Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιούλιος 2013

31 Ιουλίου

Οι γυναίκες μιας χώρας πρέπει να είναι ευτυχισμένες, υγιείς και άγιες. Κάθε γυναίκα έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει στην ατομική της ανύψωση, και στην ανύψωση των οικογενειών και των κοινωνιών γύρω της. Τα νεαρά κορίτσια και οι γυναίκες ομοίως θα έπρεπε να μάθουν τη τέχνη της ψυχικής ηρεμίας, την κοινωνική αρμονία, και την ικανοποίηση με τη ζωή τους. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι, η χαρά μπορεί να αποκτηθεί μόνο μέσω υπηρεσίας σε όσους  βρίσκονται σε ανάγκη και δυστυχία, χωρίς καμιά προσδοκία για όφελος ή ανταμοιβή για τη καλοσύνη τους. Θα έπρεπε να μάθουν να βάλουν στην άκρη τον εγωισμό, που δηλητηριάζει την κοινωνική υπηρεσία. Ακόμα και εκείνοι που υπηρετούν για χρόνια, τείνουν να εκθειάζουν και να προωθούν τους εαυτούς τους σαν τους ιδρυτές των ιδρυμάτων, και τους φύλακες των φτωχών, και αυτών που βρίσκονται σε ανάγκη. Το όφελος και η χαρά από κάθε πράξη υπηρεσίας, είναι η ίδια η πράξη. Ο καρπός της υπηρεσίας είναι η απομάκρυνση του εγωισμού, και όχι ο πολλαπλασιασμός του.
-Μπάμπα, pine Discourse, sept. 9, 1958

30 Ιουλίου

Αν η πνευματική καλλιέργεια που βασίζεται στις Βέδες και αναπτύσσεται διεξοδικά στη Ραμάγιανα και τη Μπάγκαβαταμ, εφαρμοζόταν με πραγματική κατανόηση της αξίας της, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να διασφαλίσουν αδιάκοπη χαρά ή ευδαιμονία.  Οι Βέδες παροτρύνουν: Να λέτε την αλήθεια, να εφαρμόζετε την αρετή.  Τι είναι αλήθεια και αρετή; Η Ραμάγιανα και η Μπάγκαβαταμ αποκαλύπτουν τη γνώση μέσα από ιστορίες και παραδείγματα έτσι ώστε ο καθένας, όσο φτωχός και αγράμματος κι αν είναι, μπορεί να την κατανοήσει, να την εφαρμόσει και να ωφεληθεί από αυτή. Η θλίψη είναι η ασθένεια, πρέπει να θεραπευθεί. Το φάρμακο χορηγείται στις Βέδες, διδάσκεται στις Γραφές, απλά πρέπει να το ανακαλύψετε και να το αφομοιώσετε. Τότε το βίωμα της ευδαιμονίας σίγουρα θα ακολουθήσει. Γι` αυτό, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 9, 1964

29 Ιουλίου

Ακόμη και οι καλύτεροι γιατροί δεν μπορούν να σώσουν κάποιον, όταν τον καλεί ο θάνατος. Ο καθένας πρέπει αναγκαστικά να ανταποκριθεί στο κάλεσμα, είτε είναι νύφη ή γαμπρός κατά τη διάρκεια της λειτουργίας είτε προσκυνητής σε κάποιο ιερό μέρος. Ο θάνατος δεν ανέχεται καθυστέρηση, δεν δέχεται δικαιολογίες. Τα δάκρυα δεν συγκινούν την καρδιά του, ούτε οι απειλές μπορούν να τον κρατήσουν μακριά. Γι` αυτό φυτέψτε τον σπόρο οποιουδήποτε από τα χιλιάδες ονόματα του Θεού σας αρέσει, στο καλά προετοιμασμένο έδαφος της καρδιάς σας. Αφήστε τον να φυτρώσει στη σιωπή που υπάρχει εκεί. Ποτίστε τον με αγάπη και υπηρεσία στους συνανθρώπους σας, διαφυλάξτε τον από τα παράσιτα και τα γελάδια, που είναι τα συναισθήματα και τα πάθη που σας σέρνουν προς τα έξω. Μπορείτε να το κάνετε αυτό αν ορθώσετε τον φράκτη της επανάληψης του ονόματος του Θεού και του διαλογισμού. Τότε, θα μπορέσετε να δρέψετε τη σοδειά της ευδαιμονίας.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 8, 1964

28 Ιουλίου

Έχουν υπάρξει πολλές εκδηλώσεις του Θεού στην Ινδία. Γιατί οι δάσκαλοι πρέπει να υπάρχουν εκεί που υπάρχουν σχολεία και εκεί όπου βρίσκονται παιδιά που λαχταρούν να μάθουν. Δεν μπορείτε να έχετε τους δασκάλους σε ένα μέρος και το σχολείο σε άλλο, ή τον πίνακα σε ένα μέρος και το κουδούνι σε άλλο. Π.χ. υπάρχουν ορυχεία σ` ένα μέρος, δεν μπορείτε να ρωτάτε γιατί δεν βρίσκονται σε ένα άλλο κοντά του. Απλά έτσι συμβαίνει, αυτό είναι όλο. Ομοίως επίσης, στην Ινδία υπάρχει πλούσιο ορυχείο πνευματικότητας κι έτσι πρέπει να έρθουν εδώ μηχανικοί να το λειτουργήσουν, να το εξορύξουν και να το ετοιμάσουν για χρήση. Αυτός είναι λόγος που εμφανίζονται περισσότερες εκδηλώσεις του Θεού στην Ινδία. Η ατμόσφαιρα εδώ είναι επίσης πρόσφορη για την πρακτική εφαρμογή νέων τρόπων λειτουργίας και μεθόδων εξόρυξης και χρήσης, προς όφελος όλης της ανθρωπότητας.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 3, 1958

