Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιούνιος 2017

30 Ιουνίου

Θα πρέπει ν’ αναπτύξετε  την  επιθυμία  του να προσεγγίσετε τον Θεό και  ως εκ τούτου να εμπλακείτε σε καθήκοντα που θα σας φέρουν πλησιέστερα σ’ Αυτόν. Όλη η πνευματική προσπάθεια έχει ως στόχο της την έλξη της χάρης του Θεού. Γι` αυτόν τον λόγο, όταν πηγαίνετε σ’ έναν ναό και στέκεστε μπροστά στον βωμό, χτυπάτε το κουδούνι που κρέμεται εκεί. Ο ήχος θα τραβήξει την προσοχή του Κυρίου προς αυτόν που έφθασε ως εκεί ως ικέτης. Το κουδούνισμα πρέπει να συνοδεύεται από μια ειλικρινή προσευχή, αναδυόμενη από τα βάθη της καρδιάς. Η πνευματική προσπάθεια δεν μπορεί να καταλήγει να γίνεται μια μηχανική επανάληψη μιας σειράς καθιερωμένων συμπεριφορών ή η εκτέλεση ανιαρών εθιμοτυπιών. Είναι η ψευδαίσθηση που σας παρασύρει να εκλαμβάνετε το όνομα και τη μορφή ως πραγματικά. Η προσκόλληση γεννιέται απ’ αυτήν την ψευδαίσθηση, η οποία λειτουργεί σαν ένα πέπλο που κρύβει την πραγματικότητα πίσω απ’ όλη αυτήν την πολλαπλότητα. Ο Θεός έχει περιβληθεί την ψευδαίσθηση ως ένα ένδυμα. Αυτός που πιστεύει πως είναι αληθινή, είναι άνθρωπος. Μέσω της πνευματικής άσκησης μπορείτε να δραπετεύσετε από την πλάνη της ψευδαίσθησης και να συνειδητοποιήσετε πως όλα είναι απατηλά διότι η ύπαρξή τους είναι προσωρινή.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1967


29 Ιουνίου

Διαβάζετε στα περιοδικά και στις εφημερίδες για εστρατείες, κατακτήσεις, νίκες κ.λ.π. Όμως όλ’ αυτά αφορούν υλικές επιτυχίες. Εκστρατεύστε εναντίον των πειρασμών που τροφοδοτούν τις αισθήσεις σας. Κυριαρχήστε στους εσωτερικούς σας εχθρούς. Θριαμβεύστε πάνω στο εγώ σας Αυτή είναι μια νίκη για την οποία είστε άξιοι συγχαρητηρίων. Η ημέρα εξαγιάζεται, όταν εξαγνίζεται με πνευματικές πρακτικές και όχι με άλλους τρόπους. Η πνευματική άσκηση μπορεί ν’ αναπτυχθεί μόνον σε έδαφος που λιπαίνεται από την αγάπη. Η αγάπη που εκδηλώνεται προς τα υλικά αντικείμενα, προς το όνομα, τη φήμη, τη σύζυγο και τα παιδιά, θα πρέπει να καθαγιασθεί από την υπέρτερη αγάπη προς τον Θεό. Προσθέστε δύο κουταλιές νερό σε δύο λίτρα γάλα. Το νερό, αφού αναμιχθεί, εκλαμβάνεται ως γάλα. Προς το παρόν η πνευματική σας άσκηση μπορεί να περιγραφεί μόνον ως μίξη δύο λίτρων νερού με δύο κουταλιές γάλα. Επιτρέψτε στην Αγάπη για τον Θεό να πληρώσει και να συναρπάσει την καρδιά σας. Τότε δεν θα μπορείτε να μισείτε κανέναν, δεν θα μπορείτε να υποκύπτετε σε ανώφελες αντιπαλότητες και δεν θα βρίσκετε λάθη σε κανέναν. Η ζωή σας θα διακρίνεται από ηπιότητα, γλυκύτητα και γαλήνη. 

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε την 1/1/1967


28 Ιουνίου

Νέοι  και νέες, ο πλούτος που αποκτάτε, η ευημερία που βιώνετε, οι επαύλεις που ανεγείρετε είναι όλα εφήμερα και παροδικά. Εάν θέλετε να ζήσετε μια ζωή ειρηνική κι ευτυχισμένη στο μέλλον, αυτό θα εξαρτηθεί από τις πράξεις που εκτελείτε στον παρόντα χρόνο. Ο κώδικας της συμπεριφοράς σας είναι το σημαντικότερο στοιχείο της ύπαρξής σας. Αυτός θέτει τα θεμέλια της μελλοντικής ζωής σας. Μόνον όταν διαμορφώνετε την τρέχουσα συμπεριφορά σας στα πλαίσια μιας σωστής πορείας, το μέλλον σας θα είναι ειρηνικό και ευτυχές. Οι σπόροι που φυτεύετε σήμερα θα καθορίσουν το είδος του δέντρου που θα μεγαλώσει αύριο. Εάν εσείς σέβεστε τους γονείς σας σήμερα, θ’ απολαμβάνετε τον σεβασμό των παιδιών σας στο μέλλον. Επομένως, εάν θέλετε να είστε κοντά στον Θεό, να βλέπετε το καλό, να κάνετε το καλό και να είστε καλοί. Αυτός είναι ο  δρόμος —το βασιλικό μονοπάτι για να πλησιάσετε τον Θεό—, και αποτελεί το πρωταρχικό καθήκον της κάθε ανθρώπινης ύπαρξης.  

Μπάμπα, από το βιβλίο Summer Showers in Brindavan, 1977, Ch 2                                


27 Ιουνίου

Στην εποχή μας, η ερώτηση «Πού βρίσκεται ο Θεός;» έρχεται  συχνά στο στόμα των ανθρώπων. Ο Πραχαλάντα, μέσω της αδιάλειπτης απάγγελίας του ονόματος του Θεού, γνώριζε πως ο Θεός είναι παντού. Δεν είναι σωστό να διαβεβαιώνετε ότι ο Θεός «είναι μόνον εδώ» ή «δεν είναι εκεί». Μόνο μέσα από εντατική πνευματική άσκηση μπορείτε να φθάσετε στη συνειδητοποίηση αυτής της αιώνιας Αλήθειας. Σ’ ένα κατάστημα ή σ’ ένα εμπορικό κέντρο, μπορείτε να κοιτάτε όλα τα είδη των αντικειμένων που ελκύουν το βλέμμα σας. Δεν μπορούν όμως να γίνουν δικά σας απλώς  επιθυμώντας τα ή ζητώντας τα από τον καταστηματάρχη. Μπορείτε να εξασφαλίσετε μόνον εκείνα για τα οποία θα πληρώσετε. Ομοίως, μπορεί να ενδιαφέρεστε πολύ για την ‘Αυτοπραγμάτωση’, όμως για να την εξασφαλίσετε θα πρέπει  να είστε πρόθυμοι να καταβάλλετε το αντίτιμο. Οπλιστείτε με θάρρος και νικήστε τους εσωτερικούς σας εχθρούς της λαγνείας, της απληστίας, του μίσους και της αλαζονείας και να είστε βέβαιοι πως θα επιτύχετε αδιαμφισβήτητη κυριαρχία επί του εαυτού σας και θα φθάσετε στον στόχο σας.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 1967


