Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιούνιος 2012

29 Ιουνίου

Η ύπαρξη ενός δέντρου δικαιολογείται από τα ευωδιαστά άνθη που παράγουν γλυκούς καρπούς. Αν όμως αφεθεί να ξεραθεί, τα λουλούδια ξεθωριάζουν και οι καρποί αρνούνται να μεγαλώσουν, οπότε ο αγρότης θα εξετάσει τις ρίζες και θα ανακαλύψει ότι τις έχουν φάει φυτοπαράσιτα. Ομοίως επίσης, εάν οι αρετές δεν ανθίσουν και δεν αποδώσουν μέσα σας γλυκούς καρπούς, τότε οι ρίζες της Θειότητας μπορεί να έχουν καταστραφεί ή βλαφθεί. Ο φόνος, η απληστία, η κακία κ.λπ. είναι τα παράσιτα που καταστρέφουν ταχέως τις ρίζες. Όλοι σας είστε κοντά και αγαπητοί στον Κύριο, αλλά πρέπει να έχετε πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα για να Τον πραγματώσετε. Να καλωσορίζετε τις δυσκολίες, τις δοκιμασίες και τα βάσανα. Να κατοικείτε στο Όνομα του Θεού. που σας είναι αγαπητό, ακλόνητα και με πίστη. Απορρίψτε όλες τις κατώτερες πηγές χαράς. Γνωρίστε ότι ο Θεός είναι η πηγή χαράς κάθε καρδιάς. Όταν επαναλαμβάνετε το Όνομά Του με αγνή καρδιά, θα σας γεμίσει με ευδαιμονία και χαρά.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 19, 1965

28 Ιουνίου

Ο Κρίσνα έχει πει στην Γκίτα ότι κατά τη στιγμή του θανάτου πρέπει να θυμηθείτε το `ΟΜ`. Όταν όμως ο νους πετάει από τη μια φαντασίωση στην άλλη, πώς είναι δυνατόν να έχετε κανένα όφελος από την παραγωγή ενός ήχου `ΟΜ, ΟΜ..` από τα όργανα της φωνής; Ο ήχος από μόνος του δεν θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε απελευθέρωση. Πρέπει να χαλιναγωγήσετε τις αισθήσεις, οι σκέψεις σας να είναι εστιασμένες, και να έχετε κατανοήσει τη δόξα του Θεού. Αν αναβάλλετε τις πνευματικές σας ασκήσεις για τις τελευταίες στιγμές, θα είστε σαν τον σπουδαστή που ανοίγει το βιβλίο του για πρώτη φορά, μόλις πριν μπει στην αίθουσα των εξετάσεων! Αν ο σπουδαστής είχε παραμελήσει να διδαχθεί από τον δάσκαλο, από σημειώσεις και από βιβλία, πως μπορεί να εισέλθει κάτι απ` αυτά στο κεφάλι του το πρωινό των εξετάσεων! Θα αυξηθεί μόνο η απόγνωσή του. Γι` αυτό ο Κύριος συμβούλεψε στην Γκίτα ότι πρέπει κανείς να ξεκινάει νωρίς την αναζήτησή του για την αλήθεια.
Μπάμπα, Geetha Vahini, Ch 15

27 Ιουνίου

Για να γίνει γευστικό το φαγητό, πρέπει να του προσθέσετε αλάτι. Όμως μόνο όταν βάλετε μια μπουκιά φαγητό στη γλώσσα σας θα μπορέσετε να μάθετε αν έχει αρκετό αλάτι ή όχι. Ομοίως επίσης, μόνο όταν βγείτε στον κόσμο και συμμετάσχετε στις δραστηριότητές του τηρώντας τους ηθικούς κανόνες, θα μπορέσετε να ανακαλύψετε ότι χωρίς το αλάτι της σοφίας δεν αξίζει η `γεύση` του. Αν όμως τον δοκιμάσετε με μια στάλα από αυτό το αλάτι της σοφίας – δηλαδή της γνώσης ότι δεν είστε το σώμα αλλά ο κάτοικός του, και ότι δεν είστε παρά ο παρατηρητής αυτού του αεί-μεταβαλλόμενου πανοράματος της Φύσης τότε θα είστε ευτυχισμένοι και γαλήνιοι.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 19, 1965

26 Ιουνίου

Το Θείο μέσα στον καθένα τον παρακινεί να εμμένει στην αλήθεια και στους ηθικούς κώδικες συμπεριφοράς. Πρέπει μόνο να ακούτε, να υπακούτε και θα σωθείτε. Λίγοι Το ακούν τη στιγμή που ψιθυρίζει, μερικοί Το ακούν μόνο όταν διαμαρτύρεται ηχηρά, και άλλοι είναι κουφοί. Υπάρχουν ακόμα μερικοί που είναι αποφασισμένοι να μην Το ακούν. Αλλά όλοι θα καθοδηγηθούν από Αυτό, αργά ή γρήγορα. Μερικοί μπορεί να παίρνουν αεροπλάνο, άλλοι να ταξιδεύουν με αυτοκίνητο ή λεωφορείο, κάποιοι άλλοι μπορεί να προτιμούν το τραίνο, και μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που να τους αρέσει να περπατούν αργά όλοι όμως πρέπει να φθάσουν τον στόχο κάποια μέρα. Πρέπει να διασχίσετε τον ωκεανό της εγκόσμιας ζωής και να υπερβείτε όλα του τα κύματα, με τη βοήθεια του Θείου Ονόματος. Αν αναζητείτε να γνωρίσετε το Ύψιστο και να διασφαλίσετε την τιμή του Θεού, δεν πρέπει να έχετε ίχνος αμφιβολίας. Πρέπει να βοηθήσετε την καρδιά σας να πετύχει να πραγματώσει τον Θεό μέσα σας ως Παρακινητή.
Μπάμπα, pine Discourse, Feb 10, 1963

