Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιούνιος 2011

30 Ιουνίου

Όλοι σας πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι η σχέση μεταξύ σας και του Θεού είναι μόνιμη, και είναι πέραν από τους περιορισμούς του χρόνου και του χώρου. Δεν πρέπει να σπαταλάτε τη ζωή σας σκεπτόμενοι μόνο τις υλικές σχέσεις. Το σώμα είναι περαστικό. Ότι βλέπετε εξωτερικά είναι βάρος (φορτίο). Όταν το κάνετε μέρος του εαυτού σας παύει να σας είναι βάρος. Είναι σαν το φαγητό που κουβαλάει στους ώμους του ένας ταξιδιώτης για να το καταναλώσει καθοδόν. Όσο το φαγητό παραμένει έξω απ` αυτόν είναι βάρος. Όταν όμως το καταναλώσει, και δυναμώνει και δεν έχει ποια βάρος τους ώμους του. Πρέπει να διαφυλάσσετε το Θείο που έχετε βιώσει και να το μεγαλύνετε με το να το έχετε στον νου σας. Πρέπει να συγκεντρώνεστε στην επίτευξη της ενότητας με το Θείο, που είναι μόνιμο και πέραν από τους περιορισμούς του χρόνου και του χώρου.
- Μπάμπα

29 Ιουνίου

Ουπασάνα σημαίνει προσέγγιση προς το Θείο. Η λέξη Ουπασάνα συχνά εξομοιώνεται με τη νηστεία. Αυτό δεν είναι σωστό. Όταν κάποιος είναι βυθισμένος στην έκσταση της Θεϊκής Ευδαιμονίας, εγκαταλείπει την τροφή εκουσίως. Αυτό συνιστά πραγματική  Ουπασάνα. Το να υποβάλλεται κανείς σε νηστεία ως υποχρεωτική αγωγή δεν είναι Ουπασάνα. Για παράδειγμα, το να μένει κανείς ξύπνιος κατά τη νύχτα της γιορτής του Σιβαράτρι παρακολουθώντας ταινίες ή παίζοντας χαρτιά, είναι διακωμώδηση της ιερής ολονύχτιας που αναμένεται να τηρηθεί εκείνη τη νύχτα. Το βίωμα της Θεϊκής Ευδαιμονίας δεν επιτυγχάνεται με την άρτια εφαρμογή διαφόρων πνευματικών ασκήσεων. Μόνο όταν η καρδιά εξαγνιστεί μπορείτε να βιώσετε το Θείο. Δεν υπάρχει χώρος για το Θείο σε μια καρδιά που είναι γεμάτη εγωισμό, αλαζονεία και μίσος.
- Μπάμπα

28 Ιουνίου

Η συμπεριφορά σας προς τον Θεό δεν πρέπει να εξαρτάται από αρέσκειες και αντιπάθειες. Υπάρχουν μερικοί πιστοί που λατρεύουν το Θεό με αφοσίωση για ορισμένο χρόνο. Κατόπιν στρέφονται εναντίον του Θεού. Οι λόγοι γι’ αυτές τις αλλαγές στη συμπεριφορά προέρχονται από τις προσδοκίες που έχουν από τον Θεό. Όταν αισθάνονται ότι οι προσευχές τους απαντώνται, Τον λατρεύουν. Όταν όμως οι επιθυμίες τους δεν εκπληρώνονται, τότε καθυβρίζουν τον Θεό με κάθε είδους λόγια. Η αφοσίωση αυτού του είδους στηρίζεται στην ιδιοτέλεια και δεν έχει τίποτα θεϊκό. Δεν πρέπει κανείς να κατηγορεί τον Θεό για τις δυσκολίες του.  Η αγνή αφοσίωση δεν πρέπει να επηρεάζεται από αλλαγές στις περιστάσεις ή στις εξελίξεις. Η αληθινή αγάπη δεν στηρίζεται σε καμία περίσταση. Παραμένει ίδια και στη χαρά και στον πόνο και δεν επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις της τύχης.
- Μπάμπα, 24 Ιουλίου 1983

