Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιούλιος 2022

31 Ιουλίου

Η αγάπη πρέπει να μεταμορφώνει όλες τις σχέσεις: κοινωνικές, οικονομικές, εκπαιδευτικές, επαγγελματικές, οικογενειακές, θρησκευτικές, νομικές και άλλες. Ο πατέρας πρέπει να αγαπάει το παιδί λίγο πιο έντονα και πιο ιδιαίτερα· η μητέρα πρέπει να μεταδίδει την αγάπη σε όλους όσους βρίσκονται στην επιρροή της· τα παιδιά πρέπει να αγαπούν αυτούς που τυχόν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο σπίτι. Η αίσθηση της ισότητας, ότι δηλαδή όλοι είναι φορείς της Θεϊκής Ουσίας, πρέπει να μετουσιώσει την κοινωνική και ατομική συμπεριφορά! Μπορείτε να Με αποκαλείτε «Ενσάρκωση της Θεϊκής Αγάπης»! Δεν θα κάνετε λάθος! Η Αγάπη είναι ο πλούτος που έχω και τον μοιράζω ανάμεσα στους δυστυχισμένους και τους ταλαιπωρημένους. Δεν έχω άλλα πλούτη. Η Χάρη του Θεού ρέει πάντα σαν το ηλεκτρικό ρεύμα μέσα από το καλώδιο. Τοποθετήστε μια λάμπα και το ρεύμα, ανάλογα με ισχύ του, θα φωτίσει το σπίτι σας! Η λάμπα είναι οι πνευματικές ασκήσεις που κάνετε· το σπίτι είναι η καρδιά σας. Ελάτε σε Μένα με χαρά· βουτήξτε στη θάλασσα και ανακαλύψτε το βάθος της· δεν έχει νόημα να βουτάτε κοντά στην ακτή και να ορκίζεστε ότι η θάλασσα είναι ρηχή και δεν έχει μαργαριτάρια. Βουτήξτε βαθιά και θα εκπληρώσετε την επιθυμία σας!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Ιουλίου 1958


30 Ιουλίου

Η πρότασή μου προς εσάς σήμερα είναι η εξής: όπως ακριβώς φροντίζετε τις ανάγκες του σώματος, ταΐζοντάς το τρεις φορές την ημέρα, για να το διατηρείτε σε καλή κατάσταση λειτουργίας, ομοίως αφιερώστε λίγο χρόνο τακτικά κάθε μέρα για να διατηρήσετε την Εσώτερη Συνειδητότητά σας σε καλή κατάσταση. Αφιερώστε μια ώρα το πρωί,  άλλη μία το βράδυ και μια τρίτη τις πρώτες πρωινές ώρες της αυγής, την «ώρα του Θεού» (Μπράμα-μουχούρτα) όπως ονομάζεται, όπως ονομάζεται, για την επανάληψη του Ονόματος και τον διαλογισμό στον Θεό. Θα νιώσετε να σας καταλαμβάνει έντονο αίσθημα γαλήνης και πλούσιες, νέες πηγές δύναμης να αναβλύζουν εντός σας καθώς προοδεύετε σε αυτή την πνευματική πειθαρχία. Μετά από λίγο καιρό, ο νους θα παραμένει εστιασμένος στο Όνομα όπου κι αν βρίσκεστε, με ό,τι κι αν ασχολείστε και η ειρήνη και η χαρά θα γίνουν οι αχώριστοι σύντροφοί σας!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Μαρτίου 1958


29 Ιουλίου

Θέλω να είστε δραστήριοι, πλήρως απασχολημένοι, γιατί αν δεν έχετε δραστηριότητες, ο χρόνος θα βαραίνει στα χέρια σας. Μη σπαταλάτε ούτε μια στιγμή από το χρόνο ζωής που σας έχει παραχωρηθεί, γιατί ο χρόνος είναι το σώμα του Θεού. Ο Θεός είναι γνωστός ως η μορφή του χρόνου. Είναι έγκλημα να κάνετε κατάχρηση του χρόνου ή να τον σπαταλάτε άπρακτοι. Επίσης οι σωματικές και διανοητικές ικανότητες που σας έδωσε ο Θεός ως κεφάλαιο για την επιχείρηση της ζωής δεν πρέπει να σπαταληθούν. Όπως η δύναμη της βαρύτητας τραβάει τα πάντα προς τα κάτω, έτσι και η έλξη της οκνηρίας θα σας παρασύρει ανελέητα πολύ χαμηλά. Γι’ αυτό πρέπει να είστε πάντα σε εγρήγορση, να είστε πάντα ενεργοί. Όπως το μπρούτζινο σκεύος πρέπει να τρίβεται για να αποκτήσει ωραία λάμψη, έτσι και ο νους του ανθρώπου πρέπει να τρίβεται μέσω της πνευματικής πειθαρχίας, δηλαδή ασκούμενος στην επανάληψη του Ονόματος και  τον διαλογισμό. Η δράση η οποία  είναι φυσική και αυτόματη, όπως η αναπνοή, γίνεται ασεβής πράξη όταν γίνεται σκόπιμα, έχοντας υπόψη ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Μαρτίου 1958


28 Ιουλίου

Ο Θεός είναι σαν το ιερό δέντρο που εκπληρώνει τις επιθυμίες και χαρίζει ό,τι του ζητηθεί. Αλλά πρέπει να πλησιάσετε το δέντρο και να ευχηθείτε αυτό που επιθυμείτε. Ο άθεος είναι το άτομο που μένει μακριά από το δέντρο και ο θεϊστής είναι αυτός που έχει πλησιάσει· αυτή είναι η διαφορά. Το δέντρο δεν κάνει καμία διάκριση· χορηγεί ευλογίες σε όλους. Ο Θεός δεν θα τιμωρήσει ούτε θα εκδικηθεί αν δεν Τον αναγνωρίζετε ή δεν Τον σέβεστε. Δεν έχει κανέναν ειδικό τύπο λατρείας που μόνο αυτός μπορεί να Τον ευχαριστήσει. Αν έχετε ακοή, μπορείτε να ακούσετε το ‘Ομ’, που αναγγέλλει την παρουσία του Θεού μέσα από κάθε ήχο. Και τα πέντε στοιχεία παράγουν αυτόν τον ήχο, το Ομ. Η καμπάνα στο ναό έχει σκοπό να μεταδώσει ότι το Ομ είναι το σύμβολο του πανταχού παρόντος Θεού. Όταν η καμπάνα ηχεί Ομ, η Θεότητα εντός σας αφυπνίζεται και  έχετε επίγνωση της Παρουσίας Του. Αυτό είναι το νόημα της καμπάνας που χτυπάει μπροστά από το εσωτερικό ιερό του ναού. Κερδίστε το δικαίωμα να πλησιάζετε τον Θεό χωρίς φόβο και να ζητάτε την κληρονομιά σας. Πρέπει να γίνετε τόσο ελεύθεροι, ώστε να μην απευθύνετε εγκώμια όταν πλησιάζετε τον Θεό. Τα εγκώμια είναι σημάδι απόστασης και φόβου.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Μαρτίου 1958


