Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιούνιος 2009

30 Ιουνίου

Μη-βία σημαίνει να μην βλάπτετε κανέναν, αλλά όχι απλά να μην προκαλείτε τραύματα στους άλλους με τα χέρια και τα πόδια σας ή με κάποιο όπλο. Η μη-βία πρέπει να εφαρμόζεται με αγνότητα του νου, της γλώσσας και του σώματος. Δεν πρέπει να έχετε κανένα κακό συναίσθημα, γιατί ακόμα και αυτό είναι μια μορφή βίας. Η πρόκληση σωματικής βλάβης σε κάποιον είναι βία, αλλά βία είναι και το να μιλάτε με σκληρότητα. Τα λόγια σας πρέπει να είναι γλυκά, ευχάριστα και ευεργετικά. Όλες σας οι πράξεις πρέπει να προσβλέπουν στη βοήθεια των άλλων.
- Μπάμπα

29 Ιουνίου

Το Σύμπαν είναι ορατό με γυμνό οφθαλμό. Ονομάζεται Πραπάντσα γιατί είναι μια εκδήλωση των πέντε(πάντσα) στοιχείων. Δεν μπορεί να υπάρξει κανένας κόσμος χωρίς τα πέντε στοιχεία. Αυτά είναι οι μορφές του Θεού. Γι` αυτό οι άνθρωποι αναφέρονται με ευλάβεια και αποδίδουν ονόματα θεοτήτων στα πέντε στοιχεία- γη, ύδωρ, αέρας, φωτιά και αιθέρας(χώρος, το «κενό» του σύμπαντος) ως Bhudevi, Gangadevi, Vayudeva, Agnideva and Shabda Brahman αντιστοίχως. Τα πέντε στοιχεία βρίσκονται σε κάθε ον. Το Πνεύμα ή Άτμα που είναι η ίδια η μορφή του Θεού, δεν είναι ορατό με γυμνό οφθαλμό, αλλά τα πέντε στοιχεία μπορούν να ιδωθούν, να ακουστούν, να γίνουν αισθητά και να βιωθούν από όλους ανεξαιρέτως. Είναι παντοδύναμα. Ο άνθρωπος είναι η ενσάρκωση των πέντε στοιχείων. Είναι ο κύριός τους. Εκείνος που κατανοεί την αιτιώδη αρχή των πέντε στοιχείων γίνεται ο ίδιος ο Θεός.
- Μπάμπα

28 Ιουνίου

Ποιο είναι το μήνυμα του ΣΑΙ; Το Σ αντιπροσωπεύει την πνευματικότητα (Spirituality), το Α τις (κοινωνικές) σχέσεις (Association) και το Ι το άτομο (Individual). Σημαίνει ότι πρέπει να δίνετε πρώτη προτεραιότητα στην πνευματικότητα, μετά στην κοινωνία και μόνο μετά από αυτά να φροντίζετε για τις ανάγκες σας. Όμως, ο άνθρωπος σήμερα ακολουθεί την αντίστροφη σειρά, δηλαδή, τοποθετεί τα προσωπικά του ενδιαφέροντα υπεράνω των κοινωνικών του ευθυνών και αφήνει τελευταία την πνευματικότητα. Σαν συνέπεια, απομακρύνεται από τον Θεό. Κατά πρώτον ο άνθρωπος πρέπει να ακολουθεί τον δρόμο της πνευματικότητας και μετά (σαν συνέπεια) να υπηρετεί την κοινωνία, έχοντας συλλάβει την αρχή της ενότητας. Μόνο τότε θα σημειωθεί πρόοδος και στον ίδιο.
- Μπάμπα

27 Ιουνίου

Εγκλωβισμένος στις δίνες της Πλάσης, ο άνθρωπος δεν μπορεί να «δει» το γεγονός ότι αποτελεί μέρος του Θείου Δημιουργού. Ταυτίζοντας τον εαυτό του με το σωματικό περίβλημα μέσα στο οποίο βρίσκεται, δεν αντιλαμβάνεται την ενότητα όλων των όντων στο Ένα Οικουμενικό Απόλυτο. Ο άνθρωπος έχει συγγράψει και έχει μελετήσει αμέτρητα κείμενα πάνω στην πνευματική πειθαρχία και διερεύνηση και έχει περιπέσει σε σύγχυση εμπλεκόμενος σε διαλεκτικούς ανταγωνισμούς και επιχειρηματολογίες. Όμως, εκείνος ο οποίος έχει εφαρμόσει τουλάχιστον μία ή δύο σελίδες από όλους αυτούς τους τόμους, παραμένει σιωπηλός και χωρίς καμιά επιθυμία για δόξα ή νίκη. Είναι ευτυχισμένος ως τα βάθη της ύπαρξής του. Καλλιεργεί τον αγρό της καρδιάς του, φυτεύει τους σπόρους της αγάπης και ανταμείβεται με τη σοδειά της καρτερικότητας και της γαλήνης.
- Μπάμπα

