Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιούνιος 2022

30 Ιουνίου

Να νιώθετε ικανοποιημένοι, όποιο κι αν είναι το κέρδος ή η απώλεια! Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η ικανοποίηση προσφέρει και αυξάνει την ευτυχία. Για τον ικανοποιημένο νου, η ζωή είναι ένα ατελείωτο πανηγύρι, αλλά για τον νου που βασανίζεται από την επιθυμία δεν υπάρχει ανάπαυση. Με την επιθυμία να σας αναστατώνει, η συγκέντρωση είναι αδύνατη. Η επιθυμία είναι σαν μια φωτιά που καίει μέσα σας· σας κάνει στάχτη. Η ικανοποίηση είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για να την καταστρέψει. Όπως ένα μπάνιο στα δροσερά νερά ενός ποταμού αναζωογονεί έναν ταξιδιώτη που είναι εξουθενωμένος και ιδρωμένος από τον καύσωνα της ημέρας, έτσι κι αυτός που υποφέρει από τον καύσωνα της απληστίας αναζωογονείται από τα καθαρά νερά της ικανοποίησης! Πρέπει να έχει κανείς επιθυμία μόνο για το μονοπάτι της αυτοπραγμάτωσης. Δεν πρέπει να αφιερώνει τη ζωή του στις ευτελείς επιθυμίες του κόσμου. Αφιερώστε τα πάντα στον Θεό· αυτό είναι γνήσια ικανοποίηση. Μια τέτοια στάση αφιέρωσης μπορεί να έρθει ως αποτέλεσμα της ψυχικής ειρήνης, της ικανοποίησης και της πνευματικής έρευνας. Τότε, είναι επίσης δυνατή η πραγμάτωση του Θεού!

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Διαλογισμός – Dhyana Vahini», κεφ. 10


29 Ιουνίου

Η μητέρα είναι ο στυλοβάτης του σπιτιού, της κοινωνίας, του έθνους και επομένως της ίδιας της ανθρωπότητας. Οι μητέρες πρέπει να γνωρίζουν το μυστικό της ψυχικής γαλήνης, της εσωτερικής σιωπής, του πνευματικού θάρρους και της ικανοποίησης που είναι ο μεγαλύτερος πλούτος, καθώς και της πνευματικής πειθαρχίας, που χαρίζει διαρκή χαρά. Η μητέρα πρέπει να διδάσκει στα παιδιά την αξία της ενθύμησης του ονόματος του Θεού και της πνευματικής και σωματικής αγνότητας. Θα πρέπει να είναι σαν τη μητέρα στην ιστορία που διηγείται ο Βιβεκάναντα, η οποία συμβούλευε τον γιο της να καλεί τον Κρίσνα στο δάσος, όταν πήγαινε μόνος του στο σχολείο και όποτε ένιωθε αβοήθητος. Ο πατέρας και η μητέρα πρέπει να συμπληρώνουν στο σπίτι την εκπαίδευση που δίνει ο δάσκαλος στο σχολείο. Οφείλουν να οικειοποιούνται το μάθημα που λαμβάνει το παιδί στο σχολείο και να φροντίζουν ώστε η συμπεριφορά και οι συμβουλές τους να μην έρχονται σε αντίθεση με όσα μαθαίνει το παιδί από τον δάσκαλο τον οποίο αγαπά. Οι δάσκαλοι και οι γονείς πρέπει να φροντίζουν ώστε τα παιδιά να αποκτούν ορισμένες καλές συνήθειες και συμπεριφορές κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, τα οποία είναι καθοριστικά για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1958


28 Ιουνίου

Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι είναι δυνατό και επιθυμητό να χρησιμοποιηθεί η πλήρης δύναμη των λέξεων μέσω της απαλότητας και της γλυκύτητας. Αν κάποιος ανυπομονεί να δει τον Θεό σε κάθε αντικείμενο, η γλυκύτητα του λόγου θα βοηθήσει πάρα πολύ. Φανταστείτε πόσο χαρούμενοι θα είναι οι άλλοι στην παρουσία σας και πόσο ανάλαφρος θα είναι ο νους σας με την πρακτική της απαλότητας της έκφρασης! Όταν ο διαλογισμός διεξάγεται σε αυτή τη χαρούμενη ατμόσφαιρα, πόσο γρήγορα μπορεί να επιτευχθεί συγκέντρωση! Αντίθετα, αν στη συνομιλία σας χρησιμοποιείτε λέξεις που επικρίνουν τους άλλους και τους περιφρονούν, γίνεστε κι εσείς με τη σειρά σας στόχος επίκρισης και ο νους σας αναστατώνεται από την επίδραση και των δύο· τότε δεν μπορεί να υπάρξει συγκέντρωση στον διαλογισμό, καθώς η ατμόσφαιρα παύει να είναι αγνή. Επομένως, εάν θέλετε πραγματικά να είστε ευτυχισμένοι κατά τον διαλογισμό, πρέπει, ως προκαταρκτική διαδικασία, να ασχοληθείτε με ευχάριστες συζητήσεις ή με ευχάριστες και χαρούμενες σκέψεις και αναμνήσεις. Η γλυκιά και απαλή συζήτηση βοηθάει πολύ τον διαλογισμό.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Διαλογισμός – Dhyana Vahini», κεφ. 10


27 Ιουνίου

Είναι η εφαρμογή των όσων διαβάζει κανείς που του προσδίδει δύναμη, όπως κάνει η τροφή όταν χωνεύεται και όπως κάνει η άσκηση για να προάγει την υγεία. Ο άγιος Tυαγκαράτζα τραγουδούσε ότι ο Θεός είναι η εσωτερική κινητήρια δύναμη τόσο μέσα στο μυρμήγκι όσο και στο σύμπαν· αν και διανοητικά μπορεί να συμφωνείτε με αυτό, όταν ένα μυρμήγκι σας δαγκώσει, δεν αισθάνεστε ότι έχετε έρθει σε επαφή με τον Θεό με αυτή τη μορφή, έτσι δεν είναι; Ως εκ τούτου, μη διακηρύσσετε δυνατά μεγάλες αλήθειες· αντίθετα, δείξτε με τη συμπεριφορά σας ότι τους αποδίδετε αξία και ότι καθοδηγείστε από αυτές! Προσέξτε τουλάχιστον αυτό: Μη διαπράττετε εσείς οι ίδιοι εκείνα τα σφάλματα για τα οποία κατηγορείτε τους άλλους, και μη ζητάτε από τους άλλους να φτάσουν σε ένα επίπεδο στο οποίο εσείς διστάζετε να ανέβετε! Αν ζείτε σύμφωνα με αυτές τις δύο αρχές, τότε, ακόμη κι αν δεν σκύβετε ευλαβικά μπροστά σε μια εικόνα ή δεν παρευρίσκεστε στις τελετουργίες του ναού ή δεν λατρεύετε σύμφωνα με το πρόγραμμα, μπορείτε να εξασφαλίσετε τη Χάρη του Θεού.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Μαρτίου 1958