27 Ιουλίου

Ο άνθρωπος είναι προικισμένος με την ικανότητα να διαχωρίζει τον εαυτό του από το σώμα του, τις αισθήσεις του, το νου και τη διάνοιά του. Αισθάνεται και λέει: «Τα μάτια μου, τα αυτιά μου, τα πόδια μου, τα χέρια μου, ο νους μου, η λογική μου κ.λπ». Γνωρίζει, βαθιά μέσα του, ότι είναι ξεχωριστός από όλα αυτά· ότι είναι ο χρήστης, ο ιδιοκτήτης και ο κύριος τους. Κανένα ζώο δεν αισθάνεται τον εαυτό του διαφορετικό από το σώμα· γι’ αυτά, η ύπαρξή τους ταυτίζεται με το σώμα. Δεν γνωρίζουν ότι είναι οι ένοικοι του σώματος. Ο άνθρωπος μπορεί, με μια απλή άσκηση σιωπηλού συλλογισμού, να ανακαλύψει ότι το φυσικό πλαίσιο είναι προσωρινό και μη-πραγματικό. Μόλις απαλλαγεί από την προσκόλληση στο σώμα και τα εξαρτήματά του, απελευθερώνεται επίσης από την έλξη της χαράς και της λύπης, του καλού και του κακού, της ευχαρίστησης και του πόνου κ.λπ. Τότε ανακαλύπτει ότι ο κόσμος είναι ένας εν Θεώ συγγενής· ότι όλα είναι Χαρά, Αγάπη και Ευδαιμονία. Συνειδητοποιεί ότι ο ίδιος είναι όλος αυτός ο φαινομενικός κόσμος, ότι όλες οι πολυποίκιλες εκδηλώσεις είναι οι φαντασιώσεις της Θείας Θέλησης, η οποία είναι η δική του πραγματικότητα. Αυτή η επέκταση της ατομικότητάς του έως τα άκρα του Σύμπαντος είναι το υψηλότερο άλμα του ανθρώπου. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1966


26 Ιουλίου

Όταν σκύβετε με σεβασμό μπροστά στους γηραιότερους, ο νους σας πρέπει επίσης να είναι ταπεινός· δεν είναι μόνο το σώμα που πρέπει να σκύβει. Πολλοί κοινωνικοί λειτουργοί επισκέπτονται νοσοκομεία και προσφέρουν υπηρεσίες στους ασθενείς εκεί. Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς που προσφέρουν γίνεται μηχανικά, όπως το να κάνουν αέρα στους ασθενείς, να γράφουν γράμματα γι’ αυτούς και να τραγουδούν ύμνους, χωρίς να δίνουν σημασία στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών. Πολλοί κάνουν αυτή τη δουλειά επειδή είναι ο σημερινός τρόπος προσφοράς κοινωνικής υπηρεσίας. Όμως θα πρέπει να είναι μια δράση που γίνεται με την πλήρη συνεργασία του νου, ευχάριστα, έξυπνα και με σεβασμό. Ο ασθενής δεν πρέπει να αισθάνεται άσχημα εξαιτίας της ιδιοτροπίας του κοινωνικού λειτουργού· πρέπει να περιμένει με ανυπομονησία την άφιξη κάποιου που του είναι προσιτός και αγαπητός! Αν δεν σας αρέσει αυτό το είδος εργασίας, δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε με αυτό! Μην επιβαρύνετε τον νου σας με τη δυσάρεστη φύση αυτού του καθήκοντος. Η εργασία που γίνεται μηχανικά είναι σαν τη φλόγα ενός φυτιλιού χωρίς λάδι· το λάδι είναι ο ψυχικός ενθουσιασμός· βάλτε το, και η λάμπα θα φωτίζει με φως διαυγές και διαρκές!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Μαρτίου 1958


25 Ιουλίου

Μια κυρία έκλαιγε πιστεύοντας ότι το κολιέ της είχε χαθεί ή κλαπεί· έψαχνε παντού και ήταν απαρηγόρητη. Τότε, καθώς πέρασε από έναν καθρέφτη, βρήκε το χαμένο κολιέ γύρω από το λαιμό της! Ήταν εκεί όλη την ώρα. Παρομοίως, ο Θεός είναι εκεί, ως ο Εσωτερικός Κάτοικος, είτε το γνωρίζετε είτε όχι. Η αγάπη είναι τριών ειδών: α) η  εγωκεντρική, η οποία, όπως μια λάμπα, φωτίζει μόνο ένα μικρό δωμάτιο, β) η αμοιβαία, η οποία, σαν το φως του φεγγαριού, απλώνεται ευρύτερα αλλά δεν είναι εντελώς ευκρινής, και γ) η επικεντρωμένη στους άλλους, η οποία, όπως το φως του ήλιου, είναι διάχυτη παντού  και διαυγής. Καλλιεργήστε τον τρίτο τύπο αγάπης· αυτό θα σας λυτρώσει. Όλη η υπηρεσία που προσφέρετε στους άλλους μέσω αυτής της αγάπης είναι στην πραγματικότητα υπηρεσία που προσφέρετε στον εαυτό σας. Θυμηθείτε, πως δεν είναι οι άλλοι εκείνοι τους οποίους βοηθάτε, αλλά ο ίδιος ο εαυτός σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1961


