Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Μάϊος 2023

31 Μαίου

Μπορεί κάποιος να είναι αφελής χωρίς ευφυΐα ή διανοητικές ικανότητες, αλλά αν έχει τον φόβο της αμαρτίας, αρκεί. Μπορεί να κατέχετε οποιοδήποτε ποσό πλούτου, χρυσού και οσαδήποτε εγκόσμια περιουσιακά στοιχεία, αλλά αν δεν φοβάστε την αμαρτία, μόνο ως αδαής μπορείτε να θεωρηθείτε.

Κάποτε ο Πραχλάντα είπε στον πατέρα του: «Γιατί σκοτώνεις αθώους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο που κυνηγάς άγρια ​​ζώα στο δάσος; Επιδίδεσαι σε πράξεις βίας για να επεκτείνεις το βασίλειό σου. Τι κερδίζεις σκοτώνοντας τόσους ανθρώπους; Δεν είναι αυτό που υποτίθεται ότι πρέπει να κάνεις. Πώς μπορεί κάποιος, που έχει γίνει σκλάβος των εσωτερικών εχθρών του, να νικήσει τους εξωτερικούς του εχθρούς; Έχεις πολλούς και μεγάλους εχθρούς μέσα σου. Ποιοι είναι; Είναι η επιθυμία, ο θυμός, η απληστία, η αυταπάτη, η αλαζονεία και η ζήλια. Έχοντας παραδοθεί σε αυτούς τους έξι εσωτερικούς εχθρούς, σκοτώνεις αθώους έξω από σένα. Αυτό είναι μεγάλη αμαρτία».

Πρώτα και κύρια, σκοτώστε τους εσωτερικούς σας εχθρούς όπως την επιθυμία, τον θυμό, την απληστία κ.λπ. Μόνο τότε μπορείτε να αναπτύξετε φόβο για την αμαρτία. Ποιος είναι ο λόγος της αναταραχής που επικρατεί σήμερα στον κόσμο; Ο λόγος είναι η  απουσία φόβου για την αμαρτία και η έλλειψη αγάπης για τον Θεό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Ιουλίου 1996


30 Μαίου

Ως πρώτο βήμα για την απόκτηση της σοφίας και της απόσπασης, υιοθετήστε από εδώ και στο εξής την πειθαρχία της αδιάκοπης ενθύμησης του Θεού μέσω του Ονόματος Του.

Μια μοντέρνα δικαιολογία που εκφέρεται από αυτούς που δεν αρέσκονται σ’ αυτήν την  πειθαρχία είναι η «έλλειψη χρόνου!» Αλλά δεν χρειάζεται ιδιαίτερος ή περισσότερος χρόνος. Μπορεί να γίνεται πάντα, όσο είναι κάποιος ξύπνιος, είτε κάνετε μπάνιο είτε τρώτε, περπατάτε ή κάθεστε.

Όλες οι ώρες που δαπανώνται τώρα σε κουτσομπολιά, στην παρακολούθηση αθλημάτων ή ταινιών ή σε κενές περιεχομένου κουβέντες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα για τη σιωπηλή ενατένιση του ονόματος, της μορφής και της λαμπρότητας του Κυρίου. Τώρα, παραπονιέστε για έλλειψη διάθεσης για τον Θεό. Έχετε χάσει την όρεξή σας επειδή τρέφεστε με ανθυγιεινό φαγητό, όχι επειδή καταναλώνετε περίσσεια ποσότητα ποιοτικής τροφής.

Δεν γνωρίζετε ποια τροφή είναι υγιεινή, ποια είναι τα συστατικά της κ.λπ. Πιστεύετε ότι η ανθυγιεινή τροφή που λαμβάνετε, μέσα από τις μιαρές πύλες των αισθήσεων, θα σας κρατήσει υγιείς! Δεχτείτε αυτό το μάθημα από εδώ και επιστρέψτε, καλύτερα εξοπλισμένοι, στις πατρίδες σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1965


29 Μαίου

Ο Κάρνα είχε φυσική και διανοητική δύναμη και τη δύναμη των όπλων. Στην πραγματικότητα, ήταν προικισμένος με όλες τις δυνάμεις. Ήταν πολύ ανώτερος από τον Αρτζούνα από  κάθε άποψη. Ο Aρτζούνα επίσης δεν διέθετε την ποιότητα της γενναιοδωρίας που είχε ο Kάρνα. Ο Κάρνα δεν θα αθετούσε ποτέ τον λόγο του. Αν και ήταν προικισμένος με όλες τις αρετές και το πνεύμα της θυσίας, ο Κάρνα έγινε ένας από τους τέσσερις κακοήθεις Καουράβας (Ντουριόντανα, Ντουσάσανα, Σακούνι και Κάρνα), επειδή δεν μπορούσε να αθετήσει την υπόσχεση που έδωσε στον κακό Ντουριόντανα.

Πες μου τον φίλο σου και θα σου πω ποιος είσαι. Οι αρνητικές ιδιότητες εισχωρούν στο  είναι σας, όταν συναναστρέφεστε κακούς ανθρώπους.

Κατά τον ίδιο τρόπο, όταν οι συντροφιές σας είναι ενάρετες, δέχεστε την επιρροή καλών ιδιοτήτων. Το κάρβουνο λάμπει σαν φωτιά, όταν έρχεται σε επαφή μαζί της. Γίνεστε αυτό που είναι η συντροφιά σας. Όπως είναι το αλεύρι, έτσι θα είναι και το τσαπάτι. Ανάλογη με το φαγητό θα είναι και η επίγευση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Ιουλίου 1996


28 Μαίου

Ένα διαμάντι αποκτά αυξημένη αξία όταν περνά από τη διαδικασία της κοπής και της δημιουργίας εδρών. Ομοίως, ο χρυσός, που βγαίνει ως μετάλλευμα από τη γη, γίνεται λαμπερός και πολύτιμος μετά τον καθαρισμό.

Κατά τον ίδιο τρόπο, η πνευματική άσκηση είναι απαραίτητη για να ανυψώσει τη ζωή από ασήμαντη σε υπέρτατη. Κανείς δεν είναι λόγιος ή ενάρετος εκ γενετής. Μόνο μέσα από πολλές προσπάθειες, γίνεται λόγιος και δίκαιος ο άνθρωπος.

