Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιούλιος 2012

31 Ιουλίου

Οι άνθρωποι λαχταρούν να αποκτήσουν ευτυχία και όταν υπάρχει κάποια προοπτική να κερδίσουν αμείωτη ευτυχία, πολλοί σπεύδουν να το πετύχουν. Αλλά σύντομα κουράζονται από την προσπάθεια που απαιτείται, και αναζητούν σύντομους δρόμους. Μερικές φορές πιέζουν τους άλλους να σηκώσουν εκείνοι τα βάρη τους και φιλοδοξούν για πολλά οφέλη σε αντάλλαγμα για πολύ λίγη προσπάθεια. Δεν αρκούν όμως μερικές προσπάθειες εδώ και εκεί, όπως το να ακούν ομιλίες ή να κάνουν αγορεύσεις. Αυστηρές ασκήσεις και ακλόνητη πίστη είναι απολύτως αναγκαία για επιτυχία στο πνευματικό ταξίδι. Πρέπει να ελέγχετε τις αισθήσεις σας, που σέρνουν τον νου σας προς τις έλξεις του εξωτερικού κόσμου. Για να έχετε ακλόνητη πίστη πρέπει να ελέγχετε τον άστατο νου που απεικονίζει ελκυστικές εικόνες με απατηλά χρώματα για να σας παρασύρει από γέννηση σε γέννηση.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 19 1965

30 Ιουλίου

Αυτό που χρειάζεται είναι o έλεγχος των αισθήσεων, όχι η καταστροφή τους. Έλεγχος, σημαίνει να τις έχετε υπό τις εντολές σας, υπάκουες στη θέλησή σας. Και καταστροφή, σημαίνει απάρνηση δραστηριότητας, τέλεια αδράνεια. Πρέπει κανείς να κρατάει υπό τον έλεγχό του τις αισθήσεις και να τις χρησιμοποιεί μόνο όταν πρέπει να εκπληρωθούν οι σκοποί για τους οποίους έχουν επινοηθεί. Στο σπίτι σας, αποφασίζετε και παρακολουθείτε προσεκτικά ποιοι είναι οι σωστοί άνθρωποι για να διέλθουν την πόρτα. Αυτοί που πρέπει να εισέλθουν από μια πόρτα δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν κάποια άλλη. Εάν το κάνουν, τότε αυτό το σπίτι θα έχει μόνο αναστάτωση και αταξία. Είναι σοφότερο να προφυλάσσεστε από τέτοιες αταξίες προτού εισέλθουν, από το να αντιμετωπίζετε τους παρείσακτους αφού έχουν εισέλθει. Μπορεί να παραβλέψετε την παραβίαση την πρώτη φορά. Όμως σίγουρα, πρέπει να προσέξετε πολύ ώστε να μην επαναληφθεί. Αυτή είναι καλύτερη μέθοδος, αν και όχι η άριστη.
Μπάμπα, Geetha Vahini, Ch 16

29 Ιουλίου

Όταν επιτύχετε αγνότητα του νου, η αλήθεια θα ανακλαστεί ευκρινώς επ` αυτού. Προς τούτο, είναι αναγκαίες οι καλές συναναστροφές. Η συναναστροφή με ενάρετους και άγιους ανθρώπους οδηγεί σταδιακά στην απόσυρση από απατηλές δραστηριότητες. Όταν ένα κρύο κομμάτι κάρβουνο τοποθετηθεί στο μέσον πυρακτωμένης χόβολης που της φυσάμε αέρα, θα αρχίσει και αυτό να πυρακτώνεται. Η φωτιά της σοφίας λειτουργεί παρόμοια. Η ατομική προσπάθεια και η χάρις του Θεού είναι αλληλένδετες. Χωρίς προσπάθεια, δεν θα υπάρξει απονομή χάριτος. Για να κερδίσετε τη Χάρη, χρειάζεται μόνο να έχετε πίστη και αρετή. Κτυπήστε την πόρτα της Χάριτος και θα ανοίξει. Ανοίξτε την πόρτα οι ακτίνες του ήλιου που περιμένουν απ` έξω θα εισρεύσουν σιωπηλά μέσα και θα πλημμυρίσουν το δωμάτιο με φως.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 27 1966

28 Ιουλίου

Οι άνθρωποι είναι προικισμένοι με μνήμη, καθώς επίσης και με την ικανότητα να ξεχνούν. Και τα δύο είναι χρήσιμα. Ίσως, η δύναμη να ξεχνάμε είναι ακόμα πιο σημαντική διαφορετικά οι άνθρωποι θα θρηνούσαν για την απώλεια εκατομμυρίων γονέων και συγγενών από προηγούμενες γεννήσεις, και επίσης για τις προσβολές και τις πληγές που υπέστησαν σ` αυτή τη γέννηση. Ευτυχώς η δύναμη να ξεχνάμε βοηθάει σε όλα αυτά. Οι άνθρωποι συχνά θυμούνται μόνο εκείνα τα πράγματα που τους έκαναν εντύπωση ως σημαντικά τα γενέθλιά τους, οι επέτειοι γάμου, οι οφειλέτες τους, κ.λπ. Η τραγωδία είναι ότι οι άνθρωποι ξεχνούν το πιο κρίσιμο πράγμα σχετικά με τη γήινη σταδιοδρομία τους δηλαδή το κλειδί για την ευτυχία και την απελευθέρωση. Δεν πρέπει οι άνθρωποι να επιτρέπουν στον εαυτό τους να ξεχνάει τις ερωτήσεις: «Ποιος είμαι; Που πηγαίνω; Από που ήλθα; Ποια είναι η φύση και ο σκοπός όλων αυτών;»
Μπάμπα, pine Discourse, Jul 14 1965

