Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιούλιος 2014

30 Ιουλίου

Τρομοκράτες δεν είναι μόνο εκείνοι που κρατάνε τουφέκια και πιστόλια. Όποιος πληγώνει τους άλλους με τις σκέψεις, τα λόγια ή τις πράξεις του είναι κι αυτός τρομοκράτης. Τρία σημαντικά πράγματα που πρέπει όλοι σας να προσέχετε αδιάλειπτα είναι οι σκέψεις, τα λόγια και οι πράξεις σας. Όταν γεννιέται στον νου σας μια σκέψη, ακολουθούν τα λόγια και μετά το σώμα πράττει βάσει αυτών. Στον τομέα των σκέψεων, ποτέ μην κάνετε αρνητικές ή κακόβουλες σκέψεις για τους άλλους. Μετά έρχονται τα λόγια: ποτέ μη λέτε σκληρά λόγια στους συνανθρώπους σας, ποτέ μην τους ταπεινώνετε και ποτέ μην προσπαθήσετε να τους εξαπατήσετε μέσω των λόγων σας. Αν σκοτώσετε κάποιον με μαχαίρι ή πιστόλι, πεθαίνει αμέσως. Αν όμως τον πληγώσετε με τα λόγια σας, θα πονά ως το τέλος της ζωής του! Υπάρχουν φάρμακα για όλες τις εξωτερικές πληγές, αλλά κανένα φάρμακο και κανένας γιατρός δεν μπορεί να θεραπεύσει μια πληγή που προκάλεσαν τα σκληρά και άδικα λόγια. Γι’ αυτό, το κακό που έχει προκληθεί από λόγια είναι πιο επικίνδυνο και χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να θεραπευθεί. Μόνο οι πνευματικές διδασκαλίες μπορούν να απαλύνουν και να σβήσουν το κακό που προκλήθηκε από σκέψεις, λόγια ή πράξεις.
Μπάμπα, από το βιβλίο «My Dear Students», Τόμ. 5, Κεφ. 2. Δόθηκε στις 9 Μαρτίου 1993.

29 Ιουλίου

Το να οδηγούμαστε σ’ ένα συμπέρασμα βάσει δεδομένων είναι μια μέθοδος επαλήθευσης ή κατανόησης. Π.χ. βλέπουμε καπνό σ’ έναν μακρινό λόφο.  Από τον καπνό που βγαίνει από κει, είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι κάπου στον λόφο πρέπει να υπάρχει φωτιά. Μολονότι βλέπουμε μόνο τον καπνό, συμπεραίνουμε την ύπαρξη του ‘αθέατου’ από την παρουσία του θεατού. Αυτό το είδος επαλήθευσης ονομάζεται ‘συμπερασματική απόδειξη’ (Ανουμάνα Πραμάνα). Αυτές οι μέθοδοι επαλήθευσης όμως, δηλ. η άμεση ή συμπερασματική απόδειξη, είναι εφαρμόσιμες μόνο στο εξωτερικό σύμπαν. Για να προσδιορίσει κανείς τον Θεό, πρέπει να στηριχτεί μόνο στον λόγο δια της αποκάλυψης όπως έχει καταγραφεί στους Βέδες (Σάμπντα Πραμάνα). Όταν ο Θεός περιγράφεται ως ο Ένας άνευ ιδιωμάτων, Αιώνιος, εσαεί Υπάρχων, Αγνός, Άσπιλος, Ελεύθερος, Αυτόφωτος κ.ο.κ., όλες αυτές οι προσωνυμίες δεν θα Τον κάνουν ορατό σε σας. Πρέπει να εφαρμόσετε στη ζωή σας τις διδασκαλίες των ιερών γραφών και να συνειδητοποιήσετε την ύπαρξη του Θεού μέσα σας και ολόγυρά σας.
Μπάμπα, από το βιβλίο «My Dear Students», Τόμ. 2, Κεφ. 1. Δόθηκε την 1η Μαρτίου 1981. 

28 Ιουλίου

Η άγνοια ασκεί ισχυρότατη επιρροή επάνω στον νου. Ο Αρτζούνα είπε στον Σρι Κρίσνα: «Ο νους είναι πανίσχυρος, από τη φύση του όμως είναι ασταθής και ευμετάβλητος.» Ο Σρι Κρίσνα του απάντησε: «Η μέλισσα έχει τη δύναμη να τρυπήσει ακόμη και το πιο σκληρό ξύλο. Παρ’ όλα αυτά, όταν εισέλθει στο άνθος ενός λωτού και ο λωτός εκείνη τη στιγμή κλείσει τα πέταλά του, παρ’ όλη τη μεγάλη της δύναμη, η μέλισσα δεν μπορεί να βγει από το άνθος.» Παρομοίως, μόλις ο πανίσχυρος νους οδηγηθεί στα όμορφα σαν λωτό πόδια του Θεού, γίνεται ανίσχυρος και Του παραδίδεται. Όσο ισχυρός ή ασταθής κι αν είναι ο νους σας, μπορείτε και πρέπει να τον θέσετε υπό τον έλεγχό σας μέσω της πνευματικής άσκησης (Σάντανα). Όταν σταυρώθηκε ο Ιησούς, οι μαθητές του βυθίστηκαν σε ανείπωτη θλίψη και πόνο. Εκείνος όμως τους είπε: «Ακριβώς όπως ένα ένδυμα περιέβαλλε αυτό το σώμα, έτσι κι αυτό το σώμα δεν είναι παρά η περιβολή της ψυχής – συνεπώς μην θλίβεστε.» Δίδαξε δε τους πιστούς του: «Ποτέ να μην βλάψετε ή πληγώσετε έναν συνάνθρωπό σας να φέρεστε σε όλους το ίδιο.» Κάθε άνθρωπος έχει χρέος να εφαρμόζει αυτές τις διδασκαλίες.
Μπάμπα, από το βιβλίο «My Dear Students», Τόμ. 2, Κεφ.15. Δόθηκε την 1981.