Στη δημιουργία υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι κακά εκ φύσεως. Μέσα από αυτά τα κακά, αναδύεται το καλό. Όταν κάποιος επιθυμεί κάτι, αυτή η επιθυμία συνδέεται με την αποστροφή για κάτι άλλο. Η ζωή του ανθρώπου είναι συνδεδεμένη με συμπάθειες και αντιπάθειες, καλές και κακές σκέψεις, ένωση και χωρισμό. Ως εκ τούτου, η κοσμική ζωή συγκρίνεται με έναν απέραντο ωκεανό στον οποίο τα κύματα συνεχώς συναντώνται και απομακρύνονται.

Ο ίδιος ωκεανός περιέχει μαργαριτάρια και πολύτιμους λίθους. Επομένως, πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τις δοκιμασίες της ζωής. Αν αποτύχουμε σε αυτό, η ζωή αποβαίνει μάταια. Η ζωή είναι γεμάτη δοκιμασίες. Αν δεν υπήρχαν αυτές οι δυσκολίες, η ζωή θα έχει μικρή αξία!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Ιουνίου 1991


27 Μαίου

Τα ποτάμια πρέπει να καταλήγουν στη θάλασσα, όχι στην άμμο της ερήμου. Τα νερό πρέπει να ενωθεί με το νερό. Αυτή είναι η ολοκλήρωση. Για να διατηρήσετε αυτόν τον στόχο πάντα στο επίκεντρο, να έχετε τον ταλαντευόμενο νου διαρκώς υπό έλεγχο.

Όταν ο ήλιος είναι στον ουρανό, η σελήνη λάμπει έξω  από το  πεδίο της όρασής μας. Η οξεία διάνοια, είναι ο ήλιος. Ο χλωμός δορυφόρος, η σελήνη, που γεμίζει  και φθίνει είναι ο νους. Δώστε, λοιπόν, εξέχουσα θέση στη διάνοια. Αφήστε τον νου να υπηρετεί τις επιταγές της λογικής, όχι του πάθους.

Γίνετε οι κυρίαρχοι των αισθήσεων, όχι οι σκλάβοι τους. «Χρισικέσα» είναι μια ονομασία του Κρίσνα που σημαίνει κυρίαρχος των αισθήσεων. «Γκουντακέσα» είναι όνομα του Aρτζούνα που αποδίδει επίσης το ίδιο νόημα. Γι’ αυτό, οι δυο τους ήταν σύντροφοι.

Οι αισθήσεις σας παρασύρουν στη ζούγκλα της φυσικής ύπαρξης. Λοιπόν, τι σας ωφελεί να καταφεύγετε στη ζούγκλα, με τις αισθήσεις άγριες από την πείνα; Γιατί οι σοφοί κατέφευγαν στη ζούγκλα; Για να βυθίσουν  τον νου τους στη σιωπηλή ηρεμία του δάσους. Για να παραμένουν πάντα στη σκέψη του Θεού, του οποίου η φωνή ακούγεται όταν όλες οι άλλες φωνές παύουν.

Εάν κλείσετε τα παράθυρα, μέσα από τα οποία  μεταφέρονται οι άλλες φωνές, τότε, το σπίτι σας μπορεί να μεταμορφωθεί σε δάσος ελευθερίας, σε ερημητήριο πνευματικής πειθαρχίας!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1965


26 Μαίου

Όταν κατέχετε υψηλή θέση στην κοινωνία, όλοι θα τρέχουν από πίσω σας επιζητώντας τη φιλία σας! Όταν όμως χάσετε τη θέση σας και έρθουν δύσκολες μέρες, όλοι θα φύγουν μακριά σας. Αυτή δεν μπορεί να είναι αληθινή φιλία.

Τι είναι η αληθινή φιλία; Αληθινός φίλος είναι αυτός που θα σας ακολουθεί σαν σκιά σε  ευχάριστες και οδυνηρές στιγμές, σε περιόδους κέρδους και ζημίας. Όταν η δεξαμενή είναι γεμάτη με νερό, χιλιάδες βατράχια θα μπουν σε αυτήν. Αλλά όταν η δεξαμενή στεγνώσει, δεν θα φαίνεται εκεί ούτε ένας βάτραχος.

Ομοίως, όταν έχετε υψηλή κοινωνική θέση, θα σας ακολουθούν όλοι. Αλλά δεν θα βρείτε κανέναν στις δύσκολες στιγμές σας. Μια τέτοια φιλία δεν είναι αληθινή φιλία.

Μην κάνετε φίλους όλους όσους απλώς επιδιώκουν τη συντροφιά σας. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Θα πρέπει να γνωρίζετε το υπόβαθρο, τις συνήθειες, τη συμπεριφορά, την πειθαρχία και άλλες ιδιότητες του ατόμου με το οποίο θέλετε να καλλιεργήσετε φιλική σχέση. Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσετε να μάθετε ποιο είναι το περιβάλλον του και τι είδους κοινωνικές επαφές διατηρεί.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Ιουλίου 1996


25 Μαίου

Ακόμη και για ένα βήμα προς τα εμπρός, ο άνθρωπος χρειάζεται μια εσωτερική παρόρμηση, έναν σκοπό, μια προτροπή. Η θέλησή του κινείται από την επιθυμία του. Επομένως, ο άνθρωπος οφείλει να κατευθύνει τις επιθυμίες του προς ανώτερους και ιερότερους στόχους.

Ο νους του είναι μια δέσμη προσδοκιών. Περιπλανώμενος εδώ κι εκεί, σπρωγμένος από τις επιταγές της κάθε επιθυμίας, ο άνθρωπος σπαταλά τον χρόνο που του αναλογεί και τις δεξιότητες με τις οποίες είναι προικισμένος. Σκλαβώνει τη συνείδησή του πιστεύοντας ότι ενεργεί σωστά.

Όμως, ο άνθρωπος πρέπει να αναγνωρίσει την ανεκτίμητη αξία του χρόνου. Ούτε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου δεν πρέπει να χαθεί. Πρέπει να ασχολείται πάντα με τη διερεύνηση της δικής του αλήθειας και του δικού του καθήκοντος απέναντι στον εαυτό του.

