Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιούλιος 2018

31 Ιουλίου

Ένα από τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσετε, είναι η αδύναμη πίστη σας. Στις μέρες μας, πρόθυμα και με χαρά εναποθέτετε  την πίστη σας στο σώμα και όλα όσα το συνοδεύουν, αλλά όχι σ’ Εκείνον που σας κινητοποιεί εσωτερικά, τον ηνίοχο. Ιδιαίτερα οι νέοι σήμερα πιστεύουν στο αναληθές, το εφήμερο, στις στιγμιαίες χαρές και διασκεδάσεις και αγνοούν το αιώνιο, το αναλλοίωτο, το παντοτινά εύδαιμον. Έτσι, πολύτιμα χρόνια της ζωής σπαταλώνται σε ανούσιες επιδιώξεις. Αυτός είναι ο λόγος που η πίστη σας κλονίζεται μπροστά και στη μικρότερη απώλεια. Αναλογιστείτε βαθιά την παροδικότητα του πλούτου, της φήμης, των κοσμικών σχέσεων κ.τ.λ. Πιστέψτε στην αξία του να υπηρετείτε τους άλλους. Πιστέψτε πως η αγάπη μπορεί να υπερκεράσει το μίσος. Έχετε πίστη στον Νόμο της Δικαιοσύνης και την Ηθική. Αυτό είναι που αποκαλείται σωστός τρόπος ζωής. Μην ξεστρατίζετε σε λάθος μονοπάτια, παρασυρόμενοι από αισθησιακές επιθυμίες και σχέδια για την ανάδειξη του ‘εγώ’ σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1978


30 Ιουλίου

Ο θυμός είναι ένα θανατηφόρο δηλητήριο. Με τις αναθυμιάσεις του επιδρά στους ανθρώπους και εκδηλώνεται μέσα από τα μάτια, τη γλώσσα και τα χέρια. Ο σπόρος ενός δηλητηριώδους δέντρου βλασταίνει και γίνεται ένα δηλητηριώδες φυτό που όταν εξελιχθεί σε μεγάλο δέντρο, τα φύλλα, τα άνθη και οι καρποί του θα είναι σίγουρα τοξικά. Με τον ίδιο τρόπο, το άτομο που είναι εθισμένο στον θυμό, μπορεί να εκπέμπει μόνο δηλητήριο, μέσα από τις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις του. Μια σκέψη οργής μοιάζει μ’ ένα βότσαλο που ρίχνεται στα ήρεμα νερά της  λίμνης του νου σας. Δημιουργεί έναν κυκλώνα που εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη λίμνη. Ο θυμός επιδρά εξαιρετικά βλαπτικά στην εξέλιξη των νέων. Αγωνιστείτε με κάθε τρόπο να εμποδίσετε το δηλητήριο να εισέλθει στον νου σας. Καλλιεργήστε αγάπη, καλοσύνη, πνεύμα υπηρεσίας και ενθαρρύνετε όλες τις σκέψεις συνεργασίας με τους άλλους. Να βλέπετε τον Θεό στον καθένα  όπως θα πρέπει να τον βλέπετε και στον ίδιο τον εαυτό σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1978


29 Ιουλίου

Ο άνθρωπος είναι ένα μείγμα θεού, δαίμονα και ανθρώπου. Η κακότης της δαιμονικής φύσης μπορεί να υπερκεραστεί από την ποιότητα του ελέους και της φιλανθρωπίας, της συμπόνιας και του αισθήματος της συντροφικότητας. Η αλαζονεία της θεϊκής διάστασης του ανθρώπου μπορεί να ξεπεραστεί με τον αυτοέλεγχο, τη μη-προσκόλληση και την απάρνηση. Ο εγωισμός της ανθρώπινης φύσης του μπορεί να εξουδετερωθεί ακολουθώντας τον θεϊκό νόμο ο οποίος αμερόληπτα έχει οριστεί από τους σοφούς, που έχουν εξαγνιστεί μέσα από πειθαρχίες και έχουν διοχετεύσει τις παρορμήσεις τους σε γόνιμα πεδία. Όταν λοιπόν αυτές οι τρεις διαστάσεις της ανθρώπινης φύσης μετουσιωθούν, ο άνθρωπος θα μετατραπεί σε Θεό. Όλοι οφείλετε να ξεκινήσετε τη διαδικασία του εξαγνισμού σας, διερευνώντας τα λάθη και τις αποτυχίες σας και αντιλαμβανόμενοι το ποιος είναι ο δρόμος της επιτυχίας. Αν έχετε συμπόνια, αυτοέλεγχο και βαδίζετε την οδό της δικαιοσύνης, αυτά θα σας οδηγήσουν πέρα από το πεδίο των τριών ιδιοτήτων του νου. Τότε δεν θα υπάρχει η ανάγκη να σας δοθεί από τον πνευματικό διδάσκαλό σας, ένα Όνομα ή ένα μάντρα για να το επαναλαμβάνετε.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Ιουλίου 1964


28 Ιουλίου

Μόλις εξασφαλίσετε έναν πνευματικό διδάσκαλο, αφήστε τα πάντα σ’ αυτόν, ακόμα και την επιθυμία σας να επιτύχετε την απελευθέρωση. Σας γνωρίζει περισσότερο απ’ ό,τι εσείς οι ίδιοι θα μπορούσατε να γνωρίζετε τον εαυτό σας. Θα σας κατευθύνει τόσο όσο εκείνος θεωρεί ότι είναι καλό για εσάς. Το καθήκον σας είναι μόνο να  υπακούετε και να καταπνίγετε την τάση σας ν’ απομακρύνεστε απ’ Αυτόν. Δεν χρειάζεται τότε να σας δοθεί ένα Όνομα ή ένα μάντρα από τον Διδάσκαλο για να το επαναλαμβάνετε. Οι εντολές του Διδασκάλου ή του Κυρίου είναι ακόμη σπουδαιότερες από το όνομα του Διδασκάλου ή το όνομα του Κυρίου. Σε τι ωφελεί η επανάληψη του Ονόματος, χωρίς την ταυτόχρονη κάθαρση των παρορμήσεων σας με την τήρηση των εντολών Του; Θα πρέπει να επωφελείστε τα μέγιστα από τον Διδάσκαλο, όπως και απ’ αυτό το ίδιο το Πουτταπάρτι. Πρέπει ν’ αποκτήσετε τις ικανότητες που θα σας εξασφαλίσουν  ειρήνη, ικανοποίηση, τη Χάρη του Θεού, τα οφέλη των πνευματικών ασκήσεων και της συντροφιάς με άγιους ανθρώπους. Μη σπαταλάτε την ενέργεια και τον χρόνο σας αναζητώντας αισθησιακές ικανοποιήσεις σε ανόσιες συντροφιές. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Ιουλίου 1964


