος.

Συντονιστείτε με αυτή την Αλήθεια (Σάτυα), το «Σατ» μέσα σας, πάνω στην οποία επιβάλλεται το «ψεύτικο» (mithya) από νόες που δεν βλέπουν φως. Μένοντας σ’ αυτή την Αλήθεια, η φλόγα ανάβει, έρχεται το φως, το σκοτάδι φεύγει και ο Ήλιος της Σοφίας ανατέλλει.

Όταν υπάρχει σκληρός βράχος από κάτω, πρέπει να τρυπήσετε βαθύτερα για να αντλήσετε το υπόγειο καθαρό νερό, που υπάρχει εκεί πάντα. Όσο πιο μαλακό είναι το υπέδαφος, τόσο πιο γρήγορη είναι η επιτυχία. Κάντε την καρδιά σας μαλακή. Τότε, η επιτυχία έρχεται γρήγορα στην πνευματική άσκηση.

Να μιλάτε απαλά, γλυκά, μόνο για τον Θεό –αυτή είναι η διαδικασία μαλακώματος του υπεδάφους. Αναπτύξτε συμπόνια και ενσυναίσθηση. ασχοληθείτε με την υπηρεσία, κατανοήστε την αγωνία της φτώχειας, της ασθένειας, της αγωνίας και της απελπισίας και μοιραστείτε τόσο τα δάκρυα όσο και τις χαρές. Αυτός είναι ο τρόπος για να μαλακώσετε την καρδιά σας και να βοηθήσετε την πνευματική άσκηση να επιτύχει.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Μαΐου 1969


4 Ιουλίου

Σήμερα σε όλο τον κόσμο ακούγονται σχέδια για την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας. Η γενική παροχή καθημερινών αναγκών και διαφόρων ανέσεων και η ίση κατανομή του πλούτου είναι μεταξύ των διακηρυγμένων στόχων αυτού του κινήματος. Αυτό μπορεί να είναι επιθυμητό. Είναι όμως εφικτό;

Μπορεί να είναι δυνατή η ίση κατανομή κινητής και ακίνητης περιουσίας, πλούτου και ανέσεων. Είναι όμως δυνατόν να περιοριστούν εξίσου οι επιθυμίες όλων των ανθρώπων; Εάν οι επιθυμίες δεν περιοριστούν εξίσου, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει απογοήτευση. Το σοσιαλιστικό δόγμα είναι μια σημαντική έννοια. Αλλά δεν είναι λιγότερο σημαντικό να αναγνωρίσουμε την αλήθεια ότι ο Θεός είναι η πρωταρχική πηγή όλων των πραγμάτων στον κόσμο.

Σύμφωνα με τους Ινδούς σοφούς, η πηγή της τροφής που καταναλώνει κανείς, η δύναμη που συντηρεί όλα τα έμβια όντα και η βάση όλων των αντικειμένων στη δημιουργία είναι ο Θεός. Επειδή αυτή η βασική αλήθεια έχει ξεχαστεί, ο κόσμος σήμερα δοκιμάζεται από λιμούς, συγκρούσεις, πολέμους και ταραχές.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιουλίου 1984


3 Ιουλίου

Αληθινός Διδάσκαλος (Γκουρού) είναι αυτός που δεν έχει εγωισμό ή ιδιοτέλεια και που μπορεί να ανεβάσει τον  μαθητή στο δικό του επίπεδο. Το να φοράς την κίτρινη ρόμπα, να απαγγέλεις μερικά μάντρα και να ερμηνεύεις κάποια κείμενα είναι τα σημάδια πολλών γκουρού  στις μέρες μας.

Τα σημάδια του αληθινού διδασκάλου είναι η μεγαλοψυχία, η απόλυτη ανιδιοτέλεια, η αγνότητα στον τρόπο ζωής, η ελευθερία από την κτητικότητα, η απουσία φθόνου και η αμερόληπτη  συμπεριφορά προς όλους. Η ελευθερία από τον φθόνο είναι χαρακτηριστική ιδιότητα ενός διδασκάλου ή ενός μαθητή, επειδή ο φθόνος είναι η βασική αιτία πολλών κακών.

