Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιούλιος 2010

31 Ιουλίου

Η Ιστορία των «περιπετειών» του Κυρίου είναι γεμάτη νέκταρ, και δεν έχει κανένα άλλο συστατικό, καμία άλλη γεύση, κανένα άλλο περιεχόμενο. Ο καθένας μπορεί να πιεί μέχρι να χορτάσει από οποιοδήποτε μέρος αυτού του Ωκεανού Νέκταρος, σαν τη ζάχαρη που είναι γλυκιά είτε τρώγεται κατά την ημέρα είτε κατά τη νύχτα. Διότι, η νύχτα ή η ημέρα υπάρχει μόνο για εκείνον που τρώει τη ζάχαρη, όχι για τη ζάχαρη. Η ζάχαρη συμπεριφέρεται πάντοτε ομοιόμορφα. Κατά τον ίδιο τρόπο, η αγάπη του Θεού και η αγάπη για τον Θεό είναι αιωνίως γλυκύτατες και αγνές, με οποιαδήποτε  μέθοδο κι αν ακολουθείτε για να τις ενστερνιστείτε ή να τις αποκτήσετε. Η ίδια γλυκύτητα (αγάπης) υπάρχει λοιπόν και κάθε στιγμή, παντού, και σε κάθε σημείο της Ιστορίας των «περιπετειών» Του.


Μπάμπα

30 Ιουλίου

Η μελέτη των Γραφών και η απαγγελία των Ονομάτων του Θεού μπορεί να είναι καλές πράξεις καθαυτές. Όμως, εάν δεν υπάρχει αγάπη, που είναι η βάση κάθε πνευματικής άσκησης, δεν έχουν καμία αξία.Είναι πολύ δύσκολο έργο να διασφαλίσετε έναν καλό Δάσκαλο (Γκουρού). Οι μαθητές μπορούν να γίνουν υποδειγματικοί άνθρωποι μόνο όταν τους αποδεχθεί ένας πραγματικός Δάσκαλος. Όταν σε έναν Δάσκαλο πηγαίνουν αγνοί, ανιδιοτελείς και μη-εγωιστές μαθητές, τότε ο Δάσκαλος νοιώθει εκστατική αγαλλίαση. Ο αυτοκράτορας Παρικσίτ εγκατέλειψε τα πάντα και αποφάσισε να πραγματώσει τον Θεό, και τότε, εκείνη ακριβώς τη στιγμή, εμφανίστηκε ο Μαχαρίσι(Μέγιστος των Σοφών)  Σούκα, για να τον οδηγήσει κατευθείαν στον στόχο του. Παρομοίως, όταν οι καλοί μαθητές αποκτούν καλούς Δασκάλους, επιτυγχάνουν όχι μόνο στο να αποκτήσουν ευδαιμονία αλλά επίσης και στο να χαρίσουν ειρήνη, ευημερία και χαρά σε ολόκληρο τον κόσμο.


29 Ιουλίου

Λέγεται: «Η επιτυχία φέρνει επιτυχία.» Πώς όμως μπορείτε να κατορθώσετε να επιτύχετε, και σε ποια επιτυχία πρέπει να στοχεύετε; Η Μπαγκαβάντ Γκίτα δηλώνει: "Ο αναζητητής που εμμένει στην προσπάθειά του μπορεί να διασφαλίσει τη Γνώση (Γκνιάνα)". Αυτό σημαίνει ότι χωρίς επιμονή και ειλικρινή προσπάθεια δεν μπορείτε να έχετε καμιά επιτυχία. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει σημαντική πρόοδο προς τον Θεό επειδή δεν εφαρμόζει επίπονες προσπάθειες στο πνευματικό πεδίο. Χωρίς πνευματικές ασκήσεις-πειθαρχίες, το διάβασμα πνευματικών βιβλίων και η ακρόαση πνευματικών ομιλιών δεν έχουν καμία αξία.

28 Ιουλίου

Είναι αξιέπαινο εάν συμπεριφέρεστε σαν άνθρωπος και ακόμα πιο αξιέπαινο αν συμπεριφέρεστε όπως θα συμπεριφερόταν ο Θεός. Αλλά το να συμπεριφέρεστε σαν δαίμονες ή σαν ζώα είναι πράγματι αχαρακτήριστο. Ο άνθρωπος πολύ παλαιότερα είχε γεννηθεί σαν ανόργανο ορυκτό και, πολύ αργότερα γεννήθηκε σαν δέντρο. Κατά τη διαδικασία της εξέλιξης, προήχθη σε ζώο, και τελικά ανήλθε (γεννήθηκε) στην κατάσταση ενός ανθρώπινου όντος. Είναι μεγάλη ντροπή εάν ένας άνθρωπος ξεπέφτει στην κατάσταση ενός θηρίου ή ενός κτηνάνθρωπου. Αξίζει κανείς έπαινο μόνο εάν ανέλθει στη Θεϊκή κατάσταση. Αυτή είναι η εκπλήρωση του πεπρωμένου του. Να αποφεύγετε τις επαφές με επιβλαβείς συνήθειες και να αναπτύξετε προσκόλληση στις αρετές. Μετατρέψετε την καρδιά σας σε έναν βωμό για τον Κύριο. Καταστρέψτε όλα τα βλαστάρια και τις ρίζες των επιθυμιών. Τότε, η καρδιά σας (η λίμνη της εσωτερικής σας συνειδητότητας) θα εξιδανικευτεί σε αγνό ωκεανό γάλακτος όπου κατοικεί ο Κύριος. Η καρδιά σας θα μεταμορφωθεί και θα βρείτε ατέλειωτη αγαλλίαση.

