Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιούνιος 2014

30 Ιουνίου

Σαν προσκυνητές στο ταξίδι της ζωής, άλλοτε βοηθιέστε και άλλοτε εμποδίζεστε από τον νου. Ο νους έχει σαν στημόνι και υφάδι του τις επιθυμίες ή τη δίψα για το ένα ή το άλλο πράγμα, το να αποκτά κάποια οφέλη ή να αποφεύγει κάποιες απώλειες. Οι επιθυμίες γεννιούνται από την προσκόλληση, η οποία είναι συνέπεια της ψευδαίσθησης. Οι επιθυμίες διαστρεβλώνουν και υποβιβάζουν τον νου, κρατώντας τον σε αδιάκοπη έξαψη. Η επιφάνεια του νερού δεν μπορεί να παραμένει γαλήνια όταν πέφτουν συνεχώς πέτρες μέσα του παρομοίως, αν πέφτει στον νου μια ασταμάτητη βροχή από επιθυμίες, ο νους  θα παραμένει αξιολύπητα ταραγμένος. Την ευδαιμονία που πηγάζει από τον θείο Εαυτό σας (Άτμα) πρέπει να την φυλάσσετε με ασφάλεια στη δεξαμενή του νου σας. Αν όμως η δεξαμενή αυτή έχει πολλές ρωγμές και χάσματα (αισθήσεις), τότε η ευδαιμονία θα διασκορπίζεται, αφήνοντας τη δεξαμενή του νου αποστεγνωμένη. Όταν προσπαθείτε διαρκώς να ικανοποιείτε την πείνα των αισθήσεων, τότε ο νους σας διαρκώς θα αμφιταλαντεύεται και θα περιπλανάται. Ο μόνος ρόλος που έχει δικαίωμα να παίζει ο νους, είναι το να παραμένει κυρίαρχος των των αισθήσεων, οι οποίες είναι υπηρέτες του.


Μπάμπα pine Discourse, Nov 22, 1982

29 Ιουνίου

Στο έπος Ραμάγιανα, η βασίλισσα Καϊκέγι υπέκυψε στις ιδιοτελείς δολοπλοκίες της καμαριέρας της. Σαν αποτέλεσμα, ο σύζυγός της, βασιλιάς Ντασαράτα, έχασε τη ζωή του, ο Ράμα τον οποίο αγαπούσε σαν την ίδια τη ζωή της εξορίστηκε στο δάσος, ενώ ο γιος της Μπάρατα την αποκήρυξε από μητέρα του! Και όχι μόνο: επέσυρε πάνω της και την κατακραυγή και την απόρριψη όλων των κατοίκων του βασιλείου της Αγιόντγια. Η ιστορία αυτή έχει μια αλληγορική σημασία. Ο Ντασαράτα είναι το ανθρώπινο σώμα, με τις πέντε αισθήσεις της  αντίληψης και τις πέντε αισθήσεις της δράσης, τα δέκα άρματα (ντάσα ράτα). Παντρεύτηκε τη βασίλισσα που συμβολίζει τον νου, αλλά όταν ο νους υπέκυψε στον υπηρέτη του, δηλ. τις αισθήσεις, προκάλεσε την καταστροφή. Αυτή η αλληγορία μας διδάσκει ολοφάνερα ότι ο ρόλος που πρέπει να έχει ο νους είναι το να κυριαρχεί πάνω στις αισθήσεις, να είναι ο κύριός τους. Αν όμως ο κύριος αρχίσει να υπηρετεί τους υπηρέτες του, χάνει όχι μόνο τον αυτοσεβασμό του αλλά και την εκτίμηση όλων γύρω του.


Μπάμπα, pine Discourse, Nov 20, 198

28 Ιουνίου

Η συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων μιας κοινωνίας εγγυάται την ασφάλεια και τη σταθερότητά της. Η συνεργασία αυτή είναι μια μορφή προστασίας του Θεού, το σημάδι της θείας χάρης Του. Το πιο αξιόπιστο σημάδι ότι ένας άνθρωπος έχει συνειδητοποιήσει τη θεϊκή φύση του είναι το να αναγνωρίζει τον δεσμό της συγγένειάς του με τους συνανθρώπους του. Στις μέρες μας, αυτός ο δεσμός έχει σπάσει, και σαν αποτέλεσμα η ανθρώπινη ζωή έχει χάσει το νόημά της. Τα κακά πνεύματα της απληστίας και της αλαζονείας, του φθόνου και του μίσους, εκτελούν σήμερα τον δαιμονικό χορό τους στις καρδιές των ανθρώπων. Οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν την αξία του αέρα που αναπνέουν, των ακτίνων του ήλιου που φωτίζουν τον κόσμο, των σταγόνων της βροχής που συντηρούν τη ζωή, καθώς και της λεπτοφυούς δύναμης που αποτελεί την πεμπτουσία κάθε πράγματος μέσα στη φύση. Έχουν καταντήσει τον νου τους ποταπό, αφού αφιερώνουν τη ζωή τους σε επιδιώξεις άσκοπες και άσχετες με το νόημα της ζωής. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να στηρίζετε και να προάγετε τους ανθρώπους που είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν σ` αυτό το δαιμονικό ρεύμα, ακόμα και να υποφέρουν, για να πραγματώσουν τις ιερές επιδιώξεις της ειρήνης και της ευημερίας για ολόκληρο τον κόσμο.


Μπάμπα, pine Discourse, Jan 22, 1982.