27 Ιουλίου

Αυτή η ημέρα αποκαλείται πανσέληνος του Βυάσα. Είναι μια ιερή ημέρα που πρέπει να εορτάζεται με προσευχή και αίσθηση μεταμέλειας. Μόνο αυτά μπορούν να καθάρουν την καρδιά και όχι οι εορτασμοί και οι νηστείες που επηρεάζουν μόνον το σώμα. Το γεγονός ότι ο σοφός Βυάσα συνδέεται με αυτήν την ημέρα ή ο Ράμα και ο Κρίσνα συνδέονται με κάποιαν άλλη, είναι απλά η ευκαιρία να υπογραμμιστεί η εξαιρετική σπουδαιότητα αυτής της ημέρας, κατά την οποία πρέπει να γίνεται κάτι ιερό. Σήμερα είναι πανσέληνος και το φεγγάρι λάμπει ανεμπόδιστα· το φως του είναι λαμπερό, γαλήνιο και πλήρες. Ο ανθρώπινος νους συγκρίνεται με το φεγγάρι γιατί είναι ευμετάβλητος, σαν το φεγγάρι, που ταλαντεύεται ανάμεσα στη φωτεινότητα και το σκοτάδι. Αυτήν την ημέρα ο νους οφείλει να είναι φωτεινός, λαμπερός και ατάραχος. Ο σοφός Βυάσα είναι ο Διδάσκαλος ολόκληρου του κόσμου και ενσαρκώνει τη θεϊκή λαμπρότητα. Αλλά ακόμη και ο Βυάσα μπορεί μόνο να σας δείξει τον δρόμο. Τον δρόμο αυτόν όμως, θα πρέπει να τον διασχίσετε μόνοι σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Ιουλίου 1964


26 Ιουλίου

Να βλέπετε τον Θεό σε όλους όσους συναντάτε, να Τον βλέπετε σε όλα όσα κάνετε. Το Μυστήριό Του ενυπάρχει σε κάθε υλικό ή άυλο. Στην πραγματικότητα, έχει γίνει αντιληπτό, πως δεν υπάρχει ύλη. Τα πάντα είναι Θεός, μια έκφραση του Μυστηρίου Του! Αποκομίστε τη χαρά από την πηγή της χαράς που βρίσκεται μέσα κι έξω από εσάς. Προχωρήστε, μη στέκεστε ακίνητοι, μην υποχωρείτε. Η κάθε σας στιγμή πρέπει να σηματοδοτεί ένα βήμα μπροστά. Να χαίρεστε που σας δίνεται αυτή η στιγμή, ώστε να έχετε την ευκαιρία ν’ αναγνωρίζετε τον Θεό στα πάντα. Καλωσορίστε όλες τις ευκαιρίες για να τραγουδήσετε τη Δόξα Του, ν’ ακούσετε την Ιστορία Του και να μοιραστείτε την Παρουσία Του με άλλους. Τα χέρια του Θεού υπάρχουν σε όλα τα έργα των χεριών, τα πόδια Του ανεβαίνουν σε όλα τα ύψη, τα μάτια Του είναι πέρα απ’ όλους τους ορίζοντες και το πρόσωπό Του μπροστά από κάθε πρόσωπο. Το δέντρο της εκπλήρωσης των επιθυμιών στην ανθρώπινη καρδιά ασφυκτιά πνιγμένο στην άγρια βλάστηση και τους πυκνούς θάμνους. Ξεριζώστε την πνιγηρή βλάστηση και το δέντρο θα μεγαλώσει και θ’ αποδώσει καρπούς.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 9 Μαρτίου 1968


25 Ιουλίου

Κάποιοι άνθρωποι στις μέρες μας δεν ασχολούνται με τη φυσική άσκηση και ζουν μια καθιστική ζωή. Η συμβουλή μου προς εκείνους που εργάζονται στα γραφεία και προς τους σπουδαστές είναι να μετακινούνται με ποδήλατο για τουλάχιστον πέντε ή έξι χιλιόμετρα την ημέρα, πράγμα που θα ήταν πολύ ωφέλιμο γι’ αυτούς. Η ποδηλασία είναι πολύ χρήσιμη ώστε να διατηρείτε την καλή σας υγεία και να μειώνετε τα έξοδα της αυτοκίνησης. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα  είναι η αποφυγή των ατυχημάτων και η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από τα επιβλαβή καυσαέρια των αυτοκινήτων. Η αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα από τις εξατμίσεις των μηχανοκίνητων οχημάτων και τις καμινάδες των εργοστασίων, ήδη μολύνουν τον αέρα των πόλεων και επηρεάζουν το στρώμα του όζοντος που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα πάνω από τη Γη. Σήμερα και τα πέντε στοιχεία επηρεάζονται υπερβολικά από τη ρύπανση. Επομένως θα πρέπει να καταβάλετε προσπάθειες στην κατεύθυνση της μείωσης της χρήσης των αυτοκινήτων και του ελέγχου της απόρριψης των τοξικών υγρών βιομηχανικών αποβλήτων. Οφείλετε να λειτουργείτε πάντοτε σε αρμονία με τη Φύση, η οποία αποτελεί αντανάκλαση του Θεού. Το πρωταρχικό σας καθήκον τώρα είναι να εξασφαλίσετε την καθαρότητα του περιβάλλοντος στο οποίο ζείτε.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1993


24 Ιουλίου

Η Φύση είναι ένα μεγάλο κατάστημα, όπου μπορείτε να βρείτε όλα εκείνα που θα σας βοηθήσουν ν’ αντιληφθείτε την αλήθεια. Η αλήθεια που γίνεται αρχικά αντιληπτή είναι πως «όλα είναι διαποτισμένα από τον Θεό, διευθύνονται από τον Θεό και συντίθενται από Θεό». Έπειτα ο αναζητητής οδηγείται σε μια υψηλότερη γνώση πως «όλα είναι Θεός και μόνον για κάποιο χρονικό διάστημα εμφανίζονται ως κάτι διαφορετικό απ’ Αυτόν, σε μάτια που είναι ακόμη κλειστά. Το τελικό στάδιο είναι εκείνο όπου δεν υπάρχουν καν «όλα αυτά» για να θεωρηθούν Θεός. Υπάρχει μόνον ο Θεός. Το ένα και μοναδικό. Αυτό το μάθημα αφομοιώνεται από τους ανθρώπους που μελετούν τη Φύση, την αναλύουν και επιχειρούν να την κατανοήσουν. Είναι στην αγκαλιά της μητέρας που το παιδί μαθαίνει την τέχνη της ζωής. Η Φύση επίσης είναι εκείνη που σας διδάσκει πώς να επιτύχετε στη σκληρή προσπάθειά σας, ώστε να κερδίσετε την υπέρτατη ειρήνη. Εάν παραβιάζετε τους νόμους της Φύσης, θα δεχθείτε τα πλήγματά της. Εάν υπακούετε στις προσταγές και τις προειδοποιήσεις της, θα σας κληροδοτήσει την αθανασία.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Ιουνίου 1962