27 Ιουλίου

Επιβάλετε στον νου σας να αναπνέει τη μεγαλειώδη ατμόσφαιρα του Αιώνιου, υπενθυμίζοντάς του κάθε δευτερόλεπτο τον Θεό και τη δόξα Του, με κάθε αναπνοή, επαναλαμβάνοντας κάποιο από τα Ονόματά Του. Ή να ασχολείστε με κάποια εργασία, που θα σας βγάζει έξω από τον περιορισμένο εαυτό σας προς το απέραντο μεγαλείο Του, δηλαδή κάποιο έργο όπου αφιερώνετε τα αποτελέσματά του στον Θεό, ή όπου αφιερώνετε τον χρόνο και την ενέργειά σας για να μοιράζεστε τις ικανότητες, τη χαρά ή τις γνώσεις σας με τους συνανθρώπους σας. Ή να φροντίζετε να περιβάλλεστε πάντοτε από ανθρώπους αφιερωμένους στην ανώτερη ζωή, που θα σας ενθαρρύνουν να βαδίζετε επί του δρόμου προς τον στόχο. Με αυτούς τους τρόπους, θα επιτύχετε τον εξαγνισμό του νου σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 27 1966

26 Ιουλίου

Η φύση σας είναι Θεϊκή. Ο Θεός είναι η ίδια σας η ουσία της οποίας είστε απλώς ένα άλλο όνομα και μορφή. Για να το συνειδητοποιήσετε αυτό πρέπει να αναπτύξετε τη διάκριση ανάμεσα στο αιώνιο και στο πάντα μεταβαλλόμενο. Πρέπει να γνωρίσετε ότι το σύμπαν υπόκειται συνεχώς σε αλλαγές και μετατροπές, και μόνο ο Θεός είναι αμετάβλητος. Να έχετε απόσπαση από τις απολαύσεις αυτού του κόσμου και του άλλου, αφού πειστείτε ότι είναι γεμάτες από λύπη. Να ελέγχετε τις αισθήσεις και τις προτροπές των αισθητηρίων οργάνων. Να δείχνετε ευψυχία εν μέσω λύπης και πόνου, χαράς και νίκης. Να έχετε ακλόνητη πίστη στον Δάσκαλο και στα Ιερά Κείμενα, και απαρασάλευτο στοχασμό στο Απόλυτο, παραμένοντας αδιατάρακτοι από άλλα κύματα σκέψεων. Τότε θα κερδίσετε την πραγμάτωση-συνειδητοποίηση της Αληθινής σας Φύσης.
Μπάμπα, pine Discourse, Jul 14, 1965

25 Ιουλίου

O Θεός γνωρίζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Γνωρίζει τα πάντα και βλέπει τα πάντα. Ο Θεός πάλλεται μέσα σε κάθε καρδιά και πραγματοποιεί αλλαγές βήμα προς βήμα. Είναι ο Παρακινητής για ολόκληρη τη Δημιουργία, η Πρωταρχική Βάση. Είναι ο ποιητής, το ποίημά Του είναι όλα αυτά. Καθορίζει τη συμπεριφορά των πάντων. Τα πέντε στοιχεία εκτελούν τις εντολές Του. Δεν μπορούν να υπερβούν τα όρια που Εκείνος έχει καθορίσει. Οι νόμοι του κυβερνούν επίσης τον εσωτερικό κόσμο όλων των όντων, όπως κανένας ανθρώπινος νόμος δεν μπορεί. Και είναι πιο λεπτοφυής από το πιο λεπτοφυές. Λεπτοφυής όχι στη μορφή, αλλά επειδή είναι απαλλαγμένος από ιδιότητες. Είναι κάτι δεν μπορείτε να εξιχνιάσετε με τα μάτια, ή τα αυτιά ή τις άλλες αισθήσεις. Κατά τη διάρκεια των πνευματικών σας ασκήσεων, πρέπει να φαντάζεστε τον Θεό ως τον `Αναπεικόνιστο`, δηλ. χωρίς καμιά μορφή ή νοερή εικόνα.
Μπάμπα, Να Geetha Vahini, Ch 16

24 Ιουλίου

Ο νους είναι εκείνος που υφαίνει το πλέγμα που καλείται `εγώ` μια διαδικασία με την οποία εδραιώνει το εγώ και το επεκτείνει σ` ένα πλήθος από δεσμά που καλούνται ψευδαίσθηση-πλάνη. Ο νους παρακινεί τις αισθήσεις να προβάλουν στον εξωτερικό κόσμο των αντικειμένων, διότι κτίζει αντιλήψεις και έννοιες ευχαρίστησης και πόνου, χαράς και λύπης, και οικοδομεί μια ολόκληρη σειρά από παρορμήσεις και ερεθίσματα. Ανθίσταται σε όλες τις προσπάθειες να διαφύγει προς το Αιώνιο, το Οικουμενικό και το Απόλυτο. Διαμαρτύρεται όταν ο άνθρωπος έχει λαχτάρα να αποκτήσει επίγνωση της ταυτότητάς του. Όταν όμως ανακαλύψει ότι ο άνθρωπος είναι αποφασισμένος να εναντιωθεί στις τακτικές του, παραδίδεται και εξαφανίζεται χωρίς ίχνος! Μειώστε τις επιθυμίες σας, και θα απαλλαγείτε από την ψευδαίσθηση. Οι επιθυμίες έρχονται από την προσκόλληση η απελευθέρωση (απολύτρωση) έρχεται από την απόσπαση!
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 27, 1966