27 Ιουνίου

Εάν βλέπετε τον κόσμο με αγάπη, θα σας φαίνεται ότι είναι γεμάτος αγάπη. Εάν τον βλέπετε με μίσος, τα πάντα θα σας εμφανίζονται ανταγωνιστικά. Μάτια που είναι γεμάτα αγάπη ακτινοβολούν λάμψη και ευθυμία. Μάτια γεμάτα μίσος φαίνονται ερεθισμένα και τρομαγμένα. Οι σκέψεις σας καθορίζουν τις πράξεις σας - καλές ή κακές. Ο εξωτερικός κόσμος αντανακλά τις σκέψεις σας. Πρέπει να θεωρείτε ολόκληρο το σύμπαν ως ναό του Θεού. Πρέπει να θεωρείτε ότι κάθε τι όμορφο και μεγαλειώδες στη φύση - δηλαδή τα ψηλά βουνά, η απέραντοι ωκεανοί, τα αστέρια στον ουρανό - διακηρύσσει τη δόξα και τη δύναμη του Θεού. Η γλυκιά ευωδία των λουλουδιών και ο απολαυστικός χυμός των φρούτων πρέπει επίσης να θεωρούνται ως σύμβολα της αγάπης και συμπόνιας του Θεού.
- Μπάμπα, Sathya Sai Vahini, κεφ. 16

26 Ιουνίου

Να πιστεύετε ακλόνητα ότι τα πάντα καθίστανται ιερά από το όνομα του Θεού. Μην Τον απορρίπτετε, καλλιεργήστε αγάπη για τον Κύριο. Έχει άπειρη δύναμη. Μια σιδηρά αλυσίδα μπορεί να σπάσει με ευκολία, αλλά όχι η αλυσίδα αγάπης που σας συνδέει με τον Κύριο! Ακόμα και τα πιο σκληρά ζώα καταβάλλονται με την αγάπη. Μην απατάστε ότι αυτή η προσωρινή σωματική κατοικία είναι η αιώνια κατοικία σας. Μην αποθαρρύνεστε από εφήμερα προβλήματα και βραχύβιες τραγωδίες. Βυθιστείτε στην προσπάθεια να πραγματώσετε τον αιώνιο Κύριο. Ο Κύριος ποτέ δεν θα σας εγκαταλείψει.
- Μπάμπα, ΔΙαλογισμός (Dhana Vahini), κεφ. 8

25 Ιουνίου

Η ζωή είναι ένα μακρύ ταξίδι στον χρόνο, και η θρησκεία χαρίζει ειρήνη στο παρόν και εμψύχωση για το μέλλον. Πρέπει να πιστεύουμε ότι επί του παρόντος υφιστάμεθα τις συνέπειες των πράξεών μας κατά το παρελθόν. Θα είναι μεγάλη πηγή ειρήνης και εμψύχωσης όταν οι άνθρωποι θα μπορούν να είναι ικανοποιημένοι με τις παρούσες τους συνθήκες, επειδή θα γνωρίζουν ότι οι ίδιοι ήσαν η αιτία και ότι εάν κάποιος κάνει τώρα καλές και αξιέπαινες πράξεις, θα είναι δυνατόν να οικοδομήσει ένα ευτυχές μέλλον. Μόνο όταν η ζωή διάγεται πάνω σ` αυτά τα δύο πλαίσια, θα είναι δυνατόν να υπάρξει χώρος για ηθική και αυτοέλεγχο. Η δύναμη για να τηρούνται αυτά τα δύο ιδεώδη έγκειται στην εμψύχωση και τον ενθουσιασμό που χαρίζει η θρησκεία.
- Μπάμπα

24 Ιουνίου

Μην τρέφετε στον νου σας την ιδέα της αγνότητας ή της μη-αγνότητας ενόσω κάνετε κάποια πνευματική άσκηση. Δεν υπάρχει τίποτα μη-αγνό στον κόσμο. Όταν ο Κύριος είναι έμφυτος στα πάντα και παντού, πώς μπορεί να υπάρχει κάτι μη-αγνό; Ακόμα κι αν κάτι φαίνεται στα μάτια ως μη-αγνό, τη στιγμή που θα έλθει σε επαφή με το Όνομα του Κυρίου, αμέσως εξαγνίζεται. Η αγνότητα και η μη-αγνότητα είναι αποτέλεσμα νοητικών αντιδράσεων σε μια συγκεκριμένη στιγμή. Όταν κάποιος χαρίζει χρήματα σε κάποιον άλλο, θέλει να επιλέξει μια ευοίωνη στιγμή. Όμως όταν βρει ευκαιρία να πάρει χρήματα, κάθε στιγμή γίνεται ευοίωνη! Ο νους είναι η αιτία και για τις δύο συμπεριφορές. Να θυμάστε ότι τα πάντα είναι αγνά, τα πάντα είναι θεϊκά.
- Μπάμπα, Διαλογισμός (Dhyana Vahini), κεφ. 8

