Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιούνιος 2013

30 Ιουνίου

Μπορεί κάποια μέρα να αισθάνεσθε ότι δεν έχετε ανάγκη τον Θεό, αλλά να θυμάστε ότι μόνον όταν σας ροκανίζει η πείνα αρχίζετε να λαχταράτε για τροφή. Συνεπώς, πλύνετε τις καρδιές σας με τα δάκρυα της χαράς ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί μέσα τους ο ίδιος ο Θεός. Ένας γαιοκτήμονας μπορεί να κατέχει όλα τα χωράφια στον ορίζοντα που μπορεί να φθάσει το μάτι, αλλά θα επιλέξει να εγκατασταθεί μόνο σ` αυτό που είναι καθαρό! Κατά τον ίδιο τρόπο, όταν ο Κύριος επιλέξει την καρδιά ενός πιστού, δεν σημαίνει ότι όλες οι άλλες καρδιές δεν είναι δικές Του. Απλώς δεν είναι αρκετά καθαρές. Ο Θεός είναι παντού, τα πάντα είναι δικά Του, η ματιά Του είναι στα πάντα. Αν ο Θεός δεν ήταν όλα όσα υπάρχουν, τότε πώς θα μπορούσαν να λάμπουν, ή ακόμα και να υπάρχουν όπως τώρα; Ως εκ τούτου, να έχετε πλήρη πίστη στον Θεό και στον εαυτό σας, να ασχολείστε πάντοτε με καλές πράξεις και ευεργετικές δραστηριότητες, να λέτε την αλήθεια και να μην προκαλείτε πόνο ούτε με λόγια ούτε με έργα ούτε ακόμα και με σκέψεις. Αυτός είναι ο τρόπος για να κερδίσετε γαλήνη. Αυτό είναι το μεγαλύτερο αγαθό που μπορείτε να κερδίσετε σε τούτη τη ζωή.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 1, 1958

29 Ιουνίου

Μόνο μέσω πράξεων μπορεί να αυξηθεί η αφοσίωση. Οι πράξεις εξαγνίζουν τον νου και τον κάνουν κατάλληλο για πνευματική γνώση. Απλά και μόνο το άκουσμα αγνών σκέψεων είναι μια πράξη νωθρότητας. Η ανασκόπησή τους είναι ενεργητική πράξη, και η πλήρης αφομοίωσή τους είναι αρμονική. Όταν απλώς ακούτε, δεχόμενοι μόνο σιωπηλά χωρίς να στοχάζεστε ή να ανταποκρίνεστε, είστε νωθροί. Όταν περιστρέφετε μια σκέψη στον νου σας προσπαθώντας να την αφομοιώσετε, τότε είστε ενεργητικοί, και όταν βυθίζεστε στη γλυκύτητα του βιώματος, τότε απολαμβάνετε αγαλλίαση. Αυτή η αφομοίωση είναι ο καρπός της αφοσίωσης. Για να υπερνικήσετε τα εμπόδια στον πνευματικό δρόμο, πρέπει να έχετε και προσπάθεια εκ μέρους σας και τη Θεία Χάρη.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 18, 1964. 

28 Ιουνίου

Ο γιατρός βρίσκεται εκεί που συγκεντρώνονται ασθενείς. Ομοίως επίσης, ο Θεός είναι πάντοτε μαζί με αυτούς που υποφέρουν και αγωνιούν. Ο ασθενής που επιθυμεί να βελτιωθεί πρέπει να έχει πίστη στον γιατρό και να εφαρμόζει τις οδηγίες του. Αν δεν υπακούτε αυστηρά και κατά γράμμα τις εντολές του γιατρού, δεν έχετε δικαίωμα να κατηγορείτε τον γιατρό. Επίσης, να θυμάστε ότι η αγωγή του γιατρού ποικίλλει για κάθε ασθενή εξαρτάται από την ασθένεια, την ηλικία, την ιογόνο δύναμη της ασθένειας και την αγωγή που ήδη ακολουθεί. Εκτός από τη συνταγή, πρέπει επίσης κανείς να εφαρμόζει τους διαιτητικούς και άλλους περιορισμούς που συνιστά ο γιατρός. Δηλαδή, δεν αρκεί να κάνετε μόνο διαλογισμό και επανάληψη του Ονόματος του Θεού, αλλά για να συμπληρώσετε την επενέργεια αυτών, πρέπει να ζείτε μια ελεγχόμενη ζωή, μια ζωή που προάγει καλές σκέψεις, με αρμονική (σατβική) τροφή και ενδιαφέροντα.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 1, 1958 

27 Ιουνίου

Η έλλειψη γαλήνης βρίσκεται σε ανοδική πορεία εξαιτίας της προσκόλλησης, του μίσους και των παθών. Όλα αυτά γεννιούνται από άγνοια, που προκαλεί αυταπάτες. Τα πράγματα στο σκοτάδι δεν μπορεί να φαίνονται καθαρά ένα σχοινί εκλαμβάνεται σαν φίδι, ένα κομμάτι γυαλί μπορεί να φαίνεται σαν διαμάντι. Ομοίως, πρέπει να βγάλετε από το νου σας αυτό το αμυδρό φως, δηλαδή, τις εσφαλμένες εντυπώσεις. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν μάθετε τις μεθόδους ανακάλυψης της αλήθειας. Αυτό διδάσκουν και οι Γραφές και οι λόγιοι. Σας καθοδηγούν να στρέψετε μέσα τις προς τα έξω κατευθυνόμενες αισθήσεις. Η εσωτερική επικράτεια των παρορμήσεων, των ενστίκτων, των συνηθειών, των προκαταλήψεων και συμπεριφοράς πρέπει να εξαγνιστούν για να μπορέσει να αντανακλασθεί επ’ αυτών ο Θεός καθαρά και λαμπερά.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 18, 1964 