27 Ιουλίου

Γενικά, θεωρούμε την άμεση αντίληψή μας ως τη σημαντικότερη μορφή απόδειξης. Είμαστε σε θέση να βλέπουμε το σώμα μας, τα χέρια, τα πόδια, τα μάτια μας κ.λπ. Αυτή είναι μία μορφή απόδειξης. Σκεφτείτε ένα άλλο παράδειγμα: Βράζουμε γάλα. Αργότερα, το βράδυ, του προσθέτουμε λίγο γιαούρτι και όταν ξυπνήσουμε το επόμενο πρωί βλέπουμε ότι όλο το γάλα έχει μετατραπεί σε γιαούρτι. Παρόλο που τα μάτια μας δεν βλέπουν τη διαδικασία μετατροπής, η ίδια μας η πράξη μάς παρέχει την απόδειξη και δεν χρειαζόμαστε κανέναν άλλον να μας πείσει ότι η μετατροπή από γάλα σε γιαούρτι πράγματι συνέβη, μολονότι αυτή η διαδικασία δεν μας ήταν άμεσα ορατή. Παρομοίως, μολονότι ο θείος Εαυτός μας (Άτμα) είναι αόρατος και δεν μπορούμε να τον δούμε, πρέπει να έχουμε πίστη στην ύπαρξή του. Δεν είναι λίγοι οι μεγάλοι μύστες σοφοί και άγιοι που απέκτησαν το άμεσο βίωμα του Θεού στη ζωή τους και μας το μετέδωσαν με τις διδασκαλίες τους. 
Μπάμπα, από το βιβλίο «My Dear Students», Τομ. 2, Κεφ.15. Δόθηκε την 1η Μαρτίου 1981.

26 Ιουλίου

Όταν κάποιο βράδυ προχωράτε σ’ έναν δρόμο και ξαφνικά βλέπετε ένα μακρύ χοντρό σχοινί στο έδαφος, ενστικτωδώς νομίζετε ότι είναι φίδι και φοβάστε! Από πού προήλθε αυτός ο φόβος; Πώς εξαφανίζεται; Μήπως το φίδι έγινε σχοινί για να φύγει ο φόβος σας; Όχι! Το σχοινί εξακολουθεί να είναι σχοινί, εσείς το εκλάβατε λανθασμένα ως φίδι! Η παραίσθηση που είχατε είναι αποτέλεσμα της εγκόσμιας άποψης που βλέπετε τα πράγματα. Συνειδητοποιείστε ότι ολόκληρος ο κόσμος είναι μια εκδήλωση του Θεού. Η όρασή σας θαμπώνει από την άγνοια, την ψευδαίσθηση και την παραίσθηση, και βλέπετε τον κόσμο σαν υλικά πράγματα και όχι σαν θεϊκές δημιουργίες. Μάθετε ότι όλα όσα βλέπετε στον κόσμο και τα νομίζετε πραγματικά είναι στην ουσία ονειρικά και ψεύτικα. Μόνο η πνευματική άποψη των πραγμάτων καθαρίζει και εξαγνίζει την όρασή σας και σας βοηθάει να βιώσετε την αλήθεια ως αλήθεια, εξουδετερώνοντας κάθε φόβο σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Dec 25, 1980

25 Ιουλίου

Το ξυπνητήρι μάς ξυπνά χτυπώντας στη σωστή ώρα. Παρομοίως, οι μεγάλοι σοφοί των αρχαίων χρόνων αφύπνισαν τους ανθρώπους από τον βαθύ ύπνο της άγνοιας, μεταδίδοντάς τους τη σοφία στον κατάλληλο γι’ αυτούς χρόνο και με τον ορθό τρόπο. Συχνά έδιναν πανίσχυρα μηνύματα, τα οποία προειδοποιούσαν όλους να βγουν από την άγνοιά τους και ν’ αρχίσουν ν’ αναγνωρίζουν τον Θεό, ο οποίος είναι πανταχού Παρών και τα πάντα Πληρών. Τα λόγια τέτοιων μεγάλων ψυχών πρέπει ν’ αντηχούν συνεχώς στην καρδιά σας, να καθοδηγούν και να διαφωτίζουν τη ζωή σας. Ο Ιησούς Χριστός δίδαξε ότι κάθε άνθρωπος είναι μία ενσάρκωση του Θεού στη συγκεκριμένη ανθρώπινη μορφή, επίσης ότι ο καθένας είναι ένας αγγελιοφόρος του Θεού. Έδειξε, με παράδειγμα τη ζωή του, ότι κάθε χιλιοστό του ανθρώπινου σώματος έως την τελευταία σταγόνα αίματός του πρέπει να αφιερώνεται στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Ο Ιησούς διακήρυξε: «Ο πραγματικός ναός του Θεού είναι μία καρδιά γεμάτη αγάπη και συμπόνια!» Συνεπώς, η πραγματική προσφορά σας στον Πανάγαθο Θεό πρέπει να είναι η αφιέρωση της ζωής σας στην ολόψυχη εφαρμογή των διδασκαλιών των αρχαίων σοφών.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1980

24 Ιουλίου

Υπάρχει κανένα πράγμα στον κόσμο χωρίς δημιουργό; Κοιτάξτε ένα μεγάφωνο: έχει τη δύναμη να μεταδίδει τον ήχο της φωνής ενός ατόμου πολύ πιο μακριά απ’ όπου βρίσκεται αυτό το άτομο, επίσης πρέπει κάποιος να διαθέτει την απαιτούμενη γνώση και ικανότητα για να το σχεδιάσει και να το παράγει. Αυτός μπορεί να βρίσκεται στη Γερμανία, στην Ελβετία ή στην Ιαπωνία και ίσως να σας είναι αθέατος! Όμως, δίχως αυτό το άτομο, θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί αυτό το μεγάφωνο; Όχι! Παρομοίως, για κάθε τι που απολαμβάνετε σ’ αυτόν τον κόσμο, υπάρχει ένας Δημιουργός. Τα αστέρια που λαμπυρίζουν, ο ήλιος και η σελήνη που φωτίζουν τον κόσμο, όλα τους έχουν δημιουργηθεί από μια Υπέρτατη, Ύψιστη Δύναμη. Είναι προφανές ότι κανένας κοινός άνθρωπος δεν μπορεί να δημιουργήσει αυτά τα ανώτερα αντικείμενα και να εξασφαλίσει ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν μετά από δισεκατομμύρια χρόνια. Οι Βέδες περιγράφουν αυτή την Υπέρτατη Δύναμη ως «Απραμέγια», δηλαδή «Αυτό που είναι πέραν και υπεράνω κάθε περιγραφής, υπεράνω όλων των αποδείξεων, υπεράνω παντός περιορισμού.» Ο πρωταρχικός στόχος ζωής κάθε ατόμου μέσα σ’ αυτό το σύμπαν πρέπει να είναι η προσπάθεια να πλησιάσει και να κατανοήσει αυτήν την Υπέρτατη Δύναμη, Δημιουργό των πάντων.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε την 1η Μαρτίου 1981.