26 Ιουνίου

Ο νους είναι αυτός που δημιουργεί ή καταστρέφει ένα άτομο. Αν είναι βυθισμένος στα πράγματα του κόσμου, οδηγεί σε δεσμεύσεις. Αν αντιμετωπίζει τον κόσμο ως προσωρινό, τότε μέσω αυτής της αποστασιοποίησης γίνεται ελεύθερος και ανάλαφρος. Εκπαιδεύστε τον νου ώστε να μην αισθάνεται προσκολλημένος σε πράγματα που αλλάζουν προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Μην εκθέτετε μπροστά του τις γιρλάντες της κοσμικής φήμης και του πλούτου· προσελκύστε τον στις διαρκείς χαρές που αναβλύζουν  από πηγές εντός σας. Αυτό θα σας ανταμείψει πλουσιοπάροχα. Ο ίδιος ο νους θα γίνει τότε ο διδάσκαλός σας, γιατί θα σας οδηγεί όλο και ψηλότερα, μόλις γευτεί τη γλυκύτητα της ακρόασης της πνευματικής διδασκαλίας, του στοχασμού πάνω σε αυτήν και του επαναλαμβανόμενου σταθερού διαλογισμού. Είναι ο νους που γεμίζει το είδωλο που έφτιαξε ο αγγειοπλάστης με τη Θεία παρουσία που βλέπει σ’ αυτό ο πιστός· είναι ο νους που γεμίζει το δωμάτιο της προσευχής  με το άρωμα της αγιότητας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Μαρτίου 1958


25 Ιουνίου

Οι ανεπιθύμητες τάσεις πρέπει να ξεριζωθούν εντελώς, ή τουλάχιστον πρέπει να υπάρξει συστηματική προσπάθεια να απαλλαγείτε από αυτές. Οι αναζητητές θα πρέπει να κολυμπούν ενάντια στο ρεύμα. Η πορεία ενάντια στο ρεύμα είναι το μέσον για να φτάσει κανείς στην Πηγή· το να πλέει κανείς με το ρεύμα σημαίνει ότι απομακρύνεται όλο και περισσότερο από αυτήν και χάνει τον Στόχο από τα μάτια του. Φυσικά, το να διασχίζετε κολυμπώντας το ποτάμι είναι λίγο δύσκολο, αλλά το κάθε άπλωμα  των χεριών σας φέρνει πιο κοντά και όχι πιο μακριά από τον στόχο. Για να ξεπεράσει κανείς την καταπόνηση, πρέπει να έχει τη σχεδία που ονομάζεται διαλογισμός. Μέσω του διαλογισμού μπορεί να ξεπεραστεί η αδυναμία του σώματος, να ελεγχθεί η αλλοπρόσαλλη ταχύτητα του νου και να γίνει εύκολη η πρόοδος προς την έδρα της Θείας Χάρης. Τότε, μπορεί κανείς να φτάσει στην αρχέγονη Θεϊκή Δύναμη. Αντίθετα, αν κάποιος νοιάζεται περισσότερο για την ευκολία του ταξιδιού και κολυμπά σύμφωνα με το ρεύμα, θα απομακρύνεται από τη Χάρη, γυρνώντας της την πλάτη. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Διαλογισμός – Dhyana Vahini», κεφ. 9


24 Ιουνίου

Η περίοδος μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας δεν χρειάζεται να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ή να σας ανησυχεί πολύ. Με την αυγή της εφηβείας, εισέρχεται κανείς στο πρώτο θολό, αβέβαιο στάδιο και επιδίδεται σε πολλές άκαρπες δραστηριότητες. Αργότερα, αποκτά ωριμότητα και δύναμη. Όταν έχει φτάσει σε αυτό το ενδιάμεσο στάδιο, πρέπει να λαχταρά την εκπλήρωση που είναι δυνατή στο τελικό στάδιο. Αυτός ο νόμος τηρείται και στους κανόνες που αφορούν την πνευματική πειθαρχία. Αρχικά, η λατρεία του Θεού συνδέεται με τη Θεία Μητέρα και το επόμενο στάδιο συνδέεται με τον Σίβα. Δηλαδή, τελειώνει η περίοδος κατά την οποία βρίσκεται κανείς υπό τη φροντίδα της μητέρας και φτάνει στην περίοδο της πατρικής φροντίδας, δηλαδή της προστασίας του Ανακαινιστή και Φύλακα του Σύμπαντος, του Σίβα. Στα ενδιάμεσα στάδια, θα έχει ορισμένες φυσικές κλίσεις και τάσεις που δεν είναι επιθυμητές και πρέπει να αποβάλει. Αυτές είναι η έπαρση, η αταξία, το πείσμα, η περιέργεια, η λαγνεία, η απληστία, η ντροπή, ο φόβος, η εκδικητικότητα, η απέχθεια κ.λπ. Όσο κανείς διακατέχεται από αυτά, δεν μπορεί να παραδοθεί στον Σίβα.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Διαλογισμός – Dhyana Vahini», κεφ. 9


