Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιούνιος 2021

30 Ιουνίου

Η Γκίτα δεν ενθαρρύνει την αδράνεια, την αδιαφορία ή τη νωθρότητα. Προτείνει τη δράση (κάρμα) με τη μορφή της κάρμα γιόγκα –της δράσης, δηλαδή, που είναι συντονισμένη με τη Θεία Θέληση, που στοχεύει στην προαγωγή της πνευματικής ολοκλήρωσης του ανθρώπου. Η δράση κάθε ανθρώπου πρέπει να γίνεται ως εκπλήρωση, λατρεία και καθήκον προς τον εαυτό του και προς τους άλλους. Η Γκίτα περιγράφει τα βήματα και την πορεία προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Δέχεται όλες τις απόψεις ως πολύτιμες και μετουσιώνει την καθεμία απ’ αυτές σε πνευματική άσκηση. Είναι ένα δέντρο που εκπληρώνει όλες τις επιθυμίες και απονέμει τις ευλογίες του σε αναζητητές κάθε επιπέδου. Είναι ένας ωκεανός πνευματικής σοφίας από τον οποίον ο καθένας μπορεί να αποκομίσει τόσο, όσο μπορεί να χωρέσει το δοχείο που κρατάει στα χέρια του. Ο αναζητητής στο μονοπάτι της γνώσης, ο αναζητητής στο μονοπάτι της δράσης κι αυτός που είναι προσανατολισμένος στη λατρεία –όλοι απολαμβάνουν ίση προσοχή και φροντίδα από τον Κύριο. Στην πραγματικότητα, η Γκίτα ενσταλάζει στην κάθε πράξη της καθημερινής ζωής το μεγαλείο της Βεντάντα, και την πανταχού παρουσία και υπερβατικότητα του Θείου. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1984


29 Ιουνίου

Φορέστε το αόρατο έμβλημα ενός εθελοντή του Θεού, όλες τις ώρες και σε όλα τα μέρη. Ας είναι όλες οι μέρες της ζωής σας μια συνεχής προσφορά Αγάπης, όπως μια λάμπα πετρελαίου εξαντλεί την ενέργειά της στο να  φωτίζει τον περιβάλλοντα χώρο. Λυγίστε το σώμα, διορθώστε τις αισθήσεις και εξαλείψτε τον νου -–αυτή είναι η διαδικασία για να επιτύχετε την κατάσταση «των παιδιών της αθανασίας», την οποία οι Ουπανισάδες περιγράφουν για τον άνθρωπο. Ο Θεός είναι η ενσάρκωση της γλυκύτητας. Πραγματώστε Τον,  Αυτόν που κατοικεί στα πάντα, προσφέροντάς Του τη γλυκύτητα με την οποία σας έχει ευλογήσει. Συντρίψτε το ζαχαροκάλαμο στον μύλο της υπηρεσίας, βράστε το στο καζάνι της πνευματικής άσκησης, αποχρωματίστε το από κάθε αισθησιακή επιθυμία και προσφέρετέ του την κρυσταλλική ζάχαρη της συμπονετικής αγάπης. Ο άνθρωπος είναι ο ευγενέστερος από όλα τα ζώα, το τελικό προϊόν αμέτρητων εποχών προοδευτικής εξέλιξης· αλλά δεν προσπαθεί συνειδητά να ανταποκριθεί στην κληρονομιά του! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Ιουνίου 1969


28 Ιουνίου

Η ιδέα που κρύβεται πίσω από το  να υποκλίνεστε μπροστά στα πόδια του Μπαγκαβάν είναι ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο ιερές σκέψεις εισέρχονται στον νου του αφοσιωμένου. Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος έρχεται σε επαφή με τα πόδια του Κυρίου, ιερές δονήσεις  από τα πόδια ρέουν προς τον λάτρη. Όταν το κεφάλι του λάτρη αγγίζει τα πόδια του Κυρίου, η θεϊκή ενέργεια του Κυρίου ρέει προς αυτόν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διατηρείτε επαφή μόνο με αγνά αντικείμενα και να αποφεύγετε τα ακάθαρτα! Επηρεάζεστε από ό,τι αγγίζετε. Για παράδειγμα, αν αγγίξετε τη φωτιά, καίγεστε. Η φωτιά μπορεί να κάψει ακόμη και σίδηρο. Είναι τόσο δυνατή. Αλλά όταν σβήνει, το υπόλειμμα είναι απλώς κάρβουνο. Όταν αγγίζετε το κάρβουνο, το χέρι σας γίνεται μαύρο. Έτσι, και στις δύο περιπτώσεις, η επαφή δεν είναι επωφελής! Τι συμβαίνει όμως όταν έρχεστε σε επαφή με τη Θεία Φωτιά; Όλες οι κακές σκέψεις και οι κακές ενέργειές σας υποβιβάζονται σε στάχτη. Αυτή είναι η ιερότητα που συνδέεται με την προσκύνηση των ποδιών του Κυρίου (πάντα-ναμασκάρ). 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Μαρτίου 1992


27 Ιουνίου

Το πνεύμα της θυσίας είναι το βασικό εφόδιο του εθελοντή στην προσφορά υπηρεσίας. Χωρίς την έμπνευση του αισθήματος της θυσίας, η υπηρεσία σας θα είναι μια πράξη υποκρισίας, μια ανούσια τελετουργία. Γράψτε το αυτό στην καρδιά σας. Γράψτε το βαθιά και καθαρά. Υπάρχουν τέσσερις τρόποι γραφής, ανάλογα με το υλικό στο οποίο γράφεται το κείμενο. O πρώτος είναι το να γράφει κανείς στο νερό. Χάνεται ενόσω το δάκτυλο γράφει ακόμα. Ο επόμενος είναι το να γράφετε στην άμμο. Tο κείμενο είναι ευανάγνωστο, έως ότου ο άνεμος το μετατρέψει σε επίπεδη επιφάνεια. Ο τρίτος είναι η γραφή πάνω στον βράχο. Διαρκεί για αιώνες, αλλά επίσης διαβρώνεται από τα νύχια του Χρόνου. Η γραφή στο ατσάλι μπορεί να αντέξει στη φθορά του χρόνου. Να έχετε αυτό το αξίωμα χαραγμένο στην καρδιά σας: «Το να υπηρετείς τους άλλους είναι αρετή. Το να βλάπτεις τους άλλους ή να παραμένεις ασυγκίνητος και αδρανής ενώ εκείνοι υποφέρουν, είναι αμαρτία.» 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Ιουνίου 1969