26 Ιουνίου

Φροντίζετε να φάτε σήμερα, όπως ακριβώς κάνετε όλα αυτά τα χρόνια. Θα δείτε τα ίδια πρόσωπα σήμερα όπως ακριβώς τα βλέπετε όλον αυτόν τον καιρό. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί βλέπετε τα ίδια πρόσωπα ξανά και ξανά; Ταϊζετε το ίδιο στομάχι με τον ίδιο τρόπο που το κάνατε χθες και προχθές. Διερωτηθήκατε γιατί πρέπει να το ταΐσετε και πάλι σήμερα; Εύκολα καταλαβαίνουμε και αποδεχόμαστε αυτά τα συνήθη καθήκοντα, αλλά γιατί ερευνούμε και αμφισβητούμε τις παραδόσεις και τα έθιμα μας, ακόμη και αυτήν την πράξη της καθημερινής προσευχής στον Θεό; Οι ιερές Γραφές και οι θεϊκές διηγήσεις που έρχονται από το παρελθόν, υπάρχουν για να μας καθοδηγούν και να μας λυτρώνουν. Οι καιροί μπορεί ν’ αλλάζουν, ο κόσμος μπορεί να μεταβάλλεται, νέες εποχές μπορεί να έρθουν, όμως ο Θεός είναι Ένας και Αυτός, Αιώνιος και Αμετάβλητος. Γιατί, λοιπόν, δεν αναζητάτε πράγματα μόνιμα και διαρκή;

Μπάμπα, από το βιβλίο Summer Showers in Brindavan, 1977, Ch 1


25 Ιουνίου

Ισλάμ σημαίνει παράδοση στον Θεό. Διδάσκει πως η Χάρη του Θεού μπορεί να κερδηθεί μέσω της δικαιοσύνης και της ενάρετης ζωής και όχι μέσω του πλούτου, της ευρυμάθειας και της εξουσίας. Όλοι όσοι ζουν στην κοινωνία με ειρήνη και αρμονία, μέσα σ’ ένα πνεύμα παράδοσης και αφιέρωσης, είναι στην ουσία οπαδοί του Ισλάμ. Το Ισλάμ εμμένει στην πλήρη εναρμόνιση σκέψεων, λόγων και πράξεων. Οι Μουσουλμάνοι ιερωμένοι και σοφοί έχουν υπογραμμίσει την ανάγκη να τεθεί υπό αμφισβήτηση η εγκυρότητα του ‘εγώ’, το οποίο νιώθει πως είναι το σώμα και του ‘εγώ’ που αισθάνεται να ταυτίζεται με τον νου και φθάνουν στο συμπέρασμα πως το αληθινό ‘εγώ’ είναι ο εαυτός που λαχταρά για τον Υπέρτατο Εαυτό, τον Θεό. Κατά τη διάρκεια του μήνα Ραμαζάν, η νηστεία και οι προσευχές γίνονται προκειμένου να αφυπνίσουν και να εκφράσουν τη συνειδητοποίηση αυτής της αλήθειας. Ανεξάρτητα με το ποια είναι η θρησκεία της οποίας είστε οπαδοί, να θυμάστε πως η προσοχή σας πρέπει να εστιάζεται στην ενότητα, στην αρμονία, στη δικαιοσύνη. Επομένως καλλιεργήστε αγάπη, ανεκτικότητα και συμπόνια και αναδείξτε αυτήν την αλήθεια στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Αυτό είναι το μήνυμα που σας στέλνω μαζί με τις ευλογίες Μου.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 12 Ιουλίου 1983


24 Ιουνίου

Το τρίτο άνθος που ο Θεός αγαπάει περισσότερο είναι το άνθος της συμπόνιας προς όλα τα ζωντανά πλάσματα. Να ζείτε αρμονικά με όλους τους ανθρώπους, αλλά να μη συνδέεστε υπερβολικά μαζί τους. Το τέταρτο ξεχωριστό και σπουδαίο άνθος που ο Θεός επίσης αγαπά είναι η ανεκτικότητα. Oι Πάνταβας υπέφεραν πολύ στα χέρια των Καουράβας. Όμως ποτέ ο Νταρμαράτζα δεν έχασε την υπομονή του. Ήταν η αρετή της ανεκτικότητας που πάντοτε εξασφάλιζε την προστασία του Κυρίου για τους Πάνταβας και τους αναδείκνυε ως ιδανικά για τον υπόλοιπο κόσμο. Ο Κύριος αγαπά την προσφορά των αειθαλών λουλουδιών της μη βίας, του ελέγχου των αισθήσεων, της συμπόνιας και της ανεκτικότητας. Ο Θεός θα είναι ευχαριστημένος μαζί σας και θα σας χορηγήσει τα δώρα του μόνον όταν του προσφέρετε τα ‘άνθη’ που αγαπά. Κανένα όφελος δεν προκύπτει από την προσφορά λουλουδιών που μαραίνονται και χάνουν την ομορφιά τους την κάθε μέρα που περνάει.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 22 Αυγούστου 2000


23 Ιουνίου

Στην εποχή μας η επιστήμη έχει σημειώσει εξαιρετική πρόοδο. Οι άνθρωποι έχουν επιχειρήσει διαστημικά ταξίδια. Θέλουν να εξερευνήσουν το διάστημα, είναι περίεργοι να μάθουν τι υπάρχει στο φεγγάρι και επιθυμούν να ταξιδέψουν στον Ήλιο. Αλλά ποιο είναι το όφελος; Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αναγνωρίσετε τη θεϊκή σας φύση. Να ανοίξετε τις θύρες της καρδιάς σας. Να αναπτύξετε την αγάπη όλο και περισσότερο. Να κατανοήστε την αλήθεια. Να βιώσετε τον Θεό. Εκεί βρίσκεται η ευδαιμονία. Είναι πολύ απλό το να γνωρίσετε τον Θεό, αλλά αυτό λίγοι το αντιλαμβάνονται. Πρέπει να καταβάλετε κάθε προσπάθεια ώστε να κατανοήσετε το Θείο που υπάρχει  μέσα σας. Το Θείο εντός σας καλύπτεται από το εγώ και τις αρνητικές σας διαθέσεις, γι’ αυτό λέγεται πως η αληθινή γνώση αναδύεται μόνον όταν η προσκόλληση καταστρέφεται. Από πού προέρχεται αυτή η προσκόλληση; Οι υπέρμετρες επιθυμίες οδηγούν στην προσκόλληση. Την πανταχού παρουσία του Θεού θα μπορέσετε να τη βιώσετε μόνον όταν ερευνήσετε βαθιά μέσα σας.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 14 Μαρτίου 1999