27 Ιουνίου

Ό,τι εκδηλώνεται εξωτερικά έχει σχέση με τον νου (μάνας). Αυτό που είναι εσωτερικό είναι το Όνομα του Θεού (Νάμα). Επαναλαμβάνοντάς το, μπορείτε να αποκτήσετε έλεγχο επί του νου σας και να φθάσετε στην κατάσταση που δεν υπάρχει νους (Αμανάσκα). Όσο βρίσκεστε υπό την επιρροή του νου, θα ακολουθείτε τις οδούς του κόσμου και θα χαθείτε. Μόνο όταν φθάσετε στην "χωρίς-νου" κατάσταση, θα μπορείτε να ακούτε καθαρά τη φωνή του Θεού. Για να το κατορθώσετε, πρέπει να αφουγκράζεστε την εσωτερική φωνή, που είναι η φωνή του Θεού μέσα σας. Για να Τον ακούσετε, πρέπει να έχετε πίστη και αφοσίωση και να Του παραδόσετε ολοκληρωτικά τη ζωή σας. Ο ευκολότερος δρόμος για να κατανοήσετε και να βιώσετε τον Θεό είναι να τον αγαπάτε. Μπορείτε εύκολα να αυξήσετε την αγάπη σας για τον Θεό, αν Τον λατρεύετε σε μια συγκεκριμένη μορφή. Ένας πραγματικός πιστός εκπληρώνει όλα του τα καθήκοντα με πνεύμα απόλυτης παράδοσης, μόνο για να ευχαριστήσει τον Θεό. Αφιερώνει όλες τις πράξεις του με μόνο σκοπό να Τον ευχαριστήσει.


Μπάμπα, My Dear Students, Vol 3, Ch 7, Jul 9, 1989

26 Ιουνίου

Η υγεία είναι η μεγαλύτερη ευλογία. Χωρίς αυτή, δεν μπορείτε να κάνετε ούτε την πιο μικρή  εργασία. Η υγεία είναι απολύτως απαραίτητη για την εξέλιξή σας στο σωματικό, το ηθικό, το πολιτικό, το οικονομικό, το καλλιτεχνικό και το πνευματικό πεδίο. Οι διατροφικές συνήθειες είναι πρωτεύουσας σημασίας για τη διασφάλιση και διατήρηση της υγείας. Όπως λέει το ρητό: «Αν δεν υπάρχει εγκράτεια, δεν υπάρχει επιτυχία.» Μεταξύ των 8,4 εκατομμυρίων ειδών ζωντανών όντων, όλα εκτός των ανθρώπων ζουν με την τροφή που τους παρέχει η Μητέρα Φύση. Μόνο οι άνθρωποι αγωνίζονται να κάνουν τις τροφές τους πιο εύγεστες και πιο ελκυστικές στις αισθήσεις της όρασης, της αφής και της όσφρησης, με το να τις βράζουν, να τις τηγανίζουν, να τις καταψύχουν, να τις ανακατεύουν, να τις συνθλίβουν και να τις μουλιάζουν. Αλλά οι τροφές στη φυσική τους μορφή είναι αληθινά ωφέλιμες. Αν ικανοποιείτε τις βουλιμίες της γλώσσας και τρώτε βαριές τροφές τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα, θα αρρωστήσετε και θα χάσετε τη νεανική  ικμάδα σας. Στη γλώσσα πρέπει να βάζετε περιορισμούς, ελέγχους και όρια. Η τακτική και περιορισμένη τροφή θα σας καταστήσει ικανούς να εκπληρώνετε με επιτυχία τα καθήκοντά σας.


Μπάμπα, pine Discourse, 20 Nov 1982

25 Ιουνίου

Κατανοήστε τη φύση της θεϊκής Ψυχής (Άτμα), που  συντηρεί όλες τις αισθήσεις. Οι πέντε αισθήσεις προέρχονται από τον αιθέρα, που πηγάζει από τον Άτμα. Συνεπώς, αν κατανοήσετε τον Άτμα, οι αισθήσεις σας θα τεθούν υπό τον έλεγχό σας. Τότε θα είστε πάντοτε ευτυχισμένοι. Μάθετε ότι η ευτυχία είναι πέρα από τις υλικές ανέσεις και τις στενοχώριες. Οι ανέσεις και οι στενοχώριες είναι απλώς οι εκδηλώσεις του ανθρώπινου νου. Πραγματική ευτυχία είναι η κατάσταση που είναι πέρα από την ευχαρίστηση και τη θλίψη. Μπορείτε να βιώσετε αυτήν την κατάσταση όταν ακούτε τη φωνή μέσα σας. Ο Θεός υπάρχει μέσα σας και πραγματικά σας μιλάει από μέσα σας. Για να  βιώσετε αυτή την εσωτερική φωνή, πρέπει να σιγάσετε τον νου. Πρέπει να ελέγξετε τη δραστηριότητα των αισθήσεων. Όταν τα εσωτερικά και εξωτερικά όργανα είναι πλήρως ελεγχόμενα, θα ακούτε καθαρά τον Θεό να σας μιλάει από μέσα σας.


Μπάμπα, My Dear Students, Vol 3, Ch 7, Jul 9, 1989.

24 Ιουνίου

Αν είστε εδραιωμένοι στη γαλήνη, θα διαπιστώσετε ότι η αγάπη αναδύεται από αυτήν. Η γαλήνη και η αγάπη είναι πολύ στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους. Πολλοί προσποιούνται ότι αγαπάνε τους πάντες. Οι πράξεις τους όμως αποδεικνύουν πόσο υποκριτικός μπορεί να γίνει κανείς στο πεδίο της αγάπης. Αυτό δεν είναι πραγματική αγάπη. Η αγάπη είναι πραγματική μόνον όταν συνυπάρχει με τη γαλήνη. Από τη στιγμή που θα αναπτύξετε αληθινή αγάπη, η μη-βία θα εκδηλωθεί εκ του φυσικού από μέσα σας και δεν θα βλάπτετε ούτε θα πληγώνετε κανέναν. Η αγάπη υπάρχει παντού, μέσα σε κάθε  ύπαρξη σ` αυτό τον κόσμο. Είναι πέρα από τα ονόματα, τις μορφές ή τις πράξεις. Η αγάπη είναι Θεός, να ζείτε με αγάπη. Αυτό διδάσκει το εκπαιδευτικό μας σύστημα Educare. Τα εκπαιδευτικά συστήματα που εφαρμόζονται σήμερα ενσταλάζουν επιθυμίες, μίσος, ζήλια, λαγνεία, απληστία και πλεονεξία, που είναι υλιστικά χαρακτηριστικά και τάσεις συμπεριφοράς. Αντιθέτως, το Educare καλλιεργεί την απαρέγκλιτη τήρηση της αλήθειας, της μη-βίας, της αγάπης, της γαλήνης και της αρετής -ιδιότητες που ήδη υπάρχουν μέσα σας.