26 Ιουνίου

Όταν αναλαμβάνετε μια εργασία  με εγωιστική στάση, ωθούμενοι από εγωκεντρικά κίνητρα και εμπνεόμενοι  από ελπίδες για προσωπική ανέλιξη, τότε  τροφοδοτείτε την απληστία, την αλαζονεία, τον φθόνο και το μίσος. Στη συνέχεια, στερεώνεται ο δεσμός και ενισχύεται η αίσθηση της προσκόλλησης σε όλο και πιο κερδοφόρες εργασίες. Προάγεται η αγνωμοσύνη σε εκείνους που προσφέρουν τα χέρια και τον νου τους, και στον ίδιο τον Θεό, που προίκισε το άτομο με ορμή και δεξιότητες. «Εγώ το έκανα», λέει κάποιος όταν πετυχαίνει σε μια εργασία ή «άλλοι κατέστρεψαν την επιτυχία μου», όταν αποτυγχάνει. Η  μνησικακία, η κατάθλιψη και η απόγνωση ακολουθούν όταν η εργασία καταλήγει σε αποτυχία. Όσο πιο πολύ είστε προσκολλημένοι στους καρπούς των πράξεών σας, τόσο πιο έντονη και οδυνηρή θα είναι η θλίψη σας, όταν απογοητεύεστε. Το μόνο μέσο, επομένως, για να ξεφύγετε από την αλαζονεία και τον πόνο είναι να αφήσετε τα αποτελέσματα στη Θέληση του Θεού, ενώ  παράλληλα πρέπει να είστε χαρούμενοι με τη σκέψη ότι έχετε κάνει το καθήκον σας με τη μέγιστη δυνατή αφοσίωση και φροντίδα! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1984


25 Ιουνίου

Οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το διαβατήριο για την ηγεσία είναι η υπηρεσία. Ως εκ τούτου, στους οργανισμούς προσφοράς υπηρεσίας, δεν πρέπει να επιτρέπεται η διάκριση ανώτερου ή κατώτερου και όλοι πρέπει να καλούνται να συμμετέχουν στην υπηρεσία. Στην πραγματικότητα, η ανθρώπινη γέννηση έχει προορισμό της την υπηρεσία. Όποια άλλα επιτεύγματα μπορεί να έχει επιτύχει κανείς, δεν είναι ισάξια με τη χαρά που μπορεί να προκύψει από την παροχή ανιδιοτελούς υπηρεσίας. Ο Χάνουμαν, ο οποίος ήταν ισχυρός, θαρραλέος και μεγαλειώδης με πολλούς τρόπους, ήταν ικανοποιημένος να περιγράψει τον εαυτό του ως υπηρέτη του Ράμα όταν ρωτήθηκε στη Λάνκα για το ποιος ήταν. Από το παράδειγμά του μπορείτε να συνειδητοποιήσετε πόσο σπουδαίο είναι το να είσαι υπηρέτης του Θεού. Ο Σρι Κρίσνα, που ήταν ο Κύριος όλων των κόσμων, ήταν πρόθυμος να υπηρετήσει ως ηνίοχος του Αρτζούνα. Η στάση της υπηρεσίας υπήρξε πάντα αγαπητή στον Κύριο. Οι αφοσιωμένοι στην υπηρεσία του Σάι θα πρέπει στην αρχή να καλλιεργήσουν την αίσθηση ότι είναι όλοι σπινθήρες του Θείου. Μόνο τότε θα είναι σε θέση να προσφέρουν υπηρεσία ολόψυχα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1990


24 Ιουνίου

Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που ζητώ από όλους εσάς. Γεμίστε τις καρδιές σας με αγάπη. Προσφέρετε αυτήν την αγάπη σε Μένα. Δεν ζητώ τίποτα από κανέναν. Αρκεί να αναπτύξετε αγάπη και να τη μοιράζεστε με τους άλλους. Μόνο όταν είστε ευτυχισμένοι μπορείτε να κάνετε τους άλλους ευτυχισμένους. Τι είναι ευτυχία; Είναι η ένωση με τον Θεό. Ψάλλοντας το Όνομα του Θεού θα βιώσετε ευτυχία. Οι ενάρετες και ιερές πράξεις, όπως η λατρεία, η  επανάληψη του Ονόματος και ο διαλογισμός είναι χρήσιμες για τον εξαγιασμό του χρόνου. Αλλά δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι χρωματισμένες με τη δυαδικη φύση του κόσμου. Αυτό που χρειάζεται είναι θετική δράση αφιερωμένη στον Θεό. Έτσι  θα απαλλαγείτε και από τις ασθένειες. Μόνο έχοντας αγνές σκέψεις μπορείτε να είστε υγιείς και ακμαίοι. Δεν έχω κακή πρόθεση για κανέναν. Δεν τρέφω ίχνος μίσους για κανέναν. Ως εκ τούτου κανείς δεν Με μισεί. Όλοι για Μένα είναι πλάσματα γεμάτα αγάπη! Εύχομαι να είστε όλοι σας ευτυχείς! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 1998


23 Ιουνίου

Ο άνθρωπος πρέπει να απελευθερωθεί πρώτα από τις ιδιοτροπίες του νου. Η ελευθερία από την ασθένεια είναι ένα είδος απελευθέρωσης. Ο άνθρωπος χάνει την ηρεμία του λόγω των διαφόρων προβλημάτων. Το να απαλλαγείτε από αυτήν την κατάσταση και να εξασφαλίσετε γαλήνη είναι ένα άλλο είδος απελευθέρωσης (mukti). Η κατανάλωση τροφής, ώστε να απαλλαγείτε από το αίσθημα της πείνας και η λύτρωση από τις δοκιμασίες και τα βάσανα της καθημερινής ζωής είναι επίσης κάποιες άλλες διαστάσεις της απελευθέρωσης. Όλα αυτά τα είδη της  απελευθέρωσης πρέπει να εξασφαλιστούν όσο κάποιος είναι ακόμα ζωντανός. Είναι λάθος να φαντάζεστε ότι η απελευθέρωση είναι μια κατάσταση που πρέπει να επιτευχθεί μετά τον θάνατο. Τα διάφορα είδη απελευθέρωσης που πρέπει να εξασφαλιστούν σήμερα σχετίζονται με την υλική φύση. Τα προβλήματα είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν όσο είστε προσκολλημένοι στο σώμα. Όλα αυτά προκύπτουν από τις αρνητικές σκέψεις εντός σας. Η απελευθέρωση που πρέπει να αναζητήσουν οι άνθρωποι είναι η ειρήνη του νου. Εάν επιτευχθεί η ειρήνη, όλα τα άλλα μπορούν να κατορθωθούν εύκολα. Πώς να βιώσετε την ειρήνη; Ζώντας μια θεϊκή ζωή. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 1998


