Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιούλιος 2019

31 Ιουλίου

Προστατέψτε τον εαυτό σας ενάντια στην αλαζονεία, που μολύνει τους μελετητές που είναι άριστοι γνώστες ενός ορισμένου αριθμού γραφών. Μην κρίνετε τους άλλους ως κατώτερους, επειδή δεν συμμετέχουν στους δοξαστικούς ψαλμούς ή στους κύκλους μελέτης. Ίσως τελικά να κάνετε μεγάλο λάθος εάν εκτιμάτε την πνευματική πρόοδο ενός ατόμου από απλά εξωτερικά στοιχεία. Η εσωτερική αγνότητα δεν μπορεί να εκδηλωθεί μέσω πομπωδών επιδείξεων. Μόνον Εκείνος, που βλέπει σε κάθε καρδιά, γνωρίζει ποιος κατοικεί εκεί: Ο Ράμα ή ο Κάμα (ο θεός της επιθυμίας). Μελετάτε σοβαρά με πίστη και αφοσίωση. Εάν δεν αναρωτηθείτε ειλικρινά, δεν θα μπορέσετε ν’ ανακαλύψετε τη θεραπεία που πρέπει να εφαρμοστεί ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία και τα προβλήματά σας. Εμβαθύνετε στη σπουδαιότητα και την ουσία αυτών που διαβάζετε και πάντοτε να έχετε μπροστά σας τον στόχο του να θέτετε σ’ εφαρμογή όλα όσα μελετάτε. Ολόκληρο το Σύμπαν είναι ένα πανεπιστήμιο για σας. Μπορείτε ν’ απορροφήσετε τη γνώση από τον ουρανό, τα σύννεφα, τα βουνά, τους ποταμούς, τα καθημερινά φαινόμενα της ανατολής και της δύσης, τις εποχές, τα πουλιά, τα δέντρα, τα λουλούδια, τα έντομα και στην πραγματικότητα απ’ όλα τα όντα και τα στοιχεία της Φύσης.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Μαρτίου 1974


30 Ιουλίου

Όλοι σας είστε προσκυνητές σ’ έναν δρόμο, που βαδίζετε με τον δικό σας ρυθμό και σύμφωνα με τις ικανότητες και το στάδιο εξέλιξης, που έχετε επιτύχει, μέσα από τις προσπάθειές σας. Η συμβουλή που σας απευθύνεται ή αυτή που τελικά εφαρμόζετε , ίσως δεν είναι η κατάλληλη για κάποιον άλλον, ο οποίος έχει ταξιδέψει μικρότερη απόσταση ή έχει φθάσει σ’ ένα πιο προχωρημένο στάδιο από εσάς!  Όταν παροτρύνω ένα άτομο ν’ ακολουθήσει έναν δρόμο πνευματικής πειθαρχίας, είναι ειδικά για το όφελος αυτού του συγκεκριμένου ατόμου! Ο καθένας από εσάς έχει διαφορετική διανοητική, σωματική και πνευματική ιδιοσυστασία. Όταν ένα άτομο είναι παχύσαρκο, ο γιατρός συστήνει συγκεκριμένα είδη διατροφής, έτσι δεν είναι; Όταν οι γιατροί, που θεραπεύουν ασθένειες του σώματος, πρέπει να συνταγογραφήσουν διαφορετικά φάρμακα για τον καθένα, πόσο πιο εξειδικευμένα και προσωπικά πρέπει να είναι τα φάρμακα για τις περίπλοκες και ποικίλες συνθήκες των πνευματικών καταστάσεων, των πνευματικών επιδιώξεων και φιλοδοξιών των ατόμων, που πορεύονται στη γέφυρα του χρόνου;

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Μαρτίου 1974


29 Ιουλίου

Το κρύο και η ζέστη εντάσσονται και τα δύο στο σχέδιο του Θεού. Αποδεχθείτε το και αντιμετωπίστε και τα δύο ως πολύτιμα φυσικά φαινόμενα. Οι δοκιμασίες και τα βάσανα είναι αποτελεσματικά εργαλεία στην εργαλειοθήκη του Θεού, έχοντας ως στόχο τον εξαγνισμό σας. Στην πραγματικότητα, η Μητέρα Κούντι προσευχόταν στον Κρίσνα: «Δίνε μας πάντα θλίψεις, έτσι ώστε να μην Σε ξεχνάμε ποτέ». Τα βάσανα και ο πόνος είναι οι διατροφικοί περιορισμοί που συνταγογραφεί ο γιατρός, για να συμπληρώσει το φάρμακο της ενθύμησης του Θεού. Τα ακανθώδη φυτά κι εκείνα χωρίς αγκάθια είναι και τα δύο παρόντα στην φύση. Ο συνετός άνθρωπος γνωρίζει την αξία και των δύο. Φυτεύει το χωρίς αγκάθια δενδρύλλιο και το περιβάλλει με ακανθώδεις θάμνους, έτσι ώστε αυτό που έχει φυτέψει να μείνει άθικτο. Η δράση μπορεί να σώσει με το ίδιο τρόπο που μπορεί να σκοτώσει. Είναι όπως η γάτα, που δαγκώνει το γατάκι, για να το μεταφέρει στο στόμα της σ’ ένα ασφαλές μέρος, αλλά δαγκώνει και το ποντίκι, για να το σκοτώσει και να το φάει. Γίνετε σαν το γατάκι και η δράση θα σας διασώσει όπως μια τρυφερή Μητέρα. Γίνετε σαν το ποντίκι και θα χαθείτε.  

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε το 1953, τη μέρα της Βιτζέγια Ντασάμι


28 Ιουλίου

Εξαγνίστε τα συναισθήματα, τα πάθη, τις ροπές, τις στάσεις και τις αντιδράσεις σας —αυτή είναι η ουσία της πνευματικής πειθαρχίας που αφορά όλες τις θρησκείες. Εξετάστε τον νου και τις σκέψεις σας. Μην ψάχνετε για τα λάθη των άλλων. Να βλέπετε μόνον το καλό. Μη μιλάτε άσχημα για κανέναν! Εάν υποπέσετε στο σφάλμα της συκοφαντίας, μετανοήστε και αποφασίστε να μη δώσετε ποτέ ξανά περιθώριο σ’ αυτή τη συνήθεια. Μην ταπεινώνετε κανέναν. Να σέβεστε τους πάντες για το καλό που φέρουν εντός τους. Η θλίψη, που μπορεί να τους προκαλέσει η συμπεριφορά σας, θα στοιχειώσει τις τελευταίες σας στιγμές. Οι πράξεις σας ας γίνουν τα διαπιστευτήριά σας, όταν έρθει η ώρα ν’ αφήσετε αυτόν τον κόσμο. Mην επιτρέψετε να γίνουν οι πράξεις σας αγγαρεία και χρέος. Βαπτίστε την κάθε σας στιγμή στην αγάπη σας για τον Θεό. Σε τι ωφελεί να σπαταλάτε ώρες ολόκληρες στον διαλογισμό κι έπειτα να σκορπίζετε θυμό και πικρία στους φίλους και την οικογένεια σας μέσα από τα λόγια και τις πράξεις σας; Η Γκίτα σας συνιστά «να είστε γιόγκι συνεχώς», να ελέγχετε δηλ. τον εαυτό σας και να είστε σε ένωση με το Θείο, συνεχώς. Να είστε προσεκτικοί, σταθεροί και ειλικρινείς. Εκείνος. που διακρίνεται για τη σταθερότητά του. κερδίζει τη σοφία.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1973