26 Ιουνίου

Ο Θεός δεν θέλει το λουλούδι ή το φρούτο που αγοράζετε στον δρόμο. Αντιθέτως, φέρτε Του το ευωδιαστό λουλούδι μιας αγνής καρδιάς και το φρούτο του νου σας που έχει ωριμάσει από τις πνευματικές ασκήσεις. Αυτό Τον ευχαριστεί περισσότερο, όχι αυτά που είναι εύκολα διαθέσιμα στην αγορά. Αυτά που αγοράζετε δεν εξευγενίζουν τον νου σας όμως, οι πνευματικές ασκήσεις θα το πετύχουν για σας! Για να αποκτήσετε μια γεύση αυτού του είδους προσπάθειας, πρέπει να συναναστρέφεστε με τους καλούς και να βρίσκετε χαρά στις αγνές σκέψεις. Με οποιαδήποτε μέσα σας είναι διαθέσιμα, αυξήστε το απόθεμα της ευδαιμονίας και βελτιώστε τη διάκρισή σας. Προσπαθήστε να αποθηκεύετε όσον το δυνατόν περισσότερα από αυτά, έτσι ώστε να αντλείτε από το απόθεμά σας, όποτε προκύπτει ανάγκη.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 1, 1958

25 Ιουνίου

Η κύρια πηγή της ευδαιμονίας είναι η αφιέρωση στον Θεό. Τίποτα άλλο δεν μπορεί να χαρίσει αυτή την γνήσια και ακατάλυτη χαρά. Αποκτήστε επίγνωση της συγγένειάς σας με τον Θεό. Αυτή η συγγένεια δεν είναι απλά μια αόριστη ιδέα ή μια απατηλή θεωρία. Υπάρχει εδώ και αιώνες, από την ίδια την αρχή του χρόνου και θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Κάθε άνθρωπος γεννιέται στον δρόμο της αρετής, ταξιδεύει μέσω του δρόμου της δράσης, και σπεύδει μέσω του δρόμου των σοφών για να φθάσει στην Υπέρτατη Πραγματικότητα. Ο δρόμος της δράσης και ο δρόμος των σοφών φωτίζεται από τα όργανα αντίληψης. Να διατηρείτε τα όργανα αντίληψης και τα όργανα δράσης αμόλυντα και αγνά. Η αγελάδα τρώει γρασίδι και πίνει χυλό, και δίνει γλυκό θρεπτικό γάλα. Ομοίως επίσης, αφήστε τις εμπειρίες που συγκεντρώνετε μέσω των οργάνων, να βοηθούν στην παραγωγή γλυκύτητας και καλοσύνης. Έχοντας αγνή αφοσίωση, να ζείτε τις ζωές σας μέσα σε γαλήνη και ευδαιμονία.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 1, 1958 

24 Ιουνίου

Η κατάθλιψη του Αρτζούνα ήταν μια περίπτωση λεπτοφυώς μεταμφιεσμένου εγωισμού. Ήταν ένας ήρωας μέχρις ότου ήρθε στο πεδίο της μάχης όπου έγινε ένας δειλός. Περιστρεφόταν όλο στο ‘εγώ’ και το ‘δικό μου’: «Θα πάω στην κόλαση, καλύτερα να ικετέψω, δεν θα πολεμήσω τον θείο μου, τον δάσκαλό μου, τον ξάδελφό μου, κ.λπ.» Το ‘εγώ’ και το ‘δικό μου’ είναι δύο φαρμακερά δόντια, πρέπει να αφαιρεθούν ώστε να γίνετε ακίνδυνοι. Ο Κρίσνα συμβούλεψε τον Αρτζούνα: «Δεν σκοτώνεις κανέναν, γι` αυτό μην ματαιοδοξείς, είναι αθάνατοι. Η καταδίκη θανάτου των σωμάτων τους έχει ήδη αποφανθεί, και εσύ απλά εκτελείς το θέλημα του Θεού!» Ο Κρίσνα χάρισε στον Αρτζούνα αυτoεπίγνωση, και απομάκρυνε τις αυταπάτες του. Ο Αρτζούνα συνειδητοποίησε ότι δεν είναι παρά ένα εργαλείο στα χέρια του Θεού. Και εσείς επίσης πρέπει να μάθετε από αυτό το μάθημα, γιατί διαφορετικά, δεν θα υπάρχει τέλος στη δυστυχία σας. Πάντοτε να προσεύχεστε: «Οδήγησέ με από το σκοτάδι στο φως». Ο εγωισμός είναι το σκοτάδι, η παράδοση στον Θεό είναι το φως. 
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 17, 1964