22 Ιουνίου

Σκεφθείτε για λίγο, τι έχετε να κερδίσετε ακούγοντας κακόβουλα σχόλια και συζητώντας χωρίς λόγο για ανόσια πράγματα. Τίποτε! Στην πραγματικότητα, μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία, θα μολύνετε την καρδιά σας. Από τη στιγμή που θα μολυνθεί η καρδιά σας, η ζωή σας θα χάσει το νόημα της. Τις προάλλες, ενώ μιλούσα απευθυνόμενος  σε πιστούς από τη Βισακαπάτνα, ανέφερα αυτό το παράδειγμα: «Η ανθρώπινη καρδιά μοιάζει με ένα στυλό. Το χρώμα των γραμμάτων των λέξεων είναι το ίδιο με το χρώμα του μελανιού στο στυλό.» Επομένως, διδάξτε στ’ αυτιά σας ν’ ακούνε διηγήσεις που σχετίζονται με τον Κύριο αντί να εστιάζονται σε ανώφελα επικριτικά σχόλια. Μόνον όταν η καρδιά σας καταληφθεί εξ ολοκλήρου από ανιδιοτελή αγάπη, όλα όσα σκέπτεσθε, λέτε και πράττετε, θα περιβάλλονται απ’ αυτήν. Να θυμάστε πως ο Θεός περιμένει από σας να γεμίσετε την καρδια σας με αγάπη και να ζήσετε μια εξαγιασμένη ζωή.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 22 Αυγούστου 2000


21 Ιουνίου

Ενσαρκώσεις της Αγάπης!

Γιατί πρέπει να ψάχνετε για τον Θεό, εφόσον ο Θεός είναι πανταχού Παρών; Εσείς οι ίδιοι είστε ο Θεός! Όλες οι πνευματικές ασκήσεις σας θα αποβούν μάταιες αν δεν γνωρίσετε την πραγματική σας ταυτότητα. Είναι πρωταρχικής σημασίας να μάθετε ποιοι πραγματικά είστε! Αντί να ρωτάτε τους άλλους ποιοι είναι, πρέπει να αναρωτηθείτε ποιοι είστε εσείς. Λέτε «αυτό είναι το μαντήλι μου», «αυτό είναι το βιβλίο μου» κλπ. Ποιο είναι αυτό το ‘μου’, αυτό το ‘εγώ’; Αυτή η αίσθηση της ατομικότητας είναι μια ψευδαίσθηση που οφείλεται στην άγνοια. Όλα αυτά που βλέπετε είναι ύλη. Εσείς είστε ο κύριος της ύλης. Είστε ο κύριος του νου. Πρέπει να καταβάλετε κάθε προσπάθεια για να γνωρίσετε τον πραγματικό σας εαυτό. Πρώτα πρέπει να αποβάλλετε τη συνείδηση ότι είστε το σώμα. Όταν λέτε «αυτό είναι το μαντήλι μου» σημαίνει ότι είστε διαφορετικοί από το μαντήλι σας. Κατά τον ίδιο τρόπο, όταν λέτε «το σώμα μου», «ο νους μου», δεν σημαίνει ότι είστε διαφορετικοί από το σώμα και τον νου; Επομένως παραμένει το ερώτημα «Ποιος είμαι;» Αυτού του είδους η έρευνα πάνω στη φύση του εαυτού, θα σας οδηγήσει στην Αυτοπραγμάτωση.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 14 Μαρτίου 1999


20 Ιουνίου

Προσφέρετε στον Θεό το άνθος του ελέγχου των αισθήσεων. Όλες οι πνευματικές πρακτικές θ’ αποβούν μάταιες εάν δεν ελέγχετε τις αισθήσεις. Η έλλειψη αυτού του ελέγχου είναι η κύρια αιτία της αναταραχής και της σύγχυσης που υπάρχει σήμερα στον κόσμο. Πώς μπορείτε λοιπόν να ελέγξετε τις αισθήσεις; Κατ’ αρχάς θα πρέπει ν’ ασχοληθείτε με τη γλώσσα. Πρέπει να την ελέγχετε καθώς πάντα λαχταρά λιχουδιές. Κάνετε αυτήν την ερώτηση: «Ω γλώσσα, πόσες σακούλες ρύζι, σιτάρι και λαχανικά έχεις καταναλώσει λαίμαργα; Πόσες λιχουδιές έχεις γευτεί; Ντροπή σου, αν ακόμη δεν έχεις κορέσει την επιθυμία σου!» Να τρώτε μόνον για να ικανοποιήσετε την πείνα σας, ώστε να συντηρείτε το σώμα σας. Μη δίνετε ιδιαίτερη βαρύτητα στη γεύση. Παρόμοια, δώστε εντολή στα μάτια σας να στρέφουν το βλέμμα μόνον στον Θεό αντί να παρακολουθούν ανόσια θεάματα στην τηλεόραση και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Διδάξτε τ’ αυτιά σας ν’ ακούνε διηγήσεις που σχετίζονται με τον Κύριο αντί να εστιάζονται σε κακόβουλους σχολιασμούς.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Αυγούστου 2000