26 Ιουνίου

Κάποτε τα όργανα του σώματος όπως τα μάτια, τα αφτιά και τα άκρα άρχισαν να ζηλεύουν τη γλώσσα, λέγοντας ότι αυτά κάνουν όλες τις προσπάθειες για να εξασφαλίσουν τροφή, αλλά η γλώσσα την απολαμβάνει. Σταμάτησαν λοιπόν να εργάζονται και δεν της ξανάστειλαν καμιά τροφή. Η γλώσσα όμως είναι αυτή που γεύεται την τροφή και αφήνει να εισέλθουν εντός του σώματος μόνο εύγεστα στοιχεία τροφής, τα οποία μετατρέπονται μέσω των εσωτερικών οργάνων σε αίμα που δίνει ενέργεια. Η γλώσσα δεν κρατάει την τροφή στο στόμα. Εάν δεν υπήρχε αυτός ο ζωτικός ρόλος της γλώσσας, τότε τα άλλα όργανα δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καθόλου. Όταν τα άλλα όργανα άρχισαν να ζηλεύουν τη γλώσσα και σταμάτησαν να της στέλνουν τροφή με σκοπό να τη βλάψουν, προοιώνισαν τη δική τους καταστροφή με αυτή τους την πράξη, καθώς δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν εφόσον δεν υπήρχε καμιά τροφή και συνεπώς καμιά παροχή ενέργειας προς αυτά. Παρομοίως, η ζήλια εκ μέρους ενός ανθρώπου καταλήγει στο τέλος στη δική του καταστροφή.
- Μπάμπα

25 Ιουνίου

Το αληθινό μέρος όπου κατοικεί ο Θεός είναι η καρδιά του ανθρώπου. Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε προς αναζήτηση του Θεού. Είναι άγνοια η ανικανότητα αναγνώρισης της έμφυτής σας Θεότητας. Πρέπει να αναζητήσετε την αιτία αυτής της άγνοιας. Αυτή οφείλεται κυρίως στο ότι ακολουθείτε την εξωτερική οδό σε όλη σας τη ζωή κάτω από την επίδραση των αισθητηρίων οργάνων που σας έλκουν προς τα εξωτερικά πράγματα. Δεν κάνετε καμιά προσπάθεια για να ακολουθήσετε την εσωτερική οδό. Έτσι, βρίσκεστε τελείως απορροφημένοι στις εξωτερικές δραστηριότητες και απορρίπτετε ολοκληρωτικά την εσωτερική οδό. Βλέπετε τα πάντα από εγκόσμια άποψη και δεν αναγνωρίζετε τη Θεότητα η οποία τα διαπερνά. Πρέπει να κάνετε προσπάθειες για να μεταβάλλετε την όρασή σας από το εξωτερικό πεδίο στο εσωτερικό, ώστε να μπορέσετε να αντιληφθείτε τη Θεότητα.
- Μπάμπα

24 Ιουνίου

Η αγάπη χαρακτηρίζεται ότι είναι πέρα από τα λόγια και τον νου. Λέγεται ότι είναι αδύνατον να περιγραφεί. Αυτή η αγάπη δεν μπορεί να αποκτηθεί μέσα από επιστημονικές γνώσεις, πλούτη ή σωματικές ικανότητες. Ο Θεός, ο οποίος είναι η ενσάρκωση της αγάπης, μπορεί να κερδισθεί μόνο μέσα από την αγάπη, όπως ακριβώς ο λαμπερός ήλιος μπορεί να ιδωθεί μόνο με το δικό του φως. Δεν υπάρχει τίποτα πολυτιμότερο σ’ αυτόν τον κόσμο από την αγάπη του Θεού. Ο Θεός είναι πέρα από όλες τις Ιδιότητες (Γκούνας). Ως εκ τούτου, η αγάπη Του επίσης είναι πέρα από τις Ιδιότητες. Εφόσον η ανθρώπινη αγάπη κυβερνάται από ιδιότητες και χαρακτηριστικά, φέρει σαν συνέπεια είτε προσκόλληση είτε αποστροφή. Η αγάπη δεν πρέπει να στηρίζεται πάνω σε προσδοκίες ανταμοιβής η ανταπόδοσης. Αγάπη, που βασίζεται σε τέτοιες προσδοκίες καταντά επιχειρησιακή υπόθεση. Η αγάπη δεν είναι αντικείμενο εμπορίου. Δεν είναι σαν να δανείζεσαι ένα ποσό και να το επιστρέφεις. Είναι μια αυθόρμητη προσφορά. Αληθινή αγάπη αυτού του είδους μπορεί να πηγάσει μόνο από μια αγνή καρδιά.
- Μπάμπα