25 Ιουνίου

Δεν υπάρχει κανένα σημάδι στον ουρανό, παρόλο που τα σύννεφα, τα αστέρια, ο ήλιος και η σελήνη φαίνεται να τον χαράζουν. Παρομοίως, και να διατρέχουν-χαράζουν χιλιάδες ιδέες τον νους σας, εσείς διασφαλίστε ότι ο νους σας παραμένει ανεπηρέαστος και γαλήνιος. Σταθεροποιήστε τον νου σας, και τότε η λογική σας, επίσης δεν θα αποκλίνει. Χωρίς αυτήν την αταραξία, δεν μπορείτε να αποκτήσετε ευτυχία. Ο άγιος Καμπίρ δεν είχε τροφή επί τρεις μέρες αλλά ευχαριστούσε τον Θεό που του έδωσε την πολυπόθητη ευκαιρία να τηρήσει μια τελετουργική νηστεία. Ο μεγάλος πιστός του Ράμα, ο άγιος Ράμντας, είχε φυλακιστεί και ευχαριστούσε τον Θεό που του χάρισε ένα μέρος όπου μπορούσε να διαλογίζεται σ` Αυτόν χωρίς ενοχλήσεις. Αυτή είναι η συμπεριφορά των ευσεβών και αγιοπρεπών, αυτών που είναι οι αγαπημένοι του Θεού.
Μπάμπα, pine Discourse, May 23, 1965

24 Ιουνίου

Η γλώσσα μπορεί να προφέρει το Όνομα του Θεού, τα αυτιά μπορεί να ακούν τη δόξα του Θεού, τα χέρια μπορεί να σκορπάνε λουλούδια στο εικόνισμα του Θεού όλα αυτά όμως δεν έχουν καμιά ωφέλεια, αν γίνονται μηχανικά, χωρίς λαχτάρα μέσα σας. Το να διαβάζετε τις Γραφές ή να λατρεύετε τον Θεό χωρίς να απολαμβάνετε τη γλυκύτητα, είστε σαν το κουτάλι που βουτάει στα ξινά και στα γλυκά με την ίδια προθυμία και ασυγκινησία. Δεν αρνείται ούτε απολαμβάνει κανενός είδους γεύση. Μπορείτε να νιώσετε αληθινή χαρά μόνο όταν η καρδιά σας έχει επίγνωση του Υπέρτατου, όταν ο νους συναρπάζεται με την ενθύμηση της δόξας του Θεού ή τη σπουδή των Γραφών.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 23, 1966

23 Ιουνίου

Πρέπει να χρησιμοποιείτε την ευφυΐα σας για να ανακαλύψετε τι είναι το καλύτερο σε οποιαδήποτε περίσταση και κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση και το επάγγελμα που έχετε κερδίσει. Ο κουρέας δεν πρέπει να αντιμετωπίζει όλα τα πράγματα εξίσου και να χρησιμοποιεί με τον ίδιο τρόπο το ξυράφι του για να ξεφλουδίζει λαχανικά, να κόβει μολύβια και χαρτί, μπαμπού και γένια. Κάθε εργαλείο έχει τη δική του ιδιαίτερη χρήση και σκοπό. Κάθε άτομο έχει κάποια ταλέντα και ευθύνες. Ο βασιλιάς πρέπει να αντιμετωπίζεται ως βασιλιάς και ο αγρότης ως αγρότης. Αλλά να σιγουρεύεστε ότι οι δραστηριότητές σας δεν αφήνουν κανένα τραύμα στην πίστη σας για την Ενότητα όλων. Παρόλο που κατ` Ουσία και Αρχή τα πάντα είναι Θεός, στις καθημερινές σας `συναλλαγές` με αυτά, δεν μπορείτε να ακολουθείτε τη μη-δυαδική προσέγγιση. Πρέπει δηλαδή να έχετε μέσα σας τη θεμελιώδη πίστη στην ενότητα των πάντων (Μη-Δυαδική Πίστη), αλλά η εξωτερική σας αντιμετώπιση προς τα διάφορα πρόσωπα ή πράγματα μπορεί να είναι διαφορετική (Δυαδική Δράση).
Μπάμπα, pine Discourse, May 23, 1965

