Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιούλιος 2020

31 Ιουλίου

Είναι σημαντικό να αναπτύξετε μια στενή σχέση με τον Θεό. Θα φορτιστείτε με θεϊκή ενέργεια, όταν επιτύχετε επαφή μ’ Εκείνον. Στην πραγματκότητα, καλή συντροφιά σημαίνει να ζει κανείς στη συντροφιά του Θεού. Η καλή συντροφιά σας οδηγεί στην αποταύτιση, η αποταύτιση σας απαλλάσσει από την αυταπάτη, η απαλλαγή από την αυταπάτη οδηγεί στη σταθερότητα του νου και η σταθερότητα του νου σας οδηγεί στην απελευθέρωση. Όμως στις μέρες μας δεν υπάρχει σταθερός νους. Ο νους διαρκώς ταλαντεύεται σαν μια τρελή μαϊμού. Όταν λέτε, «το σώμα μου», «ο νους μου», «η διάνοιά μου» κ.λπ., όλα αυτά είναι διαφορετικά από εσάς. Επομένως αναρωτηθείτε: «ποιος είμαι;» Η ίδια αρχή του «Εγώ» υπάρχει σε όλους, από τον πένητα έως τον εκατομμυριούχο. Για να κατανοήσετε αυτήν την αρχή του «Εγώ», πρέπει να αναπτύξετε το πνεύμα της θυσίας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Ιουνίου 2001


30 Ιουλίου

Γιατί η ανησυχία ταλαιπωρεί τον κόσμο; Λόγω της προσκόλλησης, του μίσους και του πάθους. Αυτά γεννιούνται από την άγνοια, η οποία προκαλεί την αυταπάτη. Τα πράγματα που βλέπετε στο σκοτάδι δεν μπορούν να είναι ξεκάθαρα. Εκλαμβάνονται ως κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είναι. Ένα σχοινί εκλαμβάνεται ως φίδι. Ένας κομμένος κορμός ως κλέφτης. Ένα κομμάτι γυαλιού μπορεί να γίνει τόσο ποθητό όσο ένα διαμάντι. Επομένως, αυτή η λανθασμένη αντίληψη, αυτό το ασαφές φως, πρέπει να λείψουν. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο εάν γνωρίσετε τις μεθόδους για την ανακάλυψη της αλήθειας. Αυτές είναι που διδάσκουν οι Γραφές και σας καθοδηγούν οι σοφοί. Οι αισθήσεις, που είναι στραμμένες στην αναζήτηση των εξωτερικών ερεθισμάτων, πρέπει να κατευθυνθούν προς τα μέσα. Η εσωτερική σφαίρα των παρορμήσεων, των ενστίκτων, των συνηθειών, των προκαταλήψεων, των στάσεων πρέπει να εξαγνιστεί, προτού ο Θεός μπορέσει να ανακλαστεί εκεί καθαρά και φωτεινά.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 18 Αυγούστου 1964


29 Ιουλίου

Μια χώρα δεν σημαίνει ένα κομμάτι γης. Οι άνθρωποι είναι εκείνοι που δημιουργούν τη χώρα. Και ο μετασχηματισμός τους δεν πρέπει να είναι μονοδιάστατος. Είναι ολόκληρη η διαδικασία βελτίωσης, με την οποία οι άνθρωποι απαλλάσσονται από τις κακές σκέψεις και πράξεις τους, και καλλιεργούν θετικές σκέψεις και πράττουν ενάρετα στην καθημερινή τους ζωή. Η αξία ενός ατόμου δεν πηγάζει μόνο από το μορφωτικό του επίπεδο. Η πολιτισμική βελτίωση του τρόπου ζωής του είναι επίσης απαραίτητη. Μια ζωή χωρίς καλλιέργεια είναι σαν ένα σπίτι χωρίς φως. Ένα άτομο χωρίς πολιτισμό είναι σαν έναν χαρταετό χωρίς σπάγγο, που πετάει εδώ και εκεί. Μια εκπαίδευση που στερείται  πολιτισμού είναι άχρηστη σαν το πλαστό νόμισμα. Τι σημαίνει πολιτισμός; Είναι η συνειδητοποίηση της ενυπάρχουσας Θεότητας στον άνθρωπο και η εκδήλωσή της στον τρόπο της ζωής του. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1997


28 Ιουλίου

Ένας εκατομμυριούχος πληρώνει τον φόρο εισοδήματος με δάκρυα στα μάτια. Ένας διευθυντής εγκαταλείπει με χαρά τα έπιπλα και τον εργαστηριακό εξοπλισμό του σχολείου του, όταν μετατίθεται  σε άλλο τόπο. Γιατί; Επειδή ο διευθυντής γνωρίζει ότι είναι μόνο ο επιστάτης και όχι ο ιδιοκτήτης. Δεν συνδέεται με αυτά τα αντικείμενα. Ξέρει ότι ανήκουν στην πολιτεία. Κι εσείς επίσης, κατανοήστε ότι η οικογένειά σας, το σπίτι σας, τα χωράφια σας, το αυτοκίνητό σας, είναι όλα ιδιοκτησία του Κυρίου και ότι είστε μόνο οι διαχειριστές. Να είστε έτοιμοι να τα εγκαταλείψετε χωρίς παράπονα μέσα σ’ ένα λεπτό. Πρέπει να παραιτηθείτε από την επιδίωξη υλικών αγαθών,  εάν αναζητάτε διαρκή γαλήνη και χαρά. Ο υλικός πλούτος φέρνει μαζί του όχι μόνο τη χαρά αλλά και τη λύπη. Η συσσώρευση του πλούτου και ο πολλαπλασιασμός των επιθυμιών οδηγούν μόνο στην εναλλαγή μεταξύ ευχαρίστησης και θλίψης. Η ρίζα αυτής της δυαδικότητας είναι η προσκόλληση. Η μόνη σωτηρία είναι η απόσπαση. Η προσκόλληση  είναι θάνατος, η αποταύτιση  είναι λύτρωση. 

- Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 19 Αυγούστου 1964


27 Ιουλίου

Η ομιλία  είναι φορτισμένη με απίστευτη δύναμη. Όταν, μέσω της ομιλίας, μεταφέρουμε σε ένα άτομο κάτι που αναστατώνει την ισορροπία του ή το κλονίζει και το θλίβει, οι λέξεις εξαντλούν εντελώς τη σωματική του δύναμη και το πνευματικό του θάρρος. Το άτομο καταπέφτει, διανοητικά ανίκανο να σταθεί στα πόδια του. Από την άλλη πλευρά, όταν, μέσω ομιλίας, επικοινωνούμε κάτι χαρούμενο ή απροσδόκητα ενθαρρυντικό, το άτομο παίρνει τη δύναμη ενός ελέφαντα. Οι λέξεις δεν κοστίζουν τίποτα, αλλά είναι ανεκτίμητες. Πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιούνται με προσοχή. Πρέπει να χρησιμοποιούνται όχι για κουτσομπολιό, που είναι άγονο, αλλά για αγνούς και παραγωγικούς σκοπούς μόνο. Οι αρχαίοι πρότειναν τον όρκο της σιωπής για να εξαγνίσουν την ομιλία από τα αρνητικά της στοιχεία. Ο νους στραμμένος προς τα μέσα, προς ένα εσωτερικό όραμα του Θεού και ο λόγος στραμμένος προς το εξωτερικό όραμα του Κυρίου –και οι δύο θα προάγουν την πνευματική δύναμη κι επιτυχία.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – Vidya Vahini», κεφ 18


26 Ιουλίου

Το να προσκολλάστε και να λαχταράτε τα ονόματα και τις μορφές του εκδηλωμένου κόσμου είναι ενάντια στη βασική διδασκαλία της Βεντάντα. Πρέπει να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας ώστε ν’ αγνοείτε το φευγαλέο, το πρόσκαιρο και το επιφανειακό.  Εάν δεν έχετε ανακαλύψει την ταυτότητά σας με τα πάντα και την ταυτότητα των πάντων με εσάς, δεν μπορείτε να είστε σαν την ασάλευτη, γαλήνια και σταθερή φλόγα! Εγκαταλείψτε τη διάθεση για τον απατηλό αντικειμενικό κόσμο, παραιτηθείτε, μέχρι να φτάσετε στο στάδιο όπου δεν υπάρχει «δότης-δώρο-δωρεά», όπου δεν υπάρχει «αρχή-συνέχεια-τέλος». Ο σοφός Νάραντα έμαθε από τον σοφό Σανατκουμάρα ότι μπορεί να αποκτήσει την ειρήνη  μόνο όταν γνωρίσει ότι είναι ενσάρκωση της Ειρήνης! Η ανησυχία  είναι κάτι που κυριεύει κάποιον σαν μια φοβία που δεν στηρίζεται πουθενά! Τινάξτε την από πάνω σας! Είστε ελεύθεροι! Είναι ο ρόλος που είναι τραγικός, όχι ο ηθοποιός! Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι πρόκειται για ένα θεατρικό έργο και ότι παίζετε τον ρόλο ενός τραγικού ήρωα! Ο σοφός Nάραντα  το έμαθε και η αταραξία του δεν διασαλεύτηκε ποτέ ξανά! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1971


25 Ιουλίου

Πολύ συχνά βλέπετε τα πράγματα με ένα στρεβλό τρόπο. Η κατεύθυνση προς την οποία ρέει η σκέψη είναι: «Πόσα μπορώ να βγάλω από όλο αυτό, ποιο όφελος μπορώ να αντλήσω από τη συμμετοχή μου, πόσο ωφέλιμο θα είναι για  το κύρος μου, το επάγγελμα και τις επαφές μου;» Αυτό πρέπει να αλλάξει ολοκληρωτικά. Το πρόβλημα πρέπει να διατυπωθεί ως εξής: «Πόσο μπορώ να προσφέρω στους συνανθρώπους μου μέσω αυτής της συμμετοχής; Τι μπορώ να συνεισφέρω στην εκπλήρωση των ιδανικών που αυτή η συμμετοχή υπηρετεί;» Όλοι είναι πρόθυμοι να πάρουν, κανένας δεν προτίθεται να δώσει. Ο λόγος είναι η απουσία της αγάπης. Aγάπη που υπερβαίνει τις κάστες, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, το χρώμα και τα τείχη που εγείρει ο άνθρωπος ανάμεσα στους ανθρώπους. Γεμίστε τις καρδιές σας με αγάπη, μοιράστε αυτήν την αγάπη σε όλους. Η αγάπη μεγαλώνει κάθε φορά που χαρίζετε αγάπη. Να θυμάστε πως η καρδιά που  αναβλύζει αγάπη είναι πάντα γεμάτη! Ο Θεός είναι παρών στην καρδιά σας ως Αγάπη και αντλείτε μόνο από αυτόν, όταν την μοιράζεστε με τους άλλους. Η διεύρυνση είναι αγάπη, η διεύρυνση είναι ζωή. Ο περιορισμός  είναι θάνατος!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1971


24 Ιουλίου

Το να περιστρέφεστε απλώς σαν τη σβούρα, μέχρις ότου να μην μπορείτε να γυρίσετε πλέον, και στη συνέχεια να πέφτετε αβοήθητοι και αδρανείς, συνιστά μια θλιβερή, ολέθρια ύπαρξη. Η σβούρα δεν έχει πίστη στον εαυτό της. Πρέπει να χειριστεί και να περιστραφεί από κάποιον άλλον. Να έχετε αυτοπεποίθηση, δηλαδή να έχετε εμπιστοσύνη στον Εαυτό σας. Γιατί, αυτός ο Εαυτός είναι θεϊκός. Εμπερικλείει όλη τη δύναμη, όλη τη γλυκύτητα του Άτμα, που δεν είναι παρά μόνο ένα κύμα στον ωκεανό του Παραμάτμα (του Θεού). Προκειμένου να διασφαλιστεί η ευτυχία και η ειρήνη, οι διαχειριστές της εξουσίας επινοούν πενταετή σχέδια και κατασκευάζουν γέφυρες, φράγματα, εργοστάσια και σχολεία. Αλλά χωρίς τον εξαγνισμό του πνεύματος, την ενίσχυση της απόσπασης, την προαγωγή της συμπόνιας και της φιλίας, η οικονομική πρόοδος προάγει μόνο το μίσος, τη διχόνοια και τον φθόνο. Αυτοπεποίθηση, αυτοέλεγχος και αυτογνωσία –μόνον αυτά μπορούν να οδηγήσουν τον άνθρωπο στην ειρήνη και τη χαρά.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1971


