Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιούλιος 2017

31 Ιουλίου

Η μελέτη των κειμένων θα μπορούσε ν’ απομακρύνει κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις και να παρακινήσει προς την κατεύθυνση των σωστών λύσεων. Όμως δεν μπορεί να προσφέρει το όραμα της Αλήθειας. Ο διαλογισμός είναι το κλειδί για τον θησαυρό του πνεύματος που είναι και ο πραγματικός σας πλούτος. Ο εγωισμός πάντα στέκεται εμπόδιο, ακόμη και όταν διαλογίζεστε. Όταν η Αδελφή Νιβεντίτα ζήτησε από τον Βιβεκανάντα  να τη συμβουλεύσει για το πως θα κατορθώσει την απόλυτη εστίαση κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, αυτός είπε: «Μην επιτρέπεις στη Μάργκαρετ Νομπλ να μπαίνει ανάμεσα σε σένα και στον Θεό». Μάργκαρετ Νομπλ ήταν το κατά κόσμον όνομά της και αντιπροσωπεύει το εγώ, την προσωπικότητα. Νιβεντίτα σημαίνει ‘προσφορά’. Με αυτό τον τρόπο, ο Σουάμι Βιβεκανάντα την προέτρεψε: «Πρόσφερε τον εαυτό σου στον Θεό ολοκληρωτικά». Αυτή η ολοκληρωτική  προσφορά δεν μπορεί να αναδυθεί μέσα από την ευρυμάθεια. Ο λόγιος έχει μολυνθεί από τον εγωισμό. Χαίρεται να ταξινομεί τα υπέρ και τα κατά, να εγείρει αμφιβολίες,να παρεμποδίζει την πίστη και αναμειγνύει τα εγκόσμια και τα υλικά  με τα πνευματικά ζητήματα. Πολλοί λατρεύουν τον Θεό προσδοκώντας εγκόσμια κέρδη. Οι προσευχές που απευθύνονται στον Θεό πρέπει να αφορούν την πνευματική σας πρόοδο. Επομένως καλλιεργήστε αρετές χωρίς καθυστέρηση και απαλλαγείτε από τις άσχημες συνήθειες, τα κακόβουλα λόγια, τις κακές πράξεις. Ανδρωθείτε μέσα στην αγάπη. Αυτός είναι ο δρόμος προς την ευδαιμονία.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 27 Ιουλίου 1980


30 Ιουλίου

Η αφοσίωση δεν θά ’πρεπε να περιορίζεται στους τέσσερις τοίχους του χώρου της προσευχής ή στα λίγα λεπτά που κάνετε διαλογισμό. Είναι μια πνευματική άσκηση πλήρους απασχόλησης. Η αφοσίωση πρέπει να εκφράζεται ως λατρεία κάθε ζωντανού πλάσματος που δεν είναι παρά μια ζώσα ενσάρκωση του Θεού. Να βλέπετε τον Θεό σε όλους. Ακόμα και στα πρόσωπα εκείνων που θεωρείτε εχθρούς σας. Ασκηθείτε σε αυτό το είδος της πλατιάς αγάπης που δεν αποκλείει κανέναν. Πώς μπορείτε ν’ αντλήσετε ευτυχία, δείχνοντας αγάπη και σεβασμό σ’ ένα πέτρινο είδωλο που δεν ανταποκρίνεται και δεν αντανακλά συναισθήματα; Τα ζωντανά όντα θ’ ανταποδώσουν την εκτίμηση μ’ ευγνωμοσύνη και θα εύχονται το καλό σας. Μπορείτε να βλέπετε τη χαρά ν’ ανθίζει στα πρόσωπά τους. Αυτό θα σας δώσει ικανοποίηση. Εάν δεν είστε ικανοί να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας στο ν’ αγαπήσετε τον συνάνθρωπό σας, πώς μπορείτε ν’ ακολουθήσετε το μονοπάτι της αφοσίωσης στον Θεό;

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 16 Μαρτίου 1973


29 Ιουλίου

Καλλιεργήστε τη θέληση να δίνετε, τη θέληση να απαρνείστε το μικρό για χάρη του μεγάλου, του προσωρινού για χάρη του σημαντικού! Το σήμα του εθελοντή που φοράτε δεν είναι κάποιο διακοσμητικό που εξασφαλίσατε δωρεάν. Είναι σύμβολο ενάρετου χαρακτήρα, ευγενών συναισθημάτων και σταθερής και ειλικρινούς προσπάθειας. Είναι η εξωτερική ένδειξη για τις εσωτερικές ποιότητες του ενθουσιασμού, της δύναμης, της ικανότητας και της πίστης. Όπως το σίδερο έλκεται από τον μαγνήτη, όταν αφήσετε αυτές τις ιδιότητες να λάμψουν μέσα από εσάς, θα έλκετε τους συνανθρώπους σας που έχουν ανάγκη. Αν είστε αλαζόνες και εγωιστές, τυφλοί στη συγγένεια που συνδέει όλους με αδελφική αγάπη, το να φοράτε το σήμα είναι προδοσία! Τα καλά συναισθήματα δεν αρκούν. Πρέπει να μπουν σε εφαρμογή με τη βοήθεια της ευφυίας και των δεξιοτήτων. Ούτε είναι και η ποσότητα της υπηρεσίας που μετράει, ούτε και η ποικιλία. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η εσωτερική χαρά και η αγάπη που ακτινοβολείτε.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 19 Μαΐου 1969


28 Ιουλίου

Η λήψη της τροφής πρέπει να ακολουθείται από την αποβολή. Η εισπνοή πρέπει να ακολουθηθεί από την εκπνοή. Το αίμα πρέπει να εισέλθει στα ζωτικά όργανα και μετά να εξέλθει για τη διατήρηση της υγείας. Το να παίρνει κανείς και να δίνει είναι οι δύο όψεις της ίδιας διαδικασίας. Αφορά τα άτομα, τις κοινωνίες, τα έθνη και όλο το ανθρώπινο γένος. Η πρόοδος και η ειρήνη στηρίζεται πάνω στη θυσία, στην απάρνηση, στην προσφορά. Να είστε έτοιμοι να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας παντού και πάντα. Να είστε έτοιμοι να αντιδράσετε με ένα χαμόγελο, έναν καλό λόγο, μια χρήσιμη συμβουλή και μια ευχάριστη απάντηση. Να ψάχνετε ευκαιρίες να σώσετε ή να αναζωογονήσετε. Εκπαιδευτείτε στο να μπορείτε να προσφέρετε τη βοήθειά σας όμορφα και αποτελεσματικά. Η προσφορά ανιδιοτελούς υπηρεσίας φυτεύει έναν σπόρο μέσα στην πέτρα και έχει τη χαρά να τον δει να βλασταίνει. Φυτέψτε τον με αγάπη και ο σπόρος θα ανακαλύψει την αγάπη μέσα στην πέτρα και θα μεγαλώσει. Η προσφορά υπηρεσίας είναι η πιο ανταποδοτική μορφή πνευματικής άσκησης, δίνει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση και χαρά. Κινητοποιείται από την αγάπη και σκορπίζει αγάπη σε αφθονία.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 19 Μαΐου 1969         


