Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιούνιος 2018

30 Ιουνίου

Οι σύγχρονοι φίλοι μένουν κοντά σας όσο υπάρχουν χρήματα στην τσέπη σας και ο πατέρας σας κατέχει κάποια υψηλή θέση. Τότε σας χαιρετούν εγκάρδια. Όταν η τσέπη σας αδειάσει και ο πατέρας σας αποσυρθεί, θα σας εγκαταλείψουν αμέσως. Ο Θεός δεν μεταχειρίζεται τέτοιους τρόπους. Είναι πάντοτε μαζί σας, μέσα σας, επάνω  και κάτω από εσάς. Είναι ο πραγματικός σας φίλος. Ο Θεός μόνον είναι εκείνος που θα σας προστατέψει στις δυσκολίες. Θα είναι πάντα μαζί σας. Ο Θεός είναι η ενσάρκωση της αιώνιας ευδαιμονίας και της απόλυτης σοφίας. Είναι πέρα από τα ζεύγη των αντιθέτων και είναι πλατύς και διάχυτος όπως ο ουρανός. Ο Θεός δε θα σας απαρνηθεί ποτέ. Καλλιεργήστε φιλία με έναν τέτοιο αληθινό φίλο. Τότε μόνο η ζωή σας, ως ανθρώπινου όντος, αξίζει. Όταν έχετε έναν τέτοιο φίλο, ποτέ δεν θα σας λείψει τίποτα. Τα προβλήματα και οι δυσκολίες δεν θα μπορούν να σας αγγίξουν. Θα είστε πάντα ευτυχείς.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Απριλίου 1993


29 Ιουνίου

Η καλλιέργεια θετικών σκέψεων είναι χαρακτηριστικό της καλής συμπεριφοράς. Όταν  προστατεύετε τον Θεϊκό Νόμο ή Ντάρμα, το Ντάρμα θα σας προστατεύσει με τη σειρά του. Όταν εναντιώνεστε στο Ντάρμα, σε ανταπόδοση θα πληγωθείτε απ’ αυτό. Όταν ο νους σας γεννά καλές σκέψεις, σας προστατεύει. Ο νους σας μπορεί επίσης να λειτουργήσει εναντίον σας. Πώς; Μέσω των κακών σκέψεων! Επομένως, ο νους σας είναι υπεύθυνος για όλες τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις δυστυχίες σας. Άρα, κρατήστε τον νου σας αγνό και απαλλαγμένο από αρνητικές σκέψεις. Τη στιγμή που μια σκέψη αναδύεται στον νου σας, χρησιμοποιείτε τη διάκρισή σας, ώστε να έχετε την επίγνωση του αν είναι καλή ή κακή! Όταν αρχίζετε μια τέτοια ανάλυση, η ταχύτητα γέννησης των σκέψεων θα μειωθεί. Εάν όμως από την άλλη πλευρά, ενεργείτε αμέσως σύμφωνα με τις σκέψεις σας, η ταχύτητά τους αυξάνεται. Επομένως αφιερώνετε χρόνο για να ελέγχετε τη διαδικασία γέννησης των σκέψεων μέσα από σχολαστική έρευνα. Πρώτα ερευνήστε και έπειτα ενεργήστε. Ξεκινήστε νωρίς, οδηγείτε αργά και φθάστε ασφαλείς. Όταν επιβραδύνετε τον ρυθμό των σκέψεων, είναι σίγουρο ότι θα φθάσετε με ασφάλεια.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Απριλίου 1993


28 Ιουνίου

Οι άνθρωποι δεσμεύονται και συντηρούνται από τη δράση. Μπορούν να επιτύχουν τα πάντα μέσω αυτής. Η επιτυχία τους έγκειται στην ικανότητά τους να δρουν. Οι πράξεις τους έχουν τις ανάλογες συνέπειες και κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει απ’ αυτές. Επομένως κάνετε καλές πράξεις, αναπτύξτε καλές σκέψεις και συμμετέχετε σε καλές συντροφιές, ώστε να ανταμειφθείτε  γενναιόδωρα στο μέλλον. Όπως είναι ο σπόρος, έτσι είναι το δέντρο και οι καρποί του. Επομένως να εμπλέκεστε σε ενάρετες πράξεις από τη νεαρή σας ηλικία. Ποιες είναι οι καλές πράξεις; Εκείνες που ευχαριστούν τον Θεό. Όταν οι πράξεις σας ευχαριστούν τον Θεό, τότε θα γίνεστε αποδέκτες ανταμοιβής που θα ευχαριστεί εσάς. Γι’ αυτό οι Γραφές σάς διδάσκουν να πράττετε με στόχο να ευχαριστείτε τον Θεό. Όταν προσφέρετε όλες τις πράξεις σας στον Θεό, η καρδιά σας εξαγνίζεται και έχετε την ευκαιρία να ζήσετε μια γαλήνια ζωή. Για να κρατήσετε την καρδιά σας αγνή με ισχυρή αποφασιστικότητα καλλιεργήστε την Αγνότητα, την Υπομονή και την Επιμονή.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Απριλίου 1993


27 Ιουνίου

Η ζωή είναι μια ταλάντωση ενός εκκρεμούς από το γέλιο στο δάκρυ. Η παιδική ηλικία είναι πολύ τρυφερή και αθώα. Η νεότητα είναι γεμάτη από απερισκεψία και λάθη. Η μέση ηλικία είναι ένα συνονθύλευμα προβλημάτων και πιθανών λύσεων και η γεροντική ηλικία αναλώνεται μέσα στη θλίψη για τις παρελθούσες αποτυχίες. Πότε θα μπορέσετε να γευτείτε λίγη αληθινή ευτυχία; Οι χαρές και οι λύπες είναι τ’ αποτελέσματα της εμπλοκής του νου σας με το παροδικό και το ασήμαντο. Ο εσώτερος πυρήνας της κάθε ζώσας ύπαρξης είναι ο Θεός. Ο Ήλιος δεν σκοτεινιάζει όταν οι ακτίνες του πέφτουν σε κάτι επιβλαβές. Ο Εαυτός μένει επίσης ανεπηρέαστος από τον νου, ο οποίος ακολουθεί τις αισθήσεις όπου κι αν αυτές τον οδηγούν. Όταν αντιληφθείτε πως ο Εαυτός είναι ο Θεός, δεν μπορεί να υπάρξει κανένας φόβος θανάτου να σας στοιχειώνει. Η πίστη είναι ζωή, η απουσία της είναι θάνατος. Μόνον το σώμα πεθαίνει. Ο Θείος Εαυτός-Άτμα είναι πέρα από τη γέννηση και τον θάνατο. Όταν έχει κανείς επίγνωση αυτής της αλήθειας, βυθίζεται στην Ευδαιμονία.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1983


