Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιούλιος 2020

12 Ιουλίου

Προσευχή δεν σημαίνει υποβολή αιτημάτων στο Θεό. Η προσευχή είναι ένας δείκτης του βιώματος της ευδαιμονίας του Εαυτού. Είναι μια μέθοδος για να βιώσετε αυτήν την ευδαιμονία, να τη μοιραστείτε και να βυθιστείτε σ’ αυτήν. Οι προσευχές πρέπει να αναδύονται από την καρδιά. Η προσευχή που δεν είναι εγκάρδια είναι εντελώς ανώφελη. Ο Κύριος θα δεχτεί μια καρδιά χωρίς λόγια, αλλά δεν θα δεχτεί λόγια και προσευχές που δεν είναι ειλικρινείς και  κρύβουν υποκρισία. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο Θεός περιγράφεται ως Κύριος της Καρδιάς. Μόνο όταν έχετε πίστη σε αυτό, θα είστε σε θέση να εκδηλώσετε τη θεϊκή σας φύση. Θεωρήστε το σώμα σας ως ναό στον οποίο κατοικεί η θεϊκή τριάδα: Μπράμα, Βίσνου και Μαχέσβαρα. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα μέρη όπως η Βαϊκούντα ή το Καϊλάς όπου κατοικούν. Αυτό είναι αυταπάτη που γεννιέται από την άγνοια. Ο Θεός είναι εντός σας, έξω από εσάς και γύρω σας. Μην αμφιβάλλετε γι’ αυτό. Εάν αμφιβάλλετε, δεν θα μπορέσετε να βιώσετε την ειρήνη και την ευτυχία! Αναγνωρίστε σταθερά αυτήν την αλήθεια και ζήστε ανάλογα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Ιουλίου 1988


11 Ιουλίου

Ο Κύριος σας έχει δώσει μια αδιάρρηκτη γιρλάντα από όλα τα θετικά και τα αρνητικά που έχετε συσσωρεύσει από προηγούμενες ζωές. Από τη γέννηση σας, φοράτε όλοι στον λαιμό σας αυτή την αόρατη γιρλάντα, παρόλο που δεν μπορείτε να τη δείτε με τα φυσικά σας μάτια. Οι συνέπειες οποιουδήποτε καλού ή κακού που έχετε κάνει στο παρελθόν, σας ακολουθούν  όταν γεννιέστε. Κάνοντας μια καλή πράξη, δεν μπορεί να έχετε κακό αποτέλεσμα και κάνοντας μια κακή πράξη, δεν μπορεί  να περιμένετε καλό αποτέλεσμα. Σε οποιαδήποτε ενέργεια κι αν προβαίνετε, το αποτέλεσμα θα αντιστοιχεί σε αυτό το συγκεκριμένο είδος ενέργειας. Επομένως, από σήμερα κιόλας, αποφασίστε να κάνετε μόνο το καλό, ώστε να αποκομίζετε μόνο όφελος από τις πράξεις σας. Το να φαντάζεστε και να εξαπατάτε  τον εαυτό σας με το να σκέφτεστε ότι δεν υπάρχει κανείς που σας βλέπει ενώ κάνετε κάτι κακό, είναι λάθος. Ο Θεός είναι παρών μέσα στην καρδιά σας και λειτουργεί πάντα ως μάρτυρας!

- Μπάμπα, από το θερινό σεμινάριο, βιβλίο Summer Showers 1974, κεφ. 3.