27 Ιουλίου

Μια φορά ο Κρίσνα προσποιήθηκε ότι υπέφερε από αβάσταχτο πονοκέφαλο. Είχε τυλίξει το κεφάλι του και τα κόκκινα μάτια του με ζεστά ρούχα και είχε πέσει στο κρεβάτι. Οι βασίλισσες Ρουκμίνι και Σατυαμπάμα προσπάθησαν με διάφορες θεραπείες να τον ανακουφίσουν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι, φώναξαν τον Νάραντα και μαζί του παρεκάλεσαν τον Κρίσνα να τους συμβουλέψει τι να κάνουν. Εκείνος τους είπε να του φέρουν σκόνη από τα πόδια ενός πραγματικού πιστού! Αμέσως ο Νάραντα παρουσιάστηκε μεταξύ κάποιων πιστών που έψαλλαν τη δόξα Του, αλλά όταν τους είπε τι ήθελε αισθάνθηκαν πολύ ταπεινοί να προσφέρουν στον Κύριό τους τη σκόνη από τα πόδια τους. Ο Νάραντα γύρισε απογοητευμένος. Ο Κρίσνα τον ρώτησε: πήγες στις γκόπις, τις αφοσιωμένες βοσκοπούλες; Αν και με κάποια δυσπιστία, ο Νάραντα πήγε αμέσως. Μόλις οι γκόπις άκουσαν το μήνυμα του Κρίσνα, χωρίς δεύτερη σκέψη τίναξαν τη σκόνη από τα πόδια τους και την πρόσφεραν στα χέρια του! Πριν ακόμα ο Νάραντα γυρίσει στην Ντβάρακα, ο πονοκέφαλος του Κρίσνα είχε εξαφανιστεί!

Ο Κύριος έπαιξε αυτό το πενθήμερο θεατρικό έργο για να διδάξει ότι το να καταδικάζει κανείς τον εαυτό του είναι κι αυτό εγωισμός. Χωρίς αυτόν τον εγωισμό ο πιστός δεν νιώθει ούτε ανώτερος ούτε κατώτερος και είναι έτοιμος να υπακούσει στις προσταγές του Κυρίου χωρίς δισταγμό.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 7 Ιουλίου 1963


26 Ιουλίου

Η υπηρεσία, σε όλες τις μορφές της, είναι κατά κύριο λόγο μια πνευματική πειθαρχία που βοηθά στην κάθαρση του νου σας. Χωρίς την έμπνευση που σας εμφυσά μια τέτοια στάση, η παρόρμησή σας είναι καταδικασμένη να υποχωρήσει και να μαραθεί ή μπορεί να περιφέρεται ως αλαζονεία και πομπώδης επίδειξη. Σκεφτείτε για ένα λεπτό! Υπηρετείτε τον Θεό ή είναι ο Θεός που υπηρετεί εσάς; Όταν ένας προσκυνητής, βουτηγμένος μέχρι τη μέση στα νερά του Γάγγη, παίρνει από το ιερό νερό στις παλάμες του, απαγγέλει ένα μάντρα και ρίχνει πίσω το νερό στο ποτάμι ως προσφορά στη θεότητα, αυτό που έκανε δεν είναι τίποτα περισσότερο από το να ρίξει τον Γάγγη στον Γάγγη. Όταν προσφέρετε γάλα σ` ένα παιδί που πεινάει ή μια κουβέρτα σ` ένα τρεμάμενο αδελφό σας που κείτεται στο πεζοδρόμιο, εκείνο που κάνετε είναι να τοποθετείτε το δώρο του Θεού στα χέρια ενός άλλου δώρου του Θεού. Στην πραγματικότητα αφήνετε το δώρο Του σ` ένα αποθετήριο της Θεϊκής Αρχής. Ο Θεός είναι αυτός που υπηρετεί και σας επιτρέπει να ισχυρίζεστε ότι εσείς είστε που προσφέρετε την υπηρεσία. Να θυμάστε πως χωρίς το θέλημά Του ούτε ένα φύλλο δεν μπορεί να στροβιλιστεί στην πνοή του ανέμου.
 
Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 19 Μαίου 1969

25 Ιουλίου

Τα καθήκοντά σας ας εκπληρώνονται με αφοσίωση, που σημαίνει με ταπεινότητα, αγάπη, συμπόνια και μη βία. Χωρίς τη γνώση όμως, η αφοσίωση θα είναι τόσο επιπόλαια και ελαφριά, όσο ένα μπαλόνι που παρασύρεται στις ριπές του ανέμου.  Από την άλλη μεριά, η  ύπαρξη μόνης της γνώσης θα κάνει την καρδιά σας στεγνή. Η αφοσίωση απαλύνει την καρδιά με κατανόηση και η δράση παρέχει χρήσιμο έργο στα χέρια σας, έτσι ώστε η κάθε σας στιγμή να εξαγιάζεται. Επομένως η αφοσίωση αναφέρεται ως αυτή που όντας κοντά και αισθανόμενη την παρουσία του Θεού, μοιράζεται την γλυκύτητα Του. Η λαχτάρα για όλα αυτά, σας προτρέπει να κάνετε προσκυνήματα, ν` ανεγείρετε και ν’ ανακαινίζετε ναούς. Οι διάφορες τελετουργίες με τις οποίες λατρεύεται ο Κύριος, γίνονται για την ικανοποίηση του νου που λαχταρά την προσωπική επαφή με το Υπέρτατο. Είναι δράσεις υψηλής τάξης που οδηγούν στην πνευματική γνώση. Αρχικά, ξεκινάτε με τη σκέψη «Είμαι στο Φως», έπειτα νιώθετε «Το Φως είναι μέσα μου» και τέλος οδηγείστε στη βεβαιότητα «Είμαι το Φως». Αυτή είναι η Υπέρτατη Γνώση.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 7 Ιουλίου 1963


24 Ιουλίου

Υπάρχουν δύο οκτασύλλαβες ρήσεις στην Μπάγκαβαντ Γκίτα, τις οποίες όλοι πρέπει να ενστερνιστείτε. Η πρώτη μας βεβαιώνει ότι «αυτός που έχει σταθερή πίστη, κερδίζει τη θεία γνώση» και η δεύτερη προειδοποιεί για τις ολέθριες συνέπειες της αμφιβολίας. Η αμφιβολία οδηγεί στην αποτυχία και την πνευματική αποδιοργάνωση. Εστιάστε σ’ αυτές τις δύο αλήθειες και εφαρμόστε την πνευματική πειθαρχία τη επιλογής σας —διαλογισμός, εξύμνηση του ονόματος του Θεού κ.ά. Είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε για ευτελή πράγματα και επαιτείτε τη Χάρη, η οποία διατίθεται σε πολύ υψηλό κόστος. Είναι η απόλυτη πλεονεξία. Μπορεί να ισχυρίζεστε ότι έρχεστε ή μένετε στο Πουταπάρτι επί πολλά χρόνια, όμως δεν είναι  τα χρόνια που έχουν σημασία. Σημασία έχει σε πόσο βάθος έχουν αναπτυχθεί, από προηγούμενες γεννήσεις, οι ρίζες του κάρμα. Η πνευματική άσκηση της ανιδιοτελούς δράσης και της λατρείας θα σας οδηγήσει  στη Γνώση.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1964


