Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιούλιος 2011

31 Ιουλίου

Όπως πολλά είδη ψαριών και άλλων υδρόβιων πλασμάτων περιφέρονται μέσα σε ένα ενυδρείο, έτσι και πλήθη  ανθρώπινων όντων περιφέρονται στη θάλασσα που ονομάζεται Κύριος. Μερικά δεν είναι  ανεπτυγμένα, άλλα λιγότερο ανεπτυγμένα. Κολυμπούν ολόγυρα, άπληστα και ιδιοτελή. Στο μέσον αυτού του πλήθους των ανίδεων όντων υπάρχουν μερικοί σοφοί και μερικοί ανώτερα εξελιγμένοι (Γιόγκις). Αφού όμως βρίσκονται ανάμεσα στα αδαή πλήθη, καθίσταται δύσκολο να διακρίνει κανείς τον σοφό από τους άλλους. Όπως είναι απαραίτητο ένα μικροσκόπιο για να αναγνωριστούν τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα, παρομοίως, χρειάζεται ειδικό μικροσκόπιο για να αναγνωρίσει κανείς τον σοφό. Αυτό το μικροσκόπιο είναι ο συνεχής διαλογισμός στον Κύριο.

30 Ιουλίου

Ο σοφός και διδάσκαλος του Σρι-Ράμα, Βασίστα, Του είπε: «Ράμα, αντί να εμπλέκεσαι στην έρευνα του πώς εισχώρησε η άγνοια στον άνθρωπο, σε συμβουλεύω θερμά να καταπιαστείς στην προσπάθεια να απαλλαγείς απ` αυτή». Αυτό το μάθημα απευθύνεται όχι μόνο στον Ράμα αλλά επίσης και σε όλη την ανθρωπότητα. Βοηθάει όλους όσους δεν κατέχουν την αντίληψη της αλήθειας που υπάρχει ‘πίσω’ από τον αντικειμενικό κόσμο. Βεβαιωθείτε πρώτα ότι έχετε αυτή την άγνοια, εγκαταλείψτε  τους αγώνες και τις αντιπαραθέσεις, και απαλλαγείτε από την προσκόλληση σ’ αυτόν τον μεταβαλλόμενο κόσμο με τον κύκλο της γέννησης-θανάτου. Είναι πολύ σημαντικό να συγκεντρωθείτε στις μεθόδους που θα αφαιρέσουν την άγνοια, και σίγουρα αυτός ο δρόμος θα σας χαρίσει τη σοφία. Η σοφία είναι φως, η άγνοια είναι σκοτάδι. Το σκοτάδι μπορεί να υπάρχει μόνο μέχρι να λάμψει το φως.
- Μπάμπα

29 Ιουλίου

Ο πνευματικός αναζητητής πρέπει πάντοτε να επιθυμεί τη συναναστροφή των μεγαλοφρόνων. Εκεί, δεν υπάρχει περίπτωση ανάπτυξης πλεονεξίας ή θέλησης για οποιαδήποτε επίτευξη. Είτε είναι εύκολα διαθέσιμη είτε όχι, να αναζητείτε και να συνδέεστε με τέτοιες αγνές συναναστροφές. Να αναζητείτε και να βιώνετε διαρκή ικανοποίηση και ευχαρίστηση. Μην αποσπάστε επιδιώκοντας πρόσκαιρες απολαύσεις. Είναι ασύμφορο για έναν αληθινό αναζητητή να σχετίζεται με ανθρώπους που σπαταλούν τον χρόνο τους σε εγκόσμιες υποθέσεις. Εάν δεν διασφαλίσετε καλούς φίλους όπως σας ανέφερα, τότε να παραμένετε μοναχικοί. Δεν θα χάσετε τίποτα απ` αυτό. Ποτέ, ούτε καν να σκέπτεστε να κάνετε παρέα με κακόβουλους. Μην τρέφετε την επιθυμία να είστε σε μέρη όπου βρίσκονται αυτοί. Μην εμπλέκεστε στα τεχνάσματά τους. Εάν καλλιεργείτε καλές ιδιότητες και αναζητείτε καλές συναναστροφές, τότε και η επανάληψη του Ονόματος του Θεού και ο διαλογισμός θα γίνουν εύκολα για σας και θα αποφέρουν γρήγορα αποτελέσματα.
- Μπάμπα

28 Ιουλίου

Ο χώρος είναι ένας. Όμως ως αποτέλεσμα της ποικιλομορφίας των δομών που περιέχονται σ’ αυτόν, φαίνεται σαν να εσωκλείεται μέσα στα σπίτια, στα δοχεία, στα κτίρια, και στον καμβά. Δεν υπάρχει αλήθεια σ’ αυτή την τεμαχισμένη  ύπαρξη, είναι ο Ένας χώρος αυτό που υπάρχει σε όλα αυτά τα ‘δοχεία’ - σπίτια, λίμνες, λόφους, κ.λπ. - τα οποία είναι σχήματα και μορφές, με ξεχωριστά ονόματα προδιδόμενα σ’ αυτά και διαφορετικούς τρόπους συμπεριφοράς και χρήσης. Ομοίως επίσης, οι ατομικές υπάρξεις έχουν διαφορετικά ονόματα και μορφές, ιδιομορφίες, ξεχωριστότητες, και διαφορετικές συμπεριφορές. Όμως η χορδή που κρατάει τις ‘χάντρες’, η οποία διέρχεται μέσα από την καθεμιά και τις συγκρατεί μεταξύ τους, - δηλαδή η συνειδητότητα μέσα σε όλες τις υπάρξεις - είναι μία. Αυτή είναι ο Εαυτός, Άτμα, που εκλαμβάνεται λανθασμένα ως ‘εγώ’, λόγω άγνοιας. Όσο δεν αντιλαμβάνεται αυτή την αλήθεια ο άνθρωπος, δεν μπορεί να απαλλαγεί από τα δεσμά της πολλαπλότητας και της αλλαγής.
- Μπάμπα