23 Ιουλίου

Τη στιγμή που έρχεται στον νου σας μια κακή, αρνητική σκέψη, πρέπει να τον διδάσκετε: «Ω νου, πορεύεσαι επάνω στο μονοπάτι των ανθρωπίνων αξιών ή στο μονοπάτι ενός ζώου; Αυτή η σκέψη που μόλις έκανες είναι ζωώδης εσύ όμως δεν είσαι ζώο!» Εκπαιδεύστε τον νου σας λέγοντάς του: «Ω νου, οι άνθρωποι δεν έχουν γεννηθεί μόνο για να τρώνε, να κοιμούνται και να απολαμβάνουν τα όσα τους προσφέρουν οι αισθήσεις τους. Απόρριψε όλες τις ζωώδεις ιδιότητές σου, εγκατάλειψε τις συνήθειες και τους τρόπους ζωής που ακολουθούσες μέχρι σήμερα. Πρέπει να φύγεις μακριά από καθετί το κακό και αρνητικό.» Αν διδάσκετε έτσι τον νου σας, η ταχύτητα παραπλάνησής του εδώ κι εκεί θα μειωθεί και η ροή των σκέψεών σας θ’ αλλάξει. Πρέπει να διδάσκετε αδιάλειπτα τον νου σας να μεταμορφώνει τις σκέψεις σας. Θα συναντήσετε βέβαια δυσκολίες κατά τη διαδικασία αυτή. Αφήστε τις ωστόσο να έρχονται αυτός που εργάζεται σκληρά με τον εαυτό του και υπερνικά αυτές τις δυσκολίες, θα απολαύσει αστείρευτη γαλήνη. Χωρίς προσπάθεια, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε όφελος, ούτε ευχαρίστηση. Συνεπώς μην ανησυχείτε για τις δυσκολίες που συναντάτε κατά την πνευματική σας προσπάθεια.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 9 Μαρτίου 1993

22 Ιουλίου

Ακόμη και τα ζώα αντιδρούν βάσει των αισθημάτων σας. Σύμφωνα με το αίσθημα είναι και η αντίδραση. Κάθε πλάσμα διέπεται από αυτά τα τρία: αντίδραση, αντανάκλαση και αντήχηση. Αποκλειστικά και μόνο οι κακές παρορμήσεις, τα κακά αισθήματα των ανθρώπων, είναι αυτά που προκαλούν άγριες αντιδράσεις από τα ζώα. Δύο γιοι γεννημένοι στην ίδια οικογένεια συνεχώς μαλώνουν μεταξύ τους -ποια είναι η αιτία του μίσους; Ο νους τους και μόνο είναι υπεύθυνος για τα αρνητικά τους αισθήματα. Ποτέ να μην έχετε αρνητικά αισθήματα. Πρέπει πάντοτε να καλλιεργείτε και να αναπτύσσετε ευγενή αισθήματα. Όλοι σας έχετε καλή ανατροφή, καλή οικογένεια και καλή εκπαίδευση. Έχετε χρέος να διατηρήσετε το όνομα, την τιμή και την υπόληψη της οικογένειάς σας και του πανεπιστημίου που σπουδάσατε. Για να κερδίσετε καλό όνομα, πρέπει να έχετε καλούς φίλους. «Πες μου τους φίλους σου, να σου πω ποιος είσαι» λέει το πασίγνωστο ρητό. Όποιες είναι οι συναναστροφές σας, αυτό θα είστε κι εσείς. Γι` αυτό, πάντοτε να αναζητείτε και να έχετε καλές συναναστροφές -οι καλοί φίλοι είναι είναι η καλή σας τύχη!
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 27, 2007

21 Ιουλίου

Μόνο ο Θεός έχει τη δύναμη της δημιουργίας των πάντων, οτιδήποτε μόνιμου ή εφήμερου. Ο Θεός είναι Παντογνώστης, πανταχού Παρών και τα πάντα Πληρών. Δημιούργησε αυτόν τον κόσμο με τη θεία Βούλησή Του. Ο Θεός είναι το θεμέλιο όλης της Δημιουργίας, ακριβώς όπως ο χρυσός είναι η βάση όλων των κοσμημάτων -αν δεν υπάρχει χρυσός δεν υπάρχουν κοσμήματα. Ο πηλός είναι η βάση όλων των πήλινων δοχείων -αν δεν υπάρχει πηλός δεν υπάρχει πήλινο δοχείο. Παρομοίως, αν δεν υπάρχει Θεός δεν υπάρχει Δημιουργία. Ο Θεός είναι πανταχού Παρών και Παντοδύναμος. Τα πάντα γύρω μας είναι θεϊκά. Οι άνθρωποι, λόγω άγνοιας, ξεχνούν τη θεϊκή ουσία τους που είναι ο θεϊκός Εαυτός (Άτμα). Για να βγάλουν τους ανθρώπους από τον βαθύ ύπνο της άγνοιας και της αλαζονείας, έρχονται στη γη οι μεγάλοι σοφοί και οι θεϊκές ενσαρκώσεις. Οπουδήποτε το εγώ και η αλαζονεία γίνονται δεύτερη φύση των ανθρώπων και βασιλεύει η άγνοια -ακόμα περισσότερο δε, όταν η δαιμονική φύση των ανθρώπων έχει φθάσει στο αποκορύφωμά τηςέρχονται στη γη οι θεϊκές Ενσαρκώσεις (Αβατάρ) για να αποκαταστήσουν την αρετή και το δίκαιο και να τα επαναφέρουν στο αναλλοίωτο μεγαλείο τους.
Μπάμπα, pine Discourse, Dec 25, 1980

20 Ιουλίου

`Ολοι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το μέλλον τους. Τι είναι όμως μέλλον; Το μέλλον βασίζεται στο παρελθόν. Μην έχετε τύψεις για το παρελθόν και μην ανησυχείτε για το μέλλον. Το παρελθόν είναι παρελθόν. Σε τι ωφελεί να σκέπτεστε ή να ανησυχείτε για κάτι που είναι νεκρό και έχει παρέλθει; Απλά ξεχάστε το! Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι το παρόν. Να ζείτε στην παρούσα στιγμή και ν` ακολουθείτε το παρόν. Συχνά πολλοί κάνουν σκέψεις σχετικά με το παρελθόν ή το μέλλον και μ` αυτό τον τρόπο καταστρέφουν το παρόν. Πολλές φορές νιώθετε ότι στο παρελθόν ήσασταν ευτυχισμένοι ενώ τώρα είστε δυστυχισμένοι. Σε ποιο βαθμό ήσασταν ευτυχισμένοι τότε; Έχει αλλάξει από τότε η νοοτροπία σας απέναντι στη ζωή; Έχει εξαλειφθεί η ρυπαρότητα του νου σας; Πιστέψτε ότι είστε ευτυχισμένοι τώρα. Έχετε σε επάρκεια όλα όσα σας χρειάζονται. Ο νους σας είναι ευλογημένος τώρα. Πρέπει ‘πάντα να βοηθάτε, ποτέ να μη βλάπτετε’. Ο Μπαγκαβάν θέλει από σας να μάθετε να εκτιμάτε τη σπουδαιότητα του παρόντος και να εργάζεστε για την πνευματική σας πρόοδο, ζώντας στο παρόν, ζώντας συνειδητά την κάθε στιγμή της ζωής σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 22, 2007.