23 Ιουλίου

Η χρονική περίοδος μεταξύ των 16-30 ετών είναι κρίσιμη, διότι είναι αυτό το χρονικό διάστημα, που η ζωή μοιάζει γλυκιά, όταν τα ταλέντα, οι δεξιότητες, οι συμπεριφορές αθροίζονται, μετουσιώνονται και εξαγνίζονται. Αν η τόνωση που παρέχεται από την ανιδιοτελή υπηρεσία, χορηγηθεί στον νου στη διάρκεια αυτής της περιόδου, η αποστολή της ζωής έχει εκπληρωθεί. Διότι η τόνωση που προσφέρεται από την υπηρεσία, επισπεύδει τη μετουσίωση και τον εξαγνισμό. Μην υπηρετείτε προς χάριν της ανταμοιβής, της έλκυσης προσοχής ή της απονομής της χάρης ή από μια αίσθηση ανωτερότητας, όσον αφορά τις ικανότητες, τον πλούτο, τη θέση ή την εξουσία που κατέχετε. Υπηρετείτε, διότι το μοναδικό σας κίνητρο είναι η αγάπη. Εάν και όταν αποτυγχάνετε, να καταλογίζετε την αποτυχία στη δική σας ανεπάρκεια, ανειλικρίνεια ή άγνοια. Εξετάστε τα κίνητρα της δράσης. Αποστειρώστε αυτά τα κίνητρα απ’ όλα τα ίχνη του εγώ. Μην επιρρίπτετε την ευθύνη στους αποδέκτες της υπηρεσίας, στους συνεργάτες, στους συναδέλφους σας ή στον Θεό. Όταν επιτυγχάνετε, να αποδίδετε την επιτυχία στη Χάρη του Θεού, ο οποίος σας παροτρύνει να δράσετε, όντας η Αγάπη μέσα σας.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 19 Μαίου 1969


22 Ιουλίου

Ενσαρκώσεις του Θείου Εαυτού!

Η κατάσταση που σήμερα επικρατεί στον κόσμο είναι τρομακτική. Όπου κι αν στραφεί κανείς, έρχεται αντιμέτωπος με τον φόβο. Είτε μένετε στο σπίτι, είτε βγαίνετε έξω στους δρόμους, είτε ταξιδεύετε με το τρένο, είτε βαδίζετε, σας στοιχειώνει ο φόβος που έχει αγκαλιάσει  τον κόσμο. Αν θέλετε να εξορίσετε τον φόβο, πρέπει ν’ αναπτύξετε  σταθερή πίστη στον Θεό, ως το μοναδικό σας καταφύγιο. Αυτός είναι ο τρόπος ν’ απελευθερωθείτε απ’ αυτόν. Συνεχίστε τη δουλειά σας απωθώντας όλο τον φόβο και χωρίς καμία ανησυχία για το μέλλον. Εμπλακείτε σε δράσεις υπηρεσίας με θάρρος και αποφασιτικότητα. Μόνον εάν οι πράξεις σας καθοδηγούνται απ’ αυτήν την ακράδαντη πίστη, θα μπορείτε να υπηρετείτε την οικογένειά σας, το έθνος και την Οικουμένη. Δεν είναι η διανοητική σας ικανότητα που θα προστατεύσει τη χώρα. Εφόσον  ακολουθείτε τις επιταγές της Αλήθειας και της Δικαιοσύνης, αυτές θα προστατεύσουν εσάς, την οικογένεια και την πατρίδα σας. Ζήστε σύμφωνα με την αλήθεια της ύπαρξης σας. Να πράττετε πάντα με πλοηγό την αρετή.

Μπάμπα, από την ομιλία της 19 Νοεμβρίου 1990


21 Ιουλίου

Όλοι πρέπει να καλλιεργήσετε το πνεύμα της θυσίας και να υπηρετείτε τους άλλους μέσω του σώματος που σας έχει χαριστεί από τον Θεό. Να τρέφετε μόνον αγαθές κι ευγενικές  σκέψεις στο νου σας. Να χρησιμοποιείτε τον πλούτο σας για να υποστηρίζετε εκπαιδευτικά και άλλα ιδρύματα, ώστε να ενισχύετε τους συνανθρώπους σας. Να προσφέρετε τροφή στους πεινασμένους και στους άπορους. Αυτός είναι ο τρόπος για να ζήσετε μια ουσιαστική και ιδανική ζωή. Αυτή η ζωή δεν σας δόθηκε για να ταϊζετε τον εαυτό σας. Το σώμα είναι το κύριο όργανο για την άσκηση του ντάρμα. Αφιερώστε όλο σας τον χρόνο στην εκπλήρωση των καθηκόντων σας και στην προσφορά υπηρεσίας. Η πνευματική  άσκηση δεν πρέπει να υπηρετεί ιδιοτελείς σκοπούς. Οφείλει να προάγει το καλό των άλλων. Εξαγιάστε τις ζωές σας παραιτούμενοι από τον εγωισμό και την αίσθηση της ξεχωριστότητας, και καλλιεργήστε ανιδιοτελή αγάπη για τις άλλες υπάρξεις. Μόνον ο πραγματικός πνευματικός διδάσκαλος, που είναι ο Θεός, μπορεί να μεταμορφώσει τις πνευματικές σας προσπάθειες σε υπερβατική εμπειρία. Αυτήν την εμπειρία του Θεού (sakshatkara) την έχετε ήδη! Αυτή η εμπειρία δεν προέρχεται από τον εξωτερικό κόσμο. Υπάρχει εντός σας, διότι ο Θεός είναι πανταχού Παρών. Μόνον όταν θεωρεί κανείς τον εαυτό του ξεχωριστό από τον Θεό νομίζει ότι μπορεί να βρει τον Θεό έξω από τον εαυτό του. Ο Θεός είναι παντού. Εσείς οι ίδιοι είστε ο Θεός.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 7 Ιουλίου 1990, Γκούρουπούρνιμα


20 Ιουλίου

Η συνύπαρξη σώματος, νου και αισθήσεων, σας εμποδίζει από το ν’ αναγνωρίσετε την ενυπάρχουσα Θεότητα. Εσείς είστε η αιτία  της υποδούλωσής σας από το σώμα και τον νου. Όταν κατανοήσετε τη φύση του συμπλέγματος σώμα-νους, θα συνειδητοποιήσετε την αληθινή σας ουσία. Είναι αρκετό να οικοδομήσετε την πεποίθηση ότι εσείς και ο Θεός είστε ένα. Καλλιεργήστε σθεναρή πίστη σ’ αυτή τη θεϊκή ενότητα μέσα από την αγάπη. Αυτή η αγάπη θα σας οδηγήσει στη πραγμάτωση του Εαυτού. Όπου κι αν είστε και ότι κι αν κάνετε, θεωρείτε τους εαυτούς σας ως όργανα του Θεού και ενεργείτε μ’ αυτή τη λογική. Δεν χρειάζεται να περιμένετε έναν ολόκληρο χρόνο για την Γκούρουπούρνιμα. Αντιμετωπίστε κάθε στιγμή της ζωής σας ως ένα αφιέρωμα στον Κύριο. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να βιώσετε τη θεότητα σ’ όλους τους τόπους, την κάθε στιγμή. Αυτή είναι η αληθινή Αυτοπραγμάτωση. Πιστεύετε ακράδαντα πως ο Θεός υπάρχει σε όλους και πάντα ενεργεί με ανάλογο τρόπο. Μια τέτοια ιερή στάση θα ωριμάσει μέσα από την διαρκή πνευματική άσκηση.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 7/7/1990