23 Ιουλίου

Οι αθεϊστές πλήττονται από ένα είδος πυρετού που καταστρέφει την αίσθηση της γεύσης. Βρίσκουν τα πάντα πικρά. Ένας πιστός νιώθει τις γεύσεις όπως ακριβώς είναι. Το πικρό ως πικρό, το ξινό ως ξινό, το γλυκό ως γλυκό. Όμως εκείνος που έχει πραγματωθεί, βιώνει όλα τα γεγονότα ως γλυκά, γεμάτα με τη χάρη του Κυρίου. Ο Πραχαλάντα υπήρξε ένα τέτοιο άτομο. Κτυπήθηκε, ποδοπατήθηκε, ρίχτηκε στη φωτιά και το νερό, αλλά σε όλες τις περιστάσεις εκείνος γευόταν μόνον τη γλυκύτητα. Ξεπερνούσε όλες τις συμφορές με ένα θάρρος που αναδυόταν από το όνομα του Θεού στην καρδιά. Εκεί στην καρδιά υπάρχει μια μυστική πηγή που θ’ αναβλύζει κάθε φορά που προφέρεται  το Όνομα και έτσι θα σβήνει τη δίψα σας. Όταν βρίσκεστε μπροστά σε δυσκολίες, προσευχηθείτε για την καθοδήγησή Του, πριν ακολουθήσετε την όποια κατεύθυνση. Οι άνθρωποι σας συμβουλεύουν μέχρις εκεί που φθάνει η ευφυΐα τους, όμως ο Κύριος θα σας αποκαλύψει την έξοδο από κάθε δίλημμα. Ρωτήστε τον Κύριο ευθέως και Αυτός όχι μόνον θα σας απαντήσει, αλλά θα σας λυτρώσει επίσης.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Μαρτίου 1962


22 Ιουλίου

Οι γυναίκες που υπήρξαν το προπύργιο της Ινδικής πολιτιστικής παράδοσης, οι φρουροί του αρχαίου πνευματικού πλούτου, στη σύγχρονη εποχή μας ενδίδουν γρήγορα στα ευτελή θέλγητρα του πολιτισμού της ματαιοδοξίας, όπως αποδεικνύεται από τον τρόπο ζωής και κοινωνικής συμπεριφοράς. Αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός επιτηδευμένου και κενού περιεχομένου εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς και της λεπτοφυούς έλξης που ασκούν η φτηνή λογοτεχνία και οι κακής ποιότητας ταινίες. Οι νέες γυναίκες του σήμερα είναι οι μητέρες και οι δασκάλες της μελλοντικής γενιάς των ηγετών. Όλες οφείλουν σεβασμό στις πέντε μητέρες: τη μητέρα που σας φέρνει στη ζωή, την αγελάδα που δίνει το γάλα που σας συντηρεί, τη γη που θρέφει τις καλλιέργειες, την πατρίδα που σας παρέχει προστασία, φροντίδα, αγάπη, δικαιώματα και ευκαιρίες να υπηρετήσετε και να προάγετε τον εαυτό σας και τη Βέδα, τον πνευματικό θησαυρό που αποκαλύπτει τον σκοπό της ζωής και σας οδηγεί στην Αυτοπραγμάτωση. Η μητέρα που σας φέρνει στη ζωή έχει την υποχρέωση ν’ αποκαλύψει στο παιδί τη δόξα όλων των άλλων, έτσι η ευθύνη της είναι η μεγαλύτερη και η πλέον κρίσιμη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Ιουλίου 1968


21 Ιουλίου

Μόνον η επιστήμη του Εαυτού-Άτμα μπορεί να εδραιώσει τον νου στον Νόμο της Δικαιοσύνης. Οι σπουδαστές, αφού πάρουν μια γεύση αυτής της επιστήμης, θ’ αναπτύξουν μια έντονη επιθυμία να τη γνωρίσουν. Είναι αυτή η γνώση και αυτή η επιθυμία που θα τους φανεί πολύτιμη όταν έρθουν αντιμέτωποι με τα προβλήματα της ζωής. Ο Πραχαλάντα είπε στον πατέρα του: «Ο πατέρας που οδηγεί τον γιο του στον Θεό, είναι ο μόνος πατέρας που αξίζει τον σεβασμό εξ αιτίας αυτής του της στάσης». Οι γονείς που οδηγούν τους γιους τους στη δίνη των αισθησιακών απολαύσεων, στα ηφαίστεια του πάθους, στα βαλτώδη έλη της αλαζονείας και της μεγαλομανίας, αγνοούν τα καθήκοντα και τις ευθύνες τους. Επομένως ένα εκπαιδευτικό σύστημα που απομακρύνει τα παιδιά από τον Θεό, το μοναδικό καταφύγιο, τον μόνο συγγενή, τον μόνο καθοδηγητή και προστάτη, είναι στην πραγματικότητα ένα σύστημα όπου οι τυφλοί ασχολούνται με την τύφλωση εκείνων που εξαρτώνται απ’ αυτούς.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Ιουλίου 1968


20 Ιουλίου

Η αγάπη υπάρχει μόνον για την αγάπη και για κανέναν άλλο λόγο. Είναι αυθόρμητη και δίνει χαρά. Η αγάπη βλέπει με την καρδιά, όχι με τα μάτια. Δεν ακούει με τα’ αυτιά, αλλά με τη γαλήνη της καρδιάς σας. Μιλάει όχι με τη γλώσσα, αλλά με τη συμπόνια. Η αγάπη έχει πολλά συνώνυμα. Η συμπόνια κι η καλοσύνη σημαίνουν επίσης αγάπη. Η μόνη πηγή από την οποία μπορεί ν’ αναδυθεί η αγάπη είναι η καρδιά. Η αγάπη είναι άπειρη, αθάνατη, γλυκιά και γεμάτη χαρά. Μια καρδιά γεμάτη αγάπη δεν έχει περιορισμούς. Όπως τα ποτάμια με τα διαφορετικά ονόματα συγχωνεύονται στον ωκεανό και γίνονται ένα με αυτόν, η αγάπη με διάφορες μορφές ρέει στον ωκεανό της καρδιάς και συγχωνεύεται με αυτήν. Οι σκέψεις, τα λόγια και τα βλέμματα πρέπει να είναι γεμάτα αγάπη. Αυτή είναι η θεϊκή αγάπη. Εκείνος που είναι διαποτισμένος με θεϊκή αγάπη, δεν μπορεί ποτέ να υποφέρει. Οι άνθρωποι σήμερα επηρεάζονται από τους επαίνους ή τις κατηγορίες. Όμως εκείνοι που είναι πλήρεις θεϊκής αγάπης, είναι υπεράνω του επαίνου και της μομφής. Μένουν ανεπηρέαστοι από την κριτική ή την κολακεία και αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο τη χαρά και τη λύπη, το κέρδος και τη ζημιά, τη νίκη και την ήττα.

 - Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1995


19 Ιουλίου

Κάνετε ασφάλεια ζωής, διότι δεν είστε αρκετά σίγουροι γι’ αυτήν. Έτσι δεν είναι; Για να εξασφαλίσετε μια άνετη ζωή, πείθεστε ν’ ασφαλιστείτε και πληρώνετε ασφάλιστρα. Όμως μόνον ο Θεός μπορεί να σας προστατέψει απέναντι στον φόβο του θανάτου. Μπορείτε ν’ αποκομίσετε χαρά ελέγχοντας και κυριαρχώντας στον νου και τις αισθήσεις. Το σίδερο και το ατσάλι παράγονται σε υψικαμίνους, όπου το μετάλλευμα τήκεται και προστίθενται κι άλλα συστατικά. Ο τετηγμένος σίδηρος μεταφέρεται σε κάδους με γερανούς και αδειάζεται με κουτάλες χύτευσης. Αν και η κουτάλα χύτευσης εκτίθεται σε υψηλή θερμοκρασία, παραμένει απρόσβλητη. Ο γερανός σηκώνει άλλα υλικά, αλλά δεν σηκώνει τον εαυτό του. Ο νους μοιάζει μ’ αυτόν. Κρατάει, χειραγωγεί και διαχειρίζεται όλα τα άλλα, όμως δεν μπορεί να  συγκρατήσει, να χειριστεί ή να μεταμορφώσει τον εαυτό του. Ο νους δεν μπορεί να κρατήσει Αυτόν που συγκρατεί τα πάντα, δηλαδή την εσωτερική κινητήρια δύναμη, τον Θεό. Επομένως για να σωθείτε από τον αλλοπρόσαλλο νου και τους υποτακτικούς του, θα πρέπει να κρατηθείτε απ’ Αυτόν που συγκρατεί τα πάντα. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Μαρτίου 1968


18 Ιουλίου

Ο Θεός υπάρχει σε όλους και παντού. Ίσως δεν έχετε τη δυνατότητα να τον δείτε με τα φυσικά σας μάτια, όμως μπορείτε να τον απεικονίσετε στον νου σας με την εσωτερική σας όραση. Ο αέρας υπάρχει και αυτό είναι ένα γεγονός που δεν μπορείτε να αρνηθείτε, παρά το ότι δεν μπορείτε να τον δείτε ή να τον πιάσετε. Όταν κάνει ζέστη, μπορείτε να δροσιστείτε χρησιμοποιώντας μια βεντάλια ή έναν ηλεκτρικό ανεμιστήρα. Ο αέρας δεν προέρχεται από τον ανεμιστήρα, όμως όποιος χρησιμοποιεί τον ανεμιστήρα δέχεται και νιώθει την ύπαρξη του αέρα. Με τον ίδιο τρόπο, όπως υπάρχει ο αέρας, υπάρχει κι ο Θεός. Η διάνοια είναι ο ανεμιστήρας. Εάν τη στρέψετε προς την πλευρά του Υπέρτατου Εαυτού, γίνεστε αποδέκτες της Υπέρτατης Ευδαιμονίας. Αν αντίθετα τη στρέψετε προς την υλική σας ύπαρξη, εκείνο που θα λάβετε είναι προσωρινές, υλικές απολαύσεις. Για να διασχίσετε τον ωκεανό της ζωής, δεν μπορείτε να εξαρτάστε από το σώμα, το οποίο είναι φθαρτό και εφήμερο. Στην πραγματικότητα είναι γεμάτο ακαθαρσίες, σάρκες και οστά. Επομένως παραδοθείτε στη Θεότητα εντός σας. Από τη στιγμή που θα έχετε τον Θεό βοηθό σας, δεν υπάρχει τίποτα ακατόρθωτο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Απριλίου 1998


17 Ιουλίου

Οι αρχαίοι σοφοί που ανέπνευσαν το άρωμα της Θεότητας, αναζήτησαν τη μορφή. Την αναζήτησαν στα δάση και στις ερημιές. Απαρνήθηκαν τα πάντα και θυσίασαν πολλά και παρά ταύτα δεν κατάφεραν να βρουν την πηγή του αρώματος. Πολλοί εγκατέλειψαν στη μέση την αναζήτηση, αρκούμενοι στο άρωμα που είχαν αναπνεύσει. Όμως υπήρξαν άλλοι, που με αμετακίνητη αποφασιστικότητα , κατάφεραν να βρουν τελικά το λουλούδι. Υπήρξαν κι άλλοι ακόμα, που δεν μπόρεσαν καν να έχουν την εμπειρία του αρώματος, εξ αιτίας του «σφοδρού ψύχους» και τους οποίους αποκάλεσαν αθεϊστές. Παρά το γεγονός ότι διέθεταν την αίσθηση της όσφρησης, δεν μπόρεσαν να νιώσουν το άρωμα της θεϊκής Ευδαιμονίας.  Αυτοί ήταν πράγματι οι άτυχοι. Όμως εκείνοι που μπόρεσαν να βιώσουν αυτήν την ευδαιμονία αναφώνησαν εκστατικά: «Έχουμε την εμπειρία της Υπέρτατης ουσίας του Θεού». Πώς είναι άραγε να βιώνει κάποιος κάτι τέτοιο; Σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη, η ευδαιμονία αναδύεται από την καρδιά, όπως ακριβώς το άρωμα από το λουλούδι. Η καρδιά είναι άρτια και πλήρης.

 - Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Απριλίου 1998


16 Ιουλίου

Ένα σπιτικό στις μέρες μας είναι διηρημένο σε δέκα παρατάξεις. Εκείνοι που δεν μπορούν να διορθώσουν τα του οίκου τους, επιχειρούν μεταρρυθμίσεις στη χώρα και δίνουν συμβουλές περί συνεργασίας και αρμονικής συμβίωσης. Η γνώση του Εαυτού-Άτμα, ως η ίδια η βάση όλων των υπάρξεων, έχει πια ξεχαστεί και αυτή είναι η αιτία όλης της αναταραχής, της σύγχυσης και της ηθικής κρίσης της εποχής μας. Η εξασθένιση της πειθαρχίας που αφορά την ενθύμηση του Θεού και τη νοερή επανάληψη του Ονόματός Του είναι η ριζική αιτία της παρακμής της χώρας. Προκειμένου να αφυπνίσει τους βυθισμένους στον ύπνο της άγνοιας και να τους επικοινωνήσει αυτό το μήνυμα, ο Θεός ενσαρκώνεται και κατέρχεται στη Γη. Εάν κάποιος σας αποκαλέσει αδύναμους, μην τον πιστέψετε. Διαθέτετε διάνοια, πειθαρχία, πνευματική ικανότητα, συνείδηση των προτερημάτων των άλλων, επίγνωση των λαθών σας και προθυμία να βελτιωθείτε. Επομένως πώς μπορεί ν’ αποκαλείστε αδύναμοι; Να θυμάστε πως αν η ζωή σας είναι γεμάτη προσευχή, δεν θα υποχωρήσει στη μανία του πάθους. Θα είναι μια πηγή δύναμης και συνεργασίας. Να είστε ευλογημένοι και οι ζωές σας να είναι γεμάτες χαρά και ειρήνη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 1963