10 Ιουλίου

Προκειμένου οι προσευχές σας να φτάσουν στον Θεό, βάλτε το γραμματόσημο της πίστης και απευθύνετέ τες με αγάπη. Με πίστη και αγάπη, οι προσευχές σας θα φτάσουν στον Θεό ανεξάρτητα από την απόσταση. Επίσης, η αγάπη σας για τον Θεό πρέπει να είναι αγνή και άσπιλη. Προετοιμαστείτε για να αντιμετωπίσετε τις δοκιμασίες του Θεού. Στη ζωή, όλοι σας δοκιμάζεστε στον βαθμό που είστε προσκολλημένοι σε εφήμερα κοσμικά θέλγητρα και ως προς το πόσο λαχταράτε τον Θεό. Όσο πιο γρήγορα περάσετε αυτές τις δοκιμασίες, τόσο περισσότερο θα πλησιάσετε  τον Θεό. Δεν μπορεί να υπάρξει πνευματική πρόοδος χωρίς να περάσετε τις δοκιμασίες Του. Εάν η αγάπη σας για τον Θεό είναι ένα μικρό κλάσμα της αγάπης σας για τα κοσμικά δώρα, πώς περιμένετε από Εκείνον να σας λούσει με τη χάρη Του; Στρέψτε την πίστη σας μακριά από το παροδικό  και το εφήμερο, στην αμετάβλητη αιώνια πραγματικότητα. Από τις πολλές ώρες που σπαταλάτε για να σκέφτεστε τις κοσμικές σας προσκολλήσεις, αν αφιερώνατε έστω και λίγα λεπτά στη σκέψη του Θεού, πόσο πιο ωφέλιμο θα ήταν αυτό!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1997


9 Ιουλίου

«Μην τρέφετε κακά αισθήματα για κανένα ζωντανό πλάσμα», «Να φροντίζετε για την ευημερία όλων των όντων», «Ν’ αντιμετωπίζετε το ίδιο εχθρούς και φίλους». Διαμάντια σαν αυτά, που περιέχονται στην Γκίτα, υποδεικνύουν την ανάγκη της οικουμενικής αγάπης. Δηλώνοντας πως ο άνθρωπος δεν πρέπει να έχει κακές προθέσεις ενάντια κανενός ζωντανού όντος, η Γκίτα θέτει ένα μάθημα με ανεκτίμητη εσωτερική σημασία, δηλαδή ότι σε όλα τα όντα, ακόμη και σε όλα τα πράγματα, υπάρχει η ίδια ενεργούσα, φωτεινή, θεία Αρχή, η οποία αναφέρεται ως Εαυτός - Άτμα. Είναι αμάρτημα εναντίον του Θεού –αυτού του πανταχού παρόντος Θεού-Εαυτού– να μισεί κανείς τα ζωντανά όντα και να τα πληγώνει. Είναι τόσο κακό, όσο το να μισεί και να τραυματίζει τον ίδιο τον εαυτό του –διότι αυτός που πληγώνει έχει ως πυρήνα του τον Θεό, ακριβώς όπως κι εκείνος ο οποίος πληγώνεται.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Ιουλίου 1969


8 Ιουλίου

Εάν επαναλαμβάνετε «Κύριε, Κύριε», αλλά ο θυμός και η λαγνεία, το μίσος και ο φθόνος φωλιάζουν στην καρδιά σας, δεν μπορείτε να ανυψωθείτε προς τον Θεό, θα καταποντιστείτε. Όταν είστε πρόθυμοι να Του προσφέρετε με ειλικρίνεια, αντί για τα εφήμερα υλικά αγαθά, η προσφορά σας ας είναι η Αγάπη. Η αγάπη είναι ο μοναδικός πλήρης κώδικας συμπεριφοράς. Η αγάπη δεν είναι εμπόρευμα. Μην παζαρεύετε το κόστος της. Αφήστε τη να ρέει αγνή από την καρδιά, σαν ένα  ρεύμα αλήθειας, ένα ποτάμι σοφίας. Ας μην πηγάζει από τον νου, ούτε από τη γλώσσα. Αφήστε τη να αναδυθεί, πλήρη και ελεύθερη από την καρδιά. Αυτό είναι το ύψιστο καθήκον του καθενός από εσάς, η ευγενέστερη έκφραση ευσέβειας. Ξεκινήστε τη μέρα σας με Αγάπη. Ζήστε τη μέρα σας με την Αγάπη. Γεμίστε τη μέρα σας  με την Αγάπη. Περάστε τη μέρα σας με αγάπη. Τελειώστε τη μέρα σας με την Αγάπη. Αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί στον Θεό. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Ιουλίου 1969