23 Ιουνίου

Η αγάπη που κατευθύνεται στον Θεό ονομάζεται αφοσίωση και είναι το ευκολότερο από όλα τα μονοπάτια για την επίτευξη του στόχου. Η αφοσίωση μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει διάφορα στάδια. Υπάρχει το στάδιο όπου η υπηρεσία του Κυρίου και μόνο έχει σημασία και είναι η δική της ανταμοιβή! Ο αφοσιωμένος δεν επιδιώκει τίποτα περισσότερο από την απλή υπηρεσία του Ύψιστου, που προσφέρεται στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Αυτό βαθμιαία γίνεται το στάδιο όπου δεν γνωρίζει τίποτα άλλο εκτός από το Όνομα και τη Μορφή του Αγαπημένου! Για να βαδίσει κανείς στο μονοπάτι της αφοσίωσης, δεν χρειάζεται ούτε σπουδές, ούτε περιουσία, ούτε πλούτη, ούτε ασκητικές πειθαρχίες. Πείτε Μου, ποια ήταν η καταγωγή του ληστή που μεταμορφώθηκε στον σοφό Βαλμίκι, τα πλούτη του Κουτσέλα, η μόρφωση της Σάμπαρι, η ηλικία του Πραχλάντα, η κοινωνική θέση του Γκατζαράτζα, τα επιτεύγματα του Βιντούρα; Η Αγάπη! Αυτό ήταν το μόνο που είχαν, και αυτό ήταν το μόνο που χρειάζονταν!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Μαρτίου 1958


22 Ιουνίου

Δεν ήρθα σε σας για να κάνω διαλέξεις, γιατί δεν πιστεύω στην αξία των απλών λόγων, όσο επιστημονικοί ή πομπώδεις ή εκτεταμένοι κι αν είναι. Έχω έρθει μόνο για να μοιραστώ μαζί σας την Αγάπη Μου και να λάβω με τη σειρά μου μέρος από τη δική σας Αγάπη. Σήμερα, ο τυφώνας του μίσους και του ψεύδους σκορπίζει τα σύννεφα της αρετής, της δικαιοσύνης και της αλήθειας στις μακρινές γωνιές του ουρανού, και οι άνθρωποι αισθάνονται ότι ο ίδιος ο αιώνιος νόμος της Δικαιοσύνης κινδυνεύει με αφανισμό. Αλλά αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν το θελήσει ο Θεός, και ο Θεός, που έχει θεσπίσει τον νόμο της Δικαιοσύνης, δεν θα επιτρέψει να καταστραφεί. Όπου τονίζεται η αλήθεια, η σωστή συμπεριφορά, η ειρήνη και η αγάπη, σε οποιαδήποτε θρησκεία ή γλώσσα, από οποιονδήποτε δάσκαλο, όπου κι αν βρίσκεται ο δάσκαλος, εκεί έχουμε τον αιώνιο νόμο της Δικαιοσύνης. Όσο ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να αγαπά, η Δικαιοσύνη θα υπάρχει, μην αμφιβάλλετε γι` αυτό. Όταν αυτή η αγάπη είναι προσηλωμένη στον Θεό, η νοητική σας συγκρότηση θα υποστεί αργά και σταθερά μια επαναστατική αλλαγή· τότε, ο άνθρωπος θα μοιράζεται τις λύπες και τις χαρές των συνανθρώπων του. Στη συνέχεια, θα έρθει σε επαφή με την ίδια την Πηγή της ευδαιμονίας, η οποία βρίσκεται πέρα από τα πρόσκαιρα κέρδη και τις απώλειες αυτού του κόσμου.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Μαρτίου 1958


21 Ιουνίου

Η εκπαίδευση  είναι μια διαδικασία κατά την οποία ο δάσκαλος και ο διδασκόμενος συνεργάζονται. Πρέπει να είναι μια ευχάριστη εμπειρία, μια χρήσιμη και ενθαρρυντική προσπάθεια και για τους δύο. Θέλω να διδάσκεστε ένα καλό μάθημα κάθε δευτερόλεπτο της ζωής σας. Για παράδειγμα, όταν ο δάσκαλος μπαίνει στην τάξη, τα παιδιά πρέπει να τον χαιρετούν· αυτό είναι ένα μάθημα ταπεινότητας, σεβασμού στην ηλικία και τη γνώση, ευγνωμοσύνης για τις υπηρεσίες που τους προσφέρονται. Και οι δάσκαλοι πρέπει να κάνουν το καλύτερο δυνατόν, ώστε να αξίζουν τον χαιρετισμό των παιδιών που έχουν στην ευθύνη τους και να το αποδεικνύουν με την ειλικρινή εργασία  και την ανιδιοτελή υπηρεσία τους. Ο μαθητής δεν πρέπει να σέβεται τον δάσκαλο από φόβο, αλλά μάλλον να συγκινείται από την αγάπη του. Ο δάσκαλος πρέπει να αποφεύγει όλες τις μεθόδους που φοβίζουν ή τρομοκρατούν! Η εκπαίδευση είναι μια αργή διαδικασία και μοιάζει με το ξεδίπλωμα των πετάλων ενός λουλουδιού, ενώ το άρωμα γίνεται βαθύτερο και πιο αισθητό καθώς το μπουμπούκι ανοίγει σιωπηλά, πέταλο προς πέταλο, έως ότου  ανθίσει ολοκληρωτικά. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1958


20 Ιουνίου

Το καλύτερο είναι να εμπιστεύεστε πλήρως τον ίδιο τον Θεό και να βασίζεστε σ’ Αυτόν ως τη μοναδική μητέρα, τον μοναδικό πατέρα, διδάσκαλο και οδηγό. Τότε δεν θα χάσετε ποτέ το σωστό μονοπάτι. Δεν θα σας κατευθύνει ποτέ σε λάθος πορεία. Για να έχετε αυτή τη σταθερή πίστη και αυτή την εμπειρία, ασχοληθείτε με το διαλογισμό· αυτό είναι το μόνο μέσο. Αρκεί να διαλογίζεστε στο Όνομα και τη μορφή του Κυρίου με αγάπη και πίστη. Επιλέξτε το όνομα και τη μορφή που προτιμάτε περισσότερο. Να είστε πάντα χαρούμενοι και γλυκείς. Καλλιεργήστε την ιδιότητα του να είστε πάντα χαρούμενοι, με ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σας· αυτό θα σας προσδώσει κάτι το ξεχωριστό. Επίσης, οι άνθρωποι θα σας συμπαθούν περισσότερο. Ο Κύριος θα χαίρεται όταν σας βλέπει. Επομένως να διαλογίζεστε με αθωότητα, αγνότητα και ταπεινοφροσύνη. Τότε, οπωσδήποτε, μπορείτε να επιτύχετε ό,τι επιδιώκετε. Μη χάνετε την ψυχραιμία σας σε καμία περίπτωση· μη χάνετε το θάρρος σε καμία περίσταση. Να σέβεστε τους πάντες, ανεξάρτητα από την όποια κατάστασή τους. Τότε θα αναπτυχθεί μέσα σας η ποιότητα της οικουμενικής αγάπης.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Διαλογισμός – Dhyana Vahini», κεφ. 10