23 Ιουλίου

Αποφασίστε να μιμηθείτε εκείνους που ενεργούν καλύτερα από εσάς και κερδίστε ανάλογη εκτίμηση. Προσπαθήστε να αποκτήσετε τη γνώση, τη σοφία και την επιτυχία που επιθυμείτε με δίκαιο τρόπο. Αυτή οφείλει να είναι η αληθινή σας φιλοδοξία. Αντ’ αυτού, εάν επιθυμείτε την πτώση άλλων που είναι επιτυχημένοι, αυτή η πρόθεσή σας αποκαλύπτει μια ζωώδη φύση. Θα σας οδηγήσει σίγουρα στην καταστροφή. Το να επαινείτε τον εαυτό σας και να κατηγορείτε τους  άλλους είναι εξίσου θανάσιμο με τη ζήλεια. Το να προσπαθείτε να κρύψετε τη μικροπρέπεια και την κακία, φορώντας τη μάσκα της καλοσύνης, δικαιολογώντας τα λάθη και μεγαλοποιώντας τα επιτεύγματα σας, αυτά είναι επίσης σίγουρα τοξικά γνωρίσματα. Εξίσου δηλητηριώδης είναι η συνήθεια να αγνοείτε το καλό στους άλλους και να αναζητάτε επιμελώς μόνο τα λάθη τους. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ λόγια που υποτιμούν. Όταν είστε φιλικοί με κάποιους και τους συμπαθείτε, ό,τι κι αν κάνουν σας φαίνεται καλό. Όταν αλλάζουν οι καιροί και τα ίδια άτομα σας είναι αντιπαθή, ακόμη και το καλό που κάνουν σας αφήνει την αίσθηση του λάθους. Και οι δύο αυτές αντιδράσεις δεν σας τιμούν.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – Vidya Vahini» κεφ 17


22 Ιουλίου

Ο παρατηρητής δεν πρέπει να προσκολλάται στο παρατηρούμενο. Αυτό είναι το μυστικό για να απελευθερωθείτε. Η επαφή των αισθήσεων με αντικείμενα εγείρει επιθυμία και προσκόλληση. Αυτό οδηγεί στην καταβολή  προσπάθειας και καταλήγει είτε στον ενθουσιασμό είτε στην απελπισία. Τότε, αναδύεται ο φόβος της απώλειας ή της θλίψης για την αποτυχία και η σειρά των αντιδράσεων επιμηκύνεται. Με πολλές πόρτες και παράθυρα ανοιχτά σε όλους τους ανέμους που πνέουν, πώς μπορεί να επιβιώσει η φλόγα της λάμπας; Αυτή η λάμπα είναι ο νους, ο οποίος πρέπει να ανάβει σταθερά χωρίς να επηρεάζεται από τις διττές απαιτήσεις του εξωτερικού κόσμου. Η πλήρης παράδοση στον Θεό είναι ένας τρόπος να κλείσετε τα παράθυρα και τις πόρτες, γιατί τότε, σε αυτή την κατάσταση της πλήρους παράδοσης, απαλλάσσεστε από τον εγωισμό και έτσι δεν επηρεάζεστε από τη χαρά ή τη θλίψη. Η πλήρης παράδοση σας κάνει να βασίζεστε στη χάρη του Θεού για την αντιμετώπιση όλων των κρίσεων στη ζωή σας και με αυτόν τον τρόπο σας καθιστά ηρωικό και καλά προετοιμασμένο για τις προκλήσεις της ζωής!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1965


21 Ιουλίου

Υπάρχουν πολλοί που περιγελούν τους γιόγκις ως αντικοινωνικούς και αργόσχολους, που δραπετεύουν από τις υποχρεώσεις τους και ζητούν άσυλο στη μοναξιά και τη σιωπή. Αλλά το να είσαι κοντά δεν εξασφαλίζει τη χρησιμότητα. Το να είσαι μακριά δεν συνεπάγεται ανικανότητα. Οι ιοί εισέρχονται στην ίδια την κυκλοφορία του αίματος και σίγουρα, τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο κοντά σας. Όμως, είναι θανάσιμοι εχθροί. Τα μέλη της ίδιας οικογένειας μπορεί να είναι ζηλόφθονα και καχύποπτα μεταξύ τους. Το να είσαι κοντά δεν είναι αυτό που μετράει. Αυτοί οι γιόγκις μετακινήθηκαν σε απομονωμένα μέρη και αναζήτησαν δασκάλους του εσωτερικού δρόμου, όπως κάνουν σήμερα οι νέοι τεχνοκράτες πηγαίνοντας στο εξωτερικό, για ν’ αποκτήσουν δεξιότητες που θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση της χώρας. Οι γιόγκις φεύγουν για να αναζητήσουν το μυστικό της αιώνιας χαράς. Το κερδίζουν για τον εαυτό τους και με τη ζωή τους εμπνέουν άλλους, ώστε να κερδίσουν κι αυτοί το πολύτιμο μυστικό. Κανείς δεν αποκαλεί εκείνον που έχει πάει στο εξωτερικό για ν’ αποκτήσει περισσότερα εφόδια ως μηχανικός ή γιατρός, εγωιστή. Γιατί λοιπόν ο άνθρωπος που υφίσταται μεγαλύτερες στερήσεις για να εξοπλίσει καλύτερα τον εαυτό του, ως ένας επιστήμονας του νου, χρησιμοποιώντας τις αναμφισβήτητες δυνάμεις του, όχι για δουλεία αλλά για απελευθέρωση, να αποτιμάται ως εγωιστής; Αυτό δεν δείχνει πάρα μόνο την άγνοια των αληθινών αξιών.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1965

 


20 Ιουλίου

Κανένας εχθρός δεν μπορεί να είναι τόσο ύπουλος όσο η ζήλεια. Είναι ένας θανατηφόρος ιός. Όταν κάποιος βλέπει κάποιον άλλο πιο ισχυρό, περισσότερο καταρτισμένο ή με μεγαλύτερη φήμη, περισσότερο πλούτο ή περισσότερη ομορφιά, ή ακόμα και πιο καλοντυμένο, καταλαμβάνεται από ζήλεια. Βρίσκεται κανείς σε δυσκολία να αναγνωρίσει και να αποδεχτεί αυτή την κατάσταση. O νους ψάχνει τρόπους να υποβαθμίσει την αξία τους και να τους υποβιβάσει στα μάτια των άλλων. Αυτή η στάση μολύνει τον χαρακτήρα του ανθρώπου. Τέτοιες ροπές και αρνητικές τάσεις δεν πρέπει ποτέ να ριζώνουν στον νου  των ευσεβών και ενάρετων. Να είστε πάντα σε επαγρύπνηση ώστε ποτέ να μη βρεθείτε υπό την κατοχή του δαίμονα της ζήλειας. Η ζήλεια καταστρέφει όλα όσα είναι πολύτιμα εντός σας. Καταστρέφει την υγεία σας και βλάπτει το πεπτικό σας σύστημα. Σας κλέβει ακόμη και τον ύπνο,  απομυζά τη σωματική και ψυχική σας αντοχή και καταλήγετε με χρόνια κακή υγεία. Ως εκ τούτου, να είστε χαρούμενοι και ευτυχείς όταν οι άλλοι αναγνωρίζονται ως ενάρετοι και γίνονται σεβαστοί για τις αρετές και τα ιδανικά που έχουν επιλέξει να υπηρετούν. Αναπτύξτε μια ευρεία οπτική και καλλιεργήστε μόνον αγνά κίνητρα. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – Vidya Vahini» κεφ. 17