7 Ιουλίου

Η πραγματικότητα είναι πασιφανής. Είναι ιδιαίτερα προφανής μέσα σας, όταν την αναζητάτε ειλικρινά. Μπορείτε να τη βιώσετε ακόμη και όταν εκτελείτε ανιδιοτελώς το καθήκον σας τόσο για τον εαυτό σας όσο και για τους άλλους. Θα σας δώσω σήμερα τέσσερις οδηγίες για τον εξαγιασμό της ζωής σας και την κάθαρση του νου σας, ώστε να μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Θεό εντός σας. Εγκαταλείψτε τη συντροφιά των κακών. Καλωσορίστε την ευκαιρία να βρίσκεστε ανάμεσα σε ενάρετους ανθρώπους. Κάνετε καλές πράξεις μέρα και νύχτα. Να έχετε πάντα κατά νου ποιο είναι διαρκές και παντοτινό και ποιο όχι. Όταν κάποιος δεν προσπαθεί να μεταμορφώσει τον εαυτό του με αυτόν τον τρόπο, είναι πιθανό να κατηγορεί τον Θεό για τις θλίψεις του, αντί να κατηγορεί την ασταθή πίστη του! Ένα τέτοιο άτομο κατηγορεί τον Θεό επειδή πολύ γρήγορα αυτοανακηρύσσεται αφοσιωμένος και προσδοκά άφθονη τη θεία χάρη. Αλλά η Χάρη δεν μπορεί να διεκδικηθεί με αυτόν τον τρόπο. Είναι ο Θεός που πρέπει ν’ αποδεχθεί τον πιστό ως δικό Του.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Ιουλίου 1985


6 Ιουλίου

Για να καταστεί μια πράξη κατάλληλη ώστε να προσφερθεί στον Θεό, και αρκετά αγνή ώστε να κερδίσει τη Χάρη Του, πρέπει να ακτινοβολεί  Αγάπη. Όσο πιο λαμπερή είναι η εκδήλωση της Αγάπης, τόσο πιο κοντά είστε στον Θεό. Η αγάπη δεν θα πρέπει να μεταβάλλεται λαμβάνοντας υπόψιν την  κάστα, το δόγμα, τη θρησκεία και ούτω καθεξής. Δεν μπορεί να αμαυρώνεται από τη ζήλεια, την κακία ή το μίσος. Προστατέψτε την Αγάπη από του να δηλητηριαστεί από αυτά τα κακά. Προσπαθήστε να καλλιεργήσετε συναισθήματα ελεύθερα από  μίσος και διακρίσεις. Η ρίζα όλων των θρησκειών, η ουσία όλων των γραφών, το σημείο συνάντησης όλων των δρόμων, η έμπνευση όλων των ανθρώπων είναι η Αρχή της Αγάπης. Είναι το πλέον σταθερό θεμέλιο για την αποστολή της ζωής σας. Είναι το Φως που εξασφαλίζει την ειρήνη και την ευημερία του Κόσμου. Φορτίστε την κάθε λέξη σας με Αγάπη, γεμίστε την κάθε πράξη σας με Αγάπη. Τα λόγια που αναδύονται από το στόμα σας δεν πρέπει να μαχαιρώνουν όπως το μαχαίρι, ούτε να τραυματίζουν σαν το βέλος. Πρέπει να είναι το θεμέλιο του γλυκού νέκταρ, ένα ανθηρό μονοπάτι. Οφείλουν να αναδίδουν την ηρεμία και τη χαρά. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Ιουλίου 1969