27 Ιουλίου

Αυτοί που δεν μιλούν ποτέ για τον Κύριο, που ούτε καν Τον γνωρίζουν, που απασχολούνται με το να πολλαπλασιάζουν και να ενισχύουν τα δεσμά της εγκόσμιας ύπαρξης, που κηρύσσουν και εφαρμόζουν το ψεύδος, την αδικία και την καταπίεση, και που σας συμβουλεύουν να απομακρύνεστε από τον δρόμο της ενάρετης δράσης - να τους αντιμετωπίζετε όχι σαν φίλους σας, αλλά σαν ανθρώπους που πρέπει να τους αποφεύγετε πάση θυσία. Αν διατηρείτε κακές συναναστροφές, αυτό θα σας οδηγήσει στο να κάνετε σφάλματα αντίθετα προς την θέλησή σας, να εκστομίζετε λόγια που δεν θα έπρεπε να εκστομίζατε, να κάνετε πράξεις που δεν πρέπει να γίνονται, και, ως συνέπεια, να ακολουθείτε την κάθοδο προς την καταστροφή. Οι άνθρωποι που δεν φοβούνται ούτε τις συνέπειες της αμαρτίας ούτε τον Θεό είναι ικανοί να επιχειρήσουν οποιαδήποτε κακότητα. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Γι` αυτό, να αναζητείτε τη συντροφιά εκείνων που φοβούνται τον Θεό και φοβούνται την αμαρτία. Μόνο εκείνοι αποτελούν αληθινά καλές συναναστροφές.
- Μπάμπα

26 Ιουλίου

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται υπερήφανοι για το ότι έχουν υπηρετήσει τους άλλους. Ανυπομονούν να τους επαινέσουν ως ευεργέτες και γενναιόδωρους. Αυτή η συμπεριφορά αποκαλύπτει την άγνοιά τους. Πρέπει να ταξιδέψουν σε ένα ανώτερο στάδιο (Vijnana), όπου η καρδιά μεταμορφώνεται μέσω της απαρέγκλιτης τήρησης της αλήθειας, της μη-βίας, και της συμπόνιας. Ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί τότε να κατανοήσει τον εαυτό του, τη συγγένειά του με το Σύμπαν, και με τον Δημιουργό του Σύμπαντος. Τότε θα ζει και θα πράττει σύμφωνα με αυτή την κατανόηση, χωρίς άγνοια, αμφιβολίες ή δυσαρμονία.
- Μπάμπα

25 Ιουλίου

Για να εκπληρώσει τη λαχτάρα του πιστού Του, ο Θεός θα εμφανιστεί σε οποιαδήποτε μορφή, σε οποιονδήποτε τόπο. Για να δείτε όμως τον Θεό, πρέπει να προσεύχεστε σ’ Αυτόν με απόλυτη συγκέντρωση. Αυτό το είδος απόλυτης συγκέντρωσης μπορεί να έρθει μόνο από αγνές ιδιότητες, και αυτές πάλι είναι προϊόν του διαλογισμού. Συνεπώς, πρέπει να καλλιεργείτε καλές ιδιότητες, και για να τις αναπτύξετε, πρέπει να επιθυμείτε τη συναναστροφή των καλών. Να αναζητείτε τη συντροφιά τον μεγαλοφρόνων, και να αποφεύγετε τις κακές συναναστροφές. Οι πραγματικοί σας σύντροφοι είναι εκείνοι που μιλούν και συζητούν για τον Κύριο, για την αλήθεια, για την υπηρεσία προς τους άλλους, και για την αγάπη εκείνη που θεωρεί όλους  ίσους.
- Μπάμπα

24 Ιουλίου

Τρία είδη πράξεων μπορούν να φθάσουν τον Θεό και να κερδίσουν τη Χάρη Του: (1) Εκείνες που δεν παρακινούνται από προσωπικές επιθυμίες, (2) εκείνες που πηγάζουν από ανιδιοτελή αγάπη, και (3) οι προσευχές που βγαίνουν από αγνές καρδιές. Φθάνουν τον Θεό απευθείας και Εκείνος τις ακούει. Οι υπόλοιπες πράξεις ενδιαφέρουν μόνο τις διάφορες θεότητες οι οποίες είναι υπεύθυνες για την αποκομιδή τους. Επομένως, οι προσευχές πρέπει να είναι ανιδιοτελείς, διαποτισμένες με αγάπη, και απαλλαγμένες από τον σπίλο της προσκόλλησης στα δώρα που μπορεί να χαρίσει προσευχή.
- Μπάμπα