27 Ιουλίου

Αυτοπειθαρχία (Τάπας) δεν σημαίνει το να στέκεται κανείς ανάποδα, με το κεφάλι στο έδαφος και τα πόδια ψηλά, σαν μια νυχτερίδα. Ούτε σημαίνει την απάρνηση των αγαθών και της περιουσίας σας, της συζύγου και των παιδιών, το αδυνάτισμα του σώματός σας ή το κράτημα της μύτης για τη ρύθμιση της αναπνοής. ΟΧΙ. Οι σωματικές δραστηριότητες, οι προφορικοί ισχυρισμοί και οι νοητικές αποφάσεις - όλα αυτά τα τρία πρέπει να βρίσκονται σε συμφωνία. Οι σκέψεις, τα λόγια, και οι πράξεις σας πρέπει όλα να είναι αγνά. Αυτή είναι πραγματική αυτοπειθαρχία (Τάπας). Και πρέπει να είναι συντεταγμένα όχι από εξαναγκασμό καθήκοντος. Την προσπάθεια πρέπει να την κάνετε  για την ικανοποίηση της εσωτερικής σας λαχτάρας, για την ικανοποίηση του εαυτού σας. Αυτή η προσπάθεια είναι η ουσία της αυτοπειθαρχίας (Τάπας).

26 Ιουλίου

Η περισυλλογή και ενθύμηση του θανάτου είναι το απόλυτο θεμέλιο των πνευματικών ασκήσεων. Χωρίς αυτή, είναι βέβαιο ότι θα πέσετε στο ψεύδος, και θα επιδιώκετε τα αντικείμενα των απολαύσεων των αισθήσεων και θα προσπαθείτε να συσσωρεύετε εγκόσμια πλούτη. Ο θάνατος δεν είναι καμιά απειλητική συμφορά. Είναι ένα βήμα προς την ευοίωνη λαμπρότητα πέραν του κόσμου τούτου. Είναι αναπότρεπτος. Δεν μπορεί κανείς να τον δωροδοκήσει ή να τον αναβάλει με πιστοποιητικά καλής διαγωγής ή με συστάσεις από τους αρίστους. Αφού γεννηθεί κανείς, ο θάνατος είναι αναπόφευκτος. Πρέπει να κάνετε πράξεις οι οποίες δεν προκαλούν κακές συνέπειες. Να κάνετε κάθε μέρα την κάθε σας δραστηριότητα ως προσφορά στον Θεό. Τότε δεν θα χρειάζεται να γεννιέστε ξανά και ξανά και θα μπορέσετε να αποφύγετε τον θάνατο. Αυτή η έρευνα είναι η ίδια η ουσία της πνευματικής οδού και θα σας βοηθήσει για να επιτύχετε την αθανασία.

25 Ιουλίου

Η Γκούρου Πούρνιμα είναι ιερή για πολλούς λόγους. Τη σημερινή μέρα, ο αναζητητής που υποφέρει από την απατηλή ταύτιση με τον αντικειμενικό κόσμο μυείται στην πραγματικότητα του αθέατου ενεργοποιητή του κόσμου, του Θεού. Αυτή την ημέρα, εκείνοι οι οποίοι έχουν την παρόρμηση να βαδίσουν την πνευματική οδό εμπνέονται να αναζητήσουν την οδό της ευδαιμονίας. Με την ανατολή του ήλιου, ο κόσμος λούεται μέσα στο φως και τη θερμότητα. Ομοίως επίσης με τον ερχομό της Γκούρου Πούρνιμα, η ανθρώπινη καρδιά λούεται με ειρήνη και ασφάλεια. Η Γκούρου Πούρνιμα δεν είναι απλά μια μέρα του χρόνου αναγραφόμενη σ’ ένα ημερολόγιο. Είναι η ημέρα εκείνη όπου ο νους σας, του οποίου κυριαρχούσα θεότητα είναι η σελήνη, γεμίζει με ευχαρίστηση και ηρεμία, και φωτίζεται πλήρως με το φως της διάνοιας και της διάκρισης.

24 Ιουλίου

Οι άνθρωποι σήμερα έχουν χάσει την πολύτιμη αρετή του φόβου για την αμαρτία. Μόνο η έλλειψη φόβου για την αμαρτία ευθύνεται για την παρούσα κακή κατάσταση της κοινωνίας. Οι άνθρωποι σήμερα διαπράττουν διάφορες αμαρτίες  πιστεύοντας ότι Θεός είναι ευγενικός και τελικά θα συγχωρήσει τις αμαρτίες τους. Έχοντας την πίστη αυτή, ενδίδουν σε όλο και περισσότερες αμαρτωλές πράξεις. Έχουν αναπτύξει ένα είδος εφησυχασμού και νομίζουν ότι μπορούν να γλιτώσουν την τιμωρία. Τα γεγονότα όμως είναι διαφορετικά. Παρόλο που ο Θεός είναι συμπονετικός και μπορεί να συγχωρεί όλες τις αμαρτωλές πράξεις, εν τούτοις κάθε άνθρωπος πρέπει αναγκαστικά να πληρώσει για τις αμαρτίες του/της. Για να υπάρξει ηθική στην κοινωνία, είναι απαραίτητος ο φόβος της αμαρτίας. Ως εκ τούτου ο καθένας σας πρέπει να αναπτύξει τις τρεις αρετές: Αγάπη για τον Θεό, φόβο για την αμαρτία και ηθική στην κοινωνία.