23 Ιουνίου

Αφήστε τον νου να ‘τρέχει’ οπουδήποτε του αρέσει, απλά φροντίστε να μην τον ακολουθείτε, ψάχνοντας να ανακαλύψετε που πηγαίνει! Αν τον αφήσετε έτσι, θα συνεχίσει να περιπλανάται για λίγη ώρα όσο τον κατευθύνει η φαντασίωση. Σύντομα όμως, κουρασμένος και εξαντλημένος, θα επιστρέψει σε σας στο τέλος! Είναι σαν ένα μικρό παιδί που δεν γνωρίζει τίποτα. Εφόσον η μητέρα το ακολουθεί και του φωνάζει να επιστρέψει, αυτό παίρνει θάρρος και αυτοπεποίθηση για να τρέχει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, όμως εάν η μητέρα δεν αρχίσει να τρέχει ξοπίσω από το παιδί, αλλά αντιθέτως γυρίσει πίσω ήσυχα, τότε και το παιδί επίσης, με τη θέλησή του, θα επιστρέψει στη μητέρα του! Να εμμένετε στην ενθύμηση και τον διαλογισμό του Ονόματος και της Μορφής του Θεού που σας αρέσει καλύτερα, με τη μέθοδο που έχετε συνηθίσει. Μ’ αυτόν τον τρόπο, θα αποκτήσετε αυτοσυγκέντρωση, θα πραγματοποιήσετε την πιο βαθιά σας επιθυμία.
- Μπάμπα, Διαλογισμός, κεφ. 8

22 Ιουνίου

Μόνο η χάρις του Θεού και το συμπονετικό βλέμμα των ματιών Του μπορεί να σας εμπνεύσει το πραγματικό νόημα των Γραφών. Η χάρις του Θεού είναι η μόνη ελπίδα που έχετε, αυτή είναι ο φάρος που φωτίζει τον πραγματικό δρόμο. Η συμπόνια του Θεού θα σας ανταμείψει για τους πνευματικούς σας αγώνες. Ο Θεός είναι ένα ισχυρό, απαρασάλευτο σκάφος που μπορεί να σας οδηγήσει με ασφάλεια διά μέσου του ωκεανού της γέννησης και θανάτου. Αυτή η στοργική χάρις του Θεού μπορεί να κερδηθεί μόνο μέσω της αφοσίωσης και της αφιέρωσης.
- Μπάμπα, Sathya Sai Vahini, κεφ. 13

21 Ιουνίου

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από τα πέντε στοιχεία, δηλαδή, γη, νερό, φωτιά, αέρας και διάστημα (χώρος). Απαρτίζεται από τις πέντε αισθήσεις που ποθούν για εκπλήρωση επιθυμιών. Υπάρχουν επίσης συγκεκριμένες αξίες όπως η Αλήθεια, η Ενάρετη Συμπεριφορά, η Ειρήνη, η Αγάπη και η Μη-βία που είναι αφανείς στο κέντρο της προσωπικότητάς μας. Αυτές οι μεγαλόπνοες ιδιότητες είναι έμφυτες στον καθένα από μας ανεξαιρέτως. Πρέπει να βγουν προς τα έξω και να εκδηλωθούν στην καθημερινή μας ζωή. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται ‘Educare’.
- Μπάμπα, 9 Αυγούστου 2006

20 Ιουνίου

Οι άνθρωποι γενικά νομίζουν ότι η εγκατάλειψη της οικογενειακής ζωής, του σπιτιού, των κτημάτων και άλλων αγαθών είναι αυτοθυσία. Όμως αυτά δεν είναι καθόλου αυτοθυσία! Αυτό που απαιτείται είναι να θυσιάσει κανείς τις επιθυμίες του. Αυτή είναι πραγματική αυτοθυσία! Πρέπει να συνειδητοποιήσετε τον σκοπό της ανθρώπινης ζωής. Δεν γεννιόμαστε μοναχά για να τρώμε, να πίνουμε και να παντρευόμαστε. Η ανθρώπινη γέννηση μας έχει δοθεί για να βοηθούμε τους συνανθρώπους μας. Δεν πρέπει να βλάπτουμε κανέναν. Δεν πρέπει να μιλάμε σκληρά. Πρέπει πάντοτε να ακολουθούμε το απόφθεγμα: «Πάντοτε να βοηθάς, Ποτέ να μην βλάπτεις.»
- Μπάμπα, 9 Αυγούστου 2006