22 Ιουνίου

Μάθετε να αποκτάτε ευδαιμονία και γαλήνη στη ζωή σας μελετώντας τις Γραφές, ή από τους σοφούς που τις έχουν κερδίσει. Να παραμένετε ακλόνητοι στον δρόμο σας, ακόμα κι αν σας επικρίνουν εντόνως ή σας αποδοκιμάζουν άσπλαχνα. Μην αφήνετε ποτέ τα σαρκαστικά γέλια ή σχόλια να σας ενοχλούν. Δεν μπορούν ποτέ να βλάψουν έναν πνευματικό αναζητητή. Μπορεί μια καταιγίδα να ταρακουνήσει την οροσειρά των Ιμαλαΐων; Μην αφήνετε την πίστη στον στόχο ή στον δρόμο σας να τρέμει σε προβλήματα ή δοκιμασίες, σε μόχθο ή προσπάθειες, σε συμφορά ή απελπισία. Αυτά δεν είναι παρά περαστικά σύννεφα που ρίχνουν προσωρινές σκιές, κρύβοντας για λίγο τη δόξα του ήλιου ή της σελήνης. Μην αμφιταλαντεύεστε από αμφιβολίες ή μελαγχολία. Κτίστε το οικοδόμημα της ζωής σας πάνω σε τέσσερις ακλόνητες κολόνες αρετή, ευημερία, επιθυμία και απελευθέρωση, όπως έχουν καθορίσει οι αρχαίοι σοφοί, όπου η κάθε κολόνα είναι ισχυρά και σίγουρα ενωμένη με κάθε άλλη. Ποτέ μην αφήνετε αυτές τις κολόνες να γείρουν ή να πέσουν, όπως κάνουν τώρα μερικοί άνθρωποι, κοινότητες ή έθνη.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 23, 1966

21 Ιουνίου

H έλλειψη πίστης είναι αυτό που κάνει κάποιον να χάνει την ψυχραιμία του και να γίνεται έξω φρενών. Είναι έλλειψη πίστης στον εαυτό του και στους άλλους. Αν δείτε πραγματικά τον εαυτό σας ως τον Ανίκητο Εαυτό, και τους άλλους ως αντανακλάσεις σας όπως δηλώνουν οι Γραφές ότι είναι δεν θα μπορεί να υπάρξει καμία πρόκληση να θυμώσετε. Αυτό που πρέπει να αποφασίσετε σήμερα, είναι να εκδηλώνετε την έμφυτη Θειότητά σας όλο και περισσότερο. Οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε ή να μην κάνετε, όμως τουλάχιστον να κάνετε το ακόλουθο: Γνωρίστε τον Θεό που κατοικεί μέσα σας. Αναγνωρίστε Τον, αφήστε Τον να εκδηλωθεί μέσα σας και μέσα από σας. Στην ουσία, το λάθος έγκειται στο ότι δεν κατανοείτε ότι αυτό το σώμα και όλα τα πράγματα που συνδέονται με αυτό είναι παροδικά, προσωρινά.
Μπάμπα, pine Discourse, May 23, 1965

20 Ιουνίου

Στην Γκίτα, ο Κρίσνα είπε στον Ατζούνα, «Μπορείς να χρησιμοποιείς τα όπλα της επίθεσης και της άμυνας στη μάχη και να κερδίζεις, επειδή διδάχθηκες την τέχνη τους στη διάρκεια πολλών ετών από την παιδική σου ηλικία, έτσι δεν είναι; Θα μπορούσες να τα χρησιμοποιείς με εμπιστοσύνη, χωρίς προετοιμασία, απλά από παρόρμηση; Παρομοίως, οτιδήποτε μπορεί κανείς να μην γνωρίσει στη ζωή του, όμως είναι σίγουρο ότι θα συναντήσει τον θάνατο. Γι` αυτό όλοι πρέπει να προετοιμάζεστε ώστε να έχετε εκείνη τη στιγμή τη νοοτροπία και τη σκέψη που θα σας είναι πιο χρήσιμη. Ως εκ τούτου δεν θα είναι σοφό, να αγωνίζεστε για το τέλος, αφού είναι για το καλό σας; Συνεπώς, να κάνετε φιλότιμες προσπάθειες να διασφαλίσετε την σκέψη του Θεού, από ενωρίς. Όποιος κατά την τελευταία στιγμή της ζωής του Με σκεφθεί, θα Με πραγματώσει». Με τη βοήθεια της συνεχούς άσκησης, να αποφεύγετε τις άλλες σκέψεις και να συγκεντρώνεστε μόνο στον Θεό. Αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος για να φθάσετε τον Θεό.
Μπάμπα, Geetha Vahini, Ch 15

19 Ιουνίου

Το δευτερόλεπτο είναι η θεμελιώδης μονάδα του Χρόνου που μετράμε σ` αυτό που καθορίζουμε ως έτος. Εξήντα δευτερόλεπτα κάνουν ένα λεπτό, εξήντα λεπτά κάνουν μια ώρα, είκοσι τέσσερις ώρες αποτελούν μια μέρα και τριάντα μέρες είναι ένας μήνας. Περνούν δώδεκα μήνες και λέμε ότι πέρασε ένας χρόνος! Όταν τελειώσουν οι δώδεκα μήνες ερχόμαστε πάλι πίσω στην αρχή του πρώτου των δώδεκα μηνών, και την ονομάζουμε Πρωτοχρονιά. Συνεχίζουμε να γλεντάμε καλά αυτή τη γιορτή. Στην πραγματικότητα, τίποτα νέο δεν συνέβη κατά την Πρωτοχρονιά δεν είναι το έτος αυτό που είναι καινούργιο, αλλά κάθε δευτερόλεπτο που ακολουθεί το παρόν δευτερόλεπτο. Ως εκ τούτου, μην περιμένετε για τον εορτασμό κάποιου νέου πράγματος στον Χρόνο, μέχρι να προστεθούν κάποια λεπτά, ώρες, μέρες, μήνες και χρόνια! Να γιορτάζετε το αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο, και το κάθε επόμενο μετά απ` αυτό με ειλικρινή προσπάθεια, και θα αποκτήσετε αιώνια χαρά. Μην αμφιταλαντεύεστε στην αποφασιστικότητά σας να ζείτε με χαρά και γαλήνη.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 23, 1966