27 Ιουλίου

Να έχετε πίστη στον Θεό ή στον Θεϊκό σπινθήρα μέσα σας, θα σας ζωογονήσει. Μερικοί άνθρωποι διαπραγματεύονται με τον Θεό, υπόσχονται να Του δώσουν ακριβά πράγματα ή τα μαλλιά τους αν τους θεραπεύσει από κάποια ασθένεια ή γλιτώσουν από σίγουρη συμφορά. Όμως καμιά μορφή του Θεού δεν χρειάζεται τα μαλλιά σας. Το ξύρισμα του κεφαλιού απλά δείχνει ότι έχετε χάσει την αυταπάτη ότι το μόνο που αξίζει είναι η σωματική ομορφιά. Προσπαθείτε εσκεμμένα να γίνετε άσχημοι και αποδεικνύετε ότι αυτό που πραγματικά έχει αξία είναι η εσωτερική γοητεία και αρμονία. Ήρωας είναι αυτός που δεν ικετεύει ούτε φέρεται με δουλοπρέπεια ούτε κολακεύει ούτε καλοπιάνει. Γνωρίζει ότι ο Θεός ξέρει καλύτερα. Αν είναι το θέλημά Του, θα χαρίσει τροφή και ενδυμασία. Αν όχι, ας επικρατήσει το θέλημά Του. Αυτός είναι ο δρόμος της απόλυτης παράδοσης.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 8, 1964

26 Ιουλίου

Η ψευδαίσθηση (Μάγια) περιβάλλει το καλό με το ψεγάδι του κακού. Κάνει το κακό να λαμποκοπά με την λάμψη του καλού. Να χρησιμοποιείτε στο μέγιστο τη διάκρισή σας και να αναπτύξετε αυτή την ικανότητά σας. Να αγωνίζεστε να νικήσετε, αυτό είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε. Η συνείδησή σας γνωρίζει καλά την πηγή της χαράς και της ευτυχίας. Θα σας παρακινεί προς τον ορθό δρόμο. Πρέπει να την έχετε σαν οδηγό σας και μην την παρακούτε κάθε φορά που αντικρούει τις ιδιοτροπίες και φαντασιώσεις σας. Δεν χρειάζεται να αποσυρθείτε στο δάσος ή σε μια σπηλιά για να γνωρίσετε την εσωτερική σας αλήθεια και να κατακτήσετε την κατώτερη φύση σας. Εδώ που τα λέμε, δεν έχετε καμιά ευκαιρία να επιδείξετε εκεί τις αδυναμίες σας, κι έτσι η νίκη που επιτυγχάνετε εκεί μπορεί να μην είναι γνήσια ή μακροχρόνια. Να είστε μέσα στον κόσμο, ωστόσο μακριά από τα πλοκάμια του. Αυτή είναι η νίκη για την οποία αξίζετε συγχαρητήρια.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 3, 1958

25 Ιουλίου

Μπορεί να κάθεστε σ’ έναν αναπαυτικό καναπέ μέσα σ’ ένα ασφαλές και κλιματιζόμενο δωμάτιο, αλλά η καρδιά σας μπορεί να καίγεται από ανείπωτη  αγωνία, απελπισία και φόβο. Το σώμα είναι σαν την άμαξα και ο νους είναι το άλογο. Οι άνθρωποι τώρα έχουν σε πρώτη εκτίμηση την άμαξα, κι έτσι δίνουν περισσότερη σημασία στο σώμα και στις ανάγκες του. Αυτό είναι λάθος. Οι σοφοί έχουν γνωρίσει την αστείρευτη πηγή ευδαιμονίας μέσα στην ανθρώπινη καρδιά, και έχουν ανακαλύψει μεθόδους να την αναπτύξουν και να την ανασύρουν. Έχουν ξεκάθαρα πει ότι αν οι άνθρωποι σέβονται όπως αρμόζει τη μητέρα γη, τη σωματική μητέρα, την ιερή αγελάδα και τις Βέδες, και τις προάγουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο που πρέπει να κάνουν, τότε η ευτυχία είναι σίγουρη και η απελευθέρωση διασφαλισμένη.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 8, 1964

24 Ιουλίου

Οι άνθρωποι συχνά θέλουν υγεία, όχι για την ίδια την υγεία, αλλά για να θεραπεύσουν ή να εμποδίσουν μια ασθένεια. Διότι ασθένεια σημαίνει πολύ λύπη, γι` αυτό ο καθένας ‘τρέχει’ για υγεία, και υγεία σημαίνει χαρά. Αλήθεια, το εγγενές στοιχείο του καθενός είναι η χαρά. Όταν είστε ήρεμοι, είστε κατά φυσικό τρόπο ευτυχισμένοι, και βιώνετε γαλήνη και ικανοποίηση. Όπως ένα ψάρι που βγαίνει έξω από τη λίμνη στριφογυρίζει και αγωνίζεται να μπει πάλι στο νερό, έτσι και κάθε ύπαρξη αγωνίζεται να κερδίσει ηρεμία, γαλήνη, ικανοποίηση και χαρά, κάθε μέρα της ζωής της. Όλοι σας ανεξαιρέτως μπορείτε να κερδίσετε χαρά, μόνο μέσω των δικών σας προσπαθειών. Η ευτυχία είναι ένας εσωτερικός θησαυρός. Ο καλύτερος τρόπος για να την κερδίσετε είναι να εφαρμόζετε μη-προσκόλληση και πειθαρχία. Αν θέλετε να φτιάξετε ένα σχέδιο για να ζήσετε μέσα στη χαρά, πρέπει πρώτα να βάλετε τους θεμέλιους λίθους της Γαλήνης και Ικανοποίησης.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 8, 1964

