Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιούνιος 2019

30 Ιουνίου

Οι άνθρωποι απαγγέλλουν την Μπάγκαβαντ Γκίτα, αποκτούν την ευχέρεια του να μιλούν εκτενώς γι’ αυτήν, αλλά δεν ανταποκρίνονται στο μήνυμα. Η Γκίτα ερμηνεύεται με πολλούς τρόπους, ανάλογα με τις ιδιοτροπίες και τη φαντασία του καθενός. Η Γκίτα και άλλα πνευματικά κείμενα μοιάζουν με το δέντρο που εκπληρώνει τις επιθυμίες. Προσφέρονται για ποικίλες ερμηνείες και παρέχουν πλήθος εννοιών. Όμως εκείνο που έχει σημασία δεν είναι οι πολυποίκιλες ερμηνείες, αλλά η κατανόηση που προέρχεται από την αληθινή εμπειρία. Χωρίς να εφαρμόζετε τις διδασκαλίες, δεν μπορείτε ν’ αποκομίσετε την ευδαιμονία που μπορεί να προέλθει απ’ αυτές.  Η ατελείωτη απαγγελία της Γκίτα ή η ακρόασή της θ’ αποβεί μάταιη, εάν τίποτα δεν γίνεται προς την κατεύθυνση του εξαγνισμού της καρδιάς και της απαλλαγής από αρνητικές ποιότητες όπως ο εγωισμός, η ιδιοτέλεια και η αλαζονεία. Είναι προτιμότερο να θέσετε σ’ εφαρμογή μία μόνο στροφή της Γκίτα από το να αποστηθίσετε και τους επτακόσιους στίχους. Καμία πνευματική μελέτη ή άσκηση δεν μπορεί να βοηθήσει στον εξαγνισμό της καρδιάς, εκτός κι αν προσπαθήσετε γι’ αυτό. Κι όταν η καρδιά εξαγνιστεί γίνεται κατοικία άξια του Θεού.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1984


29 Ιουνίου

Όταν κάποιοι φίλοι, κάποιοι καλοπροαίρετοι άνθρωποι ή συγγενείς, σας προσφέρουν ένα δώρο, το αποδέχεστε με χαρά, αν και μπορεί να μην σας ικανοποιεί, διότι η αποδοχή του ευχαριστεί εκείνους. Όταν το δώρο σας ικανοποιεί, η αντίδρασή σας είναι εγκάρδια. Το θεωρείτε πολύτιμο και νιώθετε να σας γεμίζει. Να ξέρετε πως και ο Θεός αντιδρά με όμοιο τρόπο σε ό,τι του προσφέρει ο άνθρωπος. Εάν η προσφορά είναι ευτελής, ίσως την δεχθεί, για να ικανοποιήσει την επιθυμία του πιστού. Αλλά, όταν η προσφορά Τον ικανοποιεί με την αγνότητα και την ειλικρίνεια της, την καλωσορίζει και η χαρά Του μεταφράζεται σε άφθονη χάρη. Επομένως, μπείτε στη διαδικασία της ενδοσκόπησης του εαυτού σας για ν’ ανακαλύψετε και ν’ αποφασίσετε την προσφορά εκείνη που θα Του δώσει χαρά! Προσφέρετέ Του την αγάπη σας και τις αρετές σας με αγνότητα και ειλικρίνεια, για να λάβετε τις ευλογίες και τη χάρη Του σε αφθονία. Η εκπαίδευση είναι μια πολιτιστική διαδικασία. Φυτέψτε υγιείς και δυνατούς σπόρους στο εσωτερικό πεδίο της καρδιάς σας και δρέψτε την πλούσια σοδειά των πολύτιμων καρπών. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1985


28 Ιουνίου

Η γνώση του Αληθινού Εαυτού αναδύεται μόνον όταν η καρδιά σας διακρίνεται από αγνότητα. Αυτή η αγνότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ορθή εκτέλεση των καθηκόντων που σας έχουν ανατεθεί. Το σώμα, ο νους και ο Εαυτός-Άτμα, και τα τρία, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και αλληλεξαρτώμενα. Όταν υπάρχουν χωριστά, η ζωή χάνει το νόημά της. Όταν το σώμα είναι υποταγμένο στον νου και ο νους ελέγχεται από τον Εαυτό, η ζωή εκπληρώνει τον λόγο της ύπαρξής της. Όταν κυριαρχεί μόνον το σώμα, ο άνθρωπος κατεβαίνει στο επίπεδο του ζώου. Εάν ο νους υπερισχύει του σώματος και των αισθήσεων, τότε κατορθώνεται το επίπεδο του ανθρώπου. Όταν όμως ο Εαυτός κυριαρχεί στον νου και στο σώμα, τότε πραγματώνεται ο Θεός. Έτσι, η Γκίτα συνιστά έναν δρόμο τριών σταδίων προς τον Θεό: Το στάδιο της εμπλοκής του σώματος σε ενάρετες πράξεις, το στάδιο της χρήσης του νου με τέτοιο τρόπο, ώστε ν’ αναπτύξει θετικές σκέψεις και το στάδιο της κατάστασης εκείνης που μπορείτε να διαλογίζεστε τον Θεό μέσω της λατρείας. Συνεχίστε σ’ αυτόν τον δρόμο και θα φθάσετε στο στάδιο εκείνο κατά το οποίο, όπως ένα ποτάμι που ενώνεται με τον ωκεανό, θα συγχωνευτείτε με τον Θεό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1984


27 Ιουνίου

Δεν εξυπηρετεί σε τίποτα, όταν απλώς αναγνωρίζετε πως έχει έρθει ο Κύριος, αλλά δεν λαχταράτε να επωφεληθείτε απ’ αυτήν την Έλευση. Προσφέρετε όλον τον εαυτό σας, ολόκληρη τη ζωή σας σ’ Εκείνον. Τότε αυτή η λατρεία θα σας αλλάξει κι θα σας μεταμορφώσει τόσο γρήγορα και ολοκληρωτικά, που εσείς κι Εκείνος μπορεί να συγχωνευθείτε σε Ένα. Εκείνος θα σκέφτεται, θα αισθάνεται και θα ενεργεί όπως εσείς, και εσείς θα σκέφτεστε, θα νιώθετε και θα πράττετε όπως Εκείνος. Θα μεταμορφωθείτε, όπως ένας βράχος μετατρέπεται από τον γλύπτη σ’ ένα είδωλο, που αξίζει τη λατρεία γενεών ολόκληρων αγνών ανθρώπων. Σ’ αυτήν την διαδικασία θα χρειαστεί να υποφέρετε πολλά κτυπήματα από το σφυρί και πολλές πληγές από τη σμίλη Του, γιατί Εκείνος είναι ο γλύπτης. Σας απαλλάσσει έτσι από τη μοίρα του να μείνετε ένα απολίθωμα! Προσφέρετε την καρδιά σας στον Κύριο και αφήστε τον υπόλοιπο εαυτό σας να υποστεί τη μεταμόρφωση  στα χέρια Του. Μη βεβηλώνετε τον χρόνο, το φυσικό σας περίβλημα ή αυτήν την ευκαιρία ζωής, χρησιμοποιώντας τα τείνοντας σε ευτελείς σκοπούς.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1968