23 Ιουνίου

Κάποτε οι θεοί νόμισαν ότι μπορούσαν να νικήσουν τους δαίμονες χάρη στις ικανότητές τους. Ενώ γιόρταζαν τη νίκη, εμφανίστηκε μπροστά τους μια θεότητα και έριξε ένα φύλλο χλόης στο έδαφος. Ζήτησε από τον θεό της φωτιάς να το κάψει, αλλά δεν μπορούσε. Προκάλεσε τον θεό του αέρα να το σηκώσει, αλλά δεν μπορούσε. Προκάλεσε τον θεό της φωτιάς να το βρέξει, αλλά παρά τις καλύτερές του προσπάθειες, δεν μπορούσε. Τότε, όταν η αλαζονεία τους κεντρίστηκε, η θεότητα τους δίδαξε τη γνώση του Μπράχμαν, που αποκαλύπτει την εσωτερική πηγή όλων των δυνάμεων. Αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη ιστορία. Ο θεός της φωτιάς είναι η ιθύνουσα θεότητα του λόγου, κι έτσι μας λέει ότι τα λόγια μας πρέπει να είναι ταπεινά, και ότι η δύναμή τους προέρχεται μόνο από τη θεμελιώδη Οικουμενική Ουσία. Ο θεός του αέρα είναι η ζωτική αναπνοή. Η ταπεινοφροσύνη στη συμπεριφορά και στην πρακτική είναι αυτό που έχει αξία, και ιδιαίτερα στις πνευματικές ασκήσεις.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 17, 1964

22 Ιουνίου

Να καλλιεργείτε αγάπη προς όλους, αυτή θα καταστρέψει τον φθόνο, το θυμό και το μίσος. Ο Θεός και η επιθυμία δεν μπορούν να συνυπάρχουν μέσα στην ίδια καρδιά. Η εμπιστοσύνη γεννάει εμπιστοσύνη, η αγάπη γεννάει αγάπη. Αν μιλάτε στους άλλους με πολλή αγάπη, δεν μπορούν να σας μισήσουν. Η αγάπη κάνει ολόκληρο τον κόσμο συγγενείς. Είναι το ανώτερο εργαλείο αρμονικής συμβίωσης. Ο αγρότης φυτεύει τα φυντάνια και τα προσέχει με μεγάλη φροντίδα. Αφαιρεί τα αγριόχορτα, καταστρέφει τα παράσιτα, τα ποτίζει, και όταν χρειάζεται προσθέτει κοπριά και περιμένει πότε θα δρέψει τη σοδειά και θα γεμίσει τις αποθήκες του. Ομοίως επίσης, πρέπει να καλλιεργείτε προσεκτικά αγάπη και να ξεριζώσετε τα αγριόχορτα του μίσους και του φθόνου μέσα σας. Φορέστε τα γυαλιά της αγάπης και τα πάντα θα σας φαίνονται αξιαγάπητα και καλά. Θα αποκτήσετε αυτό που ψάχνετε, θα δείτε αυτό που λαχταράτε να δείτε. Αναπτύξτε ιερή όραση, και θα βλέπετε παντού ιερότητα.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 1, 1958

21 Ιουνίου

Όλες οι πέντε αισθήσεις εξυπηρετούν τον ίδιο άνθρωπο. Είναι μια οικογένεια, υπό έναν Δάσκαλο. Οι αισθήσεις δεν είναι κατ’ ανάγκη επιβλαβείς, μπορούν να εκπαιδευθούν για να συνεργάζονται με τις πνευματικές ασκήσεις. Γιατί; Ακόμα και η διάνοια μπορεί να γίνει εχθρός, αν προάγει την έπαρση και την ανταγωνιστική επιδεικτικότητα. Ο ευκολότερος δρόμος για να διαφωτισθεί η εσωτερική σας συνειδητότητα και συμπεριφορά, είναι να ανάψετε το φως του Ονόματος του Θεού στη γλώσσα σας. Λάβετε το Όνομα του Θεού, το φως του θα εκδιώξει το σκοτάδι και εσωτερικά και εξωτερικά. Διατηρείτε το αναμμένο, λαμπερό και διάφανο, για πάντα. Σύντομα θα φθάσετε σε αξιοσημείωτα ύψη και θα απολαύσετε ευτυχία, που παρόμοιά της δεν μπορείτε να αποκτήσετε με την προσκόλληση στις αισθήσεις.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 17, 1964

20 Ιουνίου

Τα φάρμακα είναι άχρηστα για τους νεκρούς καθώς και για τους υγιείς. Αυτοί που έχουν αφοσίωση ήδη πορεύονται στον δρόμο τους. Δεν υπάρχει όφελος στο να μιλάτε για αυτούς που δεν έχουν αφοσίωση μέσα τους. Υπάρχουν πολλοί που έχουν επίγνωση της Ανώτερης Δύναμης και έχουν κάποια επιθυμία να είναι σε επαφή μου μ’ αυτή, αλλά είναι ασταθείς. Είτε έχουν άγνοια του δρόμου και των ωφελειών του είτε φοβούνται τις συνέπειες το μήνυμά μου είναι για τέτοιους μισο-διστακτικούς πιστούς. Πρώτα μάθετε την τέχνη της ζωής εν μέσω όλων των ειδών ανθρώπων, έτσι ώστε ούτε να θλίβεστε ούτε να κάνετε τους άλλους να θλίβονται. Κάντε την καλύτερη δυνατή χρήση των ευκαιριών που σας έχουν δωριστεί, για να αποκτήσετε σοφία και να αποκομίσετε και να μοιράσετε χαρά. Μάθετε από τους αγίους την αιώνια σοφία και ωφεληθείτε απ` αυτή. Κατόπιν, μοιράστε αγνές σκέψεις και καλές παρορμήσεις, και ωριμάστε πνευματικά.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 1, 1958