23 Ιουλίου

Γιατί διαταράσσεστε όταν βλέπετε λάθη; Γιατί προκαλείστε να αντιδράσετε ή να ανταποδώσετε όταν βλέπετε κάποιο κακό; Να θυμάστε, το κακό έχει μέσα του τη δυνατότητα να γίνει καλό και το καλό έχει μέσα του την επιβάρυνση να γίνει κακό! Δεν υπάρχει φωτιά χωρίς καπνό, δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Κανένας δεν είναι τελείως κακός, τελείως αλάθητος ή τέλειος. Να δέχεστε τον κόσμο όπως είναι, ποτέ μην περιμένετε να συμμορφωθεί με τις ανάγκες σας ή τα στάνταρ σας. Ο θησαυρός που αναμφισβήτητα είναι ο πιο πολύτιμος στο σύμπαν είναι η ποιότητα της γαλήνης και αταραξίας. Εφαρμόστε την και κάντε την τη φυσική σας αντίδραση. Η θεότητα της νίκης χαμογελάει μόνο στους ήρωες, αυτούς που γίνονται λιοντάρια, αυτούς τους ευπροσάρμοστους, γενναίους και με αυτοπεποίθηση πολεμιστές. Αν διασφαλίσετε τη Χάρη του Θεού, τότε θα ενισχυθείτε με τόση δύναμη, που θα μπορείτε να υλοποιείτε ακόμη και τα πιο δύσκολα έργα.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 3, 1958

22 Ιουλίου

Αυτή η ιερή ημέρα της πανσέληνου πρέπει να εορτάζεται με προσευχή και μεταμέλεια, γιατί μόνο αυτά μπορεί να εξαγνίσουν την καρδιά, και όχι η πανδαισία ή η νηστεία, που αφορούν μόνο το σώμα. Σήμερα το φεγγάρι λάμπει έντονα, ατάραχο και ολάκερο, χωρίς κανένα εμπόδιο. Ο νους του ανθρώπου παρομοιάζεται με το φεγγάρι, γιατί είναι τόσο άστατος  όσο το φεγγάρι με την ταλάντευσή του από το φως στο σκοτάδι. Ο νους σας πρέπει να είναι φωτεινός, ακτινοβόλος και ατάραχος πάντοτε. Δύο και μόνο δηλώσεις σας δίνουν το ουσιώδες μέρος και των 18 Γραφών (Πουράνες) που συνέθεσε ο σοφός Βυάσα: «Να κάνετε το καλό στους άλλους, να αποφεύγετε να κάνετε κακό». Αυτές είναι η θεραπεία για τις ασθένειες της χαράς και της λύπης, της τιμής και της ατίμωσης, της ευημερίας και των δοκιμασιών, και για κάθε δυαδικότητα που σας βασανίζει και σας στερεί την αταραξία. Να ακολουθείτε τον δρόμο που σας δείχνει ο Δάσκαλός σας. Ακόμη και ο Βυάσα, μπορεί να σας δείξει μόνο τον δρόμο. Εσείς πρέπει να τον διασχίσετε μόνοι σας.
Μπάμπα, pine Discourse, July 24, 1964

21 Ιουλίου

Οι άνθρωποι  είναι ένα μείγμα Θείου, δαίμονος και ανθρώπου. Η κακία του δράκου μπορεί να υπερνικηθεί από το έλεος και την ευσπλαχνία, τη συμπόνια και την κατανόηση. Η αλαζονεία μπορεί να υπερνικηθεί με αυτοέλεγχο, μη-προσκόλληση και απάρνηση. Ο εγωισμός μπορεί να υπερνικηθεί ακολουθώντας τον κώδικα συμπεριφοράς που περιγράφουν οι αμερόληπτοι σοφοί, καθώς και διοχετεύοντας τα ένστικτα και παρορμήσεις σας σε γόνιμη δράση. Όταν οι τρεις Ιδιότητες εξιδανικευτούν μ’ αυτόν τον τρόπο, ο άνθρωπος μεταμορφώνεται σε Θεό. Επωφεληθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο από τον δάσκαλό σας. Αποκτήστε από αυτόν τις ικανότητες για να κερδίσετε γαλήνη του νου και ευδαιμονία, τη χάρη του Θεού, τα μαθήματα των πνευματικών ασκήσεων, και τους καρπούς των καλών και ευσεβών συναναστροφών. Μην χαραμίζετε την ενέργεια και τον χρόνο σας, αναζητώντας αισθησιακή ικανοποίηση σε μη θεοσεβείς συναναστροφές.
Μπάμπα, pine Discourse, July 24, 1964

20 Ιουλίου

Ένας πραγματικός πιστός δεν θα ενδιαφέρεται καθόλου για τυχόν όφελος που μπορεί να αποκομίσει από την υπηρεσία του. Αν μαλώσετε με τον/την σύζυγό σας και σταματήσετε να τρώτε για μια μέρα, αυτό δεν υπολογίζεται σαν νηστεία στο βιβλίο του Θεού. Επίσης το να επαινείτε κάποια Μορφή Θεού ως μεγαλύτερη από κάποια άλλη και να την επικρίνετε, αυτό είναι λάθος. Οποιαδήποτε από αυτές τις πράξεις αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι δεν γνωρίζετε τους στοιχειώδεις κανόνες της πνευματικής άσκησης. Ο πλούτος είναι το χρήμα του κόσμου. Η πνευματική άσκηση είναι το χρήμα του πνεύματος. Να είστε παράδειγμα στους άλλους μέσω της συμπεριφοράς σας γλυκά λόγια, ταπεινοφροσύνη, σεβασμός στους μεγαλύτερους και σταθερότητα στην αλήθεια και την πίστη. Με αυτόν τον τρόπο θα επηρεάσετε περισσότερους ανθρώπους να εφαρμόσουν την πνευματικότητα. Αυτό είναι καλύτερο από το να ιδρύετε συλλόγους, να συγκεντρώνετε δωρεές ή να συντηρείτε ναούς. Ο Θεός ψάχνει για ειλικρίνεια, απλότητα και συνεχή χαρά στον στοχασμό του Ονόματος και της Μορφής Του.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 19, 1964