22 Ιουνίου

Το ανθρώπινο σώμα γίνεται βορά πολλών ασθενειών. Ο άνθρωπος εκλαμβάνει όλες αυτές τις ασθένειες ως σωματικές. Όμως δεν σχετίζονται όλες απολύτως με το σώμα. Οι σωματικές παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα. Όμως οι περισσότερες ασθένειες στον κόσμο σήμερα έχουν τη ρίζα τους στον νου. Οι εκτροπές του νου προξενούν αντιδράσεις στο σώμα και προκαλούν διάφορες ασθένειες. Η κύρια αιτία πολλών παθήσεων έχει τις ρίζες της στον νου. Ο νους και το σώμα είναι αλληλένδετα. Η επιρροή του νου στο σώμα έχει αρνητικό χαρακτήρα. Αυτή η αρνητικότητα είναι ανταγωνιστική με την εμπειρία της ευδαιμονίας. Κακές σκέψεις και αρνητικά  συναισθήματα αναδύονται στον νου. Ταυτόχρονα, υπάρχουν καλές σκέψεις και θετικά συναισθήματα. Μόνο όταν οι κακές σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα εξαλειφθούν, θα μπορέσετε να έχετε καλή υγεία. Πολλές ασθένειες προέρχονται από σκέψεις που καταλαμβάνουν τον νου. Οι κακές σκέψεις προκαλούν δυσπεψία, επηρεάζουν την καρδιά και προκαλούν διακυμάνσεις στην αρτηριακή πίεση! Οι ανησυχίες είναι η αιτία πολλών ψυχικών ασθενειών. Νοητικές αιτίες είναι ανιχνεύσιμες σε ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι πνευμονοπάθειες. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 1998


21 Ιουνίου

Η απελευθέρωση δεν είναι κάτι που πρέπει να επιτευχθεί μετά θάνατον. Η προσπάθεια απελευθέρωσης πρέπει να ξεκινάει νωρίς στη ζωή και να εξελίσσεται συνεχώς. Ένας άλλος όρος για την απελευθέρωση είναι ‘χειραφέτηση’. Αυτή είναι η πραγματική ελευθερία –ελευθερία από τη δουλεία των αισθήσεων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ασκείτε όλα σας  τα καθήκοντα χωρίς να προσκολλάσθε σε όσα αυτά αποφέρουν. Σήμερα, όλες οι πράξεις εκτελούνται με προσκόλληση στα αποτελέσματα τους. Για παράδειγμα, οι σπουδαστές μελετούν τη βιοεπιστήμη με σκοπό να γίνουν γιατροί. Δεν υπάρχει κάποιο λάθος με αυτή καθαυτή την επιδίωξη. Αλλά όταν γίνουν γιατροί, πρέπει να ενδιαφέρονται κυρίως για την υγεία των ασθενών τους και όχι για τα έσοδά τους! Ακόμα και στην προσφορά κοινωνικής υπηρεσίας, υπάρχει συχνά ένα στοιχείο προσωπικού συμφέροντος που υποβαθμίζει την ποιότητα της υπηρεσίας σας. Αντί να είναι μια θετική πράξη ανιδιοτελούς αγάπης, η υπηρεσία μετατρέπεται σε μια αρνητική πράξη που φέρει το στίγμα του προσωπικού συμφέροντος. Καμία μόνιμη χαρά δεν μπορεί να προέλθει από τέτοιες αρνητικές δραστηριότητες. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1998


20 Ιουνίου

Όταν ο Ράμα πήγε στο δάσος με τη Σίτα, κάποια μέρα της είπε: «Κόρη της Γης, σε αυτόν τον κόσμο δεν υπάρχουν περισσότερο αξιολάτρευτες θεότητες από τη μητέρα και τον πατέρα. Όταν κάποιος έχει τη μητέρα του, η οποία τον αγαπάει, συνεχώς τον φροντίζει και προάγει την ευημερία του, χωρίς να τη λατρεύει, πώς μπορεί να λατρέψει ένα Ον που είναι λεπτοφυές και πέρα από την καθημερινή του εμπειρία; Το Θείο υπερβαίνει την ανθρώπινη κατανόηση. Πώς μπορεί να γίνει αντιληπτό; Άνθρωποι που δεν μπορούν να κατανοήσουν τις καρδιές των γονέων τους, οι οποίοι είναι κοντά τους, των οποίων την αγάπη  βιώνουν στην καθημερινότητά τους, πώς μπορούν να κατανοήσουν το Απόλυτο, για το οποίο οι Ουπανισάδες δηλώνουν ότι είναι πέρα από τα λόγια και τον νου; Όθεν και η εντολή: Η μητέρα και ο πατέρας πρέπει να λατρεύονται ως ενσαρκώσεις του Θείου. Το πρωταρχικό μου καθήκον ήταν να εκπληρώσω τη θέληση του πατέρα μου.»

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Απριλίου 1993


19 Ιουνίου

Ο σύγχρονος άνθρωπος πάσχει από το αίσθημα της κτητικότητας. Αυτή είναι μια αρνητική στάση.  Διακατέχεται από την ιδέα του «μου» και του «δικού μου». Αποδίδει υπερβολική σημασία στο σώμα, ξεχνώντας την πολυτιμότατη αρχή του Εαυτού που υπάρχει εντός του, η οποία και μπορεί να του δώσει τη διαρκή ευδαιμονία. Ο λόγος γι’ αυτήν την προσκόλληση είναι το γεγονός ότι αποτυγχάνει να χρησιμοποιήσει σωστά τις αισθήσεις και γίνεται σκλάβος των επιθυμιών που προκαλούνται από αυτές. Τα μάτια, τα αυτιά και τα άλλα αισθητήρια όργανα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για να αντιλαμβάνονται ιερά πράγματα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αδιάκριτα για να απολαμβάνουν ό,τι τους προκαλεί ευχαρίστηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Σουάμι συμβουλεύει τους ανθρώπους να μην βλέπουν το κακό, να μην μιλούν για το κακό ή να ακούνε ό,τι σχετίζεται με το κακό, αλλά να βλέπουν το καλό, να μιλούν για ό,τι είναι καλό και ν’ ακούνε ό,τι είναι ιερό! Αυτά μπορεί να φαίνονται συνηθισμένες ρήσεις, αλλά η σημασία τους είναι βαθιά! Οι άνθρωποι οφείλουν συνεχώς να διακρίνουν μεταξύ αρνητικών και θετικών ενεργειών. Όλες οι κακές και ανήθικες ενέργειες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον χαρακτήρα και πρέπει να αποφεύγονται! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1998