23 Ιουλίου

Ο Θεός δεν διακρίνει ανάμεσα σε αδύναμους και ισχυρούς, ή σε μεγάλους και μικρούς. Αυτά δεν διαστρεβλώνουν την όρασή του Θεού. Όλοι έχουν δικαίωμα στη χάρη Του. Κανένας δεν προσκαλείται, κανένας δεν παρεμποδίζεται. Όλοι δικαιούνται και καλωσορίζονται στις αίθουσες λατρείας Του. Οι πόρτες είναι πάντοτε ανοιχτές. Τι να γίνει αν κάποιοι δεν πλησιάζουν την πόρτα; Αυτοί που επιθυμούν θαλπωρή πρέπει να πάνε αρκετά κοντά στην εστία και να καθίσουν εκεί. Αυτοί που κάθονται μακριά μπορούν να γνωρίσουν μόνο το φως που προβάλλει από την εστία. Τι έχετε να πείτε για εκείνον, που, καθήμενος μακριά, δηλώνει ότι η φωτιά δεν έχει θαλπωρή; Είναι άστοχο. Μάθετε ότι κάθε ένας που ποθεί την παρουσία του Θεού και θέλει να εισέλθει στο βασίλειό Του, και που αγωνίζεται ασταμάτητα για την πραγμάτωση αυτής της επιθυμίας, έχει άδεια εισόδου και στέγασης εκεί.
Μπάμπα,Geetha Vahini, Ch 16

22 Ιουλίου

Παίρνετε μεγάλες φροντίδες ώστε το σπίτι που έχετε και ζείτε να είναι όμορφο, εντυπωσιακό και άνετο! Θυμώνετε ακόμη κι αν κολλήσουν κάποιο πόστερ πάνω στους τοίχους του. Και μετά, κάποια μέρα, το πουλάτε. Δεν είναι πλέον αντικείμενο προσκόλλησής σας. Ακόμα και αν το χτυπήσει κεραυνός, δεν ενοχλήστε! Τώρα, αν με τα χρήματά σας αγοράσετε κάποιο χωράφι, η προσκόλλησή σας κινείται προς αυτό. Με την πάροδο του χρόνου, το πουλάτε και βάζετε τα χρήματα στην τράπεζα. Τώρα, η προσκόλλησή σας βαίνει προς τον τραπεζικό σας λογαριασμό. Τι ακριβώς είναι δικό σας και σε τι έχετε προσκόλληση; Δεν είναι το σπίτι, το χωράφι, ή τα χρήματα. Είναι το γόητρο, οι ανέσεις, η επίδειξη, η απληστία αυτά που εγέρθηκαν στον νου σας ως επιθυμίες! Στην πραγματικότητα, στο `εγώ` σας έχετε προσκόλληση. Πρέπει ο καθένας σας να κάνει κάποια πνευματική προσπάθεια για να εξαγνίσει τον νου από τη λαγνεία και την απληστία, τον φθόνο και το μίσος.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 27, 1966

21 Ιουλίου

Oι επιθυμίες και οι ευχές συνεχώς πολλαπλασιάζονται, ποτέ δεν τελειώνουν. Η εκπλήρωση μίας οδηγεί σε μια ολόκληρη καινούργια αλληλουχία τους. Να αγωνίζεστε να φτάσετε στην κατάσταση εκείνη όπου μόνο η επιθυμία του Θεού θα έχει σημασία για σας και θα είστε εργαλεία στα χέρια Του. Μην ικανοποιείτε τις κατώτερες επιθυμίες, και να ελέγχετε αυτά που ακούτε. Οι βοσκοπούλες επιθυμούσαν να ακούν μόνο για τη δόξα του Κρίσνα και τα επιτεύγματά Του, τη γοητεία και τα αστεία Του, τα λόγια και τις περιπέτειές Του. Όταν γεμίσετε με αγάπη για τον Θεό, θα επιτύχετε την ομοιότητα με τη θεϊκή μορφή που σκέπτεστε, και απόλυτη συγχώνευση. Να πασχίζετε για αυτή την ολοκλήρωση, όχι για υποδεέστερες νίκες. Να ζείτε με Αγάπη, μέσα στην Αγάπη, για την Αγάπη. Τότε ο Θεός που είναι Αγάπη Προσωποποιημένη θα σας παραχωρήσει όλα όσα χρειάζεστε παρόλο που δεν θα έχετε ζητήσει τίποτα.
Μπάμπα, pine Discourse, Jul 13 1965