23 Ιουνίου

Όταν οι πιστοί προσεύχονται στον Θεό με ειλικρίνεια κάνοντας όλες τους τις πράξεις σαν προσφορά προς Αυτόν, τότε σίγουρα θα λάβουν ανάλογη χάρη από τον Θεό. Υπάρχουν εννιά μορφές αφοσίωσης: Το να ακούτε διηγήσεις για τη Δόξα του Θεού, οι ψαλμοί, η συνεχής ενθύμηση του Θεού, το να υπηρετείτε τα λώτινά Του πόδια, η προσφορά χαιρετισμού και προσευχών, οι τελετουργικές πράξεις, η προσφορά υπηρεσίας, η στάση της φιλίας με Εκείνον, και η αυτοπαράδοση. Με οποιονδήποτε τρόπο κι αν προσφέρετε τη λατρεία σας, ο Θεός ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο. Όταν Του παραδώσετε όλες σας τις πράξεις, θα λάβετε σίγουρα τη Χάρη Του.
- Μπάμπα

22 Ιουνίου

Γιατί επαναλαμβάνετε τη λέξη "ειρήνη" (Shanti) τρεις φορές; Διότι προσεύχεστε ώστε να έχετε ειρήνη και στα τρία επίπεδα - σωματικό, νοητικό και πνευματικό. Δεν είστε ένας, αλλά τρεις: Αυτό που νομίζετε ότι είστε –δηλ. το φυσικό σώμα, αυτό που οι άλλοι νομίζουν ότι είστε – δηλ. ο νους, και αυτό που πραγματικά είστε – ο Άτμα. Πρέπει να είναι σε κατάσταση ειρήνης και οι τρεις πλευρές της ύπαρξής σας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αγάπη. Πρέπει να απορρίψετε τα αρνητικές  ιδιότητες του μίσους, της ζήλιας και της αλαζονείας. Αυτές δεν είναι ανθρώπινες ιδιότητες, άλλα ζωώδη χαρακτηριστικά. Είστε ανθρώπινα όντα. Η αγάπη είναι η κύρια ιδιότητα του ανθρώπου, η αλήθεια είναι η βάση του και η ενάρετη συμπεριφορά είναι η ίδια του η ζωή. Όταν καλλιεργήσετε αυτές τις τρεις ιδιότητες, τότε σίγουρα θα αποκτήσετε ειρήνη.
- Μπάμπα

21 Ιουνίου

Γιατί ο άνθρωπος κλαίει όταν έρχεται στον κόσμο, γογγύζει καθόλη τη διάρκεια της ζωής του και τέλος θρηνεί όταν είναι η ώρα του να φύγει, παραπονούμενος πως το ταξίδι του στη γη ήταν χάσιμο χρόνου; Αυτό συμβαίνει διότι δεν γνωρίζει τη δόξα του, το ύψιστο πεπρωμένο του! Αυτός είναι ο ίδιος ο Θεός που έχει εισέλθει σε ανθρώπινη μορφή! Είναι προνόμιο μόνον του ανθρώπου, το να μπορεί να γνωρίσει αυτή την πολύτιμη αλήθεια! Αυτό είναι το μήνυμα των Ουπανισάντ προς τον άνθρωπο, που αντηχεί στις ιερές Γραφές και στα λόγια αναρίθμητων αγίων. Δυστυχώς όμως, ο άνθρωπος κλείνει τα αυτιά του σ` αυτά, ίσως εξαιτίας της κακής του τύχης, η οποία έχει προκληθεί από λανθασμένες πράξεις σε προηγούμενες ζωές του. Τι ανεξάντλητη πηγή ευδαιμονίας υπάρχει μέσα σας! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αναπτύξετε τη διάνοιά σας, ώστε να ανταποκριθεί στο «κάλεσμα» και να αναγνωρίσει την Αλήθεια.
- Μπάμπα

20 Ιουνίου

Πρέπει να κάνετε την αγάπη σας αγνή. Για να το πετύχετε αυτό, πρέπει να αναπτύξετε την καρτερία, που σημαίνει να παραμένετε γαλήνιοι, υπομονετικοί και να τηρείτε αυτοσυγκράτηση σε όλες τις περιστάσεις, κάνοντας καλό σε όλους, ακόμα και σε εκείνους που μπορεί να θέλουν να σας βλάψουν. Δεν υπάρχει τίποτα ανώτερο από την καρτερία. Η καρτερία είναι ισότιμη με την ίδια την αλήθεια. Είναι η καρδιά του Ντάρμα. Η καρτερία είναι ικανοποίηση, συμπόνια. Αληθινά, είναι τα πάντα σε όλους τους κόσμους. Μόνο όταν έχετε αναπτύξετε καρτερία θα μπορέσετε να αποκτήσετε τον Κύριο.
- Μπάμπα