19 Ιουνίου

Άνθρωπος είναι αυτός που ζει στο φυσικό σώμα. Αυτός που ζει στο σύμπαν, το οποίο είναι το σώμα Του, είναι το Υπέρτατο. Όταν περπατάει ένα μικροσκοπικό μυρμήγκι στο πόδι σας, το αντιλαμβάνεται η συνειδητότητά σας, επειδή ο άνθρωπος έχει συνειδητότητα σ` ολόκληρο το σώμα του. Το Υπέρτατο επίσης έχει συνειδητότητα που πληροί και ενεργοποιεί ολόκληρο το σώμα Του, που είναι το σύμπαν. Γι` αυτό είναι παντογνώστης. Η ψυχή είναι το άτομο, και ολόκληρη η Δημιουργία είναι ο Θεός. Η καλύτερη ανταμοιβή για τον άνθρωπο είναι να συγχωνευθεί με το Υπέρτατο. Και ο δρόμος είναι μέσω της γνώσης που γεννιέται από πράξεις και αγάπη για τον Θεό.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 17, 1964

18 Ιουνίου

Όλες οι γνώσεις και τα βιώματα σχετίζονται με τον νου εξωτερικά. Δεν φθάνουν πέραν του νου. Αυτός που αναζητεί να βιώσει τον Άτμα δεν θα μπορεί να το επιτύχει κάνοντας εγκόσμιες πράξεις. Ο Άτμα είναι πανταχού παρών. Ο Κόσμος διαποτίζεται από τη Συνειδητότητα του Άτμα. Όταν υπάρχει ένα δοχείο με νερό, μπορούμε να δούμε απευθείας την αντανάκλαση του ήλιου. Η απουσία του δοχείου δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ήλιος ή αντανάκλασή του. Άσχετα αν υπάρχει ένα σώμα ή όχι, αν υπάρχει ένας νους ή όχι, ο Άτμα είναι παρών. Δεν απαιτείται ένα σώμα ή ένας νους για να υπάρχει βίωμα του Θείου. Όμως μέχρις ότου αυτό γίνει ορθά κατανοητό, πρέπει να φροντίζετε σωστά το σώμα, τις αισθήσεις, τον νου και τη διάνοια. Πρέπει να τα θέτετε στην ορθή πορεία και να μην τους επιτρέπετε να παραστρατούν. Όλα τα προβλήματα προκύπτουν επειδή οι αισθήσεις στρέφονται σε εσφαλμένους δρόμους.
Μπάμπα, pine Discourse, May 30, 1990

17 Ιουνίου

Η διάθεση και η συμπεριφορά των ανθρώπων στους κινηματογράφους, στους γάμους, στις εκθέσεις ή στους αθλητικούς αγώνες είναι πολύ διαφορετική από τις πνευματικές συναθροίσεις! Η διάθεση κατά την διασκέδαση είναι πολύ διαφορετική, διότι το πλήθος παρακινείται από τελείως διαφορετικές παρορμήσεις. Όμως, σε μια συνάθροιση αφιερωμένη στις ανάγκες του πνεύματος, αυτό που αναμένεται είναι ηρεμία, ευλαβική και ένθερμη προσοχή, και σιωπή προσευχής. Η σιωπή είναι πολύ αναγκαία σε όλες τις πνευματικές συναθροίσεις όπου συζητούνται βαθύτερες πνευματικές ασκήσεις. Μόνο τα μάτια και τα αυτιά χρειάζεται να λειτουργούν, η γλώσσα δεν έχει καμία δουλειά να κουνιέται. Όλοι τότε θα μπορούν να λάβουν πλήρως, το δώρο της αγάπης και της χάριτος. Μάθετε να κάνετε την καλύτερη δυνατή χρήση της ζωής, αυτή η ευκαιρία σας προσφέρεται για να εξιδανικεύσετε τα ένστικτά σας, τις παρορμήσεις και τις εντυπώσεις του νου από παρελθοντικές πράξεις και να ανέλθετε όλο και ψηλότερα στο ηθικό και πνευματικό επίπεδο.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 1, 1958

16 Ιουνίου

Πιστεύετε ότι κάθε άνθρωπος έχει ελεύθερη θέληση. Αυτό είναι λάθος. Πιστεύετε επίσης ότι πολλά πράγματα επιτυγχάνονται μέσω των ιδεών και προσπαθειών του κάθε ατόμου. Αυτό οφείλεται στην παρανόηση ότι ο άνθρωπος πράττει, και στον εγωισμό. Μόνη η δύναμη που προέρχεται από τον Θεό είναι πραγματική δύναμη. Όλες οι άλλες είναι αδυναμία. Για να πραγματώσετε τον Άτμα, οι σωματικές ικανότητες δεν έχουν καμία χρησιμότητα. Μόνο αναπτύσσοντας την αίσθηση της ταύτισης-ενότητας των πάντων ως προς το πνευματικό πεδίο, μπορείτε να πραγματώσετε τη Συνειδητότητα του Άτμα. Σήμερα ο κόσμος είναι βυθισμένος στο χάος και τις συγκρούσεις επειδή έχει χαθεί αυτό το συναίσθημα της ενότητας. Ο άνθρωπος καταβάλει επίπονες προσπάθειες για να επιτύχει εγκόσμιες ανέσεις. Αλλά δεν κάνει ούτε μια ελάχιστη προσπάθεια να διαλογισθεί στον Θεό. Πόσο μεγαλύτερη ευτυχία θα μπορούσε να απολαμβάνει αν αφιέρωνε λίγες μόνο στιγμές για να σκέπτεται τον Θεό!
Μπάμπα, pine Discourse, May 30, 1990