19 Ιουλίου

Οι υδρατμοί που παράγονται από τον Ήλιο, μετατρέπονται σε σύννεφα και τελικά κρύβουν αυτόν τον ίδιο τον Ήλιο. Έτσι και οι σκέψεις που ανατέλλουν στον νου, κρύβουν τον Εαυτό (Άτμα). Όταν ο νους εξουδετερώνεται, παραμένει μόνον ο Άτμα. Για να εξαλείψετε τον νου και ν’ απομακρύνετε τις αυταπάτες, πρέπει να θέσετε υπό έλεγχο τις επιθυμίες. Οι επίδοξοι αναζητητές της εποχής μας δεν μειώνουν τις επιθυμίες τους. Οφείλετε να συνειδητοποιήσετε ότι πρέπει ν’ απαλλαγείτε απ’ τον εγωισμό και τον εγωκεντρισμό. Η εγωπάθεια είναι η βασική αιτία όλων των συμφορών που μαστίζουν τους ανθρώπους. Εάν πρέπει ο κόσμος να μεταμορφωθεί, το καλύτερο ξεκίνημα θα ήταν η μεταμόρφωση του εαυτού σας. Τα αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα σας πρέπει ν’ αποβληθούν. Κατακλύστε τον εαυτό σας με αγνές σκέψεις. Αν δεν συνειδητοποιήσετε την αληθινή σας φύση, όλα σας τα επιτεύγματα θα αποβαίνουν μάταια. Στρέψτε τον νου σας προς τα έσω. Η στροφή του προς τον εξωτερικό κόσμο, μόνον θλίψη μπορεί να παράγει. Η διαρκής χαρά μπορεί να επιτευχθεί μόνον κατευθύνοντας τον νου σας προς τον Θεό. Αυτή είναι η αυθεντική και η αληθινή πνευματική άσκηση.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 7 Ιουλίου 1990


18 Ιουλίου

Ο σοφός Νάραντα, ο οποίος κατείχε πολλές επιστήμες και τέχνες, δεν μπορούσε να εξασφαλίσει την υπέρτατη ευδαιμονία που πηγάζει από τη γαλήνη του νου. Προβληματισμένος απ’ αυτήν την έλλειψη ειρήνης, προσέγγισε τον σοφό Σάνατκουμάρα και τον ρώτησε ποια ήταν η αιτία της κατάστασής του. Ο σοφός ζήτησε να μάθει από τον Νάραντα τα επιτεύματα του. Εκείνος του απάντησε πως ήταν ταλαντούχος  γνώστης των Βεδών και της Βεδάντα και ότι κατείχε εξήντα τέσσερις διαφορετικές επιστήμες, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης ελεφάντων και της εκτροφής αγελάδων. Γελώντας μέσα του, ο σοφός Σανατκουμάρα τον ρώτησε: «Αυτά είναι όλα κι όλα τα επιτεύματα σου; Ω Νάραντα, όσο δεν γνωρίζεις το ποιος είσαι, ποια είναι η χρησιμότητα της γνώσης όλων των άλλων πραγμάτων;» Οι άνθρωποι καταβάλλουν πολλές πρσπάθειες να κατανοήσουν όλα όσα υπάρχουν στον κόσμο, αλλά κανείς δεν προσπαθεί να κατανοήσει τον εαυτό του. Άπειρος χρόνος καταναλώνεται στις απόπειρες αντίληψης άλλων πραγμάτων, όμως ο άνθρωπος δεν βρίσκει χρόνο ν’ ασχοληθεί με τη βαθιά αντίληψη του εαυτού του. Όποιες κι αν είναι οι ακαδημαϊκές σας γνώσεις, η νοημοσύνη ή η κοινωνική σας θέση, δεν θα μπορέσετε να γαληνέψετε τον νου σας και να βρείτε τη χαρά, αν δεν γνωρίσετε τον αληθινό σας εαυτό.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 3 Σεπτερμβρίου 1990


17 Ιουλίου

Οι άνθρωποι διαπράττουν πολλά αδικήματα εν γνώσει ή εν αγνοία τους και όχι μόνον στην παρούσα αλλά και σε προηγούμενες ζωές επίσης. Το αποτύπωμα αυτών των πράξεων μεταφέρεται από την υποσυνείδητη μνήμη σε πολλές επόμενες ζωές. Όταν ο καθρέφτης του νου είναι λερωμένος απ’ αυτά τα κατάλοιπα, ο νους δεν μπορεί ν’ αντιληφθεί τίποτα στην πραγματική του διάσταση. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι άνθρωποι αδυνατούν ν’ αναγνωρίσουν την αληθινή τους φύση. Επομένως είναι αναγκαίο να καθαρίσετε τον καθρέφτη από τους ρύπους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το να ρυθμίσετε το ζήτημα της τροφής και τις συνήθειες που αφορούν την ψυχαγωγία σας. Πρέπει να είστε βέβαιοι πως η τροφή που καταναλώνετε έχει αποκτηθεί με δίκαια μέσα. Πολλές ταλαιπωρίες προκύπτουν στις μέρες μας μόνον  και μόνον επειδή οι άνθρωποι καταναλώνουν τροφή που έχει αποκτηθεί με αθέμιτα μέσα. `Ισως δεν είναι πάντα δυνατόν να εξασφαλίσετε την ύψιστη αγνότητα σε όλες τις περιπτώσεις. Για να υπερκεράσετε αυτή την δυσκολία, υπάρχει μια εύκολη και αποτελεσματική λύση. Πριν αρχίσετε να γευματίζετε, προσφέρετε την τροφή στον Θεό! Έτσι  η τροφή μετατρέπεται σε δώρο εκ Θεού (πρασάνταμ) και ό,τι ακάθαρτο σ’ αυτήν, αποβάλλεται. Αυτός είναι ένας τρόπος για να εξαγνίσετε τον νου. Να ασκείτε αυτήν την πρακτική πάντα!