19 Ιουνίου

Ασκηθείτε στον διαλογισμό εστιάζοντας σε οποιαδήποτε μορφή του Κυρίου και επαναλαμβάνετε οποιοδήποτε Όνομα Του με την επίγνωση της γλυκύτητάς του. Αυτό θα διδάξει τον νου να είναι οξύς και να συνθέτει ωραία μουσική από τη χαρά και τη θλίψη που εναλλάσσονται τυχαία στη ζωή. Όπως το υπόγειο νερό,  ο Θεός υπάρχει σε όλους, να το θυμάστε. Ο Θεός είναι ο Ένοικος όλων των όντων· είναι πανταχού παρών. Είναι η Ψυχή κάθε όντος. Βρίσκεται εντός σας, όπως και σε όλους τους άλλους. Δεν υπάρχει περισσότερο σε έναν πλούσιο άνθρωπο ή δεν είναι μεγαλύτερος σε έναν εύσωμο  άνθρωπο! Η σπίθα Του φωτίζει τη σπηλιά της καρδιάς του καθενός. Ο ήλιος λάμπει εξίσου για όλους· κατά τον ίδιο τρόπο, η Χάρη Του πέφτει εξίσου σε όλους. Μόνο εσείς υψώνετε εμπόδια που δεν αφήνουν τις ακτίνες της Χάρης Του να σας ζεστάνουν. Μην κατηγορείτε τον Θεό για την άγνοια, την ανοησία ή τη διαστροφή σας. Ακριβώς όπως το υπόγειο νερό αναβλύζει σε μια πλούσια πηγή όταν ένα γεωτρύπανο βυθίζεται σ’ αυτό το βάθος, έτσι και με τη συνεχή επανάληψη «Ραμ Ραμ Ραμ Ραμ Ραμ» μπορείτε να αγγίξετε τη θεϊκή Πηγή  που μια μέρα θα αναβλύσει και θα σας χαρίσει ατελείωτη δροσιά και χαρά!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1958


18 Ιουνίου

Ο Θεός εκδηλώνεται στη φωτογραφία ή την εικόνα που λατρεύει κανείς, αλλά αυτό οφείλεται σε κάποια υπεροχή της φωτογραφίας ή της εικόνας; Όχι. Η εικόνα, η φωτογραφία, το είδωλο - αυτά είναι και παραμένουν εικόνα, φωτογραφία και είδωλο. Το γεγονός είναι ότι λόγω της έντασης της αφοσίωσης του πιστού, ο Κύριος δεν αποστέργει από το να εκδηλωθεί προς χάριν του ατόμου αυτού. Για το λόγο αυτό, παίρνει –επάνω στην πέτρα, στο ξύλο ή στο χαρτί– τη μορφή την οποία ο πιστός έχει στο νου του, διαλογίζεται και λατρεύει. Αλλά πρέπει να προσεύχεστε στον Κύριο με απόλυτη συγκέντρωση. Αυτός ο τύπος μονοσήμαντης συγκέντρωσης προέρχεται μόνο από την αγνή ποιότητα (satwa), και αυτή πάλι είναι το προϊόν του διαλογισμού. Επομένως, πρέπει να καλλιεργείτε καλές ιδιότητες και για να τις αναπτύξετε, πρέπει να επιθυμείτε τη συντροφιά των ενάρετων (satsang). Οι πραγματικοί σας σύντροφοι, από τους οποίους αντλείτε το μέγιστο καλό, είναι εκείνοι που μιλούν και συζητούν για τον Θεό, για την αλήθεια, για την υπηρεσία προς τους άλλους και για την αγάπη που αντιμετωπίζει τους πάντες ως ίσους. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Διαλογισμός – Dhyana Vahini», κεφ. 9


17 Ιουνίου

Ο νους είναι ο άνεμος που μας φέρνει μυρωδιές, δύσοσμες ή αρωματικές! Όταν ο νους στρέφεται προς τη δυσοσμία, σας κάνει να αηδιάζετε· όταν στρέφεται προς την ευωδία, είστε χαρούμενοι. Ο άνεμος μαζεύει σύννεφα από τις τέσσερις κατευθύνσεις του ορίζοντα· παρομοίως, ο νους φέρνει στη συνείδησή σας απογοητεύσεις από τη διάψευση πολλών ελπίδων. Και πάλι, είναι ο νους που, όπως ο άνεμος, διαλύει τα σύννεφα που τον σκοτεινιάζουν ή σας κάνουν να αισθάνεστε χαμένοι στη νύχτα της αμφιβολίας! Ελέγξτε το νου και παραμείνετε ατάραχοι. Αυτό είναι το μυστικό της ειρήνης· αυτή είναι η παιδεία που πρέπει πρώτα να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει κανείς. Διαπιστώνουμε σήμερα ότι εκείνος που θεωρείται πιο μορφωμένος είναι ο ίδιος που είναι πιο ανικανοποίητος και δυστυχισμένος. Τότε, ποιο είναι το κέρδος από όλη τη μελέτη των βιβλίων, των ανθρώπων και των πραγμάτων; Για να αποκτήσετε αυτή την αταραξία, δεν πρέπει απλώς να διαβάζετε, αλλά να κάνετε συστηματική πνευματική προσπάθεια. Τότε, μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι, είτε είστε πλούσιοι είτε φτωχοί, είτε σας εκτιμούν είτε σας απορρίπτουν, είτε ευημερείτε είτε είστε άτυχοι.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1958