27 Ιουλίου

Επί του παρόντος. η αφοσίωση (devotion) είναι μόνον ένας ‘βαθύς ωκεανός’ (deep ocean), εκείνος της εγκόσμιας ζωής, στον οποίον οι άνθρωποι είναι βυθισμένοι. Οι άνθρωποι μιλούν για συμπόνια (compassion), αλλά ενδιαφέρονται μόνο για τη μόδα (fashion). Αναμασούν τη λέξη συν-εργασία, αλλά επιδίδονται μόνο σ’ εκείνα που τους αφορούν. Στις μέρες μας η αφοσίωση καταλήγει να είναι μια πομπώδης παράσταση. Για να εξασφαλίσετε τη Θεία Χάρη, δεν χρειάζεται ν’ αναζητάτε τη γνώση, τον πλούτο, την εξουσία ή τη θέση. Η αγνότητα του νου μόνον είναι αρκετή. Όταν ο Θεός λατρεύεται με αγνή και σταθερή αφοσίωση, το κάθε κύτταρο του σώματός σας θα γεμίσει με Θεό. Ο Θεός είναι πανταχού παρών για τον αφοσιωμένο που διακρίνεται από αυτοθυσία. Η αληθινή γνώση έρχεται, όταν κάποιος αντιμετωπίζει μια ακραία ηθική κρίση. Αυτή ήταν η κατάσταση, που αντιμετώπισε ο Αρτζούνα, όταν βρέθηκε ανάμεσα σε δύο αντίπαλους στρατούς. Ο Πάρικσιτ βρέθηκε αντιμέτωπος με μια παρόμοια κρίση, όταν έμαθε πως είχε μια μόνο εβδομάδα ζωής. Στη διάρκεια τέτοιων κρίσεων σκέπτεστε τον Θεό και ζητάτε τη βοήθειά Του. Ο Θεός είναι πάντα έτοιμος ν’ ανταποκριθεί στις προσευχές των αληθινά αφοσιωμένων.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1983


26 Ιουλίου

Τα αρνητικά στοιχεία, που έχετε κληρονομήσει και έχουν ριζώσει στον νου σας, πρέπει να εξαλειφθούν. Από αυτά τα στοιχεία τα χειρότερα είναι το μίσος κι ο φθόνος. Αναδύονται από τον έντονο εγωισμό. Είναι χαρακτηριστικά της λεοπάρδαλης και δεν πρέπει να βρίσκουν χώρο σ’ ένα ανθρώπινο ον. Κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να υποκριθούν πως έχουν υπερβεί τον θυμό, το μίσος, τη ζήλεια και την αλαζονεία. Αυτά τα αρνητικά στοιχεία κάνουν την εμφάνισή τους από καιρού εις καιρόν. Θα πρέπει να αποβληθούν άμεσα. Πρέπει να εκτελείτε συνεχή, εσωτερική θυσία σε αντίθεση με την εξωτερική θυσία που προσφέρετε κάθε χρόνο. Η εσωτερική θυσία πρέπει να προσφέρεται ανά πάσα στιγμή, σε όλους τους τόπους και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ο θυσιαστήριος βωμός γι’ αυτή την τελετουργία υπάρχει μέσα στον καθένα σας. Οποτεδήποτε μια αρνητική σκέψη ή επιθυμία ανακύπτει, εκδιώξτε την χωρίς έλεος. Μόνο με σταθερή επαγρύπνηση και συνεχή προσπάθεια μπορείτε να κερδίσετε τη Θεία Χάρη. Μόνον όταν οι αρνητικές τάσεις εξοριστούν, ο Θεός θα εκδηλωθεί σε όλο Του το μεγαλείο. Αυτός είναι ο αληθινός σκοπός της θυσιαστικής λατρείας —να σας δώσει τη δυνατότητα να εξαγνιστείτε, ώστε να πραγματώσετε τον Θεό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1983

 


25 Ιουλίου

Το κάθε δευτερόλεπτο είναι μια νέα χρονική στιγμή στη ζωή σας. Χρησιμοποιήστε τη για να εξαγνίσετε την καρδιά σας με αγάπη. Τότε θα συνειδητοποιήσετε πως ο Θεός είναι δικός σας και εσείς είστε πλήρεις θεϊκής αγάπης. Η αληθινή αφοσίωση είναι η μόνη μέθοδος για να πραγματώσετε τον Θεό. Αφοσίωση σημαίνει αγάπη του Θεού χωρίς καμία προσμονή ανταμοιβής. Μια τέτοια αφοσίωση μπορεί ν’ αναπτυχθεί μόνο μέσω της ενάρετης συμπεριφοράς. Δεν μπορεί να υπάρξει αφοσίωση χωρίς αρετή. Η αγνότητα του νου είναι απαραίτητη για την απόλαυση της θεϊκής ευδαιμονίας, όπως ακριβώς η αγνότητα του σώματος είναι ουσιώδης για τη σωματική υγεία. Ανώτερη απ’ όλη τη γνώση, που μπορεί ν’ αποκτηθεί στον κόσμο, είναι η γνώση του Εαυτού-Άτμα. Δεν υπάρχει τίποτα ανάλογο της ευδαιμονίας που προέρχεται από την Αυτοπραγμάτωση. Αυτή επιτυγχάνεται μόνον όταν καταστρέφεται η αίσθηση του εγώ και υπάρχει παράδοση πλαισιωμένη με προσευχή στον Θεό. Οι προσευχές, συνήθως, χρησιμοποιούνται όταν επιδιώκεται η εκπλήρωση υλικών επιθυμιών. Από τα εκατομμύρια που προσεύχονται, ελάχιστοι αναζητούν τον ίδιο τον Θεό με αγνή καρδιά.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1983