Η ζωή κυλάει, σταγόνα-σταγόνα, από ένα δοχείο που στάζει! Ο χρόνος κρέμεται πάνω από κάθε κεφάλι σαν κοφτερό σπαθί, έτοιμος να καταφέρει το θανάσιμο κτύπημα. Όμως, ο άνθρωπος δεν δίνει σημασία σε αυτή τη συμφορά που είναι πάντοτε παρούσα!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Απριλίου 1981


24 Μαίου

Θα πρέπει να καλλιεργήσετε μια στάση στενής σχέσης με τον Θεό, που είναι ο ίδιος σας ο εαυτός. Αν είναι λουλούδι, θα πρέπει να νιώσετε τον εαυτό σας σαν μια μέλισσα που ρουφάει το μέλι του. Αν είναι δέντρο, γίνετε αναρριχητικό φυτό που προσκολλάται σ’ αυτό. Εάν είναι γκρεμός, τότε αισθανθείτε ότι είστε ένας καταρράκτης που ρέει επάνω του. Αν είναι ο ουρανός, γίνετε ένα μικροσκοπικό αστέρι που λάμπει στη σφαίρα του.

Πάνω απ’ όλα, να έχετε επίγνωση της αλήθειας ότι εσείς και Αυτός είστε δεσμευμένοι με την Υπέρτατη Αγάπη. Εάν το αισθάνεστε έντονα, όχι με την κοινή ευφυΐα, αλλά με τη λεπτοφυή νόηση, τότε το ταξίδι θα είναι γρήγορο και ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί.

Η κοινή νοημοσύνη υπηρετεί την ανάγκη σας να περπατάτε στη γη, αλλά η λεπτοφυής ευφυΐα σας δίνει τη δυνατότητα να πετάξετε  προς τον προορισμό σας. Το χονδροειδές βαραίνει πάρα πολύ το  σώμα. Το λεπτοφυές ξεπερνά το σώμα και ελαφραίνει το βάρος!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1965


23 Μαίου

Μου αρέσει η απλότητα, μου αρέσουν τα ρούχα που δεν αποθαρρύνουν τους ανθρώπους να σε πλησιάσουν για έναν καλό λόγο, κάποια εξυπηρέτηση, ένα χέρι βοηθείας. Να είναι καθαρά και αξιοπρεπή, όχι παράξενα και επιδεικτικά, για να τραβούν την προσοχή.

Ακριβώς όπως επιθυμείτε να φοράτε καθαρά και άνετα ρούχα για το σώμα, να επιθυμείτε ασκήσεις που καθαρίζουν και ανακουφίζουν τον νου, όπως η επανάληψη του ονόματος του Θεού, ο διαλογισμός κ.λπ.

Να χρησιμοποιείτε τα μάτια για να βλέπετε καλά θεάματα, τα πόδια για να πηγαίνετε σε μέρη ιερά, τα χέρια για να υπηρετείτε τις ενσαρκώσεις του Θεού που κινούνται γύρω σας ως άνθρωποι, τη γλώσσα για να απαλύνετε τον πόνο, να υμνείτε την αρετή και να δοξάζετε τον Θεό.

Μη χρησιμοποιείτε τα μάτια για να εκχυδαΐζετε το νου σας, τα πόδια για να στέκεστε στις ουρές για επιβλαβείς ταινίες. Ο καλός χαρακτήρας είναι το πολυτιμότερο δώρο της εκπαίδευσης. Θεωρώ την ευγνωμοσύνη ως το κύριο χαρακτηριστικό του· ευγνωμοσύνη, πάνω από όλα, στους γονείς, γι’ αυτό το δώρο ζωής.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Ιουλίου 1970


22 Μαίου

Εφόσον ο Θεός σας προστατεύει πάντα, δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε τον πόνο και τη θλίψη. Οι δυσκολίες είναι βέβαιο ότι θα έρθουν, αλλά είναι επίσης βέβαιο ότι θα φύγουν. Δεν μένουν για πάντα. Είναι σαν τα περαστικά σύννεφα. Αλλά ο Θεός είναι σταθερός και μόνιμος. Κάνετε τον Θεό το θεμέλιο της ζωής σας  και έχετέ Τον πάντα στις σκέψεις σας. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Μαΐου 2000


21 Μαίου

Ο νους έχει μια έμφυτη τάση να ταυτίζεται με οτιδήποτε έρχεται σε επαφή. Αυτό λαχταρά. Έτσι, είναι πάντα ταραγμένος και ανήσυχος. Μέσα από συνεχή άσκηση και εκπαίδευση, μπορεί να κατευθυνθεί προς τον κοσμικό ήχο OM και να διδαχθεί να συγχωνεύεται με αυτόν. Επίσης έλκεται φυσικά προς τον ήχο. Ως εκ τούτου, συγκρίνεται με ένα φίδι. Το φίδι έχει δύο εγγενείς ιδιότητες, την ελικοειδή του κίνηση και η τάση του να δαγκώνει οτιδήποτε. Αυτά τα δύο είναι και τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων. Οι άνθρωποι επιδιώκουν επίσης να κρατήσουν και να κατέχουν όλα αυτά που βλέπουν τα μάτια τους. Κινούνται, επίσης, όχι με ευθύ τρόπο. Αλλά το φίδι έχει ένα αξιέπαινο χαρακτηριστικό. Όσο δηλητηριώδης και θανατηφόρα κι αν είναι η φύση του, όταν ακούγονται οι μελωδίες του γητευτή, ανοίγει την κουκούλα του και χάνεται στη γλυκύτητα αυτού του ήχου, ξεχνώντας όλα τα άλλα.

Κατά τον ίδιον τρόπο, μέσω της άσκησης, οι άνθρωποι μπορούν επίσης να συγχωνευθούν στην ευδαιμονία του ΟΜ. Αυτή η έντονη εστίαση στον ήχο είναι ένας βασικός τρόπος για να συνειδητοποιήσουμε τον ύψιστο Εαυτό (Atma), ο οποίος είναι «το ΟΜ των Βεδών».

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Το Θεϊκό Τραγούδι – Gita Vahini», κεφ. 12


20 Μαίου

Πολλές φορές στην ανθρώπινη ιστορία, οι Αβατάρ (Θεϊκές Ενσαρκώσεις) ήρθαν και αφύπνισαν την ανθρωπότητα. Όμως, η ζωώδης φύση που έχει τις ρίζες της στο παρελθόν και η δαιμονική γοητεία της πλάνης παρασύρουν τον άνθρωπο στο βούρκο, όπου διασκεδάζει ανόητα με αισθησιακές, υλικές και παροδικές ασημαντότητες. Αυτή είναι μια υπέροχη ευκαιρία να εκπληρώσετε τον σκοπό της ανθρώπινης ύπαρξης σας.