15 Ιουνίου

Μπορεί να απορείτε, πώς είναι δυνατόν να βρίσκεται ο Άτμα στα πάντα; Όταν διαλογίζεστε μόνοι σας πάνω σ` αυτή την ερώτηση, εγείρεται στον νου ένας μόνιμος, αμετάβλητος ήχος. Όλα τα πράγματα εκδηλώνουν τη δύναμη του ατόμου. Το κάθε τι αποτελείται από άτομα. Είναι η φύση των ατόμων να συγχωνεύονται και να χωρίζονται. Αλλά σε όλους τους ανθρώπους υπάρχει μόνο μια αμετάβλητη και αδιαίρετη θεϊκή οντότητα, η εσωτερική Φωνή. Το σώμα υπόκειται σε αλλαγές από τη νηπιακή ηλικία μέχρι τα γηρατειά, αλλά η εσωτερική Φωνή παραμένει αμετάβλητη. Οι άνθρωποι βιώνουν τρεις διαφορετικές καταστάσεις συνειδητότητας, της εγρήγορσης, του ονείρου και βαθέος ύπνου. Αλλά η εσωτερική Φωνή δεν μεταβάλλεται στις χοντροειδείς ή λεπτοφυείς καταστάσεις του σώματος. Ποια είναι αυτή η Φωνή; Είναι η θεϊκή εσωτερική φωνή που πηγάζει από την Ουσία του Άτμα. Συνεχώς δηλώνει: «Εγώ, Εγώ, Εγώ». Αυτή είναι η αλήθεια που είναι πιο λεπτοφυής και πιο στοιχειώδης από το άτομο.
Μπάμπα, pine Discourse, May 30, 1990.

14 Ιουνίου

Η ιερή πνευματική καλλιέργεια αυτής της αρχαίας χώρας έχει αμαυρωθεί από έναν και μόνο ρύπο, την μη-ανεκτικότητα στις επιτυχίες των άλλων, στην ευημερία ή την πρόοδό τους. Αν δεν μπορείτε να βοηθάτε τουλάχιστον να αποφεύγετε να βλάπτετε ή να προκαλείτε πόνο. Αυτό από μόνο του είναι μεγάλη υπηρεσία. Τι δικαίωμα έχετε να επικρίνετε τους άλλους ή να τους κατηγορείτε; Όταν λέτε ότι τίποτα δεν μπορεί να συμβεί ποτέ στη γη χωρίς το Θέλημά Του, γιατί ενοχλείστε ή θυμώνετε; Το καθήκον σας είναι να εξαγνιστείτε και να ασχολείστε με τον εσωτερικό σας καθαρμό. Αυτή η προσπάθεια θα σας φέρει τη συνεργασία όλων των καλών ανθρώπων και θα δείτε ότι δύναμη και χαρά πηγάζει από μέσα σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 2, 1958

13 Ιουνίου

Όταν οι αισθήσεις τεθούν υπό τον έλεγχο του νου, ο ίδιος ο νους παύει να λειτουργεί, δηλαδή εξαφανίζεται. Τότε ο άνθρωπος βιώνει μια βαθιά σιωπή. Αυτή η αταραξία που είναι το αποτέλεσμα της απουσίας του νου, είναι η πραγματική Γνώση (Γκνιάνα). Αυτή η γνώση δεν μπορεί να αποκτηθεί από διανοητική ικανότητα ή νοητική ευστροφία, ούτε ακολουθώντας κάποιο παράδειγμα. Είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Σκεφθείτε τις στάχτες που καλύπτουν ένα αναμμένο κάρβουνο ή το βρύο και καλύπτει ένα στρώμα νερού. Οι στάχτες προέρχονται από το κάρβουνο. Το βρύο έχει προέλθει από το νερό. Ο καταρράκτης που θαμπώνει την όραση, από που έχει προέλθει; Από το ίδιο το μάτι! Όταν απομακρυνθεί το στρώμα που θαμπώνει την όραση, θα δείτε τον αληθινό Εαυτό με την πραγματική του μορφή. Η γνώση του Άτμα δεν επιτυγχάνεται μέσω βιβλίων, διδασκάλων, ούτε καν μέσω του Υπέρτατου Εαυτού (Παραμάτμα). Εσείς είστε ο Υπέρτατος Εαυτός, η Υπέρτατη Γνώση, ο Άτμα.
Μπάμπα, pine Discourse, May 30, 1990.

12 Ιουνίου

Όταν πηγαίνετε σ` έναν γιατρό, πρέπει να πάρετε το φάρμακο που σας χορηγεί και να ακολουθείτε τις συμβουλές και οδηγίες του. Δεν έχει νόημα να τον κατηγορείτε αν τις αθετήσετε. Πώς μπορεί ο γιατρός να σας θεραπεύσει αν δεν παίρνετε τα φάρμακα ή δεν ακολουθείτε τη δίαιτα σύμφωνα με τις συμβουλές του; Παρομοίως, ακολουθείτε τη συμβουλή Μου και κατόπιν κοιτάξτε το αποτέλεσμα. Επίσης να θυμάστε, είναι δείγμα ανοησίας να μελαγχολείτε για τα λάθη που κάνατε κάποτε, και να τιμωρείτε τον εαυτό σας αρνούμενοι να πάρετε τροφή και ούτω καθεξής. Τι καλό υπάρχει στο να κακομεταχειρίζεστε το σώμα για να διορθώσετε τον νου; Ακόμα και αν αντιμετωπίζετε αυστηρά τα λάθη σας, πρέπει να συγχωρείτε τα λάθη των άλλων. Μην παρεξηγείτε τις προθέσεις τους και τους προκαλείτε. Ίσως οι προθέσεις και τα κίνητρά τους να είναι τόσο αγνά όσο τα δικά σας ή οι πράξεις τους μπορεί να είναι από άγνοια, παρά από κακία ή κατεργαριά.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 2, 1958