23 Ιουλίου

Πάντοτε να συζητάτε για το καλό που υπάρχει στους άλλους. Ποτέ να μην σκέπτεστε τις κακές πράξεις των άλλων. Εάν μπορείτε, να προσπαθείτε συνεχώς να τους στρέφετε σε καλούς δρόμους και να τους δίνετε καλές συμβουλές. Πρέπει να καλλιεργείτε τη γαλήνη του νου, τη φιλευσπλαχνία και την προθυμία να προάγετε την ευημερία όλων. Είναι απαραίτητα  γι’ αυτή τη στάση προς τους άλλους. Αυτά μπορείτε να τα αποκτήσετε μόνο από την επανάληψη του Ονόματος του Θεού και τον διαλογισμό. Ο πλούτος που αποκομίζετε από την επανάληψη του Ονόματος του Κυρίου και τον διαλογισμό είναι οι καλές ιδιότητες. Οι καλές ιδιότητες ‘καθαρίζουν’ τις εξωτερικές προδιαθέσεις του ανθρώπου και συνάμα εξαγνίζουν και εξευγενίζουν τις εσωτερικές προδιαθέσεις.
- Μπάμπα, Διαλογισμός, κεφ.9

22 Ιουλίου

Οι ζωές των ανθρώπων καθορίζονται από τις δραστηριότητες που ακολουθούν είτε κατά τις προηγούμενες ζωές είτε στην παρούσα. Οι συνέπειες των πράξεων κατά τις παρελθοντικές ζωές που επηρεάζουν αυτή τη ζωή ονομάζονται Praarabdha. Το Κάρμα με το οποίο ασχολείται κανείς τώρα και το οποίο θα επηρεάσει το μέλλον ονομάζεται Aagaami. Το συγκεντρωτικό Κάρμα του παρελθόντος που σιγά-σιγά χειρίζεται ο άνθρωπος από τη μια ζωή στην άλλη ονομάζεται Sanchitha. Όπως μια δραστηριότητα με την οποία ασχολείται κάποιος μπορεί να αναφερθεί ως Κάρμα, το να είναι σιωπηλός και ‘ήσυχος’ καλείται Akarma (Μη-Κάρμα)! Εάν δεν είστε προσκολλημένοι στους καρπούς των πράξεων που κάνετε, αλλά τις κάνετε ως καθήκον σας, ως τον τρόπο λατρείας σας, τότε μπορείτε να εφαρμόζετε το Akarma ακόμα και αν εμπλέκεστε στο Κάρμα. Αυτή είναι η ύψιστη πνευματική άσκηση.
- Μπάμπα

21 Ιουλίου

Η εξωτερική γοητεία έλκει τα ζώα, ενώ η εσωτερική γοητεία, που είναι αποτέλεσμα καλού χαρακτήρα, ευαρεστεί τον Κύριο. Μην δελεάζεστε από τα ευτελή ερεθίσματα του κόσμου και τη ‘φθηνή’ εκτίμηση που τους απονέμουν οι άνθρωποι. Η στοργή που δίνουν οι άνθρωποι δεν είναι συνεχής, γιατί εξαρτάται από τις προτιμήσεις και τις αντιπάθειές τους. Εκείνοι που είναι ερωτευμένοι με τα εξωτερικά πράγματα θα πέφτουν σε απογοήτευση και θλίψη κάθε τόσο. Η αγάπη όμως που σας τρέφει ο Κύριος εξαρτάται μόνο από τις καλές σας ιδιότητες. Σας δίνει επίσης μόνιμη χαρά. Η ομορφιά έγκειται στον χαρακτήρα, σε τίποτα άλλο. Δεν υπάρχει καμία πιο γοητευτική από αυτή.
- Μπάμπα

20 Ιουλίου

Η λέξη Κάρμα (δραστηριότητα) είναι μικρή και κοφτή. Όμως η ιδέα και τα ιδανικά που εκφράζει είναι μεγάλης σπουδαιότητας για την ανθρωπότητα. Υπάρχουν δύο είδη δραστηριότητας: Η υλική που σχετίζεται με αυτόν τον κόσμο και η πνευματική που συνάγεται από πνευματικές οδηγίες. Η δραστηριότητα που απλώς στηρίζει τη ζωή είναι υλική. Η πνευματική εξυψώνει τον άνθρωπο στον Θεό και βασίζεται στις Γραφές. Η δραστηριότητα δεν είναι μόνο υλικής υπόστασης, είναι επίσης νοητική και λεκτική. Περιλαμβάνει κάθε δραστηριότητα του ανθρώπου - εγκόσμια, θρησκευτική, πνευματική. Και τα τρία αυτά ‘νήματα’, στην πραγματικότητα, συνυφαίνονται μεταξύ τους. Οι εγκόσμιες πράξεις συνεπιφέρουν αξία ή απαξία. Οι πνευματικές πράξεις είναι διαποτισμένες με τα βιώματα ολόκληρων γενεών ενάρετων αναζητητών της αλήθειας. Εκείνοι που επικεντρώνονται στο πνευματικό δρόμο, αφιερώνονται στον εξαγνισμό της καρδιάς, έτσι ώστε ο ενοικών Θεός να μπορεί να αντανακλάται επ’ αυτής.
- Μπάμπα

19 Ιουλίου

Μην απατάστε ότι αυτή η προσωρινή σωματική κατοικία είναι η αιώνια κατοικία σας. Μην αποθαρρύνεστε από εφήμερα προβλήματα και βραχύβιες τραγωδίες. Βυθιστείτε στην προσπάθεια να πραγματώσετε τον αιώνιο Κύριο. Τα πάντα σ’ αυτόν τον κόσμο υπόκεινται σε φθορά - αν όχι σήμερα, τουλάχιστον αύριο σίγουρα θα διαλυθούν. Δεν είναι ορθό να απορρίπτετε τον Κύριο, που σχετίζεται αιώνα με σας, και να παραπλανάστε από αυτόν τον κόσμο με τον οποίο σχετίζεστε για πολύ λίγο! Σκεφτείτε πόσες γεννήσεις είχατε, τις αμέτρητες μητέρες, πατέρες, γυναίκες, άντρες, γιους, κόρες, φίλους και εχθρούς που είχατε. Εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα; Θυμάστε τη σχέση μαζί τους; Δεν είστε τίποτα γι’ αυτούς, και αυτοί δεν είναι τίποτα για σας. Όμως εσείς και αυτοί έχετε κοινό τον Κύριο ως τον αμετάβλητο συγγενή. Εξακολουθεί να υπάρχει καθ’ όλες στις γεννήσεις. Είναι αιώνιος. Σας φροντίζει από γέννηση σε γέννηση. Ο Κύριος ποτέ δεν θα σας εγκαταλείψει. Ποια μεγαλύτερη τραγωδία μπορεί να υπάρξει από το να λησμονείτε τον Κύριο;
- Μπάμπα