15 Ιουλίου

Επιτρέψτε μου να σας πω ότι εκείνο που προσδίδει τη μεγαλύτερη ομορφιά στις γυναίκες είναι η αρετή. Αποδώστε σπουδαιότητα στην πειθαρχία και τη σταθερότητα και όχι στις όποιες απολαύσεις. Μπορείτε να στερηθείτε τις απολαύσεις, αλλά όχι την πειθαρχία. Από εδώ και στο εξής να ζείτε μια πειθαρχημένη ζωή στα πλαίσια κανόνων. Κάνετε την πειθαρχία μια συνήθεια, μια πανοπλία που θα σας προστατέψει από το κακό. Να προσεύχεστε στον Θεό και να επαναλαμβάνετε το Όνομά Του ή να διαλογίζεστε τη δόξα Του σε κάποια καθορισμένη χρονική στιγμή καθημερινά. Θα διαπιστώσετε πως αυτή η συνήθεια είναι ικανοποιητικά αποδοτική. Μη λέτε: «Ας δοκιμάσω πρώτα τα αποτελέσματα κι έπειτα θα αρχίσω την πνευματική άσκηση». Ασκηθείτε και το βίωμα θ’ ακολουθήσει. Πρέπει ν’ ακολουθήσει. Αν επιθυμείτε να σας τιμούν οι άλλοι, οφείλετε να τους τιμάτε κι εσείς επίσης. Εάν οι άλλοι πρέπει να σας υπηρετούν, υπηρετείτε τους εσείς πρώτα. Η αγάπη γεννά αγάπη. Η εμπιστοσύνη δημιουργεί εμπιστοσύνη. Η μεγέθυνση του εαυτού σας και ο εγωισμός θα επιφέρουν την καταστροφή. Στην πραγματικότητα καμία χαρά δεν ισοδυναμεί με τη χαρά που αποφέρει η υπηρεσία προς τους άλλους.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 1963


14 Ιουλίου

Τι αξιοθρήνητη μοίρα είναι αυτή; Το μικρό εγώ του ανθρώπου τροφοδοτείται σε τέτοιο βαθμό από τον νου και τις αισθήσεις, ώστε καταλήγει να γίνεται μια πύρινη λαίλαπα αιχμαλωτίζοντάς σας στην πυρκαγιά της θλίψης. Ο εγωισμός σάς οδηγεί στο να αναζητάτε τη δόξα στα μικρά επιτεύγματα, την ευτυχία σε ασήμαντα αποκτήματα και τη χαρά στην εφήμερη εξουσία πάνω στους άλλους. Όμως το Αθάνατο εντός σας προσδοκά να το ανακαλύψετε για να σας προσφέρει ευδαιμονία και απελευθέρωση από τη γέννηση και τον θάνατο. Υπάρχει μια συγκεκριμένη τεχνική με την οποία η αθάνατη σπίθα μπορεί ν’ αποκαλυφθεί. Αν και μπορεί να φαίνεται δύσκολο, κάθε βήμα μπορεί να κάνει το επόμενο ευκολότερο και ένας νους, προετοιμασμένος μέσω της πειθαρχίας, σε μια αναλαμπή, μπορεί ν’ ανακαλύψει πως ο Θεός είναι η βάση της δημιουργίας. Δεν υπάρχει παράκαμψη στον δρόμο προς την ολοκλήρωση. Θα πρέπει να παραιτηθείτε από εκείνα που έχετε συσσωρεύσει έως τώρα και αποτελούν εμπόδια, ώστε να είστε ανάλαφροι στο ταξίδι σας. Η λαγνεία, η απληστία, ο θυμός, η κακία, η έπαρση, ο φθόνος, το μίσος, όλες αυτές οι προσφιλείς σας ροπές, πρέπει ν’ αποβληθούν.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1964


13 Ιουλίου

Η έρευνα για την αλήθεια θα πρέπει να γίνει η καθημερινή σας πνευματική άσκηση. Το κάθε λεπτό πρέπει να χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση αυτού του πρωταρχικού καθήκοντος. Η αλήθεια έχει τη δυνατότητα ν’ αντανακλάται στη διάνοια, μόνον όταν η διάνοια έχει εξαγνιστεί από την πνευματική πειθαρχία. Πνευματική πειθαρχία σημαίνει όλες τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί με υψηλά κίνητρα, όλες τις δράσεις που υποδηλώνουν τη λαχτάρα για τον  αληθινό Εαυτό, τη μεταμέλεια για παρελθόντα λάθη, την ένθερμη αποφασιστικότητα ως προς την τήρηση της αρετής και του αυτοελέγχου και τελικά τη μη-προσκόλληση και τη γαλήνια αταραξία μπροστά στην επιτυχία ή την αποτυχία. Αυτή η πειθαρχία είναι ουσιώδης, όταν οι πειρασμοί που σας ωθούν στο ν’ αποκλίνετε από τον στόχο σας είναι τόσο πολλοί, όπως είναι στις μέρες μας. Σ’ αυτήν την εποχή του σιδήρου, όταν το σκοτάδι αγκαλιάζει τον νου των ανθρώπων, η κάθε μικρή λάμπα που μπορεί να φωτίσει τα βήματά σας είναι απολύτως ευπρόσδεκτη. Αυτός είναι ο λόγος που σας συμβουλεύω να ζητάτε καταφύγιο στις καλές πράξεις, στις καλές συνήθειες, στη σωστή συμπεριφορά, έτσι ώστε να μένετε σταθερά εδραιωμένοι στην παρουσία του Κυρίου.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1965


12 Ιουλίου

Όταν αμφιβάλλετε για τα θεμέλια ενός κτιρίου, φοβάστε να μπείτε μέσα. Όταν δεν εμπιστεύεστε την ικανότητα του κατασκευαστή, είστε ανήσυχος αν χρειαστεί να οδηγήσετε το αυτοκίνητο. Οι καιροί μας έχουν μετατραπεί σε εποχή φόβου, αγωνίας και ταραχής, διότι οι άνθρωποι δεν έχουν βαθιά πίστη στον Δημιουργό. Ο Μπίσμα, ο Σάνκαρα και άλλοι σοφοί γνώριζαν ότι ο Κύριος είναι η βάση όλης της δημιουργίας και δεν τους διακατείχε κανένας φόβος απολύτως. Στους νεότερους χρόνους ο Μαχάτμα Γκάντι αφέθηκε στη Χάρη και τη Δύναμη του Κυρίου και κέρδισε την ελευθερία για το Έθνος. Να ξέρετε πως ο Θεός είναι η αόρατη βάση επί της οποίας έχει θεμελιωθεί η ζωή σας. Είναι η πηγή σας, ο τροφοδότης σας και η δύναμή σας. Χωρίς τη θέλησή Του, κανένα φύλλο δεν μπορεί να τρεμοπαίξει στην πνοή του ανέμου. Μπορείτε άραγε να επιθυμήσετε σταθερότερο υπόβαθρο απ’ αυτό; Έχοντας γνωρίσει και αποδεχθεί τον Κύριο, την Παντοδύναμη ενέργεια ως τον κινητήριο μοχλό της ζωής σας, δεν χρειάζεται να φοβάστε πια!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1964