19 Ιουνίου

Χωρίς τον Θεό δεν υπάρχει το σύμπαν. Το να ζητά κανείς υλική απόδειξη της ύπαρξης της ευδαιμονίας ή της αγάπης ή της ευωδίας ενός άνθους είναι άσκοπο. Το να αρνείται την πραγματικότητα της αγάπης, επειδή δεν έχει αισθητή μορφή, είναι ανόητο. Η αγάπη μπορεί να μην έχει μορφή, αλλά η μητέρα η οποία εκδηλώνει την αγάπη έχει μορφή. Όλα τα όντα είναι εκδηλώσεις του Οικουμενικού Θείου. Οι μορφές είναι διαφορετικές, το πνεύμα όμως που τους προσδίδει ζωή είναι Ένα, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα που ανάβει λαμπτήρες διαφορετικών χρωμάτων και ισχύων. Καλλιεργείστε αυτό το αίσθημα της ενότητας και μην κρίνετε καμία πίστη η θρησκεία. Αφιερώστε τη ζωή σας στην υπηρεσία των συνανθρώπων σας. Με τον τρόπο αυτό θα καθαγιάσετε τη ζωή σας.
- Μπάμπα

18 Ιουνίου

Ο χαρακτήρας είναι το αληθινό κόσμημα του ανθρώπου. Η απώλεια αυτού του κοσμήματος είναι η αιτία όλων των δεινών και θλίψεων. Ο άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται τον σκοπό για τον οποίον έχει δημιουργηθεί από τον Θεό. Η Δημιουργία του Θεού είναι γεμάτη από εμβριθείς αλήθειες, μυστήρια και ιδεώδη. Ο άνθρωπος όμως έχει λησμονήσει αυτά τα ιδεώδη. Δεν μπορεί να εκτιμήσει τη σπουδαιότητα της κληρονομιάς του. Από όλες τις δυνάμεις του κόσμου, η ανθρώπινη δύναμη είναι η μεγαλύτερη. Ο άνθρωπος προσδίδει αξία στα πάντα μέσα στον κόσμο, αλλά δεν μπορεί να αναγνωρίσει τη δική του αξία.
- Μπάμπα

17 Ιουνίου

Η σπουδαιότητα του νου στη διαδικασία της μεταμόρφωσης του ανθρώπου πρέπει να κατανοηθεί ορθά, διότι ο νους είναι η αιτία τόσο για τα δεσμά όσο και για τη λύτρωση. Η αιτία για την ευτυχία ή τη λύπη σας είναι οι δικές σας πράξεις. Μην κατηγορείτε τους άλλους για την κατάστασή σας. Κάθε σκέψη, λόγος ή πράξη έχει την αντανάκλαση, την αντήχηση και την αντίδρασή της. Είναι σημάδι αδυναμίας το να κατηγορείτε τους άλλους για τα προβλήματά σας. Πρέπει να υποστείτε τις συνέπειες των πράξεών σας. Εάν σας είναι δυσβάσταχτες, προσευχηθείτε στον Θεό για να σας ανακουφίσει. Μόνον ο Θεός μπορεί να χαρίσει ανακούφιση σε τέτοιες περιστάσεις.
- Μπάμπα

16 Ιουνίου

Απλή πίστη στα αυθεντικά λόγια των σοφών είναι πιο ωφέλιμη από χρόνια μελετών και συζητήσεων. Να στοχάζεστε πάνω στη μεγάλη Βεδική ρήση «Εσύ είσαι Εκείνο» (Tat tvam asi). Καθώς στοχάζεστε ξανά και ξανά πάνω σ` αυτήν, η έννοιά της θα ανατείλει μέσα σας χωρίς τη βοήθεια καμιάς ερμηνευτικής βοήθειας. Οι διάφορες ερμηνείες τείνουν να σας προκαλούν μόνο σύγχυση. Σκεφτείτε το «Εκείνο» (που αναφέρεται στον Θεό), αναλύστε το «εσύ» (που αναφέρεται στον εαυτό σας), και τότε θα κατανοήσετε πως η ενότητα αυτών των δύο, που εκφράζεται από το «είσαι» είναι η μόνη λύση. Συχνά σας θυμίζω: «Είσαι μέσα στο φως, το φως είναι μέσα σου, εσύ είσαι το φως» - αυτά είναι τα τρία διαδοχικά στάδια για την Αυτοπραγμάτωση.
- Μπάμπα