19 Ιουλίου

Η ενθύμηση του Ονόματος του Θεού είναι η μέθοδος προκειμένου να διασχίσετε τον ωκεανό της κοσμικής ζωής  αυτήν την εποχή. Η ενθύμηση του Θεού μέσω του Ονόματός Του είναι αρκετή για να σώσει τον άνθρωπο. Η φύση του  Θεού είναι ευδαιμονία· είναι θεϊκή ευδαιμονία, την οποία θα γευτείτε  μέσω του Ονόματός Του. Είναι Ύπαρξη-Επίγνωση-Ευδαιμονία. Μπορεί να αμφιβάλλετε για το αν μια τόσο μικρή λέξη, όπως Ράμα, Σάι ή Κρίσνα, μπορεί να σας βοηθήσει να διαπλεύσετε την απέραντη θάλασσα της κοσμικής ζωής. Οι άνθρωποι διασχίζουν απέραντους ωκεανούς πάνω σε  μια μικρή σχεδία, μπορούν να περπατούν σε σκοτεινές ζούγκλες με μια μικρή λάμπα στα χέρια τους. Η σχεδία δεν χρειάζεται να είναι τόσο μεγάλη όσο η θάλασσα. Το Όνομα, ακόμη και το Ωμ που είναι μικρότερο, έχει τεράστιες δυνατότητες. Η απαγγελία του Ονόματος μοιάζει  με τη διαδικασία της διάτρησης του εδάφους για την άντληση υπόγειου νερού. Είναι σαν τη σμίλη, η οποία θα απελευθερώσει την εικόνα του Θεού που είναι φυλακισμένη στο μάρμαρο. Σπάστε το περίβλημα και ο Θεός θα εμφανιστεί.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1965


18 Ιουλίου

Η βασική αιτία όλων των ανησυχιών και των συμφορών της ανθρωπότητας είναι η ζήλεια. Στην Μπάγκαβαντ Γκίτα ο Kρίσνα προειδοποιεί: «Αρτζούνα! Πρέπει να είσαι απαλλαγμένος από κάθε ίχνος ζήλειας. Μην επιτρέψεις στη ζήλεια να σε μολύνει». Ο φθόνος συνοδεύεται πάντα από μίσος. Πρόκειται για δίδυμους κακοποιούς όπως τα δηλητηριώδη έντομα. Επιτίθενται στις ίδιες τις ρίζες της προσωπικότητας σας. Ένα δέντρο μπορεί να είναι υπέροχο με λουλούδια και καρπούς. Αλλά όταν τα βλαβερά σκουλήκια αρχίζουν να επιτίθενται στις ρίζες, φανταστείτε τι συμβαίνει στην ομορφιά του! Ακόμα και ενώ κοιτάζετε  με θαυμασμό την ομορφιά του δέντρου, τα άνθη του εξασθενoύν, τα φρούτα πέφτουν και τα φύλλα του κιτρινίζουν και διασκορπίζονται από τον άνεμο. Τελικά, το δέντρο ξεραίνεται, πεθαίνει και πέφτει! Κατά τον ίδιο τρόπο, όταν η ζήλεια και το μίσος μολύνουν την καρδιά και αρχίζουν τη δουλειά τους, όσο έξυπνος κι αν είναι κάποιος και όσο  υψηλή μόρφωση κι αν διαθέτει, στο τέλος καταστρέφεται! Ως εκ τούτου, μάθετε να είστε ευτυχείς και γεμάτοι χαρά όταν οι άλλοι αναγνωρίζονται ως ενάρετοι και χαίρουν σεβασμού για τις αρετές τους και τα ιδανικά που είναι σημαντικά γι’ αυτούς. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση - Vidya Vahini» κεφ. 17.


17 Ιουλίου

Η ανάδευση του ωκεανού (που αναφέρεται στις γραφές πουράνας) έχει μεγάλη αξία για σας, γιατί κι εσείς πρέπει να αναδεύσετε τον ωκεανό της καρδιάς σας ώστε να κερδίσετε το νέκταρ της αθανασίας. Η καρδιά σας, που στα βάθη της είναι γεμάτη με αγνότητα και αταραξία, είναι ο ωκεανός του γάλακτος. Ο σταθερός διαλογισμός του Θεού είναι το βουνό Μάνταρα που τοποθετήθηκε σε αυτόν ως αναδευτήρας. Το φίδι Βασούκι, που τυλίχτηκε γύρω από τον αναδευτήρα ως σχοινί, είναι το σύνολο των αισθήσεών σας. Το σκοινί των αισθήσεων κινητοποιείται από τις καλές και κακές παρορμήσεις σας, οι οποίες ανταγωνίζονται μεταξύ τους κατά τη διαδικασία της ανάδευσης, ανυπόμονες για τα αποτελέσματα που η καθεμία από αυτές επιθυμεί διακαώς. Θα πρέπει με σοφία να περιμένετε υπομονετικά τη Χάρη του Θεού, με σταθερό ζήλο και αμείωτο ενδιαφέρον. Τότε, ο ίδιος ο Κύριος έρχεται προς σωτηρία σας, γνωρίζοντας ότι αναζητάτε με ειλικρίνεια το μυστικό της αθανασίας. Έρχεται σιωπηλά και απαρατήρητος –όπως έκανε τότε που εμφανίστηκε στον ωκεανό ως χελώνα– με τη μορφή της συνεχούς σκέψης Του ως σταθερής βάσης όλων των πνευματικών σας ασκήσεων.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1965