19 Ιουλίου

Για να ευχαριστηθείτε το φαγητό πρέπει να έχει αρκετό αλάτι. Αλλά αν προσθέσετε λίγο παραπάνω, χαλάει η γεύση. Ομοίως επίσης, η ζωή γίνεται πολύ δύσκολη να την αντέξει κανείς, αν έχετε πολλές επιθυμίες. Περιορίστε τις επιθυμίες σας μέσα στις δυνατότητές σας, αλλά και από αυτές να έχετε μόνο όσες θα σας χαρίσουν ακατάλυτη χαρά. Μην κυνηγάτε τη μόδα και την επιδοκιμασία των άλλων, γιατί έτσι καταπονείτε τους πόρους σας ανεπανόρθωτα. Επίσης να εμμένετε στον δικό σας κώδικα συμπεριφοράς που ρυθμίζει τη ζωή σας ή το στάδιο που έχετε φτάσει. Μην δίνετε το μεγαλύτερο βάρος στις ανάγκες και τη χαρά σας. Να θεωρείτε τη χαρά των άλλων πιο σημαντική από τη δική σας. Να σέβεστε τους μεγαλύτερους και να καλλιεργείτε εγκαρδιότητα μεταξύ αδελφών, δασκάλων και μαθητών, εργοδοτών και εργαζομένων. Να σέβεστε την πνευματική καλλιέργεια της χώρας σας, και να τιμάτε τη χώρα στην οποία γεννηθήκατε και ζείτε. Να φροντίζετε τους γονείς σας, να τους σέβεστε. Αν το κάνετε, ο Κύριος του Σύμπαντος θα σας προστατεύει από δεινά.
Μπάμπα , pine Discourse, Aug 19, 1964

18 Ιουλίου

Η προσκόλληση στα πράγματα των αισθήσεων και στην ευχαρίστηση που δίνουν είναι σαν την καπνιά που κατακάθεται στο εσωτερικό της λυχνίας και θαμπώνει το φως. Καθαρίστε τη λυχνία με την επανάληψη του Ονόματος του Θεού κάθε μέρα, και η φλόγα θα λάμψει για σάς και τους άλλους. Επίσης να κάνετε καλές πράξεις και να έχετε καλές συναναστροφές. Η ορθή ατμόσφαιρα είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του πνευματικού αναζητητή. Γι` αυτό οι αναζητητές του παρελθόντος εγκατέλειπαν τα σπίτια τους και ζούσαν στα ερημητήρια των σοφών. Αυτό είναι σαν να φυλάσσετε ένα δοχείο νερού βυθισμένο μέσα σε νερό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το νερό μέσα στο δοχείο δεν θα χαθεί λόγω εξάτμισης. Γι’ αυτό να προσέχετε ώστε η επιτυχία που έχετε κερδίσει στην ανάπτυξη των αρετών σας κατακτώντας τις επιζήμιες συνήθειες με τακτικές ασκήσεις να μην χαραμισθεί από κοινότυπες συναναστροφές, απρεπή λόγια, κυνικές κριτικές ή άτονες προσπάθειες.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 3, 1958

17 Ιουλίου

Η ανοησία, ο εγωισμός και η άγνοια είναι οι ριζικές αιτίες της δυστυχίας. Τα μάτια, τα αφτιά και η γλώσσα οδηγούν τους ανθρώπους στο θυμό και στην κακία, ενώ θα έπρεπε να τους κάνουν αγγελιοφόρους της ειρήνης και της αρμονίας. Η διάνοια είναι η ρίζα της αλαζονείας και του φθόνου. Ο Βίσνου αποκαλείται Τζαγκανάτα (Κύριος του κόσμου) στο Πούρι. Ο Σίβα αποκαλείται Βισβέσβαρα (Κύριος του κόσμου) στο Κάσι. Ο Βίσνου αποκαλείται Γκοπάλα (Προστάτης των αγελάδων) και ο Σίβα Πασουπάτι (Κύριος των αγελάδων). Επομένως, πώς μπορεί να υπάρχει χώρος για αντιπαλότητες ανάμεσα σ` αυτούς που λατρεύουν τον Βίσνου και τον Σίβα; Παρόλ` αυτά η έμφυτη τάση για διαμάχες εμφανίζεται στην καρδιά των ανθρώπων, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα ονόματα του Θεού ως δικαιολογίες για να προκαλούν διαμάχες. Να παραμένετε μακριά από αυτά τα ένστικτα.
Μπάμπα. pine Discourse, Aug 19, 1964 