19 Ιουνίου

Στις μέρες μας οι άνθρωποι ακολουθούν πολλά μονοπάτια προκειμένου ν’ αποκτήσουν σοφία. Όλες οι γνώσεις που μπορεί να κατέχει κάποιος δεν αποτελούν πραγματική γνώση. Μόνον η Γνώση του Εαυτού είναι αληθινή. Αυτή είναι η Γνώση του Θείου. Εργασία, Λατρεία, Σοφία —όλα ξεκινούν από την εργασία που προσφέρεται ως υπηρεσία. Δεν έχει σημασία για ποιο είδος υπηρεσίας πρόκειται. Εάν αυτή εκτελείται με αγάπη και θεϊκά αισθήματα, γίνεται λατρεία. Τι σημαίνει σοφία; Όλες οι ενέργειες που σχετίζονται με τις αισθήσεις μας, τα εφήμερα αντικείμενα του υλικού κόσμου, μιλούν για την άγνοιά μας. Η σοφία αναδύεται τη στιγμή  που ο νους αποσύρεται. Το στάδιο της απουσίας κάθε σκέψης, το βίωμα του κενού μεταξύ δύο διαδοχικών σκέψεων είναι θεία Γνώση. Δεν είστε σε θέση να βιώσετε αυτή την κενή σκέψεων κατάσταση και παρασύρεστε από φευγαλέα, εφήμερα και προσωρινά πράγματα. Η αληθινή σοφία εκδηλώνεται όταν οι σκέψεις διαλύονται. Η  φιλοσοφία του Μπαγκαβάν απαιτεί να εφαρμόζετε την ενότητα στην εργασία, στη λατρεία και στη γνώση.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1999


18 Ιουνίου

Ενσαρκώσεις της Αγάπης!

Ο Θεός δεν προσδοκά από σάς τελετουργίες ούτε μελέτες των Γραφών. Όλα όσα περιμένει είναι οκτώ είδη ‘λουλουδιών’. Το πρώτο από τα οκτώ, που πρέπει να προσφέρετε στον Θεό, είναι το άνθος της μη-βίας. Μη βία σημαίνει το να μην προκαλείτε κακό σε κανένα ζωντανό πλάσμα, ούτε στη σκέψη σας ούτε με τα λόγια σας ούτε με τις πράξεις σας. Οι γιατροί κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις σε ασθενείς για να τους θεραπεύσουν. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης κάνουν τομές  στο σώμα μ’ ένα νυστέρι. Δεν μπορείτε ν’ αποκαλέσετε βίαια αυτήν την ενέργεια, διότι είναι ευεργετική για τον ασθενή. Κάποιοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι ακόμη και το να κόβεις τα φυτά και τα δένδρα είναι μια πράξη βίας, διότι και αυτά είναι έμβια όντα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα φυτά και τα δένδρα είναι ζωντανά πλάσματα, όμως δεν έχουν νου. Κατά συνέπεια, δεν υποφέρουν κανένα πόνο. Ο πόνος και η ευχαρίστηση βιώνονται με τον νου. Ο άνθρωπος, τα ζώα, τα πουλιά, τα έντομα έχουν προικιστεί με νου, όχι όμως τα δενδρα και τα φυτά.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 22 Αυγούστου 2000


17 Ιουνίου

Ο κόσμος είναι μια τεράστια κοινότητα. Κάθε άνθρωπος αποτελεί μέρος αυτής της κοινότητας και δεσμεύεται σ’ αυτήν από την αγάπη που ελκύει τον έναν προς τον άλλο, ώστε τα άτομα να συνδέονται μεταξύ τους με δεσμούς συγγένειας και φιλίας. Αυτή η αγάπη είναι εκεί, βαθιά, στη καρδιά του κάθε ανθρώπου. Μόνο που δεν έχει αναγνωριστεί, αγνοείται, αμφισβητείται και απορρίπτεται. Είναι η μυστική πηγή από όπου πηγάζει η κατανόηση και η επιθυμία του να υπηρετείς τους άλλους. Δημιουργεί την παρόρμηση του να ζει κανείς με την κοινωνία και για την κοινωνία. Είναι η οικουμενική αγάπη που εκπέμπεται από τη μία θεϊκή σπίθα προς όλους τους επιμέρους σπινθήρες. Όταν τα μάτια λάμπουν, φωτισμένα από την υπέρτατη σοφία, βλέπουν τα πάντα ως Ένα. Έτσι τα άτομα αντιλαμβάνονται πως όλα διαπερνώνται από το Θείο σ’ αυτόν τον φανερά μεταβαλλόμενο και ασταθή κόσμο. Για να βιώσετε το Ένα, που αποκαλύπτεται ως παρουσία στο πάν, σε κάθε στιγμή, πρέπει να αναπτύξετε την πίστη σας και να πειθαρχήσετε τον νου σας. Ο νους σας θα πρέπει να απορρίψει τις φαντασιώσεις και τις αδυναμίες του. Έτσι θα γνωρίσετε και θα βιώσετε την Αλήθεια. 

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθυκε στις 4 Φεβρουαρίου 1973


16 Ιουνίου

Κάποιες στιγμές μπορεί να νιώθετε αδύναμοι, διότι αφήνετε τον εαυτό σας να ενδώσει στον θυμό και τη θλίψη περισσότερο απ’ ότι άλλοι άνθρωποι. Σας ζητώ να καταβάλετε ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε να κατανικήσετε αυτά τα δύο. Η επανάληψη του Ονόματος του Κυρίου είναι το καλύτερο αντίδοτο και αν όλοι αναλάβετε αυτή την προσπάθεια, ο Κύριος θα σπεύσει να σας σώσει. Μη μισείτε και μην νιώθετε κακία για κανέναν. Συγχωρήστε τα λάθη των άλλων και αντιμετωπίστε αυστηρά τα δικά σας. Το Όνομα του Κυρίου θα σας εμφυσήσει την πίστη ότι όλα είναι θέλημα του Θεού και θα σας διδάξει πως δεν έχετε κανένα δικαίωμα να θριαμβολογείτε ή να απελπίζεστε. Όταν πηγαίνετε στον γιατρό, θα πρέπει να πάρετε το συνταγογραφούμενο φάρμακο και ν’ ακολουθήσετε τις συμβουλές και τις υποδείξεις. Είναι άχρηστο να κατηγορείτε τον γιατρό, εάν εσείς αδυνατείτε ν’ ακολουθήσετε τις εντολές του. Πώς θα μπορούσε να σας θεραπεύσει εφόσον δεν παίρνετε το φάρμακο ή δεν υπακούετε στις διατροφικές οδηγίες. Κάνετε ό,τι σας λέω, ακολουθήστε τις συμβουλές Μου και έπειτα παρακολουθήστε το αποτέλεσμα.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2/8/1958