26 Ιουνίου

Ο Αρτζούνα απέκτησε το δικαίωμα να δεχθεί την πνευματική καθοδήγηση της Γκίτα από τον ίδιο τον Κύριο, γιατί είχε χάσει το κουράγιο του και η στάση του χαρακτηριζόταν από απάρνηση, παράδοση και  προσήλωση στον στόχο, που είναι όροι απαραίτητοι για την αφομοίωση του σπουδαίου μηνύματός της. Όταν η επιθυμία σας για απελευθέρωση γίνει πραγματικά επιτακτική, κερδίζετε το δικαίωμα  να παραμερίζετε όλες τις κοινωνικές συμβάσεις, τα κοσμικά πρότυπα και τους κώδικες δεοντολογίας, που δεν προάγουν αυτόν τον υψηλό στόχο. Τότε, ο Πραχλάντα μπορεί να εγκαταλείψει τον πατέρα του, ο Μπίσμα μπορεί να αντιπαρατεθεί στον διδάσκαλό του, η Μίρα μπορεί ν’ αφήσει τον σύζυγό της και ο Σανκαρατσάρια μπορεί να υπεκφύγει την επιθυμία της μητέρας του. Αναρωτηθείτε σοβαρά για το εάν έχετε φθάσει σ’ αυτό το επίπεδο! Αναπτύξτε αυτήν την επιθυμία για απελευθέρωση! Η εξύμνηση του ονόματος του Θεού είναι ο προσφορότερος δρόμος. Μπορεί να ασκηθεί ανά πάσα στιγμή, σε όλους τους τόπους και από όλους, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, το φύλο, την κάστα, την ηλικία, την οικονομική κατάσταση και την κοινωνική θέση. Θα σας κρατήσει σε συνεχή επαφή με το Θείο και έτσι θα σας μεταδώσει τη σοφία και τη δύναμη Του.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Μαρτίου 1966


25 Ιουνίου

Υπάρχουν δύο εμπόδια που κωλύουν την πνευματική  σας πρόοδο, παρά τις αξιόλογες προσπάθειές σας. Το πρώτο είναι η τάση σας να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους. Αυτό είναι εντελώς εσφαλμένο. Ούτε καν δύο άτομα δεν μπορεί να είναι ταυτόσημα. Ακόμα και οι μονοζυγώτες δίδυμοι αναπτύσσονται με ιδιαιτερότητες. Υπάρχουν δισεκατομμύρια άνθρωποι στη γη, αλλά ποιο είναι το πιεστήριο που έχει προσδώσει στον καθένα το ιδιότυπο αποτύπωμα του; Είναι η δόξα του Θεού. Ο Θεός δημιουργεί το κάθε άτομο με ιδιαίτερη φύση, ποιότητα, ικανότητα και πεπρωμένο. Πώς λοιπόν μπορείτε να συγκρίνεστε με άλλους και να καταλήγετε είτε να θριαμβολογείτε είτε να απελπίζεστε; Πώς μπορείτε να δικαιολογείστε, αιτιολογώντας τα λάθη σας και αποφεύγοντας την ευθύνη να τ’ αντιμετωπίσετε με παρρησία και να τα διορθώσετε; Αυτές οι δύο στάσεις πυκνώνουν την άγνοιά σας και επιφέρουν περαιτέρω αποτυχίες. Για όλους σας ο Θεός είναι η πηγή. Να θυμάστε πως όλοι είστε φίλοι και συγγενείς μέσω της σχέσης σας με τον Θεό από τον οποίο κατάγεστε.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Μαρτίου 1983


24 Ιουνίου

Λατρέψτε τον Κύριο και προσφέρετέ Του τα οκτώ άνθη της μη-βίας, του ελέγχου των αισθήσεων, της συμπόνιας προς όλα τα πλάσματα, του ψυχικού σθένους, της εσωτερικής γαλήνης, της πνευματικής πειθαρχίας, του διαλογισμού και της αλήθειας. Όταν προσφέρετε άλλα άνθη, η αφοσίωσή σας δεν διαρκεί μετά την έξοδό σας  από το δωμάτιο της προσευχής. Όταν διασχίζετε  το κατώφλι  της πόρτας, ο θυμός, το μίσος, και η αγωνία σας κυριεύουν και σας ευτελίζουν. Χωρίς την ανάπτυξη των ποιοτήτων που επισημαίνονται από τα οκτώ άνθη, πώς μπορείτε να κερδίσετε τη χάρη του Θεού; Όντας προσκολλημένοι στην αναλήθεια 364 ημέρες, ποιο είναι το καλό που ελπίζετε να επιτύχετε λατρεύοντας τον Σάτυαναράγιανα την 365η ημέρα του χρόνου; Αφού ισχυρίζεστε πως είστε αφοσιωμένοι στον Σάι, δικαιολογήστε αυτόν τον ισχυρισμό σας καλλιεργώντας τα άνθη της αρετής και προσφέροντάς τα στον Θεό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1981


23 Ιουνίου

Η ζωή είναι μια εκστρατεία εναντίον εχθρών, μια μάχη με εμπόδια, πειρασμούς, δυσκολίες και δισταγμούς. Αυτοί οι εχθροί είναι εσωτερικοί και επομένως η μάχη θα πρέπει να είναι αδιάκοπη και παντοτινή. Όπως ο ιός που ευδοκιμεί στο αίμα, οι αρνητικές ιδιότητες της λαγνείας, της απληστίας, του μίσους, της κακίας, της αλαζονείας και του φθόνου απομυζούν την ενέργεια και την πίστη της κάθε ύπαρξης και την υποβαθμίζουν μέχρι την τελική πτώση. Πρέπει ν’ αγωνίζεστε να διαγνώσετε τον χαρακτήρα σας και ν’ ανακαλύψετε τα ελαττώματα που τον μολύνουν. Μην προσπαθείτε να αναλύσετε τον χαρακτήρα των άλλων και μην αναζητάτε να εντοπίσετε τις ατέλειές τους. Η αυτοεξέταση είναι απολύτως αναγκαία ώστε να φέρει στο φως τα ελαττώματα που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πνευματική σας σταδιοδρομία. Οι άνθρωποι αγοράζουν ρούχα με σκούρο χρώμα, έτσι ώστε να μην αποκαλύπτεται η σκόνη και η βρωμιά. Δεν προτιμούν τα λευκά ρούχα, διότι αναδεικνύουν ξεκάθαρα τους λεκέδες. Όμως εσείς μην προσπαθείτε να  κρύψετε τη «βρωμιά» σας στο σκοτάδι. Να ντρέπεστε για τις «ακάθαρτες» ροπές σας και να προσπαθείτε να τις καθάρετε το γρηγορότερο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Μαρτίου 1966