16 Ιουλίου

Μέσα στο σκοτάδι της νύχτας, το φεγγάρι μπορεί να ιδωθεί μόνο μέσω του δικού του φωτός. Ο Θεός είναι όλος αγάπη, γι` αυτό μπορεί να ιδωθεί μόνο μέσω αγάπης. Είναι Αλήθεια και Αιώνιος, και είναι πέραν κάθε ψευδαίσθησης (Μίτυα). Όταν επικαθήσει σκόνη στο γυαλί ενός φανού, θαμπώνει το φως του. Έτσι και η προσκόλληση στα αντικείμενα των αισθήσεων και στις απολαύσεις που δίνουν, είναι η καπνιά που θαμπώνει το φως της αγάπης στην καρδιά σας. Απομακρύνετε την αυταπάτη και αμέσως θα εξασθενήσει η εντύπωσή σας ότι μεγαλώνετε ή ασθενείτε ή ότι είστε αδύναμοι. Μη μετράτε τα χρόνια και θλίβεστε για την αύξηση της ηλικίας και ανατριχιάζετε σαν δειλοί που φοβούνται τον θάνατο. Να θυμάστε, η μελαγχολία είναι κόλαση, η αγαλλίαση είναι παράδεισος. Να έχετε πάντοτε κάποια εργασία να κάνετε και να την κάνετε τόσο καλά ώστε να σας χαρίζει χαρά!
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 3, 1958

15 Ιουλίου

Ένας διψασμένος επιβάτης στον σιδηροδρομικό σταθμό της ενδοχώρας της Ινδίας ρώτησε αυτόν που φέρνει νερό, αν το δερμάτινο σακί που μεταφέρουν νερό ήταν καθαρό. Η απάντηση ήταν, «όσον αφορά την καθαριότητα, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το σακί που περιέχει το νερό είναι καθαρότερο από το σακί μέσα στο οποίο καταναλώνεται!» Αυτή η δήλωση εμπεριέχει ένα πολύ σημαντικό μάθημα. Πρέπει να φροντίζετε περισσότερο για την καθαριότητα του νου και της διάνοιάς σας απ’ ότι το εξωτερικό σώμα. Αντί να επικρίνετε τους άλλους και κατηγορείτε τις πράξεις τους, να θέτετε τον εαυτό σας σε αυστηρό έλεγχο. Κατανοήστε σε βάθος τα κίνητρα και τις πράξεις σας, και να αφιερώνετε χρόνο για να διορθώσετε τα δικά σας λάθη. Μην είστε σαν τον χορευτή εκείνον που κατηγορούσε τον τυμπανιστή για τα λανθασμένα του βήματα.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 19, 1964 

14 Ιουλίου

Ολόκληρος o κόσμος είναι ταραγμένος και γεμάτος δυσφορία, ανησυχίες και φόβους. Είναι γεμάτος με στενόμυαλες φατρίες και μίση. Για να τον ηρεμήσετε και να τον σιγάσετε, πρέπει να έχετε ενθουσιασμό και θάρρος. Όταν σας ατενίζει η ήττα και η απογοήτευση, δεν πρέπει να δείχνετε αδυναμία ή μελαγχολία. Ποτέ μην αυτοκαταδικάζεστε ως κατώτεροι ή άχρηστοι. Αναλύστε την ήττα και ανακαλύψτε τους λόγους για να την αποφύγετε την επόμενη φορά. Δεν είστε μηδενικά, πρέπει να γίνετε ήρωες! Πρέπει να έχετε τη δύναμη του σιδήρου και τα νεύρα του ατσαλιού. Τότε η ίδια σας η αποφασιστικότητα θα δημιουργήσει την αναγκαία αυτοπεποίθηση και θα κερδίσετε. Για τη σοδειά της ζωής, το θάρρος και η αυτοπεποίθηση είναι τα καλύτερα παρασιτοκτόνα και κοπριά. Να είστε λιοντάρια στο πνευματικό πεδίο, κυριαρχείστε στο δάσος των αισθήσεων και να περιφέρεστε άφοβα, γεμάτοι πίστη για τη νίκη.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 3, 1958

13 Ιουλίου

Η έβδομη και τελευταία μέρα των ομιλιών καλείται Σαμάπτι. Αυτή η λέξη σημαίνει, σύμφωνα με τους περισσότερους, η τελική εκδήλωση. Αλλά έχει και πιο βαθυστόχαστη σημασία. Σαμάπτι σημαίνει πραγμάτωση του Σάμαμ-Θείου. Αυτός είναι ο τελικός καρπός του ακούσματος, της ανασκόπησης και της αφομοίωσης των καίριων πνευματικών αληθειών και μαθημάτων από τις ομιλίες. Στο υλικό πεδίο, σημαίνει το πέρας μιας χρονικής περιόδου. Στο πνευματικό πεδίο, σημαίνει την υπέρβαση του χρόνου! Το μάθημα που όλες οι πνευματικές ομιλίες έχουν σκοπό να μεταφέρουν είναι ότι πρέπει να εγκαταλείψετε την επιδίωξη των εγκόσμιων πραγμάτων, αν αναζητείτε την ακατάλυτη γαλήνη και χαρά. Τα υλικά  πλούτη φέρουν μαζί τους όχι μόνο χαρά αλλά και λύπη επίσης. Η συσσώρευση πλούτου και ο πολλαπλασιασμός των αναγκών θα οδηγεί μόνο στην εναλλαγή μεταξύ χαράς και λύπης. Η προσκόλληση είναι η ρίζα και της χαράς και της λύπης. Η μη-προσκόλληση είναι ο λυτρωτής.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 19, 1964