18 Ιουνίου

Είναι καλό να παρακολουθείτε ομιλίες πάνω στην Αγία Γραφή (Γκίτα) από λόγιους ομιλητές. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει κανένα όφελος αν στηρίζεστε πάνω σε μια κολόνα και λαγοκοιμάστε. Δηλαδή, αυτό που μετράει δεν είναι τα ακούσματα αλλά η σημασία τους. Δεν είναι τα αυτιά, αλλά η καρδιά που πρέπει να πιει το νέκταρ της Αγίας Γραφής και να απορροφήσει την ουσία της. Να αναζητείτε και να απολαμβάνετε τις καλές συναναστροφές. Αλλά παράλληλα με αυτό, πρέπει να κάνετε και αυτοεξέταση. Να εξετάζετε να δείτε πόσο έχετε επιτύχει στο να γλιτώσετε από τις αισθήσεις, και πόσο έχετε προσεγγίσει τον Θεό. Ο νους είναι σαν ένας άγριος ελέφαντας, που μπορεί να εξημερωθεί με την επανάληψη του Ονόματος του Θεού. Μη τον τρέφετε με έπαρση, φθόνο, μίσος και απληστία. Αφήστε το Όνομα του Θεού να αντηχεί πάντοτε στα αυτιά σας.
Μπάμπα, pine Discourse, May 22, 1965

17 Ιουνίου

Η απόρριψη του σώματος είναι όμοια με τη μετακόμιση από το ένα σπίτι που έμενε κανείς επί χρόνια σε κάποιο άλλο. Η πράξη της μετακόμισης είναι υλική, δεν σας επηρεάζει. Έτσι και οι γεννήσεις και οι θάνατοι δεν επηρεάζουν το αιώνιο Θείο που είναι μέσα σας. Για να γλιτώσετε από αυτόν τον κύκλο της γέννησης ξανά και ξανά, η απαγγελία του ήχου ΟΜ (AUM, ή Πράναβα) είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Όλη η μακρόχρονη ζωή σας πρέπει να χρησιμοποιείται γι` αυτή την τελική στιγμή της ολοκλήρωσης. Ο νους σας πρέπει να είναι εστιασμένος στο ΟΜ όταν απορρίπτετε το σώμα σας. Όπως ρεύεστε τη γεύση της τροφής που έχετε φάει, έτσι και η τελευταία σας σκέψη δείχνει την τροφή με την οποία τρεφόσασταν. Η πρόοδός σας είναι σε συμφωνία με την πνευματική σας άσκηση. Συνεπώς να έχετε επίγνωση της ανάγκης να εστιάσετε τον νου σας σε ιερές σκέψεις όταν απαλλαγείτε από το σώμα σας. Και αυτό είναι δυνατόν, εάν βυθίζεστε σε ιερές σκέψεις κάθε στιγμή, και το εφαρμόζετε αδιάκοπα.
Μπάμπα, Geetha Vahini, Ch 15

16 Ιουνίου

Έχοντας ευλογηθεί με την ανθρώπινη μορφή, πρέπει να προσπαθείτε να `πάτε` πέρα από τα σωματικά, νοητικά και συναισθηματικά όρια. Με τη βοήθεια της διάκρισης της διάνοιας, πρέπει να φτάσετε στην τελειότητα, όπως κάνει ο γλύπτης σε μια ακατέργαστη πέτρα. Να έχετε επίγνωση της συγγένειάς σας με τον Θεό, της Θειότητας που είναι λανθάνουσα μέσα σας, της τεράστιας δυνητικότητάς σας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την άσκηση της διάκρισης και της απροκατάληπτης-αμερόληπτης παρατήρησης. Καμία άλλη ζωντανή ύπαρξη εκτός από τον άνθρωπο δεν μπορεί να κάνει αυτή την άσκηση. Όταν το επιδιώκετε διακαώς, ο ίδιος ο Θεός θα σας οδηγήσει από μέσα σας μέσω της φώτισης, ή μέσω κάποιου που θα στείλει. Μην απελπίζεστε σ` αυτό το ταξίδι, να πορεύεστε θαρραλέα. Να γεμίζετε κάθε σας στιγμή με σκέψεις για τον Θεό, σε οποιαδήποτε μορφή Του.
Μπάμπα, pine Discourse, May 22, 1965

15 Ιουνίου

Οι επιθυμίες που εμμένουν στον νου είναι τα ψεγάδια που κηλιδώνουν την εσωτερική σας συνειδητότητα. Να ελέγχετε τις αισθήσεις. Μην υποκύπτετε στις επίμονες απαιτήσεις τους για ικανοποίησή. Όταν ένα πτώμα τίθεται στην πυρά, και ανάψει η φωτιά, και το πτώμα και η πυρά γίνονται στάχτη. Ομοίως επίσης όταν αρνείστε τις αισθήσεις, εξαφανίζεται και ο νους επίσης. Όταν εξαφανιστεί ο νους, πεθαίνει η ψευδαίσθηση και επιτυγχάνετε την απελευθέρωση. Η πίστη στον Θεό είναι η καλύτερη επικουρία για την πνευματική νίκη. Όταν τέρπεστε στον στοχασμό του μεγαλείου του Θεού, δεν μπορεί να σας έλξει τίποτα υλικό. Όλα τα άλλα θα σας φαίνονται κατώτερα και θα απολαμβάνετε μόνο τη συναναστροφή με τους θεοσεβείς και ταπεινούς. Μπορείτε να αφυπνιστείτε και να πραγματώσετε το Πνεύμα μόνο με ατομική άσκηση, και τη χάρη του Θεού. Αυτά τα δύο μπορούν να κερδηθούν με την αγάπη, την αγνότητα και την υπηρεσία στους άλλους.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 17, 1966