Η Ευδαιμονία που ελπίζετε να αντλήσετε από συγγενείς και φίλους, από τον πλούτο και την εγκόσμια φήμη, δεν είναι παρά μια χλωμή σκιά της Ευδαιμονίας που ενοικεί στην πηγή της καρδιάς σας, όπου κατοικεί ο Θεός. Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε με αυτήν την πηγή. Πηγαίνετε στην ίδια την πηγή.

Επικεντρωθείτε στον Άτμα, τον Θεό εντός σας. Λίγοι αναζητούν την αληθινή ευδαιμονία. Πολλοί παρασύρονται από τις ψεύτικες χαρές που πηγάζουν από τις αισθήσεις, τη διάνοια και τον νου. Η πραγματική Ευδαιμονία πηγάζει μόνο από την Αλήθεια. Και η Αλήθεια είναι το Ντάρμα ή το καθήκον του καθενός προς τον εαυτό του. Αναζητήστε την Αλήθεια, υπηρετήστε την Αλήθεια, γίνετε η Αλήθεια. Η Αλήθεια θα αποκαλυφθεί όταν η καρδιά βαπτιστεί στην Αγάπη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Ιούλιο του 1970


19 Μαίου

Υπήρχε ένας βασιλιάς, ο οποίος ρωτούσε πολλούς λόγιους και σοφούς: «Ποια είναι η καλύτερη υπηρεσία και πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να την προσφέρουμε;» Δεν μπορούσε να πάρει καμία ικανοποιητική απάντηση.

Μια μέρα, ενώ καταδίωκε τις δυνάμεις ενός αντίπαλου βασιλιά, χωρίστηκε από το στράτευμά του καθώς βρισκόταν σε μια πυκνή ζούγκλα! Διήνησε μεγάλη απόσταση έφιππος,  εξαντλήθηκε και πείνασε. Τελικά έφτασε σε ένα ερημητήριο. Ένας γέροντας μοναχός τον δέχτηκε ευγενικά και τον καλωσόρισε  με μια κούπα δροσερό νερό.

Μετά από λίγη ξεκούραση, ο βασιλιάς έκανε στον οικοδεσπότη του την ερώτηση που τον βασάνιζε: «Ποια είναι η καλύτερη υπηρεσία;» Ο ερημίτης είπε: «Το να προσφέρεις σε έναν διψασμένο άνθρωπο μια κούπα νερό». «Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να προσφέρει κανείς υπηρεσία;» Η απάντηση ήταν: «Όταν ο διψασμένος έρχεται από μακριά και ψάχνει νερό απεγνωσμένα». 

Η πράξη της υπηρεσίας δεν πρέπει να κρίνεται, ανάλογα με το κόστος της ή τη δημοσιότητα που επισύρει. Μπορεί να είναι μόνο η προσφορά λίγου νερού. Αλλά η ανάγκη του παραλήπτη, η διάθεση εκείνου που προσφέρει αυτά αποφασίζουν αν η πράξη είναι χρυσός ή μόλυβδος! Γεμίστε κάθε σας πράξη με Αγάπη. Μην επιτρέψετε να υποφέρει κανείς τον παραμικρό πόνο ως αποτέλεσμα των δικών σας σκέψεων, των δικών σας λόγων ή  πράξεων. Ας είναι αυτή η πνευματική σας άσκηση! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Μαΐου 1967


18 Μαίου

Το Μήνυμα που φέρνει ο Αβατάρ μπορεί να γίνει κατανοητό μόνο από εκείνους που λαχταρούν να γνωρίσουν το Καθήκον στο οποίο οφείλουν  να είναι πιστοί. Διαφορετικά, θα ακούγεται ψεύτικο και μηχανικό, όπως η φλυαρία ενός δίσκου φωνογράφου. Αλλά αν η καρδιά καλλιεργηθεί από αυτή τη λαχτάρα και ετοιμαστεί για τη σπορά, η συγκομιδή θα ακολουθήσει σίγουρα.

Ο Αρτζούνα ήταν ο κουνιάδος του Κρίσνα. Ήταν σύντροφος και μάλιστα φίλος του Κυρίου για πολλές δεκαετίες! Ωστόσο, μόνο σε εκείνο το πεδίο μάχης μπόρεσε να συλλάβει το Μήνυμα της Μπάγκαβαντ Γκίτα! Γιατί; Ο Aρτζούνα ανέπτυξε μόνον τότε την απαραίτητη στάση για τη λήψη και την κατανόηση του Μηνύματος. Αρχικά ο Αρτζούνα βρέθηκε σε σύγχυση σε σχέση με το καθήκον του και ανυπομονούσε να ρίξει φως, ώστε να το αναγνωρίσει. Ήταν διχασμένος ανάμεσα σε δύο μονοπάτια, και παρ’ όλη τη διάκριση και την αποστασιοποίησή του, δεν μπορούσε να ανακαλύψει ποιο ήταν το Ντάρμα του. Τελικά, παρέδωσε την κρίση του στον Θεό και δήλωσε, μέσα από τα  βάθη της καρδιάς του, μέσα σε απερίγραπτη αγωνία:

«Είμαι αφοσιωμένος σε Σένα, αφιερώνω όλη μου την ύπαρξη στο Θέλημά Σου. Πες μου τι να κάνω και θα υπακούσω.»

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Ιούλιο του 1970


17 Μαίου

Ο Πουνταλίκα έκανε μασάζ στα πόδια της ηλικιωμένης μητέρας του όταν εμφανίστηκε μπροστά του ο Θεός! Δεν διέκοψε την υπηρεσία, γιατί υπηρετούσε τον ίδιο Θεό, στο πρόσωπο της μητέρας του! Ο Τουκαράμ δήλωσε στον Πουνταλίκα ότι ήταν ο Θεός που είχε φανερωθεί μπροστά του, αλλά ο Πουνταλίκα δεν αμφιταλαντεύτηκε. Ζήτησε από τον Θεό να περιμένει για λίγο μέχρι να τελειώσει με την υπηρεσία προς τον Θεό που είχε αρχίσει.