20 Ιουλίου

Το να έχει κανείς τον νου του εστιασμένο στον Θεό κατά τις τελευταίες του στιγμές, δεν είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί εύκολα. Προϋποθέτει μακρόχρονη εκπαίδευση, και σίγουρα κάποιες επιτεύξεις. Ο νους πρέπει να διέλθει μια ορισμένη πορεία αυστηρών ασκήσεων. Αλλά αυτό μόνο δεν είναι αρκετό. Ο νους πρέπει να απορρίψει όλες τις άλλες σκέψεις ως ανεπαρκείς και κατώτερες, ακόμα και ως ρυπαρές. Η αποστροφή προς όλα τα άλλα πράγματα πρέπει να μεγαλώνει σε ένταση. Όταν υπάρχουν αυτά τα δύο, δηλαδή η πειθαρχία του νου και μια στάση αποσύνδεσης από όλες τις άλλες σκέψεις, τότε σίγουρα θα έλθει η συγκέντρωση στο Θείο και θα παραμείνει σταθερή κατά τις τελευταίες στιγμές της ζωής.
Μπάμπα, Geetha Vahini, Ch 16

19 Ιουλίου

Ο σίδηρος μετατρέπεται σε σκουριά αν αναζητά τη συναναστροφή του χώματος. Αλλά πυρακτώνεται, μαλακώνει και λαμβάνει χρήσιμα σχήματα, αν συναναστρέφεται τη φωτιά. Η σκόνη μπορεί να πετάξει αν επιλέξει ως φίλο της τον άνεμο. Αν όμως επιλέξει το νερό, θα καταλήξει σαν λάσπη σε μια λακκούβα. Δεν έχει ούτε φτερά ούτε πόδια, όμως μπορεί να πετάει ή να περπατάει, να πέφτει ή να σηκώνεται, ανάλογα με τον `φίλο` που επιλέγει. Γνωρίζοντας αυτή την αλήθεια, ο μεγάλος άγιος Καμπίρ είπε κάποτε: «Ιδού χαιρετίζω τους καλούς, ιδού χαιρετίζω και τους κακούς». Όταν τον ρώτησαν γιατί χαιρετίζει τους κακούς, απάντησε, «Μα, για να με αφήνουν ήσυχο. Κάνω το ίδιο και στους καλούς, ώστε να παραμένουν πάντοτε κοντά μου». Διαπλάθεστε λοιπόν από τις παρέες και τις συναναστροφές που έχετε.
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 14, 1976

18 Ιουλίου

Σε μια όμορφη γιρλάντα, το πρώτο που «χτυπάει» το βλέμμα είναι τα λουλούδια, ενώ το νήμα με το οποίο είναι ενωμένα δεν είναι τόσο φανερό. Όμως, χωρίς αυτό το συνδετικό νήμα, θα πέσουν όλα τα λουλούδια. Ομοίως επίσης, χωρίς τον σύνδεσμο του Θείου, θα «πέσετε» σαν οντότητες χωρίς καμιά συνάφεια με τους συνανθρώπους σας. Ποτέ μην λησμονείτε ότι έκαστος από σας έχει Θεϊκό σπινθήρα μέσα του. Το Θειικό Ρεύμα ρέει μέσα σας και σας ενεργοποιεί. Μάθετε να κατευθύνετε τον νου σας, έτσι ώστε να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε το Θείο μέσα σας και γύρω σας. Σιγουρευτείτε ότι εσείς χειρίζεστε αυτό το εργαλείο του νου, και όχι ότι ενδίδετε σ` αυτό. Κατανοείστε την τεχνική λειτουργίας του, καθώς επίσης και τις δυνατότητές του.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 27 1966

17 Ιουλίου

Όταν οι νέοι άντρες και γυναίκες πηγαίνουν σε ξένες χώρες, οι ηλικιωμένοι γονείς τους ανησυχούν για τις αντιδράσεις τους στις έλξεις της διαφορετικής κουλτούρας. Ο πατέρας ή η μητέρα γράφουν στα παιδιά τους, παρακαλώντας τα να μην εγκαταλείψουν τις οικογενειακές συνήθειες της λατρείας, της προσευχής, των τροφών και των ποτών. Τα παιδιά μπορεί να έχουν δάκρυα στα μάτια τους στις στοργική ανάμνηση των γονιών τους, αλλά αυτό είναι όλο. Ενδίδουν κατόπιν στους πειρασμούς και ολισθαίνουν. Δεν τιμούν στην πράξη το `πνεύμα` με το οποίο τους έγραψαν οι γονείς τους. Ομοίως επίσης, πολλοί λατρεύουν τα ιερά βιβλία στα οποία αναφέρονται μεγαλόφρονες σκέψεις. Προσφέρουν λουλούδια και προσευχές, αλλά όταν έρθει η ώρα της εφαρμογής έστω και ενός ελάχιστου απ` αυτά που είναι γραμμένα, φαίνεται ως ανέφικτο έργο για τους περισσότερους! Πρέπει να ζείτε με αγάπη, και να την εφαρμόζετε οπωσδήποτε κάθε μέρα της ζωής σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Jul 13, 1965