23 Ιουλίου

Πρέπει να μάθετε πώς να κάνετε τους γονείς σας ευτυχισμένους. Σήμερα οι γονείς αντιμετωπίζονται σαν υπηρέτες. Μερικοί γονείς εισάγονται σε γηροκομεία, όταν υπάρχει έλλειψη χρημάτων. Αυτό δεν είναι σωστό. Είναι δική σας ευθύνη να φροντίζετε τους γονείς σας και να τους παρέχετε την αναγκαία συμπαράσταση. Δεν πρέπει να τους στέλνετε στα γηροκομεία. Πρέπει να τους κρατάτε μαζί σας και να τους υπηρετείτε. Δεν χρειάζεται (όμως) να ετοιμάζετε για αυτούς ιδιαίτερα φαγητά. Είναι αρκετό εάν μπορείτε να τους δίνετε ό,τι εσείς τρώτε. Όποιο επάγγελμα κι αν κάνετε, πρέπει πάντοτε να υπηρετείτε τους γονείς σας και να τους κάνετε ευτυχισμένους. Η υπηρεσία προς τους γονείς σας πρέπει να είναι η μεγαλύτερη τύχη για την οποία πρέπει να προσδοκάτε. Είναι αρκετό εάν φροντίζετε τους γονείς σας, τα παιδιά και την οικογένειά σας. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της αληθινής εκπαίδευσης.

22 Ιουλίου

Η απόσυρση από τα αντικείμενα των αισθήσεων είναι σημαντική αρετή. Υποδηλώνει μια κατάσταση του νου που είναι υπεράνω και πέραν όλων των δυαδικοτήτων που ταράσσουν και επηρεάζουν τους κοινούς ανθρώπους, όπως η χαρά και η λύπη. Την απόσυρση από τα αντικείμενα των αισθήσεων μπορεί να την επιτύχετε ενόσω ασχολείστε με τα καθημερινά θέματα της ζωής. Απλά μην βλέπετε τον κόσμο με εγκόσμια/υλικά μάτια. Έτσι θα μπορέσετε ακόμα και να διαφύγετε από τις αντίθετες καταστάσεις της χαράς και της λύπης, και να πετύχετε ισορροπία και αταραξία του νου. Βιώνετε/βλέπετε το Ένα ως πολλά επειδή ο νους παίζει τα παιχνίδια του. Εφαρμόστε λοιπόν το να βλέπετε τα πάντα ως μια προβολή/επέκταση του γεμάτου Αγάπη Κυρίου. Τότε, θα μπορέσετε να διασχίσετε τον ορίζοντα των δυαδικοτήτων και να  εισέλθετε στην περιοχή του Ενός.

21 Ιουλίου

Η φύση σας είναι Αγάπη. Δεν μπορείτε να επιβιώσετε ούτε μια στιγμή, εάν στερείστε Αγάπης. Είναι η ίδια η πνοή της ζωής σας. Όταν εξαφανιστούν τα έξι ελαττώματα, στα οποία είχατε προσκολληθεί για τόσον πολύ καιρό, η Αγάπη γίνεται ο μόνος ένοικος της καρδιάς. Η αγάπη πρέπει να βρει ένα αντικείμενο, έναν αγαπημένο. Δεν μπορεί να παραμένει μόνη της. Θα πρέπει κατά συνέπεια να την κατευθύνετε στον πανέμορφο, γλυκό Κύριο, ο οποίος είναι η Αγνότητα Προσωποποιημένη, η ενσάρκωση της υπηρεσίας, της αυτοθυσίας και της ανιδιοτέλειας και ο οποίος έχει βρει κατοικία στον εξαγνισμένο βωμό της καρδιάς σας. Τότε, δεν θα υπάρχει πεδίο για να αναπτυχθεί καμία άλλη προσκόλληση. Βήμα προς βήμα, αυτή η αγάπη για τον Θεό γίνεται όλο και πιο βαθιά, πιο αγνή, με πιο πολύ αυταπάρνηση, μέχρις ότου επιτέλους, δεν θα υπάρχει ανάγκη για σκέψεις, και ο άνθρωπος συγχωνεύεται με το Οικουμενικό Θείο.