18 Ιουνίου

Δεν υπάρχει όριο στην ευδαιμονία Μου. Είμαι πάντοτε βυθισμένος σε θεία ευδαιμονία. Αυτό συμβαίνει επειδή η ευδαιμονία Μου σχετίζεται με την αγνή αγάπη και όχι τα με υλικά αντικείμενα. Εάν ακολουθήσετε αυτό το μονοπάτι της αγάπης, θα αντλήσετε απερίγραπτη ευδαιμονία και θα βιώσετε την ειρήνη. Με ατάραχο νου, να αποδέχεστε την καλοτυχία και την κακοτυχία, τη χαρά και τη θλίψη, την απώλεια και το κέρδος. Αυτά είναι παράγωγα της φύσης όπως η ζέστη και το κρύο, το καλοκαίρι και ο χειμώνας και πρέπει να υπηρετήσουν τους σκοπούς τους. Ομοίως, τα σκαμπανεβάσματα της ζωής έχουν μαθήματα να μας διδάξουν. Στην πραγματικότητα, χωρίς ανατροπές στη ζωή, δεν θα μπορέσουμε να βιώσουμε το Θείο. Χωρίς το σκοτάδι, δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το φως. Αν δεν βιώσουμε δυσκολίες, δεν θα απολαύσουμε τα οφέλη. Είναι η έλλειψη ηρεμίας που μας αναγκάζει να αναζητήσουμε τα μέσα ώστε να αποκομίσουμε τη διαρκή ειρήνη! Οι γραφές διακηρύσσουν πως μόνο μέσω της θυσίας και της απάρνησης μπορεί να επιτευχθεί η αθανασία. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να ασκούν την απάρνηση, έτσι ώστε να ανακαλύψουν το μυστικό της διαρκούς ειρήνης και  ευδαιμονίας!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Απριλίου 1983


17 Ιουνίου

Όταν βλέπετε έναν δικηγόρο, έρχονται στον νου σας τα νομικά σας προβλήματα. Όταν βλέπετε έναν γιατρό, σκέφτεστε την ασθένειά σας. Ομοίως, όταν βλέπετε έναν ναό, θυμάστε τον Θεό. Οι ναοί χρησιμεύουν μόνο ως υπενθύμιση. Η αληθινή λατρεία είναι  η ανυπόκριτη αφοσίωση στον Θεό εντός σας. Εξαγνίζοντας τον ναό της καρδιάς σας, πρέπει να αφιερώσετε τη ζωή σας στην υπηρεσία. Είναι μια τέτοιου είδους αφοσιωμένη υπηρεσία, η οποία γίνεται στο πνεύμα της πνευματικής άσκησης, που διακρίνει τους Οργανισμούς Σρι Σάτυα Σάι. Αναρίθμητοι  αφοσιωμένοι στον Σάι –άνδρες και γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι– προσφέρουν διαφόρων μορφών υπηρεσία, μέσα από την αγάπη τους για τον Σάι. Οι άνθρωποι μιλούν για το βιμπούτι και τα θαύματα του Σουάμι. Αλλά το πραγματικό θαύμα είναι η απεριόριστη αγάπη Του. Αυτή η αγάπη είναι που εμπνέει αμέτρητους λάτρεις να εμπλέκονται στην ανιδιοτελή υπηρεσία. Δεν υπάρχει τίποτα μεγαλύτερο από αυτήν την αγάπη. Είναι αυτή η αγάπη που προσείλκυσε όλους εσάς σε Μένα. Το να δίνω αγάπη και να δέχομαι αγάπη είναι η δουλειά Μου!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Απριλίου 1983


16 Ιουνίου

Δεν υπάρχει ανώτερη ποιότητα στον άνθρωπο από την ανιδιοτελή αγάπη που εκφράζεται ως υπηρεσία προς τους άλλους. Πρέπει να κατανοηθεί η σχέση μεταξύ κάρμα και κάρμα γιόγκα, μεταξύ δράσης και ανιδιοτελούς δράσης. Η συνηθισμένη δράση, που προκύπτει από την  προσκόλληση ή τις επιθυμίες, συντελεί στη δουλεία. Αλλά η απαλλαγμένη από επιθυμίες, ανιδιοτελής δράση γίνεται κάρμα γιόγκα. Η ζωή μας πρέπει να είναι γιόγκα (ένωση με τον Θεό) και όχι ρόγκα (ασθένεια). Σήμερα οι περισσότερες από τις ενέργειές μας καταλήγουν σε ασθένεια, επειδή σχετίζονται με αισθητηριακές απολαύσεις. Η απαλλαγή από την  ασθένεια μπορεί να επιτευχθεί ακολουθώντας το πνευματικό μονοπάτι. Αυτό δεν συνίσταται στο να ψάλλετε μπάτζανς ή να επαναλαμβάνετε προσευχές. Αυτές είναι απλώς καλές πράξεις. Μόνο οι πράξεις που εκτελούνται ως ολόψυχη προσφορά στον Θεό μπορούν να θεωρηθούν πνευματικές. Ο άνθρωπος που βρίσκεται σε κατάσταση άγνοιας όσον αφορά τον Εαυτό, είναι σαν το μπουμπούκι ενός λουλουδιού που δεν έχει ακόμη ανθίσει. Όταν ανθίζει το λουλούδι, σκορπάει το άρωμά του παντού. Ομοίως, αυτός που συνειδητοποιεί τον Θεό εντός του, γίνεται πηγή φωτός και δύναμης! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Απριλίου 1983