26 Ιουνίου

Χωρίς τον έλεγχο των αισθήσεων, οι πνευματικές ασκήσεις σας θα είναι αναποτελεσματικές. Είναι σαν να κρατάτε νερό σε ένα δοχείο που στάζει. Όταν η γλώσσα λαχταρά για κάποια λιχουδιά, βεβαιωθείτε πως δεν θα τροφοδοτήσετε την επιθυμία της. Εάν επιμένετε στο να παρέχετε στον εαυτό σας απλή τροφή, που δεν είναι πικάντικη ή καυτερή, αλλά έχει τη δυνατότητα να σας συντηρεί επαρκώς, η γλώσσα μπορεί να δυσφορήσει  για λίγες μέρες, αλλά σύντομα θα καλωσορίσει τις απλές γεύσεις. Αυτός είναι ο τρόπος να καταστείλετε και να ξεπεράσετε τις αρνητικές συνέπειες του να γίνει η γλώσσα ο αφέντης σας. Δεδομένου ότι η γλώσσα είναι εξίσου επιρρεπής σε σκανδαλώδεις και λάγνες συζητήσεις, οφείλετε να περιορίσετε κι αυτήν τη ροπή της επίσης. Να μιλάτε λίγο, να μιλάτε γλυκά, να μιλάτε μόνον όταν υπάρχει πιεστική ανάγκη. Επίσης να μιλάτε μόνο σ’ εκείνους που πρέπει, και μη φωνάζετε ή υψώνετε τη φωνή από θυμό ή ενθουσιασμό. Ένας τέτοιος έλεγχος θα βελτιώσει την υγεία σας και θα σας προσδώσει πνευματική γαλήνη. Θα σας οδηγήσει σε καλύτερες κοινωνικές σχέσεις και σε μικρότερη εμπλοκή με επαφές και διαμάχες.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1968


25 Ιουνίου

Πρέπει να διαβάσετε μια εφημερίδα για να μάθετε πόσο τρελός και ανόητος είναι ο κόσμος, πόσο μάταιος είναι ο ηρωισμός και πόσο παροδική η δόξα. Και αφού αναλογιστείτε τις πληροφορίες που η εφημερίδα σας έχει μεταφέρει, θα τη βάλετε στην άκρη. Τώρα πια δεν θα είναι παρά ένα άχρηστο υλικό. Κατά τον ίδιο τρόπο, πρέπει να ζείτε μια μόνο φορά. Ζήστε έτσι ώστε να γεννηθείτε μόνο μία φορά. Μην ερωτευτείτε τον κόσμο τόσο πολύ, που η απατηλή σαγήνη του να σας φέρνει ξανά και ξανά μπροστά στο πλανερό κράμα της χαράς και της θλίψης. Αν δεν αποστασιοποιηθείτε για λίγο, μένοντας μακρυά από την ανάμειξή σας με τον κόσμο, έχοντας την επίγνωση πως όλο αυτό δεν είναι παρά ένα θεατρικό έργο, του οποίου σκηνοθέτης είναι ο Θεός, κινδυνεύετε να εμπλακείτε πολύ στενά. Χρησιμοποιήστε τον κόσμο ως πεδίο εκπαίδευσης για τη θυσία, την υπηρεσία, τη διεύρυνση της καρδιάς και τον εξαγνισμό των συναισθημάτων. Αυτή είναι η μοναδική αξία που έχει.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Μαρτίου 1967

 


24 Ιουνίου

Κατά τη διάρκεια των ύμνων, όλοι όσοι συμμετέχουν στη χορωδία, πρέπει να συντονίζονται στην ίδια μελωδία. Η παραφωνία στο τραγούδι δημιουργεί όχληση στ’ αυτιά. Το να τραγουδάτε εν χορώ, κατά τη διάρκεια των ψαλμών, είναι μια μορφή πειθαρχίας. Ομοίως, στ’ αθλήματα και στα παιχνίδια, έχετε έναν διαιτητή να επιβάλλει τους κανόνες του παιχνιδιού. Ο κάθε παίκτης πρέπει να τηρεί αυστηρά τους κανόνες. Κάποιες φορές, όταν παίζουν, στον ενθουσιασμό τους, οι παίκτες αποτυγχάνουν να τηρήσουν τους κανόνες. Ο διαιτητής, όμως, φροντίζει να επιβληθούν αυτοί οι κανόνες και οι παίκτες υπακούν σιωπηρά. Όποιος παίκτης δεν συμμορφώνεται, παραβιάζει τους κανονισμούς. Στις μέρες μας, επειδή οι άνθρωποι δεν τηρούν τους κανόνες είτε στον αθλητισμό είτε σε άλλους τομείς, η ζωή έχει καταλήξει να είναι ανυπόφορη. Κάποιοι κατέχουν θέσεις εξουσίας σε επιχειρήσεις, στη διοίκηση ή σε ιδρύματα. Κι εδώ επίσης η πειθαρχία είναι ουσιώδης! Επειδή ακριβώς κατέχετε ένα αξίωμα από το οποίο απορρέει δύναμη ή εξουσία, δεν σας επιτρέπεται να συμπεριφέρεστε κατά το δοκούν. επιδεικνύοντας ασέβεια προς τους ισχύοντες κανόνες.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Ιουνίου 1996


23 Ιουνίου

Πρέπει να καλλιεργήσετε αγάπη προς όλους, ανεξάρτητα από τον χαρακτήρα και τις ικανότητες του καθενός. Αν και το ίδιο αίμα διαρρέει ολόκληρο το σώμα, το μάτι δεν μπορεί να οσφρανθεί, το αυτί δεν μπορεί να γευτεί και η μύτη δεν μπορεί να δει. Μην εστιάζεστε στις διαφορές και τις διαμάχες. Δώστε έμφαση στην αδελφοσύνη και την αγάπη που αποτελούν τη βάση. Όπως η ζάχαρη, που έχει διαλυθεί σ’ ένα ποτήρι νερό, είναι αόρατη, αλλά μπορεί ν’ ανιχνευτεί γευστικά από τη γλώσσα σε κάθε σταγόνα, έτσι και ο Θεός είναι αόρατος αλλά ενυπάρχων και μπορεί να γίνει αισθητός σε κάθε άτομο όσο ψηλά ή χαμηλά κι αν αυτό βρίσκεται. Επαναλαμβάνετε διαρκώς το όνομα του Κυρίου και  γευτείτε τη γλυκύτητα που υπάρχει στην καρδιά του καθενός. Ενοικείστε στη δόξα Του και τη συμπόνια Του, που εκφράζονται μέσω του ονόματος. Τότε θα είναι ευκολότερο για σας να τον οραματίζεστε σε όλους, να τον αγαπάτε και να τον λατρεύετε σε όλους. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 31 Ιουλίου 1967