20 Ιουλίου

Εάν επιθυμείτε να ξεπλύνετε τις ακαθαρσίες που έχουν συσσωρευτεί στα ρούχα που φοράτε, χρειάζεστε και σαπούνι και καθαρό νερό. Ομοίως επίσης, εάν ανυπομονείτε να απομακρύνετε τις ακαθαρσίες που έχουν συσσωρευτεί στον νου σας, είναι απαραίτητες και η πνευματική γνώση (Vidya) και η αυστηρή πειθαρχία (Thapas). Μόνο όταν χρησιμοποιείτε και τα δύο, θα μπορέσουν να εξαγνισθούν τα επίπεδα της συνειδητότητάς  σας. Κανένα όχημα δεν μπορεί να κινηθεί χωρίς τουλάχιστον δύο ρόδες, ούτε μπορεί να πετάξει ένα πουλί με ένα μόνο φτερό. Ομοίως επίσης, κανένας δεν μπορεί να γίνει άγιος ή να εξαγνιστεί χωρίς πνευματική γνώση και αυστηρή πειθαρχία.

19 Ιουλίου

O νους είναι ένα συνονθύλευμα από σκέψεις, μια πολυσύνθετη συλλογή από ανάγκες και επιθυμίες. Αμέσως μόλις ανυψωθεί μια σκέψη, μια επιθυμία ή μια ευχή, η διάνοια πρέπει να διερευνήσει την αξία και την εγκυρότητά της. Είναι καλή ή κακή; Θα βοηθήσει ή θα δυσχεράνει; Που θα οδηγήσει; Που θα τελειώσει; Εάν ο νους δεν δεχτεί αυτή τη διερεύνηση, τότε θα βρεθεί στον δρόμο της καταστροφής. Εάν όμως δεχθεί να υπακούσει τη διάνοια, τότε θα βαδίζει στον σωστό δρόμο.

18 Ιουλίου

Το να ακούει κανείς για τη δόξα του Θεού, μπορεί να μεταμορφώσει μια μη-αγνή καρδιά σε αγνή, φωτισμένη καρδιά που λάμπει από θείο φως. Για τις δυσάρεστες οσμές των αισθησιακών επιδιώξεων, ο ενθουσιασμός για να ακούτε για το μεγαλείο του Θεού είναι ένα πολύτιμο απολυμαντικό, εκτός του ότι από μόνο του είναι γεμάτο από γλυκό άρωμα. Το άκουσμα των ιστοριών της δόξας του Θεού θα εξαγνίσει την καρδιά μέσω της ώθησης που δίνει για καλή εργασία. Μια τέτοια εξαγνισμένη καρδιά είναι ο πιο κατάλληλος βωμός (θυσιαστήριο). Σ’ αυτόν τον αρωματισμένο κήπο, θα εγκατασταθεί ο Κύριος. Αυτή την ίδια τη στιγμή, θα συμβεί ένα ακόμα γεγονός. Η ομάδα των έξι ελαττωμάτων που έχουν μολύνει την καρδιά θα αποχωρήσει χωρίς ούτε ένα αντίο. Όταν αποχωρήσουν αυτά τα κακά, η κακόβουλη ακολουθία των αρνητικών προδιαθέσεων και των χυδαίων συμπεριφορών που επιβιώνουν πάνω σε αυτά, θα διαλύσουν τον καταυλισμό τους και θα εξαφανιστούν χωρίς κανένα ίχνος! Τότε, θα λάμψετε με το έμφυτο μεγαλείο σας της Αλήθειας και της Αγάπης, και θα επιτύχετε να συγχωνευθείτε με το Οικουμενικό και Αιώνιο Θείο.

17 Ιουλίου

Η γνώση μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει δύο όψεις: Baahya Vidya και Brahma Vidya. Η Baahya Vidya παρέχει τα απαιτούμενα χρήματα για τη συντήρηση του ανθρώπου. Μπορείτε έτσι να μελετάτε πολλά θέματα, να κερδίσετε πολύτιμα πτυχία, να αποκτήσετε επικερδές  επάγγελμα  και να κατορθώσετε να περνάτε τη ζωή σας χωρίς ανησυχίες και φόβους. Αυτό το είδος γνώσης σας βοηθάει να αποδίδετε σε οποιοδήποτε επάγγελμα κι αν κάνετε,  είτε ενός χαμηλόβαθμου υπαλλήλου είτε ενός πρωθυπουργού. Η άλλη όψη της γνώσης Brahma Vidya, σας προικίζει με δύναμη, η οποία σας καθιστά ικανούς να εκπληρώσετε με επιτυχία το καθήκον που οφείλετε στον εαυτό σας. Καθορίζει την οδό που σας οδηγεί και στη χαρά των εγκόσμιων σχέσεων και στην ευδαιμονία της ζωής πέρα από εδώ. Ως εκ τούτου η Brahma Vidya είναι πολύ ανώτερη από κάθε διαθέσιμη στον άνθρωπο γνώση επί της γης.

16 Ιουλίου

Ο έλεγχος του σώματος και των αισθήσεων μπορεί να επιτευχθεί μόνο με πνευματικές ασκήσεις, και με κανέναν άλλον τρόπο. Πρέπει να αποφεύγετε να σπαταλάτε τον πολύτιμο χρόνο σας σε άχρηστες επιδιώξεις. Πρέπει να είστε πάντοτε σε επαγρύπνηση. Πρέπει να απασχολείτε τις αισθήσεις της αντίληψης και της δράσης με ευχάριστες και (συγχρόνως) μεγαλόφρονες ασχολίες ώστε να απασχολείστε συνεχώς με κάτι. Δεν πρέπει να αφήνετε καθόλου χώρο να συρθεί μέσα σας η νωθρότητα. Επίσης, κάθε σας πράξη πρέπει να προάγει το καλό των άλλων. Έτσι, ενόσω εκτελείτε τα καθημερινά σας καθήκοντα μ’ αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να εξιδανικεύσετε το σώμα και τις αισθήσεις, και να εξυψωθείτε πνευματικά.

