Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιούνιος 2020

30 Ιουνίου

Οι ιδέες και οι δηλώσεις των άλλων είναι συνήθως προσωπικές και συχνά προκαλούν εχθρότητα και συναισθήματα μίσους μεταξύ των ανθρώπων. Γιατί θα πρέπει να τις αποδέχεστε ως δικές σας και να διαμορφώνετε τα συναισθήματά σας ανάλογα; Μην προσπαθείτε να διαμορφώνετε τα συναισθήματά και τα πρότυπα της συμπεριφοράς σας με τέτοιο τρόπο ώστε να προσαρμόζονται με αυτά των άλλων. Δεν πρέπει να εγκαταλείπετε τη δική σας πίστη, την προσωπική σας εμπειρία και την εγγενή σας αγιότητα. Μπορεί να μην γνωρίζετε πάντα τους λόγους για την πίστη σας. Προέρχεται και διαμορφώνεται από τις δικές σας προτιμήσεις και αντιπάθειες, τα δικά σας επικρατέστερα συναισθήματα. Αλλά δεν θα πρέπει να γίνεστε στόχος του θυμού, του μίσους και της ζήλιας και των κακών πράξεων στις οποίες αυτά τα αρνητικά συναισθήματα σας οδηγούν. Καλλιεργήστε πλατιά συναισθήματα που να περιλαμβάνουν όλους. Μόνο τότε ο αναζητητής δικαιούται να αποκτήσει την ανώτερη, θεία γνώση. Μόνο τότε θα κερδίσει τον σεβασμό της κοινωνίας. Κρατηθείτε  μακριά από μικρονοϊκές και εγωιστικές σκέψεις,  ιδιοτελή συναισθήματα και σχέδια. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – Vidya Vahini», κεφ. 16


29 Ιουνίου

Ειπώθηκε πως ο Κύριος κάποιους τιμωρεί  και άλλους ευνοεί. Επιτρέψτε μου να σας πω πως ο Κύριος δεν κάνει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Μοιάζει με το ρεύμα σε αυτό το ηλεκτρικό καλώδιο. Περιστρέφει τον ανεμιστήρα και δροσίζει τη ζωή κάποιου. Θέτει σε λειτουργία την ηλεκτρική καρέκλα και συντομεύει τη ζωή ενός άλλου. Δεν έχει καμία επιθυμία να μετριάσει τη ζέστη της ατμόσφαιρας, δεν έχει καμία επιθυμία να σκοτώσει. Η χάρη του Κυρίου είναι σαν τον άνεμο που φυσά. Μαζέψτε τα πανιά σας, και η βάρκα θα παραμένει στο ίδιο μέρος. Ξεδιπλώστε τα πανιά και αυτή θα κινείται όλο και πιο γρήγορα. Είναι σαν το φως: Κάποιος κάνει κάτι καλό χρησιμοποιώντας τον φωτισμό. Ένας άλλος εκτελεί ένα κακό σχέδιο με τη βοήθειά του. Φροντίστε να έχετε μια «εσωτερική ημέρα» αφήνοντας το φως να λάμψει εντός σας όπως λάμπει κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μια «εξωτερική νύχτα» αφήνοντας τον κόσμο έξω να είναι σκοτεινός για εσάς. Οι Βέδες σας διδάσκουν αυτήν την αλήθεια και αποκαλύπτουν την πειθαρχία που απαιτείται, ώστε να γίνετε κοινωνοί αυτής της τύχης. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1963


28 Ιουνίου

Ο μαθητής που αναζητά την πνευματική γνώση πρέπει να έχει καλοσύνη, συμπόνια και αγάπη για όλα τα ζωντανά πλάσματα. Η καλοσύνη προς όλα τα όντα πρέπει να είναι η ίδια η φύση των μαθητών. Εάν η καλοσύνη  απουσιάζει, ο μαθητής καταλήγει ένας αγροίκος. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, η πνευματικότητα αποπνέει συμπόνια προς τα ζωντανά όντα. Εάν ένα άτομο τρέφει κακές προθέσεις ενάντια σε οποιοδήποτε ον, η εκπαίδευση που έχει λάβει δεν έχει νόημα. Η συμβουλή που δίνεται στην Γκίτα –να μην τρέφετε κακά αισθήματα για κανένα πλάσμα– εκφράζει αυτό το μήνυμα. Με τον ίδιο τρόπο, η Μπάγκαβαντ Γκίτα  προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε προσβολή ή βλάβη ή ακόμη και παραμέληση, που στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε ζωντανού όντος είναι μια πράξη που προσβάλλει, τραυματίζει ή παραμελεί τον ίδιο τον Θεό. Η περιορισμένη αντίληψη που κινείται στα όρια της οικογένειας ή της κοινότητας κάποιου πρέπει να εγκαταλειφθεί. Η ενιαία στάση συμπόνιας που εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο μεταμορφώνεται σε ευημερία για όλους τους αποδέκτες. Το να εύχεστε το καλό  όλων είναι το σημάδι που αποδεικνύει πως έχετε αποκτήσει την πνευματική ή θεία Γνώση. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση - Vidya Vahini», κεφ. 16


27 Ιουνίου

Λέγεται ότι ο Κύριος επιθυμεί ώστε οι πιστοί Του να είναι πιο ευτυχισμένοι, πιο ικανοποιημένοι και θαρραλέοι από τους υπόλοιπους. Η αφοσίωση πρέπει όντως να επιδρά στα άτομα με αυτόν τον τρόπο, αλλά όλοι οι πιστοί δεν καλλιεργούν αυτά τα ενάρετα χαρακτηριστικά αρκετά βαθιά. Πολλοί αφήνουν τις πολύτιμες ευκαιρίες να χαθούν! Εάν ένας πατέρας δώσει σε καθέναν  από τους δύο του γιους εκατό στρέμματα γης, ο ένας μπορεί να φροντίσει τη γη του καλά και να αποκομίσει πλούσιες σοδειές από αυτήν. Ο άλλος μπορεί να την εγκαταλείψει και αυτή να καταλήξει άγονη και ο ίδιος να βυθιστεί στη δυστυχία. Τα εφόδια που έφερε ο καθένας από τις προηγούμενες ζωές του μπορεί να είναι διαφορετικά, οπότε δεν έχει νόημα να κατηγορούμε τον πατέρα για αυτήν την κατάσταση. Ακόμα και μέσα στην οικογένεια, το αίμα ενός ατόμου μπορεί να αποβεί θανατηφόρο, όταν μεταγγίζεται σε άλλο άτομο, έτσι δεν είναι; Είναι γεγονός πως η πνευματική δύναμη μπορεί να είναι λιγότερη στον έναν και περισσότερη σε έναν άλλον. Είναι ανάλογη με τις προσπάθειες του καθενός, στο παρόν και στο παρελθόν. Η χάρη του Θεού είναι αγνή και αμόλυντη σαν το φως. Κάποιος, χρησιμοποιώντας το φως, κάνει κάτι καλό. Ένας άλλος πραγματοποιεί ένα κακό σχέδιο! Κάνετε ώστε το φως μέσα σας να λάμψει!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1963