11 Ιουνίου

Όλες οι έρευνες σχετικά με τον νου είναι αυταπάτες διαφόρων ειδών. Είναι υποκειμενικές. Όλα όσα κάνουν οι άνθρωποι που βλέπουν, που ακούν, που βιώνουν και κάνουν, είναι νοητικές αυταπάτες που προκαλούνται από τη συσχέτιση με το σώμα. Ο νους δεν μπορεί να μείνει ακίνητος ούτε για μια στιγμή, χωρίς να σκέπτεται το ένα πράγμα ή το άλλο. Συνεπώς ο νους εξαρτάται από το σώμα. Όλα όσα βιώνει ο νους, σχετίζονται με τον κόσμο που αποτελείται από τα πέντε στοιχεία. Ο νους βλέπει τον κόσμο και ακούει μέσω των αυτιών. Ο νους δεν έχει δική του μορφή, είναι ψευδαίσθηση (Μάγια). Είναι επιθυμίες. Είναι η Φύση. Είναι άγνοια. Η πλάνη είναι η φύση του. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατανοήσετε την αγνή και αμετάλλακτη Θεϊκή Ψυχή (Άτμα) μέσω ενός οργάνου που υπόκειται σε πλάνες.
Μπάμπα, pine Discourse, May 30, 1990

10 Ιουνίου

Όλοι σας είστε ήδη πνευματικοί αναζητητές ή πρόκειται να γίνετε σύντομα! Η απελευθέρωση μπορεί να επιτευχθεί με λεπτοφυή μέσα. Μερικά σημαντικά βήματα για σας είναι: Να μεταχειρίζεστε τους άλλους με τον ίδιο τρόπο που θα θέλατε να σας μεταχειρίζονται. Ποτέ μην κάνετε μελαγχολικές σκέψεις για το παρελθόν, και όταν σας κυριεύει η θλίψη, μην αναπολείτε παρόμοια περιστατικά από το παρελθόν που αυξάνουν τη θλίψη σας. Καλύτερα, να θυμάστε περιστατικά που ήσασταν ευτυχισμένοι! Να αντλείτε παρηγοριά και δύναμη από αυτά. Ανυψωθείτε υπεράνω των ορμητικών νερών της θλίψης. Οι γυναίκες αποκαλούνται αδύναμες επειδή υποκύπτουν στον θυμό και τη θλίψη πολύ πιο εύκολα απ` ό,τι οι άντρες. Γι` αυτό ζητώ από αυτές να κάνουν επιπλέον προσπάθειες για να τα υπερνικήσουν. Η επανάληψη του Ονόματος του Θεού είναι το καλύτερο αντίδοτο γι` αυτό, και αν το πάρετε, ο Θεός θα σπεύσει να σας σώσει και να σας εμφυσήσει την πίστη ότι τα πάντα είναι Θέλημα του Θεού και να σας διδάξει ότι δεν έχετε δικαίωμα να πανηγυρίζετε ή να απελπίζεστε.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 2, 1958

9 Ιουνίου

Για να γνωρίσετε τον εσωτερικό Κάτοικο πρέπει να αποκτήσετε την Υπέρτατη Γνώση. Αυτή υπερβαίνει κάθε άλλου είδους γνώση που σχετίζεται με το υλικό και το φαινομενικό πεδίο. Κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει τον Θεϊκό Εαυτό (Άτμα) μέσω εγκόσμιας γνώσης. Για να κόψετε ένα διαμάντι χρειάζεστε διαμάντι. Για να κατανοήσετε τον Θεϊκό Εαυτό (Άτμα), πρέπει να αποκτήσετε τη Γνώση του Πνεύματος (Άτμα). Όλες οι γνώσεις που συλλέγονται από την ανάλυση των υλικών πραγμάτων ή μέσω των αισθήσεων είναι μόνο μια μορφή άγνοιας, και έχουν τρία στοιχεία: Το αντικείμενο της γνώσης, αυτό που θα γνωσθεί, και αυτός που είναι ο γνωρίζων. Αυτά τα τρία όμως είναι διαστάσεις του νου. Μόνο αυτό που γίνεται γνωστό όταν εξαλειφθεί ο νους είναι Υπέρτατη Γνώση. Ο Άτμα και η Υπέρτατη Γνώση είναι ένα, παρόλο που αποκαλούνται με διαφορετικά ονόματα. Η πραγματική Επίγνωση είναι η Υπέρτατη Γνώση.
Μπάμπα, pine Discourse, May 30, 1990