15 Ιουλίου

Ο άνθρωπος εκείνος που εξηγεί και μιλάει για τη δόξα του Θεού, έχει βιώσει την έκσταση της γνήσιας εμπειρίας. Τότε θα είστε εξαιρετικά τυχερoί να τον ακούτε, γιατί αυτό θα επιφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα. Το πρόσωπο του θα λάμπει από χαρά. Τα μάτια του θα ρίχνουν δάκρυα χαράς αμέσως μόλις στοχάζεται τη δόξα του Θεού. Όταν λοιπόν τον ακούτε, θα πρέπει να «συλλάβετε» αυτή την έμπνευση. Τότε, θα βιώσετε αυτή τη χαρά κι εσείς οι ίδιοι. Όταν χαμογελά ένα βρέφος, όλοι ολόγυρά του επίσης θα χαμογελούν. Παρομοίως, τα λόγια εκείνων οι οποίοι έχουν διαποτιστεί από την αφοσίωση στο Θεό θα διαποτίσουν με αφοσίωση και χαρά και τις καρδιές εκείνων που τους ακούν. Είναι αδύνατον να μετρηθεί το όφελος που μπορεί να αποκομίσει κανείς όταν βρίσκεται στη συντροφιά των θεοσεβών και των μεγάλων πιστών του Θεού.

14 Ιουλίου

Οι αρχαίοι παρομοίαζαν τη γνώση με το φως και την άγνοια με το σκοτάδι. «Vid» είναι η ρίζα της λέξης Vidya. «Vid» σημαίνει φως. «Ya» σημαίνει «αυτό που». Γι` αυτό, η έννοια του όρου Vidya είναι «αυτό που δίνει φως». Από αυτόν τον όρο, είναι προφανές ότι μόνο η γνώσις του Εαυτού αξίζει να καλείται Vidya, καθώς φωτίζει τον νου. Όπως ακριβώς το φως και το σκοτάδι δεν μπορούν να συνυπάρξουν στον ίδιο τόπο και χρόνο, έτσι και η Vidya και η Avidya (άγνοια) δεν μπορούν να είναι μαζί. Γι` αυτό, όταν ταξιδεύετε στον δρόμο της εξέλιξής σας, πρέπει να εξαγνίσετε  τη συνειδητότητά  σας και να φωτιστείτε με τη γνώση του Εαυτού.

13 Ιουλίου

Το να διαβάζετε και να χαίρεστε τις ιστορίες του δόξας του Κυρίου σε κάποιο ιερό μέρος όπως ναός, αίθουσα προσευχής, στο ιερό του σπιτιού σας, στο ερημητήριο ενός αγίου, ή με τη συντροφιά ενάρετων και καλών ανθρώπων, είναι πηγή μεγάλης έμπνευσης και χαράς. Θα σας κάνει να ξεχάσετε κάθε τι άλλο. Η προτίμηση όμως για τέτοια ευεργετικά ιερά κείμενα είναι το αποτέλεσμα επίπονων προσπαθειών σας και της αξίας που έχετε συσσωρεύσει κατά το παρελθόν. Μπορείτε επίσης να προσεγγίζετε θεοσεβείς ανθρώπους, να τους υπηρετείτε και να ακούτε τους λόγους τους για τη δόξα του Θεού. Αργότερα, αυτές οι ιστορίες θα αφυπνίσουν μέσα σας το ενδιαφέρον για τη φύση και τα χαρακτηριστικά του Θεού και ο καθένας σας θα αναζητήσει και θα βρει για τον εαυτό του την οδό που τον οδηγεί στην Αυτοπραγμάτωση.

12 Ιουλίου

Οι άνθρωποι έχουν τρία κύρια όργανα για να εξυψώσουν τον εαυτό τους: Τη διάνοια, τον νου και τις αισθήσεις. Όταν ο νους σκλαβώνεται από τις αισθήσεις, τότε θα είστε μπλεγμένοι και περιορισμένοι. Όταν ο ίδιος νους ελέγχεται από τη διάνοια, τότε μπορείτε να γνωρίσετε τη δική σας Πραγματικότητα. Η δύναμις του νου μπορεί να ισχυροποιηθεί με καλές ασκήσεις όπως ο διαλογισμός , η επανάληψη του Ονόματος του Κυρίου, η λατρευτική ψαλμωδία και η λατρεία. Η νοητική δύναμη που θα κερδίσετε από τις πνευματικές ασκήσεις πρέπει να στρέφεται μακριά από εσφαλμένους δρόμους. Ο νους σας πρέπει να αφεθεί από την κατοχή των αισθήσεων και να καθοδηγείται από την αρχή της διάνοιας. Τότε, η πνευματική εξέλιξη θα είναι γρήγορη.