15 Ιουνίου

Με τον διαλογισμό αναπτύσσετε πνευματική Σοφία (Γκνιάνα) και με την επανάληψη του Ονόματος του Θεού αναπτύσσετε Αφοσίωση (Μπάκτι). Με αυτά τα δύο καθαρίζετε την καρδιά σας από το καρκίνωμα του εγώ. Μπορείτε να συνδεθείτε με τον Θεό μέσω μιας αλυσίδας αγάπης, που δημιουργείται από την επανάληψη του Ονόματός Του μέσα στη σιωπή και με πλήρη επίγνωση της σημασίας και της δύναμής Του. Κάθε φορά που προφέρετε το Θείο Όνομα τόσο αυξάνονται οι κρίκοι της αλυσίδας, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η αλυσίδα, και τόσο πιο σταθερός ο δεσμός σας με τον Θεό. Όμως κάθε κρίκος πρέπει να σφυρηλατείται καλά από ατσάλι υψηλής ποιότητας. Αν υπάρχει έστω και ένας κίβδηλος κρίκος, δηλαδή αν το Όνομα του Θεού προφέρεται με νωθρότητα, αδιαφορία, θυμό, αγανάκτηση ή μίσος, αυτό θα δημιουργήσει έναν αδύναμο κρίκο και ο δεσμός με τον Θεό δεν θα επιτευχθεί.
- Μπάμπα

14 Ιουνίου

Κάθε αντικείμενο στη φύση, κάθε συμβάν στο χρόνο, πραγματικά σας διδάσκει ένα μάθημα. Ο Θείος Ντακσιναμούρτι (Σίβα) βάδιζε ένα πρωί αργά κατά μήκος μιας ακτής. Παρατηρούσε τα κύματα που, αργά αλλά συστηματικά, μετέφεραν στην ακτή ένα κομμάτι άχυρο, περνώντας το από τη μια κορυφή τους στην άλλη, μέχρις ότου ξεβγάλθηκε στην ξηρά! Η θάλασσα είναι αχανής, βαθιά και επιβλητική. Όμως, παρόλα αυτά, είναι αδιάκοπα απασχολημένη με την αυτοκάθαρσή της απ` όλα τα ξένα αντικείμενα. Άρα, ομοίως πρέπει κι εσείς επίσης να μην αφήνετε ούτε την παραμικρή επιθυμία να εισχωρεί στον νου σας. Να την «ξεβγάζετε» από μέσα σας, ώστε να μην μπορεί να σας βλάψει. Η αδιάκοπη επαγρύπνηση εκ μέρους σας είναι το κόστος για τη γαλήνη και την ευτυχία.
- Μπάμπα

13 Ιουνίου

Αφοσίωση σημαίνει "αγάπη που περιλαμβάνει τα πάντα". Αυτή η αγάπη είναι χωρίς κίνητρα. Η αγάπη η οποία βασίζεται σε απώτερα κίνητρα δεν μπορεί να είναι πραγματική αγάπη. Όπως ένας ποταμός πασχίζει να ενωθεί με τον ωκεανό ωθούμενος από ένα φυσικό ένστικτο, όπως ένα αναρριχητικό φυτό περιτυλίγεται εκ φύσεως γύρω από ένα δέντρο ώστε να αναρριχηθεί προς τα άνω, έτσι κι η αγάπη του πιστού είναι μια αυθόρμητη έκφραση της λαχτάρας του να βιώσει τον Θεό, απαλλαγμένης από εγκόσμιες επιθυμίες κάθε είδους. Μαρτυρά ότι δεν χρειάζεται κανέναν άλλον εκτός από τον Θεό. Αγνοεί όλα τα άλλα πράγματα. Θεωρεί τον Θεό σαν το Ένα που διαπερνά τα πάντα. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι ο Θεός είναι παρών στα πάντα. Μόνο όταν μπορέσετε να αναγνωρίσετε την πανταχού παρουσία του Θεού θα μπορέσετε να Tον βιώσετε.
- Μπάμπα

12 Ιουνίου

Ο Θεός λέγεται ότι είναι κλέφτης των καρδιών! Ολόκληρος ο κόσμος είναι του Θεού. Όλοι σας ανήκετε σ’ Αυτόν, παρ` όλο που ίσως δεν το γνωρίζετε. Ως εκ τούτου, ο Θεός μπορεί να πάρει οτιδήποτε από οποιονδήποτε. Είναι ο κυρίαρχος του χώρου, του αέρα, της φωτιάς, του νερού και της γης. Μπορεί να μετατρέψει τον ουρανό σε γη και τη γη σε ουρανό. Μπορεί επίσης ένα αρπάξει τις καρδιές των ανθρώπων και να τις γεμίσει με αγάπη. Όταν οι άνθρωποι γευθούν τη γλυκύτητα της αγάπης Του, δεν θα επιθυμούν πια τίποτα άλλο. Γι` αυτό ακριβώς αποκαλείται Κλέφτης των Καρδιών. Να προσεύχεστε σ’ Αυτόν ως εξής: "Ω Θεέ μου! Έλα και στη καρδιά μου και γέμισέ την με αγάπη, ώστε να μπορώ να αγαπώ όλα τα παιδιά Σου, σε ολόκληρο τον κόσμο." Ποτέ μην εποφθαλμιάτε ό,τι ανήκει σε άλλους. Να μην σχολιάζετε τους άλλους, αλλά, εάν πρέπει να το κάνετε, να μιλάτε μόνο για το καλό που υπάρχει σ’ αυτούς.
- Μπάμπα