16 Ιουλίου

Η πνευματική άσκηση βασίζεται στην πίστη της ταύτισης όλων των όντων ως προς τη βάση του έμφυτου, ενοικούντος και τα πάντα διεισδύοντος Άτμα. Μπορεί να βλέπετε χιλιάδες άτομα, αλλά ως προς την ουσία τους, όλα είναι Ένα διότι δεν είναι παρά κύματα πάνω στον ένα θεμελιώδη ωκεανό. Η τροφή που προμηθεύονται με συνεργατική προσπάθεια όλα τα μέλη του σώματος, μετατρέπεται από το στομάχι και τα άλλα όργανα ξανά με συνεργατική προσπάθεια σε δύναμη που διαμοιράζεται σε όλα τα μέλη και όργανα. Ούτε ένα μέρος του σώματος δεν παραλείπεται κατ` αυτή τη διαδικασία. Ομοίως επίσης, μάθετε ότι είστε όλοι τα μέλη του ενός Κοσμικού Κυρίου, που επεκτείνεται πολύ περισσότερο από το σύμπαν. Το σύμπαν δεν είναι παρά ένα ελάχιστο κλάσμα του μεγαλείου Του. Όλοι σας είστε μέσα Του, και ο Θεός μέσα σας είναι ο ίδιος όπως μέσα σε κάθε άλλο ον.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 27, 1966

15 Ιουλίου

Οι περισσότεροι μ` έχετε ακούσει να λέω πολλά πράγματα ξανά και ξανά επανειλημμένως, κάθε χρόνο. Αλλά λίγοι κάνετε έστω και το πρώτο βήμα στον πνευματικό δρόμο. Κρατάτε ακόμα και σημειώσεις των λόγων μου, για να μπορείτε να τις διαβάζετε επανειλημμένως. Όμως, χωρίς πρακτική, όλα αυτά είναι άχρηστα! Μπορεί να μιλάτε με επιδεικτικό ηχηρό στυλ. Μάθετε λοιπόν ότι δεν κρίνεστε από αυτά που λέτε, αλλά από αυτά μου κάνετε και πως συμπεριφέρεστε. Δεν υπάρχει χώρος για υποκρισία και για διπλές συναλλαγές στην πνευματικότητα. Με αυτοπεποίθηση, πρέπει να βαδίζετε τον ευθύ και στενό δρόμο, κάνοντας την αλήθεια και την αγάπη σταθερούς οδηγούς και συντρόφους σας.
Μπάμπα, pine Discourse, July 13, 1965

14 Ιουλίου

Τι είναι στην πραγματικότητα αυτό το σώμα; Δεν είναι παρά το Άτμα περιβεβλημένο από πέντε περιβλήματα το περίβλημα που απαρτίζεται από τροφή (σώμα), το περίβλημα της ζωτικής ενέργειας (πράνα), το περίβλημα που απαρτίζεται από σκέψεις (νους), το περίβλημα της διάνοιας, και το περίβλημα της ευδαιμονίας. Όταν κατανοήσει κανείς αυτή την αλήθεια και στοχάζεται επ` αυτής, αποκτά διάκριση ώστε να αποτραβηχτεί από αυτά τα περιβλήματα προς τον εσώτερο και πιο πραγματικό πυρήνα. Έτσι, βήμα προς βήμα, εγκαταλείπει το ένα περίβλημα μετά το άλλο κι έτσι μπορεί να τα διαλύσει όλα, και να επιτύχει τη γνώση της ταύτισής του με το Θείο.
Μπάμπα, pine Discourse, July 13, 1965

13 Ιουλίου

Γεμίζετε τις ημέρες σας με συνεχή εργασία, βυθισμένοι σε αδιάκοπες ανησυχίες και άγχη, πολυάσχολοι πέρα από κάθε περιγραφή, χωρίς καθόλου χρόνο να στοχάζεστε το έργο του Θεού. Βασανίζεστε από παράξενες και ανεξήγητες ανησυχίες και φόβους και τρέχετε μετά μανίας πίσω από κενές ανέσεις, τυφλωμένοι από μίσος και απληστία. Έχοντας `κολλήσει` σ` αυτό τον μόχθο και την αναταραχή, μερικές φορές χάνετε τη γνώση της άγκυρας που θα σας σώσει της πειθαρχίας του νου. Ξεκινήστε αυτή την πνευματική πειθαρχία όσο το δυνατόν ενωρίτερα στη ζωή σας, μην την αναβάλλετε περαιτέρω. Διότι, κανείς δεν γνωρίζει πότε η διάρκεια της ζωής του θα έλθει εις πέρας. Αναλογιστείτε πάνω σ` αυτό. Χτυπήστε την πόρτα της Χάρης του Θεού και θα ανοίξει. Ανοίξτε την πόρτα, και οι ακτίνες του Ήλιου που περιμένουν απέξω θα εισρεύσουν μέσα σιωπηλά, και θα πλημμυρίσουν το `δωμάτιό` σας με αγάπη και φως.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 27, 1966