Μπάμπα, My Dear Students, Vol 2, Ch 13, Jun 7, 2007

23 Ιουνίου

Ο νους είναι μέσα στο σώμα, είναι ένα από τα πέντε περιβλήματα. Τα πέντε περιβλήματα είναι τα εξής: το περίβλημα του χονδροειδούς σώματος, το περίβλημα της ζωτικής δύναμης (πράνα), το περίβλημα του νου, το περίβλημα της διάνοιας και το περίβλημα της ευδαιμονίας. Κάτω από τον νου είναι η ζωτική δύναμη και πάνω από τον νου είναι η δύναμη της διάκρισης. Και τα δύο αυτά έχουν σχέση με τη φωτιά. Ο νους έχει σχέση με το νερό. Η σελήνη είναι η κυριαρχούσα θεότητα του νου. Συνεπώς η φύση του είναι η δροσιά. Εξαιτίας της ζωτικής δύναμης από τη μία πλευρά και της δύναμης της διάκρισης από την άλλη, ο νους διαλύεται και μεταμορφώνεται σε νερό. Η φύση του νερού είναι να ρέει προς ένα κατώτερο επίπεδο. Δεν είναι στη φύση του να ρέει προς τα πάνω. Ως εκ τούτου, ο νους πάντοτε περιπλανάται στις αισθησιακές και εγκόσμιες απολαύσεις. Δεν μπορεί να ταξιδέψει στα αγνά και ανώτερα στάδια. Για να εκτρέψετε τον νου προς τα ανώτερα επίπεδα, η πνευματικότητα είναι απολύτως απαραίτητη.


Μπάμπα, My Dear Students, Vol 3, Ch 7, Jul 9, 1989

22 Ιουνίου

Αλήθεια δεν σημαίνει μόνο να περιγράφετε αυτό που έχετε δει, ή να εκφράζετε σωστά αυτό που έχετε ακούσει ή να αφηγείστε με ειλικρίνεια αυτό που έχετε βιώσει. Η Αλήθεια είναι πέρα απ` όλα αυτά. Είναι ένα βαθύ εσωτερικό αίσθημα και ως εκ τούτου πρέπει να βγαίνει από μέσα σας. Η Αλήθεια πρέπει να πηγάζει από την καρδιά σας. Η Αλήθεια είναι μόνιμη, δεν μεταβάλλεται με το πέρασμα του χρόνου. 


Όταν βασίζεστε στην Αλήθεια, τότε η συμπεριφορά σας θα είναι ενάρετη. Η Αλήθεια είναι που διδάσκει πώς πρέπει να συμπεριφέρεται κανείς και να εκτελεί τα καθήκοντά του. Το Ντάρμα, δηλ. η αρετή στη συμπεριφορά, είναι μια αντανάκλαση της Αλήθειας.

20 Ιουνίου

Στις μέρες μας, η αφοσίωση στον Θεό μοιάζει να είναι περισσότερο ένας τρόπος να περνά κανείς την ώρα του παρά η βασιλική οδός προς την αιώνια βασιλεία του Θεού. Δεν χρειάζεται να καταβάλετε μεγάλη προσπάθεια για να καλλιεργήσετε γρασίδι, αλλά για να καλλιεργήσετε μια φυτεία που θα σας δώσει χρήσιμη σοδειά πρέπει να εργαστείτε σκληρά. Παρομοίως, δεν είναι μεγάλο κατόρθωμα το να βιώνετε τις τετριμμένες και εφήμερες απολαύσεις της πεζής καθημερινότητας. Αυτό για το οποίο πρέπει ν’ αγωνίζεστε είναι το να καλλιεργήσετε τη γεμάτη νέκταρ και μόνιμη ευδαιμονία της Αγάπης του Θεού. Αυτοί που φιλοδοξούν και λαχταρούν να την αποκτήσουν, δεν βρίσκονται εύκολα. Όλοι εμφανίζονται ως πιστοί, αλλά ο άνθρωπος που έχει βιώσει τη Θεϊκή Ουσία δεν θα κυνηγάει τις απολαύσεις που προσφέρουν οι αισθήσεις.
Μπάμπα, My Dear Students, Vol 3, Ch 6, Jun 27, 1989

19 Ιουνίου

Ποτέ μην ξεχνάτε τους γονείς σας μέχρι την τελευταία σας πνοή. Ακόμα κι αν δεν σας παρείχαν όλα όσα ζητήσατε και ευχηθήκατε, πρέπει να τους αγαπάτε. Η μητέρα σας έχει υποστεί πολλές δυσκολίες για χάρη σας. Σας έχει αναθρέψει και καλλιεργήσει με πολλούς τρόπους. Η χειρότερη αμαρτία είναι να ξεχνάτε ή να αγνοείτε την μητέρα σας. Ο πατέρας έχει εργαστεί σκληρά για να σας φροντίζει και να σας μεγαλώσει. Ποτέ μην κάνετε τους γονείς σας να νιώθουν ότι είναι μακριά σας. Να τους αγαπάτε και να τους σέβεστε πάντοτε. Πρέπει να ικανοποιείτε τις ανάγκες των γονιών σας, χρησιμοποιώντας την εκπαίδευση που σας χάρισαν. Η ικανοποίησή τους θα σας δώσει απεριόριστη χαρά. Μην πιστεύετε ότι οι φίλοι σας είναι τα πάντα για σας όσο έχετε χρήματα στην τσέπη σας, είναι φίλοι σας. Όταν μείνετε αδέκαροι, οι πιο πολλοί θα σας αποχαιρετήσουν.
Μπάμπα, MyDearStudents, Vol 2, Ch 12, Jun 4, 2009