24 Ιουλίου

Όλοι, ανεξαρτήτως χώρας, φυλής ή χρονικής περιόδου γέννησης, έρχονται στον κόσμο επιβαρυμένοι με τρία χρέη. Χρέος είναι μια υποχρέωση που απορρέει απ’ ό,τι έχετε λάβει σε πρότερο χρόνο. Το πρώτο χρέος οφείλεται στον Θεό. Το δεύτερο αφορά στους σοφούς και το τρίτο στους γονείς. Μπορούμε εύκολα να αναγνωρίσουμε αυτά τα χρέη στο ανθρώπινο σώμα ως διαφορετικές θεϊκές δυνάμεις που το τρέφουν και το προστατεύουν. Η θεϊκή ενέργεια διαχέεται σε ολόκληρο το σώμα και ονομάζεται θεϊκή ουσία. Οφείλετε χρέος ευγνωμοσύνης στον Θεό, που όχι μόνον σας προίκισε με το πολύτιμο αυτό σώμα αλλά επίσης το συντηρεί. Μπορείτε να χαρείτε πλήρως τα δώρα του Θεού, μόνον όταν ξεπληρώσετε τα χρέη σας προς Αυτόν. Πώς; Πράττοντας δίκαια, παρέχοντας υπηρεσία σε άλλες υπάρξεις, που είναι πλήρεις με την ίδια θεϊκή ουσία και αφιερώνοντας τις πράξεις σας στην υπηρεσία της κοινωνίας. Αποπληρώστε τα χρέη σας τώρα, αλλιώς ίσως σε πολλές μελλοντικές ζωές. Όσο νωρίτερα αποπληρώσετε αυτά τα χρέη τόσο πιο γρήγορα θα πραγματώσετε τον Θεό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1983


23 Ιουλίου

Προκειμένου να κάνετε ένα παιδί να κατανοήσει πως η λέξη ‘καρέκλα’ αντιπροσωπεύει ένα έπιπλο, πρέπει να σχεδιάσετε την εικόνα μιας καρέκλας και να γράψετε τη λέξη από κάτω. Μόλις το παιδί μάθει να ταυτίζει την προσωρινή μορφή, δηλαδή την καρέκλα, με το άμορφο αιώνιο, δηλαδή τη λέξη, η εικόνα εξαφανίζεται αλλά η λέξη παραμένει. Η λέξη, από εδώ και στο εξής, αντιπροσωπεύει το αντικείμενο, το απτό, υλικό, ορατό αντικείμενο. Εάν δεν υπήρχε καμία καρέκλα, η αντίστοιχη λέξη δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Η λέξη Θεός αναδύεται για να υποδείξει μία οντότητα της οποίας η παρουσία είναι κοινό βίωμα. Ένα ‘τίποτα’, μια ‘ανύπαρκτη οντότητα’ δεν χρειάζονται ένα όνομα. Το όνομα είναι η απόδειξη του αντικειμένου. Η λέξη ‘Θεός’ είναι η απόδειξη του Θεϊκού Φαινομένου. Από τη Μορφή στο Άμορφο, από το Άμορφο στη Μορφή —και οι δύο είναι δυνατές και προοδευτικές διαδικασίες. Ο προσωπικός σας Θεός είναι μία έκφραση, ένα σύμβολο και μια αναπαράσταση του απρόσωπου Θεού. Το απρόσωπο προσωποποιείται και αποκτά μορφή και ιδιότητες. Αυτή είναι η ίδια η Φύση του Θεού.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Αυγούστου 1986


22 Ιουλίου

Το αίσθημα της ικανοποίησης γεμίζει την καρδιά με θεϊκή ευχαρίστηση. Σηματοδοτεί ένα στάδιο αποστασιοποίησης από τα εγκόσμια, γιατί ο κόσμος σας εξαναγκάζει να ταλαντεύεστε από τον πόνο στην χαρά και τανάπαλιν. Εγκαταλείψτε τις προσπάθειες να αποκομίσετε χαρά και ν’ αποφύγετε τη θλίψη και μείνετε ατάραχοι μπροστά στις διακυμάνσεις της μοίρας. Η επιτυχία δεν πρέπει να ενισχύει τον εγωισμό σας ούτε η αποτυχία να σας βυθίζει στην μελαγχολία. Οι τιμές δεν πρέπει να φουσκώνουν τα μυαλά σας, αλλά ούτε και η απόρριψη να σας οδηγεί στην απελπισία. Η αταραξία και η πνευματική γαλήνη είναι σημάδια που διακρίνουν τον άνθρωπο που νιώθει ικανοποιημένος. Ο αφοσιωμένος πρέπει να καλωσορίζει ό,τι συμβαίνει, όπως καθορίζεται από τη Θεία Θέληση στην οποία έχει παραδοθεί. Οι αφοσιωμένοι πρέπει ν’ απαλλαγούν από το άγχος και τον φόβο, την αλαζονεία και τον φθόνο. Οι τέσσερις εχθροί που στοχεύουν στην καταστροφή σας είναι ο θυμός, ο φθόνος, το μίσος και οι ορδές των επιθυμιών. Αντιμετωπίστε τόσο τους υψηλούς όσο και τους ευτελείς ως ρόλους στο θεϊκό παιχνίδι. Η βασική ηθική συνταγή για όλους τους αφοσιωμένους, που φιλοδοξούν να είναι οι κοντινοί και οι αγαπημένοι του Κυρίου, είναι να Τον λατρεύουν και να Του προσφέρουν Αγάπη μέσα από την κάθε ζωντανή ύπαρξη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Αυγούστου 1986


21 Ιουλίου

Μεταμορφώστε την καρδιά σας κάνοντάς την αγνή και αγία. Η αγνότητα είναι το γνήσιο χαρακτηριστικό ενός ανθρώπου. Αυτή η αγνότητα πρέπει να εκδηλώνεται σε όλες σας τις ενέργειες: στις σκέψεις, σε ό,τι βλέπετε και λέτε και σε ό,τι πράττετε. Μόνον όταν εκδηλώνετε μια τέτοια αγνότητα μπορείτε να γίνετε ενσαρκώσεις του Θείου Εαυτού - Άτμα. Τότε η διάκριση μεταξύ θεϊκού και εγκόσμιου παύει να υφίσταται. Όλα γίνονται θεϊκά. Η διαφορά μεταξύ αντικειμένου και υποκειμένου εξαφανίζεται. Όλα γίνονται Ένα. Η πραγμάτωση αυτής της Ενότητας είναι η αληθινή Γκούρου Πούρνιμα και όχι η τελετουργική προσφορά της απόδοσης τιμής στα πόδια του Διδασκάλου και η απόκτηση ενός μάντρα από τον διδάσκαλο. Αποφασίστε σήμερα να ζήσετε μια υποδειγματική ζωή, να στρέψετε τη σκέψη σας στον Θεό, ν’ αγωνιστείτε για την κάθαρση της καρδιάς σας και ν’ αναζητήσετε την Αυτοπραγμάτωση στη διάρκεια της ίδιας αυτής ενσάρκωσης.