19 Ιουνίου

Έχετε υπερβολική έγνοια για το ανθρώπινο σώμα. Όμως δεν είναι παρά μια φυσαλίδα. Ο νους είναι ένα συνονθύλευμα από σκέψεις. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να ζητεί τη ζωή σας δίνοντας όλη σας την πίστη στο σώμα και τον νου. Στον σημερινό κόσμο, η ενάρετη συμπεριφορά έχει παρακμάσει και ολόκληρος ο κόσμος είναι γεμάτος από αδικία, απειθαρχία, και κακή συμπεριφορά. Σε μια τέτοια χαοτική κατάσταση, η πίστη στον Θεό είναι το μόνο ανθεκτικό γιατρικό. Να αγαπάτε τον Θεό για να λάβετε το δώρο της αγάπης από τον Θεό. Η αλήθεια είναι η μόνη καταφυγή, διότι η αλήθεια είναι Θεός. Η αγάπη είναι Θεός, να ζείτε με αγάπη.
- Μπάμπα, 9 Αυγούστου 2006

18 Ιουνίου

Μην λαχταράτε για καρπό τη στιγμή που φυτεύετε το δενδρύλλιο! Μην μαζεύετε και μασάτε τα φύλλα και τα κλαδάκια με την ελπίδα ότι θα συμπεράνετε από αυτά τη γεύση του καρπού. Εάν το κάνετε αυτό, δεν μπορείτε να απολαύσετε τη γλυκύτητα του καρπού. Επιπλέον, το ίδιο το φυτό δεν θα επιβιώσει. Παρομοίως, το έργο σας είναι απλά να καλλιεργείτε το δενδρύλλιο που λέγεται Όνομα του Θεού. Ενόσω το κάνετε αυτό, μην αμφιβάλλετε και εξετάζετε εάν έχει τη δόξα που του αποδίδουν. Αναμφίβολα, το δενδρύλλιο θα μεγαλώσει και θα γίνει δέντρο και θα σας δώσει τον καρπό που ελπίζετε να γευτείτε. Μπορείτε να το επιτύχετε. Να πιστεύετε ακλόνητα ότι το Όνομα είναι ικανό να σας αποφέρει αυτόν τον καρπό.
- Μπάμπα, Διαλογισμός, κεφ. 8

17 Ιουνίου

Αυτοί που έχουν την εσωτερική παρόρμηση να πετύχουν την ανώτερη σοφία που απονέμει απελευθέρωση, πρέπει, για τον λόγο αυτό, να στοχάζονται και να διερευνούν το φαινόμενο του θανάτου. Ο θάνατος δεν πρέπει να φέρνει κανένα φόβο. Δεν πρέπει να θεωρείται ως δυσοίωνος. Δεν πρέπει να δραπετεύετε από το πρόβλημα, και να φαντάζεστε ότι ο θάνατος συμβαίνει μόνο στους άλλους, και ότι δεν θα συμβεί σε σας. Ούτε πρέπει να αναβάλλετε τους συλλογισμούς σας για τον θάνατο, κρίνοντας ότι είναι απρόσφοροι την παρούσα στιγμή, και άνευ κέρδους. Διότι η έρευνα του θανάτου είναι στην πραγματικότητα έρευνα της ίδιας μας της Πραγματικότητας. Πρέπει να αναγνωριστεί αυτή η αλήθεια.
- Μπάμπα, Sathya Sai Vahini, κεφ.13

16 Ιουνίου

Ένα ανεκπαίδευτο άλογο  εκπαιδεύεται με πολλά τεχνάσματα. Παρόμοια, για να εξημερωθεί ο απείθαρχος νους υπάρχουν οι προσευχές, οι ψαλμοί, και η ενθύμηση του Ονόματος του Θεού. Στα αρχικά στάδια, το άλογο  τρέχει σε πολλές κατευθύνσεις, αλλά ο εκπαιδευτής δεν ανησυχεί. Κρατάει σφιχτά τα χαλινάρια. Ο νους, επίσης, τρέχει σε διαφορετικές κατευθύνσεις όταν αρχίσετε να ενθυμείσθε και να επαναλαμβάνετε το Όνομα του Θεού. Δεν πρέπει απελπίζεστε, να ανησυχείτε, ή να είστε αναποφάσιστοι. Κρατάτε σφιχτά τα χαλινάρια του Ονόματος του Θεού! Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα λόγια και οι σκέψεις σας θα είναι υπό τον έλεγχό σας. Μην αφήνετε τίποτα να έρχεται πλησίον σας που μπορεί να σας κάνει να ξεχάσετε το Όνομα του Θεού. Θα συνειδητοποιήσετε το όφελος αυτού του ονόματος σε εύθετο χρόνο.
- Μπάμπα