18 Ιουνίου

Δεν υπάρχει πρόβλημα αν ακολουθεί κανείς τα εγκόσμια καθήκοντά του ενώ συγχρόνως έχει την αυτοπραγμάτωση ως σκοπό ζωής. Η ζωή δεν είναι μόνο για διαβίωση, αλλά είναι ένα μέσον για να αντιληφθεί κανείς τη πραγματική του φύση. Πρέπει να αντιμετωπίζετε τη ζωή ως ένα ιερό προσκύνημα και να αφιερώνετε λίγα τουλάχιστον λεπτά κάθε μέρα για σκέψεις στους πραγματικούς σκοπούς της ζωής. Σπαταλάτε πολλές ώρες την ημέρα σε ιδιοτελείς επιδιώξεις, αλλά δεν αφιερώνετε ούτε λίγα λεπτά στον στοχασμό του Θεού. Αλίμονο! Τι συμφορά είναι αυτή! Στην Γκίτα ο Κρίσνα είπε στον Αρτζούνα να θεωρεί τον εαυτό του ως ένα εργαλείο του Θεού. Όλοι σας είστε εργαλεία του Θεού. Να κάνετε τα καθήκοντά σας αφήνοντας τα αποτελέσματα στον Θεό. Ο ρόλος σας είναι να κάνετε ειλικρινά το καθήκον σας. Η νίκη και η αποτυχία είναι στα χέρια του Θεού. Ούτε καν να αισθάνεστε ότι εσείς είστε ο πράττων. Πρέπει να σκέπτεστε: «Ο Θεός μου δίνει αυτή την ευκαιρία και με κάνει να παίζω αυτόν τον ρόλο στη ζωή.»
Μπάμπα, My Dear Students, Vol 3, Ch 6, Jun 27, 1989.

17 Ιουνίου

Από που προέρχεται η ανθρωπιά; Προέρχεται από την καρδιά. Η λέξη καρδιά εδώ δεν αναφέρεται στη σωματική καρδιά αλλά στην πνευματική που είναι απαλλαγμένη από όλες τις ατέλειες. Σαν τον ευωδιαστό αέρα πρέπει να απλώνεται παντού η αγνότητά σας. Πρέπει να μοιράζεστε με τους άλλους τις αγνές σκέψεις και τα αγνά συναισθήματα που πηγάζουν από σας. Οτιδήποτε κι αν κάνετε, πρέπει να είναι προς διευκόλυνση των άλλων. Πάντα να βοηθάτε, ποτέ να μην βλάπτετε αν εφαρμόζετε αυτά τα δύο, το καθετί θα γίνει καλό για σας. Σήμερα οι σπουδασμένοι άνθρωποι είναι περήφανοι για τα Ph.D. διπλώματά τους. Τι σημαίνει πραγματικά Ph.D.; Το γράμμα ‘P’ σημαίνει πρόσωπο (person), το ‘h’ σημαίνει βοήθεια (help),  και το ‘D’ σημαίνει Θειότητα  (pinity). Συνεπώς, αυτός που έχει δίπλωμα Ph.D. είναι αυτός που βοηθά τους άλλους και πραγματώνει τη Θειότητα. Αντιθέτως, αν κάποιος δεν βοηθάει τους άλλους, τότε το γράμμα ‘p’ σημαίνει ότι είναι αμαρτωλός (papi). Θα αποκτήσετε τα πάντα αν προστατεύετε την ανθρωπιά σας.
Μπάμπα, My Dear Students, Vol 2, Ch 12, Jun 4, 2009

16 Ιουνίου

Οι άνθρωποι σήμερα έχουν την τάση να ‘πηγαίνουν με το γράμμα’ των Γραφών. Οι λέξεις των Γραφών πρέπει να ερμηνεύονται και να κατανοούνται σύμφωνα με το ευρύτερο πλαίσιο του επικρατούντος  χρόνου και συνθηκών. Τότε θα είναι ξεκάθαρο το πραγματικό τους νόημα. Επίσης κανένας δεν εφαρμόζει αυτά που λέει ή κηρύσσει. Περισσότερο από το άκουσμα των πνευματικών ομιλιών, πρέπει κανείς να εφαρμόζει τουλάχιστον ένα μέρος από αυτά που μαθαίνει. Η Βεδάντα αναπτύσσεται διεξοδικά σε πολλά μέρη, πόσο μάλλον οι ομιλίες πάνω στην Γκίτα. Αλλά πόσοι κατανοούν το πραγματικό πνεύμα της Γκίτα και πράττουν σύμφωνα με το μήνυμά της; Εξαιτίας αυτής της διχοτόμησης μεταξύ κηρύγματος και εφαρμογής τους οι πνευματικές διδασκαλίες αντιμετωπίζονται με μικρή εκτίμηση και ενδιαφέρον. Μόνο όταν τα συναισθήματα που πηγάζουν από την καρδιά σας, τα λόγια που βγαίνουν από το στόμα, και οι πράξεις που κάνετε είναι όλα σε τέλεια αρμονία, θα είναι η ζωή σας βασισμένη στην αλήθεια.
Μπάμπα, My Dear Students, Vol 3, Ch 6, Jun 27, 1989