8 Ιουνίου

Για να γνωρίσετε τον εσωτερικό Κάτοικο πρέπει να αποκτήσετε την Υπέρτατη Γνώση. Αυτή υπερβαίνει κάθε άλλου είδους γνώση που σχετίζεται με το υλικό και το φαινομενικό πεδίο. Κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει τον Θεϊκό Εαυτό (Άτμα) μέσω εγκόσμιας γνώσης. Για να κόψετε ένα διαμάντι χρειάζεστε διαμάντι. Για να κατανοήσετε τον Θεϊκό Εαυτό (Άτμα), πρέπει να αποκτήσετε τη Γνώση του Πνεύματος (Άτμα). Όλες οι γνώσεις που συλλέγονται από την ανάλυση των υλικών πραγμάτων ή μέσω των αισθήσεων είναι μόνο μια μορφή άγνοιας, και έχουν τρία στοιχεία: Το αντικείμενο της γνώσης, αυτό που θα γνωσθεί, και αυτός που είναι ο γνωρίζων. Αυτά τα τρία όμως είναι διαστάσεις του νου. Μόνο αυτό που γίνεται γνωστό όταν εξαλειφθεί ο νους είναι Υπέρτατη Γνώση. Ο Άτμα και η Υπέρτατη Γνώση είναι ένα, παρόλο που αποκαλούνται με διαφορετικά ονόματα. Η πραγματική Επίγνωση είναι η Υπέρτατη Γνώση.
Μπάμπα, pine Discourse, May 30, 1990.

7 Ιουνίου

Αυτό το μικρόφωνο μπροστά Μου, κάποιος το έχει κατασκευάσει, έτσι δεν είναι; Ο δημιουργός του δεν είναι ορατός ούτε γνωστός σε σάς τώρα, και όμως δεν έχετε καμιά αμφιβολία για την ύπαρξή του. Επιπροσθέτως, είστε σίγουροι ότι κατανοεί και γνωρίζει πλήρως όλα τα εξαρτήματα, τα χαρακτηριστικά, και την αποτελεσματική λειτουργία αυτού του μικροφώνου. Ομοίως επίσης, πρέπει να υπάρχει ένας Δημιουργός γι` αυτό το Σύμπαν και πρέπει να γνωρίζει τα πάντα γι` αυτό. Αυτό το Σύμπαν αποτελείται από τα πέντε στοιχεία, και είναι Αυτός που τα χρησιμοποιεί, έχοντας πλήρη επίγνωση των λεπτοφυών χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων τους. Αυτός ο Δημιουργός είναι ο Κάτοικος του σώματός σας, που γνωρίζει πλήρως το Πεδίο Του. Να ζείτε τη ζωή σας παραμένοντας συνεχώς σ` Αυτόν, και δεν θα γλιστρήσετε. Να δράτε πάνω σ` αυτή τη βάση, και η σταδιοδρομία σας δεν θα καταρρεύσει. Θα αναπτύξετε θάρρος και πίστη στον εαυτό σας και στο πεπρωμένο σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 16, 1964

6 Ιουνίου

Η ζωτική ουσία είναι σαν τον κόκκο ρυζιού που περιβάλλεται από το κέλυφος της ψευδαίσθησης (Μάγια), όπως αναπτύσσεται στον ορυζώνα. Το κέλυφος πρέπει να αφαιρεθεί. Ο κόκκος πρέπει να βράσει για να γίνει μαλακός και να αφομοιωθεί, έτσι ώστε να μπορεί να προσδώσει υγεία και δύναμη. Το μαλακό ρύζι μπορεί να συγκριθεί με την Υπέρτατη Ψυχή (Παραμάτμα). Πρέπει να χρησιμοποιηθεί και ο νους σ` αυτή τη διαδικασία. Πρέπει να εδραιωθεί στην αλήθεια και το παντοτεινό. Για την αφαίρεση του κελύφους, η διάκριση είναι ένα αποτελεσματικό όργανο. Αναπτύξτε τη δύναμη της διάκρισης και ανακαλύψτε τι είναι ωφέλιμο, και τι δεν είναι. Να αναζητείτε πάντοτε το φως να είστε γεμάτοι από αυτοπεποίθηση και ζήλο. Ποτέ μην υποκύπτετε στην απελπισία, γιατί ποτέ δεν έχει αποδώσει κάποιο αποτέλεσμα!
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 2, 1958

5 Ιουνίου

Κάθε ύπαρξη είναι ένας προσκυνητής στο πεδίο της Αρετής, που είναι επίσης και η κατοικία της ειρήνης. Όμως, καθοδόν, παρασύρεται από τις αισθήσεις στους παράπλευρες δρόμους και σοκάκια των αντικειμενικών απολαύσεων, των οποίων γίνεται σκλάβος. Οι άνθρωποι διψούν να μάθουν όλες τις ασημαντότητες, όπως λεπτομέρειες για τις ζωές των άλλων, για άλλους τόπους, κ.λπ., αλλά δεν έχουν κανένα ενθουσιασμό για να γνωρίσουν τη δική τους προέλευση. Οι άνθρωποι είναι βαθιά βυθισμένοι στην άγνοια σχετικά με την πηγή και ουσία τους, τους στόχους και το πεπρωμένο τους. Είστε κληρονόμοι απεριόριστου πλούτου και τύχης, και παρόλα αυτά νιώθετε πάμπτωχοι. Αφαιρέστε μέσα από τον νου σας αυτό το όριο του εγώ τότε θα αναγνωρίσετε την απεραντότητα του εαυτού σας.
Μπάμπα pine Discourse, Aug 16, 1964