18 Ιουλίου

Οι αρχαίοι σοφοί, μέσα από τα βιώματά τους, περιέγραψαν σαφώς τον δρόμο για την καθαγίαση των ζωών μας. Δεν μπορείτε να οικοδομήσετε τις υποδείξεις τους με το να διαβάζετε και να συγκεντρώνετε στοιχεία από πολλά βιβλία. Κατ’ εκείνους, για να εφαρμόσετε τις οδηγίες, δηλαδή το επίπονο πρόγραμμα που επιβάλλει ο δρόμος της δράσης (Κάρμα), πρέπει να έχετε Αφοσίωση, Σοφία και Αυτοέλεγχο. Η Ενάρετη Συμπεριφορά (Ντάρμα) είναι η ριζική πηγή του μεγάλου δέντρου της θρησκείας. Είναι η αιώνια πηγή της δύναμής της. Το δέντρο τρέφεται από τα νερά της Αφοσίωσης. Τα φύλλα και τα άνθη είναι η απάρνηση και οι άλλες αρετές, και ο καρπός είναι η Σοφία. Σε αυτά τα στάδια της ανάπτυξης, αν υπάρχει κάποια διακοπή ή ανεπάρκεια, δηλαδή ακόμα κι αν οποιοσδήποτε κανονισμός παραληφθεί, τότε ο καρπός της Σοφίας που αποδίδει το δέντρο θα επηρεαστεί δυσμενώς. Συνεπώς να το θυμάστε αυτό και να έχετε ένα πειθαρχημένο και αυστηρό σχέδιο συνέπειας στις ασκήσεις σας και θα επιτύχετε πνευματική εξέλιξη.
- Μπάμπα

17 Ιουλίου

Καλλιεργήστε αγάπη για τον Κύριο. Έχει άπειρη δύναμη. Ακόμα και μια σιδερένια αλυσίδα μπορεί να σπάσει με ευκολία, όχι όμως η αλυσίδα της αγάπης που σας συνδέει με τον Κύριο. Να θυμάστε ότι ακόμα και τα πιο σκληρά ζώα καταβάλλονται με την αγάπη! Είθε το ξεχείλισμα αυτής της αγάπης να κατευθύνεται όχι στα λιμνάζοντα και ρηχά νερά στις όχθες του ποταμού, αλλά στον ωκεανό της Χάρης του Κυρίου. Τι ιερό έργο θα ήταν! Τότε ο άνθρωπος θα συνειδητοποιούσε τον σκοπό της ζωής. Αυτή είναι η ύψιστη Απελευθέρωση.  Το να στρέφετε λοιπόν αυτή την αγάπη στο Όνομα και τη Μορφή του Κυρίου χωρίς διακοπή, είναι πραγματικά διαλογισμός.
- Μπάμπα, Διαλογισμός, κεφ. 8

16 Ιουλίου

Υπάρχουν έξι βήματα στις πνευματικές ασκήσεις: Έλεγχος του νου, έλεγχος των αισθήσεων, ανεκτικότητα, απάρνηση, πίστη και απόλυτη αταραξία του νου. Τα τρία πρώτα έχουν σχέση με τις διάφορες διαστάσεις του νου και του ελέγχου των αισθήσεων. Ανεκτικότητα σημαίνει να αντιμετωπίζεις το ίδιο τα κέρδη και τις απώλειες, τους πόνους και τις χαρές, τους επαίνους και τις επικρίσεις. Η πίστη είναι πολύ σημαντική στην πνευματική ζωή. Μόνο εκείνος που έχει πίστη θα αποκτήσει φώτιση και σοφία. Γι` αυτό όποια εργασία κι αν αναλαμβάνει κανείς, πρέπει να την κάνει με επιμέλεια και πίστη. Η απόλυτη αταραξία του νου αναφέρεται στην ικανοποίηση. Αυτός που έχει τις λιγότερες επιθυμίες είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Αυτός που είναι γεμάτος επιθυμίες είναι ο φτωχότερος άνθρωπος στον κόσμο. Συνεπώς, πρέπει κανείς να έχει ικανοποίηση και αυτο-εκπλήρωση. Η αυτο-εκπλήρωση έρχεται από την αυτοπεποίθηση. Η αυτο-εκπλήρωση μπορεί να τον οδηγήσει στην αυτοθυσία και από εκεί στην αυτοπραγμάτωση.
- Μπάμπα, 7 Ιουλίου 1985