11 Ιουνίου

 Μόνο ένα σημαντικό πράγμα υπάρχει, στο οποίο πρέπει να δίνετε σημασία – η εγκατάλειψη της ψευδαίσθησης ότι ο Θεός είναι σε κάποιο μακρινό τόπο έξω από σας. Να τρέφετε την πίστη: "Είμαι  Θεός". Όταν πιστέψετε ότι είστε Θεός, ποτέ δε θα ακολουθήσετε λανθασμένο δρόμο. Θα ακολουθείτε πάντα την ορθή οδό. Πιστέψτε ακράδαντα ότι ο Θεός ευρίσκεται σε κάθε ανθρώπινο ον. Να έχετε την ακλόνητη πίστη ότι το Θείο είναι παρόν σε κάθε άνθρωπο. Να κάνετε καλές πράξεις οι οποίες αρμόζουν στην ανθρώπινη φύση σας. Αποποιηθείτε τον εγωισμό και τις προσκολλήσεις, καθώς και το μίσος που πηγάζει απ’ αυτόν. Ο τρόπος για να απαλλαγείτε από τον εγωισμό είναι η λατρεία του Θεού.
- Μπάμπα

10 Ιουνίου

Δεν υπάρχει καμία πράξη στον κόσμο που να μην έχει συνέπεια. Αυτός είναι ο νόμος της φύσεως. Επί παραδείγματι, αν κόψετε κατά λάθος το δάχτυλό σας με το μαχαίρι, αμέσως το δάχτυλο αρχίζει να αιμορραγεί. Το αποτέλεσμα του κοψίματος είναι στιγμιαίο. Όμως, όταν φυτέψετε ένα σπόρο, χρειάζεται λίγες μέρες για να βλαστήσει. Για να βγάλει όμως καρπούς, χρειάζεται κάποια χρόνια. Έτσι, κάθε πράξη έχει μια συνέπεια, αλλά το χρονικό διάστημα μεταξύ της πράξεως και του αποτελέσματός της ποικίλει. Αυτός που έχει επίγνωση αυτής της αλήθειας είναι αδύνατον να προβεί σε λανθασμένες πράξεις, διότι γνωρίζει ότι οι καλές πράξεις παράγουν καλά αποτελέσματα και οι κακές πράξεις οδηγούν σε κακά επακόλουθα. Η αναγνώριση του νόμου του Κάρμα θα ωθήσει τους ανθρώπους να διάγουν ορθές ζωές.
- Μπάμπα

9 Ιουνίου

H συμπεριφορά είναι το πιο σημαντικό πράγμα για κάθε άνθρωπο. Η συμπεριφορά καθορίζεται από την κατάσταση του νου. Αντί να ενδίδετε στις παρορμήσεις των αισθήσεων, πρέπει να κάνετε κάθε πράξη ως  προσφορά προς τον Θεό. Πρέπει να είστε αδιάφοροι στις κατηγορίες ή τους επαίνους. Τέτοια αταραξία μπορεί να έρθει μόνο από την ακλόνητη πίστη στον Θεό. Μην έχοντας όμως ο άνθρωπος αυτή την πίστη και όντας γεμάτος έπαρση ότι αυτός κάνει τα πάντα, βυθίζεται στη θλίψη και τα προβλήματα. Αυτός που καυχιέται για τις επιτεύξεις του πρέπει εξίσου να αναγνωρίσει ότι ο ίδιος ευθύνεται και για τα δεινά του. Δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι ο πράττων και την ίδια στιγμή να αρνείται την ευθύνη για τις συνέπειες των πράξεών του. Ως εκ τούτου, σε όλες σας τις δραστηριότητες είτε καλές είτε κακές, να κάνετε το καθήκον σας, αφήνοντας τα αποτελέσματα στον Θεό.
- Μπάμπα