14 Ιουνίου

Στα πνευματικά θέματα, η πίστη είναι πολύ ουσιώδης. Να έχετε πίστη στη σοφία των αρχαίων μην παραθέτετε τον μικροσκοπικό σας εγκέφαλο ενάντια στους θεσμούς των αγίων και των ανακαλύψεών τους. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι αμφισβητούν την τελετουργία της προσφοράς τροφής στη φωτιά, κατά την επέτειο του θανάτου των γονέων τους. Περιφρονούν και χλευάζουν, «Πώς μπορεί η τροφή που βάζετε εδώ, να φτάσει εκεί που είναι οι γονείς σας;», «Γιατί δίνετε τροφή στους νεκρούς, όταν οι ζωντανοί λιμοκτονούν;» λένε διαφωνώντας. Πείτε με όμως, όταν ταχυδρομείτε ένα γράμμα, φτάνει κατευθείαν στον παραλήπτη, έτσι δεν είναι; Αν έχετε γράψει σωστά και ευκρινώς τη διεύθυνση, και αν έχετε πληρώσει τα απαραίτητα ταχυδρομικά τέλη σε σωστά γραμματόσημα, τότε το γράμμα θα φθάσει μέσω λεωφορείου, αεροπλάνου, τρένου ή ανθρώπου έξω απ` την πόρτα του παραλήπτη και θα παραδοθεί. Η τελετουργική φωτιά είναι το εξουσιοδοτημένο ταχυδρομικό κουτί, η φωτιά είναι η ταχυδρομική αρχή, και οι ιερές λέξεις της τελετουργίας είναι τα γραμματόσημα. Υπάρχει η επιστήμη του πνεύματος, όπως υπάρχει η επιστήμη της ύλης. Έχει τους δικούς της τρόπους ενεργειών, τους δικούς της ειδικούς και υπεύθυνους. Μόνο με την πνευματική άσκηση μπορείτε να γνωρίσετε τα μυστικά είτε της ύλης είτε του νου, να τα αντιληφθείτε και να τα χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας.
Μπάμπα, pine Discourse, April 19, 1965

13 Ιουνίου

Για να αποκτήσετε χαρά και γαλήνη πρέπει να αναπτύξετε αγνό νου, απαλλαγμένο από εγωισμό και τα παιδιά του λαγνεία, απληστία, φθόνο, θυμό, μίσος και τα υπόλοιπα. Αυτό θα είναι εύκολο όταν επιζητάτε καλές συναναστροφές, και κάνετε καλές πράξεις, έχετε καλές σκέψεις και διαβάζετε βιβλία που εξυψώνουν. Πιο σημαντικό απ` όλα αυτά είναι να βάζετε σε εφαρμογή έστω μια καλή σκέψη. Αν δεν τα εφαρμόζετε, τα ψεγάδια του καθρέφτη της καρδιάς σας δεν θα σβηστούν και ο Κύριος δεν θα απεικονίζεται πάνω του. Η συνεχής άσκηση με απόλυτη πίστη θα μεταλλάξει τον άνθρωπο σε Θεό, γιατί κατ` ουσία είστε Θεϊκοί.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 17, 1966

12 Ιουνίου

Σας ζητώ να εστιάζετε τον νου σας σε οποιοδήποτε Όνομα του Θεού φέρνει στη συνειδητότητά σας τη δόξα και τη χάρη Του. Επίσης να εκπαιδεύετε τα χέρια σας να κάνουν πράξεις που υπηρετούν τον Θεό που ακτινοβολεί από κάθε ύπαρξη. Όλοι οι άντρες και οι γυναίκες είναι Αυτός. Αυτός ξυρίζει ως κουρέας, Αυτός φτιάχνει πηλό ως αγγειοπλάστης, και Αυτός πλένει και σιδερώνει τα ρούχα ως πλύστης. Γνωρίστε ότι Αυτός παρακινεί, Αυτός εμπνέει, Αυτός συμβουλεύει και Αυτός εκπληρώνει. Να παίζετε τον ρόλο σας όπως κάνει μια μαριονέτα. Ο αθέατος Σκηνοθέτης θα `ξεδιπλώσει` το θεατρικό έργο που έχει ήδη θελήσει. Παίρνετε ένα κομμάτι χαρτί πάνω στο οποίο έχετε εκτυπώσει τη Μορφή Μου, όπως είμαι τώρα, και πέφτετε στο έδαφος όταν το έχετε μπροστά σας, ως πράξη σεβασμού. Γιατί τότε δεν μπορείτε να σέβεστε όλους τους ανθρώπους, αφού εγώ είμαι μέσα στον καθένα τους, με ακόμα πιο ευκρινή μορφή απ` ότι στο χαρτί;
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 26, 1965