22 Ιουνίου

Υπάρχουν δύο πράγματα που προσελκύουν τον νου σας. Το ωφέλιμο και το ευχάριστο. Προτιμήστε το ωφέλιμο έναντι του ευχάριστου, γιατί το ευχάριστο θα μπορούσε να σας οδηγήσει σε ολισθηρό μονοπάτι προς έναν απύθμενο λάκκο.  Ο Βιμπίσανα μίλησε ωφέλιμα στον Ράβανα, αλλά εκείνος έστρεψε τα’ αυτιά του στα ευχάριστα που του έλεγαν οι συκοφάντες υπουργοί του. Μ’ αυτή του την προτίμηση του ευχάριστου εις βάρος του ωφέλιμου, σφράγισε τη μοίρα του. Ο αληθινός γιατρός ενδιαφέρεται να σας θεραπεύσει απ’ όλες τις ασθένειες και γι’ αυτό σας συμβουλεύει ωφέλιμα για την αποκατάσταση της υγείας σας. Ο Γκουρού είναι ένας γιατρός τέτοιου είδους. Να τον υπακούετε ακόμη και όταν η συνταγή είναι δυσάρεστη, γιατί έτσι θα θεραπευτείτε! Οι άνθρωποι υποφέρουν από τον πυρετό των αισθήσεων και δοκιμάζουν τα γιατροσόφια της διασκέδασης, των απολαύσεων, των πικνίκ, των δεξιώσεων, των χορών κλπ., μόνον για να διαπιστώσουν πως ο πυρετός δεν υποχωρεί. Ο πυρετός μπορεί να υποχωρήσει μόνον όταν ο κρυμμένος ιός καταστεί αναποτελεσματικός. Ο ιός θα εξοντωθεί μόνον όταν οι ακτίνες της Γνώσης πέσουν επάνω του.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Μαρτίου 1966


21 Ιουνίου

Οι περισσότεροι πιστοί ασχολούνται με την εξύμνηση του ονόματος του Κυρίου, με τελετουργικές λατρείες και διαλογισμό, όμως αυτά είναι απλές σωματικές δραστηριότητες. Ρωτήστε ειλικρινά τον εαυτό σας: Έχει ο νους σας ανυψωθεί ως αποτέλεσμα όλων αυτών; Η καρδιά σας λιώνει στη διάρκεια προσφοράς της λατρείας; Όχι! Εξαιτίας αυτού συνεχίζετε να παραμένετε στο ανθρώπινο επίπεδο και δεν ανυψώνεστε στο θεϊκό. «Μπορεί μια λίμνη να γεμίσει με λίγες σταγόνες βροχής; Μπορεί ο διψασμένος ν’ ανακουφιστεί με λίγες στάλες νερού; Μπορεί να φουσκώσει η κοιλιά σας όταν κρατάτε την αναπνοή σας; Μπορεί να δημιουργηθεί θράκα από λεπίδες χόρτου;» ρωτά ένας διάσημος ποιητής. Πρέπει κανείς να κάψει κούτσουρα αν χρειάζεται κάρβουνα. Μόνον η καταρρακτώδης βροχή μπορεί να γεμίσει μια λίμνη ως το χείλος. Μόνον ένα ποτήρι κρύο νερό μπορεί ν’ ανακουφίσει έναν διψασμένο, τίποτα λιγότερο. Η καρδιά πρέπει να προσφέρεται ολοκληρωτικά. Η αφοσίωση πρέπει να γεμίζει και να ξεχειλίζει την καρδιά για να μπορέσετε ν’ ανυψωθείτε στο θεϊκό επίπεδο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1983


20 Ιουνίου

Παρατηρήστε Με. Ποιο όφελος μπορώ ν’ αντλήσω απ` όλες αυτές τις δραστηριότητές Μου, Εγώ ο οποίος απονέμω όλα τα οφέλη σε όλες δραστηριότητες σύμφωνα με αυτά που αξίζουν; Παρ’ όλα αυτά, θα με δείτε απασχολημένο από την αυγή ως το δειλινό και από το δειλινό ως την αυγή. Τελειώνω το γεύμα ή το δείπνο μου μέσα σε λίγα λεπτά, έτσι ώστε να μπορέσω να σας διδάξω την αξία του χρόνου. Φροντίζω και τη μικρότερη λεπτομέρεια όλων των επιμέρους θεμάτων μιας εργασίας, γιατί προσπαθώ να σας δώσω ένα παράδειγμα σχολαστικής προσοχής και προσεκτικής πρόβλεψης όλων των ενδεχομένων. Γνωρίζω πως πολλοί από εσάς περνάτε τις ώρες σας αδρανείς, χάνοντας πολύτιμο χρόνο σε ανώφελη φλυαρία, άσκοπες συζητήσεις και διαλόγους. Όταν ασκείστε στη στάση που στηρίζεται στην πεποίθηση πως ο Θεός υπάρχει παντού ως μάρτυρας της κάθε πράξης σας, πως ο Θεός είναι σε κάθε πλάσμα που συναντάτε και υπηρετείτε, τότε σίγουρα θ’ ανταμειφθείτε με το όραμα του Κυρίου. Όταν έχετε αυτήν τη λαμπρή ευκαιρία, μην την αφήνετε να χαθεί από άγνοια ή αμέλεια. Ο καλύτερος τρόπος να κερδίσετε τη Χάρη είναι να υπακούετε στις οδηγίες, ν’ ακολουθείτε τις συμβουλές και να υποτάσσεστε στον έλεγχο που ασκείται με πολλή αγάπη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1965