24 Ιουλίου

Η  εκπλήρωση της ζωής συνίσταται στην πραγμάτωση του Εαυτού. Για να επιτύχει κανείς αυτή τη συνειδητοποίηση, θα πρέπει να είναι εντελώς ελεύθερος από υποσυνείδητες τάσεις ή παρορμήσεις (vasanas). Η απελευθέρωση, με την πραγματική έννοια του όρου, είναι η απελευθέρωση από τα δεσμά αυτών των παρορμήσεων. Αυτές οι τάσεις είναι δύο ειδών: οι ευεργετικές και οι βλαβερές. Οι ευεργετικές τάσεις είναι διαποτισμένες με αγιότητα. Οι βλαβερές τρέφουν το νου και τον κάνουν όλο και πιο ανεξέλεγκτο και ασταθή· εξαπλώνουν και ενισχύουν την επιθυμία για τις ηδονές του κόσμου. Αν οι ευεργετικές παρορμήσεις ενθαρρύνονται και καλλιεργούνται, δεν θα συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται και να δεσμεύουν το νου επ’ άπειρον· θα γίνουν σαν τους ψημένους σπόρους, που όντας ψημένοι, δεν θα βλαστήσουν. Αν επιμείνετε στις ευεργετικές παρορμήσεις, μπορείτε εύκολα να αποκτήσετε τη γνώση του Θεού. Αυτές οι παρορμήσεις χαρακτηρίζονται από δραστηριότητες όπως η συναναστροφή με άγιες ψυχές, ο σεβασμός προς τους σημαντικούς ανθρώπους, η συνομιλία μαζί τους, η τήρηση των συμβουλών τους, η φιλανθρωπία, το ψυχικό σθένος, η αγάπη, η υπομονή, η αλήθεια, το θάρρος, η εγκράτεια κ.λπ. Τέτοιες παρορμήσεις διακρίνονται από αγνότητα.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Διαλογισμός – Dhyana Vahini», κεφ. 11


23 Ιουλίου

Καλλιεργήστε τους τέσσερις τύπους δύναμης: του σώματος, της διάνοιας, της γνώσης και της συμπεριφοράς. Τότε γίνεστε ακλόνητοι και βρίσκεστε στο μονοπάτι της πνευματικής νίκης! Κάποτε  ήρθε κάποιος και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει Θεός και ότι δεν ήταν διατεθειμένος να πιστέψει σε κανέναν Θεό. Του απάντησα: «Έχεις πίστη τουλάχιστον στον εαυτό σου; Ποιος είναι ο εαυτός σου; Ο εαυτός σου είναι ο Θεός. Έχεις πίστη στην κρίση σου, στην ευφυΐα σου και στην ικανότητά σου, επειδή ο Θεός εντός σου, σου λέει να μη φοβάσαι και να μην κλονίζεσαι. Αυτή η διαβεβαίωση που προέρχεται από μέσα σας, από τη θεμελιώδη αλήθεια σας, ονομάζεται αλλιώς Θεός. Δεν έχει σημασία αν δεν τον αποκαλείτε Θεό· αρκεί να πιστεύετε στον Εαυτό σας! Αυτό είναι το πραγματικό τεστ της πίστης στον Θεό». Το ίδιο λέω και σε εσάς. Το σώμα είναι ο ναός του Θεού· ο Θεός είναι εγκατεστημένος σε κάθε σώμα, είτε ο ιδιοκτήτης του σώματος το αναγνωρίζει είτε όχι. Ο Θεός είναι αυτός που σας εμπνέει να κάνετε καλές πράξεις και σας αποτρέπει από τις κακές. Ακούστε αυτή τη Φωνή. Υπακούστε σε αυτή τη Φωνή και κανένα κακό δεν θα σας αγγίξει. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1961


22 Ιουλίου

Ο άνθρωπος αναπτύσσει αγάπη για πολλά πράγματα σε αυτόν τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν υπάρχει τίποτα σε αυτόν τον κόσμο που θα πρέπει να επιθυμείτε. Οι επιθυμίες είναι η αιτία όλων των δεινών του ανθρώπου. Όπως λέει και το ρητό: «Λιγότερες αποσκευές, περισσότερη άνεση». Όταν υπάρχουν αποσκευές, δεν μπορείτε να ξεφύγετε από τα προβλήματα. Εδώ οι αποσκευές αναφέρονται στις εγκόσμιες σχέσεις και επιθυμίες. Μόνο όταν απαλλαγείτε από τα εγκόσμια δεσμά, θα μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Απριλίου 2006


21 Ιουλίου

Στην πνευματική σφαίρα της ψυχικής γαλήνης και της εσωτερικής χαράς, η ευθύνη για την επιτυχία ή την αποτυχία είναι εξ ολοκλήρου δική σας. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να τη μεταθέτετε σε άλλους. Η φωτιά θα σβήσει αν τελειώσουν τα καύσιμα· επομένως, για να σταματήσετε τη φωτιά, σταματήστε να την τροφοδοτείτε με καύσιμα. Μην τροφοδοτείτε με καύσιμα τη φωτιά των αισθήσεων. Αποσυνδέστε το νου από το προσωρινό και συνδέστε τον με το Αιώνιο. Οι αρνητικές και οι θετικές δυνάμεις, μαζί, θα δώσουν Φως. Φυτέψτε στο νου τον σπόρο της αφοσίωσης, δηλαδή την θεμελιώδη άσκηση της ενθύμησης του ονόματος του Κυρίου. Αυτό θα εξελιχθεί σε δέντρο με κλαδιά της αρετής, της υπηρεσίας, της θυσίας, της αγάπης, της αταραξίας, του σθένους και του θάρρους. Καταπίνετε την τροφή σας, αλλά δεν έχετε επίγνωση του τρόπου με τον οποίο η τροφή μετατρέπεται σε ενέργεια, ευφυΐα, συναίσθημα και υγεία. Με τον ίδιο τρόπο, καταπιείτε αυτή την τροφή για το πνεύμα, αυτή την ενθύμηση του ονόματος του Κυρίου, και δείτε πώς μετασχηματίζεται σε αρετή χωρίς να το συνειδητοποιείτε!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1961


20 Ιουλίου

Ο σημερινός άνθρωπος έχει ξεχάσει τον αληθινό του Εαυτό και παρασύρεται από την ψευδαίσθηση. Ποιος είναι ο λόγος; Ένα μικρό παράδειγμα, ώστε να το επεξηγήσουμε. Ο καθαρός χρυσός λάμπει έντονα και έχει πολύ υψηλή αξία. Ωστόσο, όταν αναμειγνύεται με μέταλλα όπως το ασήμι, ο χαλκός, ο ορείχαλκος κ.λπ. χάνει όχι μόνο την ταυτότητά του αλλά και την αξία του. Παρομοίως, ο άνθρωπος, ο οποίος μπορεί να συγκριθεί με τον καθαρό χρυσό, έχει χάσει την αληθινή του ταυτότητα και επίσης την αξία του, καθώς ο νους του έχει μολυνθεί από κοσμικές σκέψεις και ανίερα συναισθήματα. Ο άνθρωπος σήμερα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί άνθρωπος με την απόλυτη έννοια του όρου. Έχει χάσει την ανθρωπιά του εξαιτίας των αρνητικών σκέψεων και των κακών συναναστροφών. Αυτό που χρειάζεται να καλλιεργήσει είναι η αξία του πάντα λαμπρού και ακτινοβόλου Εαυτού. Οι ανθρώπινες αξίες δεν μπορούν να αποκτηθούν από τον έξω κόσμο. Είναι σύμφυτες και εγγενείς. Ο άνθρωπος είναι προικισμένος με την αγάπη, αλλά την έχει νοθεύσει σε μεγάλο βαθμό με τον εγωισμό και το συμφέρον. Οφείλει να καλλιεργήσει την ανιδιοτελή αγάπη. Μόνο τότε η ζωή του θ’ αποκτήσει λαμπρότητα. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Μαρτίου 1999