19 Ιουλίου

Όπως η εποχή της καλλιέργειας είναι η σημαντικότερη περίοδος για τον αγρότη, έτσι και η νεότητα είναι η σημαντικότερη περίοδος στη ζωή του σπουδαστή. Ο αγρότης περιμένει την πρόσφορη στιγμή για να φυτέψει τους σπόρους του ώστε να δρέψει πλούσια σοδειά. Ο χρόνος είναι ένα πολύ κρίσιμο στοιχείο για την επιτυχία της καλλιέργειάς του. Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, ο αγρότης δεν νοιάζεται ούτε για φαγητό ούτε για νερό ούτε για ύπνο, αλλά εργάζεται σκληρά και ακατάπαυστα εστιάζοντας όλες τις δυνάμεις του στην επίτευξη μιας καλής σοδειάς. Πιστεύει ότι μια καλή συγκομιδή είναι η μοναδική πηγή κάθε μορφής ευτυχίας. Για τον σπουδαστή, η περίοδος των σπουδών του είναι σαν την περίοδο της καλλιέργειας. Είναι η σημαντικότερη περίοδος, το ίδιο το θεμέλιο της ζωής του. Οφείλει να αφιερώνει στις σπουδές του ολόκληρο τον χρόνο του, χωρίς να νοιάζεται ούτε για το αν πεινά, διψά ή νυστάζει, ή για οτιδήποτε άλλο, και έχει χρέος να εστιάζεται μόνο στο να διαπλάσει έναν χαρακτήρα καλό και ακέραιο και στο να αποκτήσει ολοκληρωμένη μόρφωση.
Μπάμπα, My  Dear Students, Vol 5, Ch 1, Dec 25, 1980

18 Ιουλίου

Τα σώματα των ανθρώπων διαφέρουν μεταξύ τους, το ίδιο και τα ονόματά τους, αλλά ο θεϊκός κάτοικος, ο θείος Εαυτός, που είναι Παρών μέσα στον καθένα είναι Ένας και ο αυτός. Όταν θέλετε να φωνάξετε κάποιον, τον φωνάζετε με το όνομά του. Κάθε άνθρωπος έχει ένα μοναδικό όνομα απλώς για σκοπούς αναγνώρισής του, και δεν πρέπει να θεωρείτε ότι το όνομά του έχει μεγαλύτερη σημασία από αυτή. Στην Μπάγκαβαντ Γκίτα, ο Σρι Κρίσνα διακηρύσσει σαφέστατα ότι όλοι είστε ενσαρκώσεις του Θεού. Γι` αυτό, μην περιορίζετε τον εαυτό σας στα στενά όρια της ανθρώπινης ύπαρξης. Ας σας καλούν όλοι με οποιοδήποτε όνομα. Η πραγματική αλήθεια είναι ότι ο ίδιος θείος Εαυτός, ο Θεός, είναι Παρών τόσο μέσα σε σάς όσο και σε κάθε άλλον άνθρωπο. Ο Θεός είναι πανταχού Παρών και τα πάντα Πληρών. Συνεπώς, να θυμάστε: δεν εκπροσωπείτε μόνο το όνομα που σας δόθηκε όταν γεννηθήκατε, αλλά είστε πράγματι θεϊκοί. «Εγώ ειμί» είναι το πραγματικό σας όνομα! Ο Θεός είναι Παρών μέσα σε όλους σας. Συνεπώς, να εφαρμόζετε την αρχή: «Όλοι είναι Ένα, να φέρεστε το ίδιο σε όλους.»
Μπάμπα, pine Discourse, June 7, 2007.

17 Ιουλίου

Ο Θεός έρχεται στη για τους ανθρώπους και ζει μεταξύ των ανθρώπων με αγάπη, συμπόνια και στοργή. Ενυπάρχει δε σε κάθε ατομική συνειδητότητα ώστε να είναι σε θέση ο άνθρωπος να φθάσει στη θεϊκή συνειδητότητα. Τέτοιες σπάνιες ευκαιρίες δίνονται σε κάποιους ανθρώπους ως αποτέλεσμα των καλών πράξεων που είχαν επιτελέσει σε πολλές προηγούμενες ζωές. Ο πνευματικός διδάσκαλος είναι σαν τον ίδιο τον Θεό. Ο πνευματικός διδάσκαλος διδάσκει με σκοπό να κτίσει και να διαπλάσει τον χαρακτήρα του πιστού, ώστε αυτός να εξασφαλίσει ένα καλό μέλλον. Καλός πιστός και μαθητής είναι αυτός που έχει ύψιστη αφοσίωση στον πνευματικό του διδάσκαλο και παραδίδεται ολόψυχα στο θέλημά του. Ο Αρτζούνα προσωποποιούσε τον ιδανικό πιστό που είχε παραδοθεί ολόψυχα στον διδάσκαλό του και Θεό του, Σρι Κρίσνα. Ο Αρτζούνα είπε στον Κρίσνα: «Θα κάνω οτιδήποτε μου πεις Εσύ να κάνω.» Αυτή είναι μια διαχρονική πράξη, ένα παράδειγμα ολοκληρωτικής και ολόψυχης παράδοσης στον Θεό. Οι σπουδαστές σήμερα πρέπει να ακολουθήσουν τον Αρτζούνα ως πρότυπο ρόλο ζωής και να αφιερωθούν ολόψυχα στην υπηρεσία και τη βελτίωση της κοινωνίας.
Μπάμπα, pine Discourse, 25 Dec 1980

16 Ιουλίου

Όπως όλοι οι ποταμοί καταλήγουν στον ωκεανό και συγχωνεύονται μ` αυτόν, έτσι και όλοι οι κλάδοι της εκπαίδευσης καταλήγουν στην πνευματική εκπαίδευση και βρίσκουν την τελείωσή του σ` αυτήν. Πρέπει να βιώσετε αυτό το είδος της ολότητας και να συγχωνευθείτε με τον Θεό. Σήμερα όμως οι διάφορες παραδόσεις και όψεις της αλήθειας έχουν χωριστεί σε πολλές ομάδες, πράγμα που γεννά το κακοπροαίρετο σύνδρομο της αντιπάθειας του ενός ατόμου για το άλλο. Παρ` όλα αυτά, όχι μόνο στο παρελθόν αλλά ακόμα και σήμερα, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που συμπεριφέρονται με αγνότητα σύμφωνα με τους παραδοσιακούς κανόνες και οδηγίες για την επίτευξη του τελικού σκοπού της ζωής, τη λύτρωση. Το μέσον για τη λύτρωση στην εποχή Κρίτα (Κρίτα Γιούγκα) ήταν ο διαλογισμός, στην εποχή Τρέτα ήταν η εκτέλεση λατρευτικών τελετουργιών, στην εποχή Ντβάπαρα ήταν η λατρεία του Θεού (άρτσανα) και στην σημερινή εποχή Κάλι είναι η απαγγελία και ενθύμηση του Ονόματος του Θεού. Αν ακολουθήσει κανείς οποιαδήποτε ή όλες αυτές τις μεθόδους με απόλυτη ειλικρίνεια, πίστη και αφοσίωση, θα επιτύχει τον ύψιστο και τελικό σκοπό της ζωής που είναι η λύτρωση (Μόκσα).
Μπάμπα, My Dear Students, Vol 5, Ch 1, Dec 25, 1980