19 Ιουνίου

Εάν είχατε ένα πλήρως εξοπλισμένο αυτοκίνητο, σε καλή κατάσταση λειτουργίας, θα το κρατούσατε στο γκαράζ; Το αυτοκίνητο προορίζεται κυρίως για ταξίδια. Δεν θα μπαίνατε για να το οδηγήσετε; Το ίδιο συμβαίνει και με το ανθρώπινο σώμα. Η ανθρώπινη γέννηση σας έχει δοθεί για ένα σπουδαίο σκοπό —να συνειδητοποιήσετε τον Κύριο εντός σας. Προχωρήστε προς τον στόχο. Μάθετε να χρησιμοποιείτε τις ικανότητες του σώματος, τις αισθήσεις, τη διάνοια και τον νου για την επίτευξη του στόχου και προχωρήστε αποφασιστικά. Για να φθάσετε στη σπουδαία αυτή εκπλήρωση του σκοπού σας, πρέπει να κάνετε βήματα το ένα μετά το άλλο. Καλές πράξεις, όπως οι λατρευτικές τελετουργίες, η επανάληψη και η εξύμνηση των θείων ονομάτων, ο διαλογισμός, η τήρηση των πειθαρχιών κ.τ.λ είναι τα ``βήματα``. Οι καλές σκέψεις, όπως η προσευχή για μεγαλύτερη διάκριση και περισσότερες ευκαιρίες υπηρεσίας προς τους άλλους, μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Αργά και σταθερά καθαρίστε τον νου, οξύνετε τη διάνοια, εξαγνίστε τις αισθήσεις και κερδίστε τη Χάρη του Κυρίου. Έχετε έρθει ωθούμενοι από την Αγάπη του Θεού. Καλλιεργήστε και μοιραστείτε αυτήν την ανιδιοτελή θεϊκή αγάπη με όλους.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1966


18 Ιουνίου

Μπορεί να προέρχεστε από πολλές χώρες και να είστε φορείς διαφορετικών πολιτισμών και παραδόσεων, γλωσσών και τρόπων αμφίεσης, διαιτητικών συνηθειών κ.λπ. Όμως αυτή η ποικιλία δεν πρέπει να κρύβει από το οπτικό σας πεδίο τη θεϊκή ενότητα που είναι εγγενής σε όλους σας. Ο κόσμος σήμερα πλήττεται από ανυπέρβλητα προβλήματα κι έναν ταχέως κλιμακούμενο φόβο —τον φόβο του πολέμου, του λιμού και των σατανικών τρομοκρατών. Αντιμετωπίζει  προβλήματα φυλετικών, θρησκευτικών και τοπικών συγκρούσεων, τα ζητήματα της οικονομικής ανάκαμψης και επιβίωσης, της απειθαρχίας των σπουδαστών, της κρίσης εμπιστοσύνης, του παροξυσμού και του φανατισμού, της αρπαγής της εξουσίας και του ακραίου εγωισμού. Η μόνη θεραπεία γι` αυτόν τον υφέρποντα φόβο είναι η διαμόρφωση μιας στάσης μη-προσκόλλησης. Όταν προσκολλάστε στο σώμα, που είναι συνδυασμός των περιορισμών που θέτει ο νους και η αντίληψη  του ‘εγώ’ και του ‘δικό μου’, ο φόβος είναι αναπόφευκτος. Η μη-δυϊστική αντίληψη σύμφωνα με την οποία όλα όσων γίνεστε μάρτυρες δεν είναι παρά μια έντεχνη επιπροβολή του νου σας επί της Πραγματικότητας, είναι η καλύτερη θεραπεία και η υπηρεσία η πλέον αποτελεσματική άσκηση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1985


17 Ιουνίου

Οι μορφές των τελετουργιών ή η φρασεολογία της λατρείας ή ο τρόπος που απευθύνεστε στον Θεό μπορεί να ποικίλουν, αλλά όλες οι θρησκείες στοχεύουν στην εκπλήρωση του ίδιου στόχου. Το ίδιο αίμα ρέει σε όλα τα όργανα του σώματος. Το ίδιο θεϊκό ρεύμα ενεργοποιεί ολόκληρο το Σύμπαν. Φανταστείτε εκείνον τον υπέρτατο Αρχιτέκτονα, τον πέρα από την κατανόησή σας Δημιουργό, εκείνον τον αόρατο Ζωοδότη. Αυτό αποκαλείται συνειδητοποίηση της θεϊκής Πατρότητας και της ανθρώπινης Αδελφοσύνης. Μην εμπλέκεστε στην ‘επιχείρηση’ της ζωής. Στον αγώνα σας για επιβίωση κι επιτυχία, μην ξεχνάτε τον Θεό, ο οποίος έκανε δυνατή τη ζωή. Σπείρετε τους σπόρους της αγάπης, αφού προετοιμάσετε το έδαφος της καρδιάς σας απομακρύνοντας τα ζιζάνια. Αφού τους ποτίσετε με την πίστη, αφήστε τους ν’ αναπτυχθούν και να δώσουν τα άνθη του ψυχικού σθένους. Τότε θα είστε σίγουροι ότι θα δρέψετε τους καρπούς της ειρήνης. Αυτή είναι η δουλειά και το καθήκον σας και οφείλει να ν’ αποτελέσει τη δέσμευσή σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Ιουλίου 1968


16 Ιουνίου

Ζήστε με αγάπη, μέσα στην αγάπη, για την αγάπη. Τότε ο Κύριος, που είναι η ενσάρκωση της Θεϊκής Αγάπης, θα σας χορηγήσει όλα όσα χρειάζεστε παρά το ότι δεν ζητάτε τίποτα. Εκείνος γνωρίζει. Είναι η Μητέρα που δεν περιμένει ν’ ακούσει το παράπονο του παιδιού για να το ταΐσει. Τόσο απέραντη και βαθιά είναι η αγάπη Του. Προλαβαίνει κάθε ανάγκη και σπεύδει με την απαιτούμενη βοήθεια. Όλοι περιμένετε αγωνιωδώς πότε θα ξαναρχίσω να σας παραχωρώ ‘συνεντεύξεις’, έτσι ώστε  να εκθέσετε μπροστά Μου τους μακρείς καταλόγους με τις επιθυμίες και προσδοκίες που φέρνετε μαζί σας. Αυτές οι επιθυμίες συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Δεν τελειώνουν ποτέ! Η εκπλήρωση της μίας οδηγεί σε μια σειρά άλλες. Προσπαθήστε να φθάσετε στο επίπεδο που το μόνο που έχει αξία είναι το θέλημά Του κι εσείς δεν είστε παρά ένα όργανο στα χέρια Του. Όταν γεμίσετε με αγάπη για τον Κύριο, τότε θα φθάσετε στην ομοιότητα με τη μορφή και την ταύτιση μαζί Του. Αγωνιστείτε για την επίτευξη αυτού του στόχου και όχι για υποδεέστερες νίκες.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Μαΐου 1969