15 Ιουνίου

Υπάρχουν πολλοί σπουδαγμένοι νέοι με πολλά πτυχία. Πώς όμως τα χρησιμοποιούν; Για να κερδίζουν χρήματα! Τα χρήματα έχουν μεγάλη αξία στην εποχή μας. Χρειάζεστε χρήματα για να πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ ή ένα μπουκάλι νερό, ακόμη και για να πάτε στον ναό. Ωστόσο, είναι πιο σημαντικό να αναπτύξετε και να εκδηλώσετε περισσότερη ανθρωπιά παρά να κυνηγάτε τα χρήματα. Είσαστε υπεύθυνοι για όλα τα προβλήματα γύρω σας. Αν εσείς γίνετε καλοί άνθρωποι και εφαρμόζετε αυτά που μάθατε, τότε ο κόσμος θα γίνει διαφορετικός. Μην ζείτε με αλαζονεία, υπερηφάνεια και άλλες κακές ιδιότητες. Αντιθέτως, να ζείτε τη ζωή σας με ταπεινοφροσύνη και υπακοή. Θα γίνετε αγνοί, μόνο όταν απαλλαγείτε από τις κακές σας ιδιότητες. Για να απομακρύνετε τη ρύπανση που υπάρχει γύρω σας, πρέπει να έχετε αγνό νου. Αγνός νους είναι αυτός που δεν έχει αμφιβολίες, αυτός που είναι ανιδιοτελής και σταθερός. Μόνο ένας αγνός νους μπορεί να στηρίξει την τιμή ενός έθνους.
Μπάμπα, My Dear Students, Vol 2, Ch 12, Jun 4, 2009

14 Ιουνίου

Οι άνθρωποι που παίρνουν όρκο να τηρούν κάποιες πειθαρχίες όλες τις ώρες, αποτυγχάνουν όταν οι περιστάσεις δεν είναι οικείες. Κάποτε, όλα τα ελάφια στο δάσος έκαναν συνέδριο. Είπαν τα εξής: «Διαθέτουν οι σκύλοι τις ικανότητες που έχουμε εμείς; Κάποιο από αυτά είπε θαρραλέα: Αν κλωτσήσουμε γερά έναν σκύλο, μπορεί να ξεκοιλιαστεί, έχουμε αυτή τη δύναμη! Ένα άλλο ελάφι προσέθεσε: Οι σκύλοι δεν μπορούν να τρέχουν τόσο γρήγορα όσο εμείς. Μπορούμε ακόμα να πηδήξουμε στον αέρα. Ένα τρίτο είπε: Ακριβώς! Οι σκύλοι δεν μπορούν να τρέξουν τόσο γρήγορα όσο εμείς, και είμαστε πιο δυνατοί και πιο ικανοί. Από δω και πέρα, δεν πρέπει να φοβόμαστε τους σκύλους. Πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε με όλη μας τη δύναμη και να προβάλλουμε αντίσταση.» Αφού το αποφάσισαν, χειροκρότησαν όλα χαρούμενα. Ακούγοντας αυτή τη φασαρία, ένας σκύλος από μακριά ούρλιαξε δυνατά. Πριν καλά-καλά τα ελάφια ακούσουν το ουρλιαχτό, όλα τους, χωρίς καμία εξαίρεση, τράπηκαν σε φυγή. Η συμπεριφορά εκείνων που κηρύσσουν σήμερα τη Βεντάντα είναι ίδια με αυτή των ελαφιών.
Μπάμπα, My Dear Students, Vol 3, Ch 5, Jun 27, 1989

13 Ιουνίου

Καλλιεργήστε τις πέντε αξίες: αλήθεια, αρετή, ειρήνη, αγάπη και μη-βία. Όταν έχετε αλήθεια και αρετή, αυτόματα έχετε ειρήνη. Όταν είστε γαλήνιοι, δεν θα πληγώνετε ούτε θα μισείτε κανέναν (μη-βία). Αυτή η ειρηνική στάση θα ανθίσει σε αγάπη και θα κάνει κάθε άνθρωπο να βλέπει και να αντιμετωπίζει τους άλλους με ισότητα. Όταν επικρατεί ένα τέτοιο περιβάλλον αγάπης, δεν θα υπάρχουν έριδες στον κόσμο. Συνεπώς, η αλήθεια και η αρετή είναι ζωτικής σημασίας στην ανάπτυξη της αγάπης. Σε οποιαδήποτε περίσταση, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες, ποτέ μην ακολουθήσετε την αναλήθεια. Όταν δεν υπάρχει αλήθεια, δεν υπάρχει αγάπη. Να λέτε πάντα την αλήθεια, να καλλιεργείτε την αγάπη και να τη νιώθετε παντού γύρω σας. Αυτή είναι η ουσία των ιερών γραφών, αυτή είναι η ουσία της διδασκαλίας των σοφών και των αγίων. Ο Θεός είναι αγάπη.
Μπάμπα, My Dear Students, Vol 2, Ch 12, Jun 4, 2009

12 Ιουνίου

Ο Θεός είναι πέρα από όλες τις ιδιότητες. Είναι χωρίς ατέλειες, αμετάβλητος και χωρίς εγώ. Είναι πέρα από τον χρόνο και τον χώρο. Μην προσπαθείτε να περιορίσετε τον Θεό σε μια μόνο μορφή. Να έχετε την αρχή ότι ο Θεός είναι η θεϊκή Ψυχή (Άτμα) μέσα σας και να Τον στοχάζεστε. Σε κάθε βήμα, οτιδήποτε βλέπετε, ο Θεός υπάρχει εκεί. Ο Θεός είναι το ρεύμα που κάνει τους ανεμιστήρες να λειτουργούν, είναι το μικρόφωνο που απορροφά τον ήχο, είναι τα μεγάφωνα που βοηθούν τους άλλους να ακούν. Αν κατεβάσετε τον κύριο διακόπτη, όλα τα φώτα θα σβήσουν. Όταν ξεχνάτε το Θείο, ξεχνάτε τα πάντα. Να αγαπάτε τον Θεό βαθιά, από μέσα σας. Αν αγαπάτε τον Θεό θα είστε σε θέση να νικήσετε τους δαίμονες των κακών ιδιοτήτων, καθώς επίσης να βοηθήσετε την κοινωνία να αναπτυχθεί. Μόνο ένα άτομο με χαρακτήρα μπορεί να φέρει ανάπτυξη στην κοινωνία. Μόνο αυτός που έχει αγάπη για τον Θεό μπορεί να ζήσει μια ηθική ζωή. Πράγματι, η ηθική είναι μια αρχή ζωτικής σημασίας. Χωρίς ηθική δεν υπάρχουν κοινωνικοί δεσμοί.
Μπάμπα, My Dear Students, Vol 2, Ch 12, Jun 4, 2009