26 Ιουνίου

Για να προάγετε το  συμφέρον της ανθρωπότητας με τον καλύτερο τρόπο, πρέπει να καλλιεργήσετε την ιερή επιθυμία της υπηρεσίας προς τους άλλους και τη στάση του να μοιράζεστε. Η ρήση «Η υπηρεσία στον άνθρωπο είναι υπηρεσία στον Θεό» δεν αγγίζει όλους τους ανθρώπους. Όσοι επαναλαμβάνουν μηχανικά αυτό το αξίωμα δεν αναρωτιούνται ποιος πρέπει να υπηρετηθεί. Επιθυμούν μόνο  να γεμίσουν τα στομάχια τους. Για το σκοπό αυτό περιορίζουν τους διανοητικούς τους ορίζοντές στην εξύψωση των δικών τους ανθρώπων. Έτσι σπαταλούν την πολύτιμη εκπαίδευση που έχουν λάβει. Ξεχνούν το γεγονός ότι ο Θεός υπάρχει σε όλα τα όντα με μορφή αντιληπτή από τις αισθήσεις. Η υπηρεσία που παρέχεται σε οποιοδήποτε ον είναι υπηρεσία που προσφέρεται στον Θεό. Αυτός πρέπει να είναι ο κύριος στόχος των καλλιεργημένων ανθρώπων. Ο άνθρωπος είναι ο Θεός. Η κάθε σας πράξη πρέπει να εξυψωθεί ως μία πράξη υπηρεσίας προς τον Θεό.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση - Vidya Vahini», κεφ 15


25 Ιουνίου

«Το φύλλο που χρησιμοποιείται ως πιάτο, στο οποίο σερβίρεται πλήρες μεσημεριανό γεύμα, μένει χαμηλά στο πάτωμα. Το φύλλο στο οποίο δεν έχει τοποθετηθεί τίποτα, ανεβαίνει ψηλά με κάθε ριπή του ανέμου.» Έτσι λέει η παροιμία. Έτσι και το άτομο που έχει αποκτήσει γνήσια εκπαίδευση και δεξιότητες, ζει μια απλή ζωή. Αλλά εκείνος που δεν έχει αποκτήσει γνήσια εκπαίδευση και τη δύναμη που μπορεί αυτή να προσδώσει, ζει με πολυτέλεια και αλαζονεία. Αυτό το άτομο παλεύει να κρύψει τα ελαττώματά του από το να γίνουν γνωστά σε άλλους. Και στο τέλος, οι προσπάθειες του δεν πετυχαίνουν και βρίσκεται αντιμέτωπο με διπλή καταστροφή –ούτε ο ίδιος βιώνει πνευματική ευδαιμονία ούτε και είναι σε θέση να τη μεταδώσει σε άλλους. Τελικά, γίνεται στόχος γελοιοποίησης. Επομένως, μην αφήσετε την επιθυμία για επίδειξη να κυριαρχήσει στο νου σας. Μην επιτρέψετε στον εγωισμό να σας πλησιάσει. Να είστε ταπεινοί και πιστοί σε υψηλά ιδανικά. Μόνο τότε μπορείτε να υπηρετήσετε τον στόχο της παγκόσμιας ειρήνης και ευημερίας. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση - Vidya Vahini», κεφ 15


24 Ιουνίου

Η μίμηση δεν μπορεί ποτέ να γίνει πολιτισμός. Μπορεί να φορέσετε βασιλικές ρόμπες και να υποδυθείτε τον ρόλο του βασιλιά, αλλά δεν μπορείτε μέσω της μίμησης να γίνετε βασιλείς. Η μίμηση είναι ένα σημάδι δειλίας, σας οδηγεί χαμηλά, βήμα προς βήμα, σε συνέπειες που τρομάζουν. Δεν μπορεί να προάγει την πρόοδο σας. Προσπαθήστε να ανυψωθείτε και να φθάσετε αυτό που πραγματικά είστε. Έχετε πολλά να μάθετε από τους άλλους και οφείλετε να μαθαίνετε χρήσιμα πράγματα από όλους. Ωστόσο, να μην μιμείστε ποτέ και να μην αντιγράφετε τις στάσεις των άλλων. Σπέρνουμε σπόρους στο έδαφος και τους παρέχουμε χώμα, λίπασμα και νερό. Οι σπόροι φυτρώνουν, γίνονται δενδρύλλια και αναπτύσσονται σε τεράστια δέντρα. Δεν γίνονται το χώμα στο οποίο φυτεύονται, ούτε το λίπασμα με το οποίο τρέφονται, ούτε το νερό που καταναλώνουν. Απορροφούν από το καθένα από αυτά ό,τι μπορεί να αποβεί ωφέλιμο. Αναπτύσσονται σε αυτό που ουσιαστικά είναι, δηλαδή σε τεράστια δέντρα! Είθε κι εσείς ν’ αναπτυχθείτε κατά τον ίδιο τρόπο.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση - Vidya Vahini», κεφ 14


23 Ιουνίου

Μπορείτε να γίνετε ειδήμονες σε ένα δισεκατομμύριο τομείς σπουδών, αλλά εάν δεν έχετε καλλιεργήσει τη στάση της απόσπασης, αυτές οι γνώσεις δεν θα έχουν καμία βαρύτητα. Να μοιράζεστε με τους άλλους και να υπηρετείτε τους άλλους ανιδιοτελώς και με αγάπη –αυτός είναι ο βασικός κανόνας της πνευματικής γνώσης, αυτή είναι η γνήσια έκφρασή της. Όπως τα δέντρα δεν καταναλώνουν τους καρπούς τους, αλλά τους προσφέρουν για να θρέψουν άλλους, όπως τα ποτάμια δεν πίνουν το νερό  που μεταφέρουν, αλλά σβήνουν τη δίψα  και δροσίζουν την αίσθηση του καύσου από την οποία υποφέρουν άλλοι, όπως οι αγελάδες προσφέρουν το γάλα τους, το οποίο παράγεται κυρίως για τα μοσχάρια τους, για να το μοιραστούν με άλλους σ’ ένα πνεύμα γενναιοδωρίας που γεννιέται μέσα από την απάρνηση, με τον ίδιο τρόπο, όσοι έχουν αποκτήσει πνευματική γνώση πρέπει να την προσφέρουν σε άλλους, παρακινούμενοι από την επιθυμία να υπηρετήσουν και χωρίς να ενδιαφέρονται για ιδιοτελή συμφέροντα. Μόνον έτσι μπορεί κανείς να δικαιώσει τον χαρακτηρισμό του ευγενούς πνευματικού ανθρώπου. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση - Vidya Vahini», κεφ 15