15 Ιουνίου

Δεν αρκεί να έχετε γεννηθεί άνθρωπος με όλες σας τις ικανότητες να λειτουργούν στην εντέλεια —σωματικές, νοητικές και συναισθηματικές. Πρέπει να φθάσετε στην τελειότητα, χρησιμοποιώντας τη διακριτική ικανότητα του νου σας, όπως ακριβώς κάνει ο γλύπτης με μια πέτρα σε ακατέργαστη μορφή. Όλοι σας πρέπει να είστε ενήμεροι και γνώστες της συγγένειάς σας με τον Θεό, της παρουσίας της Θεότητας σε λανθάνουσα κατάσταση μέσα σας και των τεράστιων δυνατοτήτων σας. Μπορείτε ν’ αποκτήσετε αυτή τη γνώση μέσω της άσκησης της διάκρισης και της απόσπασης. Μόνον ο άνθρωπος, ανάμεσα σε όλο το ζωικό βασίλειο, είναι  ικανός γι’ αυτό. Ο βασιλικός δρόμος προς αυτή τη συνειδητοποίηση  επιδεικνύεται από τον Γκουρού. Όχι από τους διάφορους εκατοντάδες χιλιάδες ‘γκουρού’ που διεκδικούν το κύρος που θεωρούν πως δικαιούνται, διότι η λέξη Γκουρού σημαίνει αυτόν που δεν έχει σκοτάδι μέσα του. Εάν είστε ειλικρινείς, ο ίδιος ο Κύριος θα σας καθοδηγήσει. Μην απελπίζεστε και να πορεύεστε γενναία. Προσπαθείτε να γεμίζετε το κάθε λεπτό της ζωής σας με τη σκέψη του Θεού, με τη μία ή την άλλη μορφή.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Μαΐου 1965


14 Ιουνίου

Ισλάμ σημαίνει αφοσίωση, παράδοση, ειρήνη και ηρεμία. Ο μήνας του Ραμζάν διακρίνεται για το ιερό καθήκον της ενθύμησης και εφαρμογής των διδασκαλιών που διέδωσε ο Χαζράτ Μουχάμαντ και της πνευματικής προόδου, ώστε να επιτευχθεί η ενότητα και η αγνότητα. Το Ισλάμ διδάσκει πως η Χάρη του Θεού κερδίζεται μέσω της δικαιοσύνης και της ενάρετης ζωής. Ο πλούτος, η ευρυμάθεια και η δύναμη δεν μπορούν να την ελκύσουν. Μόνον η Αγνή Αγάπη μπορεί να ευχαριστήσει τον Κύριο. Oι Μουσουλμάνοι προφήτες τονίζουν πως πρέπει να διερευνάτε την εγκυρότητα του ‘εγώ’ που διακατέχεται από την αίσθηση πως είναι το σώμα, και του ‘εγώ’ που ταυτίζεται με τον νου, για να φθάσετε τελικά στο συμπέρασμα πως το αληθινό ‘εγώ’ είναι ο Εαυτός που λαχταρά για τον Οικουμενικό Εαυτό, τον Θεό. Στον μήνα του Ραμζάν, η νηστεία και οι προσευχές έχουν σχεδιαστεί για να ξυπνήσουν και να εκφράσουν αυτήν την συνειδητοποίηση. Όλες οι θρησκείες δίνουν έμφαση στην ενότητα, την αρμονία, την αταραξία. Επομένως να καλλιεργείτε την αγάπη, την ανεκτικότητα και τη συμπόνια και να αναδεικνύετε την Αλήθεια μέσα από κάθε σας καθημερινή δραστηριότητα. Αυτό είναι το Μήνυμα που σας αποστέλλω μαζί με τις ευλογίες Μου.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Ιουλίου 1983


13 Ιουνίου

Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στο χρήμα, στην ευρυμάθεια, στη γνώση ή την ευφυΐα. Παρά ταύτα το κακό αναδύεται από ενέργειες που εκτελεί κάποιος κάνοντας χρήση όλων αυτών. Το καθαρό νερό δεν έχει χρώμα, αλλά μέσα σε μαύρη φιάλη φαίνεται μαύρο και μέσα σε κόκκινη φιάλη φαίνεται κόκκινο. Το νερό δεν έγινε μαύρο ή κόκκινο. Το χρώμα της φιάλης είναι εκείνο που κάνει τη διαφορά. Όταν τα χρήματα, οι γνώσεις, η ευφυΐα κατέχονται από άτομα στα οποία κυριαρχούν τα πάθη, η προσκόλληση, η εξωστρέφεια (ράτζας), τότε προάγονται το μίσος, η φιλοδοξία και η λαγνεία. Όταν κατέχονται από άτομα τα οποία κυριαρχούνται από τη νωθρότητα, τη ραθυμία, την έπαρση (τάμας), τότε προάγονται η φιλαργυρία, η απληστία και ο φθόνος. Όταν όμως κατέχονται από άτομα τα οποία χαρακτηρίζονται από αυτοκυριαρχία, ισορροπία και αγνότητα (σάτβα), τότε προάγονται η αγάπη, η συμπόνια, η επιθυμία προσφοράς υπηρεσίας, η ενότητα μεταξύ των ανθρώπων και η παγκόσμια ειρήνη. Η μετουσίωση του χαρακτήρα σας, ώστε ν’ αποκτήσει σατβικά χαρακτηριστικά, είναι το καθήκον που όλοι οφείλετε στον εαυτό σας. Αυτό είναι το μονοπάτι και ο αληθινός στόχος. Πρέπει να βαδίζετε αδιάκοπα το μονοπάτι ώστε να φθάσετε τον στόχο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1985


12 Ιουνίου

Η αληθινή αγάπη είναι ο γλυκός καρπός που προέρχεται από το ευωδιαστό λουλούδι των καλών πράξεων. Σήμερα, όταν προκύπτει κάποια δυσκολία ή παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα, η αγάπη μετατρέπεται σε μίσος. Όποιες κι αν είναι οι αντιξοότητες που μπορεί ν’ αντιμετωπίζετε, όποιες κι αν είναι οι προσωπικές θλίψεις και στερήσεις στις οποίες μπορεί να υπόκεισθε, εφόσον η αγάπη σας είναι αληθινή, πρέπει να παραμένετε ανεπηρέαστοι. Η αγάπη κυβερνά χωρίς τη βοήθεια του σπαθιού. Δεσμεύεται χωρίς νόμους. Όπως η λάμψη της φλόγας για τη φωτιά, οι ακτίνες για τον ήλιο ή τα κύματα για τον ωκεανό, η θεϊκή αγάπη είναι η θεμελιώδης ποιότητα κάθε ανθρώπινης ύπαρξης. Η αληθινή αγάπη αγκαλιάζει με αγνότητα και ανιδιοτέλεια όλα τα ζωντανά πλάσματα, τα οποία είναι όλα ενσαρκώσεις του Θεού, χωρίς την προσδοκία ανταμοιβής. Ένα άτομο που αγαπά γνήσια, είναι απαλλαγμένο από αντιπάθειες και μίση και είναι φιλικό και συμπονετικό προς όλες τις υπάρξεις. Μόνον εκείνοι που χαρακτηρίζονται απ’ αυτή τη στάση  είναι άξιοι ν’ αποκαλούνται ανθρώπινα όντα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Μαΐου 1985