19 Ιουλίου

Να είστε κύριοι της συμπεριφοράς σας· μην παρασύρεστε από τις παρορμήσεις της στιγμής. Να έχετε πάντα συνείδηση του τι είναι καλό για εσάς. Συνεχίστε τα καθημερινά σας καθήκοντα έτσι ώστε να μην κάνετε τους άλλους ή και τον ίδιο τον εαυτό σας να υποφέρουν. Αυτό είναι το σημάδι της ευφυούς ζωής. Μην υποκύπτετε σε κρίσεις θυμού, θλίψης, ενθουσιασμού ή απόγνωσης. Η σύγχυση που επιδεικνύετε είναι αποτέλεσμα των ιδιοτήτων της άγνοιας και του πάθους. Να είστε ήρεμοι, ατάραχοι και συγκεντρωμένοι. Όσο περισσότερο αναπτύσσετε συμπόνια για όλα τα όντα, μεταμέλεια για τα δικά σας σφάλματα, φόβο για το λάθος και αγάπη για τον Θεό, τόσο πιο σταθερά εδραιωμένοι θα είστε στην ειρήνη. Το όνομα Μπάρατ (Ινδία) προέρχεται από δύο λέξεις: Μπαγκαβάν (Θεός) και ράτι (προσκόλληση), και υποδηλώνει ότι οι κάτοικοί της έχουν προσκόλληση στον Θεό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ινδία έχει το ρόλο του Δασκάλου του κόσμου. Είναι επίσης γνωστή ως η πνευματική καρδιά της ανθρωπότητας και απολαμβάνει τον σεβασμό των αναζητητών. Αλλά πώς μπορούν αυτοί που λιμοκτονούν να θρέψουν τους άλλους; Είναι καθήκον σας να σπείρετε, να καλλιεργήσετε, να αποθηκεύσετε και να ταΐσετε τον κόσμο με αυτή τη σπουδαία πνευματική τροφή που ορίζεται στις Βέδες και τα πνευματικά κείμενα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1961


18 Ιουλίου

Οι αρνητικές τάσεις οδηγούν σε κακές ποιότητες, όπως η λαχτάρα να βλέπετε άσχημα θεάματα που ικανοποιούν κατώτερες επιθυμίες, η κατανάλωση φαγητών που τροφοδοτούν τα πάθη, όπως τα ψάρια και το κρέας, η κατανάλωση τοξικών ουσιών που καταστρέφουν την προσωπικότητα του ατόμου αναπτύσσοντας θυμό, άγνοια, απληστία, έπαρση, ψέμα, μίσος, φθόνο κ.λπ. Οι αρνητικές τάσεις ή παρορμήσεις είναι τριών ειδών: α) οι κοσμικές, β) οι λόγιες ή διανοητικές και γ) οι φυσικές ή σωματικές. Οι σωματικές παρορμήσεις κάνουν τους ανθρώπους να επιθυμούν μια όμορφη σωματική διάπλαση, ισχυρή και στιβαρή σωματοδομή, φρέσκο δέρμα που δεν θα παραμορφωθεί ποτέ από ρυτίδες και καλογυμνασμένους μύες. Οι ακαδημαϊκές παρορμήσεις ωθούν κάποιον να επιθυμεί να είναι γνωστός ως ασυναγώνιστος ειδικός και να επιθυμεί την ήττα κάθε ανταγωνιστή στον τομέα του. Και τέλος, οι κοσμικές παρορμήσεις οδηγούν στο να λαχταράτε τη δόξα, τη δύναμη, την προσωπική εξουσία και τη μεγαλοπρέπεια. Όλες αυτές οι επιθυμίες, που μπορούν να ομαδοποιηθούν κάτω από αυτές τις κατηγορίες, είναι αρνητικές παρορμήσεις. Σας δένουν στον τροχό της γέννησης και του θανάτου και σας καθηλώνουν σε αυτή τη γη.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Διαλογισμός – Dhyana Vahini», κεφ. 11


17 Ιουλίου

Η Αγάπη είναι η πηγή που τροφοδοτεί τις ρίζες όλων των αρετών. Όταν όλες οι πράξεις σας, οι λέξεις που εκστομίζετε, οι σκέψεις που διαμορφώνουν τις επιθυμίες και τα συναισθήματά σας, όταν όλα αυτά τρέφονται από τις ρίζες που πάνε βαθιά στις εσωτερικές πηγές της Αγάπης, τότε θα είστε χαρούμενοι και φρέσκοι, θα μπορείτε να δώσετε καταφύγιο και σκιά σε πολλούς κουρασμένους συνανθρώπους σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Ιουλίου 1967, Ημέρα του Πνευματικού Διδασκάλου (Γκούρου Πούρνιμα)


16 Ιουλίου

Πέρα απ’ όλους τους περιορισμούς του χώρου και του χρόνου, ο πνευματικός διδάσκαλος (γκουρού) είναι η αγνή συνειδητότητα. Η συνειδητότητά του είναι πανταχού παρούσα. Επομένως, αληθινός πνευματικός Διδάσκαλος είναι μόνον ο Θεός.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Ιουλίου 1985


15 Ιουλίου

Καλλιεργήστε τη στάση της Ενότητας μεταξύ των ανθρώπων όλων των δογμάτων, όλων των χωρών και όλων των ηπείρων. Αυτό είναι το μήνυμα της αγάπης που φέρνω. Αυτό είναι το μήνυμα που επιθυμώ να κλείσετε στην καρδιά σας. Προάγετε την αγάπη, ζήστε με αγάπη, διαδώστε την αγάπη - αυτή είναι η πνευματική άσκηση που θα αποφέρει το μέγιστο όφελος. Όταν απαγγέλλετε το Όνομα του Θεού, ενθυμούμενοι συνεχώς το μεγαλείο Του, τη συμπόνια Του, τη δόξα Του, το μεγαλείο Του και την παρουσία Του, η αγάπη θα αναπτυχθεί εντός σας, οι ρίζες της θα φτάνουν όλο και βαθύτερα και τα κλαδιά της θα απλώνονται όλο και πιο πλατιά, δίνοντας δροσερό καταφύγιο σε φίλους και εχθρούς, σε συμπατριώτες και ξένους. Ο Θεός έχει εκατομμύρια ονόματα. Οι σοφοί και οι άγιοι Τον έχουν δει με εκατομμύρια μορφές· Τον έχουν δει με κλειστά και ανοιχτά μάτια. Τον έχουν εξυμνήσει σε όλες τις γλώσσες και τις διαλέκτους του ανθρώπου, αλλά παρ’ όλα αυτά, η δόξα Του παραμένει ανεξάντλητη. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 4 Ιουλίου 1968