11 Ιουνίου

Το έπος Ραμάγιανα είχε πυροδοτηθεί από δύο μικρού μεγέθους γεγονότα που αφορούσαν δύο δευτερεύοντες χαρακτήρες τον θυμό της υπηρέτριας της Καϊκέγι -Μάνταρα και τη λαγνεία της αδελφής του Ράβανα -Σουπράνακα. Να γνωρίζετε ότι ο μικροσκοπικός σπινθήρας αυτών των δύο βλαβερών ιδιοτήτων, δηλαδή της επιθυμίας και του θυμού, είναι υπεραρκετός για να καταστρέψει τη γαλήνη και τη χαρά της ζωής σας. Πετάξτε τις πριν σας καταστρέψουν. Να εργάζεστε σκληρά για να καθαρίσετε τον νου σας από όλες τις προτιμήσεις και αντιπάθειες. Αν πετύχετε να συγκρατήσετε τη ροή αισθήσεων προς τον αντικειμενικό κόσμο, θα καταστούν άκαρπες, και, αφού έτσι θα εξαλείψετε τον νου, αυτές οι κακές ιδιότητες δεν θα μπορούν να σας βλάψουν και θα παραμένετε σε χαρά και γαλήνη. Οι δραστηριότητες των αισθήσεων είναι το στημόνι καθώς επίσης και το υφάδι του νου. Όταν κοπάσουν, ο νους εξαφανίζεται – λιμοκτονεί και πεθαίνει.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 17, 1966

10 Ιουνίου

Βυθιστείτε βαθιά μέσα στη Θειότητά σας. Ο κροκόδειλος είναι ευτυχισμένος, σώος και ανίκητος, όταν βρίσκεται μέσα στα βάθη μιας λίμνης ή ενός ποταμού. Μόλις ξαπλώσει στην ξηρά, γίνεται παιχνίδι και εύκολος στόχος. Να θυμάστε τα βάθη: Αυτά είναι το καταφύγιό σας, η πηγή τις δύναμής σας. Να παραμένετε εκεί. Μην αφήνετε τις σκέψεις σας να σκορπίζουν στα ρηχά ή στην άμμο. Η επανάληψη της προσευχής Γκάγιατρι αναπτύσσει τη δύναμη της διάκρισης που σας βοηθάει να εγκαταλείψετε τις κακές συναναστροφές και να αναζητείτε τους καλούς. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, μπορείτε να κάνετε `παρέα` με τις δικές σας ανώτερες παρορμήσεις και μεγαλόφρονες σκέψεις. Όταν εδραιωθείτε στο Θεϊκό Φως, τότε καμιά ανησυχία, θλίψη ή αλαζονεία δεν θα μπορεί να σας βλάψει.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 26, 1965

9 Ιουνίου

Οι άνθρωποι, σύμφωνα με την αρχαία ινδική διδασκαλία, δεν είναι απλώς μια συντεταγμένη συλλογή από μέλη, αισθήσεις και εντυπώσεις. Όλα αυτά συγκεντρώνονται και ελέγχονται από τη διάνοια η οποία διαμορφώνεται από καταστάσεις και μνήμες που έχουν κερδηθεί μέσα από πολλές ενσαρκώσεις. Η διάνοια και οι ικανότητες είναι εκ φύσεως εργαλεία με περιορισμένη κλίμακα αποτελεσματικότητας, και μπορούν βέβαια να επιτευχθούν με τη χάρη της Θεϊκής Δύναμης. Όμως η πλήρης παράδοση του εγώ στη Θεία Θέληση μπορεί να σας χαρίσει τη Χάρη Της, και να σας γεμίσει με ευδαιμονία. Στο έπος Ραμαγιάνα, ο Βιμπεσάνα μπόρεσε να αποκτήσει αυτή την παράδοση και γι` αυτό έγινε πολύ γρήγορα δεκτός από τον Θεό και απόκτησε τη χαρά. Απ` την άλλη πλευρά, ο Σουγκρίβα χρειάστηκε αρκετό καιρό για να φτάσει σ` αυτό το στάδιο διότι αμφέβαλλε για τη δύναμη του Ράμα, και μόνο όταν ξεκαθάρισαν οι αμφιβολίες του, παραδόθηκε ειλικρινώς στον Θεό.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 17, 1966

8 Ιουνίου

Πολλοί σήμερα δεν ξοδεύουν ούτε πέντε λεπτά από τον χρόνο τους για στοχασμό στον Θεό. Από τις 24 ώρες που αποτελείται η ημέρα, να χρησιμοποιείτε έξι για να κερδίζετε και να ξοδεύετε χρήματα, έξι για στοχασμό στον Θεό, έξι για ύπνο και έξι για υπηρεσία στους άλλους. Να καλλιεργείτε ησυχία, απλότητα και ταπεινοφροσύνη αντί για φωνασκίες, πολυπλοκότητα και έπαρση. Για να αναπτύξετε προτίμηση για την απελευθέρωση, να έχετε στη γλώσσα σας το Όνομα του Θεού και να εμποτίζετε τον νου σας με τη γλυκύτητα του μεγαλείου Του. Αυτή είναι η καλύτερη άσκηση που μπορεί να γίνεται όλες τις ώρες, από όλους, ανεξάρτητα από δοξασίες, κοινωνική τάξη, φύλο, ηλικία, οικονομική ή κοινωνική κατάσταση. Αυτή η πρακτική θα σας κρατήσει σε συνεχή επαφή με το Άπειρο κι έτσι θα σας μεταδώσει κάποιο μέρος της σοφίας και της δύναμης αυτού του Απείρου.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 16, 1966