15 Ιουνίου

Η σοβαρότερη ασθένεια είναι η απουσία ειρήνης. Γι’ αυτό, όλοι όσοι επιθυμείτε καλή υγεία, θα πρέπει να δίνετε προσοχή στα αισθήματα, στα συναισθήματα και στα κίνητρα που σας κινητοποιούν. Όπως ακριβώς δίνετε τα ρούχα σας για πλύσιμο, θα πρέπει να απαλλάσσετε τον νου σας ξανά και ξανά απ’ ό,τι είναι ακάθαρτο. Αλλιώς η βρωμιά συσσωρεύεται για να δομήσει μια συνήθεια, που κάνει δύσκολο το καθάρισμα γι’ αυτόν που αναλαμβάνει το πλύσιμο, και αποβαίνει βλαβερή για τα ρούχα. Η απαλλαγή απ’ ό,τι ακάθαρτο θα πρέπει να είναι μια καθημερινή διαδικασία. Πρέπει να καταλάβετε πως μ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρχει νοητική ρύπανση. Αυτό απαιτεί να έχετε τέτοια συντροφιά όπου αποφεύγονται όλα εκείνα που απoτελούν την ακαθαρσία, δηλαδή το ψέμα, την αδικία, την ανυπακοή, τη σκληρότητα και το μίσος. Η αλήθεια, η δικαιοσύνη, η ειρήνη, η μη βία και η αγάπη αποτελούν τα καθαρά στοιχεία. Όταν αναπνέετε στην αγνή ατμόσφαιρα αυτών των στοιχείων, ο νους σας θ’ απαλλαγεί από τα επιβλαβή μικρόβια και θα είστε νοητικά ισχυροί και σωματικά ανθεκτικοί.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1960 


14 Ιουνίου

Να συμπεριφέρεστε στους άλλους με τον ίδιο τρόπο που θέλετε να συμπεριφέρονται σε σας. Ποτέ να μη θρηνείτε για το παρελθόν. Όταν σας καταλαμβάνει η θλίψη να μην ανακαλείτε παρόμοια γεγονότα από το παρελθόν κι έτσι να αυξάνετε έτσι τη θλίψη σας. Αντίθετα, να θυμάστε ευχάριστα γεγονότα, ν` αντλείτε παρηγοριά και δύναμη από αυτά και να υψώνεστε πάνω από τα ανερχόμενα νερά της θλίψης. Να αναζητάτε πάντα το φως. Να έχετε πίστη, εμπιστοσύνη και ζήλο. Μην ενδίδετε στην απόγνωση — ποτέ δεν φέρνει καλά αποτελέσματα. Επιδεινώνει μόνο το πρόβλημα, γιατί σκοτίζει τον νου και σας βυθίζει σε αμφιβολίες. Ακολουθήστε το μονοπάτι της πνευματικής άσκησης με ενθουσιασμό. Μην έχετε αναστολές και κάνετε πράγματα με μισή καρδιά, γιατί δεν αποδίδουν καρπούς. Είναι σαν να καθαρίζετε έναν λασπωμένο χώρο. Αν η πίεση του νερού είναι μικρή, δεν πρόκειται να καθαρίσει. Το νερό πρέπει να τρέχει άφθονο και με πίεση, απομακρύνοντας κάθε βρωμιά που συναντά στον δρόμο του, ώστε να καθαρίσει ο χώρος.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 2 Αυγούστου 1958  


13 Ιουνίου

Να θυμάστε να κρατάτε το ξίφος της αγάπης στη θήκη της σοφίας και να ελέγχετε τις αισθήσεις σας  αυστηρά, με διάκριση και απόσπαση. Η διάκριση σας καθοδηγεί στο να επιλέγετε σοφά τους στόχους και τους φίλους σας. Σας αποσαφηνίζει την σχετική σπουδαιότητα των πραγμάτων και των ιδανικών.
Η απόσπαση σας προφυλάσσει από προβλήματα που οφείλονται στην προσκόλληση  και σας γεμίζει με μια αίσθηση ανακούφισης σε στιγμές έξαρσης και απόγνωσης. Η απόσπαση και η διάκριση σας θυμίζουν την παροδικότητα του κόσμου και τη μονιμότητα της ευδαιμονίας της Aλήθειας. Η χάρη του Κυρίου ρέει πάντοτε όπως το ηλεκτρικό ρέυμα στα ηλεκτροφόρα σύρματα. Τοποθετήστε έναν λαμπτήρα και το σπίτι σας θα φωτιστεί. Ο λαμπτήρας είναι η πνευματική άσκηση που εκτελείτε. Το σπίτι είναι η καρδιά σας. Ελάτε σε Μένα με χαρά. Βουτήξτε στη θάλασσα και ανακαλύψτε το βάθος της. Δεν έχει κανένα νόημα να κολυμπάτε κοντά στην ακτή και να ορκίζεστε πως η θάλασσα είναι ρηχή και δεν έχει μαργαριτάρια. Βουτήξτε βαθιά και θα εξασφαλίσετε την εκπλήρωση της επιθυμίας σας.
 
Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22/7/1958

12 Ιουνίου

Σήμερα οι επιθυμητοί στόχοι που τίθενται είναι η υλική άνεση, η ατομική εξέλιξη και η προσωπική πρόοδος. Ακόμη κι αν όλοι ενδιαφέρονται μόνον για τον εαυτό τους, κανείς δεν μπορεί να ζήσει απομονωμένος. Ας υποθέσουμε πως κάποιος κάθεται να δειπνήσει σ’ ένα τραπέζι με πλούσια εδέσματα. Εάν εκείνη την στιγμή μάθει πως το παιδί του τραυματίστηκε σ’ ένα τροχαίο δυστύχημα, δεν θα σπεύσει στον δρόμο, αδιαφορώντας για την πείνα και τα απολαυστικά φαγητά; Το κάλεσμα των αγαπημένων ανθρώπων είναι πιο ηχηρό και πιο ισχυρό από οποιοδήποτε άλλο εσωτερικό κάλεσμα. Παρά το γεγονός αυτό οι άνθρωποι συνεχίζουν να πιστεύουν στο εγώ τους και στην υπεροχή της ατομικότητας τους. Η οικογένεια είναι σημαντική για την ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας. Για να ευδοκιμήσουν οι οικογένειες χρειάζεται η κοινότητα να τις κρατήσει ασφαλείς κι ευτυχισμένες. Όταν οι μηχανισμοί της διαφύλαξης και διατήρησης της κοινωνίας καθίστανται αδύναμοι, οι οικογένειες τείνουν ν’ αποσυντίθενται και τα άτομα να υποφέρουν. Επομένως θα πρέπει να μοιράζεστε τη γνώση, την κατανόηση και την αγάπη σας τόσο με τα άτομα όσο και με το σύνολο.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1973