 


22 Ιουνίου

Οι κυβερνήτες, που πλαισιώνουν και προωθούν το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, είναι υπεύθυνοι για τη δυσαρέσκεια αλλά και για τη διάψευση των προσδοκιών και την επακόλουθη αντικοινωνική συμπεριφορά και τις διανοητικές διαταραχές των σπουδαστών. Εστιάζουν μόνο στη σωματική και νοητική εκπαίδευση των νέων. Ξεχνούν πως θα πρέπει επίσης να δοθεί προσοχή στην ψυχική, ηθική και πνευματική ανάπτυξη, έτσι ώστε να μπορέσει ν’ αναδυθεί μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Σήμερα ένα παιδί εντάσσεται στο εκπαιδευτικό σύστημα, έτσι ώστε χρόνια μετά να έχει πρόσβαση σε μια όχι κουραστική εργασία. Η σχολική φοίτηση θεωρείται πως υπάρχει για την εξασφάλιση των αναγκαίων προς το ζην και όχι για την επίτευξη του απόλυτου στη ζωή. Πουθενά οι νέοι δεν εκπαιδεύονται ώστε ν’αποκτήσουν αταραξία και ειρήνη. Παντού ο στόχος είναι η άνετη ζωή. Η αναζήτηση της άνεσης, του πλούτου, της φήμης, της άσκησης εξουσίας επάνω στους άλλους —ολ’ αυτά σας κάνουν τόσο εγωκεντρικούς που καταλήγετε ν’ αποτελείτε κίνδυνο για τον εαυτό σας και τους άλλους. Το μόνο ασφαλές μονοπάτι είναι η αναζήτηση της ευδαιμονίας εντός σας και όχι στους άλλους ή μέσω των άλλων. Υπάρχει μια μεγαλειώδης χαρά, που περιμένει εκείνον που εκπέμπει συμπόνια, αλήθεια, υπομονή, ταπεινότητα, σεβασμό και ευλάβεια.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 30 Ιουλίου 1967


21 Ιουνίου

Ενσαρκώσεις της αγάπης! Η πειθαρχία είναι ζωτικής σημασίας. Είναι τόσο σημαντική όσο και η σπονδυλική στήλη για τον άνθρωπο. Πειθαρχία σημαίνει την τήρηση σαφώς καθορισμένων κανόνων και ρυθμίσεων. Χωρίς τέτοιου είδους κανονισμούς, δεν είναι δυνατόν να διατηρηθεί η ανθρώπινη φύση και η ανθρωπότητα θα καταστραφεί. Η πειθαρχία δεν μπορεί να γίνει κτήμα σας μέσα από τα βιβλία ούτε μπορεί να διδαχθεί από δασκάλους. Πρέπει να γίνει ένα φυσικό συστατικό στοιχείο της καθημερινής σας ζωής κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων σας. Η πειθαρχία είναι σημαντική από τη στιγμή που ξυπνάτε έως την ώρα του ύπνου. Είναι ουσιαστική για κάθε ομάδα, κάθε κοινωνία και για κάθε θεσμό. Είναι ένα θεμελιώδες διακριτικό γνώρισμα της κοινωνικής ζωής. Οφείλετε να τηρείτε την πειθαρχία στον λόγο, στον αθλητισμό και σε κάθε είδους σχέση. Όποιοι κι αν είστε, δεν μπορεί να μην ασκείτε έλεγχο στην γλώσσα σας. Ενώ μιλάτε ή γράφετε, να λαμβάνετε υπ’ όψιν τις μελλοντικές επιπτώσεις των λόγων σας και να επιδεικνύετε αυτοκυριαρχία. Η πειθαρχία θα σας προστατέψει σε ό,τι κι αν πράττετε.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Ιουνίου 1996


20 Ιουνίου

Οι γονείς, οι δάσκαλοι και οι ηγέτες εξάπτουν τα πάθη στους νόες των νεαρών ατόμων, ενθαρρύνοντας τους να ενδίδουν σε βίαιες σκέψεις και πράξεις. Οι ίδιοι άνθρωποι που κηρύττουν το μήνυμα της ειρήνης, της εκπαίδευσης των παιδιών και αναμασούν τα περί αγάπης, αρμονίας και αμοιβαίας συνεργασίας και αναπτύσσουν τις αρχές της κοινωνικής προόδου και της εθνικής ανάτασης, υπονομεύουν αυτές τις ελπίδες με τα ζωντανά τους παραδείγματα! Τα παιδιά δεν λένε το ένα και πράττουν το αντίθετο. Είναι πολύ ειλικρινή και αθώα. Οι μεγαλύτεροι πρέπει να δανειστούν τη φύση αυτή από τα παιδιά, διότι πολλοί απ` αυτούς έχουν απομακρυνθεί απ’ αυτό το ιδεώδες. Ο πολιτισμός μας αναδεικνύει την ταπεινότητα, την ειλικρίνεια και την ενότητα ως την καλύτερη θεραπεία για τα συναισθηματικά προβλήματα. Περισσότερο από την αναζήτηση μιας πολυτελούς ζωής ή την εμπλοκή σε ανταγωνισμούς επιδιώκοντας την άνεση, την απόκτηση πλούτου ή εξουσίας —πράγματα που είναι πιθανόν γρήγορα να εξανεμιστούν— τα ιδεώδη της απλής διαβίωσης και της ανώτερης σκέψης, που τίθενται από τους σοφούς της Ινδίας, θα σας οδηγήσουν σε μια ευτυχισμένη ζωή και σε διαρκέστερη κοινωνική ειρήνη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 31 Μαρτίου 1975