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 25/5/1990


16 Ιουλίου

Κάποτε, απευθυνόμενος σε  αρκετούς  ανθρώπους και ρωτώντας τους για το ποια θέση θα ήθελαν να έχουν στα χέρια του Θεού, πήρα διάφορες απαντήσεις. Κάποιοι απάντησαν πως θα ήθελαν να είναι ο λωτός, άλλοι το κοχύλι, άλλοι ο δίσκος και διάφορα άλλα, όμως κανείς δεν ανέφερε το φλάουτο. Σας συμβουλεύω, λοιπόν, να γίνετε το φλάουτο, γιατί τότε ο Θεός θα έρθει προς εσάς, θα σας πάρει, θα σας φέρει στα χείλη Του και θα φυσήξει μέσα από εσάς. Μέσα από την κοιλότητα της καρδιάς σας και εξ αιτίας της απόλυτης απουσίας του εγωισμού, θα συνθέσει σαγηνευτική μουσική για να την απολαύσει ολόκληρη η Δημιουργία. Να είστε απλοί, χωρίς δικές σας επιθυμίες. Η ζωή σας, από εδώ και στο εξής, θα πρέπει να είναι βαπτισμένη στη θεία ευδαιμονία. Η δική σας θέληση ας συγχωνευθεί  με το θέλημα του Θεού. Εισπνέετε μόνον την ανάσα του Θεού. Αυτή είναι θεϊκή ζωή την οποία πρέπει να επιτύχετε. Αυτή η θεϊκή ζωή είναι στ’ αλήθεια η αποστολή με την οποία είναι επιφορτισμένα και για την οποία έχουν γεννηθεί  όλα τα πλάσματα, δηλαδή η συγχώνευση του ατομικού με το Οικουμενικό.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Απρίλιο του 1957


15 Ιουλίου

Σε τι θα μπορούσε να χρησιμεύσει η κατοχή του καμβά και των χρωμάτων, αν ένας καλλιτέχνης με όραμα δεν έχει την έμπνευση να ζωγραφίσει; Τι μπορεί να σημαίνει η σμίλη κι ένα κομμάτι μάρμαρο, αν καμιά εικόνα δεν έχει αποτυπωθεί στην καρδιά ενός αφοσιωμένου γλύπτη; Αυτό το όραμα κι αυτή η εικόνα, είναι οι σπίθες του Θεού. Είστε όλοι σας ‘Θεοί’, εγκλωβισμένοι μέσα σε δέρμα και οστά. Είστε ο Άτμα, περιορισμένος στην εφήμερη σάρκα. Μάθετέ το και γίνετε άφοβοι κι ευτυχισμένοι χωρίς όρια. Απαλλαγείτε από το φράγμα του εγωισμού μέσα στο οποίο νιώθετε παγιδευμένοι. Τότε θα είστε ελεύθεροι, έξω από την ανύπαρκτη ‘φυλακή’ που τώρα σας περιβάλλει τόσο ασφυκτικά όσο και μια φυλακή που στ’ αλήθεια υπάρχει. Πώς πρέπει να ζει κανείς ώστε να μην ευτελίζει την ανθρώπινη ιδιότητα; Θα  πρέπει διαρκώς να έχετε την επίγνωση πως αυτό το σώμα κι ο εξοπλισμός του, δεν είναι παρά μια προσωρινή κατοικία. Ότι είστε το Θείο, ο αιώνιος Άτμα, φαινομενικά εγκλωβισμένος στη φυσική ύπαρξη, όπως το φεγγάρι σ’ ένα δοχείο με νερό. Αυτή η γνώση του Άτμα είναι η ύψιστη σοφία.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 8/7/1971


14 Ιουλίου

Ο στόχος του επίδοξου πνευματικού αναζητητή θα έπρεπε να είναι  η διανοητική ετοιμότητα για την πραγμάτωση του Θεού. Αυτό σημαίνει πως η καρδιά πρέπει να απαλλαγεί  από την απελπισία, να απελευθερωθεί από τους ενδοιασμούς και την αμφιβολία και να είναι ανοικτή στα κύματα της ευδαιμονίας που κυριολεκτικά ξεχύνονται απ’ όλες τις μεριές του θεϊκού σύμπαντος. Η Αγάπη είναι αυτή που έλκει εντός τα κύματα της ευδαιμονίας, που είναι πάντα κατακλυσμιαία και επεκτατικά. Το μονοπάτι που βαδίζετε εξαρτάται από τις αρχές που πρεσβεύετε. Ακολουθείτε τις θεϊκές αρχές και θα οδηγηθείτε να δρέψετε τους καλούς καρπούς. Εφαρμόστε τις θεϊκές οδηγίες με πίστη και ειλικρίνεια. Αυτό θα σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε τον σκοπό της ζωής σας. Δεδομένου πως η κάθε πράξη επιφέρει και την  αρμόζουσα συνέπεια, να είστε προσεκτικοί με τις κακές προθέσεις, τα μοχθηρά λόγια, τις πράξεις που βλάπτουν τους άλλους και ως εκ τούτου καταλήγουν να βλάπτουν εσάς. Επιθυμία μου είναι να βαδίζετε πάντα το μονοπάτι της αρετής και να επιτυγχάνετε τα καλύτερα αποτελέσματα στη ζωή σας. Να ζείτε με αρετή έτσι ώστε ν’ αποδίδετε σεβασμό σε όλα τα πλάσματα και ν’ αντιμετωπίζετε τους πάντες ως κινούμενους ναούς του Θεού.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 18 Απριλίου 1981


13 Ιουλίου

Τώρα, όλοι θα πάρετε πρασάνταμ  στο τέλος των μπάτζανς. (Πρασάνταμ είναι η ευλογημένη τροφή που δίνεται ως προσφορά στο τέλος της λατρευτικής λειτουργίας στον ναό). Πρασάνταμ σημαίνει επίσης τη Χάρη που ρέει από τον Θεό όταν Του προσφέρεται λατρεία. Για να λάβετε το πρασάνταμ, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι μία μόνο μικρή πράξη —να απλώσετε το χέρι σας και να το λάβετε. Αλλά η χάρη του Θεού είναι πάντα μαζί σας. Δεν είναι κάτι που δίνεται ή λαμβάνεται. Επίσης, είναι πάντα δεκτή από τη συνείδηση που έχει την επίγνωση της σημασίας της. Πρέπει να κερδίσετε τη χάρη του υποσυνείδητού σας έτσι ώστε να μπορέσει να αποδεχθεί τη Xάρη του Θεού που είναι πάντα διαθέσιμη. Μπορείτε να την κερδίσετε διδάσκοντάς του την αξία της Χάρης. Η Χάρη του Θεού ξεχειλίζει οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε, μέσα από την άπειρη Αγάπη Του, χωρίς να υπολογίζει την ετοιμότητα του υποσυνείδητού σας να τη δεχτεί και να επωφεληθεί από αυτή. Όταν αποδεχθείτε τη Χάρη του Θεού, θα σας προσδώσει πίστη και δύναμη, σοφία και χαρά.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1971