Αυτό που  προτρέπει τον άνθρωπο να αγαπάει τη μητέρα του είναι η  έκφραση της θεϊκής φύσης εντός του. Αν δεν υπήρχε η σπίθα του Θεού στον άνθρωπο, δεν θα υπήρχε αγάπη μέσα του! Ο άνθρωπος που αγαπά είναι θεϊστής, είτε πηγαίνει σε κάποιον ναό είτε όχι! Ο Πουνταλίκα δεν ήταν ένοχος ιεροσυλίας, όταν ζήτησε από τον Κύριο να περιμένει, γιατί στην πραγματικότητα λάτρευε τον Θεό με την πιο προσιτή μορφή Του -τη μητέρα του.

Πρέπει να προχωρήσετε από το γνωστό στο άγνωστο. Τότε η αγάπη απλώνεται σε κύκλους που διευρύνονται συνεχώς, ώσπου να καλύψουν όλη τη φύση, ώσπου ακόμα και το να κόψεις ένα φύλλο από ένα δέντρο μοιάζει τόσο οδυνηρό που δεν τολμάς να το πληγώσεις!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Μαΐου 1967


16 Μαίου

Η φύση του ανθρώπου  είναι ουσιαστικά η  Αλήθεια. Η αναπνοή του  βασικά είναι η Αγάπη. Το αίμα του είναι κατά βάση η Ανεκτικότητα. Το ψέμα, το μίσος και οι διαμάχες είναι χαρακτηριστικά μιας ζωώδους ή δαιμονικής φύσης. Αποκτώνται από άγνοια ή απληστία ή από άλλους λόγους στην κοινωνία.

Σήμερα, ο χαρακτήρας του ανθρώπου διαμορφώνεται από τον νου και όχι από την καρδιά. Είναι η ευφυΐα που θαυμάζεται, που μετράει! Αλλά η ειρήνη και η χαρά πηγάζουν από την καρδιά, όχι από τον νου. Η καρδιά διδάσκει συμπόνια, αίσθημα δέους, ευλάβεια, ταπεινότητα, αταραξία και ενσυναίσθηση -ιδιότητες που δένουν τους ανθρώπους στην αγάπη και τους στρέφουν προς τη δικαιοσύνη και την πηγή ύπαρξης και  συντήρησης του Σύμπαντος, δηλαδή τον Θεό. Το κυνήγι του πλουτισμού και των αποκτημάτων δεν μπορεί να ανυψώσει την καρδιά στα ύψη της ευδαιμονίας.

Είστε σύγχρονοι του Aβατάρ που ήρθε να σας προστατεύσει και να σας καθοδηγήσει. Έχετε την ικανότητα να συλλάβετε το μήνυμα και να το διοχετεύσετε σε πράξεις και δράση. Αξιοποιήστε στο έπακρο αυτήν την ευκαιρία!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Ιούλιο του 1970


15 Μαίου

Σήμερα, ο κυρίαρχος νόμος της ανθρώπινης συμπεριφοράς είναι «ο καθένας για τον εαυτό του»! Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο άνθρωπος δεν γνωρίζει, δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι «όλα είναι ένα εντός του Θεού». Αυτή η συνειδητοποίηση είναι προϊόν πνευματικής άσκησης. Η πεποίθηση αυτή αναπτύσσεται αργά, αλλά θα πρέπει να γίνει κτήμα σας.

Ο μεγάλος σοφός, Ντουρβάσα, διάσημος στα έπη για τον ασκητισμό, είναι επίσης περίφημος για τον θυμό του, όταν κάποιοι τον αγνοούσαν ή εμπόδιζαν τις επιδιώξεις του! Ήταν τόσο ευερέθιστος, τόσο εγωιστής, τόσο αλαζόνας, που ξεχνούσε την ενότητα του «τα πάντα υπάρχουν εντός του Θεού»! Ήταν έτοιμος με μια τρομακτική κατάρα στο στόμα, όταν κάποιος έδειχνε να περιφρονεί το διογκωμένο εγώ του! Τι ωφελούν όλα τα χρόνια της αυστηρής πειθαρχίας;

Παραδώστε όλα όσα κατέχετε και έχετε αποκτήσει στον Θεό. Μερικές φορές, όταν έχετε περισσότερα χρήματα μαζί σας, τα παραδίδετε σε έναν έμπιστο φίλο, λέγοντας: «Κράτα αυτά για μένα. Φοβάμαι ότι μπορεί να τα ξοδέψω σύντομα, αν είναι στα χέρια μου. Δεν μπορώ να εμπιστευτώ τον εαυτό μου». Ο Θεός είναι ο φίλος τον οποίο πρέπει να εμπιστευτείτε! Λοιπόν, παραδώστε Του ό,τι έχετε για να είστε ελεύθεροι και ευτυχισμένοι! Τώρα δεν μπορείτε να το κάνετε, γιατί η πίστη σας είναι ανεπαρκής!  

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Μαΐου 1967


14 Μαίου

Για να απομακρύνετε την ψευδαίσθηση και να ξεφύγετε από τη σκιά της, πρέπει να βαδίσετε με κατεύθυνση προς τον Ήλιο. Τότε η σκιά θα πέσει πίσω σας.

Όταν ο Ήλιος (η πηγή του Λόγου και της Διάνοιας) ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά, η σκιά γίνεται όλο και μικρότερη. Ώσπου επιτέλους, όταν βρίσκεται ακριβώς από πάνω, η σκιά (μάγια) περιορίζεται στα πόδια σας, παραδομένη σε σας και τότε μπορείτε να την πατήσετε.

Έτσι επίσης, όταν η Διάνοιά σας μετέχει του Υπέρτατου, η Μάγια δεν μπορεί να σας βλάψει με τα  ξόρκια της. Ο Ύμνος Γκάγιατρι των Βεδών, που απαγγέλλεται τρεις φορές την ημέρα από εκατομμύρια, ζητά την αφύπνιση της Διάνοιας, ώστε όταν λάμψει, όπως ο Ήλιος στο ζενίθ του, η ομίχλη της αυταπάτης να καταστραφεί.

Τότε ηρεμούν τα κύματα της αμφιβολίας και της δυαδικότητας, που αναστατώνουν, αντιφάσκουν και συγχέουν. Αυτή είναι η διαδικασία της γιόγκα ή ο περιορισμός  του περιπλανώμενου νου, όπως την όρισε ο Πατάντζαλι πριν από αιώνες.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Ιουλίου 1968


13 Μαίου

Ο άγιος Τζεγιαντέβα επέπληττε τους ανθρώπους επειδή δεν χρησιμοποιούσαν τη γλώσσα, που δόθηκε από τον Θεό, για να ψάλλουν το γλυκό και ιερό όνομα του Κυρίου. Η γλώσσα πρέπει να ασχολείται μόνο με το να λέει την αλήθεια, να μιλάει γλυκά και να καταναλώνει ό,τι είναι ευχάριστο και υγιεινό για το σώμα.