22 Ιουνίου

Μέσω του διαλογισμού αναπτύσσεται η γνώση, με την απαγγελία του ονόματος του Θεού αναπτύσσεται η αφοσίωση, ενώ και με τα δύο εξαγνίζεται η καρδιά σας από τον εγωισμό. Μπορείτε να συνδεθείτε με τον Θεό με την αλυσίδα της αγάπης, μέσω της απαγγελίας του Ονόματος, σε σιωπή και με πλήρη επίγνωση του νοήματος και των αποχρώσεων του. Κάθε «Sai Ram», «Hare Krishna», κ.α. είναι ένας σύνδεσμος· όσο περισσότεροι είναι οι σύνδεσμοι τόσο μακρύτερη είναι η αλυσίδα και τόσο ισχυρότερος ο δεσμός. Όμως, κάθε σύνδεσμος πρέπει να είναι σφυρηλατημένος από καλοδουλεμένο χάλυβα. Ένας ψεύτικος σύνδεσμος, ένα όνομα που κάποτε αρθρώθηκε με νωθρότητα ή ελαφρότητα, αδιαφορία ή θυμό, πικρία ή φθόνο,  θα αποτελέσει έναν αδύναμο σύνδεσμο και αυτός ο σύνδεσμος δεν θα δεσμεύει! Προσέξτε επίσης να μην επικρίνετε την πίστη κάποιου άλλου. Υπάρχει ένας δρόμος από κάθε καρδιά προς τον Θεό, που είναι η πηγή όλης της χαράς. Ο καθένας θα έρθει στον δικό του σωστό χρόνο, με τον δικό του ρυθμό, μέσω της εσωτερικής του ώθησης, μέσα από το μονοπάτι που ο Θεός του αποκαλύπτει ως το δικό του μονοπάτι. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1971


21 Ιουνίου

Στις Βέδες δηλώνεται: «Να τιμάτε τη μητέρα ως Θεό, τον πατέρα ως Θεό και τον διδάσκαλο ως Θεό». Στην καθημερινή ζωή, είναι θεοί για λόγους που έχουν να κάνουν με τον κόσμο. Για το ανθρώπινο σώμα, η μητέρα, ο πατέρας και ο διδάσκαλος πρέπει να θεωρούνται θεϊκοί. Αλλά στο πλαίσιο της αναζήτησης στη διάρκεια της ζωής, το Υπέρτατο Θείο είναι ο μόνος Θεός. Υπάρχει ένα άλλο σανσκριτικό ρητό που χαιρετίζει τον Θεό ως μητέρα, πατέρα, συγγενή, φίλο, πλούτο, γνώση, και στην πραγματικότητα ως τον Υπέρτατο Κύριο του παντός. Αυτό σημαίνει ότι για την πνευματική ζωή, ο Θεός είναι το παν. Η μητέρα και ο πατέρας είναι οι κάτοικοι του σπιτιού. Ο διδάσκαλος κατοικεί στο άσραμ του. Αλλά ο Θεός είναι ο κάτοικος της καρδιάς. Μόνο ο Θεός μπορεί να κατοικεί στην καρδιά. Είναι αλήθεια ότι η μητέρα, ο πατέρας και ο διδάσκαλος είναι θεϊκοί, αλλά δεν κατοικούν στην καρδιά. Πρέπει να γίνονται σεβαστοί, να τιμώνται και να γίνονται ευτυχισμένοι. Αλλά μόνο ο Θεός αξίζει να λατρεύεται. Ο Θεός είναι πιο κοντά στον άνθρωπο ακόμα και από τη μητέρα του και από τον πατέρα του. Το να εγκαταλείψεις έναν τέτοιο Θεό είναι φρικτή αμαρτία. Αυτή είναι η αλήθεια που διακηρύχθηκε από τον Σάι.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Μαΐου 1998


20 Ιουνίου

Παρά το γεγονός πως το ανθρώπινο σώμα είναι προσωρινό, πρέπει να το φροντίζετε προσεκτικά, γιατί κλείνει εντός του τον θεϊκό Εαυτό. Χωρίς ένα υγιές και δυνατό σώμα, θα καταλήξετε  εύκολα θύματα πολλών παθήσεων. Κάθε όργανο έχει τη δική του ομορφιά, την οποία πρέπει να προάγετε. Ένα αδύναμο και ασθενικό σώμα είναι ανίκανο για οποιαδήποτε αποφασιστική δράση. Οι αγνές, ευγενείς και μεγαλειώδεις ιδέες μπορούν να προέρχονται μόνο από ένα δυνατό και υγιές σώμα. Όλες οι θρησκείες συμφωνούν ως προς αυτό το σημείο. Αν και το σώμα είναι προσωρινό, πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής για να διατηρηθεί σωστά, διότι παρέχει κατοικία στον αιώνιο Εαυτό. Το θεϊκό πνεύμα φωτίζει το σώμα αν και το τελευταίο αποτελείται από σάρκα, αίμα, περιττώματα, ούρα και άλλα δύσοσμα και ακάθαρτα στοιχεία. O Εαυτός δεν αναπτύσσεται με το σώμα, ούτε αποσυντίθεται με το σώμα. Δεν υπόκειται σε ανάπτυξη ή αποσύνθεση. Είναι πάντα αγνός, τέλειος και αμετάβλητος.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στο θερινό σεμινάριο του 1990, από το βιβλίο «SummerShowers 1990» κεφ 3