15 Ιουλίου

Η  Guru Poornima είναι η ημέρα κατά την οποία θα αποφασίσετε να γίνετε κυρίαρχοι στις αισθήσεις και τη διάνοιά σας, τις συγκινήσεις και τα πάθη, τις σκέψεις και τα συναισθήματα, εφαρμόζοντας πνευματικές ασκήσεις. Ακόμα και κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, το εγώ θα σας  ταράσσει. Συνεπώς, προσφέρετε τον εαυτό σας πλήρως στον Θεό. Αυτή η ολοκληρωτική αφιέρωση δεν μπορεί να προκύψει από επιστημονική κατάρτιση. Ένας διανοούμενος μπορεί να διαφθαρεί από το εγώ. Αρέσκεται να αντιπαραθέτει θετικά και αρνητικά, να εγείρει αμφιβολίες και να ενοχλεί την πίστη, να αναμειγνύει τα κοσμικά με τα πνευματικά για να αποσπάσει υλικά κέρδη. Όμως, πρέπει να προσφέρετε τις προσευχές στον Θεό για να αποκτήσετε πνευματική εξέλιξη. Ως εκ τούτου αναλάβετε πνευματικές ασκήσεις χωρίς καθυστέρηση. Καλλιεργείστε αρετές. Απαλλαγείτε από κακές συνήθειες, σκέψεις, λόγια και πράξεις. Μεγαλώστε την αγάπη σας και να χαιρετάτε τους πάντες με αγάπη. Αυτός είναι ο δρόμος για την αγαλλίαση.
- Μπάμπα

14 Ιουλίου

Η Guru Poornima ή Vyaasa Poornima είναι μια ιερή ημέρα, που πρέπει να εορτάζεται με προσευχή και ειλικρινή μεταμέλεια που πηγάζουν από αγάπη για τον Θεό, ώστε να επιτύχετε την τελειότητά σας. Πρέπει να εορτάζετε σήμερα με προσευχή και  βαθιά μεταμέλεια, διότι μόνο αυτές μπορούν να εξαγνίσουν την καρδιά, και όχι τα φαγοπότια ή οι νηστείες, που επηρεάζουν μόνο το σώμα. Ο νους του ανθρώπου παρομοιάζεται με τη σελήνη, γιατί είναι το ίδιο άστατος όπως και η σελήνη, με τις μεταπτώσεις της από τη φωτεινότητα στο σκοτάδι. Αυτή την ημέρα της πανσέληνου, και ο νους επίσης πρέπει να είναι φωτεινός, ακτινοβόλος και ατάραχος. Ο Βυάσα γεννήθηκε με μια έντονη επιθυμία για πνευματική εξύψωση, μελετούσε σε βάθος και έκανε πνευματικές ασκήσεις ακόμα και ως παιδί. Απέκτησε τέτοια θεϊκή σοφία και δόξα ώστε εξομοιώνεται με τον ίδιο τον Θεό. Διακρίνεται ως Οικουμενικός Δάσκαλος διότι κωδικοποίησε τους ύμνους των Βεδών, συνέταξε πνευματικές διατριβές για τους ανθρώπους που επιθυμούσε να διδάξει, και εξύψωσε την επίγνωση τους για να μπορέσουν να στραφούν στην πραγμάτωση του Θεού.
- Μπάμπα, 24 Ιουλίου 1964

13 Ιουλίου

Η Εορτή Guru Poornima είναι αφιερωμένη για ευχαριστία στον Δάσκαλο, διότι η σελήνη (η άρχουσα θεότητα του νου) σήμερα είναι πλήρης, διαυγής, δροσερή και λαμπερή! Δεν έχει κανένα ψεγάδι ή θολότητα που να μειώνει τη λάμψη της. Ο Δάσκαλος επίσης απεικονίζεται και εκθειάζεται σήμερα ως ακηλίδωτος, λαμπερός και στοργικός. Είναι ανεκτικός και πραγματικά γαλήνιος. Είναι το ζωντανό παράδειγμα και η προσωποποίηση των αρετών που επιθυμεί να αναπτύξετε. Απομακρύνει τα σφάλματα στην όραση και καταστρέφει το σκοτάδι της άγνοιας. Αποκαλύπτει το Θείο στον άνθρωπο και τον απελευθερώνει. Ως εκ τούτου η Guru Poornima είναι αφιερωμένη σε τέτοιους Θεϊκούς Διδασκάλους. Στην πραγματικότητα, ο Θεός, ο Θεός μέσα μας, είναι ο Δάσκαλος των Δασκάλων. Η Χάρη Του μπορεί να κάνει τον τυφλό να δει, τον χωλό να περπατήσει και τον βουβό να μιλήσει. Με ένα Του απλό άγγιγμα, μπορεί να συντρίψει τις αμαρτίες του παρελθόντος και να προσδώσει γαλήνη και χαρά. Ο Βυάσα είναι ο πρώτος δάσκαλος που προσδιόρισε τον δρόμο και τον τελικό στόχο. Γι` αυτό συνδέεται με την ημέρα Poornima (πανσέληνο).
- Μπάμπα, 27 Ιουλίου 1980