11 Ιουνίου

Κάποιος, που είχε μεγάλη οικογένεια, κάθισε για διαλογισμό στο σπίτι του. Επειδή τα παιδιά του τον ενοχλούσαν, κλειδώθηκε σ’ ένα δωμάτιο. Αλλά ακόμη και τότε ενοχλείτο από τα συχνά χτυπήματα της πόρτας από τον ένα ή τον άλλο. Γι’ αυτό πήγε στο δάσος και άρχισε να διαλογίζεται κάτω από ένα δέντρο. Εκεί όμως ενοχλείτο από τα περιττώματα των πουλιών πάνω στο δέντρο. Απαυδισμένος από τις ενοχλήσεις στο σπίτι και στο δάσος ένιωσε ότι το καλύτερο πράγμα ήταν να τελειώσει την ύπαρξή του. Δυστυχώς, δεν μπορούσε να καταλάβει ότι ο Θεός υπάρχει στα πάντα, κι έτσι να έχει ανεκτικότητα. Αποτελεί πράγματι χαρακτηριστικό παράδειγμα του πιστού στον οποίο κυριαρχεί η ρατζασική ιδιότητα. Το να μπορεί κανείς να συγκεντρώνεται όπου κι αν βρίσκεται, είναι το γνώρισμα του πιστού με σατβική ιδιότητά. Ένας τέτοιος πιστός θα μπορεί να συγκεντρώνεται είτε μόνος του είτε στο μέσον ενός πλήθους. Θα θεωρεί την οποιαδήποτε ενόχληση ότι προέρχεται από τον Θεό και θα την δέχεται.
Μπάμπα, My Dear Students, Vol 3, Ch 6, Jun 27, 1989

10 Ιουνίου

Δεν πρέπει να επιδιώκετε την πνευματικότητα με κάποιο τελικό όφελος στον νου σας. Αυτός που εργάζεται για αποδοχές είναι εργαζόμενος και όχι ιδιοκτήτης. Ο καθημερινός του μισθός δεν θα ενέχει κάποια ιδιοκτησία ή συμφέρον για την εκπλήρωση του έργου. Θα ανησυχεί μόνο για να είναι παρών μέχρι το χρονοδιάγραμμα, για να πάρει τον μισθό και να φύγει. Έτσι, νομίζει ότι είναι ξεχωριστός από την εταιρία. Στο σπίτι σας, η σύζυγος ή τα παιδιά κάνουν τα σχετικά τους καθήκοντα, αλλά δεν απαιτούν κανένα μισθό. Η σύζυγος δεν ζητάει κάποιο είδος εισοδήματος για αυτά που κάνει. Εκτελεί τα καθήκοντά της με αγνότητα και τελειότητα, και φροντίζει τα πάντα στο σπίτι. Αυτός που προσεύχεται μόνο για κάποιο όφελος, είναι σαν τον ανωτέρω εργαζόμενο για τον καθημερινό του μισθό. Αυτός που απολαμβάνει το συναίσθημα ότι ο Θεός είναι δικός του, και ότι ο Θεός είναι μέσα του, είναι σαν τον ιδιοκτήτη. Να επιδιώκετε να γίνετε ιδιοκτήτες και όχι υπηρέτες.
Μπάμπα, My Dear Students, Vol 3, Ch 6, Jun 27, 1989.

9 Ιουνίου

Όπου κι αν κοιτάτε, ό,τι κι αν κοιτάτε, δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά μόνο το Θείο. Να χαιρετίζετε όλα τα όντα, ακόμα και αν νομίζετε ότι είναι κατώτερά σας. Να θυμάστε: δεν χαιρετάτε το άτομο, αλλά το Θείο που είναι μέσα τους. Αν έχετε χίλια δοχεία γεμάτα νερό, η αντανάκλαση του ήλιου θα είναι ίδια σε όλα. Ομοίως επίσης, η αντανάκλαση του Θείου υπάρχει εξίσου σε όλα τα όντα. Όπως η αντανάκλαση του ήλιου εξαρτάται από το τι υπάρχει μέσα στο δοχείο, έτσι και ό,τι βλέπετε γύρω σας είναι μια αντανάκλαση, αντίδραση και αντήχηση των δικών σας πράξεων. Ό,τι κάνετε ή λέτε επιστρέφει πίσω σε σας. Βλέπετε τη δική σας μορφή στον καθρέφτη. Αν μισείτε τους άλλους, μισείτε τον εαυτό σας. Δεν έχει κανένα όφελος να κατηγορείτε τον Θεό  για τις δικές σας πράξεις. Ο Θεός είναι χωρίς ιδιότητες, ιερός, αγνός και σοφός. Είναι ανθρώπινη άγνοια το να αποδίδετε ιδιότητες στον Θεό.
Μπάμπα, My Dear Students, Vol 2, Ch 12, Jun 4, 2009

8 Ιουνίου

Να δέχεστε τα πάντα ως δώρα Θεού. Να νιώθετε πάντοτε ότι ό,τι έχετε δεν είναι δικό σας αλλά δικό Του. Ακόμα και τον πόνο, να τον δέχεστε ως δώρο Θεού και να είστε ικανοποιημένοι. Μάθετε επίσης να είστε ευτυχισμένοι που ο Θεός σας χαρίζει δύο πλούσια γεύματα την ημέρα. Αν συγκρίνετε τον εαυτό σας με κάποιον πλούσιο, που έχει τέσσερα πλούσια γεύματα την ημέρα ενώ εσείς έχετε μόνο δύο, θα νιώσετε δυσαρεστημένοι. Απ` την άλλη μεριά, σκεφτείτε τον φτωχό που δεν έχει κατορθώσει να έχει έστω και ένα γεύμα την ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο θα καλλιεργήσετε την ικανοποίηση. Πρέπει να μάθετε να είστε ικανοποιημένοι ακόμα και με απλά πράγματα. Μόνον τότε θα μπορέσει μέσα από την ανθρώπινη φύση σας να ανθίσει η θεϊκή. Το να είστε ικανοποιημένοι είναι μια πολύ σημαντική ανθρώπινη αρετή, την οποία μπορείτε να κερδίσετε μόνο με την αδιάκοπη αφοσίωσή σας στον Θεό. Συνεχίστε να απαγγέλλετε το Όνομά Του, να Του προσφέρετε την αγάπη σας και να Του αφιερώνετε τη ζωή σας.
Μπάμπα, My Dear Students, Vol 3, Ch 5, Jun 26, 1989