8 Ιουνίου

Ο κόσμος σήμερα υποφέρει από διαταραχές και κάθε μορφή βίας επειδή οι άνθρωποι έχουν χάσει την πίστη στον Εαυτό (Άτμα). Τρέφουν προσκόλληση στο σώμα και αγνοούν το Πνεύμα. Ο άνθρωπος δεν πρέπει να ακολουθεί τις αισθήσεις που είναι άστατες, το σώμα που είναι φθαρτό, ή τον νου που είναι ασταθής. Πρέπει να ακολουθεί τις επιταγές της συνείδησης, η οποία τον πληροφορεί για το τι είναι σωστό και τι λάθος. Ο άνθρωπος πρέπει να υπερβεί την ζωώδη φύση. Πρέπει να εκδηλώσει τις Θεϊκές του δυνάμεις. Για να το πετύχει αυτό, πρέπει να αποκτήσει τη γνώση του Θεϊκού Εαυτού. Ο Εαυτός (Άτμα) είναι η τα πάντα διαχέουσα Οικουμενική Συνειδητότητα. Είναι συμφυής στον καθένα. Το ανθρώπινο σώμα αποκαλείται ιερό-ευοίωνο-Θεϊκό (Σίβαμ) μόνον όσο είναι παρούσα σ’ αυτό η Συνειδητότητα. Μόλις η Συνειδητότητα εγκαταλείψει το σώμα, τότε γίνεται πτώμα (Σάβαμ).
- Μπάμπα

7 Ιουνίου

Η αγάπη πρέπει να πηγάζει από μέσα σας, όχι εξωτερικά. Η αγάπη πρέπει να είναι αυθόρμητη. Πρέπει να σταματήσετε να ικετεύετε τον Θεό για χάρες. Η αγάπη του Θεού δεν πρέπει να βασίζεται στο να ζητάτε κάτι σε αντάλλαγμα των προσευχών και των προσφορών σας σ’ Εκείνον. Η αγάπη είναι ο πιο σημαντικός παράγων. Μόνο μέσω της αγάπης μπορείτε να ενώσετε τον κόσμο. Η έλλειψη αγάπης είναι η αιτία του μίσους. Αυτό το μίσος είναι που υποσκάπτει την ανθρώπινη φύση.
- Μπάμπα

6 Ιουνίου

Το τι βλέπετε καθορίζει τις προσκολλήσεις, τις θλίψεις, τα πάθη κ.λπ. Είστε οι αγνότερες υπάρξεις που έχουν δημιουργηθεί ποτέ και, ως εκ τούτου, πρέπει να καλλιεργήσετε την όραση εκείνη που δεν βλέπει μικρούς και μεγάλους, αλλά βλέπει τους πάντες και τα πάντα ως πλημμυρισμένα με το Θείο, και επομένως όχι διαφορετικά μεταξύ τους. Ο Σάνκαρα διακήρυξε: "Γεμίστε το πεδίο οράσεώς σας με σοφία. Τότε τα ορώμενα θα φαίνονται με το πραγματικό τους φως ως Θεός". Ο Θεός που υπάρχει μέσα σας, υπάρχει επίσης και στο κάθε τι απ` αυτά που βλέπετε. Μην φαντάζεστε ότι οι άλλοι είναι διαφορετικοί από εσάς, είναι μόνο εσείς, με πάμπολλες διαφορετικές μορφές! Ο κόσμος είναι γεμάτος μόνο από φίλους και συγγενείς σας. Όλοι είναι σπινθήρες της ίδιας φλόγας.
- Μπάμπα

5 Ιουνίου

Το Θείο (Brahman) είναι η ακίνητη Ολότητα, το Αιώνιο, το Αληθινό, το Αγνό, το Χωρίς ιδιότητες. Όπως ένας δρόμος είναι ο ίδιος ακίνητος και καθιστά εφικτή την κίνηση των αυτοκινήτων πάνω σ` αυτόν, έτσι και η Θεϊκή Αρχή (Brahman) είναι η βάση για την ύπαρξη και τις δραστηριότητες των εξατομικευμένων όντων (Jivis). Στην πραγματικότητα υπάρχει μόνο Ένα, που εμφανίζεται σαν δύο. Όταν στρέφεστε προς τα έξω, αυτό το Ένα εμφανίζεται σαν ατομική ψυχή, ενώ όταν στρέφεστε μέσα σας, εμφανίζεται  σαν  Θεός. Η εξωστρεφής όραση σας κάνει να λησμονείτε. Η εσωστρεφής σας κάνει να θυμάστε. Όταν ο άνθρωπος επιδιώξει να ανυψωθεί προς τη Θεότητα, η οποία είναι και η πραγματικότητά του, πασχίζει να ξαναθυμηθεί και να βιώσει την αληθινή του φύση. Όταν σύρεται στα κατώτερα επίπεδα συνειδητότητας και εμπλέκεται στον κόσμο, τότε πιάνεται στα δίχτυα της λήθης. Το ξερίζωμα των εγωιστικών επιθυμιών και η διεύρυνση της έμφυτης τάσης του ανθρώπου για αγάπη και υπηρεσία είναι οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για τη συγχώνευση με την Υπέρτατη Συνειδητότητα.
- Μπάμπα