16 Ιουλίου

Η λέξη παράδοση έχει παρερμηνευθεί και οι άνθρωποι προάγουν την αδράνεια στο όνομα της παράδοσης. Πιστεύετε ότι έχετε παραδώσει τον νου, τις σκέψεις και το σώμα σας στον Κύριο. Αλλά ο νους σας δεν βρίσκεται υπό τον δικό σας έλεγχο. Επομένως πώς μπορείτε να τον παραδώσετε στον Κύριο; Όσο για το σώμα σας, δεν έχετε κανέναν έλεγχο πάνω του. Με ένα ασήμαντο κόψιμο, το αίμα  κυλά και τρέχετε στον γιατρό. Εάν είχατε πλήρη έλεγχο στο σώμα σας, γιατί δεν μπορείτε να σταματήσετε μια μικρή εκροή αίματος; Όταν έτσι έχουν τα πράγματα, πώς μπορείτε να ισχυρίζεστε ότι έχετε παραδώσει τον νου και το σώμα σας στον Κύριο; Επομένως, αυτή η δήλωση είναι αναληθής. Επιπλέον, η λέξη παράδοση υποδηλώνει ότι υπάρχει κάποιος που παραδίδεται και κάποιος στον οποίο παραδίδεται. Υπάρχει μια αίσθηση δυαδικότητας που υπονοείται πίσω από τη λέξη παράδοση. Η αληθινή έννοια της παράδοσης είναι η αναγνώριση του γεγονότος ότι ο Θεός είναι παρών παντού και στους πάντες. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «θερινά σεμινάρια του 1974», κεφ. 3


15 Ιουλίου

Ο άνθρωπος είναι ένας συνδυασμός υλικού σώματος και συνείδησης. Το πρώτο βήμα στην πνευματικότητα είναι η εσωτερική έρευνα. Μόνο τότε μπορεί να γίνει αντιληπτή η πραγματικότητα. Κανείς δεν μπαίνει στον κόπο της αυτοανάλυσης, αν και όλοι είναι έτοιμοι να καταδικάσουν τους άλλους. Μόνο εκείνος που είναι διατεθειμένος να εξετάσει και να τιμωρήσει τον εαυτό του για τα σφάλματά του είναι ικανός να κρίνει τους άλλους. Οι σπουδαστές και οι πιστοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο έλεγχος των αισθήσεων είναι αρκετά απλός. Αυτό που χρειάζεται είναι να μην ενθαρρύνετε τα αρνητικά συναισθήματα όταν αυτά προκύπτουν, αλλά να υιοθετείτε θετικές στάσεις. Για παράδειγμα, ο Βούδας αντιμετώπισε την οργή ενός δαίμονα με την αγάπη του και τελικά τον μεταμόρφωσε. Πολλοί σπουδαστές σήμερα υπόκεινται σε κατάθλιψη και βρίσκονται υπό το καθεστώς σύγχυσης. Ο λόγος γι’ αυτό είναι η αδυναμία που νιώθουν, λόγω έλλειψης αυτοπεποίθησης. Όταν υπάρχει απόλυτη πίστη στον Θεό, τότε δεν θα υπάρχει χώρος για θλίψη και απογοήτευση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1977


14 Ιουλίου

Καλλιεργήστε την αγάπη για τον Θεό. Οι γραφές και οι αρχαίοι σοφοί έχουν δηλώσει ότι ο Θεός ενσαρκώνεται για να τιμωρήσει τους κακούς και να προστατεύσει τους ενάρετους. Αυτό δεν είναι σωστό. Ο Θεός ενσαρκώνεται για να ενσταλάξει την αγάπη στην ανθρωπότητα και να διδάξει πώς αυτή η αγάπη πρέπει να καλλιεργείται και να εφαρμόζεται στην πράξη. Μόνον όταν αναπτυχθεί μια τέτοια αγάπη, οι άνθρωποι θα απαλλαγούν  από τη θλίψη και τα προβλήματα. Οι αμαρτίες θα εξαλειφθούν και ο φόβος θα πάψει να σας στοιχειώνει. Η ουσία όλων των θρησκειών, όλων των διδασκαλιών και των πνευματικών δρόμων είναι μόνο μία: η Αγάπη. Αναπτύξτε αυτήν τη Θεία Αγάπη. Πάνω απ’ όλα, όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες σας, όποιες κι αν είναι οι δοκιμασίες που πρέπει να υποστείτε, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, μην εγκαταλείπετε τον Θεό. Ο Θεός είναι ένας. Είτε είστε εύποροι  είτε πένητες, είτε είστε λόγιοι είτε αδαείς, ανεξάρτητα από τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε ή τις πνευματικές πρακτικές που μπορεί να έχετε υιοθετήσει, είτε θεωρείστε αμαρτωλοί είτε άγιοι, μην εγκαταλείπετε ποτέ τον Θεό και συνειδητοποιήστε ότι ο Θεός είναι Ένας. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Ιουλίου 1988


13 Ιουλίου

Η δύναμη της πίστης αποτυπώνεται σε ένα περιστατικό από τη ζωή του Χριστού. Κάποτε ένας τυφλός πλησίασε τον Ιησού και παρακάλεσε: «Κύριε! Δώσε μου την όρασή μου». Ο Ιησούς τον ρώτησε: «Πιστεύεις, πράγματι, ότι μπορώ να αποκαταστήσω την όρασή σου;» «Ναι, Κύριε!» είπε ο άνθρωπος. «Αν είναι έτσι, τότε άνοιξε τα μάτια σου και δες», είπε ο Ιησούς. Και ο τυφλός άνοιξε τα μάτια του και είδε. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι άνθρωποι προσεύχονται στον Σουάμι για να τους δώσει  το ένα  ή το άλλο. Πιστεύουν όμως ότι έχω τη δύναμη να τους δώσω αυτό που ζητάνε; Η ανταπόκρισή μου εξαρτάται από την πίστη σας. Οι άνθρωποι σήμερα μοιάζουν με κάποιον που βρίσκεται στο έδαφος και επιθυμεί να δει τον πιλότο ενός αεροπλάνου που  κινείται στον ουρανό. Ο μόνος τρόπος να δει τον πιλότο είναι να μπει στο αεροπλάνο. Για να βιώσετε τον Θεό πρέπει να το επιδιώξετε. Αυτός είναι ο τρόπος για να ζήσετε μια ιδανική και ευτυχισμένη ζωή. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Ιουλίου 1988