12 Ιουλίου

Μερικοί υλιστές ισχυρίζονται ότι ένα πουλί στο χέρι αξίζει όσο δύο στον θάμνο. Λέγουν ότι δεν πρέπει να εγκαταλείπετε κάποια απόλαυση που έχετε τώρα, με την ελπίδα για κάτι που σας υπόσχονται ότι θα έχετε, αν και όταν εγκαταλείψετε την απόλαυση. Την ευτυχία όμως της απάρνησης μπορείτε να την απολαύσετε εδώ και τώρα, και θα σας στηρίξει και εμπνεύσει πολύ περισσότερο από την ευτυχία που αποκομίζετε το να `αρπάζετε` κάτι και να προσκολλείστε. Επιπροσθέτως, όταν είστε κυρίαρχοι των αισθήσεών σας αντί σκλάβοι τους, θα έχετε βέβαιη χαρά. Ανακαλύψτε την πηγή της χαράς που υπάρχει μέσα σας. Είναι μια πηγή που ποτέ δεν εξαντλείται, πάντοτε πλήρης, πάντοτε δροσιστική, διότι απορρέει από τον Θεό.
Μπάμπα, pine Discourse, Jul 13 1965

11 Ιουλίου

Κάθε ον είναι ένα μείγμα από δύο `νήματα` την ψευδαίσθηση και το Θείο, το σώμα και τον Κάτοικό του, την αδρανή ύλη και τη Συνειδητότητα, την ατομική Ψυχή και την Υπέρτατη Ψυχή. Αμφότερα είναι στην πραγματικότητα φτιαγμένα από την ίδια ουσία. Είναι σαν τις δύο πέτρες ενός μύλου, η ατομική ψυχή είναι η περιστρεφόμενη πέτρα και το Θείο είναι η σταθερή πάνω στην οποία βασίζεται η άλλη. Ο Δάσκαλος (Γκουρού) είναι εκείνος που απομακρύνει την πρωταρχική άγνοια που μας αποκρύπτει τη γνώση αυτής της αλήθειας. Αν δεν βρείτε κάποιον Δάσκαλο, να προσεύχεστε ειλικρινά, και ο ίδιος Θεός μέσα σας θα σας αποκαλύψει τον δρόμο, και θα σας οδηγήσει επ` αυτού.
Μπάμπα, pine Discourse, Jul 13 1965

10 Ιουλίου

Εάν η αφοσίωσή σας είναι προς την οικογένειά σας, είστε υπηρέτες της οικογένειας. Εάν είναι προς τον Θεό, είστε υπηρέτες του Θεού. Αλλά μην δίνετε σημασία στις απολαβές που δίνει. Μην διαφωνείτε και παζαρεύετε για αμοιβές. Μόνο οι μισθωμένοι εργάτες φωνάζουν για μισθό και δηλώνουν ότι είναι φτωχοί. Να είστε συγγενείς, μέλη της οικογένειας, γόνοι του Θεού. Τότε, Εκείνος είναι αναγκασμένος να σας διατηρεί σε ευμάρεια. Προσπαθείτε να ζείτε πλησίον του Θεού ως συγγενείς Του. Μην υπολογίζετε τις ώρες που έχετε σπαταλήσει στην υπηρεσία Του και παραπονιέστε ότι δεν σας έχει αποζημιώσει αρκετά. Να είστε πάντοτε σε χαρά, στην υπηρεσία Του, κάνοντας καλό και όντας καλοί.
Μπάμπα, pine Discourse, Jul 13, 1965

9 Ιουλίου

Συγκεντρώστε τη λαχτάρα και τις προσπάθειές σας στον ορθό στόχο ποτέ να μην ξαναγεννηθείτε. Μπορεί να γεννηθήκατε σε μια καλή οικογένεια, ή σε ευνοϊκές περιστάσεις. Αλλά το επακόλουθο Κάρμα σ` αυτή τη ζωή, μπορεί να μην διασφαλίσει έναν καλό θάνατο, που θα σας επιτρέψει να διαφύγετε του κύκλου της γέννησης και θανάτου. Κάθε ένας που γεννιέται πρέπει να έχει πάντοτε υπόψη του αυτόν τον τρόπο τέλους. Κανένα δέντρο δεν θα αποδώσει καρπούς μόλις φυτέψετε στην αυλή σας το νεαρό φυτό. Για να φτάσει σ` αυτό το στάδιο, πρέπει να το καλλιεργείτε με φροντίδα για πολύ καιρό, έτσι δεν είναι; Παρομοίως, ό,τι αποτέλεσμα κι αν προσδοκάτε, πρέπει να ακολουθείτε προσεκτικά τις προκαταρκτικές πειθαρχίες, χωρίς καμία διακοπή. Να καλλιεργείτε καλές συνήθειες σκέψεων και πράξεων για να μπορέσετε να κάνετε το τέλος της ζωής σας αληθινά αίσιο.
Μπάμπα, Geetha Vahini, Ch 15

8 Ιουλίου

Θα σας πω μόνο ένα πράγμα, που είναι η ουσία όλων των Γραφών. Θέλω να πάρετε την απόφαση να το ακολουθείτε, κάθε μέρα χωριστά: «Μην ψάχνετε να βρείτε λάθη στους άλλους. Σταματήστε να κακολογείτε και να βλάπτετε τους άλλους στις σκέψεις, στα λόγια και στις πράξεις. Μην σκανδαλίζετε κανέναν, και μην αισθάνεστε φθόνο ή κακία. Να έχετε πάντοτε γλυκιά ιδιοσυγκρασία, και να χρησιμοποιείτε ήπιες και γλυκές λέξεις. Να γεμίζετε τις συζητήσεις σας με αφοσίωση και ταπεινοφροσύνη». Να ζείτε σε αγάπη, για την αγάπη, με αγάπη. Τότε ο Κύριος, που είναι η ίδια η θεϊκή Αγάπη προσωποποιημένη, θα σας χαρίσει όλα όσα χρειάζεστε, χωρίς καν να του ζητήσετε τίποτα. Εκείνος γνωρίζει. Είναι η Μητέρα που δεν περιμένει να ακούσει το παράπονο του παιδιού της για να το ταΐσει. Προβλέπει κάθε σας ανάγκη και σπεύδει να σας δώσει τη βοήθεια που πρέπει να έχετε σε κάθε περίσταση.
Μπάμπα, pine Discourse, Jul 13 1965