15 Ιουνίου

Η τάση να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους είναι πολύ λανθασμένη. Πανομοιότυπα δεν μπορεί  να είναι ούτε δύο πράγματα  ούτε δύο άτομα. Ακόμα και οι μονοζυγώτες δίδυμοι μεγαλώνουν με διαφορετικούς τρόπους ζωής. Κανένα από τα εκατομμύρια φύλλα ενός δέντρου δεν είναι ακριβώς το ίδιο με ένα άλλο. Οι βοτανολόγοι γνωρίζουν αυτήν την  ιδιαιτερότητα. Δισεκατομμύρια ανθρώπων βρίσκονται στη γη, αλλά ποια είναι η «πρέσα» που έχει δώσει στον καθένα από αυτούς ένα διαφορετικό αποτύπωμα; Αυτή είναι η δόξα του Θεού! Εκατομμύρια κουτιά κατασκευάζονται από μια εταιρεία. Όλα είναι πανομοιότυπα και όλα μπορούν να κλειδωθούν και να ανοίξουν με το ίδιο σετ κλειδιών. Οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν από τον Θεό, ο καθένας με ξεχωριστή φύση, ποιότητα, δυνατότητα και πεπρωμένο. Πώς, λοιπόν, μπορεί κάποιος να συγκρίνει τον εαυτό του με έναν άλλο και να χαίρεται ή να απελπίζεται; Λέμε ότι κάποιος είναι ψηλός και αισθανόμαστε  απογοήτευση, επειδή είμαστε κοντοί. Σε κάποιες άλλες στιγμές, υπερηφανευόμαστε που είμαστε καλύτεροι από τους άλλους. Όταν αρχίζουμε να τα συλλογιζόμαστε, όλα αυτά μοιάζουν πολύ ανόητα! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1983


14 Ιουνίου

Πρέπει να ερευνήσουμε τι σημαίνει « Εγώ». Όταν ρωτάω το όνομά σας, λέτε: «Ράμανα, Λακσμάγια, Βένκανα, Κρισναμούρτι» κ.λπ. Όταν σας ρωτούν ποιος είναι αυτός ο Ράμανα ή ο Λακσμάγια, σηκώνετε το χέρι και λέτε: «Εγώ, εγώ». Ρωτώ πολλά άτομα  και χρησιμοποιώ πολλά ονόματα, αλλά η απάντηση είναι πάντα «Εγώ». Από πού προέρχεται αυτό το «Εγώ»; Υπάρχει σε όλους. Έχει μορφή αυτό «Εγώ»; Είναι αυτό το σώμα ή ο νους ή η διάνοια ή η συνείδηση; Δεν είναι κανένα από αυτά. Το «Εγώ» δεν ταυτίζεται με αυτό το σώμα. Όταν λέω: «Το μαντήλι μου», υπονοώ ότι είμαι διαφορετικός από το μαντήλι. Λέω: «Το τραπέζι μου» ή «η καρέκλα μου», γιατί δεν είμαι το τραπέζι ή η καρέκλα. Τώρα, εάν έχουμε αυτό το «Εγώ» σε όλους, πρέπει να είναι το ίδιο σε όλους. Είναι το Ένα μέσα στα πολλά. 1 + 1 + 1 + 1 κάνουν 4. Αλλά Εγώ + Εγώ + Εγώ + Εγώ κάνουν μόνο Εγώ, γιατί το Εγώ είναι το ίδιο σε όλους. Η αναγνώριση αυτής της αλήθειας σημαίνει την αναγνώριση της πραγματικής σας ταυτότητας, που είναι το Ένα, ο Εαυτός. Χωρίς αυτή τη γνώση, η ζωή απαξιώνεται. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Ιουλίου 1978


13 Ιουνίου

Οι άνθρωποι ασχολούνται με την εξύμνηση του Θεού, με λατρευτικές τελετές και διαλογισμό. Αλλά αυτές δεν είναι παρά ασκήσεις που γίνονται μόνο με το σώμα και τον νου! Ο νους δεν μπορεί να τις ανεβάσει στο ύψος που τους αρμόζει. Η καρδιά δεν αγάλλεται ούτε δονείται. Έτσι, παραμένουν σε ανθρώπινο επίπεδο. Δεν ανυψώνονται στο Θεϊκό. «Μπορεί μια λίμνη να γεμίσει με μόνο μια ψιχάλα; Μπορεί να ανακουφιστεί η δίψα, με μόνο το σάλιο; Μπορεί η κοιλιά να γεμίσει κρατώντας την αναπνοή σας; Μπορεί να δημιουργηθεί θράκα καίγοντας χόρτο;» αναρωτιέται ο ποιητής. Χρειάζονται κούτσουρα για να γίνουν κάρβουνα.  Mόνο μια καταρρακτώδης βροχή μπορεί να γεμίσει μια λίμνη μέχρι το χείλος. Μόνο ένα ποτήρι κρύο νερό μπορεί να ανακουφίσει  έναν διψασμένο, τίποτα λιγότερο! Ό,τι κάνετε, να το κάνετε με την καρδιά σας! Η αφοσίωση πρέπει να ξεχειλίζει από την καρδιά. Κοιτάξτε τον λωτό. Οι ρίζες του είναι στη λάσπη κάτω από το νερό. Αναπτύσσεται μέσα στο νερό και επιπλέει σ’ αυτό. Δεν λεκιάζεται από τη λάσπη ούτε βρέχεται από το νερό! Το θαύμα είναι ότι ενώ δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς λάσπη και νερό, ανεβαίνει πάνω από αυτά και βγαίνει στον αέρα και τον ήλιο! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1983


12 Ιουνίου

Αν δεν εγκαταλείψετε τη νωθρότητα, πώς μπορεί να γνωρίσετε  την Αλήθεια; Αν δεν εγκαταλείψετε το πάθος, πώς μπορεί να ριζώσει η αφοσίωση; Να είστε γαλήνιοι και ήρεμοι, στην πίεση και στην καταιγίδα. Αυτός είναι ο ευγενής δρόμος για να κερδίσετε τον Θεό, που είναι η Αλήθεια. Ο νους είναι ένα θαύμα, οι ακροβασίες του είναι ακόμη πιο εκπληκτικές. Δεν έχει διακριτή μορφή ή σχήμα. Παίρνει το σχήμα ή τη μορφή του πράγματος στο οποίο εμπλέκεται. Η περιπλάνηση από επιθυμία σε επιθυμία και η ερωτοτροπία με τη μία και την άλλη επιδίωξη είναι η φύση του. Έτσι, γίνεται  η αιτία της απώλειας και της θλίψης, της χαράς και της  απόγνωσης. Τα αποτελέσματά του είναι τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Αξίζει να γνωρίσετε τα χαρακτηριστικά του νου και τους τρόπους να κυριαρχήσετε σ’ αυτόν για το απώτερο  όφελος σας. Ο νους είναι επιρρεπής στο να συσσωρεύει εμπειρίες και να τις αποθηκεύει στη μνήμη. Δεν ξέρει την τέχνη της παράδοσης. Τίποτα δεν απορρίπτεται από τον νου. Κατά συνέπεια, η θλίψη, η αγωνία και η δυστυχία συνεχίζουν να φουντώνουν εντός του. Εάν ο νους μπορούσε να εκπαιδευτεί στη θυσία, ο άνθρωπος θα μπορούσε να γίνει γιόγκι, παραμένοντας γαλήνιος σε όλες τις περιστάσεις.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1983