19 Ιουνίου

Ξεκινώντας με πίστη στον θείο εαυτό σας, κατακτήστε το αίσθημα της ικανοποίησης και στη συνέχεια φθάστε στην αυτοθυσία και τελικά στην αυτοπραγμάτωση. Το τελικό στάδιο της αυτοπραγμάτωσης έχει την αρχή του και τη βάση του στην αυτοπεποίθηση. Πρέπει λοιπόν, ν’ αναπτύξετε πίστη  στον εαυτό σας. Χωρίς αυτήν και εάν διαρκώς σας διακατέχει η αντίληψη πως η δύναμη υπάρχει σε κάποιον άλλον, πότε πρόκειται εσείς ν’ αποκτήσετε το σθένος και την εμπιστοσύνη, ώστε να φθάσετε τον στόχο σας; Η ειρήνη και η ευδαιμονία υπάρχει εντός σας - δεν είναι κάποιες εξωτερικές καταστάσεις. Μπορεί να θεωρείτε πως το να πάτε στα Ιμαλάια, θα σας προσδώσει γαλήνη. Ναι, μπορεί το σώμα σας να πάει στα Ιμαλάια, αλλά τι γίνεται με τον νου σας; Αν τον αφήσετε πίσω στην πόλη, πώς μπορείτε να βιώσετε ειρήνη; Κατά τον ίδιο τρόπο, μπορεί να έχετε φέρει το σώμα σας στο Πουτταπάρτι, αλλά εάν ακόμη έχετε τις ίδιες συνήθειες που σας διέκριναν και στο παρελθόν, ποιο είναι το όφελος; Το ουσιαστικό δεν είναι το σώμα.  Η μεταμόρφωση, η αλλαγή πρέπει να συμβεί στον νου σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Μαρτίου 1975


18 Ιουνίου

Πολλοί νομίζουν πως η συγκέντρωση είναι ταυτόσημη με τον διαλογισμό και ξεκινούν την πορεία τους σε λάθος δρόμο. Η συγκέντρωση αφορά μια κατάσταση κάτω από τις αισθήσεις, ενώ ο διαλογισμός είναι πέρα από τις αισθήσεις. Χρησιμοποιείτε τη συγκέντρωση ασυναίσθητα στην καθημερινή ρουτίνα της ζωής. Εφόσον η συγκέντρωση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, γιατί χρειάζεται να την ασκήσετε; Εκείνο που χρειάζεται ν’ ασκήσετε είναι αυτό που βρίσκεται πέρα από τις αισθήσεις του σώματος. Θα πρέπει ν’ ανυψωθείτε από το επίπεδο κάτω από τις αισθήσεις (συγκέντρωση) στο επίπεδο των αισθήσεων (την ενδιάμεση κατάσταση που ονομάζεται στοχασμός) και από εκεί πρέπει ν’ ανυψωθείτε πάνω από τις αισθήσεις, κατάσταση που αποκαλείται διαλογισμός. Μεταξύ συγκέντρωσης και διαλογισμού υπάρχει μια περιοχή που καλύπτει και τις δύο καταστάσεις και αυτή ταυτίζεται με τον στοχασμό. Το να βρίσκεστε στην περιοχή αυτή του στοχασμού σημαίνει ν’ απελευθερωθείτε από τις συνήθεις προσκολλήσεις του κόσμου. Όταν έχετε αποστασιοποιηθεί εντελώς απ’ όλες τις  προσκολλήσεις σας, περνώντας αποφασιστικά από το στάδιο του στοχασμού, εισέρχεστε στην περιοχή του διαλογισμού.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Μαρτίου 1975


17 Ιουνίου

Ένας ικανός μονάρχης οφείλει να έχει τους υπουργούς του υπό έλεγχο. Θα τους κατευθύνει στην ορθή πορεία και θα διατηρεί την ειρήνη και την ασφάλεια του βασιλείου. Από την άλλη πλευρά, ένας μονάρχης που επιτρέπει στον εαυτό του να ελέγχεται από τους υπουργούς του, δεν αξίζει τον θρόνο. Είναι απορριπτέος και θλιβερός. Στο βασίλειο του δεν μπορεί να υπάρχει ειρήνη και ασφάλεια. Ο νους είναι ο μονάρχης εντός σας και οι αισθήσεις οι υπουργοί του. Είναι δούλος των υπηρετών του κι έτσι στην επικράτεια του δεν υπάρχει ειρήνη. Ο κάθε πνευματικός αναζητητής, που φιλοδοξεί να επιτύχει την εκδήλωση και την διεύρυνση του θεϊκού στοιχείου εντός του, οφείλει, λοιπόν, να αποκτήσει κυριαρχία επί των αισθήσεων. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Το επόμενο είναι η κατάκτηση του νου. Το τρίτο είναι το ξερίζωμα των έμφυτων ροπών και το τέταρτο η επίτευξη της πνευματικής γνώσης. Τα κλαδιά είναι οι αισθήσεις, ο κορμός ο νους και οι ρίζες οι έμφυτες τάσεις. Και τα τρία πρέπει να κατακυριευτούν και να καταστραφούν, έτσι ώστε να γίνει δυνατή η συνειδητοποίηση του Υπέρτατου Εαυτού.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Μαΐου 1983


16 Ιουνίου

Όταν λένε πως οι δυνάμεις του Σάι Μπάμπα έχουν δοθεί στον τάδε, τρέχετε σ’ αυτό το άτομο. Οι δυνάμεις του Σάι Μπάμπα είναι τέτοιες, που δεν δίνονται σε κανέναν άλλον. Κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να λάβει δυνάμεις από τον Μπάμπα ούτε την ικανότητα να τις μεταδώσει σε κάποιον άλλον. Οι δυνάμεις του Σάι Μπάμπα δεν δίνονται μ’ αυτόν τον τρόπο κι εσείς δεν πρέπει να παρασύρεστε από τέτοιες δηλώσεις. Η δύναμη του καθενός υπάρχει εντός του. Δεν είναι δυνατόν να δοθούν τέτοιου είδους δυνάμεις σε άλλο πρόσωπο. Έτσι, επιτρέποντας σ’ έναν αδύναμο νου να σας θέσει υπό τον έλεγχό του και πηγαίνοντας από τόπο σε τόπο, πότε πρόκειται ν’ αποκτήσετε  τη δύναμη να ελέγξετε τον δικό σας νου; Πρέπει να είστε σε θέση ν’ ακολουθείτε έναν τρόπο σκέψης, έναν δρόμο. Δεν χρειάζεται να γυρίζετε όλον τον κόσμο και να σπαταλάτε ένα σωρό χρήματα αναζητώντας πνευματική δύναμη, Μείνετε στο σπίτι σας και αναπτύξτε τη δύναμη εντός σας. Δεν χρειάζεται να τρέχετε γι’ αυτήν εδώ κι εκεί. Ο Θεός δεν είναι εξωτερικός, δεν είναι έξω από εσάς. Ο Θεός βρίσκεται μέσα σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Μαρτίου 1975