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Ιουλίου 1984


20 Ιουλίου

Πώς μπορεί κανείς να γίνει «αγαπητός» στον Θεό; Στην Γκίτα υπογραμμίζονται δύο προϋποθέσεις: Το αίσθημα της διαρκούς ικανοποίησης και η σταθερή αποφασιστικότητα. Όλοι διαθέτουν το προσόν της αποφασιστικότητας, το οποίο είναι ένα πλεονέκτημα που εξασφαλίζει την επιβίωση, την αποδοχή από τους άλλους και την υπεροχή. Εκείνοι που αναρριχώνται στις κορυφές των Ιμαλαΐων αντλούν το ακλόνητο θάρρος από τη σταθερότητα της απόφασής τους να μην γυρίσουν πίσω. Κάποιος άλλος επιδεικνύει ηρωισμό, διασχίζοντας μόνος τρικυμισμένους ωκεανούς. Κάποιοι άλλοι αποφασίζουν να εξερευνήσουν φοβερά δάση. Όμως, η σταθερότητα της απόφασης, η γενναιότητα και η επιδεξιότητα αξιοποιούνται ακόμα και για ανελέητα βασανιστήρια, προκειμένου κάποιοι να αφαιρέσουν πολύτιμα αντικείμενα από κάποιους άλλους. Αγνοώντας την εσώτερη θεϊκή τους φύση και αδιαφορώντας για τον ανθρωπισμό, κάποιοι εκπίπτουν στο επίπεδο των δαιμόνων. Ο Βαλμίκι, όταν ήταν ο Ρατνάκαρα, χρησιμοποιούσε το θάρρος και την τόλμη του με κακοήθεις τρόπους. Η επαφή του με τους Επτά Σοφούς και τις διδασκαλίες τους τον έκαναν να κατευθύνει τις ίδιες ποιότητες προς τον Ράμα. Μεταμορφώθηκε τόσο ολοκληρωτικά, που έγινε ο συγγραφέας της Ραμάγιανα. Πρέπει λοιπόν να καταλήξουμε στο συμπέρασμα, πως η αποφασιστικότητα μπορεί να υπηρετήσει τόσο καλούς όσο και κακούς σκοπούς.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Ιουλίου 1969


19 Ιουλίου

Κάθε θρησκεία δίνει έμφαση σε ένα όνομα και μία μορφή και συνιστά την αποδοχή τους. Άλλοι πάλι λένε ότι ο Θεός δεν έχει κανένα όνομα και καμία μορφή. Στην πραγματικότητα ο Θεός είναι άφθαρτος, αιώνιος, πέρα από όλα τα ονόματα και όλες τις μορφές. Ο Θεός Είναι! Φτάνει κανείς στο στάδιο εκείνο το χωρίς ιδιότητες σε τρία βήματα: (i) Είμαι δικός Σου (ii) Είσαι δικός μου, και (iii) Είσαι ο ίδιος ο Εαυτός μου. Μέσω της πνευματικής άσκησης, πρέπει να υπερβείτε τη δυαδικότητα του «Εγώ» και του «Εσύ». Το «Εγώ» είναι μόνο η αντανάκλαση του «Εσύ» σε αυτό το σώμα. Η ολοκλήρωση επιτυγχάνεται όταν υπερβείτε τη δυαδικότητα. Κρατήστε την καρδιά σας δροσερή, καθαρή και φωτεινή, όπως το φως του φεγγαριού. Ο νους σας πρέπει να εξαγνιστεί μόνο μέσα από τον νου. Ακριβώς όπως διαμορφώνετε μια σιδερένια λεπίδα με ένα σιδερένιο σφυρί, ό νους πρέπει να διαμορφωθεί από τον ίδιο τον νου. Η δύναμη που βοηθά τον νου να διαμορφωθεί καλά, είναι η πίστη στον Θεό. Καλλιεργήστε αυτή την πίστη και όλα τα άλλα θα σας προστεθούν.

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Ιουλίου 1969


18 Ιουλίου

Ο Γκουρού υπενθυμίζει στον μαθητή το αναπόφευκτο του θανάτου και τη μεταβατική φύση της ύπαρξης στη γη. Όταν ο Γιαγκναβάλκια αποφάσισε να πάει στο δάσος για μια ασκητική ζωή, κάλεσε τις δύο συζύγους του και τους πρότεινε να χωρίσουν μεταξύ τους τα πλούτη που είχε κερδίσει. Πριν αποδεχθεί το μερίδιό της, η Μαϊτρέγι ρώτησε τον σύζυγό της αν τα πλούτη θα την βοηθούσαν να συνειδητοποιήσει την Αλήθεια και να επιτύχει την αθανασία. Όταν της είπε ότι θα ήταν εμπόδια και όχι βοήθεια, αρνήθηκε να τα πάρει και να επιβαρυνθεί. Ο Νατσικέτας αρνήθηκε το δώρο της αυτοκρατορίας, της ευημερίας και των πολλών ετών υγειούς ζωής. Ο Πραχλάντα δίδαξε το ίδιο μάθημα στους συνομηλίκους του. Ο Βούδας προσπάθησε να λύσει το μυστήριο του πόνου και προχώρησε στην απάρνηση της προσκόλλησης ως το πρώτο βήμα στην πνευματική του άσκηση.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Ιουλίου 1970


17 Ιουλίου

(1) Η σιωπή είναι το πρώτο βήμα στην πνευματική άσκηση. Προωθεί τον αυτοέλεγχο, μειώνει τις πιθανότητες θυμού, μίσους, κακίας, απληστίας, υπερηφάνειας και κάνει τα επόμενα βήματα εύκολα. Εκτός αυτού, μπορείτε να ακούσετε τα βήματά Του, μόνο όταν βασιλεύει η σιωπή στον νου σας. (2) Καθαρότητα: Είναι η πόρτα προς το Θείο. Η εσωτερική και η εξωτερική καθαριότητα είναι απαραίτητες για την εγκατάσταση του Θεού στην καρδιά σας. (3) Υπηρεσία: Σας σώζει από την αγωνία που παίρνετε όταν κάποιος άλλος υποφέρει. Διευρύνει το όραμά σας, διευρύνει τη συνείδησή σας και βαθαίνει τη συμπόνια σας. Όλα τα κύματα είναι από  την ίδια θάλασσα και συγχωνεύονται στην ίδια θάλασσα. Η ανιδιοτελής υπηρεσία εδραιώνει αυτή τη γνώση. (4) Καθαρή αγάπη: Ποτέ μην υπολογίζετε την αντίδραση, το αποτέλεσμα ή την ανταμοιβή. Η Αγάπη καλεί, η Αγάπη ανταποκρίνεται. Η αγάπη είναι Θεός, ζήστε  μέσα στην Αγάπη. (5) Μίσος: Κανένα ον δεν πρέπει να θεωρείται δευτερεύον, κατώτερο, ασήμαντο ή αναλώσιμο. Ο καθένας έχει τον ρόλο του στο δράμα που σχεδιάζει ο Παντοδύναμος. Ποτέ μην προσβάλλετε ή τραυματίσετε κανέναν. Διότι ο Θεός ζει σε κάθε ύπαρξη και έτσι ακόμα και ένα μικρό παράπτωμα γίνεται ιεροσυλία. 

 Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 18 Ιουλίου 1970

 


16 Ιουλίου

Η Γκούρου Πούρνιμα είναι ιερή για πολλούς λόγους: Ο αναζητητής που πάσχει από την αυταπάτη ότι ο αντικειμενικός κόσμος είναι τόσο πραγματικός όσο ο ίδιος, οδηγείται στην Αλήθεια. Αυτή την ημέρα, όσοι δεν αισθάνθηκαν ποτέ την επιθυμία να εξερευνήσουν την Πραγματικότητα, εμπνέονται να αναζητήσουν μέσα τους την πηγή της ευδαιμονίας. Αυτή την ημέρα, οι προσκυνητές στα πόδια του Θεού, μελετούν τις αλήθειες της ζωής. Αυτή την ημέρα, οι μαθητές προσφέρουν ευγνωμοσύνη στα πόδια του Διδασκάλου για το δώρο του φωτός. Όταν ο ήλιος ανατέλλει, ο κόσμος ευλογείται με θερμότητα και φως. Όταν ο Διδάσκαλος ευλογεί, ο μαθητής αποκτά ειρήνη και χαρά! Θυμηθείτε ότι η Γκούρου Πούρνιμα δεν είναι μια ημερομηνία που σημειώνεται στο ημερολόγιο και η οποία τελειώνει όταν τελειώσει η μέρα! Μάθετε ότι όποτε ο νους σας, του οποίου η Σελήνη είναι η κυριαρχούσα Θεότητα, είναι γεμάτος (Πούρνα), λαμβάνει τις δροσερές δροσερές ακτίνες χάριτος του Διδασκάλου! Εκπαιδεύστε τον νου σας να παίρνει φως από τη διάνοια και όχι από τις απατηλές δυνάμεις των αισθήσεων.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 18 Ιουλίου 1970


15 Ιουλίου

Να είστε απλοί και ειλικρινείς. Είναι καθαρή σπατάλη χρημάτων το να φορτώνετε τις εικόνες και τα αγαλματίδια στα ιερά και τους βωμούς των σπιτιών σας με περιττό βάρος από γιρλάντες και να επιδεικνύετε ακριβά σκεύη, δοχεία και προσφορές για να δείξετε την αφοσίωσή σας. Αυτό είναι απάτη. Ευτελίζετε τον Θεό, προσάπτοντας Του την επιθυμία για επισημότητες και δημοσιότητα. Για να σας περιβάλλω με τη χάρη Μου, δεν ζητώ παρά την αγνότητα της καρδιάς σας. Μη θεωρείτε πως υπάρχει απόσταση μεταξύ μας. Μην παρεμβάλλετε αναμεσά μας τις τυπικότητες της σχέσης δασκάλου-μαθητή ή τις διαφοροποιήσεις της συμπεριφοράς που χαρακτηρίζουν τη σχέση Θεού-αφοσιωμένου. Δεν είμαι ούτε διδάσκαλος ούτε Θεός. Είμαι εσείς! Εσείς είστε Εγώ! Αυτή είναι η Αλήθεια. Δεν υπάρχει διαφορά. Αυτό που εμφανίζεται ως διαφοροποίηση είναι η ψευδαίσθηση. Είστε τα κύματα. Είμαι ο ωκεανός. Μάθετέ το, απελευθερωθείτε και ζήστε θεϊκά!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Ιουλίου 1970


14 Ιουλίου

Το Γκάγιατρι μάντρα είναι ο βασιλικός δρόμος προς τον Θεό. Δεν υπάρχει καθορισμένη ώρα ή κάποιος κανόνας για την απαγγελία του. Παρ’ όλα αυτά, οι νέοι θα έκαναν καλά να το απαγγέλλουν στη διάρκεια της αυγής και του δειλινού, ώστε ν’ αποκομίσουν το μέγιστο όφελος. Όμως, επειδή ο Θεός είναι πέρα από τον χρόνο και τον χώρο, η κάθε στιγμή και ο κάθε τόπος είναι κατάλληλοι για την επανάληψη του Ονόματος του Θεού. Στην Μπαγκαβάτα δηλώνεται: Να διαλογίζεστε στον Θεό πάντα, παντού, ανά πάσα στιγμή. Πρέπει να μάθετε τον νου σας να στρέφεται στον Θεό, ό,τι κι αν βλέπετε, ό,τι κι αν κάνετε, ό,τι κι αν αγγίζετε. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε πως υποδύεστε προσωρινούς ρόλους στην κοσμική σκηνή. Οφείλετε να επιστρέψετε στους αληθινούς θεϊκούς Εαυτούς σας, όταν πέσει η αυλαία. Απαγγέλοντας τακτικά το Γκάγιατρι, πρέπει να εξαγνίσετε τις ζωές σας και να γίνετε παράδειγμα δίκαιης ζωής για τον κόσμο. Αυτή είναι η παραίνεση και η ευλογία Μου.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Μαρτίου 1983


13 Ιουλίου

Στην πραγματικότητα το κάθε πλάσμα στη Φύση, το κάθε συμβάν στον χρόνο, σας διδάσκει ένα μάθημα. Ένα πρωινό, ο Ντακσιναμούρτι βημάτιζε αργά στην παραλία. Καθώς κοιτούσε τα κύματα, πήρε ένα μάθημα απ’ αυτά. Αργά, αλλά συστηματικά, τα κύματα μετέφεραν στην ακτή κομμάτια άχυρο, περνώντας τα από τη μία κορυφή στην άλλη, μέχρις ότου τα έφταναν στην στεριά, Η θάλασσα είναι μια απέραντη έκταση, βαθιά και πανίσχυρη. Παρ’ όλα αυτά μπαίνει με σταθερότητα στη διαδικασία της αυτοκάθαρσης απ’ όλα τα εξωγενή στοιχεία. Να γνωρίζετε ότι δεν πρέπει ν’ αμελείτε την παρουσία μιας επιθυμίας, διότι αυτή μοιάζει με το άχυρο. Εξαναγκάστε την σε υποχώρηση στη ‘στεριά’, όπου δεν μπορεί να βλάψει κανέναν. Ο Ντακσιναμούρτι αναφώνησε: «Υπέροχα! Η θάλασσα μου δίδαξε ένα σπουδαίο μάθημα». Το μάθημα πως, όταν μια επιθυμία, που αναδύεται από τις αισθήσεις και τον νου, σηκώνει κεφάλι, τότε ο κίνδυνος ελλοχεύει. Η διαρκής κατάσταση εγρήγορσης είναι το τίμημα για την ειρήνη και την ευτυχία.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Ιουλίου 1969