12 Ιουλίου

Προσευχή δεν σημαίνει υποβολή αιτημάτων στο Θεό. Η προσευχή είναι ένας δείκτης του βιώματος της ευδαιμονίας του Εαυτού. Είναι μια μέθοδος για να βιώσετε αυτήν την ευδαιμονία, να τη μοιραστείτε και να βυθιστείτε σ’ αυτήν. Οι προσευχές πρέπει να αναδύονται από την καρδιά. Η προσευχή που δεν είναι εγκάρδια είναι εντελώς ανώφελη. Ο Κύριος θα δεχτεί μια καρδιά χωρίς λόγια, αλλά δεν θα δεχτεί λόγια και προσευχές που δεν είναι ειλικρινείς και  κρύβουν υποκρισία. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο Θεός περιγράφεται ως Κύριος της Καρδιάς. Μόνο όταν έχετε πίστη σε αυτό, θα είστε σε θέση να εκδηλώσετε τη θεϊκή σας φύση. Θεωρήστε το σώμα σας ως ναό στον οποίο κατοικεί η θεϊκή τριάδα: Μπράμα, Βίσνου και Μαχέσβαρα. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα μέρη όπως η Βαϊκούντα ή το Καϊλάς όπου κατοικούν. Αυτό είναι αυταπάτη που γεννιέται από την άγνοια. Ο Θεός είναι εντός σας, έξω από εσάς και γύρω σας. Μην αμφιβάλλετε γι’ αυτό. Εάν αμφιβάλλετε, δεν θα μπορέσετε να βιώσετε την ειρήνη και την ευτυχία! Αναγνωρίστε σταθερά αυτήν την αλήθεια και ζήστε ανάλογα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Ιουλίου 1988


11 Ιουλίου

Ο Κύριος σας έχει δώσει μια αδιάρρηκτη γιρλάντα από όλα τα θετικά και τα αρνητικά που έχετε συσσωρεύσει από προηγούμενες ζωές. Από τη γέννηση σας, φοράτε όλοι στον λαιμό σας αυτή την αόρατη γιρλάντα, παρόλο που δεν μπορείτε να τη δείτε με τα φυσικά σας μάτια. Οι συνέπειες οποιουδήποτε καλού ή κακού που έχετε κάνει στο παρελθόν, σας ακολουθούν  όταν γεννιέστε. Κάνοντας μια καλή πράξη, δεν μπορεί να έχετε κακό αποτέλεσμα και κάνοντας μια κακή πράξη, δεν μπορεί  να περιμένετε καλό αποτέλεσμα. Σε οποιαδήποτε ενέργεια κι αν προβαίνετε, το αποτέλεσμα θα αντιστοιχεί σε αυτό το συγκεκριμένο είδος ενέργειας. Επομένως, από σήμερα κιόλας, αποφασίστε να κάνετε μόνο το καλό, ώστε να αποκομίζετε μόνο όφελος από τις πράξεις σας. Το να φαντάζεστε και να εξαπατάτε  τον εαυτό σας με το να σκέφτεστε ότι δεν υπάρχει κανείς που σας βλέπει ενώ κάνετε κάτι κακό, είναι λάθος. Ο Θεός είναι παρών μέσα στην καρδιά σας και λειτουργεί πάντα ως μάρτυρας!

- Μπάμπα, από το θερινό σεμινάριο, βιβλίο Summer Showers 1974, κεφ. 3.


10 Ιουλίου

Προκειμένου οι προσευχές σας να φτάσουν στον Θεό, βάλτε το γραμματόσημο της πίστης και απευθύνετέ τες με αγάπη. Με πίστη και αγάπη, οι προσευχές σας θα φτάσουν στον Θεό ανεξάρτητα από την απόσταση. Επίσης, η αγάπη σας για τον Θεό πρέπει να είναι αγνή και άσπιλη. Προετοιμαστείτε για να αντιμετωπίσετε τις δοκιμασίες του Θεού. Στη ζωή, όλοι σας δοκιμάζεστε στον βαθμό που είστε προσκολλημένοι σε εφήμερα κοσμικά θέλγητρα και ως προς το πόσο λαχταράτε τον Θεό. Όσο πιο γρήγορα περάσετε αυτές τις δοκιμασίες, τόσο περισσότερο θα πλησιάσετε  τον Θεό. Δεν μπορεί να υπάρξει πνευματική πρόοδος χωρίς να περάσετε τις δοκιμασίες Του. Εάν η αγάπη σας για τον Θεό είναι ένα μικρό κλάσμα της αγάπης σας για τα κοσμικά δώρα, πώς περιμένετε από Εκείνον να σας λούσει με τη χάρη Του; Στρέψτε την πίστη σας μακριά από το παροδικό  και το εφήμερο, στην αμετάβλητη αιώνια πραγματικότητα. Από τις πολλές ώρες που σπαταλάτε για να σκέφτεστε τις κοσμικές σας προσκολλήσεις, αν αφιερώνατε έστω και λίγα λεπτά στη σκέψη του Θεού, πόσο πιο ωφέλιμο θα ήταν αυτό!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1997


9 Ιουλίου

«Μην τρέφετε κακά αισθήματα για κανένα ζωντανό πλάσμα», «Να φροντίζετε για την ευημερία όλων των όντων», «Ν’ αντιμετωπίζετε το ίδιο εχθρούς και φίλους». Διαμάντια σαν αυτά, που περιέχονται στην Γκίτα, υποδεικνύουν την ανάγκη της οικουμενικής αγάπης. Δηλώνοντας πως ο άνθρωπος δεν πρέπει να έχει κακές προθέσεις ενάντια κανενός ζωντανού όντος, η Γκίτα θέτει ένα μάθημα με ανεκτίμητη εσωτερική σημασία, δηλαδή ότι σε όλα τα όντα, ακόμη και σε όλα τα πράγματα, υπάρχει η ίδια ενεργούσα, φωτεινή, θεία Αρχή, η οποία αναφέρεται ως Εαυτός - Άτμα. Είναι αμάρτημα εναντίον του Θεού –αυτού του πανταχού παρόντος Θεού-Εαυτού– να μισεί κανείς τα ζωντανά όντα και να τα πληγώνει. Είναι τόσο κακό, όσο το να μισεί και να τραυματίζει τον ίδιο τον εαυτό του –διότι αυτός που πληγώνει έχει ως πυρήνα του τον Θεό, ακριβώς όπως κι εκείνος ο οποίος πληγώνεται.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Ιουλίου 1969