12 Ιουλίου

Κάθε έμβιο ον πρέπει να φθάσει στην πραγμάτωση, αυτό είναι το πεπρωμένο. Η διάρκεια και η δυσκολία του ταξιδιού καθορίζονται από τη φύση των συσσωρευμένων συνεπειών πολλών ζωών. Για να επιτευχθεί η πραγμάτωση στο πνευματικό πεδίο, είναι πολύ αναγκαία η βοήθεια εκείνων που γνωρίζουν τέλεια τον δρόμο. Η καθοδήγηση μπορεί να μεταδοθεί μόνο από μια καρδιά σε άλλη καρδιά, όταν εδραιωθεί μια στενή συγγένεια μεταξύ του αναζητητή και του Δασκάλου. Τα διάφορα κείμενα, οι ερμηνείες και τα εγχειρίδια προξενούν μόνο αμφιβολίες, έριδες και συζητήσεις. Τα λογικά επιχειρήματα μπορούν μόνο να αναπτύξουν την επιτηδειότητα και τη δεξιοτεχνία. Όμως στην επικράτεια του πνεύματος μόνο η εμπειρία που αποκτάται μέσω άμεσης αντίληψης είναι έγκυρη. Για το ταξίδι από την άμεση αντίληψη στη φώτιση, πρέπει να διαπεράσετε και να καταστρέψετε τις στιβάδες του εγωισμού και των δεινών του. Ένας Δάσκαλος θα είναι μεγάλη βοήθεια σ` αυτή την περιπέτεια. Διότι, μόνο εκείνος που έχει φθάσει στον τελικό στόχο μπορεί να καθοδηγήσει τον προσκυνητή-διεκδικητή προς τον στόχο. Χωρίς τον Δάσκαλο, θα περιπλανάται στις ερημιές.
- Μπάμπα, 27 Ιουλίου 1980

11 Ιουλίου

Υπάρχουν τέσσερα στάδια στο ταξίδι προς τον Θεό. Αυτά καλούνται Saalokya, Saameepya, Saaroopya and Saayujya. Στο πρώτο στάδιο (Saalokya) έρχεται κανείς στη Θεϊκή Παρουσία. Μετά από αυτό, πρέπει να εξελιχθεί προς το επόμενο (Saameepya), όπου έρχεται πλησιέστερα προς τον Δάσκαλο. Κατόπιν, βαδίζει προς το επόμενο (Saaroopya) όπου λάμπει με τη μορφή και την ακτινοβολία της Θειότητας. Τελικά, εισέρχεται στο τελευταίο στάδιο (Saayujya), το οποίο είναι η πλήρης συγχώνευση με το Θείο. Σ` αυτό το στάδιο, η φυσαλίδα σκάει και γίνεται ένα με τον Ωκεανό. Η υπηρεσία σας δίνει την ευκαιρία να εξελιχθείτε στο κάθε ένα από αυτά τα βήματα και να συγχωνευθείτε με τον Θεό.
- Μπάμπα

10 Ιουλίου

Ο δάσκαλος προειδοποιεί και αφυπνίζει. Αποκαλύπτει την αλήθεια και σας ενθαρρύνει να εξελιχθείτε προς αυτή. Εάν δεν έχετε τη λαχτάρα, μια γεμάτη ερωτήσεις καρδιά, και διερευνητική διάνοια, δεν μπορείτε να πετύχετε πολλά. Μπορείτε να ταΐσετε έναν πεινασμένο, αυτός όμως που δεν πεινάει θα απορρίψει το φαγητό ως κάτι δεινό. Ο δάσκαλος είναι σαν έναν κηπουρό, που φροντίζει το φυτό. Όμως προτού το αναλάβει, πρέπει πρώτα το δενδρύλλιο να έχει φυτρώσει. Δεν προσθέτει τίποτα νέο στο φυτό, απλώς το βοηθάει να αναπτυχθεί σύμφωνα με το πεπρωμένο του, ίσως γρηγορότερα, ίσως πληρέστερα, αλλά, όχι αντίθετα προς την εσωτερική του φύση. Απομακρύνει την πνευματική ανεπάρκεια δείχνοντας προς τον θησαυρό που είναι θαμμένος μέσα σας. Υποδεικνύει τη μέθοδο της ανάκτησής του, την επαγρύπνηση που απαιτείται για να τον χρησιμοποιήσετε με το μεγαλύτερο όφελος.
- Μπάμπα

9 Ιουλίου

Για την επιτυχία σε οποιαδήποτε όψη της ζωής, είναι αναγκαία η γνώση, η ικανότητα και η ισορροπία. Αν συνδυάσετε τη γνώση με την ικανότητα, θα αποκτήσετε ισορροπία. Η ισορροπία είναι πολύ σημαντική. Σημαίνει το να παραμένετε  ήρεμοι και στους επαίνους και στις κριτικές. Για να παραμένετε ισορροπημένοι, είναι απαραίτητη η ικανότητα. Αν χάσετε την ισορροπία, σύντομα θα ακολουθήσουν δεινά. Όταν σας δίδεται κάποια εργασία πρέπει να την κάνετε ολόψυχα, και με ύψιστη ειλικρίνεια και αφιέρωση, μέχρι τα όρια των ικανοτήτων σας. Πάρτε για παράδειγμα, έναν μαθητή που του αναθέτει ο δάσκαλος να φυτέψει δέντρα και να φτιάξει έναν κήπο. Αν κάνει την εργασία με όλη του την καρδιά χωρίς να επηρεάζεται από επαίνους ή κατηγορίες, τότε τα φυτά θα αναπτυχθούν σωστά, και ο κήπος θα μεταμορφωθεί σε μέρος μεγάλης ομορφιάς. Όταν ο δάσκαλος έλθει να δει τον κήπο και χαρεί με την κατάσταση των φυτών, η χαρά του γίνεται η Χάρις που απονέμει σ’ αυτόν τον μαθητή, και η Χάρις θα του χαρίσει μεγάλη ευτυχία.
- Μπάμπα, 7 Ιουλίου 1985