12 Ιουλίου

Ο πνευματικός αναζητητής πρέπει να είναι προσεκτικός σε σχέση με τον τρόπο θεώρησης των πραγμάτων, σε σχέση με εκείνα για τα οποία επιδιώκει να σχηματίσει καθαρή εικόνα και σε σχέση μ’ εκείνα που λαχταρά να δει, διότι είναι η θεώρηση των πραγμάτων που αποφασίζει την προσκόλληση, τη θλίψη, το πάθος κ.λπ. Είστε τα ευγενέστερα πλάσματα της δημιουργίας και επομένως πρέπει ν’ αναπτύξετε μια όραση που δεν εστιάζει ψηλά ή χαμηλά, αλλά βλέπει τα πάντα να κατακλύζονται από τον Θεό και ως εκ τούτου καθόλου διαφορετικά από το Ένα. Ο Σάνκαρα δήλωσε: «Φορτίστε την όρασή σας με σοφία. Τότε το ορώμενο θα εμφανιστεί στο αληθινό φως ως Θεός.» Μια τέτοια όραση αποκαλείται θεϊκή, υπερφυσική, υπεραισθητή, ευοίωνη. Το κάθε σώμα, που αντικρίζετε, είναι ένας καθρέφτης, στον οποίο μπορείτε να δείτε την εικόνα του Θεού, μόνον εάν ανοίξετε τα μάτια σας. Ο Θεός, ο παρών εντός σας, είναι παρών στον καθένα επίσης. Μη φαντάζεστε πως οι άλλοι είναι διαφορετικοί. Δεν είναι παρά εσείς, σε πάμπολλους καθρέφτες.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Ιουλίου 1969


11 Ιουλίου

Πρώτα και κύρια, εξαγνίστε την καρδιά σας. Μόνον η αγνότητα ελκύει τον Θεό. Όταν τα ρινίσματα σιδήρου είναι καλυμμένα με σκουριά, ακόμη και ο ισχυρότερος μαγνήτης δεν μπορεί να τα έλξει. Τα ρινίσματα μπορεί να κατηγορήσουν τον μαγνήτη λέγοντας πως είναι αδύναμος. Ο μαγνήτης όμως απαντά: «Μπορείτε να σκέφτεστε όπως σας αρέσει. Δεν ενοχλούμαι. Απαλλαγείτε από τη σκουριά και μείνετε καθαροί. Μόνον τότε θα σας τραβήξω κοντά μου». Κατά τον ίδιο τρόπο, πώς περιμένετε να έλξει ο Θεός τον νου σας, ο οποίος είναι καλυμμένος με τη σκουριά των αρνητικών σκέψεων; Να βλέπετε το καλό, ν’ ακούτε το καλό, να εκφέρεστε με όμορφο και ευχάριστο λόγο και να εμπλέκεστε σε αγνές δραστηριότητες. Εάν λειτουργείτε μ’ αυτόν τον τρόπο, χωρίς να το ζητήσετε, ο Θεός θα σας απονέμει τη χάρη Του. Ο διαλογισμός στον Θεό είναι το μόνο μέσον να κρατήσετε αγνές τις αισθήσεις σας. Όλες οι πνευματικές ασκήσεις έχουν ως σκοπό την άσκηση του ελέγχου των αισθήσεων.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2001


10 Ιουλίου

Το ανθρώπινο σώμα προορίζεται να υπηρετεί τους άλλους και όχι να επιδίδεται σε πράξεις που ικανοποιούν το εγώ. Καθώς ο εγωισμός έχει καταλήξει να είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής σας, ενδίδετε σε πολλές αμαρτωλές δραστηριότητες. Αποφεύγετε να λειτουργείτε εγωιστικά και εμπλακείτε στην ανιδιοτελή υπηρεσία. Εγκαταλείψτε την προσκόλληση στο σώμα και προσκολληθείτε στον αιώνιο Εαυτό. Κατανοήστε πως ο ίδιος ο αιώνιος Εαυτός-Άτμα υπάρχει σε όλους. Αν και υπάρχουν αναρίθμητοι λαμπτήρες που λάμπουν εδώ, το ρεύμα, που τους διαπερνά, είναι το ίδιο. Τα σώματα είναι σαν τους λαμπτήρες. Η αρχή του Άτμα είναι το ρεύμα που είναι παρόν σ’ αυτά. Με ένα τέτοιο αίσθημα ενότητας, κάνετε προσπάθειες να ανακουφίσετε τα βάσανα των συνανθρώπων σας. Ο σοφός Βυάσα έχει δώσει την ουσία των δεκαοκτώ Πουράνας στην ακόλουθη ρήση: «Αποκτάτε αρετή υπηρετώντας τους άλλους και διαπράττετε αμαρτία πληγώνοντάς τους». Επομένως να βοηθάτε πάντα και να μη βλάπτετε ποτέ. Δεν υπάρχει υψηλότερη πνευματική άσκηση απ’ αυτή, η οποία είναι το θεμέλιο για την αυτοπραγμάτωση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Απριλίου 2001


9 Ιουλίου

Ανακαλύψτε την αγιότητα και τη θεϊκότητά σας, την αληθινή πραγματικότητά σας. Υπάρχουν στιγμές που μπορεί ν’ αμφιβάλλετε ως προς το ποια πράξη είναι δίκαιη, ποια είναι η αλήθεια, ποια είναι η θεϊκή αγάπη. Σας καταλαβαίνω. Όμως κανείς δεν αμφιβάλλει για τον εαυτό του. Δεν είναι έτσι; Επομένως, ανακαλύψτε ποιοι είστε και παραμείνετε εδραιωμένοι σ’ αυτήν την αλήθεια. Αυτό από μόνο του μπορεί να σας λυτρώσει και να σας χαρίσει παντοτινή χαρά! Αυτή είναι η ουσία των διδασκαλιών των Βεδών και των Ουπανισάδων, αυτό υπήρξε το βίωμα των σοφών και των αγίων και  αυτό αναλύθηκε εκτενώς από τους μελετητές στις ομιλίες τους. Να θυμάστε τον Θεό εντός του οποίου κινείστε, τον Θεό που σας δίνει τη δυνατότητα να κινείστε, τον Θεό, ο οποίος είναι όλο αυτό το αχανές σύμπαν, κάθε άτομο και κάθε γιγάντιο αστέρι. Επιλέξτε οποιοδήποτε Όνομα και Μορφή γι’ Αυτόν τον πανταχού παρόντα και παντού ενυπάρχοντα Θεό, που σας ελκύει και κρατά το Όνομα στη γλώσσα σας και τη Μορφή μπροστά στο πνευματικό σας μάτι. Αυτή η διαδικασία αποκαλείται διαλογισμός με τη βοήθεια της επανάληψης του Ονόματος.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Αυγούστου 1964