11 Ιουλίου

Όταν ένα δοχείο, το οποίο περιέχει λίγο νερό, κινείται, το νερό εντός του κινείται επίσης. Αν το δοχείο είναι σταθερό, το νερό παραμένει επίσης σταθερό και μπορείτε να δείτε την εικόνα σας ν’ αντανακλάται σ` αυτό! Αλλά όταν το νερό ταράζεται, η εικόνα σας ταράζεται επίσης. Κατά τον ίδιο τρόπο, για να διαλογιστείτε, θα πρέπει να κρατάτε το σώμα σας ακίνητο. Το σώμα σας μοιάζει με το δοχείο και ο νους σας με το νερό που υπάρχει σ’ αυτό. Εάν το σώμα σας κινείται, ο νους σας εντός του ταράζεται. Επομένως ελέγξετε τον νου σας και ακινητοποιήστε τον, κρατώντας την πλάτη σας ίσια και σταθερή. Η ενέργεια κουνταλίνι ταξιδεύει από το μουλαντάρα τσάκρα στη βάση της σπονδυλικής στήλης στο σαχασράρα τσάκρα, στο χιλιοπέταλο ενεργειακό κέντρο στην κορυφή της κεφαλής. Ως εκ τούτου, το κεφάλι, ο λαιμός και το σώμα θα πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία, χωρίς κυρτώσεις. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους σπουδαστές και τους αναζητητές. Συχνά ρωτώ τους σπουδαστές: «Γιατί μελετάτε; Για να γίνετε σταθεροί!» Από την νεαρή ηλικία σας ακόμη να έχετε το σώμα σας υπό έλεγχο και έτσι θα μπορέσετε να επιτύχετε πολλά και ωφέλιμα στη διάρκεια της ζωής σας!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1984


11 Ιουλίου

Όταν ένα δοχείο, το οποίο περιέχει λίγο νερό, κινείται, το νερό εντός του κινείται επίσης. Αν το δοχείο είναι σταθερό, το νερό παραμένει επίσης σταθερό και μπορείτε να δείτε την εικόνα σας ν’ αντανακλάται σ` αυτό! Αλλά όταν το νερό ταράζεται, η εικόνα σας ταράζεται επίσης. Κατά τον ίδιο τρόπο, για να διαλογιστείτε, θα πρέπει να κρατάτε το σώμα σας ακίνητο. Το σώμα σας μοιάζει με το δοχείο και ο νους σας με το νερό που υπάρχει σ’ αυτό. Εάν το σώμα σας κινείται, ο νους σας εντός του ταράζεται. Επομένως ελέγξετε τον νου σας και ακινητοποιήστε τον, κρατώντας την πλάτη σας ίσια και σταθερή. Η ενέργεια κουνταλίνι ταξιδεύει από το μουλαντάρα τσάκρα στη βάση της σπονδυλικής στήλης στο σαχασράρα τσάκρα, στο χιλιοπέταλο ενεργειακό κέντρο στην κορυφή της κεφαλής. Ως εκ τούτου, το κεφάλι, ο λαιμός και το σώμα θα πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία, χωρίς κυρτώσεις. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους σπουδαστές και τους αναζητητές. Συχνά ρωτώ τους σπουδαστές: «Γιατί μελετάτε; Για να γίνετε σταθεροί!» Από την νεαρή ηλικία σας ακόμη να έχετε το σώμα σας υπό έλεγχο και έτσι θα μπορέσετε να επιτύχετε πολλά και ωφέλιμα στη διάρκεια της ζωής σας!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1984


10 Ιουλίου

Στην εποχή μας οι πνευματικές ασκήσεις περιορίζονται στην ακρόαση συζητήσεων και όχι στην εφαρμογή των διδασκαλιών. Η ακρόαση έχει μετατραπεί σ’ ένα είδος ασθένειας. Οι άνθρωποι αφού ακούσουν, απλώς αρχίζουν να καυχώνται πως γνωρίζουν τα πάντα. Αυτή η παράλογη υπεροψία βαθαίνει την άγνοια τους. Θα πρέπει να συλλογίζεστε αυτά που ακούτε. Αφού τα συλλογιστείτε, οφείλετε να τα θέσετε σε εφαρμογή. Μόνον τότε θα υπάρχει συνέπεια μεταξύ της σκέψης, των λόγων και της πράξης. Στις μέρες μας οι άνθρωποι ικανοποιούνται με την απλή ακρόαση διαλέξεων. Έτσι όμως δεν οδηγούνται στην Αυτοπραγμάτωση. Η άσκηση της επανειλημμένης γραφής του Ονόματος του Κυρίου προάγει την αρμονία σκέψης, λόγων και πράξης (αρχικά να σκέφτεται κανείς το Όνομα του Κυρίου, κατόπιν να το προφέρει και έπειτα να το γράφει). Αυτά τα τρία βήματα θα πρέπει να γίνονται με μιαν αγνή καρδιά.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1993


9 Ιουλίου

Στις μέρες μας, όταν πηγαίνετε μια εκδρομή, παίρνετε μαζί σας έναν καθρέφτη, μια χτένα κι ένα μαντήλι. Γιατί τα παίρνετε μαζί σας; Στη διάρκεια του ταξιδιού, ο άνεμος μπορεί ν’ αναστατώσει τα μαλλιά σας κι έτσι  χρησιμοποιείτε τον καθρέφτη και τη χτένα για να τα τακτοποιήσετε. Σας βοηθούν να φαίνεστε όμορφοι. Ομοίως, δεν νομίζετε πως χρειάζεστε κάποια εργαλεία, για να επαναφέρετε τη χαμένη ωραιότητα του νου σας; Όπως ακριβώς ο καθρέφτης σας πληροφορεί για το εάν τα μαλλιά σας είναι ανακατεμένα ή όχι, η αφοσίωση αποκαλύπτει την κατάσταση του νου σας! Με αυτόν τον καθαρό καθρέφτη θα είναι εύκολο να δείτε, εάν υπάρχει ανηθικότητα στον νου ή όχι. Από τη στιγμή που θ’ αναγνωρίσετε πως ο νους σας έχει διαταραχθεί, πρέπει να τον επαναφέρετε άμεσα και για να γίνει αυτό, χρειάζεστε τη χτένα της σοφίας! Η μη-προσκόλληση είναι το πανί που καθαρίζει τους ρύπους της καρδιάς σας. Στη διάρκεια της πορείας σας στη ζωή, όπου κι αν είστε, πάντοτε να φέρετε μαζί σας τις αξίες της αφοσίωσης, της σοφίας και της μη-προσκόλλησης.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1984