15 Ιουνίου

Οι μαθητές πρέπει να είναι πρόθυμοι να βάζουν τις διδασκαλίες σε καθημερινή πράξη και πραγματική εφαρμογή. Πρέπει να γεμίσουν τις καρδιές τους με αφοσίωση και να αφιερώσουν όλες τους τις ικανότητες στην πραγματοποίηση των συμβουλών του Δασκάλου. Μόνο ένας τέτοιος άνθρωπος αξίζει να καλείται μαθητής. Ο σπόρος μπορεί να έχει ζωή μέσα του, αλλά το έδαφος πρέπει να οργωθεί και να καταστεί κατάλληλο να την ενεργοποιήσει. Όταν και οι δύο αυτές καταστάσεις εκπληρωθούν, τότε η σοδειά της πνευματικής επιτυχίας είναι εξασφαλισμένη για τον αληθινό μαθητή.
- Μπάμπα, Διαλογισμός (Dhyana Vahini), κεφ. 8

14 Ιουνίου

Εάν στους εργάτες δοθεί εντολή να σκάβουν τη γη, η εργασία τους είναι απλώς να συνεχίζουν να σκάβουν. Μόνο ο κηπουρός γνωρίζει πόσο χώμα πρέπει να μπει, και κάτω από πιο φυτό, και πώς πρέπει να μπει το χώμα. Ομοίως επίσης, η εντολή είναι: «Να παραμένετε συνεχώς στο Όνομα του Κυρίου»! Εφόσον συνεχίζετε να κάνετε αυτό το έργο, ο ίδιος ο Θεός θα σας κατευθύνει πού και πώς πρέπει να το αξιοποιήσετε.
- Μπάμπα

13 Ιουνίου

Ο καθένας σας θα φθάσει στην πληρότητα στο τέλος. Προς το παρόν είστε σε ένα συγκεκριμένο στάδιο, ως συνέπεια των δραστηριοτήτων σας κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ζωών  σας και των συναισθημάτων που τρέφατε στο παρελθόν. Το μέλλον κτίζεται στο παρόν από τις πράξεις που κάνετε τώρα και από τα συναισθήματα που τις παροτρύνουν και τις καθορίζουν. Ένας λόγιος μπορεί να γράφει περίτεχνες ερμηνευτικές αποδόσεις των Γραφών. Όμως ως αποτέλεσμα όλης αυτής της μελέτης, εάν δεν αποδεικνύει με τον χαρακτήρα τη συμπεριφορά και τη διαγωγή του ότι οι Γραφές έχουν διαποτιστεί μέσα του, τότε όλη αυτή τη σοφία-αυθεντία του δεν είναι παρά ένα βάρος που κουβαλάει. Γι` αυτό, ποτέ μην χρησιμοποιείτε τη μάθηση που αποκτήσατε ως την καλύτερη τροφή για τον εγκέφαλο. Πρέπει να την εξιδανικεύσετε σε ευδαιμονία για σας. Τον φθόνο, την έπαρση, τον εγωισμό - τέτοια κακά χαρακτηριστικά, πρέπει να τα διώξετε μακριά σας.
- Μπάμπα, Sathya Sai Vahini, κεφ. 13

12 Ιουνίου

Οι άνθρωποι λατρεύουν πολλές Μορφές του Θεού, όπως Ράμα, Κρίσνα, Σαι, αλλά η Θεϊκή Αρχή σε όλες είναι η ίδια. Η Θεϊκή Ψυχή (Άτμα) δεν έχει μορφή ή όνομα. Μόνο η Θειότητα είναι πραγματική, ο κόσμος είναι μη πραγματικός- ονειρικός. Ο Θεός δεν έχει ιδιότητες. Δεν τιμωρεί ούτε βλάπτει κανέναν. Βρίσκεται στην καρδιά σας με τη μορφή αγνής και άσπιλης αγάπης. Αναπτύξτε αγάπη όλο και περισσότερο. Αυτή θα σας προστατεύει πάντοτε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη προστασία από αυτή. Δεν υπάρχει όπλο πιο ισχυρό από την αγάπη.
- Μπάμπα, 30 Μαϊου 2006

11 Ιουνίου

Αναπτύξτε Αγάπη. Όταν ερχόμαστε σ` αυτόν τον κόσμο, μόνο η αγάπη έχετε μαζί μας. Από την αγάπη απορρέει η αλήθεια. Όταν η αγάπη και η αλήθεια συναθροιστούν, η ανθρωπότητα βρίσκει το στήριγμά της. Το οικοδόμημα της ανθρώπινης ζωής μπορεί να χτιστεί έχοντας την αυτοπεποίθηση ως θεμέλιο, την αυτο-ικανοποίηση ως κολόνα και την αυτοθυσία ως οροφή. Μόνο τότε, μπορείτε να πετύχετε αυτοπραγμάτωση σ` αυτή τη ζωή. Χωρίς αυτήν, δεν μπορείτε να έχετε την ευτυχία στη ζωή. Πώς μπορεί κανείς που δεν έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του να έχει εμπιστοσύνη στους άλλους; Μην αμφιβάλλετε για τους πάντες και τα πάντα. Η αμφιβολία θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και εκείνος που αμφιβάλλει δεν θα πετύχει τίποτα στη ζωή. Αναπτύξτε πίστη. Εγκαταλείψτε όλες τις κακές ιδιότητες και να ζείτε μια ιδεώδη και μακάρια ζωή. Η ανθρωπιά ανθίζει μόνο σε μια αγνή καρδιά και βρίσκει εκεί την εκπλήρωσή της.
- Μπάμπα, 30 Μαϊου 2006