5 Ιουλίου

Πούρνιμα σημαίνει λαμπερή πανσέληνος. Γκουρού σημαίνει Αυτόν που απομακρύνει το σκοτάδι της άγνοιας από την καρδιά, και τη φωτίζει με την υπέρτατη Γνώση (γκου = άγνοια, ρου = αυτός που απομακρύνει). Η σελήνη και ο νους συνδέονται μεταξύ τους, όπως το αντικείμενο και η εικόνα του. Σήμερα, η σελήνη είναι γεμάτη, ωραία και δροσερή. Το φως της είναι καθαρό, ευχάριστο και γαλήνιο. Άρα και το φως του νου πρέπει να είναι ευχάριστο και αγνό. Στο στερέωμα της καρδιάς σας, η σελήνη είναι ο νους. Υπάρχουν πυκνά και βαριά σύννεφα, αισθησιακές επιθυμίες και κοσμικές δραστηριότητες που καταστρέφουν τη χαρά σας στο φως της σελήνης. Καλωσορίστε τη σαρωτική αύρα της αγάπης, που θα σκορπίσει τα σύννεφα και θα σας προσφέρει το μεγαλείο του φεγγαριού που ανακουφίζει. Όταν η αφοσίωση λάμπει στην πληρότητά της, ο ουρανός της καρδιάς σας καθαρίζει και η ζωή σας μετατρέπεται σε μια γοητευτική λεωφόρο ευδαιμονίας. Αυτή η ομορφιά της καρδιάς, αυτή η ευδαιμονία, πρέπει ν’ αποκτηθεί  μέσω του νου, μέσα από τη συμμετοχή σας  σε πνευματικές ασκήσεις. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Ιουλίου 1969


4 Ιουλίου

Να αγαπάτε για χάρη της αγάπης και μόνο. Μην την εκδηλώνετε για χάρη των υλικών αντικειμένων ή για την εκπλήρωση υλικών επιθυμιών. Η επιθυμία γεννά τον θυμό, υπό την επίδραση του οποίου ακόμα και οι φίλοι φαίνονται σαν εχθροί. Ο θυμός είναι η αιτία κάθε είδους συμφοράς. Επομένως, μη γίνεστε θύματά του. Να συμπεριφέρεστε σε κάθε άνθρωπο –οποιοσδήποτε κι αν είναι– με συμπόνια και αγάπη. Αυτή η θετική εσωτερική στάση πρέπει να γίνει η αυθόρμητη αντίδραση κάθε ανθρώπου. Εμποτίστε κάθε αναπνοή σας –κάθε εισπνοή και κάθε εκπνοή– με αγάπη. Εμποτίστε κάθε στιγμή της ζωής σας με αγάπη. Η αγάπη δεν γνωρίζει φόβο. Η αγάπη αποφεύγει το ψέμα. Ο φόβος σύρει τον άνθρωπο στο ψέμα, στην αδικία και το λάθος. Η αγάπη δεν ζητά τον έπαινο. Μόνο εκείνοι που δεν έχουν αγάπη επιζητούν την ανταπόδοση και τη φήμη. Η αμοιβή της αγάπης είναι η ίδια η αγάπη. Η ανιδιοτελής αγάπη είναι το ύψιστο ντάρμα, η πιο ευγενής θεϊκή ιδιότητα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Μαρτίου 1969


3 Ιουλίου

Ο χρόνος σας πρέπει να χρησιμοποιείται όχι μόνο για το έργο της συλλογής πληροφοριών και της απόκτησης συγκεκριμένων δεξιοτήτων, που θα σας αποδώσουν ένα εισόδημα με το οποίο μπορείτε να ζήσετε. Πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται για την κατάκτηση  της τέχνης του να είστε ικανοποιημένοι και ήρεμοι, συγκροτημένοι και θαρραλέοι. Πρέπει επίσης να καλλιεργήσετε τη φλογερή δίψα του να γνωρίσετε  την αλήθεια του κόσμου και του εαυτού σας. Ας είναι τα λόγια σας σαν το μέλι, οι καρδιές σας τόσο μαλακές όσο το βούτυρο! Η στάση σας πρέπει να είναι σαν τον λαμπτήρα –να φωτίζει και όχι να προκαλεί σύγχυση. Να είστε όπως ο διαιτητής στο γήπεδο του ποδοσφαίρου, να παρακολουθείτε το παιχνίδι, να κρίνετε το παιχνίδι σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν καθοριστεί, ανεπηρέαστοι από την επιτυχία ή την αποτυχία της μιας ή της άλλης ομάδας! Να θυμάστε πως είστε όλοι προσκυνητές στη διαδικασία μετάβασης από τον τόπο αυτόν της δράσης (Κάρμα κσέτρα) στο στόχο σας, τη γη της δικαιοσύνης (Ντάρμα κσέτρα). Να είστε ταπεινοί και δυνατοί για να αντισταθείτε στον πειρασμό. Μην υποχωρείτε σαν δειλοί στους δόλιους υπαινιγμούς των αισθήσεων.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Μαρτίου 1964