7 Ιουνίου

Πολλοί φαντάζονται ότι ο Θεός θα εμφανιστεί μπροστά τους σε απάντηση των τελετουργιών τους. Αυτά είναι ψευδαισθήσεις, σκέτη φαντασία. Αυτό που τελικά εκδηλώνεται ενώπιόν σας είναι ο χωρίς-όνομα, άμορφος Θεός. Στην πραγματικότητα, ο Θεός δεν έχει καμία συγκεκριμένη μορφή. Ο νους σας συνεχίζει να προτρέπει τέτοιες φαντασιώσεις. Αν πιστεύετε τον Θεό ως Κρίσνα, θα εγερθούν μέσα στον νου σας αισθήματα για τον Κρίσνα. Τα αισθήματα αυτά θα σας οδηγούν να βλέπετε παντού την εκδήλωση του αγαπημένου σας Θεού. Πρέπει όμως να προχωρήσετε περαιτέρω, και να εστιαστείτε στον θεϊκό Εαυτό. Να ελέγχετε τη δραστηριότητα του νου και να συνεχίζετε μέχρις ότου εξαφανισθεί  ο νους. Ο θεϊκός Εαυτός δεν έχει όνομα ή μορφή. Εγκαταστήστε μέσα σας αυτό το χωρίς-όνομα, άμορφο Θείο. Ολόκληρος ο κόσμος είναι εκδήλωση αυτής της μιας θεϊκής Ψυχής. Όλα τα πλάσματα, είτε είναι έντομα είτε πουλιά είτε ζώα είτε άνθρωποι, τα διαποτίζει ο ίδιος Θεός. Ως εκ τούτου, να χαιρετίζετε τον Θεό μέσα σε κάθε ύπαρξη.
Μπάμπα, My Dear Students, Vol 2, Ch 12, Jun 4, 2009

6 Ιουνίου

Διαλογισμός δεν σημαίνει το να κάθεται κανείς με σταυρωμένα πόδια, με τα μάτια κλειστά, σε στοχασμό μιας Μορφής του Θεού. Μπορεί να κλείνετε τα μάτια σας και να εστιάζεστε στη Μορφή, αλλά αν υπάρχει κάποια αστάθεια στον νου ενόσω διαλογίζεστε, τότε αυτό είναι απλή συγκέντρωση και όχι βαθύς στοχασμός. Όταν η αστάθεια του νου αποσυρθεί σιγά-σιγά, τότε η συγκέντρωση γίνεται σταθερή και μετατρέπεται σε στοχασμό, και σιγά-σιγά ξεχνάτε και τον εαυτό σας και τη Mορφή, και φθάνετε στην απόλυτη γαλήνη (Σαμάντι). Στο τέλος, δεν θα υπάρχει καν Μορφή φθάνετε σ` αυτό που αποκαλείται θείο Πνεύμα (Άτμα), στο οποίο οι άνθρωποι δίνουν διάφορα ονόματα. Επίσης, μην ανησυχείτε αν λατρεύετε μια Μορφή του Θεού περισσότερο από κάποια άλλη δεν είναι η λατρεία της Μορφής ο τελικός σκοπός, και ούτε είναι συγκέντρωση η λατρεία. Να επιμένετε στη συγκέντρωσή σας στη Μορφή και να φροντίσετε να γίνει σταθερή. Καθώς προοδεύετε, η συγκέντρωσή σας θα γίνει απολύτως σταθερή και τότε ο στοχασμός θα ανθίσει και θα γίνει διαλογισμός.
Μπάμπα, My Dear Students, Vol 2, Ch 12, Jun 4, 2009

5 Ιουνίου

Ποτέ να μην αποκαρδιώνεστε σε καμιά περίπτωση και για τίποτα. Λέγεται ότι αυτοί που είναι δυσαρεστημένοι και αποκαρδιωμένοι έχουν χάσει δύο πράγματα: την ευτυχία και τη γαλήνη τους. Γιατί οι άνθρωποι νιώθουν απογοητευμένοι; Νιώθουν ανήσυχοι ή απογοητευμένοι, αν κάποιος είναι σε ανώτερη θέση από αυτούς ή αν φοράει καλύτερα ρούχα ή αν είναι πιο μορφωμένος. Μη βλέπετε αυτόν που είναι καλύτερος από σας. Να συγκρίνετε τον εαυτό σας με κάποιον που είναι σε κατώτερη μοίρα από σας. Έτσι, δεν θα αναπτύσσετε αρνητικές ιδιότητες. Όταν συγκρίνετε τον εαυτό σας με κάποιον καλύτερό σας, είναι βέβαιο ότι θα εισβάλουν μέσα σας ο εγωισμός και η ζήλια. Αν όμως στρέψετε το βλέμμα σας στους στερημένους της κοινωνίας και τους αναξιοπαθούντες, τους συμπονέσετε και τους υπηρετήσετε, τότε θα νιώσετε ικανοποιημένοι. Ενδυναμώστε την κατανόηση και τη συμπόνια σας, κι έτσι θα αναπτύξετε ανώτερες και ευγενείς ιδιότητες.
Μπάμπα, My Dear Students, Vol 3, Ch 5, Jun 26, 1989