15 Ιουνίου

Ο χρόνος ζωής, που παραχωρείται στον άνθρωπο, ως αποτέλεσμα ενός γιγάντιου αριθμού αρετών που αποκτήθηκαν και συσσωρεύτηκαν μέσα από πολλές ζωές στο παρελθόν, πρέπει να χρησιμοποιηθεί με στόχο την ανοδική εξέλιξη στην πορεία προς τον Θεό. Τα πλούτη μειώνονται μόνον όταν ξοδεύονται, αλλά η ζωή, στο γοργό πέρασμά της, λιγοστεύει την κάθε στιγμή. Ακόμα κι όταν κοιμάστε, ανέμελοι, το κάθε λεπτό σάς γερνάει και σας φέρνει πλησιέστερα στον θάνατο. Για να κατευθύνετε τη ζωή σε χρήσιμα κανάλια, πρέπει να τη ρυθμίσετε και να την οριοθετήσετε. Οι συνήθειές σας πρέπει να εξευγενιστούν, οι επιβλαβείς τάσεις να διορθωθούν και οι εποικοδομητικές να ενισχυθούν. Μια πειθαρχημένη ζωή είναι η καλύτερη προσφορά, που μπορείτε να κάνετε στην πατρίδα σας ή στον Θεό εντός σας. Επομένως ο καθένας σας οφείλει να δεχθεί το ιδανικό, αφού αναλύσει τις συνέπειές του και πεισθεί για την εγκυρότητά του. Τα ζωώδη ένστικτα και οι παρορμήσεις επιμένουν να εκδηλώνονται στην ανθρώπινη φύση ως υπολείμματα, και μόνον όταν η ραγδαία τους αύξηση ελέγχεται και βαθμιαία εξαλείφεται, οι θεϊκοί κρουνοί μπορούν να αναβλύσουν.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Αυγούστου 1977


14 Ιουνίου

Οι συναναστροφές σας καθορίζουν και τον χαρακτήρα σας. Ένα άτομο προσπαθεί να έρθει σε επαφή με την ομάδα εκείνη των ανθρώπων, στα πλαίσια της οποίας μπορεί ελεύθερα να εκφράσει την εγγενή φύση του. Ο άνθρωπος είναι εκ φύσεως επιρρεπής στο να τροφοδοτεί τις επιθυμίες που αναδύονται εντός του ή τις παρορμήσεις που υποβάλλονται έξωθεν. Πολύ συχνά αυτές είναι επιβλαβείς. Έτσι οι άνθρωποι αυτοκαταστρέφονται, δίνοντάς τους την ευκαιρία  να καταδυναστεύουν την προσωπικότητα τους. Αναλογιστείτε την επιρροή που μπορούν ν’ ασκήσουν στον εαυτό σας οι καλές συναναστροφές. Ένα κομμάτι σπάγκου είναι κάτι χωρίς αξία, κανείς δεν ενδιαφέρεται, κανείς δεν το θεωρεί χρήσιμο. Όταν όμως συνδεθεί με μερικά ευωδιαστά λουλούδια, τότε οι γυναίκες στολίζουν τα μαλλιά τους και οι πιστοί τοποθετούν τη γιρλάντα στα ομοιώματα του Θεού που λατρεύουν. Ένα κομμάτι πέτρας, σ’ έναν δημόσιο χώρο, παραμελείται και καταστέφεται. Όταν όμως η πέτρα βρεθεί με τη συντροφιά ενός γλύπτη, μεταμορφώνεται σ’ ένα γοητευτικό άγαλμα του Θεού και τοποθετείται σ’ έναν ναό για να δεχθεί φόρο τιμής από χιλιάδες πιστούς. Οι ενάρετες λοιπόν συντροφιές είναι πολύ σημαντικές, για την ηθική και πνευματική σας ανάπτυξη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Αυγούστου 1977


13 Ιουνίου

Πρέπει να προσπαθείτε διαρκώς ν’ απαλλαγείτε από τις αρνητικές σας ροπές. Εντοπίστε, προσδιορίστε και εγκαταλείψτε τις κακές τάσεις που έχετε κληρονομήσει και είναι ριζωμένες στον νου σας. Απ’ αυτές τις τάσεις οι χειρότερες είναι το μίσος και ο φθόνος. Αναδύονται μέσα από τον έντονο εγωισμό. Είναι ιδιότητες ζώου και δεν πρέπει να έχουν θέση σε μια ανθρώπινη ύπαρξη. Κάθε φορά που εμφανίζονται, πρέπει άμεσα να απαλλάσσεστε  απ’ αυτά. Αυτό απαιτεί μια συνεχή εσωτερική θυσιαστική τελετουργία, σε σχέση με την αντίστοιχη τελετουργία που γίνεται μόνο μια φορά τον χρόνο και σ’ ένα συγκεκριμένο μέρος. Η εσωτερική αυτή θυσία πρέπει να γίνεται ανά πάσα στιγμή, παντού και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Οποτεδήποτε μια κακή σκέψη ή επιθυμία εμφανίζεται, πρέπει να εξολοθρεύεται ανηλεώς. Η θεία χάρη μπορεί να κερδηθεί μόνο με συνεχή επαγρύπνηση και προσπάθεια. Μόνον όταν τα αρνητικά χαρακτηριστικά σας αποβληθούν, μπορεί ο Θεός να εκδηλωθεί σε όλη Του τη δόξα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1983


12 Ιουνίου

Η γέννηση ως άνθρωπος είναι το τελικό στάδιο στην ανοδική εξελικτική πορεία των 8.400.000 ειδών των ζωντανών όντων. Σε προηγούμενες ενσαρκώσεις, θα μπορούσε κάποιος να είναι έντομο, σκουλήκι, πουλί ή ζώο και ίσως τώρα εμφανίζει ανάλογα χαρακτηριστικά, παρά την παρουσία των θεϊκών ιδιοτήτων. Για παράδειγμα, η αλαζονεία δεν είναι μια έμφυτη ανθρώπινη ιδιότητα. Είναι ένα φυσικό χαρακτηριστικό ενός βούβαλου. Εάν συμπεριφέρεστε με αλαζονεία, αναρωτηθείτε για το αν υπήρξατε βούβαλος σε μια προηγούμενη ζωή και δεν μπορείτε να αποβάλλετε την ιδιότητα αυτή, την οποία έχετε κληρονομήσει. Κάποιοι εκδηλώνουν μια ανόητη ισχυρογνωμοσύνη, η οποία είναι ιδιότητα των προβάτων και όχι ανθρώπινο γνώρισμα. Άλλοι, κάποιες φορές, ενδίδουν σε μικροκλοπές, όμοια με μια γάτα. Κατά τον ίδιο τρόπο, μια αμφιταλαντευόμενη και ασταθής φύση, όταν εκδηλώνεται, φέρνει στον νου μια προηγούμενη ζωή ως πίθηκος. Μερικοί είναι αθεράπευτα αγνώμονες και υποκύπτουν στον πειρασμό να βλάψουν  ακόμη κι εκείνους που τους βοηθούν. Το φίδι είναι διαβόητο για το δηλητήριο που αποβάλλει, ακόμη κι αν τρέφεται με γάλα. Δεν είναι πια καιρός να ενδοσκοπήσετε πραγματικά τους εαυτούς σας και να προάγετε τις επωφελείς ανθρώπινες αξίες εντός σας;