11 Ιουνίου

Η σιωπή είναι η μόνη γλώσσα αυτού που έχει πραγματωθεί. Υιοθετήστε τη μετριοπάθεια στον λόγο σας. Αυτό θα σας βοηθήσει με πολλούς τρόπους. Θ’ αναπτύξει την χωρίς όρους αγάπη, διότι οι περισσότερες παρανοήσεις και διχόνοιες προκύπτουν από την αστόχαστη χρήση του λόγου. Όταν τα πόδια γλιστρήσουν, τα τραύματα μπορούν να θεραπευτούν, αλλά όταν ‘γλιστράει’ η γλώσσα, η πληγή που προκαλείται στην καρδιά του άλλου, θα μείνει ανοιχτή σε όλη του τη ζωή. Η γλώσσα είναι υπεύθυνη τεσσάρων μεγάλων λαθών: της διατύπωσης αναληθειών, της σκανδαλοθηρίας, της ενασχόλησης με τα λάθη των άλλων και της υπέρμετρης επιχειρηματολογίας. Αυτά χρειάζεται ν’ αποφευχθούν, αν πρέπει να υπάρξει ειρήνη τόσο για το άτομο, όσο και για την κοινωνία. Ο δεσμός της οικουμενικής αδελφοσύνης θα ενισχυθεί αν οι άνθρωποι μιλούν λιγότερο και μιλούν γλυκά. Ως εκ τούτου,  η σιωπή έχει  ορισθεί από τα ιερά κείμενα ως όρκος για τους επίδοξους πνευματικούς αναζητητές. Είστε όλοι σας πνευματικοί αναζητητές στα διάφορα στάδια του δρόμου. Άρα αυτή η πειθαρχία είναι πολύτιμη και για σας επίσης.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 22 Ιουλίου 1958


10 Ιουνίου

Αναγνωρίζοντας την υπεροχή της δράσης, πρέπει να ελέγχετε αν όλα όσα κάνετε είναι αγνά και ιερά. Η δράση δεν περιορίζεται σε ό,τι κάνετε με τα χέρια σας. Ό,τι ακούτε, ό,τι βλέπετε, ό,τι λέτε, ακόμη  κι ό,τι σκέπετεσθε —όλα αποτελούν δράση. Αυτό σημαίνει πως αυτά που βλέπετε, τα λόγια που ακούτε, οι σκέψεις που κάνετε, όλα όσα εκφράζετε με την ομιλία, πρέπει να είναι αγνά. Όλα εκείνα που περνούν μέσα σας, μέσω των αισθήσεων, θα πρέπει να είναι υγιή και αμόλυντα. Μόνον τότε μπορείτε να έχετε μια σατβική-εξαγνισμένη φύση. Η αφοσίωση δεν πρέπει να περιορίζεται μόνον στους ψαλμούς ή στο να εκφράζετε τη λαχτάρα σας για τον Σουάμι. Είστε οι αρχιτέκτονες του πεπρωμένου σας. Να πράττετε με αφοσίωση και με αίσθημα δικαιοσύνης και να αφιερώνετε τις πράξεις σας στον Θεό. Αν ακολουθείτε αυτές τις εντολές, η ζωή σας θα εξαγιασθεί και ίσως να μην υπάρξει επαναγέννηση. Αυτή είναι η ευλογία που απευθύνω προς όλους σας.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1988


9 Ιουνίου

Αληθινή ανθρώπινη ύπαρξη είναι αυτή που αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής με σθένος και τις υπερβαίνει. Γι’ αυτό εκείνο που απαιτείται είναι η δύναμη του πνεύματος. Χωρίς την πνευματική δύναμη, όλα τα άλλα είναι ανάξια λόγου. Οποιαδήποτε πνευματική πειθαρχία εφαρμόζετε ή δεν εφαρμόζετε, καλλιεργήστε αγάπη για όλους. Προσφέρετε αυτήν την αγάπη ως θεϊκό δώρο σε όλους. Μόνον μέσα από την αγάπη  μπορεί να προαχθεί η παγκόσμια ενότητα. Είναι εξ αιτίας της απουσίας της που ανακύπτουν όλες αυτές οι διαφοροποιήσεις. Η Αγάπη είναι Θεός. Ζήστε μέσα στην Αγάπη. Κάνετέ την κυρίαρχη  αρχή της ζωής σας.

Ενσαρκώσεις της θεϊκής Αγάπης! Να θυμάστε πάντα πως ο Θεός διαπερνά τα πάντα στην Δημιουργία. Όλα όσα βιώνετε είναι θεϊκά. Όλα όσα βλέπετε είναι θεϊκά. Ό,τι γεύεστε είναι θεϊκό. Ο αέρας που αναπνέετε είναι θεϊκός. Δεν μπορείτε να τον δείτε ούτε να τον πιάσετε. Κατά τον ίδιο τρόπο δεν μπορείτε ν’ αντιληφθείτε τον Θεό. Τα μάτια δεν μπορούν να Τον δουν. Μόνον η καρδιά μπορεί να Τον νιώσει, γιατί ο Θεός είναι πέρα από τον νου.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 4 Μαρτίου 1989


8 Ιουνίου

Ο Θεός είναι πλήρως απαλλαγμένος από ίδιον ενδιαφέρον. Όλες Του οι ενέργειες είναι απολύτως άμεμπτες και με μοναδικό τους στόχο την ευημερία του κόσμου. Δεν υπάρχει τίποτε πέρα από τις δυνάμεις Του. Είναι ο δημιουργός, ο προστάτης, ο καταστροφέας. Όταν ο Θεός επιλέγει να προστατεύσει, κανείς δεν ρωτά το γιατί. Από την άλλη μεριά, όταν Εκείνος αποφασιζει να αποσύρει την προστασία Του, οι άνθρωποι απορούν για την απραξία Του και όταν τιμωρεί ρωτούν: «Γιατί ο Θεός επιβάλλει τιμωρίες;» Στ’ αλήθεια τέτοιες απορίες έχουν ως κίνητρο τον εγωισμό και την ιδιοτέλεια. Η κάθε θεϊκή ενέργεια είναι αμερόληπτη και δίκαια. Η δική σας υποχρέωση είναι να προσεύχεστε στον Θεό και να εξασφαλίσετε τη χάρη Του. Όταν η Σακουμπάι ήθελε να συμμετάσχει στην ομάδα των προσκυνητών που πήγαινε στην Παντχαρπούρ, ο Κρίσνα αποφάσισε να προβάλει το ήθος και την συνείδηση του καθήκοντος προς τον σύζυγο και τα πεθερικά της που χαρακτήριζαν τη γυναίκα. Έτσι ο Κρίσνα προσέλαβε την μορφή της και υπέβαλε τον εαυτό του σε κάθε είδους κακομεταχείριση προερχόμενη από την πεθερά της, ενώ η Σακουμπάι ήταν ευτυχής μακριά στην Παντχαρπούρ. Ο Κύριος είναι πάντα έτοιμος να υποβληθεί σε οποιαδήποτε ταλαιπωρία για να υποστηρίξει το Ντάρμα και να λούσει με τη χάρη Του τους πιστούς Του.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 21/2/1988