19 Ιουνίου

Ο Εαυτός, από την ίδια τη φύση του, είναι αυτάρκης και πλήρης. Δεν απαιτείται άλλη πνευματική πειθαρχία για την συνειδητοποίηση αυτής της κατάστασης. Η αγνότητα είναι η φύση μας. Η αυτάρκεια είναι επίσης η φύση του Εαυτού μας. Οι μαθητές δεν πρέπει να αγνοούν ή να ξεχνούν αυτό το γεγονός. Η αληθινή εκπαίδευση πρέπει να αφυπνίζει αυτήν την πίστη και να εμπνέει αυτή την επίγνωση της πληρότητας σε κάθε δραστηριότητα. Αυτός είναι ο βασικός στόχος, ο πυρήνας του σωστού είδους εκπαίδευσης. Υπάρχει μια αλήθεια που πρέπει να έχετε κατά νου, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Θρησκεία σημαίνει εμπειρία, τίποτα λιγότερο. Η θέση μας είναι ότι κανένα επίτευγμα δεν αξίζει τον κόπο, εκτός εάν κάποιος το κατορθώσει με τις δικές του προσπάθειες. Οτιδήποτε είναι πολύτιμο πρέπει να καλλιεργείται  από τον ίδιο τον εαυτό σας. Η θεία χάρη περιμένει την ατομική προσπάθεια και την εσωτερική πνευματική εργασία. Τα δόγματα και οι κανόνες της θρησκείας πρέπει να αφομοιωθούν και να κατανοηθούν μέσα από την πραγματική εμπειρία. Πρέπει να γίνει αντιληπτή η Αλήθεια. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Όσο πιο γρήγορα κατανοήσετε την Αλήθεια, τόσο πιο γρήγορα θα εξαφανιστούν οι θρησκευτικές συγκρούσεις και οι διαφωνίες που αφορούν ζητήματα πίστης. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – Vidya Vahini», κεφ 14


18 Ιουνίου

Οι καλλιέργειες στα χωράφια διψούν για βροχή. Βλέπουν τα βαριά σύννεφα της βροχής να διασχίζουν τον ουρανό, αλλά δεν μπορούν να ανέβουν σ’ αυτό το ύψος και να πιούν τη ζωοποιό βροχή. Ούτε μπορούν να κατεβάσουν τα σύννεφα στο έδαφος. Η ανθρωπότητα επίσης καίγεται στον καυτό ήλιο, στον αφόρητο καύσωνα του εγωισμού και της απληστίας. Χρειάζεται τη βροχή της θείας χάρης. Ξέρει πως μόνο τότε μπορεί να ανθίσει σε ατμόσφαιρα ηρεμίας και χαράς. Ακριβώς όπως τα σύννεφα σχηματίζουν σταγονίδια και πέφτουν στα χωράφια που επιλέγουν να θρέψουν, το άμορφο Απόλυτο εξατομικεύεται, παίρνει μορφή και κατέρχεται εν μέσω των ανθρώπων, για να σώσει και να συντηρήσει –αυτό είναι το μυστικό του Θεού που κατέρχεται ως άνθρωπος, σαν το σύννεφο που συμπονά τις καλλιέργειες που διψούν κάτω από τον ήλιο. Μόλις έρθουν οι βροχές, ο ήλιος έχει τη δική του χρησιμότητα. Κατά τον ίδιο τρόπο, όταν κερδίζεται η χάρη του Θεού, το εγώ και η απληστία μπορούν ν’ αποβούν ωφέλιμα με το να διοχετευθούν σε χρήσιμα κανάλια. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1963


17 Ιουνίου

Όταν κάποιος καταδικάζει τον εαυτό του μέρα και νύχτα ως ασήμαντο και αδύναμο, δεν μπορεί ποτέ να επιτύχει τίποτα. Αν πιστεύει ότι είναι άτυχος και μηδαμινός, καταλήγει να γίνει άτυχος και μηδαμινός. Αντ’ αυτού, όταν καλλιεργείτε την επίγνωση ότι είστε μια σπίθα του Θεού, ότι η πραγματικότητά σας είναι ο ίδιος ο Θεός, μπορείτε να γίνετε πραγματικά Θεϊκοί, έχοντας τον έλεγχο όλων των δυνάμεων. «Όπως νιώθετε, έτσι γίνεστε». Είναι το πώς νιώθετε που έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Αυτή είναι η βάση για όλα όσα είστε. Να έχετε πίστη στον θείο Εαυτό (Άτμα), τον αληθινό σας Εαυτό. Όταν απουσιάζει αυτή η πίστη, ο άνθρωπος υποβαθμίζεται σε θηρίο, που χαίρεται με την κακία και τη διαφθορά. Οι πρόγονοί σας πέτυχαν την ευημερία, την ειρήνη και τη χαρά και κατόρθωσαν να φθάσουν με επιτυχία τους στόχους τους μόνο μέσω αυτής της πίστης. Θυμηθείτε, όταν χάνετε την πίστη σας, να είστε βέβαιοι ότι θα καταπέσετε, γιατί η πίστη είναι η ίδια η ανάσα της ζωής. Πίστη στον Εαυτό σημαίνει πίστη στον Θεό. Η πίστη θα σας προικίσει  με όλες τις μορφές δύναμης και θα σας καταστήσει πλήρεις και ολοκληρωμένους.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – Vidya Vahini», κεφ 14


16 Ιουνίου

Τα δόγματα και οι αιρέσεις, ως μέρος των θρησκειών, μπορεί να υπάρχουν όπως τα κλαδιά ενός δέντρου. Κανένας δεν πρέπει να τα καταδικάζει ως λάθος. Επίσης, κανένα από τα κλαδιά  δεν πρέπει να πολεμά εναντίον ενός άλλου ή να ανταγωνίζεται το άλλο. Όταν συμβεί αυτό, το δέντρο θα καταστραφεί και όλα θα αφανιστούν. Όταν τα δόγματα επιδίδονται στον ανταγωνισμό και την αντιπαλότητα, η θρησκεία οδηγείται σε όλεθρο και ο κόσμος καταστρέφεται. «Υπάρχει μόνο το Ένα. Οι σοφοί το περιγράφουν με πολλούς τρόπους.» Ο καθένας από εσάς μπορεί να έχει διαφορετικές ιδέες για τη φύση και τα χαρακτηριστικά, τη μορφή και τις ιδιότητες του Θεού. Κάποιος μπορεί να θεωρεί ότι ο Θεός έχει ιδιότητες και μορφή ανθρώπου. Ένας άλλος μπορεί να πιστεύει σ’ έναν Θεό χωρίς ανθρώπινη μορφή και ανθρώπινα χαρακτηριστικά, αλλά ως εκδηλούμενο  σε όλες τις ενσαρκώσεις. Κάποιος άλλος μπορεί να πιστεύει σ’ έναν Θεό εντελώς άμορφο. Η αλήθεια είναι πως όλοι έχουν πίστη στον Θεό, σε μια μυστηριώδη δύναμη που είναι η πηγή, το θεμέλιο και η αιτία της διατήρησης των πάντων, μια δύναμη στην οποία εντάσσεται ολόκληρη η δημιουργία. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – Vidya Vahini», κεφ 13