11 Ιουνίου

Η υπηρεσία που παρέχεται χωρίς εγωισμό, όσο ασήμαντη κι αν φαίνεται, μπορεί ν’ αποβεί εξαιρετικά επωφελής. Μπορεί ν’ αναδυθεί από μια τρυφερή καρδιά που ανταποκρίνεται σε κάθε λυγμό και αναστεναγμό και είναι έτοιμη ν’ απαρνηθεί τα εαυτής και να υποφέρει με χαρά. Θα πρέπει να έχετε την προθυμία να εμπλακείτε και να νιώσετε τον πόνο των άλλων. Χρειάζεται να καλλιεργήσετε την ανεκτικότητα και την εσωτερική δύναμη, ώστε ν’ αντιμετωπίσετε την πικρία μπροστά στην κριτική και τον χλευασμό στη διάρκεια της ενασχόλησής σας με την υπηρεσία που σας χαροποιεί. Οι συνετοί χρησιμοποιούν τα χρήματα, τη δύναμη, τη διάνοια, τις ικανότητες, τις κλίσεις τους και τις ευκαιρίες για να βοηθήσουν τους άλλους και να κάνουν τη ζωή τους ευτυχέστερη. Έτσι θα κερδίσουν τη θεϊκή χάρη, διότι η υπηρεσία είναι η ύψιστη μορφή λατρείας. Υπάρχουν εκατομμύρια πεινασμένων, απελπισμένων και δυστυχισμένων. Σας ζητώ να περιορίσετε την πρόσληψη τροφής στο όριο των πραγματικών αναγκών σας, έτσι ώστε να μπορείτε να μοιράζεστε τ’ αγαθά σας με τους ενδεείς. Ποτέ μη σπαταλάτε την τροφή. Μην ξοδεύετε τα χρήματα σας σε σκοπούς επιβλαβείς. Χρησιμοποιείστε τα για να βοηθήσετε τους άλλους. Μη σπαταλάτε τον χρόνο και την ενέργειά σας. Δώστε στους άλλους την ευκαιρία να επωφεληθούν από τις ικανότητές σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1985


10 Ιουνίου

Όλοι λαχταρούν την ασφάλεια, την ειρήνη, τη χαρά, την ευτυχία. Όμως οι περισσότεροι πιστεύετε πως ολ’ αυτά μπορούν να αντληθούν από τον κόσμο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναλώνετε τα χρόνια σας τρώγοντας και πίνοντας, παίζοντας και χαλαρώνοντας, κερδίζοντας και ξοδεύοντας. Τρέχετε βιαστικά και επανειλημμένως από την κούνια στον τάφο, περιπλανώμενοι και αγνοώντας την αφετηρία και τον προορισμό του ταξιδιού σας μέσα στον χρόνο. Ο άνθρωπος μέσα από μια σειρά κοπιώδεις ενσαρκώσεις ως μέλος κατωτέρων ειδών, έχει κερδίσει μοναδικές ιδιότητες που αφορούν  τόσο τον νου όσο και την καρδιά. Αυτό το όφελος έχει μετατραπεί σε στάχτη εξαιτίας της νωθρότητας και της αδράνειας. Πρέπει να είστε ικανοί να κολυμπήσετε ανάμεσα από τα κύματα  της χαράς και της θλίψης, του πόνου και του κέρδους. Πρέπει να είστε κύριοι της απόλυτης άνεσης, τέλεια γαλήνιοι και ατάραχοι απ’ οτιδήποτε μπορεί να συμβεί στο σώμα, στις αισθήσεις ή τον νου. Μάθετε να επιτυγχάνετε και να διατηρείτε την εσωτερική ειρήνη, μάθετε την τέχνη του να είστε πάντοτε ενήμεροι της δικής σας εσωτερικής πραγματικότητας. Τότε μπορείτε να περιπλανάστε στον κόσμο με ασφάλεια.

 - Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Ιουλίου 1968


9 Ιουνίου

Ο καταλληλότερος τρόπος για ν’ αποτραβήξετε τον νου σας από τους περισπασμούς και ν’ αφιερωθείτε στην αναζήτηση του Θεού, είναι η καλλιέργεια της κοινωνίας μαζί Του και η αυτοθυσία. Η επιθυμία πρέπει ν’ αποκρουστεί μέσω της αυτοθυσίας και ο Θεός να εδραιωθεί μέσα σας μέσω της πνευματικής άσκησης, που σας φέρνει κοντά Του. Η επιθυμία ξεθωριάζει τη διάνοια, διαστρεβλώνει την κρίση, οξύνει τις ορέξεις των αισθήσεων και οδηγεί σε μια απατηλή έλξη του αντικειμενικού κόσμου. Όταν η επιθυμία εξαφανίζεται ή εστιάζεται στον Θεό, η διάνοια γίνεται αυτόφωτη και λάμπει στην αρχέγονη λαμπρότητά της. Αυτή η λάμψη αποκαλύπτει τον Θεό και στον εσωτερικό και στον εξωτερικό κόσμο. Αυτό είναι αληθινή πραγμάτωση του Εαυτού. Σας ευλογώ να επιτύχετε στις πνευματικές σας προσπάθειες. Εάν δεν έχετε αναλάβει κάποια πνευματική άσκηση, σας συμβουλεύω ν’ αρχίσετε να απαγγέλλετε το όνομα του Θεού, και παράλληλα να σέβεστε τους γονείς, τους ηλικιωμένους και τους δασκάλους και να προσφέρετε υπηρεσία στους φτωχούς και τους αρρώστους.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Μαΐου 1969