14 Ιουλίου

Ο σκοπός της ζωής είναι να επιτευχθεί η εν Θεώ ζωή. Ο καθένας δικαιούται αυτόν τον εξαγνισμό και την ολοκλήρωση. Εσείς είστε η Αλήθεια· μη χάνετε την πίστη σας και μην υποτιμάτε τον εαυτό σας. Είστε Θεϊκοί, όσο κι αν συχνά διολισθαίνετε από την ανθρώπινη στη ζωική φύση ή ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα. Καλλιεργήστε την Αγάπη· μοιραστείτε αυτή την αγάπη με όλους. Πώς μπορείτε να δώσετε σε κάποιον λιγότερη και σε έναν άλλον περισσότερη, όταν και οι δύο δεν είναι διαφορετικοί από εσάς; Αν ξεχάσετε τη  εγγενή θεϊκή σας φύση, το μίσος φυτρώνει και ο φθόνος σηκώνει κεφάλι. Αναγνωρίστε τον Εαυτό σε όλους. Τότε η Αγάπη θα βλαστήσει και η ειρήνη θα κατέβει σαν δροσιά! Είστε ενσαρκώσεις της αγάπης. Κάθεστε εδώ επί ώρες, στην ύπαιθρο, υπομένοντας μεγάλη ταλαιπωρία, περιμένοντάς Με, ανυπομονώντας να Με ακούσετε και να Με δείτε. Σας μιλάω από αυτό το βάθρο, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσω αυτόν τον ζήλο. Όταν αισθάνομαι την αγάπη σας, νιώθω ότι πρέπει να τη μοιραστώ και να σας επιτρέψω να βιώσετε τη δική μου αγάπη! Αυτή είναι η καλύτερη όλων των επικοινωνιών και επαφών. Η διαμεσολάβηση των λέξεων είναι τότε περιττή!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 4 Ιουλίου 1968


13 Ιουλίου

Σήμερα γιορτάζεται η Γκούρου Πούρνιμα. Guru σημαίνει Μεγάλος. Ο όρος Guru  έχει και μια άλλη σημασία: Gu σημαίνει σκοτάδι και Ru σημαίνει διάλυση. Guru σημαίνει «Αυτός που διαλύει το σκοτάδι» (ο Διδάσκαλος που διαλύει το σκοτάδι της άγνοιας). Η Γκούρου Πούρνιμα είναι η ημέρα κατά την οποία γιορτάζει κανείς τη διάλυση του σκότους της άγνοιας που κυριαρχεί στον νου. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι πρέπει να γεμίζουν τον νου τους με την αγνή, οικουμενική Αγάπη. Για να βιώσετε την Αγάπη στην πληρότητά της, πρέπει να γεμίσετε την καρδιά σας ολοκληρωτικά με Αγάπη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της απόλυτης αφοσίωσης. Αλλά σήμερα, η αφοσίωση δεν είναι ολοκληρωτική. Ως εκ τούτου, το όφελος είναι επίσης μερικό. Οι μερικώς αφοσιωμένοι δεν μπορούν να περιμένουν ολική ανταμοιβή! Ο Κύριος απονέμει την πλήρη χάρη Του σε εκείνους των οποίων οι καρδιές γεμίζουν ολοκληρωτικά με αφοσίωση. Οι πνευματικοί αναζητητές μπορούν να ακολουθήσουν οποιοδήποτε από τα εννέα μονοπάτια της αφοσίωσης και να πραγματώσουν το Θείο. Μεταξύ αυτών, η στάση της φιλίας προς τον Θεό είναι η πιο οικεία, επειδή ο Θεός είναι ο μόνος αληθινός και μόνιμος φίλος για τον καθένα!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Ιουλίου 1994


12 Ιουλίου

Ήρθα για ν’ ανάψω το φως της αγάπης στις καρδιές σας και να φροντίσω να λάμπει μέρα με τη μέρα με περισσότερη λάμψη! Δεν έχω έρθει για να μιλήσω εκ μέρους κάποιας συγκεκριμένης θρησκείας, όπως ο Ινδουισμός. Δεν έχω έρθει για να μετέχω σε κάποια αποστολή διαφήμισης  κάποιας αίρεσης, πίστης ή σκοπού· ούτε έχω έρθει για να συλλέξω οπαδούς προς χάριν κάποιου δόγματος! Δεν έχω κανένα σχέδιο ώστε να προσελκύσω μαθητές ή πιστούς στο δικό Μου ή σε οποιαδήποτε ποίμνιο. Έχω έρθει για να σας μιλήσω γι’ αυτή την οικουμενική, ενιαία πίστη, αυτή την αρχή του Εαυτού, αυτό το μονοπάτι της αγάπης, αυτό τον νόμο της αγάπης, αυτό το καθήκον της αγάπης και αυτή την υποχρέωση να αγαπάτε! Όλες οι θρησκείες διδάσκουν μια βασική πειθαρχία - την απομάκρυνση από το νου της κηλίδας του εγωισμού και από το να τρέχει κανείς πίσω από τις μικρές χαρές. Κάθε θρησκεία διδάσκει τον άνθρωπο να γεμίζει την ύπαρξή του με τη Δόξα του Θεού και να διώχνει τη μικροπρέπεια της έπαρσης. Τον εκπαιδεύει στις μεθόδους της αποστασιοποίησης και της διάκρισης, ώστε να μπορεί να στοχεύει ψηλά και να επιτυγχάνει την απελευθέρωση. Πιστέψτε ότι όλες οι καρδιές παρακινούνται από τον Ένα και Μοναδικό Θεό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 4 Ιουλίου 1968