Ο ρόλος του Γκουρού είναι να οδηγεί τους μαθητές του στο θεϊκό μονοπάτι. Πρέπει να τους διδάσκει τον αληθινό σκοπό για τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται κάθε ένα από τα αισθητήρια όργανά τους - τα μάτια, η γλώσσα και τα μέλη του σώματός τους. Όλες οι αισθήσεις πρέπει να αξιοποιούνται στην ανακάλυψη και την εμπειρία του Θείου. Αυτό επαινούσαν ο άγιοι Τυακαράτζα και Πότανα στα τραγούδια τους. Κάθε πράξη στην καθημερινή ζωή πρέπει να μετουσιώνεται σε πράξη αφοσίωσης προς τον Θεό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιουλίου 1984


2 Ιουλίου

Κατά το ηλικιακό  διάστημα μεταξύ 16 και 30 ετών, ο χαρακτήρας και οι στάσεις του ανθρώπου δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί πλήρως, γιατί αυτή είναι η περίοδος που η ζωή μοιάζει γλυκιά, όταν τα ταλέντα, οι δεξιότητες και οι συμπεριφορές συσσωρεύονται, εξευγενίζονται και καθαγιάζονται. Εάν το τονωτικό της ανιδιοτελούς υπηρεσίας χορηγηθεί στον νου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η αποστολή της ζωής εκπληρώνεται - γιατί αυτό το τονωτικό θα επιταχύνει τη διαδικασία του εξευγενισμού και του εξαγιασμού.

Μην υπηρετείτε για χάρη της ανταμοιβής, της προσέλκυσης της προσοχής ή της έκφρασης ευγνωμοσύνης ή λόγω μιας αίσθησης αλαζονείας για τη δική σας υπεροχή σε δεξιότητες, πλούτο, κοινωνική θέση ή εξουσία. Υπηρετείτε γιατί σας προτρέπει η αγάπη. Όταν το κάνετε επιτυχημένα, αποδώστε την επιτυχία στη χάρη του Θεού, που σας προέτρεψε, ως Αγάπη μέσα σας. Όταν αποτυγχάνετε, αποδώστε την αποτυχία στη δική σας ανεπάρκεια, ανειλικρίνεια ή άγνοια.

Εξετάστε τα ελατήρια της δράσης σας, απομακρύνετε κάθε ίχνος εγωισμού. Μην ρίχνετε το φταίξιμο στους αποδέκτες της υπηρεσίας, ούτε στους συνεργάτες  σας, ούτε στον Θεό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Μαΐου 1969


1 Ιουλίου

Μου είπαν ότι είστε αναζητητές της πνευματικότητας, και γι’ αυτό θα σας μιλήσω για την πνευματική άσκηση. Λοιπόν, τι είναι βασικά η πνευματική άσκηση; Είναι upavasa, upasana.

Upa σημαίνει κοντά, asana σημαίνει «το να κάθεσαι» και vasam σημαίνει «το να διαμένεις». Καθόμαστε κοντά σε ένα κλιματιστικό για να νιώσουμε δροσιά. Μένουμε κοντά στον Θεό, για να αποκτήσουμε κάποιες θεϊκές ιδιότητες και να απαλλαγούμε από ασεβή χαρακτηριστικά.

Ο Θεός δεν είναι ένα εξωτερική  επινόηση ή μια ευκολία, όπως το κλιματιστικό. Είναι ο Εσωτερικός Καθοδηγητής, η Εσωτερική Πραγματικότητα, η Αόρατη Βάση πάνω στην οποία είναι χτισμένος όλος αυτός ο ορατός κόσμος. Είναι σαν την αρχή της φωτιάς που υπάρχει λανθάνουσα στο ξύλο, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί, όταν ένα κομμάτι τρίβεται δυνατά πάνω σε ένα άλλο. Η θερμότητα που παράγεται καταναλώνει τα ξύλα στη φωτιά!

Το σάτσανγκ (η συντροφιά με τους ενάρετους και τους θεοσεβείς) σας δίνει την ευκαιρία να συναντηθείτε με άλλα άτομα παρόμοιας φύσης και δημιουργεί την επαφή που εκδηλώνει την Εσωτερική Φωτιά!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Μαΐου 1969