8 Ιουλίου

Εάν επαναλαμβάνετε «Κύριε, Κύριε», αλλά ο θυμός και η λαγνεία, το μίσος και ο φθόνος φωλιάζουν στην καρδιά σας, δεν μπορείτε να ανυψωθείτε προς τον Θεό, θα καταποντιστείτε. Όταν είστε πρόθυμοι να Του προσφέρετε με ειλικρίνεια, αντί για τα εφήμερα υλικά αγαθά, η προσφορά σας ας είναι η Αγάπη. Η αγάπη είναι ο μοναδικός πλήρης κώδικας συμπεριφοράς. Η αγάπη δεν είναι εμπόρευμα. Μην παζαρεύετε το κόστος της. Αφήστε τη να ρέει αγνή από την καρδιά, σαν ένα  ρεύμα αλήθειας, ένα ποτάμι σοφίας. Ας μην πηγάζει από τον νου, ούτε από τη γλώσσα. Αφήστε τη να αναδυθεί, πλήρη και ελεύθερη από την καρδιά. Αυτό είναι το ύψιστο καθήκον του καθενός από εσάς, η ευγενέστερη έκφραση ευσέβειας. Ξεκινήστε τη μέρα σας με Αγάπη. Ζήστε τη μέρα σας με την Αγάπη. Γεμίστε τη μέρα σας  με την Αγάπη. Περάστε τη μέρα σας με αγάπη. Τελειώστε τη μέρα σας με την Αγάπη. Αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί στον Θεό. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Ιουλίου 1969


7 Ιουλίου

Η πραγματικότητα είναι πασιφανής. Είναι ιδιαίτερα προφανής μέσα σας, όταν την αναζητάτε ειλικρινά. Μπορείτε να τη βιώσετε ακόμη και όταν εκτελείτε ανιδιοτελώς το καθήκον σας τόσο για τον εαυτό σας όσο και για τους άλλους. Θα σας δώσω σήμερα τέσσερις οδηγίες για τον εξαγιασμό της ζωής σας και την κάθαρση του νου σας, ώστε να μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Θεό εντός σας. Εγκαταλείψτε τη συντροφιά των κακών. Καλωσορίστε την ευκαιρία να βρίσκεστε ανάμεσα σε ενάρετους ανθρώπους. Κάνετε καλές πράξεις μέρα και νύχτα. Να έχετε πάντα κατά νου ποιο είναι διαρκές και παντοτινό και ποιο όχι. Όταν κάποιος δεν προσπαθεί να μεταμορφώσει τον εαυτό του με αυτόν τον τρόπο, είναι πιθανό να κατηγορεί τον Θεό για τις θλίψεις του, αντί να κατηγορεί την ασταθή πίστη του! Ένα τέτοιο άτομο κατηγορεί τον Θεό επειδή πολύ γρήγορα αυτοανακηρύσσεται αφοσιωμένος και προσδοκά άφθονη τη θεία χάρη. Αλλά η Χάρη δεν μπορεί να διεκδικηθεί με αυτόν τον τρόπο. Είναι ο Θεός που πρέπει ν’ αποδεχθεί τον πιστό ως δικό Του.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Ιουλίου 1985


6 Ιουλίου

Για να καταστεί μια πράξη κατάλληλη ώστε να προσφερθεί στον Θεό, και αρκετά αγνή ώστε να κερδίσει τη Χάρη Του, πρέπει να ακτινοβολεί  Αγάπη. Όσο πιο λαμπερή είναι η εκδήλωση της Αγάπης, τόσο πιο κοντά είστε στον Θεό. Η αγάπη δεν θα πρέπει να μεταβάλλεται λαμβάνοντας υπόψιν την  κάστα, το δόγμα, τη θρησκεία και ούτω καθεξής. Δεν μπορεί να αμαυρώνεται από τη ζήλεια, την κακία ή το μίσος. Προστατέψτε την Αγάπη από του να δηλητηριαστεί από αυτά τα κακά. Προσπαθήστε να καλλιεργήσετε συναισθήματα ελεύθερα από  μίσος και διακρίσεις. Η ρίζα όλων των θρησκειών, η ουσία όλων των γραφών, το σημείο συνάντησης όλων των δρόμων, η έμπνευση όλων των ανθρώπων είναι η Αρχή της Αγάπης. Είναι το πλέον σταθερό θεμέλιο για την αποστολή της ζωής σας. Είναι το Φως που εξασφαλίζει την ειρήνη και την ευημερία του Κόσμου. Φορτίστε την κάθε λέξη σας με Αγάπη, γεμίστε την κάθε πράξη σας με Αγάπη. Τα λόγια που αναδύονται από το στόμα σας δεν πρέπει να μαχαιρώνουν όπως το μαχαίρι, ούτε να τραυματίζουν σαν το βέλος. Πρέπει να είναι το θεμέλιο του γλυκού νέκταρ, ένα ανθηρό μονοπάτι. Οφείλουν να αναδίδουν την ηρεμία και τη χαρά. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Ιουλίου 1969


5 Ιουλίου

Πούρνιμα σημαίνει λαμπερή πανσέληνος. Γκουρού σημαίνει Αυτόν που απομακρύνει το σκοτάδι της άγνοιας από την καρδιά, και τη φωτίζει με την υπέρτατη Γνώση (γκου = άγνοια, ρου = αυτός που απομακρύνει). Η σελήνη και ο νους συνδέονται μεταξύ τους, όπως το αντικείμενο και η εικόνα του. Σήμερα, η σελήνη είναι γεμάτη, ωραία και δροσερή. Το φως της είναι καθαρό, ευχάριστο και γαλήνιο. Άρα και το φως του νου πρέπει να είναι ευχάριστο και αγνό. Στο στερέωμα της καρδιάς σας, η σελήνη είναι ο νους. Υπάρχουν πυκνά και βαριά σύννεφα, αισθησιακές επιθυμίες και κοσμικές δραστηριότητες που καταστρέφουν τη χαρά σας στο φως της σελήνης. Καλωσορίστε τη σαρωτική αύρα της αγάπης, που θα σκορπίσει τα σύννεφα και θα σας προσφέρει το μεγαλείο του φεγγαριού που ανακουφίζει. Όταν η αφοσίωση λάμπει στην πληρότητά της, ο ουρανός της καρδιάς σας καθαρίζει και η ζωή σας μετατρέπεται σε μια γοητευτική λεωφόρο ευδαιμονίας. Αυτή η ομορφιά της καρδιάς, αυτή η ευδαιμονία, πρέπει ν’ αποκτηθεί  μέσω του νου, μέσα από τη συμμετοχή σας  σε πνευματικές ασκήσεις. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Ιουλίου 1969