11 Ιουλίου

Η πιο βαριά ασθένεια είναι η απουσία ειρήνης. Όταν ο νους αποκτά ειρήνη, το σώμα θα είναι επίσης υγιές. Έτσι, όλοι όσοι επιθυμούν καλή υγεία οφείλουν να δίνουν προσοχή στα συναισθήματα και τα κίνητρά τους. Ακριβώς όπως δίνετε τα ρούχα σας για πλύσιμο, πρέπει να πλένετε τον νου ξανά και ξανά, ώστε να τον απαλλάσσετε από καθετί ακάθαρτο· αλλιώς, αν συσσωρευτεί βρωμιά –δηλαδή αποκτήσετε μια κακή συνήθεια– είναι δύσκολο για το άτομο που πλένει τα ρούχα να τα καθαρίσει καθώς και επιβλαβές για τα ίδια τα ρούχα. Αυτό θα πρέπει να είναι μια καθημερινή διαδικασία· θα πρέπει να φροντίζετε να μην εγκαθίσταται τίποτα ακάθαρτο στον νου σας. Δηλαδή, θα πρέπει να κινείστε στο πλαίσιο μιας τέτοιας συντροφιάς ώστε να αποφεύγεται η βρωμιά. Το ψέμα, η αδικία, η απειθαρχία, η σκληρότητα, το μίσος –αυτά συνιστούν τη βρωμιά. Η αλήθεια, η δικαιοσύνη, η ειρήνη, η αγάπη –αυτά αποτελούν τα αγνά στοιχεία. Αν εισπνέετε τον καθαρό αέρα των τελευταίων, ο νους σας θα είναι απαλλαγμένος από βλαβερά βακτήρια και θα είστε πνευματικά εύρωστοι και σωματικά δυνατοί.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1960


10 Ιουλίου

Όταν ένας άνθρωπος βγαίνει από τη μήτρα της μητέρας του, δεν έχει καμία γιρλάντα γύρω από το λαιμό του. Δεν υπάρχουν κοσμήματα από μαργαριτάρια, ούτε λαμπερά χρυσά στολίδια. Δεν υπάρχουν περιδέραια στολισμένα με πολύτιμους λίθους όπως σμαράγδια και διαμάντια. Όμως, υπάρχει μια γιρλάντα γύρω από το λαιμό του! Ο Θεός δένει τις συνέπειες των περασμένων του πράξεων σε μια βαριά γιρλάντα και την περνάει γύρω από το λαιμό του τη στιγμή της γέννησής του. Έτσι, τα αποτελέσματα των προηγούμενων πράξεών μας μας ακολουθούν. Ας υποθέσουμε ότι τρώτε στο σπίτι σας ένα καρυκευμένο φαγητό· μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, ο αέρας που θ’ αποβάλλετε  από το στομάχι θα φέρει τη οσμή του συγκεκριμένου φαγητού! Παρομοίως, έχετε τα αποτελέσματα των προηγούμενων πράξεών σας. Ως εκ τούτου, οι πράξεις σας πρέπει να είναι πάντα καλές. Για να πράττει κανείς πάντα ενάρετα, οφείλει να καλλιεργεί την αγάπη για τον Θεό, τον φόβο της αμαρτίας και την ηθική στάση στην κοινωνία. Όταν καλλιεργεί αυτά τα τρία, θα έχει τη δυνατότητα να μένει μακριά από το να ενδίδει σε κακές πράξεις! Η αγάπη για τον Θεό, ο φόβος της αμαρτίας και η ηθική στην κοινωνία είναι όλα αλληλοεξαρτώμενα. Το ένα ακολουθεί το άλλο! Η επανάληψη του ονόματος του Θεού βοηθά στην καλλιέργεια αυτών των ευγενών ιδιοτήτων.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Ιουλίου 2009


9 Ιουλίου

Ακόμη και πριν από την έλευση του Αβατάρ, το σκηνικό έχει στηθεί  στην παραμικρή του λεπτομέρεια: η Καϊκέγι είναι έτοιμη με τις δύο χάρες που δεν έχει καθορίσει, ο Ντασαράτα είναι έτοιμος με την κατάρα του ασκητή στο κεφάλι του που συνεπάγεται γι’ αυτόν θάνατο εξαιτίας της οδύνης από τον αποχωρισμό του γιου του και οι πίθηκοι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τον θείο σκοπό. Και η Σίτα, η κόρη της γης, είναι έτοιμη να γίνει η αιτία για την πτώση του κακού. Ακριβώς όπως μια γιρλάντα αποτελείται από λουλούδια πολλών αποχρώσεων και αρωμάτων, μαζεμένα από πολλά φυτά, έτσι και η Θεία Ιστορία αποτελείται από μια ποικιλία περιστατικών: μια χάρη, μια ευλογία και μια κατάρα, που συνθέτουν την υπέροχη πλοκή της Ιστορίας Του! Κάποιοι λένε ότι ο Ράμα δείχνει στον άνθρωπο πώς να υποφέρει! Λοιπόν, αν ένας βασιλιάς σκηνοθετεί ένα θεατρικό έργο στο παλάτι και απολαμβάνει να υποδύεται το ρόλο του ζητιάνου και παίζει τον ρόλο του πολύ ρεαλιστικά, διατείνεστε ότι υποφέρει τις δυστυχίες της ζητιανιάς; Ο Ράμα ταυτίζεται μόνο με την ευδαιμονία. Η ευδαιμονία είναι ο Ράμα. Αν η ζάχαρη δεν είναι γλυκιά, πώς μπορεί να είναι ζάχαρη; Αν ο Ράμα υποφέρει, δεν μπορεί να είναι ο Ράμα!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Απριλίου 1963


8 Ιουλίου

Φανταστείτε με τι προσήλωση ο Αρτζούνα άκουγε τη Γκίτα!  Η συγκέντρωσή του ήταν τόσο σταθερή όσο κι εκείνη που είχαν οι βοσκοπούλες που άκουγαν το μήνυμα του φλάουτου στο Μπριντάβαν. Ο Αρτζούνα ξέχασε τους αντίπαλους στρατούς, τα μίση και τον ενθουσιασμό του για τον πόλεμο και βυθίστηκε στη διδασκαλία που εξασφάλισε. Αν αναπτύξετε αυτή τη μονοσήμαντη προσήλωση στα δικά σας ιδιαίτερα ‘πεδία μάχης’, μπορείτε επίσης να ακούσετε την Μπάγκαβαντ Γκίτα ή τη Σάτυα Σάι Γκίτα, που προορίζεται για εσάς! Η Γκίτα ειπώθηκε για να απομακρύνει την πλάνη που προκαλείται από την άγνοια, και κατάφερε να την απομακρύνει όσον αφορά τον Αρτζούνα. Άλλοι, όπως ο Σαντζάγια και ο Ντριταράστρα, που επίσης την άκουσαν, δεν επωφελήθηκαν, επειδή εξακολουθούσαν να δεσμεύονται από το δικό τους ιδιαίτερο είδος άγνοιας. Πολλοί διαβάζουν τη Γκίτα, αλλά λίγοι επωφελούνται. Πρέπει να έχετε την αποστασιοποίηση του Αρτζούνα και τη μονοσήμαντη στόχευση του  για να αποκομίσετε κέρδος από τη Γκίτα. Μια αγνή καρδιά και μια σταθερή διάθεση του νου είναι απαραίτητα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1960