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1983


11 Ιουνίου

Η προσκόλληση στο σώμα συνεπάγεται απόκτηση και συσσώρευση πραγμάτων που τροφοδοτούν τις ανάγκες του και την απληστία σας. Η συσσώρευση πραγμάτων, που προάγει την εκμετάλλευση, δεν μπορεί να ελκύσει τη Χάρη. Δεν υπάρχει όριο σ’ αυτήν. Μπορεί μια λίμνη να γεμίσει με ψιχάλες; Μπορεί ένα αναμμένο κάρβουνο να διατηρηθεί καίγοντας φύλλα χλόης; Η δίψα αυξάνει με κάθε γουλιά και πάντα ζητά περισσότερο. Η συσσώρευση πραγμάτων, η ευρυμάθεια, η φήμη μπορεί να μην αποφέρουν τίποτα καλό, εκτός κι αν ό,τι κατέχετε τίθεται στην υπηρεσία τόσο του εαυτού σας όσο και των άλλων. Η σοφία του ν’ αναγνωρίζετε πως το σώμα, στο οποίο πιστεύετε, δεν είναι στην πραγματικότητα παρά μόνον ένα όργανο, που εσείς χειρίζεστε, πρέπει να είναι χαραγμένη εντός σας. Αυτό είναι το πρώτο βήμα προς την ανώτερη πνευματική συνείδηση. Πώς μπορεί η απάρνηση και η μη-προσκόλληση ν’ αποφέρουν χαρά, θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος. Όταν εμπλέκεστε σε δράσεις, απορρίψτε την αίσθηση του εγώ. Όταν βιώνετε οποιαδήποτε συγκίνηση ή όταν εκδηλώνετε την όποια αντίδραση, απορρίψτε την αίσθηση πως είστε αυτός που μετέχει σ’ αυτές τις καταστάσεις. Έτσι μπορείτε να είστε χαρούμενοι. Και αυτός που βιώνει μια τέτοια χαρά, μεταμορφώνεται σε Γιόγκι, δηλαδή σ`ένα πνευματικά ανεπτυγμένο άτομο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Απριλίου 1983


10 Ιουνίου

Ο θεϊκός σπόρος πρέπει να καλλιεργείται με την ανθρώπινη προσπάθεια και με συνεχή φροντίδα, ώστε ν’ ανθίσει και να καρποφορήσει. Σβήστε από τον νου σας όλα τα χνάρια της επιθυμίας που σας διακατέχει του να βλάψετε τους άλλους με σκέψεις, λόγια ή πράξεις. Το αποτέλεσμα της επιδίωξης μιας τέτοιας συμπεριφοράς, που μπορεί να σας αποφέρει μια προσωρινή ικανοποίηση, είναι ολέθριο. Κάθε τέτοια σκέψη είναι ένας σπόρος, ένα ζιζάνιο, που φυτρώνει στον νου σας. Θα μεγαλώσει και θα καταστρέψει τη γαλήνη και τη χαρά σας. Επομένως, επαγρυπνείτε ενάντια σε τέτοιες ροπές. Εξαγνίστε τις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις σας, για να εναρμονίζεστε μ’ εκείνους που βαδίζουν στον δρόμο προς τον Θεό. Ο εγωισμός είναι το σαράκι που καταστρέφει την αγάπη για τον συνάνθρωπο. Αν και γνωρίζετε πως αυτό είναι λάθος, ο εγωισμός δεν θα σας επιτρέψει ν’ αποστασιοποιηθείτε απ’ όσα σας υπαγορεύει. Μπορείτε να τον υπερβείτε μέσω της ισχυρής σας αποφασιστικότητας. Να μοιράζεστε  με τους άλλους τη γνώση, τις ικανότητες και τον πλούτο που αποκτήσατε, τις ιδέες και τα ιδανικά από τα οποία έχετε ευεργετηθεί και τη χαρά της πνευματικής άσκησης και του διαλογισμού. Το μοίρασμα αυτό δεν θα τα μειώσει ούτε θα τα’ απαξιώσει, αλλά θα τα κάνει να λάμψουν με περισσή λαμπρότητα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Απριλίου 1983


9 Ιουνίου

Ο Ράμαντας ρίχτηκε στη φυλακή και μαστιγώθηκε αλύπητα. Όμως, ποτέ δεν έχασε την πίστη του στον Ράμα. Παρακάλεσε θερμά θρηνώντας και κατάφερε να επιτύχει τη θεϊκή παρέμβαση, ώστε να λυτρωθεί από το μαρτύριο. Η ακλόνητη πίστη είναι σημάδι πνευματικής ολοκλήρωσης. Είναι το αποτέλεσμα της συναίσθησης της εσωτερικής σας πραγματικότητας, ο σταθερός πυρήνας, ο Θεός μέσα στον άνθρωπο. Θέστε σε εφαρμογή αυτό το ιδανικό της εσωτερικής ειρήνης και της οικουμενικής αγάπης. Σκορπίστε ανιδιοτελή αγάπη στους άλλους και επαναφέρετε για μια ακόμη φορά τη θεία τάξη του Ράμα. Ράμα σημαίνει «Αυτός που δίνει χαρά». Να είστε ευχάριστοι προς όλους. Δώστε την ευκαιρία σε όλους να είναι ευχαριστημένοι μαζί σας. Μην πληγώνετε ή βλάπτετε με τη σκέψη, τα λόγια και τις πράξεις. Εξαγνίστε την καρδιά σας, απαλλάξτε την από την ασφυκτική εγωπάθεια. Προσφέρετε τις αρετές σας σαν λουλούδια που σκορπίζουν ομορφιά και άρωμα. Προσφέρετε τον λωτό της καρδιάς σας, απαλλαγμένο από τα παράσιτα της λαγνείας, του θυμού και του μίσους στον Κύριο κι Εκείνος θα είναι ευχαριστημένος μαζί σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Απριλίου 1983