15 Ιουλίου

Πολλοί από σας δεν θεωρούν ότι οι ιερές αξίες της αλήθειας, της αρετής, της γαλήνης, της αγάπης και της μη-βίας είναι το εσωτερικό ρεύμα που ρέει ακατάπαυστα μέσα σας. Στην πραγματικότητα, αυτές οι αξίες αποτελούν το βασικό θεμέλιο της ανθρώπινης ζωής. Χωρίς αυτές τις βασικές, θεμελιώδεις αξίες, όσο περισσότερες εγκόσμιες γνώσεις αποκτάτε, τόσο περισσότερο θα παραμένετε άκριτοι και ανόητοι, και η ανοησία σας αυτή θα αυξάνεται όσο δεν κάνετε προσπάθειες να αντιληφθείτε την αληθινή σας φύση. Η αλήθεια βρίσκεται σε αφανή κατάσταση μέσα σε κάθε άνθρωπο. Είναι ένα πολύτιμο δώρο από τον Θεό. Είτε αναγνωρίζετε αυτό το γεγονός είτε όχι, αλλά ακόμα και αν το θεωρείτε άσχετο, αυτό εξακολουθεί να ισχύει. Συνεπώς, από τώρα και στο εξής, πρέπει να εγκαταστήσετε την αλήθεια βαθιά στην καρδιά σας. Η αγάπη είναι ο φυσικός καρπός της αλήθειας. Αν αυξήσετε την ειλικρίνεια και την αλήθεια μέσα σας, η αγάπη θ` ανθίσει στην καρδιά σας σαν φυσικό αποτέλεσμα. Μαζί με την αλήθεια και την αγάπη, αναπτύσσεται μέσα σας η μη-βία. Τη μη-βία τη στηρίζει η αλήθεια. Θα διαπιστώσετε ότι η ιερή αξία της μη-βίας είναι συχνά απούσα στον άνθρωπο εκείνον που η καρδιά του είναι στερημένη αγάπης.
Μπάμπα, My Dear Students, Vol 2, Ch 13, June 7 2007

14 Ιουλίου

Η αγάπη δεν μπορεί να επηρεαστεί ούτε να αλλοιωθεί από θέματα που έχουν σχέση με με την κοινωνική τάξη ή τη θρησκεία. Δεν μπορεί να κηλιδωθεί από τον φθόνο, την κακία ή το μίσος. Να διαφυλάσσετε την αγάπη από το δηλητήριο αυτών των κακών και να προσπαθείτε να καλλιεργείτε την αποχή από το μίσος και τα συναισθήματα χωριστότητας. Η ρίζα όλων των θρησκειών, η πεμπτουσία όλων των ιερών γραφών, το σημείο συνάντησης όλων των πνευματικών οδών, η πηγή έμπνευσης όλων των ανθρώπων είναι η αγάπη. Είναι το σταθερότερο θεμέλιο της αποστολής κάθε ανθρώπου στη ζωή. Είναι το φως που διασφαλίζει παγκόσμια ειρήνη και ευημερία. Να γεμίζετε κάθε σας λέξη με αγάπη. Τα λόγια πού βγαίνουν από τη γλώσσα σας δεν πρέπει να καρφώνουν σαν μαχαίρι, ούτε να πληγώνουν σαν βέλος, ούτε να χτυπάνε σαν σφυρί. Πρέπει να είναι γλυκά όπως το νέκταρ, παρηγορητικές συμβουλές σοφίας, ένα ανθοστόλιστο μονοπάτι από μπουμπούκια. Πρέπει να χαρίζουν παντού ολόγυρά σας τη γαλήνη και τη χαρά.
Μπάμπα, pine Discourse, 2 July 1985

13 Ιουλίου

Βρείτε καταφυγή στον Θεό  —κάνετέ τον πνευματικό διδάσκαλό σας, δρόμο της ζωής σας, Κύριό σας. Λατρεύετέ τον, υπακούετε τις εντολές του, προσφέρετέ του τον γεμάτο ευγνωμοσύνη σεβασμό σας, έχετέ τον ακλόνητα στη μνήμη σας. Αυτός είναι ο ένας και μοναδικός, αλλά και ο ευκολότερος τρόπος για να τον πραγματώσετε ως τη δική σας πραγματικότητα. Αυτή η πραγματικότητα μπορεί να γίνει αντιληπτή παντού. Όταν την αναζητήσετε ειλικρινά, θα λάμψει μέσα σας. Μπορείτε να τη βιώσετε, ακόμη και όταν κάνετε ανιδιοτελώς το καθήκον σας, τόσο προς τον εαυτόν σας όσο και προς τους άλλους. Θα σας δώσω σήμερα τέσσερις οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να καθαγιάσετε τη ζωή σας και να εξαγνίσετε τον νου σας, ώστε να μπορέσετε να έρθετε σε επαφή με τον Θεό μέσα σας. Αυτές είναι: Εγκαταλείψτε τη συναναστροφή με τους κακόβουλους. Καλωσορίστε την ευκαιρία να συναναστρέφεστε τους καλούς. Κάνετε καλές πράξεις μέρα και νύχτα. Χρησιμοποιώντας τη διάκρισή σας, να ξεχωρίζετε και να θυμάστε τι είναι αιώνιο και τι δεν είναι.
Μπάμπα, pine Discourse, 2 July 1985

12 Ιουλίου

Το να μισείς ή να βλάπτεις άλλα πλάσματα είναι εξίσου κακό με το να μισείς ή να βλάπτεις τον εαυτό σου, διότι εσύ που βλάπτεις είσαι μια ζωντανή ύπαρξη που έχει ως πυρήνα της τον Θεό, όπως ακριβώς και αυτός που βλάπτεις. Μέχρις ότου αποκτήσεις επίγνωση της θεϊκής σου φύσης, όσο πιστεύεις στην ξεχωριστή σου ατομικότητα ότι δηλαδή εσύ είσαι εσύ, και ο Θεός είναι ο Θεός θα πασχίζεις και θα βασανίζεσαι συνεχώς, πότε έχοντας μια νοοτροπία και επιδίωξη και πότε μια άλλη. Αυτό είναι το στάδιο του πνευματικού αναζητητή. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, πρέπει να προσπαθείς ολόψυχα να εξοπλιστείς με τις ιδιότητες της αγάπης, της συμπόνιας και του ελέους. Διότι, χωρίς αυτές τις ιδιότητες του χαρακτήρα, δεν μπορείς να εξασφαλίσεις τη ένωση με τον Θεό και τη σοφία. Η αγάπη επίσης είναι ζωτικής σημασίας, είναι θεϊκή. Για να κάνεις μια πράξη αρμόζουσα να προσφερθεί στον Θεό, και αρκετά αγνή για να κερδίσει τη χάρη Του, πρέπει  να αποτελεί μια εκδήλωση αγάπης. Όσο φωτεινότερη είναι αυτή η εκδήλωση αγάπης, τόσο πλησιέστερα στον Θεό θα είσαι.
Μπάμπα, pine Discourse, 29 July 1969.