12 Ιουλίου

Στην ινδική μυθολογία, υπάρχει ένας λογιστής στο δικαστήριο του Γιάμα, του βασιλιά του θανάτου, με το όνομα Τσιτραγκούπτα (που κυριολεκτικά σημαίνει αυτόν που απεικονίζει αυτό που είναι κρυμμένο). Ο Τσιτραγκούπτα διατηρεί ένα αρχείο με τις καλές και τις κακές πράξεις κάθε ζωντανού πλάσματος. Όταν κάποιο άτομο πεθαίνει, φέρνει τα βιβλία στο δικαστήριο και κάνει τον ισολογισμό μεταξύ της χρέωσης και της πίστωσης. Έπειτα, ο Γιάμα, επιβάλλει την τιμωρία εκείνη που μπορεί να εξιλεώσει και να εκπαιδεύσει. Η εξουσία του Τσιτραγκούπτα εδράζεται στην πραγματικότητα μέσα στον νου του κάθε ανθρώπου και είναι αφυπνισμένη και σε διαρκή εγρήγορση. Αυτό που κάνει ο Τσιτραγκούπτα είναι ν’ ‘απεικονίζει’ όλες τις μυστικές υποδείξεις που κατευθύνουν τη δράση. Σημειώνει τα προειδοποιητικά σημάδια όπως επίσης και τις περιπτώσεις εκείνες που αυτά τα προειδοποιητικά σημεία αγνοήθηκαν ή δεν έτυχαν  της απαραίτητης προσοχής. Έχετε τον νου σας λοιπόν! Πρέπει να προσέχετε ώστε οι προειδοποιήσεις του Θείου εναντίον των ζωωδών αλλά και των απλώς ανθρωπίνων τάσεων και ροπών να λαμβάνονται πάντα υπ’ όψιν.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1971


11 Ιουλίου

Το να προσφέρετε θυμίαμα και άνθη σε μια εικόνα του Θεού και το να απαγγέλετε τ’ όνομά Του και να υμνείτε τη δόξα Του, κλεισμένοι σ’ ένα δωμάτιο, είναι ενέργειες που δεν αποτελούν τίποτε περισσότερο από ευτελή υποκατάστατα της πειθαρχίας που θα σας απελευθερώσει από την άγνοια. Όλα τα όντα είναι απεικονίσεις του Θεού! Όλοι οι άνθρωποι είναι εικόνες Του. Επομένως γιατί κλείνεστε σ’ ένα δωμάτο; Όλη η δημιουργία πορεύεται σ’ ένα προσκύνημα προς Αυτόν. Γιατί συμπεριφέρεστε σαν να περπατάτε μόνοι σας; Πιστεύετε πως ο χρόνος που δαπανάται για λατρεία στην εκκλησία ή στον ναό ή σ’ έναν βωμό του σπιτιού σας και σε τελετουργίες, είναι αφιερωμένος στον Θεό, ενώ ο υπόλοιπος χρόνος δαπανάται γι άλλους σκοπούς. Όμως δεν μπορείτε να προσδιορίσετε και να οριοθετήσετε τα βασίλεια του Θεού και του ανθρώπου μ’ έναν τέτοιο τρόπο. Ο Θεός είναι πάντα μαζί σας, παντού. Τα πάντα είναι Θεός. Η κοινωνία είναι το σχολείο που διδάσκεται αυτό το μάθημα σ’ αυτούς των οποίων  η αναζήτηση είναι ειλικρινής.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1973


10 Ιουλίου

Εκείνοι που στερούνται νοητικής ευρύτητας, που δεν έχουν πίστη, μπορεί να διατείνονται πως ο Θεός δεν μπορεί να κατέλθει ως ανθρώπινη ύπαρξη. Ο άνθρωπος δεν μπορεί ποτέ να περιγράψει ή να προσδιορίσει  το άμορφο, το χωρίς ιδιότητες, εκείνο που είναι πέρα από χαρακτηριστικά και ποιότητες. Μόνον μέσω της μορφής και των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων μπορεί κάποιος να προσεύχεται, να λατρεύει, να προσκυνά ή ακόμη να νιώθει τη θεία παρουσία. Στην πραγματικότητα ο Θεός μπορεί ν’ αναγνωριστεί μόνον ως άνθρωπος από άνθρωπο και αυτό αποσαφηνίζεται στις Γραφές: «Ο Θεός αποκαλύπτεται μέσω της ανθρώπινης μορφής». Επομένως, ο Θεός, από αμνημονεύτων χρόνων, λατρεύεται, προσκυνάται και ακόμη συλλαμβάνεται μέσω της φαντασίας και απεικονίζεται από τους ανθρώπους  μόνον με ανθρώπινη μορφή, για τόσο χρόνο όσο η ανθρώπινη συνείδηση παραμένει. Οι άνθρωποι εύκολα δημιουργούν την εικόνα του Θεού ως ανθρώπου με υπεράνθρωπη δύναμη, σοφία, αγάπη και συμπόνια. Η Χάρη του Θεού μπορεί να κάνει τον τυφλό να δει το φως, τον χωλό να περπατήσει και τον άλαλο να μιλήσει. Μ’ ένα απλό άγγιγμα, ο Θεός μπορεί να εξαφανίσει τις αμαρτίες του παρελθόντος και να θέσει το θεμέλιο για την ειρήνη και τη χαρά.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 27 Ιουλίου 1980


9 Ιουλίου

Κάποιοι Γκουρού μυούν τον μαθητή σ’ ένα μάντρα και συμβουλεύουν την επανάληψη του. Αλλά δεν τονίζουν την εγγενή θεία πραγματικότητα του μαθητή, την οποία δεν θα έπρεπε ν’ αγνοούν ούτε για μια στιγμή, ούτε επιμένουν στην ηθική του αναγέννηση που είναι απολύτως απαραίτητη για την ανάπτυξη των εσωτερικών του δυνατοτήτων. Ο Γκουρού, ο οποίος χορηγεί το μάντρα, είναι αυτός που εισάγει τον μαθητή στη μύηση (Deeksha Guru). Ο Γκουρού, ο οποίος αναμορφώνει την προσωπικότητά του είναι ο καθοδηγητής (Siksha Guru). Είναι λοιπόν αυτός, ο καθοδηγητής, ο διδάσκαλος που εγκωμιάζεται ευλαβικά με χίλιους τρόπους στα ιερά κείμενα. Απομακρύνει τα ελαττώματα στην όραση και καταστρέφει το σκοτάδι της άγνοιας. Αποκαλύπτει τον Άτμα στο άτομο και το απελευθερώνει. Η Γκούρου Πούρνιμα είναι αφιερωμένη σ’ αυτούς τους διδασκάλους. Η Σελήνη, που είναι η κυρίαρχη θεότητα του νου, αυτήν την ημέρα, είναι πλήρης, καθαρή, δροσερή και λαμπερή. Δεν έχει κανένα ψεγάδι ή θαμπάδα που να μειώνει τη λάμψη της. Ο Διδάσκαλος παρουσιάζεται κι εγκωμιάζεται σήμερα ως αψεγάδιαστος, φωτεινός και στοργικός. Στη σημερινή ημέρα της Γκούρου Πούρνιμα, πρέπει ν’ αποφασίσετε να κυριαρχήσετε στις αισθήσεις και τη διάνοια, στα συναισθήματα και τα πάθη, στις σκέψεις και τά αισθήματα, μέσα από εντατική πνευματική άσκηση.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 27 Ιουλίου 1980