15 Ιουνίου

Όταν ανακαλύπτετε ένα μεγάλο λάθος στους άλλους, απλά θεωρήστε το ασήμαντο. Τότε δεν θα γίνεστε επικριτικοί απέναντί τους. Όταν εσείς κάνετε έστω κι ένα μικρό λάθος, προσπαθήστε να το μεγεθύνετε έτσι που ποτέ να μη σκεφτείτε να διαπράξετε ένα παρόμοιο λάθος ξανά. Έχοντας αυτή τη θεώρηση, δεν θα βρεθείτε ποτέ στη θέση να ενοχοποιήσετε πάλι τον εαυτό σας για το ίδιο λάθος. Από την άλλη πλευρά, εάν αποκρύψετε το λάθος σας και προσπαθείτε να αναδείξετε τα σφάλματα των άλλων, αυτό δεν θ’ αποδειχθεί καλό ούτε για σας ούτε για τους άλλους. Μην έχετε την συνήθεια του να επισημαίνετε τα λάθη των άλλων. Επίσης, εάν κάποιος σας υποδείξει κάποιο λάθος σας, αποδεχθείτε το ταπεινά, διότι εσείς από μόνοι σας, δεν θα είχατε τη δυνατότητα ν’ ανακαλύψετε πού βρίσκεται το δικό σας λάθος. Είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε  τα σφάλματά σας, διότι η όραση σας κατευθύνεται προς τα έξω και δεν μπορείτε να βρείτε το λάθος που υπάρχει εντός σας! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στο θερινό σεμινάριο του 1978, από το βιβλίο «Summer Showers, 1978», κεφ 16


14 Ιουνίου

Όσο υπάρχει η αίσθηση του θυμού και του εγώ στις καρδιές σας, δεν θα μπορείτε να νιώσετε καλά στη ζωή σας. Θα νιώθετε πως ο νους σας ασθενεί. Ο θυμός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός σας και η ηρεμία είναι η  προστασία σας. Αυτός που κυριεύεται από θυμό, θα εισπράττει μίσος από τους ανθρώπους, επειδή σίγουρα θα εμπλακεί σε μια σειρά από  αρνητικές  πράξεις. Μερικές φορές, ο εγωισμός επισύρει το συναίσθημα του θυμού. Το να ζείτε τη ζωή σας  εμμένοντας στην αλαζονεία, τον εγωισμό και  τον θυμό είναι επιβλαβές. Αν στοχεύετε στην υπερβατική πραγματικότητα και τον Θεό, πρέπει να αποφασίσετε να θέσετε  υπό έλεγχο το τρομερό αυτό συναίσθημα του θυμού. Ενώ η νεκρική πυρά κατακαίει τους νεκρούς, ένα ταραγμένο μυαλό μετατρέπει σε στάχτη το ζωντανό σώμα. Η εμμονή στην αλαζονεία, τον εγωισμό και τον  θυμό είναι ένας ζωντανός θάνατος. Ο θυμός προκαλείται από αδυναμία. Δεν πρόκειται για την  αδυναμία του σώματος αλλά του νου. Για να ενδυναμώσετε τον νου σας και να τον απαλλάξετε  από την αδυναμία του, είναι απαραίτητο να το γεμίσετε με θετικές σκέψεις, καλά συναισθήματα και ωραίες ιδέες. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στο θερινό σεμινάριο του 1978, από το βιβλίο «Summer Showers, 1978», κεφ 17


13 Ιουνίου

Τα φύλλα του  λωτού γεννιούνται κάτω από το νερό και επιπλέουν στο νερό, αλλά δεν βρέχονται. Ομοίως κι εσείς, πρέπει να είστε στον κόσμο, μέσα στον κόσμο, δίπλα στον κόσμο, για τον κόσμο, αλλά όχι από τον κόσμο. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πνευματικής εκπαίδευσης είναι να σας προετοιμάσει γι’ αυτόν τον ρόλο. Δηλαδή, να ζείτε στη γη με τέτοιο τρόπο ώστε η καρδιά σας να είναι βυθισμένη στον Θεό και τα χέρια σας απασχολημένα στη δουλειά. Η αγάπη δεν πρέπει να υποβαθμίζεται σ’ ένα αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής. Η αγάπη αυτοεκπληρώνεται στην αγάπη. Σύμφωνα με την άποψη των σοφών και των  πνευματικών διδασκάλων της Ινδίας, ο άνθρωπος προχωρά όχι από το ψέμα στην αλήθεια, αλλά από το εν μέρει αληθές στην απόλυτη αλήθεια. Κάθε ατομικός εαυτός μπορεί να παρομοιαστεί με έναν θεϊκό αετό, ο οποίος ανεβαίνει  όλο και  ψηλότερα και, συγκεντρώνοντας υπερφυσική δύναμη, επιτέλους φτάνει στην ηλιακή σφαίρα με απεριόριστη λαμπρότητα και μεγαλείο.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – Vidya Vahini», κεφ 13


12 Ιουνίου

Όλοι σας πρέπει να ξεχάσετε δύο πράγματα. Πρώτα, ξεχάστε όποια βοήθεια έχετε παράσχει σε άλλους. Δεύτερον, ξεχάστε ό,τι κακό έχουν προκαλέσει οι άλλοι σε εσάς. Διότι, αν θυμάστε το κακό που σας έκαναν, θα σχεδιάζετε να εκδικηθείτε. Εάν ξεχάσετε, η σκέψη του να κάνετε κακό δεν πρόκειται ν’ αναδυθεί. Εάν θυμάστε τη βοήθεια που προσφέρετε στους άλλους, θα ανυπομονείτε για την ανταπόδοση εκ μέρους τους. Ως εκ τούτου, ξεχάστε και τα δύο! Αντίθετα, να θυμάστε πάντα αυτές τις δύο αιώνιες αλήθειες: «Ο Θεός είναι ένας», και δεύτερον, «ο θάνατος είναι προκαθορισμένος». Κάνετε προετοιμασίες όταν θέλετε να πάτε σε γάμο ή στον κινηματογράφο. Εάν δεν θέλετε να πάτε σε γάμο, μπορείτε να επιλέξετε να μην το κάνετε. Ομοίως, εάν δεν θέλετε να πάτε στον κινηματογράφο, μπορείτε να το αναβάλλετε για αργότερα. Αλλά το τελευταίο ταξίδι, το ταξίδι του θανάτου σας, δεν μπορεί ούτε να ακυρωθεί ούτε να αναβληθεί. Τι προετοιμασίες κάνετε για το τελευταίο σας ταξίδι; 