8 Ιουνίου

Πριν απ` όλα, οφείλετε να δείχνετε ευγνωμοσύνη στους γονείς σας, να τους αγαπάτε και να τους σέβεστε. Το ίδιο το αίμα σας, η ανατροφή σας, ο νους, η περιουσία σας -  όλα είναι δώρα των γονιών σας. Δεν λαμβάνετε αυτά τα δώρα κατ` ευθείαν από τον Θεό. Ό,τι σχετίζεται με τον Θεό είναι μόνον έμμεση εμπειρία. Είναι μόνον οι γονείς σας αυτοί τους οποίους μπορείτε να γνωρίσετε άμεσα και να νιώσετε την αγάπη τους. Τα παιδιά μπορούν ν’ αντιληφθούν την έννοια των λέξεων ‘αλεπού’ και ‘σκύλος’ μόνον όταν βλέπουν τις εικόνες τους. Κατά τον ίδιο τρόπο, μόνον αφού βιώσετε τη σχέση με τους γονείς σας, μπορείτε ν’ αντιληφθείτε την ύπαρξη του Θεού. Μόνον όταν τους αγαπάτε και τους σέβεστε, μπορείτε να κατανοήσετε την αγάπη του Θεϊκού Γονέα. Αυτό είναι που σας λέω συχνά: Όταν αντιληφθείτε την αρχή του  Εαυτού εντός σας, θα κατανοήσετε τον Εαυτό σε όλους. Το άτομο έχει αναδυθεί από την κοινωνία, η κοινωνία από την δημιουργία και η δημιουργία από τον Δημιουργό. Μόνον όταν κατανοήσετε την αρχή της δημιουργίας, θα μπορέσετε να κατανοήσετε τον Δημιουργό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Απριλίου 1983


7 Ιουνίου

Να αντιμετωπίζετε την καλή τύχη και την ατυχία, την ευτυχία και τη δυστυχία, την απώλεια και το κέρδος με την ίδια αδιατάρακτη στάση. Είναι φυσικές καταστάσεις, όπως η ζέστη και το κρύο, το καλοκαίρι και ο χειμώνας. Έχουν κάποιον σκοπό να υπηρετήσουν. Κατά τον ίδιον τρόπο, τα σκαμπανεβάσματα της ζωής έχουν κάποια μαθήματα να μας διδάξουν. Στην πραγματικότητα, χωρίς ανατροπές στη ζωή, δεν θα μπορέσουμε να βιώσουμε τη Θεότητα. Χωρίς το σκοτάδι, δεν θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε το φως. Χωρίς δυσκολίες, δεν θα απολαμβάναμε οφέλη. Είναι η έλλειψη ειρήνης που μας ωθεί να αναζητήσουμε τα μέσα για να βιώσουμε διαρκή ειρήνη. Οι Ουπανισάδες έχουν δηλώσει ότι η αθανασία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την απάρνηση. Πρέπει να μάθετε να ασκείστε σε αυτή την αρετή ώστε να ανακαλύψετε το μυστικό της διαρκούς ειρήνης και ευδαιμονίας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Απριλίου 1983


6 Ιουνίου

Από τις είκοσι τέσσερις ώρες, που έχετε στη διάθεσή σας, επιτρέψτε Μου να σας συμβουλεύσω ν’ αφιερώνετε ένα μικρό μέρος στον διαλογισμό, την προσευχή, την ανάγνωση των Γραφών ή την ακρόαση ομιλιών που αφορούν τις θεϊκές δράσεις του Κυρίου. Να σκέπτεστε τον Θεό και την ευγνωμοσύνη που του οφείλετε για το δώρο της ζωής σας ως ανθρώπου και τις ποικίλες υλικές, ηθικές και διανοητικές δεξιότητες με τις οποίες σας έχει προικίσει. Να το κάνετε πριν ξεκινήσετε την εκτέλεση οποιουδήποτε καθήκοντος ή εργασίας. Σίγουρα θα αποκομίσετε μεγάλο όφελος και θα είστε γαλήνιοι, χαρούμενοι και επιτυχείς στα όποια εγχειρήματά σας, μέσω της θείας χάρης. Μην απογοητεύεστε, εάν δεν σημειώνετε πρόοδο με τον διαλογισμό σας. Να επαναλαμβάνετε το Όνομα του Θεού, εδραιωμένοι στη δόξα και τη χάρη Του. Αυτό είναι εξίσου αποτελεσματικό. Κανένα ιδιαίτερο όνομα δεν είναι αναγκαίο. Όλα τα ονόματα υποδηλώνουν το Ένα. Η σταθερότητα, η πίστη, η αγάπη, που καλλιεργείτε στην καρδιά και εκφράζετε μέσα από τα λόγια, τις πράξεις και τις σκέψεις σας, είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να κερδίσετε τη Χάρη του Θεού.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Μαΐου 1973


5 Ιουνίου

Η αφοσίωση δεν πρέπει να περιορίζεται στους τέσσερις τοίχους του δωματίου της προσευχής ή στα λίγα λεπτά που κάνετε διαλογισμό. Είναι μια πνευματική πειθαρχία πλήρους απασχόλησης. Η αφοσίωση οφείλει να εκφράζεται ως λατρεία απευθυνόμενη προς όλους, θεωρώντας τους πάντες ως ζώσες ενσαρκώσεις του Θεού. Να βλέπετε τον Θεό σε όλους, ακόμη και σε εκείνους τους οποίους θεωρείτε εχθρούς σας. Αγαπάτε με αυτήν την πλατιά αγάπη που αγκαλιάζει το παν. Πώς μπορείτε ν’ αντλείτε χαρά δείχνοντας αγάπη και σεβασμό σ’ ένα πέτρινο ομοίωμα, που δεν ανταποκρίνεται ή δεν αντανακλά συναισθήματα; Ψάξτε για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που βαρύνουν τους άλλους και βοηθήστε τους στο μέγιστο δυνατό, ώστε να τα υπερβούν. Μάθετε να ζείτε με τους άλλους και μοιραστείτε τις χαρές και τις θλίψεις σας μαζί τους. Να είστε ανεκτικοί, όχι αυταρχικοί. Τα ζωντανά πλάσματα θα σας το επιστρέψουν ως εκτίμηση και ευγνωμοσύνη και θα σας μακαρίζουν. Θα μπορείτε να δείτε τη χαρά να λάμπει στο πρόσωπό τους. Αυτό θα σας γεμίσει ικανοποίηση. Εάν δεν μπορείτε ν’ αγαπάτε τον συνάνθρωπο, πώς μπορείτε να είστε αφοσιωμένοι στον Θεό;