Ο άνθρωπος υποβιβάζει τον εαυτό του καταναλώνοντας  ποτά που μεθούν και μη χορτοφαγική τροφή και με το να επιδίδεται στο κάπνισμα. Αυτές οι επιβλαβείς συνήθειες επηρεάζουν επίσης τον εγκέφαλο.

Ο άγιος Σούρντας θρηνούσε για τη συμπεριφορά ανθρώπων που δεν εστίαζαν στους δοξαστικούς ύμνους του Θεού με τα θεόδοτα αυτιά τους ούτε κοίταζαν την όμορφη μορφή του Κυρίου με τη θεόδοτη όρασή τους.

Τα άτομα που βαδίζουν στο πνευματικό μονοπάτι θα πρέπει να συγκεντρωθούν στην πορεία τους και να μην αφήνουν την όρασή τους να περισπάται από τις αφίσες και τις βιτρίνες των καταστημάτων. Είναι απαραίτητο όλοι να αναγνωρίζουν τον σωστό ρόλο των αισθητηρίων οργάνων και να τα χρησιμοποιούν σωστά.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1997


12 Μαίου

Μπορεί να έχετε συσσωρεύσει πλούτη, να έχετε αποκτήσει ακαδημαϊκές γνώσεις και να είστε υγιείς και δυνατοί. Αλλά, αν δεν έχετε αποκτήσει το όραμα του Υπέρτατου Κυρίου και τη φιλοδοξία να είστε πάντα στην έκσταση αυτού του οράματος, το μόνο που έχετε συγκεντρώσει είναι απλώς άχρηστα βάρη.

Οι Καουράβας είχαν ισχυρά οικονομικά και στρατιωτικά μέσα. Πλησίασαν τον Κρίσνα, την Ενσάρκωση του Κυρίου, για να ζητήσουν βοήθεια, αλλά αρκέστηκαν να λάβουν από Αυτόν ένα μεγάλο στρατό και ανάλογο εξοπλισμό.

Οι Πάνταβας ζήτησαν από Αυτόν μόνο τη Χάρη Του! Ο Κύριος συμφώνησε. Ήρθε δίπλα τους, μόνος και άοπλος! Κρατούσε μόνο ένα μαστίγιο και κρατώντας τα ηνία, οδήγησε το άρμα του Aρτζούνα! Αυτό ήταν όλο. Αλλά, αυτό ήταν το μόνο που χρειαζόταν για τη νίκη. Οι Καουράβας ηττήθηκαν στο έπακρο. Οι Πάνταβας κέρδισαν την αυτοκρατορία και την αιώνια φήμη. Εάν ο Θεός είναι στο πλευρό σας, έχετε τον κόσμο στα χέρια σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Ιουλίου 1968


11 Μαίου

Ο άνθρωπος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι όλες οι απολαύσεις που προέρχονται από την υποταγή στις αισθήσεις είναι στιγμιαίες και αφήνουν πίσω τους ίχνη ταλαιπωρίας. Οφείλει να κατανοήσει ότι οι αισθήσεις πρέπει να χρησιμοποιούνται για ιερούς σκοπούς και για την εφαρμογή των ανθρώπινων αξιών. Μόνο τότε θα είναι σε θέση ν’ αντιληφθεί τον αληθινό σκοπό της ανθρώπινης ύπαρξης.

Οι αισθήσεις είναι δώρα του Θεού, ώστε οι άνθρωποι να ζήσουν ιδανικές ζωές. Να βλέπετε το καλό, να κάνετε θετικές σκέψεις, να  μιλάτε με γλυκά λόγια και να ακούτε μόνο το καλό. Να είστε ενάρετοι και να πράττετε ενάρετα. Οι αρχαίοι Ινδοί σοφοί ασκούσαν τη σιωπή ως πνευματική πειθαρχία, επειδή συνειδητοποίησαν τα μυριάδες οφέλη που προέρχονται απ` αυτή.

Ο Σουάμι Βιβεκανάντα πήρε ένα πολύτιμο μάθημα, όταν διαπίστωσε ότι μετά από δέκα μέρες ατελείωτης ομιλίας, είχε ξεχάσει όλους τους στίχους που είχε μάθει απ’ έξω. Ασκώντας  πλήρη σιωπή για ένα δεκαπενθήμερο ανέκτησε τις δυνάμεις μνήμης του. Οι άνθρωποι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η χάρη του Θεού διασφαλίζεται με την ιερή χρήση των αισθήσεων με τις οποίες ο Θεός έχει προικίσει τον άνθρωπο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1997


10 Μαίου

Ο αληθινός πιστός έχει βαθιά επίγνωση της παροδικότητας των επίγειων θριάμβων. Γνωρίζει ότι ο θάνατος είναι ο τελικός κριτής, ότι ο Θεός είναι ο μόνος που μπορεί να απονέμει τα αποτελέσματα των πράξεων του καθενός, και έτσι, είναι σταθερός και ήρεμος, τόσο στο άδικο όσο και στο σωστό.

Δεν θα ολισθήσει ούτε θα προσπαθήσει να αναρριχηθεί, ό,τι κι αν συμβεί. Ξέρει ότι ο Θεός που λατρεύει, κατοικεί τόσο στο μικρό φύλλο της χλόης όσο και στο πιο μακρινό αστέρι. Ο Θεός αφουγκράζεται τις προσευχές που υψώνονται σε όλες τις γλώσσες. Ακούει ακόμη και μέσα από τη σιωπή των βουβών. Ο αληθινός αναζητητής δεν διακατέχεται από  ίχνος θυμού ή ανησυχίας. Και εσείς δεν έχετε κανένα λόγο να αναπτύσσετε θυμό και άγχος.