11 Ιουνίου

Ο άνθρωπος πρέπει να λατρεύει τον Θεό με τη μορφή του ανθρώπου. Ο Θεός εμφανίζεται μπροστά σας ως τυφλός ζητιάνος, ως ένας νοητικά καθυστερημένος, ένας λεπρός, ένα παιδί, ένας άθλιος γέροντας, ένας εγκληματίας ή ένας τρελός. Πρέπει να  κοιτάζετε  πίσω από αυτά τα πέπλα, τη θεϊκή ενσάρκωση της αγάπης, τη δύναμη και τη σοφία, τον Σάι, και να Τον λατρεύετε μέσω της ανιδιοτελούς υπηρεσίας. Ο Θεός δεν μπορεί να ταυτιστεί με ένα Όνομα και μία Μορφή. Είναι όλα ονόματα και οι μορφές. Τα ονόματά σας είναι επίσης δικά Του, είστε οι μορφές Του! Εμφανίζεστε ως ξεχωριστά μεμονωμένα σώματα, γιατί το μάτι που κοιτάζει αναζητά μόνο σώματα, το εξωτερικό περίβλημα! Όταν εξαγνίσετε την όρασή σας και κοιτάζετε μέσα από το μάτι του Εαυτού, το μάτι που διεισδύει πίσω από την υλική φύση  με όλες τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά της, τότε, θα βλέπετε τους άλλους ως κύματα στον ωκεανό του Απόλυτου, ως τα χιλιάδες κεφάλια, μάτια και πόδια του Υπέρτατου  Όντος, όπως υμνείται στον Ριγκβέντα. Αγωνιστείτε να κερδίσετε αυτό το Όραμα και βαπτιστείτε στην Ευδαιμονία!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Απριλίου 1975


10 Ιουνίου

«Αποφεύγετε την υπερβολή, παντού». Πρέπει να τηρείτε τα όρια που έχουν τεθεί από έμπειρους σοφούς στα ιερά κείμενα. Λειτουργούν ως αναχώματα που συγκρατούν τα νερά των πλημμυρών. Kατευθύνουν τα έντονα πάθη σε ασφαλή κανάλια και σας σώζουν από την καταστροφή. Φυσικά, ο άνθρωπος έχει στοιχειώδεις ανάγκες –σωματικές, διανοητικές και πνευματικές- οι οποίες πρέπει να ικανοποιούνται σε κάποιο βαθμό. Όμως, δεν χρειάζεται να φορτώνεστε με υπερβολική  τροφή, περιττά έπιπλα και πολυτελείς κατοικίες. Η πολυτέλεια αποχαυνώνει και υποδουλώνει. Οι ηγέτες πρέπει να δίνουν το παράδειγμα αναφορικά με αυτό, γιατί οι άνθρωποι προσπαθούν συνήθως να τους μιμηθούν και να τους μοιάσουν. Ένα παράδειγμα είναι πιο αποτελεσματικό από έναν κανόνα. Μια ουγγιά πρακτικής εφαρμογής αξίζει περισσότερο από έναν τόνο κηρύγματος. Γι’ αυτό δηλώνω: «Η ζωή μου είναι το μήνυμά Μου». Μετατρέψτε τις ζωές σας σε παραδείγματα των ιδεωδών που κηρύττετε. Οι γονείς πρέπει να δώσουν καλά παραδείγματα  στα παιδιά και οι δάσκαλοι οφείλουν να δώσουν καλά παραδείγματα στους μαθητές! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Απριλίου 1975


9 Ιουνίου

Η αφοσίωση και η πίστη πρέπει να καλλιεργούνται από κάθε μαθητή. Να είστε τόσο αφοσιωμένοι και πειθαρχημένοι όσο ο Aρτζούνα. Να είστε τόσο ευφυείς και δυνατοί όσο ο Μπίμα. Να είστε σταθεροί και ειλικρινείς όπως ο Νταρμαράτζα. Τότε, τίποτα δεν θα μπορεί να σας βλάψει. Θα επιτύχετε τη νίκη σε όλες σας τις προσπάθειές. Υπάρχουν τέσσερα F στα οποία πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας: (1) Follow the Master (2) Face the Devil (3) Fight to the End και (4) Finish at the Goal. «Ακολουθήστε τον Δάσκαλο» σημαίνει, τηρήστε τον Νόμο της Δικαιοσύνης. «Αντιμετωπίστε τον διάβολο» σημαίνει, ξεπεράστε τους πειρασμούς που σας ταλανίζουν στην προσπάθεια σας να κερδίσετε τους πόρους για να ζήσετε με άνεση. «Παλέψτε μέχρι το τέλος» σημαίνει αδιάκοπο αγώνα· διεξάγετε πόλεμο ενάντια στους έξι εχθρούς που καθοδηγούνται από την επιθυμία. Και τέλος, «Τελειώστε φθάνοντας στον στόχο» σημαίνει, μη σταματάτε μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της απελευθέρωσης από την άγνοια και την αυταπάτη. Τα τέσσερα αυτά F είναι θεμελιώδη στην επιδίωξη των τεσσάρων στόχων της ανθρώπινης ζωής: τη Δικαιοσύνη, την Ευημερία, την Επιθυμία και την Απελευθέρωση. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Ιουλίου 1975