10 Ιουνίου

Η φιλία είναι πολύ σημαντική. Όταν σας χαιρετά κάποιος, πρέπει να τον χαιρετάτε κι εσείς. Μην νομίζετε ότι εφόσον κάποιος είναι εχθρός σας, δεν πρέπει να τον χαιρετάτε. Να θεωρείτε όλους φίλους σας. Μην έχετε μίσος ή εχθρότητα για κανέναν. Η εχθρότητα είναι επαίσχυντη ιδιότητα. Όλοι πρέπει να είστε ενωμένοι. Εάν θέλετε πραγματικά να δείτε τον Θεό, δείτε τον πρώτα μέσα στον καθένα. Μπορεί να κερδίσετε οσαδήποτε χρήματα, όμως όσο είστε ζωντανοί, πρέπει να δίνετε χαρά στους άλλους αναλαμβάνοντας πράξεις φιλανθρωπίας. Εκείνοι που έχουν ευημερία πρέπει να φροντίζουν τους φτωχούς και τους ασθενείς. Να χρησιμοποιείτε όλα σας τα κέρδη με ορθό τρόπο. Να θεωρείτε την κοινωνική υπηρεσία ως υπηρεσία προς τον εαυτό σας. Η υπηρεσία στην κοινωνία είναι ένδειξη μεγαλοψυχίας. Αντιθέτως, εκείνοι που δεν ακολουθούν τον δρόμο της υπηρεσίας είναι κακόβουλοι.

9 Ιουνίου

Η ίδια σας η μορφή είναι αγάπη. Να έχετε περισσότερη πίστη στην αγάπη και να κάνετε αγαθές σχέσεις με τους άλλους. Αναπτύξτε το συναίσθημα ότι ανήκετε σε όλους και όλοι ανήκουν σε εσάς. Όλοι είναι ένα, να είστε με όλους το ίδιο. Όλοι είναι παιδιά της ίδιας μητέρας. Όντας παιδιά της ίδιας μητέρας, πρέπει όλοι να ζείτε σαν αδέλφια. Το θεμέλιο αυτής της χώρας βασίζεται στην αλήθεια και την ενάρετη δράση. Αυτό πρέπει να διαδοθεί. Όλοι πρέπει να θεωρείτε την πιστή τήρηση της αλήθειας ως την ανώτερη πράξη που μπορείτε να κάνετε. Η αλήθεια και η ενάρετη συμπεριφορά είναι πολύ σημαντικές στη ζωή κάθε ανθρώπου. Ιδιαιτέρως οι νέοι, πρέπει να εμμένουν αυστηρά σ` αυτές. Τι είναι αλήθεια; Αλήθεια σημαίνει αρμονία στις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις. Οπουδήποτε αυτά τα τρία είναι σε αρμονία, εκεί βρίσκεται η αλήθεια. Δεν πρέπει να λέτε κάτι στους άλλους, να έχετε κάτι άλλο στον νου σας και να πράττετε με τελείως διαφορετικό τρόπο από αυτόν που μιλάτε ή σκέπτεστε. Αυτή είναι η χειρότερη δυνατή αμαρτία!
- Μπάμπα, 30 Μαίου 2006