Όταν τα δόντια σας δαγκώνουν τη γλώσσα σας, θυμώνετε μαζί τους επειδή πονάτε; Σπάτε τα δόντια που σας προκάλεσαν τόσο πόνο; Όχι. Γιατί, τα δόντια και η γλώσσα είναι και τα δύο δικά σας, είναι και τα δύο εσείς. Ομοίως, αυτός που σας πληγώνει και εσείς, είστε και οι δύο μέλη του ίδιου σώματος, του Θεού. Νιώστε αυτή την ενότητα και απαλλαγείτε από το μίσος. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Ιουλίου 1968


9 Μαίου

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να μελετήσει ο άνθρωπος είναι ο ρόλος των αισθητηρίων οργάνων. Τα αισθητήρια όργανα ονομάζονται και matra, που σημαίνει όργανα μέτρησης. Για παράδειγμα, η γλώσσα εκτιμά τη γεύση αυτού που δοκιμάζει. Τα μάτια αξιολογούν τη μορφή αυτού που βλέπουν. Θα παρατηρήσουν ότι κάποιος με παχύ πρόσωπο έχει μια ανάλογη μύτη. Οι αισθήσεις αναγνωρίζουν τις διαφορές μεταξύ των ποικίλων αντικειμένων ως προς το μέγεθος, την ποιότητα κ.λπ.

Οι αισθήσεις έχουν επίσης μια άλλη λειτουργία, αυτήν της οριοθέτησης. Υποδεικνύουν στον άνθρωπο τα όρια εντός των οποίων  πρέπει να χρησιμοποιούνται ή να απολαμβάνονται τα αντικείμενα των αισθήσεων.

Καθώς οι αισθήσεις είναι δώρα που έδωσε ο Θεός, η κατάχρηση τους, μέσα από υπερβολές, δεν σημαίνει μόνον υπέρβαση των θεϊκών ορίων αλλά θα οδηγήσει επίσης σε πολλές επιβλαβείς συνέπειες. Ως εκ τούτου, όλοι πρέπει να τηρούν τα ενδεδειγμένα πλαίσια που προβλέπονται και αφορούν τη χρήση των αισθήσεων.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1997


8 Μαίου

Αναπτύξτε καλές ιδιότητες. Να αγαπάτε τους πάντες, μη μισείτε κανέναν. Αγαπήστε ακόμα και εκείνους που εκδηλώνουν εχθρότητα απέναντί ​​σας. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό του Σάι.

Πολλοί είναι εχθρικοί απέναντί ​​Μου. Πολλοί προσπαθούν να Με γελοιοποιήσουν ή να Με επικρίνουν. Όταν οι επικρίσεις εκφέρονται δυνατά, χάνονται στον αέρα. Αν αυτό γίνεται εσωτερικά,  επιστρέφει στους ίδιους. Τίποτα από αυτά δεν Με αγγίζει.

Επομένως, δεν πρέπει να αποδίδει κανείς σημασία στον έπαινο και την κατάκριση. Φροντίστε να είναι σταθερά εδραιωμένη  εντός σας η αρχή της Αγάπης. Αυτό είναι που η μητέρα Ισβαράμμα έκανε και δίδασκε με τη στάση της.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Μαΐου 2002


7 Μαίου

Απαλλαγείτε από τις κακές σας ιδιότητες, τις κακές σκέψεις και τις κακές προθέσεις. Ασκηθείτε στη Μη-βία. Ποιο είναι το νόημα της Μη-βίας; Μη-βία σημαίνει το να μην πληγώνετε τους άλλους με σκέψεις, λόγια και πράξεις. Ας υπάρχει πάντα συνέπεια μεταξύ των σκέψεων, των λόγων και των πράξεών σας. Μόνο όταν η συνέπεια χαρακτηρίζει τις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις σε όλα σας τα εγχειρήματα, θα εκδηλωθούν θεϊκά συναισθήματα εντός σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Μαΐου 2001


6 Μαίου

Είναι ο ανώτερος ηθικός χαρακτήρας και η συμπεριφορά των μητέρων που είχε ως αποτέλεσμα το μεγαλείο των απογόνων τους. Είναι οι αρετές της Καουσάλια που οδήγησαν στο μεγαλείο του Ράμα. Ομοίως, η Σίτα μεγάλωσε τον Λάβα και τον Κούσα ώστε να γίνουν σπουδαίοι. Με αυτόν τον τρόπο, οι ενάρετες μητέρες ήταν υπεύθυνες για τα ιδανικά παιδιά.

Αφού το υποσχέθηκα στην Ισβαράμμα, δεν εγκατέλειψα ποτέ το Πουτταπάρτι. Όλος ο κόσμος μπορεί να συρρέει εδώ, αλλά Εγώ δεν θα αφήσω το Πουτταπάρτι. Η δύναμη της μητρότητας είναι απερίγραπτη. Είναι η ορθή και αυστηρή τήρηση των ηθικών αξιών των μητέρων που εκδηλώνονται στα παιδιά τους. Oι μητέρες μπορεί να είναι αγράμματες. Το μεγαλείο τους δεν εξαρτάται από την μόρφωση ή την γνώση που πηγάζει από τα βιβλία.

Είναι οι αρετές της Ισβαράμμα, που δεν σχετίζονται με ακαδημαϊκές γνώσεις, που έχουν επιφέρει αυτό το μεγαλείο του ονόματος και της φήμης του Πουτταπάρτι. Είναι λυπηρό που η Ισβαράμμα έχει ξεχαστεί, ενώ ο γιος της εκθειάζεται. Χωρίς την Ισβαράμμα, πώς θα μπορούσε να υπάρξει μια τόσο εκπληκτική Δύναμη; Μην παραμελείτε ποτέ τους γονείς σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2003


5 Μαίου

Ο στόχος σας πρέπει να είναι η επίτευξη της Νιρβάνα, της Απελευθέρωσης. Nιρβάνα σημαίνει να βιώνετε θεία ευδαιμονία τις τελευταίες στιγμές της ζωής σας. Ο άνθρωπος δεν συνειδητοποιεί τι πρέπει να αναζητήσει και τι να απορρίψει.

Τρία πράγματα θα πρέπει να κάνετε στη ζωή. Να κάνετε καλό σ’ εκείνους που σας έκαναν κακό. Να ξεχάσετε το κακό που σας έκαναν οι άλλοι και επίσης το καλό που εσείς έχετε κάνει στους άλλους. Να ξεχάσετε ό,τι πρέπει να ξεχαστεί και να θυμάστε μόνον εκείνα που χρειάζεται να τα θυμάστε.

Τι πρέπει να θυμάστε; Τα καλά που έχετε δεχθεί από τους άλλους! Πρέπει να εκλαμβάνετε το καλό που σας γίνεται ως ιερό και να  εκφράζετε την ευγνωμοσύνη σας. Να λειτουργείτε έτσι, ώστε όλες σας οι πράξεις να συμμορφώνονται με τη δικαιοσύνη. Εκείνες οι πράξεις που κάνετε ενθυμούμενοι τον Θεό, εξαγιάζονται!