8 Ιουνίου

Μέσω της συνεχούς και συνεπούς πνευματικής πειθαρχίας, ο άνθρωπος μπορεί να ελέγξει τις ιδιοτροπίες του νου, οι οποίες, με την ποικιλία και τη ματαιοδοξία τους, προκαλούν απογοήτευση και ψυχική δυσφορία! Αυτό που απαιτείται είναι η επίγνωση του φαύλου παιχνιδιού που παίζει o νους. Σας ελκύει, στρέφοντας την προσοχή σας στη μία μετά την άλλη πηγή προσωρινής απόλαυσης. Δεν επιτρέπει κανένα διάλειμμα, ώστε να σταθμίσετε τα υπέρ και τα κατά. Όταν η πείνα κατευνάζεται, έλκει το βλέμμα σε μια ταινία ή θυμίζει στο αυτί τη γοητεία της μουσικής ή κάνει τη γλώσσα να υγραίνεται στην προσδοκία της ευχάριστης γεύσης αυτού που λαχταρά. Η επιθυμία μετατρέπεται πολύ σύντομα σε ορμή για δράση. Η ορμή σύντομα δυναμώνει και η λαχτάρα γίνεται ανεξέλεγκτη! Το βάρος των επιθυμιών γίνεται σταδιακά ασήκωτο  και αποθαρρύνεστε και θλίβεστε. Εκπαιδεύστε τον νου σας να στρέφεται προς τη διάνοια  για έμπνευση και καθοδήγηση και όχι προς τις αισθήσεις για περιπέτειες και επιτεύγματα. Αυτό θα καταστήσει τον νου σας ένα όργανο για τη μείωση των ιδιοτροπιών και θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε περισσότερο ζωτικά θέματα! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 1 Απριλίου 1975


7 Ιουνίου

Ο αυτοκράτορας Σίβατζι έστειλε κάποτε μερικά άτομα από την αυλή του στον Ράμντας, τον διδάσκαλό του, με μεγάλες ποσότητες τροφίμων, ρούχων και άλλων προμηθειών, απαραίτητων για ένα σπιτικό. Ο δάσκαλος ρώτησε: «Για ποιον τα έχετε φέρει αυτά και γιατί;» Απάντησαν: «Για σένα. Δεν έχεις κανέναν που να σε φροντίζει, και έτσι, ο βασιλιάς Σίβατζι σου τα προσφέρει.» Ο Ράμντας γέλασε και είπε: «Έχω τη Θεία Πρόνοια να με φροντίζει. Μόνον ο Θεός δεν έχει κανέναν να τον φροντίζει. Ζητήστε από τον Σίβατζι να τα στείλει στον Θεό!» Στις μέρες μας, υπάρχει ένα κλίμα αγωνίας που απλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών και της έντονης προσπάθειας να τις συγκρατήσουν. Αλλά η βασική αιτία της ανόδου των τιμών είναι η πτώση της τιμής του ανθρώπου! Ο άνθρωπος πρέπει να συνειδητοποιήσει την αξία του. Δεν πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του ως ένα φθηνό εργαλείο, χωρίς κάποιον υψηλότερο στόχο στη ζωή. Πρέπει να ξέρει ότι είναι ο άφθαρτος και ακατάβλητος Εαυτός και ότι το σώμα δεν είναι παρά μόνο το όχημά του! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 1 Απριλίου 1975


6 Ιουνίου

Για όσο είστε σπουδαστές, πρέπει να νιώθετε ότι η μελέτη είναι το πρώτο και μοναδικό καθήκον σας. Μείνετε μάρτυρες σε όσα συμβαίνουν έξω από την τάξη. Μην τρέχετε έξω με αποτέλεσμα να διασπάται η προσοχή σας. Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε το Ένα στα πολλά. Γίνετε δυνατοί, σωματικά, διανοητικά και πνευματικά. Απορροφήστε όσο το δυνατόν περισσότερο τη σοφία που έχει συσσωρευθεί στο παρελθόν και καλλιεργήστε τις δεξιότητες με τις οποίες μπορείτε να υπηρετήσετε την κοινωνία. Η καρδιά που είναι εμποτισμένη με συμπόνια είναι πραγματικά ο βωμός του Θεού. Όταν ξεχνάτε αυτά τα ιδανικά και αφήνετε την απληστία, την έπαρση και το μίσος να ριζώσουν στις καρδιές σας, κατεβάζετε τους εαυτούς σας στο επίπεδο του θηρίου. Ως πρώτο βήμα στην εκπαιδευτική σας πρόοδο, πρέπει να είναι ο σεβασμός προς τους γονείς σας, η ευγνωμοσύνη και η αγάπη προς αυτούς. Είναι μέσω αυτών που έχετε αυτήν την υπέροχη ευκαιρία της ζωής στη γη. Είναι οι θεματοφύλακες του πολιτισμού, οι πρώτοι δάσκαλοι που ενστάλαξαν την αρετή εντός σας. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Μαρτίου 1975


5 Ιουνίου

Οι επιθυμίες, όταν εκπληρώνονται, γεννούν επιπλέον επιθυμίες. Όταν δεν εκπληρώνονται, οδηγούν σε περαιτέρω επαναγεννήσεις, προκειμένου να καταπραϋνθούν αυτές οι επιθυμίες! Η μόνη μέθοδος με την οποία μπορεί να αφανιστεί η αυταπάτη της επιθυμίας είναι η αφιέρωση όλων των πράξεων στον Θεό. Να λειτουργείτε  με πνεύμα λατρείας, αφήνοντας τις συνέπειες των πράξεών σας σ’ Εκείνον και παύοντας να προσκολλάσθε σ’ αυτές! Να θεωρείτε  τους πάντες ως ενσαρκώσεις του Θεού και να λατρεύετε τον καθένα ως τέτοιον, προσφέροντας αγάπη, κατανόηση και υπηρεσία. Μόνο οι τυφλοί θα μείνουν απαθείς μπροστά στη  θλιβερή κατάσταση των άλλων, και μόνο οι κωφοί  θα μείνουν ανεπηρέαστοι από τους λυγμούς τους. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν «άλλοι»! Είστε όλοι τα «ζωντανά κύτταρα» στο σώμα του Θεού και ο καθένας σας εκτελεί την ατομική του λειτουργία ώστε να προωθήσει τη Θέλησή Του. Η χαρά που παίρνετε όταν  προάγετε τη χαρά των άλλων είναι ασύγκριτη. Η καρδιά σας πρέπει να λιώνει από  συμπόνια, όταν  αντικρίζετε κάποιον άνθρωπο να υποφέρει. Αυτό είναι το σημάδι ενός αγνού, ευγενούς ατόμου. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 1 Απριλίου 1975