4 Ιουνίου

Όταν εκτελείτε κάποια πράξη, σπάνια σκέπτεστε τις μακροπρόθεσμες συνέπειές της. Σας ενδιαφέρει μόνο η εμπειρία της στιγμής. Όταν όμως τελικά έλθετε αντιμέτωποι με τις συνέπειες, τρομοκρατείστε αν αυτές είναι δυσάρεστες. Οι συνέπειες των πράξεών σας είναι αναπόφευκτες, είτε είναι ευχάριστες, είτε δυσάρεστες. Εάν διαλύσετε ζάχαρη στο νερό, ακόμη και αν σας φανεί ότι είναι δηλητήριο, θα σας κάνει καλό. Αν όμως προσθέσετε δηλητήριο στο νερό και το πιείτε, πιστεύοντας ότι είναι χυμός ζαχαροκάλαμου, θα αποβεί μοιραίο. Τα αποτελέσματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις πράξεις σας και δεν εξαρτώνται από την εμπειρία της στιγμής.
- Μπάμπα

3 Ιουνίου

Γιατί ο άνθρωπος κλαίει όταν έρχεται στον κόσμο, γογγύζει καθόλη τη διάρκεια της ζωής του και τέλος θρηνεί όταν είναι η ώρα του να φύγει, παραπονούμενος πως το ταξίδι του στη γη ήταν χάσιμο χρόνου; Αυτό συμβαίνει διότι δεν γνωρίζει τη δόξα του, το ύψιστο πεπρωμένο του! Αυτός είναι ο ίδιος ο Θεός που έχει εισέλθει σε ανθρώπινη μορφή! Είναι προνόμιο μόνον του ανθρώπου, το να μπορεί να γνωρίσει αυτή την πολύτιμη αλήθεια! Αυτό είναι το μήνυμα των Ουπανισάντ προς τον άνθρωπο, που αντηχεί στις ιερές Γραφές και στα λόγια αναρίθμητων αγίων. Δυστυχώς όμως, ο άνθρωπος κλείνει τα αυτιά του σ` αυτά, ίσως εξαιτίας της κακής του τύχης, η οποία έχει προκληθεί από λανθασμένες πράξεις σε προηγούμενες ζωές του. Τι ανεξάντλητη πηγή ευδαιμονίας υπάρχει μέσα σας! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αναπτύξετε τη διάνοιά σας, ώστε να ανταποκριθεί στο «κάλεσμα» και να αναγνωρίσει την Αλήθεια.
- Μπάμπα

2 Ιουνίου

Υπάρχουν τρία στάδια γνώσης: Jnana, Sujnana και Vijnana. Η γνώση η οποία αποκτάται από την ανάλυση και την έρευνα του αντικειμενικού κόσμου είναι το πρώτο στάδιο, η Jnana. Όταν αυτή η γνώση μελετηθεί ορθά και εφαρμοστεί ώστε να υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα κοινά συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου, τότε οδηγεί στο δεύτερο στάδιο, την Sujnana, την ευεργετική σοφία. Τέλος, η βιωματική γνώση που αποκαλύπτεται μέσα σε μια εξαγνισμένη συνειδητότητα διαποτισμένη από θεϊκές  αρετές είναι η Vijnana, η Ύψιστη Σοφία. Τα τρία αυτά είδη γνώσης πρέπει να καθοδηγούν τις σκέψεις και τις πράξεις του ανθρώπου. Η μία οδηγεί στην άλλη.
- Μπάμπα

1 Ιουνίου

Κατά τη διάρκεια του θέρους, το έδαφος θερμαίνεται και καθίσταται μη καλλιεργήσιμο. Μόλις όμως έλθει η βροχή, φυτρώνουν νέα βλαστάρια και το έδαφος γίνεται και πάλι πράσινο. Από που προήλθαν αυτά τα βλαστάρια; Από τους σπόρους που σπείρατε στη γη. Εάν δεν υπήρχαν καθόλου σπόροι, δεν θα μπορούσαν ποτέ να αναπτυχθούν νέα φυτά. Παρόμοια, οι περασμένες πράξεις (κάρμα) είναι ο σπόρος για την ανθρώπινη γέννηση. Η τωρινή σας ζωή είναι μια αντίδραση, αντήχηση και αντανάκλαση των παρελθοντικών σας πράξεων. Γι` αυτό το λόγο σας συμβουλεύω πάντοτε, "να είστε καλοί, να βλέπετε το καλό και να κάνετε το καλό".
- Μπάμπα