12 Ιουλίου

Αυτό το σκελετένιο κλουβί ή αλλιώς σώμα, είναι η πόλη Χαστιναπούρ, όπου υπάρχουν ο τυφλός βασιλιάς Ντριταράστρα, το σύμβολο της άγνοιας, καθώς και ο Γιουντιστίρα, το σύμβολο της σοφίας. Αφήστε τις δυνάμεις του Γιουντιστίρα να νικήσουν με τη βοήθεια του Κρίσνα, του Θεού. Αφήστε τη γλώσσα που είναι συνηθισμένη στην πικράδα των εγκόσμιων θριάμβων και καταστροφών, να γευτεί το μέλι της επανάληψης του Ονόματος του Θεού. Πειραματιστείτε μ’ αυτό ειλικρινά και αποφασιστικά για λίγο καιρό, και θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα! Θα νιώσετε μια σημαντική βελτίωση στη γαλήνη και ισορροπία μέσα σας και γύρω σας. Μάθετε αυτό το εύκολο μάθημα, βυθιστείτε στη χαρά και αφήστε και τους άλλους να μοιράζονται αυτή τη χαρά μαζί σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 2, 1958

11 Ιουλίου

Ένας εκατομμυριούχος πληρώνει τους φόρους με δάκρυα στα μάτια του. Ένας διευθυντής σχολείου εγκαταλείπει με χαρά τα έπιπλα και τα άλλα πράγματα του σχολείου όταν μετατίθεται σε άλλο μέρος. Γιατί; Γιατί ο διευθυντής του σχολείου γνωρίζει και πιστεύει ότι είναι μόνο  διαχειριστής, και όχι ιδιοκτήτης. Δεν προσκολλάται σε αυτά τα πράγματα, γιατί γνωρίζει ότι ανήκουν στην κυβέρνηση. Ομοίως επίσης, όλοι σας πρέπει να νιώθετε ότι η οικογένειά σας, το σπίτι σας, τα χωράφια σας, το αυτοκίνητό σας,  είναι όλα περιουσία του Θεού. Είστε μόνο θεματοφύλακες και πρέπει να είστε έτοιμοι να τα παραδώσετε χωρίς διαμαρτυρία, μόλις κληθείτε. Αυτοθυσία δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δίνετε αξία στα πράγματα. Πρέπει όντως να ενδιαφέρεστε για όλα, αλλά να θυμάστε ότι όλα είναι παροδικά και η χαρά που δίνουν είναι πολύ αναξιόλογη και προσωρινή. Γνωρίστε την πραγματική τους αξία, μην τα υπερεκτιμάτε και αναπτύσσετε προσκόλληση σε αυτά.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 19, 1964

10 Ιουλίου

Να περνάτε τον χρόνο σας στοχαζόμενοι τις ομορφιές της Φύσεως που απλώνονται μπροστά σας σε ουρανό και γη. Να απολαμβάνετε τα πράσινα πεδία των καλλιεργειών, το δροσερό αεράκι που μεταφέρει ικανοποίηση και χαρά, το πανόραμα των χρωματιστών σύννεφων, τη μουσική των πουλιών, κ.λπ. Να εξυμνείτε τη δόξα του Θεού καθώς βαδίζετε μέσα στη φύση, μέσα στους αγρούς και τις όχθες των ποταμιών. Μην μολύνετε τον αέρα με μνησίκακες περιαυτολογίες. Μην λέτε λόγια μίσους όταν ο Θεός έχει δημιουργήσει τόσες υπέροχες αποδείξεις αγάπης! Ζώντας σ’ αυτά τα γαλήνια περιβάλλοντα μην ενοχλείτε τον ουρανό με τις φωνές και τις βλαστήμιες σας. Κάθε σπόρος χρειάζεται νερό και κοπριά για να αναπτυχθεί και να αποδώσει πλούσια σοδειά. Κατά τον ίδιο τρόπο, το μικροσκοπικό δενδρύλλιο της πνευματικής λαχτάρας για απελευθέρωση χρειάζεται νερό και κοπριά. Όπως ο σοφός αγρότης φροντίζει με αγάπη τη σοδειά του, έτσι κι εσείς πρέπει να μεριμνάτε για τις συνήθειές σας ώστε να δρέψετε τη σοδειά της απελευθέρωσης.
Μπάμπα. pine Discourse, Sep 2, 1958

9 Ιουλίου

Διορθώστε τις συνήθειές σας, εξαγνίστε τη διαγωγή και τη συμπεριφορά σας. Έστω και μια κακή συνήθεια μπορεί να καταστρέψει κάθε υγεία, ευτυχία, ομορφιά και χαρά. Να έχετε αυτοέλεγχο και να μην υποκύπτετε στους πειρασμούς των φίλων ή των κοινωνικών προτύπων, γενόμενοι θύματα κακών συνηθειών. Το σώμα είναι ο ναός του Θεού. Να το διατηρείτε σε καλή και εύρωστη κατάσταση. Επίσης να γνωρίζετε ότι μπορεί να καταστραφεί από ιδιότητες όπως ο θυμός, το μίσος και η απληστία, ή από την νωθρότητα, τον ύπνο και την έλλειψη δραστηριότητας. Όταν θυμώνετε με κάποιον, να επαναλαμβάνετε σιωπηλά το Όνομα του Θεού για να σας σώσει από τον θυμό. Να πίνετε ένα ποτήρι κρύο νερό ή να ξαπλώνετε σ` ένα κρεβάτι μέχρις ότου περάσει η κρίση της οργής. Όταν θυμώνετε, προσβάλλετε κάποιον, και ο άλλος κάνει το ίδιο, έτσι "ανάβουν τα αίματα" και παράγεται έξαψη που προκαλεί μόνιμες βλάβες. Πέντε λεπτά θυμού μπορεί να καταστρέψουν πέντε γενεές σχέσεων, γι` αυτό να είστε προσεκτικοί.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 2, 1958