11 Ιουλίου

Πούρνιμα σημαίνει λαμπρή πανσέληνος. Γκούρου είναι Αυτός που απομακρύνει το σκοτάδι και την ψευδαίσθηση από την καρδιά και τη φωτίζει με θεϊκή γνώση. Η σελήνη και ο νους είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, όπως ένα αντικείμενο με το είδωλό του. Τη σημερινή ημέρα η σελήνη είναι πλήρης, καθαρή και δροσερή, το φως της είναι ευχάριστο και γαλήνιο. Συνεπώς, και το φως του νου σας θα πρέπει να είναι ευχάριστο και αγνό. Στον ουράνιο θόλο της καρδιάς σας, η σελήνη είναι ο νους. Οι επιθυμίες των αισθήσεων και οι εγκόσμιες δραστηριότητες είναι τα σύννεφα -παχιά και βαριάπου αμαυρώνουν τη χαρά και την αγαλλίαση που σας χαρίζει το φως της σελήνης. Αφήστε την παντοδύναμη αύρα της αγάπης να διασκορπίσει τα σύννεφα και να σας χαρίσει το δροσερό μεγαλείο του σεληνόφωτος. Όταν η αφοσίωσή σας ακτινοβολήσει με όλη της τη λαμπρότητα, ο ουρανός της καρδιάς σας θα πλημμυρίσει ομορφιά και η ζωή σας θα μεταμορφωθεί σε μια γοητευτική λεωφόρο θείας ευδαιμονίας. Αυτή η ομορφιά της καρδιάς, αυτή η ευδαιμονία στη ζωή, μπορεί να κερδηθεί με τη βοήθεια του νου, αν κάθε στιγμή θυμάστε και συνειδητοποιείτε το δίδαγμα της σημερινής ημέρας.
Μπάμπα, pine Discourse, 29 July 1969.

10 Ιουλίου

Η Μπάγκαβαντ Γκίτα προσφέρει πολύτιμες συμβουλές που σας βοηθούν να διασχίσετε τον ωκεανό της θλίψης. Να μην έχετε κακή προαίρεση για κανένα πλάσμα, πάντοτε να ασχολείστε με το να προάγετε το καλό όλων και να θεωρείτε τόσο τους εχθρούς όσο και τους φίλους το ίδιο αυτά είναι τα πολύτιμα κοσμήματα που περιέχει η Γκίτα, τα οποία σας υπογραμμίζουν τους τρόπους για να αναπτύξετε οικουμενική αγάπη. Διακηρύσσοντας ότι κανένας δεν πρέπει να αισθάνεται έχθρα για κάποιον ή για κάτι μέσα σ` ολόκληρο τον κόσμο των έμβιων όντων, η Γκίτα διδάσκει ένα ανεκτίμητο μάθημα: ότι ο Θεός είναι Παρών μέσα σε όλα τα όντα και τα πράγματα, ως μια ενεργός διαφωτίζουσα Ουσία, που αποκαλείται Άτμα. Οι βεδικές ρήσεις επίσης τεκμηριώνουν αυτή την βαρυσήμαντη Αλήθεια. Τα πάντα εμπεριέχονται στον Θεό (Ίσαβάσγιαμ Ιντάμ Σάρβαμ). Ο εσώτερος πυρήνας όλων των όντων είναι ο Θεός (Σάρβα Μπούτα Ανταράτμα). 
Μπάμπα, pine Discourse, 29 July 196

9 Ιουλίου

Όταν ο Γιαγκναβάλκια αποφάσισε να πάει στο δάσος για να ζήσει σαν ασκητής, κάλεσε κοντά του τις δύο συζύγους του και τους πρότεινε να τους μοιράσει τα πλούτη που είχε αποκτήσει. Η Μαϊτρέγι, πριν δεχθεί το μερίδιό της, ρώτησε τον σύζυγό της αν ο πλούτος θα την βοηθούσε να πραγματώσει την αλήθεια και να επιτύχει την αθανασία. Όταν κατάλαβε ότι δεν επρόκειτο να την βοηθήσει και ότι στην πραγματικότητα δεν αποτελεί παρά εμπόδιο, αρνήθηκε να υποστεί το φορτίο του. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο Νατσικέτα αρνήθηκε τα δώρα του αυτοκρατορικού θρόνου και της ευμάρειας, καθώς και το δώρο μιας πολύχρονης ζωής γεμάτης από υγεία. Ο Πραχαλάντα δίδαξε το ίδιο μάθημα στους φίλους των παιδικών του χρόνων. Ο Βούδας έλυσε το μυστήριο των βασάνων της ζωής εφαρμόζοντας, ως πρώτο βήμα στην πνευματική του άσκηση, την απάρνηση και τη μη-προσκόλληση. Όλοι τους είχαν απόλυτη και ανεπιφύλακτη πίστη στην ύπαρξη του Θεού. Οι ζωές τους επικεντρώνονταν και περιστρέφονταν στον άξονα αυτής της πίστης.
Μπάμπα, pine Discourse, 19 July 1970.

8 Ιουλίου

Η σιωπή είναι το πρώτο βήμα στην πνευματική άσκηση, και κάνει όλα τα άλλα βήματα εύκολα. Προάγει τον αυτοέλεγχο και μειώνει τις πιθανότητες για θυμό, μίσος, κακία, απληστία και αλαζονεία. Εκτός αυτού, τα βήματα του Θεού μπορείτε να τα ακούσετε μόνο όταν βασιλεύει στον νου σας η σιωπή. Η καθαριότητα —εξωτερική και εσωτερική— ανοίγει την πόρτα της ευσέβειας και είναι ουσιώδης για να εγκαταστήσετε τον Θεό μέσα στην καρδιά σας. Η προσφορά υπηρεσίας σας γλυτώνει από την αγωνία που νιώθετε όταν κάποιος άλλος υποφέρει, διευρύνει την όρασή σας, αυξάνει τον χώρο επίγνωσής σας και εμβαθύνει τη συμπόνια σας. Όλα τα κύματα της θάλασσας προέρχονται από την ίδια θάλασσα και πάλι μέσα της συγχωνεύονται. Η υπηρεσία σας διδάσκει να είστε ακλόνητοι σ` αυτή τη γνώση. Εξασκήστε τον εαυτό σας στο να αγαπά ολοένα και περισσότερο. Μάθετέ τον να μη μισεί ποτέ. Δεν πρέπει να βλέπετε κανέναν αφ` υψηλού ως παρακατιανό, κατώτερο ή ασήμαντο. Ο καθένας παίζει τον ρόλο που του έχει αναθέσει ο παντοδύναμος Θεός στο θεατρικό Έργο που έχει σχεδιάσει. Ποτέ να μην ταπεινώνετε, προσβάλετε ή βλάπτετε κανέναν, διότι ο Παντοδύναμος είναι μέσα σε κάθε ύπαρξη —οπότε η προσβολή σας γίνεται ιεροσυλία.
Μπάμπα, pine Discourse, 19 July 1970.