- Μπάμπα, από τα θερινά σεμινάρια του 1972, από το βιβλίο «Summer Showers, 1972», κεφ 15


11 Ιουνίου

Είστε τα αγαπημένα παιδιά του Θεού. Είστε τόσο αγνοί και τόσο ιεροί όσο ο αέρας. Μην καταδικάζετε τον εαυτό σας ως αμαρτωλούς. Είστε λιοντάρια, όχι πρόβατα. Έχετε γεννηθεί ως κληρονόμοι της αιώνιας ευδαιμονίας. Είστε κύματα αθανασίας, όχι σώματα συντιθέμενα  από ύλη. Τα υλικά αντικείμενα είναι εδώ για να σας υπηρετήσουν σ’ αυτό το κάλεσμα. Όχι το αντίστροφο. Μην νομίζετε ότι οι Βέδες ορίζουν μια δέσμη εκφοβιστικών κανόνων, ρυθμίσεων και νόμων. Καθένας από αυτούς έχει δοθεί από τον ίδιο τον Θεό. Όλα τα στοιχεία στον Κόσμο, κάθε σωματίδιο παντού, ενεργούν κάθε στιγμή σύμφωνα με τις εντολές Του, να το θυμάστε. Καμία λατρεία δεν μπορεί να είναι υψηλότερη και πιο ευεργετική από το να υπηρετείτε έναν τέτοιο Κύριο.  Προσφέρετέ Του την αγάπη σας, περισσότερη αγάπη από όση χαρίζετε σε οτιδήποτε άλλο σε αυτόν τον κόσμο και τον επόμενο. Εκείνος πρέπει να λατρεύεται ως ο Ένας και Μοναδικός. Να τον θυμάστε με λατρεία και με μια τέτοια αγάπη πάντα!

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – Vidya Vahini», κεφ 13


10 Ιουνίου

Μάθετε να κάνετε καλές πράξεις με το σώμα. Να σκέφτεστε θετικά με τον νου σας. Καλλιεργήστε ενάρετες σκέψεις και πράττετε ανάλογα. Μερικές φορές, οι άνθρωποι ρωτούν: «Ναι, πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε όλους, αλλά τι πρέπει να γίνει εάν οι άλλοι μας μισούν παρά το γεγονός ότι τους αγαπάμε τόσο πολύ;» Γιατί πρέπει να ενοχλείστε για το εάν οι άλλοι ανταποδίδουν την αγάπη σας ή όχι; Το καθήκον σας είναι να εξασφαλίσετε ότι δεν θα αποκλίνετε  από το σωστό μονοπάτι. Εάν κι εσείς εκφράζετε μίσος επίσης, πώς θα μπορείτε να ισχυρίζεστε ακόμα ότι είστε καλοί; Καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια να επηρεάσετε και να μεταμορφώσετε τους άλλους, αλλά μην αποκλίνετε  από του να είστε καλοί. Θα δώσω ένα παράδειγμα με βάση τον εαυτό Μου. Αγαπώ τους πάντες. Αγαπώ ακόμη και αυτούς που δεν Με αγαπούν. Δεν ρωτώ αν Με αγαπούν ή όχι. Πρέπει να διαπιστώσουμε το αν η αγάπη μας είναι αγνή ή όχι. Το μίσος δεν έχει καμία απολύτως θέση εντός Μου. Άνθρωποι που δεν με θέλουν έρχονται επίσης σε Μένα όταν αναδύεται η ανάγκη και σκύβουν μπροστά μου. Για να βιώσετε βαθιά και να ζήσετε την αληθινή αγάπη, πρέπει να αποβάλλετε όλες τις σκέψεις που αφορούν το σώμα και να αναπτύξετε θεϊκή όραση, να βλέπετε με τα μάτια του αληθινού σας Εαυτού.

- Μπάμπα, ομιλία από τα θερινά σεμινάρια του 1978, από το βιβλίο «Summer Showers 1978», κεφ 15


9 Ιουνίου

Υπάρχουν δύο είδη εξαγνισμού, που είναι ζωτικής σημασίας. Το ένα βασίζεται στην καλλιέργεια των θετικών ποιοτήτων και το άλλο στην απομάκρυνση των ελαττωμάτων. Το πρώτο μπορεί να συγκριθεί με το πότισμα ενός οπωροφόρου δένδρου, ενώ το δεύτερο με την απομάκρυνση της σκόνης από την επιφάνεια ενός καθρέφτη. Η παροχή νερού και λιπάσματος σ’ ένα οπωροφόρο δέντρο, ώστε να δρέψετε τους καρπούς των θετικών ποιοτήτων, μπορεί να αντιστοιχιστεί με τη λατρεία του Θεού. Περιλαμβάνει την προσφορά αγνής ανιδιοτελούς αγάπης στον Θεό και την αναζήτησή Του. Το να θεωρείτε οτιδήποτε κάνετε στην καθημερινή σας εργασία ως σχετιζόμενο με τον Θεό, είναι η όψη που αναφέρεται στο μονοπάτι της ανιδιοτελούς δράσης. Η διαδικασία αυτή της απομάκρυνσης των ακαθαρσιών από τον νου είναι πολύ σημαντική. Μέσα από την αφοσίωση και την ανιδιοτελή δράση μπορείτε να δείτε τον αληθινό σας Εαυτό και να βιώσετε την ευδαιμονία της Αυτοπραγμάτωσης. 

- Μπάμπα, ομιλία από τα θερινά σεμινάρια του 1978, από το βιβλίο «Summer Showers 1978», κεφ 15


8 Ιουνίου

Η αληθινή εκπαίδευση κατευθύνει και καθοδηγεί τον νου και τη διάνοια προς την απόκτηση αγνής ευτυχίας. Φυσικά, αυτή  μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με άοκνη προσπάθεια. Οι γραφές δηλώνουν: «Η ευτυχία δεν κατακτιέται μέσω της ευτυχίας». Μόνο μέσα από τον πόνο, τις δοκιμασίες και τις αντιξοότητες μπορεί να κερδηθεί η ευτυχία. Αυτή η αλήθεια πρέπει να εδραιωθεί μέσω της πνευματικής εκπαίδευσης. Όταν ο άνθρωπος μάθει για την ευδαιμονία που μπορεί να προσφέρει το αγνό μονοπάτι προς την ευτυχία, η πνευματική εκπαίδευση θα γίνει αποδεκτή και ευπρόσδεκτη. Έχοντας γεννηθεί ως άνθρωποι, όλες οι προσπάθειες πρέπει να κατευθύνονται προς την απόκτηση αυτής της εκπαίδευσης που στοχεύει στην αθανασία, παράλληλα με την υποχρεωτική γήινη, εστιασμένη στην υλική πραγματικότητα εκπαίδευση, γιατί μόνο αυτή η πνευματική εκπαίδευση μπορεί να αποκαλύψει τον αληθινό Εαυτό και να επιτρέψει στους ανθρώπους να βιώσουν θεία ευδαιμονία.  