16 Ιουνίου

Η Θεϊκή Ζωή βασίζεται στην ποιότητα της πνευματικής γαλήνης, η οποία πρέπει να καλλιεργείται. Αυτή η ποιότητα μπορεί να οικοδομηθεί μόνο με φυσική τροφή - τροφή που προάγει την υγεία, τη δύναμη, τη φωτεινότητα του πνεύματος και τη σοβαρότητα των προσπαθειών. Δεν έχει νόημα να μοιράζουμε τον χυμό της πνευματικότητας σε υποσιτισμένους και αδύναμους ανθρώπους - δώστε τους πρώτα χυμό ρυζιού και κάντε τους αρκετά δυνατούς ώστε να μπορούν να φιλοξενούν ισχυρές πεποιθήσεις και ιδανικά. Η σωματική πείνα πρέπει πρώτα να κατευναστεί με απλή αγνή τροφή. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να επαναλάβετε το Όνομα του Θεού, το Όνομα που σας ελκύει περισσότερο. Μην αντιμετωπίζετε το Όνομα ελαφρά τη καρδία· σεβαστείτε το ακόμα και αν το ακούσετε από τα χείλη ενός ζητιάνου που το χρησιμοποιεί για να εξασφαλίσει ελεημοσύνη. Παρόλο που το πρόσωπο που το εκφέρει μπορεί να είναι κακό ή παρόλο που το κίνητρό για την επανάληψή του είναι αρνητικό, μη δείχνετε ασέβεια προς το Όνομα· γιατί η αγνότητά του δεν μπορεί ποτέ να σπιλωθεί. Ευχαριστήστε τους που σας υπενθύμισαν τον Θεό και στη συνέχεια ακολουθήστε το δρόμο σας. Πάνω απ’ όλα, μη γελάτε και μην αποθαρρύνετε όσους επικαλούνται τον Θεό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1958


15 Ιουνίου

Ποτέ μη σκέφτεστε το κακό των άλλων. Αν μπορείτε να το καταφέρετε, προσπαθείτε πάντα να τους στρέφετε προς το καλό και να τους δίνετε καλές συμβουλές. Θα πρέπει να καλλιεργείτε την ειρήνη του νου. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτή τη στάση είναι να είστε  συμπονετικοί και πρόθυμοι ώστε να προάγετε την ευημερία όλων. Αυτά μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω της επανάληψης του ονόματος του Θεού και του διαλογισμού. Ο πλούτος που προέρχεται από αυτές τις πρακτικές είναι πράγματι οι καλές ιδιότητες. Οι καλές ιδιότητες καθαρίζουν το εξωτερικό και επίσης εξαγνίζουν και εξευγενίζουν τις εσωτερικές τάσεις σας. Τα κύματα γεννιούνται στα ανώτερα στρώματα της θάλασσας από τον άνεμο, που έχει αυτή τη δύναμη. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο νους του ευφυούς ανθρώπου είναι γεμάτος σκέψεις και απόψεις. Όταν υπάρχει η κατάλληλη ατμόσφαιρα, αυτές ξεπηδούν και κυλούν προς όλες τις κατευθύνσεις. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Διαλογισμός – Dhyana Vahini», κεφ. 9


14 Ιουνίου

Η σιωπή είναι η μόνη γλώσσα των πραγματωμένων. Ασκηθείτε ώστε η ομιλία σας να διακρίνεται από μετριοπάθεια. Αυτό θα σας βοηθήσει με πολλούς τρόπους. Θα αναπτύξει την αγάπη, γιατί οι περισσότερες παρεξηγήσεις και διχόνοιες προκύπτουν από λόγια που έχουν ειπωθεί απρόσεκτα. Όταν το πόδι γλιστράει, η πληγή μπορεί να επουλωθεί, αλλά όταν η γλώσσα γλιστράει, η πληγή που προκαλεί στην καρδιά του άλλου θα  επιδεινώνεται  εφ’ όρου ζωής. Η γλώσσα είναι επιρρεπής σε τέσσερα μεγάλα λάθη: να ξεστομίζει ψέματα, να σκανδαλίζει, να βρίσκει λάθη στους άλλους και να αρθρώνει υπερβολικό λόγο. Αυτά πρέπει να αποφεύγονται αν θέλουμε να υπάρξει ειρήνη τόσο για το άτομο όσο και για την κοινωνία. Ο δεσμός της αδελφοσύνης θα δυναμώσει αν οι άνθρωποι μιλούν λιγότερο και μιλούν γλυκά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η σιωπή ορίστηκε από τα πνευματικά κείμενα ως όρκος για τους πνευματικούς αναζητητές. Είστε όλοι πνευματικοί αναζητητές σε διάφορα στάδια του δρόμου, οπότε αυτή η πειθαρχία είναι πολύτιμη και για εσάς.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Ιουλίου 1958


13 Ιουνίου

Σήμερα, μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν έχετε ανάγκη τον Θεό, αλλά όταν το αίσθημα της πείνας σας βασανίζει, αρχίζετε να λαχταράτε το φαγητό. Γι’ αυτό, ξεπλύνετε τις καρδιές σας με δάκρυα χαράς, ώστε ο Κύριος να εγκατασταθεί σε αυτές. Ένας γαιοκτήμονας μπορεί να κατέχει όλα τα χωράφια μέχρι το τέλος του ορίζοντα, αλλά θα καθίσει μόνο σε ένα κομμάτι γης που είναι καθαρό! Κατά τον ίδιο τρόπο, όταν ο Θεός επιλέγει την καρδιά ενός αφοσιωμένου, αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι άλλες καρδιές δεν είναι δικές Του. Δεν είναι αγνές, αυτό είναι το μόνο που εννοεί. Είναι παντού, τα πάντα είναι δικά Του, το βλέμμα Του είναι στραμμένο σε όλα. Αν ο Θεός δεν ήταν όλα αυτά πώς θα μπορούσαν να λάμπουν ή να υπάρχουν στον βαθμό που υπάρχουν τώρα; Επομένως, να έχετε απόλυτη πίστη στον Θεό και στον εαυτό σας. Να ασχολείστε πάντοτε με καλές πράξεις και ευεργετικές δραστηριότητες· να λέτε την αλήθεια, μην προκαλείτε πόνο με λόγια ή πράξεις ή ακόμη και με σκέψεις. Αυτός είναι ο τρόπος για να πραγματώσετε την ειρήνη· αυτό είναι το υψηλότερο κέρδος που μπορείτε να επιτύχετε σε αυτή τη ζωή.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 1958