8 Ιουλίου

Όποιες γραφές κι αν μελετήσετε, όποιες πνευματικές προσπάθειες κι αν αναλάβετε, όσα προσκυνήματα κι αν κάνετε, η ζωή σας θα παραμείνει άνευ αξίας και  ουσίας, εφ’ όσον δεν επιτύχετε ν’ απαλλαγείτε απ’ οτιδήποτε ακάθαρτο υπάρχει στην καρδιά σας. Ο εξαγνισμός της καρδιάς αποτελεί την ουσία όλων των πνευματικών διδασκαλιών και είναι ο βασικός στόχος της ζωής. Καμία πνευματική μελέτη ή άσκηση δεν μπορεί να βοηθήσει στον εξαγνισμό της καρδιάς σας, εκτός κι αν προσπαθήσετε με όλο σας το είναι. Όταν λοιπόν η καρδιά καθαρθεί, θα γίνει μια άξια κατοικία του Θεού. Αναγνωρίζοντας αυτήν την αλήθεια, στην Μπάγκαβαντ Γκίτα έχει  υποδειχθεί ένα μονοπάτι τριών σταδίων στην πορεία σας προς τη Θεότητα: Η συμμετοχή σε ενάρετες πράξεις, η χρησιμοποίηση του νου για την καλλιέργεια θετικών σκέψεων και ιδιοτήτων αντάξιων της ανθρώπινης φύσης σας και ο στοχασμός του Θεού μέσω της λατρείας. Μέσω αυτών, ο καθένας σας μπορεί να φθάσει σε εκείνο το επίπεδο όπου, όπως ένα ποτάμι που ενώνεται με τον ωκεανό, συγχωνεύεται με το Θείο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1984


7 Ιουλίου

Ένας αγρότης που επιθυμεί μια πλούσια συγκομιδή, πρέπει ν’ απομακρύνει όλα τα ζιζάνια από το χωράφι του. Όλα τα είδη των ζιζανίων επηρεάζουν δυσμενώς τις καλλιέργειες. Ως εκ τούτου το ξεβοτάνισμα είναι μια βασική προϋπόθεση, ώστε να έχετε μια καλή σοδειά. Κατά τον ίδιο τρόπο, ένας πνευματικός αναζητητής, πρόθυμος να βιώσει την Ευδαιμονία, οφείλει ν’ απομακρύνει από την καρδιά του τις ποικίλες εκδηλώσεις των ιδιοτήτων του πάθους και της νωθρότητας με τη μορφή της κακοήθειας, της επιθυμίας, της απληστίας, του θυμού, του μίσους και της ζήλειας. Αυτά τα έξι είδη εχθρών του ανθρώπου είναι τέκνα του πάθους και της νωθρότητας. Κανείς δεν μπορεί να βιώσει τη χαρά και την ευδαιμονία της ψυχής όσο αυτά τα ζιζάνια είναι παρόντα. Ολόκληρος ο κόσμος είναι μια εκδήλωση των τριών ιδιοτήτων-γκούνας. Απ’ αυτές τις τρεις, το πάθος και η νωθρότητα είναι η πηγή όλων των προβλημάτων και της θλίψης. Τα έξι χαρακτηριστικά της ιδιότητας της νωθρότητας είναι ο ύπνος, η νύστα, ο φόβος, ο θυμός, η οκνηρία και η αδράνεια. Γι’ αυτό ο Κρίσνα ζήτησε από τον Αρτζούνα να απαλλαγεί από το πάθος και τη νωθρότητα που ήταν εγκατεστημένα στην καρδιά του.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1984


6 Ιουλίου

Οι πράξεις που περιγράφονται στις Γραφές, όπως οι θυσιαστικές τελετουργίες, η φιλανθρωπία και οι αυστηρές πειθαρχίες, θεωρούνται ενάρετες. Εάν όμως τις εκτελείτε τρέφοντας προσδοκίες για κοσμικές απολαβές, τότε αναδύεται ο εγωισμός, το αίσθημα «εγώ είμαι που εκτελώ αυτές τις πράξεις». Τότε όλες οι πράξεις, καλές ή κακές, καταλήγουν σε δουλεία! Οι αλυσίδες που σας κρατούν δέσμιους μπορεί να έχουν φτιαχτεί από χρυσό ή από σίδερο, αλλά δεν παύουν να είναι αλυσίδες. Ως εκ τούτου, στις Γραφές δηλώνεται πως η πραγμάτωση του Θεού και η ενότητα μαζί Του δεν μπορούν να επιτευχθούν μόνο με τελετουργίες και καλές πράξεις, διότι καθώς πρόκειται για εξωτερικές ενέργειες που σχετίζονται με το σώμα, δεν ευνοούν την ανάπτυξη της εσωτερικής σας όρασης. Μόνον όταν κατορθώσετε ν’ απαλλαγείτε από τον εγωισμό και την προσκόλληση, θα μπορέσετε ν’ αναπτύξετε την εσωτερική σας όραση. Για να έχετε τη συνείδηση του Θεού κάθε στιγμή, πρέπει να εξαλείψετε την αίσθηση της δυαδικότητας. Πραγματική σοφία είναι το να βλέπει κανείς παντού το Ένα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1984


5 Ιουλίου

Είστε ανήμποροι να πραγματώσετε τον Θεό εντός σας, διότι δεν συνειδητοποιείτε ότι το περίβλημα με το οποίο είναι καλυμμένος είναι ακάθαρτο. Αν λερωθούν τα ρούχα σας, τα αλλάζετε, διότι νιώθετε ντροπή να εμφανιστείτε με βρώμικα ρούχα. Όταν το σπίτι σας είναι βρώμικο, το καθαρίζετε, έτσι ώστε οι επισκέπτες να μη σχηματίσουν κακή εντύπωση για σας. Όταν όμως οι νόες και οι καρδιές σας έχουν μολυνθεί, νιώθετε κάποια ντροπή; Δεν είναι περίεργο να νοιάζεστε τόσο για την καθαρότητα των ρούχων και των σπιτιών σας, αλλά να μην ανησυχείτε για την αγνότητα του νου και της καρδιάς σας, που επηρεάζουν ολόκληρη τη ζωή σας; Για να εξαγνίσετε τον νου και την καρδιά σας, το πρώτο πράγμα που οφείλετε να κάνετε είναι να ζείτε μια ενάρετη ζωή. Οι πράξεις σας θα πρέπει βασίζονται στην ηθική. Η ικανοποίηση που αντλείται από την κακομεταχείριση των άλλων ή η πρόκληση πόνου, δεν είναι χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης. Το κακό που κάνετε στους άλλους τελικά επιστρέφει σε σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Απριλίου 1984