8 Ιουνίου

Η εκπαίδευση υποδηλώνει τη Γνώση του Εαυτού. Αυτή είναι το θεμέλιο της εκπαίδευσης. Οι σπουδαστές πρέπει να αποκτήσουν ιερή εκπαίδευση, αρχίζοντας με σκέψεις για τον Θεό. Ακόμα και ένας αγράμματος οδηγός στην Ινδία, χαιρετίζει το τιμόνι πριν ξεκινήσει το όχημα. Παρομοίως, ένας μουσικός προσφέρει χαιρετισμό στο μουσικό όργανο, πριν το χρησιμοποιήσει. Κατά συνέπεια, όλα τα είδη εκπαίδευσης πρέπει να ξεκινούν με το Όνομα του Θεού και την προσευχή σ’ Αυτόν, και κάθε δραστηριότητα πρέπει να γίνεται σαν προσφορά στον Θεό, χωρίς καμιά υποκρισία και επιδεικτικότητα. Οι βαθμοί που αποκτώνται χωρίς την ουσία της εκπαίδευσης, είναι μόνο κομμάτια από χαρτί. Οι σπουδαστές πρέπει να έχουν αγνή και ιερή καρδιά και πρέπει να αντανακλάται στα πρόσωπά τους η ευεργετικότητα της εκπαίδευσης. Στην πραγματικότητα, ο καθένας πρέπει να διαποτίζεται από θεϊκά συναισθήματα.
- Μπάμπα, 30 Μαϊου 2006

7 Ιουνίου

Η νεολαία και μόνο αυτή μπορεί να επανορθώσει τον κόσμο. Καμία χώρα δεν μπορεί να σταθεί χωρίς τους νέους της. Ποτέ μην υποτιμάτε τις δυνατότητες των νέων, νομίζοντας ότι είναι άπειροι και μικροί ακόμα. Μόνο οι νέοι μπορούν να προστατεύσουν αυτόν τον κόσμο. Είναι προικισμένοι με τεράστια δύναμη. Εάν πάρουν μια σταθερή απόφαση, είναι ικανοί να επιτύχουν τα πάντα! Όταν συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους μπορούν να καθοδηγήσουν τη χώρα τους. Πρέπει να αντιμετωπίζετε όλες τις δυσκολίες με ανεκτικότητα. Να δέχεστε όλες τις δοκιμασίες και τα βάσανα με αγάπη. Να δέχεστε και την ευχαρίστηση και τον πόνο με αγάπη. Γεμίστε την καρδιά σας με αγάπη και όχι με το δηλητήριο των κακών ιδιοτήτων. Τα πάντα είναι αγάπη. Η ίδια η λέξη ‘αγάπη’ είναι διάχυτη από γλυκύτητα. Να φέρεστε μεταξύ σας με αγάπη, να συζητάτε με αγάπη, να ζείτε μια ζωή γεμάτη αγάπη και να απολαμβάνετε ευδαιμονία.
- Μπάμπα, 30 Μαρτίου 2006

6 Ιουνίου

Όπως όλα τα μέρη του σώματος απαρτίζουν έναν οργανισμό, παρομοίως όλες οι υπάρξεις είναι σαν τα διάφορα μέλη του Θεού. Όταν τραυματιστεί το πόδι, τα μάτια είναι αυτά που κλαίνε. Το ίδιο οικεία σχέση υπάρχει μεταξύ του Θεού και όλων του υπάρξεων, όπως και μεταξύ των διαφορετικών μελών του σώματος. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι οι λύπες και οι χαρές σας είναι οι αντανακλάσεις των πράξεών σας. Δεν προκαλούνται από τους άλλους. Το να κατηγορείτε τους άλλους ή τον Θεό για τις λύπ ες σας είναι μεγάλο λάθος. Εσείς οι ίδιοι είστε ο μάρτυράς σας. Τα πάντα μέσα σ` αυτόν τον κόσμο είναι αντίδραση, αντανάκλαση και αντήχηση.
- Μπάμπα, 27 Μαϊου 2006

5 Ιουνίου

Η Θειότητα είναι έμφυτη σε κάθε ύπαρξη. Η ίδια αλήθεια διακηρύσσεται στην Μπαγκαβάντ Γκίτα: «Το αιώνιο Άτμα σε όλες τις υπάρξεις είναι μέρος της Ύπαρξής Μου». Εφόσον κάθε ύπαρξη είναι μέρος του Θείου, πρέπει όλες να τις σέβεστε, να τις αγαπάτε και να τις λατρεύετε. Δεν πρέπει να μισείτε κανέναν και δεν πρέπει να δημιουργείτε αποστάσεις μεταξύ σας. Εφόσον είστε μέρος της κοινωνίας, ο καθένας σας πρέπει να την υπηρετεί. Προς χάριν ποιου υπάρχει ο άνθρωπος; Προς χάριν της κοινωνίας. Παρομοίως, η κοινωνία υπάρχει προς χάριν της δημιουργίας. Αυτή είναι η βάση ολόκληρης της δημιουργίας. Η δημιουργία είναι η εκδήλωση του Θεού. Έχετε μια μοναδική θέση σ` αυτή. Ουσιαστικά, η υπηρεσία στην κοινωνία είναι το πιο σημαντικό καθήκον του καθενός σας. Αυτή θα σας προικίσει με Θεϊκή Δύναμη. Η υπηρεσία στην κοινωνία είναι, στην πραγματικότητα, υπηρεσία στη Θειότητα.
- Μπάμπα, 27 Μαϊου 2006