4 Ιουνίου

Πολλοί από εσάς παρερμηνεύουν τη λέξη upavasa ως «νηστεία» και ξέρω ότι το παρακάνετε. Νηστεύετε τη Δευτέρα για να ευχαριστήσετε τον Σίβα, την Τρίτη για να ευχαριστήσετε τη Λάκσμι, την Τετάρτη για να εξευμενίσετε κάποιαν άλλη Θεότητα, την Πέμπτη στο Όνομά Μου, την Παρασκευή για την Γκάουρι, το Σάββατο για τον φόβο του Κρόνου και την Κυριακή για να έχετε την εύνοια του Ήλιου. Όμως, αυτή η νηστεία δεν θα σας φέρει πιο κοντά στη Χάρη του Θεού. Upavasa σημαίνει ότι όλες οι σκέψεις, οι πράξεις και τα λόγια σας αυτές τις ιερές μέρες πρέπει να αφορούν τον Θεό, να τις περνάτε «κοντά σε Αυτόν», «σε Αυτόν» και «γι’ Αυτόν». Αυτό σημαίνει ότι το φαγητό, ο ύπνος και οι άλλες σωματικές δραστηριότητες διαδραματίζουν δευτερεύοντα ρόλο και ο διαλογισμός και η επανάληψη του Ονόματος έχουν τον κύριο ρόλο. Εάν η υγεία σας βλαφθεί ως αποτέλεσμα αυτών των νηστειών, θα κατηγορήσουν τον Θεό! Έτσι λοιπόν, θα προκαλέσετε τα συκοφαντικά σχόλια των ανθρώπων ενάντια στον Θεό που λατρεύετε! Θα έρθουν και και θα πουν: «Πριν ξεκινήσετε αυτή τη λατρεία του Σάι Μπάμπα, ήσασταν πολύ καλύτερα. Τώρα έχετε αποστεωθεί και φαίνεστε τόσο αδύναμος. Έχετε χάσει τη ζωντάνια σας!» Μην το παρακάνετε σε τίποτα. Να ζείτε με μέτρο και να έχετε διάκριση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1966


3 Ιουνίου

Η αγάπη για τον Θεό δεν πρέπει να εκφυλιστεί σε φανατισμό και μίσος για άλλα ονόματα και μορφές. Σήμερα, αυτός ο τύπος καρκίνου επηρεάζει ακόμη και διαπρεπείς ανθρώπους. Πρέπει να τον αποφύγετε. Πιστέψτε ότι όλοι όσοι σέβονται τον Θεό και ζουν με τον φόβο της αμαρτίας είναι οι αδελφοί σας, οι πλησιέστεροι συγγενείς και φίλοι σας. Τα εξωτερικά τους ενδύματα, η γλώσσα ή το χρώμα του δέρματος τους ή ακόμη και οι μέθοδοι που υιοθετούν για να εκφράσουν τον σεβασμό τους και τον φόβο τους δεν είναι καθόλου σημαντικά. Οι κούκλες ζάχαρης αποτιμώνται για τη ζάχαρη, όχι για τα σχήματα που τους δίνονται από τον κατασκευαστή. Η γλυκύτητά τους κάνει τους ανθρώπους να τις αγοράζουν. Δεν έχει σημασία αν είναι ελέφαντες, σκύλοι, γάτες, ποντίκια, τσακάλια ή λιοντάρια. Αυτό είναι θέμα ατομικής φαντασίας. Η καθεμιά απ’ αυτές είναι γλυκιά, αυτό είναι το βασικό θέμα. Η γλυκύτητα προσελκύει τον άνθρωπο προς τον Θεό. Η εξωτερική πράξη προς το εσωτερικό μονοπάτι, η ευδαιμονία προς την αιώνια ευδαιμονία του Θείου. Όταν η όρεξη γι’ αυτά μεγαλώνει, όλες οι κατώτερες επιθυμίες και η πείνα γι’ αυτές παύουν να υφίστανται. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1966


2 Ιουνίου

Όταν βυθίζεστε στη θεϊκή ευδαιμονία, είστε κύριοι της κάθε μικρότερης ευτυχίας. Όταν βουτάτε στη θάλασσα, αξίζει να αναζητήσετε μαργαριτάρια. Όταν πηγαίνετε στο δέντρο που εκπληρώνει τις επιθυμίες, ζητήστε την υπέρτατη ευδαιμονία. Μη λαχταράτε το ελάχιστο, όταν με λίγη ακόμη προσπάθεια είναι διαθέσιμο το μέγιστο! Υπάρχει μια φυσική επιθυμία στον άνθρωπο να γίνει ένα με το άπειρο, το ανώτερο, το απεριόριστο, γιατί, μέσα στο σπήλαιο της καρδιάς του, κατοικεί το ίδιο το Υπέρτατο. Είναι σαν το μοσχαράκι που λαχταράει για την αγελάδα. Κάθε μοσχάρι γνωρίζει τη μητέρα του. Μπορεί να έχετε χιλιάδες μοσχάρια και χιλιάδες αγελάδες. Αφήστε τα μοσχάρια ελεύθερα και το καθένα θα βρει τη δική του μητέρα. Έτσι κι εσείς, επίσης, πρέπει να γνωρίζετε από πού αντλείτε τη μητρική φροντίδα και στήριξη. Αυτά διατίθενται μόνο κοντά στον Θεό, από τον οποίο προέρχεστε. Πρέπει να υπάρχει μια αίσθηση επείγοντος εντός σας, όταν αρχίζετε την πορεία σας στο πνευματικό μονοπάτι.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1966


1 Ιουνίου

Ενσαρκώσεις της Αγάπης! Όποιον τυχαίνει να συναντήσετε, θεωρήστε τον ως ενσάρκωση του Εαυτού. Μην παρασύρεστε από αυτά που λένε οι άλλοι. Ό,τι μπορεί να λένε οι άνθρωποι για σας, θεωρήστε το ως θετικό. Όταν αναπτύξετε ένα τέτοιο σκεπτικό, όλα θα αποβαίνουν καλά για σας. Ακόμα κι όταν κάποιος σας επικρίνει, μη φοβάστε την κριτική. Αντιμετωπίστε τη με θάρρος. Γεμίστε την καρδιά σας με θάρρος. Περπατήστε στο μονοπάτι της αλήθειας και της αγάπης με θάρρος. Η αγάπη είναι η πλέον ιερή. Είναι η μορφή του Θεού. Όταν αρνείστε την αγάπη, αυτό ισοδυναμεί με το να αρνείστε τον Θεό. Δεν υπάρχει άλλο όνομα για τον Θεό εκτός από την αγάπη. Όποια δράση κι αν αναλάβετε, γεμίστε την με αγάπη. Όταν προσφέρετε τροφή σε έναν ζητιάνο, κάνετέ το με αγάπη. Μην εκφράζετε αποστροφή, θυμό ή μίσος για κανέναν. Ας κατευθύνονται όλες οι ενέργειές σας από την αγάπη –αυτό είναι αληθινή αφοσίωση. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Μαΐου 2006