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – Vidya Vahini», κεφ 11


7 Ιουνίου

Μια συστάδα από μπαμπού που μεγαλώνουν σε ένα πυκνό δάσος, στην περίπτωση που τρίβονται το ένα με το άλλο, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει την αιτία του να ξεκινήσει μια φωτιά. Η φωτιά που γεννιέται φουντώνει όλο και περισσότερο εξαιτίας του αέρα. Σταδιακά θα καταλήξει σε μια μεγάλη πυρκαγιά, που θα καταστρέψει ολόκληρο το δάσος. Με τον ίδιο τρόπο, ορισμένοι άνθρωποι, ως αποτέλεσμα των μορφωτικών επιτευγμάτων τους, της δύναμης, του πλούτου και της θέσης τους, αναπτύσσουν ισχυρό εγωισμό. Εξαιτίας αυτού του εγωισμού, δημιουργούν πολλά προβλήματα στους ενάρετους ανθρώπους και τους πνευματικούς αναζητητές γύρω τους. Να είστε προσεκτικοί  και να εξετάζετε το εγώ σας καθημερινά! Για να προστατεύσει τους ενάρετους και να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη, ο Θεός παίρνει ανθρώπινη μορφή από εποχή σε εποχή. Οι Αβατάρ εμφανίζονται ξανά και ξανά μόνο για να βοηθήσουν τα ανθρώπινα όντα, ζώντας μια υποδειγματική ζωή και υποδεικνύοντας έναν ενάρετο τρόπο διαβίωσης. Θυμηθείτε, πως ό,τι κάνει ο Θεός, είναι πάντα για το δικό σας καλό. Όλες οι ενέργειές Του στοχεύουν στο καλό σας. Αναγνωρίστε αυτήν την αλήθεια και να συμπεριφέρεστε ανάλογα. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στο θερινό σεμινάριο του 1978, από το βιβλίο «Summer Showers 1978» ch 9.


6 Ιουνίου

Υπάρχει ένα δεύτερο είδος ευτυχίας: Λόγω της επίδρασης των εξωτερικών αντικειμένων στις αισθήσεις, προκαλείται μια απατηλή ευχαρίστηση, που εκλαμβάνεται ως νέκταρ. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, η απόλαυση μετατρέπεται σε πικρό και δυσάρεστο δηλητήριο. Αυτή είναι η ευτυχία που προκύπτει μέσα από την ικανοποίηση των παθών. Όταν κάποιος καλωσορίζει αυτήν την παθιασμένη αισθησιακή ευχαρίστηση, η δύναμη, η επίγνωση, η ευφυΐα και ο ενθουσιασμός, προκειμένου να επιτύχει τους τέσσερις στόχους της ανθρώπινης ζωής –καθήκον (dharma), ευμάρεια (artha), ενάρετη επιθυμία (kama) και απελευθέρωση (moksha)– εξασθενούν, επειδή το ενδιαφέρον μειώνεται. Το τρίτο είδος ευτυχίας προκύπτει από την άγνοια. Αμβλύνει τη διάνοια από την αρχή έως το τέλος. Το άτομο βρίσκει ικανοποίηση στον ύπνο, τη νωθρότητα και σε εσφαλμένες ενέργειες και αντλεί ευτυχία από αυτά. Το νωθρό άτομο αγνοεί το μονοπάτι που οδηγεί στην επίγνωση του Εαυτού και δεν εστιάζει σ’ αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – Vidya Vahini», κεφ 11


5 Ιουνίου

Κάθε ον λαχταρά την ευτυχία. Κανείς δεν ποθεί τη δυστυχία. Όλοι όμως αγωνίζονται ν’ αποκτήσουν τα πράγματα που θεωρούνται ότι χαρίζουν χαρά. Εκείνοι που γνωρίζουν από πού μπορεί κανείς ν’ αντλήσει την χαρά είναι πολύ λίγοι. Η ευτυχία είναι τριών ειδών. Το  ένα είδος έχει τη φύση του δηλητηρίου στην αρχή, αλλά μετατρέπεται σε νέκταρ αργότερα. Αυτή είναι η  αγνή ευτυχία η οποία διασφαλίζεται μέσω της επίγνωσης του Εαυτού. Η πνευματική άσκηση που πρέπει να τηρείτε, η οποία περιλαμβάνει τον έλεγχο των αισθήσεων και του νου, την εγκαρτέρηση στις δυσκολίες της ζωής, τη στροφή του νου προς τα μέσα κ.λπ., φαίνεται σκληρή και δυσάρεστη στην αρχή και εμπερικλείει αγώνα και προσπάθεια. Όταν κάποιος καταφέρει να κυριαρχήσει στον νου του, επιτυγχάνει την επίγνωση του Εαυτού. Αυτή η επιτυχία μπορεί να προκύψει μόνο μετά από πολλές δοκιμασίες και στερήσεις. Η ευδαιμονία που προκύπτει είναι το υπέρτατο  είδος ευτυχίας. Ως επιστέγασμα της πνευματικής αυτής πειθαρχίας, εδραιώνεστε  στην κατάσταση της γαλήνιας συνείδησης του νιρβικάλπα σαμάντι, όπου μένετε ανεπηρέαστοι από τα γεγονότα και τις αντιθέσεις και η ευδαιμονία η οποία σας γεμίζει είναι απερίγραπτη. Είναι αμβροσία, ισάξια με το νέκταρ της αθανασίας.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – Vidya Vahini», κεφ 11