8 Ιουλίου

Να κάνετε τη μητέρα σας ευτυχισμένη. Εάν δεν μπορείτε να της δίνετε χαρά, πώς μπορείτε να νιώθετε γαλήνιοι; Δεν έχει νόημα να λατρεύετε τον Θεό, αν δεν τιμάτε τους γονείς σας. Επομένως, πρώτα να προσφέρετε λατρεία στη μητέρα σας, καθώς είναι εκείνη που σας έφερε στη ζωή! Μόνο όταν η καρδιά της μητέρας είναι γεμάτη γλυκύτητα, θα κυριαρχήσει στον κόσμο η πραότητα. Η θεϊκότητα του Ράμα άνθισε κάτω από την τρυφερή φροντίδα της Καουσάλια. Καθώς ήρθε στον κόσμο από την μήτρα της Καουσάλια, κληρονόμησε και τις ιδιότητες του χαρακτήρα της. Γι’ αυτό λατρεύεται ως θεός. Ο Σίβατζι μπορούσε να κάνει τόσες θυσίες για την χώρα, διότι γεννήθηκε από μια αγνή γυναίκα, την Τζιτζαμπάι. Εξαιτίας της ευγένειας, που χαρακτηρίζει την μητέρα, τα παιδιά ευνοούνται από την μοίρα. Επομένως, ενσαρκώσεις της αγάπης, δεν υπάρχει τίποτα πέρα από την αγάπη. Μόνο η αγάπη είναι η κινητήρια δύναμη της εύνοιας που σας χαρίζει η τύχη. Πρέπει λοιπόν να λατρεύετε και να τιμάτε την μητέρα, που είναι η ενσάρκωση της αγάπης.   

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2001


7 Ιουλίου

Να μιλάτε τρυφερά και γλυκά και να καλλιεργείτε έναν θετικό νου. Μόνον τότε θα κερδίσετε τον σεβασμό των άλλων. Δεν μπορείτε πάντα να βοηθάτε, αλλά πάντοτε μπορείτε να εκφέρεστε με προθυμία. Μη γίνεστε ακροατές αρνητικών συζητήσεων. Η Καϊκέγι έδωσε προσοχή στις κακεντρέχειες της Μάνταρα, οι οποίες τελικά οδήγησαν στην εξορία του Ράμα, τον οποίο είχε αγαπήσει πολύ περισσότερο και από τον ίδιο γιο της, τον Μπάρατα. Σήμερα υπάρχει κάποια γυναίκα που ονομάζεται Καϊκέγι ή Μάνταρα; Όχι. Η κοινωνία δεν εκτιμά εκείνους που ενδίδουν σε αρνητικές συζητήσεις και γίνονται ακροατές κακόβουλων σχολίων. Επομένως πρέπει πάντα να μιλάτε για το καλό και ν’ ακούτε το καλό. Εάν συμβεί ν’ ακούσετε κάτι κακό, μην το κοινοποιήσετε σε άλλους. Ποιο είναι το όφελος στο να προκαλείτε αναστάτωση στους άλλους, λέγοντάς τους κάτι που έχει αναστατώσει εσάς; Σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που όχι μόνον διέθεσαν τ’ αυτιά τους στην ακρόαση κακόβουλων συζητήσεων, αλλά επίσης διέδωσαν αυτές τις ίδιες τις συζητήσεις στην υπόλοιπη κοινωνία, προκαλώντας μεγάλη αναταραχή. Η γλώσσα σας ας αρθρώνει τέτοιο λόγο, ώστε να μπορεί να δίνει χαρά στους άλλους.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2001


6 Ιουλίου

Μια μητέρα πηγαίνει στο ποτάμι να φέρει νερό, αφήνοντας το μωρό στην κούνια. Στον γυρισμό μπορεί να συζητάει με άλλες γυναίκες, ενώ μεταφέρει ένα δοχείο γεμάτο νερό στο κεφάλι, αλλά ο νους της είναι διαρκώς εστιασμένος στο παιδί της. Θέλει να επιστρέψει στο σπίτι, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, μήπως το μωρό ξυπνήσει και αρχίσει να κλαίει. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο νους σας πρέπει να είναι πάντα εστιασμένος στον Εαυτό εν μέσω όλων σας των δραστηριοτήτων. Ας είναι αυτός ο στόχος σας. Στη διάρκεια των μπάτζανς, μπορεί να ψάλλετε διάφορους ύμνους με διαφορετικές μελωδίες, αλλά ο νους σας πρέπει να είναι σταθερά εδραιωμένος στον Θεό. Ο Αρτζούνα ρώτησε τον Κρίσνα για το πώς θα μπορούσε να συμμετέχει στη μάχη, εάν έπρεπε να σκέφτεται διαρκώς τον Θεό. Ο Κρίσνα απάντησε: «Ω ανόητε, είναι το σώμα και οι αισθήσεις που εμπλέκονται στη μάχη. Εφόσον συμβαίνει αυτό, μπορείς πάντοτε να εστιάζεις τον νου σου στον Θεό». Να πράττετε έχοντας μοναδικό σας στόχο να ευχαριστήσετε τον Κύριο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2001


5 Ιουλίου

Υποβάλλεστε σε κακουχίες, διότι έχετε ξεχάσει την πηγή της προέλευσης σας. Το ψάρι γεννιέται στο νερό. Δεν μπορεί να επιβιώσει ούτε για λίγο έξω απ’ αυτό. Είναι χαρούμενο μόνον όταν βρίσκεται μέσα στο νερό, από το οποίο προέρχεται. Ποια είναι η προέλευση του ανθρώπου; Ο Κρίσνα απαντά σ’ αυτό το ερώτημα στην Γκίτα: «Ο Αιώνιος Εαυτός-Άτμα, ο παρών σε όλα τα όντα, είναι μέρος της δικής Μου Ύπαρξης». Επομένως είναι προφανές, πως ο κάθε άνθρωπος είναι μια θεϊκή σπίθα. Όλοι κατάγονται από τον Θεό. Έχοντας προέλθει από τον Εαυτό, οφείλετε πάντοτε να διαλογίζεστε σ’ Αυτόν. Όταν Τον ξεχνάτε, θα βρίσκεστε σε μια κατάσταση διαρκούς ανησυχίας και αντιμέτωποι με δυσκολίες. Επομένως, ποτέ μην ξεχνάτε την προέλευσή σας. Να έχετε εμπιστοσύνη στον Εαυτό, να Τον σέβεστε και να Τον τιμάτε. Ας είναι το θεμέλιο της ζωής σας. Αυτό είναι το καθήκον στο οποίο πρέπει ν’ ανταποκριθείτε. Μπορεί να καταλάβετε οποιαδήποτε θέση εξουσίας, να κατέχετε πλούτο, ν’ απολαμβάνετε ευημερία, αλλά το μόνο που μπορεί να σας προστατεύσει είναι η πίστη στον Εαυτό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2001