11 Ιουλίου

Από όλα τα επαγγέλματα, το επάγγελμα του δασκάλου πρέπει να εμμένει απαρέγκλιτα στο ιδεώδες της αλήθειας. Όταν οι δάσκαλοι απομακρύνονται από την αλήθεια, τότε η κοινωνία καταστρέφεται. Χιλιάδες μικρά παιδιά, που αγνοούν τις συνήθειες του κόσμου, περνούν μέσα απ’ τα χέρια τους. Η επίπτωση από τις διδασκαλίες τους θα είναι μεγάλη και μακροχρόνια. Ως εκ τούτου, ο δάσκαλος πρέπει να έχει απαλλαγεί από κακές συνήθειες, διότι τα παιδιά αυτομάτως υιοθετούν τις συνήθειες και τους τρόπους των μεγαλυτέρων. Αυτός είναι ένας πάντοτε υφιστάμενος κίνδυνος. Όταν η επενέργεια του κακού στρέφεται προς τις χιλιάδες παιδιά που δέχονται την επίπτωση της κακής διδασκαλίας, τότε η κοινωνία διαφθείρεται.

10 Ιουλίου

Είναι πολύ δύσκολο να επιτύχετε τον έλεγχο του νου. Ο νους μπορεί να επιφέρει  σκλαβιά (δεσμά, προσκόλληση με τα αντικείμενα των αισθήσεων), όπως επίσης μπορεί να χαρίσει την απελευθέρωση. Είναι ένα κράμα από τις προδιαθέσεις του πάθους  και της νωθρότητας-άγνοιας (Ράτζας και Τάμας). Ευαρεστείται στο να αποκρύπτει την αληθινή φύση των πραγμάτων και να επιθέτει σ’ αυτά τις μορφές και τις αξίες που αυτός επιθυμεί. Γι` αυτό πρέπει να βάλετε στην ορθή κατεύθυνση τις δραστηριότητες του νου. Κατανοήστε λοιπόν το πρώτο χαρακτηριστικό του: Τρέχει ανήμπορος πίσω από τις αισθήσεις. Οποιαδήποτε όμως αίσθηση κι αν ακολουθεί ο νους, θα προκληθεί καταστροφή. Διότι όταν αδειάσει ένα δοχείο με νερό, δεν συμπεραίνετε ότι έχει διαρροή μέσα από δέκα τρύπες - μια τρύπα είναι αρκετή για να το αδειάσει! Ομοίως επίσης, εάν έστω και μία αίσθηση δεν είναι υπό τον έλεγχό σας, θα μπλεχτείτε στη σκλαβιά του νου. Γι` αυτό, πρέπει να κυριαρχήσετε σε κάθε σας αίσθηση.

9 Ιουλίου

Οι αληθινοί πνευματικοί αναζητητές αγαλλιάζουν όταν ακούν για τη Δόξα του Θεού. Συναναστρέφονται με τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι τέρπονται με το να εξυμνούν τον Κύριο. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό τους γνώρισμα. Οι πνευματικοί αναζητητές και λάτρεις του Κυρίου πρέπει να κρίνονται βάσει αυτών των «βαρομέτρων» και όχι από την εξωτερική τους εμφάνιση ή ενδυμασία. Εάν συναναστρέφεστε με ανθρώπους οι οποίοι διασκεδάζουν με συζητήσεις και δραστηριότητες των αισθήσεων, τότε θέτετε τον εαυτό σας εκτός της Κατοικίας του Κυρίου. Να περνάτε τον χρόνο σας με την συντροφιά των καλών και των θεοσεβών, ασχολούμενοι με θεοσεβείς εργασίες. Να αποφεύγετε την συντροφιά εκείνων που δεν σέβονται τον Θεό. Μόνο όταν εγκαθιδρυθείτε στη συντροφιά των καλών και αποφεύγετε τις κακές παρέες, θα μπορείτε να αποκαλείστε «Μπαγκαβάτα» δηλαδή εκείνος που ανήκει στον Θεό!

8 Ιουλίου

Το τέταρτο στάδιο της ζωής του ανθρώπου που είναι το στάδιο της «αναχώρησης» (μοναχικού βίου) δεν σημαίνει μόνο την αποδοχή του με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, και την απόσυρση του ανθρώπου στο δάσος αφού διακόψει τις επαφές του με τον κόσμο. Οι αναχωρητές (μοναχοί) πρέπει να ταξιδεύουν και να μετακινούνται συνεχώς ανάμεσα στους ανθρώπους, να γνωρίζουν και να μαθαίνουν για τις λύπες και τις χαρές τους, και να τους προσφέρουν τις διδαχές που επειγόντως χρειάζονται. Πρέπει με τις διδασκαλίες στους να μεταμορφώνουν την κοινωνία ώστε να απαλλαγεί από τις ανήθικες πράξεις και την κακία.