8 Ιουλίου

Όλα τα όντα πρέπει να φθάσουν στην Αυτοπραγμάτωση. Αυτό είναι το πεπρωμένο, όσο δύσκολο και μακρύ κι αν είναι το ταξίδι. Το πότε και το πώς προσδιορίζονται από την σωρευτικές επιδράσεις πολλών ζωών. Μην ξεχνάτε ότι το αποτέλεσμα διαμορφώνεται όχι μόνον από τις πράξεις, αλλά ακόμη περισσότερο από τα κίνητρα που προξενούν τις πράξεις. Όλοι οικοδομούν την τύχη ή τη δυστυχία τους. Η σημερινή σας κατάσταση είναι συνέπεια παρελθόντων πράξεων και κινήτρων. Δεδομένου τούτου, θα μπορούσατε άραγε να ισχυριστείτε ότι η βοήθεια των άλλων είναι περιττή; Όχι! Για να επιτύχετε την πνευματική ολοκλήρωση, η καθοδήγηση εκείνων που έχουν διανύσει τον δρόμο είναι απαραίτητη. Η λογική μπορεί ν’ αναπτύξει τις δεξιότητες και την επινοητικότητά σας. Όμως, η μόνη έγκυρη είναι η εμπειρία που επιτυγχάνεται μέσω της διαίσθησης. Για να φθάσετε από τη διαίσθηση στη φώτιση, πρέπει να διαπεράσετε και να καταστρέψετε στρώματα εγωισμού και των αρνητικών του ιδιοτήτων. Μόνον εκείνος που έχει φτάσει στον στόχο, μπορεί να οδηγήσει τον αναζητητή σ’ αυτόν. Σ’ αυτό το ταξίδι ένας Διδάσκαλος αποτελεί μεγάλη βοήθεια. 

Μπάμπα, ομιλία που δόθηκε στις 27 Ιουλίου 1980        


7 Ιουλίου

Ο μόνος πλούτος που μπορείτε να πάρετε μαζί σας μετά τον θάνατο, είναι η αγάπη για τον Θεό. Κάνετε λοιπόν σοβαρή προσπάθεια, στη διάρκεια των στιγμών της ζωής σας, να κερδίσετε αυτόν τον πλούτο. Εύκολα θα μπορούσατε να το επιτύχετε με αγνή αφοσίωση και αγάπη, αφιερώνοντας τον χρόνο σας, το σώμα και τις πράξεις σας στην υπηρεσία του Θεού. Αυτή ήταν η  κατανόηση στην οποία έφθασε ο Αρτζούνα αφού άκουσε την Γκίτα από τον Κρίσνα. Ο Αρτζούνα, ο οποίος ήταν ένα εξαιρετικά νοήμον άτομο, μετά απ’ όλα τα επιχειρήματα που προέβαλε στον Κρίσνα, έφτασε τελικά σ’ αυτό το συμπέρασμα και δήλωσε: «Θα πράξω οτιδήποτε Εσύ μου πεις». Οι άνθρωποι δεν πρέπει να εξαρτώνται από τη φυσική ή διανοητική τους δύναμη, αλλά από τη δύναμη του Θεού. Μόνον εκείνος  που βασίζεται αποκλειστικά στη δύναμη του Θεού, μπορεί να βιώσει αληθινή ειρήνη κι ευδαιμονία. Ένα τέτοιο άτομο δεν χρειάζεται να νοιάζεται για τις κρίσεις των άλλων. Μπορεί ν’ αψηφά τις απόψεις μιας πληθώρας ανθρώπων και να υπερασπίζει αυτό που θεωρεί αληθινό. Όντας λοιπόν αδιάφοροι για τον έπαινο και τη μομφή θα πρέπει να καλλιεργείτε σταθερή πίστη στον Θεό.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 7 Απριλίου 1989


6 Ιουλίου

Η αληθινή αφοσίωση δεν συνίσταται μόνο στην ψαλμωδία του ονόματος του Θεού, αλλά στην παροχή βοήθειας στην κοινωνία και στην υπηρεσία προς αυτούς που έχουν ανάγκη. Μόνον τότε θα μπορέσετε να γίνετε άξιοι της χάρης του Θεού. Ο Χάνουμαν ήταν το ιδεώδες της απαρέγκλιτης υπακοής στις θείες εντολές. Οι αληθινοί πιστοί δεν πρέπει να αφήνουν κανένα περιθώριο στην αμφιβολία. Πρέπει να ενεργούν με πλήρη πίστη στον Θεό. Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσετε ότι όλα ανήκουν στον Θεό και να εγκαταλείψετε κάθε αίσθηση του «εγώ» και του «δικού μου». Υπάρχει μια βασική διαφορά μεταξύ της στάσης των Γκόπικας, των βοσκοπούλων που ήταν αφοσιωμένες στον Κρίσνα, και των Γιάνταβας, των συγγενών του Κρίσνα. Οι Γκόπικας έλεγαν: «Κρίσνα! Είμαστε δικοί σου». Ενώ οι Γιάνταβας έλεγαν: «Κρίσνα, είσαι δικός μας». Η στάση τους βασιζόταν στην αίσθηση του ξεχωριστού, ατομικού εγώ. Αυτό ήταν υπεύθυνο και για την τελική καταστροφή τους.

Μπάμπα, ομιλία που δόθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1997


5 Ιουλίου

Για να κατανοήσετε την αληθινή σας φύση, θα πρέπει να κάνετε τρία πράγματα: Να υποτάξετε το σώμα, να ελέγξετε τις αισθήσεις, να θέσετε ένα τέλος στα παιχνίδια του νου. Το να υποτάξετε το σώμα σημαίνει να μην επιτρέπετε στο εγώ ν’ αναπτυχθεί μέσα σας. Να εκτελείτε όλα σας τα καθήκοντα με ειλικρίνεια και ταπεινότητα. Το να διορθώσετε τις αισθήσεις απαιτεί να εξετάσετε το πώς αυτές συμπεριφέρονται, όταν έχουν την τάση να παρεκκλίνουν και να τις διορθώνετε και να τις περιορίζετε κατάλληλα, όταν συμπεριφέρονται έτσι. Το να θέσετε ένα τέλος στα νοητικά παιχνίδια, απαιτεί να κατευνάσετε τις ιδιοτροπίες του νου. Πώς; Για παράδειγμα υπάρχει μια κλειδαριά και ένα κλειδί. Όταν το κλειδί στρέφεται αριστερά, η κλειδαριά κλειδώνει, Αν το κλειδί στρέφεται δεξιά η κλειδαριά ξεκλειδώνει. Το κλειδί είναι το ίδιο. Η διαφορά στον τρόπο που στρέφεται, προκαλεί το κλείδωμα ή το ξεκλείδωμα. Στρέψτε τον νου σας στον Θεό και η καρδιά σας θ’ αναπτύξει απόσπαση. Στρέψτε τον νου σας προς τον κόσμο και η καρδιά σας θα αναπτύξει προσκόλληση. Το να θέσετε ένα τέλος στην κίνηση του νου, σημαίνει να τον στρέφετε στην κατεύθυνση του Θεού.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 6 Μαίου 1988