4 Ιουλίου

Μπορεί να έχετε μελετήσει όλα τα βιβλία περί πνευματικής άσκησης και όλες τις γραφές και ίσως να διαλέγεστε επί ώρες πάνω σε αυτά, αλλά όταν έρθετε αντιμέτωποι με τον πειρασμό, θα πέσετε στο λάθος. Η καρδιά μπορεί να φαίνεται σαν την άγονη γη, ελεύθερη από κάθε καλλιέργεια του κακού. Όταν όμως πέσουν οι πρώτες βροχές, οι σπόροι και οι ρίζες κάτω από το χώμα μετατρέπουν την άχρηστη ύλη σε πράσινο χαλί. Το να μεταβάλλετε τις ροπές και ν’ αλλάξετε τον χαρακτήρα σας είναι μια δύσκολη προσπάθεια. Μπορεί να διαθέτετε τα καλύτερα υλικά, μπορεί να είστε ο ικανότερος μάγειρας, όμως αν το χάλκινο σκεύος στο οποίο ετοιμάζετε τη χορτόσουπα δεν έχει επικαλυφθεί με κασσίτερο, το φαγητό που θα μαγειρέψετε θα είναι ιδιαίτερα τοξικό. Γι’ αυτόν τον λόγο, πρέπει να επικαλύψετε την καρδιά σας με την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και την αγάπη ώστε να μετατραπεί σ’ ένα σκεύος κατάλληλο για την επανάληψη του ιερού Ονόματος, τον διαλογισμό, τις προσευχές, το προσκύνημα, την τελετουργική λατρεία και για άλλα ‘πιάτα’ που θα προετοιμάζετε σ’ αυτό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1965

 


3 Ιουλίου

Αναζητήστε την πνευματική γνώση, που είναι η έδρα της γλυκύτητας. Απαλλαγείτε από την επιθυμία για απόλαυση μέσω των αισθήσεων, η οποία, όπως και η ευχαρίστηση που παίρνετε καθώς ξύνετε το έκζεμα που σας προκαλεί κνησμό, κάνει την πληγή χειρότερη. Δεν μπορείτε να το θεραπεύσετε ενδίδοντας στον πειρασμό να το ξύσετε. Όσο περισσότερο το ξύνετε, τόσο περισσότερο μπαίνετε στον πειρασμό να συνεχίσετε, μέχρι ν’ αρχίσει να αιμορραγεί. Αποφύγετε λοιπόν αυτή την άσκοπη επιδίωξη και επικεντρωθείτε σε πνευματικά ζητήματα ή, τουλάχιστον, ζείτε στον κόσμο με τη συνείδηση πάντα παρούσα ότι είναι ένας βάλτος, ένα δίχτυ, μια παγίδα, στην οποία η προσκόλληση και η επιθυμία θα σας κατακρημνίσουν. Να είστε ένας αληθινός λάτρης του Θεού και να γίνετε τόσο μικρός ώστε να ξεφύγετε από τα δεσμά των αισθήσεων ή να είστε ένας αληθινός σοφός και να γίνετε τόσο τεράστιος ώστε να ξεφύγετε σπάζοντας τα δεσμά.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1964


2 Ιουλίου

Ο Θεός ζητά την καρδιά σας, ολόκληρη την καρδιά σας και τίποτα παρά μόνον αυτή.  Εάν η καρδιά παρουσιάζει διαρροές, η γλυκύτητα θα χαθεί και δεν θα μπορέσετε να την προσφέρετε ολόκληρη σ’ Εκείνον. Ο εγωισμός, η αλαζονεία, η δίψα για φήμη, όλα αποτελούν διαρροές. Οι σπόροι θα βλαστήσουν μόνον όταν βρίσκονται αρκετά βαθιά στο χώμα και όχι όταν είναι στην επιφάνεια. Όταν κάνετε μια δωρεά για καλό σκοπό, ελπίζοντας ότι το όνομά σας θα προβληθεί στην εφημερίδα και πανηγυρίζετε όταν εμφανίζεται εκεί, ενώ απογοητεύεστε όταν δεν το βρίσκετε στις σελίδες της, τότε αυτού του είδους η φιλανθρωπία ενεργοποιεί μια διαρροή. Μια τέτοια θυσία είναι επιφανειακή και εγωιστική. Ο Κάρνα έχασε τη ζωή του όταν έφερε στον νου του τέτοιου είδους θυσίες που είχε κάνει. Δεν πρέπει να ανακαλείτε στη μνήμη σας τέτοιες θυσίες. Η διαπραγμάτευση και ο υπολογισμός είναι άχρηστα στο πνευματικό πεδίο. Δεν μπορείτε να διαπραγματεύεστε με τον Θεό και να προσδοκάτε ανάλογες ανταμοιβές. Ζητήστε ανάλογες ανταμοιβές και θα τις χάσετε όλες. Ο Θεός έχει τη δική Του αριθμητική. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1964


1 Ιουλίου

Στην πραγματικότητα, όλες οι δυστυχίες του ανθρωπίνου γένους προκαλούνται από τον ίδιο τον άνθρωπο, όχι από κάποια εξωγενή παρέμβαση. Έχετε στην κατοχή σας όλα τα εργαλεία για τη χαρά και την ικανοποίηση και εάν παρά ταύτα είστε δυστυχείς, αυτό οφείλεται στην ανηθικότητα και την ανοησία σας. Ο άνθρωπος έχει δεχθεί προειδοποιήσεις, επί αιώνες, απ’ όλες τις Γραφές όλων των γλωσσών, πως πρέπει ν’ απελευθερωθεί από την απληστία και τη λαγνεία, ν’ απαλλαγεί από τη συνήθεια να τροφοδοτεί τις αισθήσεις, να εγκαταλείψει την πεποίθηση πως είναι μόνο το σώμα και τίποτα περισσότερο. Ωστόσο δεν γνωρίζει την ασθένεια που τον βασανίζει. Η ασθένεια οφείλεται, όπως λένε, σε «έλλειψη βιταμινών». Οι βιταμίνες είναι η αλήθεια, η δικαιοσύνη, η ειρήνη και η θεϊκή αγάπη. Πάρτε αυτές τις βιταμίνες και θα αναρρώσετε και θα τις αφομοιώσετε στον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά σας και θα λάμψετε με την ομορφιά της ψυχικής και σωματικής υγείας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1964