7 Ιουνίου

Ξεχάστε τα ποικίλα θέλγητρα και τους περισπασμούς αυτού του όμορφου σύμπαντος, και πηγαίνετε σ’ ένα πνευματικό μέρος, καθοδηγούμενοι από το κάλεσμα του Πνεύματος. Αυτή η συμπεριφορά πρέπει να συνιστάται, επειδή το φως του Πνεύματος είναι αληθινά ο φάρος για εκείνους που αγωνίζονται μέσα στο σκοτάδι των εγκόσμιων ζητημάτων. Το σκοτάδι προξενεί σύγχυση και σας κάνει να εκλαμβάνετε κάποιο πράγμα ως κάτι άλλο. Στο σκοτάδι, ακόμα κι ένα κούτσουρο φαίνεται σαν κλέφτης, που στέκεται περιμένοντας να σας κλέψει. Η γνώση του Εαυτού είναι το φως που θα διασκορπίσει το σκοτάδι, καθώς επίσης και τις αμφιβολίες και ποικιλομορφίες που δημιουργεί. Οι άνθρωποι περιπλανώνται στην ερημιά, μην έχοντας αυτή τη γνώση. Συμπεριφέρονται σαν να έχουν χάσει κάθε μνήμη του εαυτού τους και της προέλευσης και προορισμού τους, προκαλώντας τον οίκτο των σοφών. Η συνειδητοποίηση της ‘ταυτότητάς’ σας ως Άτμα, είναι το σημάδι της σοφίας, το άναμμα της λυχνίας που σκορπίζει το σκοτάδι.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 16, 1966

6 Ιουνίου

1.Αφήστε τις ασήμαντες επιθυμίες για τις οποίες προσεγγίζετε τώρα τον Θεό να πραγματοποιηθούν ή να μην πραγματοποιηθούν. Αφήστε τα σχέδια που απευθύνετε προς τον Θεό για προαγωγή και πρόοδο να πραγματοποιηθούν ή να μην πραγματοποιηθούν. Δεν είναι σημαντικά σ` αυτό το ταξίδι της ζωής. Ο πρωταρχικός σας σκοπός πρέπει να είναι το να γίνετε κυρίαρχοι του εαυτού σας. Πρέπει να προοδεύσετε ώστε να έχετε προσωπική και συνεχή επικοινωνία με το Θείο που βρίσκεται μέσα σας, καθώς και μέσα στο Σύμπαν που ζείτε. Να καλωσορίζετε τις απογοητεύσεις και τις δοκιμασίες, γιατί σας σκληραγωγούν και δοκιμάζουν την καρτερικότητά σας. Για όλους εκείνους που επιδιώκουν να εξαγνίσουν τον νου και να ανέλθουν στην επικράτεια της πνευματικής ευδαιμονίας όπου ανακαλύπτει κανείς ότι `αυτό` και `εκείνο` είναι ένα, η πιο αποτελεσματική πνευματική άσκηση είναι η αδιάλειπτη ενθύμηση του Ονόματος του Θεού.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 16, 1966

5 Ιουνίου

1.Ο Ράμα αγωνίστηκε να στηρίξει την αλήθεια ως κύρια επαγγελία του Ντάρμα. Σε οποιαδήποτε δοκιμασία, σε όσο σκληρές δυσκολίες, δεν εγκατέλειψε ποτέ την Αλήθεια. Η μητέρα Σίτα επίσης διατήρησε σε όλες τις στιγμές το Ντάρμα της αγνής γυναίκας. Σήμερα όμως οι γυναίκες και οι άντρες δελεάζονται να υποκύπτουν στη σκοπιμότητα της στιγμής. Δεν δίνουν σημασία στις βαθύτερες πηγές της αρετής. Μπορούν τα αποτελέσματα να δικαιολογήσουν τα μέσα; Οι έντιμες επιδιώξεις μέσα από άτιμες μεθόδους δεν μπορεί ποτέ να είναι ορθές. Αυτός που εγκαθιστά τον Θεό (Ράμα) στην καρδιά του δεν πρέπει ποτέ να στεγάσει μέσα της ένα κτήνος. Ο Ράμα, κατά τη διάρκεια της ενσάρκωσής του ήταν ευτυχισμένος όταν οι άλλοι ήταν ευτυχισμένοι. Θρηνούσε όταν οι άλλοι ήταν λυπημένοι. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό που ο Ράμα επιθυμούσε να μάθει κάθε άνθρωπος. Αν το εφαρμόσετε, τότε σίγουρα θα έλξετε τη χάρη του Θεού. Γι` αυτό, εφόσον αποφεύγετε τον πόνο από τους άλλους, να φροντίζετε επίσης να μην τους προκαλείτε πόνο.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 10, 1965