12 Ιουνίου

Οι συγγενείς έρχονται μέχρι την εξωτερική πόρτα, ή ίσως μέχρι το νεκροταφείο, αλλά ο πραγματικός σας συγγενής είναι ο Θεός, προσέξτε! Ο Θεός δεν θα σας εγκαταλείψει ποτέ. Λαμβάνοντας υπόψιν τον αριθμό των γεννήσεων σας, είχατε αμέτρητες μητέρες, πατέρες, συζύγους, γιους, κόρες, φίλους και εχθρούς. Μήπως υπάρχουν σήμερα όλοι αυτοί; Θυμάστε τη σχέση που είχατε; Τώρα δεν είστε τίποτα γι’ αυτούς, ούτε κι εκείνοι για εσάς. Το μόνο κοινό ανάμεσά σας είναι ο Θεός, ως ο συγγενής που δεν υπόκειται σε μεταβολές! Αυτός υπάρχει σε όλες τις γεννήσεις· είναι αιώνιος. Σας παρακολουθεί από γέννηση σε γέννηση. Τι μεγαλύτερη τραγωδία μπορεί να υπάρξει από το να ξεχάσετε τον Θεό; Με τις αισθήσεις εξασθενημένες, ανίσχυρες και αρνούμενες να λειτουργήσουν, και με τους γονείς, τη σύζυγο, τα παιδιά και τους συγγενείς να συνωστίζονται από τη μία πλευρά και τους αγγελιοφόρους του θανάτου να σας αναγκάζουν να ετοιμαστείτε για το ταξίδι χωρίς καθυστέρηση από την άλλη –ποιος ξέρει πότε και πώς θα έρθει αυτό το κάλεσμα; Πριν έρθει εκείνη η στιγμή, να είστε έτοιμοι, με τη σκέψη σας εστιασμένη στον Θεό! 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Διαλογισμός – Dhyana Vahini», κεφ. 8


11 Ιουνίου

Πάνω απ’ όλα, καλλιεργήστε την αγάπη προς όλους. Αυτό θα καταστρέψει το φθόνο, το θυμό και το μίσος. Ο Θεός και η επιθυμία δεν μπορούν να συνυπάρξουν στην ίδια καρδιά. Η εμπιστοσύνη γεννάει εμπιστοσύνη, η αγάπη γεννάει αγάπη. Όταν σας μιλάω με τόσο πολύ αγάπη, δεν μπορείτε να αναπτύξετε ίχνος μίσους προς Εμένα! Η αγάπη οικοδομεί τη συγγένεια με όλον τον κόσμο. Είναι το σημαντικότερο εργαλείο της ομόνοιας. Ο αγρότης φυτεύει τα νεαρά φυτά και τα φροντίζει με μεγάλη προσοχή. Αφαιρεί τα ζιζάνια, καταστρέφει τα παράσιτα, τα ποτίζει όπως και όποτε χρειάζεται, σκορπίζει κοπριά και στη συνέχεια περιμένει τη μέρα που θα μπορέσει να θερίσει τη σοδειά και να γεμίσει τη σιταποθήκη του. Έτσι κι εσείς πρέπει να τρέφετε την αγάπη και να ξεριζώνετε τα ζιζάνια του μίσους και του φθόνου. Φορέστε κόκκινα γυαλιά, και όλα θα φαίνονται κόκκινα. Φορέστε τα γυαλιά της αγάπης, και όλα θα φαίνονται αξιαγάπητα και καλά!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 1958


10 Ιουνίου

Δεν υπάρχει τίποτα σε αυτόν τον κόσμο που να είναι μόνιμο. Υπάρχει μόνο μία Οντότητα (ο Θεός) που είναι μόνιμη, για την οποία λέγεται ότι με χέρια, πόδια, μάτια, κεφάλι, στόμα και αυτιά να είναι παντού, διαποτίζει ολόκληρο το σύμπαν. Υπάρχει μόνο το Ένα, υπάρχει πάντα και είναι πανταχού Παρόν.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Απριλίου 2006


9 Ιουνίου

Οι άνθρωποι αγκαλιάζουν ορειχάλκινα δοχεία θεωρώντας και τα θεωρούν χρυσά, αλλά πρέπει να τα γυαλίσουν για να φαίνονται λαμπερά. Κάποια μέρα, θα νιώσουν αποστροφή γι’ αυτό το συνεχές γυάλισμα και τρίψιμο και θα προσευχηθούν: «Απελευθέρωσέ με από αυτή τη διαδικασία, αυτή τη γέννηση, αυτό το μαρτύριο και αυτή την αγωνία». Η ζωή είναι σύντομη και ο χρόνος ρέει· η πνευματική σας άσκηση σέρνεται με ρυθμό χελώνας. Πότε θα αποφασίσετε να προχωρήσετε λίγο πιο γρήγορα; Η πνευματική σας άσκηση μοιάζει με τις απαντήσεις που γράφετε στις εξετάσεις. Αν πάρετε μόνο 5 ή 6 βαθμούς, ο εξεταστής θα διαγράψει ακόμη και αυτούς, λέγοντας: «Ποια η χρησιμότητα αυτών των χαμηλών βαθμών; δεν θα σας πάνε πουθενά». Αν όμως οι βαθμοί σας προσεγγίζουν την επιτυχία, τότε η Χάρη θα σας χαρίσει λίγο παραπάνω, ώστε να μπορέσετε να περάσετε, με την προϋπόθεση ότι ήσασταν επιμελής και φρόνιμος μαθητής. Ασχοληθείτε με καλές πράξεις, καλές συντροφιές και θετικές σκέψεις. Εστιάστε την προσοχή σας στον στόχο!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1958


8 Ιουνίου

Καλλιεργήστε την αγάπη σας για τον Θεό. Αυτή η αγάπη είναι παντοδύναμη. Μια σιδερένια αλυσίδα μπορεί να σπάσει εύκολα, αλλά όχι η αλυσίδα της αγάπης που σας δένει με τον Θεό. Ακόμα και το πιο άγριο θηρίο μπορεί να δαμαστεί με τη δύναμη της αγάπης. Αν μόνο η πλημμυρίδα αυτής της αγάπης κατευθυνόταν όχι στις λίμνες και στα αβαθή στις όχθες των ποταμών, αλλά στον ωκεανό της χάρης του Κυρίου, τι ιερό έργο θα ήταν αυτό! Τότε οι άνθρωποι θα εκπλήρωναν τον σκοπό της ζωής τους. Αυτή είναι η υπέρτατη απελευθέρωση! Το να κατευθύνετε αυτή την αγάπη στο Όνομα και τη Μορφή του Κυρίου χωρίς διακοπή· αυτός είναι πραγματικός διαλογισμός. Μη συγχέετε αυτή την προσωρινή κατοικία με την αιώνια κατοικία σας! Μη χάνετε το κουράγιο σας μπροστά στα πρόσκαιρα προβλήματα και τις βραχύβιες τραγωδίες. Δοθείτε με όλες σας τις δυνάμεις για να φθάσετε το Αιώνιο, που είναι ο Θεός. Τα πάντα σε αυτόν τον κόσμο υπόκεινται στη φθορά· αν όχι σήμερα, τουλάχιστον στο προσεχές μέλλον είναι βέβαιο ότι θα διαλυθούν, έτσι δεν είναι; Δεν είναι σωστό να απορρίπτετε τον Θεό, ο οποίος είναι αιώνια συνδεδεμένος μαζί σας, και να παρασύρεστε από αυτόν τον κόσμο με τον οποίο σχετίζεστε μόνο για ένα σύντομο διάστημα!