7 Ιουνίου

Στις μέρες μας ο κυνισμός και η απάθεια βρίσκονται εκτός ελέγχου και οι άνθρωποι παγιδεύονται σε ανόητες ανησυχίες, ατέρμονες επιθυμίες και ανέφικτες φιλοδοξίες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να  γαληνέψουν τον  νου τους. Έχουν ξεχάσει την θεϊκή τους φύση​. Μόνον η πνευματική φώτιση μπορεί ν’ αποκαλύψει το σωστό μονοπάτι σε όλους όσους ψηλαφίζουν χαμένοι στο σκοτάδι της άγνοιας και της ανησυχίας. Το Θείο ενυπάρχει στον άνθρωπο. Οι άνθρωποι όμως, πρέπει να ανακαλύψουν τις βασικές ανθρώπινες ιδιότητες. Τι είναι ανθρωπιά; Ουσιαστικά σημαίνει ενότητα στις σκέψεις, στα λόγια, στις πράξεις. Οι αληθινές ανθρώπινες αρετές μπορούν να αναπτυχθούν μόνο σε μια καρδιά γεμάτη αγάπη, όπως ακριβώς ένας σπόρος μπορεί να αναπτυχθεί σε γόνιμο έδαφος και όχι σε ένα κομμάτι βράχου. Επομένως όλοι εσείς πρέπει να καλλιεργήσετε τη συμπόνια και την ειρήνη. Το Θείο διαπερνά τα πάντα και είναι παρόν τόσο μέσα  όσο κι έξω από κάθε ύπαρξη. Ο καθένας σας είναι μια ενσάρκωση του Θεού. Όπως ο Θεός είναι Αγάπη, είστε κι εσείς επίσης ενσαρκώσεις της Αγάπης. Διευρύνετε την αγάπη με το να την μοιράζεστε με όλους χωρίς νοητικούς περιορισμούς. Αφιερώστε την ζωή σας στην υπηρεσία του στόχου σας και δώστε της την αξία που της πρέπει. 

Μπάμπα, από την ομιλία της 24/3/1989


6 Ιουνίου

Γεννημένοι, μεγαλωμένοι και εκπαιδευμένοι στα πλαίσια της κοινωνίας, και αντλώντας απειράριθμα οφέλη απ’ αυτήν, εσείς τι κάνετε γι αυτήν την κοινωνία; Η υπηρεσία προς αυτήν θα έπρεπε να θεωρείται ως έκφραση ευγνωμοσύνης για όλα όσα σας έχει προσφέρει. Δεν θα μπορούσατε να επιβιώσετε χωρίς την κοινωνία. Το σώμα που σας δόθηκε από τον Θεό, θα έπρεπε να χρησιμοποιείται για την άσκηση του ντάρμα, των καθηκόντων σας. Οι γυναίκες οφείλουν να αντιμετωπίζουν ακόμη και τις καθημερινές δουλειές τους ως μία μορφή αφιερωμένης εργασίας. Εάν δεν έχετε τη δυνατότητα να παρευρίσκεστε σε πνευματικές συντροφιές, λόγω των οικιακών καθηκόντων σας, δεν θα πρέπει να νιώθετε δυστυχείς. Η εκπλήρωση των καθηκόντων του νοικοκυριού είναι τόσο ιερή όσο και μια πνευματική συντροφιά. Μόνον όταν επιτελείτε σωστά τα καθήκοντά σας στο σπίτι, θα έχετε τη δυνατότητα να προσφέρετε τη δέουσα υπηρεσία στην κοινωνία. Όποια εργασία κι αν κάνετε στο σπίτι, είτε σκουπίζετε είτε μαγειρεύετε, μεταμορφώστε την σε μια μορφή πνευματικής άσκησης. Εμβαπτίστε κάθε σας πράξη στη θεϊκή αγάπη και αφιερώστε τη στον Θεό.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 23/3/1989


5 Ιουνίου

Αναπτύξτε την αρετή της ανεκτικότητας και συγχώρεσης (kshana) και αποφύγετε τη σκληρότητα στην ομιλία. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε πως αν εγκαταλείψετε την ανεκτικότητα και τη συγχώρεση, δεν μπορείτε να είστε γαλήνιοι. Ό,τι κι αν κάνουν εναντίον σας, μην ασχολείστε. Τι είναι εκείνο που απωλέσατε εξ αιτίας της κακής τους συμπεριφοράς; Αν καταφύγετε σε αντίποινα, απλώς θα επιδεινώσετε την κατάστασή σας. Δεν έχετε ιδέα για το πόσο δυνατοί είστε, αλλά ούτε και τον βαθμό της αδυναμίας σας γνωρίζετε. Αντιμετωπίστε τέτοιες καταστάσεις ψύχραιμα και μην επιτρέψετε στον εαυτό σας ν’ αναστατωθεί. Πρέπει να κερδίσετε τον άλλο με την ανοχή σας. Κάνετε την ανεκτικότητα αναπνοή ζωής και ιδανικό σας. Έχετε όλοι άφθονη, τη γλυκιά ουσία της καλοσύνης, της ειρήνης, της συμπόνιας. Με τη χάρη του Θεού, είστε απαλλαγμένοι από τη θλίψη και τις κακές παρορμήσεις. Μην τις αφήνετε να εισχωρούν εκ νέου μέσα σας. Προωθήστε το πνεύμα της καλοσύνης και της αγάπης. Αντιμετωπίστε τη ζωή σαν ένα παιχνίδι και αναδειχθείτε νικητές, βιώνοντας μια ζωή γεμάτη ιδανικά. Αυτή είναι η νίκη στην οποία πρέπει να προσβλέπετε.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 14/1/1997