2 Ιουλίου

Η εσωτερική καθαρότητα, η διατήρηση του νου και της διάνοιας σε κατάσταση ηρεμίας και αγνότητας και απαλλαγμένα από ό,τι ακάθαρτο, είναι πολύ σημαντική για έναν αναζητητή. Όταν οι σκέψεις και τα συναισθήματα δεν είναι αγνά και προκαλούν ταραχή, δεν μπορείτε να είστε ήρεμοι και χαρούμενοι. Όταν ο νους είναι μολυσμένος, ανάλογες θα είναι και οι αντιδράσεις. Για να διατηρήσετε το νου σας καθαρό, πρέπει να αναλύσετε με ενσυναίσθηση τις καταστάσεις στις οποίες εμπλέκονται άλλοι και τις δραστηριότητές τους και στη συνέχεια, ν’ αποφασίσετε πώς θα ανταποκριθείτε σε αυτές. Μη βιαστείτε να εξαγάγετε συμπεράσματα. Δεν είναι επιθυμητό ν’ ακολουθείτε τις αντιδράσεις των άλλων. Θα πρέπει ν’ αποφασίζετε οποιαδήποτε ενέργεια μόνο μέσα από ευφυή διάκριση και έρευνα. «Κάποιοι κάνουν αυτό, έτσι θα κάνουμε κι εμείς» –αυτή η στάση είναι ευτελής και ταπεινωτική, είναι σημάδι αδυναμίας. Είναι συνέπεια βαθιάς  άγνοιας. Με αυτόν τον τρόπο συμπεριφέρονται τα πρόβατα. Έχετε γεννηθεί άνθρωποι, έχετε μορφωθεί, κι όμως ακολουθείτε ανόητα τους άλλους, όπως τα πρόβατα, μολύνοντας τον νου σας με ιδέες δανεισμένες από τα χείλη άλλων. Αυτή τη στάση πρέπει να την αποφεύγετε. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – Vidya Vahini», κεφ. 16


1 Ιουλίου

Μπορεί να χρειαστούν πολλές ζωές για έναν άνδρα ή μια γυναίκα, ώστε να αποδείξουν ότι ξέρουν τι είναι καλύτερο γι’ αυτούς, ότι είναι σε θέση να  σχεδιάζουν το μέλλον τους χωρίς να βλάπτουν τον εαυτό τους ή τους άλλους, ότι γνωρίζουν τις παγίδες στο δρόμο. Είναι λοιπόν καλύτερο να εμπιστευόμαστε την εμπειρία των σοφών, που όντας γεμάτοι συμπόνια, παρακινήθηκαν από αυτήν για να φωτίσουν το δρόμο της απελευθέρωσης. Αυτή η εμπειρία φυλάσσεται στις ιερές γραφές (Βέδες). Η πίστη σ’ αυτές αρδεύει την καρδιά και την κάνει να αποδώσει τη συγκομιδή της οικουμενικής αγάπης. Τα μετέπειτα ιερά κείμενα (Σάστρας) σας προειδοποιούν για τα λανθασμένα βήματα, σας παρηγορούν σε περιόδους αγωνίας, σας ενισχύουν σε καιρούς θλίψης  και δίνουν τις  σωστές ερμηνείες στα ηθικά σας διλήμματα. Ορίζουν την ενδυμασία, το είδος της τροφής, τον τρόπο ομιλίας, τους κώδικες κοινωνικής συμπεριφοράς, τους τρόπους αμοιβαίας επικοινωνίας και τον σχεδιασμό της περαιτέρω πορείας. Είναι η συνείδηση της κοινωνίας. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1963