7 Ιουλίου

Για να κατανοήσετε το Θείο, η λαχτάρα μόνο για να Το γνωρίσετε και η μελέτη των Βεδών δεν είναι αρκετά. Το κυριότερο εφόδιο που πρέπει να αποκτήσετε είναι η Διάκριση ανάμεσα στο παροδικό και στο αιώνιο. Μόνο ο Άτμα δεν υπόκειται σε καμία αλλαγή. Μόνον ο Άτμα είναι η άχρονη Αλήθεια. Πρέπει να κερδίσετε αυτή την ακλόνητη πεποίθηση και να εδραιωθείτε σ` αυτή. Το δεύτερο εφόδιο είναι η απάρνηση της επιθυμίας να απολαμβάνετε τους καρπούς των πράξεών σας, και σ’ αυτόν και στον επόμενο κόσμο. Αυτό ονομάζεται Μη-Προσκόλληση. Μη-Προσκόλληση δεν σημαίνει να εγκαταλείψετε οικογένεια και σπίτι, σύζυγο και παιδιά και να βρείτε καταφύγιο στα δάση. Το μόνο που χρειάζεται είναι η συνειδητοποίηση ότι ο κόσμος είναι πρόσκαιρος, εφήμερος και, ως επακόλουθο αυτής της συνειδητοποίησης, να απορρίψετε τα συναισθήματά του «εγώ» και του «δικό μου».

6 Ιουλίου

Το βρέφος δεν γνωρίζει τη γεύση του γάλακτος. Πίνοντάς το όμως καθημερινά, αναπτύσσει μια προσκόλληση γι` αυτό η οποία είναι τόσο βαθιά, ώστε όταν πρέπει πια να σταματήσει να πίνει γάλα και να του το αντικαταστήσουν με ρύζι (ρυζάλευρο), άρχισε να διαμαρτύρεται. Όμως η μητέρα του δεν απελπίζεται. Υποχρεώνει το βρέφος της να παίρνει μικρές ποσότητες μαγειρεμένου ρυζιού καθημερινά, κι έτσι μέσα απ` αυτή τη διαδικασία, αρχίζει σιγά-σιγά να του αρέσει το ρύζι και εγκαταλείπει το γάλα. Με αυτή την πρακτική και συνήθεια, το ρύζι γίνεται τώρα η φυσική τροφή του παιδιού, τόσο φυσική μάλιστα που αν δεν φάει ρύζι έστω και για μια ημέρα, γίνεται δυστυχισμένο. Κατά τον ίδιο τρόπο επίσης, οι απολαύσεις των αισθήσεων σας φαίνονται αρχικά ότι είναι φυσικές για τον άνθρωπο (σαν το γάλα). Όμως, μέσω της προσπάθειας και συνήθειας του να ακούτε τα λόγια των σοφών για τις ιστορίες της Δόξας του Θεού, σιγά-σιγά, θα αποκομίζετε μεγαλύτερη χαρά από το άκουσμα της Δόξας του Θεού, παρά από τις απολαύσεις των αισθήσεων. Και μετά από λίγο καιρό, δεν θα μπορείτε να ζήσετε ούτε για ένα λεπτό χωρίς αυτή την άγια ατμόσφαιρα. Η σχέση με την εγκόσμια «φλυαρία» δεν θα σας έλκει πλέον. Θα νιώθετε ότι δεν υπάρχει καμία εμπειρία πιο γλυκιά από το να ακούτε για το Μεγαλείο του Κυρίου.

5 Ιουλίου

Η ικανότητα να υπερνικά κανείς τις προδιαθέσεις (τις 3 Γκούνας) δεν είναι έμφυτη σε κανέναν. Έρχεται σε κάποιον με τη χάρη του Κυρίου. Αυτή δε η Χάρις κερδίζεται μόνο με την Επανάληψη του Ονόματος του Θεού και τον διαλογισμό. Πρέπει να βιώσετε την αλήθεια, ώστε να μην μπορεί να «ξεγλιστρήσει» από τη συνειδητότητά σας. Και η άσκηση που απαιτείται γι’ αυτό είναι επίσης η Επανάληψη του Ονόματος του Θεού και ο διαλογισμός. «Αυτό πρέπει πρώτα να κατανοήσετε ξεκάθαρα: Δεν είναι δυνατόν για τον καθέναν να ελέγξει τις προδιαθέσεις της Φύσεως». Τη δύναμη αυτή διαθέτουν μόνο εκείνοι οι οποίοι κατέχουν πλήρως τη γνώση της Φύσεως και στις εντολές των οποίων υπακούει η Φύσις. Η Φύσις είναι η βάση για τα πάντα μέσα στο Σύμπαν. Είναι η βάση της Δημιουργίας και της Ύπαρξης. Τα πάντα είναι Φύσις: Άνδρες και γυναίκες, ζώα ή πτηνά, δέντρα ή φυτά. Στην πραγματικότητα, όλα όσα μπορείτε να βλέπετε είναι αδιαχώριστα από τη Φύση.