8 Ιουλίου

Δεν ωφελεί σε τίποτα να ζητάτε από έναν γιατρό να σας συμβουλέψει για το κτήριο που προτίθεστε να χτίσετε, ούτε είναι σοφό να ζητάτε από έναν μηχανικό να σας απαλύνει τον πόνο. Πηγαίνετε στον κατάλληλο Δάσκαλο και μάθετε τις θεμελιώδεις αρχές με βάση τις οποίες πρέπει να πορεύεστε στη ζωή σας. Αφιερώστε χρόνο για να κατανοήσετε, να εσωτερικεύσετε και να εφαρμόσετε αυτές τις αρχές συμπεριφοράς τι επιτρέπεται, τι είναι καταδικαστέο, γιατί πρέπει να τις ακολουθείτε; Πρέπει να διαμορφώσετε τον δικό σας κώδικα συμπεριφοράς, που να είναι επικεντρωμένος στο Θείο, κατάλληλος για την κατάστασή σας, και ο οποίος να βασίζεται στην ακλόνητη πίστη της πανταχού παρουσίας και παντοδυναμίας του Θεϊκού Εαυτού που διαπερνά ολόκληρο το Σύμπαν.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 14, 1964

7 Ιουλίου

Αληθινά, οι αγρότες είναι άγιοι, γιατί το βάρος της υπηρεσίας που έχουν επωμισθεί είναι μεγάλο. Με τα χέρια τους σε προσευχή, μοχθούν νύχτα-μέρα, μετατρέποντας το χώμα και την κοπριά σε θρεπτική συγκομιδή για να τραφούν όλοι οι άνθρωποι. Παρομοίως, ο Θεός ευαρεστείται πολύ από τη συγκομιδή των αρετών, γιατί αυτές στηρίζουν τον κόσμο. Αρχίστε αυτό το άγιο έργο από σήμερα και κάντε ιερούς τους καρπούς των προσπαθειών σας! Οι ανησυχίες και η θλίψη θα υπάρχουν πάντοτε – κάτι από το παρελθόν, το παρόν ή το μέλλον θα σας ενοχλεί, είτε είστε ξύπνιοι είτε κοιμάστε. Μην εγκαταλείπετε τα εγκόσμια καθήκοντά σας, αλλά να τα κάνετε έχοντας το Όνομα του Θεού στα χείλη σας, προσκαλώντας τη χάρη του Θεού με ευγνωμοσύνη. Τότε οι ανησυχίες και η θλίψη θα εξαφανιστούν και θα δρέψετε γαλήνη! Επίσης μην ανακατεύεστε στις υποθέσεις των άλλων και εμπλέκεστε τόσο ώστε να μην μπορείτε να απαγκιστρωθείτε.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 2, 1958 

6 Ιουλίου

Η αφοσίωση είναι πολύ δύσκολο να αποκτηθεί, δεν είναι εύκολο να γίνει κανείς πραγματικός πιστός. Ένας πραγματικός πιστός πρέπει να είναι πλήρως παραδομένος και να παραμένει απόλυτα ικανοποιημένος οτιδήποτε κι αν συμβαίνει. Αληθώς, ο δρόμος της αφοσίωσης είναι πιο δύσκολος από τον δρόμο της σοφίας. Αλλά μην απελπίζεστε. Το ποτάμι πρέπει να επιστρέψει πίσω στην πηγή του. Πρέπει να κυλάει ασταμάτητα, όλο και πιο κάτω μέχρις ότου συγχωνευθεί με τον ωκεανό. Μην αποθαρρύνεστε, να διατηρείτε την ελπίδα σας, κάποια μέρα θα κερδίσετε. Έχοντας κάνει κάθε προσπάθεια να λάβετε καλές πνευματικές συμβουλές, εφαρμόστε τουλάχιστον μια από αυτές. Ένα και μόνο σπίρτο είναι αρκετό για να ανάψει φωτιά, δεν χρειάζεται όλο το κουτί. Να έχετε πίστη και να είστε ακλόνητοι στην επιδίωξη του σκοπού.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 18, 1964

5 Ιουλίου

Η πραγματική ευδαιμονία μπορεί να κερδηθεί μόνο με τη μεταμόρφωση των παρορμήσεων που ταράσσουν τον νου. Δεν υπάρχει ευδαιμονία στην ευημερία. Συχνά πολλοί νομίζουν ότι οι πλούσιοι είναι ευτυχισμένοι. Ρωτήστε Με, θα σας αποκαλύψω ότι είναι γεμάτοι από θλίψη, γιατί πάρα πολλοί από αυτούς έρχονται σε Μένα για ανακούφιση. Μια ισχυρή σωματική διάπλαση δεν θα δώσει σε κανέναν γαλήνη, ούτε η μόρφωση ούτε ο ασκητισμός ούτε και οι τελετουργίες. Μόνο η συνεχής ενθύμηση του Ονόματος του Θεού χαρίζει αυτή την αδιατάρακτη γαλήνη, που παραμένει ανεπηρέαστη από τα σκαμπανεβάσματα της ζωής. Μπορείτε να αποκαλέσετε κάποιον ήρωα, αν πραγματικά ζει στο Όνομα του Θεού. Να έχετε την αγαπημένη σας Μορφή του Θεού στον νου σας. Να ζείτε πάντοτε στην παρουσία του Ονόματος, με τη Μορφή να παραμένει πάντοτε στον νου σας. Τότε η ζωή σας θα γίνει μια συνεχής λατρεία του Θεού.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 2, 1958