4 Ιουνίου

Εάν επί του παρόντος έχετε αγνότητα στον νου, εσείς οι ίδιοι το έχετε προκαλέσει. Εάν δοκιμάζεστε από ατυχίες, πάλι, αυτό είναι αναμφίβολα αποτέλεσμα των πράξεων που εσείς κάνατε. Επομένως, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι η ευτυχία σας και η καλή τύχη κείνται στα δικά σας χέρια. Εάν αποφασίσετε, μπορείτε να αποκτήσετε ευτυχία και καλή τύχη. Εάν δεν επιζητάτε κάτι, δεν μπορείτε να το αποκτήσετε. Γι` αυτό, είναι σαφές ότι η θέληση που είναι έμφυτη μέσα σας είναι πέρα από όλα τα στάδια και τις καταστάσεις, όλες τις διαμορφώσεις και τις μεταμορφώσεις. Η ελευθερία που αντιπροσωπεύει, είναι αποτέλεσμα των περασμένων σας πράξεων. Είναι πανίσχυρη, απείρως καρποφόρα και υπέρτατη.
- Μπάμπα, Sathya Sai Vahini, κεφ. 7

3 Ιουνίου

Όταν οι πιστοί προσεύχονται στον Θεό με ειλικρίνεια κάνοντας όλες τους τις πράξεις σαν προσφορά προς Αυτόν, τότε σίγουρα θα λάβουν ανάλογη χάρη από τον Θεό. Υπάρχουν εννιά μορφές αφοσίωσης: Το να ακούτε διηγήσεις για τη Δόξα του Θεού, οι ψαλμοί, η ενθύμηση του Θεού, το να υπηρετείτε τα λώτινά Του πόδια, η προσφορά προσευχών, οι τελετουργικές πράξεις, η προσφορά υπηρεσίας, η στάση της φιλίας με Εκείνον, και η αυτοπαράδοση. Με οποιονδήποτε τρόπο κι αν προσφέρετε τη λατρεία σας, ο Θεός ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο. Όταν Του παραδώσετε όλες σας τις πράξεις, θα λάβετε σίγουρα τη Χάρη Του.
- Μπάμπα, 1η Ιανουαρίου 1994

2 Ιουνίου

Μερικοί λένε ότι η γνώση είναι πολύτιμη, όμως ο χαρακτήρας είναι πολύ πιο πολύτιμος από τη γνώση. Μπορεί κανείς να είναι σπουδαίος λόγιος, μπορεί να κατέχει υψηλά αξιώματα, μπορεί να είναι πολύ πλούσιος ή μπορεί να είναι ένας διακεκριμένος επιστήμονας, όμως αν δεν έχει χαρακτήρα, όλα τα άλλα επιτεύγματα δεν έχουν καμία αξία. Η αυτοθυσία, η αγάπη, η συμπόνια και η ανεκτικότητα είναι οι θεμελιώδεις ανθρώπινες αρετές που πρέπει να καλλιεργήσετε, και να αποβάλλετε τη ζήλια, το μίσος, το εγώ και τον θυμό που είναι ζωικές ιδιότητες.  
- Μπάμπα, 11 Απριλίου 1994

1 Ιουνίου

Ό,τι λέτε είναι αντανάκλαση των σκέψεών σας. Ό,τι κάνετε εξωτερικά είναι αντανάκλαση εσωτερικής επενέργειας. Ως εκ τούτου, το να πράττετε σύμφωνα με την εσωτερική σας παρότρυνση είναι Ντάρμα (ενάρετη συμπεριφορά). Το να λέτε αυτό που αισθάνεστε βαθιά μέσα στην καρδιά σας είναι Αλήθεια. Το να στοχάζεστε πάνω σ’ αυτά που νιώθετε στην καρδιά σας είναι Ειρήνη. Το να κατανοείτε ορθά τις προτροπές της καρδιάς είναι Μη-βία. Το να αναγνωρίζετε ό,τι πηγάζει από την καρδιά είναι Αγάπη. Ως εκ τούτου οι πέντε αξίες είναι αντανακλάσεις των αισθημάτων που πηγάζουν από την καρδιά. Για να είναι κανείς αληθινά άνθρωπος πρέπει να έχει πλήρη αρμονία μεταξύ των σκέψεων, των λόγων και των πράξεών του. Εάν υπάρχει απόκλιση μεταξύ σκέψεων, λόγων και πράξεων, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Άκαρπη δράση.