4 Ιουνίου

Μειώστε τη συνήθεια να μιλάτε πολύ. Πείτε στον εαυτό σας: «Ω γλώσσα! Αναγνωρίζεις την καλή γεύση και είσαι ένα ευλογημένο  όργανο του ανθρώπινου σώματος. Πάντα να προφέρεις το Όνομα του Θεού». Το μάτι διαπράττει μόνο μία αμαρτία, που είναι το να εστιάζει στο κακό. Το αυτί διαπράττει μόνο μία αμαρτία, ακούγοντας το κακό. Ωστόσο, η γλώσσα μπορεί να διαπράξει τέσσερις αμαρτίες. Εκφέρει ψεύδη, κατηγορεί τους άλλους, μεταφέρει φήμες που αφορούν άλλους και μιλάει πάρα πολύ. Προκειμένου να προστατευτείτε από τη γλώσσα που διαπράττει αυτές τις αμαρτίες, αποφασίστε από σήμερα να μιλάτε λιγότερο. Το να μιλάτε πάρα πολύ βλάπτει τον νου και καταστρέφει τη μνήμη. Όταν μιλάτε πολύ, η ενέργειά σας μειώνεται και  τα νεύρα σας εξασθενούν. Όταν το νευρικό σας σύστημα  εξασθενεί, θα νιώθετε κουρασμένοι και η γλώσσα σας θα είναι εκτός ελέγχου. Θα γίνει η αιτία  να χαρακτηριστείτε ανυπόληπτοι. Οι φίλοι σας θα σας θεωρούν βαρετούς, όταν τους πλησιάζετε. Εξ ου και οι πρόγονοί μας έδιναν μεγάλη σημασία στη σιωπή και τηρούσαν σιωπή για μεγάλες χρονικές περιόδους. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στο θερινό σεμινάριο του Μπριντάβαν το 1978. Από  το βιβλίο «SummerShowers, 1978», ch 21


3 Ιουνίου

Το δέντρο μπορεί να απλώσει πλατιά τα κλαδιά του. Αλλά τα κλαδιά μπορούν να ανθίσουν και να αποδώσουν καρπούς, μόνον όταν οι ρίζες τροφοδοτούνται με νερό. Αντ’ αυτού, εάν το νερό πέφτει στα κλαδιά, στους καρπούς και τα λουλούδια, μπορεί το δέντρο να αναπτυχθεί και ν’ απλώσει κλαδιά; Οι ρίζες για την ειρήνη και την ευημερία της κοινωνίας είναι οι ιδιότητες της αφοσίωσης και της αφιέρωσης. Ως εκ τούτου, το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να εστιάσει την  προσοχή του στην προώθηση και ενίσχυση αυτών των ιδιοτήτων στους ανθρώπους. Τα άτομα που κατέχουν θέσεις εξουσίας ονομάζονται στα Ινδικά adikaris (αξιωματούχοι). Αυτή η λέξη μπορεί επίσης να σημαίνει τον χειρότερο εχθρό, adhika-ari! Οι πραγματικοί αξιωματούχοι πρέπει να αποφεύγουν προσεκτικά αυτήν την πορεία και να χρησιμοποιούν τις θέσεις τους για να υπηρετούν  τα άτομα που βρίσκονται στα όρια της ευθύνης τους. Οι αρχαίοι συνέλαβαν  την υπέρτατη αλήθεια μόνο αφού βίωσαν προσωπικά την εγκυρότητά της. Οι σύγχρονοι, ωστόσο, απορρίπτουν τις διαπιστώσεις τους. Αυτός είναι ο λόγος για την αύξηση της βαρβαρότητας στις λεγόμενες πολιτισμένες χώρες. Πολλοί δεν έχουν αναγνωρίσει αυτό το γεγονός. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – Vidya Vahini» κεφ. 11


2 Ιουνίου

Ο άνθρωπος πρέπει να επιτύχει πολλά πράγματα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Το υψηλότερο και το πιο πολύτιμο από αυτά είναι να κερδίσει την αγάπη του Θεού. Η αγάπη του Θεού θα σας προσφέρει τη σοφία που χρειάζεστε για να επιτύχετε ακλόνητη εσωτερική ειρήνη. Όλοι πρέπει να προσπαθήσουν να κατανοήσουν την αληθινή φύση της Θεότητας. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί, στην αρχή, να συλλάβει το ανεκδήλωτο Απόλυτο. Αρχικά, πρέπει να το περιβάλετε με μια μορφή και κάποια χαρακτηριστικά, ώστε να το φέρετε πλησιέστερα στην αντίληψή σας. Στη συνέχεια, βήμα προς βήμα, προσπαθήστε να το εδραιώσετε εντός σας, να φανταστείτε τον εαυτό σας ως την κατάβαση της θεϊκής ενέργειας. Αλλά δεν αρκεί να παραμείνετε εκεί. Πρέπει επίσης να καλλιεργήσετε το πνεύμα της υπηρεσίας και να συμμετέχετε σε καλές πράξεις που κερδίζουν την ευγνωμοσύνη των ανθρώπων. Μόνο τότε θα κατορθώσετε να εξαγνίσετε τα επίπεδα της συνείδησής σας και να γίνετε κατάλληλοι υποψήφιοι για την πνευματική νίκη.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – Vidya Vahini» κεφ. 11


1 Ιουνίου

Όλοι στον κόσμο επιθυμούν  τη νίκη, κανείς δεν επιθυμεί την ήττα. Όλοι λαχταρούν τον  πλούτο, κανείς την ανέχεια. Αλλά πώς μπορεί να αποκτηθεί η νίκη ή ο πλούτος; Αυτό πρέπει να μελετηθεί και να ανακαλυφθεί. Και δεν χρειάζεται να ψάχνετε πολύ για τη λύση. Ο Σαντζάγια στη Μαχαμπάρατα, αποκάλυψε το μυστικό στον βασιλιά Ντριταράστρα: «Όπου υπάρχουν ο Κρίσνα, ο Κύριος της γιόγκα και ο Αρτζούνα, ο χειριστής του τόξου, εκεί η νίκη είναι σίγουρη και τα πλούτη εξασφαλισμένα». Γιατί χρειάζεστε κάτι περισσότερο από αυτή τη συμβουλή; Δεν χρειάζεται να υποβληθείτε στον τρίπτυχο αγώνα –σωματικό, διανοητικό, πνευματικό– για να επιτύχετε τη νίκη. Ούτε χρειάζεται να αναστατώνεστε ή να αγωνιάτε. Δεν χρειάζεται να λαχταράτε για πλούτο κι ευημερία. Καταφύγετε στον Θεό και κρατήστε το τόξο του θάρρους, δηλαδή κρατήστε την καρδιά σας καθαρή. Αυτό είναι αρκετό. Η νίκη και η ευημερία θα είναι δικά σας για πάντα!

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – Vidya Vahini» κεφ. 9