4 Ιουλίου

Τόσο οι επιθυμίες όσο και η θέληση αναδύονται από τις σκέψεις. Η δύναμη της θέλησης είναι πολύ σημαντική, όπως και η θεμελιώδης αρχή της ζωής του ανθρώπου. Όλες οι άλλες δυνάμεις όπως η δύναμη της διάνοιας, της αντίληψης, της αποφασιστικότητας, του λόγου κ.λ.π προέρχονται απ’ αυτή. Η θέληση είναι κάτι σαν τον βασιλέα όλων των άλλων δυνάμεων. Εάν τη χρησιμοποιήσετε ορθά, θα σας οδηγήσει στο ιερό μονοπάτι. Αντίθετα, εάν κάνετε κακή χρήση αυτής της δύναμης, θα καταλήξετε κακοήθεις. Η θέληση επηρεάζει τις σκέψεις σας και οι σκέψεις επιδρούν στη θέληση σας. Οι κακές σκέψεις αποδυναμώνουν τη θέληση. Η εξασθένιση της θέλησης ενδυναμώνει τις επιθυμίες που με τη σειρά τους αποδυναμώνουν εσάς. Ορίστε ένα μικρό παράδειγμα: Υποθέστε πως κάποιος έχει τη συνήθεια να πίνει πάρα πολύ καφέ ή τσάι, να καπνίζει τσιγάρα κ.λ.π. Αυτές οι κακές του συνήθειες δεν θα εξασθενίσουν τη θέληση και την ικανότητά του να επιτύχει σημαντικά πράγματα; Επομένως να καλλιεργείτε καλές σκέψεις, καλές συνήθειες και να θέτετε όρια στις επιθυμίες σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Απριλίου 1993


3 Ιουλίου

Η αγάπη του Σουάμι δεν έχει ίχνος ιδιοτέλειας. Είναι απόλυτα αγνή. Ο Σουάμι ξέρει μόνο πώς να δίνει, όχι πώς να παίρνει. Τείνει το χέρι του για να προσφέρει και όχι για να ζητήσει. Από τη στιγμή που έχει δηλώσει «Είστε δικοί Μου», όποιοι κι αν είναι οι λανθασμένοι δρόμοι που μπορεί ν’ ακολουθείτε, ο Σουάμι δεν θα σας εγκαταλείψει. Μπορεί ν’ αναρωτηθείτε, γιατί κάποιος που έχει γίνει δεκτός από τον Σουάμι να υπόκειται σε ταλαιπωρίες και προβλήματα. Οι δυσκολίες όμως είναι οι συνέπειες των δικών σας πράξεων. Πρέπει να διαπιστωθεί πως η συμπεριφορά σας είναι σωστή. Εάν υποτεθεί πως ο Κύριος ευλογεί έναν άνθρωπο με μια ζωή εκατό ετών, δεν θα ήταν φρόνιμο αυτός να φουσκώνει από υπερηφάνεια και ν’ αρχίσει να πηδάει από τα δέντρα, έχοντας τη σιγουριά πως θα ζήσει έναν αιώνα. Μπορεί να ζήσει εκατό χρόνια, αλλά ίσως σπάσει το πόδι του πέφτοντας. Επομένως, έχοντας δεχτεί  την ευλογία του Θεού, ταυτόχρονα θα πρέπει καταβάλλετε προσπάθεια ώστε να ζείτε μια ενάρετη ζωή.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιουλίου1984


2 Ιουλίου

Όταν πεινάτε, τρώτε για να ικανοποιήσετε το αίσθημα της πείνας σας! Χρειάζονται περίπου δύο ώρες για να χωνευτεί η τροφή στο στομάχι, ν’ αφομοιωθεί και να παράγει ενέργεια και θρέψη για το σώμα. Ομοίως, μπορεί να υπάρχει χρονικό χάσμα μεταξύ των πράξεών σας και των συνεπειών τους. Ένας σπόρος δεν γίνεται δέντρο μόλις πέσει στο χώμα. Ο σπόρος πρώτα θα βλαστήσει, θα γίνει δενδρύλλιο και έπειτα, όταν έρθει η ώρα, αναπτύσσεται σε δέντρο. Ολόκληρο το δέντρο βρίσκεται μέσα σ’ έναν μικροσκοπικό σπόρο. Εσείς βλέπετε μόνον τον σπόρο, όχι ολόκληρο το δέντρο που κρύβεται μέσα του. Κατά τον ίδιο τρόπο, πρέπει να θυμάστε πως το μέλλον σας περιέχεται σε όλα όσα πράττετε στο παρόν. Ονειρεύεστε το μέλλον σας και το προσδοκάτε. Δεν χρειάζεται να το περιμένετε, διότι το μέλλον σας βρίσκεται στο παρόν σας. Επομένως, εξαγιάστε το παρόν σας και κάνετέ το λαμπρό, γεμάτο νόημα και ουσία.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Απριλίου 1993


1 Ιουλίου

Να εξελίσσεστε μαζί, να προχωράτε και να μαθαίνετε μαζί, να αναπτύσσετε τη διάνοια και να επιτυγχάνετε ευγενείς στόχους μαζί, χωρίς διαμάχες και να ζείτε σαν φίλοι. Αυτή είναι η αληθινή έννοια της ισότητας. Αυτή η ισότητα εξασφαλίζει την ειρήνη. Χωρίς αυτήν, κυριαρχεί μόνον η εχθρότητα, οι διακρίσεις και ο δυισμός. Κάθε μέρα ψάλλετε τη λέξη Σάντι (Ειρήνη) τρεις φορές. Να τη λέτε με αγνή καρδιά και απαλή φωνή. Όταν υπάρχει εχθρότητα στην καρδιά σας, η ψαλμωδία του Σάντι Μάντρα είναι ανώφελη! Αν ψάλλετε με φωνή τραχιά, η επίδραση του ψαλμού ακυρώνεται. Οι λέξεις δεν είναι σημαντικές. Τα αισθήματα που πηγάζουν από την καρδιά είναι που έχουν σημασία. Επομένως να εκτελείτε όλες τις πνευματικές σας ασκήσεις με αγνότητα καρδιάς. Το μονοπάτι της αγάπης είναι το ευγενέστερο. Ίσως δεν σας είναι δυνατό να υμνείτε το όνομα του Κυρίου, ίσως δεν μπορείτε να ακινητοποιήσετε τον νου σας με τον διαλογισμό, μπορεί να μη γνωρίζετε τον δρόμο της γιόγκα. Όμως μπορείτε ν’ αναπτύξετε αγάπη στην καρδιά σας. Το μονοπάτι της αγάπης είναι εύκολο και συντομεύει την πορεία προς τον στόχο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Απριλίου 1993