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Διαλογισμός – Dhyana Vahini», κεφ. 8


7 Ιουνίου

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στο μονοπάτι της παράδοσης είναι ο εγωισμός και η κτητικότητα –το αίσθημα του εγώ και του δικού μου. Είναι κάτι που ενυπάρχει στην προσωπικότητά σας εδώ και αιώνες, κατευθύνοντας τα πλοκάμια του όλο και πιο βαθιά με την εμπειρία της κάθε επόμενης ζωής. Μπορεί να απομακρυνθεί μόνο με τα δίδυμα απορρυπαντικά της διάκρισης και της απάρνησης. Η αφοσίωση είναι το νερό για να ξεπλύνετε αυτή τη βρωμιά των αιώνων, και το σαπούνι είναι η επανάληψη του ονόματος του Θεού, ο διαλογισμός και η ανιδιοτελής δράση που αφιερώνεται στον Θεό· όλα αυτά θα σας βοηθήσουν να την απομακρύνετε πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά! Ο αργός και ο σταθερός θα κερδίσει σίγουρα αυτόν τον αγώνα· το περπάτημα είναι η ασφαλέστερη μέθοδος μετακίνησης, αν και μπορεί να απορριφθεί ως αργή! Τα ταχύτερα μέσα μετακίνησης σημαίνουν μεγάλο κίνδυνο· όσο πιο γρήγορα είναι τα μέσα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος καταστροφής. Τρώτε μόνο για όσο αισθάνεστε πείνα, γιατί το περισσότερο θα προκαλέσει διαταραχή. Προχωρήστε βήμα προς βήμα στην πνευματική προσπάθεια, φροντίζοντας να σιγουρεύετε το ένα βήμα πριν κάνετε το άλλο. Μην κάνετε δύο βήματα πίσω κι ένα βήμα μπροστά. Ακόμη και το πρώτο βήμα θα είναι ασταθές, αν δεν έχετε πίστη. Καλλιεργήστε λοιπόν την πίστη!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 1 Αυγούστου 1956


6 Ιουνίου

Μην έχετε την εντύπωση ότι θα θυμώσω μαζί σας αν δεν Με αποδεχτείτε ως τη Μορφή για διαλογισμό σας! Δεν με απασχολεί καθόλου· έχετε απόλυτη ελευθερία να επιλέξετε το Όνομα και τη Μορφή που σας δίνει την απαραίτητη ενθάρρυνση. Όταν διαλογίζεστε, ο νους συχνά τρέχει πίσω από κάτι άλλο, παίρνει έναν άλλο δρόμο. Τότε πρέπει να συνδεθείτε μέσω του Ονόματος και της Μορφής και να φροντίσετε να μη διακοπεί η ομαλή ροή των σκέψεών σας προς τον Κύριο· αν συμβεί ξανά, χρησιμοποιήστε ξανά το Όνομα και τη Μορφή, χωρίς καθυστέρηση. Μην επιτρέψετε στο νου να πάει πέρα από τα δίδυμα όρια, από τη μια πλευρά το Όνομα και από την άλλη η Μορφή! Τότε δεν θα περιπλανηθεί σε κάποιο τρίτο μέρος. Κατ’ αρχάς, όταν κάθεστε για διαλογισμό, απαγγείλετε μερικούς στίχους για τη δόξα του Θεού, έτσι ώστε οι σκέψεις που είναι διάσπαρτες να μπορούν να συγκεντρωθούν. Στη συνέχεια, σταδιακά, ενώ κάνετε την επανάληψη του Ονόματος, σύρετε μπροστά στα μάτια του νου σας τη Μορφή που αντιπροσωπεύει αυτό το Όνομα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1958


5 Ιουνίου

Φροντίστε επίσης τη σωματική σας υγεία. Ικανοποιήστε τις απαιτήσεις της φύσης· στο αυτοκίνητο πρέπει να παρέχεται η βενζίνη που χρειάζεται. Διαφορετικά, το κεφάλι σας μπορεί να γυρίζει και τα μάτια σας να θολώνουν από τη μεγάλη εξάντληση. Πώς μπορούν να σταθεροποιηθούν οι σκέψεις του Θεού σε ένα αδύναμο σώμα; Μόνο, μην ξεχνάτε τον σκοπό αυτού του σώματος, όταν το φροντίζετε. Ένας οδοστρωτήρας τροφοδοτείται με πετρέλαιο και κάρβουνο και άλλα είδη καυσίμων. Αλλά γιατί διατηρείται σε καλή κατάσταση; Για να επιδιορθώνει τον δρόμο, έτσι δεν είναι; Παρομοίως, θυμηθείτε ότι ενσαρκωθήκατε για να μπορέσετε να πραγματώσετε το τέλος αυτού του κύκλου της γέννησης και του θανάτου. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιήστε το σώμα ως όργανο. Πετώντας εδώ και εκεί, όλο και πιο ψηλά, το πουλί πρέπει, τελικά, να κουρνιάσει σε ένα δέντρο για να ξεκουραστεί. Έτσι, ακόμη και ο πλουσιότερος και ισχυρότερος άνθρωπος αναζητά την ανάπαυση και την ειρήνη. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1958