7 Ιουλίου

Οι Γραφές διακηρύσσουν ότι το σώμα είναι ο ναός του Θεού και ότι ο Θεός είναι εγκατεστημένος μέσα του. Ως εκ τούτου, να θεωρείτε το σώμα σας σαν ένα σκεύος μαγειρικής, που σας δάνεισε ο Θεός για να διοργανώσετε τη μεγάλη εορτή που ονομάζεται "ζωή σας". Θα ήταν σωστό να το επιστρέψετε στον Θεό, τον ιδιοκτήτη του, σε χειρότερη κατάσταση απ` ό,τι Εκείνος σας το έδωσε; Δεν πρέπει να το καθαρίζετε και να το επιστρέψετε φωτεινό και απαλλαγμένο από σκουριά και σκόνες; Όταν άρχισε η εορτή της ζωής σας, παραλάβατε από τον Θεό ένα αγνό, φρέσκο και φωτεινό σώμα από τον Θεό, αθώο και άκακο. Τώρα όμως το έχετε γεμίσει ζημιές, ρωγμές και άλλα σημάδια φθοράς, εξαιτίας της λαγνείας, της απληστίας, του μίσους, του θυμού και του φθόνου. Μην επιστρέψετε στον Θεό την ιδιοκτησία Του σε τέτοια κακή κατάσταση. Οφείλετε να Του το επιστρέψετε τόσο αγνό όσο Εκείνος σας το έδωσε, για να είστε πανάξιοι να λάβετε τη Χάρης Του. Να θυμάστε τον σκοπό της γέννησής σας και να αξιοποιείτε στο έπακρο όλες τις ικανότητές σας για να τον επιτύχετε. Φορέστε τη γιρλάντα της αφοσίωσης γύρω από τον λαιμό σας και εμποτίστε τις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις σας με θεϊκή Αγάπη.
Μπάμπα, pine Discourse, 22 Jan 1982

6 Ιουλίου

Συχνά διακηρύσσεται ότι η γνώση είναι δύναμη. Όχι! Όχι! Ο χαρακτήρας είναι δύναμη. Τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο δυνατό πάνω στη γη από τον ακέραιο χαρακτήρα. Τα πλούτη, η πολυμάθεια, η κοινωνική θέση, η εξουσία, κ.λπ., όλα αυτά σε σύγκριση με τον ακέραιο χαρακτήρα είναι σαθρά και ανίσχυρα. Σήμερα δεν υπάρχει έλλειψη βιβλίων ούτε έλλειψη διδασκάλων. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα διαδίδουν τη γνώση σε κάθε τόπο. Ο Ήλιος της Γνώσης χαρίζει τις ακτίνες του πλουσιοπάροχα σε όλους εξίσου. Εκείνοι όμως που έχουν εμποτιστεί με τη γεμάτη νέκταρ σοφία που ο Ήλιος προσφέρει και αγαλλιάζουν μέσα στην έκσταση που μπορεί να χαρίσει, σπανίζουν. Η οροσειρά που έχει σαν κορυφές της την λαγνεία, τον θυμό, το μίσος, τον φθόνο και την αλαζονεία, φράζει τη λαμπρότητα του Ήλιου. Η φιλανθρωπία, η συμπόνια, η ανεκτικότητα και η αυτοθυσία γεννιούνται από τα ανώτερα επίπεδα της συνειδητότητας, ενώ οι αντίθετες τάσεις και ροπές εκκολάπτονται στα κατώτερα επίπεδά της. Πάντα να θυμάστε: έναν ισχυρό, ακέραιο χαρακτήρα δεν μπορείτε να τον αποκτήσετε μέσα από κανένα βιβλίο —μπορείτε να τον κερδίσετε μόνο μέσω της στενής ενασχόλησής σας με την προσφορά ανιδιοτελούς υπηρεσίας στην κοινωνία.
Μπάμπα, pine  Discourse, 22 Jan 1982

5 Ιουλίου

Πρέπει να θεωρείτε ότι η ευημερία και η χαρά των συνανθρώπων στην κοινωνία που ζείτε είναι και δική σας χαρά. Μόνο τότε θα είναι οι χώρες άξιες να απολαμβάνουν ευημερία και χαρά. Η δική σας ευτυχία είναι συνδεδεμένη με την ευτυχία της κοινωνίας. Τη σωματική, ψυχική και διανοητική σας δύναμη, τις δεξιότητες και τα ταλέντα σας πρέπει να τα αφιερώνονται όχι μόνο για τη δική σας πρόοδο, αλλά —εξίσου— και για την πρόοδο της κοινωνίας. Πρέπει να προσπαθείτε να ωφελείτε τον εαυτό σας και την κοινωνία, έχοντας αυτό το πνεύμα της υπηρεσίας. Να χρησιμοποιείτε τη δύναμη, τις ικανότητές σας και το πνεύμα προσφοράς υπηρεσίας για τέτοιο έργο. Μια μηχανή σκουριάζει αν δεν τίθεται σε χρήση. Παρομοίως, η ανθρώπινη μηχανή θα σκουριάσει αν δεν βρίσκεται σε συνεχή εποικοδομητική εργασία. Ο σφυγμός δεν είναι η σωστή ένδειξη ότι είστε ζωντανοί —μόνο η εργασία και η δραστηριότητα αποτελούν την απόδειξη και την αξία της πραγματικής ζωής. Ο ρόλος σας είναι να μετατρέπετε τις δυνάμεις σας σε δράση πάνω στο μονοπάτι του καθήκοντος.
Μπάμπα, pine Discourse, 22 Jan 1982