7 Ιουλίου

Η πίστη είναι ένα αργά αναπτυσσόμενο φυτό. Η συγκέντρωση χρειάζεται πίστη. Να δράτε σύμφωνα με το επάγγελμά σας. Μην εξαπατάτε τον εαυτό σας και τα ιδανικά σας. Αν με τις πράξεις σας αρνείστε αυτά που κηρύσσετε, είναι σημάδι δειλίας και ηθικής αυτοκτονίας. Λέτε ότι ο Θεός γνωρίζει και βλέπει τα πάντα, αλλά οι ίδιοι πέφτετε σε κάποια λάθη νομίζοντας ότι ο Θεός είναι κάπου αλλού εκείνη την ώρα. Το πιο πολύτιμο μήνυμα που πρέπει να λάβετε από τις Γραφές και τους σοφούς είναι το εξής: Να κάνετε τα νόμιμα καθήκοντά σας, να φέρνετε εις πέρας τις υποχρεώσεις σας, να ζείτε σύμφωνα με τα δικαιώματά σας, αλλά μην αφήνετε να μεγαλώνουν οι προσκολλήσεις σας. Να είστε σαν τον θεματοφύλακα, όσον αφορά την οικογένεια, τα πλούτη, τη φήμη, τη γνώση και τις ικανότητες. Να τα αφήσετε πίσω σας πρόθυμα, όταν έλθει το `κάλεσμα`.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 23, 1966

6 Ιουλίου

Σαν μια αναμμένη λυχνία, η Χάρις του Θεού απλώνεται ολόγυρα, σε όλους που Τον προσεγγίζουν και λαχταρούν να είναι κοντά Του. Αν όμως παρεμβάλλετε κάποιο σκίαστρο που αποκόπτει το φως από σας, πρέπει να κατηγορήσετε μόνο τον εαυτό σας αν η Χάρις δεν σας φωτίζει. Ανοίξτε τις πόρτες της καρδιάς σας και αφήστε το ηλιόφως της Θείας Χάριτος να την φωτίσει και να δώσει λάμψη σε όλες τις γωνίες διώχνοντας τα ελαττώματα. Για να ακούσετε το πρόγραμμα που επιθυμείτε στο ραδιόφωνό σας, πρέπει να το ανοίξετε και να συντονίσετε τον δέκτη του. Αυτή είναι μια αναπότρεπτη προσπάθεια. Πιστέψτε, αγωνιστείτε και πετύχετε αυτό είναι το μήνυμα των ιερών κειμένων.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 23, 1966

5 Ιουλίου

Οι γονείς έχουν παραχωρήσει αυτό το φυσικό όργανο που ονομάζεται σώμα, με το οποίο μπορούμε να υπηρετούμε τον Θεό μέσα σε όλα τα όντα, να Τον δοξάζουμε μέσω του Κάλλους και της Αλήθειας, και να φθάσουμε στο Απόλυτο. Αυτό το ανθρώπινο σώμα είναι ουσιώδες για να απελευθερωθούμε από τα ολέθρια δεσμά. Ένα σιδερένιο κουτί είναι σημαντικό για να φυλάει τα πολύτιμα πετράδια. Ομοίως επίσης το σώμα είναι σημαντικό για να φυλάει τα δώρα της πίστης, της αγάπης και της διάκρισης. Ο Θεός είναι έμφυτος στο σύμπαν. Υπάρχει στο πιο μακρινό αστέρι όπως και σ` ένα φύλλο γρασιδιού κάτω απ` τα πόδια σας. Θα μπορέσετε να Τον δείτε, υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείτε αυτό το σύμπαν με διάκριση, το `αναδεύετε` με μη-προσκόλληση και συλλέγετε το νέκταρ με φιλότιμες προσπάθειες. Ο Θεός μπορεί να βρεθεί στον κόκκο της άμμου όπως και στον τεράστιο γαλαξία, με επιμελείς και ειλικρινείς πνευματικές ασκήσεις. Είναι ο πυρήνας κάθε όντος, σαν το βούτυρο που βρίσκεται σε κάθε σταγόνα γάλακτος.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 23, 1966