7 Ιουλίου

Aποδίδετε σημασία στην ποσότητα, αλλά ο Θεός λαμβάνει υπόψιν μόνον την ποιότητα! Δεν υπολογίζει πόσες μεζούρες «γλυκού ρυζιού» προσφέρατε, αλλά πόσα γλυκά λόγια εκστομίσατε και πόση γλυκύτητα προσθέσατε στις σκέψεις σας! Προσφέρετέ Του το ευωδιαστό φύλλο της αφοσίωσης και τα άνθη των συναισθημάτων και των παρορμήσεών σας απαλλαγμένα από τα παράσιτα της λαγνείας, του θυμού κ.λπ. Χαρίστε Του τα φρούτα που καλλιεργούνται στο περιβόλι του νου σας, ξινά ή γλυκά, ζουμερά ή ξερά, πικρά ή γλυκά. Μόλις αποφασίσετε ότι το περιβόλι του νου σας είναι δικό Του, όλα τα φρούτα θα είναι γλυκά· όταν η στάση της παράδοσής σας θα κάνει όλα τα φρούτα αποδεκτά από τον Θεό, τότε πώς μπορούν να είναι πικρά; Και, όσον αφορά το νερό, τι μπορεί να είναι πιο αγνό  και πολύτιμο από τα δάκρυά σας; Μην τα χύνετε από θλίψη, αλλά από έκσταση για την ευκαιρία να υπηρετήσετε τον Κύριο και να βαδίζετε στο μονοπάτι που οδηγεί σ’ Αυτόν! Όλοι όσοι φιλοδοξούν να αφοσιωθούν σ’ αυτή την πορεία, πρέπει να αποφεύγουν την προσκόλληση και την αποστροφή.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1963


6 Ιουλίου

Ο Καμπίρ ύφαινε ένα κίτρινο μεταξωτό ένδυμα για τον Κύριό του Ράμα. Έπρεπε να δουλέψει τον αργαλειό μόνος του, με τα χέρια του. Επαναλάμβανε «Ράμα, Ράμα, Ράμα, Ράμα» και συνέχιζε να υφαίνει αδιάκοπα. Το ύφασμα έγινε είκοσι μέτρα μακρύ, αλλά ο Καμπίρ δεν σταμάτησε. Ο ζήλος του ήταν αμείωτος και το ένδυμα γινόταν όλο και πιο μακρύ. Η ευδαιμονία της τέχνης των χεριών του και η αφοσίωση στον Κύριό του ήταν αρκετή τροφή και νερό  για τη συντήρησή του! Όταν το έδωσε στον ιερέα του ναού για να ντύσει το είδωλο του Ράμα, το ένδυμα είχε ακριβώς το σωστό μήκος και πλάτος, ούτε ένα δάχτυλο μεγαλύτερο! Τέτοιοι άγιοι άνθρωποι είναι οι κύριες πηγές της χαράς με την οποία γεμίζουν οι πνευματικοί άνθρωποι στην Ινδία. Το σπίτι πρέπει να αντηχεί το όνομα του Θεού· διαφορετικά, είναι απλώς μια σπηλιά, όπου κατοικούν άγρια ζώα. Το σώμα χρειάζεται ένα σπίτι, αλλά το σώμα σας είναι το ίδιο ένα σπίτι. Και σ’ αυτό το σπίτι πρέπει να ακούγεται το Όνομα του Θεού, αλλιώς είναι ένα δοχείο από πηλό, όχι ένα ανθρώπινο σώμα!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1963


5 Ιουλίου

Το παιδί που κλαίει πρέπει αργότερα να φύγει από αυτόν τον κόσμο γελώντας· η αξία της ζωής κρίνεται από το πώς αισθάνεται κανείς όταν πλησιάζει στο τέλος του! Η αγάπη είναι ο σπόρος και η αφοσίωση είναι ο βλαστός, το δενδρύλλιο. Η πίστη είναι το λίπασμα, η συντροφιά με τους ενάρετους είναι η βροχή, η προσφορά του Εαυτού είναι το λουλούδι, και η συγχώνευση είναι ο καρπός. Με αυτόν τον τρόπο πρέπει κανείς να ξεφύγει από την παγίδα  και ν’ απελευθερωθεί. Η Γκίτα συμβουλεύει την αποστασιοποίηση από τη δράση, δηλαδή τη δράση χωρίς προσκόλληση στους καρπούς της. Κάποιες δράσεις πρέπει να εκτελούνται  ως καθήκοντα που σχετίζονται με την κοινωνική θέση στην κοσμική ζωή, και αν αυτά γίνουν με το κατάλληλο πνεύμα, δεν θα δεσμεύουν καθόλου! Δράστε ως ηθοποιοί σε ένα έργο, κρατήστε την ταυτότητά σας ξεχωριστή και βεβαιωθείτε ότι δεν προσκολλάστε υπερβολικά στον ρόλο σας. Να θυμάστε ότι το όλο πράγμα είναι απλώς ένα θεατρικό έργο και ο Θεός σας έχει αναθέσει έναν ρόλο. Παίξτε καλά το ρόλο σας, και εκεί τελειώνει όλο το καθήκον σας. Εκείνος σχεδίασε το έργο, και Εκείνος το απολαμβάνει!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1960


4 Ιουλίου

Ακριβώς όπως πολλά είδη ψαριών, καβουριών και υδρόβιων πλασμάτων κινούνται μέσα σε μια μεγάλη δεξαμενή, έτσι και πλήθος ανθρώπων κινούνται στη θάλασσα που ονομάζεται Θεός. Πρόκειται πράγματι για μια καταπληκτική σκηνή. Κάποιοι είναι λιγότερο και κάποιοι άλλοι περισσότερο εξελιγμένοι· κολυμπούν γύρω-γύρω, άπληστοι και εγωιστές. Ανάμεσα σε αυτό το πλήθος των αδαών όντων υπάρχουν μερικές εξαιρετικά ανεπτυγμένες ψυχές, οι σοφοί και οι γιόγκις. Καθώς έχουν ανακατευτεί με το πλήθος των αδαών, γίνεται δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς τους σοφούς από τους άλλους. Αυτή η δημιουργία, και η θαυματουργή δύναμη με την οποία είναι γεμάτη, είναι πραγματικά μια πηγή έκπληξης. Όμως, λαμβάνοντας υπόψιν τις παρούσες συνθήκες, είναι πολύ λίγοι εκείνοι που αναζητούν το φως και καθοδηγούνται από αυτό. Έτσι, αντί να ακολουθείτε τον έναν και τον άλλον, να παίρνετε δόλιους δρόμους και να χάνεστε, είναι καλύτερο να εμπιστεύεστε πλήρως τον ίδιο τον Θεό και να βασίζεστε σε Αυτόν ως τη μοναδική μητέρα, πατέρα, διδάσκαλο και οδηγό. Τότε δεν θα χάσετε ποτέ το σωστό μονοπάτι. Εκείνος δεν θα σας κατευθύνει ποτέ σε λάθος δρόμο.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Διαλογισμός – Dhyana Vahini», κεφ. 10