8 Ιουνίου

Ο Θεός είναι η πηγή όλης της Αγάπης. Η Αγάπη θεραπεύει τη μικρότητα, το μίσος, τη θλίψη. Η Αγάπη χαλαρώνει τα δεσμά και σας σώζει από το μαρτύριο της γέννησης και του θανάτου. Η Αγάπη συνδέει όλες τις καρδιές σε μια απαλή, μεταξένια συμφωνία. Κοιτώντας μέσα από τα μάτια της Αγάπης, όλα τα πλάσματα είναι όμορφα, όλες οι πράξεις αφιερωμένες και όλες οι σκέψεις αθώες. Να αγαπάτε τον Θεό και να αγαπάτε τον κόσμο ως το ένδυμα του Θεού, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Ο κόσμος είναι μια τεράστια οικογένεια. Εάν η προσοχή σας στραφεί στο ατομικό, τότε οι διαφορές σάς επιβάλλονται. Στρέψτε την προσοχή σας στο συλλογικό και τότε τα σημάδια της ταυτότητας σας με τους άλλους θα είναι εμφανέστερα. Όταν εστιάζετε σε εξωτερικές ‘ετικέτες’ —Ινδουιστές, Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Πάρσοι, Βουδιστές— τότε προάγετε την αλαζονεία, την περιφρόνηση, το μίσος. Εάν στρέψετε την προσοχή σας στον αγώνα που δίνει ο άνθρωπος ν’ ανυψώσει τον εαυτό του από το επίπεδο της σάρκας στο επίπεδο της Θεότητας, τότε θα βρείτε όλες τις ‘ετικέτες’ ασήμαντες. Τότε όλα θα είναι αγάπη, συνεργασία, αμοιβαία ενθάρρυνση και εκτίμηση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Ιουλίου 1968


7 Ιουνίου

Όλοι ποθούν να είναι ευτυχισμένοι. Όλοι θέλουν να δουλεύουν λιγότερο και να κερδίζουν περισσότερα, να δίνουν λίγα και να παίρνουν πολλαπλάσια, αλλά κανείς δεν μπαίνει στη διαδικασία να πειραματιστεί στο να θέλει λιγότερα και να δίνει περισσότερα. Κάθε επιθυμία είναι μια τροχοπέδη που εμποδίζει την κίνηση, ένα φρένο στα πόδια σας. Ένας νεαρός φοιτητής περιφέρεται ελεύθερος στα δυο του πόδια. Όταν παντρευτεί μετατρέπεται σε τετράποδο. Ο ερχομός ενός παιδιού τον κάνει εξάποδο κι έτσι περιορίζεται περαιτέρω το εύρος των κινήσεών του. Όσο περισσότερα πόδια, τόσο μικρότερη η ταχύτητα, τόσο πιο ισχυρό το κράτημα στο έδαφος. Να θυμάστε πως οι σαρανταποδαρούσες μπορούν μόνον να σέρνονται. Περισσότερα αποκτήματα σημαίνουν εμπόδια και μειονεκτήματα. Μειώστε τις επιθυμίες, ζήστε απλά —αυτός είναι ο δρόμος προς την ευτυχία. Η προσκόλληση αφήνει θλίψη στο πέρασμά της. Τελικά όταν ο θάνατος απαιτεί ν’ αφήσετε τα πάντα και να εγκαταλείψετε τους πάντες, σας καταβάλλει η θλίψη. Να είστε σαν τον λωτό στο νερό. Επάνω στο νερό, όχι μέσα σ’ αυτό. Το νερό είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του λωτού, όμως ο λωτός δεν θα επιτρέψει ούτε σε μια σταγόνα του να τον υγράνει.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Μαΐου 1969


6 Ιουνίου

Η Χάρη του Θεού είναι σαν τη βροχή και τη λιακάδα. Θα πρέπει να κάνετε κάποια πνευματική προσπάθεια για να την επιτύχετε. Όπως κρατάτε ένα δοχείο όρθιο για να συλλέξετε το νερό της βροχής, έτσι και η πνευματική άσκηση που ανοίγει την πόρτα της καρδιάς σας, επιτρέπει στον Ήλιο να τη φωτίσει. Να προσεύχεστε για τη Χάρη και ν’ ασκείστε πνευματικά. Η Χάρη θα βάλει τα πάντα σε τάξη. Το κύριο επακόλουθό της είναι η Αυτοπραγμάτωση. Όμως υπάρχουν κι άλλα, δευτερεύουσας σημασίας επακόλουθα, όπως μια ουσιαστική, ευτυχισμένη ζωή και μια ατάραχη, θαρραλέα διάθεση, εδραιωμένη σε μια αδιατάρακτη ειρήνη. Το κύριο όφελος της κατοχής ενός κοσμήματος είναι η προσωπική χαρά που αντλείς απ’ αυτό, αλλά όταν κανείς έχει φθάσει να έχει άδειο πορτοφόλι, μπορεί να το πουλήσει και ν’ αρχίσει και πάλι τη ζωή του! Αυτό είναι ένα δευτερεύον πλεονέκτημα. Η μπανανιά παρέχει ως κύριο δώρο της ορμαθούς φρούτων. Όμως τα φύλλα της, ο μαλακός πυρήνας του κορμού της, τα μπουμπούκια της κ.λπ. είναι επικουρικά προϊόντα με επωφελή χρήση. Αυτή είναι  και η φύση της Χάρης. Εκπληρώνει μια ποικιλία αναγκών.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Μαρτίου 1968


5 Ιουνίου

Το Σύμπαν, συμπεριλαμβανομένης της κατοικίας σας, δηλαδή του σώματός σας, συγκροτείται από τα πέντε στοιχεία: τη γη, το νερό, τη φωτιά, τον αέρα και τον αιθέρα, στοιχεία που ενεργούν επί των αισθήσεων και εκδηλώνονται ως όσφρηση, γεύση, όραση, αφή και ακοή. Από τη στιγμή που τα στοιχεία είναι «θεϊκής προέλευσης», το καθένα απ’ αυτά πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται με σεβασμό και περίσκεψη. Για παράδειγμα ας πάρουμε τη γη. Εάν σκορπίσετε σπόρους επιφανειακά ή τους φυτέψετε πολύ βαθιά στο χώμα, ίσως δεν βλαστήσουν. Το να καταπίνετε νερό χωρίς διακοπή, μπορεί ν’ αποβεί βασανιστικό, εφ’ όσον ξεπεράσετε το όριο. Δεν μπορείτε ν’ αναπνέετε άνετα στη διάρκεια ενός τυφώνα ούτε τα τύμπανά σας μπορούν ν’ αντέξουν την πίεση του ηχητικού κύματος μιας έκρηξης που συμβαίνει στην ακτίνα της ακοής σας. Κάθε χρήση των στοιχείων πέρα και πάνω από τ’ αποδεκτά όρια είναι ιεροσυλία. Επομένως κάθε στοιχείο θα πρέπει να χρησιμοποιείται υπό περιορισμούς και όχι κατά το δοκούν. Να αντιμετωπίζετε τα στοιχεία ως το ένδυμα του Παντοδύναμου.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Μαρτίου 1968