4 Ιουνίου

Δεν είναι αρκετό το να κάνετε καλές σπουδές, να παίρνετε αξιόλογα πτυχία και να βρίσκετε καλές θέσεις εργασίας όπου κερδίζετε υψηλούς μισθούς. Οι άνθρωποι σήμερα λατρεύουν τον πλούτο. Κερδίζουν πολλά χρήματα και μόλις τα συσσωρεύουν τα σπαταλούν για να χτίσουν υψηλά κτίρια, ν` αγοράσουν ακριβά αυτοκίνητα και για άλλους παρόμοιους εγωιστικούς σκοπούς. Χρήματα που έχουν αποκτηθεί με αθέμιτα μέσα ξοδεύονται σε εξίσου αθέμιτες δραστηριότητες. Τα χρήματα έρχονται σήμερα και αύριο φεύγουν, μετακινούνται από το ένα άτομο στο άλλο. Οι πρόγονοί σας κέρδιζαν κι αυτοί πολλά χρήματα. Αλλά τα χρησιμοποιούσαν για συνετούς, ενάρετους και ευγενείς σκοπούς. Έχτιζαν καταφύγια για τους διαβάτες, έσκαβαν πηγάδια για να παρέχουν νερό και ίδρυαν εκπαιδευτικά ινστιτούτα και κέντρα υγείας. Πρέπει να αποκτάτε με μόχθο τα χρήματα και να τα ξοδεύετε σε ενάρετους σκοπούς. Διαφορετικά, τα χρήματα θα προκαλέσουν ένα σωρό προβλήματα και ταραχές στην οικογένειά σας.
Μπάμπα, My Dear Students, Vol 3, Ch 4, June 26, 1989

3 Ιουνίου

Η αγάπη δεν πρέπει να εκδηλώνεται μόνο στον Θεό, αλλά και σε όλα τα πλάσματα της δημιουργίας. Η αγάπη είναι μια πανίσχυρη δύναμη. Καμιά άλλη δύναμη δεν την υπερβαίνει. Αλλά οι άνθρωποι παρανοούν τη φύση της αγάπης, κι έτσι πέφτουν θύματα κάθε λογής δυστυχιών και βασάνων. Αυτό είναι αποτελέσματα των πλανεμένων εκδηλώσεων της αληθινής αγάπης. Οι άνθρωποι σήμερα λατρεύουν τον Θεό για να τους εκπληρώνει τις επιθυμίες. Αυτό όμως δεν είναι πραγματική αγάπη. Ισχυρίζονται ότι αγαπούν τους φίλους και συγγενείς τους, αλλά κι αυτό πηγάζει μόνο από εγωιστικά κίνητρα συνεπώς, είναι προσκόλληση και όχι αγάπη. Μόνο αυτό που προσφέρεται χωρίς καμία προσδοκία ανταμοιβής μπορεί να χαρακτηρισθεί ως αγάπη. Στην Μπάγκαβαντ Γκίτα, ο Θεός αποκαλείται ‘αληθινός φίλος’. Ο Θεός εκπληρώνει τις επιθυμίες σας χωρίς να προσδοκά κανένα αντάλλαγμα, και είναι αδιάκοπα στο πλευρό σας, σαν σκιά. Ο Θεός δεν έχει την παραμικρή προσδοκία ανταμοιβής. Ο χαρακτηρισμός Του ‘αληθινός φίλος’ προσδιορίζει την ολότελα ανιδιοτελή αγάπη Του.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 1, 1995 

2 Ιουνίου

Όταν είναι κανείς γεμάτος απληστία, φόβο και θυμό δεν μπορεί να πετύχει τίποτα στον κόσμο. Οι υπέρμετρες επιθυμίες υποβαθμίζουν τον άνθρωπο. Δεν μπορεί κανείς να απαρνηθεί τελείως τις επιθυμίες του, αλλά πρέπει να βάλει ένα όριο σ` αυτές. Όταν υπερβαίνει το όριο, τότε παραστρατεί. Οι επιθυμίες είναι τρομερά επικίνδυνες. Ο εχθρός του σήμερα μπορεί να γίνει ο φίλος του αύριο, και το αντίθετο. Αλλά οι επιθυμίες είναι αδιάκοποι εχθροί. Κατατρύχουν ασταμάτητα τον άνθρωπο. Η Γκίτα αναφέρει την επιθυμία ως τον αιώνιο εχθρό του ανθρώπου. Ως εκ τούτου, οι επιθυμίες πρέπει να παραμένουν υπό έλεγχο. «Αυτός που έχει απαρνηθεί τις επιθυμίες έχει απαλλαγεί και από τις ανησυχίες.» «Μόνο όταν υπερνικήσει κανείς την απληστία μπορεί να γίνει ευτυχισμένος.» Όταν απαλλαγεί ο νους από τις ‘ακαθαρσίες’, η ανθρώπινη φύση μετατρέπεται σε θεϊκή.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 1, 1995

1 Ιουνίου

Όταν οι θεοί και οι δαίμονες ανατάραξαν τον ωκεανό του γάλακτος (γαλαξίας), το πρώτο πράγμα που παρήχθη ήταν δηλητήριο. Δεν σταμάτησαν όμως την ‘ανάδευση’ μέχρις ότου έλαβαν το νέκταρ της αθανασίας αμρίτα. Να θεωρείτε την καρδιά σας ως τον ωκεανό του γάλακτος, και τη διάνοιά σας ως το βουνό Μάνταρα. Να χρησιμοποιείτε τις πνευματικές σας αναζητήσεις ως σχοινιά ‘ανάδευσης’, απαγγέλλοντας παράλληλα το Όνομα του Θεού. Μην σας πειράζει αν το πρώτο πράγμα που θα προέλθει είναι δηλητήριο. Συνεχίστε μέχρις ότου αποκτήσετε το νέκταρ της θεϊκής ευδαιμονίας. Όταν μελετήσετε την Μπάγκαβαντ Γκίτα, θα δείτε ότι αρχίζει με τη Γιόγκα της απόγνωσης του Αρτζούνα. Στο τέλος όμως, ο Αρτζούνα βιώνει την Κοσμική Μορφή του Θεού.
Μπάμπα, My Dear Students, Vol 2, Ch 11, Mar 5, 1995.