3 Ιουλίου

Η ζωή είναι ένα προσκύνημα  στον Θεό· o ιερός τόπος είναι εκεί, μακριά! Ο δρόμος βρίσκεται μπροστά σας, αλλά αν δεν κάνετε το πρώτο βήμα προς τα εμπρός και αν μετά απ’ αυτό το βήμα δεν ακολουθήσουν κι άλλα, πώς θα μπορέσετε να φτάσετε εκεί; Ξεκινήστε με θάρρος, πίστη, χαρά και σταθερότητα. Είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρετε. Ο νους και η διάνοια είναι δύο βόδια δεμένα στο κάρο του εσωτερικού ανθρώπου. Τα βόδια δεν είναι συνηθισμένα στον δρόμο της αλήθειας, της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της αγάπης, γι’ αυτό σέρνουν το κάρο στον οικείο γι’ αυτά δρόμο, δηλαδή στο δρόμο του ψεύδους, της αδικίας, της ανησυχίας και του μίσους. Πρέπει να τα εκπαιδεύσετε να παίρνουν τον καλύτερο δρόμο, ώστε να μη φέρουν την καταστροφή στον εαυτό τους, στο κάρο στο οποίο είναι ζεμένα και στους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα σε αυτό. Το παιδί σας σας δίνει μεγάλη χαρά με το παιχνίδι και τη φλυαρία του, αλλά όταν παρεμβαίνει στη δουλειά σας, θυμώνετε πολύ μαζί του. Είναι πηγή χαράς αλλά και θλίψης. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να σας δώσει αμιγή χαρά. Ακόμη και αν υπάρχει, η απώλειά του επιφέρει θλίψη. Αυτή είναι η ίδια η φύση των πραγμάτων. Προσπαθήστε λοιπόν να διορθώσετε την ίδια την πηγή της χαράς και της λύπης, τον νου. Ελέγξτε τον και εκπαιδεύστε τον να βλέπει την πραγματική φύση του αντικειμενικού κόσμου, ο οποίος άλλοτε σας ελκύει και άλλοτε σας απωθεί. Αυτός είναι ο πραγματικός καρπός της εκπαίδευσης.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1958


2 Ιουλίου

Αυτούς που δεν μιλούν ποτέ για τον Θεό, ή εκείνους που δεν έχουν καν την επίγνωσή Του, που είναι απασχολημένοι  πολλαπλασιάζοντας και ενισχύοντας τους δεσμούς της κοσμικής ύπαρξης, που κηρύττουν και εφαρμόζουν το ψέμα, την αδικία και την καταδυνάστευση, και που σας συμβουλεύουν να απομακρυνθείτε από το μονοπάτι της δικαιοσύνης –αντιμετωπίστε τους όχι ως φίλους σας, αλλά ως ανθρώπους που πρέπει να αποφεύγετε με κάθε κόστος. Είναι κακή συντροφιά. Η συναναστροφή μαζί τους σας οδηγεί στο να διαπράττετε αδικίες παρά τη θέλησή σας, να εκστομίζετε λόγια που δεν πρέπει να εκφέρονται, να κάνετε πράξεις που δεν πρέπει να γίνονται και, κατά συνέπεια, να βαδίζετε τον κατηφορικό δρόμο προς την καταστροφή. Οι άνθρωποι που δεν φοβούνται ούτε την αμαρτία ούτε τον Θεό είναι ικανοί να αποτολμήσουν οποιαδήποτε κακία· αυτό δεν αποτελεί αιτία έκπληξης. Αναζητήστε λοιπόν τη συντροφιά εκείνων που διακατέχονται από τους δύο αυτούς φόβους· αυτή είναι η αληθινά καλή συντροφιά. Είτε είναι εύκολο είτε όχι, αναζητήστε και ενταχθείτε μόνο σε συντροφιές ενάρετων ανθρώπων. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Διαλογισμός – Dhyana Vahini», κεφ. 9


1 Ιουλίου

Πάντα αναζητάτε την ευτυχία προσπαθώντας να ικανοποιήσετε τις επιθυμίες σας. Όταν μια επιθυμία ικανοποιείται, νιώθετε χαρά, ενώ όταν μένει ανικανοποίητη, νιώθετε θλίψη. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι η επιθυμία είναι μια φωτιά που καίει με όλο και μεγαλύτερη μανία, ζητώντας περισσότερα καύσιμα. Μια επιθυμία οδηγεί σε άλλες δέκα, και εξαντλεί κανείς τον εαυτό του, προσπαθώντας να εξαντλήσει τις απαιτήσεις της επιθυμίας. Πρέπει να γυρίσετε πίσω, από αυτό το μονοπάτι της ατέρμονης επιθυμίας στο μονοπάτι της εσωτερικής ικανοποίησης και της χαράς. Θλίβεστε επειδή έχετε αναπτύξει προσκόλληση στο αναληθές. Καλλιεργείτε μια παράλογη αγάπη για τον πλούτο, αλλά είστε έτοιμοι να θυσιάσετε τα πλούτη σας για να σώσετε τη ζωή των παιδιών σας, γιατί η προσκόλληση στα παιδιά είναι ισχυρότερη από εκείνη στον πλούτο που έχετε αποκτήσει! Μπορεί να πέσετε πολύ χαμηλά ώστε να παραμελήσετε τα παιδιά σας, όταν η επιλογή είναι μεταξύ της επιβίωσης και της ευημερίας των παιδιών! Αλλά η ευδαιμονία, που αποκτάτε όταν εδραιώνεστε  στον Εαυτό, ο οποίος είναι η πηγή κάθε χαράς, είναι απεριόριστη και άφθαρτη. Αυτή είναι η αληθινή χαρά. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1958