4 Ιουνίου

Όταν αποκαλείτε τον εαυτό σας μέλος της Ομάδας προσφοράς υπηρεσίας Σρι Σάτυα Σάι, θα πρέπει πάντα να προσφέρετε υπηρεσία ενθυμούμενοι πως υπηρετείτε τον Κύριο. Θυμηθείτε με τι πνεύμα ο Χάνουμαν υπηρέτησε τον Σρι Ράμα. Δεν πρέπει να φαντάζεστε πως επειδή ήταν ένας πίθηκος υπολειπόταν σε νοημοσύνη  και ποιότητα. Έχει περιγραφεί ως «γαλήνιος, ενάρετος και ισχυρός». Όταν ρωτήθηκε από τους δαίμονες στην Λάνκα ως προς το ποιος ήταν και από πού είχε έρθει, ο Χάνουμαν απάντησε: «Είμαι υπηρέτης του Ράμα». Δεν καυχήθηκε για την ανδρεία ή τη γνώση του, αλλά ένιωθε ευτυχής να περιγράψει τον εαυτό του ως έναν ταπεινό και αφοσιωμένο υπηρέτη του Κυρίου. Να θυμάστε το ρητό: «Αν δεν είστε ένας kinkara (κάποιος που είναι έτοιμος να εκτελέσει το θέλημα του Κυρίου), δεν μπορείτε να γίνετε Sankara (θεϊκός)». Μεταμορφώστε τη ζωή σας μέσω της υπηρεσίας, χωρίς να δίνετε χώρο στην υπεροψία και την ιδιοτέλεια. Εγκαταστήστε σταθερά στην καρδιά σας την αίσθηση πως οπουδήποτε και οποτεδήποτε προσφέρετε υπηρεσία, υπηρετείτε μόνον τον Κύριο. Μόνον τότε η υπηρεσία προς τους συνανθρώπους σας εξισώνεται με την υπηρεσία προς τον Θεό.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 23/3/1989


3 Ιουνίου

Η εκπαίδευση πρέπει ν’ αναλάβει την πλήρη ευθύνη και να επηρεάσει την ηθική και πνευματική ζωή. Η  απόκτηση τεχνικών δεξιοτήτων και εγκόσμιων πληροφοριών, από μόνα τους, δεν είναι αρκετά. Θα πρέπει να συμπληρώνονται από την ηθική και πνευματική παιδεία. Οι άνθρωποι δίνουν τεράστια σημασία μόνον στα δικά τους εγωιστικά συμφέροντα. Αυτό πρέπει ν’ αλλάξει. Η στάση σας δεν μπορεί να καθορίζεται από το τι μπορείτε να πάρετε από τους άλλους, αλλά από το τι μπορείτε να προσφέρετε. Η ιδέα πως ένα πολυτελές κατάλυμα με ακριβά έπιπλα ή μια μεγάλη αμοιβή σε μια χώρα του εξωτερικού, είναι ένα ιδανικό για το οποίο αξίζει να εργαστείτε, πρέπει να εγκαταληφθεί. Αυτά τα ιδανικά είναι η αιτία των δεινών. Εμπνεύστε τους νέους ώστε να θέσουν ως ιδανικά τους “χέρια αφιερωμένα στη σκληρή δουλειά, νόες αφιερωμένους στην υπηρεσία, καρδιές δοσμένες στη συμπόνια.” Ο στόχος σας θα πρέπει να υπηρετεί την προοπτική του να μην πληγωθεί και να μην πονέσει κανείς εξ αιτίας των λόγων ή των πράξεών σας. Γιατί όταν πληγώνετε τον συνάνθρωπό σας, αυτό που στ’ αλήθεια συμβαίνει είναι η προσβολή και η βλάβη της δικής σας αληθινής ανθρώπινης φύσης.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 8/3/1981


2 Ιουνίου

Η σημερινή εκπαίδευση έχει ως μόνο στόχο την εξασφάλιση των μέσων βιοπορισμού. Είναι προσανατολισμένη στην εύρεση εργασίας και όχι στην αλήθεια ούτε στον Θεό. Η ζωή πρέπει να βιώνεται μέσα στην αγάπη, την ειρήνη, την ευδαιμονία. Επομένως τα αγόρια και τα κορίτσια, ακόμη και για το χρονικό διάστημα που βρίσκονται στα σχολεία και τα κολέγια, θα πρέπει να γνωρίσουν την παντοτινά γαλήνια, την παντοτινά ευτυχή, την παντοτινά γεμάτη από αγάπη,  αιώνια ψυχή (Άτμα). Το σώμα, οι αισθήσεις, ο νους, η λογική και η διάνοια είναι όλα αναληθή με την έννοια της προσωρινής ύπαρξης. Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου δεν είναι τόσο σημαντική όσο η άνοδος του επιπέδου της συνειδητότητας. Η εκπαίδευση σήμερα εξαίρει τη σημασία της συσσώρευσης πραγμάτων. Το ίδιο σημαντικό όμως, είναι να μάθετε και να τα εγκαταλείπετε. Η απάρνηση δεν είναι απώλεια, Είναι εξαιρετικά επωφελής διότι με αυτόν τον τρόπο αποκτάτε χαρά. Απάρνηση σημαίνει ελευθερία. Είναι παράδοση στον Θεό, είναι αγάπη, είναι ελευθερία. Ο Θεός μπορεί να γίνει αντιληπτός μόνον μέσω της διεύρυνσης της αγάπης. Οι σπουδαστές και οι νέοι γενικά θα πρέπει να πορεύονται στη ζωή τους στηριζόμενοι στη Δικαιοσύνη και τη Γνώση, ακτινοβολώντας ως πρότυπα απλότητας, ταπεινότητας και αλληλοβοήθειας.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 8/2/87


1 Ιουνίου

Πρέπει να προετοιμαστείτε κατάλληλα για να γίνετε ικανοί για το πνευματικό προσκύνημα. Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες ανθρώπων: Η πρώτη κατηγορία είναι εκείνοι που δίνουν προσοχή στα δικά τους λάθη και στις αρετές των άλλων. Η δεύτερη κατηγορία αποτελείται από εκείνους που υπογραμμίζουν τόσο τις δικές τους ικανότητες όσο και τις ικανότητες των άλλων. Η τρίτη κατηγορία είναι εκείνοι που προσέχουν μόνο τα δικά τους προτερήματα και μόνο τα ελαττώματα των άλλων και η τέταρτη κατηγορία είναι εκείνοι που παρουσιάζουν τα δικά τους λάθη και μειονεκτήματα ως αρετές και τις αρετές των άλλων ως μειονεκτήματα. Ο καθένας από εσάς μπορεί να ανακαλύψει μόνος του σε ποια κατηγορία ανήκει. Να θυμόσαστε όμως αυτό: Εάν επιθυμείτε να γνωρίσετε το Πλήρες, το Ιερό, τον Αιώνιο Εαυτό, Αυτόν που είναι γεμάτος Αγάπη, τον Θεό, πρέπει να προετοιμαστείτε  να γίνετε τμήμα της πρώτης ομάδας. Ανακαλύψτε τα δικά σας λάθη και δείτε τις αρετές των άλλων. Αυτή είναι η πιο επιθυμητή πνευματική στάση.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 5/5/1981