Μην εστιάζετε στο κακό. Να βλέπετε μόνο το  καλό. Κλείστε τ’ αυτιά σας στο κακό. Ακούτε  μόνον το καλό. Μη μιλάτε για το κακό παρά μόνον για ό,τι είναι καλό. Μη σκέφτεστε το κακό. Εστιάστε τις σκέψεις σας σε ό,τι είναι καλό. Μην κάνετε κακό. Πράττετε αυτό που είναι καλό. Αυτός είναι ο δρόμος προς τον Θεό. Αυτή είναι η ουσία των διδασκαλιών του Βούδα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Μαΐου 1998


4 Μαίου

Κυριαρχώντας στην επιθυμία, γίνεστε ανιδιοτελείς. Όταν κατακλύζεστε από επιθυμίες, δεν μπορεί να είστε ικανοποιημένοι. Όταν σας μεθούν οι ακόρεστες επιθυμίες, ο έλεγχος επί των αισθήσεων θα χαθεί.

Χωρίς αμφιβολία, κανείς δεν μπορεί να αποφύγει τις επιθυμίες. Αλλά θα πρέπει να υπάρχει ένα όριο! Οι απεριόριστες επιθυμίες καταλήγουν στην καταστροφή. Η ευημερία θα διαφεύγει από ένα τέτοιο άτομο. Τη στιγμή που ο άνθρωπος θα είναι σε θέση να ελέγξει τις επιθυμίες του, όλα τα πράγματα θα έρθουν σε αυτόν από μόνα τους! Κυριαρχήστε στην απληστία και  βιώστε την ευδαιμονία.

Η απληστία είναι μια άλλη αιτία της ανθρώπινης δυστυχίας. Η απληστία σας απομακρύνει από κάθε είδους ευτυχία - υλική, διανοητική ή πνευματική! Η απληστία είναι η αιτία για την αποτυχία του Ντουργιόντανα  και του Ντουσάσανα να ζήσουν ευτυχισμένα παρά το ότι κατείχαν τόσο πλούτο και δύναμη.

Διώξτε λοιπόν την απληστία από τις καρδιές σας. Πώς πρέπει να γίνει αυτό; Όταν καλλιεργείτε το πνεύμα της θυσίας, η απληστία θα εξαφανιστεί! Με καρδιές γεμάτες απληστία δεν υπάρχει χώρος για χαρά. Δεν μπορείτε να γεμίσετε ένα ποτήρι ήδη γεμάτο νερό με γάλα. Πρώτα αδειάστε το ποτήρι και μετά γεμίστε το με γάλα! Ομοίως, απαλλαγείτε από την απληστία και γεμίστε την καρδιά σας με θυσία!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1997


3 Μαίου

Όσο πλούσιος κι αν είναι κανείς, όποια θέση κι αν κατέχει, όσο έξυπνος κι αν είναι, αν είναι αλαζόνας, ακόμη και η γυναίκα και τα παιδιά του δεν θα τον αγαπούν. Την ημέρα που η αλαζονεία του θα υποχωρήσει, όλοι θα αρχίσουν να τον αποδέχονται.

Εάν επιθυμείτε να κερδίσετε την αγάπη του κόσμου, απαλλαγείτε από την αλαζονεία σας, με  το να πάψετε να σκέπτεσθε: «Είμαι ο πράττων». Μόνο ένας άνθρωπος χωρίς εγωισμό αξίζει την αγάπη του κόσμου. Όσο είστε γεμάτοι θυμό ή μίσος, δεν μπορεί να είστε ευτυχείς.

Οι άνθρωποι εμπλέκονται με όλα τα είδη των πνευματικων ασκήσεων για να απαλλαγούν από τη θλίψη ή τη δυστυχία. Αλλά όποιες πειθαρχίες, όποια απαγγελία ή θυσία κι αν κάνουν, δεν μπορούν να απαλλαγούν από τη δυστυχία. Ο λόγος είναι ότι δεν κατάφεραν να απαλλαγούν από το μίσος τους! Ο Ραβάνα ήταν ένα γενναίο άτομο, εξαιρετικά ταλαντούχο και ολοκληρωμένο. Επειδή όμως ήταν γεμάτος μίσος, ήταν δυστυχής. Διακατεχόμενοι από μίσος, η ζωή σας καταλήγει μίζερη. «Ένας θυμωμένος άνθρωπος αποτυγχάνει σε όλα του τα εγχειρήματα». Ο θυμός επισύρει  κάθε είδους κακή φήμη. Στοιχειωμένοι από τη δυσφημία, δεν μπορείτε να ευτυχήσετε.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1997


2 Μαίου

Όταν συνομιλείτε με τους συνανθρώπους σας, θα πρέπει να το κάνετε με σεβασμό. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε σκληρές λέξεις. «Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να εξυπηρετήσετε τους άλλους, μπορείτε πάντα να τους μιλάτε με ευγένεια», είναι ο χρυσός κανόνας που πρέπει να ακολουθήσετε.

Όταν απευθύνετε χαιρετισμό σε κάποιους, αυτός κατευθύνεται στον Θεό. Όταν επικρίνετε ή κακολογείτε ένα άλλο άτομο, αυτό φθάνει επίσης στον Θεό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Απριλίου 1998


1 Μαίου

Καλλιεργήστε την αγνή αγάπη, γιατί η αγνότητα είναι ενότητα, και αυτή η ενότητα είναι Θεϊκή. Αφήστε την  αγάπη σας να μετατραπεί σε αγνή αγάπη για τον Θεό.

Μερικές φορές, οι άνθρωποι έχουν αμφιβολίες για το εάν η αγάπη του Θεού προς αυτούς μπορεί να μεταβάλλεται. Ποτέ. Η αγάπη του Θεού δεν θα αλλάξει ποτέ. Για παράδειγμα, έχετε έναν κορμό. Μπορείτε να φτιάξετε κάθε είδους έπιπλα με αυτόν, όπως μια καρέκλα ή έναν πάγκο. Όμως το βασικό υλικό, δηλαδή το ξύλο παραμένει ίδιο. Ομοίως, η αγάπη του Θεού παραμένει πάντα αναλλοίωτη. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Οκτωβρίου 2005