4 Ιουλίου

Να αγαπάτε για χάρη της αγάπης και μόνο. Μην την εκδηλώνετε για χάρη των υλικών αντικειμένων ή για την εκπλήρωση υλικών επιθυμιών. Η επιθυμία γεννά τον θυμό, υπό την επίδραση του οποίου ακόμα και οι φίλοι φαίνονται σαν εχθροί. Ο θυμός είναι η αιτία κάθε είδους συμφοράς. Επομένως, μη γίνεστε θύματά του. Να συμπεριφέρεστε σε κάθε άνθρωπο –οποιοσδήποτε κι αν είναι– με συμπόνια και αγάπη. Αυτή η θετική εσωτερική στάση πρέπει να γίνει η αυθόρμητη αντίδραση κάθε ανθρώπου. Εμποτίστε κάθε αναπνοή σας –κάθε εισπνοή και κάθε εκπνοή– με αγάπη. Εμποτίστε κάθε στιγμή της ζωής σας με αγάπη. Η αγάπη δεν γνωρίζει φόβο. Η αγάπη αποφεύγει το ψέμα. Ο φόβος σύρει τον άνθρωπο στο ψέμα, στην αδικία και το λάθος. Η αγάπη δεν ζητά τον έπαινο. Μόνο εκείνοι που δεν έχουν αγάπη επιζητούν την ανταπόδοση και τη φήμη. Η αμοιβή της αγάπης είναι η ίδια η αγάπη. Η ανιδιοτελής αγάπη είναι το ύψιστο ντάρμα, η πιο ευγενής θεϊκή ιδιότητα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Μαρτίου 1969


3 Ιουλίου

Ο χρόνος σας πρέπει να χρησιμοποιείται όχι μόνο για το έργο της συλλογής πληροφοριών και της απόκτησης συγκεκριμένων δεξιοτήτων, που θα σας αποδώσουν ένα εισόδημα με το οποίο μπορείτε να ζήσετε. Πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται για την κατάκτηση  της τέχνης του να είστε ικανοποιημένοι και ήρεμοι, συγκροτημένοι και θαρραλέοι. Πρέπει επίσης να καλλιεργήσετε τη φλογερή δίψα του να γνωρίσετε  την αλήθεια του κόσμου και του εαυτού σας. Ας είναι τα λόγια σας σαν το μέλι, οι καρδιές σας τόσο μαλακές όσο το βούτυρο! Η στάση σας πρέπει να είναι σαν τον λαμπτήρα –να φωτίζει και όχι να προκαλεί σύγχυση. Να είστε όπως ο διαιτητής στο γήπεδο του ποδοσφαίρου, να παρακολουθείτε το παιχνίδι, να κρίνετε το παιχνίδι σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν καθοριστεί, ανεπηρέαστοι από την επιτυχία ή την αποτυχία της μιας ή της άλλης ομάδας! Να θυμάστε πως είστε όλοι προσκυνητές στη διαδικασία μετάβασης από τον τόπο αυτόν της δράσης (Κάρμα κσέτρα) στο στόχο σας, τη γη της δικαιοσύνης (Ντάρμα κσέτρα). Να είστε ταπεινοί και δυνατοί για να αντισταθείτε στον πειρασμό. Μην υποχωρείτε σαν δειλοί στους δόλιους υπαινιγμούς των αισθήσεων.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Μαρτίου 1964


2 Ιουλίου

Η εσωτερική καθαρότητα, η διατήρηση του νου και της διάνοιας σε κατάσταση ηρεμίας και αγνότητας και απαλλαγμένα από ό,τι ακάθαρτο, είναι πολύ σημαντική για έναν αναζητητή. Όταν οι σκέψεις και τα συναισθήματα δεν είναι αγνά και προκαλούν ταραχή, δεν μπορείτε να είστε ήρεμοι και χαρούμενοι. Όταν ο νους είναι μολυσμένος, ανάλογες θα είναι και οι αντιδράσεις. Για να διατηρήσετε το νου σας καθαρό, πρέπει να αναλύσετε με ενσυναίσθηση τις καταστάσεις στις οποίες εμπλέκονται άλλοι και τις δραστηριότητές τους και στη συνέχεια, ν’ αποφασίσετε πώς θα ανταποκριθείτε σε αυτές. Μη βιαστείτε να εξαγάγετε συμπεράσματα. Δεν είναι επιθυμητό ν’ ακολουθείτε τις αντιδράσεις των άλλων. Θα πρέπει ν’ αποφασίζετε οποιαδήποτε ενέργεια μόνο μέσα από ευφυή διάκριση και έρευνα. «Κάποιοι κάνουν αυτό, έτσι θα κάνουμε κι εμείς» –αυτή η στάση είναι ευτελής και ταπεινωτική, είναι σημάδι αδυναμίας. Είναι συνέπεια βαθιάς  άγνοιας. Με αυτόν τον τρόπο συμπεριφέρονται τα πρόβατα. Έχετε γεννηθεί άνθρωποι, έχετε μορφωθεί, κι όμως ακολουθείτε ανόητα τους άλλους, όπως τα πρόβατα, μολύνοντας τον νου σας με ιδέες δανεισμένες από τα χείλη άλλων. Αυτή τη στάση πρέπει να την αποφεύγετε. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – Vidya Vahini», κεφ. 16


1 Ιουλίου

Μπορεί να χρειαστούν πολλές ζωές για έναν άνδρα ή μια γυναίκα, ώστε να αποδείξουν ότι ξέρουν τι είναι καλύτερο γι’ αυτούς, ότι είναι σε θέση να  σχεδιάζουν το μέλλον τους χωρίς να βλάπτουν τον εαυτό τους ή τους άλλους, ότι γνωρίζουν τις παγίδες στο δρόμο. Είναι λοιπόν καλύτερο να εμπιστευόμαστε την εμπειρία των σοφών, που όντας γεμάτοι συμπόνια, παρακινήθηκαν από αυτήν για να φωτίσουν το δρόμο της απελευθέρωσης. Αυτή η εμπειρία φυλάσσεται στις ιερές γραφές (Βέδες). Η πίστη σ’ αυτές αρδεύει την καρδιά και την κάνει να αποδώσει τη συγκομιδή της οικουμενικής αγάπης. Τα μετέπειτα ιερά κείμενα (Σάστρας) σας προειδοποιούν για τα λανθασμένα βήματα, σας παρηγορούν σε περιόδους αγωνίας, σας ενισχύουν σε καιρούς θλίψης  και δίνουν τις  σωστές ερμηνείες στα ηθικά σας διλήμματα. Ορίζουν την ενδυμασία, το είδος της τροφής, τον τρόπο ομιλίας, τους κώδικες κοινωνικής συμπεριφοράς, τους τρόπους αμοιβαίας επικοινωνίας και τον σχεδιασμό της περαιτέρω πορείας. Είναι η συνείδηση της κοινωνίας. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1963