8 Ιουλίου

Κάθε εργασία πρέπει να γίνεται με πνεύμα αφιέρωσης στον Θεό. Δεν πρέπει κανείς να είναι αδρανής. Όποια εργασία κι αν κάνει, πρέπει να την κάνει με αίσθημα αγάπης. Μπορείτε να αναλάβετε οποιαδήποτε εργασία είναι κατάλληλη για τις κλίσεις και τις ικανότητές σας. Ενόσω κάνετε τέτοια ιερή εργασία, πρέπει να διατηρείτε τη λατρεία για την αγαπημένη σας μορφή του Θεού. Οι άνθρωποι λέγουν ότι συμβαίνουν πολλά εμπόδια κατά τη διάρκεια των πνευματικών τους ασκήσεων. Όταν έρχονται εμπόδια, πρέπει να τα εκλαμβάνετε ως δοκιμασίες. Οι δοκιμασίες δεν προορίζονται για τιμωρίες, αλλά για να διαπιστωθεί η καταλληλότητά σας για βελτίωση. Συχνές δοκιμασίες σημαίνουν συχνές ευκαιρίες για βελτίωση. Εάν υπάρχει μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ των δοκιμασιών, αυτό σημαίνει απλά ότι για πολύ καιρό δεν θα είναι δυνατή η βελτίωσή σας. Πρέπει κανείς να αντιμετωπίζει τα εμπόδια στις πνευματικές του ασκήσεις με αυτό το πνεύμα και να προσπαθεί να τα υπερνικά.
- Μπάμπα

7 Ιουλίου

Τον παλιό καιρό, ο Δάσκαλος πριν ακόμα μεταδώσει τη γνώση στους μαθητές του, τους ανέθετε διαφορετικά καθήκοντα που έπρεπε να εκτελέσουν στο ερημητήριο. Αυτό το έκανε με έναν σκοπό. Ένας σημαντικός σκοπός της εργασίας είναι η εξάγνιση της καρδιάς. Μόλις η καρδιά εξαγνιστεί ο μαθητής είναι έτοιμος να δεχθεί τις διδασκαλίες του Δασκάλου. Μ’ αυτόν τον τρόπο, στους παλιούς καιρούς ανετίθετο εργασία αρχικά, και αφού οι μαθητές εξαγνίζονταν μέσω της εργασίας και ο δάσκαλος έμενε ικανοποιημένος με την ωριμότητα του μαθητή για να δεχθεί πνευματική διδασκαλία, τότε άρχιζε να μεταδίδει την Αυτογνωσία.
- Μπάμπα

6 Ιουλίου

Πρέπει να χρησιμοποιείτε τη διάκρισή σας για να εξετάζετε προσεκτικά ό,τι είναι άχρηστο και να το πετάτε, προτιμώντας ό,τι είναι πολύτιμο. Πρέπει να κερδίσετε συσσωρευμένη αξία παρέχοντας ανιδιοτελή υπηρεσία στους άλλους. Πρέπει να παραμένετε μακριά από «κακούς» και να αναζητάτε τη φιλία των καλών, εκείνων που μπορούν να σας εξαγνίσουν και να σας θεραπεύσουν. Εάν δεν προσπαθήσετε να μεταμορφωθείτε μ’ αυτόν τον τρόπο, θα έχετε την τάση να προσδοκάτε άφθονη χάρη και κατόπιν να κατηγορείτε τον Θεό για τις θλίψεις σας, αντί να κατηγορείτε την ασταθή πίστη σας! Δεν μπορείτε να απαιτείτε τη χάρη του Θεού με τέτοια συμπεριφορά, αλλά η αφοσίωσή σας πρέπει να είναι τόσο αληθινή ώστε ο Θεός να σας δεχθεί σαν πιστούς Του. Αναλώνεστε από τον χρόνο. Ο Θεός είναι ο κύριος του χρόνου. Γι` αυτό, καταφύγετε στον Θεό. Αφήστε τον Θεό να είναι ο δάσκαλός σας, ο δρόμος σας, ο Κύριός σας. Να Τον λατρεύετε, να υπακούτε τις εντολές Του, να Του προσφέρετε γεμάτοι ευγνωμοσύνη τον σεβασμό σας, και να Τον κρατάτε σταθερά στο νους σας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος και συνάμα ο ευκολότερος τρόπος για να Τον βιώσετε ως δική σας πραγματικότητα.
- Μπάμπα

5 Ιουλίου

Ο δάσκαλος της πνευματικής εκπαίδευσης πρέπει να θεωρεί τη μετάδοση πνευματικής εκπαίδευσης ως μεγάλη ευκαιρία και ιερό σκοπό. Πρέπει να κάνει κάθε προσπάθεια να διδάσκει τους σπουδαστές με αγάπη, ανεκτικότητα και αγνή καρδιά. Πρέπει να υπερνικήσει την οκνηρία. Πρέπει να μεταχειρίζεται όλα τα παιδιά που έρχονται σ’ αυτόν με περισσότερη στοργή από αυτή που δείχνει ακόμα και στα δικά του παιδιά. Οι δάσκαλοι πρέπει να δείχνουν ίση αντιμετώπιση και δεν πρέπει να μεροληπτούν για κανέναν βάσει κοινωνικής τάξης, θρησκείας ή άλλων τέτοιων απόψεων. Πρέπει να ενσταλάζει την αντίληψη της υπηρεσίας στον νου των παιδιών. Πρέπει να τα διδάσκει ότι όποτε τρώνε, πρέπει να προσφέρουν την τροφή πρώτα στον Θεό. Πρέπει επίσης να διδάσκει τα παιδιά να συμπεριφέρονται με ταπεινοφροσύνη όταν συναντούν τους μεγαλύτερούς τους. Ο δάσκαλος δεν πρέπει να είναι εγωιστής. Όταν έχει εγώ, δεν μπορεί να είναι καλός δάσκαλος. Ως εκ τούτου, πρέπει να κάνετε κάθε προσπάθεια να απαλλαγείτε από το εγώ, να μάθετε τις ευθύνες σας και να κάνετε το καθήκον σας.
- Μπάμπα, Summer Showers 1978, κεφ. 8