4 Ιουνίου

Μην καυχιέστε για τη γνώση σας επί των Γραφών και ότι τις έχετε διαβάσει πάνω από εκατό φορές και ότι έχετε μάθει απέξω τις ερμηνείες που έχουν γραφτεί γι` αυτές μέχρι σήμερα. Στρέψτε τη σκέψη σας πάνω στο εξής γεγονός από όλα τα εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ζήσει, γιατί μόνο ο Αρτζούνα είχε το όραμα της Κοσμικής Μορφής του Θεού; Διότι είχε φθάσει στο ύψιστο στάδιο της παράδοσης. Στον κατάλληλο χρόνο ο Κρίσνα ξεκίνησε να τον διδάσκει την Μπαγκαβάντ Γκίτα, και σταδιακά αναπτύχθηκε η παράδοση, η λαχτάρα και η απαράμιλλη συγκέντρωση του Αρτζούνα. Και τότε τον ευλόγησε με το όραμα της οικουμενικής εκδήλωσης του Θεού. Αν δεν πετύχει κανείς τον ίδιο βαθμό παράδοσης και λαχτάρας, πώς μπορεί να προσδοκά αυτό το αποτέλεσμα; Δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από τον κύκλο της γέννησης και του θανάτου με την πνευματική κατάρτιση και μόρφωση. Ως εκ τούτου ξεκινήστε με αυτό το πρώτο μάθημα. Εξαγνίστε τον νου σας και ταξιδέψτε στον `κόσμο` εκείνο όπου βλέπετε τον Θεό μέσα στον καθένα, παντού, όλες τις στιγμές, μέσω αδιάλειπτης ενθύμησης της μορφής του Θεού που έχετε επιλέξει. Αυτή είναι η πιο αποτελεσματική πνευματική άσκηση.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 16, 1966

3 Ιουνίου

Αφιερώστε χρόνο για αυτοεξέταση. Η θλίψη που προκαλείτε τους άλλους θα σας προκαλέσει ασφυξία αφού έχετε σκληρύνει τόσο από το μίσος. Θα επιφέρει πάνω σας δέκα φορές πιο ισχυρό αντίκτυπο. Γι` αυτό αποφεύγετε να προκαλείτε πόνο τους άλλους και να φροντίζετε να μην αφήνετε πόνο ούτε για τον εαυτό σας. Τότε θα έλξετε τη χάρη του Θεού. Δεν μπορείτε να επιτύχετε στην επιδίωξή σας για τη Θειότητα, αν επινοείτε τεχνάσματα για να προκαλείτε ζημιά στους άλλους, ή συγκεντρώνεστε μόνο στη δική σας ευτυχία και πρόοδο, αδιαφορώντας για τις πληγές που προκαλείτε στους άλλους. Τα πλούτη και η Θειότητα δεν συνδυάζονται μεταξύ τους. Το σκοτάδι και το φως δεν μπορεί να υπάρχουν στον ίδιο χρόνο και στον ίδιο τόπο.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 10, 1965

2 Ιουνίου

Στο έπος Ραμαγιάνα, ο Ραβάνα έδωσε προσοχή στα ευχάριστα εγκώμια των υπουργών του, παρά στην ωφέλιμη συμβουλή του αδελφού του Βιμπεσάνα. Εξορίζοντας τον αδελφό του και τιμώντας τους αυλικούς του, σφράγισε τη μοίρα του. Τώρα πολλοί άνθρωποι επιζητούν τα ευχάριστα αντί τα ωφέλιμα και αυτός είναι ο λόγος για όλες τις συμφορές και τη δυσαρέσκεια. Η ινδική `κουλτούρα` πάντοτε έδινε έμφαση στον σκληρό και ωφέλιμο δρόμο. Πάντοτε συμβούλευε για τον έλεγχο των αισθήσεων. Σήμερα όμως οι άνθρωποι ακολουθούν `κουλτούρες` που ικανοποιούν τις αισθήσεις και κυνηγούν στιγμιαία και εξωτερικά περιττά πράγματα και απολαύσεις. Συνειδητοποιήστε ότι το αυτοκίνητο οδηγείται στρίβοντας το εσωτερικό τιμόνι, και όταν αυτό στρίβει αυτόματα κινούνται οι εξωτερικές ρόδες. Παρομοίως όταν στρέψετε το `τιμόνι` μέσα σας, μπορείτε να επιφέρετε πρόοδο.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 16, 1966

1 Ιουνίου

Όσο εξαρτάται από τις δυνάμεις σας, να κάνετε καλό στους άλλους. Μην διασπείρετε φόβο ούτε να προκαλείτε πόνο ούτε να προάγετε ανησυχίες ή θλίψη στους άλλους. Αν νιώθετε ευχαρίστηση από τον πόνο των άλλων, παρεμποδίζετε τη θειότητα μέσα σας και φέρνετε στο φως τη δαιμονική φύση του ανθρώπου. Ο Θεός κατοικεί μέσα σε όλους είναι μέσα σας, τόσο όσο και στους άλλους που βλάπτετε. Γνωρίστε το αυτό και εγκαταλείψετε κάθε προσπάθεια για να βλάψετε τους άλλους. Δεν μπορείτε να βοηθήσετε τους άλλους μόνο τον εαυτό σας μπορείτε να βοηθήσετε όταν βοηθάτε. Δεν βλάπτετε τους άλλους – μόνο τον εαυτό σας βλάπτετε με όποια κακή πράξη. Οι εξωτερικές προσκολλήσεις και η φύση των ανθρώπων μπορεί να είναι διαφορετικά, αλλά η εσωτερική πραγματικότητα μέσα σας είναι ίδια με `των άλλων`.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 10, 1965