4 Ιουνίου

Όλοι σας είστε ο ακατάλυτος και άφθαρτος Θεϊκός Εαυτός, πιστέψτε Με! Τίποτα δεν χρειάζεται να σας αποθαρρύνει. Στα όνειρα υποφέρετε τόσο πολύ χάσιμο χρημάτων, φωτιά, τροφή, προσβολές, κ.λπ., αλλά δεν επηρεάζεστε καθόλου. Όταν όμως αυτά τα πράγματα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης, νιώθετε ότι δεινοπαθείτε. Αυτό όμως που υποφέρει όλα αυτά δεν είναι το πραγματικό `εσύ`. Καλλιεργείστε αγάπη και αλήθεια. Τα πάντα θα σας προστεθούν, χωρίς καν να τα ζητήσετε. Ο άνθρωπος και ο Θεός είναι τα δύο καλώδια το θετικό και το αρνητικό, που συνδυάζονται για να διέλθει από αυτά ο ηλεκτρισμός. Ο άνθρωπος θα γίνει το εργαλείο του Θεού, αν αποκτήσει τις δύο ιδιότητες της Θεϊκής Αγάπης και Αλήθειας.
Μπάμπα, pine Discourse, July 25, 1958

3 Ιουνίου

Ενόσω Ράμα ήταν στο δάσος, είχε πλαγιάσει μια φορά με το κεφάλι Του στην αγκαλιά του Σουγκρίβα και οι αρχηγοί των πιθήκων ήταν γύρω Του. Η σελήνη έλαμπε από πάνω του με όλη της τη δόξα, αλλά είχε μια φανερή κηλίδα που αμαύρωνε την πληρότητα της λαμπρότητας. Ο Ράμα ρώτησε τον καθένα τους τι υποδήλωνε αυτή η κηλίδα. Κάποιος είπε, την αντανάκλαση της θάλασσας, ένας άλλος είπε μια βαθιά λακκούβα, ένας τρίτος είπε μια οροσειρά. Όταν ήρθε η σειρά του Χανουμάν, είπε, «Είναι η αντανάκλασή Σου αυτό που βλέπω πάνω στη σελήνη, το χρώμα σου, τίποτα άλλο!» Αυτό ήταν ένα απλό παράδειγμα της αφοσίωσής του. Παντού, κάθε στιγμή, σε κάθε άνθρωπο, έβλεπε μόνο τον Ράμα. Πρέπει να αφιερώνετε όλα σας τα έργα ως προσφορές στον Θεό. Ποτέ μην αποκλίνετε από αυτή τη νοοτροπία. Ο Χανουμάν ήταν ένας τέτοιος πιστός. Ο Ράμα ήταν γι` αυτόν η ίδια του η αναπνοή.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 15, 1964.

2 Ιουνίου

Να δείχνετε βαθιά ευγνωμοσύνη στους γονείς σας. Να τους φροντίζετε με σεβασμό και να τους λατρεύετε. Στο ετήσιο μνημόσυνό τους, να τους θυμάστε και να τους τιμάτε τουλάχιστον με δάκρυα. Να το κάνετε με θρησκευτική εθιμοτυπία, και σημειώστε ότι δεν την αναμένουν στον άλλο κόσμο! Αυτός ο φόρος τιμής που προσφέρετε πρέπει να είναι ως δείγμα ευγνωμοσύνης για τη μεγάλη ευκαιρία που σας έδωσαν γι` αυτό το ταξίδι στον κόσμο με όλες τις θαυμάσιες ευκαιρίες που προσφέρει για αυτοπραγμάτωση. Κατά παρόμοιο τρόπο, κι οι γονείς πρέπει να νιώθουν ότι είναι υπηρέτες εντεταλμένοι από τον Θεό να φροντίζουν τις μικρές ψυχές που γεννιούνται στο σπιτικό τους, όπως φροντίζει ο κηπουρός τα δέντρα στον κήπο του αφεντικού του. Δώστε στα παιδιά κάθε ευκαιρία να αναπτύξουν τα έμφυτα θεϊκά τους ταλέντα. Αφυπνίστε την αφανή καλοσύνη των τρυφερών τους καρδιών με ιστορίες αγίων και σοφών. Χωρίς φόβο, να τα κάνετε γενναία ώστε να εφαρμόζουν την αρετή.
Μπάμπα, pine Discourse, Jul 25, 1958

1 Ιουνίου

Η εκπαίδευση πρέπει να καταλήγει στην ανάπτυξη της σοφίας και της ταπεινοφροσύνης. Ο καλλιεργημένος πρέπει να μπορεί να διακρίνει μεταξύ του παροδικού και του σημαντικού, του ακατάλυτου και του στιγμιαίου. Ως καλλιεργημένοι άνθρωποι, δεν πρέπει να τρέχετε πίσω απ` ό,τι `λάμπει` και σας έλκει, αλλά να αναζητείτε το καλό και το πολύτιμο. Να διατηρείτε το σώμα σε καλή φυσική κατάσταση, τις αισθήσεις υπό αυστηρό έλεγχο, τον νου εντός περιορισμένων ορίων, τη διάνοια οξεία και διαυγή, απαλλαγμένη από προκαταλήψεις και μίση, και τα συναισθήματα ανέγγιχτα από εγωισμό. Πρέπει επίσης να γνωρίσετε τον Θεϊκό Εαυτό, τον Άτμα, γιατί αυτός είναι ο πυρήνας, η ουσία σας. Αυτή είναι η λαμπρότητα που φωτίζει τον εσωτερικό και εξωτερικό εαυτό σας. Πρέπει επίσης να καλλιεργήσετε ταπεινοφροσύνη, και πρέπει να είστε ευγνώμονες στους γονείς σας, που με μεγάλη αυτοθυσία σας έχουν δώσει όλες τις διευκολύνσεις που απολαμβάνετε τώρα.
Μπάμπα, pine Discourse, Jul 25, 1958