4 Ιουλίου

Η απελευθέρωση επιτυγχάνεται όταν η Ψυχή ακτινοβολεί τη θειότητά της. Η απελευθέρωση δεν είναι ένα μέρος ή προάστιο στον παράδεισο όπου οι αριστοκρατικοί κάτοικοι διασφαλίζουν καλές θέσεις. Η απελευθέρωση είναι η κατάσταση εκείνου που έχει αποβάλει την ψευδαίσθηση. Αποβάλετε  την ψευδαίσθηση, και τότε η θλίψη θα καταστραφεί και θα εδραιωθεί η χαρά. Η αποβολή της θλίψης και η επίτευξη της Ευδαιμονίας συμβαίνουν συγχρόνως. Ο νους σας είναι ο κακοποιός, το άλλο του όνομα είναι επιθυμία! Όταν ξηλώσετε το νήμα από ένα ύφασμα, δεν υπάρχει ύφασμα. Ομοίως επίσης, ξηλώστε όλες τις επιθυμίες από τον νου, και ο νους εξαφανίζεται και επιτυγχάνετε την απελευθέρωση! Η θλίψη και η χαρά είναι η κύρια και η αντίθετη όψη της ίδιας εμπειρίας. Η χαρά έρχεται όταν τελειώνει η θλίψη και η θλίψη έρχεται όταν τελειώνει η χαρά. Όπως πρέπει να στρώσετε τραπέζι για δύο όταν προσκαλείτε έναν τυφλό για δείπνο (δηλ. ο τυφλός και ο σύντροφός του), ομοίως επίσης η θλίψη και η χαρά είναι αχώριστες.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 18, 1964

3 Ιουλίου

Προσκολληθείτε στον Θεό, και τότε η προσκόλλησή σας στα πρόσκαιρα πράγματα αυτόματα θα μειωθεί. Τουλάχιστον, θα αρχίσετε να τα βλέπετε με τη σωστή τους διάσταση, δηλαδή ως έχοντα σχετική μόνο πραγματικότητα. Μόνο όταν δίνετε στο μικροσκοπικό εγώ τεράστια σπουδαιότητα, προκαλούνται ένα σωρό προβλήματα. Αυτό είναι η ρίζα για κάθε βάσανο. Αν στην καρδιά σας υπάρχει το Όνομα του Θεού, θα σας χαρίσει αιώνια χαρά. Γι` αυτό, να επαναλαμβάνετε το Όνομα του Θεού, που είναι σαν τον ήλιο, και κάνει το λωτό της καρδιάς να ανθίζει πλήρως. Ο Ράμα δεν είναι απλώς ο γιος του αυτοκράτορα Ντασαράτα, αλλά είναι ο κυβερνήτης των δέκα αισθήσεων (Ντάσα=δέκα). Η επανάληψη του Ονόματός Του πρέπει να γίνει τόσο αυτόματη και τόσο συχνή όσο η ίδια σας η αναπνοή. Το Όνομα του Θεού θα σας γεμίσει με δύναμη και με όλο το πνευματικό απόθεμα που χρειάζεστε.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 2, 1958

2 Ιουλίου

Δεν χρειάζεται να αναλώνεσαι στον αγώνα ενάντια στην πρωταρχική αυταπάτη, δηλ. την προσκόλληση στο σώμα. Η αυταπάτη θα εξαφανιστεί, αν καθίσεις  ήσυχος για ένα λεπτό και αναλύσεις τη σχέση σου μ’ αυτόν τον εφήμερο κόσμο. Η Σοφία (Γκνιάνα) δεν είναι κάτι που αποκτάται από κάπου αλλού, σαν δώρο από έναν χορηγό προς κάποιον που δεν είχε χρήματα. Η Σοφία υπάρχει ήδη μέσα σου, αλλά δεν το ξέρεις! Είναι σαν να ξεχνάς ένα χαρτονόμισμα 10 ρουπίες που φυλούσες μέσα σ’ ένα βιβλίο που διάβαζες. Μετά δάνεισες αυτό το βιβλίο σε κάποιον και αργότερα του ζήτησες 10 ρουπίες δάνειο. Αυτός απλώς σου τα έδωσε από το βιβλίο, που όμως είναι τα δικά σου χρήματα. Παρομοίως, ο Δάσκαλος αποκαλύπτει τον θησαυρό της σοφίας, από το βιβλίο της ίδιας σου της καρδιάς!
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 18, 1964 

1 Ιουλίου

Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος σήμερα είναι περισσότερη εργασία με πνεύμα αυτοθυσίας και αποποίησης των προσωπικών ανέσεων, με σκοπό την ευτυχία των άλλων. Όλες οι υπάρξεις έχουν την Αλήθεια, τη Γλυκύτητα και τη Θειότητα μέσα τους. Μόνο που δεν αφιερώνουν χρόνο για να μάθουν πώς να εκδηλώσουν την αφανή Θειότητά τους, πώς να αντιληφθούν την Αλήθεια και πώς να γευθούν αυτή την έμφυτη Γλυκύτητά τους. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι κουβαλούν το διπλό φορτίο της χαράς και της θλίψης κρεμασμένο στους ώμους τους. Το θάρρος είναι το απαραίτητο τονωτικό για υγεία και δύναμη, τόσο στο σωματικό όσο και στο νοητικό πεδίο. Αφήστε τις αμφιβολίες, τους δισταγμούς και τους φόβους. Ποτέ μην τους δώσετε την ευκαιρία να ριζώσουν στον νου σας. Να απολαμβάνετε στη γλώσσα σας το Όνομα της αγαπημένης σας Μορφής Θεού θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τους φόβους και τις αμφιβολίες σας. Μέσω της δικής σας εσωτερικής θεϊκής δύναμης, μπορείτε να πετύχετε τα πάντα. Μπορείτε να γίνετε Θεός, σίγουρα! Να έχετε πάντοτε το Όνομα του Θεού στη γλώσσα και το νου σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από κάθε φόβο και κάθε αμφιβολία.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 2, 1958