4 Ιουλίου

Περιορίζοντας και εναρμονίζοντας τις συνήθειες του φαγητού και τιυ ποτού, μπορείτε να θέσετε τα θεμέλια για μια πνευματική ζωή. Πρέπει να προτιμάτε αγνές και χορτοφαγικές αντί ερεθιστικές τροφές. Όταν πίνει κανείς μεθυστικά ποτά, χάνει τον έλεγχο επί των αισθήσεών του, των παθών, των παρορμήσεων, των ενστίκτων, του λόγου και των κινήσεών του, και μπορεί να κατέλθει ακόμα και στο επίπεδο ενός ζώου. Τρώγοντας κανείς σάρκες, αναπτύσσει βίαιες τάσεις και ασθένειες των ζώων. Ο νους του γίνεται πιο να απείθαρχος όταν ενδίδει σε ερεθιστικές τροφές. Είναι δύσκολο να αναπλαστεί ο νους του, όταν απολαμβάνει τέτοιες τροφές. Για να παραμένετε και να `κατοικείτε` εν Θεώ, πρέπει να προσέχετε πολύ την τροφή και το ποτό που καταναλώνει και το σώμα και ο νους σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 19, 1965

3 Ιουλίου

Πρέπει να εφαρμόζετε την μη-προσκόλληση σε κάθε βήμα, διαφορετικά, η απληστία και η φιλαργυρία θα νικήσουν τη λεπτοφυή ανθρώπινη φύση σας. Προσπαθήστε να κερδίσετε τη χάρη του Θεού αναμορφώνοντας τις συνήθειές σας, μειώνοντας τις επιθυμίες σας και εξευγενίζοντας την ανώτερη φύση σας. Το κάθε βήμα κάνει το επόμενο ευκολότερο. Αυτή είναι η ανωτερότητα του πνευματικού ταξιδιού. Σε κάθε βήμα, η δύναμη και η αυτοπεποίθησή σας αυξάνεται και λαμβάνετε όλο και μεγαλύτερες δόσεις χάριτος. Σας δίνω την εντολή από αυτή την ημέρα της εορτής του Δασκάλου, να ξεκινήσετε ειλικρινά την οδό της επιλεγμένης σας πνευματικής άσκησης. Πολλοί άνθρωποι μου ζητούν, «Σουάμι, δώσε μου ένα Όνομα του Θεού, που να μπορώ να Το επαναλαμβάνω». Πάρτε όποιο Όνομα σας αρέσει, οποιοδήποτε σας ελκύει. Όλα τα Ονόματά Του είναι εξίσου γλυκά. Στην πνευματικότητα δεν υπάρχουν διαφορές στην εθνικότητα, την κοινωνική τάξη και ούτω καθεξής. Όλοι ανήκουν στην Πολιτεία του Θεού.
Μπάμπα, pine Discourse July 14, 1965

2 Ιουλίου

Ο δάσκαλος προειδοποιεί και αφυπνίζει. Αποκαλύπτει την αλήθεια και σας ενθαρρύνει να εξελιχθείτε προς αυτή. Εάν δεν έχετε λαχτάρα, τάση να ρωτάτε, και διερευνούσα ευφυΐα, δεν μπορείτε να πετύχετε πολλά. Μπορείτε να ταΐσετε έναν πεινασμένο, αυτός όμως που δεν πεινάει θα απορρίψει το φαγητό ως κάτι δεινό. Ο δάσκαλος είναι σαν τον κηπουρό που φροντίζει το φυτό. Όμως προτού το αναλάβει, πρέπει πρώτα το δενδρύλλιο να έχει φυτρώσει. Δεν προσθέτει τίποτα νέο στο φυτό, απλώς το βοηθάει να αναπτυχθεί σύμφωνα με το πεπρωμένο του, ίσως γρηγορότερα και πληρέστερα, αλλά, όχι αντίθετα προς την εσωτερική του φύση. Απομακρύνει την πνευματική ανεπάρκεια δείχνοντας προς τον θησαυρό που είναι θαμμένος μέσα σας. Υποδεικνύει τη μέθοδο της ανάκτησής του και την επαγρύπνηση που απαιτείται για να τον χρησιμοποιήσετε με το μεγαλύτερο όφελος.
Μπάμπα, pine Discourse July 14, 1965

1 Ιουλίου

Συνειδητοποιήστε ότι η `εξυπνάδα` δεν έχει θέση στα πνευματικά ζητήματα. Η πονηριά και υποκρισία είναι πραγματικά εμπόδια στην πνευματική πρόοδο. Μόνο όταν αυξάνει η εξυπνάδα και στραγγαλίζει την ειλικρίνεια και την ευθύτητα στα πνευματικά ζητήματα και στη σχέση μεταξύ του Θεού και του ανθρώπου, κατεβαίνει ο Αβατάρ. Μπορεί να έχετε μαζί σας ένα ακριβό ραδιόφωνο ή ρολόι, αλλά αν δεν γνωρίζετε πώς να τα χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά, είναι άχρηστα αντικείμενα. Σκεφτείτε τώρα τι εκπληκτικό μηχάνημα είστε εσείς οι ίδιοι! Δεν πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε πώς να το λειτουργείτε και να αποκομίζετε τα καλύτερα αποτελέσματα απ` αυτό; Οι αρχαίοι ινδοί ενορατικοί ανακάλυψαν τη τέχνη της λειτουργίας αυτής της ανθρώπινης μηχανής, αλλά οι απόγονοί τους άφησαν να παρακμάσει αυτή η τέχνη. Αν έχετε τη δίψα να την μάθετε, μπορείτε να ανάψετε το φως της ζωής σας από το φως των σοφών, και να βιώσετε χαρά και ευδαιμονία.
Μπάμπα, pine Discourse, Jul 2, 1966