4 Ιουλίου

Τι ή ποιος είναι ο Θεός; Αναζητώντας την απάντηση σ` αυτή την ερώτηση, θα ανακαλύψετε ότι ο Θεός είναι το μεγαλείο που το βλέμμα σας αντικρίζει παντού μέσα στη Φύση. Η γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της με ταχύτητα χιλίων μιλίων την ώρα. Σαν συνέπεια, έχουμε τις εναλλαγές ημέρας νύχτας, που μας βοηθούν να ζούμε πάνω σ` αυτή την υδρόγειο. Εκτός αυτού, η γη κινείται γύρω από τον ήλιο με ταχύτητα 66.000 μιλίων την ώρα, πράγμα που δημιουργεί τις εποχές του έτους οι οποίες μας χαρίζουν τις βροχές για τις καλλιέργειες και την κάθε λογής βλάστηση που συντηρεί τη ζωή μας. Η γη δεν έχει το παραμικρό όφελος απ’ αυτές τις περιστροφές της, οι άνθρωποι όμως χάρη σ` αυτές επιβιώνουν, απολαμβάνουν τη ζωή και ευημερούν. Η Φύση θα πρέπει σίγουρα να γελάει βλέποντας τα στείρα και ανώφελα παραληρήματα, το ατέλειωτο κυνήγι επιθυμιών και επιτευγμάτων, καθώς και τις αναρίθμητες ταλαιπωρίες στις οποίες αυτο-υποβάλλονται οι άνθρωποι, προσπαθώντας να επιτύχουν το ανεπίτευκτο! Αυτό που πρέπει να αναζητείτε στο μεγαλείο της Φύσης είναι τα ιερά διδάγματα που φυλά μέσα της για σας. Τότε, θα κατανοήσετε πόσο βαθιά και αιώνια είναι η Αλήθεια που μέσω αυτών των διδαγμάτων σάς αποκαλύπτει!
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1982

3 Ιουλίου

Ο Κρίσνα δηλώνει στην Μπάγκαβαντ Γκίτα: «Δεν υπάρχει τίποτα στους τρεις κόσμους που να είμαι υποχρεωμένος να κάνω, και τίποτα που να μην έχω επιτύχει, αλλά παρόλα αυτά βρίσκομαι σε δραστηριότητα (Κάρμα).» Αυτό το λέει διότι αν ο Θεός παραμείνει αδρανής, τότε ο κόσμος θα παύσει απότομα. Γι` αυτό κι εσείς πρέπει να ακολουθείτε το παράδειγμα Εκείνου. Μετατρέψτε τη δύναμή σας σε δραστηριότητα πάνω στο μονοπάτι του καθήκοντος. Οι νέοι ακολουθούν την καθοδήγηση τον πρεσβυτέρων. Συνεπώς, οι πρεσβύτεροι πρέπει να παραμένουν πιστοί στα ιδεώδη και να εργάζονται για την πραγμάτωσή τους, ώστε ολόκληρο το σύμπαν να μπορέσει να απολαύσει ευημερία και γαλήνη. Η μητέρα γη διδάσκει στα παιδιά της αυτό το μάθημα υπηρεσίας και αυτοθυσίας. Η καλή συμπεριφορά πρέπει να αποτελεί το βασικότερο στοιχείο στη ζωή κάθε ύπαρξης. Να θυμάστε ότι ο τρόπος ζωής σας, ο δρόμος της αρετής που ακολουθήσατε, είναι αυτό που σας διατηρεί ζωντανούς στη μνήμη των ανθρώπων ακόμα και για πολύ μετά τον θάνατό σας.
Μπάμπα, pine Discourse, 22 Jan 1982.

2 Ιουλίου

Όλοι σας είστε προσκυνητές στο ταξίδι προς την πόλη της απελευθέρωσης. Κάθε ζωή δεν είναι παρά ένα στάδιο αυτού του ταξιδιού. Το σώμα σας είναι ένας σταθμός ανάπαυσης για μια μικρή παραμονή, όσο διαρκεί αυτό το προσκύνημα. Ο νους είναι ο διαχειριστής σ` αυτό το μέρος ανάπαυσης. Μην αντιμετωπίζετε τον νου ως αφέντη ή ιδιόκτητη, αλλά φροντίστε τον με τέτοιον τρόπο, ώστε το σπίτι στο οποίο έχετε το προνόμιο να διαμένετε να μην καταστραφεί ή μολυνθεί. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον φύλακα-διαχειριστή ευγενικά και να μην καταστρέφουμε το εσωτερικό του σπιτιού. Ένας ανήσυχος νους είναι μια σημαντική πηγή ασθενειών. Πολλοί δεινοπαθούν συνεχώς με τη μια ή την άλλη ανησυχία, και δεν είναι ποτέ απαλλαγμένοι από το άγχος. Γιατί; Διότι ταυτίζονται με το σώμα! Το σώμα που έχει αποκτήσει κανείς είναι το αποτέλεσμα των περασμένων του δραστηριοτήτων και πράξεων, οι οποίες προκαλούνται από τις δίδυμες έλξεις της επιθυμίας και της αποστροφής. Μπορείτε να ξεφύγετε από αυτόν τον κύκλο, μόνον όταν αντιληφθείτε την ταύτισή σας με τον Θεό που υπάρχει μέσα σε σας και μέσα στον καθένα.
Μπάμπα, pine Discourse, 20 Nov 1982.

1 Ιουλίου

Η ενάρετη ζωή, οι ωφέλιμες σκέψεις, τα ιδεώδη που εξυψώνουν και η σωστή συμπεριφορά χαρίζουν όχι μόνο καλή υγεία, αλλά και κάτι ακόμα πιο πολύτιμο: την ευδαιμονία του θείου Εαυτού, δηλαδή την έκσταση που σας πλημμυρίζει όταν βιώνετε την Πραγματικότητα. Όταν επιθυμεί κανείς την ευτυχία και την ευημερία όλων των συνανθρώπων του, ο Θεός τον ευλογεί με το δώρο της σοφίας και της δύναμης, για να χαράξει τον δρόμο και να τους οδηγήσει προς τα εκεί. Ο άνθρωπος αυτός θα βλέπει στον καθένα τη μορφή του Θεού που έχει επιλέξει να λατρεύει. Κάθε του πράξη θα είναι τόσο αγνή, ειλικρινής και αγιασμένη, όσο μια προσφορά στον Θεό. Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να υπερνικήσει κανείς τις αιτίες κάθε σωματικής και ψυχικής ασθένειας και αδυναμίας, είναι το να αποκτήσει επίγνωση της θεϊκής του Πραγματικότητας. Αυτή η επίγνωση θα δημιουργήσει μέσα του ένα ξεχείλισμα αγάπης και φωτός, διότι όταν κάποιος αναγνωρίσει ότι είναι ο Άτμα, θα είναι σε θέση να αναγνωρίζει τον ίδιο Άτμα σε όλους κι έτσι να μοιράζεται τη χαρά και τη λύπη, τη δύναμη και τις αδυναμίες όλων.
Μπάμπα, pine Discourse, 20 Nov 1982