4 Ιουνίου

Μην απασχολεί τον νου σας ή ιδέα της αγνότητας ή της αμαρτίας ενώ κάνετε οποιαδήποτε πνευματική άσκηση ή διαλογισμό. Δεν υπάρχει τίποτα ακάθαρτο στον κόσμο. Όταν ο Κύριος ενυπάρχει παντού και σε όλα, πώς μπορεί να είναι κάτι ακάθαρτο; Ακόμη και αν κάτι φαίνεται στα εξωτερικά μάτια ως ακάθαρτο, τη στιγμή που έρχεται σε επαφή με το όνομα του Κυρίου, εξαγνίζεται. Προσέξτε αυτό το σημείο! Αν κάποιος ανακαλύψει έναν θησαυρό, την ώρα που εκτελεί μια φυσική του ανάγκη, θα διστάσει να τον πάρει επειδή είναι ακάθαρτος εκείνη τη στιγμή; Η αγνότητα και η αμαρτία είναι τα αποτελέσματα των νοητικών αντιδράσεων της συγκεκριμένης στιγμής. Όταν κάποιοι δίνουν χρήματα, προσέχουν να είναι ευοίωνη στιγμή και καλή η ώρα. Όταν, όμως, έχουν την ευκαιρία να πάρουν χρήματα, κάθε στιγμή τη θεωρούν ευοίωνη! Ο νους είναι η αιτία και για τις δύο συμπεριφορές. Παρομοίως, καμία σκέψη για αγνότητα ή αμαρτία δεν θα σας ενοχλήσει αν έχετε απόλυτη πίστη στην αγάπη του Ονόματος του Θεού!

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Διαλογισμός – Dhyana Vahini», κεφ. 8


3 Ιουνίου

Η Επανάληψη του Ονόματος και ο Διαλογισμός είναι τα μέσα με τα οποία μπορείτε να επιβάλετε ακόμη και τη συγκεκριμενοποίηση της Θείας Χάρης, με τη Μορφή και με το Όνομα που λαχταράτε! Ο Κύριος πρέπει να πάρει τη Μορφή που επιλέγετε, το Όνομα που προτιμάτε· στην πραγματικότητα, εσείς Τον διαμορφώνετε! Επομένως, μην αλλάζετε αυτά τα δύο, αλλά επιμείνετε σε αυτό που σας ευχαριστεί περισσότερο, όποια και αν είναι η καθυστέρηση ή η δυσκολία! Μην αποθαρρύνεστε επειδή δεν είστε σε θέση να συγκεντρωθείτε για πολύ από την αρχή. Όταν μαθαίνετε να οδηγείτε ποδήλατο, δεν αποκτάτε αμέσως την ικανότητα να κρατάτε την ισορροπία. Σπρώχνετε το ποδήλατο σε έναν ανοιχτό χώρο και προσπαθείτε να ισορροπήσετε, γέρνοντας πότε προς τη μία πλευρά και πότε προς την άλλη και μπορεί ακόμη και να πέσετε και να βρεθείτε με το ποδήλατο  από πάνω σας, στη διάρκεια πολλών προσπαθειών, προτού καταφέρετε να οδηγήσετε με επιδεξιότητα, ώστε να μην ανησυχήσετε ποτέ ξανά για την ισορροπία. Αυτόματα, είστε σε θέση να κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές για να διορθώσετε την ισορροπία, έτσι δεν είναι;

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1958


2 Ιουνίου

Αφήστε τον νου να τρέχει όπου θέλει· απλά προσέξτε να μην τον ακολουθείτε, προσπαθώντας να ανακαλύψετε πού πηγαίνει! Θα περιπλανιέται για κάποιο χρονικό διάστημα, για όσο τον σύρουν οι επιθυμίες του και σύντομα, κουρασμένος και εξουθενωμένος, θα επιστρέψει τελικά σε σας! Είναι σαν ένα μικρό παιδί που δεν ξέρει τίποτα. Για όσο η μητέρα το ακολουθεί και το καλεί πίσω, παίρνει το θάρρος και νιώθει την αυτοπεποίθηση να τρέξει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, αλλά αν η μητέρα δεν τρέξει πίσω του και αντ’ αυτού στραφεί ήρεμα προς τα πίσω, το παιδί θα τρέξει, οικειοθελώς, πίσω στη μητέρα! Μη νοιάζεστε για τις ιδιοτροπίες του νου. Συνεχίστε με την ενθύμηση και τον διαλογισμό του ονόματος και της μορφής που προτιμάτε και με τον τρόπο που έχετε συνηθίσει. Έτσι, θα αποκτήσετε μονοσήμαντη εστίαση και θα εκπληρώσετε την επιθυμία της καρδιάς σας. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Διαλογισμός – Dhyana Vahini», κεφ. 8


1 Ιουνίου

Είστε πραγματικά η ενσάρκωση της αλήθειας, της καλοσύνης και της ομορφιάς. Αλλά έχετε χάσει το κλειδί που ανοίγει αυτές τις πηγές. Αυτό το κλειδί βρίσκεται στη σφαίρα της εσωτερικής σας συνειδητότητας, αλλά όπως η ηλικιωμένη γυναίκα που έχασε μια βελόνα στη σκοτεινή καλύβα της, την έψαχνε κάτω από τη λάμπα του δρόμου (επειδή, όπως είπε, εκεί υπήρχε λίγο φως), έτσι και ο άνθρωπος το ψάχνει στο βασίλειο των υλικών αντικειμένων του εξωτερικού κόσμου. Για να σας πείσω να ασχοληθείτε με την επανάληψη του Ονόματος, κλείνω τις ομιλίες Μου με μια σειρά θεϊκών Ονομάτων που τραγουδώ. Ένας δάσκαλος πρέπει να γράψει στον πίνακα «Α, Β, Γ», και να προφέρει αυτά τα γράμματα, προκειμένου να διδάξει στα παιδιά του το αλφάβητο. Δεν σημαίνει ότι ο ίδιος μαθαίνει το αλφάβητο, έτσι δεν είναι; Εγώ απλώς σας μυώ σε αυτή την πιο αποτελεσματική πνευματική άσκηση. Ενισχυθείτε, εξαγνιστείτε και εκπαιδευτείτε υμνώντας το θεϊκό Όνομα. Κάντε το δυνατά και με συντροφιά. Επιτρέψτε σε εκείνους που θα σας ακολουθήσουν να σας ακούσουν και να απορροφήσουν επίσης το νέκταρ του Ονόματος.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Μαΐου 1968