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Μαΐου 1973


4 Ιουνίου

Ο πολιτισμός των Μπαρατίγιας (Ινδών) καταδικάζει τη βία ως κτηνώδη και ακόμη χειρότερη. Αν και τα έπη και οι αρχαίες ιστορίες της Ινδίας μιλούν για δαίμονες, ανθρώπους και θεούς ως  διαφορετικούς μεταξύ τους, εν τούτοις τα ονόματα αυτά περιγράφουν μόνο τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, τα οποία μοιράζονται όλοι οι άνθρωποι, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Η ανθρωπότητα πρέπει να προσπαθήσει να απαλλαγεί από τις ακαθαρσίες των δαιμονικών ιδιοτήτων και να ενδυθεί τη μεγαλοπρέπεια της θεότητας. Επομένως, να είστε πάντα προσεκτικοί, ώστε οι πράξεις σας να μη σας κατεβάζουν στα βάθη της δαιμονικότητας, αλλά να σας ανυψώνουν στα ύψη της Θεότητας. Είναι πραγματικά αξιέπαινο που τόσοι πολλοί από εσάς ασχολούνται με μπάτζανς και την επανάληψη του θείου Ονόματος. Ας βγαίνει το όνομα του Θεού από την καρδιά, όχι από τα χείλη. Να είστε σαν τον Πραχλάντα σε έναν κόσμο που νοσεί έχοντας πάρα πολλούς κακούς ‘Χιράνγιακασίπους’. Το όνομα του Θεού είναι ο ‘Ναρασίμχα’, το θεϊκό Λιοντάρι που θα σας σώσει! Εξαγνιστείτε εσείς οι ίδιοι και εξαγνίστε και την ατμόσφαιρα στην οποία ζείτε. Αυτή είναι η συμβουλή Μου και η ευλογία Μου.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Μάϊου 1970


3 Ιουνίου

Αφήστε τις ασήμαντες επιθυμίες, για τις οποίες τώρα πλησιάζετε τον Θεό, να πραγματοποιηθούν ή όχι. Αφήστε τα σχέδια για προαγωγή και πρόοδο, που θέτετε μπροστά στον Θεό, να εκπληρωθούν ή όχι. Αυτά δεν είναι σημαντικά! Ο πρωταρχικός σας στόχος θα πρέπει να είναι το να γίνετε Κύριοι του εαυτού σας και να διατηρείτε οικεία και σταθερή επικοινωνία με τον Κύριο, ο οποίος υπάρχει τόσο εντός σας όσο και στο σύμπαν. Καλωσορίστε τις απογοητεύσεις, γιατί ενισχύουν και δοκιμάζουν το ψυχικό σας σθένος. Μην εγκαταλείπετε ποτέ τον Θεό, καθιστώντας Τον υπεύθυνο για τα δεινά σας. Πιστέψτε πως τα προβλήματα σας σας φέρνουν πιο κοντά, κάνοντάς σας να απευθύνεστε σ’ Αυτόν πάντα, όταν βρίσκεστε σε δυσκολίες. Υποφέρετε από στομαχόπονο και ο γιατρός μέσα από τον πόνο μιας εγχείρησης, σας μειώνει την οδύνη και σας ανακουφίζει. Τότε είστε χαρούμενοι. Η χαρά δεν είναι παρά το διάστημα μεταξύ δύο πόνων και ο πόνος το διάστημα ανάμεσα σε δύο χαρές. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Μάϊου 1970


2 Ιουνίου

Ο Γκάντι ονειρεύτηκε το βασίλειο του Ράμα. Ήθελε τους ανθρώπους να ζουν όπως οι υπήκοοι του Ράμα στην Αγιόντγια. Η Αρετή (Ντάρμα) πρέπει να πηγάζει από την καρδιά όπως το δροσερό, ζωογόνο νερό της αγάπης και της ειρήνης. Το τι ακριβώς σημαίνει Αρετή, μπορείτε να το μάθετε από τη Ραμάγιανα. Ο Ράμα είναι η ίδια η ενσάρκωση της Αρετής. Κάθε λέξη, κάθε πράξη αντηχεί αυτό το μήνυμα. Ο Λάκσμανα, ο αδερφός του Ράμα, που ακολούθησε τα βήματά του στη διάρκεια της εγκόσμιας πορείας του, είναι το σύμβολο του νου που βαδίζει στα ίχνη της Αρετής. Δεν έχασε ποτέ τον δρόμο του και θριάμβευσε στην αγκαλιά της νίκης. Η Ραμάγιανα είναι ένα βιβλίο για την Αρετή, έτσι που αυτή να γίνεται πράξη σε κάθε σπίτι, από τον πατέρα, την μητέρα, τον γιο, τον αδερφό, απ’ όλα τα μέλη μιας ενωμένης οικογένειας, άντρες και γυναίκες. Η αδελφοσύνη, που οφείλετε να καλλιεργείτε, αφορά την προθυμία να προσφέρετε αγάπη για την αγάπη, καρδιά για την καρδιά και ζωή για τη ζωή, 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Μάϊου 1970


1 Ιουνίου

Οι άνθρωποι έχουν ειδικευτεί σε διάφορες μεθόδους λατρείας του Θεού. Υπάρχει μια πληθώρα τελετουργιών, ύμνων, εορτών, νηστειών, όρκων, προσκυνημάτων κλπ. Η καλύτερη όμως μορφή λατρείας, η οποία θα ελκύσει άφθονη τη χάρη του Θεού, είναι η υπακοή στις επιταγές Του. Ο υπέρμετρος  θαυμασμός είναι υποτυπώδης λατρεία. Το να τοποθετείτε τον Θεό σε μια μεγάλη απόσταση από εσάς και το να τον εγκωμιάζετε ως παντογνώστη, παντοδύναμο και πανταχού παρόντα, δεν είναι αυτό που θα Τον ευχαριστήσει. Αναπτύξτε την εγγύτητα και τη συγγένεια με τον Θεό. Κερδίστε Τον με την υπακοή, την αφοσίωση, την ταπεινότητα και την αγνότητα. Απλοποιήστε τη ζωή σας. Περιβάλλετε  τα καθημερινά σας καθήκοντα με αγάπη και αμοιβαία συνεργασία. Να είστε ανεκτικοί μπροστά στα λάθη και τις αποτυχίες των άλλων. Να τους αντιμετωπίζετε με ενσυναίσθηση και κατανόηση και να είστε γαλήνιοι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.  Τότε, τόσο εσείς όσο και η πατρίδα σας θα είστε σίγουρα ευτυχείς. Η διάθεσή σας θα είναι ανιδιοτελής και τα συναισθήματά σας τρυφερά. Ο φθόνος, το μίσος και η εκδικητικότητα δεν μπορούν να εισέλθουν στο οχυρό του νου σας, όταν η συμπόνοια, η καλοσύνη και η επιείκεια στέκονται φρουροί. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Μάϊου 1970