4 Ιουνίου

Η προσκόλληση και η αποστροφή, η επιθυμία και το μίσος, είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της προόδου οποιασδήποτε μορφής κοινωνικής υπηρεσίας, οποιασδήποτε μορφής εργασίας. Εάν κάποιος έχει παραπλανηθεί πιστεύοντας πως σώζει τους άλλους, τότε κακό δικό του, διότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν ‘άλλοι’. Όλοι είναι Ένα. Η θλίψη του ενός είναι θλίψη όλων. Το βασικό ελάττωμα της ανθρωπότητας είναι η άγνοια. Αν κάποιος ήταν σοφός, θα γνώριζε πως όλα τα άτομα δεν είναι παρά κύματα στην επιφάνεια του ίδιου ωκεανού. Η ανιδιοτελής δράση, η δράση χωρίς την προσδοκία για τους καρπούς της, είναι το ιδανικό στο οποίο πρέπει να στοχεύετε. Όμως τώρα κάθε δράση αξιολογείται από το αποτέλεσμα και το κέρδος που αυτή μπορεί να επιφέρει. Οι σπουδές επίσης αποσκοπούν στον μισθό που μπορεί κανείς να επιτύχει με βάση τον βαθμό του πτυχίου. Όταν η δράση πραγματοποιείται χωρίς εγωιστικά κίνητρα, δεν υπάρχει στον νου ο στόχος του κέρδους. Η επιθυμία για κέρδος και ανταπόδοση είναι σαν τα δηλητηριώδη δόντια. Όταν αφαιρεθούν, το φίδι του κάρμα (του νόμου της αιτίας και του αποτελέσματος), καθίσταται ακίνδυνο, δεν σας δεσμεύει.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1963


3 Ιουνίου

Να καλωσορίζετε τα χτυπήματα της μοίρας, τις κακοτυχίες και τις δυστυχίες, όπως ακριβώς ο χρυσός καλωσορίζει το χωνευτήρι, το σφυρί και το αμόνι, για να μεταμορφωθεί σ’ ένα όμορφο κόσμημα. Ή όπως το ζαχαροκάλαμο καλωσορίζει το τσεκούρι, τη μηχανή σύνθλιψης, το καζάνι, τον ψεκαστήρα και τον στεγνωτήριο, έτσι ώστε η γλυκύτητά του να προστατευτεί και να χρησιμοποιηθεί τελικά ως ζάχαρη απ’ όλους. Οι Πάνταβας ποτέ δεν αντιδρούσαν όταν τους έπλητταν οι κακοτυχίες. Ήταν ευτυχείς, γιατί αυτές οι κακοτυχίες τους βοηθούσαν να σκέφτονται τον Κρίσνα και να τον καλούν κοντά τους. Υποταχτείτε στο Θέλημα του Θεού. Μην επιδιώκετε δύναμη ή θέση, αλλά παραδοθείτε στο Θέλημά Του, για να είστε πάντοτε χαρούμενοι και ατάραχοι. Ο Κύριος σπεύδει προς τον αφοσιωμένο ταχύτερα απ’ ότι ο αφοσιωμένος προς Αυτόν. Εάν κάνετε ένα βήμα προς Εκείνον, Εκείνος θα κάνει εκατό βήματα προς εσάς. Θα είναι για σας κάτι περισσότερο από μητέρα και πατέρας. Θα σας στηρίζει εσωτερικά, όπως έχει στηρίξει και σώσει τόσους αγίους που εναπόθεσαν την πίστη τους σ’ Αυτόν.   

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1963


2 Ιουνίου

Υπάρχει ο σίδηρος, υπάρχει και ο μαγνήτης επίσης. Ο μαγνήτης ελκύει τον σίδηρο, αυτό είναι το πεπρωμένο και των δύο. Όμως αν ο σίδηρος καλυφθεί από σκουριά, ο μαγνήτης μπορεί να μη λειτουργήσει αρκετά δυνατά για να τραβήξει τον σίδηρο κοντά του. Η ανεξέλεγκτη επιθυμία για αισθησιακές απολαύσεις σίγουρα λειτουργεί όπως η σκόνη που προκαλεί τη σκουριά. Η σκουριά θα προσβάλλει τελικά τον σίδηρο και θ` αλλοιώσει την αρχική του φύση. Άρα ο σίδηρος πρέπει να ελέγχεται συνεχώς και να καθαρίζεται. Μετά, όταν έρχεται σ` επαφή με τον μαγνήτη, αποκτά τη μαγνητική ιδιότητα και τελικά βρίσκει ανάπαυση. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ό,τι καλύτερο και για τον σίδηρο και για τον μαγνήτη. Η σκόνη των αισθησιακών απολαύσεων μπορεί ν` αποφευχθεί μέσα από τις καλές συναναστροφές και θέτοντας σ` εφαρμογή τις αρχές της ορθής συμπεριφοράς, τις οποίες πρέπει να πάρει από τις ιερές Γραφές.

 - Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Μαρτίου 1968


1 Ιουνίου

Στην αρχή υιοθετήστε τη στάση που προκύπτει απ’ την πεποίθηση «Είμαι δικός Σου». Αφήστε το κύμα ν’ ανακαλύψει και να αναγνωρίσει πως ανήκει στη θάλασσα. Δεν είναι εύκολο. Το κύμα χρειάζεται πολύ χρόνο  για να παραδεχτεί ότι η απέραντη θάλασσα με το αχανές βάθος της είναι η αιτία της ύπαρξής του. Ο εγωισμός είναι τόσο ισχυρός που δεν θα του επιτρέψει την ταπεινότητα να υποκλιθεί μπροστά στη θάλασσα. «Είμαι δικός Σου. Εσύ είσαι ο Κύριος, εγώ είμαι ο υπηρέτης Σου. Είσαι ο άρχων. Εγώ υπόκειμαι σε περιορισμούς.» Αυτή η νοητική στάση θα δαμάσει το εγώ. Το επόμενο βήμα είναι: «Είσαι δικός μου». Το κύμα απαιτεί την υποστήριξη της θάλασσας ως δικαίωμά του. Ο Θεός πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της προστασίας και της καθοδήγησης του ατόμου. Ο Σούρντας είπε: «Είσαι δικός μου. Δεν θα Σ’ εγκαταλείψω. Θα Σε φυλακίσω στην καρδιά μου. Δεν θα δραπετεύσεις.» Και ο Κύριος υποχρεώνεται να συμπράξει! Το τελευταίο στάδιο είναι: «Εσύ είσαι εγώ. Δεν είμαι παρά το είδωλο κι Εσύ είσαι η Πραγματικότητα. Όλα είναι ένα. Η Δυαδικότητα δεν είναι παρά αυταπάτη.»

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1963