4 Ιουλίου

Η Άγνοια και η λύπη δεν μπορούν να καταστραφούν με θρησκευτικές τελετουργίες. Αυτό είναι το μάθημα που διδάσκουν οι Γραφές. Παρόλα αυτά, αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει την αληθινή τους φύση. Πιστεύουν ότι είναι το σώμα και οι αισθήσεις, και ποθούν για αντικειμενικές απολαύσεις. Αυταπατώνται νομίζοντας ότι μπορούν να εξασφαλίσουν χαρά με το να ικανοποιούν το σώμα και τις αισθήσεις. Τέτοιες προσπάθειες δεν μπορούν να σας αποφέρουν ευδαιμονία. Αντιθέτως, αποφέρουν απογοήτευση, ήττα και καταστροφή. Σας ανταμείβουν με γρήγορα εναλλασσόμενες θλίψεις και χαρές. Η Άγνοια μπορεί να καταστραφεί μόνο με τη Γνώση του Θεϊκού Εαυτού. Όταν εξαφανιστεί η ψευδαίσθηση, τότε η θλίψη που αποκομίζει κανείς από την ανάμειξή του στα σκαμπανεβάσματα του κόσμου καταστρέφεται, και τότε μπορεί να βιώσει ότι η ανθρωπότητα είναι η Ενσάρκωση της Ευδαιμονίας.

3 Ιουλίου

Γενικά καθώς γίνεται κάποιος θύμα των ενστίκτων του, έλκεται εύκολα στα αντικείμενα των αισθήσεων. Τα ένστικτα ακούραστα αναζητούν τα αντικείμενα των αισθήσεων. Τα ένστικτα έρχονται μαζί με το σώμα και δεν απαιτούν καμία εκπαίδευση, όπως ένα βρέφος ζητάει γάλα από το στήθος της μητέρας του και ένα νεογέννητο μοσχαράκι κουρνιάζει στη θηλή. Αλλά για να μπορέσει να περπατήσει και να μιλήσει το βρέφος, είναι απαραίτητη η εκπαίδευση. Αυτά δεν γίνονται μηχανικά. Αυτές οι ικανότητες μαθαίνονται και παρακινούνται από το παράδειγμα και τη μίμηση των άλλων. Αντιστοίχως, η εκπαίδευση είναι απαραίτητη για την ορθή αναζήτηση για απολαύσεις των αισθήσεων, διότι μόνο οι αχαλίνωτες, ανεκπαίδευτες αναζητήσεις για τέτοιες απολαύσεις προκαλούν θυμό, μίσος, φθόνο, κακία και έπαρση. Για να εκπαιδεύσετε λοιπόν αυτές τις αναζητήσεις σας επί της ευεργετικής οδού και να τις θέτετε πάντοτε υπό έλεγχο, είναι απαραίτητες ορισμένες χρήσιμες ασκήσεις όπως η Επανάληψη του Ονόματος του Θεού, ο διαλογισμός και η νηστεία.

2 Ιουλίου

Tο να περιφρονείτε τον Θεό που είναι ελεύθερος από την Ψευδαίσθηση (Μάγια) και να σπαταλάτε τον χρόνο σας βυθισμένοι στην Ψευδαίσθηση είναι άκαρπο. Μόνο η λύπη είναι το τελικό κέρδος. Οποιονδήποτε κι αν αγαπάτε, αυτή η αγάπη πρέπει κάποτε να τελειώσει. Ο ίδιος όμως ο Κύριος και δίνει και παίρνει, όπως και όταν Αυτός επιθυμεί. Τα πάντα είναι δικά Του. Γι` αυτό πόσο ανόητο είναι να θρηνείτε όταν τα πράγματα που ανήκουν σε Εκείνον τα πάρει πάλι πίσω; Ως εκ τούτου ο σοφός άνθρωπος δεν θα μαραζώνει για κανέναν ούτε θα νιώθει υπερβολική προσκόλληση για τίποτα. Ας κρατάτε κι ας στρέφετε λοιπόν όλους τους μαρασμούς και όλη την προσκόλλησή σας στον Κύριο. Μόνον Αυτός είναι αιώνιος. Αυτός είναι η πηγή κάθε χαράς. Όσο για τα υπόλοιπα, να αγαπάτε ένα πράγμα σαν πράγμα, όχι περισσότερο. Εάν τα αγαπάτε περισσότερο, αυτό σημαίνει ότι έχετε παραπλανηθεί σχετικά με την αληθινή τους φύση.

1 Ιουλίου

Ο άνθρωπος δημιουργεί και αναπτύσσει μέσα του μια απεριόριστη ποικιλία εγωιστικών συνηθειών και νοοτροπιών που τον οδηγούν σε μεγάλη δυσαρέσκεια για τον εαυτό του. Ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται ενθουσιασμένο ότι έχει κατακτήσει όλες τις τέχνες, ή ότι διαθέτει όλα τα πλούτη, ή ότι κατέχει όλες τις γνώσεις. Αλλά από ποιον τα απέκτησε όλα αυτά; Αυτή η πηγή πρέπει όντως να είναι μεγαλύτερη. Μπορεί ακόμα να ισχυρίζεται ότι τα κέρδισε όλα αυτά με τις δικές του προσπάθειες. Όμως σίγουρα κάποιος του τα δίνει, με τη μια μορφή ή την άλλη. Αυτό δεν μπορεί να αντικρουστεί. Η πηγή από την οποία προέρχονται όλες οι δυνάμεις είναι ο Θεός. Το να αγνοεί όμως κανείς τον παντοδύναμο Κύριο και να εξαπατά τον εαυτό του νομίζοντας ότι η μικρή δύναμη που έχει αποκτήσει είναι δική του, αυτό είναι πράγματι εγωισμός.