4 Ιουλίου

Ο Ήλιος είναι η φυσική πηγή του φωτός. Η ανθρώπινη ζωή είναι αδύνατη χωρίς το ηλιακό φως. Το φως του Ήλιου είναι η αιτία των βροχών που επιτρέπουν στις καλλιέργειες ν’ αναπτυχθούν. Ο Ήλιος είναι επίσης πηγή υγείας και χαράς. Η σωστή συμπεριφορά (Ντάρμα) είναι το φως του Ήλιου που φωτίζει ολόκληρη τη Δημιουργία. Η λέξη Ντάρμα σημαίνει «Αυτό που διατηρεί». Είναι το Ντάρμα αυτό που διδάσκει τη σωστή σχέση μεταξύ δύο ατόμων ή μεταξύ κοινοτήτων. Το Ντάρμα αποκαλύπτει σε κάθε ύπαρξη, μέσα από την καρδιά, τι είναι σωστό και τι είναι λάθος, τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα. Είναι η δικαιοσύνη που προάγει την ευπραγία των κοινωνιών. Είναι ο προστάτης της οικουμενικής ευημερίας. Το Σύμπαν δεν μπορεί να διατηρηθεί χωρίς το Ντάρμα. Ένας άνθρωπος της γνώσης είναι ισχυρότερος από έναν άνθρωπο με φυσική δύναμη, όπως ακριβώς ένας μικροκαμωμένος εκπαιδευτής μπορεί να ελέγχει έναν ελέφαντα. Δεν είναι αρκετό για τους ανθρώπους να βασίζονται αποκλειστικά και μόνον στη σωματική δύναμη.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1997

 


3 Ιουλίου

Κάποιος μπορεί να έχει επιθυμία  για κάτι καλό. Αυτό οφείλεται στην εσωτερική παρακίνηση, όμως αυτή η επιθυμία δεν μπορεί να εκπληρωθεί, εκτός κι αν το άτομο προχωρήσει βάσει ενός σχεδίου που μπορεί να του εγγυηθεί την επιτυχία. Η επιθυμία πρέπει να εξελιχθεί σε πράξη. Αυτό απαιτεί τη δραστική ενέργεια της πράξης. Πάνω απ’ όλα όμως, η πραγματοποίηση εξαρτάται από τη δύναμη και τη σαφήνεια της γνώσης, την αυτοπεποίθηση που απορρέει από την κυριαρχία επί της κατάστασης. Αυτό είναι ένα δώρο της χάρης του Θεού, του Θεού που είναι εγκατεστημένος  στην καρδιά. Οτιδήποτε κι αν σχεδιάζετε και εκτελείτε, θα πρέπει να εξευγενίζεται σαν να πρόκειται να προσφερθεί στον Θεό, αλλιώς θα υποβαθμίζεται σε άκαρπες ακροβασίες. Ο Θεός είναι πανταχού παρών. Κανείς δεν μπορεί να Τον αρνηθεί ή να Τον αγνοήσει. Όταν κάποιος αρνείται τον Θεό, αρνείται τον εαυτό του. Πρέπει να καλλιεργείτε την πίστη στον Θεό και να γνωρίζετε πως υπάρχει στο παν. Αυτή η πίστη θα γεννήσει μέσα σας ταπεινοφροσύνη, θάρρος και ευλάβεια.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1987


2 Ιουλίου

Σπουδαστές, νέοι και νέες, οι καρδιές σας είναι τρυφερές και αμόλυντες. Διευρύνετε τον νου σας. Από την ίδια αυτή στιγμή πρέπει να προάγετε τις αγνές σκέψεις. Φυτέψτε τον σπόρο της ανιδιοτελούς αγάπης στις αγνές καρδιές σας. Ο σπόρος θ’αναπτυχθεί και απ’ αυτό το δέντρο της Αγάπης θα δρέψετε τους καρπούς της ανεκτικότητας, της συμπόνιας και της καλοσύνης. Να χαμογελάτε πάντα. Αντιμετωπίστε κάθε κατάσταση στη ζωή, συμπεριλαμβανομένου και του θανάτου, μ’ ένα χαμόγελο. Συνειδητοποιήστε πως δεν υπάρχει τίποτε σπουδαιότερο από την Αλήθεια. Η Αλήθεια είναι Θεός και το μόνο κόσμημα του Θεού είναι η Δικαιοσύνη. Εμμένετε πιστά στην Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη ως τα εξέχοντα χαρακτηριστικά της ζωής σας. Τα λόγια σας δεν πρέπει να είναι απλές κουβέντες που αναδύονται από τα χείλη σας, αλλά από τα βάθη της καρδιάς σας. Θα πρέπει να υπάρχει πλήρης αρμονία μεταξύ των σκέψεων, των λόγων και των πράξεών σας. Επιθυμία μου είναι, όλοι εσείς να λυτρώσετε τις ζωές σας, εστιάζοντας τον νου σας στον Κύριο, νιώθοντας αγάπη για τις καλές σκέψεις και εμπλέκοντας τον εαυτό σας στην υπηρεσία των συνανθρώπων σας. Να είστε όλοι ευλογημένοι!

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1997


1 Ιουλίου

Πολλοί άνθρωποι έρχονται σε μένα αλλόφρονες και προσεύχονται: «Σουάμι, δεν έχω γαλήνη. Σε παρακαλώ, ευλόγησε με για ν’ αποκτήσω ειρήνη του νου». Να θυμάστε πως η ειρήνη του νου δεν μπορεί να προέλθει από τον εξωτερικό κόσμο. Θα πρέπει ν` αναζητηθεί στην καρδιά. Αρνητικές επιθυμίες εκτρέφουν δυστυχία. Επωφελείς επιθυμίες οδηγούν στη χαρά. Η απομάκρυνση των επιθυμιών εξασφαλίζει την ειρήνη. Όταν οι επιθυμίες πολλαπλασιάζονται, καταλαμβάνοντας τον νου, πως μπορείτε ν’ αποκτήσετε ειρήνη; Μετά τους λατρευτικούς ύμνους και τον διαλογισμό, επαναλαμβάνετε τη λέξη ‘ειρήνη’ τρεις φορές, προσευχόμενοι για τη φυσική, νοητική και πνευματική ειρήνη. Αλλά μόνον όταν έχετε συνειδητοποιήσει την παρουσία της μίας και μόνης ψυχής σε όλα τα όντα, μπορείτε να λάβετε την ειρήνη ως ευλογία. Τις περισσότερες φορές, ο νους σας τείνει προς το κακό. Θα πρέπει να κατευθύνετε τον νου και τη διάνοιά σας στα ευμενή κανάλια της ειρήνης και της ευημερίας. Μέσω της συνεπούς πνευματικής άσκησης, διορθώστε τα λάθη σας και αξιοποιήστε τις αρετές σας για να διασφαλίσετε την ειρήνη για τον εαυτό σας, την κοινωνία και το έθνος. Να προσεύχεστε καθημερινά για την ευημερία του κόσμου: Samastha Loka Sukhino Bhavantu (Είθε όλα τα πλάσματα σε όλους τους κόσμους, να είναι ευτυχισμένα).

Μπάμπα, ομιλία που δόθηκε στις 5 Απριλίου 1981