4 Ιουλίου

Ολόκληρος ο κόσμος είναι σαν ένα πανεπιστήμιο, που μας διδάσκει συνεχώς. Όταν εργαζόμαστε, υπάρχει κάτι να μάθουμε. Ακόμα και όταν καλλιεργούμε τη γη, υπάρχει κάτι να μάθουμε. Χωρίς καμία διαφορά κοινωνικής τάξης, ή δοξασίας, τίτλου ή κατάστασης, το δέντρο μοιράζεται τους καρπούς τους με όλους και διακηρύσσει την ισότητα όλων. Τα βουνά μας διδάσκουν ότι δεν πρέπει να έχουμε υπερβολική προσκόλληση στο σώμα μας με το να δείχνουν πόσο υπομονετικά μπορούν να αντέχουν τη βροχή, τον ήλιο και το κρύο. Όταν πεθαίνει κάποιος, διδασκόμαστε ότι ο κόσμος δεν είναι μόνιμος, η οικογένεια είναι μόνο μια ψευδαίσθηση. Μας υπενθυμίζει ότι δεν έχουμε δικαίωμα να συνεχίσουμε να λέμε ότι αυτό μου ανήκει ή εκείνο σου ανήκει. Για να κατανοήσετε τον Θεό, η Δημιουργία Του είναι το καλύτερο σχολείο. Παντού υπάρχει κάτι για να μάθετε.
- Μπάμπα, Summer Showers 1978, κεφ. 8

3 Ιουλίου

Άμα γεννηθεί κανείς, ο θάνατος είναι το αναπόφευκτο τέλος. Όμως, είναι δυνατόν να γλιτώσετε τη γέννηση και ως εκ τούτου, να αποφύγετε τον θάνατο. Διότι, η γέννηση είναι η συνέπεια της δράσης. Να ασχολείστε με δραστηριότητες, όπως το καθήκον σας απαιτεί και να τις κάνετε ως προσφορά στον Θεό. Τότε, δεν θα ενθουσιάζεστε από επιτυχίες ούτε θα αποθαρρύνεστε από αποτυχίες, επειδή Εκείνος παρακινεί, Εκείνος βοηθά, Εκείνος χαρίζει χαρά ή λύπη όπως επιθυμεί. Ο πράτων δεν θα έχει προσκόλληση στους καρπούς των πράξεών του, κι έτσι δεν θα δεσμεύεται από τις συνέπειές τους. Δεν θα αφήσει κανένα ίχνος της προσωπικότητάς του που θα τον επηρέαζε μετά θάνατον.
- Μπάμπα, 18 Ιουλίου 1970

2 Ιουλίου

Ο αληθινός Δάσκαλος είναι σαν τον χειρούργο οφθαλμίατρο. Ο οφθαλμίατρος θεραπεύει τον καταρράκτη αφαιρώντας το θολό υμένιο από τον οφθαλμό του ασθενή και αποκαθιστά έτσι την όρασή του. Ο αληθινός Δάσκαλος επίσης αφαιρεί το πέπλο άγνοιας και προσκόλλησης που θολώνει την όραση του μαθητή και αποκαθιστά μ’ αυτόν τον τρόπο την φυσική πνευματική του όραση. Μόνο όταν εξαγνίσετε την καρδιά σας αφαιρώντας την άγνοια, τη λύπη, την ανησυχία, την απληστία και τον φθόνο, θα μπορέσετε να βιώσετε την πληρότητα της Πραγματικότητάς σας. Να γιορτάζετε την ημέρα που ο νους σας απαλλαγεί από το σκοτάδι της άγνοιας και επιτύχει την πληρότητα της φώτισης.
- Μπάμπα, 24 Ιουλίου 1983

1 Ιουλίου

Η πίστη είναι σαν το ηφαίστειο. Οι αμφιβολίες είναι σαν τους σπόρους. Κανένας σπόρος δεν φυτρώνει πάνω σε ένα ενεργό ηφαίστειο. Εάν οι αμφιβολίες σας πολλαπλασιάζονται, αυτό σημαίνει ότι η πίστη σας είναι αδύναμη και ασταθής, και παρόμοια με ένα αδρανές ηφαίστειο. Όπου υπάρχουν αμφιβολίες δεν μπορεί να υπάρξει πίστη. Οι αμφιβολίες σας προκύπτουν ή εξαφανίζονται εξαιτίας των παρελθοντικών σας πράξεων. Εάν η πίστη σας είναι ισχυρή, δεν θα ανακύπτουν αμφιβολίες. Για να βιώσετε το Θείο πρέπει πρώτα να απαλλαγείτε από όλες σας τις αμφιβολίες. Από καιρού εις καιρόν, ο Θεός σας υποβάλει σε διάφορες δοκιμασίες. Αυτές δεν προορίζονται να είναι τιμωρίες όπως μπορεί να φαντάζεστε, αλλά να ενδυναμώνουν την πίστη σας. Πάντοτε να θυμάστε ότι το Θείο δρα ως παρατηρητής. Το Θείο σας δείχνει τον δρόμο για την αυτοπραγμάτωση.
- Μπάμπα